K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 16. 08. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 16. 08. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9512
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 17:40:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ta 070 mi neprijde o tolik hur trasovana nez treba Schweindorf-Nurnberk. Kde to klopidla kulej i 160. Tak mi ambice "aspon kilo" prijde trosku nizka...
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 507
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 17:56:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto pospíšil: Opravdu si myslíte, že by na trase Přelouč - Praha cestující přestupovali z Os na R v Kolíně? Na to je jednoduchá odpověď - část lidí [auto], část lidí by přestala dojíždět/musela by se přestěhovat a část lidí by to snesla (odhadl bych to tak na třetiny). Jestli chceme ty lidi vozit [masinka], tak tam ten R prostě musí stavět.

Možná byste změnil názor, kdybyste věděl, kolik lidí v Přelouči na Prahu nastupuje. Lze to směle srovnávat s Chocní a Ústím, takže jestli máte pocit, že je MD zařadilo na stejnou úroveň, tak já mám pocit, že je to tak správně. Naopak byla svým způsobem křivda, že v Přelouči rychlíky nestavěly dříve.I když na druhou stranu když ještě nebyl koridor, tak by z Přelouče stejně o denní dojížďce nebylo.

Abyste mě nechytal za slovo: Samozřejmě třeba v neděli odpoledne nastupuje v Chocni a Ústí víc lidí do Prahy, než v Přelouči, což je ale dáno tím, že z Přelouče se jedná především o denní dojížďku, kdežto z Chocně a Ústí + přípojných tratí o týdenní. Obdobně v pátek odpoledne zpět.

Mírného zvýšení počtu cestujích v Přelouči by se dalo ještě dosáhnout, kdyby lokálka z Heřmaňáku navazovala lépe na Prahu (v současnosti navazuje spíše na Pardubice, což je vzhledem k četnosti busů Heřmaňák-Pardubice poněkud trapné).

V tom srovnávání Turnova s Přeloučí chyběla jedna zásadní věc: z Přelouče je „to rychlé" do Prahy dráha a z Turnova silnice. Zatímco po silnici (rozuměj:z Turnova) si rychlé spojení může každý člověk zajistit sám svým vozem, po železnici(tj. z Přelouče) to tak nějak nejde.
Tj. chceme-li umožnit lidem z Přelouče rozumné dojíždění do Prahy, umí to jedině vlak.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1180
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 18:06:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BoH:
A co do dnešní objednávky zahrnujete za náklady?
Druhá nápověda: Kolik peněz stál stav, kdy MD objednávalo linku do Ostravy, ve srovnání se SQ, kdy "volný trh nic nestojí"...??

Ale jistě, kompenzace za studenty je přece jiný penězostrom...

Rosťav:
Podle měřítka Přelouč by se dalo zastavovat v dalších místech a fakticky tak udělat z pseudorychlíků opravdové "regionalexpresy", už jsem o tom psal... Mně chybí především koncepce a jasná argumentace. Už o tom psal, myslím Mibl, že kdyby se umělo argumentovat, nedocházelo by k dohadům o tom, kdo má kde na co "nárok".
Ale abych nebyl nefér vůči kolegům z MD. Moc dobře vím, že není tak úplně jednoduchý argumentovat odborně lidem, kteří potřebují politické bodíky a jsou vlastně vašimi nadřízenými. (Sám o tom vím své...)

A je mi líto, ale argumentace, že "někde je silnice, tak se na to můžem vys.at" (což jste de facto udělal), zatímco jinde je železniční infrastruktura, tak tam MUSÍME objednávat vlaky, mi přijde zcestná.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 5-2014
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 18:15:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: A víte Vy vůbec, že všichni na lince Praha - Ostrava prodělávají. Zjevně asi ne. Jen takové lehké počty. Máme dotaci 100 kč/km a 3 vlaky. Kolik by byla dostace na 5 vlaků? 60 kč/km. Když budete mít štěstí, podaří se Vám snížit dotace o 10 %. Může někdo nabídnout "lepší" podmínky, ale pouze krátkodobě, protože chce ukázat lokty. A že snížíte dotace o 40 %? Utopie. Takže si prosím laskavě strčte své nápovědy do ... [happy]
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1181
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 18:22:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A víte Vy vůbec, že všichni na lince Praha - Ostrava prodělávají. Zjevně asi ne. Jen takové lehké počty.
Kristova noho, Vy se opravdu věnujte radši zahrádkaření. Já mluvím o voze a Vy o koze!
Jasně, že prodělávají, když těch vlaků jezdí za sebou víc s vizí obchodníka, že někdo z nich půjde brzo do kytek (a jak JohnDick, tak HaméExpres dělají skrze soudy všechno proto, aby se pakovaly ČD)... Jasně, že prodělávají, když jezdí za nesmyslné ceny a podstřelují se navzájem! A ostatně to i rádi ti hodní soukromníci přiznávají, že ceny poletí fofrem nahoru, až konkurenci zlikvidují.

Nevím, jestli jste placen za demagogii, nebo jste opravdu takový hlupák, ale pokud chcete vést diskuzi tímto způsobem, tak sBoHem...

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 5-2014
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 18:25:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: Výborně, takže jsme se dostali k tomu, že pokud tady budou výběrka, tak může platit stát méně, ale dopravce si to bude kompenzovat vyššími cenami jízdného. Být Vámi, tak o slovu demagogie raději pomlčím [happy] Papa [happy]
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 508
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 18:30:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil:
Tak zaprvé, slovo vy.rat bych v takovéto diskusi NIKDY nepoužil. Takže mi taková slova nepodsouvejte. Myslím, že když si projdete všech mých 508 příspěvků, takové slovo nenajdete.

Ani jsem to tak nemyslel.
Odstavec jsem uvedl, že to je věc, která vám v tom srovnání chyběla.
O tom, že by se neměl dotovat například rychlík z Turnova (tj. vykašlat se na to - vidíte, existuje i slušné synonymum), jsem nikde nepsal, ani si to nemyslím.

Na druhou stranu si ani nemyslím, že je nutné dotovat rychlý bus z Turnova do Prahy. Vlak je sice pomalejší, ale je. V časy opravdu velké poptávky tam je komerční bus. A kdo jet zároveň rychle a mimo čas velké poptávky, tak může autem. Nebo musí snést pomalost vlaku. Na tom nic špatného nevidím.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1182
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 19:03:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak zaprvé, slovo vy.rat bych v takovéto diskusi NIKDY nepoužil. Takže mi taková slova nepodsouvejte. Myslím, že když si projdete všech mých 508 příspěvků, takové slovo nenajdete.
Šlo mi o význam, ne o formulaci... Když v krámu na sklenice s hov... napíšete "Med", bude tam opravdu med?[happy]

A opět odkazuji na kontext, protože zde byl použit argument, že Přelouč* (= menší než Turnov, obě městečka cca srovnatelně daleko od Prahy) musí mít spojení do Prahy za hodinu, protože to jde... (U toho Turnova to jde teoreticky taky, ale nechce se... Tím neříkám, že by autobusy měly míjet Boleslav.)
* Ok, když Přelouč, našlo by se spousta dalších podobných míst. Ale to bychom příliš dráždili a otevírali "Pandořinu skřínku".
Druhá věc pak je, že stát objednává jen vlaky, byť třeba na daleko větší města (Jičín, Znojmo...) rezignuje, protože "autobusový trh si poradí"... (Mimochodem, jestli nemáte při Vašich zkušenostech hlavu v zadnici, tak víte, jak si obvykle ty komerční spoje stojí a že ne vždycky to je bůh ví jaká hitparáda a leckdy to je spíš prestiž firmy, než byznys.)

Jestli se i nadále máte zájem točit na Přelouči, přičemž jsem toto městečko použil jen jako názorný příklad dopravní antikoncepce státu, pak už reagovat nebudu. Nejde mi o Přelouč, jde mi o to, že stát objednává na koridoru (brzy dost možná jen) vymetač drobečků (tomu odpovídá i kvalita), zatímco si neregulovaně nechá vysát veškerý potenciál z větších měst a ještě do toho sype z jiné kapsy "ničí peníze" pod nálepkou "studenti"... A jsou i tací, co se tváří, že to je vlastně zadarmo a že to je v pořádku. To se mi nelíbí, to je můj názor (který ale nevnucuji, jen ho prezentuji)...

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2590
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 19:33:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože to jde a je o to zájem, tak proč by to spojení být nemohlo?

070 je trasovaná hrozně a s tím se nic neudělá. Jsou tam dlouhé rovné úseky, ale přerušované ostrými oblouky, co nejdou srovnat: přes Jizeru u Příšovic, průjezd Mnichovým Hradištěm a pak Bakovem, slalom podél Jizery do Boleslavi, pak oblouk u býv. výh. Stránov. Potom to jde, ale trať se stáčí jinam, než do Prahy. S průjezdem skrz Neratovice se taky nic neudělá. Nakonec vyhlídková jízda přes Kbely a Čerňák.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12028
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 19:40:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě třeba v neděli odpoledne nastupuje v Chocni a Ústí víc lidí do Prahy, než v Přelouči, což je ale dáno tím, že z Přelouče se jedná především o denní dojížďku, kdežto z Chocně a Ústí + přípojných tratí o týdenní. Obdobně v pátek odpoledne zpět.
Myslím si, že pro Přelouč ku Praze by byla rozumnou nabídkou dvouhodina posílená na hodinu ve špičkách PD. Já jsem tady kdysi psal, zrušme mimošpičkové plívy a zastavme Ex2 v Chocni a Ústí nad Orlicí. Ex2 by se přidalo 5-10 minut (podle toho, zda by stavěly třeba ještě v Července). Expresní vrtsvu Ostrava - Olomouc - Praha zajišťují dostatečně četně komerční vlaky. Ušetřily by se desítky milionů.
Vůbec je otázka, co se stane, jestli Jančura splní, co říká, že zavede svojí Ex2 bez dotací. Je docela dobře možné, že MD bude muset přestat dotovat nejend Ex2, ale i ty plívy.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5545
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 19:49:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Plívy sú iná linka. Na zrušenie dotovania rýchlikov by musel Radim začať zastavovať všade tam, kde ten rýchlik.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1184
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 20:00:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vůbec je otázka, co se stane, jestli Jančura splní, co říká, že zavede svojí Ex2 bez dotací. Je docela dobře možné, že MD bude muset přestat dotovat nejend Ex2, ale i ty plívy.
Ty plívy by bez dotací pošly, co si budeme nalhávat...
A co se stane? Možná, že krátkodobě bude zdvojena linka Ex2 a lidé budou tleskat dumpingovým cenám (ale stát bude platit víc, než dneska - ale co na tom, najdou se tací, kteří upraví výpočet vlkm v závazku, aby jim lépe šla demagogie)... Možná, že zůstane jen soukromník, protože Ex2 takovej vejvar není. Ve střednědobém horizontu si tu linku můžeme představit bez okrajových spojů... V dlouhodobém možná zbyde nějaký "semtamspoj"...

Na zrušenie dotovania rýchlikov by musel Radim začať zastavovať všade tam, kde ten rýchlik.
Opravdu všude? Takže když vynechá jen Přelouč, Mohelnici, Červenku a Lipník, tak stát objedná kvůli těm čtyřem stanicím plívu z Prahy až do Vsetína?

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Rosťav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 509
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 20:06:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto: O tržbách dálkových autobusových linek přehled mám, to byste se divil [happy].

Jestli máte pocit, že moje úroveň je tak nízká, abyste mi vkládal taková slova „do klávesnice", tak v tom případě nevím, proč na mě reagujete.[lol]

Jen si dovolím reagovat na slovní spojení vymetač drobečků - ty drobečky ale umí zaplnit slušně dlouhý vlak (i když si odmyslíte např. cestující v relaci Pardubice-Praha, kteří se tam také vyskytují, pořád bude dost vlaků s trojciferným obsazením). A dost pochybuju, že by třeba Jičín ku Praze něco takového ve vlaku zvládl (a autobusů jezdí z Jičína do Prahy fakt docela dost, celkem i ve směru proti špičce).

Do hlavy Vám nevidím, takže klidně vypište (některé) příklady, kde by se dalo na železnici zajistit spojení obdobné jako Přelouč-Praha a není zajištěno? (Že by to někde šlo v busech je věc jiná, to je taky legislativní problém). Obdobným spojením myslím i s předpokladem podobného využití. Rád se poučím.

Mě přijde koncepce MD jako docela dobrá, byť své výhrady bych k ní samozřejmě měl taky, někdy různé nepěkné díry atd.
Že je na trase Praha-Ostrava příliš vlaků si myslím taky, ale že by spása byla v projíždění Přelouče, to si teda fakt nemyslím.

Ad Orky: Dejme tomu, že 2h v sedle by se asi nechala snést (ve vztahu k Praze), to by byla stejná nabídka jako třeba Čáslav - Praha, Kutná Hora - Praha apod.
Nicméně rozhození zastavovací politiky těch rychlejších vlaků (v sedle jinak než ve špičce), to by mi přišlo jako docela problém v tom vašem návrhu. Už kvůli uzlům - např. Choceň x:30 (po realizaci Choceň - Ústí to bude přesně x:30)...
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 5-2014
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 20:41:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: Původně jsem si říkal, že bych se možná i omluvil za poněkud hrubší tón, ale když koukám, jak neumíte jiné slovo, než "demagogie", tak o tom začínám vážně pochybovat. Ještě je zvláštní, jak dokážete rozpoutat hádku úplně o ničem. Souhlasím, že výběrová řízení jsou užitečná? Souhlasím. Líbilo by se mi, kdyby tam jezdilo 5 vlaků místo 3? Líbilo. Jediné, s čím nesouhlasím je, že by se na Brno za současných technických podmínek "uživilo" 5 vlaků za cenu 3 i s výběrovým řízením. Tady neexistují důkazy, jestli mám pravdu já, nebo Vy, tak nevím, o čem se hádáme. Nicméně Váš konfrontační tón (děláte ze sebe většího machra, než na co máte) mě poměrně dráždí.

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1185
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 20:56:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nicméně Váš konfrontační tón (děláte ze sebe většího machra, než na co máte) mě poměrně dráždí.
Mně zase dráždí, když píšu o něčem a druhý v diskuzi vše (záměrně) otočí a podsouvá mi něco, co vlastně neřeším a nepíšu...
Na Váš poslední příspěvek dopravce si to bude kompenzovat vyššími cenami jízdného jsem už ani neměl žaludek reagovat. De facto tvrdíte, že dumpingové ceny jsou super. No jo, jsou, ale na jak dlouho a opravdu pro všechny, když stávající stav znamenal zrušení některých okrajových spojů?

Ad machr:
To je běžná tendence lidí, že když nenajdou protiargument, tak se pouští do osobních výpadů... Vy jste v mých očích zahrádkář (to jsem ovšem myslel jako nadsázku ve vztahu k tomu, jak jste mi podsunul, že peníze rostou na stromech - zrovna na tohle jsem já hodně alergický!), já ve Vašich machr. OK.[kladivo]

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5546
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 21:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: Keď štát úspešne odoláva v dotovaní Ex2 napriek tomu, že mimo súbeh je len Valmez, Vsetín a Lideč. A keď si je už asi aj Jančura vedomý toho, že s tým nič nenarobí (ináč by nevytruboval do sveta o vlastnej Ex2).

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 5-2014
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 21:28:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: Dobře, zanechme tedy invektiv. Já samozřejmě netvrdím, že jsou dampingové ceny OK. Naopak mi přijde, že je to něco, co ničí současnou železnici. Jen si nemyslím, že dotace v rámci kompenzace jízdného (myslím dorovnání ztráty - nevím, jak se to přesně nazývá) jsou nadsazeny o tolik, že by je soutěž mohla průměrně snížit o 40 %. Samozřejmě jsem pro to, aby tato výběrová řízení proběhla a dokonce si přeji, abyste měl pravdu a skutečně se našly peníze na to, aby mohly jezdit 3 dálkové vrstvy na Brno. Ale opravdu si nemyslím, že v současné chvíli konkurence dálníce D1 a jízdních dob vlaku, je zde potenciál zaujmout větší množství zákazníků, které by ospravedlňovalo výrazné zvýšení počtu vlaků na této trase.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 9-2009
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 21:57:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen si nemyslím, že dotace v rámci kompenzace jízdného (myslím dorovnání ztráty - nevím, jak se to přesně nazývá) jsou nadsazeny o tolik, že by je soutěž mohla průměrně snížit o 40 %.
Za prvé - a už jsem to snažil naznačit - Vaše úvaha o 40% vychází z toho, co stát objednává dnes ve vztahu k vlkm (alespoň tak na mě Váš argument působí). Jenže já vycházím z toho, že tu máme nějaký přepravní potenciál tratí 010, 260 a 270, na kterých lze uplatňovat dopravní nabídku. Pokud ona nabídka bude mít hlavu a patu, pak se dají prostředky (jak dopravní, tak finanční) využít efektivněji než dnes. Takový přístup a priori neznamená, že vše přihrajeme Matce dráze. Jednotlivé linky lze soutěžit, tím se předejde paradoxům, že de facto jedna linka pro totéž má dva odjezdy za sebou (jen pokaždé v jiné barvě)...

A pokud by stát podobně přistupoval k organizaci v celé republice (jakože o výběrka se už marně dlouhá léta snaží), tak skutečně není potřeba hledat peníze na stromech.[wink]

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Thalys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 3-2014
Odesláno Středa, 12. srpna 2015 - 22:41:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Finále "vojny" RJ a ČD je práve v tej Ex2. Kto vyhrá Ex2, vyhrá aj Praha-Ostrava ! Snáď preto aj táto dohoda,
https://zeleznicar.cd.cz/zeleznicar/hlavni-zpravy/na-slovensko-do jedete-vlakem-s-garanci-kvality/-8474/
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 5-2014
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2015 - 08:48:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto_pospíšil: Ano, máte pravdu. Moje úvahy vycházejí ze současných předpokladů (tedy konstantní počet cestujících a variabilní je pouze cena). Chápu (snad) Váš argument. Nicméně jaký odhadujete tento potenciál? Pro zjednodušení můžeme vzít opět trasu Praha - Brno. Myslím si, že ti, co bydlí severně/západně od Prahy a nevyužívají vlak, tak by ho začali využívat v případě, že se významně zkrátí doba jízdy mezi Prahou a Brnem (tedy alespoň o 30 minut). Růst počtu spojů by myslím nehrát až takovou roli (snad jedině u přestupujících cestujících). Ti co bydlí v okolí Kolína (+ sever) a využívají vlaky na Brno, tak by zde byl nějaký potenciál k růstu zákazníků (místo 1 vlaku za 2 hodiny by byl 1 vlak za 1 hodinu ve vyšší kvalitě). Nicméně toho by šlo levněji dosáhnout zastavováním současné dálkovky v Kolíně. Okolí Pardubic by si asi polepšilo nejvíce (místo 2 vlaků 4), takže tady by mohl být potenciál i vyšší. Nicméně Pardubice nemají rozumnou alternativu k vlaku při přepravě do Brna, takže kdo potřebuje do Brna, stejně jede vlakem. ČT by zůstala na svém. Ostatní města u trasy by také zůstala také na svém. Pro dálkové cestující by se skoro nic nezměnilo (ubylo by 1, max 2 zastavení). Z těchto důvodů si myslím, že zde až tak výrazný potenciál k růstu počtu cestujících není. Navíc je zde opět problém s infrastrukturou, kdy už nyní je těžké všechny vlaky na trať "nacpat". Tím jsem tedy chtěl říci, že nevidím až takový problém v počtu a kvalitě vlaků, ale spíše v nekonkurenceschopné infrastruktuře.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4934
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2015 - 13:34:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vladimir Putler:
Myslím, že zatím se tady nejrozumněji vyjádřil Mibl, proč v Třebové by se mělo zastavovat.

Myslím, že mne interpretujete chybně. Na rozdíl od většiny zdejších zastánců zastavení všeho možného v ČT, jsem si dovolil formulovat důvody pro zastavení v Třebové v nějaké racionální podobě. Ale pokud si můj příspěvěk přečtete pozorně, tak zjistíte, že z něj neplyne to, že bych byl jasně přesvědčen o tom, zda ve stávající situaci (nemáme VRT a EC Praha - Brno vozíme po odvěsnách trojúhelníku) mají EC linky Praha - Brno v ČT zastavovat. Já pouze konstatoval, co bych bral do úvahy. [wink]

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.0.146
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2015 - 14:52:36    Odkaz na tento příspěvek  

Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1469
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2015 - 20:14:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Náklad na zastavení v Přelouči a zajištění 9000 lidem rychlé spojení do Prahy je pár minut na rychlíku, který ani není určený pro dálkovou dopravu, takže to nikomu vlasy nerve. Pro Jičín, Turnov atd. to je vybudování úplně nové tratě. Až budou na koridoru 3 nebo 4 koleje, tak ať se tam udělají různorodé vrstvy, teď to nemá smysl, protože jízda osobákem po koridoru nemá nad 30km smysl, přestupy jsou nejisté díky výlukám a všehozpoždění (taky vás to na co přestupujete může předjet někde jinde).

Zastavení v ČT logiku má, protože víc pomalíků, které by oblasti zajistily slušnou obslužnost celé oblasti také na trať nenarvete.

Až začne někdo myslet hlavou, nakreslí slušně rozloženou několikavrstvou dopravu a bude soutěžit jednotlivé sloty nebo sady linek, pak se dá o něčem bavit. Teď jsou města, která nejsou v hledáčku soukromých dopravců v silné nevýhodě tak jim neberte aspoň ten koženkoxpress
csardáš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.207.0.9
Odesláno Pátek, 14. srpna 2015 - 08:52:55    Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem dneska jel pracovně skrz Třebovou EC273, v Třebové výstup asi 15, nástup asi 20.
Viribus Unitis
Neregistrovaný host
Odeslán z: 176.74.129.100
Odesláno Pátek, 14. srpna 2015 - 12:37:49    Odkaz na tento příspěvek  

Tak já jel 73 a v MuN nastoupila rodinka (otec, mamča, fakan) a 4 další, vystoupilo celých 5 lidí.
Tu rodinku zmiňuji proto, že to vzala nejprve do vozu 23, prošla 22 a zamířila do 21. Hned na to se vrátila do 22 a mamča kňučela na fotra, že zaměstnanci si nemají ani kam sednout - aby nemuseli buď dodržovat zákaz telefonování (to jsem zjistil brzy, neb mobil i přes časté výpadky měla u ucha furt, a stěžovala si všem), nebo že nemají kupé pro sebe (to zas fakan na fotra, co to vybral za blbý vlak).

Tak trochu jiné zkušenosti, že. Jinak vlak 73 jako vždy plný z Prahy (velmi mnoho cizinců), v Perníkově načas s nástupem i výstupem slušným mezi 25 a 30 lidmi, v Šalingradu +5, velký výstup, nástup překvapivě menší než v Perníkově.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2516
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 14. srpna 2015 - 14:06:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 872
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 14. srpna 2015 - 14:12:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aby pan radní nebyl nemile překvapen. Pokud se to vezme komplexně, zjistí se, že lokálková infrastruktura s ohledem na provoz je vyrazně dražší, než "přispívají" provozované vlaky
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6090
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 14. srpna 2015 - 14:16:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Náklady na údržbu silnic přepočtené na jeden autobus se dost blbě vyčíslují.
Jirka Babica
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.100.0.70
Odesláno Pátek, 14. srpna 2015 - 14:35:44    Odkaz na tento příspěvek  

Na krajský úřad bych vyslal pány se svěrací kazajkou. Ten člověk opravdu potřebuje pomoc [happy]
Béda Lak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.200.55.6
Odesláno Pátek, 14. srpna 2015 - 14:38:21    Odkaz na tento příspěvek  

Czardáš: No, tak EC 273 není právě moc zářný příklad, proč by měly EC na/z Bratislavu a Budapešt v Třebové zastavovat. Půl hodiny před ním EC 273 totiž jede z Třebové do Brna Sp,ze kterého se v tom Brně na to Ec dá přestoupit. Ale před dalšími EC vlaky(kromě EC 173) směrem na Blavu a Budapešt už žádné takové vlaky nejsou, takže, aby se cestující mohli na to Slovensko vůbec dostat, musí jet o hodinu dřív buď R, nebo Rj do Brna a tam tu hodinu odčekat.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3585
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 14. srpna 2015 - 14:59:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

By mě zajímalo, kde v Pardubickém kraji zruší dopravní značení silnice v případě ukončení bus linky?
A na Chornice - Dzbel by se mělo srovnávat ne s busem , ale spíš s nějakým Fordem.
Napočítat víc personálu než platících cestujících je
velice častá záležitost.[crazy]

Taky by mohlo proběhnout v médiích, kolik na zmiňovaných znovuoživlých lokálkách SŽDC vybere za osobku a co tam během roku ještě jinýho projede.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3164
Registrován: 6-2008

Odesláno Pátek, 14. srpna 2015 - 15:54:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad odkaz ZFJ:

Tak posílí i jiný dopravce...

Žlutý pojede oproti návrhu s nočním spojem z/do Košic denně. Což výrazně mění situaci...

Slovakia zřejmě kvůli přepojování vozů v Bohumíně pojede podobně nebo přesně jako je nyní v návrhu. Ale Bohemie by mohla jet klidně přes Valachy a častěji zastavit oproti Slovakii. Si myslím, že ty noční vlaky by se mohly nějak o ty destinace zastavování podělit a města jako Hranice, Valmez, Vsetín, HL, Puchov, Pov. Bystrica by jistě noční spoj uvítaly...
Řešení se nabízí více, zajisté někdo napíše svůj názor. Tedy když se potvrdí denně jezdící noční Regiojet...

Za posledních cca deset dní jsem měl možnost shlédnout a podívat se na Košičan z Košic do Prahy v náhradní soupravě místo pendolina(foto když tak mohu dodat později)...
Tři vozy druhé třídy, jídelna a jednička...
V jedničce většinou 2-3 lidi, jednou parta 8 lidí...
Dvojky obsazené z 25% až 35%. Jednou v pátek okolo 40% na vůz. Nevím tedy jak pendolino, ale já jel jednou z Těšína do Žiliny a v celém vlaku nás bylo 44 lidí...

Nabízí se tedy otázka, zda nejezdit v klasické soupravě a to v čase na našem území taktově jako kdysi Košičan, ale v čase Hradčan...
Pražané pokud by chtěli, tak by si přivstali na 5:25 a Ti co by si nepřivstali, by jeli Regiojetem v 7:50...
A mohl by jezdit zase denní autovůz jako na Košičanu...
Jakmile si Jančura nějaký koupí či najme, tak se potom zase budou všichni divit, že ČD jej nedávno zrušily nechaly jezdit jen posilovém v pátek tam a neděli zpět...
Lidé chtějí či potřebují nabídku, ta byla, no už není. Ale to jen pro zamyšlení...[wink]

Pokud by se trvalo u ČD na pendolinu, tak i tak navrhuji čas Hradčan přes Valachy. Odjezd by se asi 10 minut posunul na 5:35 a podobně i příjezd o 10. minut dříve...
Tím by se nejelo duplicitně a pro mě nepochopitelně v úseku Praha-Ostrava-Žilina...
Tam nyní jede s Expresem Odra společně, navrhuje se z EC Porta Moravica po Ostravu a od Ostravy s EX Odra...
Zpět jede společně v úseku Olomouc Praha s Hradčanama a odjezd ze Žiliny má SC 18:11 a následný EX Hutník 18:22...
To se nemůže naplnit ani v jednom směru a troufnu si poznamenat, že ani v pátky a neděle, co by silné dny...

Pokud by tedy místo soupravy jelo v čase Hradčan pendolino, tak ta souprava by mohla jezdit denně jako nyní Hutník. Ty okrajové vlaky by si cestující našly. Cestující by měl u ČD časově širší možnost výběru. ČD by to nestálo ani o korunu navíc, jen by na tom mohly vydělat na počtu cestujících díky širší nabídce...[vypravci]

Díky dřívějšímu odjezdu z Prahy by se možná stihla zajížďka do Prešova...???
Ne všichni jedou jen z/do Košic...
denně
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.135.79.214
Odesláno Pátek, 14. srpna 2015 - 22:07:23    Odkaz na tento příspěvek  

Regiojet pojede denně, tak to je zpráva dne. Často odjezd z Prahy využívám a mimo dny co jezdí musim Slovakií výjimečně Bohemkou.
Ze soboty na nedělu občas zapaříme tak by se odjezd ve 4:24 hodil.
Ale může pendolino přes Lideč, kdyby jelo místo Hradčan?
Lepší by dle návrhu byly i odjezdy pendolin.
Navrhuje se 6:43 a 7:43. Bylo by 5:43 a 7:43.
No já bych to bral.
GVD_2016
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.180.54
Odesláno Sobota, 15. srpna 2015 - 17:57:53    Odkaz na tento příspěvek  

Posílí skoro všichni dopravci. Poslední návrh GVD obsahuje:

1) Denní noční RJ do Košic tam i zpět, ale bude projíždět Českou Třebovou v obou směrech.

2) Ex Moravan odjíždějící z Prahy v 0:00 v pracovní dny a soboty, v neděle pojede Jan Kašpar jenom do Pardubic. V Přerově bude v 2:47 a bude točit na Moravana s odjezdem v 4:55 (pracovní dny a soboty).

3) IC 514 Opava má oproti návrhu jezdit do Prahy také v soboty, z IC 513 Prahy také v neděli.

4) Osobní vlak 2912 má z Čadci v starém návrhu odjezd v 19:42. V novém v 20:42, do Mostů příjezd 20:55 denně. Z Mostů pak zpět bude odjíždět denně v 21:04 zpět do Čadci.

5) Příjezdy vlaků na Mošnov: 2:19 od 12.6 do 3.9., 4:28 denně, 5:29 v kladiva a soboty, 7:13 denně, 11:07 od 12.6 do 3.9, 13:31 denně, 15:26 denně, 17:26 denně, 21:31 denně, 23:25 v kladiva

6) Odjezdy vlaků Mošnova: 2:40 od 12.6. do 3.9, 4:37 denně, 6:32 v pracovní dny a soboty, 7:48 denně, 11:14 od 12.6. do 3.9., 14:32 denně, 15:32 denně, 18:48 denně, 22:32 v pracovní dny, 23:30 denně

Tak a spekulujte...
Trs2004
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 666
Registrován: 2-2010

Odesláno Sobota, 15. srpna 2015 - 18:12:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

GVD_2016: Kde je ten poslední návrh?

Pesimista vidí v tunelu tmu.Optimista vidí na konci tunelu světlo.Realista vidí světla vlaku.A strojvůdce vidí tři debily na kolejích. [masinka]
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Benpat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 670
Registrován: 6-2008

Odesláno Sobota, 15. srpna 2015 - 18:55:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud pojede Moravan, tak to znamená že Bohemia i Slovakia nepojedou přes Přerov? Každopádně jsem rád, že není se ten vlak v určité podobě podařilo zachránint.
Anonym123
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.59.151
Odesláno Sobota, 15. srpna 2015 - 19:09:03    Odkaz na tento příspěvek  

GVD_2016: Je nějaká změna oproti návrhu u vlaků LEO Express?
Třebová
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.81.208.50
Odesláno Sobota, 15. srpna 2015 - 21:33:46    Odkaz na tento příspěvek  

Slovakia bude v obou směrech zastavovat v Přerově.

Maďarské i Vídeňské EC všechny v obou směrech v Třebové taktéž.

Stejně tak bude v Třebové stavět i Košické Pendolino.

Ex Moravan bude o půlnoci vyjíždět z Prahy v pracovní dny a sobotu a v 4:55 z Přerova. Točit to bude stejná souprava.

Než se dráhy vzpamatují, tak bývalý čas celého Excelsiora obsadí stejně soukromník až po Košice a dráhy přijdou s křížkem po funuse, jako vždy. A žádný Moravan jim nepomůže.
Monin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 7-2011
Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 09:33:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540: co se týče Košičanu - je to sice jen miniaturní vzorek - ale přece jen jsem se s ním něco málo, v letech 2010-14 najezdil. Vždy tedy jen v zimě a vždy jen v neděli. Ráno Praha - Poprad a poledne Poprad - Praha zpět. Až na jednu jedinou výjimku, cca týden před vánoci a směrem do Prahy, kdy byl vlak plný cca jen ze 70%, tak vždy praskal ve švech. Při cestách z Ph, ihned plný z hlaváku, pak postupná obměna cestujících, ale až do Popradu vždy totál plno. O nedělní cestě z PP do PH ani nemluvě, z Košic přijížděl už skoro plný, v Popradu plné nástupiště lidí, a pokud se jelo více jak ve 3 už se vyplatila místenka. Od Vsetína se už jezdilo na stojáka, o nějaké Olomouci a Pardubkách ani nemluvě. Někdo ze zdejších profíků, určitě ví, kolik cca vagónu v té době vlak měl, rozhodně to nebylo těch současných 3+1+1+1, či kolik. Absolutně nechápu, jak se něčeho takového ČD mohli zbavit. A přenechat to někomu jinému.
Thalys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 191
Registrován: 3-2014
Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 09:53:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja môžem o Košičanovi potvrdiť podobné skúsenosti, i keď iba na trase Púchov-Žilina. V konkurenčnom boji s RJ a Leo,ktorý sa preniesol aj na SR, sa neuvážene predpokladalo, že Košičan vo svojej trase a čase by bol "zbytočným" vnútrofiremným konkurentom hlavnému bojovému tromfu ČD a ZSSK - Pendolinu.
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 600
Registrován: 6-2014
Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 10:04:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zda nejezdit v klasické soupravě a to v čase na našem území taktově jako kdysi Košičan
Pražané pokud by chtěli, tak by si přivstali na 5:25

Košičan jezdil v ideální časové poloze. Ten, kdo vymyslel současný spoj, asi vůbec nechápal, že dostat se v Praze na nádraží trvá déle než v nějakém Zapadákově. Z toho vyplývá nutnost vstávat někdy kolem 5. hodiny a na to Pražani nejsou zvyklí.
Mám ze svého okolí příklad, kdy lidé využili autovůz na původním Košičanu, přitom běžně veřejnou dopravou nejezdí. Nevím, jak by jeli dneska. Od jiné rodiny, která dřív pravidelně využívala noční autovůz, zase vím, že kvůli velkému zdražení této služby se vrátila zpátky na silnici.
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 5-2014
Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 10:56:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, jestli je to pravda, ale pokud si dobře vzpomínám, tak to nebyly ČD, které Košičan odstřelil (na trase Praha - Žilina stejně byl nahrazen), ale ZSSK, kterému se nehodil do taktu. Když se ale pak přišli soukromníci s tím, že chtějí jezdit do Košic, tak najednou přispěchali s Pendolinem. Proč vybrali tak blbou časouvou polohu? Těžko říci, asi aby vycházely obraty souprav. Nebo se mýlím?

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Rybák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 937
Registrován: 5-2008

Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 11:21:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesni: Naprosto souhlasím, Košičan jezdil v ideální čas, pro pražany rozumně a současně před 9 byla v Praze i většina přípojů z jihozápadu - např. na SC v 6:35 nemáte šanci dostat se třeba z Č.Budějovic. Opačně to samé, 10:30 byl taky dobrý čas, člověk se v klidu vyspal (v hotelu, u známých..) nasnídal a vyrazil na vlak v Praze byl před sedmou, takže krásný čas pro místní, ale ještě i pro většinu přípojů dále. Regiojet zbytečně brzo a Pendolíno zase až moc pozdě, takže dobrý tak po Olomouc. Je hezké že jeden vlak nahradily třemi, ale ani jeden mi nevyhovuje a radši jezdím s přesupem v Žilině.
PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.186.108
Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 11:29:28    Odkaz na tento příspěvek  

BoH: Prioritní bylo (kvůli počtu jednotek) stihnout celý obrat za den stejně jako u LE, proto časové polohy obou vypadají, tak jak vypadají.
Miropiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 927
Registrován: 5-2010

Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 13:20:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No pokud jde o návrh, tak mne celkem pobavila tiskovka ČD, ve které je srovnání cestovních časů mezi vybranými městy v roce 2005 a 2016 a je opravdu vtipné zjistit, že za 11 let se zrychlila doprava mezi Prahou a Brnem o 11 minut...bravo, úžasné tempo [masinka]

Jedzie pociąg z daleka, na nikogo nie czeka
Konduktorze łaskawy, byle nie do Warszawy....
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 843
Registrován: 8-2010

Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 13:31:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miropiro: Ehm, za stav tratí a povolených rychlostí na nich mohou ČD ? Promiňte, ale vyznělo to tak [happy] Jinak kdyby stát chtěl, mohli jsme mít VRT z Prahy do Brna už dávno [kladivo]

Vlastním IN25 fandím modrým a vůbec se za to nestydím [kladivo]
RegioJet: Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.

Rybák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 938
Registrován: 5-2008

Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 13:40:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K čemu by státu byla VRT? Ten potřebuje hlavně dálnice (nejlépe nekvalitní a předražené), protože ze známek, mýtného a daní z pohoných hmot je to pravé rito co stát potřebuje. [kladivo]
Miropiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 928
Registrován: 5-2010

Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 13:52:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rybák: Třeba proto, že VRT Brno - Praha by odlehčila současné trati přes MuN a podpořilo by to i nákladní dopravu [happy]

Honza7887: Samozřejmě že za to ČD nemohou, ale ta tabulka vypadá opravdu smutně v každém případě...

Jedzie pociąg z daleka, na nikogo nie czeka
Konduktorze łaskawy, byle nie do Warszawy....
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1746
Registrován: 10-2009

Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 13:55:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Třebová:

Maďarské i Vídeňské EC všechny v obou směrech v Třebové taktéž.
Ufff, tak to je dobře; už jsem se lekl, že zas někdo zavede (při zachování taktu) tu pitomou tipovačku, kdy v Pardubicích (nebo v Praze, anebo v Brně) odhadujete, jestli je to ten, co staví, nebo ten co nestaví...

Než se dráhy vzpamatují, tak bývalý čas celého Excelsiora obsadí stejně soukromník až po Košice...
Asi tak! Když jsem jel naposled Poprad-Třebová, tak jsem jel nočním RJ, kde bylo 10 narvaných vozů. Při ceně jízdenky 9 EUR se ani nedivím. Odpolední (ne)pendolino o týden později bylo o poznání prázdnější a ve voze, ve kterém jsem zrovna seděl, navíc bez funkční (nebo minimálně účinně funkční) klimatizace, což je nešvar, který bývá obvykle přisuzován někomu jinému...
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 602
Registrován: 6-2014
Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 14:37:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VRT Brno - Praha by odlehčila současné trati přes MuN
Co by po ní jezdilo? Dovedete si představit ten řev, kdyby RailJety a budapešťská EC neměly zastavovat v České Třebové? Spíš by nová VRT mohla sloužit nákladní dopravě, beztak platí za dopravní cestu nejvíc, tak si to zaslouží.
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 844
Registrován: 8-2010

Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 15:30:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesni: Co by po ní jezdilo? Dovedete si představit ten řev, kdyby RailJety a budapešťská EC neměly zastavovat v České Třebové?

Ale tady se diskutovalo celou dobu o tom, že v současných podmínkách je nesmysl nezastavovat v České Třebové když to ušetří blbé dvě minuty [coze] VRT zatím opravdu nemáme. A třeba by po VRT mohla jezdit Pendolina [proud]

Vlastním IN25 fandím modrým a vůbec se za to nestydím [kladivo]
RegioJet: Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.

PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.186.108
Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 15:55:38    Odkaz na tento příspěvek  

A třeba by po VRT mohla jezdit Pendolina [proud]

Však je to jednotka na to, ale než bude VRT Praha-Brno, tak 680 už budou dávno hnít vedle Krakena...
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 603
Registrován: 6-2014
Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 16:08:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza7887:
když to ušetří blbé dvě minuty
Padly tady i argumenty o desítkách cestujících, kteří tam vystupují od Pardubic, potřebují nutně cestovat do Maďarska nebo s přestupem Brno-Zábřeh. Ano, zatím VRT nemáme, ale dovedete si asi představit intenzitu diskuse, kdyby se reálně od prosince měla dopravní obslužnost Třebové změnit na, jak to tady někdo nazval, "Honeckery jednou za dvě hodiny".[kladivo] Já si to snad raději ani nepředstavuju.[biggrin]

třeba by po VRT mohla jezdit Pendolina
To myslím, že mohla, ale až po výrazné modernizaci Brno-Ostrava. Linky do Vídně nebo Bratislavy nepředpokládám, už existovaly a byly neslavně zrušeny. Jako tranzitní země mezi Rakouskem/Maďarskem a Německem jsme podle mého názoru v osobce definitivně skončili a nezachránila by to ani VRT. Zatím to vidím na Os Velký Rybník-Velká Bíteš po 4 hodinách, v pondělí ráno spoj Brno-Praha a v pátek odpoledne zpět.[happy]
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 845
Registrován: 8-2010

Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 16:29:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesni: [ok] Já nemám s ČT nic společného, ale v současné době kdy se nezastavovaním stejně nic neušetří mi to zastavování opravdu nevadí. A to jak u vlaků z Ostravy tak z Brna. Jinak ten křik si samozřejmě představit umím [biggrin]

Vlastním IN25 fandím modrým a vůbec se za to nestydím [kladivo]
RegioJet: Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.

David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12288
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 16:37:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale v současné době kdy se nezastavovaním stejně nic neušetří
Chcete tím říct, že úkon zvaný průjezd trvá stejnou dobu jako součet úkonů zvaných brzdění + pobyt ve stanici + rozjezd?
Nebo... - ?

Ufff, tak to je dobře; už jsem se lekl, že zas někdo zavede (při zachování taktu) tu pitomou tipovačku, kdy v Pardubicích (nebo v Praze, anebo v Brně) odhadujete, jestli je to ten, co staví, nebo ten co nestaví...
Předpokládám, že stejně tak vám vadí "kolínská tipovačka" a že byste s okamžitou platností zavedl zastavování všech "brněnských" expresních spojů v Kolíně, jest tak?

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 846
Registrován: 8-2010

Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 16:55:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Pokud se nemýlím tak se teď ČT dá projet směrem na Brno rychlostí 60 km/h. Opravdu nezastavováním nějak výrazně zkrátíme jízdní dobu daného EC ?

(Příspěvek byl editován uživatelem Honza7887.)

Vlastním IN25 fandím modrým a vůbec se za to nestydím [kladivo]
RegioJet: Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.

David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12289
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 17:05:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud se nemýlím tak se teď ČT dá projet směrem na Brno rychlostí 60 km/h.
Čili rychlostí nenulovou, tzn. není pravda, že, cituji, "v současné době kdy se nezastavovaním stejně nic neušetří".

Opravdu nezastavováním nějak výrazně zkrátíme jízdní dobu daného EC ?
Počet minut ušetřených nezastavováním v dané (jakékoliv) stanici není (u jakékoliv kategorie vlaků na víceméně kterékoliv trati) jediným faktorem v rozhodování "zastavovat vs. nezastavovat".

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 313
Registrován: 5-2014
Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 17:06:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza7887: Ušetří se cca 2-3 minuty (takže není to nulové, ale ani významné). Asi nemá smysl toto téma nějak otevírat. Spíše by mě zajímalo, jestli ta informace ohledně zastavování "Maďaráků" v ČT je důvěryhodná, nebo jen chtěl někdo bodnout do vosího hnízda [happy]
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 847
Registrován: 8-2010

Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 17:18:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Čili rychlostí nenulovou, tzn. není pravda, že, cituji, "v současné době kdy se nezastavovaním stejně nic neušetří".

Dobře, měl jsem napsat skoro nic se neušetří. Nějaké 2-3 minuty opravdu nepovažuji za zásadní.

Počet minut ušetřených nezastavováním v dané (jakékoliv) stanici není (u jakékoliv kategorie vlaků na víceméně kterékoliv trati) jediným faktorem v rozhodování "zastavovat vs. nezastavovat".

OK, tohle beru. Jen nechápu když je zastavování v ČT takový propadák, proč tam staví i ten RegioJet [biggrin]

BoH: Spíše by mě zajímalo, jestli ta informace ohledně zastavování "Maďaráků" v ČT je důvěryhodná, nebo jen chtěl někdo bodnout do vosího hnízda

Jo to by tady ještě chybělo [rofl]

Asi nemá smysl toto téma nějak otevírat

Souhlas, už toho nechám [proud]

Vlastním IN25 fandím modrým a vůbec se za to nestydím [kladivo]
RegioJet: Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.

David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12291
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 16. srpna 2015 - 17:34:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nějaké 2-3 minuty opravdu nepovažuji za zásadní.
Aha, tak co třeba začít s EC zastavovat i v Blansku?
Ani tam není traťová rychlost kdovíjaká, taky tam mají přestupní terminál, a taky to tamní lidé ocení.

OK, tohle beru. Jen nechápu když je zastavování v ČT takový propadák, proč tam staví i ten RegioJet [biggrin]
Tzv. komerční linky/spoje bych z tohoto uvažování zcela vynechal, ty netvoří systém z hlediska taktových uzlů, vrstev jednotlivých linek apod.

Nesystémová je (z hlediska dopravního plánování) samotná existence stavu, kdy v trase shodné po několik set km jede pár minut za sebou více spojů.
Tzn. jestli do tohoto nesystémového stavu vstupuje další nesystémový prvek v podobě (ne)zastavování tzv. komerčního spoje kdekoliv, je už vcelku jedno.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea