K-report
 

Archiv do 1. března 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » GVD obecně » Archiv do 1. března 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2129
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 22. února 2009 - 21:00:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Chraň bůh, že bych se s vámi chtěl přít. Máte, dle mého soudu, velký přehled a znalost. Já jen co jsem viděl u vlaků v době nedávné. Ve Voticích, co přestali zajíždět busy k nádraží, je frekvence slabá, troufám si tvrdit, že větší síla lidu je v Heřmaničkách (Sedlec).
V busech se nevyznám skoro vůbec, takže vám v tomto naprosto věřím. Vaše trasování mi připadá smysluplné.
pokud bus Borotín-Sudo -Tb (přes Jistebnici je nesmyslem) tak by pak bylo i zbytečné zastavovat vlaky v Sudo. (Kolegové od dráhy mě sežerou). Pak už by těch zastávek opravdu moc nezbývalo. Chotoviny, Mezno možná, Heřmaničky, Votice (pokud návoz bus), Olbra (bus Sedlčany) a pak Bys(možná), Bene a Praha.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10212
Registrován: 6-2003
Odesláno Neděle, 22. února 2009 - 21:50:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: v Bystřici požadovali přesunutí blíž k obci, ale SŽDC to zamítla. S dvěma a půl tisíci obyvatel, jestli je to nevýznamná ves, no nevím... (mimochodem, Bystřice je statutem město). Jinak, s tím ne-/zastavováním nepolemizuji.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 765
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 22. února 2009 - 22:26:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poborskii: Aha, já slyšel něco jiného, tak pardon. Nicméně 2k5 obyvatel je v kontextu rychlíkové linky Praha - jižní Čechy skutečně "nevýznamná ves", tady Os (nota bene protažené do Prahy) musí stačit. Zejména pokud okolo ní/přes ni stejně musí jet nějaké ty obslužné linky do Benešova či Votic...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5583
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 22. února 2009 - 22:44:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Reakce k příspěvkům v GVD připravovaný:
Oldcerry:
Pacholíci mudrlanti si nenápadně dovolím připomenout, že tam taky jezdí nákladní doprava
Neboj(te) se, beru jí v patrnosti. Z Uhří na jih to moc silné sice není (byť v pátek mě při ojedinělém šotu u Strančic jedno Cargo překvapilo), ale Uhří-Hostivař je dost silné a výhybka na 50 km/h v HM tomu podle mě moc nepomáhá.

Oldcerry, Bručoun:
Pokud pojedou busy jak píše Oldcerry - tj. Sudoměřice-Borotín-Prčice-Heřmaničky-Votice město-Olbramovice, tak si myslím, že je zastávka vlaku ve Voticích je skutčeně zbytná.

Jdu číst "zdejší" romány...

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4854
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 22. února 2009 - 23:09:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pacholíci mudrlanti si nenápadně dovolím připomenout, že tam taky jezdí nákladní doprava

Klid, jistě někdy mezi úplňkem a vinobraním na ni dojde, jindy přece nebudeme kvůli nějakým 2000 tun nějakého železa a uhlí kazit "veřejný zájem" na pravidelném systémovém spojení z Horní Zakopané do "Někdedvakilometryzaměstemjenádraží", protože jinak by tam stoupl počet jízd autem o 0,666 %.
Já lásku vřele odmítám
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5584
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 22. února 2009 - 23:24:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun (doplnění k předchozímu):
Propojení Sudoměřice-Borotín-Prčice-Heřmaničky skutečně není nutné. Nicméně ta trasa, i kdyby měla být v Prčici přetržená, se mi zamlouvá. Silnice se budou muset hold opravit ... narozdíl od investic do železnice je to věc snadno politicky obhajitelná.

Jinak přes busy zas takový odborník nejsem, takže je rozebírat nebudu.

K těm dálkovým vlakům na 011:
Doplnil bych tam i trasu Ex Pha-ValMez-Žilina. Jednak mi jinak vychází do Olomouce 3 vlaky do dvouhodiny, jednak to je na Slovensko přeci jen rychlejší.
Wroclaw by nechal spát do doby výhodnější tarifní nabídky.
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2779
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 22. února 2009 - 23:25:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: Klid, jistě někdy mezi úplňkem a vinobraním na ni dojde, jindy přece nebudeme kvůli nějakým 2000 tun nějakého železa a uhlí kazit "veřejný zájem" na pravidelném systémovém spojení z Horní Zakopané do "Někdedvakilometryzaměstemjenádraží", protože jinak by tam stoupl počet jízd autem o 0,666 %.

To podle mě není žádným velkým problémem, protože pokud bude počet zastávek té nejpomalejší vrstvy mezi Benešovem a Táborem "přiměřeně nízký", tak z toho pořád bude solidní cestovní rychlost, takže by nemusely být takové nákladní vlaky nijak zbržďovány; na rozdíl od příměstského úseku před Prahou.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1450
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 22. února 2009 - 23:31:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: "nějaké páky naznačujete, tak třeba to půjde."

Koukám, že jsem se vyjádřil zavádějícím způsobem, a možná jsem vzbudil nějaká nesplnitelná očekávání ...
Zkusím svůj výrok opravit a tím to trochu napravit:

Kdyby se za korupci a klientelismus usekávala ruka, a kdyby existoval účinný mechanismus, jak přizpůsobit zákony a vyhlášky veřejnému zájmu, tak by teoreticky bylo možné zákon a prováděcí vyhlášku změnit ...
(S veřejnou dopravou jako takovou jsem profesně nikdy neměl a nemám nic společného. To co píšu, raději považujte za teoretické úvahy grafomana, budete blíž skutečnosti.)

"něco podobného se chtělo v Pacově,Pelhřimově a odpověď Icom?? Jihlava byla jednoduchá " Proč bych vozil lidi na vlak, když je mohu rovnou odvézt do Jihlavy".."

Názorná ukázka, jak to v české praxi chodí. Tyto firmy (myšlena autobusová doprava) jsou z 90% závislé na krajských penězích, ale chovají se tak, jako kdyby byli krajští úředníci závislí na jejich penězích.


Bkp: jdete na to zhurta. Pozoroval jste ale někdy vytíženost v sedle v úsecích Pardubice-Brno a Pardubice-Olomouc, zejména v pomalých R? Mně přijde "systémem pro systém" spíš to co je dnes.

K čemu je denně dojíždějícím a dalším lidem předimenzovaný systém celotýdenních taktových rychlíků, když oni potřebují denně z Peček/Kolína,zast./Č.Brodu/Nymburkaměsta/atd. do Prahy, a je na ně pamatováno jen obludným courákem?

Potřeba krátkého intervalu s rostoucí vzdáleností poněkud klesá, ale silně roste potřeba krátké jízdní doby.

V mírném omezení celotýdenních taktových vlaků vidím hned tři podstatné významy:
- vyvoření prostoru pro více špičkových posil, v v časech, kdy je reálná poptávka (špičkové posily můžou dělat přímé spojení tam, kde je v sedle řídké, nebo žádné)
- zekonomičtění celého systému, přizpůsobení nabídky poptávce
- vytvoření volné kapacity pro zoufale chybějící spěšňáky v okolí Prahy

ad SC Praha-Ostrava. Až přijde soukromý dopravce, tak budu souhlasit s tím, že se má najít volná trasa stůj co stůj. Ale nesouhlasím s tím, aby SC Pendolíno vyžíralo volné trasy, a dělalo z EC druhořadý produkt. Beztak je Pendolíno Praha-Ostrava jen nouzovka, protože a) bylo původně uvažováno na mezinárodní vlaky, b) v této trase zas tak moc času neušetří.

Pendolíno by technologicky mělo největší význam na trase Praha-Brno, protože se zde nejvíc uplatní naklápění, dále protože zde nejvíc kulhá jízdní doba ve srovnání s autobusem, a protože je zde na rozdíl od Ostravy kapacitně plně dostačující.

ad Brno: "Praha - Brno - Břeclav ... vyžaduje hodinový interval, možná i kratší (má-li spojení z Prahy do Brna, ale i do Vídně a Bratislavy vůbec za něco stát)."

Kdybyste odhadnul počty cestujících vlakem, možná byste došel k závěru, že jeden vlak Praha-Brno za hodinu je nejoptimističtějí jakžtakž ekonomická varianta. Teprve po slušném vytížení tohoto modelu bych uvažoval o dalším zkracování intervalu, a to ze začátku jen ve špičkách.
Na tak velkou vzdálenost, jakou je Praha-Vídeň/Bratislava by podle mě mělo být stravitelnější případné spojování/rozpojování v Břeclavi, než větší množství zastávek. Umím si představit každé dvě hodiny z Prahy do Brna téměř bez zastávky, a v prokladu vlak s několika málo zastávkami navíc. Ale každou hodinu nezastavující vlak Praha-Brno je zcela mimo ekonomickou realitu. (Pokud vůbec ekonomika někoho zajímá ...)

ad Choceň: postavení-nepostavení, většina lidí z Chocně (mimo pá/ne) stejně jede jen do Pardubic. Spíš se kapacitně vejde nějaký spěšňák Pardubice-Ústí n.O.-..., než každou hodinu vlak z/do Prahy.


Tomáš Záruba: Vidím, že jsme každý naladěni na poněkud jiné vlně. Vy preferujete Praha-Tábor po 30 minutách, mně by přišla dostačující expresní hodina, ale zase bych se snažil o vyvoření železniční páteře pro Českou sibiř.

- maximálně dva rychlé vlaky Praha-Strančice za hodinu považuju za natolik obtížně změnitelný fakt, že vůbec neuvažuju o třetím vlaku do hodiny.
Nevím kolik lidí z Ropidu (a magistrátu) je nositelem idey krátkého intervalu co nejzastávkovějších vlaků, ani to nehodlám zjišťovat. Zůstanu u slovních ataků na tomto fóru, defenestraci ani politickou iniciativu nechystám.

- Z Bystřického náměstí je to na nádraží o pár kroků méně, než na zastávku Bystřice,přeložka, pro cesty do Prahy celkem využívanou.

- typický autobus Praha-Tábor má tyto zastávky a jízdní doby:
Roztyly 0:00
Benešov,přeložka 0:30
Bystřice,přeložka 0:35
Votice 0:50
Tábor,Náchodské 1:20
Tábor 1:25
V kladiva jezdí asi 15x denně, ve všech těchto zastávkách zastavuje asi 10x denně.

- po postavení dálnice D3, a zřízení 30 min. intervalu rychlíků Praha-Benešov, se systém tržních linek přes Votice pravděpodobně rozsype, a zase složí do jiné podoby. Pravděpodobně bez Votic. Příkladem budiž kdysi neodmyslitelné zastávky Beroun,U Koně, Žebrák a Rokycany na dálkových linkách Praha-Plzeň, nebo Poděbrady a Chlumec, kdysi na všech linkách Praha-Hradec. Naopak, po roce 1990 se samospádem znásobila kapacita linek typu Praha-Příbram, Praha-Mělník nebo Praha-Beroun, a zcela expresních linek typu Praha-Plzeň, nebo Praha-Liberec.

Je tedy otázka, jaký model přinese železnici více cestujících, a lepší dopravní obsluhu relevantních obcí (jak velké obce ještě jsou pro železnici relavantní?).

Jestli je lepší model se stejnou preferencí benešovska a táborska, čili po hodině vlaky Praha-Tábor, i Praha-Bystřice-Čerčany-Votice-....
Nebo ten s vyšší preferencí Benešova jako takového a Tábora jako takového, ale výhradně s pomalou obsluhou Strančic (potažmo Popovic, Ondřejova atd.) Čerčan (potažmo Týnce, Poříčí, Chocerad, Sázavy atd.), Bystřice, Votic (oběma směry), Sedlce (oběma směry), Chotovin (ve směru na Prahu).

Co se týče konkrétních zastávek, tak minulý příspěvek byl pokus o kompromis mezi vlakem obsluhujícím Sibiř, a vlakem obsluhujícím Soběslav, Veselí, Hradec. Asi ne příliš vydařený. Ale jak by měl vypadat vydařenější pokus?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1451
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 23. února 2009 - 00:11:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: "Klid, jistě někdy mezi úplňkem a vinobraním na ni dojde, jindy přece nebudeme kvůli nějakým 2000 tun nějakého železa a uhlí kazit "veřejný zájem" na pravidelném systémovém spojení z Horní Zakopané do "Někdedvakilometryzaměstemjenádraží", protože jinak by tam stoupl počet jízd autem o 0,666 %"

Sorry, nechápu. Mezi Prahou a Strančicemi bude jezdit ve špičce šest vlaků osobní dopravy za hodinu, mimo špičku čtyři za hodinu. Z toho dva za hodinu rychlé, zbytek zastávkové. To je plán Ropidu, na který na 99% dřív nebo později dojde. Polemika na 99% zbytečná.
Mezi Strančicemi a Táborem náklady projedou bez problémů při jakékoli variantě. O co Vám tedy jde? O to abyste někoho osolil, a ještě ukázal jak jste chytrý?

Hroch: "Pokud pojedou busy ... -Heřmaničky-Votice město-Olbramovice, tak si myslím, že je zastávka vlaku ve Voticích skutečně zbytná."

Nojo, ale to znamená z Votic do Tábora autobusem. Na plácání se přes Arnoštovice nebo Smilkov do Heřmaniček, nebo zpět do Olbramovic, myslím, že je málokdo zvědavý. Nehledě na to, že by se musely busy Votice-Heřmaničky zahustit. Podle mě by v této variantě byl i vyšší tlak na větší množství přímých busů Benešov-Votice. Aby nakonec nebyly zbytné jakékoli částečně zastávkové vlaky Benešov-Tábor...
Když to budu trochu hrotit, tak bez Votic vidím dvě varianty. V jedné by byly spěšňáky ve směru od Prahy ukončeny v Olbramovicích, a do Tábora by se jezdilo jen jednou za hodinu. V druhé by Tábor byl sice dvakrát za hodinu, ale pomalejší z obou R by měl oproti rychlejšímu navíc jen zastávky Čerčany a Olbramovice, aby byl konkurenceschopný z Prahy do Tábora.

A proč to hrotím? Zčásti proto, že v současnosti busy Votice-Olbramovice,nádraží téměř nejezdí. Jezdí Votice-Votice,nádraží. Mimoto jsem viděl dost lidí, jak si šoupá nožičky při pěší cestě na votické nádraží. Myslím, že by se to s tou revolucí nemělo zas tak přehánět.

Taky mi přijde, že psychologie typu "když bude mít vlak sekeru, a ujede mi bus, tak to kdyžtak dojdu" se nedá jen tak zlomit. Dál si myslím, že přesedání na začátku nebo u konce cesty, jen na pár minut, je psychologicky výhodnější, než přesedání uprostřed cesty. Většina lidí z Votic jede jen do Benešova, a přesedání v Olbramovicích by časově měli zhruba uprostřed.

Určitě existují argumenty pro projíždění, ale v kombinaci se zastávkami Mezno a Sudoměřice opravdu nedokážu projíždění Votic zkousnout jako dobré řešení.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1452
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 23. února 2009 - 00:39:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: To jsou všechno hodinové takty? Nebo všechno dvouhodinové? Nebo něco tak, a něco jinak?

Hroch: ještě ad Borotín-Střezimíř-Č.Újezd-Sedlec
Silnice se budou muset hold opravit ... "
Copak opravit. Ale rozšířit a zvětšit poloměry oblouků... Myslím, že nepřeháním, když budu tvrdit, že ze Sedlce do Tábora by to bylo přes Heřmaničky, s ohledem na různé rychlosti jak busu po různých silnicích, tak hlavně mezi vlakem a autobusem, rychlejší. Mimo špičku to sper ďas, ale ve špičce pomalost dost vadí.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2780
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 23. února 2009 - 01:20:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Nad přesným vymezením, kde by mohlo jít o hodinový, a kde a kdy o dvouhodinový, jsem příliš nepřemýšlel, přece jen mi šlo hlavně o vytvoření nějakých solidních návazností, které by se ovšem v plné míře "projevily" jen při hodinovém intervalu.
Ale jestli by měly expresy z Prahy do ČB (zastavující v JČ kraji jen v Táboře) jezdit celotýdenně každou hodinu, potom je docela nesmysl, aby od každého druhého nebyl v Táboře přípoj směr Písek, anebo směr Soběslav - Veselí - Třeboň, to je myslím logické.

Ale šlo jenom o takový pokus, když se na to dívám zpětně, tak hlavně chybí solidní přestupní vazba od Prahy směr Jindřichův Hradec (ta "pomalejší" vrstva vlaků od Prahy a Benešova by mohla, jak už výše také zaznělo, "uhnout" z Veselí do Jindřichova Hradce, ale chybí tam vazba na tu rychlou, expresní vrstvu směrem do Prahy, na druhou stranu by už šlo o dva přestupy na trase, v Táboře a ve Veselí, což by samo o sobě snižovalo atraktivitu takového spojení.)

Také Sezimovo Ústí, Planá a Soběslav by sice mohly mít dva vlaky za hodinu (v přesném půlhodinovém intervalu), ale jeden z nich by neměl ve Veselí přípoj směr ČB, a u druhého z nich by byl stejně zřejmě potřeba přestup ve Veselí (na rychlík od Jihlavy); také se mi zdá docela problematickým najít vhodné místo pro křižování na trati č. 199, pokud by měl být na trati hodinový interval. Nevychází to příliš dobře ani do Borovan, ani do Jílovic; ale tak jako tak by bylo zřejmě potřeba "v zájmu mezistátního taktového grafikonu v některých stanicích či zastávkách přestat zastavovat, aby bylo dosaženo JD mezi ČB a Českými Velenicemi 52 minut (resp. ČB - Gmünd 56 minut).
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 23. února 2009 - 18:27:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Mezi Prahou a Strančicemi bude jezdit ve špičce šest vlaků osobní dopravy za hodinu, mimo špičku čtyři za hodinu. Z toho dva za hodinu rychlé, zbytek zastávkové. To je plán Ropidu, na který na 99% dřív nebo později dojde. Polemika na 99% zbytečná.

K tomu všechna eska na Hlavák, na Hlaváku průjezdný model do různých směrů ... no to by mě zajímalo, co na to bude říkat kapacita Nového spojení? Nebo to vzdají a něco přecijen zdrhne přes ty Malešice mimo?
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každou informaci (foto, schéma kolejiště, zab. zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, včetně upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. letech, nebo i 80.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5594
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 23. února 2009 - 21:17:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Do Střezimíře a Č.Újezda beztak bude třeba s něčím jezdit a pak už je podle mě jedno, jak často to bude jezdit a zda to odveze jen místní frekvenci nebo i lidi do Prčice.

Nicméně hlavně jsem měl na mysli tu linku Heřmaničky - Votice,město - Olbramovice. Lidi ve Voticích tak jako tak do busu musí a pak už je celkem jedno, zda jím dojedou na nádraží Votice nebo do Heřmaniček. Nemyslím si, že by to bylo přes Nazdice tak extrémně strašné.
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1456
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 23. února 2009 - 22:36:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Silnice přes Nazdice (na rozdíl od silnic přes Arnoštovice a přes Smilkov) je celkem sjízdná, i když od votického nádraží se poněkud zužuje, a přes trať vede po mostku, kde se nevyhnou ani dva osobáky (třeba se s koridorem postaví větší most). Má to ale jiné háčky.
Jeden háček je v tom, že z Votic do Nazdic budete mít v kladiva souběh s linkou do Vojkova, a z Votic do Heřmaniček s linkami přes Arnoštovice a přes Smilkov. Na tolik souběhů tam žije příliš málo lidí, jsou to převážně vesničky o 50-100 duších.
Druhý háček je v tom, že v úseku Heřmaničky-Sedlec bohatě stačí 2 h sedlo+večer+víkend / 1 h špička. V úseku Votice-Heřmaničky dneska nejezdí večer a o víkendu prakticky nic. Nějaké zahuštění by to chtělo, ale asi ne celotýdenní dvouhodinu.

Pokud by se Votice měly mermomocí projíždět, tak myslím, že by bylo nejvhodnější spojení do Tábora ve špičce přímým autobusem. Po hlavní silnici, víceméně zastávkově, ale bez závleků. V sedle, večer a o víkendu by mohl být přestup v Sudoměřicích. Přes Miličín stejně musí něco jezdit, a jízda na vlak do Heřmaniček by byla zbytečná kovbojka.

"Lidi ve Voticích tak jako tak do busu musí a pak už je celkem jedno, zda jím dojedou na nádraží Votice nebo do Heřmaniček."

To je to jádro pudla, to v čem se naprosto neshodneme. Votice jsou přece jen uzlový bod, a to nádraží je v jakžtakž docházkové vzdálenosti.

Nejde mi jen o Votice, našlo by se víc analogií. Třeba Sezimovo Ústí, Králův Dvůr, apod. Z nádraží v Králováku k nejvdálenějšímu paneláku na kraji Počápel je to taky okolo dvou kilometrů. Přesto bych ve směru z Prahy považoval za vhodnější stavět zde se všemi vlaky mimo plzeňských expresů, a zorganizovat čistě královodvorskou přípojnou linku. Zde hraje roli třeba to, že je politicky téměř nemožné směrovat pravidelnou linku z Králováku na berounské nádraží.


Tommasel: průjezdný model na střídačku? Doufám, že přeháníte.


David: myslím, že je docela důležité vědět, co má být dvouhodina, co dvouhodina půlená v sedle, a co hodina. Hodina je leckde zbytečná, ale zase se snáz udělají přípoje do více směrů. Na jednokolejce ale může být náročná na křižování. Přiznám se, že to Vaše schéma neumím dešifrovat hlavně z tohoto důvodu.
Na zkracování jízdních dob bych věřil jen v případě, že jde o plánovanou stavbu, nebo že jde o prkotiny typu nezabezpečený přejezd, nezabezpečené výhybky, a tak podobně. Jinak myslím, že je zkracování převážně jen utopie.


Hroch, ad Vsetín-Žilina: V době, kdy by mohl jezdit přímý vlak Praha-Nymburk,město hádám, že už bude hotový úsek Kunčice-Těšín-Mosty. Předpokládám, že tím se jízdní doby přes Ostravu a přes Vsetín vyrovnají. Přes Lideč toho mimo sezónu jezdí sakra málo, přes Ostravu bych čekal víc lidí.
Tři sedlové vlaky Praha-Olomouc za dvě hodiny není z mé strany přehlédnutí, ale záměr. V sedle nikdy nebude jezdit tolik lidí, aby to uživilo půlhodinu Praha-Olomouc. Zvlášť jestli něco odčerpá Jančura či jiný dobrodruh. V kladiva ráno do Prahy a odpoledne z Prahy bych počítal se čtyřmi za dvě hodiny, třeba zrovna ze Vsetína. Plus něco navíc v pátek a v neděli, prostě v době zvýšené poptávky.

Dokonce mě napadla vyloženě kacířská myšlenka. Osekat sedlové vlaky, a nechat jen nejnutnější základ. Praha-Brno po hodině, totéž Praha-Olomouc. Zlín řešit v sedle přímými vozy, Vsetín přestupem. Mít ale vymyšlené volné trasy pro taktové posily, a v časech poptávky jet v (přibližném) prokladu s posilou. Čili ve špičce žádné přímé vozy, ale dva vlaky.

Prostě koncepce, kdy je v dálkovce jednotný základní dvouhodinový takt. V kapacitně odůvodněných příkladech celotýdenní nebo špičkový proklad dvouhodin na (přibližnou) hodinu. Kde není kapacitně odůvodněné půlení intervalu, a přitom by z hlediska obsluhy území bylo potřeba, tak půlení autobusem, a ne vlakem. Vzhledem k zaměření tohoto fóra asi dost drsná představa, ale mně to bazírování na velmi krátkých celotýdenních(!) intervalech opravdu přijde příliš rozmařilé.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10223
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 23. února 2009 - 23:05:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: ten most u Nazdic už je pěkně dlouho zavřený a čeká na demolici (mostovka už je odstraněna) a objízdná trasa pro osobní auta vede po poli (štěrková cesta) k votickému lomu, pod tratí prochází propustkem a pod Střelítovem se napojuje zas na silnici . Teď v zimě ani nemám tušení, jak to tam vypadá, nejspíš bude uzavřena.
Stavbu nového mostu Středočeský kraj už odložil asi dvakrát (celkem už asi o dva roky) a nevěřím, že letošní termín dodrží.


(Příspěvek byl editován uživatelem poborskiii.)
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1457
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 23. února 2009 - 23:34:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poborskiii: Když o tom píšete, tak si vzpomínám, že když jsem v roce 2006 jel naposled autem do Sedlce, tak byla u votického nádraží značka "slepá ulice", a že jsme to otáčeli a jeli přes Arnoštovice. Ve snu by mě nenapadlo, že je ten mostek zavřený dodnes. (O moc déle by to snad být nemělo, v roce 2005 jsme přes ten mostek určitě ještě jezdili.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1459
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 24. února 2009 - 14:32:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: ještě mě napadlo, jak Vám taktově vychází návaznosti z Vámi uvažované linky Olbramovice-Votice,město-Heřmaničky, aby byly potřebné přípoje jak v Olbramovicích, tak i Heřmaničkách?

Před časem jsem uvažoval o linkách:
Votice,nádraží-Votice,město-Miličín/Neustupov-Ml.Vožice/Tábor
Votice,nádraží-Votice,město-Jankov-Louňovice-Vlašim
(obě přípoj z Prahy a Benešova), plus v případě křižování daleko od Votic o spojích Votice,nádraží-Votice,město pro přípoj z města do Tábora. Pokud si dobře pamatuju, tak by to v zásadě nějak vycházelo.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 766
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 24. února 2009 - 15:52:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co třeba - čistě teoreticky - naopak zastavovat jen ve Voticích a nikde jinde? Tedy pokud by byl Os, tak Bystřice, Votice, Mezno/Sudoměřice, Chotoviny. Případně Heřmaničky, ale jen/převážně pro místní obsluhu, ne jako přípojná stanice. Takový vlak by pak mohl jet třeba z Prahy jako Sp, všechny autobusy by vázaly ve Voticích a popř. Sudoměřicích, Sedlčanka zrušena.
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10227
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 24. února 2009 - 15:55:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: most u Nazdic resp. ta silnice je uzavřena od 6.6.2006
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1461
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 24. února 2009 - 17:33:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"všechny autobusy by vázaly ve Voticích a popř. Sudoměřicích, Sedlčanka zrušena."

To jsem původně zvažoval taky. Ale zavrhnul jsem to, protože časová ztráta Benešov-Sedlčany (a Praha-Sedlčany) by byla asi 15 minut. Celotýdenní linka Votice-Sedlčany musí vést přes Vrchotovy Janovice. Přes Martinice by to byla "dvojblbost" (v Janovicích by chyběla, v Martinicích přebývala).

"Heřmaničky, ale jen/převážně pro místní obsluhu, ne jako přípojná stanice."

Kdyby byl přestup Benešov-Sedlec a Praha-Sedlec jinde než v Heřmaničkách, tak to udělá časovou ztrátu minimálně 10 minut, spíš víc.

Mimoto se tudy dá udělat slušně rychlé spojení Tábor-Sedlec. Ve špičce pracovního dne se dá slušně rychlá linka táhnout z Prčice přímo (bez závleků) do Borotína a do Sudoměřic. V sedle, večer a o víkendu by byly km naježděné po této silnici přílišný přepych. Přes Střezimíř a Č.Újezd je to jednak pomalé, jednak ani zde to není na celotýdenní dvouhodinu. Přinejmenším část spojů Tábor-Sedlec by bylo vhodné vést přes Heřmaničky.

