K-report
 

Archiv do 30. listopadu 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 30. listopadu 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2747
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 17:00:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Díky za další pozorování 074 ve stanici Neratovice. (Možná Vás taky označí za lháře.)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6918
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 17:14:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V tomto světle se mi hned jinak jeví Bručounovy informace o nepobírání Švejků na Smíchově z diskuse o 200
Budoucnost patří bagrům!
Radekc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 397
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 17:23:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z dnešní 074:

http://www.youtube.com/watch?v=NrQr3g6f1sw
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2749
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 17:30:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Klidně si dělejte obrázek o Švejcích jen z toho, co píšou jiní očití pozorovatelé, a mé příspěvky ignorujte. To by mě zajímalo, jak moc se to bude lišit od toho, co do příslušné diskuse píšu já.

Edit: Vysvětlovat zrovna Vám, že jsou i tratě, kterými taky někdy odněkud někam jezdím, a že se v některých končinách vyskytuju častěji než v jiných, to asi nemá cenu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
T4783363
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 539
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 17:45:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Ale na tratích do Vraňan i do Roudnice nad Labem jsou zastávky, které bývaly frekvenčně zajímavější, než Straškov.

Souhlasím, třeba Vražkov, Kleneč, Beřkovice...
Navštívil jsem Podřipsko poprvé v roce ´97 a byť už tehdy se nekonaly žádné davy, ty "dělnické" a "úřednické" spoje, zejména na roudnické a vraňanské větvi, bývaly slušně využívané. A co je také důležité, ty lokálky měly na rozdíl od dneška nějaký systém (viz pravidelná skupina ve Straškově). Dnes to na mě bohužel působí tak, že vlakem jezdí převážně jen školní děti.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5297
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 18:09:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T4783363:
A co je také důležité, ty lokálky měly na rozdíl od dneška nějaký systém (viz pravidelná skupina ve Straškově)
Já tam jistou systémovost spatřuji. Na 095 jezdí vlaky tak, aby byly přípoje ve směru přepravní poptávky (ráno směr Straškov - Kralupy, odpoledne naopak).
Na 096 mezi Roudnicí a Račiněvsí byl počet spojů v průběhu posledních několika let výrazně navýšen, ten jeden motorák tam má docela velký denní proběh.
Myslím, že zachování vazeb ve Vraňanech a v rámci technologických možností (aby se to dalo vyjezdit s jednou soupravou a na stávající infrastruktuře) i v Roudnici je důležitější, než přípoje ve směru Roudnice - Vraňany, nebo ne?

Ještě takové dva dotazy do pléna:
- Proč má vlak 12381/19609 (jak zde bylo uvedeno, tak nejvytíženější ze všech vlaků v úseku Zlonice - Straškov) šestnáctiminutový prostoj ve Straškově? Opravdu je nutné mít tak velkou časovou mezeru mezi příjezdem vlaku od Zlonice (7:08) a od Račiněvsi (7:21)?

- Od nového JŘ nebude žádný vlak zastavovat v zastávce Bříza. Nevěděl by někdo, proč k tomuto kroku dochází?

Díky za odpověď.
Honzaloko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1171
Registrován: 7-2006

Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 18:17:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Asi protože většina lidí z Břízy využívá vlaky Račiněves-Roudnice. Jezdí častěji a bez čekání ve Straškově. Zastávka Račiněves je blíž do centra obce Bříza než samotná zastávka Bříza.
Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš!!
BERYHO DRÁHA-muj pohled na železnici
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5300
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 18:22:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzaloko: To vím, že to tak je, ale přece jenom - když už tam ta zastávka je, tak proč ji - samozřejmě jen na znamení - nenechat?

Ani ke zkrácení JD Straškov - Zlonice po tom projetí zastávky Bříza nedojde, napadá mě - ale možná to je nesmysl - není třeba důvod takový, že když se projede zastávka Bříza, tedy jediná mezi Straškovem a Zlonicemi, která leží v ÚK; tak ÚK tím pádem nemusí hradit ani ten úsek Straškov - Bříza - hranice kraje, a financování těch čtyř párů vlaků v celém úseku až do Straškova bude na Středočeském kraji?
T4783363
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 540
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 18:31:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Myslím, že zachování vazeb ve Vraňanech a v rámci technologických možností (aby se to dalo vyjezdit s jednou soupravou a na stávající infrastruktuře) i v Roudnici je důležitější, než přípoje ve směru Roudnice - Vraňany, nebo ne?

Asi máš pravdu, že dnes, když se jakž takž solidně jezdí z celé sítě už pouze na úseku Račiněves - Roudnice, tak řešit přestupy ve Straškově (mimo směru Roudnice - Zlonice) nemá moc význam... (ten ranní školní "přípoj" mi taky rozum nebere).

Na 096 mezi Roudnicí a Račiněvsí byl počet spojů v průběhu posledních několika let výrazně navýšen, ten jeden motorák tam má docela velký denní proběh.

