K-report
 

Archiv do 8. listopadu 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě na Jesenicku » Archiv do 8. listopadu 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2345
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 15:16:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba: Ještě poznámečku ke kurzívopříspěvku: Rozumní objednatelé řeší dopravu v sedle i večer. Základní podmínkou ale je, aby ji bylo pro koho řešit. Jak tak znám obyvatelstvo výběžku za Pomezím, myslím že jejich touha po večerním cestování veřejnou dopravou není zase až tak vysoká. Nicméně myslím že není problém autobusový rozstřel ve 22:30 v Jeseníku zaplatit i o víkendu, pokud by se to mělo aspoň trochu rentovat. Tím si myslím bude vše zajištěno dostatečně. Doufám že mi nechcete namluvit, že např. obyvatelé Uhelné mají nějakou zvýšenou touhu po večerních návštěvách divadel v Olomouci, Brně či Praze s požadavkem na okamžitý večerní návrat veřejnou dopravou.... A v Jeseníku je odj. 22:30 pro kulturní akce dostačující. Pak už jedou jen hospody a bary, kde rozvoz klientely bez problémů zvládne taxi. Kdo má na chlast do dvou do rána 30 km od domova, ten má i na tágo. Chudý norek chlastá v putice ve své vesnici.
363eso
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1751
Registrován: 2-2009

Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 19:32:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes:
751.374 Mikulovice
751.119 z Hanušovic do Lipové Lázně
751.335 a 751.041 odstaveny v Hanušovicích
ICQ - 473947128
http://www.flickr.com/photos/okdbrejle/
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 829
Registrován: 7-2008

Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 22:30:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- : fakt nevím, kam pořád spěcháte - pořád jen busy, busy - honem, honem - jedu na dovolenou, na hory si zalyžovat - už ten Váš bus vidím, jak to všechno pobere - bágly, lyže, v létě kola a 200 lidí do jednoho gumokolu
Na denní dojíždění - tj.něco jiného.
Jenže taková 70 na 292 by určitě přinesla své ovoce.
To mi nikdo nevymluví.
Tunely apod. by byly fajn - ale stejně jako před 120.lety, tak i dnes by to nikdo nezaplatil.
Tohle není žádná lokálka, tj.hlavní trať do Jeseniku - nehledě na to, že o WC si můžu v busu tak leda nechat zatím jen zdát.

Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
Jena
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7863
Registrován: 11-2002
Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 23:24:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba: fakt nevím, kam pořád spěcháte - pořád jen busy, busy - honem, honem - jedu na dovolenou -aa- asi nespěchá nikam, ale (světe div se), spěchají lidi. Skoro všude, i na dovolenou. Jinak by nejeli po věčně ucpaných dálnicích směr různá letoviska, ale hezky pomaličku by se projeli po okreskách. Ale oni ne, honem hrrr k moři/do hor, aby nám něco cestou neuteklo...
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 23:41:53    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-
Vy jste se nám tady pěkně rozepsal....
Nicméně s Vašimi výstupy naprosto zásadně nesouhlasím.

Nechci tady rozebírat neskutečně ohráté ideologické argumenty typu bus na návsi, u busů všechno jde, u vlaků nic nejde, všechno je složité a kdyby vlak nebyl, tak by to bylo vlastně ideální. Pojďme pragmaticky srovnat:

- Z praxe (osobní zkušenost) - sobotní posilový spěšňák na Ramzovou z mého bydliště (Přerov - tehdy ještě jezdil), 5 vozů, v každém zhruba 50 lidí, celkem 250 lidí na Ramzovou. Za ním Praděd, dalších 5 vozů (ale cca. 8 let zpátky jezdil až s 8 vozy a postrkem), budu počítat stejné obsazení, dalších 250 lidí. Celkem 500 lidí z nížiny až k vleku Vám dovezou bez přestupu 2 vlaky, v každém průvodčí, strojvedoucí a vlakvedoucí. Souhrn - 2 VLAKY, BEZ PŘESTUPU, 6 ZAMĚSTNANCŮ.

- Teď ta vaše úžasná zrychlující "inovace" na podle Vás naprosto odepsaném úseku Hanušovice - Jeseník. Pokud hodláte do jednoho autobusu narvat 50 lidí, potom bude čekat 5 autobusů na jeden vlak, celkem 10 autobusů. Totálně nasraní turisté budou stát někde ve frontě před hanušovickým nádražím, dávat si lyže do zavazadlového prostoru autobusu, potom se budou s bagáží soukat do Karosy. Než se přestup oněch 250 lidí z vlaku na autobus dokončí, tak v ideálním případě se ztrátou 15 minut. Potom se kolona autobusů vydá po zasněžené horské silničce směr Ramzová (ano, turisté jezdí na lyže většinou tehdy, když je nasněženo). Rychlost tak 40 km/h a smrt v očích....
V každé zastávce Brané, Ostružné a Ramzové busovlaky zastaví na návsi, kterou samozřejmě zablokují, protože autobusové zastávky jsou dimenzované na jeden, ne na 5 autobusů. To je ale stejně jedno, protože v zimě jsou zálivy zastávek zahrnuté sněhem, takže bus stojí na silnici. Jeden bus ostatní řidiči objedou, ale kolona pěti busů takhle u přejezdu v Ostružné, to může být oříšek, kór když ve zbylém profilu sněhem zúžené silnice pobíhá asi 50 lyžařů, vytahujících bagáže ze zavazadlových prostor autobusů. Zvlášť vtipná představa je výjezd busovláčku do strmého kopce po uzoučké silnici na náměstí v Branné. Teda můžou jet i obchvatem, ale kde je pak ta úžasná výhoda autobusu na návsi? Pod tím kopcem je vysadí i ten vlak, ne?
Abych nezapomněl, tak souhrn - CELKOVĚ DVA ODSTAVENÉ VLAKY S PERSONÁLEM V HANUŠOVICÍCH, NAVÍC 10 AUTOBUSŮ, 10 ŘIDIČŮ (NÁRŮST LIDÍ Z 6 NA 16, NAVÍC BY JE DOPRAVCE MUSEL NAVÉZT NEJSPÍŠ ZE ŠUMPERKA = JALOVÉ KILOMETRY), NAVÍC 1 PŘESTUP S MINIMÁLNĚ PATNÁCTIMINUTOVÝM ZDRŽENÍM A KAŽDÁ ZASTÁVKA S MIN. PĚTIMINUTOVÝM ZDRŽENÍM PRO VYKRAMOVÁVÁNÍ ZAVAZADLOVÝCH PROSTOR AUTOBUSŮ.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Sobota, 06. listopadu 2010 - 23:59:29    Odkaz na tento příspěvek  

Podtrženo sečteno - Váš návrh je reálně nepohodlnější, dražší, pomalejší a nebezpečnější možnost obsluhy území v porovnání se současným stavem. Hlavně by to vedlo k tomu, že by tam lidé skutečně příště jeli tím gumokolem. Své úvahy zakládáte na naprosto mylných představách. Turista, co jede na celodenní výlet a dvacetikilometrový výšlap skutečně neřeší, že vlak jede o čtvrt hodiny déle (na výletech se až tak nespěchá), tu čtvrthodinu s přehledem ztratí někde v hospodě taky a ne jednou. Stejnětak rozdíl vzdálenosti zastávky vlakové a autobusové (třeba 0,5 km) může být zásadní pro babičku s hůlkou a s nákupem, méně však asi pro někoho, kdo jede na dvacetikilometrovou tůru. Naopak zbytečné přesedání do nepohodlných autobusů s lyžemi a s bagáží odradí i sportovce, protože je to prostě otravné a nepohodlné, a unavený lyžař jedoucí z hor má stokrát raději pohodlné rychlíkové B-čko bez přesedání do Brna nebo Olomouce, než jakýkoliv stísněný autobus s přestupem.

Tolik má osobní zkušenost. Ne, není to chiméra, toto jsem zažil osobně při jedné výluce, kdy se mezi Rudou a Hanušovicemi skutečně přesedalo do autobusů. A to byl začátek jara, málo lidí a tam dole už i suché silnice.
Ve světle tohoto návrhu se můžu opravdu jenom smát Vašemu nadšenému juchání nad tím, jak se do Vidnavy ušetří jeden mašinfíra s šukafonem....

Tak, a teď se do mně pusťte!
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2346
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 08:07:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Simba: Zeptejte se lidí (nešotoušů), zda chtějí trávit ve vlaku při své cestě do práce 2 hodiny, když autem to zvládnou za polovic? Osobně strávím denně ve vlaku dojížděním více než 1,5 hodiny. Autem se to dá zvládnout o pár minut rychleji. Přesto si troufnu říct nejméně polovina města dojíždí na téže relaci autem. Je to pro ně pohodlnější a někdy i rychlejší (není-li zácpa). To je co se týče denního dojíždění. A to je to, co je ekonomicky zásadní.
Druhá stránka je turistická doprava. Ta dopravce neuživí. I zde velká většina lidí prostě bere auto, protože je rychlejší, operativnější a pohodlnější. Zkuste se podívat na skutečnou realitu. Podívejte se k turistickým památkám, sečtěte si někde na hradě denní návštěvnost a pak spočtěte kolik lidí přijelo autem (zájezdovým autobusem) a kolik vlakem. A můžou to být památky snadno vlakem dostupné typu Karlštejna nebo Křivoklátu.
No a přeju Vám zkusit si někdy logistickou úlohu kterak vlakem přepravit kočárek s dítětem na týdenní dovolenou do Ostružné s použitím vlaku. Já osobně jsem velký odmítač auťáků, dokonce bych řekl, že se mezi ty trotly na silnice bojím. Nicméně při takových logistických úlohách trošku měním názor (hlavně změnu naznačuje partnerka). S dvěma dětmi si to nedovedu představit. Ačkoli se snažíme vozit co nejmíň věcí, převézt vše potřebné vlakem prostě nejde (i zde vypomohli kamarádi, kteří tam jeli s námi a odvezli část zátěže autem). A jak vypadala cesta? Nejdřív člověk musel vyvinout úsilí díky svým známým na správných místech zajistit aby klapnul čtyřminutový přestup (který se koná v dvouhodinovém taktu a nalezení jakékoli jiného spojení znamená cestu o více než hodinu delší) a pak za odměnu v Zábřehu následovalo zpoždění dalšího přípoje 45 min., protože se v Olomouci podělal vůz. A jako bonus přijela v pátek před prodlouženým víkendem gigantická souprava 843 sólo, takže jsme i s kočárkem cestovali na stojáka v hytláku. Byla to tehdy v Jeseníkách podniková akce, byli tam lidi s režíjkou, bylo tam spousta lidí pracovně se zabývajících veřejnou dopravou a pár lidí dopravou nepostižených. Vlakem přijelo 5 lidí (my a tři svobodní mladí bezdětní), auty asi 20 ostatních. A jak se jezdilo po Jeseníkách? Jo, část výpravy se projela vlakem, ale jen proto, že chtěli dětem ukázat, jaké to je vlakem jezdit. Jednou, všechny ostatní výlety dělali autem. Všichni....
Jinak co se týče mého spěchání, tak samozřejmě při cestování do práce nemíním trávit dobrovolně ve vlaku čas navíc. Při turistice je to trošku jiné, tam naopak příliš nespěchám. Nicméně mnohdy je problém se nějam dostat.

Dluhonice: Jestli souhlasíte nebo nesouhlasíte s mými argumenty, to je Vaše věc. Zásadní je jaký je názor těch, kdo to všechno platí. Zkrátka můžete nesouhlasit, že autobus na návsi je lepší vlaku v poli. Realita je taková, že můžete být rád, když ty lidi použijí aspoň ten autobus na návsi, protože auto stojí v garáži a tam je docházka ještě podstatně kratší. Co si budeme povídat. Někde jsem se dočetl, že u nás máme 16 cest vlakem na člověka ročně. Vzhledem k tomu, že já sám jich dělám zhruba 600 - 700 ročně, tak jen na moje ježdění existuje asi 40 lidí, kteří do vlaku ani nepáchnou.

Vaši osobní zkušenost nerozporuji, otázka je, zda ještě platí. Asi ne tak docela, protože pro příští rok bude do hor na devátou motor + vlek, na desátou 4 vozy, na jedenáctou 3 vozy. Takže ať to počítám jak chci, tak nevím. Aby bylo ale jasno. A píšu to tedy raději výrazně: Nijak nezpochybňuji (zatím, dokud je zájem) rekreační dopravu na Ramzovou, ta se ale koná pár dní v roce - pouze v sezóně a pouze o víkendu. Nic nebrání tomu, tyto vlaky ponechat jako posilové. Ovšem pro zbývající frekvence, tj. denně časně ráno, dopoledne a večer, mimo sezónu o víkendu stále by bylo ideální přejít na rychlejší druh dopravy. Protože lidi to udělali už dávno
Takže mi prosím nepodsouvejte 5 autobusů místo jednoho vlaku, fgakt nejsem idiot, jak si asi o mě myslíte. Čili skutečný souhrn pro rychlíky mimo sezónní posiláky je: 2 strojvedoucí, 3 průvodčí, 1 x 843+943, 1 x 363 + klasika, 2 autobus, 2 x řidič. Toť vše. Tím zajištěno celé rychlíkové rameno Olomouc - Jeseník/Šumperk. Četa s 843+943 může být při odstavu v Zábřehu využita navíc na vhodný pendl do Šumperka. Mimochodem co je potřeba dnes? 1 x 363 + klasika, 2 x 754 + klasika, 1 x 843+043, 4 strojvedoucí, 5 průvodčích. Nepodsouvejte mi myšlenky, které nemám a neprezentuji.

Samozřejmě, pak tu máme druhou etapu, a to rekonstruovanou trať 292, která by jaksi přes Ramzovou nevedla. Pak by zřejmě Ramzová o železniční spojení přišla zcela (vyjma případné šotodráhy). Na druhou stranu, jaký je rozdíl mezi Ovčárnou a Ramzovou? Na Ovčárnu vlak široko daleko nejede a turistů je tam přesto výrazně víc než na Ramzové. Čímpak to asi je?

Teď k chování turistů. Ano, turista jedoucí na 20 km výšlap toto neřeší. Ovšem je třeba si uvědomit, že takových turistů je (naštěstí, protože v opačném případě co s těmi davy v lesích!) menšina. Většina "turistů" dává přednost jiné turistice. Na památky, do měst, popř. vyjít si tak kousek někam k vodopádům či jeskyním apod.

Dáme si malý příklad, jak to chodí reálně u nás v městě. Je vzdáleno cca 100 km od Krkonoš.

Člověk A (já, bez auta): Den předem sleduje předpověď počasí a vyhodnocuje, že asi bude hezky. Ráno stává v 6, běží 15 min. na nádraží, snídá ve vlaku rohlík z ubrousku, v 9 je v Jilemnici (vlak má trošku zpoždění, takže z 20 min. na 1 km přesun z nádraží na autobusák je svižný poloběh), v 10 busem na Mísečkách (je to jediné spojení do hor, dřív nic nejede, další spij za 2 hodiny do Jilemnice nemá přípoj na Mísečky a je pozdě), v 11 na Zlatém návrší, pak si hodí 25 km po hřebenech, skončí v Harrachově. Když přijde po cestě náhlá bouřka, nemá moc šanci někde se schovat, protože v 17 jede poslední bus na vlak, kterým je ve 20 doma. Když se schová, končí to rychlým během s batohem na zádech minimálně od Mumlavského vodopádu do Harrachova, protože když to ujede, tak zbývá jen začít shánět nocleh.

Člověk B (soused): Předem neřeší nic. Ráno vstane v 8, koukne z okna, je hezky, tak se v klídku nasnídá, v 9 seběhne před barák, sedne do auta a cca 10:30 je v pohodě na Mísečkách. Nikde neřešil co kdyby ujel přípoj. Asi 11:30 je na Zlatém návrší. V klídku se projde po hřebenech k prameni Labe a zpět a na Vrbatovce si v klídku posedí a zhodnotí jak si zaturistil. Když se blíží bouřka, tak si v klidu někde v boudě počká až přejde. Pak sjede busem dolů a v 18 je v klídku doma. Takže zatímco A přibíhá o půl deváté domů, B už dávno klídeček griluje a popíjí pivečko (bouřka byla jen na horách) na zahradě. A halasně hlásí, koli ktoho dneska nachodili na horách. Zatímco A si běží vzít z lednice nějaký ten kus salámu k večeři....

Kterých turistů si asi tak myslíte je výrazně víc? Zkrátka smiřte se s tím, že většina lidí dnes turistiku pojímá ve zkratce takto: zajedeme pod hrad, vylezeme z parkoviště k němu, dáme prohlídku, sejdeme dolů, popojeme k nějaké dobré hospodě, dáme oběd, dojedeme třeba někam k jeskyním, tam se kousek projdeme lesem, navštívíme jeskyně a hurá domů na večeři. Ostatně děti chtějí vidět večerníček....

Poznámku k pohodlí Béček fakt neberu. Denně jsem tím nucen jezdit (respektive to střídám neboť disponuju jízdním dokladem na obě třídy, ráno v A, odpoledne v B) a fakt "pohodlnější" vozidlo neznám. To vozidlo je asi tak 50 let za realitou. Zkuste si kulturu cestování v něm srovnávat ne s Karosou, ale s běžným osobním autem. Tak to dělá většina lidí. Většina těch, kteří jsou případným zdrojem tržeb železniční dopravy.

A ta Vidnava? Já nad tím nejuchám. Jen konstatuju, že řešení autobusem vyjde levněji a přivítá jej výrazně více potenciálních cestujících. Osobně totiž dávám přednost, když mi pojede pět lidí vlakem 30 km a pak autobusem 3 km, než druhá varianta 2 lidi vlakem 33 km a 3 lidi autem 33 km. Zkrátka plošná obsluha a docházková vzdálenost je mocný argument jak do veřejné dopravy dostat další cestující z IAD. Dalším je pohodlí (sem zahrňme především čistotu, komfort a také přímé spojení - ovšem to se vyplatí jen při opravdu silných proudech cestujících), dalším je rychlost, dalším je interval, dalším je cena.
Závěr: Uvědomte si, že drtivé většině lidí je úplně jedno jakým druhem veřejné dopravy jedou. Záleží jim na úrovni poskytnuté služby. Pokud jim není poskytnuta dostatečná služba, většina z nich může hlasovat volantem. Plesnivý skoro 40 let starý vagón, vlak plazící se do kopce 30 km/h, docházka na nádraží 2 km, spojení jednou za dvě hodiny, někdy s rizikem ujetí přípoje generujícího zpoždění minimálně ve výši intervalu osloví asi málokoho. Skoro každý má v garáži max. 10 let staré auto, které jede nejpomaleji 50 km/h (ale jen v obci, protože tam mu to ukládá zákon), interval se blíží k nule, docházková vzdálenost taky, přípoj nikdy neujede. A cena? Ta je při více cestujících prakticky vždy příznivější u toho auta. Neberu nabídky typu SONE+ či eLiška, kterými se železnice nikdy nemůže uživit a jednou je bude nucena odpálit (konec konců SONE čeká zdražení již nyní).
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2347
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 08:09:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jena: Jen tak mimochodem, stále více lidí na tu dovolenou k moři létá. Dneska se létá už i jen na víkendy, jejich obliba stoupá. Bohužel mi to přijde, že někteří zdejší diskutující si ještě nevšimli, že "turisté a rekreanti" se chovají úplně jinak, než někdy v roce 1990. Za těch 20 let se hodně změnilo.
Madusan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 150
Registrován: 2-2007

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 08:35:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohužel to tak dopadlo,když jsme z jara při výletu na Praděd při zpáteční cestě hodinu okukovali při čekámí na vlak do Ovy zavřenou nádražku v Bruntále, řekli jsme dost a další akce v tom směru jsme podnikli autem.Z 8 lidí jsem byl pro vlak jen já..Dlouhé stráně, pohodlné parkování zadarmo v Koutech.Další akce jedna skupina nechala auto v Karlovce a druhá pak na Červenohorském sedle,stím že jsme si na Pradědu vyměnili doklady a klíče od auta.Taková je bohužel realita cestování na Jesenicko nás Ostravaku.Jako příznivec vlaku jsem v menšiněv kolektivu.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6818
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 09:08:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ano většina lidí raději leze do auta,protože veřejná doprava srtojí čím dál tím víc za hovno!

Budu-li chtít jet z Mladkova do Jeseníku,mám šanci až na 10h. O cestě zpět ani nemluvím. To samé spojení přes Letohrad.


Zvláště kombinace vlak/bus/bus a jiné jsou výživné! Škoda slov...
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2348
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 10:10:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Madusan: Na druhou stranu s tím by se dalo lecos udělat. Nelpět na blbostech a místo toho vybudovat síť funkčních turistických autobusů, popř. cyklobusů navázaných třeba i na hlavní železniční tratě (v případě Jeseníků tím pro turistickou dopravu myslím i 292 a 310). To pro rekreační dopravu. Naopak pro běžné dojíždění zvážit rychlou a pohodlnou dopravu, v rámci možností adekvátně k frekvenci i častou. Neřešit zda bude realizována vlakem nebo autobusem. Hlavně něčím, co dokáže autu konkurovat!
A zpět k turistickému ruchu. Po vybudování sítě turistických linek by možná něškodilo trošku omezit plechovkám vjezd do hor. Podmínkou ale nejdřív je vybudovat tu síť.
Hovořil-li jste o Pradědu, vzpomenu na svou cestu na něj. Ubytování v Lipové. Veřejnou dopravou jediná možnost pro zdolání hřebenovky. Ráno v 7:20 busem do Jeseníku, v 7:45 jede bus do Karlovy Studánky (pak už na Ovčárnu bus no problem, byť my jsme šli samozřejmě Bílou Opavou po svých). Odpoledne pak zase existovalo přijatelné spojení z Červenohorského sedla zpět( protože ze Studánky to jelo zase moc brzo). Jenže bus jel v 7:20 a pak už nic. Sám s přítelkyní jsme to samozřejmě zvládli, ale dneska s prckem si nedovedu absolutně představit tak brzké vstávání (copak vstávání, to bývá běžně kolem šesté, ale pak po snídani se malé chce znova spát, takže spíš výjezd i v osm bývá utopie). A dle zkušeností mých známých s dětmi je to podobné. A to prosím drtivá většina mých známých jsou příznivci veřejné dopravy, vlaků i autobusů! Auto nemáme jediní, stále ještě doma odolávám, ale jak ještě dlouho???

750371: Stojí a nestojí, jak kde. Bohužel někde se preferují koniny a nebere se zřetel na potenciální frekvenci. Někdy ty koniny mají podobu žákovského jízdného zdarma, jindy chronického odporu ke spěšným vlakům, jindy je to lpění na existenci kdejaké zapadlé lokálky. Je jasné, že v aglomeracích si lze dovolit více než v pohraničí. Prostě kde je víc lidí, tam má veřejná doprava větší šanci. O to víc se musí snažit právě v krajích méně hustě osídlených.

Mladkov - Jeseník? Dovolím si takovou predikci tohoto regionálního mezikrajského spojení. Za pár let dvě možnosti:
a) železniční trať Dolní Lipka - Hanušovice bez dopravy, autobus jen dálkový v dnešním rozsahu = nevhodných časech
b) železniční trať Dolní Lipka - Hanušovice rok od roku více odrbávaná s cílovým stavem nula, kromě dálkového autobusu ještě místní linka Králíky - Hanušovice, možná i se zajížděním na Dolní Moravu a při troše dobré vůle s celkem solidním provozem i o víkendu.
Bod b) možná není úplně vyloučen, od Pardubického kraje bych čekal jeho návrh, možná si dovedu představit, že i Olomoucký kraj by náhradu vlaku busem přijal. V pardubickém kraji to ale bude spojeno s další náhradou více tratí busem. Co je lepší pro lidi?

Kombinace vlak/bus, to se vše dá zlepšit. Jsou kraje, kde to docela funguje. Jsou dokonce kraje, kde funguje někde vlak a bus současně a v jiné lokalitě zas nejede nic. Tam se optimalizuje snadno. Někde je vůle třeba i sem tam něco přidat (trošku to přibrzdila ta tzv. "krize"). Někde ale není ani vůle a takové kraje si veřejnou dopravu snad ani nezaslouží. Neb koho si lidi zvolili, toho mají. Typicky jsou to třeba Jihočeský kraj a Vysočina, což jsou dnes kraje asi nejvíce nepřátelské veřejné dopravě.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6820
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 10:30:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych si docela dokázal představit spoj Letohrad-Hanušky s návazností na R do Jeseníku, klidně po 2h (od 7h do 17h) s vynecháním třeba spoje kolem 12h,kdy by byla frekvence malá. Vozidlo klidně 814.
Možná otázka jestli takto nejezdit už třeba ze Žamberka.

To co je tam dnes je k nepoužití. Do Hanušek spojení mizerné, další přestupy v Lichkově a pro lidi do UO i někdy v Letrohradě.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 10:50:19    Odkaz na tento příspěvek  

Problém je neexistence jakéhokoli přímého spoje Letohrad-Hanušovice. Ano, v relaci Dolní Lipka-Hanušovice stačí šukafón. Ten může klidně jet v úseku Letohrad-Lichkov zavěšený na elektrickém vlaku. A také byla blbost zrušit všechny dálkové vlaky v této relaci. Nevolám po obnovení couráku-Pražáku Praha-HK-Jeseník, ale spěšňák Ústí nad Orlicí-Letohrad-Lichkov-Hanušovice, s přípojem v Ústí na pražský rychlík (a ideálně v Letohradu na hradecký spěšňák), by byl namístě. Aspoň o víkendech či v sezóně.
Petrjablo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 309
Registrován: 2-2007
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 11:01:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žamberáci spíš použijí autobus. který jezdí do Jeseníku. Takt Letohrad - Hanušovice je asi nereálný pro minimální vytíženost, nejvíce cestujících jezdí do Jablonného a Králík. Bohužel frekvence na Hanky je mizivá. 814 by ve špičce minimálně v trati Letohrad - Jablonné nepostačovala. Cestující do Polska z této strany budou mít vlaky UO- Klodzko, jak se ale v Polsku bude dát dostat dál, třeba ve směru na Nysu to se přiznám, že nevím
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 11:32:51    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Zkusím heslovitě reagovat:

1. "Zásadní je názor toho, kdo to všechno platí"
- Ano, všechno to platí daňový poplatník, tedy i já nebo Vy. Úředník ministerský či krajský je jenom přerozdělovatelem našich peněz na základě našeho politického zadání.

2. "Autobus na návsi"
Nejfrekventovanější stanicí na trati 275 je Senice na Hané, která je v širých polích. Nejslabší frekvence je v Horce, která je přímo v obci. Odpovědí na tento stav je nastavení dopravního systému. Zatímco autobusy v Horce kradou vlakům cestující, tak v Senici naopak dovážejí cestující k vlakům. Toť vše. Logika návsi padá jak domeček z karet.

3. "Rekonstruovaná 292 mimo Ramzovou, např. pod Červenohorským sedlem"
- Utopická chiméra, nikdy to nebude. Pokud jede vlak ze Zábřeha do Jeseníku, tak 2/3 až 3/4 cestujících vysedají ve stanicích Hanušovice (- Starák), Branná, Ostružná, Ramzová, poslední 1/3 až 1/4 jede na jesenicko. Tunel by znamenal, že z těch dejme tomu 100 lidí, co dnes jede vlakem, by jelo do hor autem nebo autobusem 70 lidí a těch zbylých 30 do Jeseníku by pokračovalo vlakem přes tunel za několik miliard. To se asi nestane. S jakýmkoliv využitím tunelu pro dálkovou osobní nebo nákladní dopravu vůbec neuvažujte. Polák nebude tratě za Glucholazy nijak opravovat, veškeré přepravní požadavky z Polska k Zábřehu a Olomouci lze zcela bezbolestně vyřešit v trase Zábřeh - Hanušovice - Lichkov - Polsko.

4. "Výlet vlakem do Krkonoš"
- Jistě máte v tomto případě pravdu, ovšem srovnání Jeseníků a Krkonoš poněkud kulhá skrze možnosti využití vlaku v obou pohořích. Jeseníky jsou železnicemi doslova protkané. Kde máte v Krkonoších tu možnost, která je na Ramzové, tj. vysednete z vlaku, sednete na lanovku a za 20 minut jste na hlavním hřebeni?
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5948
Registrován: 6-2002

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 11:33:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A doufám že i Ty uznáš, že jedinou smysluplnou modernizací tratě 292 je její přeložení o údolí vedle s jedním dlouhým tunelem.
To doufám myslíš trochu v nadsázce. Tunel by měl přes 6 kilometrů, takže silniční možná za 30 let, železniční by potřeboval ještě poměrně dlouhou trať na obou stranách, takže asi nikdy. Reálné je nasazení rozumných vozidel na současné trati a zrychlení možná o 5 minut. Pro dálkovou i místní rekreačku OK.

Přes sedla (např.poledni hodiny ve všední den) jezdí poloprázdné vlaky, a pak nezbývá peněz třeba na večerní či víkendové vlaky za zábavou
Cesty za zábavou jsou časově i prostorově tak roztříštěné, že nějaké vyloženě flamendrové vlaky a busy má smysl zavádět leda u velkých měst. Například na pozdně večerní buslince Jablonné - Králíky - Červená Voda jedou za zábavou lidé tak možná jednou ročně, příští pátek se o tom ostatně můžete přesvědčit :-)

Jenže taková 70 na 292 by určitě přinesla své ovoce. To mi nikdo nevymluví.
To bohužel moc nejde, jak jsem tu onehdá psal/nepsal
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 11:33:42    Odkaz na tento příspěvek  

5. "Většina turistů preferuje možnost dojet autem k hradu, vysednout, prohlídnout, odjet...."
- Zase se bavíme o něčem jiném. Ať už v zimě na běžkách, nebo v létě pěšky nebo s bicyklem, tak má horská turistika jedno specifikum. Vyjedu třeba z Ramzové na Šerák, a na běžkách dojedu do Koutů nad Desnou, pěšky dojdu na Praděd, na kole dojedu třeba do Vrbna. V ten moment se mi sakra nehodí, že mám na Ramzové auto. Jakpak se pro něj takhle o půl šesté večer budu dostávat zpět na Ramzovou? Zkrátka horská turistika je úplně o něčem jiném než návštěva hradu nebo jeskyně.

6. "Staré B-čko"
Jezdím tím nebo něčím podobným denně na trase Přerov - Olomouc. Mohl bych jezdit i něčím výrazně pohodlnějším na gumových kolech, jenže to něco pohodlnějšího bych v Olomouci po sedmé hodině ranní nezaparkoval. Než se nevyspat a za ranního šera se stresovat v šílených dopravních zácpách, tak to těch 20 minut v té kožence v klidu vydržím, vyspím se a v klidu po ranní dopravní špičce si dojedu na 8:30 do práce. Takže ta koženka je jeden faktor, není to žádná sláva, jenže nekoženková alternativa je z mnoha důvodů ještě více nepřijatelná, takže koženka je prostě pořád nakonec nejlepší volba.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2349
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 12:28:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Letohrad - Hanušovice: Osobně tipuji spíš scénář cosi odněkud od Ústí n/O přes Letohrad do Lichkova, později možná do Králík. Z Králík na všechny strany včetně Štítů autobusy. V ideálním případě ve dvouhodině s přípojem do Hanušovic k rychlíku. Chápu nadšení kolegy Z F J, ale obávám se že posílat stejně kapacitní soupravu na úseky UO - Jablonné a Dolní Lipka - Hanušovice není to pravé ořechové. Nadto bus má jednu velkou výhodu, a to že po cestě umí zajet narozdíl od vlaku do Dolní Moravy. Čímž mimochodem dokáže celkem slušně smazat problém, že v Lichkově a Hanušovicích nesedí vzájemně takty.

Dluhonice: 1. V první řadě to platí cestující. Protože pokud neexistuje vůle cestujícího dopravu využívat, pak úředník nemá důvod ji dotovat.

2. Ovšem to mícháte hrušky a jablka. Doufám že nebudeme srovnávat stanici v polích sloužící jako uzlový bod IDS se zastávkou na polní cestě u lesa či pole (jako např. v Tomíkovicích či Kobylé).

3. Vím též že utopická chiméra, je třeba to chápat v kontextu. Byla to reakce na stesky, že by trať 292 měla modernizovat, což je též chiméra. Čili říkám pouze, že pokud nějaká modernizace trati do Jeseníku náhodou někdy nebude chimérou, pak je chybně ty peníze cpát do stávající stopy 292, nýbrž je třeba udělat vhodněji vedenou přeložku vedlejším údolím. K tomu asi skutečně nikdy nedojde, i když narozdíl od mašinky bych to přes velké finanční náklady nezatracoval, protože už mnohokrát se prakticky ukázalo, že v příhraničních regionech je socialistická EU schopna zaplatit opravdu cokoli. Přitom platí, že čím víc se region vylidňuje, tím víc do něj je ochotna EU cpát prachy.
Nicméně dobře, je to chiméra, pak můj názor je takový. Trať 292 úspěšně směřuje mimo rekreační obsluhu k vymření. Pomalu ale jistě. O něco pomaleji ji následuje i rekreační doprava. V obou případech si povšimněte stále se zkracujících délek vlaků a také jejich čím dál nižšího využití, což je nejvíce vidět v mimorekreační dopravě u osobních vlaků. Díky tomu, že autobusová doprava, schopná časově aspoň trochu konkurovat neexistuje, vymírá nejen železniční doprava, ale i veškerá veřejná doprava. Jediné čeho vidím v Ostružné či Ramzové rok od roku víc je projíždějících osobních (ale i nákladních) auťáků. Neříkám to rád, ale je to tak. Ono co si budeme povídat, i v segmentu šotoušů pamatuju časy, kdy všichni na Ramzovou jezdili šotit vlakem. Dnes to zpravidla bývá tak, že na místě potkáte o pěkném slunečném víkendu stěží jednoho šotouše, který přijel vlakem, ale zato se přes den kolem Vás vystřídá pět i více automobilových osádek. Přitom co si budeme povídat, rozsah osobní i nákladní dopravy na trati se prakticky nemění.

4. Chápejte, že je mi zcela ukradené, zda k lanovce dojedu vlakem či autobusem. Veřejná doprava je jen jedna. Na Mísečky dojedu se třemi přestupy (z toho jeden by se dal odstranit jinou organizací dopravy), na Ramzovou se dvěma až třema. Jeseníky jsou protkané železnicemi asi tak, že se vlakem lze dostat na Ramzovou. Je to velmi podobné Krkonoším, kam se lze dostat do Harrachova (k lanovce od nádraží no problem v sezóně letní i zimní návazný mikrobus). Do žádného jiného střediska se vlakem v Jeseníkách nedá dojet ani zdaleka. Červenohorské sedlo? Nic. Ovčárna? Nic. Paprsek? Nic. Pravda, v zimě skibus, ale to není veřejná doprava.

5. Ano máte pravdu, ale kolik takových lidí je? Nemusíte mi vykládat jak to funguje, patřím mezi ně. Ovšem na druhou stranu těch lidí ubývá. Realita je jiná, čím dál více i takových turistů dává přednost kolečkům. I jako běžkař nemám problém najít si trasy tak, abych se vrátil k autu. Sic tedy jet po běžkaření autem, to je dost vopruz. Ale zkušenosti z většiny našich hor hovoří, že i mezi běžkaři jednoznačně vedou ti, kdož do hor přijeli autem. Jak na týdenní pobyty, tak na denní výlety. Dtto je to mezi cyklisty a pěšími turisty. Zkuste se někdy dopoledne postavit k silnici v Ostružné a posčítat si kolik kolem Vás projede cyklistů s kolem na střeše automobilu. A někoho jiného pošlete, ať posčítá kola v dopoledních vlacích tamtéž. Možná se budete divit, čemu dává přednost většina cyklistů.

6. Zkuste se zeptat někde po příbuzenstvu. Co Vám na to řeknou obyčejní lidé. Když jsou teda ty dopravní zácpy, proč v nich ty lidi stojí. V okolí Olomouce je veřejná doprava myslím na velmi dobré úrovni. Proč teda ty lidi nejedou koženkou a vytvářejí ony stresující zácpy???

Mašinka: Viz výše. Zae bych se tak nedivil, kdyby EU byla ochotna nalejt prachy do takové chiméry. Kdyby se region hodně snažil, tak spíš je naleje sem, kde se z toho udělá podpora zaostávajícího regionu spojená s přeshraniční spoluprací, než do tunelu Praha - Beroun v ekonomicky prosperující oblasti.

U té dopravy za zábavou je třeba podotknout, že frekvence bude pouze v trase Mladkov - Králíky. A že tatáž frekvence se nerozpakuje v sobotu, kdy tento bus nejede, objednat ve stejné relaci taxík (jako ostatně vždy na cestu zpět). A jestli se nepletu, tak jízdné v taxíku a jízdné v autobusu není pro tuto skupinku příliš odlišné. Pamatuju taky, že i v pátek jezdívá taxík z Mladkova do Králík, a to když někomu bus ujede. Jinak v obou případech hrozí znečištění dopravního prostředku A je otázka, zda by řidič správně neměl rozjařené podnapilé cestující vyloučit z přepravy, protože pokud tím spojem cestuje náhodou někdo jedoucí opravdu z odpolední šichty, musí mít z těch opilců vysloveně zvýšenou kulturu cestování....
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2350
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 12:35:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, ještě pro kolegu Dluhonice, jak se to dělá v horách s autem. Buď jako to popsal Madusan. Nebo prostě dojedete na místo A autem, tam ho odstavíte, dojdete do B a vrátíte se veřejnou dopravou do místa A. A dál domů pěkně autem. Mnohem vhodnější je to aplikovat opačně, protože pak nejste vázán na jízdní řád. Čili příklad: odstavit auto ráno na Ramzové, sjet vlakem do Jeseníku, vyjet busem na Červenohorské sedlo a přejít hřeben. Třeba kdybych se o tento výlet snažil konkrétně já, tak využití auta pro tuto akci mi umožní bez přehánění ráno i večer ušetřit vždy cca 1,5 hodiny. Pro většinu lidí hraje čas čím dál větší roli. Divím se, jak to někdo nemůže v dnešní společnosti nepozorovat.

Nic, vše potřebné bylo řečeno, venku máme hnusně, tak byla možnost podiskutovat (kdyby bylo hezky, tak na diskuze není čas). Nyní se i přes hnusné počasí bude třeba věnovat jiným činnostem a v týdnu na to už taky nebude čas, čili další moje litanie již nebudou. Možná nějaká kratší glosa. Čili se omlouvám předem, že odpovědi nebudou zdaleka tak vyčerpávající (pro pisatele a možná ještě víc pro čtenáře).
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5606
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 12:46:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do žádného jiného střediska se vlakem v Jeseníkách nedá dojet ani zdaleka. Červenohorské sedlo?

V případě, že se podaří prodloužit kouteckou lokálku o těch cca 900 metrů k té nové lanovce a ten nový areál propojit další lanovkou s ČHS, tak to bude o něčem úplně jiném.
Když jsem já byl tenkrát kluk svět na dlani jsem měl a v očích hejno sluk
i k nebi měl jsem blíž než hvězdář, nebo kněz co dneska, co ty víš jak tehdy voněl bez...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 13:04:25    Odkaz na tento příspěvek  

ad -aa-: ve svém příspěvu jsem psal, že přímý spoj UO-Letohrad-Hanušovice by se měl řešit šukafónem připojeným k elektrickému vlaku UO-Lichkov, neboť v relaci Lichkov-Hanušovice je to tak akorát na ten šukafón. Jediný případ kdy jsem navrhoval "plnou" soupravu, bylo v případě víkendového/sezónního spěšňáku UO-Hanušovice (případně Pardubice-Hanušovice), v UO s přípojem od pražského rychlíku.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2347
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 13:15:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Závěr: Uvědomte si, že drtivé většině lidí je úplně jedno jakým druhem veřejné dopravy jedou. Záleží jim na úrovni poskytnuté služby. Pokud jim není poskytnuta dostatečná služba, většina z nich může hlasovat volantem. Plesnivý skoro 40 let starý vagón, vlak plazící se do kopce 30 km/h, docházka na nádraží 2 km, spojení jednou za dvě hodiny, někdy s rizikem ujetí přípoje generujícího zpoždění minimálně ve výši intervalu osloví asi málokoho. Skoro každý má v garáži max. 10 let staré auto, které jede nejpomaleji 50 km/h (ale jen v obci, protože tam mu to ukládá zákon), interval se blíží k nule, docházková vzdálenost taky, přípoj nikdy neujede. A cena? Ta je při více cestujících prakticky vždy příznivější u toho auta. Neberu nabídky typu SONE+ či eLiška, kterými se železnice nikdy nemůže uživit a jednou je bude nucena odpálit (konec konců SONE čeká zdražení již nyní).


Já doufám, že stejného názoru budeš i v případě obdobných záležitostí v Praze a okolí. Doufám, že zejména v případě Radotína se budeš držet výše uvedeného a nebudeš nutit obyvatele Radotína či dojíždějící do tamních továren k více než jednokilometrové procházce na nádraží. Nezlob se na mne, ale tam, kde Tě srdce železničního fandy nepálí, navrhuješ (patrně správně, co jsem v rychlosti zjišťoval) náhradu vlaku autobusem, ale všude tam, kde Tě pojí s vlakovou dopravou nějaký prapodivný citový vztah, tak jseš proti jakémukoliv souběhu autobusové linky s železniční tratí a nedej bože k návrhům na zastavení dopravy železniční dopravy a k jejímu plnému nahrazení autobusovými linkami. Jde zcela určitě o Prahu a Středočeský kraj a jak jsem si mohl vysledovat, tak se jedná i o Východočeský kraj.

Pořád platí Tvá podpora záležitostem přitaženým za vlasy, jako je linka ML mezi Hostivaří a Libní, která těch cestujících bude vozit daleko méně, než osobáky mezi Hanušovicemi a Jeseníkem? Nebo veleslavná zatím jen uvažovaná zastávka Chýně, která by měla být obsluhována celodenně v půlhodinovém intervalu jezdící linkou z Prahy Na Knížecí protaženou z Hostivic dále do Rudné? Zejména, když po skončení výluky tramvajové trati do Řep oproti ní trpí Pražský Motoráček velkou vytížeností?

Čili až budeš měřit všude stejným metrem, tak pak navrhuj změny všude tam, kde to znáš. Ale dokud Ti k používání stejného metru po celé ČR brání nějaké citové vazby na železniční dopravu, tak se akorát zbytečně shazuješ. Doufám, že si má slova vezmeš konečně k srdci.

Já se totiž na některé věci, stejně jako většina racionálně uvažujících diskutujících, nemohu dívat. Viz výše uvedené Chýně, ML a Radotín. Mohl bych přihodit také prosazování průjezdného modelu v Praze bez potřebné infrastruktury. Prostě průjezdný model se Ti líbí, tak bagatelizuješ cokoliv, co hovoří proti němu. Včetně výsledku jakési ankety mezi cestujícími (zda Masarykovo nádraží, nebo hlavní nádraží coby konečné pro vlaky od Kolína a Lysé), který obracíš ve prospěch průjezdného modelu, ačkoliv jsi i sám velmi neochotně přiznal, že tomu bylo jinak. Nebo dále obhajoba dalšího trvání provozu linky S29 mezi hlavním nádražím a Vysočanani, kde se vozí nula až pět lidí na jeden spoj. A to žabotlamem. jenže podle Tebe to není taktické rušit. Ale nezdůvodníš proč a děláš z ostaních trouby, že to akorát nejsou schopni pochopit.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 13:58:46    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-
Taktéž se mi zdá, že některé argumenty tak trochu používáte podle toho, jak se Vám hodí. (neberte si to osobně)
Jenom nahodilý výběr:

- Rekonstrukce 292 za několik desítek milionů je vyhazování peněz, ale železniční tunel pod Červenohorským sedlem za několik (včetně navazujících tratí desítek) miliard pro jedno malé okresní město je OK.

- Zajíždění šukafonu z Lipové přes Vidnavu do Javorníka je pro cestující nepřijatelné, ale jet si ráno odstavit auto na Ramzovou a potom se zajížďkou 50 km přes Jeseník na Červenohorské sedlo je OK. Hodinu autem ušetřím, dvě hodiny objížděním ze sedla do sedla ztratím.

- Do Krkonoš dojedete vlakem snad jedině do Harrachova, ale jak? Harrachov je na okraji Krkonoš, třeba Sněžka je z něj naprosto nedostupná, navíc je to osobák. Ramzová je uprostřed Jeseníků a spojení je pro Olomoučáky, Prostějováky a Brňáky bez přestupu rychlíkem. Pokud jste z podkrkonoší, tak pro Vás asi není z hlediska dopravní dostupnosti Ramzová žádné terno, ale věřte, že aní já z Přerova nejezdím na pivo do Plzně. Že je to se třemi přestupy pro Vás ještě neznamená, že je to se třemi přestupy pro všechny.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 830
Registrován: 7-2008

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 14:01:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- : S nekterymi Vasimi nazory se za urcitych okolnosti ztotoznim (vicemene popis soucasneho tristniho stavu)- ale ptam se, byvaly doby, kdy tolik os.aut nebylo a lide taky cestovali - ani ta VHD v taktu nebyla - a tou dobou rozhodne nemyslim 19.stoleti.
Proste nebyli lini nekam dojit. A to nejen na nadrazi. A nespechali.

Hlavni priciny neoblibenosti zeleznice - zastaralost voz.parku, pomalost, nepripoje, cena - ale jak jsem rikal, zeleznice levnejsi neni nikde na svete, otazka je, co by se stalo, kdyby stal listek napr.ze Zabrehu do Jeseniku stejne ci mene nez busem, prip. bus platil neco jako horske mytne za dopravni cestu.
A jestli - i kdyby stal listek kupr. symbol.dvacku a jelo nejmod.vozidlo,by tito lide vubec vylezli ze svych plech.milacku ?? Bus ci vlak - tj.jedno.
Kazdy vidi jen to, ze sedne s rodinou do auta a jede - jenze i to auto Vas neco stoji - benzin, povinne ruceni, udrzba - a za to vse zaplatite DPH - otazka je, jestli i toto neni jednim z duvodu likvidace VHD - vsak DPH je jenim ze zakladu eraru.

Takze, z jedne strany mozna zamer kraju a statu nahnat i ten zbytek do IAD - a zjevne se jim to dari - jeste par let a bude - na druhou stranu si za to muze lid sam, ze jsou tak skvele vymyslene jizdni rady - nejezdi VHD, tudiz neni duvod ji provozovat - 36% lidi dojizdi vlakem do zamestnani a skol (jestli denne, jsem se nedocetl), jen 14% za turistikou (za coz zjevne muzou vyse napsane souvislosti).

To se samozrejme tyka pruzkumu CD.
Je to samozrejme i o tom mysleni a socialnim chovani - jestlize je dnes clovek, jezdici VHD, MHD oznacen za socku a clovek, ktery jezdi autem vzdy a vsude - a cim drazsim a vetsim, tim lepe - je cool.

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 14:12:29    Odkaz na tento příspěvek  

Dostupnost horských středisek železnicí v Jeseníkách:

-Malá Morávka uměle zrušená (dříve jezdil přímý rychlík), nádraží přímo v horském středisku

- Červenohorské sedlo - dostupné kyvadlovým skibusem za 15 minut z nádraží z Koutů nad Desnou

- Nové středisko Kouty nad Desnou (snad největší v Jeseníkách) i s novou lanovkou na hřeben asi 1,5 km od nádraží (i na ten kousek bude skibus), v případě prodloužení lokálky bude nádraží přímo ve středisku

- Lyžařské centrum Branná - rychlíková zastávka

- Lyžařské centrum Ostružná - rychlíková zastávka

- Lyžařské centrum Ramzová - rychlíková zastávka

- Lyžařské centrum Petříkov - 2 km od rychlíkové zastávky Ramzová

- Lyžařské centrum Staré město - nádraží

- Lyžařské centrum Hynčice pod Sušinou - skibus navazuje na vlaky v Chrasticích, 15 minut cesty.

Z těch kolejově opravdu nedostupných významných středisek mi zůstává jenom Praděd / Ovčárna. Za kolejově nedostupné nepovažuju středisko, které je do 2 km od nádraží (docházková vzdálenost), nebo kde mně od nejbližšího nádraží doveze za 15 minut skibus.

Na Pradědu jsem byl vloni (výchozí štace žst. Malá Morávka, cílová žst. Kouty n. D.), podruhé letos (okruh žst. Kouty n. D. - Dlouhé Stráně - Praděd - Švýcárna - žst. Kouty n. D.).

Zajímalo by mně, do kolika krkonošských středisek se dá takto po železnici dostat. Harrachov jsme už jmenovali, teď by mně zajímaly ty další.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6821
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 14:16:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No pročítat to nebudu,ale máte tu jednu těžkou chybu! A to,že lidi ubývají soupravy se zkracují - to je pravda,ale je to důsledek toho,že všechna ramena,relace někteří jedinci řádně rozmrdali. Viz trať Týniště-Let-Hanušky. Přípoje Praha-Zábřeh-Jeseník... a takto bych mohl pokračovat.

Ale jen tak dál, do hor busy, udělat další negarantované přestupy, rozsekat poslední přímé spoje, prodloužit jízdní doby....jen tak dál.
Esox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 432
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 14:38:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: No popsal si to tady pěkně. S tvým hodnocením seoučasné společnosti se dá souhlasit. S popsáním faktů taky. Jenže by se měly taky hledat příčiny tohoto stavu. Většina relací na železnici je bohužel pomalejších než autem a často i autobusem. Ale to se dá přece změnit i když u trati 292 jen minimálně. Také se dá obměnit vozový park. To že tady jezdí jedny z nejstarších vozidel v republice je čí vina? Pokud by se už před 15 lety koupily nové a rychlé motorové vozy nebo jednotky, případně by se trať elektrifikovala(opět zrychlení, např. žádný přepřah v Zábřehu) určitě by nebyl propad cestujících tak markantní. Jenže politici této banánové republiky se rozhodli, že železnici a veřejnou dopravu odepíšou a budou všemožně podporovat růst silniční dopravy, z které jim mj. taky plynou penízky do vlastních kapes což u železnic moc dobře nejde.
Jinak k ostatním problémům.
1. Trať z Hanušovic do Dolní Lipky na tom posledních několik let je opravdu s počty cestujích velmi špatně. Pamatuju si doby kdy jezdil solidně obsazený vlak složený z 810+010 v celém úseku Ha-Letohrad-(ÚO). Jenže s novými kraji si každý začal hrát na svém písečku a teď je spojení v obou směrech tragické=odliv cestujících do aut a autobusů. Nedávno jsem např. na Keprníku potkal skupinku turistů z Letohradu která právě díky neexistenci spojení jela autem do Ha, vlakem na Ramzovou, odtud pěšky přes hřeben do Kout, vlakem do Ha a zpět domů autem. Co by takly mohlo pomoct, by byly návazné autobusy do Dolní Moravy jakožto východiska turistických tras nebo lyžařského areálu.
2. Letos jsem byl ve Francii v Pyrenejích konkrétně v městečku Ax Les Thermes. Vede sem elektrifikovaná trať z Toulouse. Dolní úsek do Města Foix je opravdu rychlý a jezdí se tu kolem 140km/h. Střední úsek do Ax je středně rychlý s rychlostí tak do 80-100. No a horní horský úsek je pomalý stejně jeko trať na Ramzovou. Víc jak 50 se tu nejede. Trať je elektrifikovaná a jezdí tady tyhle http://www.railpictures.net/viewphoto.php?id=341524 jednotky. Dokonce sem jezdi přímý lůžkový vlak z/do Paříže kterým jsem také jel. Vlaky jezdí nejen o víkendu, ale i v pracovní dny po celý rok přestože do práce s nimy v horním úseku skoro nikdo nejezdí protože jsou pomalé. A přece jezdí. Jezdí pro náhodné cestující a turisty. To samé v podstatě platí pro trať 292(Olomouc-Zábřeh 160km/h,Zábřeh-Hanušovice 65-100km/h no a pak 40-50km/h). Ta z důvodu pomalosti asi nikdy nebude ve větším měřítku sloužit dopravě lidí do práce ale bude spíš vozit rekreanty a jiné nahodilé cestující. Jinak jak píše Dluhonice tak je škoda zrušení přímého R Přerov-Jeseník kdy se opět povedlo nahnat dlaší lidi do aut. Zpět to samé a s tím, žě v neděli dojíždělo dost studentů na střední školy právě taky do Přerova. Teď už jezdí docela často autem, přece nebudou přestupovat v Zábřehu a pak ještě v olomouci.
Toš tak.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2351
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 15:20:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krátké poznámky:

1. Skibus může jet i déle než 15 min. a nemusí to být od nádraží.

2. Když je tak skvělá dostupnost, tak kolik % lidí do zmiňovaných areálů přijede lyžovat auty a kolik veřejnou dopravou?

3. Rekonstrukce 292 do použitelného stavu by si cenově s tunelem pod ČHS nezadala. Byla by to taky minimálně z Hanušovic zcela nová trať s hodně dlouhým tunelem, který by vedl někde v zemi pod Ramzovou.

4. K tomu průzkumu bych poznamenal, že počítá lidi, nikoli cesty. Čili 36% lidí jezdících do práce/školy jezdí denně nebo alespoň týdenně, ti za turistikou třeba jen jednou ročně (a navíc v nich zřejmě jsou započteni i mnozí z těch, kteří vlakem jezdí do zaměstnání, což je konec konců i můj příklad).

5. Speciální pro Brama. My se známe, že mi tykáš? Pásli jsme snad spolu krávy? Pokud ano, tak já Tebe asi vůbec, Ty mě zřejmě taky moc ne. Protože jinak bys tu nepsal takové bláboly o mých názorech. Malá nápověda: Zkus rozlišovat mezi jednotlivcem a firmou. Zejména blábol, že se mi líbí průjezdný model mě opravdu pobavil, kde jsi na to člověče přišel. Nepleteš si mě třeba s někým? Je tak složité to pochopit? Jinak co se týče mého citového vztahu, ten si raději utvářím úplně k něčemu (resp. spíš někomu) jinému. A když už teda bych nějaké jakési říkejme tomu citové pouto k nějaké trati měl připustit, tak by rozhodně výše v žebříčku byla trať přes Ramzovou, než Radotín nebo Rudná.

6. A aby bylo jasno. Já tady nic nenavrhuju, jak si asi někdo mylně myslí, já tady varuji co se blíží. Opravdu bych se nerad dožil toho, že se třeba na trati do Javorníka nebo dokonce přes Ramzovou přestane jezdit. Bohužel ale pokud se něco zásadního nestane, všechno k tomu totiž směřuje. Prostě byť srdce šotouše plesá, ale brejlovci se více než třicetiletým šrotem z Bautzenu plížící se třicítkou oklikami do kopce i z kopce to fakt nevytrhnou. A bohužel smůla je, že v tomto případě smrt potká veřejnou dopravu komplet. Vlak je pomalý, autobus nejede a drtivá většina cest je konána autem. Taková je realita na celém rameni Jeseník - Hanušovice. Kdo nevěří, nechť si to sečte. V sezóně i mimo ni.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2352
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 15:23:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Esox: Ještě bych měl dotaz. V té Francii je jak zajišťována doprava pro lidi do práce podél "pomalé" trati? Nijak (= auty) nebo autobusem? Jinak ta jednotka mi zrovna Bautzen ramzovské kvality moc nepřipomíná....
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5609
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 15:35:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Železniční tunel pod Červenohorským sedlem sám o sobě je pitomost. Na druhou stranu, když byl v 90. letech celkem reálně plánován tunel silniční, počítalo se s dovedením kolejí až k němu kvůli vyvážění vytěžené horniny a navážení vytěženého materiálu. Když předpisy přitvrdily a tedy pro asi sedm kilometrů dlouhý tunel přestala jedna tunelová roura stačit, byla potřeba mít ještě jednu jako únikovou (anebo únikové štoly, což ale pod horským masivem je v podstatě nereálné), vznikl nápad nechat v ní koleje a za jedny prachy mít k silničnímu tunelu i železniční jako bonus. Problémem ale zůstalo napojení - silniční měl být na jesenické straně napojen na stávající silnici, ale železniční vyžadoval dalších nejméně osm kilometru nové trati s problematickým trasováním napojení na stávající síť. Nakonec se nestavěl ani silniční tunel, takže se celá věc dostala k ledu.
Když jsem já byl tenkrát kluk svět na dlani jsem měl a v očích hejno sluk
i k nebi měl jsem blíž než hvězdář, nebo kněz co dneska, co ty víš jak tehdy voněl bez...
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 15:51:15    Odkaz na tento příspěvek  

Ad1:
1. Když jede skibus od nádraží, tak na vlak navazuje, ne jej nahrazuje, to je zásadní sdělení.

2. Můj odhad je, že z návštěvníků zimních středisek, co mají vazbu na trať 292, dojede vlakem 40 - 70 %, těch 70 % platí pro Ramzovou. Pokud mám špatný odhad, tak to po mně přepočítejte.

3. ŽÁDNÝ tunel pod Ramzovou, bavíme se od dopravě NA Ramzovou, ne tunelem POD Ramzovou. Většina lidí chce jet na kopec, ne pod ním! Bavíme se rekonstrukci tratě ve stávající stopě, dosažení max. možné rychlosti ve stávající stopě a o využití velmi významně výkonnějších vozidel, která i nahoru do kopce dosáhnou i v úsecích s nejvyšším sklonem plnou traťovou rychlost a budou mít svižné rozjezdy. Jenom toto řešení je finančně únosné. Pokud by byly dráty, mohli bysme se bavit i o úspoře za rekuperaci, pokud by to bylo technicky dořešené.

Co se týká oklik z kopce do kopce, tak ty uměle prodlužují dráhu, aby byl zmírněný sklon. To není nevýhoda tratě, to je v horských podmínkách nutnost. Totéž dělá třeba i silnice na Červenohorské sedlo. Pokud má být dráha výrazně zkrácená a má i někoho (na Ramzovou) vozit, potom se rovnou bavme o nějaké zubačce, které nevadí 150 promile sklonu. Byla by to ovšem samozřejmě smrt pro nákladní dopravu i pro přímé rychlíky, čili asi pěkný propadák. Takže končíme, kde jsme začali, pokud nespadnou miliardy z nebe, tak se rozumně starejme a rozumně využívejme stávající konvenční trať, která je použitelná pro přímé rychlíky i nákladní dopravu a berme v potaz, že pokud má lidi vozit až do hor, tak potřebuje nabrat výšku, což je možné jen prodloužením trasy zajížďkami do bočních údolí. Pokud vzniklou ztrátu času v tomto úseku vyvážíme zrychlením vlaku na jiných úsecích (třeba nejlépe odpadnutím přepřahání v Zábřehu), tak může zůstat stávající trať alespoň v určitých směrech pro určité skupiny cestujících konkurenceschopná.
Esox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 433
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 16:03:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: No v té Francii na úseku z Ax Les Thermes dál do Latour de Carol jezdí jen vlaky. Autobusy až na 2 vyjímky v podobě dálkových busů nejezdí žádné. Takže většina lidí tady jezdí autem. Ale jak jsem psal, význam téhle i jesenické trati vidím spíše v turistickém provozu a v náhodných cestách lidí. No a vlak na fotce samozřejmě nesrovnávám s béčkem, ale říkám, že pokud by něco takového jezdilo už dávno v ČR, tak by cestujích neubývalo. Jinak neviděli jsme se náhodou v červenci 2008 u LL při focení 751.335 ?
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2353
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 16:03:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1. Z mého hlediska je sdělení, že může i ten vlak nahradit. A v mnoha případech to u nás skibusy i dělají. I na Jesenicku....

2. Odhad dosti odvážný. I když může to i sedět. Zejména tedy u Šeráku, třeba v Branné a Petříkově bych tak vysoké číslo rozhodně nečekal, zřejmě ani v Ostružné. Otázka zní, jak by s tím ale zamávala existence opravdu kapacitního parkoviště u lanovky na Šerák.

3. OK, pak se bavíme o čistě rekreační dopravě. A už jsem psal, že proti té v této fázi nic nemám (tato fáze skončí, až zájem o ni ještě více upadne, i zde tootiž počty cestujících - bohužel - klesají). Budiž, nechť pro ni zůstane železniční provoz zachován aspoň tak dlouho, dokud se to aspoň jakž takž vyplatí (s 754 + 3 vozy to nebude dlouho). Ovšem co nabídnout pro cesty nerekreační (zkrátka pro ty co spěchají, lhostejno zda do práce, školy, za zábavou, na návštěvu nebo taky na výlet)? Zatím je nabízeno jen osobní auto, což také velká většina cestujících respektuje (výjimkou jsou skupiny, jimž to legislativa zakazuje, tj. především studenti bez řidičáku, popř. zatím bez auta).
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2354
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 16:10:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Esox: Jasně, čili vlastně úplně stejný scénář jako na Ramzové, akorát ve Francii s vyšší kulturou cestování. Zkrátka někteří šotouši si můžou snít svůj sen o tom, jak lidi využívají v Jeseníkách vlak, realita je ale bohužel trošku jiná. A situace se nelepší. Aneb kdeže ty víkendové rychlíky z Brna s postrkem jsou....
Jinak v červenci 2008 jsem podle šotozápisníku v Lipové nebyl, v roce 2008 tam mám květen (dokonce dvakrát - celotýdenní a víkendový) a říjen. Většina týdenního pobytu ale spíš turistika, je tam jen pár fotek, tak na údržbu, v tom kraji se motám každoročně vícekrát.
Esox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 11-2006

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 16:32:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Tak to byl teda někdo jiný. Ale byl taky od Prahy a taky dělal něco do dopravy.
Dluhonice: těch 40-70% bych řekl že je moc, když si vezemeš kolik na Ramzové v zimě stojí aut a že jich tam v zimní sezóně stojí tak 200-300, čili okolo 1000 lidí a vlakem tam přijede takových 200-300 lidí tak to bude spíš 15-25%. I když na druhou stranu to jen odhaduju, protože já jsem přijel jedním ze 3 ranních rychlíků, tak nevím kolik lidí přijelo zbývajícíma 2 a odpoledne to samý.
Xanri05
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 430
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 17:03:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja myslim, ze dopravni koncept s autobusy, ktery razi -aa- je zalozen a chybnem predpokladu, ze vlakem nad Hanusovice od Zabrehu nikdo nejezdi, tim spis ne v prac. dny.
Je mi jasne, ze u osobaku to asi tak castecne bude (a muze za to i narust dalkovky vsude stavici). O dalkovce bych si tak negativni predstavu nedelal, viz dlouhodoba vyluka z Rudy do Zabrehu pri elektrizaci trati 291. Kazdy vlak nahrazovalo 3-5 busu s dodavkou na prepravu zavazadel. A byly plne i v pracovni dny - mohu pousoudit, bydlime u silnice v Rude a take jsem to nezridka vyuzil sam. Nicmene jednovozove osobaky je treba skutecne v trase Han-Jes nahradit autobusem. Co ziskame?
Krome rychlejsi mistni obsluhy i moznost vest dalkove vlaky bez zbytecneych zastaveni. Zrychleni, jak o tom je zde psano, je nezbytne. A dosli jsme uz k zaveru, ze to budeme muset vydrzet s konvencni trati ve stavajici stope (ucite by se hodilo dalkove rizeni, ruseni pomalych jizd a prip. elektrizace). Pomohlo by ovsem zejmena zruseni zbytecnych zastaveni. Osobne preferuji stavet pouze: Hanusovice, Ostruzna, Ramzova, LL, Jesenik. Vse ostani obslouzit v atraktivnich casech osobaky, jinak busy, ktere by v Han mohli klidne i navazovat na zminene rychliky (nebojim se, ze by se cestujici do nich houfne presunuly, ale radeji bych omezil prepravu zavazadel a nasadil dostatecne nervozni ridice)
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2355
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 18:16:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xanri05: Nikoli nikdo nejezdí, ale mnoho lidí nejezdí. Rozhodně ne víc, než 2 autobusy u rychlíku a 1 autobus u osobního vlaku. A počet cestujících v Rudě nemusí být zdaleka shodný s počtem za Hanušovicemi. U většiny vlaků mimo rekreační špičku (víkend dopoledne tam, odpoledne zpět, možná dtto i v pracovní dny v období školních výletů a možná i pátek odpoledne) frekvence na dva autobusy v pohodě. Což mimochodem dává možnost busy rozdělit na "expresní", tj. zastavení jen ve významných bodech ála dálkový bus (jízdní doba Ha-Je 40 min.) a zastávkový (vymeták zastavující i v Potůčníku či Nových Losinách, v Branné dvakrát a v Lipové třeba pětkrát, s jízdní dobou srovnatelnou s dnešním vlakem + s bonusem jízdy do centra Jeseníku).
Myšlenka na vedení busu souběžného s rychlíkem (ať vysloveně souběžného nebo místo osobního vlaku) je i při omezení zastávek rychlíku poněkud zvláštní. Tedy co tím získáme? Možná i něco jiného, ale zcela určitě paradox, když zastávkový spoj bude rychlejší než zrychlený....
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6822
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 18:31:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

co získáme tím,že místo jednoho vlaku budem platit 2-3 busy?

zařízneme jednu 814 (851) a nahradíme několika busy = určitě ještě nákladnější než ten jeden vlak.

Ale teorie dobrý,teď už by to chtělo místo blbostí psát konkrétní částky.
Xanri05
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 431
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 19:13:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- zde se urcite neshodneme v poctu cestujicich. Hanusovice zcela urcite nepredstavuji vyznamenjsi lom frekvence v dalkovych vlacich. A tudiz 2 busy u rychliku jsou mimo.
Autobusem ziskame lepsi obsluhu nacestnych obci a centra Jeseniku, vlak nam zase zrychli. Takze prinos oboustranny, rychlosti se temer vyrovnaji (kolem 45-50min.) Ale soubeh fakt asi neni nejlepsi, takze se nabizi vlozit bus do protitaktu. Tim ale mohou ztratit zminovane obce spojeni z civilizaci.
Takze je videt, ze reseni neni tak primocare, jak se zda. Vlak proste snadno rozkouskovat do busu nelze a tudiz se nabizi trat castecne modernizovat, odbourat zbytecne zastavky a prip. nahradit par osobaku busem.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2356
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 19:53:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: K nahrazení motoru stačí bus 1. Dva busy by mohly nahradit soupravu 754 + 3 vozy. A tam získáme celkem dost. Odhadem uspoříme minimálně polovinu. A ještě bych doufal v nárůst počtu cestujících. Leč mému šotozájmu vyhovuje stávající stav. Jak dlouho to ještě vydrží?

Xanri05: Uvidíme, bude-li v týdnu čas, poptám se po oficiálních sčítáních.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6823
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 19:57:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já myslím,že tohle vydrží dlouho. Trochu mi připomíná nápady J.Šulce,který hezky rozvrtal co mohl než byl odejit.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 831
Registrován: 7-2008

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 20:03:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xanri05 : souhlasim,ty vyluky jsem zazil - bylo to, tak jak rikate.
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
262
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.30.29
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 20:05:21    Odkaz na tento příspěvek  

750371:Šulc nebyl odejit.Šulc byl povýšen aby to kurvil i v dalších krajích!!!
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6824
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 20:14:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

už zkurvil,tak šel ku Praze...

Jeho busový model zvláště kolem Podbořan je ukázkový a takto by dopadlo i Jesenicko.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 832
Registrován: 7-2008

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 20:19:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se tyce Os-vlaku - jiste i ty by byly vice vyuzivany, kdyby pres 50.let stare kredence a 30.let stare orchestriony jezdilo neco na urovni 21.stol. - nizkopodlazni, s prostorem pro zavazadla, s klimatizaci a dostatecnym trakcnim vykonem, coz facelift 810 na RegioNovu prilis nezachrani.
Je to tataz chyba jako v 70.letech, kdyz se o hromadne vyrobe 810 rozhodlo kvuli nezajmu tehdejsiho prumyslu vyrabet M 474.
Je pozoruhodne, ze min.za poslednich 20.let nebyla zadna takova jednotka zakoupena, nejlepe vyrobena ceskym prumyslem ci zamestnavajici ceske zamestnance.
Koneckoncu, prave i pro nezajem Siemens z Prahy uplachl - protoze zakazky od nasich drah byly v podstate nulove, byt nove vagony potrebovaly jiz tehdy

Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 833
Registrován: 7-2008

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 20:24:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobakem jsem jel nekolikrat, obzvlaste jizdy 831 stala nekolikrat za to - vlak pomerne plny, min.3 cyklisti se svymi stroji stojici na nastupni plosine, ktera se tak stala nepruchodnou - jinam se asi uz nevesli.
Tj. uroven cestovani na Jesenicku v turisticke sezone ??

Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 2452
Registrován: 10-2006

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 20:35:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Dva busy by mohly nahradit soupravu 754 + 3 vozy.

Takhle byla někdy začátkem roku 2009 NAD mezi Zábrem a Hanuškama, místo Pradědka jelo osm (Edit: podle fotek 10) standardních busů, všechny plné, i se stálo. I přijela kolona do Hanušek, a těch 500 lidiček se soukalo čtvrt hodinky ven (poslední busy stály až na křižovatce s hlavní cestou) a šlapalo v hlubokém sněhu na pokračování vláčku.
A ejhle! jako náhladní souprava byla přistavena jen 749 + AB + BDs + Bdt. Lidé se soukali, už byla zaplněna i 1. třída (tak 8-10 lidí v kupé), už byl plný i služebák v BDs a stále přebývalo asi 40 lidí na nástupišti.. Ti se museli poslušně odebrat zpátky do jednoho busu NAD, který si prodloužil cestu až do Jeseníku. Zpoždění +45. Nasraných xychtů mraky.

Takže to je v praxi vaše nahrazení dvěma autobusy . Mimo sezonu ano, to vlaky jezdí skutečně dost prázné (i když v pátek a neděli několik set lidí na vlak není výjimkou, třeba u takového nedělního Sp 1708 odjíždí 150 lidí už z JE, do Zábru příjezd hrubým odhadem tak 250).
ŠD11 2040 Čedok Bratislava
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5949
Registrován: 6-2002

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 20:39:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Esox:
Jenže politici této banánové republiky se rozhodli, že železnici a veřejnou dopravu odepíšou a budou všemožně podporovat růst silniční dopravy
Kdyby se k tomu rozhodli, situace by vypadala ale diametrálně jinak. Rozhodli se k tomu normální lidi, protože maj na auto prachy. Mezi lety 97 a 07 přibyl v ČR 1 milion aut.

Dluhonice:
Můj odhad je, že z návštěvníků zimních středisek, co mají vazbu na trať 292, dojede vlakem 40 - 70 %, těch 70 % platí pro Ramzovou.
To je ale úplně mimo. Ani na Ramzové to nebude přes 10-15 % sjezdařů. Jezdit na sjezdovku vlakem je docela těžká exotika. Větší procento je samozřejmě mezi běžkaři. Ti jednak chtějí skončit jinde, jednak netahaj těžký boty a jednak to převážně nejsou takoví masňáci.

750371:
je to důsledek toho,že všechna ramena,relace někteří jedinci řádně rozmrdali. Viz trať Týniště-Let-Hanušky. Přípoje Praha-Zábřeh-Jeseník... a takto bych mohl pokračovat
Relace Letohrad - Hanušovice je opravdu v troskách, to je oběť rozdělení na kraje a minimálně rozumný bus s přípojem na vlaky by si to zasloužilo. Ovšem třeba na rozm****ou (musíš nutně tenhle slovník používat?) relaci Praha - Ramzová se podívejme blíže v tabulce:

RokPrahaRamzovájízdní doba
19856:0911:255:16
19956:5211:555:03
20054:309:174:47
20056:1010:324:22
20104:398:464:07
20106:119:433:32
20114:398:404:01
20116:179:403:23
363eso
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1768
Registrován: 2-2009

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 20:44:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak něco málo ze včerejších Jeseníků:



ICQ - 473947128
http://www.flickr.com/photos/okdbrejle/
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3043
Registrován: 5-2003

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 20:50:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesedat vlak - bus, to se dělá jen když opravdu není zbytí (přesedat vlak-vlak je ale bohužel dnes už téměř stejně hrozné díky taktové dopravě a nečekání přípojů). Stavět na tom nějakou koncepci je za současného stavu šílenost. Návaznost žádná, garance přípoje nulové, informovanost u busů nulová. Jediný kdo něco ví, je ten konkrétní busfíra, jinak nikdo nic. Prostor a tím pádem i pohodlí v buse citelně horší. Komplikovaná manipulace se zavadly, stísněná ulička, třepání, naklánění, zvracení, to jsou prostě důvody, proč je vlak v řadě případů lepší. Tak by bylo lépe se zaměřit na to, ať vlak využije své přednosti, zejména nepoužíváním kapacitně poddimenzovaných souprav, a nepsat takové uchylárny, jako že K nahrazení motoru stačí bus 1. Dva busy by mohly nahradit soupravu 754 + 3 vozy. Jo, jde to, ale s takovým komfortem, že to kaštan pochopí jako signál "příště jeď autem a nepruď nás, šetříme". Prostě pro řadu lidí je alternativou nikoliv vlak -> bus ale vlak -> auto.
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 834
Registrován: 7-2008

Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 20:52:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neco tu ocituji : az budou zelez.historikove hodnotit motor.vozy r.810 (ex M 152) nebudou to mit lehke.
V dobe dodani byly na vedlejsich tratich ve srovnani s motory r.801, ktere pokracovaly v techn.standardu 30.let, nepochybne prinosem.
V porovnani s motory r.820 byla stastnym rozhodnutim orientace na pohonny agregat ze soubezne vyrabeneho autobusu.
Osvedcilo se i kapalinove chlazeni spal.motoru, byt prave odklon od trad.vzduch.chlazeni se stal v dobe jejich vzniku predmetem mnoha debat.
AVSAK navrat ke dvounapravovemu usporadani byl z hlediska kvality chodu oproti predchozim 4-napravovym vozum r.820 krokem zpet.
Uspornymi duvody motivovane nepouziti nucene ventilace, v te dobe jiz bezne aplikovane u os.vozu typu Y CSD, se stalo neprijemnym nejen v lete, ale i v zime, kdy nelze interier vetrat mrazivym vzduchem proudicim do interieru otevr.oknem.
To vse dohromady vytvorilo v podvedomi cestujicich negativni obraz zeleznice, reprezentovane kodrcavym a nevetranym vozidlem.
Z duvodu nizsi urovne vnitrniho hluku cestujici radeji voli jizdu v privesnem voze.
Je nepochybne, ze zvyseni kapacity vlaku pripojnym vozem snizujemerne provozni naklady v prepoctu na 1.sedadlo (stale naklady na strojvedouciho, dopravni cestu a aerodynam.ztratu jsou vztazeny k vetsi prepravni nabidce).
Pripojny vuz ekonomiku provozu zlepsuje, ale trakcni parametry takove dvojice jsou spatne.
Pohon jen jedne ctvrtiny dvojkoli dava vlaku nizkou akceleraci v prvni fazi rozjezdu, nizky merny trakcni vykon (pouhe cca 2,5kW/t) zpusobuje zdlouhavy rozjezd a zejmena pomalou jizdu do stoupani.
Pritom prave caste rozjezdy na huste rozmistenych a nove vznikajicich zastavkach a jizda do tahlych stoupani jsou pro mistni drahy typicke.
K vyuziti tratove rychlosti 60 km/h je na stoupani 25 promile v obloucich potrebny merny vykon temer 6 kW/t, plne obsazeny motoracek s privesnym vozem zdolava takovy usek rychlosti kolem 30 km/h, coz je hodnota neschopna konkurovat silnicni doprave.
Dlouhe pobyty v zastavkach, na nichz nastupuji cestujici z nizke urovne nastupiste po strmych schodech po jednom uzkymi dvermi, cestovni rychlost jeste vice snizuji.
Vysledkem jsou dlouhe cestovni doby,ktere se nehodi ani pro vytvoreni atraktivni nabidky ani pro stihnuti krizovani a pripoju.
Zasadni zmena je tak nutnosti.
Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis
Simba nyní i na www.4koridor.cz
PHS je nejdražší a nejméně účinné řešení.
Dluhonice
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.93.65
Odesláno Neděle, 07. listopadu 2010 - 21:40:24    Odkaz na tento příspěvek  

Co se týká množství cestujících využívajících vlak na Ramzovou, tak mám v paměti jeden sobotní Praděd asi před sedmi lety, kdy se po jeho příjezdu udělala u spodní stanice skrumáž několika stovek lidí, kterou ta lanovka pobírala asi hodinu.

Ale je možné, že lidí dnes jezdí míň. Nemusí to být jen vina vlaku, ono národ zbohatnul a rád si zajede do Alp, takže se jezdí celkově méně do Jeseníků. Další faktor je ten, že minulý rok byla silná zima. To Jeseníkám zrovna moc nenahrává, protože víkendoví lyžaři tam mnohdy ani nedojedou, protože si zalyžují i v nižších polohách. Olomoučáci jedou na sjezd třeba do Hluboček a na běžky je nádherná trasa z Domašova nad Bystřicí přes Jívovou a Pohořany na Sv. Kopeček.

Jak píše Atmák, autobus by bez debat přinesl zhoršení kultury cestování. Víceméně potvrdil můj odhad, že z hlediska zavazadel (lyže, kola) je to v autobuse vždycky horší než ve vlaku. Nemluvím o tom, co by se stalo třeba v červnu, kdy by Vám v Hanušovicích mimo běžných cestujících dovedly paní učitelky i 40 dětí s bagáží. A to se Vám může stát kdykoliv, různé lyžařské školy nebo školy v přírodě můžou být celoročně. Poloprázdný vlak najednou není nevýhoda, ale velmi vítané řešení takové situace.

Pro mně osobně je kymácející se přeplněný bus alternativa na cca. 15 minut dojetí někam (z Chrastic do Hynčic, z Koutů na Sedlo). Asi něco jako tramvaj. Tramvají bych určitě z důvodu pohodlí nechtěl jet 270 kilometrů do Prahy, stejnětak skibusem bych rozhodně nechtěl jet nějakou dlouhou štreku. Pro mně je to nutné zlo, co mně nepohodlně doveze někam, kam koleje nevedou.
262
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.239.210
Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 04:33:00    Odkaz na tento příspěvek  

Dluhonice:Poslední odstavec podepisuji a připojuji ještě a pokud možno se takové cestě vyhnu podobně jako výlukám na trati,kde potom nastává někdy někde problematické přestupování vlak/bus a opačně.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6827
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 07:48:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašinka:To je paradox,aneb "ja su z Prase" a jsem v Jeseníkách dřív než lidi přes kopec z Králík!

No jo to je to spojení Praha-Jeseník co není určeno pro lidi,ale pro pražáky. To nemá kloudné přípoje,aby se tam na ten vak dostal i někdo jiný.To je přesně ono myšlení. My z Prahy se dostanem všude a ostatní? Jak chcete...My toho chcem,ale nejsme z Prahe.

Holt jak říkám Praha,vlaky po 5 min....pak dlouho nic, pak zase dlouho nic a pak nějaká doprava v ostatních krajích.

To je dobře,že jezdí víc aut a jen tak dál,ještě bych přitvrdil. Snad se už konečně někdo chytne za rypák a tyhle škodiče dráhy chytí za zadek a vyháže.
Do té doby možná Paruhu auta zavalej úplně. To bude paráda!
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 5953
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 08:27:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371:
No jo to je to spojení Praha-Jeseník co není určeno pro lidi,ale pro pražáky.
To fakt nemá smysl komentovat, to si snad raději vyříkáme o víkendu

Psal jsi relace z Prahy, tak jsem ti ukázal, co ten "škodič" udělal s relací z Prahy. Pochopitelně to platí i pro města na trase a kupodivu od Děčína máš v Praze ráno přestup, od Plzně je taky, z Hradce jezdí přímej vlak do Zábřeha, Brno, Olomouc bez přestupu. Co jsi teda myslel tou Prahou, kromě svého mindráku?
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6828
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 08:48:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Praze mám 40min mezi bezdomáči. V ZB zas 30min. Celkově JD je 6h. Autem to dám za 3-4h. V poledne přijedu s křížkem po funuse.

Prostě nesnáším tuhle likvidační politiku, kde se model z ropidu přesouvá i do těchto oblastí. Ano kombinace MHD,vlak,bus fungují kolem Prahy,ale udělat tohle v této oblasti bude znamenat odliv cestujících.

Jenom škoda,že tihle škodiči nejsou nějak postihováni,aneb ať to kurvím jak chci,stále mám plat jistý,i když bus bude prázdný. Tohle třeba platí i pro UK a model božského Jirky.

Kdykoliv rozkliknu nějaké spojení,tak jsem akorát vytočenej. I třeba takové banální jako Kolín-Pard-Krouna. Vlak z Pardub ujíždí o 10min, bus samo na zpožděný R nečeká, mmch jedou dva spoje v 7.30h a pak zas nic. čekat tam 2h opravdu nehodlám.



Abych odbočil: 751.141 už provozní,stála cca měsíc?
749.241
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.56.172
Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 09:24:29    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: dva vozy nahrazovat dvěma busama se velice často snažila při výlukách jedna paní z bývalé OPŘ Plzeň. No a...no nevešlo se to, kupodivu. Ale ta paní měla letité zkušenosti, tak uměla spočítat, že se to vejde. Bohužel proti VHD za zimními sporty u nás stojí celá řada okolností. Napříklal možnost živelného parkování, stylem auto nechám kde se mi zlíbí, že tím ucpu cestu nebo znemožním průjezd Avii s rohlíkama-nezájem, teď jsem přijel JÁ, podnikatel z Prahy, tak si najděte cestu okolo mě.

Že by lidi jezdili na lyže vlakem jako exoti? Když se udělá slušná nabídka a podmínky (návazný skibus, co neujede 10min seklému vlaku), tak i pojedou. Jel jsem v zimě pákrát Yettim z Lipna a bylo plno, rechny zaplněný lyžema a báglama. Sedělo se po 3-4 na čtyřce a osazenstvo celkem hojně konsumovalo lihové nápoje, bez toho aby se musel losovat čtvrtý z party, který pít nebude, anobrž řídí.

My bohužel budeme muset spirálou dějin (opět)dojít k tomu, že do turisticky atraktivích oblastí zakážeme vjezd autům a návštěvníkům bude sloužit VHD nebo nohy, to pro případ že je třeba dojít jen 500m. Jak píše -aa-, na horách, zejména v Krkonoších tohle platívalo dávno. Už neplatí, dneska se pořádaj chlastačky na Luční boudě, vyvezou se tam autama lidi, chlast, hudební aparatura a všechno je děsně in.
Když dneska jdeš jako pěší v zimě odpoledne Pecí, Špindlem nebo Špičákem (ono je to jedno kde), je tam stejný smrad z aut, jako na rušné ulici v Praze...co je platné to, že z komínů chalup a hotelů neleze těžký žlutý uhelný dým, že se topí snad ekologičtšjším zemním plynem, když při zemi se drží šedý smradlavý a možná škodlivější dým z nekonečné kolony aut.

No Ramzová a spol: pokud se tam vyskytnu, tak jdu raději po kolejích, než po silnici, kde rozstřikuje rozsolenou břečku jedno auto za druhým. Sůl s tím souvisí taky, před ani ne 10lety se v horách kamínkovalo, nebo nesypalo vůbec a lidi nechcípli. Dneska se i v 800mnm solí jako o život, jen aby mohly jezdit autíčka a náklaďáky po černém asfaltu. K čemu taková doprava, kterou zastaví 1cm ujetého sněhu na silnici?
Třeba letos dojde silničářům sůl a zase se zjistí, že po shrnutém sněhu se jede líp než v břečce a silnice se tolik nerozpadá.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6831
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 12:48:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes:
119 - ZH
374 - opět Javorník
149 - Hanušky,postrky
335 - odpol. Mikulovice, cca 5 dní do MO.

041 - oprava Šumperk, proto v oběhu 149.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2360
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 18:15:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

749.241: I pro tebe opakuju, že jsem (pokud i tam neopadne zájem cestujících) nic nepsal o nahrazení vlaků plných turistů, ale o nahrazení těch ostatních, zajišťujících ZDO. Tam by ty dva autobusy mohly stačit. I když teda je tam trošku "riziko", byť příjemné, že autobusy přilákají nové cestující a musel by se přidat třetí. Inu uvidíme, jak zareagují v dalších letech plánovači dopravy Olomouckého kraje. Osobně tipuju, že nijak, takže auťáků na Ramzové bude jezdit spíš víc, než míň.

Jinak s těma horama máš pravdu. Proto do Krkonoš jen mimo sezónu. Ono je taky nahoře na hřebenech prázdněji a hlavně mnohem méně "mastňáčtěji". Trošku lituju počasí o předešlém víkendu, jestli se nepletu tak byl v druhé půlce letošního roku jediný, kdy nejezdila ani lanovka z Pece na Sněžku, ani polská z Karpacze na Kopu = vyjde-li počasí, ideální den na návštěvu nejvyšší české hory.
No takže v sezóně je ideální se vydávat do končin, kam mastňáci obvykle nechodí (z příčin nedostatku mastnocílů a nedostatečné přístupnosti IGK). Rychlebky a Kraličák jsou jedněmi z nich, ať zůstaneme zde v regionu. I když lepší je to na Slovensku - zlatá Velká Fatra, tou jsem byl nadšen. Ještě že zchátrala a rozpadla se lanovka Turecká - Krížna. A když je k tomu ještě jediný hotel těsně pod hřebeny, kam se autem dojet dá, v rekonstrukci, tak to je úplně ideální
Jinak o víkendu můžeme dát Kraličák, tam bude liduprázdno, automobilnědaleko a vzduch dostatečně čistý. Ještě kdyby tak byla inverze a nahoře slunečno, to by byl ideál!
Nádražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 994
Registrován: 3-2006
Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 18:33:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xanri, Simba: I já potvrzuju velkou obsazenost BUSů na 292 při výluce. I ve všedních dnech dokonce i v méně frekventované časy byly 2-3 busy + dodávka na zavazadla narvaný.