K-report
 

Archiv do 3. ledna 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » » Pražské autobusy » Archiv do 3. ledna 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6037
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 10:27:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mr:
Cestoval jsi někdy z jiného mezinárodního letiště kdekoliv na světě než z Ruzyně? Drtivá většina letišť stojí v polích a cesta do města vede po dálnicích i několik desítek kilometrů polma. Interval 100 je přeci řešitelný - zkrácením na polovinu.
119 jezdí imrvére natřískaná a poskakující v kolonách, to opravdu není rychlejší spojení - 70% spojů v PD nedojede do Dejvic za 23 minut, ale 30-35. 119 díky cizincům jezdí neustále zpožděná (někdy i konvoj tří kloubáků za sebou) - cizinci si kupují jízdenky u řidiče, a to zásadně v bankovkách.
100 je rychlá, spolehlivá a může být dispečersky řízená (v případě potřeby posílení - nárazové návaly hlavně v sezóně). Autobus ze Zličína je tu do 15minut.
119 obsluhuje i Dědinu a Šárku, kde bydlí skoro 10 tisíc lidí a opravdu není žádnej med čekat na zastávce 20 minut při intervalu 7 minut a nedostat se do dvou spojů. Stejně tak je bezva přeskakovat v autobusu dvacet kufrů. Já to zvládnu, ale maminky s kočárky a lidi o holích ne.

Ne, celá koncepce cpát turisty do 119 je od základu špatná a jakékoliv navedení do posílené 100 by jedině prospělo.
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 7-2009

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 12:40:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Letiště:
119 je skutečně problém. mám "známou", která bydlí na Dědině a do centra Prahy někdy jezdí autem, protože věčně přecpaná a zpožděná 119 plná lidu z letiště se někdy skutečně snést nedá. Na druhou stranu převést veškerou kapacitu na 100 je taky hovadina, protože doprava do centra by se rapidně protáhla.

Návrh: intervaly na 119 nechat nebo mírně prodloužit (10-12 minut) s tím, že mezi zast. K Letišti a Dejvická by linka jela bez zastavení s výjimkou zastávky Divoká Šárka (přestupní bod na TRAM, ostatní busy,...). Naopak by se posílila linka 108, která by začínala jako nyní na Ciolkovského, jela by jakoby zpátky směrem na letiště přes Dlouhou míli, poté by obsloužila po odbočení vlevo zastávky Dědina, Nová Šárka a poté by po Evropské vymetala některé důležité zastávky (Sídl. Č.V., Horoměřická,...) a končila by na Dejvické.
Tím by se ale zhošila dopravní dostupnost ze zastávek Sídliště Na Dědině a Ciolkovského, poněvadž by cesta k metru trvala kvůli vymetení Dlouhé Míle a Dědiny tak o 7 minut déle, což by byli místní zřejmě proti.

Pak se tedy nabízí (a je to o dost lepší) prodloužit tramvaje na Dědinu ke křižovatce s Pražským okruhem a všechno by pobraly tramvaje. Jinak je to asi vážně začarovaný kruh...
Peter_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 11-2007

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 13:00:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

4021 : Ze zrovny ty, ktery se v problematice vyzna, se divis, proc se kupují casto obří Crosswaye to se je mi záhadou. Porovnej si pořizovací cenu a provozní náklady typů, které uvádíš ....

add nízkopodlažní busy na letiště : máte pravdu, ale když se oháníte "na západě běžné" tak nevím kde všude jste byli. Na západě se jezdí na letiště většinou vlakem a když není vlak tak většinou zájezdovými busy, kde se bagáž dává dolů. Ale samozřejmě souhlasím, že základní problém Prahy je cpát lidi z letiště do "běžné linky" 119. Jenže vzhledem k šetření se zlepšení v podobě MHD nedočkáme.
Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen.
4021
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 342
Registrován: 9-2006

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 14:05:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já jako myslel že je na západě běžné že tramvaje a autobusy jsou nízkopodlažní. Bez ohledu na to jestli to jede na letiště nebo někam na pole. To, že většinou bývá letiště spojeno s městem něčím lepším než jsou autobusy je už jiná věc. Ale když Praha jinou možnost nemá, mohla by víc nasazovat lepší busy na letištní linky.

A problematice jaký vůz kolik stojí a jaké má náklady já zase tolik nerozumim (nebo to byla ironie?) :-). Teď nevim. Ale dopravci stejně budou muset mít podstatnou část svého vozového parku pro linky PID nízkopodlažní, jinak pudou z PID pryč až budou výběrka.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6038
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 15:08:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mapl:
Na druhou stranu převést veškerou kapacitu na 100 je taky hovadina, protože doprava do centra by se rapidně protáhla.
Tak zas a znovu, 119 nejede do Dejvic udávaných 23 minut, ale v PD mnohem déle.
100 je to přes Zličín mnohdy rychlejší.
Turista, který je v Praze poprvé nikam nepospíchá a 5 minut navíc ho rozhodně nazabije.
Cizinci jsou zvyklí z jiných světových měst přistávat na odlehlých lowcostových letištích, která se nacházejí i 100 km od města - proleťte se wizzairem do Bruselu a skončíte v Charleroa, do Stockholmu a skončíte na letišti Skvasta nebo do Paříže s končíte na letišti Beauvais, což je daleko od centra Paříže asi jako Chomutov od Prahy. Z toho pohledu je 100 naprosto luxusní a rychlé spojení. Samozřejmě 119 by zůstala pro tísice zaměstnanců letiště, jen turisty navádět do posílené 100 a bylo by po problému.

Návrh na zrychlenou 119 je nesmysl. 119 je výhodná v celopražsklém regionu, že jezdí plná v obou směrech po celý den: ráno do centra jedou lidé z Dědiny a z centra zaměstnanci letiště, odpoledne je to přesně naopak. Jedinou skupinou cestujících, kteří v 119 dělají problém (zpožďují ji a nárazově přeplňují) jsou turisté. Pokud by se 119 zrychlila, vozila by ráno do Dejvic vzduch a naopak odpoledne z Dejvic taky. Ne, tudy cesta opravdu nevede.

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin.)
Peter_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 11-2007

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 15:12:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

4021 : Rozumím, já myslel spíš konkrétně dopravu na letiště.

