K-report
 

Archiv do 15.září 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Nové tramvaje » Staré archivy » Archiv do 15.září 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Heky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 15:30:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by?: Nepřijde vám 17% nízké podlahy pro novou tramvaj trapně málo? Spíš něco jako znouzectnost?
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 908
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 15:48:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by?: souhlas s tím, že reko T3 i KT měly proběhnout už dávno. ale nějaké K3 z T6 se mi zdají jako úlet, když pomyslím na vybavení obou kabin, spřáhla sécheron atd., zejména v porovnání s ostatními vozy DPP.
navíc váš přístup neřeší nahrazení vozového parku T3 a T3SUCS, které by těžko kapacitně šumperk (i s výpomocí úddp) stíhal.
Heky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 16:11:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: To je zajímavé, jak víte, proč to pan Dub psal? Mně je celkem fuk, proč to psal, podstatnější ale je, že to, co psal, je v zásadě pravda. A uvědomme si, že pan Dub není veřejnoprávní služba, aby každá zpráva byla vyvážená, objektivní a o ničem, že...

Mně se líbí, jak tu hromada lidí prská, že Dub je blbec, že neví co píše, že tam jsou věci vytržené z kontextu... Kde jsem jen tento způsob argumentace slyšel? Nebyl to některý z Jakešových projevů?
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2617
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 16:18:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak znova: Ten Dubův článek nebyl k diskuzi 14T: jaká je, pro i proti.
Nápravový tlak 14T zde byl použit pouze jako munice ke střelbě na vedení DPP, což byl hlavní účel článku - jediný důvod, proč to Dub napsal. (Stejně jako když např. politici nevytahují špínu na své protivníky proto, aby se celá věc vyjasnila, ale proto, aby je co možná nejvíce shodili před voliči.)
"Já vítám déšť, aleluja, já vítám déšť,..."
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2619
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 16:29:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je zajímavé, jak víte, proč to pan Dub psal?

Myslíte že to, že vlivný odborář má svůj kritický článek na adresu zaměstnavatele na odborářském webu, je jen tak?!
"Já vítám déšť, aleluja, já vítám déšť,..."
Heky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 16:40:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp: Proč k tomu článku nepřistoupíte s chladnou logicky uvažující hlavou i přes to, že jej napsal odborář?
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 16:42:38   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Pawwel:
Reko T6 na něcojakoK3 byla moje fantazijní variace na rozpoutání diskuze o tom, že šlo mnoho věcí řešit jinak. A hlavně o tom, že jeden ucelený článek kritizující 14T dle mého soudu trefný zbytečně zvednul kritické hlasy těch, kteří mnohdy sami kritizují (ale dnes si to dovolil někdo jiný a není od nás...).
Jestli by stíhal Šumperk nebo ne - záměrně neřeším. Přestaňme se na byznys dívat očima dodavatele, jsme li na straně odběratele! Soutěž na pražskou NP tram. byla šitá na míru konkrétnímu dodavateli, že.
Proč uvažat o tom, jestli by Šumperk stíhal dělat pro Prahu kvanta nových skeletů. To je totéž jako uvažovat o tom, jak musí být velká továrna na tramvaje pro Prahu.
U silničářů to funguje tak, že když firma A vyhraje soutěž na velký flák dálnice, tak má subdodavatele - mnohdy i z konkurenčních firem.
Solaris nakupuje subdodávky např. i v DP Ostrava, který svařuje bočnice autobusů. Podobně pro Solaris svařuje více subdodavatelů.
Když jsem zadavatel, tak zadávám, co potřebuji (a v jiných oborech, než výroba tramvají v CZ to funguje) a když někdo chce dodávat, tak utvoří konzorcium aby objemy výroby, profesní specifika nebo termíny stíhal. A znízkopodlažnění většího kvanta tramvají (viz můj příspěvek výše) pro DPP je superzakázka, kvůli které stojí za to, aby se soudní konkurenti například i domluvili.
ALE (a nejlépe by mně doplnil Jenki) v případě nových nízkopodlažek ani zadavatel žádnou domluvu nechtěl a jestli se nepletu, tak konzorcia byla předem ze soutěže vyloučena.
Nicméně kvituji, že v mém příspěvku bezbolestně prošel názor na aplikaci čela Porsche např na modernizovanou KT8. Vnímám to tak, že i pro ostatní P.T. ctěné diskutující je design Porsche na málo přesvědčivé tramvaji 14T tím nejmenším problémem. A to mně vede k názoru, že Dubův článek je oprávněný.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2627
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 18:45:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Heky:
Proč k tomu článku nepřistoupíte s chladnou logicky uvažující hlavou i přes to, že jej napsal odborář?

Takže ještě jednou:
Po stránce technicko-faktické (nápravové tlaky, celková hmotnost vozidla), je Dubův článek v pořádku.
Ale jde-li o jeho logiku v kontextu ostatních parametrů, jeho stylistické zpracování a vyznění, a normativní závěry v něm obsaženéné, jedná se o typický odborářský účelový materiál.
"Já vítám déšť, aleluja, já vítám déšť,..."
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2082
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 13. září 2006 - 19:22:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hnidopich:
Ale fandovství by mělo mít své rozumné meze... a pokud jde o veřejné finance, tak o to více.
To není o fandovství. Každý si umí spočítat sám, do jaké míry je podpora českých frem fandovstvím, či pomocí českému průmyslu. Neodkážu dost jednoznačně určit, že by zakázka pro Škodu Plzeň bylo čiré bláznoství, fandovství nebo nacionalismem. Je mi prostě sympatické, že 14T vyrábějí v Plzni a ne v Bavorsku.

Montovny typu TPCA, SKV mě nutně neurážejí, když to nejsme vlastními silami dělat tak, aby to bylo schopné obstát vůči konkurenci.
Tohle myslíte vážně? Máte pocit, že to nedokážeme vyrobit sami, proto je tu máme? Já mám spíš pocit, že tu podobné montovny máme kvůli levné pracovní síle v halách za pár korun, které zůstanou po dorovnání českých platů se západem (20 let) opuštěné a ne kvůli tomu, že bychom snad neměli mozky, kteří by to nevymysleli také. My ty mozky nedokážeme akorát ničím zaplatit, protože máme průmysl založený převážně na těch montovnách. Irsku se také vyplatilo investovat spíše do vědy a výzkumu a kde jsou dnes? Nebo tady jsou snad lidi blbší a jenom dokáží utahovat šrouby?

