K-report
 

Archiv do 10. září 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 10. září 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6097
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 06. září 2009 - 22:58:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
no to je uplatněno na trati 210 a asi jedině to že tam je ta frekvence zřejmě na 100% odlišná v kladiva a o víkendu se to snese. jinak si nejsem úplně jist. experiment by to byl zajímavej, ale...
A oddělený zimní a letní jízdní řád na Šumavě (194) nevadí?
používat rychlík jedoucí přes půl republiky především na cesty z prahy do berouna je plýtvání a zhůvěřilost
A což teprve když si dovolím jet do 100 km školy takovou Hungarií nebo Avalou. Jestli já bych neměl bejt zavřenej.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1904
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 06. září 2009 - 23:44:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vím, že se budu opakovat, ale:
Zapomeňte už konečně na kategorie vlaku a hledejte jejich funkce. Čím méně významnější trať, tím má rychlík regionálnější funkci. A ani toto neplatí beze zbytku. Takže co na tom, že se jezdí rychlíkem třeba 10 km. Třeba na 090 máme dvě vrstvy rychlíků: rychlé Chebské, které mají funkci odvézt cestující z Prahy do severních Čech a pomalé Děčínské, které plní funkci páteře regionální dopravy. A u těch je dokonce žádoucí, aby se s ním jezdilo pár kilometrů (třeba Ústí - Lovosice). A to platí třeba i pro Švejky. Prostě to nejsou vlaky určené primárně pro dálkovou dopravu, ale rychlou regionální.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6452
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 11:20:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Inu na 194 bych řekl že se víc míchají místní a turisté. Navíc když se na ten JŘ podíváte, tak je tam rozdíl v 1,5 vlaku. Na 210 je to podstatnější. 100 km ještě jde. Asi bych znovuzaved příplatek na R do 50 km.
Bručoun: Ta Příbram. Dráha by měla konkurovat tam, kde má šanci. Proto mi nevadí plzeňáky po hodině, jakkoliv je vedle trati dálnice, ale vlak tam dosahuje slušných parametrů a ještě obslouží Zbiroh , Hořovice a pod., což přímej plzeňskej bus nikoliv. Po trati 200 se tohohle nikdy nedosáhne.
Budoucnost patří bagrům!
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1087
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 12:49:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Zavést příplatek by byla celkem kravina. Jediné k čemu by to vedlo by bylo přestěhování většiny rychlíků do kategorie spěšný vlak. Protože co jiného jsou vlaky na relacích Praha - Tanvald, Praha - Rakovník, Praha - Písek - ČB, Kolín - Rumburk, Kolín - Ústí atd. Ale nejen na nich, ale v podstatě i relace Praha - Děčín, Praha - Hradec Králové (dál na Trutnov a Letohrad ani nemluvě) a málokdo si uvědomuje, že sem spadají i veškeré R Praha - Plzeň, Praha - Budějice, Praha - Havl.Brod - Brno i veškeré plíváky na 010 tedy relace Praha - Přerov - Vsetín/Luhačovice a Praha - ČT - Brno.

Zkrátka co si budeme namlouvat, jediné segmenty dálkové dopravy tu jsou EC takt Praha - Břeclav, Praha - Ústí - Děčín (částečně R Praha - Ústí - Cheb, avšak jen v úseku Praha - Ústí) a IC/EC linie Praha - Olomouc - Ostrava (avšak již nikoli Olomouc - Luhačovice a Olomouc - Žilina). Do budoucna bude dálkovka i rychlá vrstva Praha - Plzeň a Praha - Budějice, snad na ně časem dojde.

Vše ostatní je zkrátka jen takový míšenec regionálky a dálkovky. Protože v tomhle ministátečku si na žádnou velkodálkovku hrát nemůžeme. Ministerstvo v rychlících s radostí využívá regionální frekvenci, protože díky ní může vytvářet nadregionální systém, který má z hlediska objednávky pod kontrolou. Kdyby se totiž totéž objednalo pod taktovkou krajů, velmi brzo by se z celého systému stala kůlnička na dříví. Kraje zase celkem ochotně využívají faktu, že jim dálkovou regionálku = spěšňáky, zaplatí ministerstvo ze svých peněz. Takže všichni jsou spokojeni. Ovšem pak samozřejmě ani jedna z těchto stran by neměla žádný efekt ze zavedení rychlíkových příplatků.

Ostatně co by se asi stalo: Bez regionální frekvence by většina rychlíků zhebla. Pro dálkovou regionálku by si kraje začaly budovat svoje systémy spěšňáků, avšak vzájemně zřejmě neprovázané. Budovaly by je z peněz, které by na ně byly převedeny z MD právě z těch zheblých R co si na dálkovou dopravu jen hrají. Výsledek by byl takový, že bysme tady měli systém, kde by místo rychlíků jezdily úplně stejné bezpříplatkové spěšňáky, avšak mezi kraji vzájemně neprovázané.

Jestli tedy někde chcete budovat rychlíkové příplatky, pak tedy maximálně ve vlacích rychlého segmentu, tedy v té skutečné dálkovce. Tam bych možná zvážil podpoření příplatku třeba i do 100 km. Protože do EC dělnická frekvence Praha - Kolín nepatří. Na druhou stranu ale zase je zájem, aby tam patřila dělnická frekvence Praha - Ústí či Praha - Pardubice, protože ta by jinak nejezdila pomalými R, ale po dálnici. Druhý aspekt je, že i tyto EC/IC někdy dělají jediný přípoj na krátkou vzdálenost mezi dvěma nižšími segmenty, typicky např. v úseku Kolín - Pardubice. A pak by se zase celý systém rozsypal a dopad je stejný - odchod cestujících k IGK. Takže ono je to složité a je zapotřebí se přitom hóóódně zamyslet, aby nebyla vymyšlena nějaká koňovina.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6455
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 13:14:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- Jestli ono prostě těch rychlíků není moc a tím se takto degradují. Řekl bych důsledek plošného bezhlavého zavádění taktu všude, i tam kde to není potřeba. Ale jinak asi souhlas s tím, jak by to dopadlo. Ale furt se nemůžu smířit s tím, že denní dojíždění Pha-Beroun má být realizováno Švejky (Pha-Všetaty tanvaldskejma R, Pha-Hostivice rakovnickejma a a pod.)
Budoucnost patří bagrům!
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 14:06:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jediné k čemu by to vedlo by bylo přestěhování většiny rychlíků do kategorie spěšný vlak.
Aspoň tarifně to už dávno mělo být, nejenom v dosahu IDS.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1088
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 14:31:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: A čím byste si to tak asi představoval realizovat? Tanvaldský rychlík nemá bez relace Všetaty - Praha nárok na existenci. Stejně tak rakovnický R bez relací Kladno - Praha. Stejně tak Švejci (bez regiofrekvence, a to nejen té do Prahy), hradecké rychlíky (bez lidí z Poděbrad a Nymburka), děčínské rychlíky (bez lidí z Kralup).

Tak si je pro Vaše smíření se systémem interně přejmenujte na spěšné vlaky, na hranicích krajů si jim změňte číslo a spokojte se s vědomím, že jde vlastně jen o několik náhodně pospojovaných spěšňáků, kterým se tak nějak z legioslativních důvodů říká rychlík. Vidíte v tom nějaký problém?

Jinak bezhlavé zavádění taktu tu nikde nevidím. Problém je v tom, že existuje-li někde nějaký nebezhlavý takt (a ten holt generují naši pokrokoví západní a jižní sousedé) a chceme-li na něj vybudovat přípoje, nezbyde než je budovat v taktu. A přípoje na ně zase v taktu. A vlaky mezitím se proplétající jsou pak taky v taktu. A vlaky na ně přípojné taky. A dokonce i autobusy na ně přípojné též. Takže nakonec dospíváme k tomu, že buď budeme mít pořádně systémově provázanou taktovou veřejnou dopravu, maximálně s odchylkami na školní vyučování a začátky a konce směn velkých fabrik (věřte, že když se chce, tak se i takové věci dají udělat v taktu, minimálně v některých případech) nebo je druhá varianta, že budeme mít náhodný netaktový veřejnodopravní humus bez cestujících. Povšiml jste si někdy, že netaktové systémy jaksi většinou nikoho nevozí? Samozřejmě nejedná-li se o relace typu Kladno - Praha či Beroun - Praha (obojí busy), kde takt není jen proto, že se autor jízdního řádu s ním nenamáhal a hustota provozu již k taktu konverguje (a cestujícím by rozhodně zavedení taktové dopravy v krátkém intervalu neuškodilo, ba naopak). A dále odečteme-li školní busy a směnové busy, ty by se daly pohlídat i v taktových systémech (viz železniční Mladoboleslavsko). Náhodnými nenavazujícími výstřely typu některých vesnických SIDilinek prostě lid nejezdí. Nevyhovují ani přípoje ani hustota provozu. Takže všichni mají gumokoly a jezdí prostě s nimi.
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2511
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 14:39:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale furt se nemůžu smířit s tím, že denní dojíždění Pha-Beroun má být realizováno Švejky

Beroun-Praha už jsem jel pantografem několikrát a můžu říct, že denně bych tim rozhodně dojíždět nechtěl ani jako zapálenej šotouš, to už bych raději sáhnul po ProboTransu
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 822
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 17:05:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad -aa- 1088:
Máte naprostou pravdu se SID. Ale dál s Vámi souhlasit nemohu. Něco jiného jsou megaaglomerace typu Praha, Ostrava, Brno. Tam se skřípěním zubů souhlasím s taktem (přesto bych dal přednost intervalovému provozu). Všude jinde takt generuje vzduch. Takt má svůj smysl na mezinárodce, interval na příměstské. Má-li stát z východu na západ 600km, ze severu na jih 300km, pak zavedení celostátního taktu je vyhazování peněz daňových poplatníků. Cílem VHD má být co nejméně lidí závislých na IAD. Pokud si všichni budou hrát buď jen na busy nebo jen na vláčky, tak je vše špatně. Buď si kraje postaví vlastní funkční regionálku (bus + vlak) a volně na ní naváže nezávislou dálkovku podle skutečných potřeb cestujících, nebo stát bude regulovat veškerou dálkovku a kraje budou muset doroubovat na tento systém místní. Zatím se děje druhá věc, protože pár existencí se zhlédlo ve státech podstatně větších (Francie, Německo) či charakteristikou území zcela odlišných (Švýcarsko, Nizozemí). A hlavně ty státy mají podstatně jiné ekonomické podmínky, než náš stát.
A náš experiment na kolejích stojí neskutečné peníze. Teď co? Je krize, nejsou peníze. Zkuste nadhodit odborářům z ČernéDíry, že zůstanou stejné výkony, ale peněz na výplatě bude o 30% míň.
Jak chcete obhájit, že do vesnic i o 5000 obyvatelích prostě o víkendu nejede žádný bus (např. celkem 70% celého území kraje), neboť kraj je nucen dotovat monopolního železničního dopravce, který obsluhuje zbytek (obvykle 30% území kraje a navíc zastávky mimo obec)?

Vámi zmíněné tzv. náhodné výstřely však dnes zajišťují prakticky veškerou veřejnou dopravu i příčně přes taktově postavené tratě a to ještě bez jakékoliv dotace. Když vidím přetížený dálkový bus stavící po vesnicích a zároveň 5-ti vozový taktový rychlík s cca 20 osobami nestavící téměř nikde, ale jezdící za naše peníze, tak se můžu zvencnout.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1089
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 17:45:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: No nevím, nevím. Ona ta krajská regionálka bez taktu nikdy funkční nebude. Pokud se veřejná doprava nerozjezdí nejméně po dvou hodinách všude, tak stále bude k ničemu. A pak už můžete taktovat i v nejodlehlejších místech.

Z čeho vychází tato moje úvaha? Myslíte že v pohraničí je nedostatek potenciálních cestujících? Ale nikoli! Stačí se tam postavit k silnicím a co vidíte - jedno auto za druhým. V mé oblíbené vesnici v Českém Švýcarsku takhle jezdí k jedné z nejoblíbenějších putik o víkendu až desítky aut za hodinu. Přitom jeden z osádky nemůže pít, resp. umírněně pije, protože v těchto končinách policajta na silnici těžko hledat. Otázka zní - jeli by tito lidé veřejnou dopravou, kdyby tato v dostatečné kvalitě existovala? Já jsem přesvědčen že ano. A zrovna tak by se našlo po pohraničí dost těch, kteří by jezdili do práce a do škol (tedy rodiče by mohli přestat děti autem vozit). Ovšem k čemu je takovým lidem, když jim do vesnice jede 5 autobusů přes pracovní den, poslední v pět odpoledne a o víkendu nejede nic? Nemluvím teď o samotách, hájenkách někde v lůně lesů, mluvím o vesnicích se stovkami obyvatel a desítkami rekreačních objektů. Tihle lidi byli v podstatě donuceni jezdit autem. Nic jiného jim nezbývalo. Rekreanti by na své chaty museli jít kilometry pěšky odněkud, kde něco ještě jede, místní také vždycky nechtějí být odkázáni na to, že jim to jede ve tři, hned po konci směny, ale jakmile si chtějí jít nakoupit jednu blbost do jakéhokoli krámu poblíž jejich pracoviště, jsou odkázáni až na spoj v pět. A ten je poslední. Když šéf slaví narozeniny nebo když chtějí jít s kolegyní na kafe, nezbývá než jít pěšky. Nebo se nechat někým odvézt. Nebo si rovnou pořídit auto. Takže pravidelná celodenní a celotýdenní obsluha oblastí je základ. Diferencovat lze kapacitou dopravního prostředku. Od nejmenších mikrobusů ála systém IREDO např. u Police nad Metují až po dvoješusy a dvanáctivozové rychlíky kolem Prahy.

Jinost Čech oproti Vámi citovaným západním státům tu bezesporu je. Ovšem potenciál využití veřejné dopravy zde máme vyšší (snad s výjimkou Švýcarska, kde je uvědomění obyvatelstva opravdu o něčem jiném). Ekonomiku bych též neviděl jako zase takový problém. Zastavení spirály odchodů cestujících z nedostatečné kvality propad sníží. Navíc peníze jsou. Podívejte se, jak jimi například Středočeský kraj úspěšně plýtvá, když zavádí prapodivné SIDilinky do Prahy v souběhu s kapacitní železniční dopravou. Typicky např. z Benešova. Všechny autobusy Benešov - Praha jezdí naprosto zbytečně. Neposkytují cestujícím příliš mnoho navíc oproti vlakům. Možná jedou v kratším intervalu, ale jízdní doba je delší, pohodlí nižší, možná pro cestující z obcí kolem Benešova nabízejí přímé spojení do Prahy bez nutnosti přestupu v Benešově (ovšem pak mizí výhoda intervalu, protože takové spoje jedou za ráno stěží dva z každé obce, s oblibou navíc ve stejný nebo téměř stejný čas). A v soubězích podobného typu bysme mohli pokračovat. Peněz je zkrátka dost, akorát je neumíme využívat.

K tomu přistupují různé šprajcy. Nelze rozvíjet PID, protože chceme svůj SID. Rychlíky nemůžou být zaintegrovány, protože by prohlubovaly dopravci ztrátu. Autobusy navazovat na vlaky nebudou, protože zájmem autobusového dopravce, který si rozhodující úředníky či politiky správně obšlápne, je jezdit až do jádrového města aglomerace a ne dělat nějaké "trapné" návozy k vlaku. Mimochodem - bavili jsme se tady o trati 174. Její jízdní řád stejně začal kraj řešit nikoli po stížnostech "paní z muzea", ale až když si stěžoval na nevhodnost JŘ vlajkový dopravce ČSAD Kladno....

To že do vesnic o 5000 tisících obyvatel nejede o víkendu žádný bus je samozřejmě špatně. Peníze na ten bus jsou, jen by je objednatel musel přestat utrácet za souběhy v režii spřátelených firem. Nemluvím zde o Středočeském kraji, ale obecně o drtivé většině zdejších krajů. Podívejte se, co vyrobilo OREDO mezi Náchodem a Broumovem. Souběžně s železniční tratí vede autobusovou linku. To by bylo v pořádku, kdyby ta autobusová linka sloužila obsluze mezilehlých lokalit neobsloužených vlakem v přijatelném intervalu. Tedy třeba ve špičce po hodině, max. po půlhodině. A jako páteřní by byl kapacitní vlak. Výsledek? Vlak po hodině, neskutečně rozcouraný a pomalý (teprve letošní JŘ byla situace částečně napravena), k tomu úplně stejně pomalé autobusy, avšak v intervalu 15 minut! Kdo pak asi jezdil vlakem? Dvě obce, které neleží na trase busu Náchod - Broumov ani na přípojných linkách a nádražníci, kteří to mají zdarma. Troufnu si říct, že při kapacitní železniční páteři a ponechání autobusů pouze jako návazných by celá obsluha vyšla levněji a mohlo by se jít výš s počtem spojů. Ale to ne, lépe vybudovat souběhy, aby autobusví dopravci v oblasti nebrečeli, že přišli o výkony.

Píšete o přetížených dálkových busech vymatajících frekvenci ve vesnicích. Myslíte, že je to správný systém? Myslíte si, že autobusoví dopravci v těch vesnicích zastavují z dobré vůle zajistit lidem dopravu. Nikoli - dopravci tak činí z nutnosti. Z těchto regionálních cestujících přiživují tržby své linky. Vesnice, které leží 3 km vedle mají smůlu, tam dálková linka nezajede. A kde se nezdá frekvence dostatečná, tam se projede. A když se začne nevyplácet dálková linka v celé trase, tak se spoj prostě zruší. Místní obsluha nechť si trhne nohou a zajistí ji někdo jiný. Tedy žádné dobrodiní, ale parazitování na regionálce. Zde bohužel nemířící do společné kasy. Takže má-li kraj tu smůlu, že mu zůstanou vedle hlavní silnice neobsloužené obce, musí do nich zavést místní linku. Její rentabilita je ovšem bídná, protože na hlavní používají dálkaře, který je rychlejší. Takže dálkař tam úspěšně tuneluje dotovanou dopravu. A jednoho dne se řekne, že místní linka prodělává a vesnice mimo hlavní mají smůlu....
Typický příklad vidím třeba na relaci Poděbrady - Městec Králové. Pokud jede dálkař, pak lidi mezi těmito městy jedou samozřejmě s ním. Proč se plácat místní linkou, která zastavuje, zajíždí a trvá jí to dvakrát déle. Samozřejmě tržby v této lince pak chybí a o to méně spojů místní linky pak jezdí. Smůlu tedy mají všechny vesnice mezi oběma městy. Dálkař tam nezastaví, to by ho zdržovalo a navíc by lid nepobral. Místní linka zase má méně spojů a nízké vytížení, přitom frekvence mezi oběma městy je silná. Ovšem nastane-li situace, kdy dálkař nejde, protože se mu to již prostě nevyplatí, pak i frekvence Poděbrady - Městec vezme zavděk místní linkou. A rozčilují se - proč toho nejezdí víc večer, o víkendu atd. Proč má ta linka tak málo spojů. A proč jezdí hlavně ve špičce, když přece jezdí i ten dálkový. Samozřejmě - výsledek je jasný. Obsluhu mezilehlých vesnic je zapoitřebí zajistit také především ve špičce. Takže ve špičce jezdí obojí, v sedle kulový. Takže možná se dostáváme k jednomu z důvodů, proč nejsou některé obce obsluhovány o víkendu. Roli v tom hrají třeba právě nedotované "výdělečné" linky. A docela silnou.

Na železnici taková situace prozatím není. Na rovinu říkám - bohudík! Aspoň jeden systém jakž takž funguje. Možná někdy přijde někdo osvícený a začne podobným způsobem budovat i návaznou autobusovou síť. Ovšem k tomu je ještě dlouhá cesta. Než začne, bude pokračovat to, co popisujete. Když tak pozoruji vaše invektivy vůči železniční dopravě, obávám se, že jediné čeho můžete dosáhnout je, že v železniční dopravě bude stejný bordel jako v autobusové. Zlepšení s těmito názory dosáhnete těžko.

A nechci o tom diskutovat (i takto jsem tomu věnoval již dost času), toť můj názor, přistupte k němu jak chcete.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 18:20:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ještě info pro Zapu i ostatní: V novém GVD mají být na berounské trati v pracovní dny nasazeny dvě dvojice 471 garantované a jedna dvojice negarantovaná. V konečném návrhu nejsou ještě poznámky doprecizovány.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2296
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 19:58:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Když uvažuju o taktu na venkovské autobusové lince, kde to dobře znám, a vím, kam se kdy dojíždí, a jak jezdí které busy vytížené, tak se mi žádná varianta čistého taktu nikdy nelíbí. V takovém případě mi většinou vychází jako nejvhodnější jakýsi patakt. Například když vím, že na nějaké konkrétní trase všechny pokusy o dřívější bus z města, než v 10 hod., skončily nezájmem a následným zrušením spoje, tak bych to respektoval jako danou věc.

Tyhle dílčí postřehy bych shrnul tak, že na linkách se skutečnými tranzitními cestujícími, nebo na linkách, vozících velké množství náhodných cestujících, považuju za nejvhodnější čistý takt jako základ. Špičkové posily, pokud nejsou součástí přestupního systému, můžou být klidně netaktové.

Na vedlejších linkách bez tranzitu stačí, když jsou všechny spoje navázané na spoje na hlavních tazích. Na vedlejší lince tedy klidně může být ve všední den nejúčelnější interval například 15-15-15-45-30-50-5-5-60-180-120-60-30-30-30-60-60-atd. Pokud jezdí přípojné linky v intervalu 60/30 plus ranní posily, tak může mít popsaný patakt klidně obousměrné přípoje na obou koncích.
Podotýkám, že mám na mysli končiny, které sice jsou třeba jen 5-10 km od tratě nebo hlavní silnice, ale většina šotoušů o nich nikdy neslyšela, a skutečně tranzitní cestující tam zavítá jedině omylem. Takových končin je totiž docela dost, a nemá žádný smysl tam cpát jako základ čistý dvouhodinový takt s nulovou symetrií. Takt na netranzitních linkách, s nízkou frekvencí v sedlech, a velmi vysokou v konkrétních časech, by byl buď velmi drahý, nebo velmi neúčelný.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 20:04:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: S tím se dá celkem souhlasit. Zásadní je, aby byla zajištěna relativně častá obsluha (aby nedocházelo k situacím, kdy cestující z důvodu neexistence spoje vhodného pro cestu jedním směrem nevyužije veřejnou dopravu ani při cestě druhým směrem, což je začátek roztočení smrtelné spirály) a zároveň aby byly zajištěny přípoje na ostatní - taktovou síť.
On ten problém nevzniká u míst, kde třeba ve špičce je zapotřebí interval 15 min. Problém vzniká spíš u míst, kde se i ve špičce jeví 120 min. mnoho z hlediska frekvence cestujících. Zde ovšem musí přijít ke slovu institut ZDO. Možná se někomu zdá dvouhodina jako plýtvání penězi, ale možná to bude časem jinak.
Ono jestli lidstvo s těmi auťáky (a pseudopohodlím vlastní zadnice) něco neudělá, tak tady všichni vymřeme. Nedávno jsem se vrátil z tatranských končin zase do pražské civilizace. To byste neřekli, jak to v té Praze strašně páchne. A nejen v Praze, stačilo mezipřistání v domovském polabském (lázeňském) městečku. Úplně jiný vzduch, neskutečně smradlavý.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 824
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 20:06:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad -ad-:
Děkuji za vyčerpávající odpověď z Vaší strany. S něčím samozřejmě nesouhlasím (moje praxe na dálkových nedotovaných linkách).
Předpokládám, že na SID kontra ROPID bychom se schodli.
Celkový pohled na VHD nám asi oběma zkresluje profese. Já z bus, Vy z vlaku.
Jak principiálně nesnáším komouše, tak roky 1972 - 74 považuji za nejpropracovanější variantu VHD. Vím, že už k ní nemůžeme nikdy dospět. Ale alespoň bychom mohli navázat, pak ovšem nesmí být házeno klacky. No, to už asi chci moc.
Problém je přiznat, že komouš tehdy srovnal priority busů a vlaků. A nešlo o to, kdo bude dopravu provozovat, neb tehdy to bylo jedno.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2297
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 20:16:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Všechny autobusy Benešov - Praha jezdí naprosto zbytečně. Neposkytují cestujícím příliš mnoho navíc oproti vlakům."

Dovolím si zásadně oponovat. Tyto autobusy zajišťují přímé spojení Vlašim-Praha, umožňují z Benešova do Prahy hustší spojení než vlaky. Dost lidí má blíž na zastávku (u pivovaru, u Lidlu). Přes dálniční zácpy jsou daleko spolehlivější, než vlaky. Při reálně existujícím GVD, a reálných zpožděních by bylo zrušení těchto autobusů katastrofou pro dojíždějící z Benešova do Prahy.

Za určitých okolností si umím představit jejich omezení na špičky všedního dne. Ale tyto okolnosti zatím nejsou na pořadu dne. Tím pádem jsou autobusy Benešov-Praha potřebné téměř celotýdenně.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 825
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 20:22:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun a -aa-:
Že jsem ještě chvíli nepočkal. Dostáváme se ke skutečnému řešení. Tzv. náhodné výstřely, časem rozšiřované, se nám osvědčili = přeplněné busy. Pro nás plus - pro cestující děs. Ale stále jejich spokojenost, že vůbec něco jede. Proč ale musíme stále vázat spoje jen na další dálkové bus? Když jsme to zkusili v Horní Cerekvi nebo Písku na vlaky obráceně, tj., že pojedeme po jejich příjezdu, tak jim obvykle ujedeme. Byť na přestup dáme 15 min. Zpoždění. Problém. Jak se má dovědět šofer dálkové linky, že místní vlak, dálkový rychlík má x zpoždění? Není problém počkat. Ale jak získat informaci.
A teď dumejte o tomto.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6098
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 20:39:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick:
Nehodlám tady dávat žádné přednášky o ITJŘ .... ve Vašem případě je to zcela zbytečné plýtvání časem a divím se -aa-, že se k tomuto pokusu odhodlal. Ovšem jedna připomínka:
Jak se má dovědět šofer dálkové linky, že místní vlak, dálkový rychlík má x zpoždění? Není problém počkat. Ale jak získat informaci. A teď dumejte o tomto.
Já myslím, že se stačí zeptat na KORDISu v JMK. Pokud vím, tak tam se už dobrali nejen k čekání busů na vlak, ale i opačně. (Uznávám, že druhý případ je zřejmě méně častý.)