No tak rozumíš cele problematice PID (bez ironie). Je jasné, že až budou výběrka tak tam bude určitý počet NP nutný, ale nemyslím si, že dopravci půjdou dobrovolně nad rámec těch několika procent NP spojů, které budou "povinné". Navíc mnohdy vozy nejezdí jen na PIDu, ale i dálky (Středočeši, Connex). A ty provozní a pořizovací náklady jsou u NP většinou vyšší.
Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen.
Freecoolin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 15:18:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj, chci se zeptat jestli jsou v Praze u DP ještě v provozu ty pronajaté SORky BN12. Jeden z nich jsem potkal v Přerově na MHD u dopravce SAD Trnava.
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 7-2009

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 15:19:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Ke kolonám na Evropské ulici: po zprovoznění západní části Pražského okruhu v brzkém období bych se nebál na Evropské udělat pruh pro autobusy MHD, taxíky a cyklisty, protože vedle 119 zde jezdí řada důležitých linek (AE, 108, ...) a tím by se časová dostupnost výrazně zlepšila nejen u linky 119, která zde jezdí a bude jezdit též. Hodně IAD se totiž doufám odlije pryč, takže do jisté míry by možná pruhy ani potřebné nebyly, ale pokud by k jejich zavedení došlo, tak, myslím, bez nějakých "drastických" vlivů na IAD!

Tím, že turisty naučíme jezdit stovkou, si sice pomůžeme, ale neubáníme se našincům, podnikatelům, dovolenkářům a dalším Čechům, kteří třeba jezdí služebně nebo místní poměry znají a ti určitě s kufry na Zličín nepojedou. Sám jsem z letiště několikrát cestoval a nikdy to nebylo 100, ale vždy 119 a 119 tudíž stále bude (ikdyž možná ne tolik) přecpaná tím způsobem, že lidé na Dědiněš mohou mít problém se do vozu dostat a o přepravě kočárků a invalidních vozíků nemluvě zvláště v letním období a v období před vánočními svátky.
vždyť ruku na srdce: když bydlím v centru Prahy poblíž Pavláku, tak bych musel být idiot, abych jezdil na Zličín, tam přestupoval na metro B, pak přestupoval na metro C, když mohu jet z Dejvické áčkem na Mírák a dojít to po svých... (toto je pouze konkrétní příklad na mně)

Je fakt, že zrychená 119 je asi možná nesmysl (ačkoliv řešení to taky je... z nouze, ale určitě je!), nicméně pak je skutečně potřeba vystavět tramvajovou trať o 3 kilometry dále řekněme k Šestce a probléym dědinských a nakupujících v OC Šestka budou vyřešeny... (případně ke starému Terminálu 3, když už budeme od tohoto místa poměrně blízko vzdáleni)

(Příspěvek byl editován uživatelem mapl.)
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 222
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 15:32:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řekl bych, že zrovna Řepy jsou největším šrotištěm Prahy
Aby tomu tak nebylo, tak s koncem roku skončil i tento vůz (dovolím si to tu s ním trochu vytapetovat):

Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2227
Registrován: 1-2006

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 16:03:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já osobně jsem si na 100 rychle zvykl. Jezdím na letiště poměrně často a potřebuju se obvykle dostat na Masaryčku. Tady je optimální právě ten jediný přestup - na Zličíně na metro. Stejně tak je tato trasa ideální pro cestující, pokračující po příletu domů autobusem z Florence.
Taky bych proto byl pro posílení linky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Gromit.)
www.fotodoprava.com
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 16:03:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě jednou přeruším diskuzi o spojení letiště s Prahou. Tentokrát se vnutím se svými obrázky silvestrovské noci.

Nejprve se rozloučíme se starým rokem a přivítáme ten právě přicházející.


A pak se podíváme na "obyčejný" provoz

Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 7-2009

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 16:09:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gromit: Ano, na béčko je to ucházející. Avšak já bych pro cestu z letiště na Masaryčku volil přímý spoj AE s předem zakoupeným jízdním dokladem od ČD... (osobní názor)
Ale kdybych jezdil denně nebo hodně často, stovka by u mě asi též převládla.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6039
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 19:40:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mapů:
O které západní části městského okruhu mluvíš? Západní část západního okruhu stavby 516 a 517 stojí již od roku 2002.

108 po Evropské nejezdí, pokud nepočítáš úsek dlouhý asi 100 m.

Tím, že turisty naučíme jezdit stovkou, si sice pomůžeme, ale neubáníme se našincům, podnikatelům, dovolenkářům a dalším Čechům, kteří třeba jezdí služebně nebo místní poměry znají a ti určitě s kufry na Zličín nepojedou.
a) tito cestující nejsou zdaleka tak problémoví jako tlupa dvaceti mladých Taliánů, kteří naráz 119 zaplní.
b) tito cestujcí už 100 dávno objevili a jezdí s ní.

119 jezdí přecpaná jen ze dvou důvodů:
a) nárazové návaly cestujcícíh (sloty leteckých společností - třeba řešit dispečersky provoz na MHD).
b) nákup jízdenek u řidiče třeba i dvaceti cizinci, kteří nemají drobné.
Jinak současný interval pro potřeby Dědiny, zaměstnanců letiště a pár Čechům, kteří letí na dovolenou plně vyhovuje.

vždyť ruku na srdce: když bydlím v centru Prahy poblíž Pavláku, tak bych musel být idiot,
Tak zas a znova, mluvím tu o cizincích, kteří navštívili Prahu poprvé. Tato skupina cestujících vytváří na 119 problém, ne Pražan z Pavláku. Ten ať si 119 jezdí klidně dál.
Thepupinek3475
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 3-2009

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 20:26:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fricoolin: Jen jedna, 3110.
"Pane doktore, mám sklerózu."
"Hm, a od kdy?"
"Co, od kdy?"
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 7-2009

Odesláno Pátek, 01. ledna 2010 - 22:54:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: No asi je fakt, že cizinci by se dali naverbovat na 100, ale bylo by potřeba změnit zásadně informační laetáky, proškolit zaměstnance na infocentrech, změnit informační systém na celém letišti a i tak nevím, jak velká úspěšnost by byla. Dalo by se odjezdové místo z Terminálu 1 u linky 254, které je od 119 dost vzdálené...

Na druhé straně pořád přemýšlím, jestli je to správné řešení... chtělo by to klouby na 100 a další věci, do kterých se Ropidu bude chtít stěží... Začínáš mě přesvědčovat, ale skeptický zůstanu asi pořád.
Peter_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 11-2007

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 09:33:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se tu řeší doprava na letiště, problém, který tu ještě nikdo nezmínil, je také OC Šestka. Lidé jezdící sem za nákupy přeplňují nejen 119, ale i 100. Na letiště jezdím docela často (ne pracovně, ale soukromě, rád cestuji) a k metru jedu tím, co přijede dříve. Chápu, že pro ty, kteří mají cíl na A, nebo poblíž tak je lepší 119, ale ostatní bych směroval do 100 a to především lepší osvětou (letáky, lepší informovanost v infocentrech apod.). Bohužel i letecké společnosti mají většinou ve svých palubních časopisech uvedenu POUZE linku 119.
Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen.
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1482
Registrován: 3-2004

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 10:14:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S linkou 100 je podle mne dlouhodobě problém, že nikdo nechce zaplatit její posílení. Letiště si sice stále stěžuje, ale peníze dát nechce. Ropid tvrdí, že doprava na letiště nepatří mezi základní dopravní obslužnost a Dopravní podnik posílení na vlastní riziko také odmítá.
Zvláštní je na tom fakt, že z turisty, který si koupí jízdenku u řidiče za 30 korun je vlastně nejvyšší výtěžek a dopravce by měl mít zájem takovou linku posílit. Pro srovnání výtěžek z předplacených jízdenek je pouze cca 4 Kč za 1 jízdu.
Dalším problémem je, že ty relativné dlouhé intervaly 100 nenavazují na intervaly metra.

Podružným problémem je samotná organizace autobusových zastávek na letišti. Stovka by si zasloužila na letišti polookružní ukončení a zavést čekání i v jízdních řádech. Je to maličkost, která by přitáhla další cestující, protože turisté mají snahu nastoupit do prvního autobusu, který přijede Nesmíme zapomínat, že pro značnou část turistů je pražská MHD úplně tím prvním dopravním systémem, který v životě poznají...
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Zamracenej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 585
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 10:57:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejde mi se nepřidat k diskuzi o lince 119. Poslední 3 roky s ní jezdím prakticky denně v trase Dědina-Dejvická a zpět (někdy i dvakrát denně). Ráno se vytíženost a intervaly (5-6min) dají snést (na Dědinu dojíždí autobus povětšinou poloprázdný, na Dejvickou už přijíždí s několika stojícími cestujícími, ale o přecpanosti se mluvit nedá). Co na tom, že místo plánovaných 13 minut jede 119 na Dejvickou kolikrát i déle než půl hodiny. Nával začíná kolem 13:30, nejhorší je to mezi 16:30-18:00, kdy musím někdy i nechat autobus ujet. Můj návrh je zkrátit intervaly počínaje 13:30 na 4-5 minut až do večera (cca 18:30), intervaly v ostatní době zachovat, o víkendu zkrátit opět od 13:30 ze stávajících 10 na 7-8 minut. Ze 119 turisty nevyženete, vést sem jinou linku (jako zde navrhovanou 108 ze Sídliště) je zbytečné, když to jedna linka ve výrazně kratších intervalech pobere. Docela spásou byla pro místní výluka v Nebušicích a cca měsíční zavedení linek 254 a 312. Slyšel jsem několikrát rozhovor cestujících o tom, jak je to fajn, že jezdíme konečně poloprázdným autobusem a že je škoda, že je to jen dočasně.
Brejláky a Barči, ty já mám nejradši. Akvárko ve šrotu je dobrá služba cestujícím!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6045
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 11:03:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peter m:
Šestka není tím problémem. To je snad nejprázdnější nákupní centrum Prahy. Naopak, mezi 100 a 119 funguje v zastávce K Letišti silná přestupní vazba. Pokud by byla 180 protažena z Řep na Zličín (místo 164), ulehčilo by se spojení 100+119.

Cizinci nejezdí tím, co mají blíže. Cizinci jezdí tím, co jim přijede na zastávku první nebo podle toho, co si přečetli v průvodci. Nějaký cíl je příliš nezajímá, první problém, který řeší, jak se dopravit do centra (nebo k metru) a až tam otevřou svou mapku v průvodci (širší centrum) a hledají hotel.

Prox:
Posilovat linku 100 Ropid nechce. Oficiálně proto, že na 100 je vysoká průměrná rychlost, a tedy i mnoho vozokilometrů. Jízdní doba je sice krátká, ale kilometrů mnoho. Letiště tlačí na posílení linky 100, ale Praha a DP na to neslyší.

Interval sice dnes problém je, ale posilovat se dá, pokud bude někdo chtít.

Organizace linek na letišti je dobrá, problém nastává jen v zastávce Terminál 2 pro linky ve směru Letiště Ruzyně. Není jasně vyznačeno, která zastávka je směr centrum a cizinci lezou ve velkém do linek končící za rohem. Psal jsem na Ropid ať se ze zastávky Terminál 2 směr Letiště Ruzyně udělá zastávka pouze pro výstup a v zastávce Terminál 1 se promění na BUSE číslo linky (které mate) na nápis ve stylu NO CENTRUM/OUT OF ORDER/NOT OPERATION. Bohužel, odpověď jsem dodnes nedostal.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6046
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 11:10:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mapl:
-Změnit informační letáky není žádný problém.
-Proškolit zaměstance znamená říct jim jednu větu - cizinci tázající se na cestu do centra, doporučte linku 100 zastavující na nástupišti A.
-Změnit informační systém na celém letišti není vůbec třeba. Stačí aby na nástupišti C zastavovaly linky z centra, na nástupišti B vymetáky 119, 179, 225 a 254 a na hlavním nástupišti A zastavoval expres 100 v intervalu 7-8 minut.
-Klouby na 100 by nebyly třeba. Pro potřeby cizinců by krátký vozy a interval 7-8 minut (nebo dispečerský provoz) po celý den bohatě stačily.

Turisti se chovají jako stádo a jejich manipulace je velmi snadná. Mnohokrát jsem svědkem toho, že lezou do linky 319 a řidič je pakuje ven, protože nejede do centra. Stačí cedule, letáky, krátký interval na 100 a je po problémech.
Bobek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 448
Registrován: 2-2006

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 11:27:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesmíme zapomínat, že pro značnou část turistů je pražská MHD úplně tím prvním dopravním systémem, který v životě poznají...

