K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 11. 02. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 11. 02. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4701
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 03. února 2015 - 21:39:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Viribus Unitis:Vzhledem k
tomu, že Beroun, hlavní je vlastně díra do [zadnice], tak osobáky kromě školních spojů by končily v Karlštejně jako přípoj rychlíků.


Boblicku, než zase začneš plácat nesmysly, tak se těmi vlaky svez. A zjistíš, že osobáky i do a z Berouna jsou velmi solidně využity, čili obsazenost kolem 25 procent, ve špičce pracovních dnů i více. Ne každý má chuť jet autobusem a ne zdaleka každý to má na vlak tak daleko, aby pro něj byl lepší autobus. Proti autobusu hovoří třeba jen fakt, že čekat za mrazu na Butovicích či v Berouně až 15 minut ve frontě, jen aby si člověk sedl, není nic moc a já jsem se při svém dojíždění z Berouna do Prahy autobusu kvůli tomuto faktu vyhýbal, ač jsem to na vlak měl výrazně dál..... V tomhle je vlak nedostižný a všimlo si toho po nasazení elefantů hodně lidí. Jezdit dobrovolně obstarožním a špinavým žabotlamem kostitřasem se nechtělo dobrovolně nikomu, nedivím se tomu. Pokud bych si měl vybrat mezi žabotlamem a karosou řady 700, karosa řady 700 by byla jasnou volbou[wink].
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Středa, 04. února 2015 - 00:47:17    Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Na roční údržbu 200km dlouhé VRT budeš muset zrušit údržbu na 1300km +-200km regionálních tratí.

A ty peníze nějak okecat, že mají zůstat v SŽDC.

Co vše zrušíš? [happy]
Stunts
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.84.109
Odesláno Středa, 04. února 2015 - 01:28:22    Odkaz na tento příspěvek  

Jo a s Majkl007 se neshodnu. Naopak se shodnu s Viribusem na jeho variantě b), včetně návrhu na ty spěšňáky.

Tunel do Berouna má smysl. Narozdíl od ejpovického, tenhle tunel je skutečný přínos, obdoba podobného tunelu u Vídně - možnost jak snížit počet aut mířící z této strany do Prahy a zvednout význam celé řady dalších tratí (ne jen lokálky do Hrádku a jako bonus zhoršit lokálku do Radnice).

S tímto tunelem si veřejná doprava přestane hrát na přetahování lidí z busů do vlaků, ale zaskóruje proti autům. Ejpovický tunel je čistě hraní vláčků s busy, které dojíždí na tom, že spolehlivost vlaků je vedle busů nižší, protože je to fyzikální vlastnost železnice (vlak nemůže překážku jentak objet a prvky jako troleje spolehlivosti z principu také nepřidají) a udělat vlak stejně rychlý jako bus, je souboj čistě o pohodlí vs. spolehlivost. Kdo co preferuje víc (dle druhu cesty), to si vybere. Rozhodně, když je vlak někde nastejno či o 10 min dříve, tak to není zásadní rána autobusům.*

(Pro idioty co zmíní Praha-Pardubice: Samozřejmě existuje určitá setrvačnost na trhu. Pokud busy někam nikdy nejezdily, tak není divu, že s nimi nikdo netouží rozjet podnikání na vlastní triko v takové relaci, když proti němu stojí obří marketing a obecné povědomí že se tahle trasa se jezdí vlakem. Takže příklad P-P neuznávám. To je výjimka potvrzující pravidlo.)

A v Berouně by konečně měla smysl pořádná MHD navážející k nádraží. (a využití MHD by stouplo... ono, když bude vlak o tolik rychlejí než auto v centru Prahy u metra, tak kvůli ušetření dalších 5-10 min si spoustu lidí rozmyslí jet k nádraží autem a přijít o parkovací místo před domem... což je přínos jak pro Beroun - méně aut, menší ztráta MHD, tak pro ty lidi - menší nervy, že přijdou zbytečně o parkování, ušetření času při cestě např. do práce)

A připomínám - nezapomínejme, že železnice je schopná dovézt lidi z Berouna nejen na Smíchov a Hlavák, ale i téměř na Budějovickou/Pankrác (kvanta pracovních míst) - postavila se zastávka Kaczeroff s dlouhým peronem a chystá se metro D. Busy by se tak zaměřily na západní část Prahy, kam už se to vlak+metro nevyplatí (cca Nové Butovice-Zličín, Radlická ještě ujde kombinací vrt+metro).


