K-report
 

Archive through 13.leden 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Nové tramvaje » Staré archivy » Archive through 13.leden 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1383
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 20:17:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kupuje se to, co chce magistrát resp. vedení DPO.
Pokud si dobře vzpomínám, Ostrava chtěla VV60LF hodit ze skály a teď se dozvídám, že bude druhý! Nestává se tak z Ostravy druhé Brno?
A co s nima pak děláte, když je takhle chytáte? Já je zahazuju...
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 20:39:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: u vás si za dobu existenci metra platí DP (=město) samo celou ražbu, zprovoznění apod.? Myslím, že nikoliv Dále se domnívám (na základě údajů ČSÚ a zákonů naší banánové republiky), že i firmy, které mají provozy jinde, než v Praze, mají v 70% případů sídlo v Praze = peníze se přelévají do rozpočtů měst podle toho, kde má firma sídlo, nikoliv provozovnu. Takže proto si mnozí nemohou dovolit úlety stylu Saranče, ale budou rádi, že jim může obnovit vozový park wana / 3wana a podobné přestavby / novostavby... A navíc ušetří ještě nemalé prostředky tím, že nebudou mít hoblík na koleje...
Toť celé. Praha není středem vesmíru, ale kdo "je sytý, hladovému nevěří"...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.wz.cz
Radim
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.65.195.135
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 20:49:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Absolut: "Někteří lidé, co myslí hlavou, mají spočítané, při jaké zakázce se vyplatí Martinov expandovat do nějakých nových prostor a lidí. Ale nemá smysl to dělat pokud není důvod."

- nebude k takové velkovýrobě potřeba taky kvalifikované dělníky? Kde je Inekon resp. DPO vezme, na rozdíl od Škody???

Vladass: "Různé wany a jejich modifikace dokáží udržet provoz v Mostě, Liberci (malé provozy, pro které je i jednoduchá a levné údržba důležitá) a pomoci i jinde. Bez nich by to u nás s tramvajemi nebylo veselé. 14T LF3 jistě v mnohém předčí a jednou třeba bude normální kupovat jen nové, ale ta doba tady není!"

- zapomněl jsi jaksi na Olomouc a ta nekupuje jenom Wany, ale i 3 Tria, tedy tramvaje koncepce 14T. Když se chce, tak to jde. Nehraje zde žádnou roli, jestli je město chudé nebo ne. Tria i Wany v Olomouci jsou financovány ze dvou různých dotací.
Liberec nemá cenu komentovat, ten je zásadně proti moderním tramvajím s neotoč. podvozky. V Liberci se dočkáme tragické události - trojwana socka...

Happy 14.53: Souhlas.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1642
Registrován: 6-2002
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 20:51:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nobody: Debata o zlepšování parametrů nouzové brzdy mi připadá zajímavá (jakkoli poněkud rozevlátá a místy argumentačně mimoběžná). Pár věcí mi z ní ale jasných není:

1) Sníh bych sem nepletl. Pokud se omezí maximální brzdné zrychlení, tak to za sucha bude brzdit třeba na 63%, kdežto zamokra naplno se stejným zrychlením.

2) Nezužoval bych to na tramvaje, na druhé straně požadavek na maximální zrychlení vozidel přepravujících stojící cestující stojí aspoň za zamyšlení, nemyslíte?

3) Proč teoretizovat, když je tu mnohaletá zkušenost s autobusy MHD, které technicky jsou schopny dosahovat mnohem většího zrychlení? (tohle je především na Jenkiho) Máte někdo po ruce seriózní statistiku zraněných při nehodách MHD? Ať už byli venku či uvnitř!

4) Proč má tramvaj to privilegium, že ji na přechodu musí chodci dávat přednost? Autobus toto privilegium nemá, i když veze stojící. Znamená to snad, že až budou všechny tramvaje brzdit 5 m/s^2 bude záhodno tenhle paragraf změnit?

Zkuste, prosím, argumentovat věcně a ne emocionálně. Děkuji.
Go_go
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 21:20:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad nouzove brzdeni & maximalni zpomaleni: vzhledem k uvadenym blabolum (zpomaleni okolo 4 m/s2, brzdit stejne jako autobus) vsem doporucuji prostudovat dve knihy: Fyziologii pro I. rocnik lekarskych fakult a Vozidla elektricke trakce od Jansy.
V te prvni se doctete o tom, co je pro zivocichy homo sapiens sapiens dovoleno za mechanicke pusobeni, aniz by nedoslo k poskozeni zdravi (BTW, pri padu starsiho cloveka a zlomeni krcku stehenni kosti to pro nej muze znamenat konecnou = onen "smrtelny" uraz; o nejmene jednom pripadu - nastesti se stastnym koncem - vim). A v te druhe si prectene neco jevu zvany adheze a souvislosti styku kolo - kolejnice.
Ondřej_pokluda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 22:01:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Go_go: nevím, školy nemám, na to jsou tady jiní, ale zatímco ne mě v tuto chvíli působí zrychlení 9,81 m/s^2 jsem si zkusil spočítat, že při brzdění 4 m/s^2 po rovině, jest celkové zrychlení na člověka 10,59 m/s^2, což jest přetížení o téměř 8% (použitý aparátus - Pythagorova věta) a to si myslím, že v rychlovýtahu jsem na tom hůř. řekl bych, že tady spíše než o zrychlení půjde o ryv a vůbec derivace vyšších řádů. Čímž se přimlouvám za prosbu M_v, bo mě to zajímá taky.
Nodes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 490
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 23:18:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

HONZA SLEHOFER: Preco cestujuci nema co prechadzat z jedneho konca vozidla an druhy? Pokladam za normalne, ze ked nastupim a nemienim vystupit hned na nasledujucej zastavke, tak nezostanem stat pri dverach. Ale zase situacia, ked je pri dverach tlacenica a dalej do vozidla je priestor, je napr. pre Kosice typicka.
Nobody
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 182
Registrován: 10-2003
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 23:30:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v:
1) Ale co vyhodnotí ten povrch? Low-tech zařízení jako ABS těžko, kola budou jistě zablokována pokaždé. Různá čidla na hustotu, vlhkost a teplotu zase nemusí poznat jak je na tom kolej, nechávat to na řidičovi také nebude to nejlepší. Vnucuje se myšlenka snímat to samotné zpomalení, a podle toho automaticky regulovat účinnost brzdy. Otázka zní, jak ho přesně snímat?
2) To jistě ano, ale stále jsme podle mého názoru v pozici, že člověk ve vozidle se může zranit, zatímco člověk pod vozidlem bude na celkový remont.
Pulitzer for Havlík
Nobody
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 183
Registrován: 10-2003
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 23:51:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

4) Autobus má oproti tramvaji jednu výtečnou schopnost - při spatření překážky má na výběr nejenom změnu rychlosti, ale i změnu směru (ačkoliv je silně diskutabilní v kolika případech se dá uhnout). Často je tu uváděn případ se střetem s autem ve stylu "blbec nemá na kolejích co dělat". Show ovšem začne, pokud dotyčný blbec potáhne kárku naloženou oblíbenými kovovými nádobami s logem BP popř. jiným sajrajtem schopným vyvolat lokální apokalypsu.
Pulitzer for Havlík
Beňour
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.62.54
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 01:38:21   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Norton:
Praha produkuje kolem 25-30% HDP ČR, zpět dostává od státu kolem 8% což je obrovský nepoměr. Výstavba trasy metra 4 C (Kobylisy - Letňany) stojí kolem 30-32 mld, ale od státu dostane jen kolem 4 mld, zbytek platí sama. Také stavěla tram. trať na Barrandov bez dotací, asi za 2,5 nebo 3 mld. Musí platit vnitřní silniční okruh, protože jinak se tu nikdo za chvíli nehne, stojí asi 20 mld a velmi těžko dostane dotace. Protipovodňová opatření za 3 mld - bez dotací a jiné... Na rozdíl od zbytku republiky, Praha nemá nárok na dotace od EU (až na vyjímky). Jako hlavní město, nemá Praha vůbec žádné výhody, spíš naopak...Pokud někdo nemá informace, tak ať příště neříká blbosti...

Asi na Jenkiho:
Nikde jsem nečetl (bohužel), že nové tramvaje pro Prahu mají být (100% poháněné, otočné a nízkopodlažní), jen jsem četl nějaká data k výběrovému řízení na centrální adrese a tam bylo jen o kritériích a jaká věc má jakou váhu, ale to na co se ptám, tam nebylo. Odkud máš informace? Jsou určitě správné? Nemáš nějaké aktuality?}
Honza_Šlehofer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1057
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 07:46:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nodes: myslel jsem to tak, že cestující obvykle neprochází celým vozem sem a tam, aby museli jít po několika schodech nahoru a dolů (jak tady od někoho vyzněla nevýhoda trojwany v lezení nahoru a dolů).
Tak by ty schody v interiéru u trojwany (místo těch u dveří), neměli tak moc vadit.
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již šest let na internetu
Gor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 08:55:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Praha produkuje kolem 25-30% HDP ČR
Kdyby v Praze byly zapsany ty pravnicke osoby, ktere tam skutecne vyrabeji nebo tam maji sve pusobiste, tak by to byl vskutku zajimavy udaj, nicmene tomu tak neni, takze mnoho firem pusobicich uplne na jinem miste republiky nebo pusobicich v cele CR "dela" HDP v Praze.
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 397
Registrován: 6-2005
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 09:21:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Radim: a kde se vzali dělníci na trolejbusy Trollino? Najednou jsou. Když je zájem o práci tak je tenhle problém menší než se zdá.

ad Martin: zkus místo psaní po diskusích skučet, že jsou tramvaje na Evropské moc hlučné, a že Tě ruší při spánku v a-119... jak už jsem mockrát psal všechno je o penězích, takže obnova bkv... klasiky místo blv se na podzim dočkáš možná jinde
Dobré světlo v roce 2006 přeje Absolut.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 487
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 10:06:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No já jsem tím zázrakem ještě nejel-dokonce kolem toho nesmíme ve vozovně ani chodit,natož to pak fotit a už vůbec ne si sednout do kabiny.To jsem chtěl vyzkoušet hlavně kvůli výhledu a dosahu na nejdůležitější ovládací prvky,ale se zlou jsem se potázal-vypadalo to,že mě škodováci snad hodí do kanálu.Tím,že se kolem té tramvaje dělá tolik tajemna mi to začíná ubírat na důvěryhodnosti.
Nicméně mluvil jsem s údržbáři,co s tím i jezdili a nadšením už tolik nehýřili.Jako velký klad označili protiskluzovku a "živost na rozjezd".Což pokud jezdí s prázdnou tramvají klad určitě je.Tragický je prý průjezd oblouky-tramvaj musí jet velmi pomalu,navíc ani rychleji nepustí-dá se to dohnat následným živým rozjezdem,ale osobně nevím jestli to bude při stojících cestujících vhodné.Jinak další výhodou je diagnostika závad,která je prý pro blbečky.
O brzdách vím jen to,že paradoxně na první pokus tramvaj zábrzdné normy neudělala.Takže nevím,co si o tom myslet.
Ale o tom jak se chytne se rozhodne až v každodenním provozu.Každopádně by se mi líbila další tramvaj jako NP s otočnými podvozky,ale kdysi se říkalo,že to nejde,najednou už to možná jde.Tam půjde o víc-250ks. už je polovina vozového parku a to dělá hodně.
Radim
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.100.19.26
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 10:21:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Absolut: Já jsem to uváděl v souvislosti s výběrovým řízením na 250 tramvají pro Prahu. To je snad trochu rozdíl, než dokompletovat pár trolejbusů, ne? A navíc výroba tramvaje je náročnější než trolejbusu. Že by DPO, Inekon udělal pro takovou zakázku nábor na ÚP Ostrava???
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 10:38:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Radim: "pár" t-busů? Zjisti si nejprve fakta
Beňour: Gor to správně vystihl... A nezapomeň, že sám jsi napsal, že Pha dostala od státu na to bakšiš. Sice ne velký (jak pro koho), ale dostala. Ostatní pískají kudlu...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.wz.cz
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1644
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 11:11:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nobody: Jistě, přístupy jsou tu minimálně dva:

1) Řidič rozhodne. Už v autoškole, pak zkušenstí v praxi a nakonec i v TV šotech BESIPu je řidičům vtloukáno, že když s autem dostanou smyk, tak nemají pudově skočit na brzdu a zablokovat kola, ale brzdit s rozmyslem přerušovaným brzděním...

2) Nehledě na bod 1 dnes výrobci auťáků vybavují své stroje různými ABS, ASR, ESP a já nevím čím ještě, aby nebezpečnost situací na hranici adheze zmírnili technickým zařízením.

Co mají dnes k dispozici konstruktéři tramvají?
kola budou jistě zablokována pokaždé
Přiznám se, že tento výrok mě překvapuje. Myslel jsem, že když řidič moderní tramvaje "dupne na brzdu", tak spadnou magnety, ale protismyk se snaží kola držet nezablokovaná. Je to patrně obtížnější úkol než u IGK kvůli větším setrvačným hmotám, ale přesto jsem tohle pokládal za vyřešené. Zrychlení by se snad dalo měřit nějakým akcelerometrem (který si předsavuju jako zapouzdřenou krabičku s napájením a analogovým či digitálním výstupem).