Pokud by mezi Benešovem a Táborem jezdily jen rychlé vlaky Praha-Tábor, a žádné vlaky pro obsluhu mezilehlých stanic, tak je nutno se s pomalejší a méně ideální obsluhou některých měst a obcí smířit.
Pokud by ale nějaký vlak s více zastávkami existoval, tak bych viděl jako potřebné zastávky
Bystřice (náhrada současných přímých busů Praha-Tábor),
Olbramovice (přestup ve směru Praha-Benešov-Sedlčany),
Votice (přestup ve směrech Praha-Benešov-Votice,město-Jankov-Zvěstov/ -Neustupov-Ml.Vožice/ -Miličín-Ml.Vožice a Tábor-Votice,město),
Heřmaničky (přestup ve směrech Praha-Benešov-Sedlec a Tábor-Sedlec),
Sudoměřice (přestup ve směrech Miličín-Tábor, Borotín-Tábor, a Ješetice-Č.Újezd-Střezimíř-Mezno-Tábor),
Chotoviny (po Voticích a Bystřici třetí největší obec).

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 767
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 24. února 2009 - 17:52:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Páteřní autobusové linky (= s jen málo zastávkami, plnící de facto roli neexistujícího vlaku) jako například Benešov - Neveklov - Sedlčany (- Milevsko - ... - CB) neuvažujete (proč)? Pokud zastavovat v Olbramovicích (kromě místní obsluhy) jen pro přestup Praha / Benešov - Sedlčany, pak jsem pro toto řešení:

Sp Praha - Strančice - Čerčany - Benešov - Votice a dále dle Vás, a k tomu Os Benešov - Bystřice - Olbramovice - ... - Sedlčany, oba systémy v hodině.

Vycházím zde z toho, že dle Vás by byl bus BN-Sedlčany jízdní dobou nevhodný (odvozuji z toho, že ho nenavrhujete), a zároveň je takové spojení třeba. Ve vzdáleném výhledu pak třeba mohou pokračovat přímo do Prahy oba vlaky.

Mimochodem podstatné zlepšení by asi bylo, kdyby někdo postavil 1-2 kvalitní chodníky od votického nádraží do města co nejpříměji, kolem rybníku Pilař. Pak by to část obyvatel měla asi kilometr, většina cca 1,5 km, což už se s ohledem na rychlost vlaku vs. busu asi dá považovat za akceptovatelné.
Asi nějak v principu takto:


(Příspěvek byl editován uživatelem Tomáš Záruba.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1462
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 24. února 2009 - 18:38:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Páteřní autobusové linky (= s jen málo zastávkami, plnící de facto roli neexistujícího vlaku) jako například Benešov - Neveklov - Sedlčany (- Milevsko - ... - CB) neuvažujete (proč)?"

Ze dvou důvodů. První důvod: Umím si představit, že někdy politicky projde zrušení os.dopravy na Sedlčance. Podle mě se to ale dá "prodat" jen, když náhradní linka dosáhne stejné rychlosti ve všech podstatných směrech, přidá celotýdenní přímé spojení do Votic, přidá přímé celotýdenní spojení do Příbrami, přiblíží celotýdenní veřejnou dopravu cca 3/4 lidí v okolí tratě, a mírně zahustí spojení oproti současnému JŘ lokálky

Druhý důvod: trasa Benešov-Neveklov-Sedlčany není žádný zázrak. Jízdní doba jediného současného busu asi 50 minut. O víkendu se v současnosti jezdí hlavně Benešov-Neveklov, pár spojů až do Křečovic, a dál jen jednou za víkend. Sice by to chtělo trochu zahustit, ale trasa pro páteřní linku to myslím není.
To už by bylo zajímavější udělat přímou linku Benešov-Neveklov-Nový Knín-Dobříš. S frekvencí spojů z Neveklova do Knína by se to sice nemělo přehánět, ale přesto bych to považoval za zajímavější spojnici než Benešov-Neveklov-Sedlčany.
Celotýdenní taktové spojení (30 min./ 1h / 2h) bych dělal jen v úseku Benešov-Neveklov. Jinými směry to z Neveklova nemá cenu. Není, kdo by tím tak často jezdil, a stálo by to majlant. (I to co navrhuju, je víc, než jezdí dnes.)

Zkráceně, za politicky i uživatelsky nejvhodnější náhradu Sedlčanky považuju linku
Votice,město-Olbramovice,nádraží-Vrchotovy Janovice,obec-Vojkov,hl.silnice-Kosova Hora,obec-Sedlčany,a.n.-...-Příbram (úsek Sedlčany-Příbram ve stopě stávajících autobusových linek).
V celé trase zahuštění na 1h špička / 2h sedlo, večer, víkend.

"Sp Praha - Strančice - Čerčany - Benešov - Votice a dále dle Vás, a k tomu Os Benešov - Bystřice - Olbramovice - ... - Sedlčany, oba systémy v hodině."

Praha-Sedlčany a Tábor-Sedlčany s dvěma přestupy? To se mi teda nezdá. Sedlčany jsou v řešené oblasti nejvýznamnější město, kam se na ně Votice hrabou.
Olbramovice bych považoval za povinnou zastávku č.1. Votice za č.2 (pokud by na č.2 došlo), a teprve potom ten zbytek.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1463
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 24. února 2009 - 18:48:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad přímé chodníky: V takovém množství asi ne. Ta zeleň, co ji v návrhu křižujete, jsou myslím nějaké strouhy nebo potůčky. Bylo by to trochu skopec-dokopec. Jeden chodník bez rozdvojek by se asi dal prosadit, kdyby to "někdo" zaplatil, a kdyby ty peníze nešly použít na nic voličsky přitažlivějšího. Jako hlavní by ale musely být autobusy od každého vlaku, jinak by to vyvolalo zlou krev.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 768
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 24. února 2009 - 19:18:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chodník(y): Když mohla EU zaplatit chodník z obce na zastávku Slatina pod Hazmburkem (je to sice neuvěřitelné, ale pokud se mi to náhodou nezdálo tak jsem po něm šel), tak na tohle by se našlo 100%ně.

Praha - Sedlčany by byl 1 přestup v Benešově, Sedlčany - Tábor 1 přestup (z busu na vlak) ve Voticích. Bus Příbram - Sedlčany - Votice totiž poněcháním Sedlčanky nemusí být podle mě zpochybněn - právě proto, že systém doplní o bezpřestupní a podle všeho docela rychlé spojení Sedlčany - Benešov. Pokud by nějaká další linka z okolí Votic jela do nádraží Olbramovice, mohlo by de facto jít o doplnění ramen Benešov - Votice a Sedlčany - Votice na poloviční interval (s přestupem).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1464
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 24. února 2009 - 20:01:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, nevšimnul jsem si, že máte více variant v jednom příspěvku. Celý můj minulý příspěvek se vztahuje k variantám bez Sedlčanky nebo se Sedlčankou v současné podobě.

"Sp Praha - Strančice - Čerčany - Benešov - Votice a dále dle Vás, a k tomu Os Benešov - Bystřice - Olbramovice - ... - Sedlčany, oba systémy v hodině."

V předchozím příspěvku jsem regoval na něco jiného, než jste napsal. Ta tedy ještě jednou a jinak:
Silně pochybuju, že lze dosáhnou souběhu celotýdenních linek autobusu a vlaku v úseku Olbramovice-Sedlčany. Proto beru zastavení os.dopravy na sedlčance jako jedinou možnost zlepšení dopravy v této trase. Kdybyste sečetl všechny km, co dnes najezdí busy v této trase, a uvážil, které spoje je vhodné nechat jako přímé z míst mimo linii Olbramovice-Sedlčany, tak byste zjistil, že navrhujete navýšení bus-km zhruba na 500%-1000% současného stavu, a vlaku asi na 200% současného stavu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 769
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 24. února 2009 - 20:09:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"byste zjistil, že navrhujete navýšení bus-km zhruba na 500%-1000% současného stavu, a vlaku asi na 200% současného stavu"

To je ale v ČR celkem obvyklá míra zaostalosti současného stavu za soudobými standardy, resp. do budoucna akceptovatelné minimální četnosti spojení, aby VHD vůbec někoho zajímala. Takže toto sice nerozporuji, ale tvrdím, že by se to nemělo chápat jako "takový návrh je nesmysl" nýbrž "vida, jak hluboko v P nyní jsme."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1465
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 24. února 2009 - 20:35:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: o tom, jak se dá nebo nedá navyšovat rozsah VHD už jsme v minulosti diskutovali bez nalezení shody.

Hlavně mi ale není jasný smysl navrženého souběhu Olbramovice-Sedlčany. Kvůli celotýdenní pravidelné obsluze Minartic, Štětkovic, a Sedlečka o celkovém počtu obyvatel asi 200?

Kdyby se sedlčanka nahradila autobusem, tak by na tom většina lidí z většiny obcí zřetelně vydělala. Minartice (cca 40 duší) by měly zastávku asi 1 km od obce (pro obec této velikosti obecně terno), do Štětkovic a Sedlečka by se musely přidat nějaké spoje, nejspíš mírným přetrasováním linek Sedlčany-Prosenická Lhota a Sedlčany-Vojkov-Martinice-Votice. Ale ne v celotýdenním taktu, tak velké vsi to nejsou, a zastávka Vojkov,hl.silnice by nebyla zas tak ukrutně daleko. V této variantě by došlo k navýšení VHD-km asi o 0% až 30%, podle konkrétní podvarianty, a přitom zásadně vzrostla užitná hodnota systému.
Myslím, že nejsme 100 let za opicemi v počtu proježděných km, ale pouze v chaotičnosti a neprovázanosti linek. Vlkm a bus-km se podle mě projezdí dost. Jde hlavně o to je zkoordinovat tak, aby z toho mělo užitek 90% lidí, a aby 90% ze zbylých 10% zůstalo zhruba na svém.

