K-report
 

Archiv do 17. června 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Autobusy a trolejbusy » Autobusy SOR » Archiv do 17. června 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6550
Registrován: 11-2004

Odesláno Středa, 11. června 2008 - 21:15:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MR: Něco pro linky v plynu snad kromě Citelisu Line (?) taky chybí.
Do připravované publikace sháníme informace a fotografie ohledně historie autobusové dopravy na Prostějovsku, zejména pak o provozu v podniku ČSAD 609 Prostějov. Nabídky, prosím, zasílejte buďto formou SMS na 605840016 nebo na e-mail pod jménem.

Web o prostějovských autobusech
Sxman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 565
Registrován: 1-2007

Odesláno Středa, 11. června 2008 - 21:23:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M__r: tak jak jsem psal dřív, v nejblížších cca 5-6 letech nebude ani žádná zásadní modernizace Citelisu, natož aby byla náhrada. O 15m městské verzi se u Irisbusu ani neuvažuje "Protože se 15m městských autobusů prodá málo a tento segment trhu je už obsazený"

Hold si musíme přiznat, že z Karosy se stala továrna na příměstské autobusy a školní autobusy pro Franci. Hold doby kdy z Karosy vyjížděly klobové městské, meziměstské vozy, vedle standartních. V jiné hale se zase dělaly luxusní HD je pryč, otázkou je jestli je to dobře nebo špatně.

Ještě k Agoře: Mě se nejvíc líbí verze Euro 2, protože není celonízkopodlažní a nemá zadní sedačky na tom schodě a ta zadní plošina taky není špatná.
Karosa ŠL 11!

Stránky o autobusech řady Š 11 www.sx11.ic.cz
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3160
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 11. června 2008 - 21:57:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele já to zase nemyslel úplně tak vážně s těma Abčkama, ale stejně. Když vidím to, kolik schodů a různě pozoohýbaných prapodivných madel je SOR nebo i jiní mnohem renomovanější výrobci schopen nacpat do 12ti metrů délky, aby vzniklo vozidlo s plně vysokopodlažním zadkem, tak si tak říkám, zlatý jednadvacítky. Podle mě je to na svou dobu velmi dobře řešená kastle, a když pominu prototypy 22TrG a 22TrS (před úpravou), kdy byla všechny sedadla na stupíncích a NP prostor byl velmi omezený, svezu se v tom dycky nejlíp, sedět se dá všude, aniž by vás bolelo za krkem a vylýzt se dá všude i v případě, že jste artritidní důchodci. Samozřejmě že jsou tam mouchy, třeba Abčko má dost stísněnou čtyřku vzadu, ale dle mě je to takový správný postpřevratový kompromisní vůz (ve všech modifikacích). Asi se budu opakovat a řada lidí se mnou bude souhlasit: 100% nízkopodlažnost je blbost, pakliže je dělána násilně. 21/22Tr má dvoje NP dveře, zbytek je jeden obyčejný malý schod, standartně široká ulička, normální sklon a vzdálenost opěradel, sedadla jsou na přirozených schůdcích, vzdadu je obrovský okno, kterým se dá vidět krásnej svět a holt že je pod ním bedna, ve které jsou obvody 24V, baterky, staťák a pomocný zdroje buzení EDB, tak tam je, no - dají se tam odložit batohy a taky se tam batohy odkládají. Interiér je jinak využit bezezbytku a nenásilně a to uvažme, že jsou to stejnosměrky s motorama velikýma jako kráva a že to má větší kola než SOR. To, co vidím u SORu a stačej mi na to fotky, je paskvil, ano, prostě bohužel je. Od projektu "trolejbus SOR" jsem čekal daleko víc než jenom zástavbu prapodivné stáloběžně-dvoustupňové elektrárny do nahrbené autobusové kastle. Chápu, že cesta není lehká, ale opět musím konstatovat, že vidíme stav českého strojírenství v roce 2008. Takovýto vůz bych čekal někdy v roce 1990, v době kdy vznikla řada hokuspokusů jako 17Tr nebo Lego - i když to teda nejsou NP, ale středněP.
Nicméně palce SORu, aby se tímto šíleným prototypem poučil a vyvinul něco normálního, případně aby našel hodně šílených azbukou psaných zákazníků - mezi ZIU9 se zwanizovanýma podlahama ve třetích dveřích to zapadne dobře.
S pozdravem ať žije 22Tr.
21Tr 22Tr LIVE
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 43166
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 11. června 2008 - 23:23:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno, Sergeilbc:
Takže se té bezohlednosti a často pouze neznalosti má ustupovat? To bychom asi nikam moc nepostoupili...
Jak je možné, že ve vlacích sklápěčky fungujou, resp. dotyčný cyklista má v hlavě jistý otvor, jehož pomocí si uvolnění prostoru vyžádá?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1490
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 11. června 2008 - 23:41:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_z: Máš pravdu. Ale na druhou stranu hádal jsi se někdy s důchodcem? Někdy jejich myšlenkové pochody a vysvětlení danné situace prostě nelze chápat.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::jihlavskymhd.ic.cz/11...nejen 9 Tr e.č. 11
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 43169
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 11. června 2008 - 23:47:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč se hned hádat? Pravda, občas je to těžké a pomůže až autorita. :-(
Ale většinou se slušně domluvit dá. A tady by pomohla i lepší informovanost, ne každý je tak bystrý, aby pochopil, proč tam nejsou klasické, ale sklápěcí sedačky.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4627
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 12. června 2008 - 07:02:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Martin_zlivský: Z mých zkušeností z našeho provozu problémy se "sklápěčkami" žádné větší nejsou. Spíše naopak.
ICQ 202376673
Honza_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 308
Registrován: 12-2003
Odesláno Čtvrtek, 12. června 2008 - 08:47:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím Vás všechny diskutující a také přispěji k tématice SORu:
Vývoj trolejbusu a NB vozů 2 roky: Připomínám, že v tomto období musel SOR zpracovat dokumentaci a dát do výroby CN 9,5, CN 10,5 a program plynových autobusů.
Koncepce BN/CN (hrbáče): Samozřejmě, někomu se může zdát hrb škaredý, ale člověk si na to zvykne. V porovnání s Crossway LE ma SOR daleko větší vnitřní prostor (způsobený právě tím hrbem). V každém případě - od roku 2003, kdy byl na autosalonu v Nitře představen prototyp BN 12 -je koncepce BN/CN ve všech délkových variantách velmi dobrý obchodní artikl, protože od začátku produkce bylo vyrobeno kolem 300 ks.
Celkově k autobusům SOR: Myslím, že tady nikdo nezmínil jednu podstatnou věc. SOR dneska kupují i provozovatelé, kterým nabízí Irisbus autobusy za stejnou nebo dokonce nižší cenu. A ta velká výhoda SORu? Provozní náklady, a to je nepopiratelné. Jestli dáte na tu samou linku Crose 12 a C 12 od SORu, bude mít sorka nižší spotřebu o 2-3 l a to je při dnešních cenách PHM poměrně zásadní. Některé firmy už kompletně přešly na SORky právě kvuli provozním nákladům.
Sxman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 566
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 12. června 2008 - 11:24:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K té spotřebě. Mě by zajímalo jaký vliv na spotřebu má výška autobusu. Já myslím, že to zase až tak zanedbatené nebude. Já třeba nevidím důvod, proč by měl být autobus pro regionální linkovou dopravu vysoký pomalu jak zájezďák. Ale to není jen případ Iveca. Bohužel už je to vidět i u Mercedesu. Na Conectech se mi právě líbilo, že byly relativně dost nízké, dokonce nižší než Karosa. Ale Když teď vidím stát vedle sebe Karosu, Conecto a Intouro, tak Intouro je o dost vyšší. Možná že k nám jen s určitým zpožděním přišel tento trend vysokých linkových vozů ze západu, protože jak známo Intouro vychází z Integra.
Karosa ŠL 11!

Stránky o autobusech řady Š 11 www.sx11.ic.cz
Jirka_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 909
Registrován: 5-2006

Odesláno Čtvrtek, 12. června 2008 - 11:36:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak čím větší bus ,tím je větší odpor vzduchu a větší spotřeba. Zatímco SOR má BN má nižší předek, nakloněné čelo, takže ten odpor není až zas tak velký, tím pádem nižší spotřeba.
Práce ještě nikoho nezabila, ale nerad riskuji! ICQ: 225-833-748
Romco
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 12. června 2008 - 12:46:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak neviem co je lepsie ci kupit bakelitovy autobus ktory ma sice nizsiu spotrebu ale aj mensiu odolnost voci narazom a roznym skrabancom alebo bus s kvalitnejsieho materialu ktory nieco vydrzi, a pochybujem ze zivotnost nejakej C 12 je vyssia ako cross 12. Je to na kazdom dopravcovi ako sa rozhodne ale jasne ze kazdy vezme tu nizsiu spotrebu ved co tam po kvalite - tym nechcem urazit SOR su to tiez kvalitne autobusy ale IVECA (ex KAROSA) su urcite kvalitnejsie aspon co sa tyky pouziteho materialu a pouzivanych motoroch, mam tu moznost sledovat to aj na Prievidzskych Sorkach ako po mesiaci prevadzky motor huci ako stary vysavac a o odfukovani vzduchu ani nehovoriac!
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1452
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 12. června 2008 - 12:57:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Conectech se mi právě líbilo, že byly relativně dost nízké, dokonce nižší než Karosa.

