K-report
 

Archiv do 31. května 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » GVD obecně » Archiv do 31. května 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1938
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 24. května 2010 - 16:40:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick 711: obecně souhlas - nechápu, proč MD na dálkových relacích, kde je vlak jasně pomalejší, neobjednává busy v ZDO (tedy integrované jízdněřádově a jízdenkově s vlaky). Ukázkovým příkladem takové relace jsou busy mezi UO a Náchodem, které fungují stejně jako drážní pomalá dálkovka, ale kraje je musí dotovat samy.
Zjistěte si, která strana hodlá prosazovat vaše názory!
Lokom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 944
Registrován: 9-2003
Odesláno Pondělí, 24. května 2010 - 16:43:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad karlshaus:

tak bud jsem slepy a nebo ziju v nejake imaginarnosti - vlaky praha - tanvald nejezdi zrovna nikterak prazdne. plna obsazenost neni, ale ze by to vozilo 3 lidi na oddil, to take ne.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 713
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 24. května 2010 - 18:06:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad jmd: nemohu si pomoci, ale 2:52 u tanvaldských rychlíků z hlaváku je určitě více než 2:09 z Florence linky 167109 .
Ad Lokom: a je v tom tanvalďáku alespoň někdy 30 PLATÍCÍCH cestujících? Režijkáře neberu v potaz, protože mají pouze negativní vliv na ekonomiku provozu jakéhokoliv dopravce.

Ad David jaša:
Dotování jakékoliv dálkovky je špatně. Busy (Praha) - Hradec Králové - Náchod - Broumov jsou první vlaštovky nového typu linek. Komerčně po dálnici z hlavního města, dále jako integrovaná doprava. Osobně k tomu moc nemám důvěru, ale je to řešení snad s nejméně náklady a nejvíce užitnou hodnotou, pokud organizátor zvládne antagonismy zúčastněných dopravců. Od 13.6. se též jeden z dopravců, jemuž dělám jř, zapojuje ve stejném kraji do obdobného systému na trase (Praha) - Jičín - Špindl. Po prázdninách dám vědět, jak je tohle životaschopné.
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Pondělí, 24. května 2010 - 20:58:38    Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
rychlík ústí-děčín? takové neznám, nejsou myšleny třeba praha-děčín? rychlíky typu prdel - řiť(rumburk-nymburk) asi do budoucna fungovat nemohou
Zzz:
svatá pravda s tou trasou brno vyškov
Dluhonice:
vlaky mezi brnem a vyškovem začnou jezdit nejdříve 2013-15...až postaví dvoukolejku. dnes tam není místo. ořezat rychlíky do olomouce nebo ostravy by byl krok zpět.
Karlshaus:
dotování dálkovky je špatné? lepší dotovat malou částkou dálkovku než žádnou dálkovku a vedle ní velkou částkou regionálku. jako příklad mě napadly potenciální busy česká třebová - ústí nad orlicí - rychnov n.kn. - náchod(i když už některé spoje dříve jezdící do brna končí v čt)
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 719
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 24. května 2010 - 21:35:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad pv:
Problém zní, že každý kraj si hraje na vlastním písečku, protože nadregionálka je deformovaná dotovanými rychlíky. A věřte, že to problém skutečně je. Proto se u vlaků objevily nesmyslné ukončení kdesi na pomezí kraje místo dojetí do regionálního centra sousedního kraje. Za tohle může MD s nesmyslnou dotací rychlíků (ty peníze nezůstanou ČernéDíře, tak je zase pošle dál, kde jsou očekávány). Už jenom proto je nutno ČernouDíru rozprášit, aby nesloužila jako pračka peněz pro naše tři komoušské strany (KSČSSDODS).

Osobně prosazuji názor, dát veřejné peníze jen tam, kde přispějí k ROZVOJI, ne jen ke konzervaci prodělečného stavu. Dnes jsem si přečetl článek, kde nějaký psychoúchyl popisuje starší lidi jako nemyslící dementy, myslící si, že za jejich mládí bylo všechno lepší než dnes. Tohle heslo: "ta naše mládež je hrozná, za nás to bylo jinak " je obehraná písnička snad všech generací. Ale stačí se zeptat ne jejich mládí, co vyváděli, hned si vzpomenou, že vlastně byli možná ještě horší (a vzpomínají se světlem v očích). Kam tím mířím? Jen k tomu, že nikdy nic není tak špatné, jak na první pohled vypadá a vždy lze nalézt cestu ven, jen když se chce. Ale na kolejích se evidentně (jako v Řecku) ze zahnívajícího "pohodlí" prostě nechce. A že je ten Augiášův chlív jménem ČernáDíra nutno vykydat, je snad jasné i ultrašotoušům.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6691
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 24. května 2010 - 21:49:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pv, Karlshaus, ad.:
Otázka, co si definujeme jako "dálkovku" a co jako "regionálku". Podle mého názoru jsou víceméně všechny dnešní vlaky kategorie R (asi krom rychlých Praha-Ústí n.L. a Brno-Ostrava) regionální dopravou, která kromě toho odveze také pár (někdy a někde více, jindy a jinde méně) dálkových cestujících.

Praha-Tanvald:
A které spoje by mistr Karlshaus zrušil? O víkendu a v létě i celotýdenně bývají ráno vytížené (> avizovaných 100 lidí) vlaky po 7 i po 9 z Prahy. V pracovní dny v 7 ráno často také, ve 13, 15 a 17 určitě. Zpátky symetricky (kladiva ráno a víkendy a léta odpoledne). To jen tak hrubý odhad co občas vídám. Když se k tomu přidají obraty ... To už spíš není problém potkat prakticky prázdný osobák mezi Všetatama a Boleslaví.
Mimochodem odvezou busy třeba i 20-30 kol? To není takový problém na této trase potkat. Část lidí navíc přestupuje v Bakově směr Česká Lípa.

pv:
rychlíky typu prdel - řiť(rumburk-nymburk) asi do budoucna fungovat nemohou
Ještě spíš nemohou fungovat osobáky.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2927
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 24. května 2010 - 22:18:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pv: Asi jsem se upsal, myslel jsem Liberec-Děčín.
Budoucnost VHD není v tom, že si bude vzájemně konkurovat dotovaná a nedotovaná doprava. To je nejdražší možná varianta, ze které časem vyjde jediný vítěz - IAD. Tady by měla fungovat jen konkurence VHD a IAD. Pokud se nepřipraví systém jako celek, kdy VHD bude jezdit pokud možno celý den, tak bude VHD chřadnout.
Systém Boblikobusů alá 5 párů za týden a ještě každý den jinak je cesta do pekel. Kunkurence v dopravě nemá být v tom, že jednotliví dopravci různých společností a druhů dopravy si budou tahat mezi sebou lidi spoji jedoucími 10 minut po sobě, ale to, že ve výběrovém řízení do systému VHD vyhraje ten, kdo nabídne nejlepší služby (se zadanými kritérii). A do systému musí vstoupit i současná nedotovaná doprava!
Pokud si myslíte, že bude výhra hodit dálkovou dopravu do komerční sféry, tak vězte, že hlavním poraženým bude cestující a VHD jako celek. VHD bude fungovat pouze mezi skutečnými velkými centry a ve zbytku zbyde dopravní pustina.

A ještě Karlshaus: Je vidět, že jste zahleděn jenom do zisků své firmy a dopravců, pro něž pracujete, jinak byste nemohl napsat v příspěvku 719 takový blábol. Nadregionálka tvořená dotovanými rychlíky naopak ušetří krajům nemalé prostředky. Pokud by skončila dotovaná dálkovka, krajům by nezbylo nic jiného, než díry po dotované dálkovce zaplatit. Nemyslete si, že někde stojí zástup dopravců, kteří by to odjezdili, byť autobusy a bez dotací. Ti by si v rámci svých možností vybrali a rozebrali nejzajímavější trasy a zbytek by zůstal bez spojení.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2928
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 24. května 2010 - 22:29:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Karlshaus by zrušil všechny rychlíky a nechal by je trhu. Možná, že vybrané rychlíky na 070 by vytížené byly. Ale jsou natolik vytížené, aby se z nich dokázaly zaplatit i poloprázdné soupravy vracející se zpátky? Vyšly by optimálně oběhy tak, aby soupravy zbytečně nikde nehnily? Dokázaly by se ohlídat, bez koordinátora (objednavatele), vazby tak, aby nedošlo k dalšímu úbytku?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1917
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 09:42:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "Karlshaus by zrušil všechny rychlíky a nechal by je trhu. Možná, že vybrané rychlíky na 070 by vytížené byly. Ale jsou natolik vytížené, aby se z nich dokázaly zaplatit i poloprázdné soupravy vracející se zpátky? Vyšly by optimálně oběhy tak, aby soupravy zbytečně nikde nehnily? Dokázaly by se ohlídat, bez koordinátora (objednavatele), vazby tak, aby nedošlo k dalšímu úbytku?"

Obávám se, že jste nevědomky udeřil hřebíček na hlavičku.

Boblick, anebo ti, kteří mu dávají práci, by na to přišli (bo jde o peníze). Platící cestující je zdrojem zisku. Teprve poté, co platící (slovo platící zdůrazňuji) nejsou s to udržet linku v provozu, ale přesto je nějaký "vyšší zájem" na tom udržet ji, připadá v úvahu dotace. Problém je v definici onoho "vyššího zájmu". Tady totiž, ač to třeba popíráme, se stěhujeme z kategorie ekonomiky do kategorie politiky, tedy do kategorie "kdo si uřve více", přičemž otázka "dopravní obslužnost" (což je jenom politický, nikoli ekonomický pojem) se klidně může dostat až třeba na třetí, čtvrté, místo.

Nevíme-li, kolik (přesně) stojí jízda konkrétního spoje a kolik jízdného na tom konkrétním spoji vybereme na jízdném (což je u ČD stav typický), chybí jakýkoliv ekonomický podklad pro jakékoli rozhodnutí a chtě nechtě směřujeme do oblastí (šoto)politiky (stačí obci, kde denně nastupuje do spoje 10 lidí tři nebo čtyři spoje denně?).

A neříkejte mi, že tohle nejde. Jde - ale nikdy se to nedělalo. Vyřvávat okolo toho v politických diskuzích je snadné.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2929
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 10:01:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: My se tady můžeme jen dohadovat a odhadovat dle publikovaných údajů. Ovšem údaje o vytíženosti jsou buď k dispozici a nebo by šly zjistit průzkumy, ale málokdo má k těm údajům přístup. A pak už to satčí jen přerozdělit do nového systému.
Ovšem problém nedotovaných linek je v tom, že jedou pro potřeby toho, aby dopravce vydělal, a to cestou nejmenšího odporu. Dopravce si vybere takový vzorek cestujících, který mu vyhovuje tak, aby vydělal a zbytek nechá svému osudu. JŘ si postaví tak, aby mu optimálně vyšly oběhy a přestávky a na nějakou kordinaci se zbytkem světa se vyprdne. V důsledku to pak může dopadnout tak, že při zrušení dotované dálkovky by například zůstaly dálkové busy do Hradce a Chlumec by utřel, protože dopravcům by stačil silný proud cestujících Hradec-Praha a s nějakou dírou jménem Chlumec by se vůbec nezaobíral.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1918
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 10:36:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:"V důsledku to pak může dopadnout tak, že při zrušení dotované dálkovky by například zůstaly dálkové busy do Hradce a Chlumec by utřel, protože dopravcům by stačil silný proud cestujících Hradec-Praha a s nějakou dírou jménem Chlumec by se vůbec nezaobíral"

Teď jste si pěkně naběhl. Především, žádná "dotovaná dálkovka" krom ČD neexistuje. "Děr", kterými by se nikdo z ekonomických důvodů třeba nezabýval, je ovšem statisíce. Typickým případem je vyustění houbařské stezky na silnici - má se tam zřizovat zastávka "dálkovky", kdyby snad nějaký houbař chtěl odtamtud odvézt svůj úlovek rovnou na Prahu-Florenc? Pokud se tam ovšem objeví dostatečný počet platících cestujících, bude zřejmě Boblick první, kdo poběží na úřad, aby tu zastávku povolili. A pokud jde o Váš příklad: bude-li v Chlumci dostatek cestujících do Hradce a Prahy, aby to odůvodnilo prodloužení kilometráže a jízdního času (a díky tomu neodradilo přímé cestující), jistě tam někdo pojede (proč by se připravoval o zisk, že ano).

Ale Vy jste předvedl přesně to, kam jsem mířil: je přeci "politicky neúnosné" aby naše náměstí bylo opomenuto, když na pět kilometrů vzdálené dálnici frčí jeden spoj za druhým. Co to udělá s ekonomikou nás nezajímá, my na to máme "právo". (Že by třeba obyvatelé Litovle takhle mohli požadovat závlek EC vlaku na místní nádraží, je jenom dotažení této myšlenky (doufám) ad absurdum).

Správně položená otázka by byla: je taková obsluha Chlumce ekonomicky zdůvodnitelná? Jak?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2930
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 10:55:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Já jsem uvažoval co by se stalo, kdyby se šlo Boblickovým receptem a veškerá dálkovka, včetně železniční, byla nedotovaná (viz moje "...při zrušení dotované dálkovky...")
Mně nejde o to "politicky únosné" nebo "politicky neúnosné". Mně jde o to navrhnout VHD tak, aby byla atraktivní variantou k IAD.
A to je v současné době na relativně slušné úrovni, protože stát zaručuje provázanou síť dálkové dopravy, na kterou díky (nekterým) krajským úřadům vážou regionální linky. Pokud dáme kompletní dálkovku volnému trhu, pak se celý systém provázané dálkovky rozpadne.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1919
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 11:17:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "Pokud dáme kompletní dálkovku volnému trhu, pak se celý systém provázané dálkovky rozpadne"

Věř a tvoje víra tě uzdraví.

Nikdy nikdo nic takového neprokázal. Pohříchu se o to nikdo ani nepokusil. Vždy se našlo dost těch, ktří tomu dokázali zabránit, ať již hesly o "právu na dopravní obslužnost", "ekologií (ha,ha)", nutností vytvářet podmínky pro obranu státu, hrozbami nezaměstnanosti, ztráty "výhod" a nebo třeba jen proto, že by ten soukromník "na nás" vydělával.

A proto jsme tam, kde jsme a kde (bohužel) ještě asi nějakou dobu budeme. Až zjistíme, že na daních vybereme méně, než musíme vyplatit na důchodech, tak se pokusíme zvýšit daně, nepostačí-li to, rozjedou se rotačky v tiskárnách ČNB a nakonec se vydá "Poučení z krizového vývoje" (v Řecku, samozřejmě). A dotovaná doprava padne asi dříve, než ty důchody.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2931
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 11:54:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Nepochopil, ale z mé strany snaha byla. Dobrý dopravní systém je základ ekonomiky.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 12:07:37    Odkaz na tento příspěvek  

Orky,Hroch:
dělení na dálkovou a regionální na takovém malém plácku jako česká republika fakt moc nefunguje. logicky by byla linka pardubice-hradec dálkovkou
mě jako uživateli je více méně jedno, zda je ta linka dotovaná nebo ne, ale zda je ORGANIZOVANÁ. mám tu čest využívat i dotované linky a mnohé z nich systém nikdy neviděly.
DOBRÁ ORGANIZACE je to oč tu běží - minimum jízdních dokladů a maximum návazností.
Rudolf_33:
nejsi náhodou programátor, že znáš jen 0 nebo 1. také se dá snížit objem dotací o 20% a ty největší neefektivnosti adekvátně nahradit jinou linkou, která bude smysluplná. kdybychom tak postupovali ve všech resortech, tak máme nejpřebytkovější rozpočet v evropě a možná by nám zbylo i na ty 13.důchody.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2932
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 12:56:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pv: Pochopil, alespoň někdo.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1920
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 20:56:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "Dobrý dopravní systém je základ ekonomiky."

Dobré heslo na plakát, ale o ničem.

Není -li fungující ekonomiky, je i ten nejlepší dopravní systém nanic (například -jistě, ad absurdum- skvělá taktová síť rychlovlaků, kterou by někdo vybudoval na Sahaře nebo v Antarktidě). Prostě nebude využíván. Na druhou stranu ta fungující ekonomika dá směr vývoje dopravy tím, že si sama najde nejefektivnější dopravní cesty, bude-li je potřebovat. A vznikne-li potřeba, tak se toho vždycky někdo ujme, neboť potřeba vydělat si na svůj život je většině lidí vlastní.

Provozovat dopravu (a vlastně cokoliv) má smysl jen tehdy, je-li o konkrétní službu zájem. A ten zájem se ukáže, když na konci dne porovnáme náklady a výnosy.... Vše ostatní je politika, lobbysmus a jejich výsledkem je zpravidla ekonomický krach.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2933
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 21:38:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf33: Proč asi nejvíc v 19. století nejvíc vzkvétala místa, kde byla železnice, jakožto jediný rychlý dopravní systém? Tehdá soupeřily jen koně a vlaky. A teď? Odpověď již byla řečena.
S vaší teorií je potřeba zrušit dotovaní pražské MHD. Váš příspěvek je podobný těm Boblickovským: Vám nejde o kvalitní systém VHD, Vám jde o to, aby si někdo nahrabal.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 722
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 22:31:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Orky:
A vy máte řecké představy. Kde na to, k , donekonečna chcete chlape brát? Zvýšíte už takhle neskutečně vysoké daně o dalších x%? VHD chce šokovou léčbu trhem. A to především tito tři největší projídači státního rozpočtu: ČernáDíra, SŽDC, ROPID. Uvědomujete si vůbec, že tato pakáž bezdůvodně promrhá 22miliard ročně? To je pětina státního schodku!
Kolik je Vám let a co jste měl na základce z matematiky, že tu furt plácáte takovéhle bludy? A vůbec se neohánějte tzv. západní Evropou, tam ti nemají reálnou zkušenost se socialismem, tak v rámci svých relativně silných ekonomik zkoušejí to, co tady vedlo po 40 letech k totálnímu ekonomickému rozvratu - a oni na to dojedou jako Řecko.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6694
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 22:33:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, 2928:
Předpokládám, že nikoliv.

Rudolf33:
Že by třeba obyvatelé Litovle takhle mohli požadovat závlek EC vlaku na místní nádraží
Litovel má za humny rychlíky v Července. To je totéž jako rychlíky v Chlumci.
Teprve poté, co platící (slovo platící zdůrazňuji) nejsou s to udržet linku v provozu, ale přesto je nějaký "vyšší zájem" na tom udržet ji, připadá v úvahu dotace.
Chápu-li Vás dobře, tak neodvezeme třeba 150 lidí v sobotu ráno do Jizerek a k Mácháči, protože v sobotu v poledne nejede tolik lidí zpět, aby zaplatilo obrat.
Nikdy nikdo nic takového neprokázal.
Ale prokázal! Ne sice zcela dle Vaší definice, či chyméry, ale jak vypadá doprava třeba na Slovensku. Žádná systémová doprava a také tím nikdo nejedí a ještě to stojí šílené náklady, protože je potřeba spousta náležitostí.

