K-report
 

Archiv diskuse Tratě na jihozápadní Moravě do 19. 02. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Tratě na jihozápadní Moravě » Archiv diskuse Tratě na jihozápadní Moravě do 19. 02. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bdmtee
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.217.219.40
Odesláno Středa, 23. ledna 2013 - 16:26:59    Odkaz na tento příspěvek  

zájmům většiny cestujících
Nevím, co je pro většinu cestujících zajímavější, jestli cestovat vizy řady Bdmtee + 242 (210), nebo modernizovanými vozidly typu 854, 842, etc.
Kdosi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.61.135
Odesláno Středa, 23. ledna 2013 - 16:31:31    Odkaz na tento příspěvek  

David Jaša: A co pohyb cestující veřejnosti právě na ten vlak, který má odjet právě ve chvíli, kdy bude přijíždět vlak a jeho vlaková cesta bude blíže k výpravní budově a tudíž blíže k příchodu k vlaku.
Samozřejmě, že je ve stanici plánován podchod (či nadchod nebo jiné mimoúrovňový přechod) ale pokud cestující veřejnost spěchá na poslední chvíli vlak, tak se nedívá na levo, na pravo a klidně běží přes koleje. A tomu nijak nezabráníš, ani pokutou jin v tom nezabráníš.
Navíc na ZabZař, které bude instalováno v eventuelní variantě je možno nechat přejezd uzavřen a po projetí vlaku nedojde k otevření přejezdu a při následovném zavření přejezdu k opětovnému zavření a prodloužení doby odjezdu.
Dalším faktorem, kterým je třeba tak trochu počítat je změna traťové rychlosti a eventuelní změna složení vozidel. Ono na 24 kilometrech se už docela projeví rozdíl v rychlosti a jiném HV. Takže výsledné časy, kdy tam který vlak pojede jsou tak trochu někde jinde. Což je třeba vzít v úvahu.
Lubomír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 6-2009
Odesláno Středa, 23. ledna 2013 - 20:03:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Každé má svoje pro a proti, obecné pravidla, proč je 0 kolej výhodná a proč ne znám taky. Ono čarovat ve schématech umí dopravácí bezvadně. Ale vyzkoušet to potom zkreslit kolejově situačně a vyřešit i výškově, tak to už je kumšt. Zejména když stanice je v převýšeném oblouku ve kterém je přejezd a z hlediska etapizace je nutné provést napojení do výhybek rapotického zhlaví... Škoda jen, že dopraváci netuší, že skutečný svět se nerealizuje ve schámatech, ale v S-JTSK.

(Příspěvek byl editován uživatelem Lubomír.)

http://kubickaparabola.wz.cz/
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2777
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 24. ledna 2013 - 18:52:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdosi: Samozřejmě, že je ve stanici plánován podchod (či nadchod nebo jiné mimoúrovňový přechod) ale pokud cestující veřejnost spěchá na poslední chvíli vlak, tak se nedívá na levo, na pravo a klidně běží přes koleje. A tomu nijak nezabráníš, ani pokutou jin v tom nezabráníš.

Zábradlí mezi kolejemi to umí docela dobře. Při perónech 550 mm nad TK stačí klidně jen u konců perónů.

Lubomír:
Ale vyzkoušet to potom zkreslit kolejově situačně a vyřešit i výškově, tak to už je kumšt. Zejména když stanice je v převýšeném oblouku ve kterém je přejezd a z hlediska etapizace je nutné provést napojení do výhybek rapotického zhlaví...

Nechceš mi tvrdit, že se kolejová spojka do těch ~ 140 m přímé mezi koncem perónu a začátkem přechodnice nevejde, že ne? A co že s tím má společné rapotické zhlaví?

Škoda jen, že dopraváci netuší, že skutečný svět se nerealizuje ve schámatech, ale v S-JTSK.

Viděl bych to obráceně. Na obou stranách se hledají důvody, proč to nejde, když ta druhá strana vytáhne jakýkoliv argument.

Třeba současný koncept JŘ nevydrží navždy a nemožnost současných vjezdů/odjezdů na brněnském zhlaví bude znamenat nutnost podstatně větší investice v brněnském uzlu. Má pak taková úspora vůbec smysl, když se to dá bezbolestně udělat správně?

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8546
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 24. ledna 2013 - 23:35:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Několik fotek dokumentujících provoz v mezistaničním úseku Tetčice - Střelice v úterý 18. 9. 2012 mezi 14:20 a 15:55 h (podotýkám, že jsou zde zdokumentovány všechny vlakové spoje, které tímto úsekem v uvedeném časovém období jedou; v popiscích používám - pro lepší přehlednost - číslování vlaků platné v GVD 2012/2013):


Mezi 14:25 a 15:56 h jsou tedy volné "díry" (po odečtení intervalů křižování) mezi 14:33 a 14:48 h, dále mezi 15:06 a 15:21 h, stejně tak i mezi 15:40 a 15:48 h. V dalších hodinách je situace (jak jinak - i zde platí principy taktové dopravy) obdobná (s výjimkou, že mezi S:07 - S:15, resp. L:12 - L:21, zde pak jezdí "lichý Zastávecký pendl").
application/vnd.ms-excel
240 - nove spoje v odpoledni spicce GVD 2012-2013.xls (79.9 k)

A jak vyplývá z tohoto tabulkového souboru, tak i na stávající infrastruktuře je možné zavést spoje s odjezdy z Brna hl. n. ve 14:22, 15:22, 16:22, 17:22 i 18:22, které by navyšovaly počet příměstských spojů v úseku Brno - Zastávka u Brna ze 2 na 3 spoje za hodinu. Vše podstatné je (vcelku podrobně) uvedeno v jednotlivých listech tohoto souboru, jako nejdůležitější věci připomenu:

- dodatečně zavedené spoje znamenají nulové nebo jen docela malé zhoršení v otázce přenášení zpoždění mezi vlaky na trati č. 240 (viz 5. list souboru).
- pro zavedení těchto spojů postačí jediná (!) dodatečná souprava 842 + ex954 (tzv. "kočkopes"; viz 3. list souboru).
- vedlejším přínosem by mohlo být odstranění "posunovacích manévrů", ke kterým dnes dochází v Brně hl. n. při obratu z Os 4839 na Os 4842 nebo při obratu z 4843 na Os 4846.
- navíc zde uvažuji zavedení nových Os vlaků Brno - Zastávka s odjezdem z Brna hl. n. ve 13:06 a 19:06, pro které by ani nebyla potřeba souprava navíc, postačilo by efektivnější zoběhování souprav (podobněji viz opět 3. list souboru).
- 3 Os vlaky za hodinu v odpolední špičce (odpolední špička v příměstské dopravě = výhradně ve směru Z BRNA, nikoliv ve směru do Brna), to je stejný počet jako na úsecích Brno - Blansko nebo Brno - Hrušovany u Brna (= modernizované dvoukolejné koridory, vybavené mj. autoblokem).