Ono zase Conecto mi teda přijde nízké až moc. Stojící člověk z něho prakticky nic nevidí. Ale jinak souhlas. Linkové autobusy se rozměry stále více přibližují zájezďákům a nějak mi uniká smysl. Začínám postrádat autobus odpovídají takovým těm "šmrdlačkám" po vesnicím v okruhu 30-ti kilometrů od města. To je právě jedna (z mála) věcí, která se mi na SORech líbí, že je to úplně obyčejný jednoduchý příměstský autobus.
Sxman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 567
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 12. června 2008 - 14:09:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R_b: Taky pravda, v Conectu stojící člověk vidí houby, stejně jako v tramvaji T3, prot ji taky nemám rád.
Karosa ŠL 11!

Stránky o autobusech řady Š 11 www.sx11.ic.cz
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1824
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 12. června 2008 - 14:23:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Romco: O mě se ví, že jsem ten poslední, kdo by hájil SOR, ale tady si myslím, že jste trochu přestřelil. Za prvé, SOR používá motory IVECO a pokud mu IVECO záměrně nedodává nějaké šmejdy (čemuž nevěřím), tak ta kvalita musí být prostě stejná. A pokud jde o kvalitu dílenského zpracování autobusů Irisbus, tak o tom bylo (nejen) tady na K-repu napsáno už dost, aby si každý udělal svůj obrázek, že to asi taková sláva v post-Karose nebude.
Ad. sklápěčky: MZ: Ne, nemyslím si, že se má za každou cenu ustupovat, ale nezlobte se na mě, myslím že podélné sklápěčky do prostoru pro kočárky mohl zakomponovat jenom idiot, který neví, jak MHD funguje. A fakt, že i po několiíka stížnostech si SOR na těch sklápěčkách trvá, je podle mě smutné a bohužel o této firmě vypovýdající. A opravdu si myslím, že srovnávat městský autobus a vlak je jako srovnávat Kafemlejnek a Taurus
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Romco
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 12. června 2008 - 14:47:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ved ano aj SOR ma motory IVECO ale neviem ci sa tam davaju presne tie iste a pochybujem o tom, v SOR-och su slabsie, aj tak to vsetko pravdepodobne ukaze az cas ako bude vyzerat SOR C 12 po 10 rokoch prevadzky a ako bude vyzerat IVECO CROSS 12 po 10 rokoch prevadzky.
Ja osobne nie som zastanca ani jednych autobusov ale na mna spolahlivejsim dojmom posobia IVECA s porovnanim so SOR-om
Mirek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1805
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 12. června 2008 - 14:47:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: ty problémy s podélnými sklopkami chápu, ale na druhou stranu, když mi kočárek nebo vozíčkář pojedou např. jedním spojem ze čtyř, tak proč nemít možnost využít toho volného prostoru k sezení. Nic nebrání dopravci dolepit tam výrazné cedulky, že prostor je určen především pro kočárky a vozíčkáře, tak jak to mají např. TEDOMy už od výrobce.
A to srovnání od MZ mi nepřipadá až tak neadekvátní.
Franta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 513
Registrován: 9-2003
Odesláno Čtvrtek, 12. června 2008 - 15:42:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je mi líto, ale je to o chování lidí.
Slušný člověk udělá místo i mezi sedačkami, protože si s nadsázkou půjčí od šoféra klíč a odmontuje sedačku, hulvát neudělá místo invalidovi ani na plošinovém voze, kde není ani jedna sedačka.
a vo... vo... vo tom to je.
Přístup Hejtmana Ústeckého kraje likviduje vlaky,
Přístup primátora Teplic už nelikviduje trolejbusy
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6560
Registrován: 11-2004

Odesláno Čtvrtek, 12. června 2008 - 21:33:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chraň vás pánbůh to místo v případě nutnosti opustit! Já jsem si jednou dovolil vstát a postavit na místo sedačky, když už lidi něměli kam nastoupit a to jsem neměl dělat. Okamžitě na mě začal jeden dědek otvírat hubu, že jestli tam nesedím, tak ať tam neblokuju místo, že ostatní si chcou taky sednout (důchodcovská linka). Pomyslel sem si, co s tebou a šel jsem si stoupnout do dveří, to se do mě zase při výstupu pustil, že překážím tam, tak sem ho slušně poslal do a byl klid. A takovým pak něco vysvětlujte, když sedí s nataženýma nohama, před nima tašky s nákupem, a věcma co posbírali u kontejnerů a nahlas se baví o tom, jak je to strašný, jak tu dlouho v té zastávce stojí, že lidi se sem lidi už nikam nevlezou.
Do připravované publikace sháníme informace a fotografie ohledně historie autobusové dopravy na Prostějovsku, zejména pak o provozu v podniku ČSAD 609 Prostějov. Nabídky, prosím, zasílejte buďto formou SMS na 605840016 nebo na e-mail pod jménem.

Web o prostějovských autobusech
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 13. června 2008 - 16:52:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sor AKV
www.mafia2.wbs.cz/ nejlepší web o Mafii 2 :-)
Dobrá nálada 4ever!!! :-)
Fousekx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 839
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 13. června 2008 - 17:18:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Romco: Můžu tě ujistit, že co se týká vývoje a výroby, není SOR o nic horší než Iveco.
Iveco má jen lepší image (a teď si sáhni do svědomí, zda to není důvod proč se ti Iveco zdá lepší ).

(Příspěvek byl editován uživatelem fousekx.)
Romco
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 13. června 2008 - 17:54:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fousekx: z hladiska pouzitych materialov sa mi zdaju jednoznacne lepsie Iveca, samozrejme ze aj Sor-y sa zlepsuju ale ako mi moze zatekat do noveho autobusy cez predne dvere pri silnom dazdi tomu nechapem vobec!!! (tym si asi Sor dobre meno nerobi)
Bobyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9094
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 13. června 2008 - 17:56:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Romco: A jak mi může na fungl novém autobusu prasknout čelní nebo boční sklo, to chápeš? Viz. až desítky Crosswayů/Arwayů...
ICQ: 321725091

Tabulka nejvyšších spatřených RZ
Romco
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 13. června 2008 - 18:02:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobyk: to nechapem tiez !
ale ja som to tu uz pisal nie som zastancom ani jednej ani druhej znacky ale pre mna sa zdaju lepsie Iveca
666
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 494
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 13. června 2008 - 19:29:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já říkám Karosa potažmo Iveco je Karosa,SOR strčí do kapsy,ale na Mercedesa nemá.Takže asi v tomto duchu vše řečeno.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 231
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 13. června 2008 - 19:32:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já mám jenom jeden důvod, proč se mi Iveco či Mercedes zdá lepší než Sor: protože Sorkou jezdím každou neděli do Varů a Irisbusem či Mercedesem ( různý varianty řady 900 a 0 350) a v Sorce se mi blbě sedí, navíc tam mám méně místa než v Karose a vzadu sedět ( na pětce) to je jak za trest...
www.mafia2.wbs.cz/ nejlepší web o Mafii 2 :-)
Dobrá nálada 4ever!!! :-)
Slyda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 13. června 2008 - 20:34:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martinmarilynmanson (#230): Pěkný lak.
Odkdy se montují ty nové světlomety?

(#231): Věř, že v Cintaru se rovněž špatně sedí.
Ok1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 13. června 2008 - 20:53:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slyda: Odkdy se montují ty nové světlomety?

Od roku 2006.
Nikdy neříkej, že něco nejde, protože se vždy najde někdo, kdo neví, že to nejde a udélá to.
autobusy-ck.ic.cz - web (nejen) o krumlovských autobusech
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3955
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 13. června 2008 - 21:23:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už dělá SOR nouzové vypouštění vzduchu ze dvéří? Háčkem se to dost blbě otvírá...
administrator @ mestskadoprava.com
stránka o autobusu Citelis / MHD v Hradci Králové
Tento příspěvek je můj názor. Ostatní ať si myslí, co chtějí.

21272 = Hradečák
Roguef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 5-2008

Odesláno Pátek, 13. června 2008 - 23:32:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poměrně často jezdím Mercedesem Intouro a několikrát jsem při pořádném dešti objevil vodu i z vnitřní strany okna , což bych zrovna u lepenech skel nečekal. Včera pro změnu při otevírání i zavírání předních i zadních dveří něco neuvěřitelně vrzalo a to jde přitom o poměrně nový bus. Takže tolik k Mercedesu...

