K-report
 

Archiv diskuse Fotografování %26%2343; fotograf... do 12. 12. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Fotografování + fotografové + fotografie » Archiv diskuse Fotografování %26%2343; fotograf... do 12. 12. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Fabi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 596
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 22. září 2013 - 17:17:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jde mi o použití obráceně namontované pevné padesátky Pentacon jako "makroobjektivu" na DSLR Nikon. Kvalitou to sice asi nebude bůhvíco, ale pro nějaké hrátky s makrem za víc než rozumnou cenu by to mohlo stačit. Prostě z toho vyrobit tohle, akorát s použitím starého skla.

Šlo mi jen o to, jestli závit 49mm na tom reverzním kroužku (je to prostě redukce z bajonetu na filtrový závit, ne klasický makro mezikroužek) bude sedět na filtrový závit na tom objektivu, ale s tím by neměl být problém. Pokud ten reverzní kroužek není nějaký šmejd, asi by měl bez problémů sedět i na bajonet Nikon F na těle.

S tou sečnou vzdáleností je to otázka. Při kombinaci Nikon DSLR (+ redukce) + M42 objektiv problém je - nejde ostřit na nekonečno. V té souvislosti mě napadá otázka - posouvá se tím nějak i minimální zaostřovací vzdálenost (čekal bych, že ano)?
Nevím, jak se projeví rozdílná sečná vzdálenost (tuším že Nikon - 49mm, M42 - 42mm) při obrácené montáži - je pravda, že logicky asi nějak jo*

-----

* Edit: pokud při obrácené montáži skla se shodnou sečnou vzdáleností se ostří pohybem celé soustavy, vyplývá mi z toho, že při obrácené montáži skla s rozdílnou sečnou vzdáleností dojde zřejmě k vyprodukování neostrého obrazu. Na druhou stranu pokud se zaostřováním na objektivu měnila obrazová kvalita (= hádám, že se asi posouvalo ohnisko mimo rovinu filmu), mohlo by existovat takové zaostření objektivu, při kterém bude v rovině čipu ostrý obraz.

Jo, možná by bylo nejlepší to nekomplikovat a pořídit si Nikkor 50/1.8 (což asi stejně časem udělám) a obráceně případně montovat ten. Ale zatím bych nezatracoval ani to řešení s Pentaconem...

(Příspěvek byl editován uživatelem Fabi.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Fabi.)

ČD - Ihre Erlebnisbahn. Jeden Tag. Jeder Zug.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4342
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 22. září 2013 - 17:38:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, tak jak je to na obrázku, tam bych problémy čekal. Ad mezikroužky - tam jsem i na celou sadu montoval objektiv normálně. Zobrazovaní měřítko je při 3 kroužcích / sada/ myslím 1:1, ergo to není klasické makro. Já s tím přefocoval fotky a tam to bohatě stačilo. Ale je to už 35 let, tak ledasco z hlavy zmizelo. Ale pořád mi něco říká, že objektiv měl být nastaven na nekonečno. Redukce nebo inverzní kroužky se vyrábí různé. U závitů je to jednoduché, u bajonetu míň. Abys nemusel na fotofórum - zkusil ses zeptat třeba u Škody ? Né těch mlaďasů, majitele. Ten zná hodně a ještě víc zná fotografů.
Fabi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 597
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 22. září 2013 - 18:01:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U Škody jsem se zatím neptal - zítra tam ale tak jako tak mířím, tak to můžu zkusit. Ale můžu zkusit i nějaká ta fotofóra. A nejjednodušší varianta asi bude prostě to zkusit - zkusmo přiložit objektiv k tělu bez reverzního kroužku. Sice je to asi těžká prasárna a obraz nebude stát za nic, ale to podstatné, tedy jak je to s ostřením, bych z toho snad mohl vyzkoumat.

ČD - Ihre Erlebnisbahn. Jeden Tag. Jeder Zug.
Fabi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 598
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 22. září 2013 - 19:39:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, tak jsem to schválně vyzkoušel. Přiložené obrázky jsou pořízené objektivem položeným na stůl přiloženým těsně vedle těla, takže je potřeba brát to trošku s rezervou. Obě fotky jsou focené do RAW, uložené v Irfanu bez dalších úprav do JPEG.

Standardně otočený objektiv - zaostřený na 33 cm. Ostrý objekt je ve vzdálenosti 29 cm od snímače.

Obráceně otočený objektiv - ostřící kroužek nastaven na nekonečno. Foťák indikuje zaostření, čili jsem původně chtěl prohlásit, že jde zaostřit. Přiznám se ale, že nevím, jak přesně funguje indikace zaostření (>o<) v hledáčku (a zatím se mi to nepodařilo nikde najít); docela mě ale překvapuje, že podle všeho fungovala správně, přestože jsem vlastně fotil jen s otevřeným tělem. Pokud by to jen hledalo lokální maximum kontrastu, pak by to asi nemělo moc vypovídací hodnotu (může být prostě "co nejvíc zaostřeno", ne "skutečně zaostřeno"), ale asi to musí fungovat ještě jinak, když to umí poznat, na kterou stranu točit ostřením (v tomto případě posunout fotografovaný objekt). Při 100% přiblížení je ale vidět, že i ve srovnání s předchozí fotkou (tedy správně otočený tentýž objektiv) je ostrost docela bída, takže o tom, že je skutečně zaostřeno, mám celkem pochybnosti. Byť ve fullscreen na monitoru se na to skoro dá koukat (akorát ta HO je i při cloně 16 sakra malá, což ale není moc překvapení).
No, ještě zkusím vyhrabat nějaký objekt, na kterém to zaostření půjde líp poznat, zatím z toho pořád jasně nevidím, jestli to ostří nebo ne. I když se obávám spíš druhé varianty.

ČD - Ihre Erlebnisbahn. Jeden Tag. Jeder Zug.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4343
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 22. září 2013 - 19:46:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Divím se taky. Ale jak vidno, šedivá je teorie a pestrý strom života. Kdo nic nezkusí, nic nezjistí. Zdá se to velmi schopné.
Fabi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 599
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 22. září 2013 - 20:44:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, tak než dám pokoj, ještě jeden pokus, ze kterého už je vidět, že ten reverzně přiložený objektiv skutečně ostří (byť ten výsledek je hodně divoký, tak třeba prostředek slova "výsteliek" v levé části je zjevně ostrý). Takže za ty dvě stovky si reverzní kroužek na hraní asi koupím, i když na nějaké vážnější focení tahle sestava asi nebude.
Jinak úvahy o kontrastu v minulém příspěvku jsou vlastně mimo - k indikaci zaostření slouží elektronický dálkoměr. Stále sice platí, že nevím, jak to přesně funguje (pokud by mi to někdo objasnil, byl bych rád - jak funguje optický dálkoměr je mi jasné), ale tak nějak tuším, že na (ne)použitém objektivu je to nezávislé.

ČD - Ihre Erlebnisbahn. Jeden Tag. Jeder Zug.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 771
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 22. září 2013 - 21:50:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fabi, vezmu to shora:
na reverzní kroužek jde přidělat cokoliv, co má odpovídající filtrový závit a ideálně manuální clonový kroužek. Mám origo reverzní kroužek od nikonů BR2A, který je na 52mm, což je filtrový závit všech starých déčkových pevných skel (50/1,8D, 35/2D atp.). 35/2D tím reverzně ostří zhruba na 17 cm od roviny snímače a ostření na objektivu nemá žádný vliv na funkci živočicháře. Při této vzádlenosti dostanu na DX čip zhruba 16 milimetrů na šířku čipu. Stejným způsobem připevněný 50/1,8D ostří asi na 21 cm, chová se uplně stejně, a na šířku DX čipu dostanu asi 33 milimetrů scény.
Dále tu máme makroměch, který v nejmenší nevysunuté konfiguraci sám o sobě měří 42 mm. Na něj dám reverzní kroužek a objektiv 50/1,8D. Tato souprava ostří opět na 21 centimetrů (čili tato informace se zdá nezávislá na vzdálenosti objektivu od čipu*), ale na šířku čipu dostanu už jen asi 16 milimetrů, čili víc makro.

* Leč, jak píš MN2, cosi o barvách a šedi. Mám zaostřeno asi 7,5 cm od kraje objektivu. Měch vysouvám o 2 cm dopředu. Musím stativ posunout asi o 1 cm zpět, abych měl znovu zaostřeno. A na šířku políčka se mi vejde už jen 13 mm, čili makro roste, logicky. Hloubku ostrosti nemám a nehodlám jak měřit, ale logika mi říká, že s rostoucím zvětšením bude menší a bavíme se o zlomcích milimetru na plnou díru, abych v Liveview něco vůbec viděl. Cloněním ty zlomky jen lehce ponásobím, furt se budem pohybovat v násobcích zlomků milimetrů.
Vysovám dál o další 2 centimetry. Kupodivu zůstávám zhruba 6,5 cm od kraje objektivu, ale na políčko už dostanu jen 10 mm. Celou dobu se bavíme o šířce, nikoliv úhlopříčce. Hodnoty jsou orientační, ostření odhaduji na zubech víčka petlahve a držím tam pravítko. Nicméně jako ilustrace to podle mne stačí.

Prakticky to ukazuje, že lze přimontovat reverzovaný objektiv na makrokroužky, dochází k velkému zvětšení a HO bude pidi-nini.

Tvůj problém s podivnou ostrostí může být způsoben faktem, že nemáš soustavu přesně v rovině, ale děláš z toho tilt-shift ;-)

Čeho se tím (reverzní kroužek a makroměch) dá dosáhnout je k vidění zde. Doufám, že nikdo ze zdejších není tak chud, aby si nedokázal vzít do ruky Palackýho.

Nejprve 50/1,8D @ F8 jen reverzně:



potom s měchem na minimum (+42 mm)



no a s měchem na maximum (+150 mm)



Toto jsou jen zmenšená a doostřená celá políčka bez ořezu. Neostrost po stanách je způsobena nepřesným umístěním vůči rovině čipu, holt zlomky milimetrů v dané situaci dělají hrozně strašně moc.

Makro kroužky by ti ve spojení s reverzním pomohly k ještě většímu makru a pokud se nedoporučovalo je používat v kombinaci s reverzním kroužkem, nenapadá mne technický důvod. Snad jen, že kloudný výsledek vyžaduje hrozně moc přesnou práci se scénou a ostřením, které probíhá polohováním celého aparátu. Makrosáňky s mikroposunem se zdají být logickým krokem.

Mimochodem, čím menší ohnisko objektivu, tím větší zvětšení při reverzním použití, takže třeba nějaký 35/2 z druhý ruky nebo 28/2,8 nebo něco podobnýho by bylo ještě víc "do voka".

Jo a na závěr - ten kroužek je jen kus vysoustruženýho kovu ve tvaru bajonetu a prakticky stejný jako AFS bajonet, prostě zatlačí unašeč do těla a nazdar. Nevím ovšem, jak ten z odkazu, leč hádám, že s ohledem na pracnost výroby to bude rovněž tak (je snažší mít hladký kroužek než v něm pracně soustružit cokoliv, co by mohlo poškodit unašeč motorového ostření).

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 772
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 22. září 2013 - 22:23:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě poslední záběr - makroměch na plný pecky (150 mm) a revertovaná 35/2D
Nerovnoměrnost barev je způsobená nasvícením, kužel svítilny je nerovnoměrný a nechtělo se mi dělat ad-hoc rozptylku, i když by to bylo snadný. Nicméně daleko větší voser bylo zaostření, prakticky jsem jen lehce prstem ťukal do podložky a posoval o chloupek tam či onde, abych dosáhl jakš takš uspokojivé ostrosti. Na F8. Takže nějaké prostorové makro si nedovedu moc představit ;-)



Jo a mimochodem - nutné vybavení:

- pevná podlaha, aby sis nekopal do stativu pohybem kobece;

- pevnej stativ, ale pevnej, nějakej plasťáček bych raději nebral ani do ruky, ten ti podrží blesk, třeba;

- dálková spoušť, kabelová fajn, rádio lepší (potřebuješ za každou cenu eliminovat třes aparátu, protože budeš exponovat na dlouhý časy a vlastně hrozně dlouhý ohniska, vem si, kolik reality je v jednom pixelu a co s tím udělá záchvěv)

- režim předsklopení zrcadla na aparátu;

- dobré rozptýlené osvětlení.


(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Fabi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 600
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 22. září 2013 - 23:20:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary: jo, jasně, že ty moje pokusy byly tak trochu tilt-shiftoidní, když sklo a tělo leželo jen tak vedle sebe. Ale na té fotce z minulého příspěvku už to bude skoro oukej, jenom focený objekt je válec, přičemž není zaostřeno na nejbližší bod (což byl sice původní záměr, ale tak o milimetr to nevyšlo...).

K poslednímu příspěvku: dobré rozptýlené osvětlení těžko říct, jinak podmínky splňuju.

No a už mi taky došlo, že je to fakt dobrý tak na detaily pečlivě kolmo vyrovnanýho papíru; ta HO je fakt minimální.

Pokud jde o kratší ohniska, s tou padesátkou mi to vychází na nějakých 35 mm na šířku DX čipu (čili něco kolem 1:1,5, jestli správně počítám). Je pravda, že ty tvoje >1:1 mají taky něco do sebe, ale nevidím to, že bych čistě kvůli téhle srandě kupoval nová skla - praktická použitelnost je přece jenom dost malá.

ČD - Ihre Erlebnisbahn. Jeden Tag. Jeder Zug.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 773
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 22. září 2013 - 23:46:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na tadyto nepotřebuješ skla, spíš ten měch za zlomkovou cenu. Praktičnost je bohužel daná makrozvětšením. Mít tam centimetrovou mouchu pěkně ostrou od hlavy až po prdel, tak to je buď na skládačku, nebo na šílený clony, difrakce, nazdar. To už je snad praktičtější na hraní makropředsádka a nějakej delší objektiv.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4345
Registrován: 2-2009
Odesláno Pondělí, 23. září 2013 - 08:54:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary nezklamal, místo úvah názorný příklad. A ten je průkaznější než teoretizování. Bohužel všechny manuály od příslušenství k Praktice, a bylo bohaté, stejně jako u Exakty, už vzal dávno čert. Jinak bych je oskenoval a poslal. Já používal clonu 5,6, kdy měl mít objektiv optimální výkon.
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7345
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 23. září 2013 - 09:11:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když tady vidím ty pokusy s otočeným oběktivem ....Tak bych snad jen dodal,že občas používám otočený dalekohled k přečtení čísel lokomotiv na negativu.
Je to teda trochu extrem,ale na tu tabulku to kolikrát postačuje.
Fabi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 601
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 24. září 2013 - 19:45:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, tak dneska dorazil reverzní kroužek, tak ještě nějaké pokusy:


Na tu maximální clonu by se možná i nějaká hubená moucha skoro vešla, ale voser by to pravda byl ;-)
(Pravítko svíralo s rovinou čipu úhel 45°.)

ČD - Ihre Erlebnisbahn. Jeden Tag. Jeder Zug.
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1420
Registrován: 12-2011

Odesláno Pátek, 04. října 2013 - 17:33:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vyskytl se mi problém s PS. Nejsem si vědom, že bych na něco špatného kliknul, ale najednou nemůžu gumovat vrstvu úrovně, ale ostatní jdou gumovat normálně. Co s tím sakra? [uhoh]
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1421
Registrován: 12-2011

Odesláno Pátek, 04. října 2013 - 20:43:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Edit: Po reinstalování to taky nejde.
Láďa_2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 979
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 06. října 2013 - 17:03:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

poradíte mi někdo nějaký software schopný zadávat hromadně klíčová slova do fotografií (.DNG), který by byl freeware?
Používám Bridge, ten je v pohodě, ale ještě bych potřeboval jeden který je free. Stačí když bude umět pracovat s klíčovýma slovama na úrovni toho bridge, víc nepotřebuju.
Díky
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 490
Registrován: 8-2010

Odesláno Pátek, 11. října 2013 - 22:45:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Intelpetr: přiznám se, že přesně nerozumím dotazu. No vy na Win musíte furt něco přeinstalovávat, to já nikdy nemusel..