Jo, a ještě k odpovědi na bod 2 - jak už Jenki naznačoval, tak za ty popadané uvnitř nese odpovědnost řidič, kdežto ti přejetí venku si za to (dle zákona) můžou sami. Možná to zní nechutně, ale tak nějak to je. Nechtěl bych řešit výčitky svědomí, jestli mi přejetý chodec stál za to, že si důchodci v mém voze (asi) nezlomili nohy a patrně do měsíce nezemřou na zápal plic.

Když občas pozoruju řidiče aut, jak neohroženě vjíždí na tramvajový pás před přijíždějící tramvaj i když vidí, že nebudou moct pokračovat dál, tak z toho mám husí kůži. Právě proto, že ta tramvaj nedokáže uhnout ani o centimetr.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.69.198
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 11:13:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nobody: Záchrannou brzdu (bezpečák) v tramvaji jsem za své několikaleté působení v provozu nikdy nepoužil, a asi i drtivá většina ostatních řidičů. Zato nouzovou brzdu skoro každodenně; v některých dnech se bez ní ani nezastaví. Nezaměňovat.
Nobody
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 10-2003
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 12:00:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v:
Marně si teď snažím vybavit, co v takovém případě dělá kolo, ale řekl bych že je to vcelku jedno a výsledkem bude pouze pravděpodobná botička. Každopádně bych asi z otáček kola žádnou vstupní hodnotu pro kolejnicovou brzdu neodečítal.

Logicky první věc která mě napadla bylo čidlo na podobném principu jako jsou čidla airbagů. Jenže tam je to opět low-tech; zpomalení větší než nastavená hodnota = airbag ven. Pro náš případ by to už muselo být poněkud sofistikovanější, tj. schopné naprosto přesně určit aktuální zpomalení a k tomu okamžitě přizpůsobit brzdu na potřebný výkon. Problémy vidím dva: DÚ by se asi moc netvářil na to, že jsou brzy řízené podobným systémem, kde při výpadku nějakého čidla hrozí průser; druhým problémem je, na jakou úroveň to celé nastavit (aneb najít pomyslnou šotohranici, kdy se jenom padá, ale ještě důchodcům nelámou nohy).

P.S. Já bych zase nechtěl z nějakého zamyšleného chudáka udělat "razborku" jenom proto, že důchodci nesedí na zadku, ale postávají u dvěří protože přeci za chviličku vystupují.
Pulitzer for Havlík
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.69.198
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 12:08:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenomže problém je v tom, že při dnešním zrychlování VŠEHO, tedy i stanicování, ti důchdci, pokud nepostávají u dveří, nemají šanci vystoupit.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1384
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 12:30:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Norton:
Ano, u nás si ražbu a zprovoznění metra platí převážně Praha sama, to jen vy máte pocit, jak strašně na Prahu doplácíte. A pokud jde o firmy, tak to je čistě jejich věc, kde budou mít sídlo, to žádný stát ani nikdo jiný neovlivní. Tak to totiž chodí všude na světě. Velké firmy mají prostě sídla v hlavních městech a nevím, jestli Vídeň tak pálí Tyroláky jako Praha Ostraváky? Ostatní odpověděl Beňour... Ostraváci rozhodně Praze nic vyčítat nemusejí.

Gor:
Ale zrovna tak mnoho firem sídlí i mimo Prahu a v Praze působí také. Co např. taková Škodovka, TPCA apod.? Nebo mimo Prahu neexistují soukromníci podnikající i v Praze?

Norton:
Po takových dotacích od státu, které dostává Ostravsko, by se Praze mohlo jen zdát. Co takové 3,5 miliardy na pobídku pro Hyundai? To zaplatíme všichni od Chebu po Frýdek.

A když to vezmu kolem a kolem, tak Praha možná vydělává finančně na tom, že tu většina firem má svá sídla, ale prodělává na čistém ovzduší, které zamořují auta právě těchto firem. A ovzduší se penězi kompenzovat nedá. A vyčítat Praze, že si kupuje Anitry a my chudáci musíme kupovat jen Wany, mi připadá pošetilé.
A co s nima pak děláte, když je takhle chytáte? Já je zahazuju...
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 398
Registrován: 6-2005
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 12:39:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak a je obušek z pytle venku, Akribius tam napsal přesně ten "tajný důvod" proč se 22.12. nevyjelo snad jen doplnit že z rychlosti, kterou stejně na trati nesmíte jet aspoň tady bude veselo
Dobré světlo v roce 2006 přeje Absolut.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 488
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 12:48:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Potvrdili mě to přímo Škodováci,tak si zřejmě s tím hlavu nelámou a třeba se jedná o prkotinu.Doufám,že z toho nebudou mít chlapci průser.
Beňour
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.62.54
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 12:59:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Praha je založená spíš na službách, turismu a ne tolik na výrobcích a nikdo nikoho nenutí, mít sídlo v Praze. Oproti jiným hlavním městům toho Praha dostává málo, nic víc nic míň.

Ještě mi zajímá, jestli nemá někdo víc informací o tramvaji Bombardier FLEXITY Outlook pro Brusel. Měla by být 100% nízkopodlažní, s otočnými podvozky a obousměrná. Nevím jestli má poháněné všechny nápravy a jaké má motory např. nábojové. Nevypadá zle, tak proč se s ní Bombardier nepřihlásil na tendr do Prahy, Neznám sice cenu, ale mohla by se sem hodit, co tomu říkáte?
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 365
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 13:04:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Až budeš v OV bydlet 30 let, tak budeš Prahu proklínat denodenně Jak jsem psal: Sytý hladovému nevěří... Ohánět se Hyundaiem, který tu možná ani nebude jako protikladem dotací na MHD v Praze je trochu ubohé, nemyslíš? A to, že fy., které mají sídla v Praze znečišťují svými provozy v jiných městech ta jiná města a ne Prahu, snad nepopřeš, že? Ale konec OT, zpět k tématu:
14T: konečně se to řeklo na plnou hubu... Saranče má skákat (to po kolejích v Praze bude) a ne jezdit
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.wz.cz
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 399
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 13:06:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin, Norton: Ale "wany" v Praze nejspíš budou, a to ve verzi "nejsockovatější". Na druhou mi to zase přijde logičtější a ekonomičtější.
Norton: Psalo se, že design 14T celkovou cenu nijak nezvýšil.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1387
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 13:17:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Norton:
Až zas ty budeš žít 30 let v Praze a každej ti bude srát na hlavu, že si Pražák, budeš podobný kecy brát s nadhledem. Za komunismu sem peníze proudily to je fakt, ale dnes už tomu dávno tak není. Žádným protikladem se neoháním. Dotace do MHD, Praha od státu nedostává, pobídky Hyundaie s tím neosuvisí. Ty souvisí s tím, že si nemáme nikdo co vyčítat, protože ty 3,5 miliardy neproudí jen z Ostravska.
A co s nima pak děláte, když je takhle chytáte? Já je zahazuju...
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1443
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 13:19:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

mají v 70% případů sídlo v Praze = peníze se přelévají do rozpočtů měst podle toho, kde má firma sídlo, nikoliv provozovnu.

Sice je to off topic, ale tohle neni pravda. Daně (vyjma poplatků za psy aspod.) končí na účtech státu a jsou přerozdělovány podle kriteriií, které v principu ty bohatší regiony (jímž je Praha) znevýhodňují (tu Prahu hodně, bez přerozdělování by měla rozpočet asi dvojnásobný).

Kdyby v Praze byly zapsany ty pravnicke osoby, ktere tam skutecne vyrabeji nebo tam maji sve pusobiste, tak by to byl vskutku zajimavy udaj, nicmene tomu tak neni, takze mnoho firem pusobicich uplne na jinem miste republiky nebo pusobicich v cele CR "dela" HDP v Praze.

Odhady regionálních HDP rozhodně nejsou dělány že "má firma sídlo v Praze" a "tam platí daně". To je bohužel jeden z obecně rozšířených mýtů a omylů.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1389
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 13:24:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

RadekŠ:
Děkuji, tím jsi napsal vše. Ostrava na Prahu dnes rozhodně nedoplácí. Nevím, jestli tu bolševik lidem tak vymyl mozky, ale podobná averze vůči hlavním městům, není snad nikde na světě. A to si dovolím tvrdit, že Paříž, Vídeň nebo Londýn dostávají státní dotace jako prase. Třeba se Ostravsku začně dařit až tehdy, kdy jim konečně nebude "křivděno" a začnou své problémy hledat právě u sebe.
A co s nima pak děláte, když je takhle chytáte? Já je zahazuju...
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 878
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 13:30:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K wanám v Praze lze dohledat zápis jednání výboru dopravy ZHMP ze dne 17.2.2005, pravda je to rok staré:

K bodu 4) vozový park DP HMP, a.s. uvedl řed. Ing. Jílek.

Rekonstruují se tramvaje obnovou stávajících skříní. ČKD Pragoimpex a.s. připravuje nízkopodlažní skříň, průjezdný profil se bude blížit profilu KT8D5. Doporučil vyčkat na homologaci dvou tramvají, jejichž provozní zkoušky proběhnou v Ostravě a doporučil ji vyzkoušet v příštím roce v Praze.

V diskusi vystoupil p. Zajíček, který tento projekt podpořil a doporučil výboru, aby sledoval postup homologace v Ostravě.

Radní Šteiner připomněl negativa, která nesvědčí ve prospěch tohoto postupu modernizace.

Upozornil na cenové rozdíly a doporučil sledovat homologaci s tím, že se to pak vyzkouší v Praze.

Ing. Hejl upozornil na hrany uvnitř skříně, nevhodné při akceleraci či deceleraci vozidla.

Ing. Dostál vznesl dotaz na hlučnost kolejových vozidel.a upozornil na vyšší nápravové tlaky a na současnou sníženou únosnost některých míst.

Radní Šteiner uvedl,že modernizovaná tramvaj je z těchto pohledů výhodnější.

Navrženo usnesení:

Výbor dopravy ZHMP doporučuje v případě homologace a příznivých parametrů pro pražské podmínky sledovat a realizovat projekt modernizace tramvají T3 s částečnou nízkopodlažností.

Hlasování: pro 8 proti 0 zdržel se hlasování 0
Go_go
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 13:33:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad protismyk pri nouzove brzde: - kvalitni protismyk se SAMOZREJME snazi udrzet kola v rotaci, protoze prispevek EDB pri nouzove brzde neni zanedbatelny (prozkoumejte charakteristiku ucinnosti kolejnicove brzdy v zavislosti na rychlosti) a taky prave proti plocham. Musi ale o pusobeni dalsi brzdne sily na vozidlo dozvedet...
Mereni zrychleni akcelerometrem ma jeden hacek - sklonove pomery trati, jejichz detekce neni u vozidel MHD (a jeste v Praglu) zadna pr**l .

Kdo si chce pocist o adhezi blize, tak skripta Danzer, Elektricka trakce III, ale je to pro "velka kola" a teorie. A praxe v MHD je jeste mnohem zajimavejsi ...
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 13:34:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ach jo. Pravdu má Norton, když říká, že sytý hladovému nevěří. Uváděné období jsem prožil zhruba 2:1 Ostrava:Praha. A nikdy se mi nikomu z Prahy ani okolí nepodařilo vysvětlit, co měl na mysli Palacký, když psal "Praga caput regni" ani co myslí vzdálenější konce republiky, když mluví o problému pragocentrismu.

Centrální vláda v situaci, kdy některé části země nemají kvalitní silniční ani železniční spojení těmto regionům opravdu nesvědčí, a zpackaná reforma VÚSC to pravděpodobně zazdila s konečnou platností.

Ono se pak těžko rozjíždí velký podnik, když záhy ke kde čemu potřebujete jezdit pro nějaký papír do sídla centrální moci. Za chvíli Vás přestane bavit platit lidi jenom na to pendlování a přestěhujete adresu firmy... Takových co vyrostli a odešli bylo víc.

Problém je to samozřejmě pro obě strany, protože v centru vzniká přetlak, který drasticky zvyšuje ceny (zejména nemovitostí) a město praská ve švech a dusí se ve vlastních exhalacích...

To je dobrý důvod k tomu, aby místo závisti a vzájemných výpadů, kdo co má a dostal, by spíše mělo být zájmem všech se snažit pochopit a najít rozumné řešení. S trochou nadsázky, když bude jeden obrovský a drahý střed plný lidí, aut a kde čeho a na okrajích budou města duchů, kde se vítr požene prázdnými ulicemi má asi pro všechny daleko k ideálu.

A ještě jedna odbočka: To metro do Letňan mi pořád nejde do palice. Jestli by nakonec nebylo správnější, kdyby to neplatil ani stát, ani město, ale ten pán, který vlastní ta pole. Zhodnotil by si je sám a to by bylo celkem fér ne. ;) A tuším, že by na to i měl...