Mimochodem, tato a tato fotka pocházejí z místa, kde jistý projekt s celkovým rozpočtem cca 4,5 mld. Kč, z nějž jsem zde již uváděl několik ukázek, počítal s "výrazným zvýšením traťové rychlosti" - z 80 km/h na 85 km/h.

Nakonec jen velmi krátce k jednomu zmíněnému argumentu: neexistenci 0. staniční koleje ve stanici, kde končí/začíná jízdu část příměstských spojů, považuji za násobně větší nesmysl než existenci 0. staniční koleje ve stanici, kde se předpokládá konec dvoukolejného traťového úseku. Zatímco první uvedené úskalí znamená provozní komplikace (kolize protisměrných vlakových cest = stav připomínající jednokolejnou trať), v napojení 0. koleje na navazující jednokolejný traťový úsek nevidím problém - řešením je dvojice výhybek (spojujících 2. SK s 0. SK a 1. SK s 0. SK) pro v = 60 km/h; anebo (čímž by odpadl argument, že "za žst. Zastávka u Brna už by byl úsek jednokolejný") prodloužení dvoukolejného úseku asi o 380 metrů (tzn. zapojení 0. SK do 1. a 2. SK by i na rapotickém zhlaví žst. Zastávka u Brna bylo obvyklým (takovýmto) způsobem.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Lubomír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 6-2009
Odesláno Pátek, 25. ledna 2013 - 08:37:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaša:
Nechci se hádat, kdo má pravdu, ale 140 m přímé tam opravdu není. Už výhybka č. 6, jejíž koncový styk v koleji č.2 je (dívejme se na no ve směru staničení) cca 6 m před hranou nástupiště je transformovaná v nepřevýšeném oblouku. Bezprostředně 6m před výměnovým stykem navzžen konec přechodnice. Takže se nejedná o přímou, ale o složený oblouk s převýšenou částí a s nepřevýšenou částí, kde je vložená výhybka č. 6. Oblouk je ve všech třech kolejích a končí těsně před nástupišti. Dále je tu otázka rychostí. Jistě, zase budete argumentovat, že navrhovat hlavní koleje nemá smysl na 100, ale rapotické zhlaví by se mělo v navazující stavbě přeložit také na 100. Směrově je stanice Zastávka u Brna dosti komplikovaná. Jasně, proč ale řešit navazující stavbu, když nebude ani tato. Je pravda, že když nebudou z EU paníze tady, mohou být jinde. Je spousta potřebných míst. Nemusím chodit daleko. (Znojmo - Břeclav na 120 v podstatě za stejnou cenu) Ale je otázka jestli vůbec. Realizace železničních staveb je čím dál koplikovanější právě z obdobných dovodů, jako u stavby Elektrizace Brno - Zastávka.

(Příspěvek byl editován uživatelem Lubomír.)

http://kubickaparabola.wz.cz/
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2778
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 25. ledna 2013 - 11:16:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lubomír:
díky za info. Jen pro upřesnění: ten nepřevýšený oblouk je i ve stávajícím stavu, nebo se tam bude vkládat kvůli peronu?

Jistě, zase budete argumentovat, že navrhovat hlavní koleje nemá smysl na 100, ale rapotické zhlaví by se mělo v navazující stavbě přeložit také na 100.

Nebudu a priori. R v Zastávce nestaví ani dnes, takže by je stanice neměla zbytečně brzdit. Otázkou ale je, jestli je opravdu nutné obětovat kapacitu rychlosti, nebo obráceně, vzhledem k absenci nultých kolejí i na nejnovějších koridorech mám totiž ten pocit, že hlavní problém s nimi je §1. :/

Mě obecně u železniční i městské infrastruktury štve krátkozrakost - staví se něco, co by mělo vydržet 100 let, a přitom tomu dojde kapacita už za 30. U městské je to pak přístup, kdy se u dopravních staveb řeší použitelnost pro chodce, cyklisty a VHD až už je vše ostatní hotovo.
Kdosi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.61.135
Odesláno Pátek, 25. ledna 2013 - 15:05:26    Odkaz na tento příspěvek  

David Jaša:
No vidím že jsi asi nikdy v provozu taky moc nepobyl... To by ses divil, kolik lidí chce ve snaze dohnat vlak klidně i to zábradlí přelezt...
A nesnaž se mě namluvit, že se toto neděje. Protože už nespočetně krát jsem byl svědkem toho jak lidé všude možně přebíhali a nevadil jím v tom ani vlak v sousední koleji, který jel 160 km/h!!!
David:
Davide, je pěkné že toho tolik fotíš a tolik si toho píšeš, ale vzhledem k tomu, že nemáš po ruce potřebné podklady, tak se prosím do oběhů vozů raději moc nepouštěj. Obvzlášť pokud ani neznáš stav záložních strojů v konkrétní dny a na kdy jsou naplánovány Provozní ošetření a revize. Opravdu o tomto tématu ani nemáš páru a to co jsi napsal je absolutní nesmysl. Další co se mě nelíbí, že nebyl podán důvod, proč by se měla dělat 0 kolej, pokud bude tato trať elektrifikována, zdoukolejněna a pokud se bude měnit traťová rychlost a snad přibudou i nějáké stanice. Toto jsi vůbec nezohlednil a je docela škoda času ,který jsi na toto vynaložil, protože jsi ho mohl, bez této doplňující studie na kterou beztak nemáš potřebné podklady, využít naprosto jinak a lépe.
Je škoda, že se nesnažíš zde diskutovat, protože jinak se dostáváš do té pozice kde právě jsi a to, že si o tobě hodně lidí myslí, že to tak trochu nemáš v hlavě v pořádku. David Jaša píše o krátkozrakosti při stavbě infrastruktury. V tomto případě jste oba dva krátkozrací, když nedokážete zohlednit pár faktů, které celou trať naprosto změní.
Je to: Zdvoukolejnění, Elektrifikace, Zvýšení traťové rychlosti, nové zastávky a nasazení (díky elektrifikaci) jiné řady HV, než je doposud nasazována. A i ten brejlovec 750.7 to zvládne díky tomu o něco rychleji.
Je škoda, že na to Davide nebudeš reagovat, protože bych si to opravdu se zájmem přečetl. A to ty tvé slohové práce se mě moc číst nechcou.
Takže předem děkuji za odpověď Davide (klidně oba dva Davidové)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2779
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 25. ledna 2013 - 17:49:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdosi:
v provozu jsem sice opravdu nepobyl, ale to neznamená, že bych neviděl koledování si o Darwinovu cenu... Nicméně bylo to na služebním přechodu v Šakvicích, který si o neoprávněný vstup do kolejiště přímo říká.