No nevím, jestli zrovna takoví turisti spadají do kategorie, která pojede z letiště autobusem. Pořád je potřeba mít na paměti, že se veřejná doprava podílí na přepravě cestujících na letiště 20%.
Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1484
Registrován: 3-2004

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 11:37:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin:
Já mám pocit, že ta změna BUSE se na 119 zkoušel a bohužel žádný efekt to nemělo. Protože když turista nekouká, tak je úplně jedno, co je napsáno na orientaci nebo na zastávce.
Možná bych zastávkový sloupek směr Letiště Ruzyně na Terminálu 2 úplně zrušil nebo postavil bokem, aby nebyl vidět a nepřitahoval turisty
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1485
Registrován: 3-2004

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 11:54:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobek:
Budeš se divit, ale takoví turisté skutečně existují a není jich málo
Doby, kdy k nám přijížděli zahraniční turisté ochotní dát několik set za taxík jsou nenávratně pryč. V současné době tzv. krize k nám přijíždějí turisté druhé i třetí kategorie ze Španělska a Itálie, kterým cestovka zajistí maximálně letenku a ubytování v hostelu nebo penzionu. Případně tito turisté mají Prahu v balíčku ostatních východoevropských zemích. Obě skupiny pak neví téměř nic o dopravním systému, nebo to ani nechtějí vědět.
Pokud nevěříš, tak doporučuji se párkrát projet linkami 100 či 119 a sledovat celou cestu turistů od letištní haly až po vstup do metra...

Druhá možnost je, že náš dopravní systém je natolik složitý, že nedokážeme turistům poskytnout jasnou informaci ...
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3866
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 12:19:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

B741 - jedno videjko z noční B741 na lince 505. Co jsem koukal, tak většina nočních spojů jezdila poloprázdných...
About me ; web o Mansonovi ; moje články na iDnes
Icq 482-787-172

Moje fotogalerie Nové fotky busů spol. AKV !!!
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 7-2009

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 12:21:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Nápad s nápisy na orientacích nejsou vůbec špatné, jsem častokráte svědkem, kterak cestující (turisti, cizinci) lezou do autobusu směr "Letiště Ruzyně" a řidič je pakuje ven, ti lepší z nich s nimi nějaké to slůvko prohodí v angličtině - podobné nápisy místo orientace by pomohly (myslím, že většina lidí se podívá), ale vyvstává otázka, zdali by to Ropid odsouhlasil. Pro potenciální cestující nastupující v zast. Terminál 2 by byla znemožněna orientace, kam bus jede a to je snad i v zákoně a v "pravidlech PID" - leda udělat zastávku, jak je zde uvedeno, pouze pro výstup, pak by nikdo námitky mít neměl, ačkoliv přesto by někdo kecy mít mohl. (možná zaměstnanci letiště, kteří by tu jednu zastávku chtěli jet, to už je o individuální domluvě, příp. přepravních proudech - průzkumy)
Co se týče informačních letáků, tak jejich předělání mi jako problém přijde. Ani tak ne těch od DP jako těch pro turisty, které jsou (alespoň tuším) k mání možná i někde v cizině nebo u leteckých společností či na internetu různých zahraničních CK, které tyto informace poskytují. Museli by se mmj. zkoordinovat i pracovníci u přepážky informace Letiště Praha, poněvadž i tam občas nějací cizinci přilezou a ptají se, ačkoliv jich je minimum. Přijde mi to jako běh na delší trať a není to záležitost jednoho nebo dvou dnů, ale to ty ani netvrdíš...

Vůbec sloupek na zastávce Terminál 2 je hodně blbě umístěn. Zastávka ve směru od centra pro všecky linky vč. takové 319 nebo 510 bych udělal až tak o 20 metrů dál směrem k zastávce Letiště Ruzyně. Je sice pravda, že se lidé budou muset s kuframa kousek s**t, ale to už je každému před odletem podle mého názoru jedno a ten kufr si těch 40 metrů odveze, případně tam dát vozejky přímo k zastávce a je po problému, to by neměl být moc velký logistický problém. Jde hlavně o to, aby byla zastávka dobře umístěna pro nástup směr centrum, resp. Jeneč, vysíl. střed., což funguje díky tomu stávajícímu peronu tam. A právě z něho pryč bych dostal zastávku směr z centra jako zde už podobné nápady padají a já se jich tak trochu "chytám"...

(Příspěvek byl editován uživatelem mapl.)
Bobek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 449
Registrován: 2-2006

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 13:37:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prox: však já neříkám, že nejsou turisti, co jezdí autobusem. Jen jsem tím chtěl rozporovat tvrzení, že je to první dopravní systém, který vidí. Takových podle mě nebude část značná, ale marginální.
Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.
Pepa_103
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3360
Registrován: 3-2005

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 14:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

5735: chci se jen zeptat, toho 20.12.09 vám DP poskytl karosu č.5292 na celý den na fotoakci a poté byla definitivně odstavena? Na prodej náhodou nabídnuta nebude?

(Příspěvek byl editován uživatelem Pepa_103.)
www.olomouckadoprava.estranky.cz
www.mhdfoto.estranky.cz
ICQ: 479 144 459
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1487
Registrován: 3-2004

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 15:22:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobek:
Jenže i ta marginální část dokáže pěkně potrápit Např. i jeden blbec dokáže způsobit uzavření stanice metra...
U autobusů to sice nehrozí, ale pokud ta marginální menšina na Terminálu 2 neustále dobíhá autobusy končící na Letišti Ruzyně, tak to zblbne i ostatní.
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 5-2009
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 16:05:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tím, že turisty naučíme jezdit stovkou, si sice pomůžeme, ale neubáníme se našincům, podnikatelům, dovolenkářům a dalším Čechům, kteří třeba jezdí služebně nebo místní poměry znají a ti určitě s kufry na Zličín nepojedou.
Bydlel jsem pod Pavlákem a většinou jsem jezdil z Karláku + 100.
Ono je to jednoduché, kdo nebydlí na A, tak ve špičce 119 riskovat nebude. Kdo bydlí na B, tak ani ničím jiným než 100 nejezdí a kdo jezdí na C, tak se asi rozhoduje dle špičky/mimošpičky.
Jinak problém 119 a jiných busů by byl řešitelný i tak, že by se jezdilo v tram.pásech. Papírově zpomalení, reálně zrychlení.
Bobek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 450
Registrován: 2-2006

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 16:16:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prox:
Tak jistě, ale s tím těžko něco dělat. Snad jedině přidávat nějaké letáčky na výdeji zavazadel. Jenže to jsme zase na začátku - jestli to má kvůli té malé části z 20% smysl.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bobek.)
Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6048
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 17:56:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prox:
ten experiment, o kterém mluvíš stále funguje. Blikající text NO CENTRUM je na dispplaji zobrazen v místě, kde obvykle rotuje text "přes zastávky". Jenomže tohel nikdo nečte, vidí na čelním transparentu 119, bere kufry a běří. Stejně tak je číslo 119 zobrazeno na zadním panelu, a to je špatně. Já chci T2 udělat pouze pro výstup, aby na autobusech nebyla linková orientace žádná, ale jen pouhý text OUT OF ORDER a zadní panel BUSE třeba škrtlý.

Zrušit sloupek nepomůže. Stačí se jít podívat na zastávku T2. Čekající dav turistů na nástupišti A do centra se po průjezdu linky 119 (směr letiště stavící na nástupišti C) hromadně rozeběhne a zadními úzkými dveřmi se vrhá do autobusu, který je vyplivne hned za rohem.
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 225
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 18:01:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pepa_103: 5735: chci se jen zeptat, toho 20.12.09 vám DP poskytl karosu č.5292 na celý den na fotoakci a poté byla definitivně odstavena? Na prodej náhodou nabídnuta nebude?

DP neposkytl karosu č.5292 jen tak. Byla to klasická smluvní jízda na základě objednávky (za podmínek co jsou pro kohokoli - to blbnutí s foťákama stálo docela dost korunek). Vůz potom dál jezdil se svým řidičem až do Silvestra (naposledy byl vypraven na linku 131). Informaci o jeho vyřazení jsem dostal od kolegů z Řep. Zda bude nabídnut k prodeji nevím, já zájem nemám (nemohu sbírat úplně všechno).
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6049
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 18:03:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mapl:
Pro potenciální cestující nastupující v zast. Terminál 2 by byla znemožněna orientace
Žádní potenciální cestující v trase T2-Letiště Ruzyně nejsou. Tam nikdo nejezdí, protože nemá žádný důvod, aby jel od terminálu do točny v polích.

ačkoliv přesto by někdo kecy mít mohl. (možná zaměstnanci letiště, kteří by tu jednu zastávku chtěli jet
Ten kdo v autobuse už sedí, může jet dál. Stejně jako v AE na Dejvické směr hl.n..
Ze zastávky T2 na LR nejezdí nikdo.

Ad. letáky. Čím dřív se začne, tím dříve to bude rozšířené ve všech průvodcích.

Vůbec sloupek na zastávce Terminál 2 je hodně blbě umístěn. Zastávka ve směru od centra pro všecky linky vč. takové 319 nebo 510 bych udělal až tak o 20 metrů dál směrem k zastávce Letiště Ruzyně.
Což je samozřejmě hloupost.
a) posunout zastávku dál nelze
b) proč? je tam perón a mraky lidí tu vystupují. Jediný problém je s linkovou orientací, která mate.

A právě z něho pryč bych dostal zastávku směr z centra
Dispozice komunikací v areálu T2 to neumožňuje. Všechno nechat tak jak je, jen T2 směr LR udělat pouze pro výstup a bylo by po problému. Věřte mi, jsem na letišti prakticky denně.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6050
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 18:13:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobek:
Jenže to jsme zase na začátku - jestli to má kvůli té malé části z 20% smysl.
Jako pravidelný cestující 119 vím, co tato "marginální" část cizinců dokáže způsobit. Marginální část si můžeme převést do čísel - 6 000 turistů obtěžkaných bágly a kupující si jízdenku u řidiče denně. U těchto cestujících je třeba přičíst i kufr, tedy dvojnásobek zabrané plochy v autobusu. To už máme 12 000 obsazených míst denně. Tolik lidí jezdí MHD třeba do Letňan, pak ještě plus zaměstnance letiště (těch je v současnosti 17 000) a doprovod.

jenže, co zmůžeme, když se od března omezuje v celé Praze.
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 226
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 18:23:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně tak je číslo 119 zobrazeno na zadním panelu, a to je špatně.

Ano je to špatně. Tady by to chtělo výjimku - od zastávky "U hangáru" ponechat jen cíl bez čísla linky.

Šestka není tím problémem. To je snad nejprázdnější nákupní centrum Prahy.

Ano, OC je nejprázdnější. Ale lidé tam MHD jezdí - viz vyšlapaná zkratka u zastávky. Tedy ten problém tam je.

Co tedy takto:
119 Dejvická-...-Dědina-OC Šestka
AE1 Letiště Ruzyně-Divoká Šárka-Dejvická-Masarykovo nádr.-Hlavní nádr. (int. 30 min.)
AE2 Letiště Ruzyně-Divoká Šárka-Dejvická (int. dle potřeby)
AE3 Letitě Ruzyně-Zličín
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 7-2009

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 19:37:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Pouze pro výstup by se to udělat dalo jako je to třeba na zast. Želivského v ulici Vinohradská, toť fakt. Že nikdo nejezdí mezi Terminálem 2 a Letištěm Ruzyně jsem nevěděl - logické to je, ale napadlo mě, jestli tím občas nejedou zaměstnanci letiště pendlující mezi T1+T2 a těmi administrativními baráčky tam.

5735: AE1 - AE3 mi přijde jako neuskutečnitelná věc. Za prvé protože AE1 v současnosti provozují ČD,a.s. a ti těžko přejdou na nějaký jiný tarif a akceptaci PID a za druhé zavést teoreticky stejnou linku (se stejným vedením) vedle linky AE od ČD, kde budou PID pravidla uznávány, se mi jeví jako nesmysl.
Ukončovat 119 u OC Šestka je sice řešení, ale vedle 119 tu končí ten bezplatnej, takže je to taky takový divný. Logicky vzato to není tak hrozný nápad - expresní busy z letiště do centra města, resp. spíše k metru by potřeba byly, ale je potřeba sjednotit tarif (PID, ČD) nebo něco z toho zrušit a to se asi nepovede, proto za sebe, bohužel, zavrhuji.
Prox
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1489
Registrován: 3-2004

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 20:33:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mapl:
Zaměstnanci letiště jezdí většinou mezi Terminálem 1 a Letištěm Ruzyně - obvykle je tak jeden až dva lidi v každém druhém spoji. Většina zaměstnanců vystupuje a nastupuje spíš U Hangáru. Každopádně myslím, že tito lidé jsou lehce rozpoznatelní a mohli by mít výjimku.
Chlapci, to jste si spíš měli vyfotit toho bobra, co tu chcípnul minulý týden!
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 7-2009

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 22:04:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prox: Výjimka pro zaměstnance na kartu by šla. Zas nemůže se zakázat přeprava turistům a umožnit jí zájemcům, ale takhle by to šlo a je fakt, že přepravní poptávka moc velká nebude...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2017
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 22:33:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já už na letiště nejel asi 5 let, ale naposled když jsem vylez z baráku a došel na zastávku tak jsem odjel 119 a to na Smíchov. Čekat 27 minut na další 100 se mi fakt nechtělo.

Spíš bych to viděl na větší propagaci AE. Jak to jezdí vůbec vytížený mezi Dejvickou a letištěm? Líp než těch max 10 ks co se objevuje kol Masny?

A další problém - 119 tam jezdí "odnepaměti", ještě kdysi z Levoruční. Takže je zažitá a je zajisté ve všech průvodcích a pod.. Čímž nemám na mysli že ji má nějaký kokot živící se změnama linek "aby se to hejbalo" zrušit
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 7-2009

Odesláno Sobota, 02. ledna 2010 - 22:50:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je fakt, že o víkendech je interval 100 žalostný. Tím opravdu pojede pouze mizivá část lidí a z náhodně příchozích na LKPR už téměř nikdo, protože průměrná doba čekání bude činit 15 minut a to je už dost...
Ze Zličína to o víkendu dle mých (ne moc velkých) zkušeností taky jezdí relativně poloprázdné.

O víkendech a svátcích by to chtělo 15 minut a ve všední dny? to záleží na tom, kam chce Ropid, potažmo DP navážet cizince...

(Příspěvek byl editován uživatelem mapl.)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6053
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 10:13:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prox:
není potřeba žádná výjimka. Člověk, který sedí v autobusu už z "centra" prostě bude sedět dál a dojede až do smyčky Letiště Ruzyně. Jen prostě v zastávce Terminál 2 nebude umožněn nástup, toť vše.

Stejně tak bych byl opatrný, že tam jezdí málo lidí. U konečné je administartivní budouva ČSA a ze zastávky U Hangáru je to pěkná štreka. Ale od terminálu 2 na konečnou je to vážně rychlejší pěšky.

Mapl:
Co tu s Proxem řešíte? Jaká výjimka? Znáte zastávku "pouze por výstup"? Dejvická na AE směr hlavák je také pouze pro výstup a cestující v úseku Dejvická-hlavák nepotřebuje žádnou výjimku.

Petr Vlček:
Zastávka Dejvická na AE je úplně zbytečná. Nikdo tam nevystupuje ani nenastupuje.
Takže je zažitá a je zajisté ve všech průvodcích a pod.. Čímž nemám na mysli že ji má nějaký kokot živící se změnama linek "aby se to hejbalo" zrušit
Nikdo ji rušit nechce, 119 má své místo a je nenahraditelná. Pro zaměstnance letiště a pro Dědinu. Pro cizince by tu měla být rychlá, posílená a dispečersky řízená linka 100. Průvodci se každoročně aktualizují, to je stejné jako když se postaví A do Veleslavína, že se budou turisti dožadovat 119 na Dejvickou.
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 7-2009

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 10:41:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nene, já myslel, že kdyby chtěli ject z Terminálu 2 na obrátku Letiště Ruzyně někdo - jednou jsem tam viděl nastupovat nějakou ženskou - zřejmě zaměstnankyni, ale asi to časté není a "pro výstup" by to zde bylo dobré a pak by neměl být problém s odstraněním JŘ a tím by se přestali mást turisté (jako je to na Želivárně ve Vinohradský). Navíc tuto zastávku může zaměstnanec ujet s linkou mířící do centra (tedy s těmi linkami, které na Terminálu 1 začínají a jedou směr centrum/metro), kde to pro nástup samozřejmě je a ten úsek se také jezdí, takže souhlas.

Zastávku pro výstup chápu - z centra se tam půjde dát ject, tak jsem předchozí odstavec ani nemyslel. :-)

Když už jsme u toho - zajímalo by mě, jestli se s linkovým vedením v okolí LKPR po otevření metra do oblasti Vypichu a Motola bude nějak hýbat...

(Příspěvek byl editován uživatelem mapl.)

(Příspěvek byl editován uživatelem mapl.)
5444
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 246
Registrován: 11-2005
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 10:45:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezdí vůbec ještě nějaké řepské cedule, nebo byl 31.12. tichým rozloučením? Vím, že se tu něco řešilo. Co já slyšel, tak 5292 měla STK snad až do konce ledna a že budou zbývající cedule vypravovány na jednu linku. Zároveň vím, že tu někdo říkal prosinec 2009 a šlus. Takže vůbec nevím.

Náhodou nějaké zprávy o 7186 nejsou?

V každém případě ukončení provozu tablových busů znamená konec jedné etapy. Bude 31.12. tím historickým datem?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6054
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 10:50:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mapl:
S linkovým vedením se bude hýbat již letos v březnu, a to v celé Praze. Upozorňuji, že to bude brutální omezení kam se člověk podívá.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6055
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 10:51:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

5444:
Koukal jsem před měsícem na SPZ 5292 a STK měla až do září nebo října.
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 7-2009

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 11:10:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Kde konkrétně se chystá omezení?
Můžeš být konkrétní a trochu se rozpesat, prosím?
Peter_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 11-2007

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 11:58:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

add omezování : tak radikální to nebude, jak píše Martin, na jistém konkurenčním fóru, byly pokusy navrhnout omezení o potřebných cca 5% a ve výsledku to není až tak dramatické (tedy pokud se vezme za správný konec) :-).

Mapl : mluví se např. o konci 154 (nahrazení odkloněnou 183), zkrácení části M22 (nebo 26) na nádr. Strašnice. Zrušení nesmyslů jako 182 či zkrácení 150 zpět na Kloboučnickou (nebo Kačerov) atd. Dále se půjde cestou omezování souběhů vlak - bus - tram, čekej omezení v Radotíně, směrování lidí na vlak v Uhříněvsi, Klánovicích nebo Běchovicích. To jsou, ale věci, které měly být udělány již dávno, proto tolik nebudou bolet. Omezení se totiž týká jen linek provozovaných DP.

(Příspěvek byl editován uživatelem Peter_M.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Peter_M.)
Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen.
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 7-2009

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 12:55:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peter: K Radotínu: - naprostý souhlas s "cpaním" lidí do vlaku - je to rychlé, dostupné, jezdí to často,..
Bohužel důchodcům nad 70 let se nelíbí, že musí ve vlaku platit (ač jen 50% z obyč. jízdného s možností In-S atd.), což je velmi smutné a já za sebe je tímto nechápu. Bohužel Ropid na ně hledí a proto (skutečně jsem slyšel, že se důchodci a lidé v Radotíně bouřili) tam jezdí zbytečně moc autobusů. 172 chce zkrátit do Velké Chuchle, do Radotína zrušit, zastávky jako Závodiště obslouží vlak (vedle je žel. zast.) a Zahradnictví apod. není moc využívané a navíc je poblíž zastávka 165+244. Zastávky Vrážská a U Janovky obslouží 165+244, takže 172 je naprosto zbytečná. Z Chuchle do Radotína zajistí dopravní obslužnost vlak - jediný problém je, že je trochu daleko od obce... Tam by se určitě ušetřit dalo.

Uhříněves: Intervaly vlaků jsou dostačující, zastávky mezi Uhříněvsí a HO stačí, když obslouží jedna linka se zastavením všude i s návazností na první/poslední metro (já nevim, třeba 264) a z Hájů 267 a jinak VŠE ukončit trvale u nádraží v Uhříněvsi s návazností na vlak cca 4 min., též s omezením souhlas. Snad by se to na obrátku vešlo.
Linku 232 bych dále výrazně omezil a ukončil na kruháči u zast. K Pitkovičkám (polookružní 232 s jednou pevnou konečnou) a pro zájemce spojení Pitkovice - Uhříněves by byla návaznost v PD na 325 z Čestlic v zast. K Pitkovičkám a tím by dostala smysl i 325, když už jí máme... Pro zájemce Háje - Uhříněves existuje 38x a hlavně 267, která musí zůstat vč. zajížďky do Nedvězí!

Klánovice: To už je problém. Zrušíme nebo zkrátíme-li 250, musíme posílit vlak mezi Úvaly a Prahou - 30 minut v pracovní dny nemůže nikdy stačit. Ráno vypomáhají spěšné vlaky a málokdy se dá nalézt místo k sezení. Pokud Sp nejede (výluka, mim.), tak je 2x471 přepcaná, že někdy ani nechodí průvodčí, mám tam známé...
Takže bude-li vlak minimálně po 15minutách, tak souhlas, ale tam opatrně...

Rušení souběhů je podle mého názorů správné řešení. Třeba Horní Počernice by se daly trošku oškrtat a ukončení 26 ve Strašnicích ANO, už mě to několikrát napadlo - ze Strašnic do Hostivaře jezdí vlak nebo se dá udělat přestup na 22 - 22+26 dohromady jezdí do hostivaře naprosto vylidněné (nepovažujeme-li počet lidí v soupravě do 10-15 za velký).

(Příspěvek byl editován uživatelem mapl.)

(Příspěvek byl editován uživatelem mapl.)
1099
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1335
Registrován: 12-2003

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 13:03:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peter_m: btw. v Klanovicich se ma omezovat jak? Btw. a nechtej tu 261 zrusit uplne? :-) Do Klanovic posleme 251 a na CM muzem 303 :D
Do Prahy se nejspis chysta mor, nazyvajici se SOR!
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 7-2009

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 13:04:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1099: Já spolu s dalšími lidmi dělal pro Ropid průzkum právě na 261. Teoreticky by se dalo udělat 261 na Nádraží k posíleným vlakům a 303 na Čerňák - řešení to je a nepřijde mi špatné. Spojení zůstane zachováno a nabídne se rychlejší varianta do centra města.
Zatím se ale spíš mluví o víkendech, všední dny raději ještě nikdo neřeší.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2306
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 13:21:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peter_m: Na jistém konkurenčním fóru to jsou taky spíše návrhy nadšenců a je otázkou, co nakonec bude. :-)
Mapl: Problém je ten, že v Radotíně není jenom prostor u nádraží a u Chuchle už tuplem ne. Z Chuchle se jezdí do Radotína do školy, na úřady apod. Dost často by to tak znemanalo z Chuchle do radotína se dvěma přestupy. To bych nepokládal za úplně vhodné.V Klánovicích by asi nebyl až takový problém omezit 250 o víkednech, kdy by to vlak po půl hodině bez problému pobral a ve špičkách nechat.
Tiskem už jisté ROPIDí představy proběhly a údajně základním kamenem má být skutečně úprava souběhů, takže ohrožené jsou souběhy vlak-bus, ale taky tram-bus. Takže mezi ohrožené linky patři i 108,123,130,154,180,218 a další, které mají delší souběhy s tramvají. Ale co to konkrétně bude, se asi dovíme až během února.
Omezovat intervaly na málojezdícich linkách jako 232, které nemají adekvátní náhradu, by byla cesta špatným směrem, navíc by výsledný efekt byl dost malý. Naopak 232 by měla ostat 30 minut i o víkendu přes den (místo 754).
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6057
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 14:12:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peter m:
Chá chá, bude to hodně radikální. U autobusů se bude jednat o 3 miliony vozokilometrů/rok. Já nesmím ani nazančovat a hlavně ještě nic není zatím schválené. Fakt je ten, že Ropid už dostal pokyn z magistrátu škrtat. A utramvají? Tam je to snad ještě horší. Sám jsem zvědav, kdy to bude venku. Jen podotýkám, že takové omezení pražská MHD za posledních 20 let nezažila.

A zcela otevřeně říkám, že když jsem viděl návrhy co a kde se bude škrtat, sednul jsem si na zadek.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1074
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 15:09:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odkdy je zastávka Zahradnictví poblíž zastávek 165+244? Znám mnohem více zbytečných duplicitních zastavení (např. na 195 Jesenická-Jesenická). Zahradnictví je směrem od Radotína dostupné po velmi úzké a nepřehledné silnici, kde navíc není na části úseku osvětlení a osobáky tam lítají jak magoři. To už je snad lepší dojít tam směrem od Chuchle, ale stejně je to dálka.

Jinak, já říkám, Ropide měň hlavně, ať se nám i změní diagram, doufám, že k lepšímu, delší linky, méně 148... (ta by se ostatně dala celá poslat k šípku a za určitých podmínek tam posílat vozy ze 188, které by pauzovaly normálně na Kavkách, případně 188 za stejných podmínek protáhnout na Vodárnu)
No, Kačerov by nám teď mohl zase udrobit nějakou tu 192 a nepohrdl bych 241, 244, 137.:-) My bysme jim mohli přenechat z diagramu nějaké 106, místo toho tam dostat více 195 a 181... Hned by se jezdilo s lepší náladou.:DD
-----------------------------------
Hele Ropiďáci, hlavně mi neškrtejte noce, abych se měl jak dostat z putiky, na zbytek jsem rezignoval, mimo práci stejně MHD téměř nejezdím... Jenom škoda, že kvalita MHD v hlavním městě ČR jde od 10 k 1, já jsem na tohle dost konzervativní, podle mého bylo původní linkové vedení nejlepší a při zvyšujícím se počtu obyvatel Prahy, mělo svůj smysl mít i souběhy. Přitom se plýtvají miliardy na nesmyslné projekty, prezentace a politické předvolební boje-koše,kruháky, červeno-žluto-zeleno-fialové přechody pro chodce...

(Příspěvek byl editován uživatelem ML636.)
V polovině šichty na 6 kol se optimista raduje, že má tři kola už odjeté, pesimista nadává, že mu ještě tři zbývají a realista bere smířeně vše, "jak to leží a běží", takže když mu někdy přijde střídání, jde domů.
Pepa_103
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3373
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 15:55:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nejen o MHD v Praze v docela hodně zajímavém retro videu:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209411000360014-retro/?stre amtype=WM2
www.olomouckadoprava.estranky.cz
www.mhdfoto.estranky.cz
ICQ: 479 144 459
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 7-2009

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 17:12:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: To je jasné, necháme se překvapit, jestli bys mohl mít problémy, raději nenaznačuj. Já se přes své zdroje pokusím něco zjistit z Ropidu též a pak si můžeme notovat.

Ale vážně - dospěje to k tomu, že obyvatelé hl. města začnou opět jezdit IAD - svými automobily. Já sám už teď po Praze jezdím častokrát autem, do MHD vyjma studia či cesty metrem přes centrum lezu minimálně, takže mě to zas až tak moc netrápí, když se nepřeruší provoz na nějaké lince metra. Nicméně fakt, že lidi sednou do aut je pravda a magistrát dosáhne toho, že Praha bude ještě extrémněji zasekaná.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2310
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 17:39:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zbytečně strašíte. Ty 3 miliony vozokm nejsou zas taková tragedie, teda pokud se to chytí za správný konec, s čímž si ovšem s ohledem na pozici, kterou zastává p. Jareš, nejsem vůbec jistý.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Mapl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 7-2009

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 17:41:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MI636: Když už jsme u zbytečných linek, tak bych se nebál škrtat linku 122 v úseku Jižní město - Zentiva, protože zde nikdo nejezdí. Nechal bych akorát úsek Zentiva - Depo Hostivař a pouze v časech v závislosti na šichtách v těch podnicích tam.
Pak by se dala zkrátit linka 225 trvale na Ciolkovského a zrušit vozbu vzduchu na Letiště - zcela, ale zcela zbytečný souběh se 179, která i tak moc plná nejezdí.
Tramvajovou linku 7 bych ukončil polookružně Na Knížecí - trať na Radlickou je blbost. Křížovou obsluhují autobusy a ne málo, Radlickou metro, ke Škole Radlice může jezdit školní spoj (možná stále jezdí) a na Radlické staví metro každé 3 minuty, navíc v té oblasti se motá i linka 231. TT na Radlickou jsou vyhozené peníze dle mého názoru. Můžete mě sežrat, ale je to zbytečnost. Pomůže to pár lidem a stojí to "x" miliard korun. Ropid tu linku nezruší, ale jestli jste s ní někdy jeli, tak to není poptávka jako na Barrandov. Prostě jsou místa, kde jsou tramvajové tratě potřebné více (Suchdol jmenujme jako příklad za všechny).
Linku 161 bych též zrušil, některé spoje bych převedl na 254, nějaký okraje bych vyškrtal (jenom málo, dva, tři spoje) a ušetří se pořadí nebo alespoň vozokm.
Peter_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 11-2007

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 17:46:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky : ano jsou to návrhy šotoušů, ale jak je z nich patrno, tak ušetřit těch pár milionů vozokm, není až tak drastický zásah, stačí se jen podívat.

Martin : Návrhy jsem neviděl, ale když se to dělá s citem nemusí to tolik bolet, ale souhlasím, že takové omezení Praha ještš nezažila, ale kreslíš to až příliš katastroficky. Je, ale jasný, že pokud si ROPID nechá jezdit do Hostivaře ve 22 vzduch, nebo nechá mnou výše zmíněné souběhy vlak - bus - tram tak to bude muset dost radikálně vzít jinde ... a z toho bych si asi taky padnul na zadek.

Btw nezapomeňte, že škrtání se týká jen linek DP, takže pokud ROPID bude trochu uvažovat (a dostane samozřejmě prostor od magistrátu) dají se některé vazby provozované DP nahradit částečně jinými dopravci za levnější peníz (např. kompletní zrušení 208 se dá celkem slušně kompenzovat upravením provozních parametrů 190 apod.).

(Příspěvek byl editován uživatelem Peter_M.)
Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2311
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 17:57:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peter_m: Já vím, však jsem si tam s tím začal, první komplexní návrh jsem tam předložil já (vystupuju tam pod jiným nickem). A nemyslím si, že by ani jedna ze dvou variant byla nějaká drastická.
Mapl: Znovu připomínám, že začínat od špatně jezdících linek je špatně. Zrušením 2 párů spojů krátké linky je směšné a prodloužení intervalu třeba ze 20 na 30 minut už je strašně moc. Takové zrušení víkendového provozu linky 180 ušetří mnohem víc než lehkého orubání skoro všech špatně jezdících linek.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6062
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 03. ledna 2010 - 19:50:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Já ty návrhy na škrtání viděl. Nechytlo se to za správný konec. Mimochodem, 3 miliony vozkm je tragédie, zvlášť ve městě, kde přibývá počet obyvatel a osobních aut po exponenciále.

mapl:
Pak by se dala zkrátit linka 225 trvale na Ciolkovského a zrušit vozbu vzduchu na Letiště - zcela, ale zcela zbytečný souběh se 179, která i tak moc plná nejezdí.
Nesouhlasím. Jezdím těmito linkami každý den do práce z Dědiny na letiště a ráno se v obou linkách stojí. Jestli někde šetřit, pak je to v Břevnově na zbytečně posílených linkách 174 a 180, kde se ve špičce sedí.

Peter m:
Já viděl návrh na P-6 a P-5 a pro mě to katastrofální je - přetrhání vazeb, rušení linek, více přestupů, nesmyslně trasované linky apod.