K-report
 

Archiv do 23. července 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » GVD obecně » Archiv do 23. července 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3132
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 08:09:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Není k mání jediná varianta. Už jsem to psal: Třeba mohou jet klidně 5 minut před/po rychlíku do Plzně. Ano, trochu se tím nabourá příměstská, holt nebude mít 15-15-15-15 ale 10-20-15-15, podobně to funguje na Benešov. Nebo by se jednou za hodinu předjíždělo třeba v Karlštejně, stejně, kdo jede do Berouna, jede rychlíkem nebo autobusem. Variant je tudíž víc, jen je potřeba najít tu, která přinese nejvíc užitku.
Pokud vím, tak vlaky se na plachtu kreslí podle kategorií, čím vyšší, tím se kreslí dřív. Tím samozřejmě neříkám, že je to úplně správný postup.Švejci určitě částečně žijí z návazností.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3983
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 11:09:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Třeba mohou jet klidně 5 minut před/po rychlíku do Plzně"

Jak už jsem psal, nevěřím reálnosti varianty "Švejk 5 minut před nebo 5 minut za R Praha-Plzeň". Nejen kvůli příměstské na 171, ale i kvůli nedostatečné vytíženosti Švejků v souběžném úseku.
Podle mě se všechny argumenty pro zachování Švejka na jihu v dosavadních časových polohách dají shrnout do varianty "Zkrácení Švejka do trasy Beroun-ČB". Vazby ze 170 do Prahy a do Příbrami, a osobáky v úseku Beroun-Zdice by se v takovém případě sice poskládaly jen s trochou násilí, ale nějak by se poskládat musely, aby podstatné dosavadní vazby alespoň jakžtakž fungovaly. V každém případě by konzervace jihu znamenala zřetelné zhoršení na severu.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3243
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 14:25:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle mě se všechny argumenty pro zachování Švejka na jihu v dosavadních časových polohách dají shrnout do varianty "Zkrácení Švejka do trasy Beroun-ČB".
Otázkou je, co v tomto případě, který si nastínil, s neprojetými vlkm. I tato relace se myslím může soutěžit, tudíž pokud bude- li do té doby vyhlášeno vř a bude- li zvolen vítěz, tak mu nelze následně "upřít" výkony zkrácením relace po Beroun (pokud to nebude uvedeno jako součást vř). Navíc je podle mě pitomost dál držet v životaschopnosti projekt (ČB- Praha via Příbarm), o kterém vím, že ho za pár let omezím. To je silně kontraproduktivní a je to mrháním peněz.

Podle mě to dopadne tak, že se raději hrábne do pražské příměstské. Pokud ne, tak by stálo za úvahu, zdali by nebylo vhodné vlaky přesměrovat do Rakovníka. 174 potenciál má myslím solidní a to i pro zrychlenou dopravu. Popřípadně přesměrovat spoje po hrbaté do Prahy. Což by bylo podstatně složitější a nákladnější z důvodu celkové zaostalosti tratě.

Z Blatné do Plzně se jezdí přes Nepomuk, takže kvůli samotné Blatné není přípoj na Plzeň potřeba.
Cestovat po 191 25 km 40 minut taky není žádná výhra. Navíc ty čtyřhodinové díry v jř.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3566
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 17:01:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

část Švejků by mohla jezdit po Hrbaté do Prahy (ono by to zase o tolik pomalejší nebylo - Hrbatá je tratší než hlavní přes Karlštejn), zbytek by jezdil "po Bezdrevovsku" z Berouna směr Rakovník a někam dál (Louny, Most).

Hrbatá by se s přivřenýma očima asi dala tolerovat, nakonec proč by ten rychlík nemoh zastavovat Nučice, Rudná, Zbuzany případně ty zastávky které jsou vytížené, navíc remotorizovanému Brejlovci s dvěma až třema by rozjezdy do kopců neměli činit nejmenší potíže. Možná je to blbost, ale rozhodně menší než jezdit na Rakovník. Víceméně by šlo o spojení ČB-BE + S6, ale kdoví co bude...
> http://www.youtube.com/user/Brejlovec754049#g/u <
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3988
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 13. července 2010 - 22:45:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: "by stálo za úvahu, zdali by nebylo vhodné vlaky přesměrovat do Rakovníka. 174 potenciál má myslím solidní a to i pro zrychlenou dopravu."

Mimo týdenní špičcky bývaly po roce 1995 Bezdrev i antiBezdrev obsazené celkem slabě. Jedině ranní Bezdrev na tom byl jakž takž, jinak fakt bída. Ačkoli leckde propaguju zrychlené vlaky či autobusy, tak na trati 174 ne.

"Cestovat po 191 25 km 40 minut taky není žádná výhra. Navíc ty čtyřhodinové díry v jř" ...

.... přesto to tudy je z Blatné do Plzně zřetelně rychlejší než po 203 přes Strakonice. Ve čtyřhodinové díře nevidím žádný problém, kolik lidí myslíte, že by tudy v mrtvých časech jelo? 191 je hóódně vedlejší trať, a Plzeň je z Blatné hóódně vedlejší směr. Tady je spíš na místě úvaha o náhradě autobusem který by zajel až do Nepomuku do města a jel přímo přes Lnáře, než o nějakém strojovém celotýdenním taktu.

Špáňa, ad hrbatá: Kdyby se hrbatá požádně opravila, a zvýšila rychlost tam, kde poloměry oblouků dovolí, tak by to nebylo takové neštěstí. Problém je v tom, že v reálu se určitě nic neopraví, a v tom, že by Ropid asi trval na vymetení všech zastávek z Nučic až do Řeporyj, což by bylo dohromady tak +20 ve srovnání s trasou přes Řevnice. To už by bylo lepší v Berouně přestoupit na plzeňák, nebo rovnou jet z Příbrami autobusem.
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 12-2008
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 21:56:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zdravím Vás pánové, můžu taky přihodit svou věštbu?
Věštba se vztahuje na "normální" stav, tj. jakoby nebylo po volbách To že po volbách je znamená pouze zde zmiňované tekuté písky - tj. je teoreticky možný výkmit na jakoukoli stranu (záleží, jaké bude mít ministr našeptávače, jak moc ho ta problematika bude zajímat, jak rychle se v tom zorientuje, jak rychle bude zatažen do výměných obchodů apod...). Takže obecně jsou možné jak redukce v dálkovce se shozením peněz, tak zachování rozsahu dálkovky se shozením peněz, tak i shození dálkovky se zachováním peněz... A do toho je otázka, zda se skutečně soutěžit začne, zda se s novou podmínkou nutné notifikace v Bruseli (tj. faktické prodloužení soutěže o rok) nebude zdát novému ministrovi, že první vítěz jezdící od teďka za 3,5 roku je poněkud za dlouho apod... Bude-li přijata strategie, že se zachovají prachy a soutěžemi se zvedne kvalita, tak OK. Nevdrží-li to, a začne-li škrtat a do toho soutěžit, tak v tom může být velmi rychle slušný chlív.
Takže já jsem si při pohledu do své trouby na 170 výše uvedených skutečností vědom, ale tím, že je nelze nijak predikovat, budeme pro jednoduchost předpokládat, jakoby se nic nedělo Tak a teď k mé věstbě samotné:
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3136
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 22:24:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž: Peníze a výkony se mohou hýbat libovolným směrem. Ale je jedna věc, které příliš nevěřím. A to, že nástup soukromých dopravců výrazně sníží náklady objednavatelů.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 133
Registrován: 12-2008
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 22:42:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jsou dva scénáře, lišící se v horizontu. Řekněme stav přechodný (spuštěn po dokončení Beroun - Rokycany) a stav cílový (spuštěn po dokončení Rokycany - Plzeň, zrychlený pak berounským tunelem, koncepčně beze změn).
Oba stavy mají shodné to, že Kubice je pevná. Kubice je totiž pevná minimálně do JŘ 17/18, a bude-li v té době již v běhu elektrizace Regensburg - Hof, tak bude stávající koncept na německé straně z ruky prodloužen o další 3 roky, aby nový koncept s novou soutěží rovnou zohledňoval modernizovanou infra v Bavorsku. (Hýbání Kubicí nevede k dobrým výsledkům - v Německu to vždy vede na pomalejší trasy, konflikty v prostoru Freising - München apod. - ze strany bavorského objednatele je maximální snaha o držení Kubice, české MD snaze údajně rozumí a akceptuje ji - to nám dlouhodobě stabilizuje Plzeň...). Zároveň pro oba stavy uvažujme čistou 15-ti minutu Praha - řevnice.
Ke stavům - je možné, že stav přechodný bude vypuštěn a najede se rovnou na stav cílový, který bude průběžně zrychlován.

Stav přechodný - vycházíí plně z SQ s tím, že ve špičce je dodatečně pohozen jistý počet Exových tras Praha - Plzeň, které jedou z Phy přesně 30 min po R. R tvoří stále základní produkt, je v Plzni na 00. R nemůže mít přidáno mnoho zastavení vůči dnešku, protože Ex je alternativa jen někdy. Ex je v Plzni v prázdnu. Ex staví pouze na Smíchově a jeho trasa vytlouká švejka, švejk jede zprzněn (rozeberu v cílovém stavu). Tento stav je dobrý proto, protože množství Exů odpovídá v té době disponibilním penězům. Je špatný proto, protože z rychlostního přínosu koridoru profituje jen velmi málo cestujících.

Cílový stav - plně odpovídá "modelu Ústí". Základním produktem je Ex, jezdící každou hodinu, stavící pouze na Smícháči a jedoucí do Plzě na 00. Ideologicky se střídá dvouhodina Furth (do doby nové bavorské výběrovky čtyřhodina, maximální možný výsledek by byl pravděpodobně 5. pár vlaků) a dvouhodina Cheb. Plíva jede v základním dvouhodinovém rastru, ve špičkových kladivech v hodině. Zdice i Zbiroh se stávají pravidlem, nedořešenou otázkou je Královák (zda sem, nebo na švejky). Teoreticky je možný i nějaký bod typu Chrást/Ejpovice dle aktuální infra (za předpokladu rozumného provázání s lokálkou - bude-li tato existovat). R pojede vždy do Klatov. R odjíždí z Phy přesně 30 min před Exem, vytlouká švejka.
Když je infra bez Rokycany - Plzeň, tak Ex jede Pha - Plz cca 1:20, s Rokycany - Plzeň je to o cca 8-9 min méně.
Uvažujme tedy zatím stav bez Roky - Plz. Symetricky všichni uvažovat umíme, tak vezmeme směr Pha - Plz.
Ex: Pha 30 - Plz 50/00 - ...
R: Pha 00 - Plz 34/37 - ...
Os dlouhý beroun: z Phy ve 34 a 04
Os řev: z Phy ve 49 a 19
švejk: (má z Prahy hnusnou trasu, kdy odjede z Phy před řevnickým ptg a do berouna se doplácá za dlouhým ptg) z Phy v 15 (anebo 45), Beroun 58/00 - Březnice 57/00 - Protivín 56/00 - ČB 32
(stav o 30 min otočený je možný, ale stojí soupravu navíc)
Po dokončení rokycany - Plzeň se to tedy celé šoupe +8, čili švejk má "skvělá" křižovací místa Milín a Putim... Dodatečné zastavení švejka v králováku by vedlo přesně na dnešní kříže Příbram a Písek. (přičemž je zřejmé, že kvůli dvosegmentu Pha - Plz by byl švejk vůči dnešku o 10 min pomalejší; na druhou stranu je patrné, že jakékoli zrychlení regionálky má okamžitý pozitivní dopad na všechny Ex+R trasy). Nicméně počet souprav zůstává zachován.

Ale vidím jen výjevy.
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 12-2008
Odesláno Středa, 14. července 2010 - 22:45:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Orky: také nevěřím, že výběrovka sníží dnešní náklady objednatelů. Věřím ale tomu, že za to co se dnes platí lze totéž pořídit v lepší kvalitě (za jejíž pořízení ČD chtějí dodatečný obolos). Navíc si ale nemyslím, že je to případ všech objednatelů - obecně se však domnívám, že dálkovka by měla být jedním z těch, kteří by na soutěžích vydělat měli...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6800
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 15. července 2010 - 12:33:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž:
1) Čím je Cheb důležitější jak Klatovy? Resp. na základě čeho byly Klatovy přiřazeny k té pomalé vrstvě a Cheb k té rychlé? (Chápu ten Furth, i když si osobně myslím, že i toto zrychlení tu trasu vůči gumokolům výrazně nezatraktivní.)
2) a do berouna se doplácá za dlouhým ptg
Kde bude švejk navíc zastavovat? Nebo bude mít v SJŘ "přikázáno" jet nějakých 60 km/h, aby neskákal za ptg? Tak jako tak teda zpomalování o nějakých 10 minut je skutečně "prozákaznické".
3) švejk má "skvělá" křižovací místa Milín a Putim
To je také "povedené". Líp už to snad ani vyjít nemohlo.
4) Jestli dobře počítám, tak příjezdy švejků od Příbrami do Zdic budou kolem 50.minuty a odjezdy "couráků" na Plzeň zhruba 45. minutu. Nebo tam ten přípoj je? Jestli skutečně ne, tak to teda moc dobrá varianta vskutku není.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3995
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. července 2010 - 14:10:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž: K Vašim věštbám bych měl otázku a dovolím si pár komentářů.
Odkud mají být získány finance na Ex Praha-Plzeň? Přesunem vlkm odjinud? Nebo změnou ceny vlkm? Nebo navýšením financí?

"Cílový stav - plně odpovídá "modelu Ústí". Základním produktem je Ex, jezdící každou hodinu, stavící pouze na Smícháči a jedoucí do Plzě na 00 ..... Plíva jede v základním dvouhodinovém rastru, ve špičkových kladivech v hodině. ... R odjíždí z Phy přesně 30 min před Exem, vytlouká švejka. ....
švejk: (má z Prahy hnusnou trasu, kdy odjede z Phy před řevnickým ptg a do berouna se doplácá za dlouhým ptg) z Phy v 15 (anebo 45), Beroun 58/00 - Březnice 57/00 - Protivín 56/00 - ČB 32 .....
Po dokončení rokycany - Plzeň se to tedy celé šoupe +8, čili švejk má "skvělá" křižovací místa Milín a Putim... Dodatečné zastavení švejka v králováku by vedlo přesně na dnešní kříže Příbram a Písek.
"

Tenhle cílový stav je výhrou pro ty, co jezdí z Plzně do Prahy, ale zřetelnou prohrou pro cesty z mezilehlých zastávek do Prahy. Což je škoda, protože z Hořovic, Zdic a Berouna jezdí všemi prostředky VHD do Prahy dohromady více lidí, než z Plzně.
Podobně dojde ke zhošení spojení z tratě 200 do Prahy, i když zde nejde o nijak závratné počty cestujících (vlak v trase Příbram-Praha je bez tunelu konkurenceschopný jen velmi omezeně).
Další podstatnou nevýhodou je opakované kvedlání s tratí 200. Tím se celá velká oblast stane oblastí tekutých písků, kde ani v případě zájmu krajů nebude možné trvale vázat autobusový systém na vlaky. (V jednorázové změně taktové polohy Švejka bych problém neviděl.)

Konkrétně:
Praha-Beroun: Vlak bude nezpůsobilý fungovat jako celotýdenní páteř pro cesty z Berouna do Prahy. Osobák je vůči autobusu naprosto nekonkurenceschopný. Interval rychlíků 45-75 nebo dokonce 15-105 je pro tuto trasu nedostatečný. Navíc má tu vadu, že ani kdyby kraj chtěl, tak by bylo obtížně tento základ zahušťovat spěšňáky. V téhle trase by byl kulhavý i systém R/Sp Praha-Beroun po 30 minutách. Cokoli horšího než čistá hodina rychlých vlaků je nepřijatelné.
Kraj a město pod vlivem probotransí lobby nikdy nenavázali a nezahustili berounskou MHD tak, aby byla použitelná jako odvoz od vlaků. K takto vedeným rychlíkům se ani nebudou muset obtěžovat, protože budou použitelné jen omezeně. Čili v této trase bude "cílový stav" znamenat konečné vítězství autobusu.

Praha-Zdice: pokud by byl interval cca 45-75, tak by šlo ve srovnání s dnešním intervalem 30-90 o zlepšení. Zlepšení by ale mělo tu vadu na kráse, že jeden z vlaků (Švejk) by byl dost pomalý, a hlavně nervy drásající tím poskakováním za ešusem. Případné zahušťování Os/Sp je opět problematické. Autobus by si i přes možné dílčí zlepšení udržel pozice, protože jízdní doby by byly srovnatelné, a bus by měl lepší interval.

Beroun-Hořovice: Vlak ztratí pozici celotýdenního základu, protože Os určitě nebude jezdit po hodině, a bude prakticky nemožné zahustit R, tak aby vznikla pseudohodina.

Praha-Hořovice: Zde už hraje roli rychlost, takže vlak si svou pozici hlavního dopravního prostředku určitě udrží. Přesto zředění sedla na dvouhodinu povede k částečné renesanci autobusu.

Praha-Příbram: Vlak, který začal získávat alespoň malinké procento přepravených cestujících oět vyklidí pozice, autobus opět získá 99,99% cestujících VHD.

Praha-Březnice: Jízdní doba už dnes zaostává za těmi několika málo přímým autobusy, co jezdí. prodloužení jízdní doby Švejka nepochybně bude impulsem jak přidávání přímých autobusů, tak i k jízdě s přestupem v Příbrami.

Je škoda, že v této koncepci MD nijak nenapomáhá podchycení velmi silných přepravních proudů ze středních Čech do Prahy. Místo toho bude v nové koncepci lidi spíš nahánět do autobusů. Je mi jasné, že jde spíš o úkol středočeského kraje, ale ne tak docela. Praha a Stč.kraj jsou formálně různé kraje, takže čistě teoreticky je doprava z kraje do Prahy úkolem MD. Věštěná koncepce bohužel nevychází jako dobrý základ pro další zahušťování.

Na středočeském kraji je změna k lepšímu bohužel v nedohlednu. Ropid preferuje blízké zastávkové příměsto. MD se tímto problémem zjevně nezabývá a preferuje dálkovou dopravu. Doprava z oblastí, které už jsou příliš daleko na courák, ale přítom se z nich běžně dojíždí denně do Prahy, evidentně zajímá jen málokoho. Počty takto cestujících přitom přestože počty takto cestujících převyšují počty lidí v dálkové dopravě.
Asi se Vám jeví moje komentáře, vedené z lokálního hlediska, jako zbytečně vyhrocené, ale z tohoto úhlu pohledu se varianta vyvěštěná ve Vaší troubě skutečně jeví jako velký krok zpátky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3138
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 15. července 2010 - 16:23:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Nechce se mi to teď hledat a počítat všechny větší obce, ale já bych rychlo vrstvu asi přiřadil tam, kde je potencionálně vyšší poptávka. Když zadám do mapy dostatečně velké měřítko tak, abych viděl větší města, tak směrem na Cheb potkám Stříbro (8000), Marianské Lázně (14000), Tachov s vazbou v Plané (12000) a Cheb (35000). Cestou na jih na mě čekají pouze Přeštice (7000) a Klatovy (23000). Ano součet těchto měst nedá počet obyvatel Chebu. Podle tohoto hrubého odhadu bych taky asi rychlou linku vedl do Chebu.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 12-2008
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 02:11:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vidím, že trouba nepotěšil(a)
hroch:
ad 1) historicky - prostě má setrvale lepší čísla než klatovy, a to i přes ten koridorizační bordel. Navíc by tam měly být R od JŘ 11/12 secvičeny s bavorskými naklápěčkami, takže už se bude dát i touto dírou slušně cestovat do němec
ad 2) prosté plácání, zrychlení je možno dosáhnout pouze "pataktem" v regionálce, kde apriori nelze předpokládat nějakou ochotu, nicméně nastane-li, pak to může pouze potěšit :-) Vím že to vypadá hrozně, ale při čisté 15-min regionálky jede R a Ex Sm - Ber 31 minut a švejk 36 min... (ostatně, případů kdy dálkovka prodlužuje své cestovní doby kvůli regionálce je na síti nepřeberné množství...- např. Prha - Bnešov, plívy Praha - Pardubice, Ústí - Liberec, Brno - Ostrava, Praha - Havlbrod - Brno... Tam všude, kdyby se ignorovala regionálka, byly by R rychlejší).
ad 3) souhlasím :-) Jaké máte řešení pro průvoz 3 R za hodinu Pha - Ber při 15-min Os Sm- řev?
ad 4) takto není, ale toto je také zatím jen věštba

Bručoun:
finance - předpoklad je ten, že by se mělo říci "ejhle koridor! Proinvestovalo se x mld, nasralo se x cestujících, máme novou infra, je třeba jezdit" Čili dodatečné peníze. Nebudou-li, pak platí zmíněná varianta brod (čili ta přechodná, kde počet Ex může být i 0 bez vlivu na systém).

teď to vezmu tak nějak postupně:
z Hořovic, Zdic a Berouna jezdí všemi prostředky VHD do Prahy dohromady více lidí, než z Plzně
dnes ano. Bylo by dobré tyto lidi neztratit a šáhnout si na Plzeň. R jezdící kladivovou špičku v hodině by i s větším počtem zastavení měl být rychlejší než dnes, čili "k udržení pozic" by měl stačit; Ex by měl sloužit k tomu sáhnutí si

z tratě 200 do Prahy, i když zde nejde o nijak závratné počty cestujících
no právě a proto ten los mrzké trasy pha - ber padnul na švejka, což poznamenává celou jeho další trasu; taky se mi to nelíbí - opakuji ale výzvu kterou jsem směřoval k Hrochovi v ad 3

Souhrnně k Vaší kritice spojení Praha - dnešní rychlíkové relace - ano, je to nabídkově zhoršení vůči dnešku. Ale je to zhoršení v sedlech a o víkendu, kdy je úplně odlišná časová flexibilita cestujících oproti kladivům. V čem se liší rychlíková zastavení na 170 (mimo Plzně) oproti sídlům na trati 090, nebo třeba 230? Ze všech těch míst existuje silná denní dojížďka do Phy a na 170 mají v současné době tato sídla profit pouze proto, že si vlakem neumíme sáhnout na relaci Praha - Plzeň.

Je škoda, že v této koncepci MD nijak nenapomáhá podchycení velmi silných přepravních proudů ze středních Čech do Prahy.
Doprava z oblastí, které už jsou příliš daleko na courák, ale přítom se z nich běžně dojíždí denně do Prahy, evidentně zajímá jen málokoho. Počty takto cestujících přitom přestože počty takto cestujících převyšují počty lidí v dálkové dopravě.
Při vší úctě, kterou chovám k Vašim názorům si myslím, že jste v těchto dvou výrocích přestřelil. Mám naopak pocit, že MD si v rámci své objednávky hýčká denní dojížděče v silných relacích seč to jde, a to mnohdy i na úkor "ryzí" dálkovky. Ubezpečuji Vás, že kdyby MD na denní dojížděče kašlalo a řeklo, ať si je kraje odvezou svými spěšňáky a staralo se pouze o dálková spojení (mezikrajská spojení mnohdy nevykazující pravidelnou denní dojížďku), vypadala by dálková objednávka úplně jinak. Trvám na tom, že denní dojížděči by s mou věštbou na 170 utrpěli fakticky minimální praktické příkoří.