Pokud někdo leze do koleje i když tam zábradlí je, je buď moc nízké, moc krátké nebo vypadá, že se dá prolézt/přelézt. Stačí tak 1,2 m vysoké s hustýma šprušlema a dost dlouhé na to, aby byl menší

V tomto případě jste oba dva krátkozrací, když nedokážete zohlednit pár faktů, které celou trať naprosto změní.

Zohledňuješ fakt, že v té stanici mají obracet vlaky každých 15 minut?

Takže předem děkuji za odpověď Davide (klidně oba dva Davidové)

Též děkuji za odpověď.
Honza_o
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2254
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 25. ledna 2013 - 19:19:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nasazení (díky elektrifikaci) jiné řady HV, než je doposud nasazována

Co elektrického tam asi bude jezdit? Žehla s honekrama, pantograf nebo syslovlak? Nic moderního, co by odpovídalo vynaložené investici do elektrizace
Lubomír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 6-2009
Odesláno Pátek, 25. ledna 2013 - 21:08:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza_o
Z tvého úsudku, vyplívá krátkozraké pravidlo ČD nemá - do infrastruktury neinvestovat? nebo se mýlím?

http://kubickaparabola.wz.cz/
albert
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.142.69
Odesláno Pátek, 25. ledna 2013 - 21:11:57    Odkaz na tento příspěvek  

Tak do infrastruktury neinvestuje ČD, ale Fond dopravní infrastruktury...
Českých drahám patří jen vozidla...
Hook
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2002
Registrován: 3-2005
Odesláno Pátek, 25. ledna 2013 - 22:09:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, nevíte někdo, jestli na silu v Ivančicích byla někdy vlastní vlečková mašinka?
Pepík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3461
Registrován: 4-2005

Odesláno Pátek, 25. ledna 2013 - 22:31:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hook : Myslím, že tam bylo "domácí" prasátko 700.837-8. Třeba to ještě někdo upřesní...
Kdosi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.61.135
Odesláno Sobota, 26. ledna 2013 - 00:58:26    Odkaz na tento příspěvek  

David Jaša:
Přeskočit zábradlí o udávané výšce opravdu není problém. Doporučuji delší pozorování na zastávkách Hlavní nádraží a Moravské nádraží v síti DPMB a nebudeš se stačit divit...
V Nemoticích je na obrat soupravy 13 minut. A to tam přijedeš zpožděnej cca 5 minut. Sice přivěšuješ HV v čase odjezdu, ale dá se to stihnout. Navíc výhoda elektrického HV oproti motorovému HV je samostatný start a stop naftového agregátu, což tak trochu problužuje samostatné svěšení a odvěšení. Navíc, v případě provozu soupravy s 054 vozy je rozhodně delší doba vyšroubování a zašroubování nabíjení 62V a jejích krytů než vytáhnutí káblu 3000V (vlastní zkušenost). Takže opět zkrácení doby.
Teď tak trochzu odpovím na otázku Honzy O: Pravděpodobně tam bude jezdit 242 a nějáký počet bymbáků. Pravděpodobně 2 a nebo 3. A vzhledem k tomu, že v ostatních krajích, kde je provoz střídavé trakce se nakupují nová HV, tak je předpoklad, že stará HV postupně přejdou pod DKV Brno, protože to krom několika 814 a hromadu zPrasených 842 nedostanou vůbec nic. A provoz 210 je prozatím zastaven (a to jsem je měl na Os docela i rád než 242).
Hold z EU fondu byly dotace vyčerpány na nízkopodlažní vozidla DPMB, takže se nemáme čemu divit...
A pokud by byl do stanice dosazen posunovač (i to je varianta jako v Tišnově) Tak obrat 15 minut je plně reálný. Dokonce i v Tišnově, kde je přejezd, dvoukolejná frekventovaná (alespoň občas) trať a jednokolejná trať se to za 15 minut dá stihnout...
Mark21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 404
Registrován: 9-2010

Odesláno Sobota, 26. ledna 2013 - 09:15:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I kdyby se však nechali zkonstruovat nová HV tak i nadále by tato elektrizace neměla příliš zásadní efekt z toho důvodu, že ačkoli zde je určita silnější příměstská frekvence cestujících, tak větší část ostatních vlaků by stejně jezdila i nadále motorově (rychlíky,os. vlaky, popř. náklady).

Nechci tím však nějak obhajovat názory našeho drážního odborníka.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2780
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 26. ledna 2013 - 16:26:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdosi:
fajn, nicméně Tišnov se zásadně kolejově nezměnil od 40./50. let, kdy se stavěla současná 250, podobně Nemotice. Oproti tomu se má Zastávka zgruntu překopat a při intervalu osobáků 15 minut do Zastávky a hodina dál to znamená, že tam většina vlaků bude obracet.

Problém nevidím v tom, že by se to nestihlo, ale v tom, že se takhle vyrobí úzké místo, které kvůli kolizím bude limitovat možnosti poskládat dobrý grafikon. Na jednu stranu od Zastávky bude jednokolejka, na druhé straně brněnský uzel - proč si přidávat nějaké omezení navíc?

Ad zábradlí: rola je voda na můj mlýn: dokud tam nebyly ty hladké reklamní panely, lezlo se přes zábradlí furt. Co tam jsou, leze tam někdo vyjímečně, a to má to zábradlí okolo metru. Přidej 10-20 cm a bude z toho něco podobně účinného jako na zastávce Klusáčkova - to nepřelízá opravdu nikdo, a není to o moc kratší, než zábradlí na nádru.

Mark21:
pokud ta elektrická vozidla budou výkonnější než 560, celkem reálně hrozí, že z pokračujících motoráků se udělají zrychlenky, které zastaví jen na části zastávek, třeba v Rosicích, Střelicích a na nové zastávce v Bohunicích.

Lubomír:
ještě k procesním obstrukcím: na jednu stranu se brzdí akce typu Brno-Zastávka, na druhou stranu díky nim není rozběhnutý odsun nádraží v Brně. Takže bych radši dobrý proces obecně, který bude vybírat lepší varianty a poté, co je vybere, je dokáže rychle a efektivně postavit.
Kdosi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.61.135
Odesláno Sobota, 26. ledna 2013 - 16:49:17    Odkaz na tento příspěvek  

Mark21:
Jestli sis všimnul, tak nákladní doprava v úseku Zastávka u Brna - Náměšť nad Oslavou (Studenec je již obsluhován z Jihlavy) je za posledních pár let exponenciálně se blížící k nule. A kdyby nebylo těch pár vlaků pro návoz materiálu na výluky a vojenských vlaků tak je tam doprava již pouze osobní. Vzhledem ke spádovým poměrům je opravdu tak trochu problém provoz nákladních vlaků v poměru počet hnacích vozidel a tažených vozidel nákladních.
K největší pravděpodobnosti lze předpokládat přestup ve Střelicích na navazující trať do Ivančic a Miroslavi. A samozřejmě přestup v Zastávce na navazující vlaky do Náměště, Třebíče, Okříšek či Jihlavy. Samozřejmě se dá předpokládat, že některé Os vlaky budou již z Brna hl.n. vedeny hnacím vozidlem nezávislé trakce. Hlavně rychlíky, které pokračují dále do Jihlavy, Českých Budějovic a Plzně budou vedeny stejnémi vozidly jako doposud, protože časová a energetická úspora by v tomto případě byla nulová až mínusová. Další variantou je možnost provozu některých osobních vlaků tzv. na závěsu. Neboli tak jak je to doposud při jízdě vlaků do Ivančic a Bohutic. Těch možných variant je samozřejmě více, ale elektrifikace tohoto úseku je jeden z přínosných kroků pro provoz na této trati. Další, co by např. bylo dobré udělat je elektrifikace traťového úseku Šakvice - Hustopeče u Brna a Hrušovany u Brna - Židlochovice. I zde by to výrazně pomohlo k nárůstu cestujících ve vlaku z těchto směrů.
A jen pro přimomenutí. Při provozu souprav 854 + 054 + 954 je dosáhnutí traťové rychlosti v úseku Brno Horní Heršpice - Střelice je nemožná. Oproti tomu, když srovnám trakční vlastnosti 242 + 4xbybmák např. ze zastávky Brno - Řečkovice směrem Česká jsou naprosto rozdílné. A tento úsek je téže do kopce, i když méně než do Střelic, ale pořád je a pořád tam táhne daleko těžší soupravu, než táhne (či tlačí) motorový vůz 854.
Kdosi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.61.135
Odesláno Sobota, 26. ledna 2013 - 17:00:25    Odkaz na tento příspěvek  

David Jaša:
Tak samozřejmě, že tyto zábradlí opravdu nemám změřeno (to bych asi opravdu byl za exota), ale to že by tam bylo toto zábradlí bych reálně neviděl. Kvůli pohybu drážních zaměstnanců (např. výpravčí, zabezečováci, posunovač) bych tam to zábradlí neviděl jako reálné. Ale třeba bude, uvidíme s čím přijdou.
To co jsi psal o tom grafikonu, bych až tak kriticky neviděl. Nevím kalik máš zkušeností s tvorbou GVD, ale je třeba počítat, že parametry tratě ož do Zastávky se naprosto změní, takže jakákoliv úvaha o tom, jestli to tam pojede 30 nebo 20 minut zatím nemá cenu řešit. A pak samozřejmě je třeba vzít v úvahu i skoro následující nulovou nákladní dopravu. I když do Zastávky se ještě pořád jezdí častěji než např. do Moravských Bránic. Ale tak jak jsem psal. Vše záleží na tom, jak to grafikáři nakreslí a jaké tam budou obraty souprav. Pro me je tato obnova přínosem.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 661
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 26. ledna 2013 - 17:48:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se nezastaví v České, tak 714 + 2 * Bdtn jezdí z Řečkovic do Kuřimi prakticky stejně jako plechovka s bymáky. A ježdění S3 po městě v jakémkoliv řazení je tak trochu utrpení. Bez nových vozidel je to stejně dlouhodobě marné.

Východní Evropa jste vy.
Mark21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 405
Registrován: 9-2010

Odesláno Sobota, 26. ledna 2013 - 19:05:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdosi: Ano, náklady jsou určitě minimální. Proto jsem také psal "popřípadě". I tak si však myslím, že elektrizace tohoto úseku trati situaci příliš nevyřeší.
Lubomír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 6-2009
Odesláno Sobota, 26. ledna 2013 - 19:08:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po realizaci Elektrizace Brno - Zastávka by byl plný výhled následující: R vlaky v nezávisle trakci 120´ takt jako současný, Sp vlaky, které budou projíždět úsek Lískovec - Tetčice, v 60´ taktu elektrické a v 60´ taktu dieselové, které budou pokračovat jako Os do Třebíče (Sp vlaky budou cca o 10 min. rychlejší, než autobusy, které končí teď na Mendláku) a Os vlaky Brno - Zastávka ve 30´ taktu v elektrické trakci, které budou zastavovat všude. V úseku Brno - Střelice ještě dieselové vlaky v 30´ taktu na Bránice. V úseku Brno - Zastávka budou Os a Sp tvořit onu slibovanou 15´.

(Příspěvek byl editován uživatelem Lubomír.)

http://kubickaparabola.wz.cz/
Bytls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1050
Registrován: 5-2007

Odesláno Neděle, 27. ledna 2013 - 17:41:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes v noci viděni 2 Brejlovci s 15 kotlema do Střelic. Za hodinku Lv zpět.

