K-report
 

Archiv do 17. února 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » GVD obecně » Archiv do 17. února 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 577
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 22:07:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Za pár dnů ne, takové věci mají slušnou dynamiku. Viděno v bývalém SSSR i jinde.

Martin_zlivský: ČD mohou řešit zpoždění například slevovými kupony v hodnotě 50 % jízdenky u nekartářů a vrácením 75 % ceny jízdného na Inkartu u kartářů. A to už od 30 minut. Nezničilo by je to, protože dané kupony by měly omezenou trvanlivost a byly na jméno (reklamace vinou zpoždění by se u nekartářů řešila s občankou), takže by lidi znovu využily služeb ČD.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 578
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 03:36:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z mého pohledu by např. mohly jezdit přímé EC/IC Praha-Ostrava každou hodinu, mezi nimi vložené Pendolino a pomalejší rychlík přes Olomouc do Luhačovic. S tím, že Pendolino by vždy dojelo v Olomouci pomalejší rychlík do Luhačovic a a předjelo jej. Tak by Luhačovice (a také Uherské Hradiště a Otrokovice) získaly rychlé spojení s Prahou s jedním přestupem.

Z Hranic do Púchova by zase ve dvouhodinovém taktu jezdily jak rychlíky, tak osobáky (ty ve špičce i častěji). Sice by se tím zrušilo, nebo alespoň výrazně omezilo přímé spojení s Prahou, ale to dnes nemají ani podobně velká města mnohem blíž k Praze (Česká Lípa, Louny, Žatec, Litoměřice, Litvínov, o Liberci nemluvě).


Ať počítám, jak počítám, přímé vlaky z Prahy na ValMez a Vsetín v současné intenzitě jsou k ničemu, když se nejezdí v hodinovém taktu na Ostravsko.

Pro srovnání:
Ostravsko=cca 1 milion obyvatel
severní Valašsko=cca 150 tisíc obyvatel (a to jim asi ještě fandím)
jižní Valašsko+Horňácko=cca 300 tisíc obyvatel

K tomu rozmístění vysokých škol:
Ostravsko=cca 40 tisíc VŠ studentů
severní Valašsko=pár studentů na pobočce VŠB ve ValMezu a pár na pobočce VŠJAK
jižní Valašsko a Horňácko=cca 10 tisíc studentů dohromady na UTB, pracovištích VŠB a soukromých VŠ

Přímé rychlíky z Prahy na severní Valašsko mají smysl tehdy a jen tehdy, pokračují-li dále do Žiliny, je to kratší cesta. Jinak postačují rychlé přípoje k ostravským EC/IC z Hranic, případně z Olomouce/Přerova, pokud by byla přepravní poptávka v daném úseku.

Myslím, že všichni lidi, co mně znají, vědí, že proti Valachům nic nemám, a že tu jde skutečně jen o dobro vlakové dopravy.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1191
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 09:58:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Tak ono to funguje už dnes. Když pojedu z Prahy do Luhačovic, tak můžu jet z Prahy pendolinem v 11:26 do OL, kde mám přes 20minut na přestup na R707. A nemusím jet z Prahy už někdy v 10:44 právě tím R707 celou trasu. Průšvih je ( může být ), že zrovna v sobotu ( turnusy se mění v sobotu nebo v neděli? ) to pendolino nejede...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2297
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 10:15:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Já nevím, jestli je nutné, aby bylo přímé spojení Praha - Ostrava CD, CT průměrně po 40 minutách (hodina IC + dvouhodina Pendolino) a zbytek kvůli tomu přestupoval.
Já bych Ostravu postavil na cca hodině, možná ráno ve směru do Prahy asi trošku častěji a případné volné kapacity poslal do přímých vztahů (cca podobně jako dnes). Pomalé rychlíky v dlouhé trase, které jsou několikrát předjížděny rychlou vrstvou, nemají valný význam.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 17:50:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No vidíte, jaké pěkné nesmysly tu píšete. Např. Ostravsko v neděli dopoledne na Prahu by stačily dva vlaky. Ale od poledne je potřeba hodina, mezi 14 a 17h půlhodina (střídavě Bohumín - hl.n./ Třinec - Havířov). Jenže pár "odborníků" prosazuje bezduchý takt, a tak v neděli odpoledne jezdí vše beznadějně přecpané - ani posilové vozy nejsou. Pondělí ráno do Prahy totéž, stejně jako čtvrtek a pátek zpět. Rameno z Ostravska na Brno je na tom stejně.

Ad všd:
Promiňte, ale z Liberce, Mostu, Chomutova, České Lípy, Loun a přidám namátkou Strakonice, Jihlavu, Rumburk - tak z těchto měst by jel vlakem jen šotouš, režijkář nebo idiot. Nikdo jiný. Normálního cestujícího zajímá především rychlost a cena. Ve zmíněných městech nemá vlak co nabídnout - tedy alespoň směrem do Prahy.
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2122
Registrován: 2-2006

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 21:45:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: ani posilové vozy nejsou
Pár posilových vozů jezdí. Otázka zní, jestli je jejich počet dostačující? I posilové vlaky jsou, v pátek z Prahy R 1583 a R 1585, v neděli do Prahy R 1582 a R 1584.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2016
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 22:12:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže na Silvestra odpoledne bylo v R od Pardubic k Liberci odhadem 60-70 idiotů....

Mch to bylo v době kdy dálkový busy už dávno skončily a místní uléhaly k spánku.