Bručoun:
Za určitých okolností si umím představit jejich omezení na špičky všedního dne.
Myslím, že by to bylo žádoucí. Od prosince by se měla do Benešova vrátit špičková půlhodina osobáků (+ rychlíky) a stavební práce se přesunou jižněji. (Bohužel Hostivař stále visí ve vzduchu.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1094
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 21:05:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: A jízdní doba Benešov - Praha se značně zkrátí.
Co se týká čekání vlak-bus, přesně tak, stačí se zeptat KORDISu. Jednoduché, účelné, automaticky fungující. To že něco podobného nefunguje v rámci PID souvisí s poněkud zatuchlými vodami technického rozvoje jedné nejmenované organizace....
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2298
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 21:35:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Těch okolností vidím víc, protože autobusy v této trase jezdí z různých směrů, a žádný nelze opominout:
1) přiměřená spolehlivost a přiměřená rychlost vlaků.
2) hodinový rychlíkový takt bez vypadávek, ve směru Benešov-Praha minimálně 5-20, ve směru Praha-Benešov minimálně 6-21. (Osobáky Benešov-Praha jsou použitelné nanejvýš pro cesty do Hostivaře, do centra Prahy nikoli.)
3a) tarifní integrace mezi autobusovými linkami Vlašim-Benešov a rychlíky do Prahy, autobusové (nikoli vlakové) přípoje z Vlašimi ke všem rychlíkům. (Nejsem pro rušení vlaků Benešov-Vlašim, ale tyto vlaky se nehodí jako přípoje pro cesty Vlašim-Praha.)
3b) doplnění spojů ZDO Pelhřimov-Vlašim-Benešov na celotýdenní takt, půlený ve špičkách, s přípojem na rychlíky do Prahy. Všem komerčním linkám umožnit trasu z Pelhřimova přes Humpolec do Prahy.
4) i při splnění těchto podmínek bych nechal v provozu busy Benešov-Praha v pracovní den cca do 9 hod., a od cca 13 hod. do cca 20 hod., v sobotu cca od 7 do cca 9 hod., a v neděli cca od cca 15 do cca 19 hod. (časové údaje pro směr "po srsti")
5) busy Tábor-Praha se zastávkou na přeložce se podle mě nedají považovat za busy Benešov-Praha, ty bych v této souvislosti neřešil. Nějaká forma konkurence by beztak měla zůstat.
6) Pokud Vám to přijde vůči busům (a jejich cestujícím!) příliš benevolentní, tak mě naopak velmi drsné, a dost na hraně. Kdyby to četl některý z Benešováků nebo Vlašimáků, které znám, tak by mě asi preventivně přiškrtil. Na druhé straně, při této operaci by byla třeba úzká spolupráce mezi Stč.k., Vysočinou, autobusovými dopravci, a ČD. To hned tak nebude.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 904
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 21:42:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na uvod bych chtel napsat, ze si pana -aa- velmi vazim a nechce se mi moc do sporu s nim, ale malou poznamecku si snad mohu dovolit:
tržby v této lince pak chybí
Vzdycky je otazka, jestli by touto pomalou linkou jeli z konecne na konecnou. Dojizdeji-li, mozna by sahli po aute, aby usetrili cas. Videl jsem na vlastni oci lidi, kterym jezdil autobus od tovarny, ale oni se radeji skladali, a platili vic, na auto.

ponechání autobusů pouze jako návazných
Autobusy, ktere jedou cast trasy mimo obec po hlavnich silnicich existuji i v IDS JMK nebo treba i v Nemecku. Nevim, jestli je to levnejsi nebo je to snaha usetrit cestujicim cas, kazdopadne udelat z autobusu jenom objizdece vesnic kolem nadrazi asi neni 100% spravna cesta.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2299
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 21:56:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Problém vzniká spíš u míst, kde se i ve špičce jeví 120 min. mnoho z hlediska frekvence cestujících.... Možná se někomu zdá dvouhodina jako plýtvání penězi, ale možná to bude časem jinak."

Předpokládám, že toto není úvaha o nejbližším okolí Prahy. Co se týče vzdálenějších oblastí, tak záleží na tom, kolik lidí ty špičkové spoje vozí. Pokud jich je v nejvytíženějším úseku linky do 5, tak nevidím pro rozšiřování provozu téměř žádný prostor. Tam je to opravdu na tři až pět párů spojů v kladiva.
Pokud je v každém špičkovém spoji aspoň 20-30 lidí, tak bych v první řadě doplnil spoje na cca 6:30 do města, a cca v 15:30 z města, jinými slovy, nejdůležitější část špičky rozpůlil na hodinu. Zároveň bych doplnil spoje po 12.-13. hodině, a po 17.-18. hodině z města, pokud chybí. Teprve pak bych uvažoval o (přibližné) dvouhodině v pracovní den ve směru z města od cca 10-11 do cca 18-19 hod. (s hodinovkou od cca 14 do cca 16 hod.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2300
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 07. září 2009 - 22:15:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Autobusy, ktere jedou cast trasy mimo obec po hlavnich silnicich existuji i v IDS JMK" ....

V IDS JMK místy vedou přímé zrychlené spoje i do šňůry obcí o pouhých 1000-2000 obyvatelích. Docela mě to překvapilo. Původně jsem si myslel, že Kordis je nejbrutálnější ničitel rychlého spojení do obcí mimo železnici, ale po pár cestách v okolí Brna jsem zjistil, že Kordis je ve srovnání s Ropidem celkem umírněný.

Ropid si na obce ležící mimo železnici vyloženě zasedl, a chce jejich obyvatelům znemožnit jakékoli rychlé spojení do práce a do školy. Pro denní dojíždění je totiž výhodnější přibližný proklad rychlého spoje s převahou míst k sezení, s couravým. Ve špičce je nevhodný hustý interval plně zastávkových busů stavících v každé díře s pár stovkami obyvatel, nebo dokonce u polosamot a továrních vrat. (-aa- nechť to nebere osobně, tento odstavec není o vlacích. Narážím hlavně na nemožně couravé sockoidní autobusové linky, z kterých někteří mí známí před nedávnem emigrovali do aut. Taky na vazby zastávkových autobusů na zastávkové vlaky, to je totiž dohromady pro pravidelné dojíždění převážně nepoužitelné z důvodu nemožné celkové jízdní doby.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 08. září 2009 - 07:15:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad zastávka: Tato námitka je opodstatněná. Jenže řekněme, že v tomto případě se pohybujeme již v končinách, kde se frekvenčně nevyplatí vést dvě linky - rychlou a pomalou. Proto ani na pomalé lince těch zajížděk nemůže být tolik. Za vhodný příklad v tomto směru považuji třeba právě relaci Poděbrady - Městec Králové.

A autobusy "po hlavních", resp. autobusy až do jádrového města samozřejmě musí zůstat ve směrech železnicí neosloužených nebo nedostatečně obsloužených (v okolí Prahy např. Odolka, Kostelec n.L., BnL-StB, Mochov, Kostelec n.Č.l., Kamenice, Jílové, Mníšek....).

Bručoun: Otázka podle mého nezní kolik je v těch spojích lidí teď, ale spíš kolik by jich tam mohlo být. Ono se teď mezi dopravními úředníky a odborníky nějak stále víc rozmáhá dogma průzkumů (typově "Středočeský kraj bude rušit ty nejméně vytížené vlaky"). Koukneme na průzkumy a zjistíme, které vlaky/spoje jsou nejhorší, ty zrušíme a strašně ušetříme. To je ale bohužel špatně. Vždy je zapotřebí si položit otázku, jestli náhodou na dotyčné lince není něco špatně. Jaký je její potenciál. K tomu je potřeba znát údaje ze sčítání lidu, které ale je zase nyní už značně zasmrádlé (ono díky délce zpracování našimi statistiky zpravidla zasmrádne dřív, než se vyhlásí výsledky...). Takže nezbývá, než získat informace odjinud (sčítání aut, informace z médií, ze škol, z podniků, popř. klidně i "z hospod" neboli z lidu) a použít trošku dopravní cit (pokud něčím takovým odborník či úředník disponuje). Je to složitější, samozřejmě. Snazší je kouknout do průzkumů a říct: Helejte - z nádraží v Libni na nádraží do Bubenče podle průzkumů nikdo nejezdí, tak proč tam zavádět nějakou novou vlakovou linku? To bude nějaká blbost a nikdy nikoho to vozit nebude, vždyť to tady mám v těch průzkumech!

O autobusovém systému PID si myslím svoje, to už víte. PID tam přichází o lidi, kteří utíkají do aut. Na druhou stranu je fakt, že ve špičce většina busů dojíždí do Prahy narvaných, takže tam další kapacita není. A protože peníze na posílení taky nejsou (a ono možná ani autobusy), tak řešení situace je poněkud problematické. Zavést zrychlené spoje? Proč ne, ale za co? Vydělají si na sebe? Třeba jo, ale pak to povede k linkám typu XXX - Benešov - Praha, které ráno najedou do města, obsadí všechny volné fleky na Roztylech a odpoledne se vrátí zpět. Pro dopravce to může být dobrý byznys. Ale jen díky tomu, že vydřiduší na řidičích. Třeba na železnici by takové vlaky byly strašně drahé. Jenže u autobusáků je taková praxe, že řidiči zaplatí jen 5 min. před spojem a 5 min. po spoji. Nechtěl bych to jezdit: ráno začnu v 5:00 v xxx, v 7:30 mi končí směna kdesi na okraji Prahy, znova začne v 15:30 a skončím v 18:00 v xxx. Strávím s tím celý den, firma mi zaplatí 5 hodin a jako bonus se můžu (resp. musím, na výběr není) 8 hodin flákat někde po velkoměstě. To skoro hraničí s kapitalistickým vykořisťováním. A dělají to snad všichni dopravci v okolí Prahy (vyjma DP Praha).
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6457
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 08. září 2009 - 09:31:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- Lišíme se prostě v představě, že je všude potřeba takt. Sám připouštíte, že je problém, je-li potřeba takt větší jak 120 min, ale bůh taktu vám holt velí jezdit radši prázdnej, ale v taktu (příspěvek 1092). To že jezdí mezinárodní R v taktu neznamená, že musí i každá prdelní lokálka jezdit v taktu taky. Tento přístup povede časem v případě nedostatku peněz ke zhroucení celého systému, namísto jeho očištění o zbytečnosti. Jinak ale mám pocit, že vaše vize v 1092 o tom, jak je zoufalé že někam někdy nic nejede je nadsazená - uvažoval jste o tom, že to ty lidi prostě nepotřebujou? Že by stejně jeli autem, i kdyby tam ten bus byl? Pojedu-li z vesnice v sobotu nakupovat na celodenní nákup, nepovleču ho busem. Pojedu li do sousední vesnice na návštěvu, nepojedu přes uzlový přestupní bod. Jinak je to v prac. den. Myslím že právě z venkovských busových "náhodných výstřelů" bychom si neměli tolik utahovat. Píšete o dopravních průzkumech - myslím si že právě bezhlavá taktizace je alibi pro neznalost poměrů kdy lidi chtěj cestovat a ulehčování si práce - prostě se to zavede po dvou hodinách a máme jistotu že jsme na nic nezapomněli. (Btw. to byste se divil, co lidí jezdí Bubeneč-Holešovice)
A nakonec: tu situaci, kterou popisujete ve vztahu busů "dálkař x místní", která vzniká u busů živelně, vy (ne třeba vy konkrétně :-)) vytváříte záměrně a úmyslně těma rychlíkama a osobákama v taktu na dráze.
Také jsem si jist, že to vaše "kolik by jich (cestujících) mohlo být není závislé na počtu spojů, ale na tom, zdali tam ty lidi, co chtěj cestovat vůbec jsou.
Nezdá se vám absurdní 10 párů spojů s kapacitou 10x70 lidí a po trase tohoto spoje bydlí 1000 lidí? To aby ty lidi nic jinýho nedělali než jen cestovali. Blbý, ne?
Budoucnost patří bagrům!
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1319
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 08. září 2009 - 12:38:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-,1089: "Podívejte se, co vyrobilo OREDO mezi Náchodem a Broumovem. Souběžně s železniční tratí vede autobusovou linku. "

Tak to jste si vybral mimořádně špatný příklad. Nějak Vám uniklo, že lokání centrum - Police nad Metují - je 5km vzdálena od stejnojmenné železniční stanice, která leží na území obce Petrovice (a i z ní je dost nepřístupná). Chcete-li z Broumova do Police, můžete jet cca 15 km po silnici a nebo cca 28 km vlakem. To ovšem skončíte 5 km od cíle, takže si budete muset přestoupit na autobus, jehož cílovou stanicí bude (světe div se) - Broumov. On v tomhle úseku není páteří vlak, ale autobus. Má to jakési historické a geografické důvody.
Jo, prstem po mapě se jezdí snadno.
Bar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 6-2009
Odesláno Úterý, 08. září 2009 - 12:48:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

- aa - : č. 1089, 1092 - souhlas. Třeba mně ČD víceméně donutily jezdit na chalupu , i když bych raději vlakem. Zhruba do r. 1997 to vcelku šlo (vlak cca 4 h., auto 3-3,5 dle situace) ale neustálými posuny JŘ a zrušením dopoledního vlaku na nejmenované jihočeské trati se ty 4 hodiny natáhly na 6 (při 2 přestupech cca 1 h. čekání). Zkoušel jsem všechny možné kombinace i vlak - bus ale prostě jsem se nechytal.
S děčínskými rychlíky na 090 (cíl hl. n.) to asi vypadá blbě, že? Psal jsem kvůli tomu na Ropid (odpovídal jste mi vy), MD ČR kde odpověděli že litují, ale preferují dálkové cestování, na krajský úřad a ČD (ti se vůbec neobtěžovali).
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1068
Registrován: 8-2006
Odesláno Úterý, 08. září 2009 - 18:34:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bar: Pokud myslíte hl. n. v Praze, tak tam jsou zatím děčínské R psané. Pomalé děčínské R by měly odjíždět z Prahy hl.n. v xx:50 a z Holešovic v xx:59 směr Kralupy a Děčín. Snaha je, aby všechny dálkové vlaky od/na Ústí jezdily jednotně z hlavního přes Holešovice. Tedy i mezinárodní EC vlaky. Tak aby odpadlo přebíhání z hlavního na Masaryčku, nebo přejíždění metrem z hlavního do Holešovic.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2811
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 08. září 2009 - 19:38:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čelakovičan: Což je naprostá blbost, protože řádově více lidí přestupuje v praze z R do Os a opačně, než R do R. Tím pádem bude přebíhání a přejíždění mezi pražskými nádražími pokračovat, dokud se nezruší masaryčka, nebo se masaryčka nepřesune pod zem. Já třeba skoro denně dojíždím S7+S2. Což je dnes docela v pohodě i s tím pěším přesunem, ale příští GVD mi sere, protože ráno mi nepojede ani v kladiva vlak z Radotína a zpět to za osm minut z masny na hlaváč asi nebudu stíhat (protože v polovině případů dneska přijíždí S2 na masnu +1 až +2 minuty (nevím, kolik ukazuje SGVD z ESA na masně, ale skutečný čas zastvení u peronu je +0 jen v polovině případů. Přestup pod 7 minut masna-hlaváč je nemožný pěšky. A nejsem sám, ráno i odpoledne se z S2 žene dvacetihlavý dav na hlavák na S7 (do radotínských fabrik).
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1905
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 08. září 2009 - 21:10:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Fakticky souhlas s většinou. Teď to jen ještě uvést do praxe. Jenže to by do toho museli přestat kecat politici a museli ho připravit skuteční odborníci. Hlavně v případě Prahy a středních Čech by se musel systém připravit společně pro oba kraje. V takovém případě by se ušetřily neskutečné peníze, které by se daly použít na další posilování a zlepšování dopravy. Ale upřímně říkám, že referenti na úřadech na to nemají a současný ROPID taky ne. Současný ROPID je až moc propražský, což je logické, a podle toho jedná. Ale u ROPIDu vidím i podstatné problémy jinde, ale to bych sem nerad tahal.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 08. září 2009 - 21:19:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z nedostatku času jen krátce:
Káem: Klidně ať se poptávka řeší kapacitou. Já osobně nemám problém s tím, aby onen dvouhodinový takt byl zajišťován třeba dodávkou pro 10 lidí nebo dokonce osobním automobilem. Jde ale o to, aby byla veřejná služba zajištěna.

Rudolf 33: S busoúsekem Broumov - Police, žst. bych v podání busu problém neměl. S busoúseky Police, žst. - Náchod a Teplice n/M - Česká Metuje - Police již problém mám. Nebojte, moc dobře vím, kde leží nádraží v Polici nad Metují (vlastně ani nemá nárok na to, aby se Police nad Metují jmenovalo, neboť skutečně neleží na katastru tohoto města). Takže o ježdění prstem na mapě to není (okolí mám prochozené celkem dobře, jak po kolejích, tak po turistických značkách).

Bar: Jižní Čechy, to je kapitola sama pro sebe. Jestli dojde k redukcím, které tam chystali, tak se tam bez auta nehne už nikdo.
Děčínské rychlíky beze změny. Akorát je teď jeden nejmenovaný úředník GŘ ČD používající k cestování často vlak Luna odmítá dát do PIDu. Což bude znamenat asi jejich konec. Ono rychlík Pha hl.n. - Kralupy jede jen o 6 min. kratší dobu než extra rozcouraný Os Masna - Kralupy, při horší dostupnosti hl.n. vůči Masně (snad vyjma přestupů z metra C), takže uvidíme čím lid kralupský bude jezdit (něco mi napovídá, že k tomu bude hojně používat komunikaci označenou D8).

čelakovičan: Tady to má zrona takový drobný háček, že díky možnostem tratě ty děčínské rychlíky těsně drtivé většině přípojů ujedou a naopak od Děčína dorazí těsně poté, co většina přípojů ujela. S některými se dokonce potkají na zhlaví či v tunelu NS.... Takže přesun mezi nádražími odpadne, ale zase na druhou stranu si o to déle přestupující počkají na hl.n. A těm mířícím do města (zejména do centra) se cestování protáhne o ježdění kolem dokola Prahy, aneb jel byste z Kralup do centra přes Libeň? To je něco podobného jako jezdit z Čelákovic do centra přes Dejvice....

Qěcy: Dovolil bych si podotknout, že dle mého názoru drtivá většina cestujících z R i Os v Praze nepřestupuje nikam. Respektive maximálně na metro, tramvaj či městský autobus.
K tomu Vašemu dojíždění do Radotína - jak vy to vlastně jezdíte? Ráno z Radotína nebo do Radotína? Neříkejte mi, že na téhle trati (S7) se netrefíte prakticky kdykoli do přípoje, vždyť to jede každých 15 minut!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1906
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 08. září 2009 - 21:34:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Akorát je teď jeden nejmenovaný úředník GŘ ČD používající k cestování často vlak Luna odmítá dát do PIDu.
A nemělo by toto být řešeno na základě požadavku objednavatele? Asi bych toto řešil přes MD.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2812
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 08. září 2009 - 21:36:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Ráno z i do Radotína. Turnus, dvanáctky. Taky říkám, že dneska to je docela ok, ale nebude (nebude jezdit vlak v 5:18 z Radotína). O víkendech je to horší, a bude ještě horší, hlavně ta nestíhačka přechodu Masna - Hlaváč, nelze to ani nahradit jízdou metrem Masna - Smíchov (opět to vyjde přesně na hraně stíhatelnosti).
Jinak asi opravdu drtivá většina nepřestupuje v praze mezi vlaky, jenže jak jistě víte, železniční městská doprava v praze je dost k ničemu. Žádné Vyšehrady, Rajské zahrady, Nusle, Karlíny, Podbáby a podobně a k tomu navíc mizerné vazby Masna - hlaváč (vyjma špiček prac dnů).

Jako jestli si myslíte, že když v kladiva jedou vlaky na esku dost často, aby se nemusely eska vazbit, tak že o víkendu vynechání poloviny spojů nezpůsobí nežádoucí dlouhé přestupy, tak jste na omylu. Kdyby se aspoň daly použít osobáky a rychlíky Vysočany - Hlaváč, jenže k S2 tyhle vlaky vůbec nenavazujou. Koukněte na vídeňskej S-Bahn, tam vždy do dvaceti minut jede přípoj i na nejnemožnějších relacích. Busem, nebo něčím to nevyřeším, bo není kde přestoupit na něco rozumného, o metru B jsem už psal. Takže to budu řešit bohužel asi autem.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 836
Registrován: 1-2009
Odesláno Úterý, 08. září 2009 - 21:47:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad -aa- 1096:
Asi jste se upsal. Úsek Teplice n.Met. - Police n.Met. jezdí dvě linky pouze v pracovní dny, celkový počet 11 párů spojů.
Ale bus je z města do města, což se rozhodně nedá říci o vlaku. Tam Police 5km, Teplice 3km.
Fakt existují souběžné trasy, kde už dnes dá vždy bus nafrak vlaku. Jak cenou (to vždy), tak časem.
Radotín bych Vámi raději nepitval. Všichni místní nesnáší vlak. Pokud ho je nucen užívat, tak nadává. Žabotlam tu není příliš oblíben. A pokud Qěci vlak používá dokonce na nějaký přestup, pak je režijkář.

Aby nebylo v Radotíně mýlky. 1.září přišel nový jízdní řád. V těch 6 trafikách jsem zatím udal 3600 jízdních řádů a jsou vyprodané. Zítra musím dodat další.
Stepanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 9-2003
Odesláno Úterý, 08. září 2009 - 22:10:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si s Vámi nesouhlasit, já naopak častější vlaky v Radotíně velmi vítám a autobusem (172,244) od té doby takřka nejezdím
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2813
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 08. září 2009 - 22:39:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobliku, nech si kecy na koledu. Ti, co mají v radotíně výhodnější jízdu vlakem, jezdí vlakem. Já ji měl a mám vždy, i když jsem nebyl režijkářem. Protože na bus to mám o dve minuty blíž, ale vlakem se dostanu na smícháč rychleji (navíc strakonická bývala a bývá ucpaná v kladiva) a jednak se dostanu na hlaváč, odkud jsem chodil do školy a několika zaměstnání. Busem jezdí ti, co to mají na vlak daleko (zejména ze sídliště a i já jsem byl proti omezení busů mezi sídlištěm a smícháčem, ne proto, že jimi jezdím, ale proto, že to omezení byla zhovadilost), nebo jedou k lihovaru, či jinam.

Jestli mám režijku, nebo ne, je jedno. Prostě pokud budu zaměstnán v Praze, budu využívat VHD, když to jen trochu půjde. Dost mi vadí, že nelze prahu rychle projet na druhou stranu (kde jsou ony slibované průběžné osobáky skrz hlavák??? Minimálně od příštího GVD mohly jezdit!). A také hrozná obsluha okrajových částí, kdy jsou linky po okrajích trasovány místně i čsově tak debilně, že je rychlejší jezdit přes širší centrum. Třeba od jisté doby potřebuju jezdit Radotín - Lhotka. To bych blil, z těch spojení! Jedu autem, mám to za 25 minut. Busem to trvá padesát minut a jede co hodinu, nebo s přestupem u lihovaru po ucpaném barranďáku.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2302
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 00:36:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "Otázka podle mého nezní kolik je v těch spojích lidí teď, ale spíš kolik by jich tam mohlo být."

Pokud jede linka do tří vesniček o 50 obyvatelích, převáždně důchodců, tak je těch 5 lidí v jednom spoji tak asi maximum. Takové linky (nebo zvláštní spoje či části spojů jiných linek) fakt existují. Například Benešov-Jarkovice, Benešov-Racek, Vlašim-Nesperská Lhota, Votice-Vlčkovice, Divišov-Zdebuzeves, Divišov-Ostředek, Sedlec-Jistebnice, Broumy-Skryje, a podobně, to jsou i v největší špičce vzduchovoziče jak řemen. Čím víc spojů, tím víc vzduchu. Kde nic není, ani smrt nebere.

Méně vyhrocené je to například u linek (resp. částí spojů) Loděnice-Malé Přílepy, Komárov-Neřežín/Kvaň, Křivoklát-Branov, Křivoklát-Nezabudice, Nový Jáchymov-Branov/Kublov, Beroun-Zdejcina, Beroun-Sv.Jan-Loděnice, Benešov-Popovice, a podobně. Ale pořád jde o spoje do nevelkých vesnic, nebo spoje mimo hlavní směr poptávky, a nemá smysl se pokoušet o nic, co by byť jen vzdáleně připománalo celodenní celotýdenní obsluhu. Mám-li být přesný, tak konkrétně na Zdejcinu jezdí relativně často MHD "C", ale výsledkem je právě to vožení vzduchu ve zmíněném úseku linky.

"Ono se teď mezi dopravními úředníky a odborníky nějak stále víc rozmáhá dogma průzkumů"

Pokud někam jezdí téměř nula spojů, tak jimi v hodinovém průměru jede téměř nula cestujících, o tom žádná.
Na druhé straně, bez průzkumů nelze zjistit, kterými konkrétními spoji jezdí kolik lidí, v kolik hodin a kam přesně jezdí, a jaké spojení si vybírají, pokud mají více možností.
V případě Stč.k. by to mělo jít zjistit i z odbavených jízdenek, ale nevím, zda jsou strojky schopny uchovávat data v potřebné struktuře, a pokud ano, zda jsou dopravci povinni je takto předávat objednateli.

"Vždy je zapotřebí si položit otázku, jestli náhodou na dotyčné lince není něco špatně. Jaký je její potenciál."

Samozřejmě. Mnohde ten potenciál ale není.

"Snazší je kouknout do průzkumů a říct: Helejte - z nádraží v Libni na nádraží do Bubenče podle průzkumů nikdo nejezdí, tak proč tam zavádět nějakou novou vlakovou linku? To bude nějaká blbost a nikdy nikoho to vozit nebude, vždyť to tady mám v těch průzkumech!"

Nádraží Bubeneč je v pražském kontextu konec světa, k tomu nepotřebuju průzkumy. Osobně jsem k celé lince velmi skeptický, a nahradil bych ji spíš půlícími spoji na Masnu. Až jednou bude nějaký kulturní přestup z Buben na Vltavskou, tak tuplem.

V ještě vzdálenější budoucnosti bych si představoval propojení (Kolín-)Č.Brod-Masna-Bubny-letiště (případně Kladno). Hradčanská, či Veleslavín, to přecejen jsou (budou) jinší uzly, než Podbaba či Bubeneč. Když budou jezdit na Masnu jen eska, tak by se jedna linka křížem přes zhlaví měla vejít. Mělo by to své výhody, třeba přestup od Č.Brodu na A (směr Dejvická-Motol), B i C, přímé spojení od expresů z Libně na letiště, a podobně.

"ve špičce většina busů dojíždí do Prahy narvaných, takže tam další kapacita není. A protože peníze na posílení taky nejsou (a ono možná ani autobusy), tak řešení situace je poněkud problematické."

Podlě mě chybí odvaha ke snížení počtu couráků. Nevidím žádný důvod, aby v ranní špičce zastavovalo v obci o 500 obyvatel 15 spojů za hodinu. O ještě menších vsích či skladových vratech nemluvě. Například Oredo (pokud to projde) bude na některých linkách couráky omezovat, a místo nich zavádět zrychlené spoje. Většinou je možné tímto způsobem zrychlit oběhy, a se stejným počtem vozů ráno zvýšit počet spojů.

"povede k linkám typu XXX - Benešov - Praha, které ráno najedou do města, obsadí všechny volné fleky na Roztylech a odpoledne se vrátí zpět."

Ne tak docela. Například, když si prohlédnete kladivový konglomerát linek C19+C40+C41 (Hořovice-Zdice-Beroun-Praha), tak zjistíte, že prakticky všechny busy se otočí za den vícekrát. Část busů měla (má?) dopoledne nějakou smluvní dopravu. Dopolední čumákování se týká jen části busů.


"Pro dopravce to může být dobrý byznys. Ale jen díky tomu, že vydřiduší na řidičích. ... u autobusáků je taková praxe, že řidiči zaplatí jen 5 min. před spojem a 5 min. po spoji. Nechtěl bych to jezdit: ráno začnu v 5:00 v xxx, v 7:30 mi končí směna kdesi na okraji Prahy, znova začne v 15:30 a skončím v 18:00 v xxx. Strávím s tím celý den, firma mi zaplatí 5 hodin"

Nikdy jsem neslyšel o firmě, kde by někdo jezdil celý týden šejdry od nevidím do nevidím, a měl přiznáno jen 25 hodin týdně. Pokud je v některém oběhu jen 5 hodin, tak v druhém je daleko víc.

Pamatuju jednoho legendárního řidiče, který za bolševika jezdil 25 let každý všední den od 5:00 do 19:30. Parkoval u baráku vedle výchozí zastávky, dopoledne stávil v garážích ve městě, v poledne byl na hodinu zase zpět doma, totéž na večeři, a večer zaparkoval zase před barákem. Měl za den necelých 6 hodin řízení, a placen byl za 8,5 hodin (myslím že plus příplatek za dělenou směnu). Pro něj jako řidiče to byla prakticky jediná možnost, jak se nemuset stěhovat či dojíždět do práce.

V autobusových firmách, které jezdí na venkově, je parkování na vsi před barákem, a turnusy, při kterých se řidič dotane kolem poledne domů, dodnes docela běžné. To je pro řidiče docela velké plus.

"vyjma DP Praha"

Zrovna nedávno jsem někde četl stesky, že pražský šejdr běžně trvá od začátku do konce i 13-14 hodin, a že příplatek za mnohahodinové prostoje stojí za bačkoru. Když k tomu přičtu, že na rozdíl od ex-ČSAD se ten řidič musí ráno dopravit do garáží na začátek šichty, a po skončení zase zpět domů, tak už jsme někde na 14-15 hodinách. Taky nic moc.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2304
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 00:56:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem, 6457: Souhlas s naprostou většinou příspěvku. Akorát bych podotknul, že šňůra obcí, která má v součtu 1000 duší, už zhruba těch 10 párů spojů zasluhuje. Přesněji řečeno, slušné spojení na takové lince znamená v kladiva minimálně 8 párů spojů. (Ráno do města na 5:30, 6:30, 7:30, to znamená 2 spoje z města. Pak spoje cca v 10, 13, 14:30, 15:30, 16:30, 18, to je dalších 6 spojů.)
Bar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 6-2009
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 08:47:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

- aa- jestli D8, tak to bude masakr. Zrovna minulý týden tam opravovali něco na sjezdu na Zdiby a štrúdl byl (v 9 hodin ráno) až za pumpy u Klíčan.
Projet Kralupami autem ve špičce taky začíná být pro silné nervy. A obchvat zatím vypadá v nedohlednu.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6461
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 09. září 2009 - 09:23:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- Jen už malá tečka: Já si prostě pořád myslím, že mnohde není řekněme mezi 9-13 hodinou v kladiva , nebo do oběda v neděli požadavek na službu prakticky žádný. Tak proč jí zajišťovat.
Bručoun 2304: Ráno bych ubral ten v 6,30 a odpoledne ten v 15,30. Ten v 10 jen z města. :-)
Budoucnost patří bagrům!
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2815
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 10:14:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bar: jo, nejhorší je, že dneska se nedá praha ani objíždět. R1 ještě ujde, ale té je jen kousek, kdežto jižní spojka je katastrofou i bez nehod (semafoové křižovatky a řazení na některých sjezdech). Dostavba jižní části R1 bude ještě pár let trvat, než na ni bude možno odklonit kamiony. Takže si myslím, že pro cestující by bylo výhodnější mít nějaké linky na průjezd přes centrum, aby neucpávali svými auty již tak plnou jižní spojku (a nejen tu).
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Kpy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.208.72.73
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 10:43:39    Odkaz na tento příspěvek  

Bar: v Kralupech za včechno může ta světelná křižovatka u obchoďáku "Máj". Město už snad něco podniká v její přestavbě na kruháč. O obchvatu si opravdu můžem nechat zdát. Ten původní projekt (spojnice D8-R7), tak na ten nebyly prachy. Tak město stvořilo "dietní" verzi. Ta ovšem neřeší ty návazné úseky, tak to samo blokují všechny dotčené okolní obce.................
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11741
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 10:48:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: Jižní část R1 (úsek po D1) by měli otevřít příští rok (prý do září), takže určitě část tranzitu od/na D1 se vyhne Jižní spojce a té by se tak mohlo ulehčit. Záhul pak asi zažije už nyní přetížená silnice II/101 východně od Prahy, po které se bude stahovat na okruh R1 další doprava z V/SV směru.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 10-2006
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 11:54:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to snad existují takové snahy jako kamiony z Jižní spojky a K Barrandovu dostat úplně, tzn. tranzit od V/SV na Z by byl hnán přes Spořilovskou na D1 a Pražský okruh.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2816
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 12:11:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Existují tyto snahy. Ale jak je vidět z ucpané jižní spojky (která se občas ucpe, i když není nehoda a kamiony nejezdí) a mého případu, mnohým se vyplatí jezdit přes/kolem prahy (myslím tím za prací z jednoho konce prahy na druhý) autem, přestože půl hodiny stráví čučením v koloně. A to si myslím, že je špatně. Že to je špatně organizovaná MHD. Prostě mi chybí rychlé tranzitní linky skrz prahu. Na které se hodí právě železnice, když zastávky po praze moc nejsou a nové spojení už je. Vlaků jezdí hodně, ale debilní jsou (spíš budou, pač NS se dostavělo v tomto GVD a navíc teď mi to celkem vyhovuje, ale příští GVD je zbytečně blbý) návaznosti mezi nimi.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2310
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 15:08:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: "Ráno bych ubral ten v 6,30 a odpoledne ten v 15,30."

U mnohých bych se tomu nedivil, protože by tyto spoje při rovnání linky do celotýdenního taktu evidentně přebývaly . Od Vás to považuju za vtip.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 838
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 15:25:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Qěcy:
Nejlepší vlaky by byly Řevnice - Hlavák - Brod a Nymburk - Hlavák - Strančice jezdící ke stejnému nástupišti na Hlaváku a ve stejný čas s max čekáním 5min. Ale to by ROPIDu musel někdo myslet.
A ještě maličkost: není na Lhotku z Radotína lepší 165 + 205? Já osobně jezdím z Radotína ke spalovně a nemohu si vynachválit 165 + 181. Časově stejné jako vlakem, ale jen s jedním přestupem.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2818
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 16:10:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: jo souhlas. 165+205 používám, ale mrkni na jízdní doby. To si to dám radši autem. Zpravidla jezdím večer.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3389
Registrován: 10-2003

Odesláno Středa, 09. září 2009 - 17:19:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Nevím, jestli zrovna tohle dělení linek (Masna/Hlavák)od východu by bylo optimální. Nicméně nemysli, že si s tím přišel první ty, ROPID to prezentuje už dávno.
3631090
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 187
Registrován: 5-2008

Odesláno Středa, 09. září 2009 - 19:00:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nevim jestli to sem už někdo psal ale:
Dle dnešní MFDNES se bude u příležitosti stavby nového mostu v Kolíně rekontruovat i dva přejezdy a dvě nástupiště (4. a 5. kolínské)
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 20:15:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Vymýšlíte opravdu dávno vymyšlené. Takové linkové vedení vzniklo poprvé v roce 2001, při zpracování Studie obsluhy hl.m. Prahy a jeho okolí hromadnou dopravou osob (dokončena v roce 2002). Takže jestli jste na to přišel teď, máte 8 let skluz A světe div se, bylo iniciováno a zadáno tvůrci studie ROPIDem Cesta k praktické aplikaci je však velmi trnitá....
Třeba s tím sladěním obou linek na stejný čas to bude poněkud technicky složité. Bezproblémově by to šlo pokud by byl splněn alespoň jeden z těchto předpokladů:
a) zcela segregovaná příměstská doprava od ostatních druhů, především dálkové
b) přednost regionální dopravy před dálkovou při tvorbě grafikonu i při přednosti vlaků
Ani jedno v současné době splněno není, to první prakticky nelze splnit v dohledné době (jediným řešením je výstavba tunelu pro příměstskou dopravu pod Prahou), to druhé se též asi nikdy nesplní, protože by to automaticky znamenalo courání se osobáků za rychlíky a likvidovalo by to ministerské taktové uzly v různých místech (nehodnotím teď, že by rozbití těch uzlů byla skutečně blbost). A jelikož legislativu tvoří objednatel dálkové dopravy, těžko lze předpokládat, že by dobrovolně poškodil zájmy své objednávané dopravy ve prospěch dopravy objednávané někým jiným.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3392
Registrován: 10-2003

Odesláno Středa, 09. září 2009 - 21:35:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: A co to protažení S7 do Libně? Nebo S17?
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1074
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 22:07:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Ani podmínky a nebo b samy o sobě nestačí, neb jsou i v rámci regia vzájemné vazby typu kružnice, nebo i jen například není možná současná jízda 2 linek a tak podobně, ale to asi víš. Jinak trnitá cesta k linkovému vedení ze Studie je celkem logicky, jednak zkrátka z technických důvodů a jednak proto, že některé věci mírně řečeno nejsou příliš logické. Na druhou stranu zaplať pámbu za to, když vidím některé jiné návrhy nebo dění v končinách jako VYS, JHC.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1069
Registrován: 8-2006
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 22:30:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy 2811: Špatně jsem to napsal. Když chci jet z Prahy do Ústí a ujede mi na hl.n. ve 14:29 podkrušnohorský R, tak musím na Masnu. Bo děčínský R odjíždí ve 14:52 z Masny. Nikoli z hlavního. No a od prosince by i ten děčínský R měl jezdit z hl.n., takže přecházení na Masnu odpadá. Nemyslel jsem přestupy třeba z hradeckých R na děčínské.

ad Radotín: V prac.dny to myslím funguje. Když pojedu v 5:50 z Čelákovic S2, tak jsem v 6:10 ve Vysoč. a v 6:19 jede S29 na hl.n. (příj. 6:26) a v 6:31 jede S7 do Radotína (příj. 6:47). Pokud se něco nezměnilo. Jinak je to ale totálně na houby. Ta S29 ujíždí S2 ve Vysočanech fakt o pár minut.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 843
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 09. září 2009 - 23:56:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad -aa- 1097:
Ja tady na K-repu prudím od ledna a mám to jako zábavu. Ale kříž na hlaváku s průjezďáky jsem navrhoval (písemně) už v roce 1992, kdy ještě o žádném ROPIDu nevěděli ani na MD (ale gen.řed.DP už chystalo nový kabát).
Stejně tak nepřestanu tepat ROPID za hvězdici, když Praha zaslouží rošt (mříž). A nejsem fanatik bus. Ale fanatik na max ekonomický provoz. Proto tvrdím, že Praha má být v základu postavena na Metru, křížných S-bahnech a roštových metrobusech. A tramvaje tam, kde nedostanu nic ze základní obsluhy = centrum.
Dalším problémem je vázání 3xx a 4xx busů na vlak (min 8 min na přestup). Busy by měli jezdit k nejbližší zastávce metra. Nádherně je to vidět v Říčanech a Roztokách. Tam i při existenci souběžného vlaku stejně busy odvezou 80% VHD.
Ač je mi SID proti srsti, tak jeho existence znamená velmi rychlé, kvalitní spojení za slušnou cenu z Benešova, Příbrami, Dobříše, Zdic, Berouna a především Kladna. Do většiny těchto měst se na okraj už jaksi nasral ROPID, ale pšenka mu tu vůbec nekvete, neb prosazuje všude zastávkové taktové spoje a nikoliv intervalový provoz (zářný příklad Příbram nebo Beroun+Zdice - a to zcela pomíjím Kladno).
A protože dělám jen na nedotovaných (a dosahujeme ekonomických výsledků na km, že celoročně mohou všichni dopravci pod ROPID jen tiše závidět), tak mám docela přehled o tom, jak si vede dotovaná konkurence.
Zase my závidíme těmto všem dopravcům plně zaplacené vzduchovozné spoje. Naši zaměstnanci ale ne.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2317
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 00:22:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"ROPID, ale pšenka mu tu vůbec nekvete, neb prosazuje všude zastávkové taktové spoje a nikoliv intervalový provoz (zářný příklad Příbram nebo Beroun+Zdice"

SIDí linky C19+C40+C41 z Prahy-Butovic do Berouna jsou ve všední den prakticky taktové. Z Prahy se celý den (od 6 do 22) odjíždí v celou, od 10 do 20 také v půl. Od 14 do 19 i ve čtvrt. To je téměř vzorný takt.
PIDí linka 380 naproti tomu odjíždí jak se zrovna hodí.
To jen tak na okraj.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 905
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 01:09:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick:
Ač je mi SID proti srsti, tak jeho existence znamená velmi rychlé, kvalitní spojení za slušnou cenu ... především Kladna

Nevim, jestli ma smysl vam odpovidat, kdyz vas postoj je: tady na K-repu prudím od ledna a mám to jako zábavu. Ale tak pro poradek: vetsina spoju Kladno - Praha jsou komercni linky. Do SID patri pouze A21 (1 par spoju v kladiva), A22 (vymetak vesnic), A24 (kapacitne nedostacujici linka v intervalu 30 min., vecer 120 minut) a A25 (nekolik spoju v kladiva k letisti). SID pro cestujici Kladno - Praha neprinesl v podstate vubec nic.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6467
Registrován: 8-2005

Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 09:21:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- 1097:
CIT: " courání se osobáků za rychlíky " ?????
CIT:"že by dobrovolně poškodil zájmy své objednávané dopravy ve prospěch dopravy objednávané někým jiným." ... A co kdyby dobrovolně přehodil svoje náklady na bedra jiných a tím své peníze ušetřil? Oni politici nahoře (ministerstvo) se odnikud jinud než zezdola (kraje)neberou a jinde nežv krajích voleni nejsou.
Budoucnost patří bagrům!
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 846
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 10:42:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano. Na Kladně má v SID pražské linky jen ČSAD MHD Kladno. Ostatní jsou soukromníci jezdící komerčně, ale s omezením časů krajem. Jinak by spojů jezdilo více.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6111
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 13:43:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
Jenže kupříkladu modrý ministr nebude přihrávat peníze a rozhodování oranžovým hejtmanům (nebo opačně).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 906
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 10. září 2009 - 19:06:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick:
má v SID pražské linky jen ČSAD MHD Kladno

Prave ze nema. V SID je jen mala cast spoju jezdicich do Prahy, viz vycet. Ty silne linky nejsou soucasti SID.
A jestli kraj omezuje casy nevim, ale realita je takova, ze vecer jezdi spoje v intervalu 30 minut, jenze vice dopravcu dohromady. Vrcholem je 22. hodina, kdy jede soukroma linka a zaroven dotovana SID A24, ktera tak prichazi o zakazniky z oblasti letiste.