749 018-8 749 051-9 749 107-9 749 121-0 749 243-2 751 050-6 751 053-0 751 103-3 751 106-6 751 142-1 ... stroje z LD Jihlava
Lukash
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1968
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 27. ledna 2013 - 19:29:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z Valtic :-)



(Příspěvek byl editován uživatelem lukash.)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2782
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 01:00:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdosi:
Tak samozřejmě, že tyto zábradlí opravdu nemám změřeno (to bych asi opravdu byl za exota), ale to že by tam bylo toto zábradlí bych reálně neviděl. Kvůli pohybu drážních zaměstnanců (např. výpravčí, zabezečováci, posunovač) bych tam to zábradlí neviděl jako reálné.

Pravidelný provoz by měl potřebovat akorát toho posunovače a ten doufám už v době realizace bude potřeba jen na náklady, obracející osobáky snad tou dobou už budou v nových jednotkách, nebo aspoň osyslené. Posunovačům by pak mohl stačit snadný přístup na kolej nejblíž budově.

Jinak to zábradlí by mohlo být i na koncích peronů s brankou na klíč visící v dopravní kanceláři.

Nevím kalik máš zkušeností s tvorbou GVD, ale je třeba počítat, že parametry tratě ož do Zastávky se naprosto změní, takže jakákoliv úvaha o tom, jestli to tam pojede 30 nebo 20 minut zatím nemá cenu řešit.

Zkušenosti nemám, ale snažím se na to nahlížet stylem "co by asi grafikonistům mohlo dělat problémy". A zrovna tady už vidím, že příjezd/obrat/odjezd osobáku může kolidovat s průjezdem/obratem zrychlenky a/nebo s průjezdem rychlíku (protože vzájemná poloha osobáku, zrychlenky a rychlíku v Zastávce není určená). Ta kolize cest obracejícího a protijedoucího projíždějícího vlaku prostě potenciální problém je, stejně tak jako možnost, že zrychlenka bude obracet v podobný čas, jako osobník. Všechno to jsou věci, které můžou vést například ke zbytečnému postávání nebo plazení se někde jinde - a to je něco, k čemu by na nových úsecích nemělo docházet, stačí pár takových míst a vede to k horšímu JŘ nebo dražšímu provozu (potřeba více náležitostí).

Že bude zbytek tratě podstatně lepší než dnes je snad argumentem k tomu, aby tomu odpovídala stanice v Zastávce, a ne aby se stala hrdlem hned při prvním rozšíření provozu nad rámec toho, co píše Lubomír (co bylo v projektu).

Jinak platí i to, co píše Thingie - bez nových souprav to nepůjde. Vždyť ta trať nebude hotová dřív než za 10 let a tou dobou budou mít bymáky řádově 40 let a plechy 50, to jest nejvyšší čas je poslat do šrotu nebo do muzea.
Kdosi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.61.135
Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 20:15:00    Odkaz na tento příspěvek  

David Jaša:
Doporučuji se podívat na předpis D1 a D2... Případně nový D1...
Jak vidím, tak opravdu nejsi z provozu a opravdu to co píšeš o zábradlí je blbost, ale to se lidem "z venku" občas blbě vysvětluje...
Ty nové soupravy: A kde by na to asi tak mělo ČD, potažmo JMK vzít??? Když veškeré finance přidělené pro JMK jsou nacpány v šalinách???
Takže si hold budeme muset vystačit s tím, co je a s tím co pošle zbytek ČR jako přebytky po dodání nových HV...
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 663
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 28. ledna 2013 - 20:37:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeden specifický evropský dotační program přece proboha není jediný způsob financování nákupu nových souprav.

Východní Evropa jste vy.
Prdík83
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 551
Registrován: 10-2009

Odesláno Středa, 30. ledna 2013 - 22:50:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé, promiňte mi trochu spam ( ovlivněný nejen vínem ale i osobními pocity ), ale chtěl bych naposledy připít na památku mého známého, jež dnes zemřel. Celý svůj život zasvětil železnici a důchodu si mnoho neužil. Bohužel, to nás většinu poctivě pracujích čeká asi taky-po odchodu do důchodu, který se stále oddaluje, krátce na to skonáme.
Ještě jednou, sbohem...

Kronika žst. Znojmo 1869-2011, pomozte s její kompletací.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě o. s.
http://www.svd-jzm.cz
771068
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1151
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 01. února 2013 - 16:02:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeden z mých nejdéle nevyvoláných filmů, který spatřil světlo světa až nyní, člověk už ani nevím, kde všude byl a že jsem dokonce fotil sazomety

Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
771068
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1152
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 01. února 2013 - 16:38:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě přidám dvě jarní taktéž z roku 2004:

Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Hook
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2004
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 03. února 2013 - 14:26:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Pepík č.3461

Díky za informaci o tom ivančickém prasátku.
Kdysi jsem tam jezdil s náklaďákem a mám dojem, že stávalo pod násypkou.
Ještě se tam jezdí, nebo už všechno vozí silonávěsy?
Vizour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 10-2008
Odesláno Neděle, 03. února 2013 - 18:01:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud tě zajímá vlečka do sila v ivančicích. tak už nic moc. Loni k nám příjel vlak a to šlo do Hamburku Jinak od tý doby nic. Dneska se to vozí bohužel kamionama.
Vizour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 10-2008
Odesláno Neděle, 03. února 2013 - 18:03:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jsem zapomněl Prasátko stojí v remízně.
Prdík83
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 553
Registrován: 10-2009

Odesláno Neděle, 03. února 2013 - 20:46:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeden postřeh z vlaku: v sobotu v brzkých ranních hodinách začal hořet dům mezi stanicemi Břeclav a Boří les, ten obytný dům u přejezdu, zhruba v půli mezi těmito stanicemi. Během loňského roku byl nájemníky opuštěn a pravděpodobně se v něm přes zimu scházeli bezdomovci. ( Ti patrně vinou vadného nebo špatně nastaveného termostatu na topeništi, otevřeném ohni, tento objekt podpálili.) Výsledkem je kompletně vyhořelý objekt, nyní bez střechy. Nejdříve z okolí začaly mizet blízké dřevěné boudy a přístěšky, teď i samotný dům, který pak během roku neujde demolici.

Kronika žst. Znojmo 1869-2011, pomozte s její kompletací.
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě o. s.
http://www.svd-jzm.cz
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8577
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 05. února 2013 - 02:53:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Několik provozních zajímavostí z počátku října 2012.

Denní výluky v úseku Miroslav - Rakšice tehdy přinášely zpožďování lichých Os-244 a z toho vyplývající zajímavé provozní situace v žst. Střelice. Například 1. 10. 2012, kdy si Os 4411 přivezl do Střelic cca 9 minut zpoždění (v popiscích uvádím číslování vlaků platné v GVD 2012/2013):


O den později měl Os 4411 jen asi 7 minut zpoždění, takže Os 4837 nemusel přijíždět na 3. SK, ale na obvyklou 2. SK. I zde dosáhlo mezidobí mezi odjezdem Os 4411 a změnou návěsti na "volno" pro Os 4837 méně než 5 minut.

O další den později jsem z téhož fotogenického místa zdokumentoval průjezd R 665 (s 23 minutami zpoždění) a následný příjezd + odjezd Os 4413; mezi průjezdem rychlíku a zobrazením volnoznaku pro odjezd Os 4411 uplynuly pouhé pouhé 3 minuty a 15 sekund.
Toť dvě drobné ukázky výborné propustnosti úseku Střelice - Brno-Horní Heršpice (více jsem k tomu napsal v popiscích videí).

Lichý R 665 s 23 minutami zpoždění = příklad situace, kdy bylo jeho křižování s Os 4816 přeloženo do žst. Rapotice, takže Os 4816 a následně Os 4841 nezískaly (v kapacitně omezeném úseku Zastávka - Rapotice) tak velké zpoždění, než kdyby měl R 665 třeba jen 15 minut zpoždění, které by se pak téměř v plné výši přeneslo i na Os 4816 a z něj pak na Os 4841. Ovšem 2. 10. 2012 došlo u R 665 k docela jinému případu:

Ani nevím, jestli tehdy došlo v Brně hl. n. k čekání přípojného R 935 do Olomouce, nebo jestli tento ujel rychlíku č. 665 (resp. přestupujícím lidem) před nosem, tzn. podobně jako 9. 12. 2011.

P. S. Nedávno jsem (konečně) sepsal souhrnný text vyvracející jednotlivé argumenty jistého projektu za cca 4,5 mld. Kč a zároveň snad i odpovídající na mnohé z dotazů, které zde v průběhu posledního roku padly, ale já jsem je tehdy ponechal (ze 2 důvodů: 1. na některé z dotazů jsem v době jejich položení ještě neznal odpověď; 2. nechtěl jsem - a nadále nechci - "zahltit diskusi tunou textu", tedy větším počtem příspěvků za krátký časový úsek) bez odpovědi:
application/msword
Argumenty Brno - Zastavka.doc (122.9 k)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Neregistrován
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.246.98
Odesláno Úterý, 05. února 2013 - 07:27:35    Odkaz na tento příspěvek  

Davide , dlouho jsi tady nepsal, a mohu Ti říci, že nám to nějak nescházelo. Ty tvé slohovky jsou opravdu unavující. Schválně nepíšu diskusní příspěvek, protože ty stejně nevíš co to diskuse je.
Lubomír
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 171
Registrován: 6-2009
Odesláno Středa, 06. února 2013 - 08:11:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na víc, jak dvě stránky jsem neměl sílu ani čas. Ale proč Davide zase meleš to svoje? Vždyť už jsem jednou psal složení dopravy po realizaci stavby. Hlavním přínosem v cestovních časech jsou Sp vlaky, které budou projíždět úsek Tetčice - St. Lískovec a které zkrátí cestovní dobu Brno - Zastávka na 23 minut!

http://kubickaparabola.wz.cz/
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8589
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 11. února 2013 - 01:42:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krátký článek z pátečních (8. 2. 2013) Horáckých novin:

Zaujaly mne v něm zejména 2 informace:
- Správně je tam uvedeno, že v roce 2010 došlo pouze k vylepšení stávajícího autobusového terminálu před nádražní budovou (někdy se zavádějícím způsobem uvádělo - a to nejen v případě Náměště nad Oslavou - že jde o výstavbu nového terminálu).
- Zavádějícím slovním spojením však je tvrzení, že "nádraží je nově bezbariérové", což se sice bude týkat vstupu do zrekonstruované budovy, nikoliv však nástupišť, která do pojmu "nádraží" patří zcela jistě také.

U nástupitě patřícímu 3. SK (3. kolej od budovy), na které v pravidelném provozu zastavuje většina rychlíků, je další úskalí, a to že na druhý z přechodů, resp. z něj, se dá dostat jen po překonání výškového rozdílu mezi panelem tvořícím tento přechod a hranou nástupiště. Lidé s pohybovým omezením ("postačí" obyčejné problémy s koleny a/nebo kotníkem apod.) tak musejí jít až na konec úzkého nástupiště, kde je druhý přechod (v popředí této fotky), který již podobné "výškové omezení" nemá.
Problémem se však může stát - a jednou jsem byl účastníkem takové situace - když se za ten "přechod se schodem" postaví výpravčí SŽDC, čímž lidem zatarasí cestu k tomu druhému, "bezeschodovému" přechodu, a na námitku cestujícího, že tento chce využít bezpečnější a "bezbariérové" cesty z nástupiště, odpoví, že "on může přikázat, kudy má cestující jít" a jako alternativu nabízí, že při překonávání toho "schodu" poslouží cestujícímu jako "opěrný bod"...

Dvojice výše uvedených fotek dokumentuje mimořádné křižování R 926 se zpožděným R 663. Jaká provozní situace v úseku Náměšť nad Oslavou - Zastávka u Brna následovala?
- R 663 odjel z Náměště v 18:08 h.
- Tím pádem nemohl odjet z Náměště včas (v 18:13 h) Os (dle letošního číslování) 4847. Z Náměště mohl odjet cca v 18:16 h.
- Do Rapotic přijel Os 4847 asi v 18:31 h, čímž by stáhl své zpoždění, jenomže...
- R 663 projel Zastávkou cca v 18:28 - 18:29 h.
- Tím pádem, protijedoucí (dle dnešního číslování) Os 4844 mohl ze Zastávky odjet až v 18:29 - 18:30 h; do Rapotic přijel cca v 18:42 - 18:44 h.
- Os 4847 tím pádem navýšil své zpoždění na odjezdu ze žst. Rapotice na cca 12 - 14 minut.
Teoreticky by vycházelo setkání zpožděného Os 4847 s Os 4844 na 18:37 - 18:38 h (tudíž Os 4847 by nabral ne 12 - 14, ale jen 3 - 4 minuty zpoždění) do Vysokých Popovic, ale...

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5600
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 11. února 2013 - 17:01:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nereagujte na něj, prosím... Fakt to nemá cenu. Já už ty jeho výplody prostě nečtu, to je jediný možný způsob. To, že je někdo natvrdlý totiž není důvod, proč mu dát BAN - a mnohdy toho lituju.
MH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.105.40.11
Odesláno Úterý, 12. února 2013 - 11:32:44    Odkaz na tento příspěvek  

náhodou mě se tyto příspěvky docela líbí
Kdosi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.61.135
Odesláno Úterý, 12. února 2013 - 15:48:33    Odkaz na tento příspěvek  

MH:
Dokud tě za ně neosolí v práci, tak taky dobrý...
Doporučuji všem čtenářům:
Přečíst, zasmát, či zamyslet, ale nereagovat. Protože neodpoví, či odpoví v nějákém přiloženém souboru, který má 10 stránek a po přečtení 3. už nemám sílu číst ty bláboly dále a beztak tam tam požadovaná odpověď není.
Hold tak to vypadá, když se nějákej blbec z Třebíče snaží vyřešit dopravu v jiném kraji než bydlí. Ať so konečně začne zajímat o svůj kraj a předloží fungující návrhy pro vysočinu. Ale do Moravy bych se bejt jím raději už moc nesral...
Navíc je na depu pár kolegů, kteří ho už vyhlížejí, aby si s ním pohovořili... Tedy asi to bude jednosměrnej rozhovor, ale jak se do lesá volá...
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 659
Registrován: 12-2011

Odesláno Úterý, 12. února 2013 - 16:39:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dělat práskače je sice sprosté, ale i tak na železnici pořádek musí být.
Nejlepší by bylo, kdyby David neexistoval a současně vše jezdilo včas, což na této přecpané jednokolejce asi nikdy nepujde.

http://www.malycestovatel.bloger.cz/

850.030-8, 810.663-5 (Kačenka), 810.191-7, 842.033-3, 754.009-9, 705.914-0, 705.913-2, 113.001-2
MH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.105.40.11
Odesláno Úterý, 12. února 2013 - 18:30:44    Odkaz na tento příspěvek  

Kdosi:
to je sice pravda ale některé příspěvky mě příjdou na místě,že přišel aspoň s nápadem a řešením jak tu dopravni situaci zlepšit.I když je pravda že některé jsou otravné
Host_81
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 3-2012

Odesláno Úterý, 12. února 2013 - 21:25:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

742 345 a 742 098 dnes na Mn v Okříškách:
Bardotak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1178
Registrován: 9-2008

Odesláno Úterý, 12. února 2013 - 23:13:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Host 81:Zajímavé zachycení provozu a loko na manipuláku.742 435 je SOKV Ostrava a 742 098 je SOKV České Budějovice.Dnes sem je obě viděl v Budovicích ale díky hustému sněžení to bylo nefotitelné.

Jinak ve Znojemském depu je opět dislokovaná 810 123,že by se nějaké Znojemské 810 udělalo na delší dobu nevolno?

Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě o.s.
Host_81
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 267
Registrován: 3-2012

Odesláno Čtvrtek, 14. února 2013 - 12:23:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bardotak: V útery na 241 jezdila 810 433 a 809 232 - ta se tu moc často neobjevuje. A 810 569 jezdí myslím taktéž... Takže 810 222 jsem tu poslední dobou neviděla,ale nemám teď moc přehled, byla jsem nemocná.
A přidávám foto 809 232 z úterý v Okříškách, fotil Host junior:
771068
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1156
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 15. února 2013 - 12:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve středu se do Fosfy v Břeclavi opět vezl fosfor, tentokrát se do čela postavily dva AWT kocouři:

Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8607
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 17. února 2013 - 01:00:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doplnění mého předchozího příspěvku:

- K tomu "zatarasení cesty k přechodu bez bariér výpravčím" v tom jednom přípdě došlo s odůvodněním, že záhy bude zahájen přepřah hnacího vozidla od Os vlaku do/z Brna (k čemuž zde však je dost času - téměř půl hodiny). Ale O. K., takto to dopadlo jen jednou, jindy se nechají lidé odejít z nástupiště jakýmkoliv způsobem (a někteří lidé s pohybovým omezením, velkými kufry apod. z mé zkušenosti opravdu volí raději delší, ale bezbariérovou cestu).

- Od doby, kdy v 5/2005 došlo ke zrušení nástupištní hrany u 1. SK (2. dopravní kolej od budovy) v úrovni budovy, jezdí rychlíky "do odbočky". To znamená, že již před vjezdovým návěstidlem musejí snížit rychlost a drobně se tím, oproti dřívějšku, prodloužila jejich jízdní doba. Když si uvědomím, jaké investice jsou jinde potřeba pro úsporu pár desítek sekund na jízdních dobách, zatímco někde dochází k něčemu opačnému...

- Prostřední fotka dokumentuje zvláštní situaci. Ačkoliv byly všechny rychlíky od 8 do 16 h v úseku Náměšť nad Oslavou - Brno hl. n. nahrazeny NAD, čímž by teoreticky mělo dojít k úspoře jedné rychlíkové soupravy; ve skutečnosti byla potřeba jedna souprava navíc. Důvody: "díra v taktu" způsobená nejedoucími R 662 a R 667 (= nemožnost 23-min. obratů, protože z R 929 není "nač obracet" a na R 666 by nebylo "z čeho obracet", tudíž se soupravy - viz fotka - "hromadí v dole"); ta souprava s lok. 750.719 přijela již na R 927 (první R nahrazený NAD) a zpět jela až na R 668 (poslední R nahrazený NAD).

K podobné "modernizaci nástupišť" došlo v roce 2005 mj. i v žst. Rapotice (2. a 3. fotka vznikly při dokumentaci přenášení zpoždění v úseku Zastávka - Rapotice; viz čas 3:30):

- Jednu ze změn provedených v Rapoticích v r. 2005 ale lze hodnotit kladně - zde je ještě vidět, že 2. SK (1. od budovy) byla manipulační - viz seřaďovací návěstidlo. Po rekonstrukci (nepřetržitá výluka mezi Zastávkou a Kralicemi probíhala od 3. do 13. 9. 2005) bylo nahrazeno klasickým odjezdovým návěstidlem a o něco později došlo k převedení koleje z manipulační na dopravní.

- Linka č. 430 IDS JMK vede v trase Rapotice - Oslavany - Ivančice. Její časové polohy jsou nastaveny velmi dobře - jeden autobusový spoj je (resp. v některých případech "by byl", pokud by jely k žst. Ivančice všechny spoje) zároveň přípojem od vlaku (z obou směrů) v Rapoticích a zároveň přípojem k vlaku (do Moravských Bránic/Brna) v Ivančicích. V opačném směru jízdy je situace obdobná. Toto je jeden z (mnoha) argumentů, proč nepovažuji (ani do bližší či střednědobé budoucnosti) za vhodné, měnit promyšleně stanovené časové polohy vlakových spojů na t-240 i t-244, kterými jsou mj. Rapotice v X:30 + Moravské Bránice taktéž v X:30.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
R_666_Satan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 10-2011
Odesláno Neděle, 17. února 2013 - 08:40:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: tak z toho schůdku "bez zábradlí!" bych vědu nedělal, bezbariérové to sice není, ale normálně se dá sjet s dětským kočárkem, právě proto, že je "šikmý!".
Vlára
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1451
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 17. února 2013 - 16:03:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R668-754049+750.7

ICQ: 451-006-498
MH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.105.40.11
Odesláno Neděle, 17. února 2013 - 16:46:31    Odkaz na tento příspěvek  

předevčírem na OS v 20,54 místo Kočko-psa Hydra
850.015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1055
Registrován: 2-2012

Odesláno Neděle, 17. února 2013 - 16:49:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlára: Teda Vláro, takhle mě prohnat, to ti nezapomenu
... ale tak parádní echo už tu dlouho nebylo! Díky
Jinak ta 750.7 byla 750.704... 754.049 jela na zálohu do Jihlavy.

ŽELEZNIČNÍ VIDEA - Videokanál o železnici
850.021, 850.015, 850.030, 749.051
Vlára
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1453
Registrován: 7-2007

Odesláno Neděle, 17. února 2013 - 17:25:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

850015-není zač

ICQ: 451-006-498
Jirka_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1213
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 17. února 2013 - 20:57:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jel dneska ČD Wellness?
Atsch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 7-2005
Odesláno Neděle, 17. února 2013 - 21:04:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejel, odřeknut...

www.alanbutschek.cz
Jirka_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1214
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 18. února 2013 - 12:06:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Atsch: díky. Před půl pátou odpoledne jsem jel přes Lednici, tak jsem nakoukl na nádraží a tam nic. Přesto jsem se zaptal, jestli mi třeba něco neušlo.
Ale po trati muselo (asi v pátek) něco projet. Zřejmě MUV-ka SŽDC. Na hlavách kolejnic byly stopy po projetí kol a přejezdy byly vyčištěné. Asi se na ČD Wellness připravovali.
Koudsk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 562
Registrován: 1-2010

Odesláno Pondělí, 18. února 2013 - 22:23:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco k nákladní dopravě:

Trochu opožděně sem hodím statistiku přes PPS Znojmo za rok 2012.
Přes přechod jelo celkem v obou směrech 674 vlaků, 9948 vozů a lehce přes půl milionu hrubých tun (cca 270 000 čistých tun). V porovnání s roky 2010 a 2011 se ve vozech a tunách jedná přibližně o 50% nárůst. Na výstupu jelo celkem 355 vlaků, 6059 vozů, 415 473 tun (průměr na vlak 17 vozů 1170 tun). Na vstupu jelo celkem 319 vlaků, 3889 vozů, 93 167 tun (průměr na vlak 12,2 vozu 292 tun).
Rok 2012 byl tedy na výstupu nejsilnějším rokem od roku 2006.

Zajímavý je taky neustálý růst průměrné hmotnosti vozu na výstupu:
1979 - 32 tun
1987 - 38 tun
1994 - 50 tun
2003 - 62 tun
2012 - 69 tun

Kdyby měl někdo zájem o podrobnější statistiku za rok 2012, tak tady.

Jinak letos po slabším lednu se to v únoru začíná opět slušně rozjíždět. Celý minulý týden jezdily do Znojma pravidelně následy od Brna a od Břeclavi. Do Rakouska jezdily minulý týden všechny vlaky slušně vytížené + jely 3 mimořádné. Dnes do Rakouska taktéž 2 vlaky s maxlem. V následujících dnech by mohl provoz ještě zesílit. Zatím to vypadá, že letošní únor bude na výstupu nejsilnější únor za posledních 8 let. Trošku jsem měl obavy, když minulý rok cargo hlásilo omezování jednotlivých vozových zásilek, ale zatím to tedy nevypadá tak černě (alespoň ve Znojmě).
Jen tak pro zajímavost. Ve Znojmě by klidně poslední dobou mohli řadit přímou relaci do Waldhausenu. Jen za dnešek by tam udělali 2 vlaky po 1400 tunách (41 vozů). Jestli to tak půjde dál, tak se možná vyplatí v Rakousku znovu otevřít trať Zellerndorf - Sigmundsherberg, protože těch vozů do Waldhausenu s takovou bude za chvíli přes Šatov jezdit stejně jako do Retzu

www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Nuts
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2038
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 19. února 2013 - 06:59:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koudsk:
Díky za pozitivní a nadějné zprávy. Tu statistiku za rok 2012 jsem už studoval na tvých stránkách, ale ty aktuality znějí taky pozitivně!

Jen tak dál.

Z nejhoršího jsme uvnitř!
MH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.105.40.11
Odesláno Úterý, 19. února 2013 - 22:28:13    Odkaz na tento příspěvek  

Můžu se zeptat jaký je momentálně provoz na vlečce z Rakšic do Dukovan? Díky
MH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.105.40.11
Odesláno Úterý, 19. února 2013 - 22:28:13    Odkaz na tento příspěvek  

Můžu se zeptat jaký je momentálně provoz na vlečce z Rakšic do Dukovan? Díky