K-report
 

Archiv do 28. září 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » BRNO přestavba žel. uzlu a nové nádraží » Archiv do 28. září 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 821
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 05. srpna 2010 - 10:21:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K.A.F novináři, neschopni kritické reflexe
Znám se s jedním novinářem, je to starší pán a vždycky si zakládal na tom, že o čem píše, o tom si zjistí aspoň tolik, aby pak nebyl před poučenými čtenáři za blbce. Stěžoval si, že má poslední roky problémy se šefredaktorem a editory, kteří mu vracejí jeho články s námitkou, že je to příliš odborné a čtenáři by to nepochopili ...
Xhost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 313
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 09. srpna 2010 - 15:10:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a nejspíš bude vymalováno na hodně dlouho... http://www.novinky.cz/domaci/208198-barta-se-rozhodl-zastavit-ves kere-stavby-na-zeleznici.html
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím více).
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 610
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 13. srpna 2010 - 21:22:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po dnešku je to oficiální - odsun dostal ránu jistoty.
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Pondělí, 16. srpna 2010 - 07:57:05    Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger/Xhost - Onderka stále kvoká, stále kvoká...
No a podle vyjádření dalších kandidátů na primátora (s výjimkou outsidera Andera) to vypadá, že se brněnská reprezentace bude myšlenky odsunu nadále držet jako lejno košile. Bohužel.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 613
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 16. srpna 2010 - 10:59:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejhorší je, že se toho budou držet i tzv. nové strany - TOP 09 převezme bláboly Aničky Hodinové-Putnové, názor Kárky Šaškárkové jsem ještě nikde neviděl.
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Pondělí, 16. srpna 2010 - 12:18:40    Odkaz na tento příspěvek  

Goldf. (pro připomenutí):
Putnová (z on-line rozhovoru na otázku, jestli podporuje odsun): Dobrý den, jsem informovaná natolik, abych podporovala železniční uzel Brno, který je podmínkou rozvoje kraje a na který jsou navázány jak dopravní cesty, tak i podnikatelské aktivity. Náročnost této stavby (20 mld. Kč) znamená soustředění vícezdrojového financování ze státních, krajských i evropských fondů. Ze zkušenosti našich přijíždějících studentů a učitelů vím, že příjezd do Brna na vlakové nádraží patří k těm nejhorším zážitkům v Brně. AP"
Ta odpověď je dokonale bezbarvá, dá se použít pro obě varianty.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 226
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 16. srpna 2010 - 12:25:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud ovšem termínem železniční uzel Brno nemyslí přesně ten projekt přestavby a odsunu, o kterém se tu celou dobu bavíme, což mi přijde, že mnoho politiků dělá.
http://bahnhof.cz
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Pondělí, 16. srpna 2010 - 13:02:26    Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: Jasně že myslí, ovšem je to pořád odpověď, ze které jde vycouvat bez ztráty kytičky
Off topic: Putnová je v dobrém slova smyslu herdekbaba a Brnu by nejspíš prospěla. Bohužel, Brnu bude v nadcházejícím volebním období "prospívat" pravděpodobně velká koalice, neb ani jedna z tzv. velkých stran ODS/ČSSD si už nemůže dovolit být 4 roky mimo hlavní dění, tj. v opozici. Jednání v tom smyslu již proběhla. KDU bude v případě volebního úspěchu dělat křoví. Hlavně už nikdo nedopustí experimenty se partičkami typu SZ, Brno 2010 (dříve 2006) nebo novými hochy v ulici TOP09.
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 7-2006
Odesláno Čtvrtek, 19. srpna 2010 - 10:29:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vypadá to, že elektrizace trati vč. PEÚ Brno - Zastávka (dříve se zamýšlelo až do Rapotic) ze SFDI nevypadla. Začne se tedy příští rok? Bude se zdvojkolejňovat?
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 409
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 20. srpna 2010 - 23:54:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Baile atha: Jo, je tam psanej termín 06/11 - začátek stavby...
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 827
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 26. srpna 2010 - 23:18:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brněnská parodie na nezávislou státní správu
Bohumil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.156.70
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 13:20:18    Odkaz na tento příspěvek  

Je vcelku pochopitelné, že muzikolog p. Hollan nemusí znát správní řád. Nicméně než něco napíše, měl by se seznamit s fakty. Dle § 4 správního řádu "správní orgán dbá, aby přijaté řešení bylo v souladu s veřejným zájmem". Veřejný zájem zde nepředstavují odpůrci přestavby železničního uzlu, ale Vláda České republiky, která v roce 2002 usnesením schválila přestavbu železničního uzlu dle platného územního plánu, tedy s nádražím v odsunuté poloze nádraží. Demokraticky zvolené Zastupitelstvo města Brna před tím v roce 1994 a také v předcházejících letech schválilo územní plán města, který je rovněž projevem veřejného zájmu. I po volbách v roce 2006, přestože v radě města sedí odpůrci přestavby, je přestavba uzlu v připravované variantě městem a krajem podporována. Nejen stavební úřady, ale i soudy musí ctít veřejný zájem, což se bohužel v případě Krajského soudu v Brně často neděje. Viz zrušení územního rozhodnutí na stavbu VMO Tomkovo náměstí, na přestavbu železničního uzlu a dalších.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 828
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 14:36:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pan Hollan se ve správním řádu orientuje vcelku obstojně, neboť jeho zdivočelá aplikace správními orgány v Brně a v ČR vůbec nutí člověka být ve střehu. Zato vy zjevně nechápete, co je to veřejný zájem. Veřejných zájmů se v každé jednotlivé kauze setkává vždy několik, problémem je, když z principu věci nelze vyhovět všem současně jedním řešením - pak je potřeba najít, který z těchto konfliktních veřejných zájmů převažuje. Typicky jde například o střet veřejného zájmu na ochraně přírody s jiným veřejným zájmem na stavbě nové komunikace.
V souladu s několika nálezy Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu není možno stanovit převažující veřejný zájem v jednotlivé věci ani zákonem, a už vůbec ne usnesením vlády či zastupitelstva. Rozdíl mezi veřejným zájmem, jehož nalézání v jednotlivostech je úkolem celé složité veřejné správy, a státním zájmem, který je jednoznačně stanoven rozhodnutím vládnoucí skupiny, je ostatně jednou z podstatných odlišností mezi demokracií a diktaturou. Nalézat kompromisní řešení šetřící v nejvyšší možné míře všechny oprávněné veřejné zájmy, a v souladu s legislativou, je proto pravomocí správního orgánu, a jeho nezávislost je pro to nezbytnou podmínkou. Nač by pak byl takový stavební úřad, když by veřejný zájem byl stanoven usnesením vlády?
Ano, v dnes panující správní džungli hraje správní orgán roli pitomce, který posvěcuje nezákonnosti logicky vznikající povýšením vůle politiků na veřejný zájem. Je-li z této zvůle vzniklý "veřejný zájem" v rozporu s platnou legislativou, je to správní orgán, který je donucen celou věc zlegalizovat, ať to stojí co to stojí. Jako ten esenbák v Pelíškách: "rozkaz zněl jasně - nesmí projet". Zde však naštěstí neteče krev, trpí jen práva zúčastněných a důstojnost úřadu. Faktická nezávislost správních orgánů je dnes sice stejně nulová, ale pokud je stavební úřad takto otevřeně úkolován investorem, je to příliš silná káva i na zdejší postkomunistický Augiášův chlév.
Obdobně nesmyslný je i závěr vašeho příspěvku. Pokud by povinností soudů bylo ctít veřejný zájem, a veřejným zájmem by bylo to, co chce momentální politická reprezentace, mohli bychom zrušením soudů ušetřit mnoho peněz a bylo by nám jistě všem lépe. Svět bohužel není tak jednoduchý - účelem soudů je nalézání spravedlnosti dle platných zákonů. V těchto konkrétních případech podle názoru soudů jednoznačně existuje veřejný zájem na tom, aby ve správních řízeních byly dodržovány zákonné normy, a aby nebyla porušována zákonem daná práva účastníků oněch řízení.

PS. nemohl by nám tu někdo už konečně vysvětlit, v čem spočívá ten veřejný zájem na zmršení uzlu Brno? Která že veřejnost má zájem na prodloužení cestování, na horší MHD (nebo dražší, nebo obojí), na větším ucpání města automobily, které by v důsledku toho nastalo? A která veřejnost má zájem na tom, aby SŽDC místo mnoho let již zoufale potřebné rekonstrukce nádraží další dlouhé roky plánovala chiméru krásného nového nádraží v odsunuté poloze, které nedokáže ani v souladu se zákonem připravit, a už vůbec ne zaplatit?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 829
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 14:55:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, pane Bohumile, jako zaměstnanec brněnského magistrátu (194.228.156.70) byste měl být lépe obeznámen se správním řádem a nalézáním veřejného zájmu. Nebo tam jenom mejete okna a k PC jste se dostal náhodou ?
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.209.111
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 18:53:15    Odkaz na tento příspěvek  

Cožpak veřejný zájem, ale takové veřejné mínění, s tím je teprve legrace!
Na veřejné mínění je totiž možno nazírat dvěma způsoby: Jedním z nich jsou lidé chápáni jako činné prvky, které aktivně spoluutvářejí svůj životní prostor, druhým jako pasivní články, které se nechávají řídit elitami. Zjednodušeně řečeno tedy společnost může být vnímána jako občanská nebo masová. Veřejné mínění občanské společnosti je pak oslavováno jako racionální kritický prvek, kterým aktivní občané v rámci diskuse vytvářejí protiváhu straně moci. Oproti tomu veřejným míněním masové společnosti je opovrhováno jakožto chatrným, korumpovaným a zmanipulovaným nástrojem, kterým elita pomocí jednosměrné masové komunikace ovládá ovčany.
Ale pozor - jedno téma klidně může být chápáno v duchu tradice občanské společnosti, jiné zase v duchu společnosti masové. Tentýž člověk může tak v jedné situaci může veřejné mínění odsoudit jako hysterický výkřik slaboduchých přízraků, aby jej v jiném případě stavěl na piedestal jako arbitra v rozhodování o věcech veřejných. Není nikterak neobvyklé, když titíž politici v případě jedné otázky volají po referendu jako nástroji prosazení vůle občanů, v jiné otázce jej odmítají kvůli předpokládané zmanipulovatelnosti nebo neschopnosti prostého lidu dohlédnout politickou, ekonomickou, vojensko-strategickou či ekologickou závažnost problému. Naštěstí v takovýchto případech obvykle nelze přehlédnout, že za aktuální optikou nahlížení společnosti, veřejnosti, obyvatel města, se skrývá vlastní zájem, a tedy racionální výběr strategie, která bude optimální pro jeho dosažení.
Tak co, jak jste na tom v Brně s veřejným míněním?
antidemagog
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.6.33
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 19:12:20    Odkaz na tento příspěvek  

Bohumile, tihle soudruzi jsou tak demagogičtí, že vedle hlásání vlastní pravdy (za chvíli začnou mluvit o pošlapávání demokracie jak demagogové štutgartští, i když ji - nikým nezvoleni - ohýbají sami), lustrují, když jim dojdou argumenty. A to přitom vy..tvoří dvacetiřádkovou odpověď. Nemá to cenu.
Brňan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.91.203.18
Odesláno Pátek, 27. srpna 2010 - 21:30:09    Odkaz na tento příspěvek  

děkuji bohumilovi, že v pracovní době placené i z mých peněz (jsem Brňan) z počítače pořízeného taky z mých peněz, nám tu předvedl ukázku soudružského myšlení jak vystřiženou z 50. let. prostě platí pravidlo č.1 že pravdu má vláda a dle pravdila 2 pokud to není pravda, tak platí pravildo č. 1.
musí to hodně bolet, když už vládu a stranu ODSunu neuznává ani ten zbídačený krajský soud... co, pane klemeš?
(pane klemeš, nezapomeňte, že logy z jednotlivých pc jsou po nějakou dobu uchovávány a má k ním příštup více lidí. akorát že je pátek večer, tak si budeme muset počkat do pondělka do rána :-))
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 504
Registrován: 8-2003
Odesláno Sobota, 28. srpna 2010 - 07:51:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohumile, Bohumile, kurva se neříká. Tož co chlapi, dáme si slivovicu. Safraporte, to je jediné co tu nemáme. A pro tyto případy mám vždycky pleskaňu.

K odsunu a neodsunu. Mě už je to taky jedno.
Na stávající místo se to vejde, už jsem to před 2 měsící kreslil. Že se Tesco a ještě jeden barák stane součástí nádraží, tak na tom jedině vidělá.

A když to bude v polich v odpojenem vagonu, budu to mít blíž k babičce. Jen se bojím, že než se začne stavět, tak už nebude ani babička, ani tata. Stejně jezdim do Brna autem, tak je mi to fuk. A na tom nádraží mě sere akorát to, že mě stojí +10 minut při cestě do Vídně ve srovnání s nějakých rychlým průjezdem pod Brnem ala Nové spojení. A kdyby to Sky Europe nezabalilo, nevadilo by mě ani toto.

Tož s dohodnime.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3204
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 19:07:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zato Rackovi vůbec myšlení z 50. let nechybí...
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 830
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 29. srpna 2010 - 20:39:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička: asi jsem vaši poznámku nepochopil. Pokud píšu, že zákony by se měly dodržovat bez ohledu na to, jesti se to vládnoucím soudruhům zrovna hodí, tak mi to zrovna nepřipadá jako myšlení z 50. let. Naopak.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3206
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 08:00:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo nepochopil. A já zase nechápu vaše soudruhy (začněte totiž u sebe).
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 831
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 14:24:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Se soudruhy je to jednoduché - v těch padesátých letech si vládnoucí soudruzi jaxi ztotožnili sami sebe se státem nebo s dělnickou třídou, a co se jim zachtělo, prohlásili pak zájmem státu či dělnické třídy. Realizovali to pak bez ohledu na zákony, soukromé majetky či lidské životy, protože ty jimi protežované zájmy musely mít "samozřejmě" přednost.
Když se na to takhle dívám, tak problém bude možná v tom, že na magistrátě si ještě nevšimli, že doba se změnila a oni už se nejmenují Městský národní výbor.
Klemeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.156.70
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 14:34:19    Odkaz na tento příspěvek  

děkuji bohumilovi, že v pracovní době placené i z mých peněz (jsem Brňan) z počítače pořízeného taky z mých peněz, nám tu předvedl ukázku soudružského myšlení jak vystřiženou z 50. let. prostě platí pravidlo č.1 že pravdu má vláda a dle pravdila 2 pokud to není pravda, tak platí pravildo č. 1.
musí to hodně bolet, když už vládu a stranu ODSunu neuznává ani ten zbídačený krajský soud... co, pane klemeš?
(pane klemeš, nezapomeňte, že logy z jednotlivých pc jsou po nějakou dobu uchovávány a má k ním příštup více lidí. akorát že je pátek večer, tak si budeme muset počkat do pondělka do rána :-))
Klemeš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.156.70
Odesláno Pondělí, 30. srpna 2010 - 14:39:15    Odkaz na tento příspěvek  

Milý Brňane, nejsem Bohumil.
Pod svými texty se zásadně podepisuji. O textu vašem mě informoval jeden známý, tak jej přikládám.
Zdraví
Ivo Klemeš

Pro názornost a vysvětlení ostatním přikládám váš text.
děkuji bohumilovi, že v pracovní době placené i z mých peněz (jsem Brňan) z počítače pořízeného taky z mých peněz, nám tu předvedl ukázku soudružského myšlení jak vystřiženou z 50. let. prostě platí pravidlo č.1 že pravdu má vláda a dle pravdila 2 pokud to není pravda, tak platí pravildo č. 1.
musí to hodně bolet, když už vládu a stranu ODSunu neuznává ani ten zbídačený krajský soud... co, pane klemeš?
(pane klemeš, nezapomeňte, že logy z jednotlivých pc jsou po nějakou dobu uchovávány a má k ním příštup více lidí. akorát že je pátek večer, tak si budeme muset počkat do pondělka do rána :-))
Petas432
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.25.205
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 11:37:46    Odkaz na tento příspěvek  

Nádraží v Brně se stěhovat nebude. Nejdřív po roce 2014.
http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=6760 65
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1792
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 01. září 2010 - 13:52:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doplním Petase 432:
Je tam moc pěkná fotogalerie. Není to z vídeňského předměstí Městabrna, nýbrž přímo z Vídně a je to o rekonstrukci jižního nádraží, tedy přesněji zbourání a novostavbě. Na fotografii č. 5 (viz http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/fotogalerie/2009/12/14/viden -likviduje-nadrazi-do-roku-2012-postavi-nove/foto/285201/?cid=676 065) je vizalizace nového nádraží a s nástupišti v oblouku.....
Tak nevím, neříkali náhodou brňáci-frňáci, že současná nástupišťata v obloucích jsou jedním z hlavních problémů proč nelze stávající brněnské nádraží rekonstruovat? Jak se zdá, tak ve Vídni se nástupišť v oblouku nebojí ani u nejmodernější novostavby nádraží. Možná časem vyplyne, že v Brně jde především o miliardy korun a tun betonu, ale ne o dopravu...
Tímto děkuji autorovi článku na Aktuálně.cz za vtipně přiřazenou fotogalerii!
jk bez registrace
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.172.38
Odesláno Čtvrtek, 02. září 2010 - 17:55:19    Odkaz na tento příspěvek  

Taky se mi zdá, že se ti vídenští amatéři vůbec neporadili s brněnskými odborníky. Průjezd nádražím vmax 200 taky nemají, že?
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 507
Registrován: 8-2003
Odesláno Čtvrtek, 02. září 2010 - 20:26:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak já měl tu čest letos už 4 jet přes Sudbanhof a to i s 30 kg kufry. V lednu ve sněhu jsem to tahal 800 m a přes 3 velké schodiště. Před měsícem už velká změna všude fungovaly výtahy, když nebyly eskalátory. Tak jestli Brno použije stejné tempo, bude to fajn.
Host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.240.28.98
Odesláno Úterý, 07. září 2010 - 18:29:41    Odkaz na tento příspěvek  

1) Pokud se nemýlím, z dalších vizualizací je patrné, že nástupiště jsou v přímé a teprve před a za nimi navazují oblouky.
2) Normy ostatně nezakazují oblouky, ale pouze stanovují jejich minimální poloměr.
3) Každý ví, že důvodů k přestavbě ŽUB bývá uváděno mnohem, mnohem víc.
4) Můžete nějak věrohodně doložit informaci, že při odsunu se spotřebuje více miliard a tun betonu, než při přisunuté poloze?
5) Nemáte někdy pocit, že diskutovat s lidmi, kteří nesprávně argumentují, je poněkud unavující?
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 803
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 09. září 2010 - 09:55:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Host:
1) Okraje nástupních hran jsou již v oblouku.
2)Souhlas - to ale neznamená, že v oůvodněných případech nelze dělit výjimku.
3)Důvodů k přestavbě je dost, ale důvodů k přesunu již mnohem méně
4)Nikdo přece netvrdí, že přisunutá poloha bude levnější, nebo spotřebuje méně betonu - ve srovnávací studii to také nikde nebylo řečeno. Zásadní je její lepší poloha ohledně návazné dopravy a vůči centru města. Její lepší umístění z pohledu cestujícího.
5)Ne
There are places I remember
All my life though some have changed
Some forever not for better
Some have gone and some remain
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 755
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 11:16:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brněnský strojírenský veletrh je co se týče fanoušků železnice čím dál slabší...


No, ale je už nutno něco dělat stím nádražím. Lidí jak much na malém prostoru, to je dobrá příležitost pro kapsáře a další šmejdy. Ne že by tam nefungovaly služby cestujícím, ale je to tak nějak řečeno nepřehledné.
Lobovat za odsun ani přestavbu v současné poloze tady nebudu, ale v nezávazné diskuzi bych kliknul pro stávající polohu blíže centra.
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1679
Registrován: 4-2006
Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 12:19:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540: Vzhledem k tomu, že letos není v rámci MSV veletrh Transport a Logistika (pořádá se pouze v lichých letech), je s podivem, že tam vůbec nějaká kolejová vozidla jsou.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 758
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 20. září 2010 - 12:26:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S200: Á chybička se vloudila, to já ty liché roky nevěděl. No to jsem teda dříve měl štěstí a účastnil se tedy několikrát vždy v lichý rok.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2178
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 11:42:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.e15.cz/nazory/rozhovory/roman-onderka-nejvetsi-neuspec h-koalice-prestavba-zeleznicniho-uzlu

Tak se mi zdá, že co platilo včera, nemusí platit dnes. Někomu došlo, že na obnovu neodsunutého nádraží nemusí být prachy.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2088
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 11:58:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale kdeže. To bylo Onderkovo pragmatické řešení nepodpory jeho ideje stadionu v západní bráně. Za to, že kývl odsunu, tak získal podporu ODS (a kývnutím na Veselého rychlodráhu získal pro odsun i zelený a pánbíčkáře). Výsledky jsou známé - ze stadionu stojí akorát tak násyp, z odsunu se po dvou letech rychlodráha zase vyškrtla, a přestavba nádraží tak je přesně tam, kde byla před 4 lety.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 836
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 13:14:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: přestavba nádraží tak je přesně tam, kde byla před 4 lety
Dovolil bych si oponovat. Před 4 lety to vypadalo, že tak do dvou let se začne stavět, zatímco dnes je jasné, že do roku 2015 se do země nekopne, takže určitý pokrok tady nastal ...
Ondatra v článku tvrdí, že po minulých volbách socani otočili (před nimi byli pro nádraží v centru) kvůli tomu, že změnou plánů by se rekonstrukce uzlu zpozdila o 4 - 5 let. To se jim opravdu povedlo, protože takto se zpozdila minimálně o sedm, ale pravděpodobně ještě o více let, protože po roce 2015 nebude situace o moc lepší, než je dnes - v SFDI jedna kapsa prázdná, druhá vysypaná, a EU asi stále nebude ochotna financovat projekt zhoršující dopravní obslužnost i podmínky pro nákladní dopravu. Ale dokud tohle politici nepochopí, tak vlastně pořád budeme tam, kde jsme ...
Michal22
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 13:37:29    Odkaz na tento příspěvek  

Přímo s přestavbou/odsunem to asi nesouvisí, ale nevíte někdo, co se děje na hl.n. s těmi poštovními kolejemi?
Minulý týden jsem tam viděl nějaké stroje a hromádky vytěženého štěrku...
Izidor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 171
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 15:14:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Viděl jsem, že měnili shnilé pražce za nové. Jestli to však znamená, že se ty koleje(aspoň ta k perónu) bude využívat jako nástupiště, tak to nevím.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 838
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 16:32:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže ty koleje 701 a 702 jsou manipulační, a nedovedu si představit, že by se z nich udělaly nějak jednoduše dopravní (aby se na ně / z nich mohly stavět vlakové cesty) - když je dlouhodobě nemožné třeba úprava ZZ, která by umožnila vlakové cesty přes spojku 108/113. A nástupiště, ke kterému nemůže přijet / odjet vlak, nedává moc smysl ...
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2179
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 17:44:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: "nástupiště, ke kterému nemůže přijet / odjet vlak, nedává moc smysl ..."

No tak bude využito pro odstavování vozů a souprav. Pokud by se náhodou našly peníze na úpravu zabzařu, tak by se do toho snad vešla i ta spojka a problém jakékoli úpravy uzlu Brno tím bude na dalších 50 let vyřešen, neboť na nic jiného se peníze nenajdou. Iniciativa "Nádraží v centru" bude slavit velké vítězství a uživatelům dráhy zůstane to, co se již ve 30. letech minulého století jevilo nevyhovujícím. Oblast u plánovaného odsunutého nádraží bude zastavěna stejně, jenom levněji (cena pozemků) a město ji bude muset stejně nějakým způsobem dopravně obsloužit. Eventualitou je, že ty pozemky zarostou náletovým lesem. Takže všichni budou spokojeni. To si musíte v Brně vybrat sami.
Huffnagell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 428
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 19:52:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf33: My už si vybrali. Chceme naše staré nádraží, protože je máme rádi. Hlavně 5. a 6. nástupiště, což je výkvět moderny a kulinářských zážitků z přítomných stánků. A cizácké peníze ať si EU strčí někam. Prostor kolem dolního krásně zaroste, budem chodit na houby, sledovat chráněné žáby a necháme se obohacovat bezdomovci. Brno si rozvracet nedáme!!!
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2183
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 20:22:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hufnagle, tohle jsem tady napsal asi před dvěma lety. Odkaz hledat nehodlám, souviselo to nějak s tím, že jsem neviděl důvod jezdit do Wieny a Budapestu přes Brno, když po dráze France Jozefa, t.č. přestavované na max. 140-160 je to kratší. Byl jsem za názor bit, Brno je prý centrem Evropy. Já dosud trvám na tom, že stačí jeden rychlík Bratislava-Praha a zpět denně přes Brno a pár regionálních spojů Brno - Wien a Brno- Praha (ve vhodných dobách, nikoliv nutně návazných navzájem). Praha-Budapest pak přes Wien. A mám dojem, že tohle je cílem spolku "Nádraží v centru". Ano, je to dobré místo pro regionální vlaky.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 840
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 20:44:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iniciativa "Nádraží v centru" bude slavit velké vítězství

To by se dalo slavit maximálně jako remíza, protože cílem iniciativy Nádraží v centru je samozřejmě nové nádraží v centru ... ale když si srovnám iniciativu NvC (asi tak 10 lidí, co to dělají ve svém volném čase) se soupeřem (SŽDC, magistrát, ODS&ČSSD a jejich sponzoři), tak ani plichta nevypadá jako špatný výsledek.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2184
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 20:52:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racku, ta plichta není nic jiného, než odepsání Brna jako centra jakékoli dálkové dopravy. Totéž se před více nez stoletím podařilo např. zastupitelům Kutné Hory (vlak nám přeci nebude kouřit na sv. Barboru) a z "druhého města království" se stala k dnešnímu dni "pověřená obec III. typu", tzv. "malý okres".

Pokud jde o to nové nádraží v centru, kdopak ho zaplatí?

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6624
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 21:02:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33:

- Na kolika kilometrech budete tu rychlost 140 - 160 km/h na trase Praha - České Velenice - Wien v dohledné době mít?
- Kvůli tomu, že jinudy je to kratší, byste šel například i do stavby, jako je elektrizace tratě č. 226 (zdánlivě nesmyslná věc)?
- Myslíte si, že je vhodné vést vlaky EC řídce osídlenou krajinou Waldviertelu a po jednokolejné trase (tedy například v případě výluky, s nutným zavedením NAD), zejména když existuje jiné řešení?
- Kutná Hora není železničním uzlem, zatímco nedaleký Kolín ano. O co je významnějším politickým centrem ("pověřená obec III. typu, tzv. malý okres"), než je Kutná Hora?
- Jestliže v případě spojení Prahy s Vídní upřednostňujete co nejkratší spojení před propojením významnějších měst a uzlů, které na trase jsou, tak byste měl totéž činit i v případě spojení severní Moravy s Břeclaví (potažmo Vídní a Bratislavou) - tedy, že vlaky jedoucí v tomto směru pojedou mezi Přerovem a Břeclaví po 330, ať už bude trať č. 300 a brněnské hlavní nádraží vypadat jakkoliv. Z tohoto směru bude tedy možný budoucí "velký železniční uzel" minut.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2264
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 21:15:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf33: Jen tak pro zajímavost, víš jaká je rychlost přes pražské hlavní nádraží? 40 až 50 km/hod, neb všechny vlaky osobní přepravy tu staví a pravidelná nákladní doprava tu není vedena.

Ani v Brně není nutné jezdit kolem nástupišť rychleji. Důvod je stejný jako v Praze.

Názor ti neupírám, ale jako obvykle zas jen žvaníš o něčem, o čem nemáš páru.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2185
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 21:17:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davide,
1) chcete tvrdit, že po dokončení rekonstrukcí na 220 a spol. bude trasa Praha-Velenice-Wien pomalejší než trasování přes Brno?
2) chcete popřít, že před výstavbou ONWB byla krajským městem pro Kolín i Kutnou Horu Kouřim?
3) Ferdinandova dráha prostě je. Není důvod zajíždět do Brna. To je záležitost regionálních spojů. Eventualitou Brna může být Zlín..
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6625
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 21:27:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33:

1. Nechce se mi to počítat , je možné že máte pravdu. Připomínám ale, že pouze a jen s podmínkou, že by muselo dojít k elektrizaci tratě č. 226 (což je samo o sobě nesmysl, příklad jedné z nejhorších železničních investic posledních let na sousední 199 snad stačí), a s tou nevýhodou, že v případě jakékoliv výluky na poměrně dlouhém jednokolejném úseku Veselí nad Lužnicí - Absdorf-Hippersdorf budete potřebovat NAD (leda že byste tu trať ještě zdvoukolejnil).

2. Nevím, do kdy byla Kouřim významným centrem regionu, ale i kdyby to byla pravda, tak nepřivedení hlavní tratě v tom případě uškodilo Kouřimi, a ne Kutné Hoře. Opakuji, že Kolín (kde ta železniční křižovatka je) není v současné době významnějším centrem veřejné správy, než je Kutná Hora (která tím železničním uzlem není).

3. O. K., souhlasím, ale je nutno dodat, že v tom případě nebude Brno (ani v případě nádraží se širokými dlouhými rovnými nástupišti) o nic větší "mezinárodní železniční křižovatkou", než je dnes, resp. tuto roli neovlivní poloha vlakového nádraží.

Edit - Nejsem si tím jist, ale opravdu přišel ten úpadek Kutné Hory "z druhého největšího města na pověřenou obec III. typu" až v době výstavby železnic (kdy se Kutná Hora tou křižovatkou nestala)? Nebylo to daleko dříve (po vytěžení zásob stříbra)?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2186
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 21:33:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: "Jen tak pro zajímavost, víš jaká je rychlost přes pražské hlavní nádraží? 40 až 50 km/hod, neb všechny vlaky osobní přepravy tu staví a pravidelná nákladní doprava tu není vedena"

No a co? Wilsón, ať chceme, či nechceme, je nádraží sice pominutelné Holešovicema, ale představuje přípojové místo (při trase Berlin-Wien) pro jižní, východní, zčásti severní Čechy a střední a severní Moravu a severní Slovensko. Nic z toho v Brně není. Ani v opačném směru není moc důvodů do Brna jezdit (neb přípoje z Ferdinandky, popř. přípoje z Prahy do severních a západních Čech).

Jo, já nemám páru, jak z Wieny nebo Berlina někam jezdit. Nezlob se, ale kdyby si pracoval v cestovní kanceláři, tak tě brzo vyrazí pro neschopnost...

"a s tou nevýhodou, že v případě jakékoliv výluky na poměrně dlouhém jednokolejném úseku Veselí nad Lužnicí - Absdorf-Hippersdorf budete potřebovat NAD (leda že byste tu trať ještě zdvoukolejnil)"

Když tahle záleřitost za 120 let provozu dráhu France Jozefa nezabila, tak ji zabije určitě po Vaší připomínce..


(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 841
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 21:42:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33: o směrování dálkové dopravy naštěstí rozhoduje především poptávka, a dovolil bych si věštit, že ta bude v Brně vždycky podstatně větší, než v Třeboni. S odkládáním rekonstrukce uzlu má problém spíš regionální doprava - aktuálně to vypadá, že část osobáků bude od prosince hl.n. objíždět přes dolní, protože se prostě nevejdou. Dálková má v přidělování tras přednost, takže o její budoucnost bych se nebál.

Kdo zaplatí rekonstrukci uzlu včetně nového nádraží ... no, to je dobrá otázka, na kterou asi zatím nikdo nezná odpověď. Ale máme tu dvě varianty, jedna z nich vyžaduje nalít do staveb asi tak 30 giga prakticky najednou, a nedají se na ni čerpat evropské dotace, protože jde proti politice EU, ta druhá se dá budovat po částech a nezhoršuje ani použitelnost veřejné dopravy, ani podmínky pro nákladní dopravu, takže by se na ni dotace možná získat daly.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6626
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 21:49:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33:

"a s tou nevýhodou, že v případě jakékoliv výluky na poměrně dlouhém jednokolejném úseku Veselí nad Lužnicí - Absdorf-Hippersdorf budete potřebovat NAD (leda že byste tu trať ještě zdvoukolejnil)"

Když tahle záleřitost za 120 let provozu dráhu France Jozefa nezabila, tak ji zabije určitě po Vaší připomínce..


Nebyla jednokolejnost tratě (+ tehdejší výluky spojené s elektrizací úseku Sigmundsherberg - Gmünd) jedním z důvodů přesměrování Vindobony (a myslím že i jednoho páru EC) místo této tratě právě přes Brno, což pak zůstalo jako trvalé řešení?

Není i toto jedním z několika důvodů, proč EC Praha - Wien jezdí přes Pardubice a Brno?
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2187
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 21:56:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davide, provádět tady školení z historie považuji za dost OT. Proto jen stručně: Kouřim byla krajským městem (kraje kouřimského) do r. 1850. Kolín byl vůči ní do té doby vcelku bezvýznamným městem. Železnice to změnila.

Kolín byl samozřejmě do období rozvoje železnic i bezvýznamným vůči Kutné Hoře. Jeho význam vzrostl poté, co se stal křižovatkou Státní dráhy a OeNWB. Mohla být ale i v K.H., pak by skončil jako Kouřim...

Výluky v Rakousku: těžko říci. Každopádně se nejezdilo přes Pardubice, ale přes Havlbrod. Odpadlo přepřahání v Táboře a Sigmundhbg - tuhle trasu totiž jezdily táborské T478.4. V Rakousku s pilotem. Zrychlení se nedosáhlo přes Brod, viz tehdejší JŘ.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 619
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 22:00:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teda myslet si, že kvůli nepostavení fungl nové role přestanou do šalingradu jezdit EC, je opravdu vážná diagnóza. Akorát jsem nepochytil,co je tím pravým důvodem, proč ta zkáza má nastat.Koleje zatím máme, návěstidla taky, peróny i vlaštoffky nad nimi rovněž, nějak mi to hlava nebere.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2188
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 22:09:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldfinger: "Koleje zatím máme, návěstidla taky, peróny i vlaštoffky nad nimi rovněž, nějak mi to hlava nebere"

Koleje, peróny i vlaštovky jsou na řadě míst, kudy EC i IC nejezdí. Co Vám bere hlava, nezkoumám.

Racek: " Ale máme tu dvě varianty, jedna z nich vyžaduje nalít do staveb asi tak 30 giga prakticky najednou, a nedají se na ni čerpat evropské dotace, protože jde proti politice EU, ta druhá se dá budovat po částech a nezhoršuje ani použitelnost veřejné dopravy, ani podmínky pro nákladní dopravu, takže by se na ni dotace možná získat daly"

Dotace od koho? Dotace pro koho? Zbožná přání, že?

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 842
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 22:36:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No hlavní důvody, proč se jezdí přes Pardubice a Brno, jsou samozřejmě Pardubice a Brno ;-)
Na KFJB je akorát Tábor a pak dlouho nic, Waldviertel je podobná pustina (pardon, chci říci malebná krajina s minimálním osídlením) jako naše Třeboňsko. Pro koho by tam ty EC v hodinovém taktu asi tak měly jezdit?

Dotace od koho? Od EU přece - kdybyste sledoval brněnské politiky, tak byste brzo získal dojem, že hlavním smyslem existence EU je podpora přestavby železničního uzlu Brno. Bohužel těm politikům ještě nedošlo, že podmínkou nutnou (i když samozřejmě nikoli postačující) je mít takový projekt, který není v přímém rozporu s politikou unie v oblasti dopravy.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2189
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 22:44:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racku, prostě uvědomte si, že bruselní ouřadové nebudou poslouchat toho či onoho, nedejbože kdyby měli rozhodovat mezi variantami. Bruseli byla proste předložena zdůvodněná varianta odsunutého a s ohledem na bruselní politiku byla šance dotaci dostat. Následovala řada intervencí od různých "osobností", aby dotace byla udělena na něco úplně jiného (Nádraží v centru), bez jakýchkoli podkladů. Pochopitelně, nikdo z "neodsunovačů" to nebyl odborně schopen to nakreslit a zdůvodnit, což je ovšem jejich problém. Státní orgán není povinnen zdůvodňovat něco, oč nežádá. Takže celá věc zůstala na mrtvém bodě, protože brusel nevidí důvod jednat.
A pro ČR poslední nějak výhodné období končí. Po r. 2013 žádné eurodotace nebudou. Leda na to, co bude výslovnou touhou Brusele. A to stav v Brně není.