Když porovnám variantu "bus" s Vaším návrhem "souběh bus,vlak", tak mimo jiného (opravdu lepšího ??) řešení některých přestupních vazeb nevidím prakticky žádný přínos. Lidí co jedou zrovna z Benešova do Sedlčan není tolik, aby kvůli nim musel být přímý vlak. Pro Janovice by to byla spíš nevýhoda, než výhoda.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 770
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 24. února 2009 - 20:50:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak samozřejmě je tu i čistě autobusová možnost, tj. BUS PB - Votice a Sedlčany - Benešov. Jen jsem měl dojem, že je tu vlak rychlý.

Smysl toho "souběhu" samozřejmě není v obsluze těch vesniček, těm stačí bohatě přestup v Olbramovicích z busu. Ten vlak má smysl jako přímé spojení Sedlčany - BN. Nemůžu za to, že ta trať náhodou vede ve shodné stopě se silnicí do Votic, ale to samo o sobě hned neznamená, že jde o souběh (koneckonců ten vlak by teoreticky nemusel skoro nikde stavět - nejede kvůli doplnění obsluhy vesnic)! Mnoho tzv. "souběhů" v ČR může mít po bližším zkoumání smysl.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1466
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 24. února 2009 - 21:05:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"je tu i čistě autobusová možnost, tj. BUS PB - Votice a Sedlčany - Benešov ... Ten vlak má smysl jako přímé spojení Sedlčany - BN"

Pokud by mermomocí musela být přímá linka Benešov-Sedlčany, tak v žádném případě v souběhu s linkou Příbram-Votice. V tomto území nežije dost lidí, aby se zde uživil tak výrazný souběh. Nadbytečné souběhy, to je právě jedna z příčin malé funkčnosti stávajícího systému při poměrně vysokých dotacích.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5597
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 24. února 2009 - 22:50:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Upřímně přiznávám, že busy máte zpracované daleko lépe než já, resp. já se jimi téměř nezabýval. Nezbývá než konstatovat to, co již na počátku - pokud se to vleze do potřebných jízdních dob, proč ne. I tak ale nevidím Votice na prvních místech pomyslného pořadníku.

nádraží je v jakžtakž docházkové vzdálenosti
Ano...na tom se asi neshodneme.

Vsetín-Žilina:
Tak obecně se na potřebách rozlišovat špičku a sedlo shodujeme. Ovšem i pro tu špičku je třeba mít na 011 (kvůli které debata vznikla) volnou trasu.
Rychlost přes Ostravu je otázka, neb závisí i třeba na dostatku rychlých mašin a popř. také (ne)nutnosti dobírat na Ostravsku vozy. Krom toho je samozřejmě nutné vzít v potaz i tarifní stránku věci ... bť s tou si většina moc starosti bohužel nedělá (př. přímý vůz Cheb - Blava - BB přes Přerov )
Pochvala nic nestojí, přesto mívá dobré výsledky.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1467
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 25. února 2009 - 00:42:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Kdybyste mě chtěl otestovat z busů v jiné části republiky, tak by to dopadlo poněkud jinak (leda že by tou druhou částí bylo Berounsko) ... Hlavně se snažím vymýšlet "jen" urychlenou evoluci, a ne revoluci. Čili, když jsou někde zárodky páteřních autobusových linek nebo souběhy více stávajících linek, tak je posílit, zkoordinovat, navázat. Naopak, bez velmi vážných důvodů nebourat a příliš nepřetrasovávat.
Ty linky, které jsem navrhoval, z 90% kopírují nejsilnější již existující autobusové trasy. I navrhovaná přestupní místa z 90% kopírují ty stávající.

Během poměrně zuřivé diskuse mě napadlo, že bych taky mohl vytasit jakýsi motiv, který mě v případě Votic vede ke konkrétním postojům. Tím motivem je snaha nabouchat mezi Benešovem a Táborem do vlaku stovky lidí, kteří dneska používají výhradně autobus. Ale ne způsobem ála Kordis "za každou cenu", ale tak, aby sice mohli do práce a do škol dál jezdit autobusem, ale aby ten vlak prostě byl lepší než je dnes bus. Anebo přinejhorším stejný. A naopak, ten bus aby se na delší vzdálenosti oproti dnešku mírně, ale přece zhoršil, aby mu třeba přibyl přestup. A když už nabouchat lidi do vlaku, tak aby tím vlakem ujeli co nejdelší štreku. To se naštěstí hodí i s ohledem na celkové jízdní doby.
Souběžné busy Praha-Benešov-Vlašim (resp. Praha-Tábor) mě celkem nevrušují. V těchhle trasách jezdí tolik lidí, že se spolehlivé a rychlé vlaky po půlhodině (resp. po hodině) dřív nebo později stejně prosadí.

V úseku Benešov-Tábor myslím, že má taktový Sp z Prahy šanci jen v případě, že posbírá opravdu všechny větší pramínky a poveze je v co nejdelším úseku. Podle mě je třeba, aby se v jednom vlaku sešli lidi z Prahy do Bystřice, Votic i Sedlčan. Z Benešova do Olbramovic, Janovic, Sedlčan, Příbrami, Votic, Jankova, Neustupova, Miličína, Sedlce. Ze Sedlčan, Votic, Miličína, Sedlce, Borotína do Tábora. Jednotlivé pramínky nejsou příliš silné, ale dohromady už je to slušná síla.
Když se povedou i přípoje z Prahy přes Čerčany směrem na Týnec, Sázavu i Pyšely, tak by tyhle Sp mohly být aspoň z Prahy do Votic a ze Sudoměřic do Tábora slušně vytížené.
Právě mě napadl ještě jeden důvod, proč vazba z busu na vlak na co nejbližším nádraží: zkrátí se na minimum nevytížený úsek přes vrcholky Sibiře. Když by se udělaly všechny vazby z Benešova v Olbramovicích a do Tábora v Sudoměřicích, tak pojede Sp z Olbramovic do Sudoměřic téměř prázdný, a v souběhu se přitom bude plácat hafo autobusů.

Zastávky, které se podle mě dají bez tohoto nežádoucího efektu obětovat, jsou Tomice, Ješetice, Č.Újezd, Střezimíř, Mezno, protože jsou v malých obcích, a podle mě se příliš nehodí ani pro autobusové přípoje.

ad 011: "pro tu špičku je třeba mít na 011 (kvůli které debata vznikla) volnou trasu."

Souhlasím. Nějaké takové trasy tam jsou už dnes, jednosměrně 1-2 do hodiny. Dneska se využívají zčásti pro spěšňáky. Když by spěšňáky jezdily taktově, tak by se všechny tyto volné trasy daly použít pro R nebo Ex.
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pátek, 27. února 2009 - 10:01:38    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, je tu prosím někdo znalý provozu na trati 086 Česká Lípa - Liberec? Jaká je tam zhruba vata, kolik se tak dá zkrátit? Díky
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2268
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 16:08:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si vložit něco málo podkladů ke zde probíhajícím debatám o výhledovém/cílovém provozním konceptu po dokončení 4. TŽK.
application/pdfMatice prepravnich vztahu kolem trate 220.
prepravni-vztahy_l-220.pdf (126.3 k)

Oblast ČB - Veselí je takto nepodrobně uvedena zcela úmyslně, neb s výjimkou 53 "cest" z Hluboké do Prahy nevykazuje "cesty" vedoucí "za" ČB a Veselí.
Integrální taktový grafikon to je vlastně jedno velké sudoku ...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1175
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 17:52:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Doubí ja část obce Košice.
Dle mapy je nejbližsí obcí k nádraží v Tomicích Tožice (67 obyvatel), o trochu dál Radošovice (55 obyvatel) a Tomice II (126 obyvatel). První dvě jsou části Bystřice, Tomice II jsou části Olbramovic. Zřejmě podle toho bude i název nádraží.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1483
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 19:02:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: 56 lidí denně ze Sedlce do Přestavlk je ve skutečnosti do Přestavlk u Sedlce. Přestavlky u Čerčan jsou daleko, a tolik pracovních míst tam ani není. Je to chyba ve SLDB.

Vydedukovat z této statistiky počet denních cestujících je jak věštění z křišťálové koule. Jisté je jen to, že 99% cestujících Budějovice-Praha je "týdenní" dojíždění, a 99% cestujících Bystřice-Benešov je "denní" dojíždění. Škoda, že ČSÚ nedokáže rozlišit denní dojíždění od týdenního.

Řekl bych, že územní členění, a malý počet použitelných spojení "přes hranici" hraje překvapivě velkou roli.

"Pragocentrické" směry bych z frekvenčního hlediska seřadil takto:
1) Praha-Tábor-ČB
2) Praha-Vlašim(-Pelhřimov)
3) Praha-Sedlčany

Dojížďka z Votic, Sedlce a Miličína do Tábora je daleko slabší, než bych podle náhodných pozorování nástupů/výstupů z/do autobusů hádal.