pv:
logicky by byla linka pardubice-hradec dálkovkou
Tuhle logiku bych chtěl vidět.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 724
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 22:57:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Hroch:
Ze zákona jsou spoje Hradec Králové - Pardubice mezikrajskou dopravou, která teotericky nemá nárok na jakoukoliv dotaci v ZDO, pouze v ODO. Stejně tak ROPID zasahující do StČ kraje a naopak SID linky do Prahy. Je to skutečně složitější, než to z pohledu zvenčí vypadá.
Abych Vás doplnil: a díky dotovaným vlakům se lidi VHD nedostanou o víkendu např. z Prahy do značné části Kutnohorska, Rakovnicka, Sedlčanska - všechno rekreační oblasti. Proč? No protože se promrhaly veřejné peníze jen na jeden druh dopravy. Ke všemu na ten nejdražší, nejpomalejší a obsluhující jen 8% území státu. Ale sežere 68% vydaných veřejných prostředků.
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Úterý, 25. května 2010 - 23:26:01    Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus:
nechci ti vrtat do tvých teorií s řeckem, ale státy, kde jezdí VHD podle taktového JŘ jsou na tom momentálně v evropě ekonomicky nejlépe - respektive mají nejnižší schodky státního rozpočtu
německo, rakousko a zcela !!!!bezschodkové a totálně taktové švýcarsko!!!!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2935
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 26. května 2010 - 08:36:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: ROPID nepoužívá státní peníze, a dotace státu na dopravu jsou ve státním rozpočtu zanedbatelné. A SŽDC nejvíc peněz utratí na hlavních tratích, na udržování lokálek jsou drobné. Sčítáte hrušky z jabkama.
Řecko zničilo úplně něco jiného a v přepočtu na naší měnu tam šlo o stovky miliard na štědrém sociálním a platovém systému a dalších věcech.
Naopak, můj systém by dokázal uspořit nemalé prostředky, protože základním kamenem je to, že dotovaná a nedotovaná doprava si nebude konkurovat, ale bude se doplňovat. Tím zmizí souběhy obou druhů. Naopak ta Vaše by znamenala uspoření doslova pár jednotek miliard státu, ale naopak by zatížila krajské rozpočty, protože v leckterých směrech by si musely náhradu za ni zaplatit ze svého. A kde by skončila vazba regionální dopravy na dálkovou netřeba domýšlet.
Vy možná rozumíte tomu, jak postavit autobusový JŘ, aby vycházely přestávky a bylo to v souladu se zákonem. Ale z hlediska koncepce dopravy jste zcela mimo mísu.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3176
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 26. května 2010 - 19:22:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

německo, rakousko a zcela !!!!bezschodkové a totálně taktové švýcarsko!!!!
Řekl bych, že přísně taktové je jen Německo.

Co se týče oněch dotací, tak nedotované spoje lze v železniční dopravě provozovat snad jen mezi Prahou a Ostravou a z autobusové to je jen mezi Prahou a nějakým větším městem, popřípadně mezi většími městy po dálnici. A to vše již zabral Jančura, popřípadně zabere. Konkurence proti němu má smůlu. Nějaké ty spoje typu Boblick, tak sice se tváří na oko ziskově, ale realita je podle mě jiná. Pokud by byl zákon na omezení věku přestárlých autobusů, tak je nereálné, že by si někdo z těchto dopravců pořídil nové busy a byl v zisku. Pominu- li odpisy, tak rozpočítání nového busu do ceny jízdenky by bylo dosti markantní a v konečném důsledku by dopravce nebyl konkurenceschopný cenou. Resp. aby se autobus zaplatil, tak by musel mít větší km proběhy, což ovšem naráží na fakt, že by další linky nemusely být ziskové.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6095
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 26. května 2010 - 19:35:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy:

Co se týče oněch dotací, tak nedotované spoje lze v železniční dopravě provozovat snad jen mezi Prahou a Ostravou a z autobusové to je jen mezi Prahou a nějakým větším městem, popřípadně mezi většími městy po dálnici.
To není docela pravda. Existují přece taky dálkové spoje jako Brno - České Budějovice.

Pokud by byl zákon na omezení věku přestárlých autobusů, tak je nereálné, že by si někdo z těchto dopravců pořídil nové busy a byl v zisku. Pominu- li odpisy, tak rozpočítání nového busu do ceny jízdenky by bylo dosti markantní a v konečném důsledku by dopravce nebyl konkurenceschopný cenou.
Jestli je pravdou, že ve chvíli nutnosti pořízení nových busů tihle dopravci zkrachují, tak k tomu dřív nebo později dojde. A ani se k tomu nemusí přijímat další zákon. (mmch. mně se takové právní regulace typu "nesmí jezdit autobus starší X let" nebo "průměrné stáří autobusů musí být maximálně Y let" moc nelíbí - jasně, ať si to dopravce nebo v případě dotované dopravy objednatel pohlídá, ale dávat to do zákona jako povinnost, a kdo to nedodrží, tak porušuje zákon?)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3177
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 26. května 2010 - 19:44:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Existují přece taky dálkové spoje jako Brno - České Budějovice
JJ podle doby jízdy musí jít o spoje, které jedou velmi velmi daleko

A ani se k tomu nemusí přijímat další zákon.
Njn dám ti za pravdu. Skutečně není nutné na vše mít zákony. Ale zase na druhou stranu by třeba pomohla přísnější technická kontrola těchto vozidel. Bohužel bus cestující netuší, čím že to nakonec pojede. Takže by si to měl hlídat ten, kdo vydal licenci.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 332
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 26. května 2010 - 20:25:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Karlhaus: Abych Vás doplnil: a díky dotovaným vlakům se lidi VHD nedostanou o víkendu např. z Prahy do značné části Kutnohorska

Jaká relace nebo spojení dle Vašeho názoru zde chybí ?
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 26. května 2010 - 20:26:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Happy: Řekl bych, že přísně taktové je jen Německo.

Dle mého názoru je více "taktové" Švýcarsko, Belgie, Nizozemí a Dánsko.
Rasto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 142
Registrován: 4-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. května 2010 - 10:59:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Ke všemu na ten nejdražší, nejpomalejší a obsluhující jen 8% území státu...

Keby ste chceli byť korektný, tak tam uvediete počet obyvateľov alebo prepravné výkony v oskm. Tvrdenia typu najpomalší sú taktiež vo valnej časti nezmyselné (alebo máte dojem, že z PH do OA je tu busom rýchlejšie než vlakom? ).
K logike typu 1 spoj za 24 na nejakej relácii - toto sa úspešne buduje na slovenskej železnici už dlhodobo a výsledok (v porovnaní s českým taktom):
- neprimerane vyššie jednotkové a niekedy aj celkové náklady
- neprimerane nižšie využitie vlakov a sústavný masívny nárast .
- praktická nepoužiteľnosť celého systému

A dilema typu regio - diaľková: diaľková preprava je preprava na vzdialenosť v stovkách km a viac. Takže v podstate všetky regionálne rýchliky a vlaky slúžiace primárne úsekovej frekvencii sú regionálnymi spojmi. Delenie podľa dĺžky trasy linky nie sú vhodné (lebo potom je aj Os s 200km trasou diaľkovým spojom).

Príspevky typu - pažravá verejná doprava nás potopí ako Grécko sú krajne demagogické (týmto ale netvrdím, že VHD funguje efektívne). Z ekonomického hľadiska môže fungujúca verejná doprava prispievať k znižovaniu regionálnych rozdielov formou vyššej mobility osôb za prácou, službami a pod. a v konenčnom dôsledku môže podporovať koncentračné aktivity (školstvo, zdravotníctvo, verejná správa) a tým zvyšovať ich efektivity. Pohľad typu - zrušme systém VHD lebo je to drahé, dokladať to z kontextu vytrhnutými faktami je neseriózny.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 731
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 27. května 2010 - 19:37:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Rasto:
Ale já nepsal VHD. Ta vždy něco bude stát. Jde o to, aby obstarala co nejvíce obsluhy za co nejméně peněz.
Pokud Vám flastr 22 miliard ročně přijde normální , tak jsme na řecké cestě . (Abych předešel nejapným dotazům: ztráta ČernéDíry+SŽDC+ROPID).
Freudent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 27. května 2010 - 22:02:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud Vám flastr 22 miliard ročně přijde normální , tak jsme na řecké cestě . (Abych předešel nejapným dotazům: ztráta ČernéDíry+SŽDC+ROPID).
Tak a teď bych rád věděl jaký flastr generují dálnice a silnice 1,2,3 třídy.
Rasto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 4-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. května 2010 - 22:06:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus, lenže systém použiteľnej VHD v množstve prípadov zahŕňa aj dotované spoje. Samozrejme je otázka, čo všetko dotovať a v akej cene. A taktiež je otázka poslania VHD - či to má byť systém výhradne pre sociálne prípady (tzv. socky, resp. určitá forma veľmi drahej sociálnej pomoci) alebo použiteľný systém pre bežného človeka.
Ad 1, tak potom sa ako najvhodnejšie skutočne javí takt zrušiť a voziť na väčšine relácii 2 spoje denne. Avšak tento systém sa bude vyznačovať extrémne vysokými nákladmi (fixné náklady sa rozpočítajú na minimum vzkm), celkovou nepoužiteľnosťou (využívať ho bude len ten, kto vyslovene musí => pokles tržieb), neschopnosťou konkurovať IAD (=> jej ďalší nárast). Oproti systematickej obsluhe (takt) sa ušetrí minimum, navyše nepriame finančné náklady môžu byť vyššie ako prínosy (požiadavky na cestnú infraštruktúru, nemožnosť koncentrovať verejnú správu, školstvo, zdravotníctvo).
Ad 2, budovať dopravnú obsluhu na báze taktu od hierarchicky najnižšej po najvyššiu úroveň. Z ekonomického pohľadu sa takt javí ako drahý (náklady na DO), lenže marginálne náklady na doplnenie zdanlivo nepotrebných spojov sú v porovnaní s celkovými nepriamymi úsporami a priamymi vstupmi (vyššie tržby) často nižšie. Čiže aj z ekonomického hľadiska je takt v konečnom dôsledku často lacnejší ako "socka" pričom prínaša celý rad vyššiespomenutých výhod.

Poznámka vlak vs bus, musím Vám dať čiastočne zapravdu, pretože v CZ existuje skutočne viacero relácii, kde je zjavne vozenie vlaku oproti busu horším riešením (vyššia cena, menšia rýchlosť), prevažne v regionálnej doprave (vrátane niektorých pochybných R). Detto na SK.
Taktiež s Vami musím súhlasiť v snahu o maximálnu efektivitu systému, lenže narozdiel od Vás tvrdím, že tá je práve v takte a systematickej obsluhe (predovšetkým vďaka pridruženým efektom). V prímestskej a regionálnej doprave sú nutné husté takty (min 60 min) počas celého dňa (s výnimkou niektorých relácii s minimálnou intenzitou prepravných prúdov), v diaľkovej doprave sú intervaly závislé na podiele úsekovej (regionálnej) frekvencie a intenzite prepravných prúdov v diaľkovej preprave (tie sú relatívne imúnne voči časti dňa, avšak výkyvy sú medzi jednotlivými dňa a časťami roka). Čiastočne sa dá súhlasiť, že takt sa často javí ako krajne neefektívny, lenže toto je len vďaka jeho nevhodnej realizácii v praxi (predovšetkým v ignorácii nerovnomerností, t.j. sedla a špičky).
Samotný systém voľného trhu, kde sa dopravca bije o cestujúceho je pre VHD krajne nevhodný a ja osobne som zatiaľ nič inteligentnejšie ako dobre organizovanú systematickú obsluhu spolu s výberovými konaniami na dopravcov nevidel.

Orky, ono je pekné presúvať "úspory" z predimenzovaných hlavných ramien na poddimenzované ramená, lenže toto je už krížové financovanie a často až prílišná solidarita (tá by samozrejme v určitej miere mala ostať). Obdobne to funguje na Slovensku - na takmer ziskovom ramene R/IC BA - KE, kde sústavne narastá počet cestujúcich a tržieb, sa počet vlakov nezvyšuje, naopak zvýšené príjmy sú používané na krytie konštantného rozsahu výkonov v regionálnej doprave v celom štáte, kde dochádzka k sústavnému poklesu tržieb a rastu neefektivity.
Čiže tvrdím, že to, čo sa na hlavnej trati ušetrí sa má prioritne (nie nutne) použiť tu, a oddelene z iného balíka zabezpečovať dopravu inde. T.j. aby nedochádzalo k absurdnostiam, ktoré panujú na SK, pretože vždy sa nájde niekto, kto bude na základe tohto podkopávať systematickú dopravnú obsluhu.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5502
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 27. května 2010 - 22:40:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže namátkou:

Pokud by byl zákon na omezení věku přestárlých autobusů, tak je nereálné, že by si někdo z těchto dopravců pořídil nové busy a byl v zisku. Pominu- li odpisy, tak rozpočítání nového busu do ceny jízdenky by bylo dosti markantní a v konečném důsledku by dopravce nebyl konkurenceschopný cenou.

Tak tomu se říká nevidět přes stromy les, anebo také, že když nic nevím, tak na to alespoň neupozorňuji...
Ponecháme-li stranou, že když VHD neumí zaujmout jinak než cenou (nebo šotobohem zásuvkou), tak se nemůžeme divit, že pomalu ale jistě kráčí do , tak chceme-li být konzistentní, tak k omezení věku busů bych přidal i omezení věku aut. Pokud by byl limit řekněme deset let, tak by mnozí dnešní motoristé museli vzít zavdět autobusem i kdyby jízdné bylo oproti dnešku dvojnásobné.
Mimochodem, co podobné limity zavést i jinde - např. na maximální stáří a minimální úroveň třeba oblečení - to by hned byl konec tři roky starým džínám z Teska, o tom, jak by dopadly třeba mnohé hospody nemluvě...

Provozovat dopravu (a vlastně cokoliv) má smysl jen tehdy, je-li o konkrétní službu zájem. A ten zájem se ukáže, když na konci dne porovnáme náklady a výnosy.... Vše ostatní je politika, lobbysmus a jejich výsledkem je zpravidla ekonomický krach.

Naprostý souhlas.

Vám nejde o kvalitní systém VHD, Vám jde o to, aby si někdo nahrabal.

Kvalitní je taková VHD (stejně jako jiné obory podnikání), která svému provozovateli vydělává patřičné peníze, tj. "někdo si nahrabe".
Když jsem já byl tenkrát kluk svět na dlani jsem měl a v očích hejno sluk
i k nebi měl jsem blíž než hvězdář, nebo kněz co dneska, co ty víš jak tehdy voněl bez...
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5503
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 27. května 2010 - 22:44:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo a tohle je taky fakt dobrý:

Ovšem problém nedotovaných linek je v tom, že jedou pro potřeby toho, aby dopravce vydělal, a to cestou nejmenšího odporu. Dopravce si vybere takový vzorek cestujících, který mu vyhovuje tak, aby vydělal a zbytek nechá svému osudu.

Aneb dokud z racionálního chování budeme dělat problém, tak věcem na kloub nepřijdeme a osud Řecka nás doopravdy nemine.
Když jsem já byl tenkrát kluk svět na dlani jsem měl a v očích hejno sluk
i k nebi měl jsem blíž než hvězdář, nebo kněz co dneska, co ty víš jak tehdy voněl bez...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2940
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. května 2010 - 23:03:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rasto: Trochu nerozumím. Já nechci omezovat plné hlavní vztahy a cpát je na nevytížené. Já chci koordinovat souběžné vztahy dotované a nedotované dopravy a zajistit vazby mezi spoji dotovanými i nedotovanými, protože konkurence dotované a nedotované dopravy celý systém prodražuje. VHD jako celek si nesmí konkurovat, ale musí se doplňovat. Jen tak dosáhneme kýžené efektivity, ne podle Karlshausovy teorie ponechání VHD volnému trhu. Snaha co největších úspor v dopravě zpravidla vede k jejímu úpadku. I proto vznikají integrované dopravní systémy, z nichž některé dokázaly do sebe vstřebat spoje dálkové dopravy.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2941
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. května 2010 - 23:11:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kvalitní je taková VHD (stejně jako jiné obory podnikání), která svému provozovateli vydělává patřičné peníze, tj. "někdo si nahrabe".

Tak to je omyl měsíce. Kvalitu veřejné dopravy neposuzuje dopravce, ale zákazník! Dopravce si vždycky nahrabe, a to i na dotované dopravě, protože to, co mu nedá cestující, tak mu dá objednavatel. Pohyb je jedna ze základních potřeb moderního obyvatelstva. Nezajistíme-li kvalitní veřejnou dopravu, zákazník od ní uteče k IAD.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 736
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 28. května 2010 - 15:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Orky:
Já nijak nezpochybňuji nutnost určité veřejné podpory regionální VHD. Kde ji zcela odmítám, je dálková doprava. Dále tvrdím, že i aglomerační doprava Prahy, Brna a Ostravska je principielně zisková a politiky, kteří způsobili, že se do těchto tři oblastí musí pumpovat veřejné peníze nechal zavřít pro zneužití pravomoci veřejného činitele a to v tomto případě na základě presupce viny. A stejně bych postupoval na MD ohledně dálkovky.

Dále vůbec není pravda, že taktový systém přivede více cestujících. Pokud vím, tak zrovna ČernáDíra má setrvalý pokles počtu přepravených osob. A čím více se zahušťuje takt, tím nižší je obsazenost.
Jediné oblasti, kde přibývá neustále počet cestujících všech druhů VHD jsou velké městské aglomerace. A z toho tyje např. i Jančura: zaměřil se výhradně na spojení krajských měst s Prahou (o turistické vyjímce Krumlova nemluvme). A jeho činnost společně s podobnou strategií ČernéDíry (která ale na rozdíl od něj těžce prodělává) vede k ničení smysluplné (dostatečně časté, patřičně husté a přitom ekonomické) VHD.

A předhazování západních taktů: jen se nebojte, už i tam padla kosa na kámen. Extrémně zadlužení dopravci jsou na pokraji bankrotu, cestující už pět let ubývají. A pro politické reprezentace se další mimořádné dotace ve světle Řecka začínají těžce nelíbit. Osobně se domnívám, že idiotský takt kromě Švýcarska (kde je to specifický příklad ) nepřežije následujících 10let nikde na západě (samozřejmě kromě intervalových provozů městských aglomerací).
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1285
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 28. května 2010 - 17:45:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshausi, to teda za ideál považujete ten bordel, co mezi Benešovem a Roztylama předvádíte vy autobusáci? Příklad: v sedm jedou z BN tři busy (jeden někde z Pelhřimova, dva z Mladé Vožice, pak okolo 7.25 z Humpolce, okolo tři čtvrtě na osm dva z Počátek - jinými trasami, pak v 8.05 z Načeradce a když špička končí, tak, velmi logicky, jede v 8.15 autobus, co začíná v Benešově. Nemusím připomínat, že ty "dálkové" autobusy jezdí jak podle plotu a obsazenost je nevypočitatelná. Zato ten poslední jmenovaný jede skoro prázdný. To je teda fakt výkon, takhle zprasit dopravu na docela silné relaci. Přitom máte oproti ČD výhodu třeba v umístění zastávek - pro lidi z Červených Vršků není vlak kvůli poloze nádraží konkurenceschopný. Kdybyste byli co k čemu, tak zavedete alespoň ve špičce dopravu, jako má třeba Příbram. Tam přece pro místní dopravu neslouží busy někde z Písku a jiných děr. Takže bych si představoval třeba ve špičce pravidelný aspoň 20min. takt linky Vlašim - Benešov - Praha. Hlavně brát ty "dálkové" linky jako doplněk a nesnažit se jimi odvézt pravidelné příměstské cestující. Tyto linky ať si klidně jedou třeba jinudy nebo, pokud bude ve Valšimi přestup, tak ať v Benešově nestaví.
Ale to by pak nešlo vydávat zakvrdlání se spoji jedné linky za "příjemné překvapení pro cestující z Benešova do Prahy", jak jste tu psal někdy v lednu. Věřte mi, že dojíždění tím vaším busovým systémem je stejný opruz, jako dojíždění vlakem.
Máte spoustu řečí o tom, jaký je vlak černá díra, ale vy jste s prominutím mološi úplně stejní, jako ČD. Při troše snahy byste na trase Praha - Benešov mohli vygumovat ČD, jako na trase do Prahy z Berouna nebo Příbrami.
A k tomu Jančurovi: a co má jako být? Jestli je mezi krajskými městy taková poptávka, že se mu vyplatí provozovat linku bez zastávek, tak proč by se měli cestující mezi krajskými městy zdržovat zastavováním v nějakých děrách po cestě? To se Vám fakt líbil systém, co byl mezi Libercem a Prahou před vstupem SA na tuto trasu? Absolutně nedostatečný a naprosto chaoticky sestavený jízdní řád, protivní řidiči, místenka na některé spoje se musela kupovat 14 dní dopředu, no ale na druhou stranu, některé zřejmě generátorem náhodných čísel vybrané spoje zastavovaly v Hodkovicích a jiné jely přes Boleslav.
Rasto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 4-2004
Odesláno Pátek, 28. května 2010 - 18:25:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus:

...i aglomerační doprava Prahy, Brna a Ostravska je principielně zisková...