Ale neplačte, je to přece jen pouhá věštba. A navíc, když něco vymyslíte, třeba bude možnost do té trouby kouknout i z jiné strany a já tu svou věštbu změním :-)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6802
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 16:41:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, Pryž:
ad 1) OK, beru na vědomí.

Pryž:
ad 2) prosté plácání => Předpokládám tedy, že "technické" provedení neznáte.
ad 3) Jaké máte řešení pro průvoz 3 R za hodinu Pha - Ber při 15-min Os Sm- řev?
Nejprve bych asi upozornil, že já bych v současné situaci (a tím míním i dobu po "rekonstrukci" Popovice-Doubravka) ty 3 vlaky za hodinu nezaváděl. Také mi není úplně jasné, proč mají takové věci řešit lidi na K-R a ne na MD, ale dobrá. Jen takové rychlé zamyšlení:
application/vnd.ms-excelnávrh 171+170
návrh 171+170.xls (14.8 k)

Symetricky lichý směr snad psát nemusím.

Upozorňuji, že nemám k dispozici nové JD na renovovaném úseku a vycházím z časů kolegy Pryže. Taktéž koncepci příměsta na 171 uvažuji beze změny.
Případně mě ještě napadlo zastavit švejky v Řevnicích a ptg zkrátit do Dobřichovic. Nemám ale info o vytížení švejků v přípražském úseku a srovnání třeba s jejich vtížení na jihu, aby nedocházelo k přetěžování. (Navíc Řevnice samotné by dostaly takový patakt.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3141
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 17:02:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Pro věštby bych bral spíš jízdní doby Bručouna, které zde někdo potvrdil: jízdní doba rychlíku bude z Berouna do Plzně 42 minut (se zastavením asi jako nyní). Do dostavby přeložky Ejpovice - Plzeň bych do současného modelu až tolik nehrabal, tam půjde o zkrácení v řádu minut a myslím si, že než to každý rok měnit, se smířil třeba s tím, že se přijede do Plzně o pár minutek dřív a o to prodlouží přestup.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6803
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 17:36:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Do dostavby přeložky Ejpovice - Plzeň bych do současného modelu až tolik nehrabal
S tím nemám problém. Jak jsem napsal, já osobně bych do toho zásadním způsobem nehrabal ani potom.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3143
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 17:53:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Bohužel se do toho hrábnout bude muset, neboť jízdní doby se podstatně zkrátí. Možností je dost, dost záleží na tom, kolik bude peněz a jaké budou priority. Varianta "počet rychlíků stejný jako dnes" má dvě základní řešení: Předělat uzel Plzeň nebo předělat trať 171.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 12-2008
Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 22:59:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Hroch:
ad 2) "technické provedení" je při příliš natažené jízdní době stejné jako kdekoli jinde, prostě se plácáte... V tomto případě by to bylo holt tak 70-75...
ad 3) nikdo Vás přece neúkoluje, je to jen hra na troubu Když chcete hrát, tak hrajete, a když ne, tak se nic neděje A já si rád počtu, co z toho padá když hrajete Nebo když hraje třeba taky Bručoun, nebo Mibl, nebo Orky, nebo David... Všichni si tu přece jen tak hrajeme, a když nás to nebaví, tak si jdem holt hrát chvíli jinam
Vámi nastíněná varianta "přicourlého" svazku místo rozcourlého švejka je jistě taky možná - nicméně kdyby v tu dobu chtěla regionálka tu 15-ti minutu přesnou, a zastavující, tak jste tomu tímto moc nepomohl... (ale to není kritika, přečetl jsem si, že uvádíte, že na 171 uvažujte příprah dle SQ).
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6805
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 16. července 2010 - 23:16:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž:
Však v pohodě. Kdybych troubu žhavit nechtěl, tak se s žádnou přílohou zdržovat nebudu.
Jen jsem si tak říkal, že tady občas (především od Bručouna nebo Orkyho) padají slušné nápady a nevím, zda se taky na MD někdo tak snaží.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3151
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 08:32:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Já si myslím, že MD nám nabídlo dost slušný systém, a že dokázalo připravit dobře provázaný systém páteřní dálkové dopravy a že polohy jeho vlaků umožní i slušné navázání dopravy regionální. A musím říct, že by byla dost škoda, kdyby se tento celkem dobře zpracovaný systém začal rozpadat. Bohužel ne všude to vyjde úplně ideálně (viz už několikrát omílaná kauza Přerov a nenávaznost Břeclav - Ostrava). Jinak uzly dálkové dopravy vyšly překvapivě dobře.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4028
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 17. července 2010 - 13:24:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad příměstská vs.dálková na 171:

Asi by stálo za úvahu, zda má být považována za posvátnou krávu celá příměstská na 171, nebo jestli se z ní něco má považovat za důležitější a něco jiného za méně důležité.

Čtvrthodina u Prahy v té největší špičce je určitě potřebná. Z pohledu z okolí Prahy by nemusela být úplně přesná. Problém ale je v tom, že Ropid loni omezil radotínské autobusy a (zkráceně řečeno) části zbylých prodloužil jízdní doby, ve snaze dostat co nejvíc lidí do vlaku. Už loni měli problémy to ustát, a díry ve vlakovém JŘ by způsobily nové tlaky na částečný návrat autobusů do "předrevoluční" podoby. To ale Ropid nebude chtít připustit, a proto bude právě na této trati velmi urputně bojovat za přesnou čtvrthodinu z Prahy do Radotína.

Co ale nemuselo být považováno za posvátnou krávu, je půlhodina do Berouna, konkrétně úsek Karlštejn-Beroun. Stejně tak určitě není nutné časté zastavování v Chuchli.
Uměl bych si představit model, ve kterém bude základem jednou za hodinu plně zastávkový vlak Praha-Beroun. Ten by byl ve špičce proložen vlakem Praha-Karlštejn projíždějícím Chuchli. Třetí rychlík za hodinu by jel z Prahy těsně před čtvrthodinovou posilou, a v Karlštejně by byl těsně za půlhodinovou posilou. Pořád žádná sláva, ale pořád je to o nějakou minutu rychlejší, než skákat za plně zastávkovým pantem až do Berouna. Pokud by kraj nebo Ropid v části špičky trval na půlhodině do Berouna, tak by se dalo předjíždět v Kalštejně, protože za Karlštejn jezdí opravdu málokdo. Kdyby se někdy dělal společný IDS SID+PID+rychíky, tak by těch lidí za Karlštejn bylo ještě méně, protože osobákem by z Prahy do Berouna jezdili už jen blázni a šotouši. Liteň předpokládám od Berouna vázanou spíš na základní hodinu, takže by předjíždění posily v Kalštejně nevadilo ani ve směru od Berouna.

Jiná věc, jak zmínil Hroch, je, jestli je třetí rychlík za hodinu vhodný z hlediska průjezdu nákladů. Nejsem si tím jistý, ale zabývat se tím nebudu.

Ke konkrétním variantám něco napíšu až večer nebo zítra.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4035
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 00:20:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Mám naopak pocit, že MD si v rámci své objednávky hýčká denní dojížděče v silných relacích seč to jde, a to mnohdy i na úkor "ryzí" dálkovky. Ubezpečuji Vás, že kdyby MD na denní dojížděče kašlalo a řeklo, ať si je kraje odvezou svými spěšňáky a staralo se pouze o dálková spojení (mezikrajská spojení mnohdy nevykazující pravidelnou denní dojížďku), vypadala by dálková objednávka úplně jinak."

Nejde jen o spojení, ale i o tarifní politiku. MD dovoluje ČD tak vysoké jízdné i předplatné, že to v případě souběhu s autobusem lidi hromadně nahání do autobusu. Tak například ze Zdic, Kr.Dvora a Berouna do Prahy stojí předplatné na rychlík na Smíchov téměř přesně dvojásobek (!) předplatného SID do Butovic.
Samozřejmě že jde také o koncepční chybu a podléhání lokálnímu lobbismu ve středočeském kraji. Hlavně ale jde o hloupou tarifní politiku ČD, umožněnou MD. I při shodné trase je předplatné ČD daleko dražší, a jak mají koleje nějakou okliku, tak se za vlak na předplatném běžně platí dvojnásobek.

Takhle si preferenci kolejové dopravy rozhodně nepředstavuju. Podle mě mělo ministerstvo už dávno rázně zakročit, a nesmlouvavě zajistit aby ČD srovnaly ceny všech základních jízdenek s průměrnými cenami srovnatelných jízdenek autobusů objednávaných kraji. Argumenty, že tím utečou peníze na tržbách považuju za hloupé, protože znám spoustu tras, kde cenová politika ČD během let vyhnala až 90% cestujících do autobusů. Místy to částečně zachraňují přestupní jízdenky IDS, ale zdaleka ne všude.
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 12-2008
Odesláno Neděle, 18. července 2010 - 00:28:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun a tarif - tak s tím souhlasím! Problém spatřuju lehce v tom, že smlouva MD/ČD je postavená jako netto, čili se předpokládá, že dopravce bude v oblasti tarifu činit taková opatření, aby měl v rámci té MD objednávky co nejvyšší tržby. Změny tarifu musí MD odsouhlasit. Nikoli však akvizice - např. ty všelijaké Lídly apod. V tomhle je podle mě skutečně chlív. Nicméně já měl ve svém příspěvku na mysli především JŘ (ačkoli souhlasím, že můžu mít JŘ sebelepší, který zmrším-li si tarifem, bude mi stejně k ničemu...)
Mathulo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 398
Registrován: 7-2008

Odesláno Pondělí, 19. července 2010 - 15:44:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vedel by niekto poskytnut program na tvorbu knizneho cestovneho poriadku?

Skusal som tento soft
http://jub.parostroj.net/wiki/Grafikon#h19-2 ale nejak mi to vsak nevie spustit
Verejnosti málo známa no predsa krásna Nitranska poľná železnica
jub
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.138.12.144
Odesláno Úterý, 20. července 2010 - 09:39:10    Odkaz na tento příspěvek  

Otazkou je v cem je s tim programem problem :-). Jsem autor a jeste jsem se nesetkal ze by nakonec nefungoval. Nicmene je jenom upozorneni, je delan primarne pro modelovou zeleznici.
Mathulo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 400
Registrován: 7-2008

Odesláno Úterý, 20. července 2010 - 20:25:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Javu mam naistalovanu ale pri spusteny starsej verzie len vyjde okno Grafikon ale dalej nic nerobi.Novsiu verziu ani nespusti a verzie cez internet vyhodi tabulku Unable to launch the aplication
Verejnosti málo známa no predsa krásna Nitranska poľná železnica
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4090
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 21. července 2010 - 18:16:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přikládám soubor, ve kterém jsem si dovolil do Pryžova "cílového stavu" doplnit osobáky.

application/vnd.ms-exceldoplnění Os do "Pryžova cílového stavu"
170_200_Pryz_cilova__doplneni_Os.xls (42.0 k)


Otázka na všechny, kdo si rádi hrají s GVD: uměl by někdo ty osobáky doplnit elegantněji, aby toho při zachování stávajícího rozsahu "uměly" víc najednou?
Mám totiž nějaké nápady na změny rychlíků, které by tolik nezhoršovaly Beroun a Hořovice, ale chci si napřed ujasnit, jestli by ty nápady opravdu přinesly celkové zlepšení.

Pryž: jednak Vám sem okopíruju jeden názor z jiné části tohoto fóra:

"Jestli někdo rozjebe ranní půlhodinu ranních R z berouna do prahy tak by měl viset za koule v průvanu - už dnes bez jakékoli (použitelné) MHD k nádru jsou nástupy ráno směr Praha 40-60 ks"

a pak se zeptám. Jakou pravděpodobnost skutečné relizace přisuzujete Vaší věštbě cílového stavu, kdy by měly být Ex celotýdenním základem?
To je totiž jediná varianta, se kterou bych se osobně smířil, kdy bych pochopil že se Beroun a Hořovice "rozjebat" musí.
Takové ty varinaty, kdy by Ex sice měl trasu, ale jel by jen několikrát za den, by mi přišly hodně nešťastné, protože by toho plzni moc nepřinesly, a nabídka v Berouně a Hořovicích by šla do háje.
Myslím si, že několik Ex za den by se mělo procpat za cenu nějakého násilí vůči příměstské, třeba několik přejetí za den v Řevnicích.
Pokud by Ex neměly jezdit v hojném počtu, tak myslím že by bylo lepší držet se nějakého konezervativního schématu, třeba toho co jsem navrhoval úplně na začátku této diskuse.

Hroch: "mi není úplně jasné, proč mají takové věci řešit lidi na K-R a ne na MD"

Celé tohle věštění jsem odstartoval já svým pokusem o věštbu. Tak si mysím, že ta Pryžova výzva je zcela v pohodě. Nevím jak Vás, ale mě tohle vymýšlení baví.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Středa, 21. července 2010 - 19:30:42    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: ten Mnichovák s příjezdem do Prahy ve 2.23 v noci, to bude fakt trhák
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4093
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 21. července 2010 - 19:40:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: Důraz na noční dopravu, to je nejnovější trend, možná jste ho ještě nestihnul zachytit. Takhle se teď budou doplňovat noční spoje na všech tratích.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3201
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 21. července 2010 - 20:50:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Upřímně, než courat Švejka za osobákem, tak bych ho nechal někde předjet (Řevnice/Karlštejn). To bude jednou za dvě hodiny, a lidi z Prahy do Berouna stejně raději pojedou rychlíkem, takže by to nemělo až tak vadit.
Hoďte návrh rychlíků, ty osobáky by se mohly dát přizpůsobit. Pokud nedáte přesnou půlhodinu bez dalších vložených rychlíků, tak stejně příměstskou poničíte.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2761
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 21. července 2010 - 22:18:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Pokud by kraj nebo Ropid v části špičky trval na půlhodině do Berouna, tak by se dalo předjíždět v Kalštejně, protože za Karlštejn jezdí opravdu málokdo"

Proč myslíte že je (nebo už není?) zákaz předjíždět na Karlštejně do berouna a v Rachotíně na Prahu? Mj to je kvůli ztrátě přípoje. Ono se totiž jezdí i ze 171 dál za Beroun - třeba zrovna z Radotína.

Ještě mám v živé paměti "expres" v ten nejexponovanější čas 17,16 z Prahy a tím zazděný Hořovice i Romkycany kde byla ve špičce dvouhodina.

O nějakým předjíždění může eventuelně být řeč teprve v momentě kdy ta trať bude k tomu použitelná z hlediska zabzař - aby to předjetí netrvalo tejden. Ostatně předjetí klidně - když tam zastaví ten rychlej pro přestup na něj a z něj dál. Ona totiž celá 170 je v podstatě regionálka - akorát shodou náhod něco objednávaj kraje a něco MD. Nedělejte z toho nějaký expresy - ty Plzeň neuživí a dál se lidi stejně rozprsknou do tří směrů takže do dvou budou nutně přestupovat (a chtít mít na ten přestup časovou rezervu aby nebyl náhodnej). Současnej model "dálkovky" na Plzeň je z tohoto pohledu asi maximum možného.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3203
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 21. července 2010 - 22:57:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Plzeň teď strádá na tom, že je tam čilý autobusový ruch. Ale i bez tunelu tam ten expres může být z hlaváku za cca 1:10. Autobus to jede za hodinu, ale ze Zličína. Na cca 100 km docela zajímavý rozdíl, rychlík to může dát za cca 1:25, což bude srovnatelné. Pokud budou dobré vazby, tak si myslím, že je potenciál k tomu, aby to jezdilo využité.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2763
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 22. července 2010 - 00:08:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ovšem i když jede bus 2x do hodiny tak je to ca. 100 ks. To je lehce přes jeden vůz a přitom nikdy nepřejde do vlaků vše. Takže nějaký dvouvozový Ex po hodině? Protože čtyřvozový po dvou hodinách moc atraktivní nebude.

Navíc vyžere trasu kde tato není + odláká cestující z R který pojede souběžně (a pokud souběžně nepojede a bude 2 h jáma tak zapomeňte na Hořovice - tyto skončí u busů.

Daleko podstatnější než to jestli to pojedu 1:10 nebo 1:20 je zda to pojede včas a ve slušný soupravě a zda to bude jezdit pravidelně aspoň po tý hodině jako dnes.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2136
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 22. července 2010 - 06:33:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A hlavně bych řekl, že jakékoliv přetažení lidí mezi Prahou a Plzní do vlaku záleží také na tom, jak moc bude olezlé nádraží v Plzni (a tak trochu i v Praze na Smíchově). Plzeň hlavní nádraží je opravdu otřesná stanice.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2765
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 22. července 2010 - 07:41:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A místní CAN prošel nějakou zásadní rekonstrukcí? Já že býval ještě daleko horší...

Ostatně na Plzeň Ghln. mi přijde jako tragickej přístup a vazba na MHD. Samotný prostor nádraží nijak tragickej není.

Smícháč v současné podobě je docela oblíben a to pro možnost si nakoupit. Tam je opět daleko horší část co patří městu s bustermitálem.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3601
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. července 2010 - 11:18:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebudu (zatím) rozebírat Pryžův model a dovolím si jen nějaké otázky:

Byl by pro Zdice a Hořovice dostačující pásmový osobák projíždějící Rokycany - Beroun? Ano, vím, že v současnosti není nikdo, kdo by projížděný úsek Smíchov - Beroun zaplatil. Ale berme to z hlediska cestujících.

Pojede-li tento pásmový osobák z Prahy na proklad s mírně zrychleným rychlíkem (jen Smíchov, Beroun a Rokycany), stihne to před ním do Plzně?

Má smysl se snažit si sáhnout na Plzeň dříve než bude aspoň zastávka tramvaje hned u nádraží?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3208
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 22. července 2010 - 12:27:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Pokud by projížděl i Praha - Beroun, tak ano. Jinak ne.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3602
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 22. července 2010 - 13:07:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím přelepte první otázku za následující:
Byl by pro Zdice a Hořovice dostačující pásmový osobák nezastavující v úseku Smíchov - Beroun?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4096
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 22. července 2010 - 13:11:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: "Byl by pro Zdice a Hořovice dostačující pásmový osobák projíždějící Rokycany - Beroun?"

Pokud myslíte osobák projíždějící Smíchov-Beroun, tak pro Zdice určitě. Co se týče Hořovic, tak bych to nevylučoval, ani bych to neoznačoval jako nejvhodnější řešení.
Jízdní doba z Hořovic na Smíchov mi vychází asi na 50 minut, což sice není úplný průšvih, ale ani žádná sláva. Několikrát za den jede z autobusáku do Butovic rychlý autobus také za 50 minut, z Valdeku za 47 minut. Sice je tam navíc 7 minut metrem z Butovic na Smíchovské nádraží, ale zase ušetříte asi 10-15 minut chůze na nádraží. Kdyby byl vlak nepřitažlivý, nelze vyloučit přidání dalších rychlých autobusů.
Mimoto, zcela přímý autobus by to v pohodě dokázal sjet zhruba za 40 minut. Nic takového sice není na pořadu dne, ale kdyby byly vlaky na houby a lidí hodně, může na něj dojít.

Petr Vlček: "Proč myslíte že je (nebo už není?) zákaz předjíždět na Karlštejně do berouna a v Rachotíně na Prahu? Mj to je kvůli ztrátě přípoje. Ono se totiž jezdí i ze 171 dál za Beroun - třeba zrovna z Radotína."

Uvažoval jsem situaci, kdy budou všechny rozhodující přípoje v Berouně k vlakům základního hodinového intervalu. Ty by se zásadně nepředjížděly. Půlhodinové posily by končily převážně v Karlštejně. Do Berouna by zajelo jen několik posil v největší špičce, které by si vydrndal kraj nebo obce. Ty by byly (například) v Karlštejně předjížděny, a v Berouně by byly téměř bez přípojů.
Lze si představit model, ve kterém napřed přijíždí od Prahy Os (základní hodina), 10 minut rychlík (základní hodina), a od rychlíku jsou přípojné Os směr Zdice i Rakovník. Kdo by jel v nějakém netypickém směru, a kvůli přejíždění by z posilové půlhodiny nestihl přípoj, tak by musel vyrazit o půlhodiny dřív.
Nikdy nelze pochytat všechny zajíce najednou, hlavně nesmí utéct žádné velký. Když vyrazíte za všemi najednou aby neutekl žádný, tak se může stát že pochytáte jen, a většina těch velkých uteče.
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3591
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 22. července 2010 - 13:56:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Několikrát za den jede z autobusáku do Butovic rychlý autobus také za 50 minut, z Valdeku za 47 minut. Sice je tam navíc 7 minut metrem z Butovic na Smíchovské nádraží, ale zase ušetříte asi 10-15 minut chůze na nádraží. Kdyby byl vlak nepřitažlivý, nelze vyloučit přidání dalších rychlých autobusů.

Ono je u Hořovic zajímavé, že vzhledem k tomu že má vlak stejnou jízdní dobu jako bus a nádraží je za městem na kopci tak lidí dojíždí z HO do PHY nemálo, myslím že Březnice+Příbram+Jince tomu dohromady nešahají ani po paty. A ve chvíli kdyby se zavedlo SID u R-170 HO-ZD-BE-PHA , v Hořovicích byla MHD udělaná pro svoz o odvoz lidí z rychlíků, na chebech by nejezily ty popelnice, tak vlak zde bude téměř nekonkurence schopen.
> http://www.youtube.com/user/Brejlovec754049#g/u <
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4098
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 22. července 2010 - 14:36:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Špáňa: Autobus Hořovice-Praha má v sedle a večer horší interval než vlak, navíc značná část busů se mrcasí přes celý Královák i Beroun. Autobusy by se zda začaly ve větší míře používat až v případě, že by si město vydržkovalo zrychlení a zkvalitnění autobusové linky. V případě, že by vlak jezdil méně často, nebo byl příliš pomalý, tak by k tomu asi došlo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3593
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 22. července 2010 - 18:52:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Jestli tohle nebude spíš o jakési tradici, že se z Hořovic do Prahy dycky jezdilo vlakem... Jinak samořejmně kdyby zde byl půlhodinový takt rychlobusů do Butovic se zastávkovým projetím celých Hořovic jako je to v Příbrami, asi by vlak moc místo neměl.
> http://www.youtube.com/user/Brejlovec754049#g/u <
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6836
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 22. července 2010 - 20:27:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram:
Já myslím, že v Plzni na hl.n. je pro většinu nemístních největší problém zorientovat se v tom chlívu "sever-jih-západní část-východní část".
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4100
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 22. července 2010 - 22:57:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

přeneseno z jiného tématu (vize týkající se cca 2011-2012, snad to zde nevadí):

víkend
"7943 příjezd Zdice 6:45 a do Berouna
7903 příjezd Zdice 8:45 a do Berouna
7940 odjezd Zdice 5:15, z Berouna (pokud bych ho úplně nezrušil)
7902 odjezd Zdice 7:15, z Berouna
7941 podle možností technologie
7942 by klidně mohl jet v poloze 1242 a klidně by mohl být i zrychlený, z Berouna.
"

V zásadě souhlas, akorát bych ty 7941 a 7942 o víkendu vůbec nezaváděl. 7942 je podle mě zbytečný, o víkendu ráno dvouhodina stačí. V čase 7941 jede autobus z Jinec do Hořovic, v sobotu i z Lochovic do Zdic. Z Březnice do Příbrami v tomto čase o víkendu autobus nejede, ale určitě by nebyl problém ho zavést. Čili i 7941 je o víkendu v podstatě zbytečný. Ušetřené kilometry by se daly použít na ten kladivový vlak v 7:15 z Berouna do Hořovic. Mimochodem, některé školy v Hořovicích léta měly (a asi dodnes mají) kvůli dopravě mírně posunuté vyučování, začínají nějakou tu desetiminutu po osmé. A druhé mimochodem, z Praskoles jezdí na osmou do Hořovic dva autobusy v rozmezí 10 minut, hádám že nejde o náhodný souběh.
Pryž
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 12-2008
Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 02:08:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Jestli někdo rozjebe ranní půlhodinu ranních R z berouna do prahy tak by měl viset za koule v průvanu - už dnes bez jakékoli (použitelné) MHD k nádru jsou nástupy ráno směr Praha 40-60 ks
jo tak to jsem si přečet Díky za upozornění
Jakou pravděpodobnost skutečné relizace přisuzujete Vaší věštbě cílového stavu, kdy by měly být Ex celotýdenním základem?
Kdybyste se zeptal před půl rokem, napsal bych Vám, že velmi vysokou. Ptáte-li se nyní, fakt si netroufám ani odhadovat. Co očekávat od rozhodnutí a priorit ministra, který o dopravě ví jen to, že se do auta leje benzín a že železnice je taková ta trapnost, kvůli který se stojí na přejezdu aby v prázdným vlaku projelo pár socek, to fakt nevím... Jisté je, že už se na něj stihli nalepit ostřílení žvanilové, kteří se posledních 15-let živí chytrými radami (Eman Šíp a spol), takže se trochu obávám, co z toho pojde. Šípova představa liberalizace drážního prostředí, kdy se na síti hemží kvanta soukromníků, jimž stát doplácí nějaký halíř na každý realizovaná oskm, a chtějí-li jet ve stejný čas, tak o trasu licitují, tak taková představa snad může potěšit jen Boblika.... Pokud ministr nebude dostatečně včas vzdělán těmi zbytky gramotů, co v tom jeho baráku přežili řebíčkovu éru (a sám si je nevyhodí), tak nechci být špatným prorokem, ale nic dobrého nás asi nepotká...
Já bych se k tý pravděpodobnosti tedy s dovolením vyjádřil pozdějc...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3210
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 15:13:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: V zásadě souhlas, akorát bych ty 7941 a 7942 o víkendu vůbec nezaváděl.
Já si myslím, že minimálně 7942 své opodstatnění i víkendu má. 6:20 už pro mnohé lidi z Berouna a o něco později i ze Zdic a Příbrami není tak brzo, aby to spojení, minimálně v sobotu, využili. Naopak R1242 v klasice by byla bez vazeb z větších míst z relativně relativně malé Březnice (3600 obyvatel) by byl spíše soupravovým vlakem. Pokud byc měl před nějaký vlak nakreslit kladiva, tak spíš před ten dřívější.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4104
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 16:50:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "minimálně 7942 své opodstatnění i víkendu má. 6:20 už pro mnohé lidi z Berouna a o něco později i ze Zdic a Příbrami není tak brzo, aby to spojení, minimálně v sobotu, využili"

V tom případě bych se podíval, jestli v tom čase jede autobus, a pokud ne, tak bych ho doplnil. Máte pravdu, že v sobotu v 6:20 z Berouna směrem na Příbram nejde o totálně mrtvý čas. Pořád by ale šlo o vzduchovozič vezoucí jednotlivce.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4105
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 16:51:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pryž: Tak uvidíme, co se časem vyvrbí ...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3211
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 17:28:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Tak to by byla neskutečně atraktivní bomba, zvlášť pro lidi z Berouna. Stihl by to ten bus Beroun-Zdice-Příbram-Březnice alespoň za hodinu a půl? Vlak tam jede necelou hodinu. Nejrychlejší bus Jince-Bříbram 30 minut, nejrychlejší, přímý zcela bezzastávkový Příbram-Březnice 20 minut, Beroun-Zdice opět 20 minut a Zdice-Jince už jsem neměl sílu hledat.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4107
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 17:55:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Kolik myslíte, že by jelo v sobotu v 6:20 z Berouna až do Příbrami lidí? Podle mě by byl autobus "bomba" adekvátní množství přepravovaného vzduchu. Ten autobus v podobném čase stejně jezdí, a pro mezilehlé stanice je zcela dostatečný.
Nevidím žádný smysl v tom, že o víkendu jezdí brzo ráno víc osobáků, než přes den. To, že v tomto čase o víkendu nejede rychlík je podle mě naprosto správné, protože by byl vzduchovozič.

Podobné plýtvání bylo o víkendu ráno i na trati 120, ale tam už se to před rokem upravilo, aby se nevypravovaly zbytečné soupravy navíc.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2778
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 18:27:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inu ten antabus by asi měl jistou nevýhodu v tom že by sice byl pro mezilehlý stanice, nicméně:
1) by na něj nejspíš nešlo přestoupit v Berouně od Prahy (nebo možná kdyby vázal na první vymetákobus bus ze Butovic - to by ale musel jet z autobusáku 6,30 aby byla jistota přípoje. Z centra Prahy pokud by to chtěl někdo využít tak při ranních sobotních intervalech výjezd 5,10-5,20. Nebo by moh jet z nádraží, pak ale neobsouloží Beroun....
2) sotva by v Stč kraji v něm platil i tarif ČD = prodražilo by to podstatné části lidí cestu (v podstatě všem krom jednotlivce)
3) byl by nepoužitelný pro pokračování lidí "z východu" od vlaků a to díky odjezdu z jakési periferie dostupné z hlaváku s přestupem nebo pochoďákem.
4) když vezmu jako "etalon" tuto relaci přímým busem v podobě A31, tak jízdní doba Beroun - Příbram činící úctyhodnou 1:20 by znamenala dojezd do Příbrami řekněme 7:50. Tedy v době, kdy se tam dnes dohrabe ten další vlak co jede ze Zdic 7:15 a byl by srovnatelný časově i při neskutečně blbém přípoji z Berouna v 6,41 a čekáním 27 minut ve Zdicích.

Závěr: bus je fajn, ovšem lepší je si přispat a jet dalším vlakem páč se dojede prakticky stejně...
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3596
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 18:28:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: No jo to že má vlak 3x kratší JD než bus je sice hezký, akorát že naprosto opomíjíte docházkovou vzdálenost, která je v Jincích až 1,6 km a Příbrami i 3,5 km a bus staví víceméně po celých Jincích i Příbrami, takže svojí dlouhou JD bohatě kompenzuje krátkou jízdu vlaku+docházkovou vzdálenost.
> http://www.youtube.com/user/Brejlovec754049#g/u <
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4109
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 19:57:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Ten autobus v sobotu brzo ráno by byl hlavně k tomu, aby nikdo nemohl křičet, že po optimalizaci ranních víkendových vlaků-vzduchovozičů vlaků nic nejede ...

Špáňa: Při cestě z Jinec do Příbrami je to přesně tak jak píšete.
Z Berouna do Příbrami už se ten vlak vyplatí, autobus přes Hořovice je docela pakárna.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2780
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 20:06:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fajn. Takže busem pojedou z Jinců ti co udejchaj čumění u každý psí boudy. Z Berouna ale buď počkaj na vlak nebo pojedou autem. Protože opomíjíte a to úplně psychologickej dojem z couráku kterým takovej bus nutně je. To je stejný jako R kontra Os mezi Berounem a Březnicí kde je rozdíl jízdních dob veškerej téměř žádnej. Jenže lidi prostě "tím courákem co všude stojí" jezdit nechtěj.

Ostatně v Příbrami to stojí ve vsi a pak na autobusáku. Březový Hory, Zdaboř atd. jsou na MHD/pěškobusu stejně jako od nádraží. Ono totiž na nádraží se chodí dál jaksi odjakživa a je to vžitý. A pokud na ten vlak v Jincích někdo půjde o 10-15 minut dýl než na bus (ten asi taky zdaleka ne každýmu stojí u vrátek) tak zhruba o tutéž dobu je třeba aby byl vlak rychlejší. Což zrovna přesně z těch Jinců do Příbrami je.

Můžu vás ubezpečit že by mně ve snu nenapadlo jet o spoj dřív z Berouna abych dorazil stejně jen proto že je to bus a mám na něj o 10 minut blíž než na vlak...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4110
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 20:28:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Všimnul jste si, že se bavíme o časně ranních víkendových vlacích a autobusech? O tom, že o víkendu časně ráno jezdí víc osobáků než přes den?
Dále, všimnul jste si, že celé jsme to začali proto, že to asi je nejelegantnější možnost, jak o víkendu vyplnit dvouhodinovou díru v Králováku?
Sorry, ale přijde mi, že v tomto konkrétním případě nadáváte hlavně ze zvyku.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4111
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 20:45:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"v Příbrami to stojí ve vsi a pak na autobusáku. Březový Hory, Zdaboř atd. jsou na MHD/pěškobusu stejně jako od nádraží. Ono totiž na nádraží se chodí dál jaksi odjakživa a je to vžitý"

Příbram nemá jen jedno centrum, ale dá se říct že dvě: staré a nové. Nádraží je přesně v té zóně nikoho mezi nimi. Část lidí od Jinec jezdí nejen na Jiráskovy sady, ale i k "2.poliklinice" či ještě dál. (Možná Vám uniklo, že autobus od Jinec málokdy končí na autobusáku.)

"pokud na ten vlak v Jincích někdo půjde o 10-15 minut dýl než na bus tak zhruba o tutéž dobu je třeba aby byl vlak rychlejší."

To máte 10-15 minut v Jincích i Čenkově, a 10-20 minut v Příbrami.

"(ten asi taky zdaleka ne každýmu stojí u vrátek)" ....

.... ale staví v Jincích hned vedle paneláků i na náměstí.

V každém případě, autobusový úsek Příbram-Jince patří k těm vytíženějším. Za den zde autobusy odvezou zhruba destkrát tolik lidí co vlak (počítám jen lidi co v Jincích nebo Čenkově nastoupí směr Příbram, nebo tam vystoupí od Příbrami. Není divu, na obou koncích lépe umístěné zastávky, ve všední den jezdí docela často, a cena za jednotlivý lístek i předplatné je zhruba poloviční.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2782
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 21:23:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě že všimnul. Tak jak to ale je podaný tak ten bus díru nevyplní a to proto že vyjede sic uprostřed díry ale dojede zhruba jako následující vlak. Zrovna o tom víkendu pak lidi snesou daleko víc protože je jaksi víc času. takto by moh fungovat návoznej bus na vlak směr Březnice v Příbrami z vísek podél 200 kdydy něco takovýho mělo aspoň teoreticky smysl což jaksi nemá.

Jinak busy od Berouna jedou na autobusák v Příbrami. A maj jízdní dobu nějakých 1:20 oproti osobáku který to taktově zvládá za 46 minut. Takže konkurovat busem s téměř dvojnásobnou jízdní dobou chce docela solidní dávku busfanatismu. Asi jako konkurovat busu vlakem třeba v trase Sedlčany - Milevsko...

Ostatně nejlepší by byl "takt už od rána" v podobě vlaků 5,05 a 7,05 z Berouna s přípoji od Prahy. To by o víkendu uspokojilo jak místní dopravu tak i případný "dálkový" cestující.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 21:53:10    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: problém Jinců a Čenkova je jakési "společné nádraží" Jince, na konci Jinců (= daleko) a kus od Čenkova (= taky daleko), takže nevyhovuje nikomu. Aby se to zlepšilo, musely by vzniknout zastávky Jince-město a Čenkov. Jenže nevím zda je to reálné (finančně).

Ona trať 200 je vůbec "zralá" na vznik dalších zastávek (např. Dominikální Paseky, Trhové Dušníky, Příbram-jih), pokud je tedy zájem na této trati provozovat i do budoucna zastávkové vlaky (jakože asi je).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4112
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 22:42:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jince,město, Čenkov, Trhové Dušníky, Příbram,jih: Pokud by měly osobáky zůstat jako trvalá součást systému, tak souhlas. To všechno jsou vsi, kde je dost lidí na to, aby zastávka měla smysl. Přidal bych ještě Tochovice,obec, protože taky jde o větší obec, nádraží je až kdesi u Horčápska.
Problém ale je v tom, že osobáky vozí jen minimum lidí, například v úseku Jince-Přibram odvezou jen okolo 5-10% všech lidí, co v tomto úseku jedou. Na trati 200 by byl nejekonomičtější systém, kde by jezdil jen R "Švejk" a plně zastávkový autobus. V takovém případě by nové zastávky byly zbytečné.

Hlavně by to chtělo, aby na odboru dopravy středočeského kraje procitli z agonie, zaintegrovali vlaky do SID aby autobus nevítězil cenou, a pak udělali pořádnou analýzu a projekt optimalizace. Aby to nedopadlo tak, že se někde slavně postaví zastávky, a za několik let zastaví osobní doprava.
Dominikální Paseky: V dobách kdy byl v Dominikálních Pasekách obchod, a bydleli tam hlavně starousedlíci jsem si taky myslel že by se tam zastávka hodila. Jenže dneska tam chcípnul pes, hodně lidí je v důchodu a jede někam vdakrát za týden, spousta chalup se prodala lufťákům, není tam krám ani hospoda, no zkátka by to byla trochu drahá sranda a zbytečné zdržování vlaku pro těch pár cestujících.

Petr Vlček: "busy od Berouna jedou na autobusák v Příbrami. A maj jízdní dobu nějakých 1:20 oproti osobáku který to taktově zvládá za 46 minut. Takže konkurovat busem s téměř dvojnásobnou jízdní dobou chce docela solidní dávku busfanatismu."

Kdo, kdy, v kterém příspěvku a jakými slovy navrhoval konkurovat autobusem v trase Beroun-Příbram? Nepřeháníte to náhodou?

Já jsem navrhoval, aby o víkendu časně ráno jezdily osobáky ve stejném dvouhodinovém taktu jako přes den, a že je nesmysl o víkendu zavádět posily a vychytávky vymyšlené pro všední den. Dvouhodina podle mě pro "delší" cesty typu Beroun-Příbram v tyto dny a tuto denní dobu stačí. Autobusy by tak jako dnes fungovaly při kratších cestách. V časech, kdy o víkendu ještě nejede rychlík, by pro tyto kratší cesty mohly přibližně půlit interval vlaku. Jestli Vám toto přijde jako busfanatismus, tak Vás upřímně nechápu.
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3597
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 23. července 2010 - 22:46:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ona trať 200 je vůbec "zralá" na vznik dalších zastávek, pokud je tedy zájem na této trati provozovat i do budoucna zastávkové vlaky (jakože asi je).
Já jsem přesvědčený spíše o opaku, Švejci jasně prokázaly, že zájem na této trati je o dopravu zrychlenou nikoli o couráky. Nakonec i těmi couráky jezdí většina lidí mezi "rychlíkovými" stanicemi.


V každém případě, autobusový úsek Příbram-Jince patří k těm vytíženějším. Za den zde autobusy odvezou zhruba destkrát tolik lidí co vlak

Zde mohu uvést praktický případ, Os 7902 s příjezdem do Příbrami v 7:46 přiváží obvykle nějakých 10-15 lidí zatímco 3 busy jedoucí z Jinců po sobě 7:10, 7:11, 7:18 do Příbrami dohromady přiváží přes 100 lidí !!!
> http://www.youtube.com/user/Brejlovec754049#g/u <