K-report
 

Archiv do 27. května 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 27. května 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 963
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 14:34:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady se to rozjelo :-)

Ad Anonym:
Jakákoli linka VHD, aby vozila cestující v počtu větším než ty kteří nemají IGK, musí být pro substrát zajímavá (a samozřejmě nesmí vést pustinou, jako třeba 063), musí vést tam, kam dojíždějí lidé (tedy nesmí např. končit v uzlové stanici, odkud je to do města 3 kilometry, protože §1) a musí jezdit dostatečně často. Tedy na lince, na které "abyste zachoval vlak v X" necháte v kladiva jezdit 4 páry vlaků, vám zbylí cestující dají tak akorát nashledanou.

Použiji-li jako příklad vámi zmiňovanou 076 (ale platí i pro ostatní lokálky typu 810 sólo 7x denně), tak než tam živit vaše "4 páry v 810 v kladiva" protože "na víc nezbylo", tak to radši po kolejích nic a současně zcivilizovat autobusové linky zvýšením počtu spojů za ty ušetřené peníze.

Linka (bez ohledu na druh dopravy) by měla jezdit alespoň v taktu 60/120 minut (lépe 30/60) (i kdyby kvůli tomu měla nově bez VHD zůstat nějaká díra s 25 stálými obyvateli, kam dnes bus zabloudí 2x denně). A podle toho, kolik obyvatel mají sídla, kterými linka vede, se odvíjí i to, zda vlak či bus (samozřejmě pokud je na lince možná volba, z Prahy do Kostelce nad ČL to vlakem jde těžko).

Jak by se asi cestující na vaší domovské 074 chovali, kdyby na 074 byla dopoledne 4 hodinová díra a po 17. hodině pouze dvouhodina? A jak by se změnily náklady na 1 km jízdy vozidla?

Ad vaše 072: Pokud nahradíte na úseku Lysá - Všetaty současná vozidla motorákem tak: Neušetříte ani jednu elektrickou soupravu (protože se potkávají někde u Liběchova) a navíc musíte ke stávajícímu počtu vozidel přidat jednu osmsetdesítku. A dále se vám ty vlaky buď nepotkají (810 z LnL do Všetat pojede pomaleji) a nebo to na jednom konci tratě ztratí přípoje (protože jízdní doba z Lysé do Ústí vzroste)
Abyste ušetřil tu elektriku a zachoval přípoje v Ústí, tak byste musel elektriku točit ve Štětí. Potom buď potřebujete dva motoráčky, aby to ve Štětí vázalo a nebo se motoráček točí ve Všetatech zpátky (a Vš - ME jezdí S3) ale z Mělníka do Štětí ani jeden Os.

Nehodnotím nyní zda na 072 jezdit či nejezdit, jen jsem nastínil varianty.
PEVA
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 888
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 16:07:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zmž: Aspoň jste si zase jednou přečetl aspoň část toho, čehož smysl Vám stále uniká. Až to jednou pochopíte, bude to pro naše železnice hodně krok vpřed. Bohužel mám ale určité obavy, aby pak už nebylo pozdě (protože si nedělám iluze, že k pochopění problému hned tak dojde)....
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 889
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 16:12:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Těžko. Pokud chcete mít přípoje, tak s tím asi nic neuděláte. Jedině posun Eurotaktu Berlín - Vídeň by mohl odstartovat nějaké změny. Nebo znoubná myšlenka na devastaci přípojů.
Možná se Vám zdá divné, co má společného Eurotakt s osobáky na trati 072. Tak třeba v Kolíně navazují na Eurotakt rychlíky Kolín - Rumburk. Ty jsou v MB/Bakově svázány s rychlíky Praha - Tanvald. Ty vygenerují polohu Os Praha - Všetaty. A to pak polohu Os Lysá - Ústí. Ta je samozřejmě ještě ovlivněna polohami vlaků Praha - Hradec Králové (jedoucími z Prahy z logické skupiny v 00 a s potkáváním v přípojových uzlech Nymburk, Chlumec a HK), rychlíky Kolín - ÚL (ty zase navazují na dálkovou dopravu v Kolíně), ale samozřejmě (a to především) polohou Os vlaků na rameni Děčín - Most (přípoje v ÚL západ). A možná už Vám svítá, že poloha Os Děčín - Most je zase už celkem ovlivněná Eurotaktem (částečně přímo, částečně přes R Pha - ÚL - Cheb, které jsou v úseku Pha - ÚL s Eurotaktem proloženy). Takže co chcete měnit?
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 456
Registrován: 4-2004
Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 16:33:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zatím asi neměnit nic. Elektrifikace Vysočany - Všetaty asi není na pořadu dne (?), ale pak by 072 mohla být v úseku Ltm - Mělník jednovrstvá (asi s projetím Křešic a Mlazic, nevím), jednou za 2h Ústí - Kolín, jednou za 2h Ústí - Praha (v prokladu s R na Tanvald, ty asi po hodině jezdit nebudou). No a Os Všetaty - Lysá asi 810 nebo nic.

A když už jsem se dotkl přípražské 070: je v příštích letech šance na nějaké úpravy? (porůznu jsem slyšel o zdvojkolejnění Čakovice - Měšice, přemístění peronů v Měšicích pod most, zast. Třeboradice, Kbely apod.) Co tak pozoruju, tak v Hovorčovicích, které se za pár let onou nevzhlednou výstavbou zdvojnásobily, už si pár lidí všimlo, že do města má smysl jet vlakem, když je tam hodinový takt.
Quenya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 4-2009
Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 16:40:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K 173 : říkám to už dlouho,a taky pro to něco dlouhodobě dělám, že je to NÁKLADNÍ úsek tratě - taky proto má teď 22,5t/nápr., tedy na "D".... Cokoliv tady ohledně osobní dopravy je šotoušství.
Quenya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 4-2009
Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 16:41:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

.... teda Beroun - Nučice, pochopitelně
Radekc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 16:45:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na 072 spíš než solo 810 solo 854, alespon by se využila rychlost 120.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1501
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 16:56:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wałbrzych: No, tyto úpravy jsou jistě chválihodné, jen si nejsem jistý, zda to pomůže k tomu, aby si našli do vlaků i cestující ze Neratovic, potažmo z Mělníka, kam má dle ROPIDích plánů jezdit S3. Řekl bych spíše, že ne.
Ke zrychleným/spěšným vlakům: On se buď středočeský kraj probudí nebo to bude znamenat přesun lidí z osobáků na dálnice. Většina větších středočeských měst už má dneska dálnici za humny. Rychlá hodina z měst jako Nymburk, Kralupy, Benešov apod. je zatraceně málo. A na kodrcání osobákem, když autem tam bude za poloviční dobu, nebude nikdo zvědavej. A v mnoha případech to bude právě na rozhodování, jestli rychlou půlhodinu nebo pomalou půlhodinu, protože provozovat obojí bude zbytečné. A tedy rozhodnutí, zda znepříjemní dopravu z pár malých zastávek a zpříjemní pro několikadesetitisícové město.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 513
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 18:37:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad -aa-: Mně uniká nejen to, proč si mě platete se Zubrnickou museální, ale i nutnost Vaší věčné nabubřelé arogance k jiným názorům. Už vůbec nevím, proč nějaké vesnické muzeum stavíte do role toho, kdo má něco pochopit. A jestli myslíte, že prázdné psaní na celou stránku se stane poučnější než rozumná věta, tak máme jen jiný názor.
Určitě nejsem ten komu uniká, že se (v daném příkladu) nákladně udržuje dvojnásobné množství šrotu jedoucího 3/4 trasy poprázdnu, aby se svezli lidi z Prahy do Kralup. Šrotu, kterého se potencionální zákazníci štítí a proto s ním nejedou. Já stále setrvávám ve svém bludu, že za stejné prachy lépe postupně "omladit" vozů polovic, které by to, čemu se nesmyslně říká dálková dprava, připravilo k použití pro lidi z tohoto tisíciletí. Ale psát sem tedy nebudu, abych Vás nevyrušovat. Tak čest .
Železniční muzeum Zlonice - víc než jedna železnice http://zmzlonice.draha.net
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5910
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 18:49:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad -aa- Vida jak dobře to zní, když napíšete právě vy, že vlaky uživí příměstská a dálková. Vod vobyčejnýcho blbce jako jsem já to lidi tak neberou. Taky je od vás pěkné že konstatování, že Praha si na své okolí peníze vždycky našla. (ostatně jako na oživení os. dopravy na trati 121, že :-)) No a to "sedlo" už taky připouštíte, takže tě 5 párů os na 072 by byly 2 ráno a 3 odpoledne/večer. Přesně tak jak lidi jezděj z a do práce a za zábavou. Čili žádná tragédie. Teď ještě vysvětlit těm lidem tady že jízda 810 není levnější než 451 a že přesun do aut už proběhl v devadesátkách a nikdo nikam už nepřesedá - ti kdo mohli a mají peníze už přesedli (poříčany - byl by přestup rychleší než kuplování?)
Budoucnost patří bagrům!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1504
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 18:52:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žmz: Ač s některými -aa-ovými názory nesouhlasím, v tomto mu musím dát za pravdu. Na leckterých tratích rychlíky příjaly funkci páteřní rychlé dopravy a díky tomu získaly spoustu nových cestujích, je na ně vázána celá řada regionálních vlaků i autobusů.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 19:02:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jistě. A co ta ztráta? A co ten humus, který na nich proto jezdí. Až bude doprava (a je fuk, kterým dopravcem) finančně stabilní a na rychlíku (nehrajme si na dálkovou dopravu, která je v ČR tak akorát mezi Prahou a Ostravou/Brnem) budou jezdit opravdu Vozy, pak mi to bude fuk. To, co konstatujete je samozřjmě pravda a nikdo mu to neupírá. To ale přesně souvisí s tím, co jsem psal v prvním příspěvku. Není rychlá příměstská doprava a suplují ji (možná někdy i ve zbytku trasy zcela zbytečné) rychlíky. Je to jednoznačné vyhazování peněz.
Prostě jen nesouhlasím s jednoduchými recepty, že ztrátu lze eliminovat zrušením "krabiček vozících po lokálkách vítr" nebo levnějším autem pro generálního ředitele.
Železniční muzeum Zlonice - víc než jedna železnice http://zmzlonice.draha.net
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1505
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 19:27:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žmz: A vy jste příznivce železnice a nebo ten ultrašotouš, co jezdí autem fotit poslední vlaky na velmi ztrátových lokálkách? Jde Vám o to odvést co nejvíc lidí nebo o to prázdnými vlaky ošupovat i poslední kus kolejí?
Buďte rád že je to, co je, protože středočeský kraj Vám žádné zrychlenky nezaplatí a ministerstvo dopravy na 27 km dlouhé trati taky ne.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 890
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 19:30:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Walbrzych: Úpravy 070 - to je ještě na dlouho a daleko. Zatím spíš stádiu úvah, fikcí a zbožných přání.

Orky: Souhlasím, že potřeba Sp vlaků tady je. Ale zatím na to bohužel nenazrála doba.

Žmz: Nebojte se, nepletu si Říp a Bukovou horu. A s těmi jednoduchými recepty samozřejmě také nesouhlasím. Ovšem vozy opravdu nejsou zásadním problémem dálkové dopravy. Tím je teď jednoznačně tarif. Ten by potřeboival opravdu razantní řez. Zlikvidovat všelijaké prapodivné sračkonety, šťastné i nešťastné Elišky a jiné podobné úchylárny mazaných kočkomilů, vyrobit standardní slevovou zákaznické karty (na 1 rok) odstupňované v několika pásmech a především zlikvidovat obyčejné jízdné. Pak trošku cíleného PR a nikoli obecné mašinky se srdíčky. Pak bude i na ty lepší vozy.

Káem: Vlaky uživí příměstská a dálková. Lokálky můžou být drženy za určitých předpokladů při životě. "Sedlo" připouštím, ale třeba v dálkové dopravě bych rozhodně vlaky v něm nevypouštěl (neboť co jede na jedné straně republiky v sedle, na druhé straně již v sedle zdaleka není). O tom, že se bude redukovat v sedle, spokuluji na základě dostupných informací. Rozhodně to však považuji za "úkrok stranou" neboli průzkum slepých uliček.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 746
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 19:50:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vozy opravdu nejsou zásadním problémem dálkové dopravy. Tím je teď jednoznačně tarif. Ten by potřeboival opravdu razantní řez. Zlikvidovat všelijaké prapodivné sračkonety, šťastné i nešťastné Elišky a jiné podobné úchylárny mazaných kočkomilů, vyrobit standardní slevovou zákaznické karty (na 1 rok)
odstupňované v několika pásmech a především zlikvidovat obyčejné jízdné. Pak trošku cíleného PR a nikoli obecné mašinky se srdíčky. Pak bude i na ty lepší vozy.


JEŽIŠIKRISTE,PODEPISUJU !!!!!!!!
Hlavně tohle: Tarif,tarif,tarif....
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 965
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 20:53:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jj, je třeba říci, že okamžikem, kdy pod INkartu Z spadlo i zpáteční jízdné, traťovky atd. a zároveň náhle nebylo možné koupit si IN-Z na méně než 3 roky, tak tehdy naše vedlejší tratě opustila tak čtvrtina platícího zákaznictva (viděno na vlastní oči i u nás)...

Nehodnotím - konstatuji.
PEVA
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 892
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 22:25:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, vedlejší tratě tehdy dostaly neskutečný zásah. Absolutní nekonkurenceschopnost autobusové dopravě. V tomto případě si vždy vzpomenu na mnou již několik let každoročně navštěvovaný jesenický výběžek. Rok od roku tam sleduji tristní úpadek. Lidí ubývá (v pracovní dny, víkendy zatím jakž takž drží - v turistické sezóně). Zvláštní na tom je, že v autobusech tomu tak není.
Ono se není co divit. Přece jen poslední dobou jsem se Tarifem ČD moc nezabýval. Každoročně zaplatím pětimístnou částku a jsem oproštěn styku s osobními pokladnami. Ovšem nedávno jsem náhodně do tarifu kouknul. Jel jsem pouhé 3 km a zjistil, že obyčejná jízdenka na tuto vzdálenost stojí nahodilého substráta 11 Kč. To je úžasných 3,66 Kč/km. Dost žravé auto si vezme necelé 2 Kč/km. Tedy já být nahodilým cestujícím a dozvědět se tuhle cenu u kasy - rychle mažu do garáže. Samozřejmě, s narůstajícím počtem km tato cena klesá (již u vzdálenosti 11 km se dostáváme na cenu žravého auta 2 Kč/km, ale naopak u jízdy na pouhý 1 km tato cena činí dokonce celých 8 Kč/km). problém spočívá v tom, že právě na lokálkách převládají (tedy přesněji řečeno převládaly) cesty na krátké vzdálenosti. A vesničtí cestující jsou známi svou neochotou kupovat nějaké věrnostní karty, natož na 3 roky předem (obzvláště pokud již patnáctým rokem poslouchají, jak se zvažuje že tu jejich lokálku zavřou a nahradí autobusem, kde by jim tříletá In-karta byla ledatak k ....).
Zkrátka Tarif děsný, hrůzný a možná ještě horší. Jediný klad je z mého hlediska snad ten In-gold. I když podle mého názoru by též měl být poněkud levnější a měl by poskytovat majiteli poněkud "zlatější" služby. Například hluboká modropryžnická lahůdka v přepravě kol, kdy majitel zlaté karty při jednom typu přepravy kola neplatí (jako spoluzavazadlo), naopak při druhém (úschova během přepravy) ano, to je lahůdka pro milovníky absurdit na naší železniční síti.... Argument, že "je to stejně jako u režíjky" tomu všemu dotváří tragikomickou zlatou tečku. Autor myšlenky si zřejmě neráčil povšimnou rozdílu mezi číslovkami 200 a 20000....
Jeffer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 289
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 22:39:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

4 pary vlakov nie su dopravna obsluznost - to je zabava pre sotousov. aby tym ludia jazdili, musi byt takt - proste ked viem, ze vzdy na 04 mi ide zo zastavky osobak na celakovice az do desiatej vecer, tak tym pojdem (a obvzlast ked konecne po tom, co vyse mesiac stoji stavebne dokoncena zapska mimo prevadzky bude funkcna - skrati sa 1.10 cesty na masarycku (vratane pesovania na zastavku) aspon o nejakych 5 minut. NS nepomohlo, lebo sa zmenila navaznost v celakovicich z cakania 10 minut na 15). aspon nebudem musiet chodit na zastavku na vlak/namestie na bus (obvzlast kym je zavreta "u soudu" a 379 nebude, kym zas nebude most). ale nebyt toho, ze mam rad vlaky, castejsie vyuzivam 405, ktora mi stoji pred barakom a v celakovicich ma pripoj na polhodiny (skratenky do/z lysa). chyba je, ze nejazdi v pevnom takte hodina/polhodina a aj cez vikend - to by sa mohla 074 zasypat (no, este vyriesit v buse lepsie prepravu bicyklov a kociarikov a trestat vodicom jazdu s naskokom).

375 o 0.45 z letnan je neprekonatelna ako "bus poslednej zachrany" - vlak sa moze ist vypchat (akurat by isiel z centra).

10: if malo cestujucich then obmädz dopravu
20: if malo vlakov then pojdem radsej autom/busom - neviem kedy pojdem spät
30: goto 10

a co sa tyka dialkovky: zaviest konecne do IC/EC priplatok (300-vzdialenost v km) (alebo nieco velmi podobne), s relacnou zlavou napr. na pha-brno, mozno pha-usti. (nech konecne zmiznu z tychto vlakov cestujuci pha-kolin/pce!)

p.s.: vlak/bus/pozicovna slapadiel - neriesim - 90-denna lietacka pasiem P012 PID-u a jazdime dve radosti plna integracia-neplna integracia!

(Příspěvek byl editován uživatelem jeffer.)
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14.2.2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 515
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 24. května 2009 - 23:01:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážení přátelé ano. Jediná důležitá jízdenka je lístek jmenovce mé lokomotivy. Ten si vesničané kupují po kilech, vozy mohou býti i nákladní .
Železniční muzeum Zlonice - víc než jedna železnice http://zmzlonice.draha.net
Jeffer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 290
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 00:49:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

este mi napadlo: keby niekde bolo trocha rozumu a vole, spolu so zastavkou zapska sa postavi aj poriadny chodnik po zapske ulici (ktory tam chyba uz davno) - viem si predstavit dochodcov z celakovic, ktori budu podnikat (v case geriatrickej spicky (okolo 10.00)) nalety na tesco, ked ho konecne otvoria. (myslim, ze ten kilacik peso zvladnu.)
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14.2.2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 08:14:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě bych se vrátil k tratím 072 a 076, u té první, je na odpis úsek Lysá-Všetaty (nahráda Busem, který by jizděl odněkud někam o to přímo volá) třívozová souprava po dvou hodinách (ráno pohodině) je do nebevolající plýtvání. S3 by mohla frčet do Mělníka ( v případě plné integrace do PIDu, by mohl úspěšně konkurovat přímým busům Pha-Mělník jezdící za nehorázné zlodějské neintegrované a neslevovatelné jízdné), na S v ME přípoje směr LT a UnL. Rychlíky zachovat.
Problémem 076 je:
1) Katastrofální stav svršku
2) Řízení VHD na Mělnicku (břídilství slabé slovo)

Pokud by se našly peníze na rekonstrukci 076 (fikce) a traťová rychlost 50-60, mohla by 076 sloužit jako páteřní linka ME-Mšeno (nutnost alespoň Regionova), na níž by mohl navazovat chumel minibusíků dopravce Kokořínský SOK. V ME by musela projít revulucí místní MHD (v současné době ostudná parodie), návaznost VLAK+MHD do centra a vše by muselo být určitým způsobem integrováno.

Sice by obcím Kokořínska přibyl jeden přestup, ale třeba maminky s kočárkem by mohly na to slyšet valstně nízkopodlažní minibusík (tranzit) + nízká podlaha v Regionově + nízká podlala v MHD.

A tak by vesnice (600 obyv.), která v současností má v PD čtyři páry BUSu (ano taková v StČ. existuje) a SN ani kolo, by mohla být obsloužena ve PD 60/120 a v SN 4 páry minibusíků.
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1510
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 08:44:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya: S3 do Mělníka by znamenala vyhnání posledních cestujících, kteří ještě zůstali v osobácích z Boleslavi do Prahy (zejména z Byšic, Kropáčovy Vrutice a Chotětova) a do Mělníka by s tím jezdil málokdo (protože rychlejší bus, který dojede na sídliště).
Myslím si ale, že by mohly mít úspěch i v PD vlaky Mšeno-Praha (prodloužený Sp1843), jízdní doba by se dala zvládnout za cca 1:35. Busem to jde za 1:30 s přestupem, ale jen na Holešovice. Bohužel ve stejnou dobu jede přímý bus Mšeno- Praha (250018/1), odjezd 6:05, příjezd 7:35). Analogicky by mohl jet zpátky z Prahy v 16:25. Vyšší využití přímého vlaku by bylo o víkendu (odjezd jako z Prahy Sp v 8:25, vlak z rozšířenou přepravou kol) a někdy v podvečer do Prahy.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 455
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 08:53:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Pokud by existovala integrovaná návázná MHD od vlaku v ME, mohlo by to mít úspěch hlavně cenově.A ostatně BUSy se vyhýbají vlastnímu centru (úřady).
Poud jde o Byšice a Kropáčovka, opět chybí integrace, kdyby byla určitě by jeden přestup hrana-hrana nevadil. Ona ta frekvence za Byšicemi(a) je pomalu jen na minibus.

Ten ranní BUS ze Mšena jede jinudy než vlak, ale stačilo by ho ukončit ve Všetatech u nádraží s přímým přestupem právě na zmíněný Sp. Trochu posunot JŘ, dnes BUS příjiždí k nádraží Všetaty v 6.47 a Sp jede v 6.50, když není zaručený přestup, tak si to nikdo nelajzne (osobně jsem tím busem jel cca 5x a ani jednou bych Sp nestihl).

O přímém vlaku Mšeno-Praha bych si dovolil pochybovat (neutěšený stav 076, ve Mšeně nádraží daleko od centra, úvrať v Mělníku)
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3233
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 08:57:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:>To je úžasných 3,66 Kč/km. Dost žravé auto si vezme necelé 2 Kč/km. Tedy já být nahodilým cestujícím a dozvědět se tuhle cenu u kasy - rychle mažu do garáže

To je naivní šotoušká přestava - sorry, ale je vidět, že nemáš auto.

Pokud má někdo auto v garáži a chce někam ject nahodile na 3 km, tak prostě dojde do garáže a pojede, páč vod toho si to auto přeci pořizoval.
Jeffer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 291
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 09:32:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ pointa ti uteká? Tak nabudúce keď niekam pôjde o vlak ani nezavadí, lebo si spočítal, že ho to víde 2× toľko ako auto. Teraz ešte tých 11 korún, ktoré ČD vytrhnú z biedy obetuje.
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14.2.2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2726
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 10:02:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bez znalosti oblasti si dovolím dva dotazy:
1) Kdyby rychlíky Kolín - Ústí jezdily po hodině, kde všude v jejich trase zbude osobákům frekvence na vlak (hádám, že všude kromě úseku Lysá - Nymburk to bude mizérie)?
2) Pokud by R-070 zastavovaly v Byšicích a Kropáčově Vrutici (a ve špičce se to nějak povedlo doplnit na 1h takt už z Prahy, což bude z hlediska technologie problém), mají v úseku Všetaty - MB vůbec smysl osobáky?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2727
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 10:21:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeffer:
RŠ má pravdu. Na 3 km nebude majitel auta vůbec uvažovat o VHD. Nejde prvotně o cenu. Ta doba jízdy je tak krátká, že v porovnání s intervalem VHD na venkově, není o čem uvažovat. Cena je až druhá.

Měl bych (možná dost drzý) dotaz na -aa-: Máte auto?

Jinak s tarifem máte pravdu: Rok jsem jezdil na inG (tedy v úhrnu k naježděným km celkem levně) a když se člověk vrátí opět k jízdenkám, tak se o láci hovořit nedá a doráží to obyčejné jízdné. Znám ve svém okolí řadu lidí, kteří s ohledem na to, že nemají inZ o vlaku vůbec neuvažují.

ŽMZ:
Ale přiznejte si, že hlavní problém je v tom, že vám do vlaku lezou lidi. S tarifem se dá dost kouzlit a získávat i v relacích, kde je to nyní skoro zabité, ale musí se chtít a ne z důvodu, že nemám vozy lidi vyhánět. Uvědomte si, že přežití železnice ve zrychlené regionálce bude vždy závislé na dostatku politické vůle a ta vůle bude větší v okamžiku, kdy úředníci objednatele budou moci politikům předhazovat čísla, kolik tím jezdí lidí.

Když už jste se pustil do diskuse: Co třeba brání dosazení AVJ do 814+914? Co brání tomu udávat v některých relacích tarifní km jako po silnici (bude-li s tím souhlasit objednatel)? Kdyby inG stál o nějakou tisícikorunu méně, nevedlo by to paradoxně k nárůstu tržeb (já vím došly jedničky )?

Změn linek i v "dálkovce" ještě budou třeba a to leckde i z důvodu řešení kapacity souprav a stejně tak není pochyb o tom, že současná zrychlená regionálka kolem Prahy bude třeba ve špičce doplnit na půlhodinu minimálně do Benešova, Berouna, Nymburka, Kralup a možná ještě někam. Ono se to posouvat jistě bude, ale bude to trvat ještě pár let, ale to neznamená, že by se s tarifem mělo čekat až se finálně ustálí linkové vedení (to se totiž nestane nikdy).
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3236
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 10:41:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pointa ti uteká? Tak nabudúce keď niekam pôjde o vlak ani nezavadí, lebo si spočítal, že ho to víde 2× toľko ako auto

Já se obávám, že kvůli 3km náhodný cestě do sousední vesnice (o čemž je řeč) populace vybavená nesrovnává nějaký tarify minimálně 10 let.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1513
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 12:28:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Rychlíky Kolín-Ústí jsou podle mě v hodině zbytečné (i bez osobáků). V okolí Všetat určitě. Mezi Mělníkem a Ústím nevím. Já si myslím, že osobáky mezi MB-Všetaty mají smysl jako na kterýchkoliv lokálkách. Autobusy směrem do Neratovic a Prahy nejezdí, ty lidi je potřeba nějak odvést. Já bych současný koncept na 070 neměnil, asi bych osobáky vedl na město. V Byšicích, Vrutici a Chotětově by stálo za to navázat mikrobusy z okolí.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Radekc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 288
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 15:12:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rychlíky Kolín Ústí zajišťují spojení z Moravy do severních čech. Takže zbytečné rozhodně nejsou. Běžte se svézt v neděli odpoledne z Kolína - je to dost narvané hlavně po příjezdu přípojů z východu.
Hrbdrb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 15:45:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak nám chytili ty chlapce co sprejovali MV v brandýse.Kromě MV posprejiřili také kamion z Jugoslávie zeď na pennymarketu a zastříkali návěstidla na nádraží tak se jin to prodražíííí.
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 457
Registrován: 4-2004
Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 16:37:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobáky Všetaty - MB smysl mají, byť na 854+vagón to přinejmenším za Byšicemi opravdu není. Ale pro Kojovice, (zast. zbudovaná cca 2000) a Košátky je to prakticky jediná obslužnost (kromě asi 3 busů do Benátek, které by případně klidně mohly (vhodně navázány) jezdit od nádraží Vrutice). Z Vrutice je vlak rychlejší taky do Boleslavi. Chotětov už má do Boleslavi má busů hodně, a to do města.
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 18:50:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva: .. je třeba říci, že okamžikem, kdy pod INkartu Z spadlo i zpáteční jízdné, traťovky atd. a zároveň náhle nebylo možné koupit si IN-Z na méně než 3 roky, tak tehdy naše vedlejší tratě opustila tak čtvrtina platícího zákaznictva ..

Souhlasím, první darda byla zavedení "rádobyzákaznického" jízdného před x lety a tohle je jen další pokračování chaotického vývoje tarifu ČD
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 966
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 19:31:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Mibl:
ad1)v případě hodinovky rychlých vlaků po 072 zbude pro osobáky asi jen úsek Litoměřice - Ústí (kde by pak proklad R a Os nabídl půlhodinu).

ad2)"střední 070" má ve střednědobém horizontu dvě možnosti:
2.1) S3 od Prahy skončí v Mělníku/Byšicích a dál do MB pojede něco, co svou kapacitou odpovídá počtu cestujících (midibus), ale nemusí to být nutně až do MB...
2.2) 120 minutu Tanvaldů proloží 120 minuta Sp, které z Prahy do Neratovic pojedou rychle a z Neratovic do MB potom skorozastávkově (kříž s R v Chotětově, obrat MB Díra).

A pokud by se k tomu přidal marketing nějakou cílenou propagací, tak to minimálně z Neratovic a "zálabí" o substrát nouzi mít nebude...

Letošní JŘ je co se Os až do MB týče takovým kompromisem, protože přípražská 070 rychlý proklad 60minuty R/Sp a 60minuty Os neumožňuje (chybí tomu kus druhé koleje z Čakovic do Hovorčovic ev. z Neratovic do Kojetic).

Ad Orky:
Ano, pokud budu mít na obou tratích (070 i 064) vratné soupravy, pak lze Os od Všetat vyhnat přímo do MB Díry a Os z Bousova otočit v Díře proti němu (ono, cestujících skrz Díru je v pracovní dny pomálu). Resp. podmínkou je vratná souprava na 064, Os z 070 má na obrat "hodinu".

Ad Walbrzych: To sice není, ale neustále ve Všetatech vagon trhat / dobírat, to by stabilitě JŘ "neprospělo". Nabízí se tedy možnost ze Všetat do MB jet menším vozidlem. (Vytvořit linku S3 Praha - Všetaty "Desirem" a k ní linku S33 Všetaty - MB - Sobotka (814))
PEVA
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1517
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 25. května 2009 - 21:59:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva: S3+S33: Dost možná by bylo úspornější vést S3 Praha-Všetaty-MB-Sobotka v Desiru, zejména na počet jednotek. Teda za předpokladu neexistence S3 do Mělníka. Možná je Desiro více žravé na úsek MB-Všetaty příliš kapacitní, ale zase by se ušetřilo za lidi (podobně jako třeba na 037 jezdí Regína Trio až do Černous).
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1801
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 26. května 2009 - 01:49:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "potřeba Sp vlaků tady je. Ale zatím na to bohužel nenazrála doba."

"... vozy opravdu nejsou zásadním problémem dálkové dopravy. Tím je teď jednoznačně tarif. Ten by potřeboival opravdu razantní řez. Zlikvidovat všelijaké prapodivné sračkonety, šťastné i nešťastné Elišky a jiné podobné úchylárny mazaných kočkomilů, vyrobit standardní slevovou zákaznické karty (na 1 rok) odstupňované v několika pásmech a především zlikvidovat obyčejné jízdné. Pak trošku cíleného PR a nikoli obecné mašinky se srdíčky. Pak bude i na ty lepší vozy."

"Vlaky uživí příměstská a dálková. Lokálky můžou být drženy za určitých předpokladů při životě."

Až sem zcela a bezvýhradně souhlasím. (Co se týče Sp místo Os, tak bohužel.)

" "Sedlo" připouštím, ale třeba v dálkové dopravě bych rozhodně vlaky v něm nevypouštěl (neboť co jede na jedné straně republiky v sedle, na druhé straně již v sedle zdaleka není). O tom, že se bude redukovat v sedle, spekuluji na základě dostupných informací. Rozhodně to však považuji za "úkrok stranou" neboli průzkum slepých uliček."

Na trase Praha-Ostrava ze 60% pravda. Přesto i zde jsou velmi výrazné slabší a silnější časy, přání-nepřání. Ale na mnoha kratších (a venkovštějších!) rychlíkových trasách lze vytipovat jeden nebo i dva páry vlaků, které jedou v obou směrech zcela mimo špičku, a které nevydělají ani na plat vlakvedoucího. O mašinfírovi, provozních nákladech a poplatcích za DC nemluvě.