A na závěr, za OT se omlouvám. Už mi to prostě nedalo...
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 13:39:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin #1389:

Tak ještě jeden. Ona si některá centra tak trochu koledují. Kouknu kolem na SPZ/RZ: BrAtislava, Wien, Roma (dnes už se v I nepozná kdo je odkud...), Berlin, prAha. ;) Je to prkotina, ale věřte nebo ne, ono to dráždí. Pro cesty na Moravu jsem clekem rád, že mám na autě S. :-)
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 171
Registrován: 8-2004
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 14:02:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

hnidopich:
Jé! SPZ meho postarsiho priblizovadla zacina XC - budu s tim na Morave v bezpeci?
:-)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1390
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 14:25:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich:
Jistě máte částečně pravdu, ale zrovna tak ti co mluví stále o pragocentrismu, by si měli uvědomit, že tak to chodí na celém světě a ČR není vyjímkou.
S železniční a silniční infrastrukturou zásadně nesouhlasím. Ano dálnice se staví tam, kde jezdí mnoho aut a když mi na Prahu směřují statisíce aut denně, nebudu stavět dálnice tam, kde nejsou potřeba. Železniční infrastruktura je v Praze na naprosto mizerné úrovni. Když se podívám na kolejový svršek a stav všech nádraží v Praze, je mi do breku. A dovolím si tvrdit, že silnice ve Středních Čechách jsou na tom hůře, v lepším případě stejně jako na severu Moravy. Největší problémy s auty má Praha a lidi se zde skoro dusí, zajímají snad Ostraváky desetitisíce kamionů na Barrandově, které nám tu kvůli těm pragocentristickým dálnicím, tak smrdí? Kolik se v Praze postavilo kilometrů expresních okruhů, které potřebuje Praha jako sůl? A kolik nás bude stát D47? Ona je pravda vždy někde uprostřed.

Pokud vím, tak většina toho papírování se přestěhovala před pár lety na kraje a pragocentrismus tu už nehraje tak velkou roli. Takže i tady vnímám zásadní posun, čehož si Ostravák také nikdy nevšimne.

Já se samozřejmě snažím pochopit problémy druhých, ale zase na druhou starnu očekávám z jejich strany aspoň uznání, že se to mění. Jediné výpadky, které tu na k-reportu čtu, jsou hlavně mířené proti Praze ze severu Moravy a nikdy naopak. Kdyby něco podobného Pražák napsal na diskuzi MHD v Ostravě, tak akorát píchá do vosí hnízda a sklidí takovou kritiku, že by se bál do Ostravy vkročit.

Mělo by to tak být, že se jeden snaží pochopit druhého, ale stížnosti lidí z Ostravska tu budou pořád, ikdyby vše bylo podle jejich gusta. Vzpomeňme si na Slovensko, jak jim přeci všichni kdysi "křivdili". Ikdyž si pár lidí z Košic myslelo jak doplácí na pragocentrismus, tak časem zjistili, že jim ten penězovod přeci jen byl co k čemu. Aby to s Ostravskem nebylo podobné.

A zrovna tak se mi nezdá, že se ulicemi Plzně, Budějovic, Špindlu, Krumlova a dokonce ani těmi ostravskými, žádný vítr prázdnotou neprohání. Jestli to nebude nějakým stihomamem a realita není přeci jen úplně jiná?

Víte, když vás rodiče vychovají k tomu, že jsou Pražáci hovada, budete mít tento názor už v desíti letech, aniž byste problémy pragocentrismu pocítil na vlastní kůži a tento názor se s vámi potáhne celý život. Když vás někdo vychová k tomu, že občan tmavé pleti je něco podřadnějšího, budete s nějvětší pravděpodobností nenávistný člověk vůči komukoliv jinému, kdo se nepodobá zrovna vám. A v tom je jádro pudla, ne v SPZ "A" "S" nebo "T". Podobné škatulkování všech co se narodí v Praze nebo vozí Áčko na autě, jsou dnes spíše výrazem zaostalosti, než myšlením, které by posunulo vzájemné vztahy dopředu.

Taky se omlouvám za zcestnou diskuzi, pojďme to opravdu otočit.
A co s nima pak děláte, když je takhle chytáte? Já je zahazuju...
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 15:16:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To se těžko vrací z OT, když každý přihodí polínko a pak řekne ukončeme to. ;) I když v zásadě všichni asi souhlasí s tím, že už je to mimo mísu.

Předpokládám, že to "vás" v předposledním odstavci byl příklad, který nebyl mířen na mou osobu. Minul byste se odhadem. Půl rodiny je z Ostravska, druhá půlka je o něco kosmopolitnější. Babička vídeňská Češka, dědeček Čech z Němec, matka z Liberce...

Narážka byla na to, že A je první v abecedě a nikoliv přirozeným důsledkem zkracování... To, že někde je neradno se s A na voze pohybovat je politováníhodný fakt. Na obranu svých krajanů bych snad řekl jenom to, že Brňáci jsou obvykle mnohem militantnější - hrubě zobecňuji. ;)

Plzeň, Liberec, Boleslav... Špindl jsem na mysli neměl - mají dobré spojení, jsou blízko do Centra, resp. se tam obyvatelé Centra a okolních zemí rekreují...

Máte pravdu, že výpady jsou k ničemu. A je celkem jedno, z které jdou strany. Ani pocit křivdy nic moc konstruktivního nepřinese...

Tratě v Praze jsou tragické, ale odkudkoliv se do ní dostanete autem i vlakem. A na mnoho místo je to přes Prahu nejrychlejší, i když je to kilometricky blbost. Přeplněný Barrandovský most je smutná daň za to, že dopravní infrastruktura je stavěna výhradně tímto hvězdicovým uspořádáním kolem Centra a ne to, že by každý kamion, který jede z Rozvadova do Břeclavi, Náchoda, Ostravy... chtěl projet Prahou, aby se pokochal výhledem na Vltavu. To se vztahuje i k tomu směřování mnoha automobilů...

On ten problém opravdu existuje. A Vy ho asi opravdu nikdy nepochopíte, leda byste se na nějaký čas přestěhoval. Kolik Vašich spolužáků z Prahy je dnes v Ostravě, Olomouci nebo Šumperku, protože tam odešli za prací, neb v Praze měli problém ji sehnat, zatímco tam jí byl dostatek? Naopak Vám mnoho odpovědět: mnoho. A tohle asi rozvoji regionu neprospívá.

Dnes se již možná nejedná o žádoucí stav a mnozí si asi uvědomují i negativa, která sebou nabalování na jednom místě nese, ale je to bohužel důsledek dlouhodobějšího vývoje, který se nezvrátí sám sebou bez pomoci centrální moci, jejíž předchůdci to zkopali. Obávám se, že už je to za bodem schopnosti uzdravit se samostatně. Možná, kdyby se na začátku 90. let provedla kvalitní reforma VÚSC, ale už je pozdě.

Jinými slovy: věřte nebo ne, já na severní Moravu jezdím na občasnou návštěvu rodičů a již od Mohelnice se začíná atmosféra měnit: Chcíp tam pes. Ale můžete to zkusit anulovat tvrzením, že jsem paranoidní.


Pokud vím, tak většina toho papírování se přestěhovala před pár lety na kraje a pragocentrismus tu už nehraje tak velkou roli. Takže i tady vnímám zásadní posun, čehož si Ostravák také nikdy nevšimne.

Tohle mě pobavilo. Kolik jste toho "odpapíroval" někde na vzdálenějším malém městě nebo dokonce vsi? Pokud vím já, "krajíčky", kterých máme opravdu požehnaně vznikly jako nová korýtka a možnost rozpustit další peníze při okamžité stavbě nových sídel... Přínos mi zatím vesměs unikl. Kromě toho, že jsou občas volby do zastupitelstva jsem existenci kraje nijak nezaznamenal. Ostatně kromě přehnaného počtu a malé velikosti si stát klíčové věci drží pod centrální kontrolou. Není divu, když většině krajů "vládne" jiná strana než centru, že jim to nechtějí pustit - vtipné je třeba sledovat Stř-české nemocnice - opovažte se to prodat, když nejsme u lizu, no to jste přehnali, my vám to osolíme...

Celkově se reforma veřejné zprávy nepovedla ani trochu, což jako obyvatel Prahy sotva poznáte. Možná i na některých městech je to buď stejné nebo mírně menší. Např. pro nás na vsi je to vyloženě výhra. Potřebné úřady máme celkem ve zhruba 5 obcích, v okruhu asi 25-30km, z nichž do většiny ani neexistuje funkční spojení VHD. Opravdová chuťovka...

A tím bychom mohli považovat diskuzi za uzavřenou. ;)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1391
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 15:38:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich:
A jak byste ty dálnice řešil vy? Přímo z Břeclavy do Rozvadova? Dálniční síť v ČR odpovídá poptávce, nikoliv nějaké rozmařilosti Pražáků. To je prostě fakt a Praha byla vždy centrem ČR, ať už finančním, obchodním nebo kulturním a je nesmysl, aby se dálnice stavěli jinak, jen proto, "aby se neřeklo".

Kolik Vašich spolužáků z Prahy je dnes v Ostravě, Olomouci nebo Šumperku, protože tam odešli za prací, neb v Praze měli problém ji sehnat, zatímco tam jí byl dostatek? Naopak Vám mnoho odpovědět: mnoho. A tohle asi rozvoji regionu neprospívá.
A jak za to mohu já, jako Pražák? nebo si snad myslíte, že je zaměstnanost v Linci vyšší než ve Vídni? Tak to prostě je a tak to zůstane a nejen v ČR.

Mně vůbec nejde o to si něco dokazovat. Já se jen bráním nařčení, že když jsem Pražák, jsem zkrátka hovado. O tom, jestli má někdo trable na severu Moravy, nepochybuji. Ale za to nemůže řadový Pražák, který se tu JEN narodil, což spoustu Ostraváků nedokáže pochopit. Jestli někdo může za jejich trable s papírováním, tak je to především vláda, která je volená a zastoupená všemi od Pražáků počínaje po Kotěhůlčanů konče. Myslím si, že každý je strůjce svého štěstí a zrovna tak chudáci žijou v Praze a boháči v Ostravě. Proč mám já jako student doplácet na to, že mám na autě "A"? Jen proto, že vláda sídlí v Praze a proto, že ta vláda rozhodla o něčem, co poškodilo Ostraváky? Tak za to já ovšem nemohu a zrovna tak bych byl rád, kdyby Ostravák pochopil trable Pražáků - vysoká kriminalita, špatný vzduch, bezdomovci, sebranka, která se sem stahuje z celé ČR atd. atd. Zkrátka a dobře mi připadá, že Ostravák má pocit, jak si tu v Praze žijeme jako prasat v žitě, za to on živoří a neuvědomuje si, že i my tu máme problémů až až, o kterých se zase ani nesnilo jemu.

Mimochodem v civilizovaných společnostech je normální za prací se stěhovat a je to jen jejich problém, že nechtějí a za to já nemohu.
A co s nima pak děláte, když je takhle chytáte? Já je zahazuju...
Smrtak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.209.192.180
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 15:57:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martine už mlč, seš mimóza.
P.S. Stejně za všechno můžeš ty :oP.
:oD
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1444
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 15:57:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Hnidopich: Docela by mě zajímalo, v čem podnikáte, že musíte jezdit pro bumážky od státních úřadů až do Prahy.

Jinak tato debata se jmenuje Nové tramvaje pro Prahu, midrschvierighkeitkomplexy si řešte na nějakých jiných fórech.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1392
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 16:04:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aby tu nevznikla žabomyší válka, tak já jen upozorňoval na to, že:
1) Pokud Ostravák má určité potíže s papírováním a pokud se cítí odstrčen, tak to není chyba ani Prahy, ani Pražáků, ale vyšší moci, která je tvořená a volená všemi občany ČR a v Praze má JEN sídlo
2) Řadový Pražák nemůže za to, že se někomu na Ostravsku žije hůř. Pokud se mě v Praze dotýká nějaký problém, neházím ho na Ostraváky - viz. moravští bezdomovci, ale snažím se ho řešit tady doma.
3) Nelíbí se mi zobecňování, že za vše může Praha. V Praze žije víc jak 1,2 milionu obyvatel od zedníků po manažery, od bezdomovců po snoby a nelze jen na základě jednoho písmena na SPZ vhodit vše do jednoho pytle. Podobné myšlení vedlo v minulosti vždy především k nenávisti a ke xenofobii a znamenalo spíš výraz zaostalosti a hlouposti a způsobilo mnoho krutosti.
4) Pokud ve Středních Čechách žije 2,5 milionu obyvatel, sídlí tu většina institucí, firem, bank, je to kulturní i historická metropole ČR odjakživa, je naprosto přirozené, že většina cest vede do Prahy. Podobné pavoukovité paprsky připomíná Vídeň, Paříž, Berlín, Varšava, Moskva a jiné a nevidím jediný důvod, proč by zrovna ČR měla být vyjímkou a zájmy pár lokalpatriotů být nadřazeny nad selským rozumem a trhem. Já si taky nestěžuji na to, že se v Ostravě postaví Hyundai.
5) Co se týče dotací, tak Praze nemá nikdo co vyčítat, protože Praha špíše dotuje ČR, než, aby na ní vydělávala. Podobné nářky Ostraváků mi připomínají ty Slovenské před 13roky. Tehdy také existoval tučný penězovod na východ a přesto si všichni mysleli, jak na Prahu a ČR doplácí. Opak byl pravdou a 90% Slovenska (krom BA) se po roztržení ot om přesvědčila.
6) Na světě to tak chodí, že se někdo narodí v bohaté zemi a někdo v chudé, přesto nelze zavést rovnost mezi všemi a tak to funguje i u nás a je naprosto přirozené, že je v hlavním městě vyšší životní úroveň.