Já to vztahoval k tomu roku ´97, kdy se jezdilo do všech směrů denně a celkem často (teprve pak přišly redukce a opětovné navýšení na roudnickém rameni).
Duhák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 291
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 18:44:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: S tou 222 jak kdy-třeba minulí týden jsem viděl ve vlaku z Vlašimi na Bolinu 15 možná dvacet lidí. Včera ráno zase tak deset lidí vystupovalo ve Vlašimi a pár jich pokračovalo dál na Benešov. Byli to dopolední vlaky. První odjezd 8:50 do Štěpánova a druhý s odjezdem z T. Štěpánova 7:44. Jinak hromada lidí, kterých jsem se ptal na to co by řekli zrušení vlaků v úseku Vlašim T. Štěpánov, říkalo, že jsou to blbci, když to chtějí zrušit(někteří bydlí ve vesnicích na trati či blízko ní).
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 18:55:27    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun:
No, je vidět, že mnoho vědomé sebereflexe asi nemáte - jen tu podvědomou: kdysi jsem kdesi četl, že "nejvíc nám vadí naše chyby viděné na jiných lidech" ... Podle toho, co a jak tady presentujete, bych Vás musel zařadit právě do té kategorie, kterou Vy napadáte, ale leckdo z ostatních, které napadáte, do ní podle mne naopak nepatří: kde berete tu jistotu, že jiní "přibarvují" a nepíší "férově"? Já naopak postrádám jistotu, že to neděláte Vy - ale nerozvíjejme osobní "půtky", k tomu snad toto prostředí nebylo vytvořeno: i proto Vám bez dalšího odpustím i tu poslední větu ve Vašem prvním odstavci - nevíte, s kým komunikujete, a já se Vámi vyprovokovat k nepředloženostem rozhodně nenechám ...
Sněhulákův způsob vyjadřování samozřejmě rozhodně nechválím, ale obsah toho, co píše, mi připadá docela věrohodný. A kdyby mi měl Sněhulákův způsob vyjadřování vadit, rozhodně bych podstatně dřív musel požádat administrátory, aby zablokovali přístup některým jiným osobám, jejichž vyjadřování je podstatně hulvátštější ...
"-aa-ovská pověstná jedovatost" mně pochopitelně mnohdy také vadí (a on to ví už hóóódně dávno ...), ale protože vím, o koho jde, tak je-li v písemné podobě, většinou se jí (raději) nezdržuji: kdyby to bylo v osobním ústním styku, vypadalo by to samozřejmě jinak. Ostatně, pokud si přečtete moji reakci ze dne 26.11.2009 = 10:05 hodin na jeho "horlení", třeba pochopíte, že se "-aa-" kritizovat nebojím, ale snažím se přitom být konstruktivní - a třeba pak pochopíte i to, že jste se svou provokací vůči mně přestřelil ... A musím ještě dodat, že o věrohodnosti údajů "-aa-" a o jeho solidním přístupu k jejich získávání, výběru a interpretaci nemám nejmenších pochybností a budu jej v tomto směru vždy hájit - a vím, proč.
Rozebírat způsoby a kritéria pro porovnávání lokálek a autobusů písemně nehodlám, na to nemám čas: problém je v tom, že takový písemný projev, aby postihoval situaci tak dobře, aby nevznikala nepochopení a následné konflikty, jaký jste popsal, by byl tak dlouhý a obtížně čtivý, že nepovažuji za účelné jej vytvářet.
Ani já většinou nedělám cílená sledování frekvence, ale to neznamená, že není možné udělat si kdykoli aspoň několik poznámek, z nichž by bylo zpětně možno případ "zrekonstruovat". Data a čísla vlaků jsou samozřejmě velmi důležitá, protože jen s jejich znalostí lze pátrat po důvodech, proč ten který vlak konkrétní jel právě tak plný, jak jel: údaje jako "v podvečer", "v poslední době" a "poměrně často" jsou k ničemu, protože pod nimi si každý představuje něco jiného (a navíc třeba "podvečer" ovlivňují i roční období atd.) - i to je právě styl "JPP", který napadáte ...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 19:00:36    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun - doplnění:
A ještě k Neratovicím. dost jednoznačně to napsal "David" přímo nad Vaším příspěvkem: v Neratovicích byla (jak je většině lidí známo) po mnohaletých dohadech konečně už před několika roky zřízena ještě jedna železniční zastávka, "U Lenina", a ta je daleko frekventovanější, než železniční stanice: je to pochopitelné, protože třeba z Kostelce nad Labem lidé do a z Prahy pojedou klidně autobusem za tarif PID, ale do a z Neratovic jako sousedního "lokálního centra" pojedou spíše vlakem, ale zase ne zbytečně až na a z nádraží, když potřebují vyřídit něco na náměstí či v jeho okolí ...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2752
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 19:27:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osasco: "nápovědou, které tratě pravděpodobně zaniknou, může být např. Rakousko s obdobnou sídelní strukturou a lokálkami vzniklými podle stejných norem (dnes většinou bez pravidelné osobní dopravy). Které konkrétní tratě škrtnout je na dlouhodobou odbornou a veřejnou bolestivou diskuzi. (Prostým porovnáním s Rakouskem, dojdeme k závěru, že i všechny tratě, které chce Stč. kraj nyní zrušit - zastavit os. dopravu)."

Nesporně zajímavé srovnání. Přesto si myslím, že je seznam středočeského kraje šitý horkou jehlou a nekoncepčně. U většiny tratí předpokládají zrušení bez náhrady, u některých primitivní autobusovou náhradu 1:1. To se velmi vymyká od přístupu například ústeckého, hradeckého či jihomoravského kraje, kde vždy zároveň udělají racionalizaci autobusových linek. K něčemu takovému se středočeští krajští hlupáci evidentně nechystají. Jim totiž ještě nikdo neřekl, že doprava objednávaná krajem si nemá vnitřně konkurovat, ale že se má doplňovat do systému. (Možná, že jim to i někdo někdy říkal, ale oni samozřejmě vědí všechno lépe.) Některé tratě se podle mého názoru dostaly do seznamu jen díky hlouposti a nekoncepčnosti. Dovolím si tedy zčásti nesouhlasit. Vypisuju tratě, kterých se týká můj nesouhlas.

"Bakov - Okna (všechny osobní vlaky)"

Naprosto nesystémové. Je nesmysl, aby v sousedním kraji jezdily vlaky Lípa-Okna. Daleko lepší by bylo udělat z rychlíku spěšňák, který by zastavil všude, kde se zastávka využívá, a kde to neobstarají existující autobusy.

"Praha-Zličín - Hostivice (všechny vlaky nejedoucí z Prahy hl.n.)"

Těsně u stanice Zličín je konečná tramvaje, ale kraj odmítá plnou integraci toho kousíčku do PID. Vlak návazný na tramvaj, který jezdí po hodině, je nesmysl, musí jezdit častěji. Přímé vlaky na hl.n. jsou přinejmenším ve všední den naprostá blbost.
Zdaleka nebyly vyčerpány všechny možnosti revitalizace provozu. Situace, kdy jeden kraj objednává nesmyslné šotovlaky a druhý nemá žádnou snahu cokoli racionalizovat, protože umí jen škrtat, asi nepřinese dobré výsledky.

"Praha - Nučice (část vlaků ve špičce - zrušení intervalu 30 min.)"

Opět, nebyly vyčerpány všechny možnosti racionalizace, zejména zastávka v Rudné, a prodloužení do centra Prahy. V oblastech silničních zácp, pomalých ultracouravých busů PID a pomalého metra, je každá pohodlnější rychlejší spojnice přínosem.
Snaha zrušit relativně vytíženější vlaky Praha-Nučice, a vzduchovoziče Nučice-Beroun ponechat, je projevem tuposti a nekoncepčnosti středočeských krajských úředníků.

"Kolín - Uhlířské Janovice (část vlaků ve špičce)"

Nesystémové. Buď má trať budoucnost, pak těch vlaků určitě není přehnaně. Nebo nemá budoucnost, a pak je na zrušení celá. (Co z toho platí, nechám na jiných. Moc to tam neznám.)

"Úvaly - Český Brod (část vlaků končících v Českém Brodě)"

Je možné, že do Tuklat a Rostoklat není tolik vlaků potřeba. Ruku v ruce s omezením osobáků by ale mělo jít posílení spěšných linek do Prahy. Něčeho takového, obávám se, nejsou na kraji mentálně schopni. Do doby, než přijdou na to, že se organizace dopravy v kraji musí ujmout schopný organizátor, tak to bude stát takhle za h....

Tam, kde je organizátor dopravy schopen místo lokálky nabídnout dobrou nautobusovou náhradu, jde vše nesrovnatelně lépe. Většina je nakonec spokojena. Když se autobusová náhrada povede dobře, tak z místních neřve skoro nikdo, většina řvounů jsou přespolní ajnboňáci a nekritičtí fandové lokálek. To se prostě musí ustát, jako se to ustálo ve zmiňovaném Rakousku.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2753
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 19:37:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: "je vidět, že mnoho vědomé sebereflexe asi nemáte - jen tu podvědomou: kdysi jsem kdesi četl, že "nejvíc nám vadí naše chyby viděné na jiných lidech""

Je mi líto, ale moc informací, zejména o autobusech a některých lokálkách, asi nemáte. Jinak byste věděl, že z tvrdých dat nepřibarvuju vůbec nic.
Nejpravděpodobnější bude, že skutečnost nahlížíte ideologickými brýlemi, a každého, kdo Vám je chce servat, se snažíte shodit. (Stejné, jen ve větším měřítku, to bude u Anonyma.)

"Sněhulákův způsob vyjadřování samozřejmě rozhodně nechválím, ale obsah toho, co píše, mi připadá docela věrohodný"

To je smutné. Sněhulák totiž evidentně ví celkem kulový. To jsou řeči někoho, kdo do toho opravdu nevidí. Holt Vám je obsah jeho tvrzení sympatický. Dovolí Vám ponechat si na nose ideologické brýle, a nepravdivost (či přinejmenším hrubá nepřesnost) Vám nevadí ....

Za těchto okolností bude lepší, když si žádné názory vyměňovat nebudeme. Diskusí se zaťatými vlakovými fandy už jsem si užil dost, nic se nemá přehánět.
Švl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 271
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 19:40:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi bude lepší nechat už Bručouna na pokoji, je o své pravdě přesvědčený víc než Jan Hus (a ten taky neodvolal...). Nicméně nedá mi to, abych ještě pro ilustraci částečně nerozebral dva jeho příspěvky:

Bručoun (2743): Nebudu kvůli Vám pravidelně monitorovat trať přes Brandýs. V tom případě ale o ní nevynášejte soudy a nenavážejte se do těch, kdo jí sledují více než vy a tudíž toho o ní více vědí.

Bručoun (2743): Mně stačí, že jsem nedávno viděl ve všední den v podvečer, ve školním roce, těsně za Neratovicemi směrem k Brandýsu vlak s asi 15 lidmi. To znamená 15 lidí ke konci odpolední špičky, hned za městem. 15 lidí myslím není počet na zrušení... "Podvečer" znamená třeba 17-18 hod.? Ono dost záleží na pracovních příležitostech v okolí - pokud převažují provozy s pracovní dobou 6-14 a školy, je logické že před šestou večer už je vlak poloprázdný, všichni jsou už dávno doma... Tomu odpovídá i plný vlak v půl třetí odpoledne, který zdokumentoval Anonym.

Bručoun (2743): Jindy jsem v podobnou hodinu, opět ve školním roce, viděl přijíždět do Neratovic zcela prázdný vlak (slovy s nula lidmi), a pak odjíždět z směrem na Bradýs, s 3 (slovy třemi) lidmi. Píšete asi o stanici Neratovice. Přečtěte si ale příspěvek 5296 od Davida a dejte si to dohromady. Pochopíte, že hlavní přepravní proud je ze zastávky Neratovice město směrem na Brandýs. To, že z neratovické stanice nikdo nejezdí jen znamená, že na trať nikdo nepřestupuje a je používána hlavně místními (a v okolí stanice moc škol apod. není). Důvod ke zrušení to fakt není...

Bručoun (2743): Naprostá bída. Konečně trefa. Vztaženo k vašim argumentům nezbývá než souhlasit.

Bručoun (2746): "Napadám" každého, kdo sem dává nafouknuté či jinak nepravdivé údaje jakéhokoli druhu. Je dost zvláštní, že Vám nevadí sněhulákův slovník, nebo -aa-ovská pověstná jedovatost. Asi Vám nejvíc vadí, že jsem takzvaně "proti vláčkům", protože na úrovni veřejné dopravy jako celku Vám asi moc nezáleží. V tom případě začněte napadat hlavně sebe... Sněhulákovský slovník např. mně vadí míň než třeba to co píše Zzz (1861) - mimochodem koho zajímá jak to u Nažidel bylo (a že "kretén" je spíš ten, kdo obhajuje člověka, který kvůli penězům riskuje - a následně zmaří - životy 19 lidí), ať se podívá např. na http://autobus2003.info. A -aa- alespoň píše o věcech, o kterých něco ví (byť třeba někdy nekriticky), protože pracuje v oboru, a ne o tom, "co zahlédl když pracoval poblíž trati" (já bych vlastně mohl začít fušovat do řemesla např. pilotům, protože jsem je při své práci mnohokrát zahlédl vzlétat a přistávat, že?...).

P.S. Ani vyžadováním vykání své argumenty nevylepšíte...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2754
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 19:53:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Duhák: To je možné, že je to někdy 0, jindy 15, dopoledne jezdí málokdo pravidelně. Taky jak který vlak, jde o dva páry. S některým jedou v souběhu autobusy přímo na návse, a s jiným ne. Přesto si myslím, že průměr všech čtyř vlaků nemůže být o moc víc, než 5 lidí na vlak, protože to by byla dost velká náhoda, vidět pětkrát skoro prázdný vlak.

Podle mě to kraj dělá blbě. Chtěli to potajmu, pak to prosákne, o autobusové náhradě ani zmínka. To je jasné, že to všichni odmítnou.
Kdyby přišli poctivě, že chtějí místo x párů vlaků y párů autobusů, odkud kam budou autobusy jezdit, jak rychle pojedou, kde zastaví, na co budou mít návaznost, jak se na to navážou stávající linky, atd. tak to by bylo úplně něco jiného. Část lidí by to sice z tradicionalismu odmítla, ale nakonec by se nechali udolat vyšší kvalitou nového systému. Jenže chtějte uživatelsky užitečný systém po takových nýmandech, jako jsou na odboru dopravy středočeského kraje. Ti se umí jen družit s autobusovými firmami, chlastat s nima v bývalém bachařském rekreačním středisku, a nechat si od nich diktovat jízdní řády, které vyhovují jim. Cestující je nezajímají, veřejná doprava se přece organizuje proto, aby si dopravci přišli na své.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 20:02:51    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun (2x): Hmm - vidíte: už jsem Vás chtěl pochválit, jak Vám jde konstruktiovní debata, když se vyjadřujete k věci a nežvaníte hloupě, a hned vzápětí jste to zase zkazil - škoda ...
S tím Vaší posledním odstavcem vřele souhlasím - i já jsem se už několikrát přesvědčil, že jednostranně se snažit udělat dialog ze dvou paralelních monologů je velmi obtížné a většinou stejně nevede k úspěchu: nemám dost sil ani času (a za Vámi vnucovaných podmínek po pravdě řečeno ani chuti), abych se o to pokoušel ve Vašem případě a nečiní mi žádný problém na Vaše příspěvky nereagovat. Je mi ale trochu líto, že budete-li takto fungovat i nadále a zaplevelovat prostor zde svými přednáškami o tom, jak ostatní nic nevědí, ničemu nerozumějí a to, co uvádějí, zkreslují, a naznačováním, že jedině správné jsou Vaše názory a tvrzení, nakonec odtud mnohé rozumné diskutující asi vyžene jinam - ale možná je to Váš cíl. Takže Vám už jen přeji mnoho spokojenosti ve Vašem "duševním akváriu".
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2755
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 20:05:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Švl: Tohle fórum je plné malých Janů Husů, přesvědčených o své pro-lokálkovské pravdě. Kdo tuto shodu narušuje, musí být logicky ostouzen.

"To, že z neratovické stanice nikdo nejezdí jen znamená, že na trať nikdo nepřestupuje a je používána hlavně místními (Důvod ke zrušení to fakt není..."

