K-report
 

Archiv diskuse Zahraniční SPZ do 10. 04. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Automobily, lodě a letadla » Zahraniční SPZ » Archiv diskuse Zahraniční SPZ do 10. 04. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 559
Registrován: 1-2009

Odesláno Čtvrtek, 04. dubna 2013 - 13:45:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Voy: Nejhezčím obrázkem je stejně ta hezká sedící brunetka, kam se hrabou všechna auta.
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 920
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 04. dubna 2013 - 21:05:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes byl velmi krásný den, slunce svítilo a bylo teplo...u nás vím, že zima stále nechce odejít. Proč si trochu nezvednout náladu?

Stále mám co objevovat v zapadlých uličkách města. Mimochodem, viděl jsem v muzeu velmi krásný model města z roku cca 1850, byl vyveden do dokonalosti. Hádejte, co se od té doby změnilo? NIC. Město je stále stejné, jen větší, malé uličky a domečky v nich jsou stále neměnné.
Chlapík si v zákoutí těchto tajemných uliček vybudoval garáže z kontejnerů . Na fotce je pouze třetina těchto vskutku krásných garáží.



...auto této značky tady najít, to je fakt umění...



tohle auto už asi nikdy nevyjede, ale dost mě udivuje, že majitel si tím zablokoval přístup do garáže. Tabulku ovšem má.



Konečně jsem taky nafotil dospělé motorky, které mají bílou tabulku se zelenými znaky co zde mají větší, víceobjemová auta.



poprvé jsem zabrousil do jízdních kol. Většina zde jich má jakousi registraci, prostě evidenční číslo na zadním blatníku. Tuto registraci poskytuje více firem, proto jsou samolepky různého typu.




ještě se vrátím k minulému příspěvku, kde jsem psal, že Toyota na japonském trhu vystupuje pod několika značkami. Auto má vpředu znak "své" interní toyoťácké skupiny a vzadu je vždy klasické známé logo, oválné "T". Abych to tady zas tak nezaplácával, dám sem fotky jen předku zmíněných značek, ale nevím, zda jsem odchytil všechny.

Toyota má tyto přední znaky:




ale i Subaru zde vystupuje pod další značkou. Zase stejný styl, vpředu jiný znak, vzadu nápis Subaru. Zde klasické Legacy.



Byl jsem svědkem "velkého vyšetřování". V těchto malých a úzkých uličkách se přihodila "velká nehoda". Uličky jsou sice rovné, ale moc místa na vyhýbání není. Když se míjejí dvě pidiauta, tak to problém není, ovšem když jede takový Kolos jako je Audi A4, pak se může stát, že se holt prostě někam nevleze. Myslím si, nebo spíš jsem si skoro jist, že si odřeninu způsobil pán sám. Na místě nehody totiž stál jen on a policie. Silně pochybuji, že by případný druhý účastník nehody ujel.




Tento víkend je v Inuyamě velký svátek. Něco jako vítání jara. Tradicí je už roku 1655. Velkou zvláštností je, že po ulicích jezdí velké a dost vysoké dřevěné vozy, vysoké cca 8-10 metrů. Tyto vozy mají nahoře dřevěné loutky, které jsou ovládány zespodu (dost masakr, když na to moc nevidíte) velmi důmyslným mechanismem různých dřevěných převodů a pák a zároveň několika provazy. Ovládání je dosti obtížné, lidé, co loutky ovládají, jsou skryti uvnitř vozu. Vůz je tlačen lidmi a je kolem nich velká tlačenice.
Ačkoliv by se dal tento vůz nazvat speciálním vozidlem, tak světe div se, nemá značku!

Vypadá takto (foto z muzea, ostatní jsou zatím schované)



Kimono, co mám na karate je jen bílé barvy, což může být trochu fádní. Pohled na barevná kimona je mnohem hezčí.

3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8553
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. dubna 2013 - 22:08:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Paráda, hlavně komentáře i mimo tema značek.

U nás máme fucking weather! Mají Japonci sprostá slova?

ČESKÉ REGISTRAČNÍ ZNAČKY VELKÝ MĚSTSKÝ OKRUH BRNO
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 921
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 05. dubna 2013 - 02:00:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260, Tomcat a ostatní: díky, že se vám moje příspěvky líbí. To víte, tady je všechno jiné, než v Evropě. Člověk je plný zážitků, aby všechno stihl spí 4 hodiny denně. Faktem ale zůstává, že tohle je prvotně diskuse o značkách. Snažím se zde propašovat i něco mimo tento obor, něco co člověka potěší a zároveň se něco drobného dozví.

Mimochodem, abyste nemysleli, máme tady v Japonsku trochu jiný problém. Tím je třeba napětí kolem Severní Koreje. Je to tady přece jenom dost blízko. Japonské stíhačky zde létají nad hlavami velmi často a proklatě nízko. Japonci to nevnímají, ale já, jako Evropan ano.

Nebo poplachy. Už jsem zažil tak 2-3. Nevím zda to bylo varování před zemětřesením, nebo jen cvičení, jak máme u nás v ČR, ale vždy se podívám na ostatní a podle toho se chovám. Zatím jsem nezaznamenal žádnou změnu v chování, i když zněly sirény.

O počasí v ČR mám přehled, mám na hotelu pevné připojení. Co se týče sprostých slov, to jsem zatím nezjišťoval. Kamarád, co jsem zde s ním je tak nesmírně slušný člověk, že ten sprosté slovo neřekne ani česky a ptát se na to Japonce se mi zdá zatím jako nevhodné. Ale podle mě něco takového mít musí. Jenže jak se tak zaposlouchám do jejich švitoření, slyším na začátku a na konci věty slušná slovíčka, oni mají jiný slovosled, tak se to dá docela dobře vypozorovat.

Ode dneška jsme na cestách, to jsem zase vymyslel já, abychom se podívali taky jinam (a kolega si podle toho upravil svůj rozvrh u v ČR před odletem). Že jsem zvolil dobře nás přesvědčuje souhlasné kývání od každého Japonce, který se na to zeptá.
Představte si, že jste na jednání s vysokými japonskými manažery a oni se vás zeptají ze zdvořilosti, co máte v plánu na následující tři dny. Kolega, co se těchto jednání zúčastňuje jim odpoví, že jedeme do okolí Nary a Ise. Japonci zalapají po dechu a souhlasně mručí. Hmmmm, to je výborná volba. A hned probíhají jednání v lepším duchu a kamarád, který jedná za JAPONSKOU stranu má hned další důležitý bodík ve své kariéře, což se tady, jak víme počítá
3260
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8554
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 05. dubna 2013 - 06:43:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Japonci zalapají po dechu a souhlasně mručí. Hmmmm, to je výborná volba.

Tak kdyby Japonec u nás zašvitořil, že si ve volném čase jede prohlédnout nákladní půjčovenské vozíky na Uhelnou, taky bych zalapal po dechu

Těším se na další reportáž a klidně dávej i věci mimo téma. Ono to všechno dění kolem značek a zároveň mimo ně stejně dává samotným značkám mnohem jinou dimenzi.

ČESKÉ REGISTRAČNÍ ZNAČKY VELKÝ MĚSTSKÝ OKRUH BRNO
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 922
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 05. dubna 2013 - 07:48:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3260: Nara je starobylé město a jakási kolébka moderni japonské společnosti. V roce cca 750 n. l. bylo hlavním městem Japonska.
Ise je velké duchovní centrum Japonska. Je tam nejvyšší (duchovně) šintoistická svatyně.
Prostě na úrovni. .
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4104
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 05. dubna 2013 - 11:29:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Voyi, rád také uvidím něco i mimo téma - architekturu, krajinu, vlaky, tramvaje, autobusy etc.
Když nebudeš chtít plevelit zde, tak to můžeš někdy promítnout na PC na srazu. Třeba se už také dobereme nějakých dvoudenních srazů...
Tak hezký pobyt přeju!
Eross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 683
Registrován: 12-2011

Odesláno Pátek, 05. dubna 2013 - 12:06:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Voy:
Vďaka za nádherné reportáže . Podľa mňa vôbec neprekáža mierne odchýlenie od témy ŠPZ,
naopak, skôr sa to tu oživí autentickým zábermi priamo z centra. Japonská mentalita je ozaj fascinujúca.
Potešilo ma originálne japonské "Tico".
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 923
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 05. dubna 2013 - 18:56:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé, jsem rád, že se Vám to líbí. Snažím se, aby příspěvky měly i trochu jiný rozměr, než jen ryze technický. Přeci jenom je to "druhý konec světa".
Dnes nestíhám foto, dnes jsme byli na cestách vlakem - to je taky kapitola sama pro sebe - vlaky jsou čisté, nikdo v nich netelefonuje (to je tady vrchol neslušnosti, stejně jako smrkání na veřejnosti) je tam tedy klid a jezdí fakt nekecám přesně. Ale vlaky to nejsou jen Šinkanseny, ale spousta lokálních spojů, semirapidy, rapidy, Ltd. apod. Mají samozřejmě různou úroveň komfortu, ale čisté jsou všechny.
Ve čtvrtek pojedeme do Tokya Šinkansenem, to bude hukot. Rychlost tak cca do 300 km/h a mezi sedadly prochází "vlakuška" (vlaková letuška) v kimonu a roznáší občerstvení. Když to nebude vadit, napíšu sem nějaký report, i když bude mimo téma vlákna, jinak se budu věnovat SPZ. Arigató .
mardob
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 1-2013

Odesláno Pátek, 05. dubna 2013 - 19:41:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Adélo a další,že mají v J vlakušky jako ve Student Agency-tak to už je fakt na mě moc. Adéla píše o zprivatizovaném portálu a přež.... suši-takže nebudeme rušit a tradiční víkendový příspěvek bude na www.neofolk.blogosphere.cz
Rulle,Eso,Kapitáne-tak to vás upřímně lituju
Hroch.R420
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 186
Registrován: 8-2011

Odesláno Pátek, 05. dubna 2013 - 19:46:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pěkná německá spz,firma Hans Gress z Weissenburgu a Scanie motor 620 koní tak WUG HG 620,pak jedne cz exportka a nakonec jeden Ahmanídežád v Rakousku.

mardob
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 1-2013

Odesláno Pátek, 05. dubna 2013 - 19:54:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrochu děkuju za příspěvek,Kapitáne dej ještě jeden Island(odkud byl z PL?) jen proboha ať už skončí ta naivní trapnost a naprostá zbytečnost.
Zender
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 268
Registrován: 4-2010

Odesláno Pátek, 05. dubna 2013 - 22:11:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolegové, co je toto za typ značky ? Děkuji

kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.196.213.166
Odesláno Pátek, 05. dubna 2013 - 22:27:41    Odkaz na tento příspěvek  

Voy:S tou bleděmodrou gejšou bych celé Japonsko i s širokým okolím klidně objížděl hooooodně dlouho,i kdybych měl přežívat na rýži.
363eso
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3857
Registrován: 2-2009

Odesláno Pátek, 05. dubna 2013 - 22:30:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zender: Řekl bych, že by to mohlo být nějaké snažení o starou DDR? Nebo pak nějaké velké fake jiného státu.

ICQ - 473947128
http://www.flickr.com/photos/okdbrejle/
http://www.spz.estranky.cz/
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8184
Registrován: 12-2006

Odesláno Pátek, 05. dubna 2013 - 22:34:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad: Zender (268)
Kolegové, co je toto za typ značky ? Děkuji

Nemáš zač ... Jsou to značky bývalé NDR, zavedené v roce 1976 a určené pro vozidla cizinců, kteří končili pobyt a opouštěli NDR; světle červená na bílé s písmenem C byla pro diplomaty a příslušníky zahraničních misí, tmavě modré Q na bílé tabulce pro cizince bez diplom. statusu.
Značky jsou sice nepříliš vzhledné, ale pro sběratele docela zajímavé.

Zender
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 4-2010

Odesláno Pátek, 05. dubna 2013 - 22:38:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

363eso: Je to DDR, nějaký typ diplomatické si myslím, ale nevím..

Voy: Perfektní reportáže, těším se na další !
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8185
Registrován: 12-2006

Odesláno Pátek, 05. dubna 2013 - 22:46:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě doplňuji ke svému příspěvku 8184 tu druhou (nediplomatickou) variantu:

Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2013
Registrován: 9-2006

Odesláno Sobota, 06. dubna 2013 - 10:37:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna z Aukra


S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz

Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zde
363eso
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3860
Registrován: 2-2009

Odesláno Sobota, 06. dubna 2013 - 15:08:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Feudal: O pár komor nahoru.

ICQ - 473947128
http://www.flickr.com/photos/okdbrejle/
http://www.spz.estranky.cz/
Zender
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 271
Registrován: 4-2010

Odesláno Sobota, 06. dubna 2013 - 18:36:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moldavská US značka ze Zahradního města, schválně kdo si všimne co je na značce (značkách) zvláštní...

Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8188
Registrován: 12-2006

Odesláno Sobota, 06. dubna 2013 - 19:00:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad: Zender (271)
... schválně kdo si všimne co je na značce (značkách) zvláštní...

Snad zkratka MD posunutá doprava ?

Kapitán
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 505
Registrován: 6-2012

Odesláno Sobota, 06. dubna 2013 - 22:44:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minulý týden jsem v PL navštívil mé oblíbené Województwo Zachodniopomorskie, konkrétně vzdálený okres choszczeński (Choszczno). Zajímavostí je, že výdej "typu 101" (2x jednořádek) zde po vyčerpání z 1. zásoby (ZCH A001-ZCH Y999) až na 7. zásobu (ZCH 00001+)
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 924
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 08. dubna 2013 - 04:14:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V pátek jsem ještě chodil po "mém" nynějším domově - městečku Inuyama. I zde se objevují malé ostrůvky nové výstavby, povětšinou rodinné domky (zhruba po 10 domech) nebo bytové domy (2-3). Bývá to na okrajích města, ale tzv. satelity zde nejsou, protože místa není nazbyt a města stejně splývají. Parkování je zde už ale vyřešeno důmyslněji, než v případě toho človíčka, co si udělal parking z kontejnerů. Bohužel jsem parkovací zařízení neviděl v provozu.



...už vím, kde vzal kolega Vámos svoji přezdívku..., dále pak vykrášlené mini autíčko a poměrně udivující tabulka na vysokozdvižném vozíku. Na jiném jsem ji nikdy neviděl a na "šiméčko" to taky nevypadá, protože ji má přišroubovanou.



U nádraží probíhá úprava povrchu (nebo i rozšíření) parkoviště. U každé stavby, nebo i menšího stavebního zásahu, který nějak omezuje chodce, či auta, stojí uniformovaný chlapík (i více) a dává pozor na to, aby se něco nestalo. Prostě "to jistí", aby náhodou nedošlo k tomu, že by někdo zvědavý narušil jakkoliv prostor staveniště, které je jasně vymezeno. Dokonce má i praporky, takže může případně zastavovat projíždějící auta



V pátek jsme nasedli do vlaku a železnicí jsme cestovali po celý víkend. První zastávka byla Nara, která leží v provincii Kansai (Kinki), prefekuře Nara. Podle tohoto města se dokonce jmenuje i jedno japonské historické období (710-794 n.l.). Do tohoto období se datuje vznik Japonska.
V Naře je největší městský park v Japonsku (500 ha). Zahrnuje chrámový komplex, který čítal ve své době 175 budov, dodnes jich zůstala tak 1/3. Jezdí sem mnoho lidí, takže o autobusy není nouze (přídavné vystupovací schůdky jsou praktické). Zelenobílý autobus je místní MHD.