Možno, ak by ste zrušili zvýhodnené predplatné časové lístky. Lenže efektom tohto kroku by bol x-násobný nárast IAD a zhoršenie mobility obyvateľstva a všetky straty a zvýšené náklady s tým spojené. Prevencia je spravidla lacnejšia ako následné hasenie škôd.

Dále vůbec není pravda, že taktový systém přivede více cestujících.

Dokážete to dokázať, alebo je to nepodložený výstrel.

Pokud vím, tak zrovna ČernáDíra má setrvalý pokles počtu přepravených osob. A čím více se zahušťuje takt, tím nižší je obsazenost.
Pokles v poslednom období je v regionálnej doprave najmä kvôli nárastu nezamestnanosti, predtým bol najvýraznejší pokles práve tam, kde je regionálna doprava organizovaná nesystematicky.
Druhá časť môže aj nemusí platiť, záleži na elasticite dopytu. Skúsený obchodník by mal vedieť, kde to zmysel má a kde nie.

Šetrenie - systém verejnej dopravy sa nesmie zrušiť, ale musí sa maximálne zefektívniť. Neefektivita nie je chyba taktu.

Orky, súhlasím, tvrdím to isté.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 738
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 28. května 2010 - 19:02:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Brr:
Klidek. To tam zatím hlavně předváděl IdiotCOMpany s dceruškami ve válce s Veolií. My do toho zatím příliš nezasahujeme, ale trochu jim to tam "upravíme" už teď od 13.6.10. To přijde další dopravce. Nad zkouškou se nedivte. To je návnada. Od září hodláme trase Vlašim - Benešov - Praha dát ty "příbramské" parametry - bez ohledu na vlaky, současné dopravce a SID. Pro přátele to bude velmi poučné "překvapení".
Jinak máme následující omezení trasy Benešov - Vlašim (Prahu nám blokovat nemohou ):
pracovní dny 4:05-22:40 opačně 4:00-22:30
sobota 6:00-8:20, 9:20-14:20, 15:50-16:35, 17:50-18:40, 22:15-22:40, opačně4:00-14:15, 15:45-17:10, 17:45-19:20, 19:45-2010
neděle 5.50-12:40, 13:50-21:30, opačně 4:50-5:15, 6:10-8:30, 9:45-12:35, 13:40-20:10

To je představa Středočeského sRáthova, nepochybujte o tom, že s těmito podmínkami dokážeme vyjebat. Jsou to licence 4 dopravců, vzájemně koordinovaný souhrnný jízdní řád, jednotné ceny, společný pool na předplatné jízdenky (černá můra SID, ROPID i ČD). A je to cíleno i proti všem vlakům Benešov - Praha. Možná, že cílová stanice v Praze bude docela překvápko, už je k vazbám na MHD. Roztyly to nejsou.
A naznačím: intervalový provoz, nikoliv takt.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1286
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 29. května 2010 - 18:09:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, to se Vám musím omluvit. Já jsem myslel. že děláte pro Veolii.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6706
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 00:39:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rasťo:
Dále vůbec není pravda, že taktový systém přivede více cestujících.
Dokážete to dokázať, alebo je to nepodložený výstrel.

Neboj, na takovéto a podobné dotazy Karlshaus zásadně neodpovídá.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1953
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 10:11:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp a Orky: v některých částech světa se daří obojí zároveň. Ovšem je otázka, nakolik je hongkongský nebo japonský model přenositelný do českých podmínek.
Zjistěte si, která strana hodlá prosazovat vaše názory!
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 335
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 11:03:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Hroch: Otázka je, zda pana Karlhause bere ještě někdo alespoň trochu vážně ...

Ad David Jaša: Ovšem je otázka, nakolik je hongkongský nebo japonský model přenositelný do českých podmínek.

Tipuji že skoro vůbec, těch rozdílů v různých oblastech je prostě mnoho.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3181
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 14:34:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, co podobné limity zavést i jinde - např. na maximální stáří a minimální úroveň třeba oblečení - to by hned byl konec tři roky starým džínám z Teska, o tom, jak by dopadly třeba mnohé hospody nemluvě.
Tak srovnávat 25 let staré autobusy s miliony km bez GO s otrhanými džíny... No nepřehnal jsi to trochu? Bezpečnost na prvním místě. A když to s těmi dopravci nejde po dobrém, kraje na to se.ou (pokud jde o nedotovanou), tak by to mělo jít po zlém. Dále STK neplní v tomto svojí úlohu a policie autobusy nezastavuje.

Kvalitní je taková VHD (stejně jako jiné obory podnikání), která svému provozovateli vydělává patřičné peníze, tj. "někdo si nahrabe".
Jo třeba s vrakoidními autobusy vyzobe pár rozinek. Však on se vždy najde nějaký blb, který tím nakonec bude muset cestovat.

A neustálá tvrzení, že kvalitní a častá VHD nás přivede k osudu Řecka, jsou silně přehnaná.

ad Brr: Souhlas.
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 747
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 19:54:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Happy:
Včasná a kvalitní VHD nás na úroveň Řecka určitě nepřivede. Ale současný paskvil zcela určitě ano. A odboráříci na ČernéDíře mají obdobné "řecké" pašalíky.

Doporučuji sledovat padání hlav. Teď to půjde samospádem. Také sledujte licitaci okolo úspor. Už padlo, proč se vlastně dotláčí z MD krajům na regionálku a proč že jsou dotované dálkové vlaky, když busy nejsou. Polívčičku si samozřejmě přihřál RJ.
Na nesmyslných armádních projektech je asi 9mld ve třech letech, nesmyslné dotování ČernéDíry a SŽDC stojí ročně 14mld (za tři roky tedy 42mld za vožení vzduchu pro "kvalitní oběhy").
A tak lze v současné chvíli jen některým politikům dobře napovědět, kde že se má škrtat (jakože jsem si díky připraveným stávkokazbusům ty kontakty nedávno obnovil a docela jsem se i výběrem trefil).

Mám tedy pocit, že obě složky o GVD na Káčku jsou nyní jen o zbožných šotopřáních. A realita bude zcela jiná.
chroustal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.112.250
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 20:23:59    Odkaz na tento příspěvek  

Karlshausi, když máš ty správné styky mezi politiky(jak se tady chlubíš), proč jsi nekandidoval do poslanecké sněmovny? Takového odborníka na dopravu by tam určitě uvítali. Nebo je to tak, že i ti tví známí politici tě mají pouze za neškodného blázna, jako většina zde diskutujících ?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6708
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 20:45:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

chroustal a další:
Co se týče ITJŘ a souvisejících věcí, byl bych naprosto v klidu. Minimálně v jedné z "nových" stran podle mých informací není snaha vrátit sem "dopravní bordel" alá Slovensko.
Samozřejmě nelze čekat nárůst km, ale jinak si z Karlshausových žvástu nic nedělám.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2945
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 21:08:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: On současný "paskvil" je lepší než vaše "kvalitní" VHD. A já doufám, že na příslušných insticích to vědí. A na MD to pochopili jak za levicové, tak za pravicové vlády, a věřím, že to bude pokračovat za současné vláda "rozpočtového uvážení" nebo jak tomu říkají.
Naše MD přijalo osvědčený model ze zahraničí, kde je tento model nejlepší možný. A na počtu přepravených lidí v jednotlivých releacích je to vidět. Kdyby mi někdo v roce 2002 řekl, že počet cestujících v rychlících na tratí 090 stoupne o více jak 300%, tak bych ho měl za blázna. A vida stalo se. Ano, možná jsou některé rychlíky prázdnější než třeba před 10 lety, ale to není způsobeno úbytkem cestujících, ale tím, že v mnohých relacích stoupl počet rychlíků několikanásobně. Odborníci na MD jsou si vědomi důležitosti státem garantovaného systému dálkové dopravy a ten je důležitý i obdobích finančně těžších. Jenže to vy ze svou nenávistí a jednostranným pohledem nikdy nepochopíte a bude nás tady pořád krmit zpravidla nepodloženými bláboly, které vyházejí z vašich potřeb a nikoliv z potřeb obyvatel České republiky.
A přestaňte už konečně míchat hrušky s jabkama, tzn. sčítat dotace pro SŽDC a ČD.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 21:30:33    Odkaz na tento příspěvek  

Lidi, nereagujte na Karlshause. Ono se zase tolik nezmění. Karlshaus už kalil vodu tolikrát, že není třeba mu znova a znova skákat na špek.
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 390
Registrován: 4-2007
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 21:33:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

doufám, že se dočkáme nejen zachování současného taktu v přibližně totožném rozsahu, ale i vypisování vř na dálkové spoje a tlaku na kraje vypsat vř na spoje místní
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 749
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 20:53:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dočkáte se ledasčeho, hlavně velkých škrtů - Janota začal již dnes v rámci svých pravomocí: dosyp ČernéDíře na druhé pololetí škrtnut.

VŘ samozřejmě budou, jen se uvažuje o "polokomerčních podmínkách" - přeložte si to. A pozdrav od TOP09 a VV: ČD musí opustit min 8% nadbytečných a všechny zakázky jen přes VŘ. Tak si to přeložte.

Ad s.Janota:
Nebojte. Já osobně na to nemám vůbec žádný vliv.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 751
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 21:09:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Soudruh Janouch již ztrácí nervy? Nedivím se. Jeho představy končí a osobně očekávám, že za čtyři roky budoucí vládnoucí koalice se dočkáme toho, že už nebude existovat žádná ČernáDíra a budou už na ní jen nostalgické vzpomínky jako na Protektorát.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 21:11:58    Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus ani neví jak se jmenuju, ale to je jedno. Jeho hlody jsou k smíchu, tak mu odpustím i překlep.
P.S. A netitulujte mě soudruhu, chápu že jste na to asi zvyklý z domova, ale já nikdy v KSČ ani jiné partaji nebyl... Děkuji !
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2951
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 21:13:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karslhaus: Dokažte alespoň jednu věc z vašeho příspěvku (749), že je pravda. Pro mě jste lhář, který se snaží naštvat příznivce železnice. Už jste tak průhlednej, až to není hezký. A rozhodně jsou vaše způsoby z dobrými mravy. Pro mě jste tímto skončil a přestávám na Vás reagovat, od teď už si budu jenom ťukat na čelo. A k ignorování vašich příspěvků vyzývám i ostatní.
Adminům - pokud je to moc ostré, tak můj příspěvek smažte, ale tenhle člověk si to zaslouží.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3184
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 21:58:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že za čtyři roky budoucí vládnoucí koalice se dočkáme toho, že už nebude existovat žádná ČernáDíra
Ty si ale naivní. Myslíš, že si politické strany zaříznou svoji dojnou krávu?
Novinky ze světa železnice na Vysočině: http://www.transverzala.ic.cz Souhrn všech aktualit, kompletní jízdní řády 2000- 2010, fotogalerie stanic a další.... Klikněte a uvidíte :-)
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 755
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 22:00:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Orky:
1) moje praxe nemůže být v souladu s tzv. dobrými mravy, protože doposud nic takového v komerční dopravě prostě nefungovalo pro zkreslený trh ČernouDírou
2) Adminům: doufám, že tu toto vyjádření Orkyho zůstane, není pobuřující, sprosté, každý má nárok na názor
3) zpět k důkazům: očekávám do 3 týdnů, něco podobného jsem napsal do železnice a politika.
4) pokud nejste jen šotouši, tak sami musíte uznat, že se toho ve VHD (úmyslně nepíšu na kolejích) musí změnit hodně.
5) Já osobně mám názor, že voličům se mimo jiná zvěrstva prostě nelíbí každoročně platit i za nemluvně skoro 20000Kč za vláčky ČernéDíry i když je nikdy nepoužijí. To je realita. Jako to už hodně politiků pochopilo (rozhazování končí), tak prostě i šotouši a zaměstnanci se budou třeba muset smířit s koncem ČernéDíry. Za sebe dodám: čím dřív, tím líp. Jediné, co jakž takž může Molocha zachránit, je okamžitá privatizace.
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 22:03:50    Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus:
pochop, že většině tady na tom fóru lidí je u zádele, zda budou jezdit čd, db, sa, connex, ale že tu bude smysluplný dopravní systém.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2953
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 22:06:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě doplněk: Nějak jsem se zamotal do věty "A rozhodně jsou vaše způsoby z dobrými mravy." Je třeba ji opravit na "A rozhodně jsou vaše způsoby v rozporu s dobrými mravy."
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2589
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 22:23:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k tomu, že toho dost najezdím s kolem tak případné výraznější omezení vlaků bude znamenat dlab na VHD jako celek neb si budu muset znova pořídit auto a ač mně to sere začít řídit. Takže Boblíkovy busy budu akorát brzdit v zácpách