K-report
 

Názvy nových ulic po osobnostech z oblasti dopravy  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Tramvaje a metro » Názvy nových ulic po osobnostech z oblasti dopravy « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 02. ledna 2009 - 09:38:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pojmenování a přejmenování veřejných prostranství v prosinci 2008

MČ Praha 2
Františka Lenocha
Vychází severním směrem z ulice Horské východně od křižovatky s ulicí Na slupi, vede kolem východního průčelí Reumatologického ústavu, lomí se k východu a vstupuje do ulice Hlavovy v jejím zalomení. Prof. MUDr. František Lenoch, 1898 – 1970, lékař a pedagog, zakladatel moderní československé revmatologie. Významně se zasloužil o rozvoj oboru. Zabýval se také balneologií a fyziatrií.

MČ Praha 13
Hájčí
Vychází východním směrem z Jeremiášovy proti Vstavačové a slepě končí. Pojmenování podle starého pomístního názvu.

MČ Praha 7
V přístavu
Komunikace vede rovnoběžně s Jankovcovou podél domů čp.: 1059, 1586, 1585a 789. S Jankovcovou ji na obou koncích spojují kolmé komunikace na parcelách 2356/52 a 2356/46. Pojmenování podle polohy ulice v bývalém přístavu.


MČ Praha 11
Líbalova
Vychází východním směrem z Chilské v těsné blízkosti kruhového objezdu na Litochlebském náměstí, lomí se v pravém úhlu k jihu a k západu a vstupuje a vstupuje do Chilské. JUDr., PhDr. Dobroslav Líbal, 1911 – 2002, světově uznávaný odborník v oboru ochrany stavebních památek, člen Klubu Za starou Prahu a její Domácí rady, prezident Českého národního komitétu ICOMOS.

MČ Praha 13
Stoličkova
Vychází jižním směrem z ulice Karla Kryla mezi ulicemi Eberlovou a Nad Dalejským údolím a slepě končí. Ferdinand Stolička, 1838 – 1874, český geolog, paleontolog a přírodovědec světového významu. Prováděl mapování ve východních Alpách, v Uhrách a Dalmácii. Dále prováděl geologický výzkum v oblasti pohoří Himálaj a Karakoram.

MČ Praha 14
Cvrčkova
Navazuje na západní konec Cvrčkovy, prochází křižovatkou se Stropnickou, dále křížovatkou s Římovskou a vstupuje do ulice Za černým mostem. Použití stejného názvu i pro navazující komunikaci. Prodloužení ulice Cvrčkovy.

Nad Hutěmi
Vychází východním směrem z ulice Za černým mostem proti ulici Nad Hutěmi, prochází křižovatkou s Římovskou a vstupuje do Stropnické proti ulici Vírské. Použití stejného názvu i pro navazující komunikaci. Prodloužení ulice Nad Hutěmi.

Stropnická
Navazuje na severní konec Stropnické a vstupuje do Cvrčkovy. Použití stejného názvu i pro navazující komunikaci. Prodloužení ulice Stropnické.

Římovská
Vychází severním směrem z ulice Nad Hutěmi mezi ulicemi Sropnickou a Za černým mostem a vstupuje do Cvrčkovy. Název podle Římovské přehrady na řece Malši v Jižních Čechách.

MČ Praha 20
Kludských
Vychází východním směrem ze severního konce Cirkusové a vstupuje do Bartlovy. Příslušníci tří generací rodiny Kludských založili a provozovali největší cirkus ve střední Evropě.

Štverákova
Vychází východním směrem z ulice Ve žlíbku proti Štverákově a slepě končí. Prodloužení ulice Štverákovy.

V javorech
Vychází západním směrem z Božanovské jižně od ulice Spojenců a slepě končí. Název podle stromořadí vysázeného v této ulici.

MČ Praha 22
Křesadlova
Vychází západním směrem z ulice Pod Markétou proti ulici Ke Královicůma vstupuje do ulice Blažkovy. Jan Křesadlo, (1926 –1995), vlastním jménem Václav Jaroslav Karel Pinkava, polyhistorik,psycholog, matematik, spisovatel, básník, překladatel a hudební skladatel.

Blažkova
Vychází severozápadním směrem ze západního konce Křesadlovy a slepě končí. Vratislav Blažek, 1925 – 1973, dramatik, filmový scénárista a textař. Scénáře k filmům např.: Starci na chmelu, Dáma na kolejích a text k písni Svět je krásný a další.

Fischlova
Vychází severním směrem z Křesadlovy mezi ulicemi Pod Markétou a Blažkovoua slepě končí. Viktor Fischl, 1912 – 2006, druhým jménem Avigdor Dagan, český židovský a izraelský básník, prozaik a publicista.

MČ Praha - Březiněves
V křepelkách
Navazuje na severní konec ulice V křepelkách, vede severním směrem, prochází křižovatkami ulic Na plužině a Na návrati a slepě končí. Prodloužení ulice V křepelkách.

Za sadem
Navazuje na severní konec ulice Za sadem, vede severním směrem, prochází křižovatkou s ulicí Na plužině, lomí se k východu a vstupuje do ulice Na plužině. Prodloužení ulice Za sadem.

Na plužině
Vychází východním směrem z ulice V křepelkách, prochází křižovatkou s ulicí Za sadem, lomí se k severu, prochází křižovatkou s ulicí Za sadem a s ulicí Na návrati a slepě končí. Název připomíná zemědělskou minulost této lokality.

Na návrati
Tvoří kolmou příčku mezi ulicemi V křepelkách a Na plužině severněod křižovatky ulic Za sadem. Název připomíná zemědělskou minulost této lokality.

MČ Praha – Koloděje
Václava Chocholy
Vychází severním směrem z ulice K Běchovicům proti ulici K Blatovu, prochází křižovatkou s ulicí Ponrepovou a slepě končí. Václav Chochola, 1923 – 2005, fotograf označovaný za klasika české výtvarné a portrétní fotografie. Fotografoval pro ND a řadu dalších divadelních scén. Řadu snímků vytvořil použitím netradičních technik.

Ponrepova
Vychází severozápadním směremz Heckelovy před jejím severním koncem, prochází křižovatkou s ulicí V lipách a vstupuje do ulice Václava Chocholy. Viktor Ponrepo vlastním jménem Dismas Šlambor, 1858 – 1926, v roce 1907 založil a provozoval první kinematografv Praze v Karlově ulici.

Heckelova
Vychází severním směrem z Kvasinské východně od křižovatky s Meinlinovou, lomí se k severovýchodu, prochází křižovatkou s Ponrepovou a slepě končí. Vilém Heckel, 1918 -1970, významný fotograf, věnoval se propagační a krajinářské fotografii.

Kvasinská
Navazuje na východní konec Kvasinské, prochází křižovatkou s Heckelovou a slepě končí. Prodloužení Kvasinské.

MČ Praha Kolovraty
Měsíčková
Vychází západním směrem ze severního konce Bazalkové, stáčí se k jihozápadua vstupuje do ulice Na Července v jejím severním zalomení. Měsíček zahradní (Calendula officinalis L.) je léčivá rostlina z čeledi hvězdnicovitých.

Bazalková
Navazuje na severní konec Bazalkové, prochází křižovatkou s Meduňkovoua vstupuje do Měsíčkové. Použití stejného názvu i pro navazující komunikaci. Prodloužení ulice Bazalkové.


Přejmenování veřejných prostranství

Současný název

Navrhovaný název

MČ Praha 3

Havelkova
Václav Havelka, 1893 – 1967, tajemník Rudých odborů, ústřední tajemník Odborového svazu kovodělníků.

Siwiecova
Ryszard Siwiec, 1909 – 1968, polský občan, který se dne 8. září 1968 na varšavském stadionu Desetiletí upálil na protest proti okupaci Československa.

MČ Praha Koloděje

Meinlinova
Pouze úsek mezi křižovatkou Kvasinská, Rošovická a zalomením Meinlinovy ulice k severu.

Kvasinská
Prodloužení ulice Kvasinské.

MČ Praha Kolovraty

Na Července
Pouze krátký úsek mezi severním zalomením a ulicí Albíny Hochové.

Měsíčková
Prodloužení ulice Měsíčkové.
B.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.54.82
Odesláno Pátek, 02. ledna 2009 - 21:23:52    Odkaz na tento příspěvek  

Teda nechápu, proč se o jedné ulici chvíli mluví jako o Pobřežní a pak zase o Rohanském nábřeží. To Bylo v novinách stále - "Praha otevírá nový úsek Pobřežní" apod. A teď najednou čtu, že to není Pobřežní, ale Rohanské nábřeží.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 25. února 2009 - 14:37:16    Odkaz na tento příspěvek  

Také mi není zcela jasné, kde končí Pobřežní ul. a začíná Rohanské nábřeží. Není to náhodou tak, že:
Pobřežní ul. = stará zástavba na jižní straně ulice (dále od Vltavy)
Rohanské nábřeží = novostavby na severní straně (blíže k Vltavě)?
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 5-2005
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 11:10:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to přesně tak, Pobřežní je historická komunikace vedoucí podél bývalého slepého ramene od Šaldovy ulice prakticky až na Florenc.
Naopak Rohanské nábřeží je nová komunikace budovaná od 80. let jako obchvat Karlína a dokončená až nyní, kdy se napojila na ulici Voctářovu.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 15:13:12    Odkaz na tento příspěvek  

Při nedávné dopravně-architektonické exkurzi po nových stanicích metra jsem zaslechl novodobý mýtus, vztahující se ke stanici Letňany: Že prý sedadly ve tvaru létajících talířů, umístěnými v předimenzovaném vestibulu, chtěl někdo připomenout, že na jaře 1945 údajně z pozemku nedaleké letecké továrny měli nacističtí inženýři Schriever a Habermohl uskutečnit úspěšný vzlet létajícího talíře. A že nové ulice na povrchu se podle něčího návrhu měly jmenovat Schrieverova a Habermohlova (ne Listova a Beladova).
V této souvislosti bych si dovolil připomenout už možná zapadlý návrh: Pokud někdy dojde k zástavbě přilehlých plání se syslími norami, mohly by se ulice tam nově vzniklé jmenovat podle slavných leteckých konstruktérů. Nedaleko už je ulice Tupolevova, mohly by přibýt Iljušinova, Lavočkinova, Mikojanova, Jakovlevova, ale třeba i Messerschmittova, Heinkelova apod. (tuzemské letecké konstruktéry bohužel neznám).
Brejšín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 603
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 04. března 2009 - 17:47:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lavočkinova už tu byla na Nových Butovicích, dnes Ovčí hájek.
Asi jsem z jiného světa.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2253
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 04. března 2009 - 22:47:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není to sice osobnost z dopravy, ale jeden úsměvnej. Byl jednou jeden dům a na něm byly, jak šla léta, podivné zkrtaky jako ÚVTEI, NIS, ÚSIS až konečně tam byl MIČR - Ministerstvo informatiky. A tomu hrozně vadilo, že má v adrese číslo 22 - nojo informatici a tak ho vyměnili na 2. Že přitom přečíslovali čísla v sousední ulici na paradoxně navazující 24 a 26 (místo 1)už bylo asi informatikům jedno. Ale čas šel dál a v baráku se zabydlela ÚSTR. Tomu zase nevadila čísla, ale jména a tak úřad pro změnu přejmenoval ulici. Předpokládám, že další instituce co tam bude sídlit se zasadí o přejmenování čtvrti (stejně to byl jen terorista, beznaboh) či celého města.

(Příspěvek byl editován uživatelem borovička.)
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 5-2005
Odesláno Středa, 22. července 2009 - 09:25:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pojmenování veřejných prostranství v 1. pololetí 2009, za zmínku stojí především připomenutí nedávno zesnulého Adolfa Branalda.

MČ Praha 5
Chlupáčova
Vychází severozápadním směrem z Geologické mezi Silurskou a Devonskou, končí obratištěm před ulicí K Barrandovu. Prof. Dr. Ivo Chlupáč, DrSc., 1931 – 2002,významný geolog a paleontolog. Věnoval se především výzkumu devonu v oblasti Barrandienu.

MČ Praha 9
Jana Přibíka
Vychází východním směrem ze severního konce Podkovářské proti ulici Pod Harfou a slepě končí. Jan Pravoslav Přibík, 1811 – 1893, první učitel na nově založené vysočanské škole. Působil zde 22 let od 1.12.1854. Významná osobnost z historie Vysočan.

MČ Praha 14
U Hostavického potoka
Vychází severovýchodním směrem z Lomnické proti domu čp. 440, stáčí se k severu a vstupuje zpět do Lomnické proti domu čp. 382. Pojmenování podle polohy ulice.

MČ Praha 15
Athénská
Vychází jižním směrem z Bratislavské západně od Rižské. Slepě končí. Athény, hlavní město Řecka. Název navazuje na ostatní názvy okolních ulic podle hlavních měst evropských zemí.

MČ Praha 19
Vágnerova
Spojuje Vrchlabskou a Žacléřskou severně od Blériotovy. Josef Vágner, 1895 – 1975, námořník, v kasárnách v Pule se setkal s Matějem Tauferem. Spolu se zúčastnili akcí, které vyvrcholily povstáním v Boce Kotorské.

Tauferova
Vychází západním směrem ze Žacléřské severně od Vágnerovy, lomí se k severu a k východu a vstupuje zpět do Žacléřské. Matěj Taufer, 1893-1971, námořník, účastník povstání v Boce Kotorské. Vyučil se leteckým mechanikem a usadil se ve Kbelích.

Rackova zahrada
Vychází jihovýchodním směrem z Jilemnické severně od Veselé a slepě končí. Název podle vžitého pomístního názvu odkazujícího k někdejším majitelům zdejších pozenků.

MČ Praha 20
Kožíškova
Vychází jižním směrem z jihovýchodního zalomení ulice K rybárně, lomí se k východua vstupuje do ulice Věžické. Josef Kožíšek, poslední starosta obce Svépravice před jejím spojením s Horními Počernicemi v roce 1943.

MČ Praha - Benice
Chotěbuzská
Vychází severozápadním směrem v ostrém úhlu z Okrasné na křižovatce s ulicí U zahrádek. Na svém konci se v ostrém úhlu rozděluje do dvou větví, které jsou zakončeny společnou krátkou příčkou. Patří k ní i výběžek proti zalomení Okrasné. Chotěbuz (Cottbus), město v Německu ve spolkové zemi Braniborsko.

Žitavská
Vychází jihovýchodním směrem z ulice Květnového povstání severně od křižovatky s Okrasnou, stáčí se k jihu a vstupuje do Ochranovské. K Žitavské patří i komunikace ve tvaru písmene U přiléhající k ní z východu. Žitava (Zittau), německé město v saské části Horní Lužice.

Ochranovská
Vychází východním směrem z komunikace navazující za hranicí Prahy na ulici Květnového povstání, vstupuje do křižovatky s Žitavskou, kde se lomí k jihovýchodu, stáčí se v kruhovém oblouku zpět k severozápadu, dále se stáčí k severu a vytváří tak uzavřenou smyčku. Ochranov (Herrnhut), městečko nedaleko Žitavy na česko-německo-polském pomezí v saské části Horní Lužice.

MČ Praha - Dolní Chabry
Pešova
Vychází západním směrem z Klášterecké jižně od Spořické a končí krátkou kolmou příčkou. Gustav Peša, 1921 – 1990, pozoruhodný sportovec, který přes zdravotní potíže vstoupil do sportovní historie jako marathónský běžec.

MČ Praha - Řeporyje
Ve výhledu
Navazuje na jihozápadní konec ulice Ve výhledu, prochází křižovatkou s Neffovou a slepě končí. Použití stejného názvu i pro navazující komunikaci. Prodloužení ulice Ve výhledu.

Maxovská
Vychází severozápadním směrem ze zalomení ulice Ve výhledu, prochází křižovatkou s ulicí Černovickou, křižovatkou s Branaldovou a vstupuje do Horšovské. Maxov, obec u Domažlic.

Horšovská
Navazuje na jihozápadní konec Horšovské, prochází křižovatkou s Maxovskou, dále křižovatkou s Neffovou a slepě končí. Použití stejného názvu i pro navazující komunikaci. Prodloužení ulice Horšovské.

Černovická
Navazuje na jihozápadní konec Černovické a vstupuje do Maxovské. Použití stejného názvu i pro navazující komunikaci. Prodloužení Černovické.

Neffova
Vychází severozápadním směrem z ulice Ve výhledu jihozápadně od Maxovské, prochází křižovatkou s Branaldovou a vstupuje do Horšovské. Vladimír Neff, 1909 – 1983, spisovatel, překladatel a filmový scénárista.

Branaldova
Vychází jihozápadním směrem z Maxovské severozápadně od křižovatky s Černovickou a vstupuje do Neffovy. Adolf Branald, 1910 – 2008, prozaik, dramatik, autor literatury pro děti (Dědeček automobil).

MČ Praha - Šeberov
Novákova
Vychází východním směrem z ulice K Hrnčířům jižně od křižovatky s ulicí Pod rozvodnou a vstupuje ulice Vlasty Hilské. Miroslav Novák, 1924 – 1982, japanolog, literární teoretik a filolog, překladatel umělecké literatury.

Vlasty Hilské
Navazuje na severní konec ulice Vlasty Hilské a vstupuje do ulice Tauerovy. Použití stejného názvu i pro navazující komunikaci. Prodloužení ulice Vlasty Hilské.

Tauerova
Vychází severovýchodním směrem ze severního konce ulice Vlasty Hilské a vstupuje kolmo do ulice Žábovy. Felix Tauer, 1893 – 1981, orientalista, předovýchodní filolog a historik.

Žábova
Vychází kolmo jihovýchodním směrem ze severovýchodního konce Tauerovy a slepě končí. Zbyněk Žába, 1917 – 1971, egyptolog, spoluzakladatel Československého egyptologického ústavu UK v Praze a jeho káhirského pracoviště.

MČ Praha - Štěrboholy
Violková
Vychází jihozápadním směrem ze severního konce Violkové, lomí se k jihu a vstupuje do Ústřední. Prodloužení ulice Violkové.

MČ Praha - Velká Chuchle
Na hvězdárně
Navazuje na západní konec ulice Na hvězdárně, prochází křižovatkou se Štičkovou a končí na katastrální hranici Velká Chuchle, Lochkov. Použití stávajícího názvu i pro navazující ulici. Prodloužení ulice Na hvězdárně.

Štičkova
Vychází jihovýchodním směrem z ulice Na hvězdárně před katastrální hranicí Velká Chuchle, Lochkov a končí na severní hranici parcely č. 968/1. Vžitý název podle někdejšího majitele zdejších pozemků z doby před II. světovou válkou.

MČ Praha - Zličín
Míšovická
Vychází severním směrem z ulice Na Radosti jihozápadně od křižovatky s Řevnickou, stáčí se k severovýchodu a prochází při tom dvakrát křižovatkami se Sazovickou a slepě končí. Míšovice, část obce Hostěradice poblíž Znojma.

Sazovická
Vychází severovýchodním a jihozápadním směrem z kruhové křižovatky s Míšovickou. Jihozápadní část se lomí k severozápadu, prochází kruhovou křižovatkou s Prušáneckou, dále křižovatkou s Milotickou a slepě končí. Severovýchodní větev se rovněž lomí k severozápadu, prochází křižovatkou s Míšovickou, dále křižovatkou s Tulešickou a vstupuje do Milotické. Sazovice, obec na Jižní Moravě blízko Zlína.

Milotická
Vychází severovýchodním směrem ze Sazovické severně od křižovatky s Prušáneckou, prochází křižovatkou se Sazovickou, dále kruhovou křižovatkou s Tulešickou a slepě končí. Milotice, obec na Jižní Moravě jižně od Kyjova. Je zde nejkrásnější barokní zámek v České republice.

Tulešická
Vychází severním směrem ze Sazovické severozápadně od křižovatky s Míšovickou a vstupuje do kruhové křižovatky s Milotickou. Tulešice, obec u Znojma.

Prušánecká
Vychází jihozápadním a východním směrem z kruhové křižovatky se Sazovickou. Obě větve slepě končí. Prušánky, obec severně od Břeclavi, poblíž Dolních Bojanovic.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1691
Registrován: 5-2003

Odesláno Středa, 22. července 2009 - 12:56:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  



Akorát té Žitavské, Chotěbuzské a Ochranovské by to asi víc slušelo někde na severu Prahy než v Benicích. Tady se možná mohla zvolit nějaká rakouská města.
Hromadná doprava, pořádná votrava a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka (Ivo Jahelka)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 5-2005
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 10:28:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tyto ulice jsou pojmenovány podle měst z oblasti Lužice, kde spolu s Němci dodnes žije nepočetný národ Lužických Srbů, kterých menšinová kultura postupně zaniká, ubývá těch, kdo čtou srbské knihy a ubývá i těch, kdo o Lužických Srbech ještě ví.
Proto jsme se rozhodli věnovat jim alespoň symbolickou upomínku na jejich hlavní centra.
Nápad na pojmenování je starý jako místopisná komise sama, stále se však nedařilo najít vhodné místo v Praze, kam tyto názvy umístit.
Benice jsou sice jedna z nejmenších městských částí v Praze, ale asi by nikdo nečekal, že na památku lužické kultury budou pojmenovány ulice v centru.
P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 528
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 10:35:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pan Chlupáč se dočkal důstojného umístění... škoda že po něm nepojmenovali i nějaký ten geologický útvar
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5518
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 23. července 2009 - 20:58:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

L. Šíma: Souhlas, to se mi líbí! Ještě by to někde chtělo Habrachtickou a Biskupickou ulici...
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1692
Registrován: 5-2003

Odesláno Pátek, 24. července 2009 - 00:31:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libor Šíma: S myšlenkou samozřejmě souhlas, nápad dobrý. ;-) Moje rýpnutí ohledně umístění ignorujte :-D
Hromadná doprava, pořádná votrava a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka (Ivo Jahelka)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Libor_Šíma
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 15:48:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pojmenování veřejných prostranství od července do října, za zmínku stojí především připomenutí po osobnostech z oblasti dopravy.

MČ Praha 2
Korčákova
Vychází severním směrem z ulice Horské východně od ulice Františka Lenocha a vstupuje do ulice Hlavovy. Profesor RNDr. Jaromír Korčák, Dr.Sc. 1895 – 1989, vědec a pedagog v oborech demografie a geografie.

MČ Praha 5
Kobrova
Navazuje na východní konec Grafické, vede severovýchodním směrem, lomí se k severu a vstupuje do Holečkovy. Použití stejného názvu i pro komunikaci, která vznikla v bezprostředním sousedství zaniklé ulice s tímto názvem. Nové použití názvu Kobrova.

V ostružiní
Vychází jižním směrem z ulice Na Šmukýřce východně od křižovatky s ulicí Nad Turbovou, lomí se k západu a končí u severního konce pěší komunikace vedoucí jižním směrem do ulice Kvapilovy. Název charakterizuje vzhled ulice.

Brzorádových
Vychází severním směrem z Pekařské západně od Otopašské, prochází křižovatkou s ulicí Pod stolovou horou a slepě končí. Rod Brzorádových, významný pražský měšťanský rod. Jeden příslušník tohoto rodu byl nájemcem jinonického velkostatku a je pohřben na jinonickém hřbitově.

Laténská
Vychází severním směrem z Pekařské západně od ulice Brzorádových, prochází křižovatkou s ulicí Pod stolovou horou, lomí se k západu a slepě končí. Název připomíná nedaleké veliké pohřebiště z doby laténské.

Chmelařská
Vychází severním směrem z Pekařské západně od Laténské, prochází křižovatkou s ulicí Pod stolovou horou, lomí se k východu a slepě končí. Název připomíná pěstování chmele v této lokalitě od konce 17. století. Dosud v okolí místy roste zplanělý.

Pod stolovou horou
Navazuje na západní konec ulice Pod stolovou horou na křižovatce s Otopašskou, prochází křižovatkami s ulicemi Brzorádových, Laténskou a Chmelařskou, lomí se k jihu a vstupuje do Pekařské. Použití stejného názvu i pro navazující komunikaci. Prodloužení ulice Pod stolovou horou.

MČ Praha 8,
Spádná
Vychází jižním směrem z ulice Dopraváků v místě, kde ulici protíná katastrální hranice Čimice – Dolní Chabry a vstupuje do ulice V Ládví. Název podle charakteru komunikace.

Park Pod Korábem
Park pod školou Na Korábě v prostoru mezi zahrádkářskou kolonií Košinka a ulicemi Kandertova, Primátorská a Konšelská. Pojmenování podle starého pomístního názvu.

Korábské schody
Schody mezi Parkem Pod Korábem a zahrádkářskou kolonií Košinka. Pojmenování podle starého pomístního názvu.

MČ Praha 9
V třešňovce
Vychází východním směrem z ulice Spojovací, prochází kruhovým objezdem, stáčí se k severu, v místě kde prochází křižovatkou s ulicí Nad Smetankou se lomí k severovýchodu a slepě končí. Ulice se nachází v místech, kde býval třešňový sad.

Nad Smetankou
Vychází severozápadním a jihovýchodním směrem z ulice V třešňovce v místě, kde se tato ulice lomí k severovýchodu. Severozápadní větev se stáčí k východu a slepě končí, jihovýchodní větev se rovněž stáčí k východu, dále se stáčí nazpět a slepě končí. Název podle bývalé hospodářské usedlosti Smetanka.

Jana Přibíka
Vychází východním směrem ze severního konce Podkovářské proti ulici Pod Harfou a slepě končí. Jan Pravoslav Přibík, 1811 – 1893, první učitel na nově založené vysočanské škole. Působil zde 22 let od 1.12.1854. Významná osobnost z historie Vysočan.

MČ Praha 12
Na Srážku
Vychází jižním směrem z ulice K Vltavě západně od křižovatky s Povodňovou, lomí se k východu a slepě končí. Pojmenování podle vžitého pomístního názvu.

Vrátnická
Vychází západním směrem z ulice Mezi vodami severně od ulice K jezu, prochází křižovatkami s Pískařskou a Vorařskou a slepě končí. Název připomíná dnes již zaniklou voroplavbu na nedaleké Vltavě.

Potahová
Vychází západním směrem z ulice Mezi vodami severně od Kormidelnické, prochází křižovatkou s Kormidelnickou a Vorařskou a slepě končí. Název připomíná historickou lodní dopravu na nedaleké Vltavě, kdy byly lodě proti proudu vlečeny koňskými potahy.

Pískařská
Vychází severním směrem z Vrátnické západně od ulice Mezi vodami a vstupuje do Kormidelnické. Název připomíná těžbu říčního písku a jeho lodní dopravu po nedaleké Vltavě.

Vorařská
Vychází severním směrem z Vrátnické západně od Pískařské a vstupuje do Potahové. Název připomíná dnes již zaniklou voroplavbu na nedaleké Vltavě.

Kormidelnická
Vychází západním směrem z ulice Mezi vodami, prochází křižovatkou s Pískařskou, lomí se k severu a vstupuje do Potahové. Název připomíná lodní dopravu na nedaleké Vltavě.

MČ Praha 13
Na přívozích
Vychází severovýchodním směrem z ulice U Cikánky jihovýchodně od ulice Za Lužinami, lomí se k východu a k jihu a vstupuje zpět do ulice U Cikánky. Pojmenování podle pomístního názvu uváděného ve stabilním katastru.

K Chabům
Vychází z východního konce ulice K Chabům, pokračuje 100 metrů východním směrem a vstupuje do nepojmenované cesty vedoucí k ulici Jeremiášově. Použití stejného názvu i pro navazující komunikaci. Prodloužení ulice K Chabům.

MČ Praha 14
Sicherova
Vychází východním směrem z Budovatelské severně od Jamské, stáčí se k severu, lomí se k východu, prochází křižovatkou s Federovou a slepě končí. Dr. Gustav Sicher, 1880 – 1960, vrchní zemský rabín, hebraista a překladatel.

Federova
Vychází severním a jižním směrem ze Sicherovy uvnitř obytné zástavby. Obě větve slepě končí. PhDr. Richard Feder, 1875 – 1970, vrchní zemský rabín, hebraista, pedagog a spisovatel.

Kostrbova
Vychází severním směrem z ulice Arnošta Valenty západně od ulice Marešovya slepě končí. Jindřich Kostrba, 1883 – 1926, jedna z nejvýznamnějších osobností historie československého letectví. První velitel československého letectva.

MČ Praha 15
Athénská
Vychází jižním směrem z Bratislavské západně od Rižské. Slepě končí. Athény, hlavní město Řecka. Název navazuje na ostatní názvy okolních ulic podle hlavních měst evropských zemí.

MČ Praha 20
Vlastibořská
Vychází západním směrem z ulice Bystré proti ulici Do Čertous a končí před objektem č.p. 2787. Vlastiboř, obec u Železného Brodu.

Kožíškova
Vychází jižním směrem z jihovýchodního zalomení ulice K rybárně, lomí se k východua vstupuje do ulice Věžické. Josef Kožíšek, poslední starosta obce Svépravice před jejím spojením s Horními Počernicemi v roce 1943.

MČ Praha 21
Donínská
Vychází jihovýchodním směrem z Rápošovské proti Donínské, lomí se k jihozápadu a končí u západního rohu parcely č. 525 před Dražickou. Použití stávajícího názvu i pro navazující ulici. Prodloužení ulice Donínské.

MČ Praha 22
Podleská
Vychází východním směrem z kruhové křižovatky ulic Přátelství a Podleské a vstupuje do ulice Bečovské. Použití stejného názvu i pro navazující komunikaci. Prodloužení ulice Podleské.

MČ Praha - Řeporyje
U sila
Vychází západním směrem z Draženovské ulice v místě, kde se tato ulice lomí k jihu, prochází křižovatkou s Drahovskou a slepě končí. Název podle nedalekého obilního sila, které je výraznou místní dominantou.

Drahovská
Vychází severním směrem z Horšovské proti Drahovské a vstupuje do ulice U sila. Použití stejného názvu i pro navazující ulici. Prodloužení ulice Drahovské.

Na Výrovně
Vychází severozápadozápadním směrem z Jáchymovské jižně od komunikace vedoucí k objektu Makro, prochází křižovatkou s Radouňovou, lomí se k západu a slepě končí. Pojmenování podle starého, pro toto místo vžitého názvu.

Radouňova
Navazuje na východní konec Radouňovy, pokračuje v přímém směru, prochází křižovatkou s ulicí Jindřicha Jindřicha, stáčí se k severovýchodu a vstupuje do ulice Na Výrovně. Použití stejného názvu i pro navazující ulici. Prodloužení ulice Radouňovy.

Jindřicha Jindřicha
Vychází kolmo severoseverozápadním směrem z Radouňovy východně od Lažanské a slepě končí. Jindřich Jindřich, 1876 – 1967, vynikající hudebík, etnograf a pedagog.

K betonárně
Vychází jižním směrem z ulice K Třebonicům západně od ulice U výkupního střediska, lomí se k západu a slepě končí. V době stavby Jihozápadního města byla v této lokalitě betonárna.

MČ Praha - Troja

Schwankova
Vychází jižním směrem z ulice Pod Hrachovkou proti ulici K Bohnicíma vstupuje do Trojské proti domu čp. 43. Quido Schwank, 1911 – 1998, významný místní občan, z výnosů svého majetku podporoval řadu veřejně prospěšných projektů v Troji i jinde v Praze, zakladatel nadace Troja město v zeleni.

MČ Praha - Březiněves
V pěšinkách
Vychází jihovýchodovýchodním směrem z ulice Na hlavní proti ulici Ke Zdibům, prochází křižovatkou s ulicí V cestičkách a slepě končí. Název podle starého vžitého pojmenování.