I když pršelo, aut pomalu přibývalo




Na rozdíl od nás, zde policie pracuje výborně, řídí dopravu a organizuje chodce, cílem je bezpečnost silničního provozu a jeho hladkého chodu. Nezapomínejte, že zde se jezdí vlevo. Levá, to je ta "pravá" strana. Nemohl jsem si na to zprvu zvyknout při přecházení ulice.
Mimochodem, čte se jako u nás, zleva doprava, ale stránky časopisu se listují zprava doleva (odzadu). Na chodníku chodci chodí většinou vpravo.



Do chrámového komplexu je přirozeně zákaz vjezdu, ale např. invalidé, nebo lidé, kteří v areálu pracují, nebo žijí, sem vjet mohou. Pro VIP zde slouží takové místní chrámové taxi, které je po komplexu vozí



Tento člověk ale zaparkoval dost drsně, hned vedle svatyně a na nezpevněném povrchu. Jenže měl výjimku. Asi to byl tedy mnich.



V komplexu se také nachází palác Tódaidži, který v sobě ukrývá největší bronzovou sochu na světě. Ta byla vytvořena před 1200 lety. Socha Budhhy má hmotnost 550 tun a je vysoká 16 metrů. Socha je ukrytá v obrovské síni, která má pozoruhodné rozměry 57 x 50 m a výšku 48 metrů. Když vezmeme v potaz, že palác je ze dřeva, jedná se patrně o největší dřevěnou síň na světě.



Po ukončení návštěvy jsme se vlakem s několika přestupy dostali do blízkosti městečka Ise. Vlaky jsou fungující organismus, je v něm zastoupená moderní technika, ale i lidský faktor (prodej lístků u okýnka nebo v automatu), výpravčí na každé stanici.
Když se chcete přesunout z A do B, musíte cestu trochu naplánovat přes internet. Když ale jedete bez plánu, zeptáte se u okýnka. A pak začne divadlo. Člověk vytáhne velkou poskládanou papírovou mapu, která obsahuje všechny spoje z okolí. Ale spoje jen jednoho vlakového přepravce. Pak okamžik přemýšlí, a hledá vhodný spoj, včetně přestupu. Když se podíváte na mapu, zjistíte, že je to pro normálního smrtelníka neřešitelné . Pak vám vystaví jízdenku.


Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 925
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 08. dubna 2013 - 05:09:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Druhý den jsme pobývali v Ise, což je prefektura Mie. Jde o nejposvátnější místo šintoismu. Jde o dvě svatyně Vnější (Geku) a Vnitřní (Naiku), vzdálené od sebe asi 6 km. Každá svatyně je vyrobena z prostého cedrového dřeva a střechy jsou doškové. V okolí je také pár budov, většinou opět jen ze dřeva. Ke svatyním je přístup pouze pěšky, ale cesta je velmi dobře přístupná. Přímo u svatyně platí zákaz fotografování, což všichni dodržují, i když je tam chlapík, co to kontroluje a zároveň tak nějak organizuje příchozí dav lidí.

Zajímavá je pro nás skutečnost, že svatyně se každých dvacet let rituálně rozebírá a staví kompletně znovu. Dává se tím najevo, že hmotné statky jsou pomíjivé, důležité je přímo to místo, genius loci. Měli jsme štěstí, že tento rok probíhá obnova. Viděli jsme, jak staré a nové budovy, tak jsme byli i svědky rituálního rozebírání. Takto se svatyně rozebírají jíž od svého založení, tj. roku cca 350 n.l.
Přímo do svatyně se nedá dostat, přístup mají jen kněží a císař.

Ale půl kilometru od těcho míst jsem objevil vjezd do "civilní" části areálu, kde je vjezd umožněn jen vyvoleným. Vše za dohledu vrátného. A zrovna u vrátnice jsem potkal 2 auta.



Pár foto místních tabulek. Znaky jsou podle mě docela v tomto případě hezčí, než obvykle.
Na nekvalitních foto vidíte opravdu modré Ferarri. Sice jsem stál za sklem a pršelo, nicméně vyfotit modré Ferarri v Japonsku, co má borec taktřka v obýváku...to jsem vám musel aspoň nějak zprostředkovat.




Svezli jsme se místním autobusem, Vedle řidiče vidíte takovou mašinku - levá část je rozměnovačka, funguje od 1000 do 50 jenů. Při vstupu do autobusu prostředními dveřmi si vyzvednete lísteček, s údajem, ve kterém pásmu jste nastoupili. Na obrazovce běží údaje, kolik kdo platí jízdné, s přihlédnutím k tomu, kde zrovna jste a kde jste nastoupili.
Když vystupujete, platíte tak, že házíte mince do trychtýřku vpravo. Pokud nemáte drobné, měnička vám vymění tak, že po vložení bankovky 1000 jenů (nejmenší bankovka) vám vypadnou mince 10x100 jenů. Po vhození stovky vám rozdrobí na menší a stejně tak v případě vhození 50 jenové mince. Nevedou minci 20.
Technicky je to geniální v tom, že oba strojky jsou spojeny v jeden a mince se "točí" dokola, nové přibývají a co narůstá, je počet 1000 bankovek, ale ty jsou skladné a tak měnička zabírá málo místa. navíc funguje zcela automaticky.



Ale už dost chladné techniky! S focením slečen je to tady trochu složitější. Přece jenom kultura je odlišná a i mladý nesezdaný pár se na veřejnosti k sobě nemá, natož aby někdo někoho políbil. Tuto mladou dívku v kimonu jsem velmi slušně poprosil a ona souhlasila a pak to horlivě vykládala kamarádce.



V baru jsme sice tyto děvčata také poprosili, ale oni se nechtějí nechat fotit samotné od cizince. Ale zase se rády vyfotí s vámi. Nakonec jsme je přemluvili. Prsty u tváře, to je tady zcela normální při focení. Není to ale nám známa Victoria, neboli "V". Je to trochu jiný symbol, palec je s prsteníčkem a malíčkem spojen do "O" (zřejmě původ v Zenu, ale to už vařím z vody). Říkají jim tady "prsty štěstí", možná tak nějak vypadá i symbol toho slova v japonštině.

Guldys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1075
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 08. dubna 2013 - 09:51:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Voy (924): na té fotce městského autobusu je, jak koukám, japonská pobočka Busline
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 926
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 08. dubna 2013 - 10:46:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A zase do práce. Postavil jsem se na křižovatku a nafotil směsici projíždějících aut, dodávek, autobusů, nákladních vozů.












Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15563
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 08. dubna 2013 - 16:36:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dojčland:



Copak je to za SPZ? Nějaká předválečná, ne?

Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8190
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 08. dubna 2013 - 16:53:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad: Martin_j (15563)
Copak je to za SPZ? Nějaká předválečná, ne?

Souhlasí ... je to Chemnitz /Sachsen/, 1901-1945. IV je na této značce římská čtyřka !
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15565
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 08. dubna 2013 - 21:47:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co tahle SPZ?

Foceno v Maďarsku v Szegedu, už jen to auto je nějaké hodně divné...




A pak ještě tohle:



Místo focení: Vozovna DP Timisoara (Temešvár) v Rumunsku, autobus bych podle barviček tipoval na ex-Mnichov. Co ta SPZ? Nějaká převozní nebo jiná podobná dočasná?

Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8192
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 08. dubna 2013 - 21:54:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad: Martin_j (15565)

Maďarská YHA-580 je značka pro pomalu jezdící vozidla (do rychlosti 60 km/h), série je v rozsahu YAA-YZZ.
Rumunská TM 048434 je prozatímní značka, něco jako naše manipulačka nebo papírová převozka.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15568
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 08. dubna 2013 - 22:07:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaký smysl má rozlišovat pomalu jezdící vozidla a "ta ostatní"?

A tahle značka?



Maďarsko, vozovna DP Szeged

Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Mitrovák1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 1-2011
Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 09:49:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Náhodou jsem zase jednou po čase zabrousil do komory zahraniční, a zjistil, že je zrovna "probíráno" Maďarsko. Občas (2x za rok) tam vyrážím na prodloužený víkend a se zájmem sleduju, jak jim tam přibývají auta =značky. Systém jsem po chvilce přemýšlení pochopil, že jedou podle abecedy, letos v půlce března jsem nejvyšší potkal v autobazaru v Gyoru MHW 077 a MHW 088 (zajímavá náhoda ), ale nevím, proč jsou některé staré kombinace začínající na Fpp ččč na žluté podložce, a hlavně mě překvapilo, že se občas potká "ulítlá" kombinace, letos např. ZSA ččč, jestli je to číslo na přání? Nepomůže mi rozlouskonout tento oříšek někdo ? ( znalec Tomcat?? ).
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 927
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 09:50:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera jsem ještě zachytil velkou motorku HD, která se mihla okolo mě, aniž bych ji zastihl. Jaké pak bylo moje překvapení, že jsem ji potkal na svých toulkách městem. Zajímavé na tom celém je, že motorka má sajdkáru a přívěs.
Jenže spojovací díl je podle mě ISO 50, tím pádem se jedná o klasický přívěs za auto i s příslušnou značkou. Přívěs jsem tady nikdy neviděl (ani za náklaďákem, to byl jen návěs), natož abych udělal foto. Bonusem je, že motorka má na sobě několik značek.





Porsche - všímaví kolegové jistě uvidí, že má volant na "špatné" straně. Pro mě to je důkaz, že v Japonsku jde legálně přihlásit auto, i když má volant vlevo.



V jednom zákoutí stálo auto bez značek, to je nevídané



Schválně, který vůz vám připomíná tento Nissan? K tomu ještě přihodím malou dodávku a ramenem, kterak sundávají ozdoby z právě proběhnuvší oslavy.



Večer jsem objevil tento starý a zřejmě už nepojízdný autobus s nejnižší (nejen autobusovou) viděnou tabulkou (série 22)



Trochu něco k nákladním autům. Když nepočítám klasické náklaďáky, jak je známe u nás, podivil jsem se nad jakýmsi hybridem, který je zde velmi rozšířen. O co jde. Vůz už je tak dlouhý, že by klidně snesl návěs. Ale oni to takhle neřeší, prodlouží ložnou plochu a chlapče proplétej se uličkami jak jen dovedeš....Auta jsou tří, nebo čtyřnápravová, u 4nápravové verze zatáčejí obě přední.



Občas se také natrefí na tahač a návěs. Ale není to moc často. Návěs má samostatnou tabulku. Na prvních dvou foto je stejný tahač zepředu a zezadu, pak cisterna celkový pohled.
Zajímavé je, že na silnicích je vcelku přes den provoz, ale výfukové zplodiny nejsou cítit. Ani ze starších nákldních vozů se nekouří...

že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4117
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 10:30:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Mitrovák1 (301)
"...a hlavně mě překvapilo, že se občas potká "ulítlá" kombinace, letos např. ZSA ččč, jestli je to číslo na přání?"

Ano, v H se vydávají značky podle abecední posloupnosti. Mimo to lze potkat:
- značky mimo pořadí (na přání): To je jenom výrazně předběhnutý řádný výdej.
- celé série na přání: TOI mají "hajzlíkáři" TOI-TOI. BPO a BPI jsou pro změnu série budapešťského dopravního podniku, kdy značka BPO-123 odpovídá autobusu evid. č. 0123 a písmena BP zobrazují tradiční kód BudaPešti. BPI-234 = bus č. 1234. Určitě existují i další série na přání.
- značky na přání: Ty jsou v konfiguraci ABCD-12 nebo ABCDE-1

Značky se žlutým plechem mívají autobusy a taxíky, nějak to souvisí s daňovým zatížením vozidla, detaily nevím.

Celkově lze H značky hodnozit jako přehledné a povedené i při tom abecedním výdeji bez okresních kódů či jiných regionálních prvků.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4120
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 12:31:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Voyi, ty autobusové a náklaďákové značky jsou nějak velké, ne? Alespoň mi to tak připadá. Můžeš nějakou změřit nebo nafotit třeba s papírem A4, aby šlo rozměry odvodit? Prosím...
Předem děkuji. :-)
Mitrovák1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 1-2011
Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 14:14:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad že by 4117
Dík za vysvětlení, ti žlutí maďaři mi připadali jako taxíci, ale nebyl jsem si jistej ...

Při jejich abecedním systému asi musí docela dobře fungovat nějaký centrální registr, aby nedocházelo k duplicitnímu výdeji, že jo? (nebo mají nějaký maďarský Hicon, který jim vyrobené značky distribuuje??) To by měli jít ti naši "odborníci" do Uher na zkušenou ...
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7477
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 14:25:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Voy (927):

Levostranné řízení jsi zachytil i ve svém příspěvku č. 924 na bílém Mercedesu.

Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 31.3.2013
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 31.3.2013
Regiomap Zlínského kraje - update k 31.3.2013
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4914
Registrován: 6-2002

Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 15:11:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že_by:
ty autobusové a náklaďákové značky jsou nějak velké, ne?
Normální značky jsou 330x165 mm, pro "těžká vozidla" jsou skutečně větší - 440x220 mm.

Voy:
Večer jsem objevil tento starý a zřejmě už nepojízdný autobus s nejnižší (nejen autobusovou) viděnou tabulkou (série 22)
Čo si predstavujete, Kefalín, pod takým slovom "nejnižší"?

Série, resp. první číslo, je podle druhu vozidla. Přičemž původně byly jednociferné, od roku 1967 dvouciferné a od 1998 jsou trojciferné.
0 - speciální stroje
1 - náklaďáky přes 2000ccm
2- autobusy přes 2000ccm
3 - auta přes 2000ccm
4 - "náklaďáčky" do 2000ccm (do 660ccm v jiných barvách)
5 - auta 660-2000ccm¨
6, 7 - dříve trojkolky
8 - speciální vozidla
9 - různá vozidla (asi jinam nazařaditelná)
Navíc se baravně rozlišuje soukromé (tmavá na světlé), a pro komerční využití (světlé písmo na tmavém podkladě).

A nebo to bereš podle znaku (sa), který je nejnižší používaný (v japonské fonetické abecedě hiraganě) používaný na běžná vozidla?

Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Vše o historii značek v Česku najdete v knize:
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4121
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 15:14:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Mitrovák1 (304)
Podle mých dosavadních (povrchních) zkužeností předpokládám, že značky jsou ražené metodou "Hungarohicon", tedy centrálně. Nicméně ve Francii je také abecední výdej (stejně jako v Itálii) a značky jsou vyráběné individuálně - takže se pouze centrálně přiděluje kód dle nějakého abecedního pořadí v reálném čase. V době počítačových sítí je tato metoda možná i v tak bordelářském státě jako je Francie.
Na ukázku ještě přidávám nějaká fota z Uher.
1x Taxi, 1x ZMP

1x formát používaný pro US car, asiatskou provenienci i pro motocykly, 1x legální zmenšená samolepková autoznačka
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 928
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 15:42:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vámos: dobře jsi to napsal...já jsem to napsal blbě, bylo to způsobeno mou neznalostí. Takže 22 je vlastně série 2 a 2 řada, série 200 je serie 2 100 řada ?

Rul: no vidíš, ani jsem si toho nevšiml. Za chvíli totiž nebudu vědět levou pravou. Tím, že jezdí vlevo mě trochu matou, hlavně při přecházení silnice. Nebo jdeš po přechodu na zelenou a najednou k tobě přijede auto až když jsi skoro na konci. Pustí tě, to je jasný, ale pocit je to zvláštní. Já jsem totiž nikdy nebyl v Británii, takže to nemám "odzkoušené".

(Příspěvek byl editován uživatelem voy.)
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1133
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 15:45:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mitrovák 304
Maďarské tabulky jsou vyráběné centralizovaně firmou Plakett Kft. ve městě Györ. Výroba tabulek současného systému začala v květnu 1990 a výdej posléze 8.8.1990.

že_by (4121)
Díky za hezké fotky. Ten taxík EBC-773 by měl být registrovaný v župě Csongrád (Szeged). Zajímavostí je, že na rozdíl od jiných kategorii vozidel jsou taxíky rozdělené podle bloků písmenných sérii k jednotlivým župám.
Ten tmavě červený Escort je také docela zajímavý. Jak jsi zprávně napsal, má značku na přání, ale k této sérii (RRB) se váže taková malá legenda. Říká se, že tyto značky byly jednu dobu v oblibě proto, že zdánlivě vypadaly jako policejní (policie má RB a dva bloky čísel po dvou). Nevím jestli se něco podobného na přaní vydává i dnes, ale každopádně je zajímavé, že to tehdy maďarským úřadům nevadilo...
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4123
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 15:57:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Peugeot (1133)
Potvrzuju, vše foceno v Szegedu. Ještě mezi značkařské chuťovky patří zopakování kódu značky u dveří autobusu a na levém boku také:
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15570
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 18:00:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě mezi značkařské chuťovky patří zopakování kódu značky u dveří autobusu a na levém boku také:

Pozor!

1) Není to tak vždy, je to firma od firmy různé, tenhle autobus je z ČSAD Debrecen a tam to tak je, naopak na fotkách autobusů Borsod Volán v Miskolci a Kapos Volán v Kaposváru jsem nic takového nenašel.
2) Podle mě je to spíš o tom, že SPZ zde slouží jako "evidenční číslo" (stejně jako u drtivé většiny českých ČSAD) a je třeba to číslo zvýraznit, aby bylo možné rozlišit od sebe autobusy na dálku.

Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4125
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 18:19:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, to je pravdivý postřeh. V tomto případě je kód ze značky zopakován jako interní označení vozidla. Naopak, u budapešťských městských autobusů přizpůsobili poznávací značky evidenčním číslům busů.
Však jsem také nikde nepsal, že je to jednotné či přímo zákonem stanovené pravidlo!
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15571
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 18:19:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A protože jsem právě dokončil třídění fotek z Rumunska, podělím se. Vynechám běžné SPZ spatřitelné i u nás, ty asi všichni znáte.

Asi první překvapení - SPZ tam mají trolejbusy a dokonce i tramvaje. SPZ jsou obvykle žluté, je na nich obvykle jméno města a nějaké číslo, které obvykle nijak nesouvisí s evidenčním číslem vozidla:

Timisoara - vlevo tramvaj Timis, vpravo trolejbus Škoda 24Tr (SPZ = ev.č.).



Arad



Bukurest - SPZ je na některých vozech jen "napsaná", na některých vozech jsem jí na fotkách vůbec nenašel



Ploiesti - tramvaj sloužící jako pracovní



Brasov



Cluj-Napoca



Oradea



Celkově to na mě působí dojmem neuspořádaného chaosu, každé město si to dělá po svém. SPZ by se údajně měly opakovat - nová vozidla dostanou SPZ vyřazených.

Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15572
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 18:27:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Druhý díl. Žluté značky mají i různé motorky, mopedy, pracovní a stavební stroje. Opět tu vládne obstojný chaos.

Timisoara



Arad



Bukurest



Brasov



Medias v okrese Sibiu. Z téhle směsky mám pocit, že vlastní SPZ vydává snad každá vesnice a SB značí aspoň jakouž takouž příslušnost k okresu.




Oradea (region Bihor)


Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15573
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 18:31:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třetí díl - různé podivnosti:

Tohle bude asi armáda:



Policie:



Když to máme moc dlouhý, tak... (na blatníku nějakého terénního auta):



A tohle už jsme řešili včera:


Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4126
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 18:33:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Každopádně děkuji za přísun fotek! Už jsem tady někdy v minulosti dával odkaz na Tvé fotoreportáže z RO (komora zahraničních tramvajových provozů). Nyní jsme to dostali od autora pokopě přímo na stříbrném podnosu.
Už ty fotky v minulosti někdo komentoval, značky na tramvajích jsou patrně jediné svého druhu na světě.
Každopádně to nejsou SPZ (státní poznávací značky), ale nějaké městské nebo regionální registrace. Proto jsou město od města jiné a jinak (ne)povedené. Asi nejzdařilejší jsou ty registrace z města Cluj-Napoca.
V CZ jsou takové značky-neznačky na komedošských vozidlech, už jsme tu také ty fotky v tuzemské komoře měli.
Martine, díky, budeš-li míti další podobné snímky, určitě je tu rádi uvidíme.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15574
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 18:43:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A k zamyšlení - jsou to značky na přání nebo nějaké vyhrazené série?

Firma Fany, Cluj-Napoca



Firma Meditur (= místní dopravní podnik), Medias




Jak vidíte, jde o autobusy různých typů a pokud jsou ojeté, jsou z různých měst. Těžko uvěřit, že by to nakupovali všechno naráz, takže mají SPZ v řadě za sebou. Pro pořádek dodejme, že další busy téhle firmy měly SB 02 FFP, 05 BOV, 05 UEB, 08 GBX, takže čísla úplně mimo.

Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15575
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 18:52:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Však jsem také nikde nepsal, že je to jednotné či přímo zákonem stanovené pravidlo!"

Já jen zdůrazňoval, že pokud je to v jednom městě, neplatí, že to tak je všude.

Naopak, u budapešťských městských autobusů přizpůsobili poznávací značky evidenčním číslům busů.

Dneska už to taky neplatí, to bylo za éry Ikarusů. Mám tu třeba fotku nízkopodlažního kloubového Volva s logem DP se žlutou značkou FKU-948 a krátké Volvo s bílou KTK-395. Nicméně netříděné fotky z Maďarska tu mám hned ze tří akcí, až to proberu, dám sem taky takový výcuc.

Už jsem tady někdy v minulosti dával odkaz na Tvé fotoreportáže z RO (komora zahraničních tramvajových provozů).

To byl spíš někdo z kolegů, bylo nás tam asi 5-6, samí k-reporťáci postižení veřejnou dopravou. SPZ nikdo další z nich nefotil, to jen já.

Z Rumunska by to v tuhle chvíli měly být všechny fotky focené "kvůli značce", pak tu mám ještě nějaké tramvajové, trolejbusové a autobusové fotky, ale ty asi nebudou nijak extra zajímavé, je to vesměs to, co už jsem sem dával.

Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15576
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 19:10:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A moment, ještě něco...

Foceno v Sibiu, předpokládám, že marocká diplomatická:



Jú es ej - divím se tomu, že by si Američani vozili auto s sebou přes moře do Evropy, ale kdo ví:



Tohle vypadá tak nějak rusky. Uhádl jsem?



A o tomhle neumím říct vůbec nic:


Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8193
Registrován: 12-2006

Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 19:31:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad: Martin_j (15576)
Foceno v Sibiu, předpokládám, že marocká diplomatická:
Je to tak ... 10 = Čína.

Tohle vypadá tak nějak rusky. Uhádl jsem?
Ruský styl opravdu nezapře ... je to arménská diplomatická; 23 = Rumunsko.

A o tomhle neumím říct vůbec nic:
Je to španělská dealerská značka.

(Příspěvek byl editován uživatelem tomcat.)
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7479
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 19:42:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomcat (8193):

A jaký diplomatický kód má v Maroku Rumunsko?

Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 31.3.2013
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 31.3.2013
Regiomap Zlínského kraje - update k 31.3.2013
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4127
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 19:49:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Martin J. (15574) - "A k zamyšlení - jsou to značky na přání nebo nějaké vyhrazené série?"
Podle všeho to je "běžný výdej", kterému se trochu pomohlo - ovšem asi mimo běžná administrativní pravidla. Však takhle to v byzantinských zemích chodí.
mardob
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 1-2013

Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 19:53:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://neofolk.blogosphere.cz/

Značky,zajímavosti,Praha
Tomcat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8194
Registrován: 12-2006

Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 20:10:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad: Rul (7479)
A jaký diplomatický kód má v Maroku Rumunsko?

Já starý tupec, hlava děravá ... Hanba mne fackuje ...
Spoléhal jsem se na rutinu a spletl jsem to; první číslo je pořadové, druhé /za pomlčkou/ udává kód příslušné země, tedy správně má být -> 48 = Rumunsko. Omlouvám se ...
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7480
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 21:01:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomcat (8194):

Bych se právě divil, kdyby se čínský diplomat s působením v Maroku bohybloval v Rumunsku a ještě se rumunskou podložkou PZ. Přesto díky.

Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 31.3.2013
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 31.3.2013
Regiomap Zlínského kraje - update k 31.3.2013
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5473
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 09. dubna 2013 - 21:02:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že_by: Podle všeho to je "běžný výdej", kterému se trochu pomohlo - ovšem asi mimo běžná administrativní pravidla. Však takhle to v byzantinských zemích chodí.

A Spolková republika Německo je taky byzantinská země? V Rumunsku je možné si za dodatečný poplatek určit tři sériová písmena na značce, číslo je pak přiděleno jako nejnižší volné v pořadí.

Martin_j: Jaký smysl má rozlišovat pomalu jezdící vozidla a "ta ostatní"?

Maďaři mají zvláštní sériové písmeno pro přívěsy či motocykly (i když to nedodržují úplně striktně), takže to berou jako součást systému. Konec konců i u nás se rozlišuje to co jezdí pomalu a má to v krajském systému žlutou značku.

A tahle značka?

E-2781603 je maďarská dočasná značka s platností nejvýše 30 dnů a vydaná v roce 2003.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1518
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 10. dubna 2013 - 00:10:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_j 15565
To divné auto je podivně opanceřovaný Robur.

hledám další SPZ/RZ do své sbírky, přeji tvůrcům tabulky výdrž.