K-report
 

Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 14. 04. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 14. 04. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Držet hubu a krok
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.226.10
Odesláno Neděle, 05. dubna 2015 - 09:41:57    Odkaz na tento příspěvek  

R_b Máte velmi špatné informace. Škodovka "nejela na plno" na konci války, neb: Lidi chyběli, nebylo komu výrobky odvézt, nebylo uhlí, nebyla ruda, nebyly polotovary, od ledna 45 zpřetrhány kooperace a to i na úrovni jednotlivých závodů Koncernu. Bude-li chuť oskenuji kroniku mého dědy, který pracoval v hutích. I když se to týká spíše dění v Plzni - včetně notoricky známých (a nyní potlačovaných) událostí bratření se důstojníků US Army s důstojníky Wehrmachtu. Ale ona ta práce by neměla cenu, protože tady se nepřemýšlí, tady se věří.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9172
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 05. dubna 2015 - 12:49:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dobra, tak skodovka byla zbrojovka (byt v dubnu 45 uz nebylo v podstate kudy odvezt produkci...).

Jaka ze ale jela zbrojovka v praze v Emauzech a na vinohradech+zizkove?

Tyhle nalety mohly mit strategickej vyznam tak na prelomu 44/45, mozna tak do unora 45.

Ad armady:slysel sem pribeh kterak sssr vojak-mlady ucho sloh asi 15-tilety holce hodinky. Procez to nasralo mamu a sla si postezovat jejich veliteli. Ten si nechal udelat nastup a ukazat, kdo to byl. Prosacnul ho, hodinky v kapse. S omluvou vraceny a kluk na miste predevsema zastrelen. Ty zensky si dost let vycitaly ze vubec blby hodinky resily...
FS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Neděle, 05. dubna 2015 - 14:55:05    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček - tak přesně tohle píše jeden Hlučíňák ve svých vzpomínkách : kdesi ve Francii dělali domovní prohlídku, pátrali po partyzánech, a přiběhla pak Francouzka, že jí na nočním stolku ukradli šperky. Prohlídka kapes, šperky se našly a zloděj na místě zlikvidován. Byl to toho Hlučíňáka spolužák z opavského gymnásia. Takže mnoho vojáků zahynulo jinak než v boji.
Dionýsos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.236.91
Odesláno Neděle, 05. dubna 2015 - 21:08:05    Odkaz na tento příspěvek  

ty pohádky o Škodovce a nádraží vykládajte malým dětem, ty třeba ve své naivitě i uvěří, že bez toho bombardování by Německo válku ještě nakonec vyhrálo
Bez toho bombardování ta válka mohla trvat o měsíce déle a stát o desítky nebo stovky tisíc životů více. Zbrojovka Škoda v Plzni byla na začátku dubna jednou z posledních funkčních německých zbrojovek (vedle ní např. BMM (ČKD) v Praze nebo ASAP, dnešní Škoda Auto, v Mladé Boleslavi) a vyráběla množství děl, stíhačů tanků "Hetzer" (vycházející z původně československého tanku LT38), nábojů a dalšího materiálu. Existují fotografie, pořízené krátce po bombardování, se zborcenou tovární halou plnou vojenské techniky.
Přitom to, že je válka otázkou týdnů a ne měsíců, je možná jasné Priaposům se ztopořeným penisem o sedmdesát let později, ale operační plány Rudé armády předpokládaly boje až do srpna 1945 a ty americké nejspíš taky. Wehrmacht plánoval ústup do Alp a opotřebovávací válku zde ("Festung Alpen"), k tomu právě sloužila produkce ze Škodovky ("Hetzer", vlastně samohybné dělo, nebyla útočná zbraň, ale v obranném a zadržovacím nasazení působila Spojencům značné ztráty) a proto byla továrna zařazena do strategických plánů jako regulérní cíl. Na počátku dubna nikdo nemohl tušit, že Hitler neodejde do Alp, zastřelí se v Berlíně a Dönitz to pak prostě položí.
Zároveň není pravda, že Škoda byla poprvé bombardována až na konci války kvůli "kapitalistům chtějícím zničit průmysl socialismu" - první bombardování provedlo RAF v roce 1940, další 1942 a 1943, Američané pak od února 1944 (a např. i před Štědrým dnem 1944). jen to nebylo úplně triviální, nálety na takové objekty se samozřejmě neomezily jen na ně, už s ohledem na nutnost vyhýbat se protiletecké obraně, nutnost vizuální identifikace cíle, primitivní zaměřování a neodhadnutelný snos bomb větrem.
Kdo uvažuje realisticky, tak tomu je naprosto zřejmé
Asi byste si to "naprosto zřejmé" měl nechat na schůze Komunistického svazu mládeže - ono to totiž je "naprosto zřejmé" akorát jim. Jistě je třeba pokračovat v komunistické agitaci i dnes, ale už to lidi chápou jinak.

Ad "bratření" US Army s Wehrmachtem - klidně to sem skenujte, bude to zajímavý dokument doby a třeba to i vysvětlí rozpor v úvaze, proč teda USAF bombardovalo železniční komunikace směrem na západ, když chtěli američtí důstojníci zachránit co nejvíce fašistů?
Pavel_beránek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.236.91
Odesláno Neděle, 05. dubna 2015 - 21:10:55    Odkaz na tento příspěvek  

Jaka ze ale jela zbrojovka v praze v Emauzech a na vinohradech+zizkove?
I tady už byla komunistická propaganda o zločinném záměru "vrahů z Wall streetu" zničit v únoru 1945 Prahu vyvrácena a z několika stran doložena verze o navigačním omylu při náletu na Drážďany (např. operační hlášení pilotů 601. sqadrony 398. bombardovací skupiny hovoří o náletu na Drážďany a při návratu těchto letadel došlo několika strojům palivo, protože proletěly o cca 300 km větší než předpokládanou vzdálenost, a musely nouzově přistát ještě na německé straně fronty - to snad měl být záměr?). Nálet na Libeň a Vysočany v březnu 1945 pak sloužil k témuž jako nálety na Škodu v Plzni - zbrojní výroba ve zdejších továrnách.
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.32.59
Odesláno Neděle, 05. dubna 2015 - 21:34:23    Odkaz na tento příspěvek  

Konkrétně nálet na Drážďany byl proveden na vyžádání sovětské strany. Drážďany byly významným komunikačním uzlem, klíčovým pro vojenské operace ve Slezsku, kterým proudily jedním směrem armády a výzbroj a opačným statisíce uprchlíků z východních, tehdy německých území.
Ti, kteří kritizují letecké útoky na území Čech v závěru války si neuvědomují, nebo spíše nechtějí uvědomovat, že spojenci v té době již neměli na velké části Říše co bombardovat, protože to území bylo buď srovnané se zemí, či již obsazené. Je sice pravda, že ze strategického hlediska by tyto útoky přinesly více užitku třeba v letech 1941 až 1943, ale ono to ze základen v Británii a Itálii je docela daleko. Tak se přednostně bombardovalo to co je blíže. Let do středu Evropy významně zvyšoval riziko sestřelení.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4553
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 05. dubna 2015 - 21:39:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neodpustím si pár připomínek :