V SORce jsem problém se zatékáním zatím neměl, ale holt SOR je někomu trnem v oku a lépe se kritizuje, že...
V dnešní době bezohledné silniční dopravy existují dva druhy chodců - rychlí a mrtví.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 240
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 13. června 2008 - 23:45:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

4 Roguef: Jednou sem jel Mercedesem, kterému trochu zatejkalo dovnitř, ale pohotovost pánů řidičů to spravila, jinak všechny Mercedesy, s kterejma jsem zatím jel, byly v pohodě, u Sorek jsem problém co se týče kvality či spolehlivosti zatim osobně nezažil, ale prostě mám určité výhrady co se týče pohodlí atd. :-)
www.mafia2.wbs.cz/ nejlepší web o Mafii 2 :-)
Dobrá nálada 4ever!!! :-)
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6570
Registrován: 11-2004

Odesláno Pátek, 13. června 2008 - 23:50:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272: Na kterou naši Sorku si vzpomenu, tak všude je nad dveřmi páčka. Nebo jak to myslíš? Zvenčí?
Do připravované publikace sháníme informace a fotografie ohledně historie autobusové dopravy na Prostějovsku, zejména pak o provozu v podniku ČSAD 609 Prostějov. Nabídky, prosím, zasílejte buďto formou SMS na 605840016 nebo na e-mail pod jménem.

Web o prostějovských autobusech
Slyda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 14. června 2008 - 03:10:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OK1: Pražský BN 12 z roku 2007 je nemají.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3956
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 14. června 2008 - 05:37:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Study: Ano, myslím zvenčí. Když se odpojí elektrika a nevypustí vzduch, tak to pak nejde otevřít (je to jedna z těch prvních LC).
administrator @ mestskadoprava.com
stránka o autobusu Citelis / MHD v Hradci Králové
Tento příspěvek je můj názor. Ostatní ať si myslí, co chtějí.

21272 = Hradečák
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6573
Registrován: 11-2004

Odesláno Sobota, 14. června 2008 - 09:07:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak my s tím problém nemáme, ony se přes noc ty dveře po úniku vzduchu odjistí a otevřou samy .
Do připravované publikace sháníme informace a fotografie ohledně historie autobusové dopravy na Prostějovsku, zejména pak o provozu v podniku ČSAD 609 Prostějov. Nabídky, prosím, zasílejte buďto formou SMS na 605840016 nebo na e-mail pod jménem.

Web o prostějovských autobusech
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6577
Registrován: 11-2004

Odesláno Sobota, 14. června 2008 - 12:40:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slyda: Na městské vozy se nedávají, tam jsou pořád ty staré.
Do připravované publikace sháníme informace a fotografie ohledně historie autobusové dopravy na Prostějovsku, zejména pak o provozu v podniku ČSAD 609 Prostějov. Nabídky, prosím, zasílejte buďto formou SMS na 605840016 nebo na e-mail pod jménem.

Web o prostějovských autobusech
666
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 495
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 14. června 2008 - 17:49:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo vypouštění vzduchu = páčky zvenčí,to je zase vynález.Mě přijdou dost nebezpečné ty uvnitř,ale ono pro samovolné otevření u Soru ani nemusí nikdo jen tak otáčet páčkou.Abych byl objektivní ani u Karosy 932 E nevidím zajištění dveří moc bezpečné,stačí aby někdo zatáhl,ale je to pořád takové fortelnější,než u toho Soru.No a páčky zvenku,pominu-li,že si stím někdo bude jentak hrát na zastávce,tak vozidlo nejde prakticky zajistit.Odejdeš,zamkneš vepředu dveře a vzadu si je každý vypustí.
A zatékání-zkus SOR 9,5 z let 2000,2001 za deště jako řidič.Jedině s deštníkem,pravda po nanesení tak 10 kg tmele na střechu jakž takž,tuto zkušenost mám z více provozů.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 249
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 14. června 2008 - 17:56:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z vlastní zkušenosti jsem právě u Karosy B 932 E zažil na vlastní zkušenosti samovolný otevření dveří. Při rychlejším průjezdu na kruháku se najednou dveře začaly otevírat protože jsem byl o ně opřenej....hnusnej pocit, když jste o ně opřený a najednou padáte ven....zachránil mně jeden chlapík, jinak bych se tam asi vyválel na silnici
Jinak nedávno sem zažil při deštíku v LC 735 jak podél okna teče potůček směrem na mně
www.mafia2.wbs.cz/ nejlepší web o Mafii 2 :-)
Dobrá nálada 4ever!!! :-)
666
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 498
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 14. června 2008 - 20:28:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak v 735 mě to zase tolik nepřekvapuje,protože téměř každá je už několikrát přesklívaná,ktomu rozlámaná prohnilá kastle,už jsou hold dávno za zenitem,furt jsou to krásné kočáry na pohled,no skoro už spíš ve vzpomínkách,najdou se ještě kousky,ale už pěkně vymizely za poslední dobu z linek.
Favoritmartin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 15. června 2008 - 22:42:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak mi dovolte něco k Vaší víceméně laické diskusi ohledně předností SORu BN12.Vyjádřím se z pozice řidiče tohoto pokusu o autobus se kterým jezdím již 15 měsíců.
SOR BN 12 je všechno jen ne autobus do tvrdé MHD.
Začněnme předními dveřmi,které se chovají jako kosa na louce,když vyrazí kupředu ke stojícím cestujícím a pohybem vzad dokonají seč.Za posledních 14 dní trefily asi 5 lidí,z toho jednu důchodkyni tak že si sedla na zadek a vypadly ji zuby.Velice by mě zajímalo kdo na tohle podepsal vyjímku a schválil do provozu.
Pokračujmě zadními dveřmi které ani po 10 ti seřízení nejsou schopny dokonale zapadnout do zámků,tudíž nedolíhají a při dešti tudy pěkně lítá voda.Pokračujmě oněmi oblíbenými sklopnými seačkami.Dávám plně za pravdu tomu,kdo tu psal že kdyby jel jeden důchodce sám v celým voze tak zasedne na sklopku a pokud by chtěl nastoupit kočárek tak to s duchodci nehne a nehne.Tedy věc co tam vůbec neměla být a netuším kdo jim to v Libchavech nakukal.Když se narovnáte po zvednutí se ze sedadla tak se zaručně praštít do naprosto tvrdých vysících gumových držadel.A přijíždíme na bezbariérovou zastávku a ouha!Chcete vystoupit předními dveřmi?No tak to máte smůlu,protože pod nimi je uložen stabilizátor,který se zasekne o obrubník,jenže to lidi nezajímá a začnou vztekle se dveřmi lomcovat až je násílím otevřou protože vystupovat předem je prostě IN,byt pak jdou ven kolem busu dozadu.Ti co to nevylomcují tak pro změnu pošlou stížnost na řidiče že schválně neotevřel dveře!Bomba,že!Děkujeme pane konstruktére!Ted se vžijeme do role řidiče,který si za volantem připadne jako prase v chlívku,protože má kolem sebe asi tak 30 cm na každou stranu místa,s jedinou poličkou nad hlavou kde si dáte tak leda papíry.Pokud byste si třeba chtěli vzít do práce batoh,tak ho nemáte kam dát,protože toto vozidlo nemá jediný šuplík pro řidiče,natož uzavřenou kabinu.Díky tomu že je autobus postaven na malých kolech cítíte každý kamen na silnici,pokud je horko tak autobus nevyvětráte bez toho aby řidič neohluchl,protože zvuk ventilátoru se podobá zvuku vysavače.Nyní závady po roce a čtvrt provozu - porucha palubního počítače (výměna),vymlácené uložení přední nápravy,shořelá spojka,3xutrhnuté silentbloky na motoru,vyhořelá elektronika otevírání dveří,poklepaný vodičový svazek k řídící jednotce,zadřené ventilátory,prasklý posilovač na spojku,unikající brzdový válec k tomu všemu přičtěmě nepohodlnost a tvrdost podvozku,kroutící se rám a jako řidič se musíte zbláznit protože TOTO PROSTĚ NENÍ AUTOBUS a nechápu jak se tento hybrid dokázal dostat na svět z fabriky.V Libchavech by se měly vrátit zpět k tomu co jim šlo a sice zemědělská technika a pluhy a autobusy nechat odborníkům
Aresák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 426
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 15. června 2008 - 22:52:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Favoritmartin: Než tě začnou kamenovat, díky za vyčerpávající výpověď. Toto tady chybělo.

Mimochedem kolikrát ses praštil hlavou o elektrárnu nad hlavou při vstávání?
Axer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1561
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 15. června 2008 - 23:25:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Favortimartin: tak v tomhle případě už asi není dál co komentovat. Připojuji se k díkům Aresáka tohle bylo potřeba
Karosy řady 900 forever:o)
Karosa žije dál:o)
E-mail: SnejdrlaJenda@seznam.cz

2T1 5989 je fuč něják nám těch sedmistovek ubývá:o(
TAD a ČSAD Semily: předpisová ukázka jak provozovat autobusouvou dopravu na úrovni
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1500
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 15. června 2008 - 23:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych vám to řekl takhle. Ideální autobus prostě neexistuje. Prostě každý si najde na něčem mouchy. Někdo má rád blondýny jinej brunety a někdo zrzky. Kolik tu slyšíme lání na Iveco, na Solaris, na SOR, na TEDOM, na 21 AB, na Citaro.. Si prostě nevyberem.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::jihlavskymhd.ic.cz/11...nejen 9 Tr e.č. 11
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Favoritmartin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 16. června 2008 - 07:35:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aresák: V prvních dnech ježdění asi 100x,k tomu vyvrácené rameno z řadící páky,naražený loket od uchycení dvířek do chlívku...Mimochodem pokud by vás napsadlo chtít spustit přední nárazník za účelem výměny žárovek tak si vykloubíte levou nohu abyste mohli kopnout do páky na otevření...to je systém z 15.století kdy se dělali padací mosty na hradech,ale ne ze století 21.

Eugen- to není o tom jestli je ideální nebo ne,jestli se líbí nebo nelíbí,je to o pracovních podmínkách pro řidiče .Prostě SOR pro řidiče MOR.Zlatá B7xx
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1835
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 16. června 2008 - 07:55:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Favoritmartin: Jen tak mimochodem, nebyl jste to vy, kdo se tu se mnou minulý rok hádal, jak úžasný je BN12 autobus? Vidím, že víc než rok provozu Vás vyléčil
Když se narovnáte po zvednutí se ze sedadla tak se zaručně praštít do naprosto tvrdých vysících gumových držadel.
Opět důkaz toho, jak SOR umí dobré věci nahradit špatnými. Tahle plastová držadla totiž přišla až ve verzi EURO 4. U EURO 3 hrbáčů jsou látková poutka, do kterých nemá člověk šanci se praštit a navíc jsou pevně uchycená na madle, takže s nimi člověk nejezdí po celém autobuse. Fakt nevím, proč to SOR změnil.
A přijíždíme na bezbariérovou zastávku a ouha!Chcete vystoupit předními dveřmi?No tak to máte smůlu,protože pod nimi je uložen stabilizátor,který se zasekne o obrubník,jenže to lidi nezajímá a začnou vztekle se dveřmi lomcovat až je násílím otevřou protože vystupovat předem je prostě IN,byt pak jdou ven kolem busu dozadu.Ti co to nevylomcují tak pro změnu pošlou stížnost na řidiče že schválně neotevřel dveře!
A teď si představte provoz MHD s nástupem předními dveřmi, kde se prostě přední dveře otevřít MUSEJÍ. To se pak řeší právě nezajížděním k obrubníku a to pak naopak pošle někdo na řidiče stížnost, že s těmi „bezbariérovými“ autobusy nezajíždí až k obrubníku. A teď babo raď
pokud je horko tak autobus nevyvětráte bez toho aby řidič neohluchl,protože zvuk ventilátoru se podobá zvuku vysavače.
Mě stačilo poslouchat to hodinu a čtvrt při cestě Hodonín - Brno, abych pochopil, proč se řidiči zdráhají ty větráky pouštět. Dokud neuslyšíte, neuvěříte, že něco v autobuse může přehlušit zvuk motoru.

(Příspěvek byl editován uživatelem peno.)
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1501
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 16. června 2008 - 09:28:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Favoritmartin: No dyť. U nás třeba zase nadávají řidiči na Citelisy. Taky povídaj zlatý 700.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::jihlavskymhd.ic.cz/11...nejen 9 Tr e.č. 11
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4655
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 16. června 2008 - 09:41:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A vidíš, u nás zase řidiči říkají Citelis super, alespoň Sorka, stará hachla 700.
ICQ 202376673
Favoritmartin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 16. června 2008 - 11:48:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: já před rokem nevychvaloval BN12,pouze jsem byl objektivní k důvodům,proč ho dopravci kupují.V pátek jsem měl o tom rozhovor s ředitelem jestli je toto nejvhodnější vozidlo pro MHD.
Aresák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 431
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 16. června 2008 - 12:15:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Favoritmartin: A co pak ti řekl? Že o tom ví, ale nejsou peníze atd.

Tak ty máš manuál, tak to je v dupě, ono alespoň s automatem se to dá. Taky máš problém s řazením za studena? Ne že by to potom bylo lepší. U nás se na prvním hrbounovi měnily ty gumové hlavice řadící páky dvakrát, pokaždé ji někdo urval.
Sergeilbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3472
Registrován: 10-2004

Odesláno Pondělí, 16. června 2008 - 13:27:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Favoritmartin: Přesně to samé lze slyšet u našich řidičů. Je vidět, že s tím máte něco naježděno.

Rozdíl je v jediném:
V pátek jsem měl o tom rozhovor s ředitelem jestli je toto nejvhodnější vozidlo pro MHD.
U nás byste zřejmě na hodinu letěl.
VEB Verkehrsbetriebe der Stadt Dresden - Ihr Partner im städtischen Nahverkehr
Favoritmartin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 16. června 2008 - 16:22:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sergeblic: Mě už to v tu chvíli bylo jedno,protože jsem dostal odměnu za neotevřené přední dveře a jak jsem se dnes dozvěděl,tak by byl nejraději kdybychom mu zaplatili i tu spojku.Co si koupil za vergla to má....

Aresák: Komentoval to slovy,Sorka mě žere o 10 litrů méně a je levnější o 2 miliony.Co se týče toho řazení tak za studena je to za trest,skoro se to tam nedá narvat.Náhradou ted jezdím s C 12 a to se vůbec nedá srovnat.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 272
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 16. června 2008 - 16:58:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak včera jsem jel na intr Sorkou, sice jsem nepromokl uvnitř, ale ještě teď mne bolí zadek z těch sedaček, nemůžu jim přijít na chuť. Jinak jel řidič, který jinak jezdí docela svižně, ale předjíždělo nás do kopce kde co
www.mafia2.wbs.cz/ nejlepší web o Mafii 2 :-)
Dobrá nálada 4ever!!! :-)
Medvídek_intouro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 16. června 2008 - 17:12:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MMM:A měl vysoký nebo nízký sedačky?
2K3 9539:Best of Mercedes Benz Intouro
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 274
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 16. června 2008 - 17:21:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nízký, v pátek sem hodím fotku ( sem nebo do diskuze Doprava v západních čechách)
www.mafia2.wbs.cz/ nejlepší web o Mafii 2 :-)
Dobrá nálada 4ever!!! :-)
Medvídek_intouro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 16. června 2008 - 17:48:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MMM:To bude ta Kraslická.Jenom nechápu,proč na dálkový linky nasazujou příměstský autobus a příměstský linky dálkový autobus.(Sor Lc10.5 1K1 0249 linky Sokolov-Chodov...)
2K3 9539:Best of Mercedes Benz Intouro
7103
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.51.126
Odesláno Pondělí, 16. června 2008 - 23:48:09    Odkaz na tento příspěvek  

Medvídek intouro:Jak ty si pamatuješ ty spz SORy bohužel mě se v Sokolově pletou.O víkendu jsem byl v Kraslicích a tam až na jednu C734 jezdí jenom SOR 9.5 a 10.5.
MMM: jo přesně tak tvrdý sedačky Taky jsem jel 10.5 o víkendu s Kraslic na Bublavu a pocítil to.
Jinak: neví někdo jestli jezdí ještě ta SOR (7.5) ligneta v Teplé?
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 277
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 17. června 2008 - 08:19:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, je to kraslická Sorka
www.mafia2.wbs.cz/ nejlepší web o Mafii 2 :-)
Dobrá nálada 4ever!!! :-)
Repelend
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1903
Registrován: 10-2004

Odesláno Úterý, 17. června 2008 - 13:45:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Novinky z BG:
Vratsa, od dneska v provozu zapůjčený autobus SOR BN12
Trolejbus TN12A bude mít zapůjčen na testování na 2-3měsíce
Více info na:
http://shans.vratza.com/material.php?id=24573
ICQ: 364517937 Skype: Mirek_Zika
Co já? :-)
Medvídek_intouro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 17. června 2008 - 15:44:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MMM:Jenom nechápu,proč na tu Prahu jezdí ta s těma nízkejma sedačkama.Přitom v Kraslicích mají hned 3 Sorky s vysokýma sedačkama.Mně jenom stačí,když s ní občas jedu domů.Dnes jsem jel s 1K9 9458(C954E v dálkové výbavě)a když to srovnám s páteční Sorkou,tak ta Sorka je oproti tomu úplná nula!!!
2K3 9539:Best of Mercedes Benz Intouro
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 282
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 17. června 2008 - 16:07:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spz tý nedělní: 1K4 7297...jinak občas jezdí i ta s vysokejma sedačkama
www.mafia2.wbs.cz/ nejlepší web o Mafii 2 :-)
Dobrá nálada 4ever!!! :-)
Medvídek_intouro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 17. června 2008 - 16:11:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MMM:Ale ta 1K4 7297 má vysoký sedačky,ne?Akorát ten starší typ,ještě modrou barvu.Nízký z Kraslic má akorát 1K3 9057 a C9.5(na SPZ si ted' nevzpomínám),ale ta na Prahu nejezdí.Ale mě se sedí špatně i na těch vysokejch.Jsou moc tvrdý.(Zkušenosti mám z vozu C10.5 1K7 1758)

(Příspěvek byl editován uživatelem medvídek_intouro.)
2K3 9539:Best of Mercedes Benz Intouro