Sp/R (pomalejší vrstva) z Prahy přes Benešov by tedy myslím měl:
a) buď být dost rychlý, aby byl přitažlivý pro cesty Praha-Tábor
b) nebo být ukončen ve Voticích či Heřmaničkách
c) nebo být z Olbramovic veden zastávkově jako klasická ZDO, a v Táboře ukončen (byl by to ale celkem drahý přepych)
d) nebo být z Benešova otočen do Vlašimi (jak rychlá dieselová souprava nebo mašina by byla potřeba? kolik by stálo zabezpečení přejezdů, event. zvýšení TR z 50 na 60 v přímějších úsecích?)
e) nebo být z Olbramovic otočen do Sedlčan (stejná otázka na diesel)
f) nebo být ukončen v Benešově, kde by byl přestup do různých směrů

Variantu "chytrá horákyně", z Benešova do Tábora ani rychlý, ani pomalý, bych asi opustil.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 778
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 19:50:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Upozornění na na drobné přehlédnutí: Jedná se o celkovou dojížďku, nikoli denní. 1513 CB - Praha je "dojíždí." Těch 1513 zahrnuje i 753 studentů, ze kterých ovšem jezdí denně pouze 58. Z vyjíždějících 760 zaměstnanců pouze 158 jezdí denně.

Na krátkých relacích se to samozřejmě moc neprojeví a je to možné zanedbat, ale přes cca 100 km (resp. přes cca hodinu) už je rozdíl podstatný. A právě z toho já odvozuji budoucí atraktivitu spojení z Tábora na obě strany, neboť na jih bude za půl hodiny (tj. do hodiny i ledacos z okolí po přestupu), a na sever asi 1:10 nebo tak.
Takže na relaci Praha - Tábor nejenže dojde k okamžitému zvýšení modal-splitu, ale během cca 1-2 let k přesunu z kategorie "dojíždí týdně" do kategorie "dojíždí denně" a navíc během cca 5 let by mohla stoupnout celková atraktivita dojížďky do Prahy (= víc lidí bude ochotno najít si tam zaměstnání, bude to jakoby blíž). Proto ty moje na první pohled nesmyslné návrhy rychlé půlhodiny v tomto úseku. Denní dojížďka Tábor - Praha je celkem 274 osob, tj. lze zde očekávat až pětinásobný nárůst denní dojížďky, což v kombinaci se zvýšenou atraktivitou železnice a dejme tomu zdvojnásobení jejího podílu může znamenat až desetinásobný počet cestujících. A to máme založené na roku 2001, bůhví kam to od té doby skutečně narostlo.

Jenže vysvětlujte tohle různým projekčním ústavům, co si nic jiného než lineární nárůst podle obecné mobility a jako největší odvatz o pár (desítek) procenta větší modal-split neumí představit... Mimochodem, zároveň z toho plyne, že potřeba rozlišovat týdenní sedlo a špičku prakticky zanikne, protože většina přeprav se dostane do doby kratší než 2 hodiny i při započítání MHD v Praze.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 779
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 19:56:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, Bručoun už to odhalil... ČSÚ to rozlišit umí, jen je třeba zarolovat o 2 tabulky níže. :-) Problém dat ČSÚ je hlavně to, že se téměř vůbec nezabývá modal-splitem v jednotlivých relacích, řeší jen matici celkových přepravních vztahů na úrovni pověřených obcí (naštěstí aspoň tak - podrobnější data jsou možná taky, ale jen ne na webu), a modal-split popisuje pouze na obecné úrovni, resp. možná v průměru pro kraje.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 20:19:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Musím sem vstoupit jako trochu obeznámený gumokol.
1) Varianta busů obsluhující místní zastávky, ale překračující hranice krajů je neprůchodná jak ve Středočeském kraji, tak v Jihočeském kraji. Podílel jsem se na vzniku linky 132101 a tak vím moc dobře, jaké jsou tam klacky.
2) Všichni zapomínáte na stavbu D3. Pak dojde ke značnému zrychlení BUS linek trasováním Praha - (Sedlčany)- Tábor - České Budějovice. Jízdní doba při nezajíždění do Sedlčan bude v trase Tábor - Praha, Roztyly do 40minut.
3) Ta samá D3 zrychlí po dostavbě cestu Tábor - České Budějovice na 45minut.
4) Pokud budou nasazeny expresní BUSy nestavějící v Táboře (zkouší každé léto linka 133101), pak dojdete k jízdní době České Budějovice - Praha, Roztyly 80minut - Praha, Florenc 95minut.
5) Přímá spojení na Pelhřimov se už dnes řeší trasou Praha - Humpolec - Pelhřimov či Praha - Zdislavice - Pelhřimov. Vlašim začíná vypadávat.
6) Díky tzv. integraci ve středočeském kraji nebudou nikdy stavěny křížné linky, ale jen centrální - to je bohužel realita.
7) Reálnou přepravu v trase Benešov - Tábor nadále budou zvládat zastávkové dálkové BUSy, neboť zastavují v centrech měst, nebo docházkové vzdálenosti stejné jako vlak, ale jsou podstatně rychlejší. A převedením transitní dopravy na D3 se stávající trasa I/3 ještě zrychlí.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1178
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 21:05:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po dálnici to bude na Florenc 140 (změřeno z map). 95 na Florenc? To je průměrná rychlost 93 km/h. Na to, že busy moho maximálně 100, tak to je dost odvážné tvrzení. Já si myslím, že reálná jízdní doba busu bude minimálně 1:45, ale spíš více.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1484
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 21:22:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick:
ad 1)

ad 2) Tábor-Roztyly za 40 minut, to je myslím přílišný optimismus. Cca 7 min. z autobusáku na dálnici, po dálnici asi 75 km průměrně 90 km/h, a na konci asi 4 min. na Roztyly. To je dohromady asi 60 minut. Zkuste to srovnat s jízdní dobou Plzeň-Zličín, myslím, že je tam podobná jízdní doba.

Závlek do Sedlčan, to je zajímavý nápad. Nevím přesně, jak daleko od Sedlčan povede dálnice (mezi Kosovou Horou a Vojkovem?), ale v každém případě půjde o časovou ztrátu přes 10 minut. Jsem zvědavý, zda to nějaký dopravce zkusí, a zda u toho zůstane (zda zisky převáží ztráty).

ad 5) přes Humpolec se jezdí hlavně ve špičce, mimo špičku jsou to zatím jen "ojedinělé výstřely". Přes Zdislavice se jezdí jen v přestupný rok o úplňku, nebo tak nějak.

Zajímavé by mohlo být trasování některých spojů Praha-Vlašim-Pelhřimov mimo Benešov, ale obávám se, že by to středočeský kraj zhatil

ad 6)
Denny_hozman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 651
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 21:42:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky : No, ta Florenc bude asi problém kvůli dálnici... ale jestli busy budou schopné lidi odvézt za 80 min. /kolik je to km?/, tak to bude ještě zajímavé.
Podobné to bude i s Ústím. Teď se ruší jeden spoj za druhým, protože není hotová dálnice, v roce 2011 očekávám vstup bus dopravce na linku Ústí-Praha s JD do Holešovic pod hodinu.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 28. února 2009 - 23:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun:
K těm Zdislavicím: teď tam jezdí 1 pár spojů Pá, So, Ne. Stejný dopravce to od letních změn rozšíří. A je jen otázkou času, kdy se přidají další. To proto, že je to trasa o 20minut rychlejší, než přes Vlašim a Benešov.
A průměrná rychlost se skutečně staví na dálnicích mezi 92-95km průměr, podle profilu. Samozřejmě z kraje města po kraj města. Vzdálenost Praha, Roztyly - České Budějovice má být dle mapy D3 133km. Pak jsou časy naprosto reálné.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 783
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 00:46:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: No, moje kalkulačka říká, že 133 km krát 2/3 je něco přes 80 minut, to je mezi okraji měst. Chcete tvrdit, že součet přístupových dob z okraje Budějovic na AN (zvlášť to střešní :-D) a Roztyly a zdržení u Prahy je/bude celkem 5 minut? A na Florenc přes přiškrcenou magistrálu dalších 10 minut? Budete hodně rádi, když Roztyly - CB sjedete bez zastávky pod 1:35, proti vlaku pokud bude jen trochu kulturní není šance - cca tutéž dobu pojede z centra Prahy do CB v plném komfortu i se zastavením v Táboře (s příslušným dopadem do efektivity provozu), a navíc s perspektivou dalšího zkrácení o cca čtvrthodinu, se všemi vazbami z Prahy dále. Když připočítám i mnohem delší "odbavovací" čas (tj. rozdíl mezi odjezdem dle JŘ a časem, kdy musím přijít na bus aby mi jednak neujel a abych se tam dostal a tak dále, který je u vlaku s KMB nebo nějakou jinou formou předplatného například u mě asi 1 minuta), tak by takový soukromník musel být úplný blázen.
Jakousi šanci možná může mít přímý bus do Č. Krumlova, který by frekvenci do CB vnímal jen jako milé přilepšení, ale v zásadě se plnil turisty až do CK.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1486
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 08:56:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: ad jízdní doba ČB-Praha: první 4 km - cca 7 minut, 127 km průměrně 90, poslední 2 km cca 4 minuty, to je asi 1:35. V tomto tedy plně souhlasím.
Nerozumím ale, proč by to mělo být tak nezajímavé, když vlak jen z Prahy do Tábora pojede cca 1:10, a z Prahy do ČB cca 1:45 (nemám to propočítané, střílím od boku). Vždycky budou existovat cestující, kteří budou při podobné jízdní době preferovat autobusy, ať už kvůli ceně, nebo pro špatnou pověst železnice (dnes plně oprávněnou).

Boblick: Přijde mi lepší pro hrubé odhady JD na dálnici používat průměr 90 km/h, aby v tom byla nějaká vata. Před pár lety třeba Probotrans prodlužoval jízdní dobu Praha-Volary o 15 minut, hádám proto, že byla na denním pořádku zpoždění.
Záruba zase raději jezdí některé spoje s pravidelnou sekerou, než aby hrábnul do jízdního řádu...

ad Zdislavice: ostatní dopravci, pokud jedou z Prahy do Čechtic mimo Vlašim, používali spíš trasu přes Loket-Křivsoudov, bez zastávky. Dneska je tato trasa kvůli mýtu finančně nevýhodná, ale jestli se zpoplatní všechny silnice, tak se kouzlo trasy, která se nemotá po okreskách opět vrátí. A hlavně se opět stane výhodným Humpolec, kde se v kladiva asi dá čekat víc cestujících na Prahu , než ze vsí typu Čechtice, Košetice, nebo Červená Řečice.

Při jednom spoji o víkendu má smysl ve Zdislavicích stavět. Pokud by těch spojů jezdilo podstatně víc, tak průměr nástupu / výstupu na jeden spoj asi klesne k nule.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 177
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 09:03:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Tomáš Záruba:
Pokud vím, tak zprovozněním D3 dojde v Budějkách k dobudování obchvatu někam k benzince u Budvaru a v Praze se bude na D3 vyjíždět Horními Roztyly a okolo Hrnčíř. I kdyby bus nezajížděl z Florence na Roztyly (dnes běžně 15min), tak pojede po stejné trase. A taky mám na očích most Komořany - Radotín. Ten bude hotov podstatně dříve a stáhne většinu transitu. Centrum pak snad bude méně zatřískané.
Asi se to tu nebude líbit, ale než se vlak i po koridoru dostane z Prahy do Votic, tak bus už bude dávno v Táboře. Pokud tedy vycházím ze současných koridorů a aplikuji to na 220.
Stejně tak po dostavbě R35 začnou busy zdatně konkurovat Olomouckému koridoru a to včetně času.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1488
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 09:36:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: mám na Vás otázku: proč se nestaví v Táboře na Náchodském předměstí směrem na Prahu, resp. proč tam tímto směrem staví jen cca tři spoje denně?

Kdyby stavěly úplně všechny linky v Budějovicích u Budvaru, v Táboře nad Lužnicí a na Náchodském, tak by se pro přilehlé části města podstatně zlepšilo spojení, a dopravce by to téměř nic nestálo. Chvíli by sice trvalo, než by to lidi zjistili, ale pak by to myslím houfně začali využívat. Přece jen je rozdíl mít zastávku 10-15 minut od domu, a muset na ni jet MHD. Náchodské předměstí spolu s Klokoty je dost obří sídliště, totéž sídliště Nad Lužnicí spolu se Sezimákem.

Háček je pochopitelně v tom, že by tak museli stavět všichni, nebo téměř všichni dopravci, aby to pro lidi z okolí mělo nějaký efekt, a aby se dopravcům vrátilo jako zisk. Zkušenosti z linek Most-Praha, Příbram-Praha, Chomutov-Praha nebo Kladno-Praha ale hovoří jasně.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1566
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 10:43:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba "to nejde" - nezajišťuje místní dopravce MHD ze který by ubyl substrát?

Jinak taky záleží na tom, jak bude vypadat jízdní řád. Pokud tam pojede dejme tomu vlak co hodinu a tři bus dopravci každej 3x denně "ráno, v poledne a večer", tak asi bude vlak atraktivnější. Podobně pokud poslední bus v sobotu do Prahy pojede kolem 15 a vlak ve 22.... Nebo JŘ "systém" kontra "náhodné výstřely".

Ta R35 spíš naláká IGK na severní Moravu a Slezsko. Olomouc asi stále zůstane vlaku díky času i častotě spojů.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1182
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 12:25:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Pokud se tam nějaký nový bus zavede, tak to bude pouze v lukrativní časy, neboť půjde o nedotované spoje a většinou tak, aby byly vytížené oběma směry.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 785
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 13:34:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun - s výpočtem JD busu souhlas. Ale vlak 1:45 Praha - CB je příliš pesimistický. Vycházíte (jako donedávna asi všichni) nejspíš z předběžných dat SUDOPu, který ale evidentně počítal se zachováním stávající zastavovací politky a možná i částečně omezenou Vmax. Podle toho co jsem viděl jsem pro IC namodeloval Tábor - CB za asi 0:25 včetně určité vaty, v praxi si umím představit 0:27 dle JŘ snad i bez 200 km/h. Jinak prosím vás, kde a kdy navrhuji jezdit radši systematicky pozdě než hrábnout do JŘ, já propagátor 5-10% vaty? ;-) JD Praha - Tábor při zastavená Zahraďák a Benešov se udávala tuším 1:07, což se mi odhadem zdá taky nějak moc (počítalo se se zastavením Olbram...?), ale neumím na základě mně známých informací říct nic lepší než hrubý odhad, že by to mohlo být o cca 5 minut méně (trasa se o něco zkrátí, takže bude mít asi 100 km, z Bystřice do Chotovin téměř nepřetržitě 160 km/h a na obou stranách velmi plynulé zastavení). Takže 1:35 pro vlak je podle mě plně reálné - ale tuto JD technicky nezvládnou béčka, tj. bude muset jít o Bmz už kvůli JD a tedy nelze uvažovat tak, že bus je pohodlnější. Jinou věcí je cena, ale na tu Češi obecně nejsou už tak citliví, jako dříve (psali to nedávno v HN, tak to musí být pravda :-) ). Logicky: Bus nemůže být rychlejší, jede-li vlak většinu trasy téměř dvakrát tak rychle, 30 km zhruba stejně rychle, přitom jen dvakrát zastavuje a delší trasa je o cca 10 km.

Boblick: Most Komořany - Radotín je pro cestu na Florenc k něčemu dobrý? Teda kromě prodloužení trasy a vytuhnutí v zácpě na Smíchově a ještě u Muzea místo jenom u Muzea? Nebo chcete končit na Knížecí (resp. Radlické)? Nevím, ale pokud bude vlak vypadat tak, jak se výše psalo, vidím prostor pro busy mizivý, zejména na komerční riziko.

R35 - no pardon, ale pokud nějakým busem zajedete podle předpisů Praha centrum - Olomouc pod cca 2 hodiny (což je budoucí JD vlaku až bude hotová 011 a v horizontu hotové R35 snad i UnO - Choceň), máte u mě stovku. :-)) Podobně jako ten Krumlov, tady se můžete uplatnit leda tak směr Nový Jičín - Frýdek-Místek, neb vlak jede z Olomouce dvojitou oklikou kolem Přerova a přes Ostravu, a přitom v Suchdole jistě bude stavět spíše pomalá linka a je to pak na přestup a tak podobně. Možná ještě tak Litomyšl, Rýmařov a Bruntál z obdobných důvodů.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2820
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 13:42:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: Měl bych zvídavý dotaz - s jakou jízdní dobou počítáte mezi Benešovem a Táborem (jak pro "bezzastávkový" IC, tak pro R/Sp s cca 7 zastávkami)? Díky moc za odpověď.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 180
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 14:00:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun:
K Náchodskému sídlišti: ale my už dnes jezdíme z Prahy po okruhu až ke hřbitovu a pak okolo Commetů na autobusák! Proto žádný Náchod. To samé v Budějkách: žádné Mariánské náměstí a Budvar. Už teď učíme lidi, že tudy tedy ne.
Ad Tomáš záruba:
Ten most jsem zmínil proto, že stažením transitu uvolní vnitřní Prahu.

A jestli si někdo myslí, že po D3 budeme jezdit pomaleji než po cvakcvak D1, tak se plete. Totéž se týká R35 a cest na Moravu. Už těď se pomalu cpeme podél 270 dálkovými linkami. Ve výhledu je Prostějov, Zlín, Vsetín a Třinec vrchem přes Olomouc. A věřte, že budeme konkurenceschopní i časem.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 788
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 14:11:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Podle údajů o délce stavby na www.4-koridor.cz a podle mého odhadu průměrných rychlostí Benešov - Votice a Tábor - Sudoměřice 100 km/h (postupný rozjezd/brzdění do/ze 160 km/h) a Sudoměřice - Votice (jízda 160 km/h), v čemž by mohla být podle měrného výkonu soupravy i nějaká ta vata, asi na 25 minut. Každé zastavení na 1 minutu z cca 160 km/h stojí asi 4 minuty, Vmax 140 znamená oproti 160 km/h prodloužení o minutu na každých 10 km, tj. cca 5 minut.

Praha - Benešov pochopitelně závisí především na ptg a to tak, že JD_R nemůže být větší než JD_ptg - interval_ptg - součet mezidobí (řekněme 5 minut), a to zvlášť pro každý úsek s různým intervalem. Pokud odhadnu, že 15min. do Strančic má z hlediska interakce R/Os podobný vliv jako 30min. do Benešova, tak v úseku Vršovice (časem Zahradní Město) - Benešov nemůže být R oproti ptg rychlejší o víc než 25 minut. Podle těch stránek to pojede Os 55 minut (může být), pak R nemůže být rychlejší než 30 minut (což odpovídá průměru 98 km/h, což není zcela vyloučeno když 2/3 trati jsou na cca 90 a zbytek na průměr 120). Počítal bych s 1 zastávkou v Praze asi 35 minut pro jistotu, čili odtud Praha - Tábor celkem něco těsně přes hodinu, +/- 5 minut (jsou to fakt jen odhady).
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 789
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 14:21:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Jak dlouho hodláte jet z Prahy (odkud, Černý Most? ;-) ) do Olomouce a s jakým zastavováním (a kdy, myslím z hlediska postupného zprovozňování R35)? Díky.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 790
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 14:53:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad jízdní doby: Pokud zohledním to, že z Pardubic na 160 km/h se tam obvyklý cca 10vozový vlak rozjede někde v Černé za Bory resp. kousek před Opočínkem, tj. po 5 kilometrech, a větší kopec u Chotovin a Bystřice vyřeším výkonnější mašinou (350 tu asi jedit nebude), pak průměr cca 100 km/h bude jen na úsecích Benešov - Bystřice a Tábor - Chotoviny (zde tak daleko proto, že část trasy bude Vmax 130 km/h), a pro nějakou rezervu výpočtu pojedu zbytek trasy 150 km/h, tak to znamená cca 15 km stovkou (9 minut) a zbytek do 47 tj. 32 km 150 km/h tj. 13 minut, jsme na 22 minutách. K tomu 10% = 2 minuty vaty, takže těch 25 min. BN-TA by nakonec možná mohlo být i o minutu až dvě (podle pravděpodobnosti soupravy na 160 km/h) méně. Ostatně dnes to na trati delší o 7 nebo kolik km jezdíme se 2 zastaveními (Olbram, Heřmaničky) poloviční průměrnou traťovou rychlostí asi 50 minut, takže žádný div.

Tábor - Budějovice: Pokud pojedeme tak, že TA-Sezimovo postupný rozjezd na 130, pak na 160 do Plané (případně Doubí - Soběslav propagačních 200?), lehké přibrzdění na 120 přes Veselí a pak 160-1200 šup až do Nemanic, odtud asi bohužel jenom stovkou (proč, oblouk u Budvaru se zhlavím?) do CB kde ze 60 km/h zastavíme u perónu, tak je 25 minut při nové délce trati asi 55 (?) km průměr asi 130 km/h, což je opět naprosto reálné (možná by šlo jít až na cca 140 km/h při Vmax 200, takže je tam možná i trochu vaty.

Tedy z Benešova do Budějovic bych to IC (zastavuje Tábor) viděl asi za 50 minut, +/- 2 minuty. Z Prahy do Benešova je poněkud problematické dnes něco odhadovat mj. s ohledem na obraty ve Strančicích (Říčanech?) a podobně, ale mělo by to rozhodně trvat méně než předkoridorových cca 40 minut (řekněme 30-35 taky podle Prahy).
Takže v situaci s pořádnými vozidly už možná nebude nereálná SJD 1:30 Praha - CB (možná s lehce vyoseným Táborem podle polohy v Praze), a šup - najednou se možná i stírá hrůznost dvouhodinové JD CB - Linz (tj. průměr vzdušnou čarou ani ne 40 km/h :-)) ), takže i když bude bus/auto podstatně rychlejší tady, na trase z Prahy to vlak možná i skoro dožene.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1184
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 15:34:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Praha-Tábor je stejně daleko jako Praha Holešovice-Ústí. Vzhledem k tomu, že délka "klikatých" úseku je zhruba stejná (Praha-Benešov vs. Praha-Kralupy+Lovosice-Ústí), tak JD bude dost podobná. Expres Praha-Tábor by to mohl stihnout za hodinu, úsek Tábor-Budějovice je o 6 km delší než Pardubice-Česká Třebová, kde se jezdí i z pomalým úsekem mezi Chocní a Ústím n.O. cca 35 minut, při průměrné rychlosti 120 km/hod by to vlak měl stihnout za 33 minut (teda asi bez zastavení ve Veselí). Takže odhadem by to vlak rychlého segmetu stavící Praha-Benešov-Tábor-Veselí-Budějovice měl stihnout cca za 1:40.
S 200km/h bych po dostavbě moc nepočítal, spíš s těmi 160 km/h.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2822
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 15:45:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: SJD 1:30 Praha - CB (možná s lehce vyoseným Táborem podle polohy v Praze)
Vyoseného? Kterým směrem?
Podle svých laických představ bych předpokládal, že by k setkání protijedoucích IC mělo docházet právě přesně v Táboře, aby se dalo dosáhnout JD Tábor - Milevsko a Tábor - Obrataň za cca 26 - 27 minut, což je možné právě jen při setkání přímo v táborské stanici...

Orky: při průměrné rychlosti 120 km/hod by to vlak měl stihnout za 33 minut (teda asi bez zastavení ve Veselí)
Ale ono by to chtělo stlačit pod půlhodinu, kvůli přestupním uzlům o půl a v celou.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 185
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 16:06:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Tomáš záruba:
No prostě nepojedeme pomaleji, než na D1. Takový domácí úkol: Jede-li BUS Praha - Brno (21Okm) 2:25h, pak jak dlouho pojede BUS D11 + R35 Praha - Olomouc 215km?
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4878
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 16:07:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď se ruší jeden spoj za druhým, protože není hotová dálnice, v roce 2011 očekávám vstup bus dopravce na linku Ústí-Praha s JD do Holešovic pod hodinu.

Jistě, O:59

Už těď se pomalu cpeme podél 270 dálkovými linkami. Ve výhledu je Prostějov, Zlín, Vsetín a Třinec vrchem přes Olomouc. A věřte, že budeme konkurenceschopní i časem.

Věřit můžete...
Já lásku vřele odmítám
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 791
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 16:16:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Těch 200 km/h dělá rozdíl asi 2 minuty, to není zásadní věc. Pardubice - Česká Třebová je špatný příklad, neboť obsahuje pomalý úsek, jehož obdobu mezi TA a CB (doufejme jednou :-) ) nenaleznete. PU-MuN (EC krátká JD 32 minut) se taky bude jezdit o cca 6-8 minut rychleji až bude Choceň-UnO, tj. jsme na našich 25ti.

David: Moje (zelenostolní :-) ) představa o 224 a 201 je totožná, ale zkuste postoupit ještě o level výše a zamyslet se, na které z mezilehlých zastávek je opravdu třeba zastavovat. Zvlášť s ohledem na to, že Os (Sp?) je tam nosný segment. Takže to možná docela dobře stihnete i když přijedete od Prahy v 02, resp. odjedete do Prahy v 58, tj. z hlediska lokálek šířka uzlu asi 53-07, tj. křižování za 22-23 minut jízdy (místo 24-25). Ale jak píšu, až bude Hostivař - hlavní, možná to na ten "přesný" uzel vyjde, a pak by CB od Prahy nebyly 00 až 01 a zpět 59 až 00, ale tak 56-57 a zpět 03-04, resp. cca 59/01 při Vmax 160. Takže směr Linz by mohl jet už v 59-00 a opačně příjezd 00-01, čímž by s ohledem na zvýšenou rychlost na 196 možná mohl stihnout (X+2):00 křižování do Linze.

Možná bych byl dokonce pro to (pokud by širší uzel od Prahy vyhovoval z nějakých důvodů i v Budějovicích) zafixovat nejprve CB-Tábor SJD 30 minut s Táborem přesně, a do Prahy dojet jak to půjde s tím, že na sever to holt zatím těsně ujede (přestup 3-4 minuty je asi fakt málo), ale do ostatních směrů (resp. na východ pomalý vlak) se stíhat bude. Jako bonus máme automaticky přípoj R-220 ve Veselí na R-225, pokud R-225 pojede do CB ve sledu s IC-220 a R/IC-220 do Tábora v prokladu.

Možná by pomohlo, kdyby sem Hroch napsal JD R/IC Praha - Benešov, ke které dospěl na základě řešení všech možných vlivů na 221 (přes Strašnice i přes Eden).
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 792
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 01. března 2009 - 16:30:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Praha - Olomouc 215 km? To jako z centra? Zajímavé. Mapy.cz uvádějí na stávajícím kusu R35 před Olomoucí km 240, no asi to mají blbě spočítaný, nebo zkrátili projekt o 30 km. Nebo to počítají z Liberce, který je z Opatovic ale dál než Praha...? Nicméně, tamtéž vyznačená čára budoucí dálnice má podle mapového měřítka asi 100-120 km mezi stávájícím 83.km před Hradcem do Mohelnice, odkud vás čeká ještě 30 km.

30+110+83 je 225, a jsme na Černém Mostě. A dalších 20 km Prahou = 245, což s ohledem na extrémně rovnou trať délky 250 km (v budoucnu 248) je docela uvěřitelné. Takže budete moc rádi, pokud to pojedete 2:35 bez zastávky, resp. 2:15-2:20 z Čerňáku.

Pán je od SA? Tak to pověsti o "odbornosti" firmy podnikatele roku nelhaly... Držte si Liberec, Vary a směr Brno se přeorientujte na Jihlavu, pokud můžu radit. :-) Již letos je hustota EC Praha - Brno dostačující a pokud se příští rok zrychlí lehce pod 2:40 centrum-centrum, tak s ohledem na místenkování autobusů a potřebu být tam kdoví jak dlouho před odjezdem bude už i relace Praha - Brno otázkou ceny, resp. případné ČD-neschopnosti pokud jde o vozy a zpoždění.