- zejména Američané měli z plánu "Festung Alpen" dost staženou prdel, ačkoliv v reálu šlo jen o Goebbelsem nafouknutou bublinu. Dokud to Dönitz nepoložil tak pokračovali ve strategickém bombardování prostě proto, že si mysleli, že je to potřeba. Jinak by se na to s chutí vybodli už dříve, protože potřebovali mít materiál na Japonce (atomovka ještě nebyla hotová a plánovači očekávali válku s Japonskem nejméně do r. 1947).
- náletů na Škodovku bylo víc, povedl se až ten poslední. Ty předchozí se nepovedly hlavně proto, že spojenci (a nejen oni) prostě do té doby neuměli nalézt cíl bez vizuální identifikace, v noci to pak kolikrát "sypali" vyloženě naslepo. Pomocí přístrojů uměli jakž takž najít konkrétní město, konkrétní fabriku ale ani omylem. I proto zejména Britové likvidovali zejména centra německých měst tím, že je vypálili do základů - na válečnou výrobu to mělo obdobně devastující účinek a dalo se to s tehdejší technikou udělat. Trefit konkrétní fabriku uměli až tak od roku 1944, když se zrovna dařilo.
- Amíkům s denními nálety to šlo s vizuální identifikací cíle lépe, ale nejdřím museli pochopit, že denní nálety bez doprovodných stíhačů jsou kravina, o správné taktice létání ve formaci nemluvě. Boeing B17 byl sice dobře vyzbrojený cíl, ale proti správně vedenému útoku stíhačů šanci neměl.
- bombardování Prahy je jasný a doložený omyl. Pokud se někomu zdá, že je to nemožné stačí se trošku ponořit do literatury. Byly i chyby o více kilometrů, a ne ojedinělé.
- US Army se k jednotkám Wehrmachtu chovala relativně korektně, tj. dle Ženevské konvence. Ano, v porovnání s přístupem Rudé armády se to dá označit jako bratříčkování. Výrazně jiný byl přístup k jednotkám SS. Poté, co Američané osvobodili řadu koncentračních táborů bylo dost takových, kteří "elektrikáře" do zajetí prostě nebrali. V porovnání s přístupem RA to ale byl pořád slabý odvar.
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.32.59
Odesláno Neděle, 05. dubna 2015 - 21:41:03    Odkaz na tento příspěvek  

To přistání na německé straně fronty se snad stalo při náletu na konci března na Vysočany a Libeň. Dva poškozené bombardéry se již nemohly vrátit zpět a tak se vydaly na východ. Jednomu se podařilo přeletět frontu a přistát v Maďarsku. Druhý Němci přinutili přistát v Piešťanech a posádka skončila v zajetí. Před pár dny to bylo někde na webu, myslím na idnes.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9174
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 05. dubna 2015 - 22:28:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

o zamene prahy a drazdan sem v posledni dobe cet vickrat. Jen mi to trosku pripomina Svejka v Lupkowe jak u toho rozstrilenyho lazaretniho vlaku vysvetluje, ze se pak kazdej omluvi ze ten cervenej kriz nebylo videt.

Nejenze ty mesta vypadaj jinak polohou-v ty dobe uz byly drazdany rozsekany a praha cela...
Pavel_beránek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.236.91
Odesláno Neděle, 05. dubna 2015 - 22:51:03    Odkaz na tento příspěvek  

Politruk z ÚV KSČ totiž rozhodl, že to byl zlovolný zákeřný záměrný útok vrahů z Wall streetu, tak se jiné možnosti musí buďto marginalizovat, nebo zesměšnit.
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1556
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 05. dubna 2015 - 23:07:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hodně zajímavá výstava k tomuto tématu se koná v Ústí nad Labem:

Příběhy amerických pilotů sestřelených u nás na konci války

Největším cílem bombardování na území dnešní ČR byla samozřejmě extra strategická chemička v Litvínově-Záluží (výroba pohonných hmot hydrogenací hnědého uhlí). Ale až nějak moc pozornosti se věnuje tomu, že jednou se omylem bombardovala Praha....

Mostecko a 2. světová válka

Jinak logicky bombardování a další válečná činnost dost souvisela s železnicí - např. eisenbahnflaky, útoky na vlaky a železniční infrastrukturu, ochrana cestujících a železničního personálu, nasazení zajatců na infrastruktury atd. atd. - něco z toho lze najít i ve druhém odkazu.

K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3743
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 06. dubna 2015 - 13:38:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu bombardování Prahy ještě jedna poznámka. Zkuste se na to podívat z druhé strany. V těch B-17 seděli dvacetiletí kluci, paliva měli tak akorát na cestu tam a zpět, už několik hodin se pohybovali nad nepřátelským územím, každou minutu se mohl objevit německý stíhač nebo mohli zničehonic dostat zásah flakem a rozprsknout se po obloze. Myslíte že když konečně na chvíli vypadli z mraků, že měli čas a chuť zkoumat, jestli to velké město s velkou řekou pod nimi jsou Drážďany, Praha nebo něco úplně jiného? Ne, prostě to vysypali a pelášili zpátky. Beztak je čekalo ještě dalších několik hodin strachu o holý život. Tak to prostě je, byla holt válka...
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 4515
Registrován: 10-2006

Odesláno Pondělí, 06. dubna 2015 - 15:07:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ribjonci, jak že se to má platit na webu UŽ za rezervované lístky? Kartu z ČR mi to neakceptuje :-/

Jinak na ty internetové rezervace mají mooooc pěkné oficiální video..
https://www.youtube.com/watch?v=ghAdktdsZeI

ŠD11 2040 Čedok Bratislava
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4554
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 06. dubna 2015 - 18:42:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akceptuje to pouze karty zabezpečené 3D secure (to je takový ten systém že při platbě přes net vám přijde SMS s potvrzovacím kódem). Mají to jen některé CZ banky, pomalu jich přibývá.
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 4516
Registrován: 10-2006

Odesláno Pondělí, 06. dubna 2015 - 19:31:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Díky, zkusil jsem to znovu a už to prošlo [happy].

A rozumím tomu dobře, že potom dostanu na pokladně podle čísla jízdenky originál jízdenky do vlaku? Píšou tam něco o automatické pokladně, ta mi po zadání kódu vytiskne jízdenku?

Při dnešním kurzu necelých 150 Kč za 1 jízdenku Luck - Černivci v kupejnym, to je neuvěřitelný..

ŠD11 2040 Čedok Bratislava
Priapos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 609
Registrován: 10-2012
Odesláno Pondělí, 06. dubna 2015 - 23:30:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R_b:
když konečně na chvíli vypadli z mraků, že měli čas a chuť zkoumat, jestli to velké město s velkou řekou pod nimi jsou Drážďany, Praha nebo něco úplně jiného? Ne, prostě to vysypali a pelášili zpátky.

Kdyby toto byla oficiální verze, dá se to pochopit, uznat a i omluvit. Jenže po roce 1989 se objevuje snaha ty američany omlouvat, že šlo pouze a jenom o omyl a záměnu cíle, oni by přece nic takového určitě nikdy neudělali schválně. Zde ale měla "komunistická" propaganda pravdu, stejně jako v případě Škodovky. Drážďany byly bombardovány noc před tím (12/13.2), po použití zápalných bomb ještě hořely, dým byl vidět desítky km a střed města byl zničen. To s evidentně nebombardovanou Prahou si nemohli splést, rozdíl byl diametrální. Věděli totiž, že jsou další vlnou, která má pokračovat v ničení Drážďan. Jak vypadá město po bombardování, tak to určitě věděli velmi dobře, omyl je proto vyloučen.

(Příspěvek byl editován uživatelem Priapos.)
Dionýsos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.236.91
Odesláno Úterý, 07. dubna 2015 - 06:59:09    Odkaz na tento příspěvek  

Jenže po roce 1989 se objevuje
Tebe ten rok 1989 a odchod soudruhů na smetiště dějin sere hodně, že? Je to vidět na každém příspěvku.
Držet hubu a krok
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.226.10
Odesláno Úterý, 07. dubna 2015 - 18:27:50    Odkaz na tento příspěvek  

Copak odchod soudruhů, ale příchod, tiumf a totální vítězství zlodějů rozličných kalibrů, to nasere. Bolševici byli ořezávátka, proti klausovým chmatavcům. Ale když je tu mnoho zpráv z Ruska, také přihodím: http://aeronet.cz/news/snad-uz-i-obama-pochopil-ze-s-ruskem-a-v-p utinem-neni-radno-si-zacinat-aneb-kdo-jinemu-jamu-kope-sam-do-ni- pada/
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4557
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 07. dubna 2015 - 19:59:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aeronet? To je ta snůška lží a nesmyslů financovaná Putinem? Vraťte se, prosím, zpět do hrobu a nezapomeňte za sebou zavřít, bolševicko - rusácký hajzle. 50 let okupace a zkurvení této země šmejdy z Moskvy stačilo.

Drážďany byly bombardovány noc před tím (12/13.2), po použití zápalných bomb ještě hořely, dým byl vidět desítky km a střed města byl zničen. To s evidentně nebombardovanou Prahou si nemohli splést, rozdíl byl diametrální. Věděli totiž, že jsou další vlnou, která má pokračovat v ničení Drážďan. Jak vypadá město po bombardování, tak to určitě věděli velmi dobře, omyl je proto vyloučen.

A v tom je právě ten fór. Drážďany byly bombardovány RAF v noci 12/13.2., B17 od USAAF přiletěly nad Prahu 14.2. Je třeba mít na vědomí, že :
- byla zima a oblačno
- když šli Amíci na briefing věděli akorát tak to, že tam byli o noc předtím Tomíci a že to tam pěkně rozjeli. Jestli to ještě hoří nebo ne neměli jak vědět. Když se Fritzovi dařilo dokázal uhasit kdejaký masakr. Nemluvě o tom, že předávání informací mezi RAF a USAAF nebylo zrovna ideální, de iure by si to měli posílat přes Eisenhowera, takže kromě infa o tom, že už tam byla RAF nic moc víc amíci asi nevěděli. Rozhodně ne ti 20 letí kluci co šli na předletovou přípravu.

A z výšky 4000m poznát prd, zda to je rozmlácené nebo ne. Akorát poznáte ještě hořící / už nehořící.
Mlčet a sloužit
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.226.10
Odesláno Úterý, 07. dubna 2015 - 20:57:52    Odkaz na tento příspěvek  

Hajzl, hmm, skutečně přemýšlivý argument.Je vidět že Vaše schopnost přečíst&slepě věřit je dokonalá. Přesně jak z učebnice pro tvůrce reklamy (na vložky, či banány, hehe). Nějaký důvod, proč je Aeronet "ta snůška lží a nesmyslů financovaná Putinem" by nebyl od věci. Navíc "soudruzi" mají celkem dost důvodů těm "demokratům Americkým" moc nevěřit. Rusko(SSSR) živilo v ČSSR množství výrob, vzpomeňme jen počty ČME3, či ČS 2 - 4 dodávaných do "Země Zla". A to je (byl) jen malý kousek koláče. Co dokázali "demokrati" od Hejvla po Babiše? Vyjma předělávky dějin mnoho ne. Zato kradení, kradení kolosálních rozměrů, to jim jde na výtečnou.
ivy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.20.196
Odesláno Úterý, 07. dubna 2015 - 21:07:48    Odkaz na tento příspěvek  

Poprosil bych všechny přátele Sovětského svazu, Lenina, Stalina, Putina a dalších masových vrahů, aby šli na nějaký jiný jejich názorům blízký web, abychom se my ostatní mohli věnovat mašinkám a vláčkům.
Híhou
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1045
Registrován: 9-2008

Odesláno Úterý, 07. dubna 2015 - 21:27:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mlčet a sloužit: [ok]
ivy: Lenin, ani Stalin nebyli Rusové. Proto žádám pana ivyho, aby si nejdříve zjistil něco o historii (ne té stokrát přepisované), ale reálné a pak teprve vynášel závěry. To je ta Pepíkovská povaha - za Protektorátu lézt do [zadnice] Berlínu, pak Moskvě a teď všechno nejlepší přišlo z Emeriky. Ale bohužel vás musím zklamat, celá ta slavná Jůesej je zadluženější, než celý PIIGS dohromady. Jediné co je může zachránit je vyvolat další Světovou válku, nejlépe co nejdále od svých hranic.

"Lepší nemít přátele, než nemít názor." [satan] ZNK

"Nikdo není tak beznadějně zotročen jako ten, kdož věří, že je svobodný." J. W. Goethe

[vypravci] My YOUTUBE Channel
ivy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.20.196
Odesláno Úterý, 07. dubna 2015 - 22:04:52    Odkaz na tento příspěvek  

Hihou:
Máte problém s porozuměním psaného textu? Napsal jsem snad někde, že Lenin či Džugašvilli byli Rusové? Napsal jsem pouze, že to byli masoví vrazi. A na to je poměrně dost objektivních důkazů. Mimo jiné i v ruských pramenech.

Mimochodem, Rusko znám až příliš dobře. Doporučil bych všem jeho obdivovatelům, aby se tam na pár měsíců odstěhovali. Ještě by prstíčkem hrabali, aby se mohli vrátit.

Já jsem v diktatuře proletariátu pod vedením rusáků žil více než 30 let a ještě nejsem dementní, abych si tu hrůzu nepamatoval. Takže komu to chybí, nechť se tam přestěhuje. Rád mu přidám na letenku. Ovšem jen OW.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9176
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 07. dubna 2015 - 22:05:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mlčet a sloužit: kdyby to nebylo až tak smutný tak by tu člověk docela omládnul. Číst po létech prakticky totéž a ve stejným stylu co někdy koncem 70-tejch let v socsdělovákách o "podvratných vysílačích" - aneb "snůška lží a nesmyslů financovaná" - doplň dle uvážení je až neskutečný.

Až si jeden říká jestli to je náhoda a není to od těch samých lidí co si dnes léčej mindráky z toho co tehdy provozovali. Různý okresní a svazácký tajemníci jak z praku.

Přitom tehdy lidi byli nějak chápavější - protože jaksi "kdo platí toho názory prezentujou". A platí to prakticky bez výjimky. Až na to, že "druhá strana" obsahuje vždy i relevantní informace - což ale dnes jak vidno chápe čím dál míň lidí a tak si zjednodušujou svět "spiklenecký teorie ne", "putinovskou demagogii ne" atd.

Mch - "snůška lží a nesmyslů" - jak to ten kdo to nečte ví?[biggrin]
Mlčet a sloužit
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.226.10
Odesláno Úterý, 07. dubna 2015 - 23:29:45    Odkaz na tento příspěvek  

ivy: Kdy jste (a kde) tam byl naposledy? Proč se ptám. Rusko a "dyktatůra proletarjátu" mi nějak časově nezapadají do sebe. A s "masovými vrahy" jste trochu vedle. Protože i malé děcko dnes ví, že historicky doloženými největšími masovými vrahy byla a je (otázkou je zda je nyní nějaká síla zastaví) US Army, či její předchůdci již od dob kolonizace kontinentu. Ať jsou Rusi jacíkoliv, je dobře, že existuje vůči SSA platná protiváha. Američani totiž z každé války, v níž měl protivník technologickou, či početní převahu rychle vycouvali (naopak s neozbrojenými civilisty válčili vždy výborně), hrozba použití hrubé síly je jediný argument, na který slyší. No k železnici: https://www.youtube.com/watch?v=fQtOd-UOImo
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3019
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 08. dubna 2015 - 06:27:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže po roce 1989 se objevuje snaha ty američany omlouvat

A nejen v současnosti se objevuje snaha omlouvat Rusáky počínaje od nejvyšší hlavy namazané až po obyčejné bolševické noky diskutující zde. Jak bylo řečeno soudruzi, táhněte na východ a nezasírejte jinak kdysi tak spořádanou diskuzi, na nějaký politrucký fráze jak z 50. let, jak bylo za totáče líp, tady už není nikdo zvědavej a vtipný už to taky dávno není...

(Příspěvek byl editován uživatelem pepa_L.)

Pár obrázků ode mne...
Pavel_beránek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.236.91
Odesláno Středa, 08. dubna 2015 - 08:01:24    Odkaz na tento příspěvek  

Číst po létech prakticky totéž a ve stejným stylu co někdy koncem 70-tejch let
No to je fakt. Američané záměrně ničící Škodovku jako pilíř socialistického průmyslu, Němci přece nevyužitelný (zatímco největší nasazení Hetzerů z ní proběhlo proti Rudé armádě v "Ostravské operaci"), Američané zlovolně a zákeřně bombardující Prahu, Američané bratřící se s Němci, Sovětský svaz jako velký a solvetní zákazník (bezedná díra pro technicky nezadržitelně zaostávající lokomotivní průmysl ČSSR, platící "převoditelnými rubly")... to je šílené deja vu do sedmdesátých, osmdesátých let (úplné "mírové hnutí" proti Peršingům řízené a placené z Moskvy).

Náhoda to určitě není - vlčkové, Priapové a další exoti prostě přepisují historii a vzpomínají na dobu, kdy bylo líp, protože dělali pionýrské nástěnkáře, svazácké delegáty a okresní tajemníky.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Středa, 08. dubna 2015 - 08:44:53    Odkaz na tento příspěvek  

Jsem zde správně na diskusním fóru o železnici ? Nebo se jedná o fórum pro jedince dokazující si kdo ho má většího ? [kladivo]
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4282
Registrován: 6-2004

Odesláno Středa, 08. dubna 2015 - 11:46:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky bych se spíš vrátil k železničnímu obsahu diskuze, ale když to tady čtu, nedá mi to.

K tomu aeronetu (není to jen tento web, stačí pravidelně sledovat "novosti" na hlavních i pohlavních ruských TV kanálech) a k vykládání historie, i té nedávné po svém: až někteří místní nepokrytí obdivovatelé Ruska do této země někdy zavítají a budou mít možnost to tam vidět na vlastní oči, pobývat tam několik měsíců a hlavně bavit se s místními, tak poznají, jakou sílu má propaganda. Sakra dobře to věděl Hitler a ví to samozřejmě i Putin. Stokrát opakovaná lež se pak rychle stává pravdou. Když do každé negativní zprávy (vysílají média snad nějaké jiné, krom "zvířátka" na konec?) nenápadně propašujete zmínku o Obamovi, USA, dolaru či Merkelové, výsledek se u snadno manipulovatelné masy Rusů dostaví celkem rychle a snadno. A pokud to hlásá sám velký car Putin, který je pro většinového Rusa symbolem toho pravého vůdce v neklidných vodách současnosti, který je před tou zlou USA (a EU) dokáže ochránit, dostávají takové informace automaticky punc nevyvratitelné pravdy. V tomhle se tato země od dob SSSR opravdu nikam neposunula. A z vlastní zkušenosti můžu říct, že to platí i pro Rusy z východní Ukrajiny (v životě bych je nenazval Ukrajinci).

A jaké následky to má na běžném lidu? Začíná to vylepováním samolepek s přeškrtnutou Obamovou hlavou na auta, pokračuje to protiamerickými a protieurounijními demonstracemi, rostoucí averzí vůči všemu americkému a německému (v běžném hovoru se Němci zcela běžně titulují slovem "fašíst"), natáčením nacionalisticky laděných filmů o právoplatném zabrání Krymu, na kterých není pravda snad ani to, co se píše v titulcích, a končí to tím, že na otázku, proč se rozdělilo Československo, se po vysvětlení dozvíte, že sice děkují za názor od Čecha, ale že jsme celou dobu žili v bludu a že jen Rusové nejlépe vědí, že za vším stála USA, která prostřednictvím CIA uměle rozdělila Československo, aby vytvořila novou demarkační čáru a přiblížila ji blíž k západní hranici Ruska s "Evropou" (jaksi zapomínají, kde až Evropa končí). Ale že oni nám věří, protože jsme přeci Slovani a ne Amící a máme tak výbornýho prezidenta Zemana, který umí tak dobře Ruské vtipy a nadávky a je to Putinův kamarád. Kdybych to slyšel jednou, budiž. Ale když na tohle téma přijde řeč, slyšíte to prakticky od každého, jen s drobnými rozdíly. Podobné to je s okupací v roce 1968 v ČSSR, s "fašisty" z Majdanu, s Krymem, který byl "odjakživa" ruský, o tom, jak Ukrajinci jsou uměle vytvořený národ, takže vlastně nemají na území Ukrajiny nárok a tak dále, a tak dále...
Ostatně stačí se podívat na YouTube na videa z ruských TV kanálů o tom, jak informovala o průjezdu amerických vojsk přes naše území. Já se těm Rusům pak ani nedivím.

Prostě každodenní zastrašování a umělé vyvolávání dojmu reálné přímé hrozby ze strany USA a EU směrem k Rusku. Oni tam žijí v dojmu, že v USA a v "Evropě" všichni trpí "rusofóbií" a vstávají a usínají s myšlenkou, co jen provést tomu "zlému" Rusku, aby od něj byl navždy pokoj a dostat se tak jeho ropě a plynu. To, že je každému normálnímu člověku nějaké Rusko tak akorát s prominutím u prdele, protože si na něm nemají co vzít a na dovolenou tam asi taky nepojedou, to se jim snad ani nedá vysvětlit. O negativní historické zkušenosti se SSSR ani nemluvě.
Priapos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 612
Registrován: 10-2012
Odesláno Středa, 08. dubna 2015 - 18:18:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki:
A v tom je právě ten fór. Drážďany byly bombardovány RAF v noci 12/13.2., B17 od USAAF přiletěly nad Prahu 14.2.

Uvedl jsem omylem špatný údaj. První bombardování Drážďan bylo provedeno v noci ze na 13/14.2 (a 62 amerických bombardérů přiletělo nad Prahu 14.2). Takže fór se nekoná.
ivy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.20.196
Odesláno Středa, 08. dubna 2015 - 20:29:14    Odkaz na tento příspěvek  

Kdy jste (a kde) tam byl naposledy?

