K-report
 

Archiv do 24. února 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Tratě v Ústeckém kraji » Archiv do 24. února 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Čtvrtek, 11. února 2010 - 18:12:54    Odkaz na tento příspěvek  

No jsem rád, že jsem si dneska odpustil ty Pardubky, páč jak sleduju babitron tak 114 spíš nejezdí jak jezdí. No jo holt Doksany hlásí na chmi 2 cm nového sněhu...
Už mě to sere ta zasraná SŽDC není schopná zajistit sjízdnost tratí, jo transformace dráhy jak fík. A ČD místo aby si duply tak jí v tom podporují což nemohu přenést přes srdce.Dříve dráha kiksla až jako poslední a dnes je v řiti a hodně dlouhou dobu. Jo tenhle rok, když spolehlivost dopravy se blíží limitně k nule, přijde dráha o nejvíc cestujících. Jakmile u nás napadne poprašek tak běžím na bus. Tahle vypadá likvidace železnice v přímém přenosu. A to se nesmím rozčilovat, ale nejde to nevidět.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2115
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 11. února 2010 - 22:40:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele Libochovičáku, chtěl bych tě vidět na místě nějakýho dispečera nebo na traťovce, co bys v takovym počasí dělal. Z tepla se to kecá hezky ...
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2525
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 11. února 2010 - 23:29:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Drn: to i já tsm jezdím rychleji .
Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 237
Registrován: 5-2009

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 12:21:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo má zájem vidět(fotit) brousicí soupravu(SPENO) v akci.Od 22.2 do 28.2 bude odstavena v ŽST.Ústí sever 203 koleji.Jinak podle plánu maji být noční vyluky(broušení)Ul. Sever - Povrly a Povrly stanice.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7303
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 13:58:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tm: No sorry, v takovym počasí bych už nedělal nic, protože bych měl rozestavěný zásněžky z podzima. To je neuvěřitelný todleto. Škoda že na dráhu není takový tlak politiků, médií a kamionových dopravců jako na silnice. Představa že by silnice II.třídy byla tejden nesjízdná je prostě absurdní. Trať ne lokálního významu však klidně zůstane.
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Pátek, 12. února 2010 - 17:37:18    Odkaz na tento příspěvek  

Navrhuji pro SŽDC sehnat bič, který by ji donutil zajistit provozuschopnost dráhy. Tím bičem by bylo zavedení Bonus malus systému. V případě kdy manažer infrastruktury způsobí škodu dopravcům (zpoždování, odříkání spojů) by se v dopravci vracel poplatek za dopravní cestu, uhrazení náhradní dopravy. A v případě zasekaní dopravní cesty na vině dopravce (porucha loko na trati) by dopravce platil penále manažerovi infrastruktury v našem případě SŽDC.
T_m: no to já tebe taky. Já tohle vždycky řešil místo pochrupování a hulení na stavědle popadnutím koštěte a lopaty klidně ve tři čtyři hodiny ráno. Samozřejmě se našli lidé, co jim to nešlo pod fousy, páč ten mladej cucák jim tam kazí morálku.

Ještě k těm silnicím a k cestářům, kámoš jim montuje do aut navigaci-ted to prý letí a to bys nevěřil, jak někteří řidiči nadávají, že se už nemůžou zašívat, protože je to hlídá. Povídal našli se i borci, kteří to odštíply, podnik jim to pak nechal proplatit.
Sebu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 10-2008
Odesláno Sobota, 13. února 2010 - 11:04:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No pánové musim konstatovat že máte recht.Letos je konečně po pár letech normální zima jak má být a SŽDC je v řiti,a dost často.Serou na zásněžky,propustili spousta lidí že to zvládnou ext. firmy a je to jak to je.Ten bonus/malus by se zavást měl.Včera sem se vrátil z dvoudení vlakocesty po "říši" na západ od nás a musim konstatovat že ač už neprovozujou "totální nasazení" tak to maj vychytaný.Projížděl sem Lindau - Norimberk - Furt a i v nejzapadlejších prdelkách byly po dvoudením a stále pokračujícím sněžení odhrnuté peróny,šmejdily všude ruzné mini traktůrky a frézy,a ohřev vexlí fungoval a ohříval jak měl.,takže nabyl problém ani na křížo,ani v odb.stanicích.Poprvé v životě sem viděl sníh cca 20 čísel nad hlavou kolejnic v hlavních kolejích stanic,až tam vlastně vozidla vyfrézovala profil spodku mašiny.No a největší spožďo bylo 20 min. že se nějak nechtělo zafoukanému autom.spřáhlu spojovat a ty dvě jednotky do sebe v Immenstadtu bušily jak při sexu :-)
132
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.40.58
Odesláno Neděle, 21. února 2010 - 18:49:41    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý večer,dnes jsem se dozvěděl,že kozí dráha se opět rozjede v letních měsících a možná bude pokračovat i nadále v pravidelném denním provozu faktem je,že zvláštní vlaky které,zde jezdily v době od října 2009 až prosince 2009 byly opravdu plně obsazeny i někdy cestující museli jízdu obsolvovat ve stoje.Je mnoho cestujících,kteří by se na tuto trať velice rádi vrátili,pokud jedou směr Teplice,aby nemuseli při autob.dopravě několikrát přestupovat.Uvidíme jak se tomu postaví naší nepřátele železnice z Ústeckého kraje - viz p.Šulc.
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.7.85
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 10:12:32    Odkaz na tento příspěvek  

Kozina je věčný téma a bude do doby, dokud předmětní lidi budou vlastnit předmětný pozemky. S tím se prostě musíme smířit. Proč se téma zrušení koziny zase otevřelo? To je jednoduchý: jistí nejmenovaní se dohodli s vedením naší armády, že zatlačí na armádní dopravu, aby souhlasili se zrušením koziny. Jenže je tu jeden zásadní problém, kerej si neznalí vojenský úředníci, politici a lobysti neuvědomujou: Tisá není jen zájmový prostor naší armády, ale hlavně nata a díky tomu to už není jen interní záležitost naší armády, takže nestačí souhlas českýho zkorumpovanýho úředníčka, na kerýho se všichni ústečtí majitelé předmětných pozemků upírají. Až tohle pochopí a uvědomí si, že úředníky v natu taxnadno nazkorumpujou, budou rádi, když pozemky prodají za cenu, za kerou je koupili a na kozině se bez problémů může rozjet i osobka v zdo. Jó když jsou chlapcí blbý a nedokážou si ani zjistit informace o trati, na kerý chtěj vydělat ...
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.7.85
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 10:25:26    Odkaz na tento příspěvek  

Dokud byla Tisá jen výcvikovým prostorem liberecký chemický brigády, bez problémů armáda se zrušením koziny souhlasila, ale ve chvíli, kdy si Tisou vybralo nato jako svoje prestižní cvičiště, musela naše armáda svoje stanovisko změnit, protože jsme jako členové nato k natu něčemu povinni a zachovávat tratě k zájmovým prostorům nata je jedna z těch pro někoho nemilejch poviností, je mi líto.
Ať si trio šulc, franc, raška zajedou do nata a přesvěčí je o tom, že tisou jako svoje cvičiště nechtějí (můžou jim třeba nabídnou lepší prostor, protože si nedokážu představit, že by na natu stačila tučná obálka nebo bububu jako u nás) a můžou se těšit na zhodnocení svých vkladů do pozemků kolem koziny.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2084
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 13:01:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Lemrouch: A to jsou které pozemky - konkrétně prosíme....
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.6.102
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 14:09:41    Odkaz na tento příspěvek  

Lituji M_k ... všechno zapřu :-) Kdo touží si tuto informaci, kerá mu bude stejně k ničemu, zjistit, může si to zjistit sám. Jinak to ode mě berte třeba jako tlachání o ničem a šíření poplašné zprávy. Já vím svý a to mi stačí. Jinak všem vřele doporučuju mi buď nevěřit anebo se s tím, že mi věří, nikde nešířit.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2086
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 14:18:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dle očekávání....

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz www.bezdruzickalokalka.cz

Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.175.203
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 14:30:33    Odkaz na tento příspěvek  

Díky za zprávu " 132 ".

Podávám odkaz na web pro ty, kteří mají zájem o infa kauzy Kozí dráha - která jsou aktuálně medializována v děčínském Principu a na tomto webu.
http://decaneprotiprutahu.blogspot.com/
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.6.102
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 14:39:38    Odkaz na tento příspěvek  

Navíc se tu v žádným případě nehodlám pouštět do dokazování, že ten či onen majitel předmětnýho pozemku je spřažen s tím či oním politikem, páč je samozřejmý, že žádná veřejně známá osoba nemá pozemky napsaný na sebe, páč by to znamenalo pěknej skandál.
Pokud mi někdo zodpoví odpovědi na tyhle otázky, uvěřím, že se mýlím, že uvedený trio to myslí dobře, páč věří, že odstranění koziny z povrchu zemského vyřeší státní finanční potíže a vše, co jsem si zjistil, zapomenu.
1) proč se pátá varianta přivaděče vytáhla na povrch až po snaze zrušit kozinu
2) proč neexistuje žádná studie natož projekt, řešící pátou variantu přivaděče (docela by mě zajímalo, jaxe mžp mohlo vyjadřovat k něčemu, co neexistuje ani na papíře)
3) proč jeden z důvodů zavření koziny byly schnilý pražce na obou zhlavích v Telnici a na trati mezi Telnicí a malým chvojnem, když na jednom zhlaví v telnici jsou pražce ocelový a na druhým úplně nový dřevěný, z kerejch ještě teče dehet a na trati jsou všechny pražce z betonu.
4) proč nechtějí ani slyšet o variantě přivaděče podél trati.
5) proč nikdo nedokáže upřesnit, jak a kde má bejt přivaděč v děčíně zaústěn
6) proč ...
já myslím, že to stačí ...
Ach jo!
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.175.203
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 15:32:11    Odkaz na tento příspěvek  

S Lemrouchem vůbec nemá cenu se zabývat, jeho otázky jsou tak ubohé, naivní, neboť konkrétní údaje již byly tolikrát medializovány ve vlastně jeho všech bodech včetně projektu - zejména bod 2 a další a další,- naprostá zmatenost.
pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.175.203
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 15:36:11    Odkaz na tento příspěvek  

Pro K 132 -
na začátku měsíce března proběhne jednání MD,MŽP,MO z dúvodu realizace některé z možných variant v Dč.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 738
Registrován: 11-2008
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 17:29:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážený pane Davide,

v reakci na Váš e-mail tiskové mluvčí Ústeckého kraje Mgr. Hanáčkové bychom rozhodně chtěli vyvrátit spekulace o účelovosti podávaných informací týkajících se ceny drážní dopravy. Vždy poskytujeme přesná čísla, která máme aktuálně k dispozici od dopravce.

Ve výsledné verzi smlouvy na rok 2010 je uvedena průměrná cena dopravního výkonu v našem kraji na 1 km 121,33 Kč, průměrná tržba v Ústeckém kraji se předpokládá na 1 km 23,97 Kč a potom k úhradě zbývá průměrná ztráta z provozu dopravce na 1 km 97,36 Kč. Na celém území kraje se uplatní tyto průměrné hodnoty, rozdíly mezi vozidly se nezohledňují. Ze strany ČD je vyčíslení těchto rozdílů mezi vozidly velmi problematické.

Dále jsme v určitém stádiu přípravy smlouvy na rok 2010 (cca v červenci 2009) měly původně ceny propočteny dle oblastí. Tak tedy např. na oblast Šluknovska (kde víte, že prakticky jezdí jen ř.810 + 814) byla odhadována cena na 1 km 119,36 Kč, tržba 15,67 Kč a ztráta pak tedy 103,62 Kč/km.

Vámi uváděné údaje pro řadu 163+3bdt, či řadu 471 rozhodně nemáme od ČD k dispozici.

S pozdravem


Ing. Jakub Jeřábek
vedoucí oddělení dopravní obslužnosti
tel.: +420 475 657 527
e-mail: jerabek.j@kr-ustecky.cz

Krajský úřad Ústeckého kraje
Odbor dopravy a silničního hospodářství
http://doprava.kr-ustecky.cz


-----Original Message-----
From: lucasodavid@seznam.cz [mailto:lucasodavid@seznam.cz]
Sent: Tuesday, February 09, 2010 10:45 PM
To: Hanáčková Magdalena
Subject: 119 Kč za/vkm na trati 084

Dobrý večer

Tak taková lež se vidí málokdy, že je někdo schopen tvrdit, že za sólo motorový vůz řady 810 kraj zaplatí 119Kč. Za 100Kč/ vkm jezdí klasické vícevozové soupravy, které jsou taženy lok. řady 163 a za 135Kč/vkm nám jezdí city Elephanty, takže pochybuji zcela o tom, že vaše údaje jsou pravdivé, ba dokonce si myslím, že jsou zcela zkresleny a novinářům, kteří vidí vlak možná z dálky jsou předhozeny zmanipulované údaje. Ti to pak s velkým nadšením šíří dál.

S pozdravem

Lukáš David


Tak tady trochu korespondence s Vašimi představiteli: Jestli je pravdivá cena přes 100Kč na Vkm za 810, tak to je prasárna od ČD.

Jinak se omlouvám za míchání se do vašich železničních problémů..


Ad. 132: Zcela, opakuji zcela nesouhlasím s přivaděčem po tělese trati 132: Nová dálnice by nám jaksi zlikvidovala obnovující se biotop Krušých hor.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1673
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 20:38:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem rád, že anonym tohle zveřejnil .

Čísla za autobusovou dopravu (smlouva s VTT, sro) je pak na webu kraje. Cena za dopravní výkon se pohybuje kolem 35 Kč/km, odhadované tržby kolem 14 Kč/km, tudíž dotace cca 21 Kč/km. Trochu rozdíl proti 97 Kč/km u ČD. A vysvětluje to, proč mezi Jílovým a Děčínem mohou jezdit ve špičce autobusy v int. cca 15 minut.

Jo a anonyme: přeložka silnice č. I/13 mezi D8 a Děčínem nemá s Krušnými horami moc společného. D8 (přesněji Nakléřovský průsmyk) je severní hranicí Krušných hor.
Kondy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 3-2009

Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 21:36:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak je tady návrh na 0.-tý sraz všech příznivců železniční dopravy a pokec nejen o ní. Samozřejmou součástí je dobré jídlo-musí se předem objednat)dobré pivečko a příjemné prostředí nádražky ve Štětí.
O tomto bych tu rád otevřel diskuzi zda jste pro, rady a připomínky vítány.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 742
Registrován: 11-2008
Odesláno Pondělí, 22. února 2010 - 21:57:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf33: Jak říkám, sem šokovaný kolik chtěj ČD za Vkm u 810...
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4861
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 07:04:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vy tady píšete takové ty info stylu "TV Noha" pokud už někdo zveřejnil tyto čísla,měl napsat kolik dál ČD platí SŽDC za DC. Pak tedy má smysl debatovat zdali ČD chtějí hodně nebo málo.
Každopádně 810 je v dnešní době trošku přežitek. Přitom by stačilo málo a snad někde kolem TRT už taková 810 jezdí, má dosazený jiný SM-Tedom, vysoké sedačky. Samozřejmě to samé platí u těch šílenejch klas,hlavně odporáků ábéček.
Jmx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 571
Registrován: 5-2003

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 08:15:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nehodlám narušovat vaši plodnou debatu o strategické trati NATO. Možná se po ní bude přepravovat mobilní zařízení protiraketového deštníku, vězni z Guantanama, či zde Steven Seagal bude točit "Přepadení3, 810+010+010+810 v ohrožení" (hodně akčních scén jako přeskakování v plné rychlosti z vagonu na vagon a deaktivace nukleární bomby schované někde v trojdílném rendlíku nedělního oběda výhybkáře Plíhy). Akorát mi není jasné na základě čeho se tu usuzuje, že existence či neexistence trati má nějakou spojitost se ZDO. Jinak poplatek za ŽDC je pod 10,- Kč
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1674
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 08:30:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371:"pokud už někdo zveřejnil tyto čísla,měl napsat kolik dál ČD platí SŽDC za DC. Pak tedy má smysl debatovat zdali ČD chtějí hodně nebo málo"

Pokud chcete tvrdit, že rozdíl v dotaci mezi cca 21 Kč/km u autobusu a cca 97 Kč/km u m.v. ř. 810 je dán poplatkem za dopravní cestu, tak to jste mě rozesmál.
A pokud to nevíte - většina ZDO/MHD se provozuje na komunikacích 2. a 3. třídy, popř. po místních komunikacích. Ty jsou ve správě krajů a obcí, takže případná silniční daň ze ZDO/MHD tam provozované by jenom běhala mezi jednou účetní položkou kraje/obce a jinou položkou tamtéž.Navíc silniční daň je nákladovou položkou vůči zisku a snižuje výši jeho zdanění - a silniční dopravci daně ze zisku platí (na rozdíl od ČD, kde zpravidla není co zdanit, neboť zisk nějak není).
Samozřejmě by bylo možno zrušit poplatek za dopravní cestu a celý její provoz nechat financovat jen ze státního rozpočtu. Ale to by se muselo učinit vůči všem železničním dopravcům, tu- i cizozemským, neboť nelze jednoho dopravce zvýhodnit vůči jiným. Pak bychom ovšem ze státního rozpočtu financovali transit...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5650
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 08:33:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

132:
Uvidíme jak se tomu postaví naší nepřátele železnice z Ústeckého kraje - viz p.Šulc.
To, že za doby vládnutí Šulce byla v ÚK zastavena osobní doprava na několika tratích, musí znamenat, že Šulc je nepřitel železnice?
Myslím si, že kdyby byl opravdu nepřítelem železnice, tak vypadá rozsah regionální dopravy v ÚK docela jinak, a tratí bez osobní dopravy by bylo daleko více.

ad Anonym:
Ve výsledné verzi smlouvy na rok 2010 je uvedena průměrná cena dopravního výkonu v našem kraji na 1 km 121,33 Kč, průměrná tržba v Ústeckém kraji se předpokládá na 1 km 23,97 Kč a potom k úhradě zbývá průměrná ztráta z provozu dopravce na 1 km 97,36 Kč. Na celém území kraje se uplatní tyto průměrné hodnoty, rozdíly mezi vozidly se nezohledňují. Ze strany ČD je vyčíslení těchto rozdílů mezi vozidly velmi problematické.
Mám to chápat tak, že ČD dostávají od ÚK částku 97,36 Kč za km bez ohledu, jestli na vlaku jede sólo šukafon, nebo klasická souprava typu lokomotiva + např. 4 vagóny, a že tím pádem je z pohledu objednatele úplně jedno, jaká souprava na předmětný vlak bude nasazena?
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1675
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 08:57:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:"Mám to chápat tak, že ČD dostávají od ÚK částku 97,36 Kč za km bez ohledu, jestli na vlaku jede sólo šukafon, nebo klasická souprava"

Jo, budete to muset takhle chápat. A je to tak nejen v ÚK, ale ve všech krajích, které - v poslední možnou chvíli (šlo skutečně o dny) před tím, než se staly účinnými předpisy EU o financování ZDO uzavřely s ČD desetileté smlouvy.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4862
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 09:31:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale vy tu slovíčkaříte,leč odpověď 000 nic...
Kolik tedy platí ČD za DC? Samozřejmě,že bude rozdíl mezi 810 a 163+klasika.

To mě docela Rudolf rozesmál,když nevidí ten zásadní rozdíl! Tedy ČD platí SŽDC a busy za pojížděné silnice (hmotnost+km) nic!!!!

Takže buď vyvalte fakta a celé čísla,jinak je debata o ničem.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1676
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 10:07:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

750371: No kolik platí kterýkoli dopravce za dopravní cestu byste měl vědět nespíše Vy. Je na to cenový výměr ministerstva financí a na výkonných složkách dráhy by měl být přístupný.

Busy jinak samozřejmě silniční daň platí (osvobození je pouze tam, kde dopravce prokáže, že vozidlo bylo minimálně z 80% výkonu využito v ZDO/MHD, z důvodů shora uvedených). A od poplatků za využití dálnic a rychlostních komunikací, popř. vybraných úseků I. třídy (tzv. mýto)není osvobozen nikdo. Tak nevím, nad čím lkáte.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4864
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 10:13:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jinak:

Někde na stránkách SŽDC by měl být vzorec a tabulka pro výpočet platby za DC. U Carga je to dáno hm.vlaku,vozidlem...atd. Takže kolik stojí DC u 810 nebo 163 nevím.

Každopádně dráha platí za každý km a za druh vozidla. Busy hodně okleštěně napsal Rudolf, z toho tedy jasně vychází jejich výhoda a nižší cena.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4866
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 10:16:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až MHD bude platit za druh busu (podle počtu kol a hmotnost, podle počtu ujetých km) může to srovnávat s ČD.
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 10:22:16    Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Mám to chápat tak, že před podepsáním 10 leté smlouvy v minulých smlouvách ČD požadovaly dotaci trať od tratě a nyní je to fuk?
Jako jestli ano, tak tohle ještě více znevýhodnilo lokálky.

750371:Podívej maximální cena za dop. cestu má vzorec Cm=(S1*b + Q/1000*S2) * L
kde Q je hrubá hmotnost vlaku
b je koeficient hmotnosti u vlaku do 100tun je 0,75 u vlaku od 100-1000tun je 1 a u vlaku nad 1000tun je 1,25
L je ujetá vzdálenost
S1 koeficient za řízení provozu u nákladu 50,88 u osobáku 9,41
S2 koeficient za zajištění provozuschopnosti dop. cesty v Kč/1000hrtkm u nákladu 61,80 a osobáku 53,81 kaček.

Tato maximální cena je pak v osobní dopravě usměrňovanou cenou tedy snížená z maximální. Přesně neznám ty hodnoty. Ale vychází to na lokálce na 810 na 7Kč za 1 km a na korytu za klasiku 10Kč za 1 km. Nákladní vlaky podle toho vzorce platí mnohem víc.

Z toho plyne, že důvod proč je osobní vlak u ČD tak drahý není z důvodu poplatku za dopravní cestu. A kdyby SŽDC nedostávala z poplatků příjem, tak nám tu sít nechá rozpadnout úplně,ještě mín peněz na údržbu už dnes není schopná odstranit pomalou ve Vraňanech,vymetat výhybky atd. no můj názor, takže je dobře že se poplatek vybírá a u osobáků to není nic hroznýho.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4867
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 10:50:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pak tam je ještě rozlišováno jestli jede motor pod trolejí a nebo na lokálce/koridoru.
Stejně tak je jiná platba u 751 a u 753.7.

Víc se o osobku nezajímám od té doby co neustále zhoršuje JŘ, to samé platí o busech, kde je to navíc umocněno neinformovaností a totálním chaosem.
Defragmentace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.80.221
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 11:19:34    Odkaz na tento příspěvek  

od té doby co neustále zhoršuje JŘ...

Toto může napsat jen debil.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4868
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 11:29:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dementace: asi jsi si nevšiml,že dráha není jen trať 090 a 130. Tedy píšu znova "od té doby co se neustále zhoršuje spojení některých oblastí"
Konkrétně trasa Most-Žatec-Podbořany-Blatno dále trať 161.
Další příklad zrušená přestupová vazba v Bakově směr Turnov. To samé platí v MB...
Ani taková 110ka není žádný zázrak.
Takto bych mohl pokračovat. Nakonec stačí se podívat na klesající počty cestujících.

Příště doporučuji si ulevit na WC a ne na netu.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1677
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 11:38:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák:"tak tohle ještě více znevýhodnilo lokálky"

Bohužel máte naprostou pravdu. Jenom naprostý ekonomický ignorant by přesunul cestující z autobusu do šukafónu (mluvíme samozřejmě o lokálce, ne o trati Praha-Kolín!) s vědomím, že na dotacích zaplatí 3x - 4x více, cestující budou mít zpravidla horší docházkovou vzdálenost a cena jízdného se pro obyčejného cestujícího nestane přitažlivější. To spíš zařídí zvětšení frekvence busů (za stejné peníze), což cestující spíše ocení než záchod ve vozidle. Typickou ukázkou v současnosti je trať Dobruška-Opočno (nechceme-li zůstat v ÚK). A budou další.

Na druhou stranu ovšem nemohu vyloučit, že se takový ekonomický ignorant nenajde (zdroje jsou!). A železniční odboráři nejsou zanedbatelní.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Defragmentace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.244.80.221
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 11:46:22    Odkaz na tento příspěvek  



S některými oblastmi souhlasím, ale ty jsi to napsal na celou síť.

Kdo si zde neustále ulevuje a nemá co dělat, jsi jedině ty.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4869
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 11:46:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf mi připomíná TV Noha. Zavraždili ho! Pokud by ovšem spadnul na nůž! Tedy bulvární výkřik!
Ano Opočno - Dobruška, ale někde na tohle téma vyšel pěkný článek o negaranci přestupů v Opočně. Bude lepší docházková vzdálenost,ale zhoršíme přestup a prodloužíme JD!!!

Tři příklady:
1) trať 132 DC-Jílové: vlak 17-18min. současný bus 23-30 minut.
2) přestupy Libochovice - město, nedávno se to řešilo,jsou pouze papírově.
3) přestupová vazba busy ze směru Vilémov-Podbořany a návaznost na vlak - 0.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5651
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 12:04:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Tak jestli je to opravdu tak, že třeba za sólo šukafon na trati z Děčína po státní hranici dostanou ČD stejnou částku, jako za klasickou soupravu, co tam na některých spojích jezdí (taky se to tu loni na podzim řešilo, proč nebyla souprava posílena, jel jen šukafon a ten byl přeplněný), tak to se pak ani nelze divit tomu, že tam ČD nasadily ten šukafon, který je pro ně z vysokou pravděpodobností provozně levnější (nižší náklady, přesto tržba ve formě dotace stejná), takže na tom ČD víc vydělaly?

750371:Další příklad zrušená přestupová vazba v Bakově směr Turnov. To samé platí v MB... }
Nebyla zrušena. Přípoje ve směru (Os) Česká Lípa - Bakov nad Jizerou - (Os) Turnov navazují poměrně dobře.

Tři příklady:
1) trať 132 DC-Jílové: vlak 17-18min. současný bus 23-30 minut.

Nutno dodat, že bus jede podstatně častěji, než jezdil vlak.

2) přestupy Libochovice - město, nedávno se to řešilo,jsou pouze papírově.
Dodávám to, co jsem sem napsal už před pár měsíci: přestup vlak ČD - vlak ČD v žst. Řetenice, přípojný vlak odjel doslova před nosem.
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4870
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 12:11:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejvíc vždycky brečí Brňáci,že?

1) Bakov: mezi OS nějaký přípoje jsou,leč pro mě k ničemu,když v CL je přípojová vazba na R.
2) v X dny, buduli chtít využít přestup na vlak,musím stejně použít dřívější bus.spoj.
3) Řetenice: pokud nevychází přestup,je lepší oslovit člena vlak.doprovodu o zajištění přestupu.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2317
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 12:12:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Nutno dodat, že bus jede podstatně častěji, než jezdil vlak."

To možná ano. Nicméně o víkendu kdykoli jsem ten bus viděl tak jeho obsazenost byla nižší než bývalo u šukafonu. Čím to? Že by nebylo úplně jedno jak dlouho to jede a že to stojí minutu u každý lampy?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5652
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 12:22:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček:
To možná ano. Nicméně o víkendu kdykoli jsem ten bus viděl tak jeho obsazenost byla nižší než bývalo u šukafonu. Čím to?
Nevím, není to třeba tím, že:
- výletníci přece jen autobusy tolik "nemusí", takže když není vlak, tak dají přednost úplně jinému prostředku?
- v autobusu neplatí různé výhodné jízdenky ČD, z nichž část platí právě jen o víkendech?

750371:
Řetenice: pokud nevychází přestup,je lepší oslovit člena vlak.doprovodu o zajištění přestupu.
- Vědí o tom cestující? Kde je něco takového uvedeno?
- Při té mé konkrétní zkušenosti - z Úpořin vlak vyjel nejvýše se zpožděním 1 min. Nikde vlak zbytečně nestál. Do Řetenic přijel se zpožděním 5 min. To má cestující koukat každou chvíli na hodinky, jestli vlak stíhá jízdní doby?
- Jezdí tam 810 + 010. Průvodčí může být ve druhém vagóně.

Bakov: mezi OS nějaký přípoje jsou,leč pro mě k ničemu,když v CL je přípojová vazba na R.
Osobní vlak jede z ČL jen o chvíli později, než jede rychlík. Přípojová vazba v ČL je snad tedy na oba vlaky,ne?
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1678
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 12:24:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček:"Nicméně o víkendu kdykoli jsem ten bus viděl tak jeho obsazenost byla nižší než bývalo u šukafonu"

Ovšem nelze zapomenout, že mezi Libouchcem a Děčínem a zpět jezdí o výkendu cca 20 spojů denně. Kolikrát denně jezdil šukafón i v těch nejsilnějších letech?
750371
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4871
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 12:52:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček, David: oba máte pravdu.

David: vysvětlení by asi podal někdo od ČD. V CL bohužel není přípoj. vazba R/OS.

Jinak pokud si vzpomínám dříve počet vlaků+busů DC-Jílové byl též na cca 20ti spojích.

Ono levněji neznamená efektivněji a hlavně to ne vždy přiláká cestující,spíše odradí.
Můžem vzpomenout prázdné Šulc-spoje mezi Libouchcem a Chlumcem. Vlak o víkendu vozil více lidí. Dále můžem zmínit levný model oblasti Podbořan,zde došlo k likvidaci veřejné dopravy a zároveň to spousty lidí nahnalo do aut. Viz nynější rušení OS vlaků až do Blatna. Dříve obsazenost klasiky byla v pohodě 50%.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7376
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 13:27:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pardon, ČD dostanou za velkej i malej vlak stejnou dotaci (což je nakonec ok, kraj zajímá ŽE se lidi odvezou za nějakou částku, a ne tolik ČIM), ale nemusej různě podle vlaku ČD platit SŽDC? A nestojí je velkej vlak víc na mzdách (odpisech, energiích)?
Páteřní linky a bagry = budoucnost MHD!
Jasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 19:17:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V dotacích na dopravní obslužnost se nevyznám , ale jako cestujícímu mi není jasné , proč např. za cestu z Děčína do Liberce busem zaplatím 92Kč/77km , vlakem jednosměrně 118Kč/90km , obousměrně 89Kč/90km . Proč ten pro kraj výrazně levnější autobus , není levnější i pro cestující ?
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1679
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 19:21:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasta:"Proč ten pro kraj výrazně levnější autobus , není levnější i pro cestující"

Protože pak by vlakem už nikdo nejezdil. Jak prosté, milý Watsone.
Romanero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 12-2003

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 19:51:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad financování vlaků
Připouštím, že se může zdát trošku zvláštní, že kraj platí ČD průměrnou cenu za vlkm a nikoliv přesně podle vypravené soupravy, tratě apod, ale na druhou stranu je to logické. Všichni víme, že je nesmírně složité získat nezkreslená data o nákladech a výnosech toho kterého spoje. Když chce někdo kalkulovat přesné náklady vlaku, tak je třeba si uvědomit, že tyto náklady se mění nejen s použitým vozidlem, ale také povětrnostními podmínkami, ročním obdobím, dnem v týdnu, a samozřejmě i hodinou vypravení vlaku. A to je prostě nemožné... Nutno dodat, že cestující na lokálkách v 810 mají tentýž tarif jako cestující v Elefantu na hlavních tratích. Holt se průměruje všechno, protože by jinak dopravci vypadaly spíš jako účtárny, kdyby měly rozklíčovat cenu na každé kolo v soupravě...

Ani dopravní podniky nerozlišují zásadně mezi typy svých vozidel, a že například trolejbus 14Tr určitě nežere stejně jako 24Tr. Třeba v Praze se platí za standartní bus i za kloub stejně! To samé platí o tramvajích: vypravte soupravu 2xT anebo dvě sóla a vida, zaplatíte stejně, ikdyž potřebujete ve druhém případě tramvajáka navíc.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1680
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 20:29:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Romanero:" Všichni víme, že je nesmírně složité získat nezkreslená data o nákladech a výnosech toho kterého spoje"

No, od autobusových dopravců se to požaduje a oni to zvládnou (a zvládali už v dobách Setrightů). U ČD je to samozřejmě nemožné (§1-nikdy se to nedělalo). Uvážíme-li počet spojů autobusové dopravy a vlakové dopravy, je námitka zjevně lichá. Stačí mít na soupravě 3*Bdt šest odbavovačů, průvodčí při kontrole jenom nahlédne, zda se cestující odbavil, neodbaveného odbaví POPkou. Kolik odbavovačů je v kloubové Sorce DP Praha? A pak už to chce jenom koupit program.

Jinak je jen věcí smlouvy, zda se velikost vozidla/soupravy zohlední ve výši dotace. Lze-li sledovat pohyb konkrétního vozidla pomocí GPS, je samozřejmě možné odlišit, o jaký typ vozidla na lince jde. Drobný dodatek programu. A vyúčtování může běžet dalším dodatkem programu. A dokonce si myslím, že to i běží. Ale není (možná) zájem využít to.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 745
Registrován: 11-2008
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 20:31:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DC za šukafon: 7,50Kč/km

Romanero: Uvědomujete si, že tuto ,,průměrovou cenu" kraj využil ve finále proti vám a že se vám tahle cena může stát osudnou na více tratích?? Koukněte se na čt24 a tam uvidíte jak popisovali, že vlak je 6x dražší než BUS.
Větší stupidnost jsem ještě neviděl. Tohle by nikdy soukromý subjekt neudělal.
V účtárně , že by se nám z toho zbláznili: Jestli máte takovéhle účetní tak se divim, že nakumulovanej dluh je jen 20mld.

A že se průměruje všechno?? hahaha, to se divim, protože na ČSAD je linka počítána každá zvlášť
Pozn: Na průměry a výkonnost se jelo za dob miínulých

Ad David: JJ takhle to můžete v klidu pochopit, prostě není co dodat...

Jinak Romanero2: Ještě to budete moci v dohledné době napravit... Pravsěpodobně dojde k jednání
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1681
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 21:12:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak pro Romanera: Zbytečně jsem to zkomplikoval. Žádné vozidlo nemusí být vybaveno odbavovacím systémem..(nejde-li o vozy se specifickým způsobem odbavení, pouze u nich by bylo nutno použít odbavovače, odečítajícího z jízdenky její platnost). Stačí, aby na jízdence byl čárový kód, který POPka (odbavovač u spojů se specifickým způsobem odbavení) přečte. A víme přesně, kolik cestujících spoj použilo. A ti, kteří si kupují jízdenky u průvodčího z POPky, i jejich jízdenky mohou být opatřeny čárovým kódem pro případ přestupu (a zanesení do tržeb dalšího spoje). Takže, v čem je problém?

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Orlí_spár
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 21:22:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: ty to nejenže komplikuješ, ale pokoušíš se vymyslet něco dávno vymyšleného
Oni totiž průvodčí do tý POPky ty počty cestujících dávno uvádějí...
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2128
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 21:27:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orlíku, to sice ano, ale musí se tam naťukat ručně. S tím, aby nové popky měly skener na EAN, jsem se snažil kdysi přesvědčit na jistých místech jistého dopravce a právě jsem uváděl stejné důvody, jako Rudla, kdy s ním v tomto výjimečně souhlasím.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1682
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 21:35:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orlí spár: Ale já netvrdím, že by ČD nevěděly, kolik cestujících jim ve spoji jede. Já tvrdím, že ČD nechtějí přiznat, kolik jim v konkrétním spoji cestujících jede. A proto se vykřikuje, že když si cestující koupí jízdenku v pokladně na stanici, neví se, který konkrétní spoj použije...

Údaje z POPky v současné době uvádějí jen to, za kolik prodal průvodčí jízdenky..

Jistě, je i možnost přičítat jízdenky, prodané ve stanici (nebo POPkou) nejblíže odjíždějícímu spoji - nechávám na úvaze. Zda je to pravda...
štěpán
Neregistrovaný host
Odeslán z: 41.232.61.100
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 21:45:05    Odkaz na tento příspěvek  

Téměř 120 Kč/km za 810 považuji za zlodějnu a trvající monopol ČD na železnici, potvrzený nedávno uzavřenými smlouvami s kraji, považuji za největší existenční hrozbu pro lokální tratě.

Dovolím si ekonomickou úvahu o nákladech na provoz vozidla na místní trati (ovšem zcela laickou, takže ji prosím berte jako návrh na diskuzi, určitě mě mnozí opravíte a třeba se nakonec dobereme reálného a fundovaného pohledu).

Předesílám, že jako největší a téměř jediný handicap pro železniční dopravu mi vychází vysoká pořizovací cena železničního vozidla ve srovnání s autobusem.

Na asi 40 km dlouhé místní trati (trať 132 slouží jen jako příklad) by moderní motorový vůz (Desiro jako příklad) mohl odjet 6 párů vlaků denně, tj. zhruba 500 km.

fixní náklady: 10 Kč/km za dopravní cestu, 15 Kč/km za naftu (spotřeba 50-60 l/100 km u Desira? nevim, odhaduji), 5 Kč/km na plat strojvedoucího (uvažovány dvě směny za den a vlak bez průvodčího), 5 Kč/km na čištění a údržbu (u nového spolehlivého stroje snad ne tolik nákladnou), 5 Kč/km zisk. To je 40 Kč/km.

Pokud ČD uvádějí u vybraného jízdného na 810 průměr 16 Kč/km, buďme trochu optimisté a u kvalitního spojení kvalitním moderním motorákem předpokládejme 20 Kč/km (třeba by lidi začli víc jezdit). A jsme u nákladů 20 Kč/km (pro kraj). Bez pořizovací ceny vozidla.

Cena např. Desira cca 80 mil. Kč. Pokud by byla smlouva na provoz na 15 let, najezdilo by vozidlo cca 2,5 mil. km. Na km provozu mi to vychází cca 35 Kč/km. Celkem tedy po součtu s provozními náklady 55 Kč/km u moderního motorového vlaku s velmi komfortním cestováním (trošku rozdíl oproti 97 kč/km, které platí kraj ČD za 810). Mimochodem, nepřispívají kraje provozovatelům dopravy na pořízení nových vozidel?

Opakuji, je to úplně laická úvaha, operující jen s obecně známými čísly. Jistě by také nešlo provozovat jednu soupravu, muselo by jít o více spojů a tratí v balíčku pro jednoho dopravce, aby byl ekonomický a provozní prostor např. pro rezervní vlak apod. Berte to prosím jen jako úvahu do diskuze.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1683
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 23. února 2010 - 22:13:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Štěpán:"Předesílám, že jako největší a téměř jediný handicap pro železniční dopravu mi vychází vysoká pořizovací cena železničního vozidla ve srovnání s autobusem"

Takhle můžeme diskutovat do nekonečna a o čemkoli.

Chcete-li být provozovatelem autobusové dopravy v závazku veřejné služby v ÚK, nesmíte použít vozidla (autobusu) staršího 8 let. Chcete -li být provozovatelem železniční dopravy, můžete klidně jezdit s m.v.ř. 810, vyrobeným v letech 1975-1980. A nebo třeba používat vagony ř. Bt/Bdt, vyrobené v téže době. Lokomotivy ř. 163/363 byly vyrobené v letech 1986 - 1992, ostatní používané lokomotivy jsou (v případě těch nejmladších) ze sedmdesátých let. Odpisová doba pro železniční vozidla je 25 let. Jinými slovy - větší část železniční dopravy je provozována finančně odepsanými vozy, odpisy jsou prakticky =O. Jakákoliv nová/rekonstruovaná vozidla zvyšují cenu za dopravu.

A úvahu, uvedenou v předposledním odstavci Vašeho příspěvku, radši zapomeňte. Zítra začíná stávka proti tomu, aby zaměstnanci dopravy museli platit stejné daně, jako každý jiný. A rozhodně tito zaměstnanci budou souhlasit s tím, aby se "jiným" daň z příjmu zvýšila..
Romanero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 148
Registrován: 12-2003

Odesláno Středa, 24. února 2010 - 00:11:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: Takže, v čem je problém?

Kde asi. V penězích. Kdyby byly ve VHD love, tak už má každej vagón tu vaši GPS a čtečku čárovejch kódu. Pak by opravdu nejspíš žádnej problém nebyl. Jenže je.

Anonym: Jenže on vlak taky obyvkle 6x - 10x víc lidí uveze. Jinak konkrétně proti mně se tenhle systém neobrací, protože jezdím po hlavních tratích, takže mi vaše motoráčky cenu/vkm táhnou dolu. A kdyby bylo po mým, tak bych tratě typu 132 okamžitě nahradil busem, a vyšetřený peníze kumuloval do smysluplných tratí - očekávám že mě tu všichni za to odprásknete :D

(Příspěvek byl editován uživatelem Romanero.)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1687
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 24. února 2010 - 00:57:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Romanero:"Takže, v čem je problém? Kde asi. V penězích. Kdyby byly ve VHD love, tak už má každej vagón tu vaši GPS a čtečku čárovejch kódu. Pak by opravdu nejspíš žádnej problém nebyl. Jenže je."

Ten problém ovšem je v tom, že odmítáte investovat x, ačkoli by taková investice mohla ušetřit xxx. Vlastně nemusely být u dráhy zaváděny průběžné brzdy, vždyť brzdaři vlak dle pokynů strojvedoucího, dávaných píšťalou nakonec taky ubrzdili. To jste asi nemyslel..

"Jenže on vlak taky obyvkle 6x - 10x víc lidí uveze"

Co je to "obvyklý vlak"? Prosím o upřesnění. A zejména o zdůvodnění, proč by jízdou vlaku vznikala 6x-10x větší touha cestujících po přepravě..
Prostě existuje - několik málo - tratí, které počtem cestujících dokáží převálcovat silniční přepravu (namátkou Praha-Kolín a zpět). Jenomže tyto - vyjimečné - tratě nejsou měřítkem pro většinu přepravních proudů v ČR. Asi tak.
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.6.50
Odesláno Středa, 24. února 2010 - 07:17:23    Odkaz na tento příspěvek  

Jsem se tu chvilku neobjevil a už můj poslední příspěvek zapadl v propadlišti předchozích stran, rozhořela se tu dobrá diskuze a jelikož se netýká toho, co jsem psal, ani ho nebudu hledat, ale přihodím do diskuze taky jeden názor, kerej se nebude líbit: Vlaky u ČD a.s. zdaleka nezdražuje pořizovací ceny vozidel, ale něco co je mnohem dražší: pořizovací ceny a provozní náklady na topmanažery ČD a.s., kteří sice dokáží díky svým kontaktům zařídit, aby monopolní dopravce získal skandální smlouvu na 10 let bez výběrka, ale jejichž náklady jsou tak vysoký, že cenu za kč/km v konečným výsledku víc než zdvojnásobí po zkalkulování provozních nákladů.
A aby se k mýmu lynči přidalo víc diskutérů, prozradím další názor: když je u všech vlaků paušální cena za M152 stejně jako za peršing + 3xBai, jak je možný, že při stejným obsazení souprav je hlavní trať vhodná pro os dopravu zatímco lokálka ne? Tuhle logiku asi nikdy nepochopím.
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.6.50
Odesláno Středa, 24. února 2010 - 07:22:33    Odkaz na tento příspěvek  

Takže kdo chce, aby ta či ona lokálka se stala přes noc výdělečnou, nechť zařídí její překategorizování na hlavní trať a bude vyřešeno :-)
lemrouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.34.90
Odesláno Středa, 24. února 2010 - 07:55:50    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě něco: když si starostové na DD dělali onu krajem nenáviděnou studii dopravní obslužnosti, mimojiný si i nechali u různých dopravců nacenit její provoz a všichni oslovení dopravci (včetně ČD) se pohybovali kolem 40 Kč/km bez započtení tržeb a odpisů použitých vozidel, prostě jen čistě provozní náklady na odepsaná vozidla (tudíž starý s věčí spotřebou), počítalo se, že se bude jezdit bez průvodčího a objednatel si sám zařídí prodej jízdenek (včetně možnosti koupi jízdenky u fíry), poplatek za DC činil cca 8 kč/km. Takže tady je krásně vidět, kolik ve skutečnosti lokálka stojí. Vše navíc je politika jednotlivých dopravců. Škoda, že tu studii nemám k dispozici a z hlavy si nepamatuju, kolik vlakokm se plánovalo odjezdit, jinak bych tu i vypočet, kolik by ta sranda ročně stála.