*Na lokálkách, kde vlak i bus mají i bez investic stejné jízdní doby, má smysl dát lidem na výběr co chtějí (spolehlivost busů či pohodlí vlaků). Nic nás to dodatečně nestojí. Pokud nemusíme šetřit, tak ty peníze už v systému jsou. Ale nemá smysl investovat miliardy do toho, aby se jen docílilo srovnání stavů (busy už neměly tolik navrch) a lidé si konečně mohli vybrat mezi vlakem a busem. Ostatně na tomhle dojel návrh trati do Liberce - čisté srovnání stavů vyšlo jako brutálně neekonomické.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4703
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 04. února 2015 - 05:46:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stunts:Na roční údržbu 200km dlouhé VRT budeš muset zrušit údržbu na 1300km +-200km regionálních tratí.



Jediná stavba VRT, která by měla smysl a kvůli které ať klidně padnou nějaké lokálky, je VRT Praha - Brno. V ostatních případech VRT smysl nemá, je potřeba se zaměřit na tratě s v max 200 km/h, které by byly využity i pro nákladní dopravu, některé chybí úplně Plzeň - Domažlice - FiW, Praha - Liberec, atd.


Na lokálkách, kde vlak i bus mají i bez investic stejné jízdní doby, má smysl dát lidem na výběr co chtějí (spolehlivost busů či pohodlí vlaků). Nic nás to dodatečně nestojí. Pokud nemusíme šetřit, tak ty peníze už v systému jsou.

A proto budeme provozovat drážní dopravu i tam, kde lidi v dostatčném množství nebydlí, bydlet už nikdy nejspíš nebudou, nebo mají na vlak příliš daleko a budeme s oblibou vozit vzduch. Jak prosté a jednoduché - viz třeba Dušomírův provoz okolo Chornic[biggrin]. Připomínám smutný fakt, že ješitný blbec Dušomír zkurvil třeba provoz na trati Hlinsko - Pardubice, kde se mu podařilo zrušit spěšňáky a trať zcela roztaktovat[crazy].

Ale nemá smysl investovat miliardy do toho, aby se jen docílilo srovnání stavů (busy už neměly tolik navrch) a lidé si konečně mohli vybrat mezi vlakem a busem. Ostatně na tomhle dojel návrh trati do Liberce - čisté srovnání stavů vyšlo jako brutálně neekonomické.

Když si nějaký trubka si myslel, že je lepší na nákladní dopravu se vykálet a osobní vše spasí. Nespasila a dopadlo to tak, jak to dopadlo. Setrvačnost neohlížení se na potřeby nákladní dopravy jede dodnes.

A jak jsem psal k ejpovické přeložce, což ovšem různí elementi Stuntsova typu nejsou schopni pochopit, rekonstrukce stávající trati přes Chrást by nejspíš vyšla dráž, než o 6 km kratší varianta s ejpovickou přeložkou. Těch 6 km navíc současné trati by se totiž muselo také rekonstruovat a rekonstrukce nádraží Chrást by i při redukci počtu kolejí nevyšla zrovna nejlevněji, zejména výhybky za hubičku nejsou, určitě by zde musely vyrůst alespoň dvě ostrovní nástupiště. Zabezpečovací zařízení pro stanici by také nepatřilo k nelevnější položce.....
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8909
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 04. února 2015 - 08:34:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono se do Berouna jezdí osobákama i od Řevnic. Z Takovýho Karlštejna ba Srbska by to busem ani nebylo použitelný...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4852
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 04. února 2015 - 08:41:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram:
V ostatních případech VRT smysl nemá, je potřeba se zaměřit na tratě s v max 200 km/h, které by byly využity i pro nákladní dopravu
Nepřeháněj s tou paušalizací. [wink] Z Prahy do Lovosic nebo z Přerova na sever není důvod k tomu stavět RS "jen" na 200 km/hod, zvlášť v situaci, kdy pro nákladní dopravu zůstanou stávající trati a s ohledem na rozsah regionálky na nich budou vyhovující. To, že se tam na začátek bude jezdit se secondhandovými RIC200 a tento stav může trvat klidně jednu generaci, to už je jiný příběh.

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4705
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 04. února 2015 - 09:45:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Má smysl z Přerova na sever vůbec něco stavět krom dalších dvou kolejí na současné trati mezi Prosenicemi a Hranicemi na Moravě???

A mezi Prahou a Lovosicemi bych také nic zatím nestavěl, když je na s.r.a.č.k.y. trať 072. Zaměřil bych se spíš tímto směrem, protože pak se uvolní i trať 090[wink].
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4854
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 04. února 2015 - 10:15:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram:
Má smysl z Přerova na sever vůbec něco stavět krom dalších dvou kolejí na současné trati mezi Prosenicemi a Hranicemi na Moravě???

Hlavně ne čtyřkolejku ve stávající pomalé stopě, ona druhá dvojkolejka (http://www.mapy.cz/s/fEbk) zase není v tebou zmíněném úseku tak technicky náročná, aby mělo cenu rezignovat na rychlost. To už je lepší nechat ty osobáky zajít na úbytě a něčím rychlejším zastavit v Lipníku. Zrychlit spojení z Ostravy do celé republiky rozhodně smysl. Ona R35 začně postupně přibývat, podobně jistou roli sehraje dokončení D1 kolem Přerova.

A mezi Prahou a Lovosicemi bych také nic zatím nestavěl, když je na s.r.a.č.k.y. trať 072. Zaměřil bych se spíš tímto směrem, protože pak se uvolní i trať 090

TEN-T Core Network a povinnost dokončit stavbu do roku 2030. [wink] Peníze budou, jen se to musí podařit připravit řekněme do roku 2025, což je vzhledem k běžným dobám přípravy novostaveb silnic a dálnic v českých zemích reálné. Tím nerozporuju, že je třeba dát do pořádku 072, ale ono je to vzhledem k odbočce z RS do Neratovic (snad ji tam někdo postaví) spojené nádobí. A na to dát 072 do pořádku by snad 10 let mělo stačit. Až se otevře D8, tak je třeba pro konkurenceschopnost železnice jezdit z Prahy do ÚnL za nějakých 45 minut a do Teplic a Děčína pod 60 minut. Takže postavit. Je to relativně krátký (zhruba jako Tábor - Benešov) a kilometricky to zásadně zkracuje stávající trať. A pražskej uzel to narozdíl od VRT do Brna vydejchá bez NS2.

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3443
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 04. února 2015 - 18:36:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram:To Hlinsko - Pardubice hodně zamrzí[uhoh] A návazná bus doprava na 238 se pod Dušofanatikem i KU Vysočina zlepšovat asi taky moc(popř.vůbec) nebude...
No, ale hlavní je jezdit dušofonem do stanice Duchů, tedy do Chornice, jsem to splet...
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 05. února 2015 - 09:00:51    Odkaz na tento příspěvek  

A helemese, Jan Čůra si hraje často na svatého, všechny kolem kritizuje z korupce a klientelismu, a přitom...

http://ekonomika.idnes.cz/regiojet-a-finta-s-kompenzacemi-d3e-/ek o-doprava.aspx?c=A150204_223027_eko-doprava_neh
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 117
Registrován: 1-2014
Odesláno Čtvrtek, 05. února 2015 - 09:51:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl, Bram:

Na sever od Přerova má smysl postavit VRT určitě po Hranice n/M nebo až po Polom, pokud bude postavena nová spojka na ValMez.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4857
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 05. února 2015 - 09:59:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Portáš:
VRT severně od Hranic má vést podél D1. Podívejte se na tu mapu odkazovanou v mém příspěvku výše. Ta mnou naznačená trasa by měla relativně přesně odpovídat tomu, co je zaneseno v ZÚR obou krajů a je na ni zpracována Územně technická studie.

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Čtvrtek, 05. února 2015 - 17:54:45    Odkaz na tento příspěvek  

ad Zzz : platí tarif dopravního svazu Nürnberg ... jako jinde v Německu, bez ohledu na to, kdo tam jezdí ...
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3444
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 05. února 2015 - 19:42:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ: Dík...
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3445
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 05. února 2015 - 19:45:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