A když se podívám na JŘ prakticky kdekoli, tak dálkovej bus v sobotu podvečer je rarita. Asi busdopravci žijou stále v představě že je to jako za komančů - v pátek/sobotu na chalupy a v neděli večer zpátky. To už ale dávno není pravda - jezdí se na sobotní výlety a v neděli se dost lidí vrací dřív než večer na osmou. Pročež pokud by došlo na "bezdotační model dálkovky", "bez taktu a tak jak je potřeba", znamená to pro dost lidí vč. mně přechod do IAD.
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 23:13:52    Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus
1.taktový systém = jistota spojení
tahle jistota spojení je pro hodně lidí rozhodujícím faktorem, zda použít VHD nebo IAD.
2.řsd také nemá v pátek a neděli posilové pruhy - čímž neomlouvám čd
3.čd se privatizovat nebudou, protože je to penězovos státních peněz do správných rukou.ani pravice ani levice nepůjde proti sobě.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 569
Registrován: 6-2008
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 01:15:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad dálkovka na Ostravsko: Taky si myslím že vlaky Praha-Žilina by měly jet přes Valašsko, třeba i 7dum páru+ Košičan.
Pendolina mezi Prahou a Ovou, asi jak dnes v té cca dvouhodině.
IC/EC také v dvouhodině a nestavět nikde mezi Ovou a Olomoucí.
Ale přidal bych další 3 páry, které by vyjížděly z Třince v cca 5,7,9hodin přes Těšín, Havířov, Kunčice, Vítkovice(v budoucnu Zábřeh), Studénka, Suchdol, s přípoji v těchto stanicích od všech směrů. A večer naopak s příjezdem do Třince v cca 19,21,23hodin.
Samozřejmě variant je více, nechci nic vnucovat, ale zejména v Havířově po tom útlumu dálkovky, by to zajisté všichni přivítali.
No, ale tolik spojů navíc Ostravsko+Valašsko...
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 536
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 08:22:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čd se privatizovat nebudou, protože je to penězovos státních peněz do správných rukou.ani pravice ani levice nepůjde proti sobě.

Tohle je vystižené naprosto přesně. Jediné skutečné opodstatnění státních podniků, resp. podniků ve státních rukou je ten, aby se zvýšil počet trafik, kam můžeme umístit své kamarády. S efektivitou, resp. státním zájmem to nemá nic společného. Kdyby totiž někdy ČD byli zprivatizovány, pro běžného cestujícího by to neznamenalo nic špatného, naopak je pravděpodobné, že by vzrostla kvalita, resp. dopravce by se pak choval víc pro zákaznicky...

Petr Vlček: Busdopravci chtějí především vydělat, resp. musí vydělat, protože jim ztrátu nikdo nezaplatí. Pak z toho vyplývá to, že jezdí v doby, kdy se jim to vyplatí a to sobota být nemusí... Jinak co se týká toho, jestli je nebo není takt, tak jsem přesvědčen, že hustý takt by měl být v zejména v regionální dopravě, protože zde člověk často chodí na nádraží s tím, že něco pojede. Navíc při kratších cestách je důležitá čekací doba na nejbližší spoj, protože jinak se prodlužuje celková jízdní doba. Co se týká taktu v dálkové dopravě, zde už to tak důležité není. Ano, spojení, které je dvakrát, třikrát za den je špatné. Ale pokud pojede např. 6-7 autobusů za den, tak je přece jedno, zda je nebo není takt, popř. zda jede jeden nebo dva dopravce....
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2019
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 09:27:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak včera - bus z Rokytnice do Prahy ve 13,20 (hory "praskaly ve švech") v Jablonečku nástup 0 (!) a vezlo to odhadem do 10 ks. Šukafon ve 14,15 už z Jablonečku ca. 20 ks, postupné nástupy a v Martinicích přestup na Páku ca. 30-35 ks.

Nemůže to bejt např. proto, že ten bus sic jezdí takto léta, leč v sobotu "jezdil-nejezdil-v sezoně-nejezdil-jezdí"? A navíc má houno přípoje, resp. možná má nějaký "náhodný výstřel na náhodný výstřel" v Jičíně? Kdežto vlak jede pravidelně každý 2 hodiny, pravidelně jede do Kolína, pravidelně má přípoj v CnC do Prahy, pravidelně má v Pacce přípoj do HK a Perníkova (s přípoji dál na Moravu) a jízdní dobu má kupodivu i podobnou tomu busu (bus z Jablonečku 3,05 na ČM/3,30 do Prahy, vlak 3,30 do Prahy)? Pokud ba jel jeden vlak kolem třetí a měl možná za půl hodiny přípoj v Pace do HK tak s tím asi taky málokdo pojede.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6372
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 13:16:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pv, Mates111:
Nejen trafiky pro kamarády, ale také různé penězovody skrze "spřátelené firmy" k politikům anebo do stranických pokladen.

Mates111:
Co se týká taktu v dálkové dopravě, zde už to tak důležité není.
V taktovém JŘ regionální dopravy bývají už tak nějak z logiky věci mezery rovněž v taktu - případ Pendolino (což je u nás (možná krom eurotaktu, EC Pha-Ova a rychlých R Brno-Ova) asi jediná dálková doprava).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 14:30:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Petr vlček:
Pice - Reichenberg? Umíte vůbec číst, co jsem napsal?

Jabloneček: Vůbec se nedivím, že (pravděpodobně) Karosa ČSAD Střední Čechy byla v Jablonečku prázdná. Jabloneček je díra, v sobotu po poledni by pohledal. Ten bus vyjíždí z Rokytnice a je to ultracourák s jízdní dobou RTOčka (z doby, kdy busy nesměly být rychlejší než vlaky). Zato 40min po něm vyjíždí z Rokytnice linka 167109 a přestože jede přes Harrachov, tak na Čerňáku je o 5min dříve. Dopravce Jan Kukla a na lince rencek nebo setra. Občas se to chce rozhlédnout.

Tak pár linek, které v sobotu večer jedou a na rozdíl od vlaků nemají ani korunu dotací: 137100, 183101, 790810, 790821. Vybral jsem jen ty svoje mazlíky, ale je jich podstatně více.


Takt: o příměstském "taktu" není sporu - spíše bych ho převedl do fáze "intervalové dopravy", což rozhodně není totéž.
Na dálkovce zkousnu jakýkoliv takt, jen pokud ho vytvoří buď volná soutěž nebo VŘ na konkrétní trať a vyhlašovatel ten takt zdůvodní. Jinak se jedná o mrhání veřejnými prostředky, ať si tu tvrdí šotoušstvo a tvůrci taktu, co chtějí.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.216.54
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 14:54:51    Odkaz na tento příspěvek  

Karlshausi, ne že byste v něčem neměl pravdu, ale logicky straníte busům, neboť jste v tomto oboru zaměstnán. Na tom není samozřejmě nic špatného, ale pochopte že Vaše názory nejsou nestranné, proto jim mnohdy nelze dát za pravdu. Prostě, každá liška chválí svůj ocas...
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 16:53:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J:
Samozřejmě dělám na busech, byť jako najatá firma. To však nic nemění na faktu, že VHD se točí v začarovaném kruhu nedostatku financí.
Můj názor je jasný: tam, kde lze uplatnit komerční přístup, ať v žádném případě nejezdí dotované spoje. Ty mají oprávnění jen tam, kde zajistí komplexní obslužnost území a kde není možnost vést komerční spoje.

Balík peněz je prostě dán. Kde chcete vzít na rozvoj dnes odříznutých regionů? A že jich je nejenom o víkendu. Je jediné řešení, neboť koleje nemou vést všude: šáhnout na vzduchovoziče. Prostě zrušit každý vlak (pokud to není jediná možná obrátka), který neveze alespoň 30 PLATÍCÍCH cestujících (nelze počítat režijkáře!). Zavést u ČernéDíry dělené směny - odboráři sice budou vyskakovat, ale to vůbec nevadí. Provádět každoměsíčně nezávislý audit (pokaždé jiná firma) u SŽDC. MD musí koordinovat jednotlivé kraje v osobce, neboť zatím si všichni hrají jen na vlastním písečku - a občas ještě sousedům i škodí.

Jenomže tohle se ví mezi lidmi, co do toho vidí, už od dob Římana. Kacířská otázka zní, co by bylo, kdyby mu tenkrát ta privatizace (rozprášení ČernéDíry) prošla.
A pro šotokřiklouny připomenu: JHMD nepoužívá takt, je v zisku a na km má podstatně nižší dotaci než ČD. A to obě úzkorozchodky byly ve stavu klinické smrti.
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1244
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 16:55:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Rudolf_33: Bez ohledu na existenci celostátního IDS, by ČD měly účtovat jízdenky ne podle projeté vzdálenosti, ale podle relací, dle konkurenceschopnosti. Ve Vámi uváděném případě (tj. relace Praha-Podkrušnohoří přes Ústí n.L.), je kilometrický tarif stejně tak nepoužitelný, že cestujících do Prahy jezdí málo. Ještě tak z Teplic, kde je ten rozdíl proti autobusu malý, ale třeba z Mostu nebo Chomutova už do Prahy skoro nikdo lakem nejezdí a není to kvůli jízdní době, která je díky expresům konečně použitelná. Slevnění cca na 133 Kč obyčejné/100 Kč zákaznické pro spojení z Prahy kamkoliv od Teplic až po Sokolov, by přitáhlo do vlaku mnioho nových cestujících a v konečném důsledku snížilo potřebu dotovat tuto vlakovou linku.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.216.54
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 18:21:28    Odkaz na tento příspěvek  

Chomutovák: tak tak, již jsem zmiňoval např. vhodnost uznávání tarifu přes Žatec pro jízdu z Prahy do stanic v relaci Chomutov-Cheb. Atd., atd. Nechápu proč by to nešlo.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 18:42:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Z F J a Chomutovák:

To víte, zlodějská tabulka ČD a jisté prachy z dotací dělají své. Pokud by se jezdilo bez dotací, tak takovýto tah by byl normální marketingovou záležitostí pro přilákání zákaznictva.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.216.54
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 19:36:28    Odkaz na tento příspěvek  

Několik let třeba fungovala akviziční sleva Praha-Brno. Podobně by mohla fungovat sleva pro relaci Praha-Krušnohoří. Jinak Karlshausi, Váš poslední příspěvek svědčí spíš o snaze rýpat za každou cenu, což není nejlepší ...
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 539
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 20:06:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: Jenomže bohužel tarif je zřejmě nejslabší článek ČD. Navíc realita je taková, že než aby ČD vymýšleli jak přilákat nové zákazníky, tak radši vymýšlejí, jak získat vyšší dotace. Přitom argumentují tím, že potřebují získat prostředky na zlepšení vozového parku, skutečnost je ovšem taková, že ČD potřebuje hlavně finanční prostředky na provozní výdaje....
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2021
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 21:11:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díra Jabloneček vygeneroval ca. 20 ks do šukafonu. Z čehož tak 2/3 byla dálkovka za Martinice. Půl hodiny před tím jedoucí přímej pražák nenalákal nikoho. Nevím jak jela Kukla obsazená z Rokytnice, ale pro Jabloneček jako kdyby nebyla. Mch z Rokytnice bylo vtý 954 nějakejch 10 ks.

To je hlavně tím, že např. ten bus má v Jičíně v kladiva přípoj na HK za půl hodiny, v sobotu nic páč busy musej do tří bejt v garážích a v neděli sic už za 5 minut ale nejspíš na stojáka. Neboli bordel náhodnejch výstřelů jedoucích "podle potřeby".

Jak mi vysvětlíte, že i na tak busový relaci jako je Boleslav - Praha je obsazenost busů během dne srovnatelná s nástupem do tanvaldskejch R v Čejeticích? V neděli odpoledne není výjimkou nástup 40-50 ks a to bez přestupu od Rumovýho hradu. Tolik lidí by se do busu od Hradova Mnichiště nejspíš ani nevešlo.... Zase si tipnu že je to tím, že R jede co dvě hodiny kdežto busy "někdy", R má pravidelně přípoj v díře Všetaty na Ltm a Oustí zatímco bus má pendrek i v tý Prase neb z ČM by to znamenalo jet ještě s přestupem MHD a nutno k tomu přihodit nejmíň půl hodiny....

Busy proč ne - ale tam, kde jsou výhodné. Časově, vazebně, z hlediska zavazadel o víkendech. A měly by tvořit s ostatní VHD - zejména s vlaky - doplňující se systém. Což tedy nevím jak vznikne u "volné soutěže" bez koordinátora objednávajícího trasy.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6373
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 22:03:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus:
JHMD nepoužívá takt
Věřím tomu, že být trať Jindřichův Hradec - Obrataň na rozmezí třeba Ústeckého a Libereckého kraje a ne Jihočeského a Vysočiny, tak tam buď jezdí jen výletní vlaky nebo se jezdí v taktu.

Mates111:
Jenomže bohužel tarif je zřejmě nejslabší článek ČD.
Martin Zlivský by Vám jistě vysvětlil, že nejdůležitější jsou závady na infratsruktuře a jízdné má na cestující vliv skoro zanedbatelný.
(Martin snad malé rýpnutí odpustí.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 22:31:12    Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: „Takt: o příměstském "taktu" není sporu - spíše bych ho převedl do fáze "intervalové dopravy", což rozhodně není totéž.“

Pokud jde o to, aby se s nástupem špičky postupně zkracoval interval a nejčastěji se jezdilo kolem vrcholu špičky, toho lze dosáhnout i se zachováním taktu.

Např. na takových linkách 301, 701, 702 IDS JMK se z hodinového taktu v dopoledním sedle přechází postupně přes půlhodinu na 20 min. popř. až na 15 min. interval. A přesto zůstává zachován takt. I přes špičkové zkracování intervalu zůstává zachován spoj, který po celý den v každé hodině odjíždí ve stejné minutě, tak jako v dopoledním sedle. Např. na lince 301 v XX:27 z Králova Pole, na lince 702 v XX:45 z Brna, Úzké.

Na rozdíl od čistě intervalové dopravy, což je spíše věcí MHD, se to může hodit, pokud jsou další návaznosti „konstruovány“ pomocí ITJŘ.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 01:15:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 810 292-3:
To, co popisujete, NENÍ takt (i když si to zjevně myslíte), ale právě intervalový provoz. Intervalový provoz může mít posuny, ale také je mít nemusí. Jinak každá plně integrovaná doprava vždy vychází z nejsilnějšího článku a tím je centrální MHD. Pokud ne, je z toho paskvil typu SID.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 52874
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 01:36:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Slovo "nejdůležitější" přelep "slovem" nepominutelné (i když to částečně platí i o zbytku).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 719
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 01:58:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud se bavíte izolovaně o jedné lince, pak nemá smysl hovořit o taktu, jde obecně o nějaký interval. Takt existuje teprve ve chvíli, kdy v systému více linek jsou intervaly nastaveny buď shodně, nebo tak, aby delší byly celočíselnými násobky těch kratších. Pak se mohou přípojové vazby pravidelně opakovat. Z praktických důvodů se používá hodina a její části, i když v principu by se dal postavit takt třeba stominutový a intervaly na linkách 100, 50, 25 minut ... ale kdo by si to pamatoval?
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 21:04:10    Odkaz na tento příspěvek  

Uznávám, že když se podívám jen izolovaně na jednu linku, tak se může zdát, že tam žádný takt není, a jde skutečně o intervalový provoz, přičemž interval se ve špičku přizpůsobuje poptávce. Pokud si však odmyslím spoje, které ve špičku zahušťují interval, a podívám se jen na ty spoje, které tvoří ten výše naznačený celodenní „taktový základ“, tak se plně uplatňují všechny principy taktu. Např. návaznosti na zmíněnou linku 301 v Lipůvce (152+313 Kuřim, Blansko) nebo Černé Hoře (257 Blansko, Lomnice), samozřejmě za předpokladu, že i navazující linky mají podobný taktový základ. A v různých částech trasy navazujících linek lze zase nalézt další systémové návaznosti.

Uvádím to jako příklad, že pokud se vhodně zvolí jakýsi taktový základ, tak přizpůsobování dalším potřebám – v tomto případě špičkové zahuštění – už lze provézt prakticky libovolně a tím se co nejvíce přiblížit místním specifickým potřebám.

Pokud by se však rozbil taktový základ jedné linky, odnese to bezpočet dalších vazeb, které už se těžko podaří dát dohromady.

Něco jiného je, když se několik dopravců domluví na vzájemných návaznostech několika spojů jedoucích např. jednou denně/týdně, které vykrývají potřeby určitého specifického segmentu, ale úplně něco jiného je, pokud má vzniknout provázaný systém celosíťového charakteru.

Na druhé straně netrvám na tom, že v taktu musí být nutně vše, tak jak je někdy snaha to zavést u vlaků. Pokud někde poptávka na celodenní takt není, ať se tam tedy jezdí např. jen ráno tam a odpoledne zpět; zbytek dne se pokryje např. spojením s přestupem mezi linkami jedoucími v taktu po celý den – třeba i po jiné trase. Pak už zbývá ten zdánlivě nejmenší problém: rozhodnout, kde ještě celodenní takt ano a kde už ne. V praxi to bude problém největší – co člověk to názor.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 722
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 04. ledna 2010 - 21:44:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně, konkrétně ta 301 a navazující linky jsou hezkou ukázkou taktových vazeb.

Pokud není takt, pak to znamená, že přípoje budou ad hoc zajištěné jenom někdy / někde. To má význam u účelových spojů (např. pro zaměstnance konkrétní fabriky) pokud jsou nad rámec běžné obsluhy, která má být pro všechny.

ad "netrvám na tom, že v taktu musí být nutně vše, tak jak je někdy snaha to zavést u vlaků":
Já bych řekl, že v taktu by mělo být rozhodně vše, co v taktu být může. Tedy pokud se např. zahušťuje hodinový interval ve špičce, tak raději 60 - 60 - 30 - 30 - 60, než 60 - 40 - 40 - 40 - 60, protože ta druhá varianta udělá díru v taktu.
Pokud poptávka na celodenní takt není: tady je dobré rozlišit nějakou páteřní síť a obsluhu. V obsluze vesniček je potřeba respektovat takt nadřazeného systému, ale obvykle nemá smysl jezdit celodenně po hodině - prostě se v sedlech některé taktové polohy vynechají. Odnesou to jen cestující v relaci "díra" - "díra", kterých je minimum. Na páteřní síti je potřeba zohlednit význam daného spojení a přípoje - aby pro relevantní relace nevznikly složením těch vypadávek příliš velké mezery (příklad: pokud na linkách z A do B i z B do C vynecháme sedlový spoj s odjezdem ve XY hodin, tak ve spojení A - C vznikne díra o délce 3 taktových intervalů).
810 292-3
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.82.18
Odesláno Úterý, 05. ledna 2010 - 22:41:59    Odkaz na tento příspěvek  

Racek: obecně bych souhlasil.

„v taktu by mělo být rozhodně vše, co v taktu být může“

Hlavně je důležitá ta druhá část: co v taktu být může. A to nejen z pohledu toho, aby se v zájmu zachování taktu ve slabších časech nejezdilo zbytečně po prázdnu (i když v některých případech i to lze připustit jako užitečné pro zachování síťového charakteru), ale hlavně aby se respektovaly místní potřeby.
Když se např. ten účelový směnový spoj netrefí přesně do taktu a celková poptávka nebude na další spoj aby ten účelový byl nad rámec základního systému, tak nezbude než takt narušit a přizpůsobit se potřebám většiny.

K příkladu zahuštění hodinového taktu: myslím si, že tam kde se po větší část dne využije hodina, bude ve špičku nutná minimálně půlhodina (spíše ještě více), takže nějaké narušení základního hodinového taktu rozhodně nehrozí.

Ovšem tam, kde jako základní celodenní takt budou dvě hodiny bych už dobře zvažoval, zda je opravdu vhodné ve špičku prosté půlení základního intervalu aby vznikl poloviční takt, nebo zda není lepší zachovat jen tu dvouhodinu a zbytek řešit účelově.

A tam, kde by se celodenní takt nevyužil, bych k taktu páteřní dopravy navazoval jen spoje v sedle. Ve špičku jen s ohledem na místní potřeby.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 06. ledna 2010 - 00:14:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S taktkem nemáte v zásadě pravdu ani jeden. Vždy jde o poptávku. A ta si buď vynutí vyjímky, nebo ten spoj pojede prázdný.
To, co jste popsali, ale není v principu takt, to je intervalový provoz. Na tohle je tu docela expert Kordis, byť by se mu nechalo ledacos vytknout, ale snaží se.
Zato ROPID, SID - to běs a hrůza. Něco odpornějšího snad ani nemůže existovat. Je to tedy o principu nebo o lidech. Já bych osobně řekl o osobních schopnostech věcně znalých.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6383
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 06. ledna 2010 - 21:31:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus:
Chápu, že přiznání, že takt je v lecčems dobrý, je těžké a tak se snažíš to překroutit na "intervalový provoz", ale je to nesmysl, resp. nepatřičené slovíčkaření nemající v odborné litratuře oporu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 831
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 07. ledna 2010 - 11:39:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Ono jde o to, jestli je zavedenej takt, nebo "takt". Pokud jde o hodinový celodenní interval (ve špičce posílený na půlhodinu, popř. dopoledne s jednou vynechávkou), který si lidé snadno zapamatují a nabízí jim v každou hodinu rovnocenné přestupy, atd. tak je to atraktivní. Navíc z hlediska provozu je v tom aspoň řád - viz třeba křižování furt ve stejném místě.
Fandím - na méně vytížených tratích - dvouhodinovému taktu, pokud bude vhodně zvolen (=aby nejel vlak pro žáky v 6 a pak až v 8). Dobrý je i proklad i dvou vrstev ve 2-hodině, římž vyznikne mezi vytíženějšími centry celodenní hodina (myslím, že toto řešení je pro české prostředí nejvhodnější).
Důležitá je podle mého návaznost a to nejen vlak-vlak, ale i vlak-bus.

Co se mi ale opravdu nelíbí, je styl, jaký byl zvolen v JČK - všude dvouhodina (bez ohledu na frekvenci) a to o víkendech ještě na lukrativních relacích očesaná na 4-ti hodinu. Vše bez jakéhokoliv ohledu na cestující (= špatně zvolené doby, žádné přestupy, silná nabídka jen v "lukrativních" relacích typu Dívčice-Číčenice,nevhodná kapacita souprav, zneužívání dálkovky (ne proklad dvou vrstev, ale faktické nahrazení jedné vrstvy druhou bez ohledu na zbytek obcí). Navíc v JČK se můžeme setkat i s krajem obědnanou "konkurencí" v podobě na stejno jedoucího busu a vlaku.

To je tedy rozdíl mezi přístupy k taktu - a nemyslím si, že by třeba ROPID patřil k té druhé skupině.
ICQ: 338-873-999
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2945
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 07. ledna 2010 - 12:31:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Lžeš. ROPID není nijak skvělá organizace, ale je to jeden z nejlepších koordinátorů VHD v ČR. Kór když si uvědomím, jak se do toho serou politici.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 52938
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 07. ledna 2010 - 12:42:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

LDM:
Ne čtyřhodinový, ale šestihodinový nebo osmihodinový takt je na 190 a 220. Vynechány na čtyřhodinu jsou jiné trati, tedy např. 194 do Krumlova a Volar (v létě, kdy je na ní provoz oproti zimě omezen).
Zatímco na lukrativní Tejnce a Netoličce je dvouhodina celotýdenně.

Jihočeský jízdní řád stojí za důkladné prozkoumání. Bohužel ne jako příklad, jak by se to dělat mělo.
Ono kdyby se udělala dvouhodina, v tragických úsecích občas naředila a v lukrativních naopak zahustila (dle potřeb, ne dle taktu), tak by to systém až tak špatný být nemusel. Jenže tato myšlenka byla pojata po jihočesku.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2767
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 07. ledna 2010 - 15:33:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"ROPID není nijak skvělá organizace, ale je to jeden z nejlepších koordinátorů VHD v ČR"

Není. Jím organizovaná doprava má spostu nedostatků:

- Přehnaný důraz na zastávkové spoje má za následek katastrofální pomalost veřejné dopravy, zejména autobusové.
- Odmítání zrychlených a účelových posilových přímých špičkových spojů (které jsou u jiných organizátorů celkem běžné, a které jinde usnadňují denní dojíždění), má za následek praktickou nepoužitelnost PIDu pro denní dojíždění v určitých směrech.
- Nevhodné požadování vozidel s převahou míst k stání i na delší trasy, v kombinaci s pomalostí a vysokým počtem přestupů způsobuje, že je PID odpudivou sockou. Odpudivější než jinde.
- Nezvládání špiček na frekventovaných trasách a upřednostňování sedlových vzduchovozičů před kulurním řešením špiček má za následek, že většina spojů je ve většině trasy málo vytížená, ale většina lidí jezdí vestoje přeplněnými spoji.
- Nadměrná preference kolejové dopravy, a systém zdlouhavých přestupů i ve špičkách má za následek, že značná část lidí hlasuje volantem vlastního auta. (Osobně znám množství takových "denních dojížďáků", které pomalé ROPIDí ultracouráky vyhnal z autobusů do aut.)
- Výše uvedené a další nevýhody, nedomyšlenosti, a šotoušství hlavounů PIDu v důsledku vedou k tomu, že z míst vzdálenějších od Prahy dál než několik km, jsou pro denní dojíždění použitelné jen vlaky, linky SID, a auta.
- Kruhový pásmový tarifní systém je nevhodný pro větší území. Je z principu nekompatibilní s jakýmkoli rozumným systémem pro zbytek kraje.

Jediné, co hovoří pro PID, je že SID je z celkového pohledu ještě horší. Chyby, nevýhody, a hlouposti SIDu jsou četné a zřejmé, jejich výčtem se nyní nebudu unavovat.

V některých ohledech ale je SID daleko lepší než PID. Třeba v tom, že silné přepravní proudy víceméně zvládá jak kapacitně, tak hustotou spojů, komfortem i rychlostí. Rozhodně je zvládá dramaticky lépe, než PID. Tyto typy linek přitom jsou pro systém SID většinou ziskové, na rozdíl od PIDu, který pro ziskovost, ztrátovost, a potřebu dotací používá ekonomicky zcela chybné vzorce. Výsledkem jsou hrozivé ztráty PIDu a nepřiměřeně vysoká dotační náročnost úplně všeho.

Nebýt vysoké spoluúčasti obcí a firem, tak by se PID zcela rozsypal. Za ty spousty peněz, co se z různých stran do PIDu nacpou, je úroveň PIDu, zejména z pohledu denního dojíždění, těžký propadák.
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Čtvrtek, 07. ledna 2010 - 22:50:24    Odkaz na tento příspěvek  

prosil bych reakci karlhause na můj příspěvek.
kde jsou bus dopravci?
pardubice nejsou rozhodně žádná díra, přesto je téměř nerealizovatelné si vyrazit o sobotu nebo v neděli na jeden den na lyže.
nejbližší hory jsou orlické hory a východní krkonoše - do 100 km. přesto je paradoxem, že střediskem s nejrychlejší dostupností, navíc s jen jedním přestupem, je branná v jeseníkách(2h3min/143 km), stejným spojením je ještě dostupná ramzová(2h22min/155 km)-dopravce čd.
opravdu by nebyla během zimy poptávka po takovém spojení?
nerozumím logice linky ledeč nad sázavou-janské lázně. proč odjíždí v sobotu z janských lázních tak brzy? podobně nevhodné v neděli
proč neexistuje přímá linka hradec králové - východní krkonoše(pec p.sněžkou, eventuelně j.lázně)?
proč neexistuje rozumná návaznost na linku hradec králové deštné od pardubic?
proč sezónní linka č.třebová-ústí nad orlicí-říčky není koordinovaná s příjezdem R od pardubic do ústí n. orl.?
proč není jakákoliv návaznost, když chybí přímé spojení?
pozn. abychom se nehádali o tom, co považujeme za středisko, tak jsem vložil za požadavek lanovku.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 540
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 08. ledna 2010 - 06:18:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pv: Pokud nedostávají autobusoví dopravci žádnou dotaci, pak nechápu Vaše stesky potom, že nejsou žádné spoje z Pardubic do hor. Ono totiž dnes mnoho nových autobusových linek nevzniká, protože se to prostě jen těžko vyplácí. Jinak i Vy můžete koupit autobus a začít jezdit, nikdo Vám nebrání....

Jediná šance jak získat linku do hor je zatlačit na město, popř. kraj, aby takovou linku vytvořilo. Např. v případě České Lípy se letos poprvé podařilo rozjet linku do Jizerských hor (Bedřichov, Ještěd), ale muselo to zorganizovat město.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 09. ledna 2010 - 00:41:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad pv:
Je směrováno na mne, odpovím, byť budu v něčem opakovat Matese111:
1) Pardubice spadají pod Veolii, ta prostě dálkové linky jezdit nechce - jezdí jen dotáč v ZDO, ale všem ostatním hází klacky pod nohy. Přál bych Vám vidět omezující podmínky Pardubického kraje.
2) poptávka po spojení určitě je, ale pokud preference kraje o víkendu jde jen a pouze do vlakové dopravy a platí bod 1), pak pohledejte dopravce, který tohle zkousne
3) linka 600660 jezdí podle osvědčeného vzoru: výměna týdenních turnusů - a divím se, že Veolia tuto linku stále ještě provozuje - viz bod 1)
4) tuto frekvenci zajišťují brněnské spoje, v Hradci dnes není dopravce
5) Deštné - protože koordinátor - hlavní je vlak, o víkendu není bus dotován (výsledek dotace jen jednoho typu VHD)
6) Říčky - viz bod 5) a navíc preference spojení Letohrad - Králíky (Bůh ví proč)

Navíc ani na jednu lokalitu nemůžete počítat ani po otevření dálnice se soukromníky z Prahy. Do Hradce jezdí vyzobka SA, do Pardubic dotáč rychlíky. Jediného, čeho se dočkáte příští zimu, bude dálkový bus Praha - Pardubice - Litomyšl - Uničov - Rýmařov - Karlova Studánka - Krnov. Tzn. na hory zase jen přímo na Ovčárnu.

Předpokládám, že Vás moje odpověď nepotěšila, ale to je nevýhoda Pic na hlavním železničním korytoru. Až MD zruší dotaci rychlíků, tak velmi rychle dojde k obnově i Vámi požadovaných relací. Zatím to není možné, Pice nejsou občansky Praha, aby něco takového utáhly komerčně a zároveň konkurenčně oproti 100% dotované dopravě.
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2459
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 09. ledna 2010 - 08:12:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus

Pardubice spadají pod Veolii


Ono se také ve všeobecném nadávání na desetiletou smlouvu krajů s ČD nějak ztratilo, že podobné smlouvy bez VŘ podepsaly kraje s autobusovými dopravci, Pardubický kraj nevyjímaje.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1721
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 09. ledna 2010 - 09:33:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Á panu Karlshausovi je opět trnem v oku firma SA. Co proti nim máš? Že jezdí v taktu a poskytují většinou lepší služby než ostatní?