Naposledy 28.12.2014. Jinak už řadu let každý rok minimálně 4x. A po celém Rusku, kam mně vedou mé pracovní povinnosti. A mohu Vám říct, že se situace v dnešním Rusku rapidně přibližuje k tomu, co tam bylo před rozpadem CCCP a to včetně krásně výše popsaného vymývání mozků. Jen bych k tomu dodal, že ti chytřejší už z toho Ruska dávno zdrhli.

O zhovadilosti Vašich názorů svědčí zejména fakt, jaký obrovský rozdíl (kulturní, společenský, materiální) byl po zhroucení východního bloku v roce 1989 mezi zeměmi tzv. západními a východními (tedy de facto koloniemi CCCP). Ani po 25 letech jsme se z těch sr.ček nevyhrabali. A s takovými jako jste Vy nám to bude trvat ještě dalších 25 let.
Mlčet a sloužit
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.226.10
Odesláno Středa, 08. dubna 2015 - 22:58:15    Odkaz na tento příspěvek  

Nojo, vím že máte jasno, více věřit, méně přemýšlet, s tímto cool vnímáním okolí se nic moc nenadělá. Učte se raději rusky, kdyby se to nááhodou strahašnému, zléhému Putinovi povedlo, abyste nebyli pozadu. K tomu učení taky ještě ždibec "východní propagandy", tentokráte ze země jiného "strahašnéého" diktáátora, který je ovšem vlivem posledních událostí Američany brán, coby už néé tak strašný. A když to řikaj ameryčaní, klucí, na tom už muší něco bejt! https://www.youtube.com/results?search_query=%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D 0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%80%D1%83%D1%81 %D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0% BE%D0%B9+%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B8
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9181
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 08. dubna 2015 - 23:05:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozdíl materiální se malinko smazal. Rozdíl kulturní natož společenský - ten se i díky zdejšímu vymejvání mozků trvale prohlubuje.

"A s takovými jako jste Vy nám to bude trvat ještě dalších 25 let."

Taky už jsem víckrát slyšel - " takovejma kádrama ten socialismus nevybudujeme". Viz klasika - s takými kadrami sa Kefalín nedá robit nič...

Jinak moje zkušenost je taková, že zlatý Rusové co do jednání proti Polákům třeba. Jen se to prostě muselo vždycky brát tak, že to je něco zcela jinýho a nečekat tam nějakou střední natož západní Evropu. A nedělat namachrovanýho - pak problém nebyl žádnej. No a ochcávat různý bumážky se muselo a musí stejně jako se to dělá u nás s různejma zkouškama, testama zkoušek, přezkoušení z testů, vyplňování excelovejch tabulek rozesílaných moudrejma etc.

A samozřejmě - zážitky z tamních cest ničím nenahradíš[lol] - od FD20 v čele nějakýho passažirskýho Leningrad - Velikije Luky jak hlásaly cedulky na kterej jsem v r. 76 zůstal čumět při čekání na električku v Petergofu (nebo Puškinu? Už nevím), přes výzbobu výlohy masny v Leningradu "dvě prasečí hlavy uřízlý motorovkou a mezi nima Lenin" v témže roce po děžurnýho co nahazoval o pár let pozdějc ve Ždanově kladky projíždějícím trolejbusům co vypadávaly vždy na jedný a tý samý rozesraný armatuře nebo scepky Tr9 v Kyjevě. Taky ale velice šikovný lidi, který uměli a uměj to co my už vlivem předpisu i na dýlku a výšku prdu už neumíme - tj. poradit si a zaimprovizovat.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4560
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 09. dubna 2015 - 14:43:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

První bombardování Drážďan bylo provedeno v noci ze na 13/14.2 (a 62 amerických bombardérů přiletělo nad Prahu 14.2). Takže fór se nekoná.
No tím spíš se koná. Ve chvíli kdy B17 startovaly tak se RAF tak akorát vracela a nikdo nemohl vědět (rozhodně nikdo z řadových osádek) že v Drážďanech už Tomíci byli, že vůbec něco trefili atd. Takže jestli pod sebou dírou v mracích viděli hořící nebo nehořící město neznamená vůbec nic.

A ohledně sporu zda milovat CCCP nebo USA : byl jsem mnohokrát v obou zemích. V obou jsem potkal skvělé lidi i úplné osly. V obou zemích jsem viděl vliv místní propagandy ve stylu "my jsme ti nejlepší na světě". Ani v jedné z těch zemí bych asi nedokázal žít, v obou jsem se docela bál policajtů, v obou si potrpí na bumážky a razítka. Ale jen v jedné z těchto zemí si někdo může v klidu tábořit naproti obydlí prezidenta s infovýstavkou na téma "náš prezident je zločinec". Jen v jedné zemi si na barák můžete namalovat hanopisy na téma "moje země vraždí malé děti" a nikdo vám neřekne půl slova. Jen v jedné zemi platí, že dokud nic neuděláte policista nemá důvod a nesmí vás nijak obtěžovat (a pokud to udělá s chutí se vám nabídne hromada právníků, že vás bude zastupovat za % z výdělku). Jen v jedné zemi najdete v trafice v tomtéž regále samolepky "podporuji naši armádu", samolepky "zrušte armádu podpořte mír", samolepky "jsem hrdý na svou vlast" a samolepky "omlouvám se zemi X že tam můj tát střílel vesničany". A (nejen) tomu se, milí přátelé, říká svoboda. A ta v Rusku není, nikdy nebyla a dlouho nebude.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Čtvrtek, 09. dubna 2015 - 14:52:29    Odkaz na tento příspěvek  

Taky ale velice šikovný lidi, který uměli a uměj to co my už vlivem předpisu i na dýlku a výšku prdu už neumíme - tj. poradit si a zaimprovizovat.
Jo, to takhle kolega jel někde ve Stachanově tramvají. A ta začala normálně za jízdy hořet. Lidi vystoupili a tramvaj pomalu shořela. Asi improvizace :-))
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3591
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 09. dubna 2015 - 15:54:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není to jen o tom, zda milovat CCCP nebo USA, ale o tom, jestli jsou mi bližší hodnoty západní, nebo ruské civilizace. A jediným způsobem, jak to zjistit, je upřímně si říct, jestli chci bydlet v zemi, kde jsou uznávány ty, či ony. My jako občané ČR máme tu úžasnou výsadu, že si místo k životu můžeme libovolně vybrat po celé zeměkouli. Tudíž všem, kterým nevyhovuje stále ještě západní orientace ČR, nechť si vyberou jakokoliv zemi, která jim bude vyhovoat více a šťastnou cestu. Fakt je to takto jednoduché.

(Příspěvek byl editován uživatelem Kubrt.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9182
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. dubna 2015 - 17:37:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W: tak prakticky totez sledovali kdysi mi rodice na vaclavaku, akorat ne jako cestujici ale navsteva mlicnyho baru kus pod vocasem-nez dojeli hasici ze Sokolsky byla T3 shorela. Zlata sedesata:-)
Híhou
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1046
Registrován: 9-2008

Odesláno Čtvrtek, 09. dubna 2015 - 18:45:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavý je to, že když se pravdoláskařů a nadšených "komunistobijců" zeptám, kde se v Rusku vlastně ten komunismus (který já jako konzervativec a vlastenec samozřejmě odsuzuji stejně jako nacismus) vzal, tak jsou ztraceni a někteří začnou nadávat posměšným označením "konspirační teoretik". Však já nikomu nebráním, ať si klidně má rád USA nebo třeba Čínu. Ale ti co stále věří v to, že současný Západ je ztělesnění svobody a demokracie, mi příjdou dost naivní a silně pod vlivem Babišo-Bakalovského "nezávislého" tisku. Každému doporučuji se do těch USA nebo na Západ podívat, jak to tam vlastně chodí. Když řeknete něco, co se nehodí tamnímu zkorumpovanému (politicky korektně "zlobbovanému" [happy]) establishmentu, odnesete si označení "terorista". Když okřiknete vlastní dítě, tak si koledujete o to, aby vás navštívila juvenilní mafie a dítě bez soudu vzala. Stejně tak i šotoušům tam moc pšenka nekvete - zákaz focení letišť nebo nádraží.
A co se týká těch Rusů a jejich paranoi, musíme pochopit to, že jejich dějiny byly plné nejrůznějších ujetých carů, invazí (Napoleon, Hitler), hladomorů, ničení pravoslavných památek (CCCP) či velké rozkrádačky v 90. letech pod taktovkou prozápadní Kosher Nostry a opilce Jelcina, které ten strašlivý Putin klepnul přes prsty. Něco k zamyšlení: Nevidíte zde paralelu s dnešním Českem?

"Lepší nemít přátele, než nemít názor." [satan] ZNK

"Nikdo není tak beznadějně zotročen jako ten, kdož věří, že je svobodný." J. W. Goethe

[vypravci] My YOUTUBE Channel
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 490
Registrován: 6-2006
Odesláno Čtvrtek, 09. dubna 2015 - 19:37:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček
Taky ale velice šikovný lidi, který uměli a uměj to co my už vlivem předpisu i na dýlku a výšku prdu už neumíme - tj. poradit si a zaimprovizovat.

To je vtip měsíce.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4561
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 09. dubna 2015 - 20:13:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Híhou : kde jste v západní Evropě nebo v USA potkal zákaz focení letišť nebo nádraží?

(Nezaměňujte to, prosím, s obecným pravidlem, že soukromý pozemek je soukromý a nemám na něj co vstupovat, natož tam vyrábět fotofleky pomocí motorové pily a lezení na stromy, sloupy VN nebo návěstidla.)

A co se týká Rusů a jejich paranoidního chování docela by mne zajímala statistika, kdo jim vyvraždil víc lidí - zda "externisté" (Napoleon, Hitler) nebo zda si víc mrtvých "vyrobili" svépomocí (občanská válka, hladomor na Ukrajině, teror 30. let, GULAG).

No a když už vás prohlásí za "teroristu" tak vás čeká normální soud (i když pravda Guantanámo je pěkná ostuda), ale rozhodně vás nikdo neotráví Poloniem jako Litviněnka.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2611
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 09. dubna 2015 - 20:31:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: kde jste v západní Evropě potkal zákaz focení letišť nebo nádraží?

Řecko (letiště, žst, metro), Španělsko (metro), Itálie (letiště), Francie (metro) - to jsou vzpomínky jen za poslední 2-3 roky a potvrzené místními (mnohdy lidmi z místního DP, magistrátu či MD: "no víš, ono to nikde není úplně jasně definováno, ale ..."). Plus zákazy "abych byl důležitý": Londýn Stratford žst, Oslo - bouda + kamery mýtného systému.

Naopak třeba v Moskvě nebyl problém fotit stanice metra (aspoň ty "architektonicky zajímavé) už v 70.letech.
Mlčet a přikrádat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.226.10
Odesláno Čtvrtek, 09. dubna 2015 - 21:55:36    Odkaz na tento příspěvek  

Híhou: To tady nesmíte řikat takhle. Tím je popuzujete. Ono je štve, že jsou zde "Bořiči mýtů". Zde panuje "tržně radostný konsenzus"[happy]
Jenki: Nejvíce mrtvých mají na svědomí USA. Odkazů je o jejich konání od dob kolonizace celkem dost.
ivy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.20.196
Odesláno Čtvrtek, 09. dubna 2015 - 23:36:17    Odkaz na tento příspěvek  

Ale ti co stále věří v to, že současný Západ je ztělesnění svobody a demokracie, mi příjdou dost naivní a silně pod vlivem Babišo-Bakalovského "nezávislého" tisku.

Já tedy nikoho takového neznám. Znám ale naprostou většinu lidí, kteří tomu západu dávali, dávají a budou dávat i přes spoustu jeho nedostatků přednost proti východním despociím. Když Vás ten západ tak strašlivě trápí, proč se tedy do toho Ruska neodstěhujete? Tam by Vás s Vašimi názory určitě uvítali.

A co se týká těch Rusů a jejich paranoi, musíme pochopit to, že jejich dějiny byly plné nejrůznějších ujetých carů, invazí (Napoleon, Hitler), hladomorů, ničení pravoslavných památek (CCCP) či velké rozkrádačky v 90. letech pod taktovkou prozápadní Kosher Nostry a opilce Jelcina, které ten strašlivý Putin klepnul přes prsty.

A to je v roce 1968 opravňovalo, aby sem poslali 200.000 vojáků okupační armády, stříleli tady do Národního muzea v Praze, po sanitkách, do rozhlasu atd. To by Vám ale jako "konzervativci" a "vlastenci" snad mělo dost vadit? Anebo jste takový ten vlastenec východního typu, který říká: nám se tady v Čechách líbí, jen kdyby tady nebyli ti Češi?
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3021
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 10. dubna 2015 - 06:43:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je štve, že jsou zde "Bořiči mýtů".

[rofl] No to snad ne, ona nakonec ta celá éra sověta byl jenom mýtus?! A co nacismus a fašismus, stalo se to vůbec, či to byla jenom pohádka? Na Bořiče mýtů v TV občas kouknu, ale na tyhle bolševický sedmilháře klidně si nechám zajít chuť...

Pár obrázků ode mne...
Ghost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1422
Registrován: 1-2011

Odesláno Pátek, 10. dubna 2015 - 13:00:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dlouho jsem si říkal, že se tady do té debaty nebudu zapojovat, neboť to nemám zapotřebí, ale nakonec mi to nedalo.
Je mi hlavně líto, že sem k nám toto už také dorazilo z jiných sfér internetu, ale dalo se to čekat. Kdo a jak to tu začal, je snadno dohledatelné a také mě to vlastně nepřekvapilo. Do té debaty Česko x Rusko raději přidám trochu jiného tónu.
Čechy, potažmo Čechy a Morava byly v historii v podstatě 2x světským a kulturním centrem tehdy známého křesťanského světa (Přemysl Otakar II, Karel IV) a myslím, že náš národ má na co odkazovat neboť v obrovsky časově rozsáhlém měřítku dějin to vlastně nebylo zase tak dávno. Co bylo tehdy v Rusku nebo USA si lze jednoduše dohledat.
Podle mě je především chybou stavět vše do roviny Rusko vs. západ. Já se cítím a vždy se budu cítit především Evropanem a jestli Evropa jako taková tíhne spíše k západním myšlenkám a hodnotám, považuji to za přirozený a pochopitelný stav. Věřte mi, že nemám iluze o geopolitickém a ekonomickém působení USA a západu obecně ve světě a koneckonců běžný člověk toto může klidně i shlédnout v amerických filmech jako Syriana či Nepohodlný nebo v seriálu Homeland. A tady se musím trochu pozastavit nad tím, zdali by třeba v Rusku podobný druh filmu mohl být vůbec natočen, myslím si, že ne [happy]
Nyní k mým osobním zkušenostem s příslušníky obou národů. Inu přirozeně s běžným američanem jsem v podstatě nepřišel do styku. Zato jsem byl v Rusku a posledních cca. 4 letech jsem zažíval v práci poměrně intenzivní kontakt s běžnými (pokud tak lze označit turisty) rusy. A povím vám přátelé, k nikomu jsem si za tu dobu na základě hořkých zkušeností nevypracoval tolik odporu než k nim. Bohužel. Co mě zaráží především, je naprosto podprůměrná inteligence běžných rusů, jejich ale přesto velmi pohrdavé a arogantní chování a především způsob přemýšlení, kdy nás a náš národ běžně berou jako cosi jako své "sluhy" a jim podřízený slovanský národ. Tento způsob přemýšlení mě naprosto šokuje, ale při setkání s rusy byl toto můj denní chléb.
Přesto mám jednoho velmi dobrého přítele Rusa, kterého považuji za příjemného a hodného člověka a jeden čas jsem s ním působil ve společném hudebním projektu. Nyní je to už naturalizovaný Čech v podstatě, bydlí tu už asi 8 let. A to je další věc, takových je u nás mnoho. Za posledních deset let k nám přišlo, z toho úžasného Ruska, tolik lidí za lepším životem, jenže ehjle, nyní nám tady působí najednou něčím s čím jsme nepočítali. Já sám znám osobně již tři Rusy co zůstali už v ČR. Říkejme tomu pátá kolona, říkejme tomu vlastní názor, je to jedno. Ale dělá mi to vrásky na čele, sami jsme si sem v bezbřehé touze po penězích z turismu tyto lidi zvali (Praha v tomto neuvěřitelně) no a oni nám tu v mnohých případech už zůstali. Co teď s tím nevím, ale vidím to jako problém, zvláště v nynější napjaté době.
Závěrem. Je mi jasné, že jsme malý stát a těžko v něčem obstojíme úplně sami, ale myslím že by našemu národu prospělo i trochu zdravé nacionality (ne extrémům) a neřešit naši existenci nutně jen pohledem bílá vs. černá. Prostě si trochu dupnout a třeba říct hej amíci docela nás serete, hej rusáci my se vás nebojíme [happy]
kuna
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.251.87.185
Odesláno Neděle, 12. dubna 2015 - 12:23:03    Odkaz na tento příspěvek  

Híhou: Putlerův režim je asi už dost zoufalí, když kremloboti již útočí i na na K-report fórum.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4285
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 12. dubna 2015 - 15:16:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co mě zaráží především, je naprosto podprůměrná inteligence běžných rusů, jejich ale přesto velmi pohrdavé a arogantní chování a především způsob přemýšlení, kdy nás a náš národ běžně berou jako cosi jako své "sluhy" a jim podřízený slovanský národ. Tento způsob přemýšlení mě naprosto šokuje, ale při setkání s rusy byl toto můj denní chléb.

Mám bohužel naprosto stejnou zkušenost. A nejen ve vztahu k nám, ale k jakýmkoli cizincům.

Na druhou stranu, potkal jsem tam i spoustu inteligentních a slušných lidí, kteří se takhle ke mně nikdy nechovali, a dokázali mi naprosto automaticky a nezištně bez sebemenšího problémů poradit a pomoct. To se mi v ČR stává fakt výjimečně.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4860
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 13. dubna 2015 - 11:46:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já se cítím a vždy se budu cítit především Evropanem a jestli Evropa jako taková tíhne spíše k západním myšlenkám a hodnotám, považuji to za přirozený a pochopitelný stav. Věřte mi, že nemám iluze o geopolitickém a ekonomickém působení USA a západu obecně ve světě a koneckonců běžný člověk toto může klidně i shlédnout v amerických filmech jako Syriana či Nepohodlný nebo v seriálu Homeland. A tady se musím trochu pozastavit nad tím, zdali by třeba v Rusku podobný druh filmu mohl být vůbec natočen, myslím si, že ne

Vidím to hodně podobně. Cítím se především kosmopolitním svobodným Evropanem. Současné Rusko je svébytná směsice omezené demokracie a nacionalistického carismu.

Můj pobyt v Rusku se nedá měřit na měsíce, ale stačily loni 3 týdny k tomu, aby člověk přišel na to, že:

a) Průměrný Rus (mimo kosmopolitní města jako je Moskva) je poměrně velký nacionalista, který uznává svoji zemi a národ jako jeden z nejlepších a údajně nejtolerantnějších na světě. Což ovšem nebrání některým jedincům, aby vám nadávali do fašistů z USA (stačí mluvit jinak než rusky), nebo dostat kázání o tom, že plivete na Rusko tím, že chodíte v hluboké noci v lůžkovém voze na záchod jen ve spodkách. (slavný to můj spoďárový incident [happy]). Tohle se vám asi nikde v Evropě nestane.

b) Omezenost v rozhledu, neschopnost historické sebereflexe a zmasírovanost médii. Putin je pro ně novodobý car, prakticky neomylný vůdce, který svět zachrání před fašisty na Ukrajině, krvelačnou USA a zkaženou EU. Mimochodem jsem se od jedné prodavačky ve Vladivostoku dozvěděl, že když jsou Češi sousedi Němců a píšou latinkou, tak prý už nejsme vlastně Slované. [happy]

Bezdružická lokálka
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4288
Registrován: 6-2004

Odesláno Pondělí, 13. dubna 2015 - 12:33:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prodavačka se ale podle mě nemýlila.[happy] My jsme od Bílé Hory po "násilné" germanizaci směsice slovanské a německé krve. A musím říct, že díky Bohu za to. Protože jestli se zrovna současní Rusové cítí být tím pravověrným obrazem Slovana a "Slovanství", tak to radši co nejdál od toho. Silné národnostní cítění nám sice citelně chybí a trošičku přiškrtit tu naši "všeobecnou svobodu" by se taky hodilo, ale to je asi tak všechno, co bych si od těch omezenců vzal.

K tomu zbytku si neodpustím pro ilustraci to, co už jsem tu kdysi psal, tedy to, čím jsem byl opakovaně "podezřelej" v Rusku pro změnu já:
a) nosím brejle, dlouhé vlasy, prostě nevypadám jak ruskojazyčnej zaměstnanec bezpečnostní agentury s IQ tykve v teplákové soupravě značky Adidas (vzhled typického ruského "gópnika"),
b) umím anglicky bez ruského přízvuku,
c) fotím zrcadlovkou,
d) mluvím dobře rusky, ale s pobaltským přízvukem (což má u mě celkem logické vysvětlení, když jsem několik let jezdil dlouhodobě dělat do Lotyšska a Litvy, ale už to samo jako vysvětlení nikdy nestačilo).[happy]
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 13. dubna 2015 - 12:38:11    Odkaz na tento příspěvek  

Nechcete se vrátit k železnici ... ?
Zajímalo by mě třeba jak to vypadá s "evropizací" litevské trati Šeštokali-Kaunas v rámci Rail Baltica, zda to bude skutečně v půli t.r. hotové jak bylo avizováno. A pokud ano, tak co osobního tam bude jezdit.
Milloss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 436
Registrován: 9-2008
Odesláno Pondělí, 13. dubna 2015 - 16:33:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asi takto to vyzera s Rail Baltica
https://www.youtube.com/watch?v=5KKF753pLbo

alebo celkovo odporucam sledovat YT kanal Rail Baltica
https://www.youtube.com/channel/UCL_Qd-EI1GslXA7xMv15rww
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9190
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 13. dubna 2015 - 17:30:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když si tak představím co osobního v těch krajinách jezdí a jak to průběžně ubývá, tak kromě autobusu PKP Intercity by tam v sezoně moh jet 2x tejdně možná i nějakej vlak...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 13. dubna 2015 - 17:37:48    Odkaz na tento příspěvek  

Miloss: díky, což o to, nevypadá to špatně. Pokud by tam jel přímý rychlík Warszawa-Kaunas (prodloužená Hańcza), tak by se třeba uživil. Přestupovat v pohraniční ÚP Šeštokai nikoho nebaví...
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 4519
Registrován: 10-2006

Odesláno Pondělí, 13. dubna 2015 - 18:04:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak pár poznatků k UA.

Jízdenky přes net fungují dobře, pokud si připatíte pár hřiven, tak si rovnou můžete vytisknout jízdenku s QR kódem, která vás opravňuje k cestování. Jeden průvodčí to viděl poprvé, v druhém případě to průvodčí hned načetla čtečkou. Podle mé kamarádky pocházející z Užhorodu platební karty Ukrajinci prakticky nepouživají, ale v obchodech (těch lepších, např. s vínem) se už konečně terminály objevují. Jinak vymění na pokladně zaplacenou rezervaci za klasickou jízdenku. Jen v případě nákupu se tam asi automaticky zaškrtává volba, že vezete živou havěť nebo ptáky (je to zas jen za pár hřiven), tak se nás vždy ptali, kde máme ptáčky [biggrin]. V systému lze zvolit jednoduše místa ve vagónu - u placek a kupé jsou lichá místa vždy ta spodní.

Čierná - Čop klasika, jednou denně jezdí UA lůžko Bratislava - Kyjev. Ranní vlak z Čierné lze chytit nejdál z Michaľian, ale podle průvodčí je snaha jeho odjezd posunout tak, aby se od Košic dal chytat. Bakelitové Bh stojí v řadě jiných kopřiváků v KE, stejně jako v září jezdil zanedbaný Apeer 001 (ŽOS Vrútky). Ve směru tam (7.4.) jsme jeli sami, takže jsme byli hned odbaveni a chytli Kyjeváka 17:10 z Čopu, i když na odbavení a nákup jízdenky je jen 30 minut. Opačně jelo asi 5 dalších lidí, podle průvodčí jezdí nárazově lidí mnohem více. Odbavení bez potíží, jen Slovák opět začal zapisovat dovážené věci (vč. piva a vína [crazy]).

UŽ bída stále stejná, na Krym a do separatisty ovládaných území nejezdí nic, podle stránek Dněpropetrovské železnice jezdí osobní vlaky jen na Ukrajinci ovládaném území, u Doněcké železnice je informace, že u vlaků mohlo dojít ke změnám a o aktuálním jízdním řádu se informujte v nejbližší železniční stanici. 760 mm Antonivka - Zaričné je údajně stále v provozu (1 pár denně kromě čtvrtku), i když není ani na mapě, ani v jízdních řádech osoboních vlaků. Pokud někdo najdete aktuální info někde na netu, dejte sem odkaz. Na "dodatkovém" (jezdí jinak jen v sudé, ale kvůli Velikonocům jel i 9.4.) vlaku Kovel - Černivci olezlá souprava kopřiváků, které podle vylepených JŘ jezdila dříve v létě s koupáky na Krym. Na nádražích se oficiálně nesmí kvůli hrozbě terorismu fotit, ale zdá se, že se zákaz týká jen staniční budovy a nejbližšího okolí. Hlídkujících policajtů výrazně přibylo. Na "venkově" samozřejmě focení nikdo neřeší. Přesouvajících vojáků tady přibylo, někteří opravdu jezdí bránit ukrajinskou věc do postižených území.

Překvapující byla návštěva Lvova, kde v centru přibyly desítky kvalitních kavárniček, vináren a různých podobných podniků, působí vyloženě západním dojmem (až na občasné barbarské výměny oken za plastové i v historickém centru), vč. lepší klientely (tím nemyslím jen mafiány v kradených mercedesech, ale něco, co by se dalo nazvat střední vrstvou + zahraniční studenti). To vše je v ostrém kontrastu s polorozpadlými tramvajovými tratěmi (pravda, část je nějak opravená, ale už se rozpadá taky) a bídou v odlehlejších čtvrtích. Jízdné na MHD 2 UAH ve Lvově, 1,75 v Rivném, 1,50 v Černivcích, 1,25 v Lucku. Při dnešním kurzu jsou to směšné položky. Točené pivo obyčejné cca 8 Hřiven (10 Kč při současném kurzu), nějaké lepší kolem 13-15. Ubytování v hotelu nebo komnatě odpočinku na nádraží cca 100 - 150 Kč za osobu. Vlna ukrajinského nacionalismu řádí naplno, už se začly přejmenovávat ulice (z Červenej Armije na Herojov z Majdanu apod [biggrin]), všude vlají UA vlajky, červeno-černé banderovské jsou výjimkou. Toť asi ve zkratce vše, návštěvu můžu doporučit.

ŠD11 2040 Čedok Bratislava
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1433
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 13. dubna 2015 - 19:04:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Atmák: Děkuju za vyčerpávající informace. Ve skříni mám několik vytištěných e-kvytků (není tedy potřeba výměny na pokladně, což je fajn). Za 14 dnů budeme už na Ukrajině a máme v plánu právě Antonivku. Takže doufám, že bude fungovat ve středu. [happy] Na Lvov se těším jako vždy...

bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 21102, VAZ 2105 a VAZ 2101!
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2554
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 14. dubna 2015 - 08:05:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Redukce vlaků mezi Ruskem a Estonskem:
odkaz
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Úterý, 14. dubna 2015 - 08:58:22    Odkaz na tento příspěvek  

Brr: to jako že Estonci mají takový strach z Rusů, že zruší přímý vlak do Moskvy a ponechají si jen jeden do Petrohradu ? Ach jo...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Úterý, 14. dubna 2015 - 09:33:11    Odkaz na tento příspěvek  

Každopádně je zajímavé že web společnosti GoRail která ty vlaky Tallin-Moskva a Tallin-Petrohrad provozuje (www.gorail.ee) není o redukci ani zmínka. Naopak je tam zmínka o posílení petrohradkých vlaků z důvodu velkého zájmu... [wink] Ach jo, to jsou informace...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Úterý, 14. dubna 2015 - 10:41:25    Odkaz na tento příspěvek  

Aktuální zpráva z webu litevských železnic ohledně Rail Baltica:

http://www.litrail.lt/-/%E2%80%9Erail-baltica-iki-kauno-padaryta- daugiau-nei-90-proc-darbu

Takže až do Kaunasu bude hotovo letos na podzim. Čili ještě letos se uvidí zda a případně co osobního tam bude jezdit.
Pružinskij
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 4-2015

Odesláno Úterý, 14. dubna 2015 - 11:12:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ze stejného zdroje mi přijde zajímavější: http://grodnonews.by/ru/0/22240/news
spojení ráno, večer, to by si snad pár lidí najít mohlo. A nová stanice Stasylos bude mít alespoň nějaké využití.