V hlavních páteřních trasách sice rozhodně nejsem příznivcem spojení 2-3x denně, ale otázka stojí, co jsou ty hlavní páteřní trasy. Určitě jí je spojnice Praha-Plzeň. Móóóžná jí je trasa Praha-Příbram-Budějovice. Ale Plzeň-Most, nebo Lysá-Mělník ani omylem. O trasách typu Beroun-Louny se doufám nemusíme bavit.

Nedávno jsme se v některé ze zdejších diskusi dobrali rozdílu (resp. podílu) mezi regionální špičkou a sedlem průměrně 5:1 až 10:1. Máte jiné informace?
Pokud máte jiné informace, tak by mě zajímalo vysvětlení, proč tyto jiné informace nefungují (či donedávna nefungovaly) na linkách typu Praha-Beroun-Kr.Dvůr, nebo Beroun-xxxx. Konkrétně zde jsem před pár lety vysledoval hodinové počty cestujících špička vs. sedlo cca 15:1(!!) Připouštím, že každá linka má svá specifika, ale ...)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1521
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 26. května 2009 - 08:39:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Já bych si dovolil jenom připomenout "syndrom rušení okrajových spojů". Ty lidi, co s ním jedou, se zpravidla vrací zpět a tím se pak snižuje poptávka i po vytížených spojích druhým směrem. Další věcí může být problém s oběhy, kdy zrušení nevyužitého spoje vyvolá zrušení podstatně více využitého spoje druhým směrem. Toto třeba hrozilo na Vysočině, kde se ČD zavázaly, že ty nevyužité spoje, které kraj platit nechce, odjezdí do konce GVD na své náklady, aby nemuselo dojít ke zrušení i využitějších spojů druhým směrem. -aa- asi potvrdí, že nejdražší je nasazení dalšího vozidla, ale vypuštění spoje? Náklady na lidi běží, pokud se nepodaří vylepšit turnusy, případné odpisy na vozidlo taky... Ve výsledku přijdu o cestující a tím tratím a náklady na odpisy, mzdy stojících zaměstnanců apod. musím sebrat ze zisku ze zbylých vlaků. Paradoxně může dojít k tomu, že okleštěný systém může být pro objednavatele dražší než ten neokleštěný.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5921
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 26. května 2009 - 10:43:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekc: neděli odpoledne nikdy nikdo nikde nezpochybňuje. Pochybnosti podložené praxí jsou v časech 10-14 hod, denně. O tom je tu (A nejen tu) řeč.
Budoucnost patří bagrům!
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 26. května 2009 - 14:57:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Zlikvidovat všelijaké prapodivné sračkonety, šťastné i nešťastné Elišky a jiné podobné úchylárny
Rozhodně netvrdím, že tarif je něco úžasného, ale zrovna tyto úchylárny přivedly do vlaků dost lidí. Dost často jezdívám o víkendech na různé akce. Zatímco ještě před rokem se řešilo, kdo kde koho nabere autem, tak teď se řeší, kdo kde koho nabere na SONE+ či ČDNet.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2730
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 26. května 2009 - 15:34:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale zrovna tyto úchylárny přivedly do vlaků dost lidí

Myslíte část těch, kteří byli nejprve vyhnáni, neb si na pár cest do roka nechtěli pořizovat inZ? Nebo se opravdu jedná o lidi, kteří nejezdili vlakem ani v době před zavedením zákaznického?

P.S.: Nepochybuju o tom, že až se tyto nabídky příliš uchytí, tak budou cenově optimalizovány, jako to postihlo např. KMB.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 418
Registrován: 11-2008
Odesláno Úterý, 26. května 2009 - 15:44:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Mšeno-Praha, je to skvělý nápad, ale když se nám po, více 854 tak za ně jezdí 749 a to bohužel již trať 076 v inkriminovaném úseku nesnese. Proto říkám, že by to mohl i být docela velký organizační oříšek.

Dneska nějaká bloncka jela v kabině strojvedoucíhzo na 074 a vypadala na to, že to byla již zmiňovaná kontrola, protože něco podobného tato paní již dělala nedávno. Tak Hrbdrbe máš už ty počty, v průměru budou o 15%nižší než obvykle, protože jsou maturity a praxe. Dík za zveřejnění.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1525
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 26. května 2009 - 16:00:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: V PD by to asi nešlo, 854 rozhodně nadbytek není. Ale o víkendu by to problém být neměl.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Šotouš_kuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1595
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 26. května 2009 - 20:20:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: 749 nemá na 076 přechodnost?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1805
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 26. května 2009 - 20:24:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"problém s oběhy, kdy zrušení nevyužitého spoje vyvolá zrušení podstatně více využitého spoje druhým směrem.""

Když se rušení páru spojů udělá hloupě, tak jistě. Když se to udělá promyšleněji, tak se zruší dva vlaky proti sobě ve stejném čase, a překopou se oběhy. Z pohledu 99% cestujících tak žádný zásadní problém nevznikne.

" "syndrom rušení okrajových spojů". Ty lidi, co s ním jedou, se zpravidla vrací zpět a tím se pak snižuje poptávka i po vytížených spojích druhým směrem."

Opět vycházíte z toho, že se páry vlaků dají rušit jen tupansky. Pokud zrušíte dva sedlové vzduchoziče z různých oběhů, a zbylé vlaky pospojujete do oběhů jinak než předtím, tak "syndrom rušení okrajových spojů" nastane pro zcela zanedbatelné množství cestujících.

Praxe ukazuje, že důsledné celotýdenní ztaktování všeho vede ke kapacitním problémůn ve špičce, a k vožení vzduchu v sedle. Samozřejmě, že na některých trasách se celotýdenní takt rychlíku ukáže jako nejlepší řešení i do budoucna. Jinde se ale ukazuje, že to je (resp. byla by) kardinální pitomost. S celotýdenním taktem opatrně, někdy může být dobrý sluha, častěji ale funguje spíš jako zlý pán. Existenci denní a týdenní špičky nemá smysl popírat.

Kde to jde, tak je nejlepší takt kapacitně dimenzovat na 25-50% poptávky v nejsilnější části špičky. Špička se pak posílí vloženými spoji nebo posilováním souprav. Takový systém je daleko ekonomičtější a vyjezditelnější, než když se všechny vlaky vozí celý den jako by byla pořád špička.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5924
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 27. května 2009 - 08:51:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Zlatá slova. Od vás to zní tak nějak lépe a nóbl, než když já napíšu, že grafikon na 200 a 120 odborníci prostě posrali. Ale myslím, že vás stejně nepochopěj. Že budou mlít cosi o tom, že rozšiřují nabídku (vlakem v pravý poledne) a že to přitáhne nové lidi (to by se museli ovšem přištěhovat z Afriky)
Budoucnost patří bagrům!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1531
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 09:24:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM: Jenže ty odborníci, co to podle tebe posrali, mají pravdu. Úprava náhodných výstřelů do celodenního taktu dokáže přitáhnou dost nových lidí. Jestli nevěříš, zapátrej po internetu. Ukázala to praxe nejen v zahraničí, ale i v Čechách. Pokud se z 8-i párů zruší jeden v sedle, tak se prostě neušetří 12,5% nákladů, ale podstatně méně, ale ubudou i cestující. Ve výsledku to je pak čistá změna nula.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1688
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 10:24:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tím škrtáním spojů "v neatraktivní časy" se v 90-tých letech podařilo téměř odstřelit busy. Když "z města" jelo v 18,30 "jen" 10-15 ks a spoj byl tudíž zrušen, vedlo to k tomu, že dříve naprásklej ranní spoj do města náhle měl o nějakých 8-12 substrátů míň. Prostě o ty, kdo si nejsou jisti že vždy z práce stihnou ten poslední v 16,30 a tudíž přejdou do IGK (když už ho pak maj je jim vesměs i dálkovka pro občasné cesty egál). Podobně když nepojede dopolední "doktorák" z města kolem 10,30, tak v tom ranním ubude dalších tak 10 ks. Ty se svezou "s někým". A rázem z ranního narvanýho busu co v něm jezdilo 60 ks je spoj s volnými místy a tak 35 - 40 ks. Jenže ti co jezdili tím v 18,30 jeli někdy i tím v 16,30. Tím jezdilo lidí tak 30, takže těch 5-8 co odpadne kvůli zrušenému večernímu už z něj udělá poloprázdnej bus pro ca. 20 substrátů.

Ve finále to pak vypadá tak, že vznikne prakticky školní linka + důchodci k doktoru co zrovna nesehnali odvoz a tudíž budou muset trčet ve městě a jet domů až s dětma ze školy. Prostě degradace VHD do stádia nepoužitelnosti.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5926
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 27. května 2009 - 10:44:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky ale zejména P.Vlček: Vy uvádíte ale uplně špatnej příklad. U těch místních autobusů je jistě známa poptávka. Zatímco např. na trati 200 , kde 50-80 let jezdily dva páry R se zčistajasna, zednenaden, řeklo a teď dáme 8 párů R v taktu celej den (protože takt a protože šoto). A jsem přesvědčen, že se nikdo nezeptal - je po tom poptávka? Jsou vůbec lidi co chtěj v poledne ject do Budějic? Samozřejmě že ne, a tak se tu furt říká jak jelo 50 lidí do Berouna (který měli ject pantografem), jak jelo 30 školáků z Příbrami do Tochovic (co měli ject školnim busem) a jak to dělá příměstskou u Budějic (a 10 minut za tim jede prázdnej os).
Že to pak nese další průvodní negativní jevy, jako že kolují furt stejné soupravy , a tak nedělní polední R do Rakovníka jede prázdnej, ale bohužel se točí na odpolední R do Prahy, kterej tak je natřískanej, ale dělat s tim nic nejde protože oběh. A pak se vymyslí 714+021. Nikdo nikomu neupírá vlak třeba v 11, pokud je po něm poptávka. Jenže ty R platí někdo nahoře a to nějak jako nebolí. Až to začne bolet, bude pozdě. Proto o tom furt píšu furt dokola.
ještě Orky: Jistě nikdo nepochybuje o tom že pravidelný interval na příměstský železnici přitáhne lidi. Ale sorry, 200 žádná příměstská neni. To se právě musí rozlišovat, kde takt ano a kde spoje dle potřeby. Jsem příznivcem snižování intervalů, ale právě kvůli taktu takovejch R jako z 200 zajížději do Prahy nejde zatraktivnit intervalovou dopravu nejen z Kladna ale dokonce ani z jasnýho satelitu Rudný.

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)
Budoucnost patří bagrům!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2738
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 27. května 2009 - 10:54:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty si s tím Semmeringem nedáš pokoj.

Mám Ti znova vysvětlovat, že to nebyl obratem GVD skok ze 2 na 8? Nebo si to dokážeš dohledat v archivu? Hele, nepřeháněj to. Jó?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5928
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 27. května 2009 - 11:12:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: o to hůř: asi 5 let jezdily prázdný 854 někdy dokonce i bez vleku v trase Strakonice - Zdice. A výsledek - rozšířilo se to až do Prahy a Budějic a dala se na to velká mašina. Tomu říkám švejkovina a kocourkov.
Budoucnost patří bagrům!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2740
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 27. května 2009 - 11:15:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To tvoje upravování reality je fakt dobrý. Až ti dojdou argumenty, zase vytáhneš kafe a cukr?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 12:11:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to petr_vlček a škrtání spojů "v neatraktivní časy"

Bohužel, dělo se tak. Představa, že prostým zrušením málo vytíženého večerního busu ušetřím přesně tolik, kolik činí jeho ztráta, je mylná - ubudou lidi jinde, a tím klesnou tržby - efekt úspory je pak o dost menší, nebo vzniklá ztráta dokonce může v některých případech úsporu převýšit.

Důsledkem je, že na dotacích na místní obsluhu jde nakonec +- stejně, ale doprava už za moc nestojí a skoro nikdo tím nejezdí, kromě těch, kterým nic jiného nezbývá.

Naštěstí existuje i opačný proces (posílení nabídky tam, kde je poptávka, a tím zvýšení tržeb), a jsou i u nás v ČR lidi, kteří se o to snaží, ale dostávat lidi zpět do VHD už je těžší (a dražší), než je vyhánět
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5929
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 27. května 2009 - 12:58:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Hradecký: Poslední věta, zlatá slova. naprostý souhlas. Jenže posilujte nabídku, kde je poptávka, když plná 810 (814) neprojede na hlavák kvůli Švejkovi s deseti lidma, kterej jede proto, že by možná jednou jakýsi náznak poptávky kdesi v mlze mohl být a tak to zkusíme? A tak ty lidi radši jedou 3xx a B.
Budoucnost patří bagrům!
Karfík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 12-2006
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 13:11:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takhle těžký a umíněný případ jsme tu dlouho neměli...
Zavolejte Chocholouška, má tu práci!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1689
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 13:11:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Švejky - některý vynechat ale povede k popsanému syndromu "ušetřenej večerní antabus".

Kterej dopolední useknete? 11,41 z Prahy? A v celý trase a to i z Příbrami v jednu kdy už poptávka je? Podobně opačně. A pokud se skutečně podaří "vytnout" pár v části tratě tak aby se něco ušetřilo, tak v těch částech kde to pojede bude o tranzitující substrát míň. A i když ubude třeba 15 lidí, tak ze 60 (motor+vlek) už to je na 45 (motor).

Spíš by to chtělo lidi lákat. Což při tarifu na hovno a dodržování jízdního řádu na dvě veliký hovna asi moc nepude.
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 6-2003
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 13:17:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Káem:

No jo, ale oba Vaše příklady (810 i Švejci) jsou příkladem linek, kde poptávka je, a zároveň zde existuje i snaha posílit nabídku. To, že na hl.n. neprojede oboje, je bohužel problém infrastruktury. A to, která linka má mít přednost, je dáno nejen tvrdými daty (počty cestujících), ale také různými názory dopravních odborníků i "odborníků".

Neexistencí poptávky jsem měl na mysli např. železnici s trasováním typu Bakov n.J.-Dolní Bousov, nebo busy do některých ÚÚP - kde můžete posilovat jak chcete, ale nikdo navíc nepojede, bo tam nikdo není.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1807
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 13:55:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš hradecký: "Naštěstí existuje i opačný proces (posílení nabídky tam, kde je poptávka, a tím zvýšení tržeb),"

K tomu ale je třeba mít odvahu popravit ty nejprázdnější vlaky a nejprázdnější busy, a odvahu k tomu šlápnout na "kuří oko" několika jednotlivcům. Jinak se nikdy nedosáhne toho, že je nabídka vyhovující pro většinu.

Káem: "Od vás to zní tak nějak lépe a nóbl, než když já napíšu, že grafikon na 200 a 120 odborníci prostě posrali."

Možná tím i myslím něco trochu jiného, respektive něco obdobného, ale v jiné míře.
200 je zhamťaná obtížnou vyjezditelností, a nasazením souprav s drahým provozem. Taky bazírováním na celotýdenním taktu osobáků, ačkoli v mnohé dny a časy vozí téměř vzduch.
Se 120 taky souhlasím jen zčásti. Zhamťaná je podle mě tím, že taktové schéma není přiměřeně adaptované na špičku, resp. na převládající směr poptávky v různých denních dobách. Dále tím, že vlaky víkendového rána nejsou vedeny nezávisle na kladivových vlacích. Dále nasazením pomalých a nespolehlivých rychlíkových souprav. Dále nedůslednými přípoji na Kladno,město, opět bez ohledu na převládající směr poptávky. Podcenila se poptávka ve špičce, dost lidí uteklo nasazením málokapacitní soupravy na nejvytíženější ranní vlak. Principilelně ale na této trati proti přibližnému celodennímu taktu nic nemám.

"No tím škrtáním spojů "v neatraktivní časy" se v 90-tých letech podařilo téměř odstřelit busy. Když "z města" jelo v 18,30 "jen" 10-15 ks a spoj byl tudíž zrušen, vedlo to k tomu, že dříve naprásklej ranní spoj do města náhle měl o nějakých 8-12 substrátů míň."

Jeden o voze a druhý o koze. Řeč byla o škrtání dopoledních sedlových vlaků. 18,30 ještě je dozvuk špičky, tyhle spoje by se, s vyjímkou souběhů, rušit neměly. 15-20 lidí v tuto hodinu někde u okresního města je docela dost. Dopoledne to leckde jezdí dramaticky prázdnější.
To ale ještě neznamená, že je v pořádku, zavést všude jednotný celotýdenní takt, špička nešpička, a vyhazovat peníze za to, že jezdí v neúčelně hustých sedlových spojích v průměru 5 i méně lidí. Taky je otázka, kde ještě má smysl vlak a kde už ne. 15-20 lidí v busu je akteptovatelných, ale ve vlaku ne. To už by možná bylo levnější těm lidem platit taxík.

"Ad Švejky - některý vynechat ale povede k popsanému syndromu "ušetřenej večerní antabus". Kterej dopolední useknete?"

Konkrétně Švejka bych neusekl žádného, existuje několik daleko méně vytížených rychlíkových linií. Akorát by se měla skončit ta šaškárna s celotýdenním turnusem 749, a s celotýdenním taktem osobáků.

Kdybych musel řešit zadání "zrušte každý den jednoho Švejka", tak bych zrušil v kladiva v 7:41 z Prahy a v 9:08 z Budějovic. O víkendu v 11:41 z Prahy a v 11:08 z Budějovic. Pochopitelně se v odhadu nejnižší průměrné poptávky můžu mýlit o jeden vlak dopředu nebo dozadu, zdaleka ne každým Švejkem jsem jel. Určitě bych byl proti zrušit některý vlak každodenně.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1808
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 14:31:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"nedělní polední R do Rakovníka jede prázdnej, ale bohužel se točí na odpolední R do Prahy, kterej tak je natřískanej"

Bejvávalo. Nedělní polední nejede prázdný, a odpolední není natřískaný.

"průvodní negativní jevy, jako že kolují furt stejné soupravy"

V taktové dopravě je třeba ve špičce půlit a čtvrtit interval. U autobusů žádný problém. Na železnici to leckde nejde kvůli kapacitě tratě, pak se musí posilovat soupravy. Dokud bude veřejná doprava ve špičce odpudivě narvaná, tak se do ní nepřitáhnou lidi ani v sedlech. A na celotýdenní takt nebude dostatečná poptávka. To je druhá tvář toho, co popisují Orky, Petr Vlček, a Tomáš Hradecký. V ČR je na vlivných místech bohužel dost lidí, kterým špičky narušují jejich dopravní či ekonomické konecpce, a kteří smýšlejí jinak.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5933
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 27. května 2009 - 15:26:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Tady si dovolím nesouhlasit, zkušenost měsíc stará - ve vlaku v 13,02 z masny jsem byl za Kladnem místy ve voze sám, ve vlaku 18,15 z Kladna jsem si nesedl. Pravda, bylo to velikonoční pondělí, ne neděle. Opravuji.
Budoucnost patří bagrům!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1692
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 27. května 2009 - 15:28:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je to složitý. Zastavením R v Libomyšli by se třeba daly prakticky odstřeli Os mezi Příbraměj a Zdicema. Jenže by jeksi zas nevyšlo křižování krz jízdní doby....