K-report
 

Peážní trať Liberec - Varnsdorf (089) a Euroregion Nisa  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Peážní trať Liberec - Varnsdorf (089) a Euroregion Nisa « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Archiv 8. července 2009ESPO60 08-07-09  08:43
Archiv 25. října 2009PaB60 25-10-09  11:16
Archiv 25. listopadu 2009Vojecek60 25-11-09  23:02
Archiv 27. prosince 2009Zdroj60 27-12-09  15:06
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Neděle, 27. prosince 2009 - 16:16:17    Odkaz na tento příspěvek  

ale v režimu mezistátní dopravy by tam v současnosti možno levně dojet nebylo, a jak jsem napsal to, co jsem napsal
Já jsem v tomto ohledu zvědav, jak ČD zkxxví tarif na přechodu Harrachov - Jakuszyce (či jak se vlastně bude jmenovat). Jinak samozřejmě "režim mezistátní dopravy" neznamená automaticky nelevný tarif (viz VIA/VGB, RTT/SBE), to je výsada jen a pouze ČD...
Až začne v "peážním" úseku Hrádek nad Nisou - Zittau - Varnsdorf jezdit jiný dopravce, tak uvidíme, co zavede a jak se nám to komu bude líbit
Už tu pár let jezdí (několikrát připomínaný "režim mezistátního provozu" mezi RTT a SBE, děláte že to nečtete?) a tarif zavedli celkem normální a k líbení (teda až na ČD-režisty samozřejmě).
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Neděle, 27. prosince 2009 - 19:07:02    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "T.H.": No, dobře, vyjádřil jsem se nepřesně: lepší by asi bylo "... Až začne v "peážním" úseku Hrádek nad Nisou - Zittau - Varnsdorf jezdit MÍSTO ČD jiný dopravce, tak uvidíme, co zavede a jak se nám to komu bude líbit ..."; 4 páry vlaků RTT v pracovní dny jsou z celkového počtu vlaků mezi ČR a Žitavou "v menšině", zejména když i vlaky vedené náležitostmi DB jezdí za tarif ČD "se vším všudy", takže je v současné době nepovažuji za směrodatné - o tarifu RTT žádné podrobné informace nemám, ale předpokládám, že se asi sazbami jízdného nebude příliš lišit od tarifu ČD, takže jedinou podstatnější komplikací je "nekompatibilita" jízdenek (včetně nemožnosti přímého odbavení) a "tarifních slev" ČD a RTT (pokud vůbec RTT nějaké "tarifní slevy" poskytuje).
A propos: doufám, že jednou z podmínek pro účastníky výběrového řízení na dopravce pro trať Liberec - Zittau - Rybniště byla i povinnost vítěze soutěže v praxi akceptovat a zajišťovat přímé odbavení cestujících jízdenkami z / do tarifních bodů ostatních dopravců provozujících dopravu v železniční síti v ČR (ČD, VIAMONT a další dopravci už takto fungují)...
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Neděle, 27. prosince 2009 - 19:27:57    Odkaz na tento příspěvek  

4 páry vlaků RTT v pracovní dny jsou z celkového počtu vlaků mezi ČR a Žitavou "v menšině"
Nicméně dokazují, že i v "režimu mezinárodní dopravy" jde "v současnosti možno levně dojet", i když tu neustále dokola omíláte opak. Takže nehledejte chybu v samotném režimu, ale v případné (ne)schopnosti ČD (kterým tedy jako insider koukám moc nevěříte).
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Neděle, 27. prosince 2009 - 20:08:39    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě ad "T.H.": Sice to sem přímo nepatří, ale k povzdechu "...Já jsem v tomto ohledu zvědav, jak ČD zkxxví tarif na přechodu Harrachov - Jakuszyce (či jak se vlastně bude jmenovat). ..." sděluji, že podle privátních informací z Polska dolnoslezský dopravce "Koleje Dolnośląskie S.A." ("KD") ode dne 01.12.2009 uznává i jízdenky "SONE+PKP" a ode dne 13.12.2009 také jízdenky "EURO-NYSA", takže by měl uznávat i jízdenky "LIBNET+" (v obou verzích = pro jednotlivce i pro skupiny do 5 cestujících), protože jízdenky "LIBNET+" jsou "českou variantou" zmíněných "trojdohodových" jízdenek - na Internetu jsem ale relevantní sdělení zatím nikde nenašel. Pokud tedy budou dojíždět vlaky z Polska až do Kořenova, neměl by nastat problém aspoň s oběma "typy" jednodenních "síťových" jízdenek v případě, že přeshraniční dopravu bude podle předpokladů zajišťovat dopravce "KD" - připomínám, že dopravce "Przewozy Regionalne", pokud vím, zatím neuznává jízdenky "LIBNET+" (ani jejich "polskou" či "německou" variantu) v traťovém úseku Szklarska Poręba Górna - Jelenia Góra (platí tam ale jízdenky "SONE+PKP"), takže pokud se nic nezmění, asi by je neuznával ani v nově zprovozněném úseku. Jinak očekávám, že by ČD mohly dohodnout a Poláky platnost jízdenky "SONE+" (= "vnitrostátní") alespoň do / z Jakuszyc (obdobně jako je tomu na jiných hraničních přechodech s Polskem, kde funguje osobní doprava) - jak to dopadne s "jednorázovými" jednoduchými a zpátečními jízdenkami, netuším (přes zatím fungující přechody s provozem ČD nebo "PR" = dříve "PKP" se mezi PPS běžně jezdí za 15 Kč nebo 2 PLN jedním směrem).
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Neděle, 27. prosince 2009 - 20:48:39    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "T.H." Doprava provozovaná RTT ani SBE není žádnou plnohodnotnou součástí evropského systému mezistátní železniční dopravy (z něhož se RTT sám o své vůli vyčlenil tím, že neakceptuje mezinárodní jízdenky běžné v celé Evropě) - to, co předvádí RTT, je "povoznictví" odpovídající aktivitě mariginálního autobusového dopravce, nikoli železnici na alespoň regionální úrovni, a proto nestojí ani za námahu se těmi 4 páry spojů v pracovních dnech zabývat ...
Pokud umíte číst, neměl byste mi podkládat, že "hledám chybu v samotném režimu" - skutečnost, že chyba je především ve fungování ČD (ale i DB), jsem přece nikdy nepopíral! Ačkoli "samotný režim" použití mezistátního tarifu v mezistátní dopravě vyžaduje, lze samozřejmě cestou dvou či vícestranných dohod sjednat různé "úlevy" - a v tom smyslu jsem se také jednoznačně vyjádřil hned na počátku této debaty. Navíc právě Zittau je v tomto směru zatím (asi m.j. právě díky "privilegované dopravě") poněkud absurdně spíše pozitivní anomálií, protože (bohužel) jen pro Zittau a Glucholazy platí vnitrostátní tarif ČD i pro cesty na / z území sousedních států (přestože ČD provozují přeshraniční dopravu i na několika dalších hraničních přechodech).
ex
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.201.48.209
Odesláno Neděle, 27. prosince 2009 - 20:58:04    Odkaz na tento příspěvek  

[rezista] A propos: doufám, že jednou z podmínek pro účastníky výběrového řízení na dopravce pro trať Liberec - Zittau - Rybniště byla i povinnost vítěze soutěže v praxi akceptovat a zajišťovat přímé odbavení cestujících jízdenkami z / do tarifních bodů ostatních dopravců provozujících dopravu v železniční síti v ČR (ČD, VIAMONT a další dopravci už takto fungují)...

Ja se obavam, ze nikoli. Je to objednavka kraje - nikoli statu, tedy bude resena navaznost na verjenou dopravu v ramci kraje (tarify IDOL), nevidim proc by kraj mel resit neco mimo sve uzemi, pokud nema nejakou oboustrannou dohodu s ostatnimi kraji nebo mu to nenarizuje celostatni predpis. Naopak teoreticky (ale opravdu jen teoreticky) tim kraj riskuje popotahovani kolem diskriminacniho zadani podminek verejne souteze.

Dle meho nazoru je spravna podminka se ucastnit tarifnich odbaveni IDOL, ZVON, IDS-UL a dalsi at si dystak domluvi dopravce sam: Proc by musel mit zeleznicni dopravu, kdyz by se chtel treba domluvit s Jancurou na spoje do Prahy nebo s CSAD UO na spoje do Brna nebo na skibusy buh-vi-kam, tak at to udela.

Je to ale jen moje domenka - podminky souteze o verejnou zakazku nemam ted k dispozici a ted je nechci hledat.}
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Neděle, 27. prosince 2009 - 22:13:07    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "ex":
Proč by kraj měl řešit něco mimo své území, pokud nemá nějakou oboustrannou dohodu s ostatními kraji nebo mu to nenařizuje celostátní předpis?
Protože ten systém nyní existuje a není důvod jej likvidovat tím, že někdo další by z něho nějakou část vlastně "vytrhl" = bylo by to faktické zhoršení služeb, které by léty vypracovaný a zaužívaný solidní systém železnice degradovalo na primitivní "povoznický" styl autobusových dopravců.
Aby bylo jasno: já netvrdím, že by jízdné mělo být u všech zúčastněných dopravců stejné (byť mezi několika dopravci na stejné trati by se asi příliš lišiz nemělo), ale jen to, že by mělo být zajištěno přímé odbavování cestujících (jednou jízdenkou) pro celou jimi zamýšlenou cestu, byť třeba za "lomené" jízdné - není přece možné požadovat od cestujících, aby třeba v Liberci při přestupu mezi peróny u budovy na "ostrově" sháněli během několika málo minut jízdenku pro další cestu u pokladny ve "výpravní" budově, nebo v dalším vlaku platili průvodčímu "pisné": jak to bude "předpisově ošetřeno" (třeba i jen tak, že předložená jízdenka vydaná "předchozím" dopravcem bude automaticky považována za podklad pro nákup jízdenky u průvodčího "návazného" dopravce, apod.), to teď nehodlám řešit, ale když nyní stávající dopravci tuto situaci řešit umějí a cestující jízdenkami až do cílů jejich cest běžně vybavují, nevidím důvod, proč by to neměli dělat stejně i další, kdo se do stávajícího fungujícího systému vnucují.
Pokud ti, kdo výběrová řízení vypisují, tuto podmínku pomíjejí, je to jednoznačně chyba a krok zpět, který atraktivitu železnice v "konkurenci" na "dopravním trhu" rozhodně nezlepší.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Neděle, 27. prosince 2009 - 23:52:46    Odkaz na tento příspěvek  

bylo by to faktické zhoršení služeb, které by léty vypracovaný a zaužívaný solidní systém železnice degradovalo na primitivní
Cestující v primitivních povoznických desirech nahradivších systémové šukafóny jistě takové vnucené zhoršení služeb a snížení atraktivity přivítají :-) Miluju tyhle modrogumídkovské strašáky, jak to POTOM bude stát za howno (když nic jiného tak jízdenka bude platit jako "p.c.", pokud se teda ČD nebudou šprajcovat a dělat cestujícím pakárnu, jak to ony umí).
Jinak samozřejmě základem bude IDOL/ZVON + lomený tarif při cestách za IDS. To dokonce vyžaduje zákon.
ex
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.201.48.209
Odesláno Pondělí, 28. prosince 2009 - 00:09:38    Odkaz na tento příspěvek  

[rezista]
Specifikace zadavacich podminek verejnych zakazek neni zrovna jednoducha zalezitost, protoze musite nalezt vhodne optimum podminek (netvrdim, ze se tak vzdy deje). Ty se museji opirat o predpisy a normy; museji byt primo relevantni a nesmi byt diskriminacni nebo nekoho uprednostnujici.

Ted konkretne: Pozadovat aby dopravce se zapojil do systemu tarifniho odbavovani, ktery organizuje na zaklade zakona/predpisu bud primo verejna organizace nebo soukroma organizace jako vseobecnou sluzbu za zaklade verejneho zadani, je vse zcela v poradku. Pozadovat, aby dopavce se bez jakychkoli pravidel byl nucen dohodnout s dalsim soukromym subjektem (coz jsou i CD) je podminka jasne diskriminacni.

Resenim by bylo vami jako verejnym zadavatelem jiz toto smluvne predjednat a uchazec bude mit jistotu v uzavreni dohody (jenze kraj.ur. jako lokalne pusobici organ nemuze zase uzavirat smlouvy s kym se mu libi).

Reseni: Zakon stanovi pravidla a povinnosti vzajemneho tarifniho odbaveni bud primo nebo pres organizatora, nebo zadavtel pravidla stanovi na zaklade jinuch smluv. Jinak to vyzadovat nelze.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Pondělí, 28. prosince 2009 - 02:11:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "T.H." + "ex":
"Kvalita" vozidel s tarifním odbavováním souvisí leda v tom, jak se promítá do ceny jízdného (takže podstatné je v tomto směru to, jaké ceny za "kvalitu" vozidel jsou uživatelé dopravy a potažmo "objednatel" služeb ochotni akceptovat). "Kvalitnější" vozidla sice patrně atraktivitu VHD zvýší, ale sama o sobě železniční dopravu nezachrání, pokud nebudou součástí systému, který by fungoval lépe jako (vyvážený) celek.
To, že něco obecně požaduje zákon, ještě vůbec neznamená, že všechny jeho požadavky budou skutečně v praxi naplněny (což platí obzvlášť v ČR) - proto jsem přesvědčen, že "obecné" podmínky je lépe zdůrazňovat a konkretizovat už předem, než posléze dělat překvapené a poskytovat "přehlížečům" některých požadavků zákona leckdy i dlouhodobé výjimky na úkor těch, jimž mají služby sloužit.
A propos: jak jsou na tom v této souvislosti služby nabízené nyní dopravcem "RTT" - pro něho to snad neplatí?
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Pondělí, 28. prosince 2009 - 08:24:45    Odkaz na tento příspěvek  

"Kvalitnější" vozidla sice patrně atraktivitu VHD zvýší, ale sama o sobě železniční dopravu nezachrání, pokud nebudou součástí systému
Ale ona budou součástí systému - IDOL, ZVON, Libnet. A že v nich nebude platit tarif Českých drah není problém toho dopravce - těžko může akceptovat nějaký "národní" tarif, když žádný neexistuje, neexistuje clearing plateb v něm a neexistuje snaha něco např. ve stylu DPT vytvořit (místo toho se ministerští úředníci dokola zabývají obrácenou logikou, že nelze dopustit vstup dalších dopravců na koleje, protože by to "rozbilo systém" a hlavně narušilo dobré vztahy s kamarády v druhé polovině baráku na Pobřeží).
A propos: jak jsou na tom v této souvislosti služby nabízené nyní dopravcem "RTT" - pro něho to snad neplatí?
Cestující neodbavený Českými drahami pro cestu s RTT (pro ně to snad neplatí?) je po předložení jízdenky ČD odbaven ve vlaku RTT bez přirážky :-)
A propos, jak je to opačně - uznávají ČD jízdenku RTT jako "p.c."?
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Pondělí, 28. prosince 2009 - 08:46:10    Odkaz na tento příspěvek  

P.S. ještě dvě poznámky:

Doprava provozovaná RTT ani SBE není žádnou plnohodnotnou součástí evropského systému mezistátní železniční dopravy (z něhož se RTT sám o své vůli vyčlenil tím, že neakceptuje mezinárodní jízdenky běžné v celé Evropě)
Pokud bude "o své vůli" akceptovat mezinárodní jízdenky běžné v celé Evropě, bude mu to refundováno jakým způsobem? Nebo má "o své vůli" akceptovat i to, že prachy za jím provedený přepravní výkon shrábnou ČD? Na tom totiž stojí a padá i ten "systémový" národní tarif.
posléze dělat překvapené a poskytovat "přehlížečům" některých požadavků zákona leckdy i dlouhodobé výjimky
"Poskytování dlouhodobých výjimek" svědčí především o vědomí si másla na hlavě u těch, kdo mají v popisu práce právě vytvoření podmínek pro naplnění požadavků zákona a kteří na to z nejrůznějších důvodů hodili bobek (byli nuceni hodit bobek) a raději "poskytují dlouhodobé výjimky". Ale to není problém jen na železnici.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Pondělí, 28. prosince 2009 - 10:28:31    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "T.H." = 08:24 hodin:
A jak je tedy možné, že mezi ČD a VIAMONTem nebo JHMD to funguje? Není tedy chyba právě spíše u RTT?
Znovu opakuji, že netvrdím a nikdy jsem netvrdil, že by jiní dopravci měli de facto "provozovat dopravu pro ČD" a jezdit za tarif ČD (i když třeba v Polsku "KD" funguje "v kooperaci" s "PR" /dříve "PKP-PR"/ podle tarifu de facto společného s "PR" = "KD" převzaly tarif "PR", a i při jeho "pásmovém" uspořádání platí cestující jedno souhrnné jízdné za celou projetou trať bez ohledu na to, který dopravce cestujícího veze - zatím je to sice "technicky" trochu komplikované, ale i to se jistě časem vyřeší); vždy jsem tvrdil jen to, že by (v současném stavu) všichni železniční "osobní" dopravci v ČR měli zajistit přímé odbavování cestujících (jednou společnou) jízdenkou - nějaký "celostátní IDS" je přitom samozřejmě jen "hudbou velmi vzdálené budoucnosti", a i nějaký "národní tarif" bude vinou Klausovského SUPERBORDELU obhajovaného "neviditelnou rukou trhu" ještě dlouho jen utopií (i když "technicky" by jeho zavedení jistě velkým problémem nebylo).
Zda ČD uznávají jízdenku RTT "automaticky" jako "p.c.", nevím, protože jsem se po tom nepídil a aktuální verzi interních přepravních předpisů ČD nemám k dispozici (osobně o tom ale dost pochybuji ...).

Ad "T.H:" = 08:46 hodin:
Samozřejmě by za odvedené výkony měl příslušné platby získat ten, kdo ty výkony odvedl: proč se k tomu RTT (zatím) nedokázal ani teoreticky dopracovat, nechápu - možná to souvisí s určitou "konfliktností" některých lidí, kteří o tom kdysi v minulosti jednali a "zavřeli brány", a že dosud na žádné straně nevznikla dostatečně silná potřeba na vyvinutí tlaku na jejich otevření ...
"Poskytování dlouhodobých výjimek", pokud samo pravidlo, z něhož je výjimka poskytována, není totální pitomostí či zbytečnou šikanou obyvatel, je samozřejmě nešvar, který škodí zdaleka nikoli pouze železnici - o tom (nejen) mezi námi jistě nebude nikdy sporu. A právě proto se tedy snažím při všech možných příležitostech upozorňovat, že v případě dalšího "rozmnožování" počtu dopravců na českých železnicích by mělo být vždy včas "ošetřováno", aby žádné výjimky zhoršující komfort cestování nevznikaly - a k tomu patří i záležitosti "přepravního odbavování" zákazníků železnice (protože ta je jen jedna - více je jen provozovatelů služeb využívajících její infrastruktury).
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2908
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 28. prosince 2009 - 12:25:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tož ještě že to nenapadlo autobusáky, řešit přepravní odbavování "zákazníků silnice". :-)

(Neberte to ve zlém, ale jel jsem před vánocema domů za systémových 200 v plesnivém Béčku s přestupem na plesnivé Bčko, zatímco zpátky převozníkem za 78 s čistými sedačkami, okny, podlahou, beze smradu... Tudíž se systémovou špínou a předražeností mi "železnice" zase může rok políbit...)

(Příspěvek byl editován uživatelem H K.)
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Pondělí, 28. prosince 2009 - 14:28:52    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "H_k" = 2908:
Nevím, o jakou relaci šlo, takže k Vašemu (ne)konkrétnímu příkladu těžko mohu něco dodat. Pochopitelně jsou relace, v nichž se železnice "neumí" (= nemůže) se silniční (autobusovou) dopravu srovnávat cestovní rychlostí ani cenou, ale opak přece nikdo netvrdí a soudný člověk ani tvrdit nemůže: ani to ovšem neznamená, že by autobusová doprava byla principiálně vždy lepší, rychlejší, levnější, spolehlivější a bezpečnější, ani že by autobusoví dopravci poskytovali vždy a výhradně lepší služby, než ČD. Přesto se divím, že jste se ještě nepoučil, protože vzhledem k rozdílu ceny jízdného předpokládám, že podobné zkušenosti jste musel získat už z minulosti ...
Rozhodně nehájím ČD a vůbec se nedivím mnohé kritice popisující úroveň jejich fungování, ale zároveň odmítám názor i přístup, podle něhož by železniční osobní dopravu mohly "spasit" pouhé sliby účastníků výběrových řízení (i kdyby byla vypisována a nerušena), že budou provozovat novější a (podle jejich tvrzení) "luxusnější" vozidla (zejména jsou-li ta vozidla navíc zatím pouze "virtuální"), aniž by přitom byl brán ohled na nutnost zachování dosavadního léty odzkoušeného "standardu" v ostatních součástech železniční osobní dopravy jako "celku", v nichž například autobusová doprava žádoucí srovnatelné služby a podmínky neposkytuje. Opakuji proto znovu (už ani nedokáži spočítat, po kolikáté), že mi vůbec nezáleží na tom, kdo bude kde dopravcem, pokud bude poskytovat služby alespoň na takové úrovni, na jaké je dosud poskytují ČD, a v celém jejich komplexu (= při zachování alespoň dosavadního rozsahu všech dosud poskytovaných služeb), a pokud dosavadní železniční osobní doprava zůstane celosíťově fungujícím systémem nerozpadnuvším se na komplikovanou změť "povoznictví" provozujících na železničních kolejích pochybnou a vzájemně nekompatibilní lokální dopravu, sledující de facto především naplňování privátních zájmů ambiciózních jednotlivců či skupin, kteří ve svém "podnikání na železnici" vidí snazší cestu k přístupu k celospolečenským prostředkům. A to vše tvrdím přesto (ale i právě proto), že si zároveň s lítostí uvědomuji, že ČD zejména v posledních letech a měsících v tomto směru potenciálním "vypisovatelům" výběrových řízení velmi usnadňují situaci právě výrazným omezovaním služeb "národním" dopravcem poskytovaných, takže podmínky výběrových řízení mohou být kvůli tomu o hodně "měkčí" a pro "konkurenty" podstatně snáze splnitelné - tato smutná skutečnost přitom (bohužel) poškozuje jak železniční dopravu jako takovou, tak i její klienty (které tím účinně "vyhání z vlaků"), což je škoda výrazně větší, než pouhé další zhoršování názorů veřejnosti na a.s. České dráhy: jde o jeden z nejhnusnějších sabotážních aktů současného vedení ČD proti podstatě železnice "an sich" ...
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2909
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 28. prosince 2009 - 15:23:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No můj povozník jezdí bez dotací, kdežto dráha s dotací je i po přepočtení na kilometr o asi 28% dražší. Mě to ale jednou za čas nevadí - ani časově - ale furt čekám, že se to jednou obejde bez té plesnivé koženky, smradu z WC ve výchozí stanici a tak... Zatím marně...


pouhé sliby účastníků výběrových řízení (i kdyby byla vypisována a nerušena), že budou provozovat novější a (podle jejich tvrzení) "luxusnější" vozidla (zejména jsou-li ta vozidla navíc zatím pouze "virtuální")

No ve výběrku na takovou 149 nabízeli účastníci:

1) Reálné Regiosprintery
2) Reálná Desira
3) Virtuální Regionovy

Dopravce si dosaďte sám. :-)

Jinak podmínkou účasti (účasti! ) v Plz výběrku byla podepsaná smlouva o zajištění vozového parku.



Opakuji proto znovu (už ani nedokáži spočítat, po kolikáté), že mi vůbec nezáleží na tom, kdo bude kde dopravcem, pokud bude poskytovat služby alespoň na takové úrovni, na jaké je dosud poskytují ČD, a v celém jejich komplexu (= při zachování alespoň dosavadního rozsahu všech dosud poskytovaných služeb),

OK, takže můžem vypsat výběrka na provoz 30 let starých lokomotiv se stejně starými vagony, uklízenými jen zcela výjímečně. Nefunkční topení nebo WC nevadí, blokování dveří nepožadujeme. Topit stačí občas. Ale musí být "železniční" tarif, ten nám drží cestující, i když je sebedražší! Hlavně si nenaplňovat ambice!

Jste blázen. :-)



A to vše tvrdím přesto (ale i právě proto), že si zároveň s lítostí uvědomuji, že ČD zejména v posledních letech a měsících v tomto směru potenciálním "vypisovatelům" výběrových řízení velmi usnadňují situaci právě výrazným omezovaním služeb "národním" dopravcem poskytovaných, .......

Jestli myslíte posledních 10 let, tak nezbývá než souhlasit.
Karfík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 12-2006
Odesláno Pondělí, 28. prosince 2009 - 15:40:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OK, takže můžem vypsat výběrka na provoz 30 let starých lokomotiv se stejně starými vagony, uklízenými jen zcela výjímečně. Nefunkční topení nebo WC nevadí, blokování dveří nepožadujeme. Topit stačí občas. Ale musí být "železniční" tarif, ten nám drží cestující, i když je sebedražší! Hlavně si nenaplňovat ambice!

Jste blázen.


Možná lepší být blázen než kecal.
Zavolejte Chocholouška, má tu práci!
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2910
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 28. prosince 2009 - 15:54:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kecal - to je ten, co nabízí virtuální Regionovu, co navíc udělá osobák na 149 za 1:20 - zřejmě turbo-verze se všemi nápravami hnanými a s dvojnásobným výkonem? :-)

Jinak tam, kde se výběrka dotáhla do konce, se přešlo k činům. :-) Včetně 146 a 148, kde vyhrály ČD - nic proti nim. :-)
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Pondělí, 28. prosince 2009 - 16:20:08    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "H_k" = 2909:
Vypisujte si výběrová řízení, na co chcete, ale nejdřív se naučte číst a uvědomte si, co znamená slovo "aspoň" - a pokud Vám někdo nabídne třeba provozování nových motorových vozů s vybavením první třídy a za pětinásobné jízdné s tím, že bude zastavovat jen v zastávkách bez osvětlení, kde je "dřevěný přednosta", protože za provozování čekáren, osvětlení, záchodů, atd. ve stanicích, které jsou takto vybaveny, nehodlá správci infrastruktury platit, tak jej nechte klidně vyhrát: nebudete blázen, ale "king", který určitě zajistil nejúspěšnějšího provozovatele drážní dopravy s největší frekvencí a tržbami v Evropě a přilehlých galaxiích ...
Nic jiného k Vašemu komentáři nelze dodat ...
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2914
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 29. prosince 2009 - 15:13:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jistě. :-) Který ze soukromých dopravců už takhle odmítl platit za peróny a čekárny? :-)

a za pětinásobné jízdné

Když bude k zakoupení v celé Evropě i v přilehlých galaxiích, tak to bude v pohodě, ne? Bude systém. :-) Udělá se stostrátkový tarif se spoustou Tarifních Slev pro místní babičky na mši a bude to paráda. :-) Hlavně to nebude povoznictví. :-)


uvědomte si, co znamená slovo "aspoň"

No když si vybavím svůj nedávný zážitek (s tím, že ten vozový park je na těch relacích standart u všech spojů od rána do večera), tak se mi právě hrůzou ježí chlupy v nose z toho, že "aspoň" toto by mělo stačit.(hlavně že bude systém - ten co "zákazníkům silnice" tak schází. Současná úroveň špíny nevadí, její odstranění by zřejmě způsobilo to pětinásobné jízdné. )

(Příspěvek byl editován uživatelem H K.)
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Úterý, 29. prosince 2009 - 19:32:56    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "H_k" = 2914:
S demagogem Vašich kvalit neumím debatovat - máte klapky na očích a vidíte jen to, co chcete vidět a jak to chcete vidět, aniž byste přemýšlel o dalších souvislostech, které v tu chvíli nepovažujete za podstatné. Pokud si skutečně myslíte, že rozdrobení osobní železniční dopravy v ČR mezi několik "soukromých" dopravců zachrání českou železnici, a to jen tím, že nabídnou objednateli "nová" vozidla, nechám Vás při tom, byť je škoda, že šířením takových jednostranných a zjedodušujících teorií a vizí neprospíváte nejen české železnici jako takové, ale v důsledku ani jejím zákazníkům - v tom Vám ovšem nelze zabránit.
Kritika (ne)čistoty interiérů osobních vozů ČD je jistě naprosto oprávněná, ale nejsem si vůbec jist, že vozidla "privátních" dopravců nebudou po několika měsících vypadat dost podobně, protože nepořádek i špínu dělají především lidé, a jejich chování určitě rychle nenapraví ani nová vozidla (nežijeme v Německu ...). A pokud jde o "pohodlí", nevím, kolik jste toho najezdil v "shutlech" či "desirech", ale já bych si tvrzení o nějakém jejich velkém "komfortu" určitě pořádně rozmyslel - v tomto směru by "regionova" rozhodně nebyla bez "nadějí", protože hlavní předností "eReSek", "desir" a podobných vozidel jsou široké nízkopodlažní vstupy, jinak ale jde o typická vozidla pro krátké přepravy - Vámi kritizovanou předvánoční cestu "domů za systémových 200 v plesnivém Béčku s přestupem na plesnivé Bčko" žádná taková vozidla rozhodně "nevyřeší": výrazně by ji ostatně nevylepšily třeba ani "ešusy" nasazené do dálkové dopravy, pokud by jejich interiér nebyl přizůsoben pro delší cesty, protože ani ty nejsou při delší cestě bez zastávek rychlostí 140 km/h příliš pohodlné (někdy si to vyzkoušejte, pokud se Vám podaří natrefit na takovou možnost ...).
Zkuste "zchladit hlavu", začít přemýšlet v souvislostech a místo konfrontačního tónu a provokací volit hledání styčných bodů v názorech, od nichž se lze posunovat dál pozitivně - pak si možná i v lecčem porozumíme (pokud o to ovšem stojíte) ...
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 809
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 29. prosince 2009 - 20:16:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