Trvat na českém výrobku jenom proto, že je český je v dnešní agresivní době trochu staromilské, ale kupodivu tento argument dobře funguje a třeba Škoda Auto na něm úspěšně profituje.
Sám jste si odpověděl. Kdyby Němci netrvali na jejich výrobkách, neměli by dnes jednu z nejsilnějších ekonomik na světě. Možná měly v 50. a 60. letech nacionalistické sklony k výrobkům pod značkou Made In Germany, ale kdyby je neměli, asi by dnes postrádali firmy Daimler-Benz, Volkswagen, BMW, Audi, Siemens, Bosch a další. Nejsem a ani nechi být fanatikem, který si nekoupí nic jiného, pokud to nebude mít značku check-mate, ale je pravda, že radši šáhnu po čokoládě Orion než Milka. Zrovna tak mě štve vidět politiky jezdících v Audinách nebo v Mercedesech.

Asi nebudete souhlasit, ale osobně jdu po ukazateli: cena/výkon. Utrácet za pocit národní hrdosti tam, kde jsou naše výrobky dražší, aniž by poskytly odpovídající přídanou hodnotu... je mi líto.
Ale budu souhlasit. Já si taky nekoupím předražený krám jen za cenu, že je český. Ovšem u tramvají v zemi, která byla pomalu kolébkou průmyslu kolejových vozidel, to podle mého názoru význam MÁ. A Škoda je firma, které věřím, že se časem dostane na výrobu výrobků úrovně Siemensu. Kdybychom to ani nezkusili, museli bychom se smířit s tím, že tu budeme dalších 30 let dělat právě v těch montovnách. Pak se, ale nesmíme ani divit tomu, že si Němec ze svého průměrného platu pořídí Mercedes a my jen Fabii a že na dovolenou budeme stále jezdit jenom do Chorvatska, za to Bavorák na Filipíny. A nehledím na své spoluobčany s takovým despektem, abych si o nich myslel, že dokážou stát jenom u pásu a lepit logo Peugeotu na plech vyrobený v Košicích. Máme tu pořád dostatek kvalitních lidí, kteří dokážou i něco vymyslet. Pokud jim nedáme příležitost, pak se nedivme, že zdrhnou pryč...za lepším.
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 20:00:20   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Heky:
Díky za Váš názor. Docela mi to tu připadá tak, že: Článek je špatný, protože ho napsal Ing. Dub. Jsou tam sice některé správné momenty, ale je to od odboráře Duba (Já ale taky obecně odbory nemusím, ale od tohoto názoru odhlédnu.)
Ten názorový antidubový proud mi připomíná dobu, kdy někteří říkali, že Charta 77 je špatná a štvavá. Jsou tam sice některé momenty oprávněné kritiky, ale napsal to ten disident Havel...
Prosím NECHCI zde diskutující přirovnávat k bolševikům! Ale sám jsem na vlastní kůži zažil co to je, když odborná a věcná debata přerostla od posudku CO se říká k odsudku KDO to říká.
Jestli se chceme vyhrabat z marazmu, ve kterém se CZ několik desetiletí nachází, tak se učme být profesionály i v naslouchání faktů a argumentů. Dokud převažuje kádrování, tak patříme pořád na Balkán - ať se vám to všem líbí - nebo ne!
Ad 17 % NP
No, moc to není, ale potřebujeme za každou cenu té nízké podlahy více? Takhle jí máme více, ale 4 RT - šrotky stojí v kopřivách, 1x 14 T zatím na ulici a další stojí po velmi dlouhých zkouškách a zatím nevysvětlené nehodě.
Technický vývoj jde kupředu, počkat se Praze vyplatilo u modernizací T3 - jsou jednotné a zdařilé. KT8 s NP článkem je opravu hodně dobrá, byť znouze ctnost. Komu se nelíbí CZ novinka - prolejzačka trojvana (mimochodem, kolik procent cestujících podélně prochází tramvají - uvítám vaše reference třeba i z té 9111), tak by se dočkal časem něčeho jako jsou nejnovější drážďanské vozy s otočnými podvozky a jedním schodem nad podvozky. Ostatně s touto koncepcí počítá i Inekoní Superior - ale je dražší a tak ho nikdo ZATÍM nechce.
Kulihrášek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 6-2006


Odesláno Středa, 13. září 2006 - 20:32:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro "že by?":
Naprostý souhlas s tím, že Np tramvaj nepotřebuje nutně být 100% nízkopodlažní. Návrhářům interiéru se jen musí povést dobře a účelně rozmístit sedačky (ať sklopné nebo ne), tyče na držení, místa pro kočárky a invalidní vozíky...atd. U autobusů již takové praktiky dávno známe, hůře pohybliví občané obsadí sedačky v NP prostoru a ten zbytek se spokojí se sedadly ve "vyšší části".
Rád si přečtu argumenty proti tomuto řešení.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1863
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 20:48:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Proč k tomu článku nepřistoupíte s chladnou logicky uvažující hlavou i přes to, že jej napsal odborář?....Ten názorový antidubový proud mi připomíná dobu, kdy někteří říkali, že Charta 77 je špatná a štvavá.

Když dovolíte - já to zmíněné (podle mě sračkobití) rozhodně nekritizoval proto, protože to napsal nějaký odborář, natož Ing. Dub. Akorát je to pro ing,. Duba většinou sypmtomatické. A nemám přitom nejmenší problém uznat, že třeba ředitele dopravní policie Bambase s těmi křižovatkami vyskolil dobře.

Ten článek spíš než o ing, Dubovi hodně vypovídá o průměrném IQ a o způsobu myšlení lidí, jež ho volí. Přeci konstruktér tramwaie s univerzitním diplomem v oboru je blbec, zatímco kdejakej řidič tramvaje tomu rozumí líp, že. Napadá mě cosi o nevidění si do huby, případně cosi o elementární neúctě k práci druhého....
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1864
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 20:56:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je ještě jedna poznámka abych předešel případným invektivám. Já si práce většiny řidičů tramvají velmi vážím, pracovat v šílenství provozu hlavního města bych tedy nechtěl ani omylem.

Akorát že role odborů a potažmo náplní práce řidičů řidičů je někde jinde, než kecat do koncepce nákupu tramvají.
Martins
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 5-2004


Odesláno Středa, 13. září 2006 - 21:07:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by ? Komu se nelíbí CZ novinka - prolejzačka trojvana (mimochodem, kolik procent cestujících podélně prochází tramvají - uvítám vaše reference třeba i z té 9111 ?

Nevím nakolik je můj dojem po 5 nebo 6 svezení trojwanou vypovídající, ale byl jsem docela překvapen kolik lidí procházku přes celou délku tramvaje absolvovali. Většinou to ale byli studenti, kteří obkukovali co je to veze za nový objev v tramvajovém světě.
Ženy bez mužů vadnou, muži bez žen blbnou :o)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2633
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 21:43:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Něco mi říká, že kdyby někteří se zde neskrývali pod zdánlivě příležitostnou identitou, ale uvedli, pod jakými jmény (nicky) jsou (zde) známí, tak by to jisté postoje objasnilo.
"Já vítám déšť, aleluja, já vítám déšť,..."
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 21:45:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dozvěděli jsme se na školení, že 14T budou dodávány s měkčími koly, která nebudou "žrát" koleje. Tak v čem je problém?
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 21:50:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

RadekŠ: Akorát že role odborů a potažmo náplní práce řidičů řidičů je někde jinde, než kecat do koncepce nákupu tramvají.
To je typická chyba konstruktérů i managementu. Myslet si, že já s vysokou školou vím všechno líp než ten, kdo tu tramvaj denně používá je cestou do pekel. Ale platí to samozřejmě obecně o všem, nejen o tramvajích. Denně to vidím kolem sebe, když vedoucí nebo technologie, vedeni samozřejmě bohulibými úmysly navrhne změnu, která se ovšem v praxi ukáže zcela nepoužitelnou a rozhodně to nelze odbýt zde proslavenou větou "nejde to, protože se to tak nikdy nedělalo". Prostě teorie a praxe jsou si na hony vzdálené a výroba tramvají v ŠDT je zatím stále ve fázi přechodu od té teorie k praxi!
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 21:52:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Milky: Měkčí kola? To snad ani nejde, už teď se po necelém roce provozu 9111 budou muset měnit !
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1866
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 22:33:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je typická chyba konstruktérů i managementu. Myslet si, že já s vysokou školou vím všechno líp než ten ....

Podsouváte mi něco, co jsem vůbec nepsal a ani mě to nenapadlo. Proč "invezním způsobem" uvažuje p. Dub (přesněji uvažuje, že budou uvažovat jeho ovečky) se zeptejte jeho (jich).
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1126
Registrován: 5-2005


Odesláno Středa, 13. září 2006 - 22:40:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

měkčí kola
Navrhuju to udělat za bakelitu...

Demon3, poslední příspěvek:
Přesně tak, naprosto souhlasím. Setkávám se s tím taky. Většinou narazíme na to, že nápad nás mechaniků "je výborný, ale jelikož s tím nepřišel někdo z řad technologů, je to špatně". Nebo je snaha technologů vedena sice dobrými úmysly, nicméně praxe nakonec ukáže, že to tak prostě nefunguje.

Příklad (odbočím od šalin): mějme statický měnič 600DC/3x400AC vozu 21Tr s cizím chlazením pomocí ventilátoru. Jelikož měnič je v zadní schráně, kudy stahováky a jinými netěsnostmi padá dovnitř bordel, ventilátor ho nasává a posílá do měniče, přesněji do části měniče, na velké hliníkové chladiče. Do elektroniky se ten prach dostane v minimální, poměrně neškodné míře. Problém je v tom, že prachem odejde tak jednou za dva roky tenventilátor. Tentoť stojí 7 tisíc, výměna asi půl hodiny jednoduché práce. Vylepšní vzešlé z kancelářských úvah spočívá v instalaci nového ventilačního "soustrojí" tvořeného dvěma menšími ventilátory, jež mají na sobě takové molitanové filtry. Cílem je, aby se prachem ventilátory nezanášely, a aby se prach nedostal do měniče (kde, opakuji, stejně nikdy nebyl v míře ohrožující provoz měniče). Oba ventilátory dohromady + výroba nové konzoly ventilátorů + práce = 15 000,-. Přestože nám, když jsme toto vylepšení montovali na jeden z celkem 39 vozů, bylo jasně řečeno, že se to nejprv vyzkouší a uvidí se, po necelých dvou měsících provozu v babím létě (tedy nejméně špinavé a nepříliš teplé části roku) se začalo s mohutnou instalací do skoro všech vozů (nyní se s tím naštestí přestalo, vozů s původním ventilátorem je asi sedm nebo osm a díky za ně). Praxe je po cca. roce taková, že ventilátory se stejně tím prachem zanesou (on si cestu prostě najde) a začínají odcházet, navíc je potřeba každou KP vyfoukávat a čistit filtry nebo je co půl roku měnit. I po vyčistění filtrů se navíc tyto brzy zanesou - do měniče se prach sice nedostane a dalo by se z něj jíst, ale on se ten prach působením proudu vzduchu někde prostě vždycky hromadí - ano, ve filtrech a ve ventilátorech. Filtry se zanesou, zejména třeba na jaře (bloková čistění ulic, prach ze zimního sypání ulic apod.,), působí jako ucpávky a propustí výrazně menší (téměř žádný) proud vzduchu do měniče. Což má za následek - správně. Odcházení měničů, zejména výkonových součástek elektroniky na řídící desce = nefunkční měnič = odstavení vozu. Za to samosebou můžeme my, protože jsme lepmli a nečistíme filtry (asi bych si měl každý den ráno snad přivstat na druhou hodinu a na všech vozech vyčistit filtry), zato v kanceláři se plácají po ramenech, jak to skvěle vymysleli. Ano - proč jednou za dva roky za pár korun opravovat a repasovat jeden ventilátor, když můžeme instalovat stejně poruchové dražší ventilátory a navíc každý měsic lovit na trati vůz s bouchlým měničem se součástkami v řádech tisíců korun.

Omlouvám se za odbočku zdánlivě nesouvisející s tématem nových tramvají, doufám ale, že řada diskutujících na tomto jednoduchém a zdálivě malicherném příkladě pozná, že jedna věc je něco vymyslet v kanclu, ke máme trolejbus (tramvaj, letadlo, ponorku, vlak, auto....) na obrázku na zdi, druhá věc je zeptat se lidí, co s tím denně dělají, co si o tom myslí, jaký na to mají názor a jestli to není čirou náhodou úplná blbost. Čímž nechci, nerad bych aby to tak vyznělo, shazovat práci technologů a vůbec všech lidí, co "pracují hlavou". Já sám jsem vzdělání nízkého.
No a?
K_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 8-2002
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 22:43:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon3: třeba se přejde na gumová, a nebude pak ani takovej kravál. A gumokolisti pak už nebude jen IAD a autobusy
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 13. září 2006 - 22:57:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: No vidíš, je to fakt všude stejný a proto sem zavedl systém, že nejdřív provedu nějakou úpravu, odzkouším funkci (za léta praxe už vím co by mohlo fungovat a co nemá nárok, na rozdíl od technologů, kteří nemají z čeho čerpat zkušenosti, neboť optáním se na provozu by jim prudce pokleslo ego a papír koneckonců snese všechno) a když vše funguje jak má, na závěr si to nechám posvětit technologem. Vše k všeobecné spokojenosti, sobě ušetřím práci s vysvětlováním, že to co navrhují oni je opravdu neproveditelné, podniku spoustu peněz a konstruktérům čas na vymýšlení perpetum mobile pro někoho jiného. Samozřejmě to tak lze praktikovat jen u věcí které nejsou moc na očích...
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1127
Registrován: 5-2005


Odesláno Středa, 13. září 2006 - 23:07:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon3 - já se za svou praxi setkávám s tím, že i když něco odzkoušíme a je to funkční a dobré, nebo něco navrhneme a nemá na tom co nefungovat, nakonec je to stejně špatně, protože - jak píšeš - tím, že to nebylo vymyšleno v kanceláři, padá ego tamních pracovníků, takže to musí být zamítnuto už z principu. Ironií osudu se pak naše návrhy mnohdy s časovým odstupem objevují jako "nápad támhle pana inženýra". Co s tím. Leda se tomu smát, mávnout nad tím rukou a zase zanořit své ruce do útrob vozu a dělat si svoji zadanou práci. A nevyčnívat
No a?
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 10:30:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Kulihrášek:
Rád odpovídám na výzvu. Zcela souhlasím, úplná nízkopodlažnost (obzvlášť tam, kde se velmi prodražuje) je nadbytečná Provedení interiéru je z mého pohledu velice důležité, protože špatným uspořádáním (mnohdy stačí posun sedadla o 5 cm) lze pokazit celkový dojem i praktické výsledky. Problém je v ještitnosti konstruktérů a zkostnatělosti molochů typu Škoda Plzeň, kteří odmítají změny vynucované provozními zaměstnanci. A pokud se jedná o akci navíc politicky vnímanou (a tou nyní nové pražské NP tram. jsou), tak lze očekávat i neústupnost ze strany zadavatele.
Ostatně, někdy ta neustupnost je administrativně nutná, protože by se třeba postupným připouštěním změn mohlo změnit celkové zadání a - nedej Bože - by pak mohlo vyhovovat i konkurenčním výrobcům. A patálie u Úřadu pro hospodářskou soutěž (nebo jak se jmenuje) přece není žádoucí, že.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 620
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 10:47:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na jesitnost konstrukteru bych se az tak neodvolaval, ci porad jen nevymlouval, voni ty "odbornici" s praxe jsou totiz taky obcas pekni magori. Na druhou stranu musim ze smutkem na klavesnici konstatovat, ze kdyz vidim, co nekteri "indzove" provadeji, tak jsem nucen se uprimne stydet, ze k nim taky patrim.
Co se tyce interieru, byli doby, kdy prislusne instituce znali institut makety , prave za timto ucelem. Lec to je dneska zpravidla povazovano za zbytecnost a zbytecny naklad a setrit se prece musi. Bohuzel, CAx systemy nejsou vse spasne a to ani ta, nekterymi zboznovana, virtualni realita. Ostatne v techto dnech porada AiB letove zkousky A380, prave pro overeni interieru tohoto stroje a ergonomie pracovist palubni posadky, zadny predpis a ani zakaznik to nevyzaduje, je to jen a pouze zajem AiB, coz s ohledem na stav tohoto projektu pravdepodobne x lidi bude mozna i iritovat, ale minimalne prekvapi.
Pavel
Znalosti a dovednosti, neodpustitelne prohresky proti dobrym mravum ...
Jsem clovek a proto delam chyby a taky jsem na to patricne hrdy ...
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 11:01:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Pjp:
OK, sám jsem se včera odvolával na své špatné profesní zkušenosti s přeměnou věcných debat v kádrování KDO to říká. A pak mi v diskusi uteče taková blbost, že se jednoznačně postavím za provozáře a téměž očerním vývojáře.
Skutečnost je taková, že na OBOU stranách se najdou pěkní kousci, kteří se zakopou na své pravdě a se kterýma se člověk nedomluví ani turecky. S výjimkou odporného fíglu, kdy člověku A, který odmítá jakoukoliv změnu, naznačíte, že člověk B to chtěl naprosto jinak, a to takto... Pak je nutno prohlásit (nejlépe na dost vysoké poradě), že B je neumětel a měnit se to určitě nesmí a pokud ano, tak určitě ne tak, jak to chce B.
Dost rychle ješitové a naschválníci záležitost změní a je pravděpodobné, že podle výroku člověka B, aby dokázali svou bohorovnost a nadřazenost.
Skvěle funguje, odzkoušeno. Průšvih nastává, až bohorovným úskok dojde. Pak bývá na pracovišti horko... ale změna už je prosazena!
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 12:09:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Konkrétní otázky:
Proč jsou teda ty podvozky neotočné když je nad nimi stejně vysoká podlaha?
Bude skutečně v Praze 31.12.2006 10 tramvají,které budou schopny samostatné jízdy?
Jaké jsou skutečné tlaky na nápravu (na jednotlivé nápravy) a jak jsou rozděleny?
Mají nebo nemají kola kuželový profil a pokud ne,eliminuje "něco" vyšší oprotřebování kolejnic nemáme-li kuželová kola?
Věřím,že diskuzi čtou i škodováci a tak rádi odpoví.
Díky.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2288
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 13:20:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sice nejsem škodovák, ale na první otázku umím odpovědět taky :

Proč jsou teda ty podvozky neotočné když je nad nimi stejně vysoká podlaha?
Pro vývoj čehokoliv nového (což by otočné podvozky rozhodně byly) jsou nezbytné 4 komponenty :
- čas na vývoj
- peníze na vývoj
- zájem výrobce
- zájem odběratele.

Obávám se, že žádný z komponentů nebyl k dispozici. Proč, to už je jiná kapitola.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1330
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 13:25:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki - to není odpověď, protože otázka byla ve smyslu: proč když už to je neotočné (budiž) to tedy nemá nízkou podlahu v celé délce vozu?
Heky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 13:50:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

KM: Protože udělat nízkou podlahu v celé délce vozu je těžké, tudíž drahé.

Je potřeba si uvědomit, proč Škoda vyrábí tramvaje. Je to proto, že chce vydělat akcionářům peníze. Dostane-li tedy od Prahy zakázku ma tramvaj 14T, tak ji bude ráda vyrábět. Pokud se teď Praze tramvaj nelíbí, je to tím, že neuměla říct, co vlastně chtěla. Chápu pak něčí hysterické reakce na kritické články např. pana Duba, protože to ukazuje prstem na lidi v DPP, potažmo spíše na radnici, kteří takovouto tramvaj chtěli a prosadili.

Na druhou stranu, všichni se zde ohání tvrzením ,,děsně to ničí koleje". Hezky to tu papouškujeme jeden po druhém, aniž by bylo komukoli jasné, o kolik je větší namáhání svršku, aniž by to kdokoli změřil. Jestli jste si nikdy nevšimli, tak tramvaje skřípou v obloucích všechny, včera jsem se až divil, co dokáže vydat za zvuky T6A5 na křížení na Vltavské. Taky nikdo neměřil, jak moc ničí tramvaje T3, T3P svršek tím, že nemají tlumiče, jak moc je devastována trať kmitajícími vozy T3, T3P a T6 při rychlostech nad 45kph a tak dále. Možná, že by nakonec vyšlo najevo, že 14T ničí koleje míň.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2289
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 14:02:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem : pro np neotočné podvozky platí naprosto totéž. Prostě v danou chvíli byly k dispozici namalované a vyzkoušené vp neotočné podvozky. Cokoliv jiného (víc nebo méně np, víc nebo méně otočné) by vyžadovalo již zmíněné 4 komponenty.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1332
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 14:35:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki: Dobře, proč tedy nejsou otočné? Vychází mi, že stará dobrá RT6N vlastně dosud překonána nebyla a jen pár tramvají se jí vyrovná....?
A teď úplně laickej technickej dotaz - jakto, že to u autobusů již běžně jde?
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1069
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 14:42:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kaém: Teď nám postavili Vektru pro Cagiliari a ta má ty podvozky už nějak líp zbastlený takže RT6 už kralovat asi nebude...
Každý je šotouš, ale v jiné věci...
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 14:46:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jestliže nápravový tlak u T14 potažmo Anitry vychází výrazně vyšší, protože ta šalina má o podvozek, tedy 2 nápravy méně, je logické, že svršek bude víc zatížen a tudíž víc opotřebováván, a to hlavně v obloucích (kde se to bude násobit neotočnými podvozky, které budou kolej brousit podstatně větší boční silou). Laicky řečeno více "koleček" by zatížení rovnoměrněji rozložilo, tomu však brání ona modla nízkopodlažnosti. To není o hluku, ale o fyzice, byť je hluk rovněž fyzikální veličinou. Pořád si myslím, že strasbourgské bombardiery jsou nepřekonatelné.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2290
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 14:59:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem : protože vše pochází z matky Astry a zadání pro konstruktéry v roce 1996 znělo : ČKD má np tramvaj za 50 mega, my ji musíme udělat za polovinu.
Odpověď na "laický dotaz" by vyžadovala poměrně hodně času a prostoru, takže možná později.

Malý fotograf : podvozek na Cagliari je na rozchod 950mm, ale v principu se nemění nic na tom, že je neotočný.

Goldfinger : více koleček je hlavně o to více dražší, a protože tramvaje kupují politici, tak je to neprůchodné. V našich poměrech 50% np stačí, a to jde i s otočnými podvozky. Viz Vario LF3, kde ovšem tvrdím, že "spojením několika Dacií Logan limuzína nevznikne, ale levné to bude a substrátu to odveze dostatek".
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2084
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 15:26:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem a Jenki:
Vždyť se tu před asi tak rokem probíralo, proč nemůže mít tramvaj této koncepce otočné podvozky. Jenki tu dával dokonce odkaz na obrázek, který to krásně vystihl. Aby mohla mít tramvaj otočné podvozky, musel by být aspoň každý článek svázán s podvozkem. Při otočných podvozcích koncepce tramavjí Astra, Anitra, 14T by totiž mohlo dojít k tomuto:
 