A co umístění stanic Jiřice nebo Kostelec? Určitě je ta lokálka lepší, než autobus? Nebyl by autobus pro místní daleko výhodnější? Sám připouštíte, že většina lidí je místních, tak by se možná víc hodil autobus přímo na náves/náměstí. Co Vy na to? Ani takové argumenty Vás nezviklají? Tak, co kdo je Jan Hus?

Být železniční šotouš se asi naprosto vylučuje s chápáním přepravních potřeb lidí. Celou dobu jsem se velice snažil, abych věcně neulítnul, a o faktech psal věcně. Pokud to neumíte uznat, tak je to jen a jen Vaše (skupinová) předpojatost.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2756
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 20:10:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Byl byste tak laskav, a přestal s osobně laděnými příspěvky? Nechcete-li nic řešit věcně a slušně, tak s Vámi nemám o čem mluvit.

(Mimochodem, na vykání upozorňuju pouze neslušná, útočná individua. Se slušným člověkem si v pohodě potykám.)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 20:37:39    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun = 2756:
Nikdy jsem Vám netykal (nemám to ostatně v písemném kontaktu s osobami mně cizími ve zvyku) - a s umanutými egoisty uznávajícími jen svoji "pravdu" nemám zapotřebí ani si vykat - natož tykat. "Věcně a slušně" s Vámi evidentně není možné nic řešit, protože jiné než své názory a priori neuznáváte: na Vaše případné další invektivy proto už vůbec reagovat nebudu.
Přeji příjemný večer.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 572
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 20:42:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: tak to fakt k vám už není co dodat, narozdíl od Vás konstruktivní aa pochopil, že bus nestíhá obraty do a z Brandýsa.. A potom bych Vás posadil mezi učně ze spolany (někteří vyholení jedinci/chovanci zrovna nevypadají, že by pro ránu chodili daleko) a těm pak vysvětlujte, že ráno budou o půl hodiny dřív stávat a odpoledne dojedou o půl hodiny později domů. To aby sme vám zavolali záchranku.

Ne teď bez přehánění, to by znamenalo likvidaci dopravního systému mezi Neratovicemi, Kostelcem a Brandýsem což už je pěkných pár lidí. Akorát mě zaráží jakým způsobem se na černou listinu ta trať dostala, když je od černých čísel hooodně daleko. Nevím kdo jí mohl srovnávat s 063, nebo 094. Dik má podobnou frakvenci cestujících ve špičce jako většina tratí. Může mi někdo říct kdo jí tam navrhnul??
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2759
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 20:53:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Švl: ""co zahlédl když pracoval poblíž trati""

To je fakt blbé, jak snadno jde sečíst lidi v 810, žejo. Dokonce i Anonyma to přimělo k tomu, aby z větší části přiznal barvu. A pak že je náhodné pozorování k ničemu.

Zajímavé je, že Anonymovi nikdo (kromě mě) nevyčetl, že na začátku zveřejnil pouze nejvyšší vytíženost za den. To je ve prospěch lokálky, to se samozřejmě smí, to nemůže být náhoda. Přitom kdoví, jestli to takhle opravdu jezdí každý den školního vyučování.

Zkráceně, dvě pozorování s nízkým počtem lidí jsou pro Vás nedůvěryhodná. Jedno jediné pozorování vysokého počtu lidí je pro Vás důvěryhodné. Tahle maličkost o Vaší objektivitě vypovídá víc, než si myslíte.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6923
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 20:56:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoune, ale přesně tohle děláš ty mě se Švejkama.
Budoucnost patří bagrům!
Radekc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 400
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 21:00:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dle google maps se jezdí z Čelákovic do Brandýsa úvratí.

odkaz
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2760
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 21:03:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"bus nestíhá obraty do a z Brandýsa.. A potom bych Vás posadil mezi učně ze spolany ..... a těm pak vysvětlujte, že ráno budou o půl hodiny dřív stávat"

Děláte, jako kdyby se nedalo přejíždět z linky na linku a zpět, udělat racionalizaci včetně racionalizace dalších linek, a podobně. Dále, ve snu by mě nenapadlo udělat v ranní špičce strojový takt mimo začátek školy či fabriky.
Ale Vy jste tak přednapružený vůči autobusu (a nyní také vůči mně), že Vám nebudu vysvětlovat vůbec nic. Sorry, ale se skalními vláčkaři podobná diskuse zjevně nemá smysl.
Je-li zachování lokálky za každou cenu přikázáním číslo jedna, tak sice pláče rozum v koutě, ale nedá se s tím bohužel vůbec nic dělat. (Lidi, co to mají z Jiřic a z opačného konce Kostelce skoro 2 km na nádraží, Vám jsou evidentně ukradení.)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 21:04:22    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Radekc = 400:
To je zajímavé, jak na to ten grafik přišel, když v satelitní verzi mapy není nic, co by ho k tomu mohlo svést ...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5305
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 21:07:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym:
A potom bych Vás posadil mezi učně ze spolany (někteří vyholení jedinci/chovanci zrovna nevypadají, že by pro ránu chodili daleko) a těm pak vysvětlujte, že ráno budou o půl hodiny dřív stávat a odpoledne dojedou o půl hodiny později domů.
- Jestli bude kraj trvat (jako že asi ne, "vnitřní úspory" se najdou) na zastavení provozu mezi Brandýsem a Neratovicemi, tak jim to asi někdo bude muset vysvětlit (pokud neplatí následující bod...)
- Ti učni působí přímo ve Spolaně (tedy ve fabrice)? Neznám Neratovice nijak detailně, ale není ta fabrika od vlakového nádraží ještě kus cesty? Nebyl by pro ně lepší přímý autobus až k fabrice, resp. nejezdí už dnes nějaký takový autobus?

Akorát mě zaráží jakým způsobem se na černou listinu ta trať dostala, když je od černých čísel hooodně daleko.
Jistě že má - když neuvážíme dotace - do černých (tedy plusových, kladných) čísel daleko. Je hluboko - stejně jako osobní doprava asi na všech dalších tratích u nás - v číslech červených (mínusových, záporných).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 573
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 21:30:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Já nevím čím sem se přiznal ale pokud si dobře vzpomínám, tak jsem o poledním vlaku vždy zveřejňoval čísla okolo 15ti cestujících a že o vlaku který vyjíždí z Neratovic m. ve 22:38 jsem se nikdy nezmiňoval, protože sem jím jel 3x v životě. je podle mého správné, oni se nedělají závěry, když ten vlak využíjete vždy v pátek a ke všemu po náštěvě neratovické nálevny jistota, kde si dáte pár pivek s kamarády. Potvrdí i ostatní že vždy u mě byly slyšet ty špičkové vlaky u kterých by se hodil BDtax což se i těmi fotkami potvrdilo. A že jsem dneska napsal, že jsou tam vlaky kolem 15ti cestujících, ale že jsou tam další vlaky, které čítají okolo 35ti cestujících. Panebože co chcete po trati´, kde jezdí sólo šukafon (někdy by si to zasloužilo bdtax).
neslušná útočná individua:Není to náhodou u vás každý kdo nesdílí názor s Vámi??
Jinak jste se neomluvil tak na mě působíte spíše jako namyšlené nic něvědějící individum které se snaží každého kolem sebe akorát urážet.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2761
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 22:02:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym, Pražan, Švl, sněhulák, a další:

Hlavně, že máte nepřítele, který je takový egoista, že nesdílí všeobecně uznávanou nutnost zachránit každičkou lokálku, a nevidí v autobusech ďáblův dopravní prostředek. To stmeluje šiky příznivců lokálek a vymítačů ďábelských autobusů proti společnému nepříteli.

Tak aby toho nebylo málo, přidám věštbu. Sice z Cimrmana, ale vzpomenete si na ni, až se jednou bude doprava na některých lokálkách opravdu zastavovat.

".... přijde novej, mladej, to bude sekáč! Ten se nezakecá!"



(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 574
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 22:16:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Až tam bude jezdit 0-4 osob na spoj tak nic říkat nebudu, bylo by mi to líto, ale v tu chvíli bohužel. Ale poněvač jich tam jezdí i přes 60 tak tu trať bráním o 106.
chránit každičkou lokálku): Nevím ale já s 063 a 094 bych udělal gumokolizaci. Ale ostatní tratě se mi zdáli v tom seznamu jako hovadina a co jsem ještě víc nechápal proč tam mezi nimi nebyla lokálka do Rožmitálu pod Třemšínem, kde je to hoooodně tragický.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2172
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 22:43:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Jednou se zastaví doprava na všech lokálkách a nejen na lokálkách. Je jen otázkou, kdy.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6273
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 23:02:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Švl:
15 lidí myslím není počet na zrušení
Na to jste přišel jak?

Pokud není existence vlaku obhajitelná např. stíháním přípojů na obou koncích tratě při vysokém % tranzitujících cestujících nebo silným turistickým potenciálem, tak nejede-li alespoň ve špičce ve vlaku >cca 50 osob (kapacita busu), nemá podle mě trať z dlouhodobého hlediska nárok na existenci (v pravidelné osobní dopravě).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 12-2008
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 23:34:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: průjezd Břízy - Ul neplatí úsek Straškov - hranice, proto tam vlak projíždí (mj. je to i stávající stav, protože zastavování na znamení využíváno prakticky není, když 99% Břízáků jede do Roudnice ze zast. Račiněves, kterou mají u nosu)

Bručoun: lokálkový boj - obdivuji Vaši trpělivost a ten čas co do toho marného vysvětlování vkládáte...
Čd4ever
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 10-2006

Odesláno Neděle, 29. listopadu 2009 - 23:35:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Můj názor na Vás i na celou autobusovou dopravu asi znáte... Nicméně Váš příspěvek: (}Sorry, ale se skalními vláčkaři podobná diskuse zjevně nemá smysl. ) mě přived k nápadu, který asi ocení všichni včetně Vás: Když se Vám tu nelíbí, tak se přesuňte vedle do diskuze o autobusech, kde můžete podobnými fanatickými nesmysly bavit lidi kteří jsou inteligenčně na Vaší úrovni a zde se konečně začnou řešit smysluplné věci. Dík

(Příspěvek byl editován uživatelem ČD4ever.)
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 52134
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 01:47:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drzost některých je neslýchaná. Rozhodování o obsahu diskuse laskavě přenechte redakci.

Tady je akorát potřeba opustit osobní rovinu a vrátit se k věci (a konstruktivní diskusi). Nic víc. TEČKA.
(Pominu, že samotné konání obbjednavatelů je sice možná konstruktivní, ale obvykle poněkud zvrhlým směrem.)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 489
Registrován: 4-2004
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 02:25:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym o Bručounovi: Jinak jste se neomluvil tak na mě působíte spíše jako namyšlené nic něvědějící individum které se snaží každého kolem sebe akorát urážet. (+podobné příspěvky):
Tak dost, i coby relativní "lokálkovec" se musím Bručouna zastat. Ovšemže jeho příspěvky jsou zde jedny z kvalitnějších: měřítkem však není ortodoxie, nýbrž právě diskusní přínos. Že je věčně žlučovitý, to je druhá věc, je ostatně bručoun; podobně když nazve některé lokálky "nejničemnějšími", může to vypadat jako naschvál.
Představte si však, že jsou i lidi, kteří by klidně zrušili celou železnici, nebo státy, jako třeba Brazílie, kde dráha skoro zanikla. Bručoun zpochybňuje osobní dopravu na (hrubě) čtvrtině tratí, kde se odveze pár procent z celkových výkonů, navíc s vizí lepší dostupnosti VHD.

Jiná věc je, že ty lokálky jsou prostě krásné a zdejší přispěvatelé je upřímně milují. V tom jedu taky, ale nenechám se strhnout k tomu, abych tady vykřikoval něco o hlupácích.
Jsou případy, kdy je marnost os. dopravy prostě zřejmá: ale to je případ pár tratí, z dotčených podle mě jen 063 a Zlonice - Straškov, možná tak jedné-dvou dalších. U ostatních už je potřeba se ptát. Osobně bych dal šanci kombinovaným systémům - střídání vlak/bus nebo jeden druh páteřní a druhý posilový; například Neratovice - Brandýs se pro to docela hodí. (Něco podobného se mělo letos zavádět mezi Jilemnicí/Hrabačovem a Jablonečkem). Zkrátka v rozumném intervalu vždy něco jede, a kdo preferuje ať již bus, nebo vlak, je mu dána možnost jej použít.
Třeba u takové 162 si myslím, že by páteří měl být určitě autobus, což ale neznamená, že by nemohly jezdit špičkové posily. Možná by šlo něco podobného udělat v X do Doříše.

To je však něco, co středočeští úředníci nedokážou, ať už je nahoře písničkář Bendl nebo malý Rath. Proto si myslím, že má cenu se zasadit i o zachování současného (byť velmi nedokonalého a místy absurdního) stavu, protože dokud je tam tenhle kádr, může situaci jen zhoršit. Možná by měl smysl nějaký občanský nátlak na výměnu odpovědných osob na KÚ, ale když jsme se o něco podobného pokoušeli v kulturní sféře, pozicí Ing. Milana Richtera to ani nehnulo.

A na závěr dnešní šocení s nepřibarvenými čísly: šlo o nedělní večer 29. X.:

# vlak Plzeň (19:05) - Podbořany: odj. s cca 90 lidmi, na Bolevci -2/+4, pak velké výstupy v Třemošné a H. Bříze (zast.), v Kaznějově a Plasech cca po pěti, v Mladoticích (-3) zůstalo ve vlaku max. 6. osob.
# bus náhr. přepravy: Mladotice +2, Kralovice -2.
# vlak, Kralovice odj. 20:45: Kralovice +5, Kožlany -1, Čistá -1, Všesulov +1, tedy až do Rakovníka 4.
# vlak ve 21:43 do Rakovníka západu vezl 5 lidí, zpět pochopitelně prázdný.
# poslední courák po desáté z Rakovníka do Prahy: Rakovník +3, Lužná -1/+2, Strašecí +1, Stochov +2, příjezd do Kladna se 7 osobami; pak se něco vyměnilo v Ruzyni a Dejvicích, na Masně (23:53) výstup 5.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1862
Registrován: 12-2004
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 06:45:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Švl:Já se ale nezastával řidiče,ve smyslu,že by neudělal tragickou chybu(chyby)

A Sněhulákům odpovídám neslušně jen když si začnou.
Určitě nenajdete na K-rep. ode mě přízpěvek,kde bych nějak vulgárně někoho napadal jeko první!

Jedna věc je rozdílnost názorů,byť třeba zcela diamet. a druhá věc je způsob reakce na názory,které mě jsou protisrsti.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2416
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 08:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

šlo o nedělní večer 29. X.
Dovolil bych si tě poupravit, zřejmě jsi měl na mysli 29.XI.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 241
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 09:44:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Walbrzych:
Bručoun zpochybňuje osobní dopravu na (hrubě) čtvrtině tratí, kde se odveze pár procent z celkových výkonů, navíc s vizí lepší dostupnosti VHD.

Ano, Bručounův pohled je poměrně realistický, a jestli si zdejší lokálkofandové nevšimli, tak současný postup StČ kraje Bručoun neschvaluje (protože se nejedná o snahu o zlepšení dopravní obslužnosti pomocí busů, ale pouhopouhé škrtání).

Vtipné je, že v diskuzi o Švejcích je Bručoun napadán jako nekritický vláčkofil To už ale asi zdejší lokálkofandové nejsou schopni pobrat
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1286
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 11:43:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sakra tady se to rozjelo. Jen bych chtěl říct, že věčně jedovatý -aa- považuje Bručouna za solidního partnera k diskuzi. S jeho názory sice mnohdy nesouhlasím, někdy souhlasím, nicméně vždy to má nějakou celkem solidní úroveň. Od toho konec konců diskuze je, kdybysme tady spolu všichni souhlasili, tak tu nemusíme diskutovat. Je ovšem zbytečné uchylovat se k osobním útokům (a to říkám i při své oblibě jedovatosti).

Tak aby se diskuze zase trošku přiživila odborným směrem, tak takový podnět do ní. Byl jsem trošku napadán za nekritické srovnání cen lokálkových vlaků a autobusů. Jasně, Bručoun má pravdu, jsem asi jediný kdo netvrdí, že vlak stojí víc než autobus. Nicméně není tomu tak. Ano, vlak je dnes skutečně dražší než autobus, a to nemálo. Nicméně proč tomu tak je? A co tím pádem vede k oněm myšlenkám na neekonomičnost lokálek?

Zkusme se nad tím trošku zamyslet. Proč by měl být kolejový autobus vypadající stejně jako silniční autobus dražší? Obojí řídí jeden člověk. Spotřeba motoráku asi bude vyšší, protože je motorák těžší, na druhou stranu se zase kolo valí po kolejnici, což zase trošku spotřeby ubere. Rozdíl ve spotřebě asi nebude dramatický. Náklady na opravu obojího budou podobné. Trošku diskutabilní je otázka odpisů. Zde vedou 810, které snad už ani odepisovat netřeba. Ale zase je potřeba modernizovat, protože úroveň 810 neodpovídá Karosám. Takže zde asi bude železniční vozidlo znevýhodněno. Byť jeho odpisová doba je delší (vydrží déle), tak je jeho cena zase o dost vyšší. Ale také to není až tak dramatické.
Tak kde jsou ty rozhodující rozdíly? Jednak je to platba za dopravní cestu, která u vlaku je a u autobusu téměř nikoli. Harmonizace by měla tyhle podmínky srovnat (kdy už konečně???). Pak tu máme vysoké fixní náklady u ČD. Kde se berou nevím, toť otázka pro někoho jiného. Jedno je ale jisté - zrušením vlaku na lokálce se těchto fixních nákladů rozhodně nezbavím, jediné co dosáhnu je jejich přelití do zbývajících vlkm a tedy jejich zdražení. Přitom co ty fixní náklady pro lokálku znamenají? Jsou opravdu potřeba? Jaký je dosah práce generálního ředitelství a podobných podřízených složek na život lokálky z Vraňan do Lužce? Kdesi jsem si přečetl, že fixní náklady tvoří u ČD snad polovinu nákladů (opravte mě někdo, pokud víte přesněji). U autobusových dopravců toto není. Snad by to nebylo ani u "malých" železničních dopravců....
A pak tu máme ještě otázku mezd. Proč mzdové náklady řidiče silničního autobusu jsou nižší, než mzdové náklady řidiče kolejového autobusu? Na první pohled se zdá, že v jejich práci není žádný velký rozdíl. Oba jezdí se svým vozidlem, oba prodávají a kontrolují jízdenky. Ten silniční kroutí volantem a je ohrožován jinými účastníky provozu, ten železniční je znevýhodněn dlouhou brzdnou dráhou. Nicméně společenská náročnost jejich práce je cca stejná, a tak i jejich plat by měl být cca stejný. Že tomu tak není je způsobeno na jedné straně nedodržováním zákoníku práce u silničních dopravců (viz nedávná diskuze), na straně druhé přehnanými odborářskými výhodami u železničního dopravce (u "malých" soukromých dopravců by to mohlo být jinak).

Když tedy zvážíme všechny tyhle souvislosti, k čemu dojdeme? Pokud by železnice v závazku neplatila dopravní cestu (stejně si stát platí sám sobě, proč tedy nezadotuje rovnou údržbu DC a nezatěžuje tím konkurenční boj vlak-bus). Nebudeme-li uvažovat režijní náklady, protože se jich zrušením lokálky stejně nezbavíme (iluzorní je domnívat se, že při zrušení všech lokálek v ČR se na GŘ ČD zruší nějaký náměstek nebo nějaký odbor, pravděpodobně se nepropustí ani jeden člověk). A srovnají-li se mzdy, tj. odboráři na ČD ustoupí od svých výhod (které je jednou můžou dovést ke ztrátě práce) a zároveň autobusoví dopravci začnou řidiče platit jako je tomu zvykem v jiných firmách, tj. za celý pracovní výkon. Jak pak bude vypadat ekonomické porovnání lokálka vs. autobus? A je logické si zrušit lokálky předtím, než se provedou tyto harmonizační kroky?

Lokálkám se taky často vytýká, že k nim je příliš velká docházková vzdálenost. Vlak jezdí kdesi v poli za vesnicí, autobus staví na návsi. Tady se trošku zapomíná na pár skutečností. Jednak některé domy jsou od té návsi také sakra vzdáleny, takže on ten autobus "před barákem" nestaví zrovna každému. Jednak si tu hrajeme s nutností stavět lidem co nejblíž v každé vesničce s pár stovkami, někdy i desítkami obyvatel. Vlak 1 km od návsi je špatně, vždyť paní Nováková z druhé strany obce to k němu má celé 2 km. Pan Novotný z té správné strany obce to k němu sice má blíž než na náves, ale to není posuzováno. Tak takové je situace v malých vesničkách. Jaká je situace ale ve velkých městech? Všeobecně se asi tuší, že bydlím v Poděbradech, tudíž pár příkladů odtud. Osobně bydlím nedaleko vjezdového návěstidla, již jsem zde psal, že na vlak chodím 1 km. A je v Poděbradech i množství vzdálenějších domů, jejichž obyvatelé chodí na vlak až 2 km pěšky (nebo na kole). A je to o tisících lidech. Nejsme totiž ve vesničce s 500 obyvateli, ale ve městě s 13 tisíci obyvateli. Je přitom zřejmé, že na ten 1 - 2 km se nevyplatí ani žádná MHD. Než přijede autobus, než do něj nastoupím, než to dojede k nádraží + doba na přestup + vata na případné zpoždění busu, tak dojdu i pěšky (o kolu nemluvě). Nehledě na finanční stránku věci (řekněme, že je funkční IDS a ten autobus by nic nestál). Podobná je situace v sousedním Nymburce. Město stejně velké a z největšího sídliště chodí lidé rovněž 1,5 - 2 km pěšky na nádraží. MHD se nevyplatí (ačkoli se zde snaží jezdit, leč nesystémově a bez návazností a samozřejmě bez tarifní integrace). O mnoho jiná není ani situace v Kolíně. Podobná je v Čelákovicích i Lysé nad Labem. Takže proč v desetitisícových městech docházková vzdálenost 1 - 2 km je považována za běžnou, ale ve vesnicích se stovkami obyvatel je tatáž docházka považována za naprosto nevhodnou a žádá se její minimalizování, což vlak narozdíl od autobusu nedokáže? Není to nějaké divné?

Omlouvám se zase za jeden delší příspěvek, ale zkuste se nad těmito skutečnostmi zamyslet před vyřčením dalších soudů o zbytečnosti železnice. A to pozor! Nemám nic proti autobusům. Je to skvělý dopravní prostředek pro zajišťování návazností z míst, kde železnice není, je to skvělý prostředek k prokladání železničních linek v případě, kdy kapacita dopravní cesty není dostačující a dokonce se autobus hodí i na páteřní linky ve směrech, kde železnice není vybudována.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 11:59:15    Odkaz na tento příspěvek  

Tak v Ústeckém kraji to už podepsali:
http://www.financninoviny.cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecky-kraj-uz avrel-desetiletou-smlouvu-s-ceskymi-drahami/409890

Pozitivní je že Ústecký kraj nechystá další rušení vlaků. Středočeští radní, vemte si z ústeckých kolegů příklad.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6928
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 12:02:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- sorry, ale to je apolegetika dráhy stylem "...vy zase bijete černochy..." . Ta delší životnost, kterou uvádíte jako klad kolejového vozidla m.j. znamená, že v Praze jezdíme stále týmiž tramvajemi (T3) zatímco u busů se vystřídaly RTO, ŠM, 73X a Citybusy. Tak to vnímá cestující veřejnost. Podobně s tou docházkovou vzdáleností. Ten bus v tý vesnici může zastavit 2x, zřízení busové zastávky je mnohonásobně snažší než železniční. Bus je mnohonásobně operativnější z hlediska změn JŘ. (např změna rozvrhu ve škole - co asi tak řekne dráha na žádost o změnu školního spoje? Počkejte si na změnu grafikonu). Pokoušet se srovnávat mzdové náklady je hodně přitažené za vlasy - už jen náročnost získání "průkazu" na řízení vlaku a busu je významný faktor. A od toho se odvíjí i požadavek na "odborářské zajištění" profese - proč si myslíte, že řidiči tramvají jsou tak odborářsky chytlaví? Protže jsou nezaměstnatelní jinde než u 7 podniků v ČR, z toho jsou tři směšně malé. Řidič busu má tisícinásobně větší možnost uplatnění v oboru, proto nevyžaduje "odborářskou ochranu". takže ty řeči o zrušení těchto výhod u ČD jsou... no nereralistické.
Jedinou otázkou jsou režijní, či fixní náklady - zruší li se jeden motorák na 095, tak se jistě nic neušetří, zruší li se celý uzel 094,5,6 půjde jistě zrušit hodně míst v depech, kdese ty motoráky vypravovaly. Zruším-li švejky, ušetřím cca 50 lidí. 50 mezd. 50 odvodů státu. 50 pojištění. 50 režijek. Víte?
Budoucnost patří bagrům!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1916
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 12:05:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si dovolím ještě jeden postřeh zjištěný nedávno na Podbrdským expresu a čuměním do JŘ v Hostomicích:

bus sice vymetá návse, daní za to je ale mnohdy tragická jízdní doba. Někdy i tragičtější než tatáž vlakem vč. delší docházky. neboli:
- bus Hostomice - Řevnice jede úchvatnou (nebo úděsnou?) hodinu. Neboli jízdní doba línýho na kole.
- vlak totéž i s přestupem ve Třebáni stihne za 38 minut. A to navíc na rozdíl od busu obslouží Liteň. Kdyby bus vymet i tu tak je na nějakých 70 - 75 minutách.
- mít takovou nabídku busu tak ač jsem línej řídit se rychle poohlédnu po nějakým škarpolezu. Protože absolvovat takovou cestu "od lampy k lampě" každej den 2x bych asi nedokázal....

Čímž neříkám že to tak je všude. Jen je asi potřeba velmi přemýšlet než se do něčeho hrábne a pak mnohdy hrábnout když už tak "z gruntu" v celém (micro)regionu.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6929
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 12:06:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Důležité z té zprávy je toto: CIT:"na deset let slíbila na železniční dopravu 2,5 miliardy korun ročně. Šulc řekl, že pro Ústecký kraj to znamená, že Českých drahám dá 471 milionů korun za rok, což je zhruba stejně jako letos, a ze státních peněz doplatí 217 milionů korun. Původně zněl požadavek Českých drah na 720 milionů Kč."
Myslíte si že za 10 let se za stejnou částku ujede stejný počet vozokm? Takováto smlouva je právě naopak HROBEM pro železniční dopravu. Za deset let bude tato částka stačit na provoz na trati 130 a to bude všechno. Dobrý den. Jen blázni se z takovéto smlouvy radují. Gumokolní lobby zase jednou šotouše ošálila. Dobře jim ale tak.
Budoucnost patří bagrům!
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 12:23:57    Odkaz na tento příspěvek  

A Jančura se nasral (dámy prominou), protože ostrouhal ...
http://zpravy.idnes.cz/student-agency-nedostala-regionalni-vlaky- tak-zaplati-kampan-proti-cssd-1ow-/domaci.asp?c=A091130_111035_do maci_klu
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1287
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 12:43:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem 6929: Obávám se, že v tomto máte trošku pravdu. Jen snad že gumokolní lobby neošálila šotouše, ale spíš že nádražníci se ošálili vlastní "chytrostí". Skutečně to vypadá, že ČD si nedaly do smluv finance na obnovu vozidlového parku. Ale na druhou stranu, oni Češi zase něco vymyslí a nějak to ošálí.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2056
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 12:51:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poznámka k docházkové vzdálenosti a ochotě jí absolvovat. Rodiče mají chalupu v obci Láz u Příbrami. Cca 600 obyvatel, co se týká kavlity života a solciálního složení spíš ves lehce nadprůměrná. A teď k věci: takové lenochy v oblasti pěší chůze, aby svět pohledal. Prakticky všichni (pokud to není babička 70+ nebo dítě 13-) se po vsi (do obchodu, do hospody, na koupaliště, k lesu na houby) pohybují autama. Pěšky už tam chodí jen chalupáři. Kdyby ten bus neměl 3 zastávky ve vsi (je protáhlá), tak s ním nikdo nejede, protože dojít na "hlavní" (z většiny vsi cca 1 km) je pro obyvatele té obce nepředstavitelné. Před 10 a více lety to bylo ještě obvyklé. Čím to je, že nejen v městech typu Poděbrady, ale i v Praze se 1 km považuje za běžnou pěší docházku, zatímco po vsích "všichni" frčí fávem nebo 205kou i pro rohlíky?

Ochota docházet na VHD: velkou roli hraje možnost zaparkovat. Když už lenoch do toho auta sedne, tak nebude vystupovat u nádraží, když může jet až k cíli, na venkově navíc s bonusem rychlosti a flexibility. Proto se VHD musí podbízet. a teď babo raď, kde je ta rovnováha mezi podbízením a využitelnou službou

(Příspěvek byl editován uživatelem kubrt.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2175
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 12:52:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen bych doplnil jen to, že to, co tady napsali -aa- a petr vlček v podstatě ukazuje, že ne vždy je náhrada výhra. Lze říct, že na rychlejší dopravu je větší vůle chodit dál pěšky. Tím neříkám, že by v Poděbradech i Nymburce neměla fungovat nějaká návazná doprava.
Prostě při rozhodování, jak bude příslušná oblast obsloužena VHD, nejde vycházet z jedné věty typu "autobus je levnější a staví na návsi" ale ani z věty "miluju vláčky, tak je koukejte zachovat". Musí se posoudit mnohem více faktorů.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 13:05:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlčoun:
bus sice vymetá návse, daní za to je ale mnohdy tragická jízdní doba. Někdy i tragičtější než tatáž vlakem vč. delší docházky.

Ano, navíc do jízdních dob musíte započítávat také interval.
Příklad: v Praze bydlím v Šimůnkově ulici, kde je zastávka busu Šimůnkova cca 250 m, oproti tomu stanice metra Ládví je vzdálena 1 km. Pokud chci při cestě do centra využít bus (136), mám dvě možnosti - buď protisměrně přes Střížkov (ztráta min. 5 minut oproti pěší chůzi na metro, navíc horší interval metra na Střízkově), nebo s přestupem na Vozovně Kobylisy (může se vyplatit jedině když zrovna jdu kolem zastávky a hned jede bus - vzhledem k nespolehlivosti linky 136 se nevyplatí čekat - i při šestiminutovém intervalu mohou být až 15-minutové rozestupy. Nutnost přestupu na vozovně = další zdržení.).

Tak není divu, že i když bus staví skoro před barákem, kašlu na něj a jdu pěšky na metro, které jezdí často a rychle (Nutno podotknout, že já osobně jsem paradoxně rád, že mi to v Kobylisích jezdí tak blbě, protože aspoň mám důvod pro alespoň nějaký pohyb každý den a nevozím si jen všude svoji )

Pokud by bus jezdil spolehlivě a přímo na metro Kobylisy (a často - původní linka 175 Šimůnkova-Stírka trpěla zase dlouhými intervaly, takže se na ni nevyplatilo čekat), pak bych jezdil busem.

Myslím si, že toto pozorování platí i pro delší intervaly spojů - pokud bus jezdí málo a pomalu, volí lid raději vlak. Pokud jezdí busy dobře, často a rychle, můžou být lepší, než vlak.

Tudíž jednotlivé tratě je nutno posuzovat i z tohoto hlediska - jestli by případná náhrada busy přinesla zlepšení (častější spojení, větší rychlost, větší blízkost osídlení), pak by měla být tato alternativa vážně uvažována (bez ohledu na to, jestli je zrovna nutné "rychle honem" ušetřit 40 mil.) - tam patří 063, 094, 095, 162 a další. Samozřejmě ne tupou náhradou 1:1, ale reorganizací bus dopravy v oblasti.

Pokud ale vlak nabízí nějaké jasné výhody oproti busu (rychlost), má rozumnou dostupnost zastávek, a jezdí s tím lidi, pak ať je taková trať bráněna - namátkou 074, 122 (Hostivice-Zličín), 173, a další.

Souhlasím s tím, že při současném přístupu Středočeského kraje, nechť jsou bráněny tratě všechny, protože při pouhopouhém škrtání se žádného zlepšení nedosáhne.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6930
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 13:15:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: To víte že jo. Dyť si totéž v malym nechal právě udělat pražskej DPP - stejný peníze , stejný výkony a hle - na letošek to nestačilo. Tak se vzali na pomoc odboráři... Čekám že dráze to dojde do 5 let co udělala.
(No a z toho plyne mé sebevědomí i v ostatních případech, např. tzv. nevratných souprav a podobně, promiňte mi to ).
Budoucnost patří bagrům!
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 257
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 14:38:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a propos, jak dopadlo (nebo snad ještě jednají?) dnešní zastupitelstvo středočeského kraje, má někdo nějaké info?
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 14:52:27    Odkaz na tento příspěvek  

Tento mail jsem dostal dnes ve 14.35 hodin. Kde se dá sledovat ten výstup ze zastupitelstva ?

************************************************
Dobrý den,

železnice bude zachována. Sledujte dnešní výstup ze zastupitelstva kraje, které právě probíhá.

Přeji Vám pěkný den,

Mgr. Zuzana Jentschke Stöcklová
radní - oblast sociální věci
Zborovská 11, 150 21 Praha 5
tel.: 257 280 485
e-mail: stocklova@kr-s.cz
www.kr-stredocesky.cz
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2176
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 14:53:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Suri: Odkaz ze sousedního vlákna:
https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=1610329

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 14:57:08    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: jejej, že by jednou konečně rozum zvítězil ? Každopádně dopadne-li to tak, pak volám třikrát HURÁ.
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 258
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 15:01:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

takže jestli to chápu dobře, tak platný a vytištěný jízdní řád na období 2009/2010 bude platit i v lednu a minimálně několika dalších měsících?
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 490
Registrován: 4-2004
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 16:05:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Před půl hodinou: Smlouva s ČD + Rozsah dopravní obslužnosti 2010 14,17 mil. vlkm:
36 pro / 2 proti / 21 se zdrželo.

Více možná večer.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 16:32:46    Odkaz na tento příspěvek  

Tak je to potvrzené - vlaky ve středních Čechách se rušit nebudou. Teď udělám něco co jsem neudělal už hódně dlouho - chválím KSČM.

http://byznys.lidovky.cz/spojenectvi-ratha-s-komunisty-ma-prvni-s ram-nepovolili-mu-rusit-vlaky-1mv-/ln-doprava.asp?c=A091130_16102 0_ln-doprava_nev
Jgcp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2555
Registrován: 6-2006

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 16:54:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A sebe můžete taky. Udělal jste pro to docela dost, ne?
http://zelfoto.webovastranka.cz/
ICQ : 297-774-273
....Hovorová kázeň: Volám na hlavní stavědlo nejmenované stanice na východě středních Čech a na druhém konci drátu se ozve Tady.
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 549
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 18:10:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: Kratkodobe dobre, ale z tehle vety bude jeste dlouho bolet hlava: Zastupitelé dnes také rozhodli o uzavření desetileté smlouvy na zajištění dopravní obslužnosti na železnici s Českými drahami.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3502
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2009 - 18:14:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jednou konečně rozum zvítězil ?

Chtěl jste napsat jedni idioti vůči jiným idiotům, ne ?

PS: Komentář z Mlamojek (pardon Lidovek) bych bral s velkou rezervou.