režista: RS 1, ani Desira nejsou vozidla s pohodlím křesla z norků,ovšem nabízí alespoň důstojnost cestování. ČD, jakožto monopolu, nejde ani tak o to, přilákat zákazníky, neboť on jezdí na dotace od krajů a MD. A když nemá objednavatel vůli komfrontovat nabídku monopolu s něčím jiným, tak proč by se monopol snažil prolévat peníza za modernizaci, nebo alespoň lepší hygienu. Ano, nejsme Německo, lidé tu však špiní vlaky stejně jako Němci (občas mi přijde, že jsou mnohem větší prasata, než my). Rozdíl je v tom, že "za kopečkem" mají lepší údržbu, DB jde o to, aby si udržela před zákazníky jméno a aby byly jednou z možností v podání kvalitního návrhu do výběrka.
ICQ: 338-873-999
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1707
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 30. prosince 2009 - 06:24:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ovšem DB si svým tarifem udržuje také vlaky přijatelně obsazené (mnohdy i prázdné), což samozřejmě neplatí pro okolí měst, kde je vždy nějaký integrovaný dopravní systém. Zájem o jízdy vlakem by byl mnohdy i větší, ale jízdné je dost vysoké. Ostatně mnoho Němců, se kterými jsem mluvil, když přišla řeč na železnici, tak snad všichni říkali sehr teuer. Takže s DB jako vzorem tak trochu opatrně, neb i ony žijí zejména z dotací a rády si občas postaví nějaký ten palác. A také si nelze nevšimnout, že manýry ČD v podobě nepřípustného vytlačování konkurence mají i DB.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 813
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 30. prosince 2009 - 12:08:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Souhlasím, DB jsou v podstatě to samý, jako ČD a tu kvalitu služeb mají jen proto, že by tak mohli ztratit lukrativní výkony (např. by mohlo být vyhlášeno výběrko na S-Bahn ve Stuttgart, na který už si delší dobu brousí zuby Veolia).
S tím tarifem máte pravdu - němečtí studenti třeba nejezdí skoro vůbec v semestru domů, protože např 150€ za jednoduchou jízdenku z kolejí domů, je pro ně prostě moc. Ale to je taky trošku daný tím, že v dálkovce nemá DB konkurenci a navíc dálkovka je, narozdíl od Čech a Rakouska, nedotovaná.
ICQ: 338-873-999
Zdroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 30. prosince 2009 - 13:54:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To: režista

Vrať se prosím tě na zem všechna jiná vozidla budou o 100% lepší než předělaná pomsta ze Studénky REGIONOVA. Možná na koukání to jde, ale jakmile se to rozjede tak je to tragedie, hluk motoru, nebo hluk podvozku, když to brzdí tak není slyšet vlastního slova, velmi tvrdý chod, pro hluk není slyšet hlášení o zastávkách (proč tam teda je?) v zimě zima v létě horko atd. mohl bych pokračovat a už vůbec nemluvím o mizerných trakčních schopnostech. Jednou věto jsou to vyhozené peníze.
režista
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Středa, 30. prosince 2009 - 15:46:24    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Zdroj" = 89 (a vlastně i mnoho dalších přispěvatelů):
Asi jste toho mnoho s "RS1", ani s "Desiry" nenajezdil, když je považujete za o tolik lepší, než ten "křáp" ze Šumperku: problém je v tom, že "ze starý kurvy panenku nenaděláš" (jak říkával blahé paměti pan profesor Blahák při přednáškách z geodézie, když zdůrazňoval nutnost pečlivého pořizování přesných a správných prvotních podkladů, která je zpětně nenahraditelná - dej mu Pán Bůh věčnou slávu, byl to jeden z inteligentů, jací teď naší společnosti hodně chybějí ...) - a když někdo "politicky rozhodl", jakým způsobem se bude "modernizovat" park železničních vozidel ČD, tak teď můžeme jen "plakat nad rozlitým mlékem". Ale ona ani ta "západní" vozidla nakonec nejsou žádné velké "zázraky" - jen tam jsou bohatší společnosti (myslím "občanské společnosti", ne firmy, i když to platí vlastně i pro ty firmy), tak si mohou "dovolovat" víc, a proto i výrobci nabízejí o něco vyšší "kvalitu" (aspoň na pohled).
Já pochopitelně nejsem "ani náhodou" proti tomu, aby i v ČR jezdila nová a lepší vozidla, než to, co tu jezdí teď, a je mi v podstatě jedno, kdo je bude provozovat, a určitě nechci ani obhajovat špínu a sešlost vozidel, kterých je v ČR hnusných ještě stále mnoho, ale rozhodně nesouhlasím s tím, aby kvůli tomu, že se do provozování drážní dopravy vnutí další dopravci s tím, že nabídnou "nová a lepší vozidla", připustili "objednatelé dopravy" rozpad a likvidaci stávajícího jakž-takž fungujícího systému té nikoli nepodstatné součásti VHD, kterou železnice v ČR zatím naštěstí stále ještě tvoří, aniž by ten dosavadní systém byl zároveň nahrazen něčím kvalitativně lepším - a pouhá "nová a lepší vozidla" sama o sobě kvalitativně lepší systém nevytvoří = mohou se na něm pouze podílet. Dostatečné poučení v tomto směru mohou všichni mít z toho, jak se podařilo s odvoláváním se na Klausovskou "neviditelnou ruku trhu" před cca 15 roky v zlikvidovat tehdy možná nejdokonalejší systém autobusové dopravy v Evropě - ale to asi naprostá většina z těch, kdo teď vynášejí na různých DF své zbrklé, příkré a zjednodušující soudy bez vědomí dalších souvislostí, nepamatuje (protože asi ani nemůže pamatovat); teď se na zbytcích toho "lebedou a býlím zarostlého zbořeniště" některé "kraje" pokoušejí pracně a s obtížemi budovat dílčí "IDS" - oč to vše mohlo být jednodušší, kdyby přechod systému byl přirozený a plynulý ...
KRUCINÁL - pochopí už konečně aspoň ti "soudnější" z Vás, že něco zbourat a zničit je velice snadné a jde to velice rychle, ale vybudovat něco jiného, co by fungovalo ASPOŇ stejně, jako sloužilo to dosavadní, naopak vůbec jednoduché není, a obvykle trvá velmi dlouho, než se podaří dosáhnout ASPOŇ obdobného stavu, jaký existoval před jeho zbrklou a neuváženou destrukcí ???
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1712
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 30. prosince 2009 - 18:23:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

režisto, co bys vlastně chtěl? Aby desiro mělo podvozky a sedadla z ICE3? Kolik by to vozidlo asi stálo? Mne přijde, že desirem jsi nikdy nejel. Hanit tohle vozidlo může akorát ten, kdo s ním nejel, nebo je proti němu vysazený. I na trati, která byla ve velmi špatném stavu (Budapest - Esztergom) jelo desiro velmi pěkně. Zato Bzmot na té samé trati lítal jak splašená koza.

Jinak třívozový regiokrám pořídíš zhruba za 2/3 ceny desira. A řekl bych, že rozdíl mezi těmi vozidly je poněkud větší, než tomu odpovídá cena. Regiokrám je totiž předražený.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Středa, 30. prosince 2009 - 18:38:11    Odkaz na tento příspěvek  

KRUCINÁL - pochopí už konečně aspoň ti "soudnější" z Vás, že něco zbourat a zničit je velice snadné a jde to velice rychle, ale vybudovat něco jiného, co by fungovalo ASPOŇ stejně, jako sloužilo to dosavadní, naopak vůbec jednoduché není, a obvykle trvá velmi dlouho, než se podaří dosáhnout ASPOŇ obdobného stavu, jaký existoval před jeho zbrklou a neuváženou destrukcí ???
KRUCINÁL - já to třeba chápu, ale narozdíl od plaček za chudákem Dráhou si nemyslím, že soutěžení s dalšími dopravci jen nějakým "bouráním a ničením". Vždyť všude jinde konkurence funguje, a vzpomeňme jak v devadesátých letech třeba obhájci "systému v telekomunikacích" taky brečeli jak staré kurvy, že jsou noví operátoři "zbrklou a neuváženou destrukcí systému", zatímco dnes je tehdejší opruz a buzerace od SPT (s všeříkajícím výkladem této zkratky "Společnost proti telefonování") naštěstí už jen nepříjemnou vzpomínkou. Ono se stačí podívat, že zastáncům všeobjímající Matky Dráhy už dnes zbyl jediný argument, totiž "tarifní systém" (což ale není žádný systém, ale prostě jen aplikace tarifu jedné firmy na celé síti - systém by to byl v okamžiku, kdy by ta jízdenka platila i na MHD nebo návazný bus od nádraží...). Ano, tento argument je platný, ale žábou na prameni je tu právě Dráha, která se naopak začleňování do dopravních systémů do poslední chvíle brání, natož aby iniciovala vznik nějakého "národního tarifu", ministerští kamarádi českodrážníků pak s nimi drží basu a tak to holt musí zachraňovat volná tvorba krajů tu s menším, tu s větším efektem. Ale rozhodně tvrdím, že nástup Arrivy na trati 089 při zařazení do IDOLu není žádnou "zbrklou a neuváženou destrukcí" a cestující to jednoznačně uvítají jako pozitivum - akorát režisti budou oplakávat zničení "síťového tarifního systému", protože jim tu nebude platit režimka.

P.S. Srovnání "nadějí" regionovy s desirem a spol. - no, zkuste "zchladit hlavu" nejdříve vy. Z hovna bič opravdu neupletete, 814 je prostě jen výsledek povinnosti "národního dopravce" objednávat u holdingu Škoda, o nějakou kvalitou a "srovnatelné parametry" tu opravdu nejde.
Zutý_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 30. prosince 2009 - 19:02:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

akorát režisti budou oplakávat zničení "síťového tarifního systému", protože jim tu nebude platit režimka

Ostatní doklady platné na ČD uznávány budou?
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Středa, 30. prosince 2009 - 19:15:34    Odkaz na tento příspěvek  

Ano, doklady platné u ČD (např. jízdenka IDOL z Tanvaldu do Hrádku) budou platné i u Arrivy.
P.S. jsou doklady platné u ČD uznávány třeba v tramvaji z Liberce do Jablonce? Vždyť je to taky součást síťového systému veřejné kolejové dopravy...
Zutý_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 30. prosince 2009 - 19:23:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to je snad důvodem oblast pro integrovaný tarif ještě zužovat? Navíc jsou i autobusové linky, kde vybrané doklady ČD platí.

Co třeba SONE+, když bude chtít jet rodina z Prahy, ta bude také uznána?
TomášL
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.150.169.38
Odesláno Středa, 30. prosince 2009 - 19:28:12    Odkaz na tento příspěvek  

Místo tolik popisovaného proč to nejde, stačí se podívat na tolik kritizované železnic panem Duškem, který kdysi je dával jako za odstrašující příklad privatizace v Evropě a dnes , zde jezdí několik firem na základě veřejně vyhlašovaných soutěží a udělování licencí a nakonec je doprava levnější a počet cestujících se narostl díky novým vozidlům a kvalitě na některých tratích o více jak 400 procenta celkových počet cestujícich dosáhl stejného počtu jako v roce 1947, kdy byl v historii železnice v Británii nejvyšší, takže kdo brání otevření trhu, vlastně okrádá nás danové polatníky a kecy o že to nejde jsou zástupné. Sorry jinak se nazapojuji , ale to co jsem si zde přečetl tu snůsku blbostí proř to nejdše a co vše pro nás ČD dělají ,mě fakt naštvalo.
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Středa, 30. prosince 2009 - 19:35:51    Odkaz na tento příspěvek  

A to je snad důvodem oblast pro integrovaný tarif ještě zužovat?
Nechápu, o čem hovoříte - zkuste to nějak rozvést. Integrovaný tarif IDOL může přece být zúžen akorát na oblast Libereckého kraje, protože v jiných krajích holt nemá Krajský úřad Libereckého kraje vliv.
Ti, kdo by mohli ovlivnit vznik a vývoj "celostátní integrace", na to kašlou (částečně z lenosti, částečně vědomě proto, aby si mohli třepit ústa nad tím, že konkurenti jejich oblíbence "likvidují systém"). S tím se holt nic dělat nedá, švýcarské "GeneralAbo" platné sakumprásk na kompletní SYSTÉM veřejné dopravy tu dlouho mít nebudeme (nikdy mít nebudeme).

Co třeba SONE+, když bude chtít jet rodina z Prahy
Platnost SONE+ apod. je záležitostí jednání - SONE+ platí třeba i u Viamontu, u Railtransportu zas platí Libnet (který je mj. součástí IDOLu, takže bude platit i u Arrivy).
Ovšem obávám se, že standardní rodina z Prahy přijede do Liberce nejspíš autem, do něj jim u pumpy na SONE+ taky nenatankují :-) Anebo přijedou se StudentAgency, ta ho snad v rámci SYSTÉMU veřejné dopravy uznává?
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 276
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 31. prosince 2009 - 08:58:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad TomášL: Teda porozumnět vašemu příspěvku dá práci, ale snad se povedlo.

celkových počet cestujícich dosáhl stejného počtu jako v roce 1947, kdy byl v historii železnice v Británii nejvyšší, takže kdo brání otevření trhu, vlastně okrádá nás danové polatníky

Nepíšete o jaký rok se jedná, ale měl by to být 2008. Já obecně považuji železniční dopravu v UK za velmi kvalitní a privatizaci v rámci místních podmínek za celkem povedenou, průšvih okolo Railtracku je dnes naštěstí pasé. Současně si je ale třeba uvědomit, že do drážní dopravy (jak infrastruktura, tak vlastní provozování osobní dopravy) teče mnohem více peněz než za dob BR.

Ostatním se omlouvám za OT.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2918
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 31. prosince 2009 - 14:49:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S demagogem Vašich kvalit neumím debatovat - máte klapky na očích a vidíte jen to, co chcete vidět a jak to chcete vidět, aniž byste přemýšlel o dalších souvislostech, které v tu chvíli nepovažujete za podstatné.

Nějaký konkrétní argumenty, v čem nemám pravdu? Jako machrování virtuálními vozidly jste vytáhl vy - ale do ZDO je ve výběrkách nabízel jediný dopravce - ČD. Nabízel regiokrámy, když nejezdil snad ani prototyp, a nabízel s nimi jízdní doby, které při jejich technických parametrech opravdu nešly dát. A tak dále... Pětinásobný tarif - já s ním nezačal, to vy. Za co, za Desira pětinásobný tarif? Nebo za čistotu samotnou? Jak jste na to přišel?

ale nejsem si vůbec jist, že vozidla "privátních" dopravců nebudou po několika měsících vypadat dost podobně, protože nepořádek i špínu dělají především lidé,

Já bych Vám vřele doporučil třeba poslouchat, když uklízečka vagónů porovnává přejímku práce od ČD a od Via.

Vámi kritizovanou předvánoční cestu "domů za systémových 200 v plesnivém Béčku s přestupem na plesnivé Bčko" žádná taková vozidla rozhodně "nevyřeší": výrazně by ji ostatně nevylepšily třeba ani "ešusy" nasazené do dálkové dopravy, pokud by jejich interiér nebyl přizůsoben pro delší cesty, protože ani ty nejsou při delší cestě bez zastávek rychlostí 140 km/h příliš pohodlné (někdy si to vyzkoušejte, pokud se Vám podaří natrefit na takovou možnost ...).

Já kritizoval špínu a smrad, nikoliv uspořádání sedaček, nic proti němu, když to bude čisté. 10 let staré zoufale špinavé Bmz ČD mi bude vadit taky, to se nebojte.

Naopak relativně staré Regiosprintery (asi 15 let stará vozidla) - krom ošoupaných sedaček pomalu nepoznáte, kdy že to vozidlo vyjelo z fabriky. Já nevím, jak to dělají, ale prostě to uklidit a vyčistit umí. ČD nikoliv, být po mém, nedám jim na vozidla ani korunu, jestli je hodlají vždycky tak zplundrovat a zpustnout, jako třeba ty první Bmz, co jsem měl (bohužel) tu čest...

A tak dále... Ukažte mi tu demagogii a hoďte do placu věcné argumenty, díky. :-)
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2919
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 31. prosince 2009 - 14:56:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dostatečné poučení v tomto směru mohou všichni mít z toho, jak se podařilo s odvoláváním se na Klausovskou "neviditelnou ruku trhu" před cca 15 roky v zlikvidovat tehdy možná nejdokonalejší systém autobusové dopravy v Evropě

O pár dní dříve:

Protože ten systém nyní existuje a není důvod jej likvidovat tím, že někdo další by z něho nějakou část vlastně "vytrhl" = bylo by to faktické zhoršení služeb, které by léty vypracovaný a zaužívaný solidní systém železnice degradovalo na primitivní "povoznický" styl autobusových dopravců.

Jak se pozná nejkvalitnější autobusový systém v galaxii a jak primitivní "povoznický" styl autobusového dopravce? Já se v tom už ztrácím... Za komunistů šlo na jednu bus jízdenku jet třeba z Klatov někam do Krkonoš? Byly garantované přestupy a návaznosti a informační systém? (Připouštím mezery ve vzdělání o autobusech za rudocha - asi docela velké)
Krakonoš z Krkonoš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.239.242.151
Odesláno Čtvrtek, 31. prosince 2009 - 17:47:17    Odkaz na tento příspěvek  

Takže soukromník bude na 089 uznávat KMB, SONE a síťovky ČD?
T.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.237.199
Odesláno Čtvrtek, 31. prosince 2009 - 20:06:22    Odkaz na tento příspěvek  

Když mu ČD za uznávání zaplatí příslušnou poměrnou část (neb POUZE ONY kasírují peníze za tyto nabídky), tak bude. Kapitalismus je ve své podstatě děsně jednoduchý :-)