Omlouvám se za grafickou stránku. Tak nějak si to Jenki kreslil, že jo?
Heky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 16:10:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Goldfinger: Říkáš-li, že pevné podvozek zatěžuje trať víc, musíš dodat, o kolik. O 0,5%, o 5%, o 50% nebo o 500%?
Nemyslíš, že je tato informace podstatná?
Bobek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 16:44:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Na otázku, proč to u autobusů běžně jde, mám laickou, nicméně prostou odpověď: rozchod
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 17:04:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Heky 1/2:
Také Vám neodpovím přímo, ale několika nepřímými způsoby. Bude to sice obecné, ale všem srozumitelné a snad i nezpochybnitelné. Ale ne nějaké papoškování.
Když najíždí libovolná historická dvounápravová tramvaj do oblouku, tak si v ní někdy stoupněte na přední plošinu. Při vyšší rychlosti ucítíte, jak to s Vámi na začátku oblouku "hodí". To proto, že celá tramvaj (skříň i podvozek) začne zatáčet najednou. Proto Amíci koncem 20. let přišli se zadáním vyššího komfortu vůči cestujícím (a potažmo i vůči tratím). Výsledkem bylo PCC (zadání se týkalo el. výzbroje, mechaniky, uspořádání interiéru). Astra a její nástupci není ničím jiným než dvěma až třemi dvounápravovými tramvajemi s trakčními schopnostmi stovnatelnými či lepšími než "téčka" a jejich kmotři PCC.
Takže buďto budete jezdit s Astrou do oblouků jako se starým vozem (a pak vztah kolo - kolejnice nebude tak dramatický) nebo jako s téčkem a pak se nedivme. A to při tomhle výkladu pomíjím vzpomínané nápravové tlaky, kde si minimálně můžu vydělit celkovou hmotnost obsazeného dvoutisícováku, té trojky nebo 14T a zaregistruju tu rostoucí tendenci.
Heky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 17:12:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že by?: Pochpitelně. Sice vycházíte z toho, že 14T má neotočné podvozky, což není zcela pravda, ale stále neodpovídáte na to, o kolik více 14T namáhá trať oproti t3/t6/kt8.
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 17:12:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Heky 2/2:

Při přechodu z dvounápr. tramvají na téčka VŠICHNI provozovatelé v ČSSR naříkali na větší nápr. tlaky a tratě postupně za nemalý peníz rekonstruovali, takže i to je kousek odpovědi.
Tratě, jaké stačily do 60. let, později už nevyhovovaly. Nyní přichází doba, že tratě, které dosud stačily, Astrám a jejím následnicím nestačí. Týká se to podloží, přechodnic na začátku oblouků a vzhledem k chodovým vlastnostem u neotočných podvozků i podélných a příčných nerovností.

A co se týče opotřebovávání kolejnic v oblouku, tak asi nejmodelovějším příkladem může být Olomouc. Při jejich kratičkých linkách 4 Astry z let 1998/9 znamenají úplné obsazení linky č. 1 Tato linka má sice oblouků málo, ale na Nové Ulici jede Astra na každém třetím spoji (linky 1, 4, 6) a v obloucích u hlavního nádraží od třídy Kosmonautů na každém druhém spoji (linky 1, 5/7). Tam se ptejte, jak často navařují nebo vyměňují oblouky a jestli v celé síti stejně nebo na astroidní trase více. A také se ptejte proč tam dříve jezdila linka č. 1 (Astry) na smyčce na Nové Ulici vnitřním obloukem a nyní vnějším (o větším poloměru) - že by to byly provozní zkušenosti? V Plzni, Mostě, Brně ani Ostravě nikde taková "hustota" provozu Aster není, takže si tyto zkušenosti "nakoupí" až později. Ale možná že už na něco v Mostě, Plzni nebo Ostravě přišli, protože nějak další Astry nekupují. Je to zmoudřením, nebo jenom tím, že jim došly peníze?
Brněnský přístup k tramvajím je škoda komentovat a o Praze se tu přeme již dlouho.
Heky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 17:16:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No jo, jenže Astra má podvozky přichycené poměrně natvdo, narozdíl od 14T...
A 14T zas neničí přímé tratě ani absencí tlumičů, ani kmitáním skříně.
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 17:25:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad zase Heky:
O KOLIK procent Vám v CZ NIKDO seriozně, tzn. s podporou dostatečně měřitelných a naměřených hodnot, neodpoví. Výrobce to netrápí, provozovatel to raději NECHCE vědět a nějaké státní výzkumné úkoly už v tomo státě neexistují.

Formou nějaké diplomky by teoreticky mohl někdo sledovat km proběhy vozů (porovnání T3 a jakákoliv variace Astry) mezi výměnami obručí. Obdobně lze sledovat intervaly mezi výměnami/navařováním konkrétních kolejových oblouků v době před Astrami a s nimi a pak to přepočítat na počty průjezdů. Ale na to musí příslušný DP chtít diplomantovi poskytnout údaje, že.
Proto se domnívám, že odpovědi podložené čísly, tabulkami a výpočty se nedočkáte. Obecně se v naší civilizaci přesných odpovědí nedočkáte. Proto lze sledovat alespoň tendence a trendy - a to je evidentní. Šetříme, proto Astry a spol. Astry a spol., tak se musíme VÍCE strarat o tratě. Howgh.
midar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.9.40
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 17:27:24   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jsou podvozky na Astře opravdu úplně na tvrdo? Někde jsem četl, že tam je 3% vůle. Např. u Trií 5%. Kdyžtak Jenki doplní. Jaká je vůle u 14T nevím.
Heky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 17:28:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, toto pochopitelně vím. Proto mne zaráží zdejší šílenství nad "pevnými podvozky" u 14T, když nikdo nemá v ruce žádná čísla, měření...
že by?
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 17:58:24   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak já se Vás, Heky, zeptám jinak. Shodli jsme se na tom, že relevantní údaje o ničení tratí neexistují a (snad) se shodujeme i na těch trendech. Můžeme se tedy shodnout i na tom, že tato cesta "Astrizace" v CZ z dlouhodobého hlediska není šťasná? Třeba tak nasměrujeme tuto debatu o kousek dále...

Myslím si, že liberečáci jsou dost zkušení praktici na to, že ví, co to je tu a tam vykolejit na výhybkách nedočištěných od sněhu. Umí posoudit jak rychle "natáhnou" téčko z5 do žlábků a co by je čekalo s Astrami a spol. Ostatně v Liberci také dost pečlivě sledují (nebo kdysi sledovali) počet km od výměny obručí/monobloků a asi mají přehled o tom co by je čekalo s nikoliv pevnými, ale s neotočnými podvozky (takto je to napsáno objektivněji, ne?).

Nechci tvrdit, že Liberec je náš vzor, ale dlouhodobý nedostatek prostředků je naučil postupovat neprošlapanými cestami: Plzeňská výzbroj, návrat tédvojek, politické okecání přerozchodování. To je jeden pragmatizmus za druhým a nějak tam nenacházím potřebu jít v obecných trendech. Asi jim zkušenost s RT-šrotkami stačila. Pořízení Astrálních tramvají do Liberce by pro mně byla rána v mém přesvědčení, že se chovají střízlivě.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1868
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 21:18:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dubův článek je logický, mohl být sepsán mnohem dříve, více fundovaněji a prezentován hlasitěji.

Nepochybně. Já asi taky umím ten přeložit článek metodou DoDo (dodělej doma) a oddělit tak zrno od plev a dát mu třebas 2 až 2- :-)))

Můj názor je ovšem takový, že takovýmhle textem se prostě kriket nehraje.

tím, že to nebylo vymyšleno v kanceláři, padá ego tamních pracovníků, takže to musí být zamítnuto už z principu.


Stejně tak dobře existuje i stejně hloupý apriorní postoj "kterej dement (nahoře, žijící z naší poctivé práce... )to vymyslel a my na dílně/servisu to víme přeci líp. Mimochodem - podle mého soudu tohle dost čiší právě z textu ing. Duba.
Izzy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 6-2005


Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 23:12:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Proste a jednosduse 14T je narychlo zbastlenej kram kterej stejnou hmotnost jako u KT8 ma rozlozenou pouze na 6 naprav...duvodem toho je pouze jedno misto pro kocarek/vozicek, 1,5 sedacky aby se co nejvice umele snizila obsaditelnost...proste nelze vzit 03T Astru/Anitru doplnit stredni clanek a zkratit clanky nesene...stredni clanek je namahan pomerne silne a proc si myslite ze Vektra 05T je jedina a posledni? Kvuli napravovym tlakum ktere nase soucasne trate proste nevydrzi...a ani zkraceni nesenych clanku napravove tlaky extremne nesnizi...secteno a podtrzeno triclankove 03T Astra/Anitra OK jak ohledne napravovych tlaku tak pomeru NP podlahy, usporadani interieru apod...ale 14T zbastlena na kolene na koncepci triclankoveho vozu OK rozhodne neni...a pouzitim 1,5 sedacek, co nejvetsiho zacpani interieru aby se tam veslo co nejmin lidi znamena predevsim minimalni pruchodnost vozu...proste 14T je naprosto slepa ulicka ktera mela skoncit tak jako 05T u prototypu...ukazalo se ze 05T napravove tlaky prevysuje a 14T plne nalozena lidmi take...takze to proste neni do CR vhodna tramvaj tot vse takze se konecne probudte nebot Skodovka nas nespasi a ono zname MY JSME VYROBILI MILIONY TRAMVAJI DO CELEHO SVETA - MY JSME TRAMVAJOVA VELMOC uz davno neplati...a pokud budou stale psana VR na miru skodovce tak jako jsou mnohdy VR psana na miru Karose tzn. nasim TRADICNIM vyrobcum nedockame se zadneho vyrazneho pokroku ktery je zapricinen zejmena konkurenci...

(Příspěvek byl editován uživatelem izzy.)
Chceš-li uskutečnit své sny, probuď se!
V_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 10-2005
Odesláno Čtvrtek, 14. září 2006 - 23:43:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

midar: Možnost natáčení podvozků se většinou udává ve °. Např. u Combina v původním provedení je to myslím necelý 1°, u vozů po rekonstrukci 1,8°. U té nové budapešťské tramvaje je možný výkyv 4,5°.
Co se týče účinku na trať záleží také na velikosti neodpružených hmot. To se týká hlavně pohonu. Některé nízkopodlažní tramvaje mají motory neodpružené (např. většina Citadisů).
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7307
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 15. září 2006 - 09:17:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Včera večer jsem Českým tramvajovým snem jel poprvé, z Jindřišské na Karlák, a dost nepříjemně mě překvapil styl jízdy - strašně prudké rozjezdy a brždění. To s tím jelo nějaké , nebo to jinak "nejde"? Bylo to opravdu hrozné, zvlášť na těch podélných sedačkách.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Radek31
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 15. září 2006 - 10:06:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

2 Mcbain - vím, kdo to včera večer měl a imho to opravdu asi je řidičem :-(

2 all - všichni tu mluvíte o 3 podvozkách jako strašné věci, ale uvědomte si, že tím odpadá 1 hoblování při každém průjezdu
takže když by se porovnalo KT a běžný HL prasácký průjezd obloukem, kdy to vezmou velkou rychlostí 4 podvozky a pak 14T se slušným řidičem a menší rychlostí (a jen 3 podvozky), dost možná by ten oblouk utrpěl víc kačenou
Magellan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.98.25
Odesláno Pátek, 15. září 2006 - 10:40:21   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak mi to nedá, spousta věcí tady je lehce mimo logiku nebo zamlžených:

Nápravové tlaky a počet podvozků
14T nepřesahuje tlakem ani na středním podvozku tramvajovou normu ani zadání dopravního podniku, které je tvrdší. Tramvaje stejné koncepce vyráběné v západní Evropě mají nápravové tlaky obecně ještě větší a je legrační si myslet, že by nás spasily.
Průjezd cca 40 tun pomocí tří nebo čtyř podvozků způsobuje pořád přibližně stejné opotřebení, pokud není překročena kritická mez určená vlastnostmi použitých materiálů.

McBain - cukání 9111
Proto se tak dlouho ladila 9112 - zejména kvůli komfortu jízdy, aby to tak necukalo i když za to bere velice těžká ruka

Otočnost podvozků a opotřebení
U 14T je 7 stupňů, odpruženě uloženo. Podvozek má velmi širokou bázi vypružení, velmi dobré chodové vlastnosti a relativně malé nevypružené hmoty.