placebo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.221.50
Odesláno Pátek, 06. února 2015 - 12:45:00    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Zzz : A taky tam budou platit nabídky DB , tak jako jinde, tady např. Bayernticket + SWT a bez ohledu na to kdo tam jezdí.
Také pro nás může být poučné , že v SRN jde koupit na e shopu DB Sparpreisy
kde jsou různí dopravci. Např. Zittau - Hamburg za 29 eur. ( Zittau - Dresden Trilex , dále DB ) a jde to i přes Cottbus s Odegem. Ale u nás to je technicky složité...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11551
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 06. února 2015 - 13:24:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U nás především v dotované příměstské nebo meziregionální dopravě dosud žádný jiný dopravce než ČD, a. s., nejezdí (O. K., nejblíže té "příměstskosti" je asi Trilex u Liberce).
A i někteří "neČD" dopravci u nás některé síťové jízdenky uznávají či přímo vydávají, že.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Prochor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 6-2004
Odesláno Sobota, 07. února 2015 - 21:54:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba to sem nepatří. Chci se poptat, nebude se konečně něco dít s tratí Praha-Liberec? Vždyť je to neskutečná ostuda. Tady se řeší vysokorychlostní tratě, ale že spojení Prahy s pátým největším městem v ČR je na úrovni středověku, nikdo neřeší. Děkuji.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11509
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 07. února 2015 - 21:59:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prochor: Třeba to sem nepatří.
Skutečně nepatří.

Chci se poptat, nebude se konečně něco dít s tratí Praha-Liberec?
Nebude.
Petr Tenzor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.194.215.246
Odesláno Neděle, 08. února 2015 - 12:19:47    Odkaz na tento příspěvek  

Tak nevím, nefunguje vyhledávání nebo je to opravdu tak, že první přímý vlak z Brna do Vídně jede až 9:21? 8:21 jede vlak s 3min přestupem na rychlík v Břeclavi (při přístupu SŽDC co poslední dobou předvádí nejspíš při případném zpoždění EC rychlík odveze vzduch). A před 8:21 nejede vůbec nic.
O ČD si asi nikdo nedělá žádné iluze, ale tohle mi přijde jako opravdu velká neschopnost zajistit aspoň základní spojení na hodně využívané trase mezi blízkými velkými městy..
I když, abych byl upřímný, soukromníci by po takové očividně díře v poptávce také měli skočit.. na druhou stranu nevím jaké reálné klacky jim u mezinárodního spojení mohou házet pod nohy.
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2493
Registrován: 9-2007

Odesláno Neděle, 08. února 2015 - 12:39:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Tenzor: Tohle téma se už tady řešilo a bylo uzavřeno s tím, že to vlastně stačí. A kdo chce jet dřív, má tady žlutobus. [crazy] A přitom to je škoda, být větší propagace, tak by ty vlaky určitě využívány byly. Líbí se mi třeba propagace u ÖBB. Reklamy i v televizi a mimo nádraží. ČD byly v televizi někdy snad v 90. letech a mimo nádraží moc na propagaci Českých Drah nenarazím. A přitom to je škoda, ten přepravní potenciál tam být musí...

NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 430
Registrován: 4-2009
Odesláno Neděle, 08. února 2015 - 12:44:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

->Petr Tenzor
po takové očividně díře v poptávce
Myslet si, že je to díra v poptávce, ještě neznamená, že tam nějaká poptávka je. V případě některých lokalit je to spíš pouze a jen ta díra, ale poptávka nikde. Což netvrdím, že je případ Brna a Vídně. Vídeňáků bych se tím nechtěl dotknout
Obecně mnozí trpí iluzorní představou, že poptávka je, spojení musí být zajištěno a když si ho vyřvou, tak najednou si vzala poptávka dovolenou.

V případě ranního spojení do Rakouska není ovšem problém v poptávce, ale v nezájmu na rakouské straně něco objednávat.
V.
ee
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.47.234
Odesláno Neděle, 08. února 2015 - 12:55:58    Odkaz na tento příspěvek  

A nevyšlo by levněji a provozně výhodněji místo současného modelu tu Radničku bezůvraťově prtáhnout chrástem do Doubravky, jen zastávky, žádné stanice? stanice ejpovice by se nestavěla, místo ní by vznikla stanice doubravka. V chrástu jenzastávka, případně dvě zastávky.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6562
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 08. února 2015 - 13:51:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O ČD si asi nikdo nedělá žádné iluze, ... neschopnost zajistit aspoň základní spojení... mezi blízkými velkými městy.
Proč to nejezdí ÖBB, když je to tak lukrativní? Nebo kterýkoliv jiný dopravce?

ČD byly v televizi někdy snad v 90. letech a mimo nádraží moc na propagaci Českých Drah nenarazím.
A když ano, tak je zde i v novinách plno kraválu,jak to, že ze peníze daňových poplatníhků se blbbórdují zbytečné věci.[wink][crazy]
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5349
Registrován: 2-2006

Odesláno Neděle, 08. února 2015 - 15:01:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Tenzor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.194.215.246
Odesláno Neděle, 08. února 2015 - 16:32:27    Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, proč to nejezdí ÖBB, zřejmě proto, že se u nás obecně dlouhodobě skoro vůbec neangažují.
Každopádně by mě zajímalo, v čem spočívá lukrativita spojení v 9:21 oproti klasickému kolem půl osmé.
O tom, že z Brna (resp. i z Prahy) do Vídně jezdí hromada lidi asi nemusíme polemizovat, že? To opravdu není spojení do Horní Dolní.
Říkal jsem si, jak je super, že už je hlavní vídeňské nádraží otevřené.. a ono jaksi nejsou vlaky.
Žlutý bus je "překvapivě" týden před odjezdem už plný, takže asi jediná možnost jet tam autem nebo den předem. V roce 2015 [coze]
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 607
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 08. února 2015 - 17:03:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Tenzor: To je jednoduché - Rakousko dálkové vlaky mezi Vídní a státní hranicí u Břeclavi nedotuje. Takže ze strany ÖBB je logicky zájem vést vlaky jen v těch "zajímavých" časech. No a bohužel prostě o vlak v 8 z Břeclavi nemají zájem (s čímž Češi těžko něco udělají, neboť až do Břeclavi ten vlak - Ex 571 - jede).

Věřte mi, že pokud by některý dopravce spatřoval v takovém spoji výjimečný potenciál, tak by ten spoj zavedl.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1032
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 08. února 2015 - 18:01:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O tom, že z Brna (resp. i z Prahy) do Vídně jezdí hromada lidi asi nemusíme polemizovat, že?

Z Brna? V Brně je nějaký významnější počet firem či snad turistů? Jinak z Prahy ranní spojení existuje, v 6:42. A ve 4:42 by vám stejně skoro nikdo nejel, to je masochismus, ten vlak ČD vezou jen proto, že to mají proplacené od MD.

Žlutý bus je "překvapivě" týden před odjezdem už plný

No a teď ještě, zda ÖBB zajímá takto nízký počet cestujících (1-2 busy, z toho mála ještě část přímo na letiště, což vlak nepodchytí), navíc specifické klientely, ze které se moc tržeb nezíská. Vést vlak po Rakousku je poněkud dražší, než bus s českým řidičem.
Zajímavá klientela jsou business cestující a movitější (zejména asijští) turisté. Ale ti jedou spíše ráno (a ne příliš brzo ráno) do Prahy a večer zpět.

takže asi jediná možnost jet tam autem nebo den předem.

Jako životaschopnou možnost vidím akorát protáhnout víc osobáků z Bernhardsthalu do Břeclavi. To by nemuselo stát skoro nic, nějaké ranní spojení by tím vzniklo a jízda po Rakousku je dotovaná.
Petr Tenzor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.194.215.246
Odesláno Neděle, 08. února 2015 - 18:51:35    Odkaz na tento příspěvek  

Ne, všech 400 000 obyvatel Brna se zabývá jen zemědělstvím a nikdy nebylo za hranicemi města, pardon, vesnice.. [crazy]
Já do Vídně dřív vlakem přece jen párkrát jel, takže o 1 autobusu mi nevykládejte, není to pravda a také tam bylo poměrně dost masochistů z Prahy. Silně pochybuju že ve vlaku 9:21 pojede aspoň srovnatelný počet lidí, ten čas příjezdu je na dvě věci.
Jinými slovy, ta menšina lidí, co by využila vlak, prostě pojede autem, protože jinou možnost nemá. Hlavně že se hodně mluví (zvlášť v Rakousku) o ekologii.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11566
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 08. února 2015 - 19:18:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně že v těch "fujfuj" 4:42 h ten vlak pořád jezdí; "jen" se zrušila ta část projížděná až mezi 8. a 9. hodinou.
Nejednou jsem tím vlakem (v letech 2011 - 2013) mezi Brnem a Vídní jel a z hlediska obsazenosti mi přišel stejný jako plusmínus všechny denní EC jedoucí mezi Břeclaví a Vídní.
Samozřejmě si nemyslím, že jeho zrušení je vina ČD/MD.
Ale podobně slušně zaplněný jezdil (přinejmenším v letním období) i Excelsior a taky to bylo jedno, že.

Je milé s odstupem času zjistit, že můj odhad na to, jak bude vypadat jistá nově plánovaná provozní situace, byl před 7 měsíci přesný. [happy]

"Nejlepší" však je návrh Os 4839, který má ujet 23 km ze Zastávky do Brna za 54 (!) minut. [happy]
Zjevně jde o důsledek zavedení těch posilových "Sp"-244 (má-li z Brna hl. n. v S:23 h odjet "Sp"-244, tak protijedoucí vlak nemůže - v případě, kdy po tzv. břeclavské koleji jede souběžně jiný vlak - dojet do Brna hl. n. dříve než v S:33 h, a to už je v případě Os 4839 pozdě, protože o 2 minuty později "chce" do Brna hl. n. přijet R 665.

Těším se na setkávání tří vlaků (Os 4838, Os 4839, R 665) v 16:24 h v žst. Střelice. To bude jistě "oblíbená" situace pro nádražáky z provozu (rychlík jedoucí na obou zhlavích do odbočky; křižování Os 4838 s Os 4839 patrně na opačných kolejích než obvykle, totiž Os v lichém směru na 1. koleji od budovy, zatímco Os v sudém směru na 2. koleji od budovy, což ale znamená kolizi vlakových cest Os 4838 a R 665 na brněnském zhlaví žst. Střelice...). [happy]


Jak dokládá toto video, tak skutečně se v těch 16:24 h proplétají vlaky v žst. Střelice takříkajíc "vzájemně křížem mezi sebou".
A vůbec - proč se ten Os 4839 (který tam najednou tolik překáží) nezruší? O 15 minut dříve jede stejným směrem jiný Os a beztak v tom Os 4839 nejezdívá více než 5 - 10 lidí.

S přihlédnutím k argumentu o "5 - 10 cestujících" byla seškrtána i většina "Os" vlaků v úseku Bernhardsthal - Břeclav, že?
Přesto (nebo právě proto), že tyto vlaky jsou - na rozdíl od EC/RJ - dotované. [happy]

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Viribus Unitis
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.112.86.227
Odesláno Neděle, 08. února 2015 - 21:06:38    Odkaz na tento příspěvek  

Petr Tenzor:
Z Brna do Vídně nejede jen SA v 6:20, ale i Tourbus (a ten v Brně začíná) v 7:30 a v 9:30 je v centru Vídně a místenku bez problémů koupíte přes net.
Pravda, pokud jste šotoušek, tak to holt není [masinka][nene].
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3323
Registrován: 3-2010

Odesláno Pondělí, 09. února 2015 - 07:47:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ee: určitou logiku by to mělo, ale je třeba brát v úvahu i frekvenci z "Radnické" směr Rokycany... O výhybně Ejpovice si myslím své, obzvláště, když na plzeňském zhlaví je na 4.SK osmdesátková spojka a na druhém padesátková.
anti V.U.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.189.12.169
Odesláno Pondělí, 09. února 2015 - 08:18:50    Odkaz na tento příspěvek  

ad Viribus Unitis:Hele ty přiblblej autobusáku, budeš to tu plevelit všude těma urážkama železničních fandů?[angry]Táhni na ČESMRAD[angry]
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 431
Registrován: 4-2009
Odesláno Pondělí, 09. února 2015 - 09:28:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

->anti V.U.
Co je?! Dyť má pravdu:
http://jizdnirady.idnes.cz/vlakyautobusymhdvse/spojeni/?date=10.0 2.2015&time=4%3a00&f=Brno&t=Wien&fc=1&tc=1&submit=true
Jediné použitelné jsou tuty busy. Když vynechám ty nesmyslný, tak po přímých busech se mi ještě líbí ten osobák úplně ráno a pak ten přestup ve Znojmě. To mi přijde jako dost dobré šoto [happy]
V.

Edit: Úplně bych zapomněl. Jsem železniční fanda a neuráží mě to.

(Příspěvek byl editován uživatelem Venca_M.)
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 931
Registrován: 5-2003

Odesláno Pondělí, 09. února 2015 - 12:13:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To mě fascinuje, jak lidi, kteří společnosti nikdy ničím nepřispěli, chtějí nahradit autobus, který si na sebe vydělá vlakem, který bude potřeba dotovat...
Utrácení cizích peněz, to by vám šlo... [sad]
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11575
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 09. února 2015 - 12:18:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To mě fascinuje, jak lidi, kteří společnosti nikdy ničím nepřispěli, chtějí nahradit autobus, který si na sebe vydělá vlakem, který bude potřeba dotovat...

Jakou dotaci máte na mysli? [coze]
Dotaci ušetřenou zrušením v úseku Břeclav - Břeclav (Gr.)? [crazy]
(jestli vůbec v tomto úseku byl ten vlak dotovaný)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 933
Registrován: 5-2003

Odesláno Pondělí, 09. února 2015 - 12:35:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Který vlak mezi Brnem a Vídní je nedotovaný? Jen ty nákladní...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11578
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 09. února 2015 - 12:40:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a který že vlak mezi Brnem a Břeclaví byl zrušen? [crazy]
Takže z českého pohledu jde o úsporu leda tak v úseku Břeclav - Břeclav Gr.

O to prázdnější však ten ranní EC mezi Brnem a Břeclaví je, tzn. z českého pohledu se ekonomická bilance tím zrušením rakouské části tohoto spoje naopak zhoršila.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 934
Registrován: 5-2003

Odesláno Pondělí, 09. února 2015 - 12:53:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže prázdný vlak, to je šotoušův sen, že. Ještě musí mít stahovací okna a být tažený beztlumičovou Bardotkou... [biggrin]
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8921
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 09. února 2015 - 13:03:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No spíš je tu takovej sen busšotoušů že ve 21. století budou cestující nadšeně drncat pár hodin v nějakejch místních busech s přestupama někde na mezi nebo s minutovým přestupem kdesi na aut. stan kde netušej kam maj sprintovat (pokud tedy přípoj počká protože před nima jel chvíli hovnocuc co nešel předjet nebo jen dvěma babkám "Pnějak nešla načíst karta" a tak maj +3).

O tarifních nabídkách "pokaždý jinudy a jinak" nemluvě.
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 935
Registrován: 5-2003

Odesláno Pondělí, 09. února 2015 - 13:15:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co je sen nevím. Realita je, že ty busy do Vídně jezděj plný. Skoro plný až úplně plný...
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1296
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 09. února 2015 - 13:44:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se podívám v eshopu na Brno - Flughafen Wien jízdenku, tak vidím s IN25 za 256kč v RJ+ICE, to rozhodně není špatné, jen o tom asi moc lidi neví.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11580
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 09. února 2015 - 14:09:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže prázdný vlak, to je šotoušův sen, že. Ještě musí mít stahovací okna a být tažený beztlumičovou Bardotkou... [biggrin]
To už je ovšem (vztaženo k diskutovanému tématu) argumentace mimo mísu, stejně jako v tomto ohledu argumentace nadšeně drncat pár hodin v nějakejch místních busech s přestupama někde na mezi nebo s minutovým přestupem kdesi na aut. stan kde netušej kam maj sprintovat .

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1033
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 09. února 2015 - 15:48:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě mě napadlo toto spojení, které lze zavést za řádově desetikoruny, stačí zavést zastavení EC Petrov v Devínské Nové Vsi.

Brno hl.n. 6:21 Vlak 271 Petrov
Devínská Nová Ves 7:39
Devínska N.Ves 7:56 Vlak REx 2509
Wien Hbf 8:49
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 937
Registrován: 5-2003

Odesláno Pondělí, 09. února 2015 - 16:16:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Uznávám, argumentoval jsem mimo mísu....
Pilatus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1543
Registrován: 8-2007
Odesláno Pondělí, 09. února 2015 - 20:24:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: Nevěš hlavu, on se najde nějakej důvod "proč to nejde". U ČD se s tím setkávám stále. Bohužel.

Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4293
Registrován: 8-2006
Odesláno Pondělí, 09. února 2015 - 21:40:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Případné zastavování v DNV je snad věcí ZSSK, ne? Nebo jak mohou ČD zařídit zastavování Petrova v DNV? Z Brna je od 6:21 hodinový takt rychlých spojů na Břeclav a to je asi maximum, co může být. Že nemá rakušák přípoj na Vídeň je vina ČD? Že EC271 nezastavuje ve slovenské stanici je vina ČD? Koukám, nebýt ČD, tak by si někteří museli třídního nepřítele vyrobit.[crazy]
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4621
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 09. února 2015 - 22:06:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: No keď sa zamyslím nad parametrami toho spojenia, tak sa mi natíska otázka, aký to má význam. Šak to je ešte pomalšie jek ten Tourbus...
Priapos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 573
Registrován: 10-2012
Odesláno Úterý, 10. února 2015 - 00:00:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan, Asdf:

Jízdenka by byla drahá, skoro nikdo by za takové peníze takto nejel. Takových podobných hloupých nápadů se tu objevuje mnoho.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1034
Registrován: 12-2003
Odesláno Úterý, 10. února 2015 - 00:20:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážně? Podle http://jizdenka.idos.cz/IT.aspx je to naopak tamtudy levnější.
Brno-Wien Kč 659,-
Brno-Devinska Nova Ves Kč 258,-
Devinska Nova Ves-Wien 358,-
dvx
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.211.193
Odesláno Úterý, 10. února 2015 - 06:34:11    Odkaz na tento příspěvek  

Turista: Eshop Vám nic neříká? Stačí nákup i 3 dny před odjezdem.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1297
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 10. února 2015 - 08:20:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dvx, Turista: Můžete to koupit až na letiště, Včasné jízdenky Evropa teď jsou podle kilometrových pásem, ne na konkrétní stanice.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1035
Registrován: 12-2003
Odesláno Úterý, 10. února 2015 - 09:20:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dvx: ale to není cesta do Vídně "na devátou"
vaclav81
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.199.129
Odesláno Úterý, 10. února 2015 - 13:37:20    Odkaz na tento příspěvek  

turista:
pokud budu chtit usetrit a/nebo byt ve Vidni na 9, nemusim vymyslet kraviny a muzu byt tam za 1:50 a 210 Kč. Zavedeni, zastaveni a rozjed urcite nestoji desetikoruny, a zavadet toto abych mohl jet za 606 misto 659, kdyz muzu jet za 210 toto asi ani nepotrebuje komentar. Na K-r se clovek vzdycky dobre pobavi :-)
Wienna
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.189.12.169
Odesláno Úterý, 10. února 2015 - 14:18:53    Odkaz na tento příspěvek  

Na jízdenku Brno-Vídeň za 659 se každej leda tak....
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9929
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 10. února 2015 - 18:49:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan:
[ok]

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11588
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 11. února 2015 - 10:14:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Především je to "řešení" se zastavováním v DNV a přestupem na vlak do Vídně nesystémové.

Jednou existuje rychlejší a kratší trasa, tak má být provoz na této trase zajišťován dostatečně kvalitně (čímž nejsou v tomto případě myšleny nějaké "vlakodromy", ale prostě a jednoduše stav odpovídající přinejhorším roku 2014).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4859
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 11. února 2015 - 10:28:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A není to tak, že se Ostrava dočkala zlepšení (do Vídně na desátou na sedačku denně) a Brno zhoršení, zatímco počet rychlých vlaků Břeclav - Vídeň zůstal zachován?

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4628
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 11. února 2015 - 10:41:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Zhoršenia sa dočkali všetci, páč prvý vlak chodí o hodinu neskôr než chodil (Mahler jazdil z Brna 7:22).
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4860
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 11. února 2015 - 10:58:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tím jste mi ale neodpověděl na otázku, zda ÖBB zachovaly počet rychlých vlaků metzi Břeclaví a Vídní. Já to nepočítal, ale můj prvotní dojem je, že ano.

Pokud bylo zadání na rakouské straně nenavyšovat počty vlaků a zároveň stavět JŘ pro railjety tak, aby se systematciky protrasovalo z Břeclavi do Grazu (= minimální pobyty či manipulace ve Vídni), tak vzniklo to, co vzniklo. Jinak to taky nechápu.

A ačkoliv to považuju z hlediska EC linky za nesystémové, dovolil bych si nahodit ještě jiný nápad: Zastavit tyto vlaky v Gänserndorfu (= přestup na vlaky jedoucí po Stammstrecke) a v úseku mezi Vídní a Gänserndorfem je zaintegrovat. A prostředky získané od objednatele za integraci použít na doplnění taktu rychlých vlaků - ranní pár Břeclav - Vídeň (v Břeclavi kolem osmé) a případně k protažení dalších párů od/do Ostravy.

Indivisibiliter ac inseparabiliter