V cestičkách
Vychází jižním směrem z ulice V pěšinkách východně od ulice Na hlavní a slepě končí. Název podle starého vžitého pojmenování.

MČ Praha – Dolní Měcholupy
Kardausova
Vychází východním směrem z Kutnohorské jižně od křižovatky s ulicemi Ústřední a K Hrušovu, prochází křižovatkou s Kryšpínovou a slepě končí. Arch. František Kardaus, 1908 – 1986, významný designér dopravních prostředků. Autor karoserie Tatry 603 a tramvají řady T.

Kryšpínova
Vychází jižním směrem z Kardausovy východně od Kutnohorské a vstupuje do ulice Františka Jansy. Ing. Vojtěch Kryšpín, 1876 – 1959, významný konstruktér lokomotiv a autor československého systému značení lokomotiv.

Františka Jansy
Vychází východním směrem z jižního konce ulice Kryšpínovy a slepě končí. Prof. Dr. Ing. František Jansa, 1903 – 1998, významný elektrotechnik, působil v Kolbence, na ČVUT a na Vysoké škole železniční v Praze a na Vysoké škole dopravní v Žilině.

MČ Praha - Koloděje
K Panenkám
Vychází západním směrem z křižovatky ulic Panenky a Záhornická a slepě končí. Název podle polohy a směřování ulice, viz sousední ulice Panenky.

MČ Praha - Satalice
Za železnicí
Vychází východním směrem z Budovatelské proti Panelové, vede podél železničního tělesa a vstupuje do ulice Za Novákovou zahradou. Název podle polohy ulice.

MČ Praha - Velká Chuchle
Na hvězdárně
Navazuje na západní konec ulice Na hvězdárně, prochází křižovatkou se Štičkovou a končí na katastrální hranici Velká Chuchle, Lochkov. Použití stávajícího názvu i pro navazující ulici. Prodloužení ulice Na hvězdárně.

Štičkova
Vychází jihovýchodním směrem z ulice Na hvězdárně před katastrální hranicí Velká Chuchle, Lochkov a končí na severní hranici parcely č. 968/1. Vžitý název podle někdejšího majitele zdejších pozemků z doby před II. světovou válkou.

MČ Praha - Štěrboholy
Violková
Vychází jihozápadním směrem ze severního konce Violkové, lomí se k jihu a vstupuje do Ústřední. Prodloužení ulice Violkové.


Přejmenování veřejných prostranství

Současný název
Navrhovaný název

MČ Praha 4
U mýdlárny
Za Arielem
Název připomíná historii tohoto místa: V domě čp. 972 byl kdysi hotel Ariel.

MČ Praha 5
Na Popelce
K Popelce
Pouze část jižně od ulice U Šalamounky. Název podle směřování ulice.

MČ Praha 8

V Mezihoří
Ke kouli
Pouze část od Sokolovské k bráně oplocení objektu č.p. 2228. Název podle směřování ulice. Koulí se rozumí bývalý plynojem.

Nad Novou Libní
Nad Okrouhlíkem
Pouze část západně od křižovatky s ulicí Ryzlinkovou. Použití stávajícího názvu i pro navazující ulici. Prodloužení ulice Nad Okrouhlíkem.

MČ Praha - Satalice
Jednotného zemědělského družstva
K rybníčku
Název podle směřování ulice.

MČ Praha - Petrovice
U břehu
Ramanova
Pouze jižní část ležící na k.ú. Petrovice až k západní hranici parcely č. 2374/34. Chandrasekhara Venkata Raman, 1888 – 1970, indický fyzik. V roce 1930 obdržel Nobelovu cenu za fyziku.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 821
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 20:14:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Áááá, další várka pravopisných chyb s úředním požehnáním. :-) ... nebo vlastně spíše :-(
Markýz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 21:01:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem rád, že došlo na pány Jansu, Kardause a Kryšpína - vždyť to byla jména, která zazněla někdy dávno na počátku tohoto vlákna, fajné, díky!

Jen se budu muset podívat, jestli v ulici "U mýdlárny" nesídlí pobočka jedné nejmenované nadnárodní společnosti, protože ten nový název budí pousmání
B.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.54.82
Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 21:19:35    Odkaz na tento příspěvek  

Jestli to nebude tím, že v Praze jsou ulice U mydlárny a U mýdlárny, to se muselo pekelně plést
Markýz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 11-2006
Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 21:27:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vida, to jsem ani netušil - celkem záludný chyták. Na tom nejspíš pár lidí pohořelo, zvlášť když leckdo dokáže zaměnit i Pražskou s Pražského