Opotřebení kolejí versus neotočnost
Viděl jsem graf průběhu sil působících mezi kolejí a kolem při nájezdu do oblouku v závislosti na tom, do jaké míry je podvozek uložen částečně otočně. Pokud je podvozek natvrdo, je špička sil opravdu velmi vysoká. Při poddajnosti v míře 14T je síla o cca 50% vyšší než u otočného podvozku. Na 14T je navíc mazání okolků.

Podvozek a nízká podlaha
Podvozek 14T má motory uvnitř dvojkolí a proto se tam nevejde ta úzká ulička pod podestami jak je na jiných konstrukcích. Pominu-li použitelnost té úzké uličky a šplhání na sedáky nad ní (viz třeba kombíno), řešení s motory vně zvyšuje obvykle neodpruženou hmotu a je silně dražší. Dále s vnějšími motory s jejich prostorovým omezením nelze dosáhnout potřebné dynamiky vozidla podle zadání dpp.
Magellan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.98.25
Odesláno Pátek, 15. září 2006 - 10:43:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokračování - bylo to moc velké

Nehoda 9112
Už je k dispozici oficiální závěr šetření, kde se konstatovalo, že tramvaj při nehodě brzdila výborně. To, že brzdila, jak brzdila, zřejmě zachránilo život těm dvěma zraněným. Nechci rozebírat kde tedy příčina nehody byla, v tramvaji ale nebyla určitě. Jen si taky uvědomte, že drtivá většina (možná všechny) tramvají stavěných na západě v souladu s evropskými předpisy takhle z fyzikálních důvodů brzdit neumí a nemůže. Proto taky v Praze je 14T se všemi podvozky hnanými a brzděnými mechanikou a EDB.

Vlnění
14T se nevlní ani u rychlostí kolem 80km/h. Od toho jsou mezičlánkové tlumiče. Kdo tvrdí opak, jednoduše lže.

Profil kol
14T má profil kol tak jak je předepsáno, tedy Praha VM (není přesně kuželový, je to empiricky stanovený optimální profil).

Dodávky do Prahy
Co bude nebo nebude na konci roku nebudu věštit. Vím ale, že Škodovka zatím neporušila jakýkoliv svůj závazek vůči dpp ve smyslu dodávek roku 2006. Jednoduše se v Plzni vyrábí v současnosti tramvaje tří typů (kromě jiných věcí) a pro výrobu je jednodušší neskákat z jednoho na druhé.
Magellan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.98.25
Odesláno Pátek, 15. září 2006 - 11:03:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě k hvězdnému generálovi Dubovi:

V článku konstatuje skutečnosti, které se blíží (ale jen blíží) pravdě a mixuje hruštičky a jablíčka.

Následně z nich vyvozuje závěry a vlastní hodnocení, které jsou chybné.

Následně z chybných závěrů vyslovuje invektivy vůči svému zaměstnavateli a výrobci tramvaje.

Nezbývá než doufat, že ve svém žvanění a očerňování dobrého jména bude pokračovat čím dál tím silněji. Bude potom zajímavé sledovat, jaká je souvislost mezi svobodou slova a odpovědností za toto slovo.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 7314
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 15. září 2006 - 12:46:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Proto se tak dlouho ladila 9112 - zejména kvůli komfortu jízdy, aby to tak necukalo i když za to bere velice těžká ruka

Tak to doufám, že se vyladění podařilo. Včera to bylo opravdu otřesné.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 584
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 15. září 2006 - 15:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže za svůj názor,který jsem napsal budu potrestán?
Skoro jak za komunistů.No to jsme to dopracovali...
Milky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 15. září 2006 - 17:27:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Píše snad Dub pod nickem Akribius?

Je rozdíl prezentovat svůj názor v diskusi na nějakém fóru nebo učinit kategorické prohlášení pro média jako bývalý předseda odborů u DPP.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 585
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 15. září 2006 - 18:03:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To samozřejmě ne.Ale nejsem si jistý jestli ten článek byl pro media,zda v nich vyšel a zda nebyl napsán jen pro stránky Ospea.
Zatím na moje otázky nikdo neodpověděl-resp. dosti mlhavě a čísla žádná.
Magellan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.98.25
Odesláno Pátek, 15. září 2006 - 18:45:36   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Akribius:

když někdo napíše, že se mu něco (třeba design) nelíbí, je to jeho názor a nikdo jej nemůže napadat, ať už má pravdu nebo je mimo realitu.

Když ale někdo napíše, že někdo či něco MÁ nějaké vlastnosti, které daný člověk nebo daná věc NEMÁ (nebo naopak) a pokud tato informace znamená zhoršení situace člověka nebo věci, pak uveřejněním takových informací ohrožuje práva jiné osoby. A je úplně jedno, jestli je to v novinách nebo na stránkách ospea - je to prostě zveřejněno.

Svoboda slova znamená, že vlastní uveřejnění jakékoliv informace (kromě zákonem stanovených případů) je beztrestné. Neznamená ale, že tlučhuba nenese důsledky toho, že žvaní.
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 586
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 15. září 2006 - 19:14:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobře,pojďme na konkrétní čísla:
napsal magellan:
Nápravové tlaky a počet podvozků
14T nepřesahuje tlakem ani na středním podvozku tramvajovou normu ...
napsal Dub:
...odhaduji podvozkové zatížení (neznám přesné rozložení výzbroje) následovně:
1. náprava cca 98 kN
2. náprava cca 98 kN
3. náprava cca 110 kN
4. náprava cca 110 kN
5. náprava cca 93 kN
6. náprava cca 93 kN
A já bych chtěl vědět přesná čísla,předpokládám totiž,že magellan je ze Škodovky nebo k ní má hodně blízko.Zatím tu čísla nikde nejsou a Škodovka určitě nemá co skrývat.
V čem já osobně souhlasím s magellanem-je to můj osobní názor-je vlnění.14T se nevlní a netrpí bočním rozkmitem.Ovšem tramvaje T6 se už vypružují a některé jsem měl možnost po této úpravě vyzkoušet a boční rozkmit je opravdu vyeliminován.
Vše co jsem napsal je jen můj názor.}

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace