K-report
 

Archiv do 10. prosince 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » » Pražské autobusy » Archiv do 10. prosince 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3956
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 05. prosince 2010 - 20:06:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thepupinek3475: Provoz určitého druhu autobusu bez platů vyjde u všech dopravců cca nastejno. Na čem by však DPP projel, jsou platy, přebujelý úřednický, managerský a kontrolní aparát kolem. Ve výsledku by za stejnou značku vozů stejného stáří DPP chtěl podstatně více peněz libovolný dopravce kolem. A to opomíjím požadavky jednotlivých dopravců na zajištění podmínek pro provoz, v čemž je DPP jedním z nejnáročnějších dopravců.
DPP měl v roce náklad na jeden vozokm 47,62 kč/km, řekl bych že letos bude ještě vyšší, přesto se dá pořád narazit na téměř 20 let starý autobus, průměrné stáří autobusů DPP je cca 10 let. Na takovou 186 by měla Praha dostávat slevu. Ostatní dopravci prý jezdí za cenu kolem 35 kč/km, možná o chlup víc, přesto se u některých kvalita zlepšuje. Když člověk vidí, jak mu na nástupišti přistává troska na 186 a za ní najíždí kloubový Solaris na 375 do Kbel za nižší cenu.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1742
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 05. prosince 2010 - 21:03:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Nebo nová kloubová SORka, levná a nová, jak se nerozjede ani na rovině a jejíž (ne)kvalita až mlátí dveřma. Ve finále tak budou náklady na tyto levné a "kvalitní" vozy daleko vyšší.
Já svým způsobem chápu, že patříš (nebo patříte) mezi takové ty -in inovátory, kteří nenechají kámen na kameni, dají vyrábět do Číny, položí kvalitního dopravce, raději nabídnou zákazníkům Jemný tavený z rostlinného tuku, než aby nabídli Jemný tavený SÝR z poctivého mléka.
Samozřejmě na svůj politický názor má každý právo, máme svobodu a demokracii.
Diplomaticky říkám, že je to chyba, na kterou časem doplatí celý systém, protože se zhroutí. Bez diplomacie by můj názor nebyl ani publikovatelný.
Vysvětlím: Dneska magistrátu smrdí čistit chodníky a platit stanovenou cenu DP. Za jak dlouho jim začne smrdět cena všech těch Veolií, vrakolií, tak přijde jiná firma, která nabídne jezdit třeba za korunu a to se potom můžeme těšit... Stačí se podívat do minulosti do Ústeckého kraje. Hejtman s podobným smýšlením okradl dopravce a ještě ho zruinoval, položil a dopravu potom hradil z peněz všech daňových poplatníků.
Dopravu, kde nejlepšími vozy o několik řádů, byly autobusy DPP. Ten pravděpodobně i zajistil řidičům zázemí, na jaké mají při své náročné profesi bez debaty nárok. Zbytek chrápal v autobusech, myli se z kanystrů a odbíhali za nejbližší keř. Jsou to důstojné podmínky? Je to v pořádku? Kam až povede tohle čím dál agresivnější a bezpáteřnější honění za nižší cenou? Kdy mi poskytovatelé služeb nabídnou služby ne levné, ale kvalitní? Výrobky ze solidních továren, solidní dopravce, solidní servisy a solidní výrobce potravin? Cena, cena cena, zisk, zisk, zisk. Hrabat, až se uhrabat a pak ohrabat ještě všechno kolem, když kasička už nestačí. Pak to samozřejmě rozdat "potřebným" a těm, co si za to dalšími praktikami hrabání můžou dovolit zaplatit. Peníze se tak pěkně vyperou, ale jediný kdo je mít nebude, je zase jen ten člověk na nejnižší příčce řetězce. Ten ve finále zaplatí nejvíc, dostane za to h*vno a to si taky odnese do hrobu.
Doktoři z Moldávie, elektrikáři a řidiči z Ukrajiny, dokonce už i dříve vysoce kvalitní anglická značka vysavačů VAX vyrábí v Číně, samozřejmě to co z toho vzejde už není VAX, ale škrpál. Cestovky vozí svoje klienty letecky s X mezipřistáníma, né, nebudou mít dovolenou v pohodě a bez komplikací. Hlavně že tam tu bandu pytlů nějak odvezeme, ona jim ta 20 hodinová cesta malým letadlem jenom prospěje, hlavně, že budeme mít vyšší zisk. Příští rok je tam povezeme v kontejneru na lodi, zisk bude ještě vyšší... Potom jim cestou domů rupne u autobusu závěs kola a náhradní co možná přijede, zase nabourá ožralej strejda z Baškokyrgmenistánu, kterýmu řidičák na bus prodal Dežo v hospodě za láhev Váďušky a krabici Bělomorek, protože už i ten Gambrihnus co se tam točí, změnil za cílem dosažení vyššího masového zisku recepturu a proto i za těch 26 kaček stojí akorát za zblití. Hrůza.
Převážíme statisíce mužů žen a dětí, kdo má čokla bez košíku - z autobusu letí!
Autobus = KAROSA!
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1658
Registrován: 3-2004

Odesláno Neděle, 05. prosince 2010 - 21:10:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Fáma, že Veolia převezme Kačerov se objevuje pravidelně každý prosinec již několik let zpět. Funguje to na řidiče stejně jako Barbucha na malé děti.
Je to prostě nesmysl, protože nový radní pro dopravu Karel Březina je velmi proti outsourcingu a velmi proti větším pravomocem Ropidu. Lepší politickou situaci si DPP snad nemůže přát...
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1348
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 05. prosince 2010 - 21:20:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ML636: velmi rad ctu Tvoje postrehy z rizeni, ale to cos napsal ma jeden problem.
Vetsina lidi pri koupi cehokoli kouka na cenu. Kdyz vedle sebe polozis identicke zbozi, jedno vyrobene v Cine za polovic a bez zaruky kvality a druhe v zemi puvodu, vetsina spotrebitelu sahne po Cinskem zbozi.
Preprava pytlu do Karibiku je o tom samem. Neni dostatek pytlu ochotnych zaplatit letadlo, ktere to da na jeden zatah.
U toho SORu mi prijde, ze je to taky nohou, ktera slape na plyn. Nevim nakolik je ten BUS spatny (vim jen, ze ma mensi kola) ale prijde mi, ze se k nemu ridici choval velice necitlive.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5322
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 05. prosince 2010 - 21:34:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hejtman s podobným smýšlením okradl dopravce a ještě ho zruinoval, položil a dopravu potom hradil z peněz všech daňových poplatníků.
A doplním, že doprava se v ÚK kraji dosud nevzpamatovala a je v ní chaos.
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3959
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 05. prosince 2010 - 21:50:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ml636: Klidně si tykejme, nemám s tím problém.
Rozhodně nepatřím mezi inovátory, kteří kupovali něco z Číny či nenechali kámen na kameni. To dobré by mělo zůstat.
Ale situace v Praze dobrá neni. Politiky prolezlý dopravní podnik za to, co od Prahy dostane, rozhodně neodvádí kvalitní služby. Za těch skoro 50 kč, co od Prahy dostane, by měly být jeho služby minimálně o řád výš. Věkový průměr zvedají nejlevnější busy pochybné kvality, co se u nás dají koupit, které se možná za 5 let rozpadnou. Ale sedmistovkový Karosy už za takovou cenu mají být dávno sešrotovaný a první Citybusy a 931/941 bychom měli potkávat už jen ve špičkách. To co potkávám na 186 nebo třeba 6019, kterou jsem nedávno viděl na 195, odpovídá horším autobusům Štěpánka. I na 110 natrefím z menší pravděpodobností na horší autobus než na 186, ale to je Štěpánek z cenou někde jinde. Já jsem přesvědčen, že kdybych dal Štěpánkovi 47 kč/km, tak DPP strčí do kapsy. Myslím si, že do roka a do dne je celá 110 v TEDOMech. Štěpánek totiž nepotřebuje dát milionové odměny představenstvu a ředitelům odborů. DPP si nové autobusy nekoupí do doby, než na ně Praha bude mít peníze.

DPÚK byl na poměry, že jezdil příměstskou dopravu nechutně drahý, tuším že už tehdá se cena pohybovala kolem 37 kč/km. Reakci kraje se tudíž nedivím.

Prox: Naposled jsem tuto myšlenku slyšel před několika lety. Pokud by však DPP začal hromadně přicházet o výkony, tak by na to asi došlo.

Martinmarilynmanson: Nemyslím si, že by doprava v ÚK fungovala nějak zvlášť hůř než v jiných krajích. Mnohé jiné kraje převyšuje poměrně výrazně.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1349
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 05. prosince 2010 - 21:56:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: s posledni a predpredposledni vetou naprosty souhlas.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5324
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 05. prosince 2010 - 22:08:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Problém je v tom, že když byl DPÚK velkej podnik, mohl si dovolit i linky, který nebyly extra výdělečný. Fungovalo spousta linek, jako např. Podbořany - Žatec - Praha, Žatec - Lubenec - KV, Kadaň - Ústí atd. atd. Na zmiňované Žatec - KV nebyl obrat asi bůhví jaký, ale linka jezdila. Co tyhle linky převzali jiný dopravci, fungovalo to chvíli a pak konec. Menší dopravci jako Kavka či AD Podbořany si zřejmě nemohou dovolit linku, která příliš nevynáší, tak jí zrušili definitivně.
Dalším problémem bylo rozkouskování dopravy na pár dopravců, kteří narychlo sehnali busy mizivé kvality a úroveň cestování šla dolů. Linky se rozkouskovali, návazový spoje byly zrušeny a i dříve spousta jednotných linek se rozkouskovalo na několik částí. A cestující buď mohl třikrát během cesty do práce přesednout, nebo jet autem. Co asi udělal? Navíc ÚK kraj zaúkoloval i pochybné dopravce. Ano, myslím tím BUSMAT, který dopravu v okolí Lounska a Žatecka přivedl do pekla. Po letech prověřování nakonec BUSMATU byly licence odebrány a daly se dvěma dopravcům (DPCHJ, ČSAD SEMILY, pardon, BUS LINE).
Teď nyní se to tu trochu zlepšuje, i co se týče návazností, ale stále je to špatný, hlavně co se dálkových linek týče a spojení s jinými regiony.
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3960
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 05. prosince 2010 - 22:24:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martinmarilynmanson: Dálkové autobusové linky nejsou problémem kraje. Mezi řadou těch se dá stále dostat, byť třeba s přestupem, třeba vlakem, často každé dvě hodiny.
I přes nějaký přechodový "nemoci" je kvalita spojení v ústeckém kraji na mnohem lepší úrovní než třeba na Vysočině, jižních Čechách či nePIDích částech středních Čech.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5325
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 05. prosince 2010 - 22:39:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Dálky nejsou problém kraje, je to vůle dopravců. Jenže čím větší dopravce, který má jistotu v ZDO, tak tím spíše bude provozovat dálkové linky s více než jen spoji v PÁ/NE. Souhlasím s tím, že se kvalita zlepšuje, ale třeba v KV kraji mi přijde na mnohem vyšší úrovni. Uvidíme jak se to hne od změny JŘ.
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3961
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 09:16:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martinmarilynmanson: Autobusy jezdící celý týden na nedotovaných dálkových spojích musí být celkem dobře využité, je potřeba, aby jezdily celý den a většina spojů musí být využita tak, aby se vyplatila. Takových relací je však velmi málo. Na jeden pár spojů se každý vykašle, protože se mu to zkrátka nevyplatí. Odpisy autobusu a plat řidiče se musí umořit na menší vzdálenosti. Naopak autobusy jedoucí v Pá/Ne či So/Ne mohou být výhodně použité autobusy přes týden jezdící ZDO.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5328
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 09:45:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No právě, vždyť to píšu, že velká firma bude mít spíš nějakou dálkovou linku než malá firma.
fotky na MHDFOTO Moje fotogalerie 19.9. nové fotky DPÚK!
Říkejte mi MMM
Ouky Douky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.2.200
Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 09:53:44    Odkaz na tento příspěvek  

Orky
V úvaze máš fatální chybu.
Ostatní dopravci nejezdí za cenu kolem 35 Kč/km - tato cena platí pro linky 3xx a 4xx. Na pražských linkách Veolia jezdí za ceny srovnatelné s DPP.

A podobně na linkách 3xx je DPP sice nejdražší, ale jen o trošku než Veolia Trampoty s.r.o.
Na třístovkách nejezdí DPP za 47 Kč/km.
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1397
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 10:53:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná jsem trochu mimo, ale jsou z těch nákladů DPP na 1km vyčleněny doprovodné náklady, které jiní nemají, jako např. údržba zastávek apod?
Renault Espace 1989 2,1TD a Fiat Mulipla 2000 1,6 s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG)
25.11.09 Renault Espace 1986 vyřazen a prodán novému majiteli
31.1.2010 Zařazen Fiat Multipla s alternativním pohonem na CNG do běžného provozu
Ještě mne nemáte dost? Tak čtěte taky tady
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3962
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 11:19:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ouky: Tohle jsem právě vyštrachal.
Dopravní podnik plánuje vyslat pražské autobusy do středních Čech.

Cituji:
"Kolik stojí ujetý km u DP

Provozní náklady v Praze
Náklady 48,98 Kč
Sdílené služby (dispečink, revizoři, zastávky, infocentra) 3,03 Kč
Celkem 52,01

Provozní náklady ve stř. Čechách
Nižší mzda pro řidiče -3,86 Kč
Vyšší prům. rychlost -3,02 Kč
Celkem 45,13 Kč"


Jestli je tohle pravda, tak i venku jezdí DPP o cca 20% dráž než konkurence. Nemyslím si, že by to v Praze bylo nějak výrazně rozdílné.
Máš k tomu nějaké podklady? Já čestně přiznávám, že přesná čísla neznám, ale vycházím z toho, co jsem kde četl. A to, že soukromí dopravci by Praze ušetřili nemalé prostředky, jsem slyšel/četl mockrát, a to mnohdy od poměrně dobře informovaných osob.
Ano, ani soukromý dopravce už dneska nebude v Praze jezdit za 35 Kč/km. Ale i kdyby to bylo 45 za stejné služby, co předvádí DPP, pořád by úspora byla dost markantní.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Ouky Douky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.2.200
Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 12:22:10    Odkaz na tento příspěvek  

Orky
Právě proto, že přesná čísla znám, tak jsem to napsal.
Venku DPP opravdu nejezdí o 20 % dráž než konkurence.
Jestli chceš vědět víc, zkus si napsat na magistrátní organizace a Stč kraj
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3964
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 13:37:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ouky Douky: To je asi jako napsat si na SŽDC o pomůcky GVD. :-) To ti dneska nikdo neřekne, zřejmě je to strašně tajné, i když je to placeno z Tvých daní.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 58541
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 14:05:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SŽDC Ti pomůcky klidně poskytne. Ale pořádně draze...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1743
Registrován: 11-2006
Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 15:56:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Vím, proč si může Štěpánek dovolit být levnější, ale sem to psát nebudu. Každý trochu dopravně a ekonomicky gramotný člověk to určitě vydedukuje sám.
Každopádně v tak masovém nasazení v jakém operuje DPP, se musí všechno udělat jinak. Štěpánek se stará o vozy, protože to zvládá v pár lidech. Ale obří garáže DPP, kde se točej denně desítky lidí prostě ty kontrolní mechanismy a kanclbaby potřebují. Uznávám, že v DPP je tragicky přebujelý tenhle aparát, stejně jako těch kontrolních mechanismů je tam víc než je zdrávo a často jsou samoúčelné.
Taková Vrakolia je zase opačný extrém. Už toho mají docela dost, ale pořád na to je jenom pár lidí, polovina je líná, druhá tomu nerozumí. Jejich nadřízení se přelévají z funkce do funkce, tuhle něco pohnojit, támhle něco pohnojit, takže se takhle potočí na kolotoči a jede se dál. Nová ředitelka to chuděra vůbec nepobrala, její nástupce akorát neřídil vyházet z autobusů mávátka a bimbátka, ale ty klíče dílenským zase nekoupil a o opravu autobusů se zase nepostaral. Peníze tam taky stojej pořád za starou belu. Takže kde je ten zakopaný pes...
Převážíme statisíce mužů žen a dětí, kdo má čokla bez košíku - z autobusu letí!
Autobus = KAROSA!
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1744
Registrován: 11-2006
Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 16:08:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.dp-arena.cz/1/index.php?option=com_content&task=view&i d=3550&Itemid=1
Když čtu tohle, tak bych ty kancelářský netáhla všechny vypráskal na ulici... Jen doufám, že jejich vypráskání nastane dřív, než jen a jen díky nim, Dopravní podnik přijde o linky a na buben.
Dáma a pánové evidentně zapomněli, že už nemávají soudruhům, ale že jsou placeni akciovou společností (a to nemálo) a měli by začít něco dělat. U Bati by takovýhle materiál maximálně tak vynášel smetí, k ničemu jinému by je nikdo nepustil.
Převážíme statisíce mužů žen a dětí, kdo má čokla bez košíku - z autobusu letí!
Autobus = KAROSA!
Chuckie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 199
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 18:45:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj lidi, k té diskusi o cenách... Není náhodou možné najít tyhle informace někde veřejně? Vždyť DPP Praha a i ostatní dopravci někde musí uveřejňovat informace o tom, kolik ujeli a kolik za to dostali... A Praha by svým občanům přeci netajila informace, na které mají ze zákona nárok :-)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3966
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 18:48:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ml636: Říkám znova - objednavateli může být šumák, kolik dostávají řidiči plat či jaký má dopravce úřednický aparát. Objednavatel by měl objednat co nejkvalitnější službu za co nejnižší peníze. Pokud by DPP nedubloval práci ROPIDu (JŘ, prezentace systému a další) mohl by ušetři další prostředky.
Výběrová řizení by vrakoidní dopravce (vozy) ze systému dokázala vymlátit, současný stav to dokáže dost problematicky.
Nevím, kdo je Ouky Douky, a odkud bere informace, že Veolia je stejně drahá jako DPP. Dost možná má pravdu, i když mě se tomu nechce věřit. Každopádně dobře připravené VŘ by podle mého názoru ceny snížilo. Dost možná by nám v Praze začal jezdit nový dopravce, třeba z úplně jiného konce republiky, třeba, co já vím, PSOTA ze Znojma. Tam se prý uvedl docela dobře a autobusy má kvalitní. Kvalitních dopravců máme v republice dost, jen jim dát šanci a dostatečná čas na přípravu.
Pokud by se začalo Zbraslaví, sázím, že by tam jezdil Martin Uher ze Solarisy či Mercedesy.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3967
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 18:54:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chuckie: Ahoj lidi, k té diskusi o cenách... Není náhodou možné najít tyhle informace někde veřejně?
Dost problematicky. Akciové společnosti často zveřejňují své výroční zprávy, ve kterých lze ledacos najít. Tak činí třeba Dopravní podnik HMP.
Ledacos by se dalo najít v rozpočtu hlavního města Prahy, ale tam jsou čísla uváděná jako celek a je potřeba s tím umět pracovat.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 489
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 20:05:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: to v těch výběrových řízeních muselo být popsáno opravdu hodně detailně, aby ta kvalita byla všude stejná. Možná řekneš, že je to prkotina, ale já bych nechtěl, aby řidiči chodili čůrat ke stromu nebo na kolo (kolik dopravců v PIDu má vybudované na konečné sociální zařízení a kolik jich využívá zařízení, které není jejich a nemá ani smlouvu o pronájmu?). Stejně tak by se ve výběrovém řízení měl objevit požadavek na zajištní náhradního vozidla do nějakého stanoveného času od vzniku poruchy.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3973
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 21:22:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

5735: Už teď jezdí v Praze hromada dopravců a nějak se domluví. :-) Ve výběrkách jde především o nabízené služby. Služby pro dopravce a jejich sdílení s ostatními dopravci se dají řešit až po vyhlášení výsledků. WC v terminálech asi není problém a WC na konečných v polích by byla stejně zparvidla záležitostí jednoho dopravce.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Mazda_6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 707
Registrován: 5-2007

Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 21:53:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně tak by se ve výběrovém řízení měl objevit požadavek na zajištní náhradního vozidla do nějakého stanoveného času od vzniku poruchy.

Tohle je přece už dneska - Ropid to má ve smlouvě s dopravci a při neplnění dává poměrně tvrdě sankce.

V těch výběrových řízeních se to však nesmí přehánět. Např. při VI.etapě VŘ IDS JMK bylo vysokým bodovým ziskem/ztrátou hodnocena podmínka odstavení záložního autobusu v cílových stanicích jednotlivých soutěžených linek, přičemž v soutěžní skupině s 6 vozy byl vítězný předpoklad odstavení záložního vozu v každé koncové zastávce.
Všech 6 busů jezdí po vesnicích na Znojemsku, ale 1 bus jede 1x denně do Brna. Dopravce nenapsal do přihlášky do VŘ, že bude mít záložní vůz také v Brně, ale jen v konečných zastávkách na vesnicích, přičemž ztratil mnoho bodů v soutěži a možná i tuto skupinu proto nevyhrál.

Takže záleží opravdu na zadání, přičemž si po zkušenostech myslím, že zadání VŘ může být ušito na míru konkrétnímu dopravci, jelikož (třeba) ten "těsně druhý" nebude mít možnost na každé z 10 konečných stanic mít odstaven (aspoň papírově) záložní autobus.
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 490
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 06. prosince 2010 - 23:14:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Už teď jezdí v Praze hromada dopravců a nějak se domluví.

Ano domluví - DPP vybuduje na svoje náklady sociální zařízení a používají to všichni. A to je právě příklad, kde ostatní dopravci šetří. Nic nebudují, nic neudržují, jen to využívají. Jak by to asi dopadlo, kdyby na nějakou takovouto konečnou DPP přestal jezdit? Na boudičce by se vyměnil zámek, aby tam nikdo nemohl a řidič vítězného levného dopravce by chodil čůrat na kolo přesně tak, jak jsem psal výše. Nevím, nevím, ale už za dob krále klacka Elektrické podniky musely řešit stížnost na smrad, který byl výsledkem práce personálu na konečné u plotu. Opravdu se musí historie opakovat?
Mazda_6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 708
Registrován: 5-2007

Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 07:40:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DPP vybuduje na svoje náklady sociální zařízení a používají to všichni.

- ale taky ti ostatní dopravci za to platí Dopravnímu podniku nemalé peníze společně se správou zastávkových sloupků.

Používání sociálního zařízení v terminálech je obsaženo ve smlouvě DP versus venkovský dopravce.
Lc937gt11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 435
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 08:20:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takový off-topic...

Myslím si,že správa,údržba a budování soc.zařízení pro řidiče je zrovna klasický případ pro externí firmy,které si pak mohou účtovat používání všem.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3976
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 08:22:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

5735/Mazda 6: To je právě možné řešení, že dopravci budou za užívání cizích budek platit. Vždyť by šlo řádově o pár korun na den. Jestli by takováhle prkotina měla být zhacením výběrek, tak už opravdu nevím. Jsou opravdu větší překážky, které by bylo nutné vyřešit.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Amogh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 9-2008

Odesláno Úterý, 07. prosince 2010 - 20:12:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na odhlehčení diskuze :-)
štěpánkovo kousek, na který jsem se nedávno doptával, opravdu 1037
a první "tuning" soříka :-) že by práce zdejšího člena? :-)

fotky jen z mobilu, nejsem šotouš

www.skodahome.cz www.octaviaclub.cz
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1745
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 03:40:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Problém je taky v tom, že oni za to často platit nebudou, pokud podmínkou VŘ nebude dáno zajištění zázemí řidičům. Connex za to platil tuším odjakživa, ale výsledek toho neskutečnýho bordelu jaký tam mají, že se velmi brzo poztrácely klíče, které údajně dostávají nějakým papírovým přídělem. Takže většina řidičů po nástupu klíče nedostane... Já si to vyřešil klíčem získaným "externě", jinak bych se tam nikdy nedočkal.

Ostatně, příběh z relativně nedávné doby, kdy byl jeden Veoliák arogantně odpálkován jedním z turnusáků tzv. "šlechtického" úseku linek 114/170 když si od něj chtěl na Jižním městě půjčit klíč, už znáte. Takže se asi moc nezměnilo.
Převážíme statisíce mužů žen a dětí, kdo má čokla bez košíku - z autobusu letí!
Autobus = KAROSA!
Asparuch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 11-2009
Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 07:10:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Před časem jsem zaslechl, že přispívají všichni mimo Veolie a Stenbusu (Soci a AM tehdy ještě nejezdili).

Ml636: Netrefil Tě včera pekař z Michle ?
Thepupinek3475
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 3-2009

Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 09:56:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Amogh: Né, já vo tom nic nevim, to tam mušel někdo dát, když jsem měl volno! ;-)
"Pane doktore, mám sklerózu."
"Hm, a od kdy?"
"Co, od kdy?"
Amogh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 321
Registrován: 9-2008

Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 10:20:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak doufám že pan Někdo bude pokračovat :-)
www.skodahome.cz www.octaviaclub.cz
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1746
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 12:04:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asparuch: Trefil... Měl kliku, že cíl jeho vykládky byl 20 kroků od místa činu a že už na tyhle ťafance nemusej vždy jezdit policajti, protože mu zbýval už jen poslední bod do odevzdání ŘP.
Ale tam to bylo na draka. Celý kopec relativně sjízdný a úsek, kde je potřeba nejvíc brzdit, pod ledem. Naštěstí už potom bylo všude posypáno, jinak mohlo být zase veselo celkově, jako ve středu.
"Ochotně a rychle, bouráme Vás z Michle"
Převážíme statisíce mužů žen a dětí, kdo má čokla bez košíku - z autobusu letí!
Autobus = KAROSA!
Adalbertinum
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1111
Registrován: 1-2010

Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 12:10:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asparuch: Ono, těch trefenejch pekařem bylo víc, co jsem včera viděl, něco bylo i na Budějárně na 148.

Požádám o jednu informaci.. Nevěděl by někdo z vás rozhození Kačerovských KbN na linky, případně i počet?
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1747
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 12:29:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://praha.idnes.cz/pribude-zastavek-na-znameni-uz-se-na-nich-n ebude-ale-muset-mavat-ps0-/praha-zpravy.asp?c=A101208_121032_prah a-zpravy_ab ROPIDe, ty šm....11 Nevěřil jsem, že by to někoho napadlo píchnout do novin, že lidi nebudou na zastávkách na znamení muset mávat. Teď v tom bude akorát chaos. Taková Sulická, kde staví linek celá řada...
Kdyby byli tvůrci dostatečně inteligentní, nechají povinnost stavět i když se nemává, jen v interním předpisu pro neveřejné použití, D1/3.
Přece těm lidem ty ruce nemůžou upadnout a to je to fakt takový problém, zachovat povinnost mávat? Nebo snad je to pro "Typické Pražáky" už dneska ostuda, to mávání na autobus?
Převážíme statisíce mužů žen a dětí, kdo má čokla bez košíku - z autobusu letí!
Autobus = KAROSA!
Adalbertinum
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 1-2010

Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 12:34:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ml636: To chce klid, taky nad tím jen kroutím hlavou...

Doufám jen, že od 12. prosince nedojde k nějakým divočárnám v linkovém vedení, podle toho, co jsem zatím slyšel, se toho má dost změnit...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3980
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 12:54:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Adalbertinum: Má dojít k větším změnam na Černomostecku a Hostivaři + zavedená ultrakosočtvercoviny v podobě 296.
http://pidservis.vhd.cz/report.php?no=764&style=standard
ROPID se svojí pověstnou rychlostí změny zatím nezveřejnil, něco lze najít v posledním čísle ROPIDího zpravodaje.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Asparuch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 11-2009
Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 13:34:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ml636: Nebyl jsem si jist, jen jsem tam zahlédl 7348.
Adalbertinum: Kačerovské KbN v PD na 136/13,15 189/1 197/4,5,6,9 215/2 a 253/2,4.
Tom88cz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 8-2010
Odesláno Středa, 08. prosince 2010 - 22:45:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes dorazily dva vozy SOR BN 8,5 pro DP Praha
Adalbertinum
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1113
Registrován: 1-2010

Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 11:23:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asparuch: Díky za info, takže 177 si vypravuje KbN Klíčov s Hostivaří, pokud jsem pochopil dobře?

Orky: Mě zmátla trošku ta 506 na Opatově... V Oblasti Kačerova, Lhotky, a modřan k ničemu nemá dojít?
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 505
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 11:52:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Adalbertinum: O víkendu mají kačerovští na 177 jedno garantované pořadí KbN.
Adalbertinum
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1114
Registrován: 1-2010

Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 12:02:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si totiž nebyl jistej, zdali se přejíždí mezi 189/215 i v PD, proto se mi zdál jeden KbN na každé této lince málo...

Koukal jsem do plánovaných změn, od neděle, azarazily mě dvě věci.
1) Není plýtvání penězi, aby 261 zajížděla na VÚ Běchovice?
2) co se linky 181 týký, ta asi dolů na Hloubětín zajíždět nebude, že?
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 506
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 12:54:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Adalbertinum

Ad 1) Vybrané spoje tam budou zajíždět jako náhrada za zrušenou 222 (jsou tam i spoje, které u VÚ Běchovice končí).

Ad 2) 181 nebude do Hloubětína zajíždět. Tam bude náhrada posílenou 273.
Jon_pimmon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 22:09:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Určitě BN 8,5? To znamená, že má troje dveře??
PAPÍROVÉ MODELY (NEJEN) AUTOBUSŮ KE STAŽENÍ
Tomik6
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 11-2009

Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 22:48:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jon pimmon: SOR BN8.5 nemá troje dveře má dvoje. Vůz je na způsob CN8.5 s tím, že se značně liší v interiéru.
http://autobusy-karvina.webgarden.cz
Web o Karvinské dopravě.Fotky,videa,informace atd..

Karosa B932.1676 - KIA 81-53. Na ty časy nezapomenu :-) . Bude nám chybět
Danny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 09. prosince 2010 - 23:37:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě má SOR BN 8.5 na rozdíl od CN 8.5 automatickou převodovku.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1748
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 00:01:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta 181 mě taky pěkně napálila. Poznám s autobusem sice zase jiný úsek, konečnou apod. Jinak ten úsek od Hejtmanské přes Lehovec patří mezi nejhezčí v Praze. Autobus kolem penzionu zajede do podjezdu, sídlištěm s výškovými baráky (kurňa to už mi ani ta sestřenka nezamává z okna) a pak do zapadlých uliček u Hloubětínské. Na Prahu dost netradiční úsek.
Na Černým mostě se to hemží vágusákama, obrat prochcanej a plnej odpadků, chaotický a přelidněný terminál. Mám to první den po změnách, tak uvidíme, jak to bude vypadat. Doufám, že nebude zase ledovka a bude se dát trochu jezdit, když už tam budu muset mlsně počumovat po dálkovině a sám to tady rozvážet po nárožích.
Převážíme statisíce mužů žen a dětí, kdo má čokla bez košíku - z autobusu letí!
Autobus = KAROSA!
Masinatmi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 7-2010
Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 13:18:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den,mám menší dotaz??Jakým záhadným způsobem se přidělují evidenční čísla u nových busů??Podle křišťálový koule,losováním z klobouku??Jak sleduju na citybusu SORky z výroby do Řep tak mě nějak neštymuje číselná postupnost??!!
Asparuch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 11-2009
Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 13:51:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Záhadný způsob to není. Jak to přijde, tak to přijde.
S215sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1209
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 15:07:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U novych vozu je dana ciselna rada. Cislo vozu je nahrano i v ID radiostanice, ktera je zakomponovana do celeho OIS a ono ID se neda az tak snadno zmenit. Vyrobce expeduje vozy tak, jak je ma pripravene a ne podle ID v RDST.
Adalbertinum
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1115
Registrován: 1-2010

Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 15:25:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

5735: To znamená, že na 273 bude interval kolem 10 minut? Pže v současnosti je interval 15 minut,. a každej druhej spoj končí na ČM(So+Ne)

A ještě se zeptám, co přesně znamená termín předskokan? To je řidič kterej ráno jezdí linku A, pak natankuje, odpoledne jede na linku B, a večer jej střídá noční?
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 510
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 15:50:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předskokan - v podstatě tak jak to bylo popsáno. Jen ve většině případů A=B.

O lince 273 se píše na PIDServisu toto:
Linka 273: V pracovní dny ve špičkách posílení provozu, ráno zkrácen interval na 5 minut, odpoledne na 7,5 minuty. V pracovní dny večer a o víkendu celodenně je v celé trase interval 30 minut.


(Příspěvek byl editován uživatelem 5735.)
Adalbertinum
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1116
Registrován: 1-2010

Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 15:58:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže varianta 193 - 154 -509, jak jsem se včera dozvěděl z not.. To asi moc častý není, že?
Danny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 16:00:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Adalbertinum: 273 bude posílena jen ráno a odpoledne v pracovní dny - ráno 5 min, odpoledne 7.5 min, dopoledne zůstává 15 min a večer v pracovní dny se prodlužuje interval z 20 na 30 min a o víkendu se ruší vložené spoje Hloubětínská - Černý Most a bude celodenně interval prodloužen na 30 min
Adalbertinum
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1117
Registrován: 1-2010

Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 16:11:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmm, to zase ropid něco zkonilje vidět, že kam ropid sáhne, tam se to sesype... Kdyby LV mohli dělat normální lidi z terénu, a ne ti od stolu, nemuselo by tu být tolik paskvilů(linka 182)
Danny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 16:30:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vizitkou práce Ropidu je i dnes zveřejněný seznam zastávek na znamení od 3. ledna 2011. Předtím si měli aspoň zkontrolovat u zastávek linky a ne vytáhnout půl roku starý seznam ze šuplíku. Je tam 190 (např. Polygrafická), 222 (Ke Xaverovu) a v Čakovicích chybí 295 a je tam 151 (Cukrovar Čakovice)...
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 511
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 10. prosince 2010 - 16:30:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Adalbertinum

v Hostivaři je stav k dnešku (nové vypravení si ještě nepamatuji)
pracovní den
503/52 Š141/52,N250/52+503/52
511/51 O139/51,N139/51+511/51
511/52-54 Š271/52-54,N271/52-54+511/52-54
512/51 Š141/51,N250/51+512/51
512/52 Š273/52,N273/52+512/52
sobota, neděle
503/52 CD250/52,N250/52+503/52
511/51 CD139/51,N139/51+511/51
511/52-53 CD271/52-53, N271/52-53+511/52-53
511/54 O271/54, N271/54+511/54
512/51 N250/51+512/51
512/52 CD273/52,N273/52+512/52