Zkrátka a dobře mi šlo o to, že řadový Pražák ani Praha jako město, nemůžou za to, jak se lidem žije v Ostravě. Jestli tu je někdo, kdo má sjednat aspoň trochu byrokratickou rovnost, tak je to vláda, ale ne Praha ani Pražák a to je ten největší omyl, kterého se Ostraváci dopouštějí, protože i oni jsou vinni za to, koho máme ve vládě. A když jsem trochu naťuk politiku, tak zas já mohu Ostravě vyčítat to, kolik máme bolševiků v parlamentu, protože nejvíc se jich volil tam a v Ústí - jen uvádím příklad, jak pošetilé by bylo házet tento problém na všechny Ostraváky, tak jak to s ostatními problémy vidí ony, akorát opačně.
A co s nima pak děláte, když je takhle chytáte? Já je zahazuju...
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 16:06:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ach jo: Kdo Vám napsal, že jste pražák a hovado? Možná jsem archiv četl nepozorně, ale toto mi opravdu uniklo... Máte naprosotu pravdu, za problémy regionů obyvatel Prahy nemůže a kdo to tvrdí nebo jej proto napadá si spíše léčí mindráky, než co jiného.

Problémy jsem alespoň já zmínil a také proto se domnívám, že je v zájmu všech (Prahy i ne-Prahy) se snažit je věcně řešit. A překotný růst Prahy i úpadek regionů nepřinese nic dobrého nikomu.

To je také důvod, proč jsem se ozval. Protože mi vzájemné napadání vadí. A věřte nebo ne, je na obou stranách. někteří Ostravané si stěžují, že Praha všechno požere a viní její jednotlivé obvyatele. Někteří Pražané kontrují tím, že Ostrava (jiný region) je sama svým problémem, práce je tam habaděj, ale lidé jenom nechtějí makat a oni z Prahy musí platit na jejich dávky v nezaměstnanosti, čimž často stejně obecně osočují celkem nevinné lidi, kteří se tam prostě pouze narodili. Nakolik mohu soudit: oboje je stejná blbost.


Stěhování jak kde. Ale je otázkou, je zcela běžné, aby se celá země sestěhovával do jednoho města. A je-li to žádoucí pro onu zemi i ono město... Jinak jsem pro. Ostatně právě pro její přelidněnost bych se nejradějí odstěhoval za prací do Jeseníků nebo na Vysočinu, ale nějak tam nejsou nabídky, takže sedím na zadku v Praze jako pecka. ;) I když taková legrace to taky není, možná, že by někteří i chtěli, ale jak na to? Nevím, jak jste to řešil vy, ale pokud nejste bohatým dědicem nebo alespoň dědicem dekretu na byt, tak i když se slušně otáčíte a makáte jak barevnej za velmi pěkný plat, pořídit si bydlení v Praze nebo přilehlém městě/vsi není jenom tak. Natož když si uvědomujete, že někdo na Vás bude muset makat, až budete v důchodu a máte navíc nehorázny požadavek, aby bydlení pojmulo alespoň Vás, manželku a dvě děti (alespoň k udržení počtu)...


Narážel jsem na ten Barrandovský most a tam problémy způsobuje hlavně tranzit. Sami obyvatelé Barrandova (+Hlubočep, Smíchova - kdo by jel tím směrem a samozřejmě Braníka... na druhou stranu a večer naopak) by to sami takhle ucpat nikdy nedokázali. Takže původní poptávka nebyla projet Prahou, ale dostat se odněkud jinud někam jinam... Ano, myslím si, že pár radiálních spojek by to sneslo a prospělo by to Praze i jiným místům...

Možná jsem pro to odstěhovat alespoň do e-mailu, k pivu nebo někde u železnice byla odstavná kolej. ;)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1393
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 16:11:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich:
V posledním příspěvku víceméně se vším souhlasím až na ten Barrandov, kde jsme jen upozorňoval na to, že si Ostraváci myslí, že podobný dálniční pavouk přináší Praze jen výhody. Jinak to pivko by bylo lepší.
A co s nima pak děláte, když je takhle chytáte? Já je zahazuju...
Ondrys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 277
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 16:13:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Beňour:
Flexity Outlook je 100% nízkopodlažní tramvaj s neotočnými podvozky.
Flexity Classic je tramvaj s otočnými podvozky ale je jen částečně nízkopodlažní.
Jedinou tramvaj co má 100% nízký podlahy a otočné podvozky je nějaká Breda ve francouzském Lille, ale nad poháněcími podvozkami už není prostor pro cestující, a střední podvozky nejsou hnaný. http://tramateurs.free.fr/tram_lille/galerie/Images/1.html
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 16:14:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

RadekŠ:

Děkují za přátelské usměrnění bez nadbytečných a nevěcných osobních výpadů. :-(

Já v ničem, já pracuji v Praze a vzorně jsem se za prací přestěhoval jako v civilizovaných zemích. :-)
Ale ten příklad se vztahoval zejména k době 1. pol. 90. let, kdy se jaksi tvořila mapa obchodu a toku peněz naší mladé země: konkrétně šlo o zkušenosti osoby mě blízké v oblasti zahraničního obchodu. Taky vývoz uhlí, co se v Ostravě nakopalo... A jiné prkotiny. Dnes už možná jenom chybí potřebná infrastruktura.

(Příspěvek editován uživatelem Hnidopich leden 11, 2006)
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1605
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 16:23:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tahle diskuse nemá smysl a nebylo by od věci, přesunout se jinam!

Můj názor.
1) Komu se pořád něco nelíbí je většina tzv. Moravy. Brno ne tolik, ale Ostrava. Hold restruktualizace průmyslu vás hodila tam, kde jste se všemi dopady.
Já na Mostecku na tom nejsem lépe. Stát jen slibuje a skutek utek. Žijeme v hnusný přírodě, v zanedbaných městech, která se jen stěží zpamatovávají! A nikdo si u nás na nic nestěžuje. Nikdo si tady nestěžuje na Prahu.
Já osobně dělávm a budu dělat vše proto, aby jsme se tu měli lépe.

2) Praha je centrum, je větší než Ostrava. Jediné velkoměsto je Praha. Ostatní jsou městečka včetně Ostravy. Proto je většina všeho v Praze.
Je to metropole nás všech a měly bychom na ní tak hledět.
Pražáci jsou naprosto normální lidé a nikdy jsem s nimi neměl problémy. A jejich ochota je mnohem větší než těch, které jsem potkal v Ostravě. Tím ale nechci zobecňovat!

3) Vznikem vyšších územně správních celků (krajů) se hromada pravomocí přesunula z centra (Prahy) na kraje. A těch pravomocí, do kterých nikdo kraji nesmí kecat je opravdu hodně!
Navíc si nemyslím, že by na vás stát kašlal.

4) Nechci zobecňovat. Ale škoda, že "Morava" nezůstala Slovákům. My jsme v Čechách mohli mít klid, vyšší HDP a určitě i životní úroveň, hotový dálnice a vše O.K.

Jenže to je špatně. My jsme jeden národ a musíme se tak chovat. Dokud nebudem jednotní, nikdo se nebude mít lépe! Pragocentrismus a ukřivndění "Moravy" jsou žabomyší války nevzdělanců, kteří reší své konflikty u piva a nemají ani potuchu o tom, ja stát jako celek funguje!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1394
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 16:31:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass:
Děkuji. Je zajímavé, že podobný názor znám snad ze všech koutů Čech, ale jen Ostravsko je tak radikální.
A co s nima pak děláte, když je takhle chytáte? Já je zahazuju...
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 17:12:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ach jo, už jsem to chtěl zaparkovat nebo jít na to pivo, ale když, jak se zdá jsem vyvolal bouři ve sklenici vody, tak končím s nevěcnými výpady, kterých jsem měl sice dojem jsem se nedopouštěl a jsem připraven naslouchat, co konkrténě máte (Vladass) na mysli: "Já osobně dělám a budu dělat vše proto, aby jsme se tu měli lépe." Je mi líto, že jsem se narodil v tak tupém regionu, kde všichni dělají, co mohou, aby se měli co nejhůře a pouze závidí těm, co vědí, jak naložit se životem. Můžete třeba stručně v bodech... Díky.
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 399
Registrován: 6-2005
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 17:22:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Martin: No vidíš to a mě nikdy neřekli v Ostravě ani zbla. Akorát v Brně jsem měl malinko problém. Pocházím z Olomouce ale ještě jako dítě jsem se octl v Praze
Dobré světlo v roce 2006 přeje Absolut.
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.69.198
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 17:36:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Že jsou zde vážné rozpory si není třeba zastírat. Praha bude vždy přirozeným centrem Čech, ale nikdy Moravy a Slezka. Morava měla vždy center několik. Za současný stav vděčíme malému sebevědomí a úzkoprsosti Čechů, kteří jsou nejpočetnější složkou. O kolik by vše bylo jednodušší, kdybychom měli uspořádání jako v SRN...
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1607
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 17:52:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MK: Souhlas.

Hnidopich: Netvrdím, že je Ostrava tupý region plný tupých lidí. Jsou to lidé jako všude jinde. Jenže na ně dolehl naplno důsledek reformy všeho po roce 1989. Na nás na Mostecku taky. Obviňování Prahy je sice směšné, ale pochopitelné. Ale proč to dělá především Ostrava?
Chyba je ve špatném informování, ve špatném přístupu k lidem. Dokázat jim říct, co jak proč.

S tím děláním všeho pro... Mluvím za sebe. Ne za region. Studuji, studuji a zase studuji. Vzdělávám se, informuji se, zajímám se. Až budu mít dostatečné vzdělání a zkušenosti na to, abych mohl vývoj věcí veřejných ovlivnit, budu se angažovat a snažit. Pokud vzdělaní a schopní lidé budou z regionů utíkat, nezlepší se nikde nic.

Jak už jsem psal. Pragocentrismus i směšné obviňování z "Moravy" je zcestné a falešné! Je to problém naší země, který nás brzdí.
Až uzná Brno a Ostrava jako centrum Prahu (která není tak vzdálená, jak se jeví), bude všem nám lépe!!
MK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.69.198
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 17:58:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě jedna malá odbočka: Už za komunistů byly oblasti pohraničí po odsunu německého obyvatelstva zvýhodňovány nejrůznějšími příspěvky. O těch, co tam byli ochotní odejít, ani nemluvě. Pokládám za přirozené, aby tomu tak bylo i nadále dokud se rozdíly nevyrovnají. (Jsme přeci jedna rodina.)
Beňour
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.62.54
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 21:24:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ondrys:
Věřím, ale tohle vypadá na otočné podvozky a všude nízkou podlahu.

http://spvd.cz/hertl/eu/be_brusel_08.jpg
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1997
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 21:28:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Omyl, tohle jsou všechny pevné podvozky. Koncepce shodná s 14T.
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 735
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 21:51:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad praha (OT): já jsem teda taky odsud a ackoli různé nacionalismy a úočné "regionalismy" (nevim, jak to adekvátně nazvat:-) považuji stejně jako tvrzení "my jsme pražáci, ostatní jsou burani" za omezené a hloupé, chápu, že mají v ČR/ČSR určitou tradici. ono není divu, když vzpomenu na vypjatý centralismus oslavované první republiky, který byl v porovnání s dneškem ještě o laťku výš (taky musíme vzít v úvahu tehdejší rozlohu státu, národnostní poměry a možnosti komunikace+cestování), i následné lidové československo bez federace a socialistickou federaci "na papíře" do roku 89... to vše si nese nynější "česko" s sebou dál, a i když krajské uspoř. je určitým pokrokem, pořád to není regionální itálie a španělsko, natož federální německo nebo rakousko.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1611
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 23:01:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ukončeme tady to psaní o Praze, Ostravsku a jiných regionech. Jsme jeden národ, jsme Češi a musíme táhnout za jeden provaz!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1398
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 10:07:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass:
Pozor! A Moravané a Slezané, protože tímto bys je mohl hluboce urazit
A co s nima pak děláte, když je takhle chytáte? Já je zahazuju...
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 10:29:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martn:

A nedáte si pokoj. ;) A co bude s tím pivem?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1399
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 11:00:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich:
V pondělí mám zkoušku, tak co příští týden? A co Mcbain, Káem a spol.?
A co s nima pak děláte, když je takhle chytáte? Já je zahazuju...
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 18:33:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kdo se chytne? A kdo hodi jako prvni do placu nejake konkretni datum? Celkem jsem prizbusobivy, akorat musim s predstihem ziskat povolenku od manzelky. ;)
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 408
Registrován: 6-2005
Odesláno Pátek, 13. ledna 2006 - 14:21:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich: nápodobně
Dobré světlo v roce 2006 přeje Absolut.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace