K-report
 

Archiv diskuse Fotografování %26%2343; fotograf... do 29. 12. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Fotografování + fotografové + fotografie » Archiv diskuse Fotografování %26%2343; fotograf... do 29. 12. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1235
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2012 - 08:37:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzinus, MN2: A jste si jistý, že mohou něčím obohatit?

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3645
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2012 - 10:47:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič - Já ,za sebe vím ,že zcela jistě.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2262
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 11. listopadu 2012 - 00:16:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro úspěšné vydrandění netopejra musím mít poslední slovo. Tak mi to nezkažte! Chary na konto toho, že jsem nekonkretizoval představitele jedné z rolí, byť toto bylo možné dovodit z kontextu, postavil filipiku se svéráznými dedukcemi. Ale když já si neodpustil poznámku založenou na stejném principu, jsem debil. Trochu schíza, ne? Honzine, 2247 neurčoval žádný směr. Charyho nikdo nenutil reagovat, mohl to přejít a myslet si (o mně) své. Jestliže jsem zde zanechal lejno, on ho sebral a do posledního kousku rozmazal. A vy zbývající, co jste sem přispěchali (nevynechal ani jeden), se v tom pak vyváleli. Toť vše ;-)


Dotaz k tématu Fotografování, fotografové, fotografie. Jak jsem předestřel dříve, kdy jsem poprosil o názor na skener negativů DNT DigiScan TV 9.0, chci si dopřát k Vánocům skener na negativy. Ať už tento či jiný. Poprosil bych tedy o názory a vlastní zkušenosti – jak pozitivní tak negativní - se skenery negativů v cenové relaci do 2500, max. 3000 Kč. Nečekám žádné profesionální výsledky, ale aby nebyly skeny ani v tragické kvalitě. Zaujal mě i CANON CanoScan 5600F. Díky předem.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3646
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 11. listopadu 2012 - 06:55:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor - Ad 1 někdo se dokáže zasrat i o bílý sníh, někdo vyleze čistej i ze sudu sraček...

Ad 2 - ano CanoScan 5600F vyhoví v 95 % případů, pokud na něj nejsou kladeny přemrštěné nároky. Skeny na monitoru vypadají velmi dobře, pokud je předloha kvalitní.
Zkušenost - vlastním asi 300 skenů z tohoto přístroje.....
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 255
Registrován: 8-2010

Odesláno Neděle, 11. listopadu 2012 - 10:13:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktore, příspěvek 2247 udal směr, do té doby ta diskuze k něčemu vypadala. Diskutovalo se o focení, ty si do toho vstoupil a začal machrovat. Nestačilo to, že Chary uznal záměnu jména, prostě si měl potřebu mu ukázat, že je vlastně uplně blbej a že ty seš ten nejchytřejší. Ostatně, to ukazuješ ve většině svých příspěvků, všichni to víme.

Co se týká skenerů, mám Epson, je tam nástavec na negativy, skenuje to velmi slušně. Přesný typ ti teď neřeknu, protože je zrovna pryč, ale cena byla nějak k deseti tácům, což už je trošku víc.. Pár skenů jsem s ním udělal a jsou kvalitní..u těch levnějších nevím nevím.. Kamarád mi skenoval nějaký fotky na levným skeneru (asi zhruba kolem 3 táců) a nic moc, tenhle Epson to dával o mnoho líp.. Toť můj postřeh.
Dám si na tebe pozor a nic ti neodpustím, jasný?!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2264
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 18:41:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za postřehy stran skenerů. Přemrštěné nároky na skener nekladu. Přeci jen, chci skenovat negativy převážně ze své éry mýdlové krabičky, kdy se i tehdy podařilo občas pořídit přijatelný snímek. Ale na druhou stranu bych nerad, kdyby výsledek byl v podobě namodralého šumixe. Mad_noodle2, mohl bych poprosit o ukázku nějakého skenu? Jestliže mohl, pak tedy prosím.

Offtopické mimochodem – debil zřejmě nebudu, neboť si dovolím tvrdit, že jsem pochopil topičův výraz drandit netopejra, byť tento není obsažen v žádném z mnou vlastněných slovníků. Upozornění pro Honzina – nikam tímto příspěvkem nesměřuji ;-)
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3669
Registrován: 2-2009
Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 19:23:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor - máte to na mailu...
emhadeckar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 20:53:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na želpage je zaujimavá reportáž o fotení pre začiatočníkov
http://www.zelpage.cz/clanky/fotoskola-pro-zacatecniky---kompozic e-i---objekty
http://www.zelpage.cz/clanky/fotoskola-pro-zacatecniky---kompozic e-ii---umisteni-vlaku
http://www.zelpage.cz/clanky/fotoskola-pro-zacatecniky---nasvit
http://www.zelpage.cz/clanky/fotoskola-pro-zacatecniky---uvod

Mhd heslo ;Nezalezi na veku ale co sa skryva v tebe Keby nebolo mhd tak by bolo ovela viac casu ale keby nebolo mhd nedava to taku chut v zivote
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6691
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 22:16:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

emhadeckar

Škoda,že jsem si něco podobného nepřečetl v roce 95 ....
Zrovna jsem se po roce začal hrabat ve starších fotkách a asi někdy udělám povídání jak rozmazat stojící mašinu ve stanici ....
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3672
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 06:14:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jnd - a což vytvořit dílo zvané ,,Jak to nemá vypadat aneb co všechno se povede" - dodal bych bohatý obrazový materiál z vlastní produkce.

Teď vážněji - je vidět, že autor má pedagogické vlohy. Jen s malou výhradou - určitá navržená řešení nejsou univerzálně použitelná pro všechny fotiče. Pouze pro ty , kteří se snaží vytvořit pěkný žánrový snímek. Protože větru dešti neporučíme, to nedokázali ani soudruzi z NDR a SSSR, a kdo chce zachytit něco někde aktuálně musí se, chca nechca, ubírat cestou zvanou Photos by aviable light. Latiníci prominou jestli jsem to zk...il. Česky by to znělo asi jako fotografie za existujícího světla. Pravdou taky je ,že za špatných světelných podmínek je mnohem těžší stvořit solidní fotku. Ale na ŽP jsou důkazy, že to jde a vypadá to většinou skvostně v porovnání s fotkami při ,, ideálním násvitu"
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1240
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 09:45:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mad noodle2: No, von to tam autor ale píše, že to nejsou řešení univerzálně použitelná a že je to určeno hlavně pro začátečníky. V těch textech nikde nemluví o tom, že takhle a takhle je to jedině správně. Poukazuje na to, jak by se to nemělo dělat. Kdybych měl takovýhle kurs po ruce při svých fotozačátcích před pár lety, nezkurvil bych zbytečně nyní už neopakovatelné fotky.

Focení při available light by mělo být logickým pokračováním pro toho, kdo se úspěšně prokouše tím "ideálně nasvíceným" focením a přijde na to, že protisvětlo, modrá hodinka, úsvit, rozptýlené světlo a jiné "fajnovosti" mohou při dobré konstelaci podmínek a troše šikovnosti přinést pěkné výsledky.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3674
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 10:15:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič - však to taky nikde netvrdím. Já bych v začátcích taky takovýhle texty bral a to ze stejných důvodů jako ty. Kdybych se ve svých začátcích / 1968/ měl na koho obrátit, nebo sehnal patřičnou literaturu, byl by můj archiv o dost bohatší a kvalitnější. Jenže tenkrát bylo želfotičů jako šafránu, podmínky nesrovnatelně horší a obtížnejší a to jak v dostupnosti techniky a materiálů tak co do podmínek focení. Viz špionománie a jiné mánie.

Tak jsem napsal, že autor má nesporně pedagogické vlohy. To by mohlo jako ocenění stačit.
Je mi jedno, kdo je autorem, jestli Ty,Chary nebo někdo jiný. Pokládám to za velmi záslužný a zdařilý počin, který pomáhá osvětlit mnohá zdánlivě nevysvětlitelná ,, selhání" moderní techniky.

Nicméně nesouhlsím s Tebou, že fotografování za existujícího světla je pokračováním těch zmíněných základů. Ve výtvarné, nebo výtvarně pojaté fotografii ano, ale v dokumentační fotografii s tím stojí a padá vše. Neb podle zákona schválnosti se kýžený ale nečekaný objekt zájmu objevuje zásadně z té nejméně vhodné strany. Myslím tím situaci nepředpokládanou, nečekanou, kde jakékoliv komponování je mimo časové možnosti, situaci, která se nebude opakovat. Kategorie fotografů- železničních filatelistů, jejichž cílem je mít co nejvíce kusů od dané řady by Ti to potvrdila. Prostě všechno a vždy dopředu připravit nelze.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1241
Registrován: 9-2006
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 11:21:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mad noodle2: Psal to Jarda a vlohy má, páč je v tom dostatečně cvičenej.

Já jsem předchozí komentář psal hlavně proto, aby se tady zase nezačaly objevovat zbytečné řeči o tom, že na ŽP zase někdo někoho nějak něco nutí fotit podle jediného přípustného mustru.

Sám dobře víš, kolikrát se zde podobné plky objevily.

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3677
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 11:31:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič - vím,ale nedbám. Já soudím lidi podle toho jací jsou a co uměj. A podobné plky, o kterých se zmiňuješ, mě nemůžou rozhodit. Stejně jako jsem veřejně deklaroval svůj postoj k ŽP, deklaroval jsem mínění o špičkách na ŽP, stejně jako jsem deklaroval své mínění o ublíženeckém skučení ,,zneuznaných mistrů fotografie" a osobní zášti , jako rozhodujícím kritériu.

Já si Jardy, a nejen jeho, vážím a obracení na pětníku není moje hobby. Čímž je to jasně dáno.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 562
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 12:22:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MN2, topič to už naznačil, ale ještě jednou to napíšu za sebe, s dovolením budu citovat:

Jen s malou výhradou - určitá navržená řešení nejsou univerzálně použitelná pro všechny fotiče. Pouze pro ty , kteří se snaží vytvořit pěkný žánrový snímek.

a což vytvořit dílo zvané ,,Jak to nemá vypadat aneb co všechno se povede" - dodal bych bohatý obrazový materiál z vlastní produkce.

Zdá se, že jsi ne zcela přesně pochopil smysl, záměr, předpokládaný objem a cílovou skupinu toho miniseriálu. Vůbec se v něm nechci zabývat nějakejma libůstkama, i když předchozí díly fotoškoly se naopak těma libůstakama cíleně zabývaly. Učit někoho, jak pracovat s vrstvama nebo jak skládat hloubku ostrosti, to je prostě taková střední škola. Učit někoho umění, postgraduál, sedmej level, na to je jakýkoliv internetový článek krátký :-) ostatně od toho jsou jiné instituce.

V seriálu "Fotoškola pro začátečníky" učit někoho fotit ve slabém světle? Proboha, zatím ještě ani neumí držet foťák pořádně v ruce, zatím teprv řešíme, kam vůbec ten vlak posadit v ideálních okolnostech nebo jak ty ideální okolnosti vyhledávat (zarostlý vleky atp.)!

Ale učit někoho naprosté základy, to by se dalo, ne? Ten seriál není o tom, jak fotit ve zbytkovém světle, ten seriál je o tom, jak si zbytečně neposrat obyčejnou fotku v normálních až ideálních podmínkách. Mj. je i tom, co se "může povést", jak jsi sám psal. Ostatně o tom je celý projekt Šotošturc - jak to nemá vypadat. Když se na ty ukázky podíváš, tak takový nějaký podobný má každej ve svým archivu, ideálně pěkně hluboko, na počátku svý tvorby, teda pokud je soudnej, že si to přizná. Další ideální krok je se zlepšovat. Proč tedy nepomoci těm naprostým začátečníkům uspíšit ten naprostý začátek?

A "fotit za dostupných podmínek" je sice zajímavé téma, ale nikoliv pro začátečníka. Začátečník má problém to vyfotit, aby se to vůbec dalo žrát, i za dokonalých pomínek, a postavit ho do podmínek nedokonalých jen umocní nekvalitu výsledku.

Leč ano, beru to jako inspiraci na ještě další díl seriálu, jak fotit v podmínkách jiných než dokonalých. Tam ale budu předpokládat, že se bavíme o podmínkách světelných a všichni "zájemci o zápis do kurzu" mají dávno v pácu takovou samozřejmost jako třeba utopený vlak nebo srostlici. Neboli, ve smyslu univerzitního vzdělání, mají splněny předpoklady z prvního ročníku. Proč se nejprve učí člověk sčítat, odčítat a pak tepr rovnice a pak teprv integrály a pak já nevim co? Proč se hned nedělají operace nad množinami v druhé třídě základní školy? Že by nejprve bylo potřeba zvládnout základy a pak teprv postupně látku těžší? A jsou i lidi, kteří celý život vystačí se základy. Jsou lidé a situace, kde se s matematikou pro druhou třídu zákadní školy nevystačí, ale tohle není kurz matematiky pro ekonomy nebo konstruktéry turbín. Fotoškola pro začátečníky se to nejmenuje jen tak pro nic za nic.

Přeci nechceš, aby se člověk v první (druhý, třetí) den autoškoly učil zvládat přetáčivý smyky, ne? Až se naučí pořádně zvládat základní situace (rozjezdy, zrcátka, koordinace ucho-spojka), tak hurá do situací krizových. Takhle bych to pedagogicky viděl já.

Takže když se na ten seriál podíváš, nejprve rozebírám naprosté základy, které ti mohou připadat až triviální, ale jak vidíme denně na stole na došlých fotkách, pro hodně lidí je to španelská vesnice.

Zajímavý je, že když jim řeknem, že to je blbě, tak ten problém nevidí. Nebo nechtějí vidět. A ještě jsou u toho hrozně chytrý a my jsme za blbce. Ale nikdo nezačne koláč vařit tak, že dá do pekáče nejprve drobenku, pak těsto s jablkama a celý to pak nakonec povaří, aby jablka změkla. Dobře, jednou možná. Podruhý už ale ne. Páč se to pak prostě nedá žrát. U focení u spousty lidí funguje zajímavá zvýšená odolnost vůči sebereflexi. I když to už je zase jinej příběh...
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3678
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 13:51:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pochopil Jardo, a asi chápu i teď.Spíš jsem se blbě vyjádřil. I proto jsem shledal, jak už teď vím, Tvůj počin jako velmi dobrýa užitečný. Nicméně neměl jsem na mysli zbytkové světlo nebo slabé světlo. Měl jsem na mysli světlo neoptimální - asi jako když kouknu teď z okna nebo když Slunce nesvítí zrovna ideálně. Samože se to netýká fotek do galerie. Prostě - třeba sbiráš - filatelista- Barči - u kolejí se ocitneš tak nějak neplánovaně a ono se objeví cosi na ,řekněme, poslední cestě. Nebudu tedy čekat a pokud to jde tasím. Ale i tak se, při jisté duchapřítomnosti, dá ta situace zaznamenat, Ne příliš hezky ale slušně aby byl doklad. Protože ani zítra ani jindy už nebude. Ani to nepřijede z druhé strany. Nepřijede TO už nikdy.

Jinak nemůžu říct ani popel a Tvé rady jsou věcné, doložené přílkady, tedy velmi názorné. Postup nanejvýš logický - od základů směrem výš.

Ad chyby - ano máš pravdu - někdo si poradit nedá a pak ať se morduje s problémem sám. Někdo si poradit dá a má vlohy a bude růst rychle, jiný si poradit taky dá ale jde mu to ztuha - buď tedy stagnuje nebo postupuje pomalu. Sám od sebe vím, jak krutě se vymstí nechat se strhnout ,,zápalem boje" . V časové tísni pak kolikrát ten sloup z komína ani nevnímáš, zvlášť nejsi li vybaven zrcadlovkou.
Proto jsem psal, co jsem psal v domění, že Tvé dílo čtou i ti bez ambic dostat se do kvalitní galerie, ti,kteří jsou třeba filatelisty jako já.

A myslím si, pravda patent na rozum nemám,že alespoň základ toho, jak fotit pod mrakem, v proti světle, v bočním světle, mlhavu a pod by slušel i začátečníkům. Stejně jako to, že existuje panning, co to je a že ho můžu zkusit jako berle když už kompakt nepustí.
Čili, Jardo, žádný smyky jen jízdu na kostkách místo na asfaltu. Na ulici místo na trenažéru a bez výtvarných ambic, bez ambic na dokonalo....
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 16:11:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MN2, by šlo, a přesto budu stále oponovat. Focení v protisvětle není jízda na kostkách. Páč pokud se naučíš jezdit na asfaltu, tak jízda na kostkách nemusí nutně skončit nehodou, to ani omylem. Jízda na kostkách se neliší od jízdy na asfaltu, asi jako fotit vláčky se neliší od fotit hrady. Potřebuješ nějakej násvit, nějakou kompozici, nějakou expozici a nějakou editaci. Jsou tam sice trošku jiná pravidla pro některé aspekty, ale rámcová podoba je stejná.

Focení v protisvětle, mlze nebo panning, to je jízda ve slejváku. Opět jsou nějaká jednoduchá pravidla, ale když je porušíš, tak si pěkně nameleš hubu. Fotit na sluníčku je prakticky jen o tom správně komponovat a fotit na automat, když to tak řeknu. Začátečník se musí naučit hlavně komponovat, s citem správně pouštět spojku a koukat do zrcátek.

Fotit protisvětlo, to každej expozimetr zmate a musíš ručně nastavit podle toho, co tam chceš mít, jestli siluetu nebo kresbu a jasy na hraně. Tam už neřešíš, jestli umíš správně řadit v běžném provozu, to jsou mezní situace.
Takže jsme zpátky u školy smyku.

Čili až dodělám fotoškolu pro začátečníky, začnu psát díly pro mírně pokročilé, tam vlastně spadají ty paningy, nenásvity a editace přes vrstvy ;-)
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3679
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 16:40:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I tak se to dá pojmout Jardo. Nicméně jsi mi ani nenaznačil, co c případě, že se násvit / ideální/ nekoná. Představ si situaci - pojedeš ,třeba, na JMHD, kde se koná nějaká zajímavá akce, u které je zřejmé, že se hned tak znova konat nebude. A jako na potvoru v daný termín počasí nebude vůbec přát . A přesto si to začátečník chce vyfotit. Co s ním ?
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 17:02:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Počkat na díl "Fotoškoly pro mírně pokročilé", protože zatím se učíme fotit bez dotyků nebo bez utopených vláčků. A když nám svítí, tak se zatím učíme postavit se na správnou stranu trati.

Když si bude chtít prvňák spočítat dvě jablka a dvě hrušky, kolik to je kusů ovoce, tak fajn. Ale když si bude chtít spočítat Kolik plotu bude potřebovat na trojúhelníkovej pozemek, tak to prostě prvňák nedá. Musí si počkat na nějakou pátou třídu, kde se dělají goniometrické funkce.

Když děláš nějakou fotoškolu, nemůžeš chtít v jedný lekci obsáhnout celou vědu danýho oboru. Naopak, musíš to dělat postupně. A z tohoto hlediska spatřuji techniky focení za nenásvitu za nerovnocenné prazákladům flekotvorby, kompozice a expozice, jako třeba proč je u foťáku iso, jak funguje clona a co to udělá, když nastavím 1/50 s nebo 1/500 s.

Člověk se musí nejprv naučit psát, ty kličky tužkou po papíře, potom se naučit pravidla pravopisu, bflmpsvz a mně mě, aby se teprv pak mohl učit napsat souvislé dílo, třeba fejeton.

Takže teď se učíme dělat kličky na papíře a teprv pak, až budem umět napsat velký psací S, si bude vykládat něco o bflm. Furt to nechápeš?

Já si cením zpětné vazby, ale trošku se pokus pochopit, že jsou prostě věci základní, věci pokročilé a věci expertní. Nejprve bych zkusil ty naprostý základy. K čemu mu bude, když bude vědět jak exponovat, bude mít perfektně zvládnutou teorii expoziční trojčlenky a namachrovaný funkce na odšumení, když to nafotí debilně komponovaný se sloupem přes čelo?

Není lepší spíš učit se ty naprostý základy v tom pořadí, v jakým do procesu vstupují?

Učil ses někdy třeba jazyky? Taky jste začínali podmínkovejma větama, nebo jste, světe div se, začínali přítomným časem a snažili se pochopit slovosled otázky?
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3680
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 17:30:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je Jardo, ony ty odkazy jsou asi na přeskáčku.
Pokud to podáš tahle tak nezbývá než souhlasit.
Navíc se mi povedlo přehlédnout, že materiál je směrován více na majitele zrcadlovek než mejdlaře.
Nejsem si taky jist, jestli odkazy jsou kompletní.

Možná ne. Já bych tedy od začátku začal tím, aby si majitel důkladně nastudoval manuál jeho přístroje, jeho možnosti a schopnosti, aby si adept uvědomil, co může a co nemůže s přístrojem podnikat. Včetně řízení expozice, odstupu a jak třeba vypadá obraz při použití různých ohniskových vzdáleností,například. Pak bych tedy zvolna přešel k tomu dalšímu. Schválně jsem prohledal některé letité kuchařky pro focení a začínají celkem shodně - seznam se s tím, co sis koupil, nauč se s tím zacházet, zvládni základní pojmy ,uvědom si na co je nastavení expozice a jak to ,případ od případu provedeš, pokud to foťák umožňuje a pak dále,včetně základů kompozice, výkladu chyb atd.
Dnes je situace jednodušší než v době filmové, ale i tak, pokud se šťastný majitel zrcadlovky omezí jen na automat nebo se v tom bude šťourat jak bába v koksu dobře na tom nebude a se zpoceným čelem zapomene i jak se jmenuje, natož nějaká pravidla kompozice.

Neboli znova - ano, Tvůj postup je správný a osvědčený, jen si nejsem jist, je li kompletní. Než začneš dělat kličky musíš se naučit držet tužku a vědět co s ní....
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 565
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 19:08:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MN2, tak jistě, naučit se pracovat s přístrojem je důležitý. Ale zatím, co se týče pojatých oblastí, se jedná spíš o věci nepřístrojové, postavit se na správnou stranu násvitu a dát si pozor na sloup přes čelo je zcela nezávislé na tom, čím to chci fotit, a jestli telefonem, tak furt to platí.

Za poslední dobu jsem toho přečetl na netu mraky, o tom jak fotit, a jak editovat, a vůbec. Zajímavý jsou dvě vlastně protichůdný informace - naučit se perfektně ovládat a znát svůj vlastní přístroj na straně jedné a neřešit stroj ale řešit scénu na straně druhé. Kdo se bude moc babrat v tom, jaký tam nakroutit hodnoty trojčlenky a bude čumět do displeje, přehlídne okamžik, kdy bylo ideální světlo. Ale to je na vlastní díl fotoškoly. Jeden fotograf tam píše, že pokud by se přihlásil do kurzu focení, a tam ho chtěli učit vyvolávat film, tak je pošle k šípku. Jako řidič auta taky nemusím umět krakovat ropu. Dva úhly pohledu. Ten fotograf fotí na automat, a snímky má kulervoucí. Protože má voko na to, co má fotit a kdy, a fakt neřeší, jestli má jeho objektiv kresbu lepší na F6,3 nebo F4,5. Takže na tom něco bude.

Jako mašinkáři to máme trošku ztížený tím, že máme lehce omezený to "kdy", a sice jízdním řádem, ale přesto, dá se z toho naučit a pochopit hodně.

A že zapomene kompozici, to je právě kravina, co tu píšeš. Pokud nebude svázanej strojem, a bude jen řešit tu scénu, kompozici a světlo, tak to může bejt i lepší, páč ho nějaký technikálie nebudou zdržovat od umělečna ;-)

Hele, kompletní, napřeskáčku, dosud jsem se držel, ale už mi to prostě nedá. Četl jsi vůbec ty články? Tak, jak zatím pokračuju v sepisování, vždy v úvodním odstavci každého dalšího článku doporučuji čtenářům, aby si přečetli

PŘEDCHOZÍ

díly seriálu, a začli pro sichr úvodem.

Jak tě vůbec může napadnout, jestli je to ve správným pořadí a kompletní, když tě to samo navádí, abys to četl od začátku?

Tyvole Ivane, já se ti tu celou dobu snažim vysvětlit, že jsme na začátku seriálu a nemá smysl prvňákovi vysvětlovat faktoriál, a ty se divíš, jestli je to komplet a v pořadí. Tyvole, tyvole... já už fakt nevim. Na tvou omluvu musím dodat, že to vychází na ŽP každou sobotu a "tak trošku napůl" to počítá s tím, že to ty lidi čtou jak to vychází, každou sobotu ráno jeden díl, čili začli jsme skoro před měsícem. Není tam odkazování na díly budoucí (asi budu muset doplnit), nicméně pořád tam je to odkazování na díly předchozí :-(

Zpětná vazba je fajn, ale nejprv je dobrý vůbec vědět, jaké jsou souvislosti a časový sled DOSUD prezentovaných dílů. Dneska jsem chtěl začít psát díl o expozici, o trojčlence a tak, a nějak se z tebe musím uklidnit. Na druhou stranu, pokud je dospělej rozumnej člověk schopnej hledat takovouhle vědu na tak málo docela účelově zaměřenejch článkách, tak mne děsí představa, co si o tom myslej ti patnácti- či dvacetipětiletý lidi, co si fakt koupili první foťák a snažej se cvakat první fotky. A moc to ve mně nezanechává nějakou velkou jistotu, že to vůbec má smysl psát, páč to stejně není pochopitelný.

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3681
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 19:54:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - no já si prostudoval ty, co jsou uvedený, formou odkazu na Káčku.
A jak sám píšeš náhledy na věc můžou být různé, nejen ty naše. No já vůl myslel jestli jsi třeba někde nezačal tím before you beginn. Totiž vybalte si ten krám, co jste si koupili a podívejte se na něj. Selže li všechno ,přečti si návod.
Je možný, že někdo produkuje kulervoucí fotky a neví jak ale druhej Sudek z něj nebude. Stejně tak jako se dobrovolně vzdává toho, co foťák umí.

Neshodnem se ale to ani nevadí. Já už zůstanu ten vývojkovej. Není nic trapnějšího než když ten machr při prvních potížích technického charakteru, nikoli poruše, čumí jako kráva do lékárny.
O ropě nebyla řeč - nikdo po něm nechce znát princip čipu a rozdíly mezi CMOS, BSI CMOS či live MOS. To je ropa. Foťák je to auto. A co se dá ve stresu a presu zapomenout bych Ti moh dlouho vyprávět.

Takže naposledy - Děláš to po čertech dobře, ale já bych to dělal jinak. Dokonce to dělám ,ovšem ne v masovém měřítku. Jen na požádání a pouze o technice, umělečno a kompozici nechávám povolanějším a to je ze ŽP 99,5% přispěvatelů.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 256
Registrován: 8-2010

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 20:45:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MN2: prosimtě.. ne že bych byl nějakej expert na statistiky, ale "99,5% povolaných přispěvatelů ze žp" mi moc nesedí...
Dám si na tebe pozor a nic ti neodpustím, jasný?!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 566
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 20:51:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MN2, k tomu tvýmu "before you begin", zřejmě sis toho z těch článku dostatečně nevšiml, ale já šel ještě dál.

Než začneš vůbec vyndavat aparát z krabice, podívej se, kde a co chceš fotit. Vyber si scénu, vyber si kompozici. Kam si to stoupáš, dyk budeš mít sloup přes mašinu! Kam to lezeš, chceš fotit roští nebo vlak? Takže flek máš? No bezva.

Dosud bylo uplně jedno, jestli máš v krabici mýdlovku, zrcadlo, hajzlbláto nebo skicák a tužku jako pan Šindlauer.

Teď se budeme bavit o přístrojích. Čili, teprve teď můžem ke krabici. Aparát má tři hlavní kroutítka, clonu, čas a iso....
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3682
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 21:08:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ok Chary i tak to jde.
Honzinus - znám se .....
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 567
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 21:39:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Achjo, když si uvědomim, že jsem tu promarnil dobrý dvě hodiny retrospektivně vzato uplně zbytečnou a marnou diskusí ve snaze tě přesvědčit, že expozice je až další krok v tom tvojem "before you begin"... a ty mi pak napíšeš, že "i tak to jde". Docela rád bych si přečetl nějaký tvůj návod pro začátečníky. Třeba to fakt dělám blbě a je lepší začít odprostředka. Inspirace není nikdy dost.
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3683
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 21:58:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neztratil si dvě hodiny, poučil jsi mě, jak na věc a postup nahlíží jiní. Z mé strany to tedy rozhodně nebyl ztracený čas. Považuji za dobré vnímat zkušenosti a postupy jiných, zvláště kvalitních, fotografů. To, že nejsme za jedno není přece na závadu. Stejně jako neexistuje jednotný vkus nemusí existovat ani jediná ,univerzální pravda a jediný správný, neporušitelný návod jak na to. Nebo myslíš ,že jo ? že zrovna ten Tvůj návod, postup je jedině správný a použitelný ? Nemůžou existovat postupy, které vedou kie stejnému cíli a potažmo výsledku, jinou cestou a postupem? Proč bys to měl dělat blbě, když píšu, že to děláš dobře ?

Ten nápad s návodem jsem dostal taky. Zkusím to nějak hodit ,,na papír " a pošlu Ti to na mail. Ne hned, protože dnes mám na dlouho poslední volný den, ale pošlu.
Nebude to ani učebnice, ani univerzální pravda. Bude to moje představa, jak bych to dělal já.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 568
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 22:06:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě že postupů je několik, jedna pravda neexistuje. Je jedno, jestli nejprv proberu obecnou kompozici a pak obecnou expozici, nebo naopak, pokud to celé vnímám jako logicky související soubor jednotlivostí. Já jsem začal á, a než jsem stačil dopovědět bé, taks mi říkal, že to je málo. Nevýhoda postupného dávkování. Vydat to jako mamutí soubor 28 článků najednou, tak kdo se tím bude chtít prokousávat? Beztak začínám mít pocit, že to nikdo nečte a ten, kdo by měl, už tuplem ne, když se nám na stole objevujou fotky prakticky ideálně spadající do článku jako ilustrace i poté, co vyšel.
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Honza_o
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2172
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 08:14:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...že to nikdo nečte...

Přiznám se, já to čtu . Sice se neřadím mezi začátečníky, ale není na škodu si některé věci připomenout.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3684
Registrován: 2-2009
Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 11:31:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza o - moje řeč, vždy je co se učit.....
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 571
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 24. listopadu 2012 - 10:30:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MN2, jelikož teprve dnes došla řada na expozici, tak teprve dnes bylo vyslyšeno tvé přání

Nicméně jsi mi ani nenaznačil, co c případě, že se násvit / ideální/ nekoná

http://www.zelpage.cz/clanky/fotoskola-pro-zacatecniky---expozice
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3688
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 24. listopadu 2012 - 12:34:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - počkej, musím nejprve prostudovat pokračování. Slíbené duchovno vytvořím až se vrátím domů - tj.příští sobota neděle. Ty bys mě uhnal, musím taky chrlit výrobky.
Ulli
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.35.10
Odesláno Středa, 28. listopadu 2012 - 21:21:58    Odkaz na tento příspěvek  

Vážení přátelé MHD,

hledám mezi Vámi šikovné fotografy MHD ve všech podobách pro svůj projekt, který bych chtěl rozjet v příštím roce 2013. V případě Vašeho zájmu mne kontaktujte na ulrichz@seznam.cz, nebo kontakty naleznete také na czechtrains.cz. Díky Zdeněk Ulrich
N/C
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.80.230.250
Odesláno Úterý, 11. prosince 2012 - 23:30:46    Odkaz na tento příspěvek  

Poradíte mi, mám si pořídit Nikon D5200 + 18-105 VR nebo Canon EOS 650D + 18-135 mm IS STM?
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6799
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 09:46:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdysi se tu objevil odkaz na mapu,kde jsem si mohl zjistit jak mi jde stín od slunka na různých místech. Máte někdo adresu ??
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5500
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 09:56:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SunCalc.
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6803
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 15:32:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dík
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6854
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 25. prosince 2012 - 15:35:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Měl by jste někdo pro mě tip jaký monitor si mám koupit ? Ivestoval bych cca 7-8000kč.
Chci to na fotky jak je asi jasný tak abych si nějak nenaběhl ... jsem zvyklý na starou bednu a nemám teda s čím porovnávat ...
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 591
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 25. prosince 2012 - 17:16:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chceš na tom asi dělat fotky, že? Takže hledej technologii IPS. No a když se podíváš po ceníkách, tak se dají najít kusy už kolem tří a půl tisíce při velikost 21,5 - 22" a 1920x1080.

Hlavně pozor, abys nekoupil tzv. široký gamut (Adobe RGB) páč by to nemuselo jít seřídit, pokud bys to chtěl dávat třeba na starší windows.

Taky pozor na podsvícení LED - je obecně studenější, neutrální tóny můžou táhnout do modra (zvýšené problémy při seřízení) a červená třeba obecně údajně může být problém. Viz počtení zde

http://extrahardware.cnews.cz/pruvodce-vyberem-lcd-monitoru-jarol eto-2012

čili v součtu mi vychází, že bych asi šel do něčeho takového

http://www.alza.cz/23-asus-pb238qb-d361560.htm
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2296
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2012 - 22:22:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolegyně fotografky, kolegové fotografové, budete-li mít v úmyslu fotografovat v Karlových Varech, pozor, aby vaše jednání nebylo v rozporu se zákonem a vy se nedoupouštěli záboru veřejného prostranství. Cituji mluvčího magistrátu z tohoto článku: Pokud bude někdo fotografovat kolonádu s fotoaparátem v ruce nebo kreslit do skicáře, je to v pořádku. Jestliže však na místo nainstaluje stativ nebo si na místě rozloží barvy a plátno, už se jedná o zábor. Mluvčí magistrátu nabízí i řešení fotografování se stativem: Stačilo domluvit se na záboru a na jeho podmínkách, zaplatit v podstatě nepatrný poplatek. Jen nevím, jaký emotikon vložit na závěr. Je to úsměvné nebo k pláči?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
KPtrain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 148
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2012 - 22:33:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor: Už tam zřejmě vládnou Rusáci. Proběhlo to cca před týdnem v TV, opravdu divnej kraj.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2298
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 27. prosince 2012 - 23:10:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, ona Praha nezaostává a tam snad Rusové ještě nevládnou. Dle vyjádření radniční mluvčí je i na Praze 1 považováno rozložení stojanu za zábor veřejného prostranství. A nelze nevzpomenout zpoplatnění "profesionálního" či "komerčního" fotografování na Karlově mostě, kdy měřítkem pro profesionalitu a komerci je užití stativu.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6859
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 03:56:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor

Dnes jsem fotil na Karlově mostě a docela se těšil ,na pokec s někým kdo mě bude prudit ,naštěští nepřišel nikdo a asi je to pro oba dobře ...
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3811
Registrován: 2-2009
Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 07:23:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor -není to ani úsměvné, ani k pláči, je to realita, dokumentující snahu radnic vydělat na všem. I když hlavně ten stativ pod foťákem je už dotažen ad absurdum. Nakolik to má oporu v zákoně, nevím. Ale mám za to, že v případě striktního dodržování paragrafů, moc velkou ne. Stejně jako to profesionální a komerční využití......
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1331
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 10:41:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mad noodle2: Nesmíš věřit všemu, co Doktor někde najde na webu a vyfabuluje z toho nějaké přehnané závěry aniž by s tím měl jakoukoliv osobní zkušenost.
Shalomek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 608
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 11:09:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řekl bych že Doktor, na rozdíl od Topiče, má přinejmenším kus pravdy. O Varech nevím, ale na Karlově mostě se tento problém řešil nejednou.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3817
Registrován: 2-2009
Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 11:20:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič - tu věc s Karlovo mostem jsem znal dřív než K-report a potažmo tedy i Doktora. Pokud to někdo zase zrušil, tím líp. Já tam nefotím ani s ani bez stativu. Ale že to je prasárna je mimo diskuzi. Dokázal bych to pochopit u malíře, který vyjma stojanu,palety se tam obklopí galerií svých děl a vyjma tvorby se souběžně věnuje i obchodu. Tam už je obsazená plocha zřetele hodná. Ovšem u monopodu nebo běžného fotostativu určitě ne. Nehledě na to, že se mi nezdá, že by tam fotograf trůnil hodiny. Na rozdíl od malíře.....
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1332
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 12:09:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mad noodle2: No jo, nakecalo se kolem toho dost a párkrát se tam před lety odehrála nějaká strkanice. Mostní "mafie" pod hlavičkou Sdružení výtvarníků Karlova mostu, které má smlouvu na využití mostu do konce světa, se domnívalo, že bude kasírovat za každý uprdnutí na mostě a městský úřad Prahy 1 jim v tom zpočátku dával za pravdu, teď už trochu přibrzdil a na svých stránkách tvrdí toto:
http://www.praha1.cz/cps/ptejte-se-21286.html

Realita je trochu jiná než se snaží Doktor a Shalomek namluvit. Fotit ze stativu tam můžeš a nějaká směšná ochranka SVKM nemá žádnou pravomoc někoho vykazovat či ho kasírovat. Z vlastní vícekrát opakované zkušenosti s focením ze stativu na onom místě mohu prohlásit, že mě tam nikdo neprudil ani přes den, natož večer či brzy ráno.

Jakési shrnutí vývoje dění kolem poplatků za focení ze stativu je zde:
http://navlnachtnf.blogspot.cz/2012/06/jak-je-to-s-temi-stativy.h tml

Z uvedeného vyplývá, že to celé nemá žádný právní základ a můžou si s tím tak akorát vytřít prdel.
Zbožným přáním SVKM bylo vybírat nějaký poplatky za focení ze stativu během provozní doby prodeje "umění", tj. od 8 do 22 hod. Zůstalo jen u přání.

Na stránkách samotného SVKM není o nějakém poplatku za focení ze stativu ani slovo.
http://www.karluvmost.cz/home.html

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1333
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 12:13:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Shalomek: V čempak má Doktor kus pravdy? Já bych tu jeho "pravdu" vyjádřil lapidárně. Viděl to akorát z ponorky a to mu ještě žába chcala na sklo.
Se divím, že ty, takovej profesionální fotograf a novinář, jak zde s oblibou o sobě prohlašuješ, si o tom nezjistíš víc a nejdeš si to vyzkoušet sám na vlastní triko.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3819
Registrován: 2-2009
Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 12:27:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič -no a co jsem psal ? ...že oporu v zákoně to asi nemá. Tvoje linky zároveň svědčí o znamenité rozpolcenosti úřednictva Prahy 1 a nepříliš velké znalosti zákona. Nebo specifickém výkladu. A čouhá z toho, jako sláma z bot, snaha o přivýděleček.

Ovšem nikde se tam neobjevuje, že by se horlivý a drzý výběrčí nemohl objevit. Byť o své vlastní újmě a iniciativě. Pro nedostatečně informovaného, konflikty nemilujícího nepražáka to může být problém.
Nejsou všichni jako já - já bych ho poslal do a kdyby se mu tam nechtělo tak bych ho tam i dopravil. Jenže já jsem hulvát, sprosťák a cholerik. Ale co ti slušní a pokojní?
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1334
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 12:58:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mad noodle2: Jo, jasně, že to je snaha vodrbat lidi, kde to jde.
Horlivý výběrčí se tam objevil snad pouze jednou v r.2002 a od té doby není známo, že by někdo nějak výrazně votravoval. To je spíš takový letní mediální hit, který se co pár roků opráší, aby bylo o čem v okurkové sezoně psát, případně natočit hysterickou "reportáž" televizí Nova.
Pokud tam nebudeš zapikolovanej se stativem na jednom fleku uprostřed mostu půl dne, tak si tě nikdo nevšimne.

Nakonec je to sranda, když z úředníků vyleze, že by za to chtěli 10 Kč za den. Administrativní úkony spojené s vystavením dokladu o zaplacení poplatku by nejspíš převýšily tuto částku.

Rozporuplná vyjádření úředníků nejsou přeci nic překvapivého. Pozoruhodné jsou kotrmelce toho Kotlára, kterej tvrdí, že postoj úřadu je konzistentní. To je docela prdel, ne?

Pražák, nepražák, na takový případný horlivý poskoky funguje jedno. Dělat hluchýho, na nic neodpovídat, vůbec nereagovat, jako by byl průhlednej. Je to veřejně přístupný prostor a nemá jakoukoliv pravomoc po Tobě něco chtít či něco přikazovat, zakazovat, vybírat atd.

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3821
Registrován: 2-2009
Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 14:15:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič -souhlas, ale není každému dáno...
Shalomek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 609
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 16:02:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič:
Debata s tebou je jaksi nemožná. Pokud někdo projeví odlišný názor, následují osobní invektivy, jinak to asi neumíš, viď? (viz pátrání po identitě Doktora, narážky na mou práci, o které mluvíš asi 10x častěji, než já, atd.). Já ti nepředhazuji, ať se staráš o Bacha a Strausse. No nic, zase máš o čem psát min. do Silvestra, tak příjemnou zábavu.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1335
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 16:53:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Shalomek: Kdepak je v mém komentáři č.1333 nějaká osobní invektiva vůči tobě? Můžeš citovat?
Shalomek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 610
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 17:09:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milý Topiči, odpověď máš v mém příspěvku 609.
Přidám drobnou radu, neber se tak vážně. Tohle je jen internet. Tím současně z mé strany končím debatu.
A textem z mého péefka se klidně můžeš řídit již letos.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 592
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 20:33:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ajé, historie se opakuje. Někdo tu něco kvákne, někdo jinej tvrdí, že je to blbost, někdo třetí se halasně přidá na stranu prvního a když ten druhej dodá pádný argumenty, tak ten třetí začne blábolit cosi o nemožné debatě.

Já myslím, podle toho, co jsem si přečetl tady i v odkazech, že z tria topič, Doktor a Shalomek má největší kus pravdy..., a hádejte kdo? :-D Jenom blbý je, že jakmile má pravdu, tak je s ním diskuse nemožná :-D

Kucí, díky, já už se bál, že to tu chcíplo :-D :-D
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 290
Registrován: 8-2010

Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 22:20:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Super!!!
Dám si na tebe pozor a nic ti neodpustím, jasný?!
Tohle nelze nechat bez odezvy!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
KPtrain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 28. prosince 2012 - 22:34:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

For Chary: neboj, tady to nechcípne nikdy, namistrovanejch všeználků a blbů je tu dost.....
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2299
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 29. prosince 2012 - 01:53:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: Víš hovno a kecáš z hladu. Řeči městských úředníků si asi v novinách vycucali z prstu, ne? Než se tady zas začneš ztrapňovat, přečti si pořádně co sem napsal a zjisti se, jak se věci mají. Hlavně že to máš i v odkazech cos sem dával. Jestli je to na tebe moc složitý, někdo ti to vysvětlí. Třeba chary, kterej si dal do podpisu že seš blbec. Stejně ste na káčku jak Pat a Mat, furt spolu. Když začneš z hladu plácat nějaký sračky, hned ti ho přiběhne podržet. Tak mu řekni než začne zas psát půlstránkovej elaborát kdo co řekl a kdo co "dal" a "nedal". Takhle seš akorát za kašpara, co z něj maj všichni prdel.

Doufám, že já srozumitelně mluvit řečí topičova kmene. Howgh!
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 593
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 29. prosince 2012 - 02:27:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Shalomku, co nám povíš na tohle? :-D
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.