Nadhled je lepší než podhled

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Jáchym
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.92.52.111
Odesláno Čtvrtek, 17. října 2013 - 18:49:56    Odkaz na tento příspěvek  

Prosím pánové o posouzení foto zdali mám pokračovat.Začínám[happy]
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 774
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 17. října 2013 - 19:31:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejsem si jist, jestli přesně chápu příspěvek, ale ano. Pokračuj[happy]

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 495
Registrován: 8-2010

Odesláno Pátek, 18. října 2013 - 18:56:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jáchym: tam shora jak je to zábradlí fotit nelze?

Nadhled je lepší než podhled

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Jáchym
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.92.52.111
Odesláno Pátek, 18. října 2013 - 21:12:12    Odkaz na tento příspěvek  

Honzinus-Ano lze.Ale toho roku bylo tolik sněhu,že bych potřeboval sněžnice.Prostě sněhu po [zadnice]
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4437
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 19. října 2013 - 07:04:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jáchym - a proč bys neměl ? Nenapadá mě jediný důvod..........
Jáchym
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.92.52.111
Odesláno Sobota, 19. října 2013 - 15:21:38    Odkaz na tento příspěvek  

No jakože ta fotka nestojí za nic a takové podobné komentáře.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 775
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 19. října 2013 - 19:02:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Záleží, proč jsi tu fotku fotil, komu tu fotku chceš ukázat a co od toho očekáváš.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Jáchym
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.92.52.111
Odesláno Sobota, 19. října 2013 - 19:31:13    Odkaz na tento příspěvek  

Očekávám rady zda nejsem od loko moc daleko nebo naopak moc blízko apod.Samozřejmně vím,že to není na žádnou výstavu.Ale abych se za to nestyděl
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 496
Registrován: 8-2010

Odesláno Neděle, 20. října 2013 - 00:03:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jáchyme, když se tedy ptáš, tak ti něco napíšu. Navíc koukám, že fotka je už staršího data. Třeba od té doby máš už něco lepšího..

Fotka nemá dobrou kompozici. Vlak je ve středu a nevhodně vyfocen, z lokomotivy trčí sloup, horizont v podstatě v půli fotky. Vlevo je sloup srostlý s hranou snímku, dále je patrná deformace širokým ohniskem a fotka je nakřivo. Technicky, fotku bych oteplil, přidal kontrast, ostrost a kresba není dobrá, ale když vidím, čím je to focené, tak chápu.
Dívej se kolem a vybírej si lepší místa. Na flecích, kde je spoustu sloupů a kolizí, se moc dobře nefotí. Zkus jít někam na trať, dej pozor na horizont v půli a středovost, a zkus fotit na bránu a abys měl horizont výš. [wink]
Postavit se před mašinu a udělat cvak na široké ohnisko nepřináší většinou moc dobré
výsledky..
Opět na bránu s horizontem v horní třetině.
A nebo takhle, záměrně ti linkuju jednoduché kompozice..

(Příspěvek byl editován uživatelem Honzinus.)

Nadhled je lepší než podhled

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4438
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 20. října 2013 - 06:43:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jáchym - projdi si nějaké fotogalerie na netu, podívej se jak to dělají jiní, ujasni si proč fotíš. Žádný učený z nebe nespad. I dost bídným foťákem lze udělat technicky slušné fotky. Pokud to stálo, dá se Honzinův sloup odstranit tím, že zmenšíš úhel snímání -stoupneš si víc před vlak a sloup se posune mimo. Zkrátka foť, zkoušej,a uvidíš, co z toho bude. A nelichotivé komentáře ? Z těch konstruktivních si vezmu poučení na ty ostatní s...u. Každý byl někdy osočen, že dělá hnusné fotky.....
Jáchym
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.92.52.111
Odesláno Pondělí, 21. října 2013 - 10:52:19    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové díky za rady.[ok]
Tulák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 618
Registrován: 3-2010

Odesláno Pondělí, 21. října 2013 - 21:59:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Jsem pro zachování pražského přívozu P4.
Kastelan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 355
Registrován: 11-2006

Odesláno Úterý, 22. října 2013 - 21:42:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím,
Mám dotaz ohledně focení "postaru" na černobílé materiál. (Proč to? Vůbec se mi nelíbí fota převedené z barvy do čb ze současných digitálů...)
I proto se chci optat:
1) Existují ještě vhodné černobílé filmy a je možnost je nechat zpracovat???
2) Prodávají/vyrábí se fotoaparáty na tyto filmy?
3) Jaká je cena?

Předem díky za odpovědi
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1491
Registrován: 12-2011

Odesláno Úterý, 22. října 2013 - 22:03:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzinus: Podíval jsem se zde až teď. Na druhé přeinstalování už v pohodě [proud]
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 776
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 23. října 2013 - 06:34:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kastelane, příklad:
1) černbílé filmy, vyvolání ("z filmů 135")
2) filmové přístroje
3) viz 1 a 2

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7391
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 23. října 2013 - 11:52:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1617
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 23. října 2013 - 18:18:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S klidným srdcem bych doporučil tento filmový aparát. Zajisté uživatele nezklame a po dokoupení patřičných objektivů přinese majiteli spoustu radosti.
http://www.megapixel.cz/leica-m-7-072-cerny?v=996&gclid=CImrzqutr boCFQkd3godz0sA2Q
Kastelan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 356
Registrován: 11-2006

Odesláno Středa, 23. října 2013 - 19:12:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary, Jnd - díky za info.

Topič - [proud] taky dík, jen ta cena je troche mimo mňa

Sám vlastním (resp. po otci) Zeiss contina 2 z roku 1958, který děda dovezl v tom roce z v Bruselu, kde jako montér PSG stavěl m.j. náš stánek na Expu. Je mi jasné, že tento vpravdě muzeální kousek nemůže soutěžit s aparáty o 50 let a xxx tisíc dražšími, nicméně se ptám, zda - li má smysl ho zprovoznit/používat (teda až ho najdu [proud])
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 8-2010

Odesláno Středa, 23. října 2013 - 19:36:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moje vysloužilé foťáčky, ale stále plně funkční. [fotic]


(Příspěvek byl editován uživatelem Honzinus.)

Nadhled je lepší než podhled

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4439
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. října 2013 - 08:16:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kastelan - Topič je žertéř, ale v bazarech lze sehnat slušné analogové stroje. Zprovozňovat stroj z padesátých let považuji za mrhání prostředky. Nebudou díly a každá oprava, pokud by se jí někdo ujal bude bez záruky.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1622
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. října 2013 - 09:00:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mad noodle2: Sice jsem si dělal legraci, ale faktem je, že koupit nyní nový aparát na kinofilm znamená volit mezi Leicou a něčím pro lomografii, což je na opačném konci cenové osy. Nic mezi tím neexistuje téměř neeexistuje. Možná by se dal ještě sehnat Voigtlander Besa
Takže jedině bazar nebo inzerce na internetu. Občas se dá na něco zajímavého narazit. Třeba tohle je za pakatel a ještě s objektivem.
http://foto.bazos.sk/inzerat/30487439/Canon-EOS-3000.php
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4440
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. října 2013 - 14:27:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič - jo jasně, nevím jestli náhodou ještě něco nepotí Nikon v řadě F.
22michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.211.48.35
Odesláno Čtvrtek, 24. října 2013 - 14:49:17    Odkaz na tento příspěvek  

Topič, MN2: http://www.afoto.cz/prodej/Nikon-F6

Ale jestli je skladem, těžko říct.
Kastelan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 24. října 2013 - 16:39:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky pánové, díky.

Nicméně ještě dotaz ohledně ostrosti přechodu černá/bílá resp. světlá - jak moc záleží na použitém druhu filmu resp. citlivosti???
(Neb naposled jsem fotil na čb tak před 15 - ti lety a už se mi to z hlavy vykouřilo..)
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4441
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. října 2013 - 17:28:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kastelán - velmi a to nejen na výrobci filmu a citlivosti ale i na vývojce. V zásadě jde o dvě veličiny - zrnitost a přenos kontrastu. Obojí je dáno nejen značkou filmu ale i zpracováním. Dále je třeba vzít v úvahu maximální zčernání filmu a strmost vtělenou výrobcem. Ale i vlastnosti dané emulze lze měnit vývojkou a to jak v kladném tak záporném slova smyslu.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 498
Registrován: 8-2010

Odesláno Čtvrtek, 24. října 2013 - 23:07:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta moje Bessa Baby byl super foťák, ještě funguje. Si vzpomínám, jak se tam složitě zakládal film, takovej ten na cívkách, co se převíjí z jedné na druhou, už nevím, jak se tomu říkalo... a čísla snímků byly vidět přes takové červené okénko vzadu... [fotic]
Horší to bylo s ostřením, tam se to odhadovalo, ale řada fotek se mi i povedla... [crazy]

Nadhled je lepší než podhled

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4444
Registrován: 2-2009
Odesláno Pátek, 25. října 2013 - 17:35:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzinus - a to jsi fotista ??????
Chary ,promluv....
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 777
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 25. října 2013 - 18:38:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MN2, a co bys rád slyšel? K čemu konkrétně? ;-)

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4445
Registrován: 2-2009
Odesláno Pátek, 25. října 2013 - 19:36:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - cokoliv, na téma analog.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 778
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 25. října 2013 - 20:24:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, tak slovy klasika, brečíš sice hezky, ale na špatným hrobě. Já jsem čistě číslicový.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4446
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 26. října 2013 - 07:41:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - tak to jsem, Jardo, jeleň s kým jsem Tě zas zaměnil......[uhoh]
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 499
Registrován: 8-2010

Odesláno Sobota, 26. října 2013 - 15:11:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mn2, však řada věcí na téma analog už zde padla... já ještě dodám vyvolávání fotek při červeném světle v koupelně... [biggrin]

Nadhled je lepší než podhled

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Fricoolinek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 388
Registrován: 4-2006
Odesláno Sobota, 16. listopadu 2013 - 03:33:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O jaký nejstarší DIGITÁLNÍ fotce s tématikou české VHD/MHD máte povědomí?

Já vim o fotce Romana Vanky z 16.6.2001
http://citybus.cz/fotogalerie/displayimage.php?pid=2683&fullsize= 1
Ta "digtální sterilita" u člověka navozuje dojem toho, že to bylo vyfocený "snad letos v létě"

Víte někdo o něčem staršim, třeba i z roku začínajícim devítkou, resp. znali jste nějakýho "šoto-pionýra digitální fotografie", co si svou mašinku pořídil skutečně velmi brzy?

Já bych mohl přispět příspěvkem "z opačného ranku", kdy jsem si vyšel v bílém konci listopadu 2010 vyšel s analogem. :-)
http://abload.de/img/02shbisal.jpg
Jak krásná ta patina a zrno tam, že? Prvky, jenž naopak vyvolávají dojem toho, že se to fotilo někdy v 90. letech. Film snad 800, 400 určitě.

Nicméně, jestli se to dá počítat, když jsem tehdy fotil už 7 let (primárně) digitálně, že?
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2664
Registrován: 1-2005

Odesláno Sobota, 16. listopadu 2013 - 09:35:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzinus : to bol kinofilm, 35 mm. So zaostrením neboli problémy na zrkadlovkách, naj lepšia bola jednooká. Ešte starší film bol svitkový, široký 6 cm. Robil snímky 6x6 cm, ako Flexaret, alebo staršie , 6x9 cm. Problémy nastali až pri stanovení expozíce a clony. Aj to sa dalo riešiť zaopatrením si expozimetra, kto do toho investoval.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 500
Registrován: 8-2010

Odesláno Sobota, 23. listopadu 2013 - 00:08:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já mám Bessu, ta dělala 6x6 na svitkový film, expozici jsem stanovoval odhadem.. [biggrin]
Pak mám zrcadlovku Pentax P30T, tam nebyl problém, prostě zrcadlovka..[fotic]
Ale i z té Bessy66 my vylezly slušné fotky… :-)

Nadhled je lepší než podhled

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
LáďaH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 232
Registrován: 11-2011

Odesláno Sobota, 07. prosince 2013 - 16:04:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár měsíců zpátky jsem narazil na stránku, kde se dá zjistit násvit slunce v danou hodinu. Problém je, že si nemohu vzpomenout, jak se ta stránka jmenovala.. Mohl by někdo poradit? Díky.
Nick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 769
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 07. prosince 2013 - 16:18:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LáďaH: SunCalc [fotic]
martans
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 4-2012

Odesláno Pondělí, 09. prosince 2013 - 18:11:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl bych vás pozvat na pěknou galerii Tratí kolem Hradce Králové , naleznete jí zde na odkazu

foticvypravcimasinka
Tratě Hradec Králové na Facebooku
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 502
Registrován: 8-2010

Odesláno Pondělí, 09. prosince 2013 - 20:59:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je pěkná galerka jako já poslanec..[lol]

Nadhled je lepší než podhled

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Martin007
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 09. prosince 2013 - 23:11:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hledá se autor snímku
Vagoňák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 8-2013

Odesláno Čtvrtek, 12. prosince 2013 - 00:00:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl bych se zkušenějších zeptat na noční fotky vlaků ve stanici. Resp. ve větší stanici, kde je prostě plno stožárů s reflektory (lampy mají 400W). Když pracně vyberu místo, kde žádný reflektor napraží přímo do foťáku (což je někdy složité a ne každý vlak stojí dost dlouho...), tak je vlak i tak nasvícen hnusným oranžovým světlem sodíku. Foťák pak nebere reál barvy, což je u modré/zelené docela podstatné. Jistě, že záleží na použitém foťáku (a ano, rukách fotografa), ale i při manuálu (nemám zrcadlovku, takže jsem omezen nabídkou) prostě barva uteče. Máte nějaké rady a tipy? Koukal jsem na fotky Honzinuse na flickru, jenže to je upe o jiném foťáku a zkušenostech. Noční fotky mě lákají víc, líbí se mi, jak umělé světlo vykreslí některé detaily atd.

Speciální vlaky a vagony
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 508
Registrován: 8-2010

Odesláno Čtvrtek, 12. prosince 2013 - 10:38:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně foťák bere barvy dobře i za sodíku. White balance dávám většinou na 3000 K. Ono je to trošku o technice. Má Tvoje fotidlo možnost zaznamenání snímku do RAW?
Nočňovky dělám nejradši tak půl hodiny po západu, obloha je pak taková pěkná modrá. Kombinace modré a oranžové pak vypadá dobře. Rozhodně lépe než když je nebe uplně tmavé, ale někdy se tomu nevyhneš, třeba tenhle ohňostroj byl dvě hodiny po západu, tam je obloha již černá.
Pak se samozřejmě dají dělat dlouhé expozice, kde máš máznuté hvězdy, ovšem u této fotky je ještě jiný trik. Lampy svítily asi tak půl minuty, věděl jsem přesně, kdy zhasnou. Jinak bych tam po 6 minutách expozice neměl detaily a místo žlutých stromů by tam byla jen vypálená bílá. :-)
S vlakama ve stanici je to stejné. Najdi si pěkné místo a rádně exponuj. :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem Honzinus.)

Nadhled je lepší než podhled

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
polana2013
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 12-2013
Odesláno Čtvrtek, 12. prosince 2013 - 10:39:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den,
budete někdo fotit v sobotu na akci na trati Veselí nad Moravou - Nové Mesto nad Váhom ? Potřeboval bych menší pomoc s reportáží pro místní časopis, jednu, možná dvě fotky z fotogenického místa někde po cestě. Určitě se domluvíme.

Pište prosím na petr.bolf@polana2013.cz

díky