K-report
 

Archiv do 9. února 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Tramvaje a metro » Transformace DP Praha, a.s. » Archiv do 9. února 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7253
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 08:59:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Úžasná je připomínka MŠ o tom barvoslepym. Barvoslepej nemá vůbec cokoliv řídit!!!
No jinak si za to mužete tramvajáci sami. Kdybyste mlčeli po tý reportáži v Nově před lety...
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Martin_Šubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1669
Registrován: 2-2004
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 09:12:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM: Asi mě nečteš, o barvoslepým jsem nenapsal ani písmenko. Napsal jsem, že je chyba, že byl stejný symbol pro stůj i volno rozlišený jen barvou a srovnal to s dnešními čočkami na volno třeba doprava, které by stůj a volno rozličovaly pouze tím, že by svítily červeně nebo zeleně. Už to samo o sobě není v pořádku. Barvoslepého přidal m_jn jako připomínku, co padla ve skutečnosti na DP a k drobné úpravě pak i na základě ní došlo...
Se 133 až do Brna a nikdy jinak :-)
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2897
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 11:19:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM: "No jinak si za to mužete tramvajáci sami. Kdybyste mlčeli po tý reportáži v Nově před lety..."
A jinak jsi v pořádku ? Mlčet v situaci, kdy po tobě nějakej mamlas hází špínu, aniž by alespoň částečně porozuměl problematice ?
Měl jsem tě za inteligentnějšího.
Tyhle ty tvý kopance už pomalu začínaj bejt pověstný...
Tohle je naopak chválihodná snaha tramvajáků o řešení situace, do které se každej jouda vrtá, ale přitom jí nerozumí ani co by se za nehet vešlo - viz TV N@ha a její "ekšpert" Huml...

Rzeczpospolita: To neřeš, prostě jen taky "vydíš" tvrdou realitu...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 11:55:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Demon: Tohle není o kopanci do tramvajáků, ale když jsem pracoval na letišti brigádně, tak jsme měli přímo ve smlouvě naprostý zákaz komunikace s médii a přičemkoli odkázat na tiskového mluvčího. Ono by se to možná hodilo i v tomto případě.

KM: Proč by barvoslepý nemohl řídít? Semafory pro auta jsou poznat podle umístění světla a hlavně skupinu B může dostat i barvoslepý a pokud si nucen jet na tramvajovém pásu si povinen se řidit signalizaci pro tram...
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2898
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 12:24:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemyslim si, že zrovna tohle by byl případ, kdy by se nějakým nevhodným komentářem mohl zhoršit pohled na věc.
Tady spíš druhá strana (média) projevila obdivuhodnou neznalost právních předpisů a svým svérázným komentářem si přivodila nemalé problémy, vedoucí až k uložení trestu.

Ale jinak souhlas, někdy by to opravdu bodlo.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Antar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 701
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 17:32:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč by barvoslepý nemohl řídít?

Je zajímavé, že např. na železnici barvoslepý opravdu řídit lokomotivu nemůže. Ani červená na návěstidlech na dráze není všude stejně umístěná, ale může být různě podle toho, kolik má návěstidlo světel a jaké znaky umí vyjadřovat. Zato jednosvětlové návěsti jako stůj, volno nebo výstraha jsou rozlišovány výhradně barvou (všechna světla jsou stejně kulatá). A nikomu to už řadu let nevadí. Tak proč takový odpor k barevným návěstidlům pro tramvaje?
Martin_Šubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1673
Registrován: 2-2004
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 18:02:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Antar: Ale to přece není odpor k barevným návěstidlům. Dneska má město určitý objem peněz a problémy šly řešit jen lepší technologií zobrazování současných čoček. To je první "odpor". A druhý je v tom, že symbol stůj je zobrazen stejnou šipkou (byť teď s doplňkem) jako symbol volno. Šipka jako taková přece není symbol pro stání, ale vyjadřuje směr pohybu. Kromě toho, je rozdíl, kdyby ampule byla celozelená a v ní na skle šipka a pak celočervená a rovněž na skle šipka. To pak dominuje barva a šipka je jen doplňková informace, pro jaký směr ta barva platí.

Znovu se ptám. Kdyby dnešní volno doprava byly dva zelené puntíky a dnešní stůj doprava byly stejně umístěné dva červené puntíky, bylo by to zcela spolehlivé?

Jinak srovnání na železnici dost kulhá. Jednak je tam ještě většinou zabezpečovák, potom signál musí být vidět většinou z velké dálky a tam nic jiného než barva nepřichází v úvahu a při rozjezdu je volno a stůj v jiné ampuli, takže se mění místo, odkud signál svítí. A navíc se vyjadřuje jen jeď, stůj, nebo pozor a rychlosti do výhybek. Nemám tam možnosti do dvou směrů stůj, do jednoho jeď, nebo do dvou jeď, do toho stůj a nemění se třeba ve 20 sekundách.

A myslím, že o barvoslepých to primárně není. Já jen popisuju svůj pocit, když jsem to v Braníku viděl. Dokud jsem to viděl na papíře, tak mě to nenapadlo, ale v Braníku jsem dost znervózněl. Ale pokud to prošlo podrobným schvalováním a je to schválené, budiž, pouze za mně říkám, že bych tohle do provozu nepustil...

Což neznamená možnost to doladit. Chtěl bych tam pro symbol stůj doprava bylo nikoli vizuálně |>, ale pokud možno >|, aby ten výzvový pražec opticky zabraňoval jízdě... Pak by navržený systém byl barevně i jinak v pořádku.
Se 133 až do Brna a nikdy jinak :-)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7256
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 18:12:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Demon3: Vydíš jaxe píše chválihodný?
No já jen chtěl říct že je lepší dvakrát myslet a jednou mluvit. Vyvolali jste ducha, kterej se obrátil proti vám - nakonec 90% změnu nechce, jen si protě tak remcli do TV.
9001: No když oni tramvajáci považují tiskového mluvčího podniku skoro za třídního nepřítele. To je mimořádně neloajální situace...
Todle:"pokud si nucen jet na tramvajovém pásu si povinen se řidit signalizaci pro tram" jistě nemyslíš ani jako špatný žert, že ne...

(Příspěvek byl editován uživatelem káem.)
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Martin_Šubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1674
Registrován: 2-2004
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 18:37:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jelikož nemám rád kritiku bez návrhu, což třeba tohle? Osobně mi tato grafika symbolu pak připadá jednoznačná. Ten pražec šipku v daném směru "blokuje" vždy, pokud není volno, při žluté před volnem začne blikat, což říká, že se tam brzo rozsvítí a bude stůj, při výzvě se tam rozsvítí bíle a signalizuje, že brzo zmizí, no a při volnu tam není a zůstává jen šipka. Barva to vše doplňuje, aby to bylo vidět z dálky. Při stůj vždy dominuje červená. Takto nemám s barvami ani šipkami problém.


(Příspěvek byl editován uživatelem Martin Šubrt.)
Se 133 až do Brna a nikdy jinak :-)
Martin_Šubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1675
Registrován: 2-2004
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 18:45:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předchozí obrázek nějak stávkuje se zobrazováním, tož ještě alternativa.
application/pdf
SSZ tram.pdf (55.4 k)

Se 133 až do Brna a nikdy jinak :-)
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 931
Registrován: 6-2004
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 19:05:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MŠ:

Nespoléhat na jediný rozlišovací prvek (barvu) zní rozumně. Barva doplněná různými tvary (jako na Vašem obrázku) nebo různým umístěním symbolů (jako silniční semafor, kuličky...) zní z podstaty mnohem bezpečněji.
Martin_Šubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1676
Registrován: 2-2004
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 19:30:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich: Jen doplním, že ten dnešní návrh (http://www.ospea.cz/clanek.php?page=438) už se jen na tu barvu nespoléhá, jen má ten bílý proužek za šipkou, nikoli před ní. Zase jsem nic extrovního nevymyslel ;-))). Jen si myslím, že po té mé úpravě není na signálech skoro co vysvětlovat a jsou intuitivní...
Se 133 až do Brna a nikdy jinak :-)
Antar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 702
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 19:46:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MŠ: To je pravda s tou železnicí. Tam je to jištěno zabzař a fíra opravdu nerozhoduje o směru jízdy. Ale jak jsi tady psal o té modifikaci stávajících čoček, jejich zvětšení a změně na barevné, tam jsem přece jen něco staršího vyhrabal.

Pamatujete si tady na ten úplně první Dubův návrh? Ta barevná světla 3 x 3. Trochu jsem to upravil do podoby 3 x 4, aby ty návěsti volno odpovídaly tomu, na co jsou tramvajáci zvyklí, přidal žlutou návěst pozor a nechal výzvové návěsti ve stávající podobě (v původním Dubově návrhu byla žlutá světla společně jako výzvová i návěst pozor). Stůj se návěstí červeně, volno zeleně. Posuďte sami (snad to bude srozumitelné a snad jsem to teda s těmi výzvami moc nepřekombinoval):



Je to vždy odleva v pořadí, jak by se ty návěsti objevovaly. Žluté všude blikají. Dal jsem tam i velikostní porovnání se silničním semaforem.
m_jn
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.108.136.46
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 19:53:27    Odkaz na tento příspěvek  

MŠ: Mne toto řešení (pražec před šipkou) taky napadlo, když jsem se byl na tu novotu v Braníku po zavedení podívat. Ale protože nejsem tramvajákem ani jinou spřízněnou profesí, nechal jsem to být: ať si to připomínkují sami uživatelé tak, aby se jim to dobře používalo ...

Každopádně by stálo za to tento podle mne více intuitivní návrh poslat Mr. Dubovi či kdo to tam nahoře má na starosti. Třeba je ještě čas to změnit ...

Jinak se mi toto řešení návěstí líbí určitě víc než to, které je u podjezdu před Ďáblicemi. To je ještě neintuitivnější: stálo by mne dost síly zorientovat se v něm třeba na křižovatce s větvením do tří směrů ... no ale koneckonců Němci se to taky naučili :-)
Antar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 703
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 20:01:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MŠ: Jo, tvůj návrh je dobrý a hodně intuituvní, ještě bych tam možná doplnil další návěst - bílá šipka a blikající červený pražec před ní - "pozor, bude následovat stůj".
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 871
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 20:18:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče příspěvku na dovolenou,tak je zákonem daná hranice pod kterou se nesmí jít.My jí máme ale v KS vyšší.
Vánoce-tento bonus vyplácí stát.Ve výplatě za říjen-tedy v listopadu-jsou poloviční daně.On to ale stát má dobře spočítáne,páč to utratíš před Vánoci jinde,ale vlastně tak dáš práci jiným.
Další benefit máme nemocenskou-stát garantuje 100% od 1.dne a prvé tři dny se nemusí k doktorovi a nemocenskou si vypisuješ sám.My máme tuto dobu prodlouženou na 8 dnů max. však 4 x ročně a nesmíme opustit Norsko.
Asi posledním zajímavým benefitem je režijka,která ale platí jen v Oslu a přilehlém kraji.
Stravenky v Norsku neexistují.Diety máme placené u tvrdých přesčasů.To je tedy u těch dnů,kdy je z turnusu volno a jdeš dělat.Měkký přesčas je ten,kdy nejdeš z volna,ale uděláš nad fond hodin-třeba v prosinci jsem měl fond 142,8 ale byl docela záděr,takže jsem měl skoro 150,ale nebyl jsem z volna.Nedostanu tudíž diety,ale pochopitelně ten rozdíl je zapalcen+příplatek 50%.
Firma od firmy se benefity liší.Spíše než finance se ale dávají benefity typu posilovna,lázně atp.
To mě napadá,že máme ještě zdarma bazén ve městě a slevu na zimní hadry-nemáme totiž zimní kolekci uniformy,což je tu "lehký"problém.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2899
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 20:21:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM: "Vyvolali jste ducha, kterej se obrátil proti vám "
Můžeš mi nějak polopaticky vysvětlit, co se proti komu obrátilo ? Víš, že už pro samou zapšklost mluvíš dost nesrozumitelně...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 872
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 20:34:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych neřekl,že se něco obrátilo.Už v té reportáži mělo zaznít,že potřebujeme nějaký signál pozor-nebo-li oranžovou.
Jestli tento bude nahrazen rozblikajícími se čočkami nebo jinak je už vcelku jedno.
Jenom paní reportérka vůbec nevzala v úvahu naprosto odlišné jízdní vlastnosti kolejových vozidel,ale co bychom chtěli.Ale snad za to padla i pokuta,ovšem už nemedializovaná.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2901
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 20:44:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ba, vždyť to už nějakej čas píšu, to jen děd vševěd si vede pořád tu svou.
I pokuta byla medializovaná, pochopitelně na N@vě už poněkud míň.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Martin_Šubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1677
Registrován: 2-2004
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 20:48:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Antar: Ano, souhlasím, "žlutá" by mohla být blikající červený, nikoli bílý pražec. Tím by se to vzhledově i významově dostalo téměř k dokonalosti :-).

Jinak to tvé (původní Dubovo) mi připadá zbytečně složité. Pokud jsme schopni rozlišit volno a stůj polohou čoček (jejich sestavou) a ve stejné poloze čočky zobrazovat různými barvami a i je rozblikat, postačuje dnešní počet čoček s dnešním výzvovým návěstidlem.

I při téhle složitosti při jízdě někam není na návěsti zobrazeno stůj pro jízdu do zbylých směrů, takže ani při tomto počtu čoček nic moc nezískáme.

Navíc žlutá před volnem není u tramvají opravdu nutná. Naopak je nutná, a možná i delší než vozidlová, před stůj. A bylo rozhodnuto, že zelené by čočky být něměly kvůli pletení vozidel. Takže volno by mělo být bílé.

Tudíž by skutečně stačilo rozblikat dnešní volna pár sekund před stůj a to je vše. Výzvy na současných výzvových. Asi by se to mělo řešit s důrazem na náklady.

m_jn: Mě jenom zarazilo, že to Úsek dopravního inženýrství v TSK nedostal vůbec k posouzení, inu v Praze už vše rozhoduje Eltodo a nebo nevím.... Ony signalizace nejsou jen problém tramvajáků, výměna se týká celých dopravních řešení. Divím se, že to na MHMP pánové Nováček s Dražskem odklepli... Velmi se divím. Ona to opravdu nebude sranda přepracovat postupně cca 210 semaforů, přidat do dopravního řešení tramvajové žluté, předělat mezičasy, vyměnit výbavu a naprogramovat řadič. Byť se to určitě nebude dělat najednou, ale postupně.

Třeba to tu pan Dub čte a někdo mu to pošle. Když už se má dělat revoluce, tak alespoň zodpovědně. Ale jestli už se školí řidiči, tak nevím, nevím... Z čehož vyplývá, že to na MHMP odklepnout museli...
Se 133 až do Brna a nikdy jinak :-)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7260
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 20:53:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ty demone rád přebíráš cizí názory a moc o nich nepřemejšlíš, co? Já jsem ten nejveselejší a nejmilejší člověk široko daleko. Já prostě jen napsal, že vám nestačily čočky a teď si budete stěžovat na moc barevnejch obrazců. Von se vám prostě nezavděčí nikdo. Pamatuj si , k zapšklosti nemám nejmenší důvod - ML se rozvíjejí, švejci omezují, střídá se na ulici...
MŠ - nebude se muset kvůli tomu měnit i zákon?
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Martin_Šubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1678
Registrován: 2-2004
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 20:57:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM: Stoprocentně vyhláška (zobrazení nových signálů) a domnívám se, že skoro stoprocentně i zákon. Měly by se tam vymezit povinnosti řidiče tramvaje při nějakém stavu té signalizace, zejména uvidí-li tu "žlutou".
Se 133 až do Brna a nikdy jinak :-)
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2902
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 20:58:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM: Zase ti nerozumim, teď teda zase s tim přebíráním názorů. Co sem od tebe přebral ? Seš poslední dobou samá hádanka...

Čočky by stačily, taky sem to tu asi desetkrát napsal, ale bylo by to na český poměry až moc snadný a levný. Tak proč nedat vydělat kámošům svejch kámošů. Nic víc za tim nehledej. Zákon by se samozřejmě měnit musel.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 939
Registrován: 10-2002
Odesláno Neděle, 31. ledna 2010 - 21:33:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: No když oni tramvajáci považují tiskového mluvčího podniku skoro za třídního nepřítele. To je mimořádně neloajální situace...
A nejen tramvajáci. Ty asi moc nepřemejšlíš o tom co padá z tohoto chrliče krávovin
A to jsme si mysleli že nic horšího než Kuchařová nás snad už nestihne.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7264
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 01. února 2010 - 11:43:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drak: My ho viděli živě, cosme byli na šotosrazu. Ale netroufám si posoudit, co z něj padá. A nejsem si jist jestli to zaměstnanci obecně dokážou. (víš kdo je MYM šéfem? )
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Drak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 941
Registrován: 10-2002
Odesláno Pondělí, 01. února 2010 - 13:26:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co dokážou? Dělat to líp? To určitě ne. Já se svojí patologickou empatií bych to nedělal ani za zlatý prase, ale nějak mi pořád není jedno kdo a jak podnik reprezentuje. Ale to je můj problém, který by vyřešilo dostatečné působení BNV.
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1539
Registrován: 3-2004

Odesláno Pondělí, 01. února 2010 - 20:28:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
Chápu, že obhajuješ oddělení Komunikace, ale podívej se na tento odkaz na webu DP
http://www.dpp.cz/zruseni-bezplatne-infolinky/

... a nyní se zamysli jak by se uvedené sdělení dalo napsat lépe, aby se cestující veřejnost primárně nenasrala
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1839
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 21:34:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem také samozřejmě proti tiskovým mluvčím. Rostou Jak houby po dešti. Když ho dělá prezidentovi a řekne nějaké obecné fráze, je to celkem jedno, i když stojí spoustu drahocenných peněz, ale když se má vyjadřovat k něčemu konkrétnímu a velice specifickému, jako např. signalizaci tramvají, generálkám tramvají apod., přičemž vychází jen z přejatých, obecných, laických, a většinou nekompetentních, a tedy často i zaujatých názorů, které pak mechanicky, navíc i nepřesně interpretuje, tak si u lidí z oboru žádný respekt, natož vděk, nevyslouží.

Ano Akribie, více Norska, více Norska, děkuji.

Signalizace, jak ji chápe Demon i MŠ je naprosto vyhovující a plně postačující.

Ad více šipek/
To je totální blbost. Na tramvajích je již nyní, díky červeným sign. zařízením ve tvaru šipek, přešipkováno (již teď mám při souběhu sign. postavení vlakové cesty šipkou a postavení sign. volno "čočkami" problém někdy - únava, ztráta koncentrace, rozrušení - okamžitě vyhodnotit co je co a příslušně reagovat).

Ad více barev na kolejích/
Obdobně jako v předchozím případě. Barevné čočky budou opět více matoucí. Často vidím u sebe, ale i u kolegů když jedu jako cestující, že reagují automaticky na světla semaforu místo na čočky.

Resumé je dle mých zkušeností následující: zachovat a zdokonalit podle návrhů MŠ geniální, a tedy i jednoduchou a bezpečnou signalizaci čočkami.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1840
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 06. února 2010 - 22:23:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akribius:

Ad neplacená nemocenská v prvních třech dnech/

O tom českém nesmyslu jsem psal už asi před třemi lety panu Luboši Olejárovi, představiteli to Svazu pacientů. Tady totiž vláda zavedla, že i když se chci léčit doma bezplatně z rýmy 3 dny, tak musím jít k lékaři pro neschopenku. Ptal jsem se jej, proč posvětila jeho organizace takový nesmysl, že i když nedostanu nemocenskou a chci zůstat ty 3 dny doma, tak musím strávit půl dne cesty k lékaři pro neschopenku, a pak zas pro uschopenku, přičemž ohrozím nakažením zdravé lidi a sebe vystavím případnému horšímu nakažení u lékaře. Neviděl jsem v takovém opatření žádný přínosný efekt pro lidi, jen zachování buzerace ze strany státu, navíc na vlastní náklady. Olejár mi odpověděl, že to tak být musí.

Jak je vidět, Norsko s tím nemá nejmenší problém a skutečně to řeší ve prospěch lidí.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7290
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 11:18:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je jistě dobře, když je tiskový mluvčí i odborník. To je třeba u metrostavu. Ale Milky, on mluvčí tě vlastně chrání od průserů, který bys měl, kdybys jen 10 % toho co píšeš jako soukromá osoba řekl jako zaměstnanec.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 12:35:15    Odkaz na tento příspěvek  

Naše 100% česká firma s tim taky nemá žádný problémy, dokonce v takovym případě dostanu normální plat, ale to už je trochu nadstandard .. pokud ovšem vedení nevěří vlastnim zaměstnancům a nedokáže si je kontrolovat, bude vás honit pro papír na každý kejchnutí. To neni o předpisech, ale o kultuře a mezilidskym chování vůbec.
Obecněji třeba zde, odkaz a ve článku odtama odkazovaném. V tom jsou nejen Norové o koňský délky napřed, protože nepovažujou každýho apriori za podvodníka.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 16:02:46    Odkaz na tento příspěvek  

Dneska na TV pěknej rozbor k OpenCard, Otázky VM asi od 13:38. Teda moc pěkný to neni, ale relativně kompletní obrázek odkaz
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1841
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 19:45:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: Problém je v tom, že na "nedůvěře" si vybudovala spousta lidí svoji existenci, a to nejen v DPP. Všude šíří, že lidem nelze důvěřovat, proto neustále zřizují oddělení, instituce, místa, která mají jediný úkol - "potvrdit", že bez jejich "nedůvěry" by se zastavil svět. Podle toho potom k obětem svých postů budovaných apriori na "nedůvěře" přistupují.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1842
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 19:58:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V ČR nejde nic, co by lidem pomáhalo.

Poplatky ve zdravotnictví u nás a v Německu.
Poplatky ve zdravotnictví u nás a v SRN. Tady máme socialistický kapitalismus, tam je sociální kapitalismus a v tom je velký rozdíl.Tam nemají nějaké Cikrty či Julínky, ale sestavení celého systému přenechali odborníkům. To, co z toho vzniklo, je sociálně spravedlivé a přijatelné pro všechny. Nikdo není znevýhodněn a každý přispívá na zdravotnictví dle svých možností. U nás nejvíce sociálně nespravedlivé je právě to, co oba Tomášové vychvalují jako největší přednost: - hranice 5000 Kč pro každého. Určení ochranné hranice poplatků pevně stanovenou výší 5000 Kč je sociálně nespravedlivé. Pro toho, který má roční příjem 500 000 Kč, je to jedno procento z příjmu. Ten, kdo má ale příjem jen 100 000 Kč, je to už 5 % a platí tedy pětkrát více. Aby k této nespravedlnosti nedošlo, mají to v Německu stanoveno pevně v procentech. Jsou to pro každého 2 % z ročního přijmu, pro chronicky nemocné 1 %. U každého je tedy hranice individuálně stanovena dle jeho příjmů. Kdo může platit více, platí více, kdo méně, platí méně. Platby zdravotního pojištění taky nejsou stanoveny u všech stejnou pevnou sumou, ale vypočteny procentuálně z platu. Tak by to mělo být i u hranice poplatků. Pokud je to jinak, je to stejně nespravedlivé, jako kdyby se stanovila daň ze mzdy pro všechny stejnou sumou, třeba 8000 Kč. Ten s příjmem kolem 60 000 Kč by měl důvod se smát, ten s učitelským platem kolem 20 000 Kč by už takový důvod mít nemusel. Stanovit nějakou hranici, či odvod nějaké daně tak, aby to bylo sociálně spravedlivé pro všechny plátce, nejde jinak než procentuálně. Na to zřejmě nikdo nepomyslel.
Další drzostí je vyžadování placení od bezpříjmových skupin, např. od dětí. V SRN platí až od 18 let. Předpokládá se, že potom už dítě má vlastní příjem a pokud ne, tak má už nárok na sociální podporu, ze které musí rovněž platit, a to zase až do výše jen 2 % (chronicky nemocní 1 %). Pokud by ministr Tomáš Julínek vyžadoval, aby za děti platili rodiče, byl by to zase další případ diskriminace rodičů s nedospělými dětmi. Museli by platit dvakrát, jednou za sebe a jednou za děti. Ty s dospělými dětmi by byli zvýhodněni. Dalším protiústavním krokem je zavedení trestu odnětí platu ve výši tří dnů pro každého nově onemocnělého. To přece nemůže být paušálně zakotveno v zákoně. Takto by mohl trestat jenom soud a musel by případ posuzovat individuálně, pokud by k nějakému zneužití ze strany pacienta opravdu došlo. To je přece nespravedlivé trestat s viníky i poctivé. Typický případ pro soud pro lidská práva ve Štrasburku. A ještě jedna otázka. Bude muset pacient platit první 3 dny za pobyt v nemocnici, když za tyto tři dny nebude mít žádný příjem? Pokud ano, kde má na to vzít peníze? V Německu prvních 6 kalendářních týdnů je nemocný placen svým zaměstnavatelem ve výši přibližně 95 % z čisté mzdy. Potom ho platí nemocenská pojišťovna přibližně 75 % z hrubé mzdy. Kdo by toho zneužíval a přitom třeba pracoval na černo, může být i vyhozen ze zaměstnání. Způsobenou škodu samozřejmě musí nahradit.
Praxe s poplatky ve zdravotnictví ve SRN u lékaře.
Za návštěvu u lékaře se platí paušální poplatek za každé kalendářní čtvrtletí roku ve výši 10 eur. Nezáleží na tom, kolikrát lékaře v té době navštívíte, zdali 3x (jednou za měsíc), či 20x. Pokud tedy k lékaři chodíte průběžně přes celý rok, zaplatíte za neomezený počet návštěv za čtyři čtvrtletí celkem 40 eur.U specialisty, kam vás pošle váš lékař, se neplatí nic. Poplatky vybírá sestra, která je dál posílá zdravotní pojišťovně, u které je pacient pojištěn. Nejsou určeny lékaři, ale na podporu zdravotnictví. Lékař si nemůže přivydělat tím, že by si nechal zaplatit za vystavení receptu. Vystavit pacientovi recept je samozřejmost a součást jeho práce. Ostatně by to bylo i v rozporu se zákonem, kdyby byl lékař placen dvakrát. Jednou zdravotní pojišťovnou a podruhé samotným pacientem. Poplatky jsou plně započítány do nejvyššího možného zatížení pacienta (ochranný limit).
Poplatky za léky a obvazový materiál.
Platí omezení na nejvýše 10 eur za lék a materiál. Za každý lék, který je na doplatek, se tedy platí 10 % z jeho ceny, nejméně však 5 eur a nejvýše 10 eur. Pokud by tedy cena léku byla 300 eur, pacient by nezaplatil 30 eur, ale jenom 10 eur. Poplatky rovněž nejsou určeny lékárníkům, ale pro zdravotnictví jako takové a odevzdány zdravotním pojišťovnám.Jsou plně započítány do hranice nejvyššího zatížení (ochranný limit) bez ohledu na to, jestli by si mohl pacient vybrat lék bez doplatku. Zdravotní pojišťovna do toho nemůže mluvit a musí uznat lék, který lékař pacientovi předepsal a doplatek do limitu započítat.
Poplatky za pobyt v nemocnici.
Za každý den pobytu v nemocnici se platí 10 eur, ale jenom do výše 28 dní v roce. To znamená, že ten, kdo bude ležet v nemocnici 14 dní, zaplatí 140 eur, ten, kdo si poleží v nemocnici 3 nebo 10 měsíců v roce, zaplatí nejvýše 280 eur. Poplatky jsou rovněž určeny výhradně na celý systém zdravotnictví. Nemocnice musí poplatky převést na účet pojišťovny. Povinnost platit má každý občan starší 18 let. Aby byl poplatek sociální (někdo může zaplatit více, někdo méně), je vypočtena jeho nejvyšší výše z ročního příjmu pacienta a je pevně stanovena na 2 procenta z jeho ročního příjmu. Je to hranice nejvyššího možného zatížení pacienta, kterou může bez nepříznivých sociálních následků ještě snést. U každého je samozřejmě jiná, a sice podle výše jeho příjmu. V tom je sociální spravedlnost pro všechny. Výjimkou jsou zdravotně postižení a chronicky nemocní, u kterých je limit nejvyššího zatížení poloviční, tedy 1 % z jejich příjmů.
Příklad výpočtu limitu.
Kdo má roční příjem 20 000 eur, musí státu ročně přispět na zdravotnictví dvěma procenty, což je 400 eur.Pokud je dlouhodobě nemocný, tak jen jedním procentem, což je 200 eur. U důchodce s ročním příjmem 10 000 eur je to 200 eur, resp. 100 eur, pokud je chronicky nemocný. Vše, co za rok zaplatí přes tuto hranici, je mu zdravotní pojišťovnou vráceno.
Vyúčtování přeplatků.
Každý pacient dostane u lékaře, v lékárně, v nemocnici, všude, kde platí poplatky, stvrzenky, které si uschová a příští rok odevzdá v nemocenské pojišťovně, která vše přepočítá. Co je zaplaceno přes limit, poukáže do šesti týdnů pacientovi na jeho účet. Když zaplatil méně, tak samozřejmě k pojišťovně nejde. Pacient už předem ví, kolik dostane, protože si to sám dokáže podle svých příjmů a stvrzenek spočítat. A ještě na doplnění. Dlouhodobě, chronicky nemocný je ten, který je nejméně jeden rok v léčení stejné nemoci a nejméně jednou za čtvrt roku u lékaře na prohlídce, pro léky či radu. Např. diabetici, dále duševně, či tělesně postižení, připoutaní na lůžko apod. Pro pobyt v lázních a léčebných ústavech platí totéž jako při pobytu v nemocnicích. Lékař z poplatků nic nedostane, a proto není narušen vztah mezi ním a pacientem. Ordinace a nemocnice jsou jen výběrčími poplatků pro nemocenské pojišťovny.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 6-2004

Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 23:20:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: Zase řešíš něco co nejde srovnat a říkáš nesmysly. Julínek se pokoušel dělat reformu zdravodnictví, ale skončilo to skalpem kvůli poplatkům. Tohle hezky vystihl Janota v OVM. " Pane redaktore, neříkejte mým reformám Janotův balíček, to je jako polibek smrti". Opravdu si tak najivní, že se Julínek s Cikrtem zavřeli a najednou tohle vymysleli???
Můžeme si to projít postupně.
5000 je celkem rozumný limit. Jako normální zdravý člověk jdeš k lékaři kolikrát? Pokud si důchodci chtějí s doktorem povídat, tak at si zaplatí.
Výše podpory zdravotnictví. Viděl jsi vůbec někdy svoji výplatní pásku? Jako řidič ji máš každý měsíc trochu jinou a podle toho se ti mění i výše příspěvku na sociální a zdravotní pojištění. Tady nevidím nic nefér.
K dětem. Tady to je zase na dlouho. Zkusil ses někdy podívat na zátahy PČR na diskotékách kolik tam bylo mladistvých opilých? Kde asi na to vzali peníze. Jednoznačně pro placení poplatků.
Nemocenská: Pokud bude stále tolik "vychcánků", kteří budou nemocenskou zneužívat, tak nic jiného nezbude. Znám pár lidi, kteří se hodili marod a pak šli dělat meloucha... Určitě si zapoměl uvést, že zaměstnavatelé v Německu mají kontrololy, kteří zjištují zda je opravdu doma a nemocen. Silně pochybuji, že by se zaměstnavatel nechal odírat.

Závěrem. Regulační poplatek, je od toho, aby k lékaři chodili pouze ti co mají opravdu problém a toho se svým způsobem docílilo. Nemocenskou jsem už rozebral. Zase brečíš úplně jinde, než je pravý problém a ten je v tomto případě v lidech, kteří zneužívají systém. Pokud mi vysvětlíš, kde vezme ČSSD na svoje předvolební sliby, tedy 13. důchody, rušení poplatků atd budu ti rád naslouchat
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 938
Registrován: 6-2004
Odesláno Neděle, 07. února 2010 - 23:44:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

5000 je celkem rozumný limit.

a) Milky správně poukázal na to, že hodnota 5000Kč je velmi různá pro různé příjmové skupiny. Pro mě je to dětská rýma. Pro učitelského nepříjemnost. Pro důchodce to může být kalamita.

b) On ten limit je trochu problém, když se podíváte co a jak se do něj započítává tak zjistíte, že vesele můžete zaplatit násobek a být stále pod limitem.

Jako normální zdravý člověk jdeš k lékaři kolikrát? Pokud si důchodci chtějí s doktorem povídat, tak at si zaplatí.

Přeloženo ze současného newspeaku do češtiny: Normální je být zdravý. Chronicky nemocný člověk nemá společnost co obtěžovat (dokud se to netýká i mě nebo osoby blízké) a má si to jet vyřídit do Švýcarska, kde k tomuhle provozují euthanasii. Důchodci nám mladým a perspektivním zavází, čím dříve budou pod drnem, tím lépe (neplatí pro babičku s dědečkem a mě, až budu jednou v jejich věku).

Celkem dám boty, že moje dcerka (5 měsíců) nikde opilí přistižena nebyla a ještě alespoň pár let doufám nebude.

Myslím, že Milky nehovořil proti kontrolám zneužívání nemocenské. Ale proti paušálnímu řešení: někteří nám tady kradou, tak Vás pro jistotu všechny pozavírám. Někdo si odnesl kombinačky, všichni zaměstnanci denně anální sondy. 10000Kč daň k novému autu. protože někteří řidiči jezdí po zpoplatněných komunikací bez nálepky...

Regulační poplatek za preventivní prohlídku u zubaře těžko slouží k tomu, co pravíte. Prevenci, milý 9001 chcete, protože náklady na zdravotní péči snižuje mnohem efektivněji, než 30Kč a ještě je tam bonus v podobě včasného zachycení problémů -> v mnoha případech výrazně lepší prognóza.

Tohle je výkřik do tmy a ne systémové řešen a ani pokus o něj. Na rozdíl od toho to, co popisuje Milky má celkem hlavu a patu.

Shodou okolností jsem ve zdravotnictví také nějaký čas před lety pracoval a jeho problém je spíše v přebytku peněz v systému a nehospodárném zacházení s nimi (jak netypické pro naší zemi, že). Ani x-krát 30 (60/90) Kč nezachrání špatné zakázky na rekonstrukci nemocnice (vč. nové fasády nasledované novou vzduchotechnikou, která ji zase rozkope), utrácení za zbytečnou techniku (dělal jsem v IT) (i když se brečí, že na nezbytnou není)...

Ale samozřejmě, že podobně jako populistické kecy o neschopných flákačích na podpoře a úspěšných (perspektivních) zaměstnancích je pro určitou část populace líbivé poslouchat, jak jejich zlomeček zvelebuje vlast a brání nás před zneužívači a ukecanými důchodci.
9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 172
Registrován: 6-2004

Odesláno Pondělí, 08. února 2010 - 00:02:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich: Ale nezačíjme komedii o tom, jak se mají důchodci hrozně špatně atd. Ono kdyby se na člověk podíval trochu podrobněji, tak to zase tak hrozné není. Důchod z masivní části není jediným příjmem. Nemá cenu tu rozebírat jednotlivé profese, ale podle mě to není tak hrozná částka. Jenom taková otázka. Kolik chronicky nemocných normálně pracuje na plný úvazek?

Beru to většinově. V rodině mám chronicky nemocného a stejně chodí na kontroly k lékaři jednou za dva měsíce, pokud jde pouze na měření hodnot,které jsou častější neplatí nic. Diabetici jsou naprosto to samé. Taky nemají kontroly každý týden.

Prevence. Ta je snad na myšlení každého. Osobně radši zaplatím 30 kč na preventivní prohlídku u zubaře, než abych letel v noci do Jindřiššký si nechat trhat zub na pohovotost. Hold každý má hodnoty trochu někde jinde. Jenom otázka. Kolikrát jdete k zubaři na preventivní prohlídku? Pořád mi přijde ten limit na hony vzdálený.

K populistickým řečím. Na tom nic nezměním. Je nás 10 000 000. Vždycky bude mít nějaká strana mít populistické řeči a druhá si bude říkat, že je to pravda a obráceně. Proč tedy kráčíme do stále většího schodku a narustání státního dluhu...

(Příspěvek byl editován uživatelem 9001.)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.161.174.228
Odesláno Pondělí, 08. února 2010 - 00:37:31    Odkaz na tento příspěvek  

No a jsme zase u tý nedůvěry. Až bude čim dál víc schopných lidí utíkaat do toho Norska, nebo třeba Portugalska, tak si vzpomeňte. Ty děti co chlastaj na diskotéce nepostihnete, ty jsou zdraví a nějaký poplatky, který zatěžujou chronicky nemocný kamarády nebo jejich prarodiče je moc netankujou. Vono se totiž do toho limitu spousta plateb ani nepočítá, je to dobře vymyšlený. Ale vy se asi taky chcete spíš bavit než přemejšlet :-)
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 939
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 08. února 2010 - 01:44:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

9001: OK, starobní důchodce necháme vychcípat, budeme ignorovat v rámci měření... tak si tam dosaďte člověk v invalidním důchodu (to se k tomu chronicky nemocnému hodí)... nebo člověk pracující za minimální mzdu (na to nemusíte daleko za Prahu a mám podezření, že možná i v Praze a to profese, které byste určitě Vy nebo já raději nedělal).

Nejde ani tak o detaily, jako obecné tvrzení, které Milky nadhodil a Vy jste zjevně nepochopil. Hodnota stejné částky (řekněme 5000Kč/rok) se zásadně liší podle Vašeho příjmu a struktury nezbytných výdajů. Pro někoho legrace. Pro někoho tak akorát. Pro někoho problém.

Pouštět se tu do výpočtu, jestli se ten či onen nebo průměrný důchodce (důchodci byli příklad) má tak či onak je celkem bezpředmětné. Ale nejsou to jen kontroly u lékaře, které ten Váš nemocný absolvuje 6x ročně, ale také náklady u léky a ty už u těch chronicky nemocných a starých mohou skákat docela nahoru.

Já neříkám, že člověk nemá investovat do svého zdraví. Já reaguji na Váš štěk o tom, jak je potřeba regulačních poplatků, protože všichni (jinak nechápu plošné opatření) pacienti zneužívají systém a chodí si k lékaři popovídat. A reaguji tím, že nic proti spoluúčasti a systémovým řešením, ale pokud je deklarovaným účelem tzv. regulačního poplatku omezení nadužívání, tak prevence (jakož i třeba péče o rodičky a novorozence, já je doma vidím rodit celkem nerad) tam buď nepatří, nebo deklarovaný cíl není skutečným cílem.

Opět, nedělám si iluze, že člověk zmasírovaný propagandou o zodpovědném občanovi a své úspěšnosti to pochopí, ale je to příklad, kde je to špatně nastavené a nesystémové. Ne pláč, že si nemohu dovolit 30 Kč za návštěvu dentisty. Kdybych chtěl dát na ty řeči o zodpovědnosti, úspěšnosti a tak... pro mě za mě. Ať mi zůstane podstatná část toho, co dnes platím za zdravotní pojištění a ať platím za každou návštěvu 10000Kč. Pro mě osobně by to nebyl zásadní problém. Jednak to (pro mě relativně) není tak moc peněz (zejména když ještě zůstane pár desítek tisíc za to zdravotní pojištění), jednak jsem relativně zdravý (pro Vás přeloženo: normální), takže bych to platil tak dvakrát ročně na prevenci u praktika a dentisty. Ale protože nejsem sobec, a protože vím, že dobře se mám také proto, že jsem měl v životě štěstí. Rád se podělím. A ostatně vlastně sobec i být mohu, protože je mi jasné, že jednou (snad později, ale při troše smůle/nehodě to může být kdykoliv) budu v jiné situaci jak zdravotně, tak finančně.

Populismus a dluhy... jo to se zeptejte modrých a oranžových. Hezky se nám tu střídají, ale v zásadě stran vývoje dluhu to jde podobným směrem. K tomu, že se nejedná o nic jiného než vějičku na jistou část voličů si vezměte za příklad třeba Prahu nebo onu slavnou Rokytnici. Ať se Vám to líbí nebo ne: jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet a to i stran veřejných dluhů, ať si v rámci předvojebních slibů hřímají cokoliv.

Navzdory rétorice jedněch i druhých se obávám, že problémem této země nejsou nezaměstnaní, děti a jejich dávky, matky na mateřské, učitelé a nenažraní pacienti a důchodci... a i kdybyste je všechny z fleku vystřelil na Mars, zbavil všech (a třeba i zvedal daně zaměstnanců jako Topolova vláda na sanování rozpočtu), tak ta díra bude pořád větší a větší, protože s tím erárem neumíme hospodařit.

prag:
Vono se totiž do toho limitu spousta plateb ani nepočítá, je to dobře vymyšlený.

To jsem tam také psal, ale obávám se, že když přijde na politickou agitku, tak fakta jsou zcela podružná.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 940
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 08. února 2010 - 02:34:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně radši zaplatím 30 kč na preventivní prohlídku u zubaře, než abych letel v noci do Jindřiššký si nechat trhat zub na pohovotost.

Krom toho, že jste se zcela minul podstatou příspěvku, myslím, že tohle si zaslouží samostatnou zmínku už jenom proto, jak moc je to příznačné.

Tato vulgárně pojatá kausalita by jinak byla celkem roztomilá, nemít své radikální sociální aplikace. V této "ryzí" podobě může být buď produktem marx-leninského pozitivistického vědeckého světového názoru nebo pervertovaného ultrakalvínského pojetí souvislostí (tam ovšem s puncem nejvyšší autority v souřadnicích predestinacio gemina, což tomu dává zcela novou a "vyšší" úroveň) zaoceánského. Vzhledem k moderním dějinám ČR je to asi nejspíše výsledek kombinace obou vzájemně se posilujících vlivů, které navzdory povrchně zdánlivému antagonismu, si ve své podstatě spolu sedí celkem dobře.

Je to stejně mimo (ač je to líbivé a z pochopitelných důvodů se to prodává skoro samo), jako nalinkované vztahy: jsem pilný a schopný (tzv. "slušný občan"), a proto se mám dobře; a k tomu komplementárn: líný a neschopný, a proto pracující za málo nebo nezaměstnaná pijavice na mých poctivých daních.

Bežný Středoevropan nevytržený ze své tradice však ví, že můžete jít k zubnímu lékaři preventivně třeba 4xročně a zodpovědně za to platit libovolnou částku, a když budete mít smůlu (jednorázovou nebo i dlouhodobou (některé chrupy ne a ne spolupracovat navzdory vší péči)), tak do té Jindřišské poběžíte tak jako tak.

V podstatě je pro Vás hezké, dokud Vám to funhuje, ale ta procitnutí (pokud k nim dojde) pak mohou být nepříjemná.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1844
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 08. února 2010 - 11:09:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O to jde, že ten "systém" je u nás nekonzistentní a antisociální. Vlastně tedy nelze hovořit ani o systému. Ono lze vycházet z různých filozofických východisek, jak píše Hnidopich, ale musí být kompatibilní s historickým (zvyklostním) rámcem v dané zemi. Jinak to chápe Východ (splácení svých hříchů - karmy), jinak křesťanský Západ. Někde je zvykem, že veškeré náklady a starosti nese rodina, u nás zas, že velkou část přebírá celá společnost a její instituce.

Proto se zmíním o jiném, záměrně vyvolávaném a démonizovaném fenoménu - penzijní reformě. Ono to z vystoupení současné vlády, a zejména ministra financí Janoty, vypadá, že bez ní u nás snad bude v blízké budoucnosti "konec světa". A přitom při bližším pohledu je zřejmé, že jde o uměle a účelově vytvářený "problém". Nejde tedy ve skutečnosti o problém jako takový, ale o rozpad soudržnosti společnosti a vzývaná důchodová reforma má jen posvětit posun k individualistické a sobecké společnosti.

PS: A ty, kteří mi nevěří, bych prosil, aby mi napsali, proč tak jako dosud nemohou výdělečně činní část prostředků dávat lidem v postproduktivním věku? Vždyť ti budou za čas ve stejné situaci. A že se prodlužuje věk? Vždyť se prodlužuje i doba pracovní aktivity. Navíc díky technice jsou lidé schopni vyprodukovat na jednotku stále více. Roste tedy i produktivita práce - proti 90% lidí v zemědělství dnes stačí k uživení společnosti 2%, to samé ve výrobě. Jsem tedy přesvědčen, že vláda (lidé) hledají zástupné "problémy" a skutečné problémy neřeší.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1043
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 08. února 2010 - 11:45:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich,Milky: Moc hezké. Ne,že bych s Hnidopichem v některých vývodech nesouhlasil,ale jsme zase u toho: Tohle jsou zajímavé,ale pohříchu taky salonní řeči.
Jak byste to teda řešili vy,pánové ? Teď,tady,zítra,pozítří,za týden,v ČR ?
Martin_Šubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1734
Registrován: 2-2004
Odesláno Pondělí, 08. února 2010 - 11:54:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: Ano, výdělečně činní mohou dávat část prostředků lidem v postproduktivním věku. Ale těch stále přibývá, tudíž se výdělečně činným například odeberou či zdaní benefity, což vyvolá u činných překvapivou stávkovou nečinnost. A postupně ji vyvolá cokoliv, co činným vezme víc a víc výdělku pro nečinné, až jim časem vezme skoro veškerý výdělek. Proto je logické, že by činní rádi činili i na důchod raději pro sebe :-).
Se 133 až do Brna a nikdy jinak :-)
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1845
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 08. února 2010 - 11:58:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To nejsou salonní řeči. To je realita dneška. Právě dnes se rozhoduje, s dalekosáhlými důsledky do budoucnosti, o kterých strůjci "nezbytných" reforem nejspíš ani nepřemýšlí, o tom, jak bude vypadat naše společnost v příštích letech. A možná jsme nečinnými svědky, tak jako nejrůznější společnosti v minulosti již mnohokrát, svého neodvratného zániku (jak asi může dopadnout nesoudržná společnost si jistě domyslí každý sám).
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1846
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 08. února 2010 - 12:03:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MŠ: Ale ty argumentuješ obvyklým klišé. Četl jsi vůbec můj příspěvek celý.

Podle tebe je normální odebrat obyčejným řadovým lidem "úžasné a nemorální benefity" a na druhé straně pólo na koních na Slovensku, jachty na Jadranu, vily s vyhřívanými cestami, zimní zahrady s bazény, luxusní dovolené v Tichomoří...?
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2718
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 08. února 2010 - 13:07:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

milky: myslíte tzv. teambuilding v rámci zaměstnaneckého procesu od jistého postavení vejš?
Martin_Šubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1735
Registrován: 2-2004
Odesláno Pondělí, 08. února 2010 - 13:10:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: Ano, je to normální... Protože já svůj život neporovnávám s těmi s jachtami, ale chci přispět k tomu, aby se měli líp ti s těmi holemi... Nezávidím bohatým. Ano, pokud tam vystupují politici, co hlásají spravedlnost, a pokud Čunek pobírá dávky, Sobotka zneužívá náhrady a Topolánek lítá letadlem, jest to problém v tom, že hlásání těchto politiků nikdo nevěří.

Ale to nic nemění na tom, že souhlasím, aby mi benefity vzali. Ano, často ty prachy utratí zatím někdo jiný, nebo někam zmizí, ale třeba se to časem zlepší. Když budu pořád ukazovat na někoho jiného, jako že nadřízený je píp a ředitel je píp, a ten má to, a ten ono, a ten byl tam a o tom se povídá že, takže proto JÁ tedy jdu stávkovat, tak to se nikdy nezmění nic. To je stejná motivace, která Čunka, Sobotku a Topolánka vedla k tomu, co dělali. Využít možnosti, příležitosti. Získat výhodu, když je šance. A to je vlastní každému člověku. Ano, možná, že moje benefity pak někdo zneužije, ale já pak mám alespoň čisté svědomí... Jedou se ke mně přidají další a časem ten řetěz doputuje až nahoru...a nebo taky ne, nejsem naivní. Ale chci mít dobrej pocit. Když nedám své benefity, ukradnou si to ti nahoře třeba z potřebnějších peněz pro někoho, kdo je potřebuje víc než já...
Se 133 až do Brna a nikdy jinak :-)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1638
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 08. února 2010 - 13:20:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: Problém je v tom, že jsi neprokázal, že ti, kterými argumentuješ (pólo na koních na Slovensku, jachty na Jadranu, vily s vyhřívanými cestami, zimní zahrady s bazény, luxusní dovolené) by nezaplatili ze svých příjmů daně.

To, že ale ty odmítáš své benefity (jízdné zdarma)zdanit, je zcela zřejmé.

A to ještě určitě chceš, aby poslanci zdaňovali náhrady jízdného a nebo nájemné za své kanceláře...
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2928
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 08. února 2010 - 21:14:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33: Ale pozor, Milkyho benefity, narozdíl od poslaneckých prebend, zcela pochopitelně zdaněny jsou.
Tenhle problém je o maličko složitější...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17224
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 09. února 2010 - 00:40:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky - A přitom při bližším pohledu je zřejmé, že jde o uměle a účelově vytvářený "problém".

On je to skutečný problém. A hlavně to brzy bude skutečný problém.

pólo na koních na Slovensku, jachty na Jadranu, vily s vyhřívanými cestami, zimní zahrady s bazény, luxusní dovolené v Tichomoří...?

A zase ten třídní boj .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17225
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 09. února 2010 - 00:42:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Demon3 - Ale pozor, Milkyho benefity, narozdíl od poslaneckých prebend, zcela pochopitelně zdaněny jsou.

A jak je u DPP zdaněna volná zaměstnanecká jízdenka?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 941
Registrován: 6-2004
Odesláno Úterý, 09. února 2010 - 01:47:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain:

On je to skutečný problém. A hlavně to brzy bude skutečný problém.

Nevím, z jaké pozice to tvrdíte. Nedávno jsme se o problematice důchodů a reforem bavili se ženou (učí sociální politiku, t.č. na mateřské). Modely na to samozřejmě jsou. Nicméně podle příslušných výpočtu to spíše vypadá, že nikdo (kdo se v problematice orientuje) neví, co vlastně bude. Podtržené zvolání, že bude problém, vypadá s prominutím tak trochu jako výkřik do tmy.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2932
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 09. února 2010 - 06:29:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcb: Úplně standartně jako ostatní služby, není důvod aby měla nějakou vyjímku...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1641
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 09. února 2010 - 07:09:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Demon:"Úplně standartně jako ostatní služby"

To asi nemyslíš vážně. Ona je totiž (jako "benefit - t.zn. další příjem) součástí příjmu zaměstnance. Jenomže se její cena v dani z příjmu jaksi neobjevuje. A jenom pokus ji tam - zcela přirozeně - zařadit vyvolal mumlání o stávce...

Kdože nám tady krátí daně za mohutného pokřiku "chyťte zloděje"?
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1847
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 09. února 2010 - 10:46:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf 33: Myslím, že pleteš dohromady dvě různé věci - zaměstnanecké výhody náležející vždy jen ke konkrétní profesi a benefity pobírané bez rozdílů profesí:

1. Zaměstnanecké výhody jsou odvěkou součástí každé profese. Lékař ošetří svého kolegu či rodinného příslušníka v jiném režimu, než ostatní pacienty, obchodník má jako první možnost si vybrat výhodné zboží, atd. Mezi takové vždy patřily, a doufám, že i patřit budou, jízdní výhody dopraváků.

2. Benefity poskytované bez rozdílu profese jsou např. stravenky, dovolené, placená nemocenská atd. Tady na specifičnosti profese pochopitelně nezáleží.


MŠ a ostatní "spravedliví": Ze závisti, a na druhé straně hlouposti, vznikla současná nevraživost k zaměstnaneckým výhodám dopraváků (a kupodivu to jinde nevadí), a obhajování luxusu "spravedlivě" nabytých miliardářů. Vám zřejmě slovo spravedlnost a uměřenost nic neříká, což je ale pro současný stav společnosti charakteristické.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17230
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 09. února 2010 - 10:48:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hnidopich - Nicméně podle příslušných výpočtu to spíše vypadá, že nikdo (kdo se v problematice orientuje) neví, co vlastně bude.

No a to je právě ten problém...

Demon3 - Úplně standartně jako ostatní služby

Řekl bych, že Rudolf to docela vystihl. Můj zaměstnavatel se totiž potýká s podobným problémem.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1848
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 09. února 2010 - 11:00:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcbain: A hlavně to brzy bude skutečný problém.

Tvoje povzdechnutí vychází ze strachu z budoucnosti. Naše dědečky a babičky by něco takového vůbec nenapadlo - že v době převratných vynálezů a rozvoje techniky jednou nebude na jejich důchody. Ty jsi typickým příkladem schizoidního stavu společnosti. Na jedné straně voláš po maximalizaci efektivity pracovního procesu, zavádění nejmodernějších vymožeností techniky několikanásobně zvyšujících produktivitu práce, a na druhé straně se bojíš o svůj důchod. Ano, je to tak, dnešní společnost je nemocná, a začíná být nemocná stále víc, ale jakoukoli "reformou" důchodového systému to nezměníš ani o píď.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Martin_Šubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1741
Registrován: 2-2004
Odesláno Úterý, 09. února 2010 - 11:03:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milky: Spravedlnost prostě neexistuje. Ve jménu "spravedlnosti" se vždy páchala největší zvěrstva.

Jinak já vůbec nepsal o výhodách dopraváků, když jsem psal o jejich vzdání se, psal jesm o výhodách obecně. A nemám problém, ať si o své benefity bojují...

Luxus miliardářů není o tom, aby ho někdo obhajoval. Já jen vím, že ho neovlivním. Může mi vnitřně vadit, ale s tím nic neudělám. Zajímá mě, jak přispěju společnosti já, to je to co ovlivnit VŽDY můžu. Tudíž opakuji, že když mám pocit, že někdo získal víc, než si zasloužil, nebo někoho obral, neřeším to tím, že na něj ukazuju a křičím, že to "chci taky". Naopak, když se já něčeho vzdám, tak ti, co něco rozkradou, budou mít třeba z mého a pro ty potřebné pak zbude víc. Není možné si dělat iluze, že se jednou ve spravedlivém světě krást nebude, protože je to proti lidské přirozenosti.

A nezlobte se, ale příčinou je kupodivu mimo jiné i ta "spravedlnost", jak jí tu pojímá Milky. To není boj za sebe, ale je to boj proti někomu... To jsme u Marxova třídního boje - a následně u těch zvěrstev. On socialismus je v jádru milý koncept, problém je, že dobro nejde na lidskou společnost naroubovat, protože jej musí někdo řídit... A řídit jej budou vždy ti vaši "miliardáři", ať se jimi v revoluční vřavě stane kdokoliv.
Se 133 až do Brna a nikdy jinak :-)
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1849
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 09. února 2010 - 11:25:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MŠ: Vidím, že jsi stoupencem: "Udeří-li tě někdo do tváře, nastav mu druhou". Dobrá, je to tvůj osobní postoj, proti čemuž není co namítat, ale jak to souvisí se zaměstnaneckými výhodami profesí?
Mám tvému příspěvku snad rozumět tak, že se mají všichni zaměstnanci (nyní tedy dopraváci) vzdát dobrovolně svých zaměstnaneckých výhod, protože pak možná ti miliardáři nebudou tolik krást a zbyde víc pro potřebné? A nejsi MŠ takhle náhodou světec? Možná se o tebe bude brzy zajímat Vatikán.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1850
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 09. února 2010 - 11:33:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MŠ: Spravedlnost prostě neexistuje. Ve jménu "spravedlnosti" se vždy páchala největší zvěrstva.

Mmm, velice vzletné a inspirující klišé, jen co je pravda, zejména pokud jde o konkrétní záležitosti. Že bychom dali slovo spravedlnost na index? Dle čeho by se pak řídila lidská společnost? Dost možná, že jsi u zrodu nové morálky.
"Pokrok" je společenská změna institucionalizovaná v rámci neodpovědnosti.
Kritika znamená pokrok. Pokrok je jistota, že máme v moci svoji přítomnost.