Mne spíš napadá, že ti dosti vadí, že vcelku pochopitelně vystrčí ty firmy, jejichž spoje jezdí jednou, až dvakrát za den v lichém, nebo jen v sudém týdnu ve dnech školního vyučování. Nebo v ještě lépe v den pracovního klidu, není li následujícím dnem den pracovní.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1722
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 09. ledna 2010 - 09:35:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jeden dotaz: Jak to, že soukromníci nemají mezi Prahou a Hradcem šanci, když tam jezdí dle tebe vyzobka SA? SA je snad státem vlastněný, nebo dokonce státní podnik?
Thijsvanleer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 09. ledna 2010 - 10:44:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

když tam jezdí dle tebe vyzobka SA
tak byt Karlshaus plácá zpravidla naprosté nesmysly (proto na něj vůbec nereaguji), tak v tomto má částečně pravdu. Byť služby poskytuje SA asi o něco lepší (promítání filmu v noci je fakt příjemné, když chcete spát), jeho takt je trošku kulhající, neb nulová osa mu nic neříká, takže provázanost s něčím jiným neexistuje. Takže si vyzobnul a na systém kašle. Ovšem si myslím, že v konečném součtu VHD prohrává, co udělal s Libercem, když dumpingem zničil ostatní? VHD se stala v podstatě nedostupnou v exponované dny, pokud jste si nezajistil 5 dní dopředu místenku. Na Praha-Hradec musí prodělávat (průměr nějakých 15 lidí na spoj výdělečný asi moc není), tak opět nasadil dumping a výsledkem je, že prodělává nejen SA, ale i všichni ostatní. A jelikož ti ostatní asi nemají příliš jiných zdrojů na rozdíl od SA,jak financovat komerční spoje, tak se dočkáme buď zhoršení DO na linkách z Náchoda, Dobrušky, Rychnova, Žamberka, nebo kraje budou solit o dost více peněz. A pro ty linky, co jsem jmenoval, vaše přirovnání co se týče provozních dní,neplatí
Wokodobe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 188
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 09. ledna 2010 - 11:02:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně tak. Zaznělo to tu už mockrát, ale někteří jsou asi hluší (zde slepí).
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1724
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 09. ledna 2010 - 11:13:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže díky tomu, že SA mezi Libercem a Prahou nezvládá v exponované časy, tak tam místo pro ostatní JE a nejezdí tam tedy jen SA. Čímž jejich dumpingovou politiku příliš neschvaluji. Ale na druhou stranu, cena 80 kč/za 95 km mezi Prahou a Libercem mi dumpingová zase nepřijde. Ovšem ta jejich kreditová za 50 kč už dumping je.

Na druhou stranu, SA mezi Prahou a Hradcem zas tak dlouho nejezdí, aby se dalo hovořit o propadáku.

Jinak mezi námi, kvalitní a plně vyhovující VHD mezi Libercem a Prahou bude jen tehdy, bude li postavena nová trať mezi Libercem a Prahou, pokud možno přes Jablonec nad Nisou. Jenže tohle je těžké sci fi. Obvšem dal bych tomu přednost před tunelovou tratí Praha - Beroun, protože tam když se opraví trať, zvýší se rychlost mezi Řevnicemi a Prahou na 120 km, dosadí nové zab. zař., tak spolu s modernizací zbytku trati do Plzně včetně nového tunelu u Ejpovic to na JD 1 hodina 10 minut mezi Prahou a Plzní bude bohatě stačit. A o takové jízdní době vlaku do Prahy si mohou liberčtí jen a jen zdát a přitom jsou od Prahy daleko jako Plzeň.............
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 09. ledna 2010 - 12:28:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Jenže ostatní těžko budou jezdit Pha-Liberec jen v exponované časy. Navíc tu není jen Liberec. Někdo chce do MB a jiný zas v MB přestoupit na Č.Lípu, apod.
Tu relaci Pha-HK moc nechápu. Na jedné straně je SA vyzob a zároveň v jejich spojích jezdí v průměru 15 lidí... Jak tomu mám rozumět? Hlavně, že po zavedení různých nových vlakových spojů (nově Os do Milovic) všichni HNED řeší obsazenost a následně by spoje HNED zrušily.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6388
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 09. ledna 2010 - 12:35:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram:
přednost před tunelovou tratí Praha - Beroun, protože tam když se opraví trať, zvýší se rychlost mezi Řevnicemi a Prahou na 120 km, dosadí nové zab. zař.
Obávám se, že je to s ohledem na současné normy a požadavky obyvatel neprojednatelné. Nějaké dílčí změny by možná šlo udělat jakožto údržbu, ale na ní zas určitě nebudou peníze.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Thijsvanleer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 09. ledna 2010 - 13:11:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no já nevím, asi se managment SA s HK přepočítal.Zkuste někdy sledovat jaho on line předprodej a uvidíte. Už před tím nabídka mírně převyšovala poptávku. Jeho vize Brno - Ostrava (2h interval) mě taky mírně pobavila. Leda že by chtěl omezit linku do HK a vozy použít na ni.

Jinak teď už další dopravce na trase do Liberce je, i když o jeho "čistotě" mám stejné iluze, jako o SA.

Co se týče případné trati do Lbc, myslím, že to je v řádu scifi. ale příliš tomu zase tak nerozumím
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1725
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 09. ledna 2010 - 14:55:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Obyvatelstvo Černošic, Řevnic a ostatních přerostlých vesnic těžko může mít vliv na uvedení trati 171 do lepšího stavu v současné stopě. Tj. kdyby se SŽDC rozhodla trať 171 opravit (a hlavně měla peníze), tak ji nějací černošičtí miliardáři mohou být ukradení.

Mezi námi, zab. zař. se stejně časem bude muset vyměnit a totéž platí o kolejích. Ty prostě dodělávají. Zejména kolejnice jsou kaput.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6390
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 09. ledna 2010 - 16:49:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram:
V Úvalech ani nemusí být miliardáři a jak to tam vypadá ...

Vliv samozřejmě mají už jen tím, že tam žijí a mají své domy, čímž je jaksi automaticky třeba i při optimalizaci v současné stopě řešit hlukovou zátěž, ...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1726
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 09. ledna 2010 - 17:02:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oprava ale není optimalizace. Řešily se snad při opravě úseku trati 171 od portálů vinohradských tunelů ke zhlaví výhybny Vyšehrad celkem oprávněné stížnosti na hlučnost projídějících vlaků? Nebo dokonce se přijalo opatření v podobě výstavby protihlukových stěn? Že jsem si nevšiml.

I když by lidem v nuselském údolí mohla SŽDC vyjít vstříc alespoň občasným přebroušením kolejnic, tak ani tohle............
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2769
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 09. ledna 2010 - 20:22:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Při opravě se žádné vlivy na životní prostředí neřeší.
Kdyby se na 171 udělala modernizace zabzař jako samostatná stavba, a po jejím ukončení se vše ostatní od kolejišť přes peróny až ke stavbám jen opravilo, tak se námitky typu vliv na životní prostředí můžou legálně ignorovat.

Optimalizace je formálně něco úplně jiného než oprava. Při ní už se eko"teroristické" námitky jen tak ignorovat nedají, protože musí být nejen stavební povolení, ale i posouzení vlivu na životní prostředí a územní rozhodnutí
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6392
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 09. ledna 2010 - 22:41:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram:
Oprava ale není optimalizace.
Odopvím citací svého dřívějšího příspěvku:
Nějaké dílčí změny by možná šlo udělat jakožto údržbu, ale na ní zas určitě nebudou peníze.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 541
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 09. ledna 2010 - 22:53:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu Liberci. Oni to někteří neradi vidí, ale když se člověk podívá, kolik spojů Praha-Liberec jezdilo předtím než přišli SA a nyní, tak zjistíme, že on ten rozdíl moc velký není. Jenomže zatímco ostatní dopravci praktikují často sardinkovou metodu, při které dostanou do autobusu co nejvíce lidí, tak SA stojící cestující prostě odmítá. Navíc jsem přesvědčen, že s příchodem SA vzrostla kultura cestování na této lince, což přilákalo nové cestující, což má ovšem za následek, že se někteří do autobusu nedostanou...

Jinak co se týká trati na Liberec, tak moc nevěřím tomu, že by bylo reálné, aby byla plnohodnotným konkurentem autobusu, protože to by se ta trať musela udělat úplně nová a poslední nová trať v ČR byla v padesátých letech minulého století trať Brno-HB... Takže asi tak...
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 10. ledna 2010 - 11:55:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podívám-li se v Černošicích na skladbu obyvatelstva v okolí tratě 171, tak mohu konstatovat:

1) vlakem nejezdí, neb minimálně medvěd je podstatně pohodlnější než narvaný smrdutý žabotlam.
2) železnice je obtěžuje jako taková, protože jsou na ní přejezdy
3) jejich vliv je takový, že než by připustili obtěžování stavebním hlukem, tak raději zařídí přesun příslušných peněz jinam, jen aby doma měli klid
4) o PHS zkuste v Černošicích jen promluvit a je oheň na střeše. Nikdo nebude koukat do protihlukovky rád - tihle lidé už vůbec ne. Na zvyšování rychlosti a tím i hluku zapomeňte.
5) železnice je těmito lidmi brána za zlo, které je ZATÍM tolerováno. Ale jenom zatím. A nedělejte si iluze, že šotouši a vlakomilové něco svedou. Pokud si to někdo myslí, netuší proti komu stojí.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1735
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 10. ledna 2010 - 15:50:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Kdybys aspoň nepovídal úplné nesmysly.........

Lidé z Černošic samozřejmě vlak využívají. Těch skutečně bohatých, kteří do vlaku nikdy nevlezou, zase tolik není. Těch ostatních je daleko víc, ale nejsou tolik slyšet a ale zato jsou vidět zejména na obou černošických zastávkách. Takže asi tak. Jinak o PHS nikdo nemluví.

I kdyby se ta černošická squadra nadměrně bohatých a vlivných usnesla, že trať v Černošicích nechtějí, tak jim to bude prd platné. Mohou maximálně jen tlačit na to, aby vznikl tunel mezi Berounem a Prahou a pak aby se veškerá doprava mimo příměstskou přesunula do tunelu. Jinak v podstatě nic, protože i černošická squadra nadměrných boháčů by se mohla dostat do křížku s ostatními vlivnými společnostmi a lidmi. Nemysli si, i za společnostmi, jako je ČD Cargo a OKD doprava, které i nadále hodlají vozit mezi Prahou a Berounem nákladní vlaky, stojí lidé, kterým není radno se stavět do cesty. Kdyby kupříkladu pan Bakala zjistil, že nějaká černošická zbohatlická přiblbla brání jedné z jeho společností v podnikání, čili omezují jeho zisky, tak to by byl potom tanec. To si černošičtí nedovolí. Ale na to, aby zazdili jakékoliv vylepšení trati 171, krom oprav, na to páky mají. Takže prognóza je celkem jasná a už se to tu probíralo: Co se neschová pod pojem oprava, tak holt asi nikdy nebude............
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 10. ledna 2010 - 17:48:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram:

Pokud to jasně nevyznělo, tak znovu. Já nemluvím o běžných občanech Černošic, co vlak samozřejmě používají, ale o těch, co medvěda považují za to horší vozidlo, které mohou ničit v pražské solance.
A ti už se o svůj klid dokáží postarat. A pokud by se jim nějaká "oprava" nezamlouvala, tak nebude ani ta. Co jsem jen zaslechl, tak jeden z oněch vlivných se vyjádřil, že poslední oprava přejezdu v Černošicích je skutečně ta poslední a pokud on nepojede alespoň na měsíční dovolenou, tak nic takového se opakovat nebude. (Pro neznalé: objíždka byla 18km superšoustkami a pro znamenala na tři měsíce každou cestu o půl hodiny více).
O Bakalu nemám obavu, ten tam má mnoho svých přátel, za nimiž jezdí. A brzy se mu vrátí kámoš z JAR, vila už zase ožívá.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1738
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 10. ledna 2010 - 20:30:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevyznělo to tak.

Jinak nezapomeň, že přátelství v těchto kruzích je takové podivné přátelství a obvykle skončí tehdy, když jeden druhému začne v jeho zájmovém teritoiu překážet.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2770
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 10. ledna 2010 - 20:47:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"jeden z oněch vlivných se vyjádřil, že poslední oprava přejezdu v Černošicích je skutečně ta poslední a pokud on nepojede alespoň na měsíční dovolenou, tak nic takového se opakovat nebude"

Tento nafoukaný přiblblík bude po určitém čase muset jet na měsíční dovolenou, aby před ostatními podobnými přiblblíky neztratil tvář. Skutečně nezbytné opravy se v reálné praxi zkrátka udělají, a podobná hovada se můžou stavět třeba na uši.
Ondřej Maňák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.93.9
Odesláno Středa, 17. února 2010 - 16:03:21    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den,
píšu diplomovou práci na téma Vyrovnávání výkonů mezi Českými drahami a jejími partnery a hledám pro tuto problematiku informace.
Nevíte náhodou někdo z Vás o nějakém informačním zdroji? (knihy, odkazy, cokoliv) Děkuji za odpověď
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 916
Registrován: 4-2007
Odesláno Středa, 17. února 2010 - 21:01:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím Vás, nevíte někdo, kde najdu v SJŘ R 890/1 a 892/3 ŠUMAVA v úseku České Budějovice-Nové Údolí, měl by být na 707, ale tam není.