Takže celá věc skončí tak, jak jsem již shora napsal. Vymění se trochu štěrku, možná se trochu upraví zabzař a dost. ČD jsou ve ztrátě, takže jaká obnova jejich baráků. A koleje a nástupiště jsou SŽDC, ta je navázána na státní rozpočet a ten musí šetřit. Takže, jakékoli rekonstrukce: pá, pá...Prošvihli jste vhodnou dobu, Brňáci...
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.209.111
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 23:53:24    Odkaz na tento příspěvek  

Ale většinu Brňáků to, na rozdíl od Vás, nechává v klidu. Mám ještě jednu zaručenou zprávu: Nový projekt na rekonstrukci brněnské vily Tugendhadt bude výsledkem nové soutěže. Možné je, že bude přikročeno k projektu o poznání radikálnějšímu. Vila bude postupně rozebrána a přenesena do Prahy na předem připravený zatím tajný pozemek v Košířích. Úprava svahu je maličkost, zahrada se přesadí pomocí obřích strojů a vila bude tam, kde ji navštíví více turistů. Možná, že bude vybrán nějaký pozemek blíže ruzyňského letiště, aby se pasanti nemuseli trmácet někam do centra. Vila, umístěná v atriu nákupního centra na periférii Prahy bude velikým magnetem pro zájemce o bydlení. Také v ní bude možno provádět akce firem, nabízejících nábytek za superceny. Zkrátka, Pražané svému Mies van de Roheovi rozumějí.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 843
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. září 2010 - 23:53:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bruselní ouřadové si explicitně vymínili, že o velkých projektech v OPD rozhodovat chtějí, a řekl bych že věděli proč. Podmínkami pro podporu je zpracování a porovnání relevantních variant (to je skutečně povinnost a problém investora stavby, nikoliv cestujících), akceptování veřejností (85% proti), a soulad s politikami EU, tedy že projekt například nesmí zhoršovat využitelnost veřejné dopravy nebo nákladní železniční dopravy. To všechno samozřejmě musí doložit žadatel o peníze, čili investor stavby. Koncoví uživatelé té stavby (tedy v tomto případě cestující) mají právo vznášet připomínky, ale rozhodně nemají žádnou povinnost dělat práci za investora.
Celá záležitost je na mrtvém bodě zejména z toho důvdu, že stát nesebral odvahu poslat do Bruselu žádost. EK samozřejmě nemá důvod jednat, dokud je ČR oficiálně nepožádá. Nepožádala z toho důvodu, že zainteresovaným je předem jasné, jak by to dopadlo, a zájmem ČR je samozřejmě ty prachy vyčerpat. Proto se žádá na projekty, které podmínky EK splňují, a ne na ŽUB.
Pokud po roce 2015 peníze nebudou, pak je jasné, že nebude mít cenu žádat ani s dobrým projektem. Se špatným to nemělo smysl nikdy. Pak se bude muset na rekonstrukci najít celá částka z národních zdrojů, a v tom případě je prakticky jisté, že se to bude dělat po kouskách = v centru. 30 miliard naráz na odsunutou variantu stát nedá.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2191
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 28. září 2010 - 00:47:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racku, je zbytečné diskuzi rozšiřovat. Prostě si uvědomte, že za současné situace je dotace EU nedostupná, a v budoucnu nemožná. Takže výsledkem je nulová varianta. Vše zůstane v dnešním stavu. Tečka, tečka, tečka.

Vaše představa, že by EU díky "vadnosti" projektu nevyhověla, je dost zcestná. Tohle posouzení je totiž výhradně na místních orgánech. Pokud předloží EU své "ano" tak se věc dále nezkoumá.

Prostě věc je v tom, že některé "osobnosti" (pravda, dosti svérázné) se rozhodly se rozhodly z důvodů, které by měly vysvětlit občanům (a nejen Brna, neboť na uzlu jsou především závislí mimobrněnští), s rozhodly postaviti se proti. EU je na jejich závěrech naprosto nezávislá, ale na druhou stranu, má-li se něco "ušetřit", proč tak neučinit, že?

Tak to nechte být. Prostě své "nádraží v centru" máte na dalších padesát let jisté, nikdo do toho nic nebude investovat (odkud, proč) a bude klid.

Už letos se při přípravě GVD 2010-2011 ukazuje, že nádraží v centru musí některé místní (!)vlaky objíždět. Jenom proto, aby se tam vešly vlaky dálkové (nikoli mezinárodní). Chytrému napověz,....
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 620
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 28. září 2010 - 02:08:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teda Rudi, jestli Vás ještě neangažovali v té odsunem profláknuté reklamce MARCO, tak svými posledními příspěffky, které svedly nerovný boj jak s (předpokládám) mateřským jazykem, tak odbornými argumenty jste si o angažmá dost hlasitě řekl. Nadále však postrádám odpověď, co tak zásadního do budoucna rdousí zachování dálkové (VIE, BUD) dopravy na šalingradském HBf. Přesto jste však překročil svůj stín větou, že nyní je bruselská dotace nedostupná a do budoucna nemožná. Jen bych poprosil - pošeptejte ji stínovému ministrovi a těm, kteří mluví cosi o lepším Brnu - třeba se jim konečně rozsvítí. A ještě jeden zvědavý dotaz bych si dovolil - které to místní vlaky musí HBf. objíždět, nemáte předpokládám na mysli linku S1, ta totiž HBf. objíždí záměrně.
A jedna malá douška na závěr - raději budu mít ošklivé nádraží v centru a o pár linek z tuřanského letiště víc - aspoň jednu z destinací BRU, FRA, MUC, příp. CDG. To je daleko důležitější než snít svůj odsunový sen.