K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 19. 04. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 19. 04. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1111
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 16. března 2015 - 20:04:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

15 minut ušetříme vyhýbáním se Turnovu. Stále máme jízdní dobu okolo 1:34 do Rychnova. Co můžeme udělat dál. Projíždět Bakov město, Hradiště a Vysočany. To bude asi 5 minut. 120 okolo Mnichova Hradiště by se taky dala, ale jakou dá časovou úsporu...
Přestože podporuji vznik rychlého a kapacitního spojení Liberec - Praha s expresní vsrtvou, tak Vaše představa spojení Liberce s Prahou se mi zdá už hodně mimo mísu. Na tratích regionálního typu projet nejvýznamnější zdroje "substrátu" nebo se jim zcela vyhnout jen proto, abyste dosáhl času srovnatelného s autobusem - a to ještě pro nějaké minoritní přepravní vztahy z Pankráce do Rýnovic - to myslíte vážně, nebo Vás zachvátila nějaká chřipka, která zapříčinila, že jste vypotil i poslední zbytky zdravého rozumu?

Jezdit v Praze autem není sebemenší problém, horší je to s parkováním.
Takže stačí vynalézt perpetuum mobile a přestěhovat lidstvo do aut a nebudeme mít problém, že?

15minut stáhnete už tím, že navážete v Rychnově busy, které nejedou vyhlídkovou cestou přes Kokonín, ale zastaví poprvé až u stadionu.
Tušíte vůbec, proč ty autobusy jezdí přes Pulečný a Kokonín?

Český Dub-Hodkovice nové nádraží-Rychnov-Jablonec-Bedřichov a zpět.
Skvělé. A do obcí jako je Bílá na Českodubsku, pojedete vysvětlovat, že mají spojení místo do Liberce (kam lidé dojíždí za prací a do škol) do Jablonce a na Bedřichov, jo?

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10028
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 16. března 2015 - 20:12:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd:
Vy už to nepijte ani ředěný.
Namátkou:
Projíždět Bakov město, Hradiště a Vysočany.
[crazy]
Přeplněné R10 v úseku po Starou Boleslav by pomohla hlavně modernizace tratě Praha-Lysá nad Labem,
Asi tak podobný nápad jako že Odoleně Vodě pomáhá modernizovaná trať do Kralup.
Dále by Všejanská spojka obsloužila i odlehlou část Milovic, Boží Dar, odkud lidé opět jezdí autem po R10.
Ty čtyři domečky to opravdu vytrhnou (jak tu případnou novou trať, tak to odlehčení R10).

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Eda_zpomalil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.236.91
Odesláno Pondělí, 16. března 2015 - 21:18:22    Odkaz na tento příspěvek  

Tušíte vůbec, proč ty autobusy jezdí přes Pulečný a Kokonín?
Protože se to tak vždycky dělalo (jezdila tak tramvaj) a existenci silnice I/65 na příslušných odborech doposud nepostřehli, ačkoli oslavila už 35. narozeniny.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 662
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 16. března 2015 - 21:53:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tušíte vůbec, proč ty autobusy jezdí přes Pulečný a Kokonín?

Mohl byste prosím ty důvody uvést. Díky [happy]
(namátkou mě napadá, jestli ty spoje vůbec objednává kraj... ale nechám se podat)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9125
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 16. března 2015 - 22:01:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No při vyhnutí se Urnovu už by stál za úvahu unel z Rychnova do jablonce a napojení na tamní zexpresnělou lokálku... Zabil by se jednou ranou Jablonec i Liberec.

Krom financí by největší problém nastal nejspíš v tom, že by Liberečáci nerozdejchali že maj jet přes nějakej Jablonec.
Pavel_beránek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.236.91
Odesláno Úterý, 17. března 2015 - 01:16:39    Odkaz na tento příspěvek  

Nepochybně námět hodný Vašeho génia, aneb jak za dalších extrémních nákladů na několikakilometrový tunel vyhnat ze systému další zákazníky (nejde ani tak o dýchání, jako +15 min k cestovní době, zatímco v Jablonci to zastaví jen někde pod Poršákem).
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1113
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 17. března 2015 - 07:51:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohl byste prosím ty důvody uvést. Díky
Vzhledem k tomu, že se nenacházíme na fóru zaměřeném na Liberecko, tak jen stručně:
Linka 101 je linkou MHD Jablonec (v trase Rychnov - Jablonec - Janov - Bedřichov). Jejím cílem je tedy propojit místní části Jablonce vč. centra města. Rychnov a Pulečný jsou na této lince proto, že společně s Jabloncem a dalšími obcemi z okolí založili tzv. "Dopravní sdružení". (To bylo založeno ještě v době, kdy neexistovali kraje a na okrese měli starosti s tím, jak z obcí na příspěvcích vyždímat co nejvíc peněz - nějací cestující a jejich přepravní potřeby byli na obtíž.)
Součástí MHD Jablonec je také rychlá linka 115 po I/65, která jezdí jako "kapacitní posila" ve špičkách. (Tu asi pan Zpomalil přehlédl, nebo demagogicky potlačil - co já vím...)

Samozřejmě nabízí se úvaha prohodit trasy 101 a 115 v úseku Rychnov - Jablonec, protože pro Rychnovské to znamená úsporu 1/3 cestovní doby, ale...
1. Rychnov o to nestojí, protože tato "úspora" činí jen 8 minut. (Ve špičce tu rychlá možnost je, v sedle nikdo nespěchá.)
2. Pulečný o nestojí, protože by o spojení přišel. Je to sice menší obec, ale i tak by si nějaké dopolední spojení vybojovali.
3. Jablonec o to nestojí, protože místo Kokonína by se obsloužil les u Rádla (a veverky moc nejezdí) => a tento bod by vedl k tomu, že by pak 101 jezdila Kokonín - Bedřichov a Rychnováci by při cestě do centra museli přestoupit na autobusáku nebo dojít (ztráta úspory času, ztráta komfortu a ještě by to stálo více buskm).

namátkou mě napadá, jestli ty spoje vůbec objednává kraj... ale nechám se podat
Objednává je dopravní sdružení přímo u Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce s příspěvkem Libereckého kraje (na výkony za hranice města Jablonce).

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1326
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 17. března 2015 - 08:07:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se 115 týče, tak by mě zajímalo:
Proč sakra ty posily nenavazují na R-030 od Turnova? (kromě 13:45 a 15:45) Proč není nějaký doplněk pro ČT,PÁ,NE kdy jezdí nejvíce studujících a jinak dalekodojíždějících? Třeba rychlíky v neděli v 16:20 a 18:20 z Rychnova jsou narvané tak, že si ti co jedou do Turnova už ani nesedají a k těmhle spojům jsou rychlospoje (s dost ostrým přestupem) jen v pracovní dny.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1114
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 17. března 2015 - 08:44:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic:
Tak napište objednateli (Dopravní sdružení obcí Jablonecka). Já si o tom myslím své, ale do této diskuze to nepatří.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Prochor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 18. března 2015 - 21:10:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji všem, že se tu konečně začíná diskutovat o rychlém vlakovém spojení na Liberec z Prahy. Proč 6 kolejí na Ústí atd. Informace o tom, že za Libercem nic není, mne neuspokojuje, tak ať vznikne provázané spojení třeba do Polska. Někde jsem četl, že by spojení přes Liberec třeba na Gdaňsk bylo nejkratší. Děkuji, že zde neřešíte spojení Přední Lhota Horní Lhota, ale spojení hlavního města se 110 tis. městem.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2098
Registrován: 8-2012
Odesláno Středa, 18. března 2015 - 22:11:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám, že Oťásek Všeználek rozhazuje své perly i v jiných než obvyklých tématech, tak se jen na chvíli vynořím, abychom uvedli problematiku na pravou míru:
1) linka přes "Rádelský les" (nejprve označná jako 1A, pak jako X1, "Rychlospoj", pak 15 a po exhibování "odborníků" z KORIDu 115) vznikla už v roce 1977, ale dodnes z ní není plnohodnotná záležitost.
2) i když měla fungovat jako přípoj na vlaky (v jízdním řádu byly i jejich odjezdy), vzhledem k neustálému qedlání ČSD a ČD s těmito a rostoucí oblibě linky u obyvatel Rychnova má smysl její "pravidelnost" pro ně, nikoli jednoho dva náhodné lidi od vlaku.
3) Rychnov by samozřejmě o lepší a častější spojení MHD po I/65 (hlavně pravidelnost ve všední den) stál, spoj do čtyři kilometry vzdáleného Jablonce jedoucí dvacet minut není úplně to pravé. O zájmu svědčí třeba rozdíl mezi zájemci na rychnovském náměstí o "patnáctku" v 7:17 (k "remizi" 10 min) versus "jedničku" v 7:27 (k "remizi" 18 min, o 80% cestovní doby déle, nemluvě o plánované qedlici jedničky k nádraží!)... a samozřejmě většina Rychnováků jezdí raději autem.
4) Jak by bylo organizováno linkové vedení po takové změně ví samozřejmě jen Oťas Vševěd Všudybyl, nicméně do Bedřichova se jezdí max. jednou za hodinu a je otázka, zda donekonečna kopírovat tramvajové linkové vedení, když by pro Rychnováky možná bylo lepší přímé propojení na nemocnici a obchodní příležitosti (propojení s "převlékací" linkou 6/7) nebo případně na Paseky (už teď tam na začátky a konce směn v ABB-Elektropraga ta 15 jezdí).
5) Pulečný by mohl vydělat na tom, že by taková linka neměla zastávku jen excentricky na jeho dolním konci, ale třeba až u hasičárny (ano, je tu problém s otáčením). Řešit by se samozřejmě musela relace Rychnov+Pulečný - Kokonín+Vrkoslavice, ale ta je zajímavá především pro školáky plus směny v IMP, čili účelové spoje.
6) Když se s jedničkou a patnáctkou nebude dělat vůbec nic, bude to taky v pořádku - ti, co jim to vyhovuje, si zvykli a byli by naštvaní, ti co jim to nevyhovuje si našli jiné řešení. Přes všechny mé výhrady k DSOJ se modlím, aby vydrželo co nejdéle, protože už se po qedlicích ve výkonech v MHD Jablonec sápali "odborníci" z KORIDu (resp. se hlavně sápali po penězích z DSOJ, že by je odqedlali někam na Podsmrkojindřišsko a Rychnovu by nadělili jedničku v sedle po hodině, tyhle myšlenky tu fakt byly).

No a teď se zase zanořím (pravidelné a nekonečné šotopoluce o 5. koridoru fakt už nejsou nic pro mě).
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 671
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 18. března 2015 - 22:34:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prochor: Zaprvé toto není úplně vhodné vlákno pro diskusi nad Praha - Liberec. Zadruhé už to tu bylo v jiných vláknech rozebíráno x-krát a vždy s víceméně stejným výsledkem: "je to blbost" a "jsou jiné priority". A zatřetí, za Libercem opravdu nic není. Gdaňsk je ve srovnání s Hamburkem či Berlínem nepodstatná díra, která nikoho nezajímá. Pokud vám jde o osobku, tak přepravní proud ČR - Gdaňsk je nula nula nic. A pokud vám jde o nákladku, tak ta to můžeme brát jinými, sice delšími, ale zato podstatně rovinatějšími trasami.
Prochor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 18. března 2015 - 22:41:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hm, asi bydlíte jende než na severu. Moje priorita je trasa Praha Liberec. A myslím, ýe rozhodně nejsem sám.
Adamek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 609
Registrován: 10-2007
Odesláno Středa, 18. března 2015 - 23:36:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minimálně v tomto vlákně o tom stále dokola jak kolovrátek mluvíte jen vy sám. Vaše priorita to být může, ale pokud nejste ve funkci, v níž o tom máte právo rozhodovat, tak je to zcela irelevantní. Běžte apelovat na svoje zákonodárce a úředníky a nechte už tady toho. V tomto ani v připravovaném GVD se do Liberce za hodinu jezdit nebude, takže tohle není vhodné vlákno.
A ještě, již podruhé, dodám, že bydlím v Liberci, takže ten argument s nebydlením na severu si můžete nechat.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11649
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. března 2015 - 07:44:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prochor: Hm, asi bydlíte jende než na severu. Moje priorita je trasa Praha Liberec. A myslím, ýe rozhodně nejsem sám.
Dovolím si opět připomenout, že zde je diskuse týkající se současného a připravovaného grafikonu (jízdního řadu), a že rozebírání vhodnosti či reálnosti jisté trati sem tématově skutečně nezapadá.
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 19. března 2015 - 11:01:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Vaše oblíbené qedlací antimodré teorie jako důvod, proč nemůže autobus navazovat na vlak selhávají jednoduše na tom, že vlaky (rychlíky) jezdí na této trati v prakticky totožných časových polohách už 8 let.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1116
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 19. března 2015 - 15:39:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na základě příspěvku p. Hádka upravuji bod 1. na "Rychnov (= vedení města = vedení DSOJ) o změnu nestojí..."
Pokud má někdo připomínky, nechť je směřuje tam. Nejlépe je prezentovat veřejně (např. na stránkách/FB města).

Také by tam mohl zaznít dotaz, proč Město odmítlo v loňském roce nabídku kraje, že linku 115 v dnešním rozsahu převezme v rámci PAD kraj (tedy ono sápání po penězích = úspora prostředků objednatelů, neboť příměstský bus jezdí cca za 30 Kč/km, městský cca za 50 Kč/km. Podotýkám, že rozdíl v kvalitě by těžko někdo zaznamenal. Navíc dopravce MHD a PAD je stejný.) Ony "ušetřené" prostředky měly být krajem využity na prodloužení linky do Hodkovic, které spojení s Jabloncem mají prachmizerné. Město naopak mohlo ve špičce za dnešní prostředky doplnit spoje a zkrátit interval linky. Ale škoda slov...
Jakákoliv další diskuze na téma organizace dopravy v DSOJ (autobusy) patří do místnosti Autobusy v LbK, nikoliv sem. Kdo má chuť toto téma otevřít, může tak učinit.

Tímto se omlouvám za off topic a panu Hádkovi přeji co nejpříjemnější a pokud možno co nejdelší zanoření.[vypravci]

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3506
Registrován: 12-2011

Odesláno Pátek, 27. března 2015 - 15:26:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hledal jsem si cestu z Warszawy do Prahy, a je to velmi časově podivné cestování. Nejrychlejší cesta je s dvěma přestupy, v Bohumíně do Slovakie a v Pardubicích do rychlíku. Pokud bych zůstal v Pardubicích sedět ve Slovakii, přijedu o 23 minut později. No a pokud bych jel přímým vozem z Wwy až do Prahy, přijedu dokonce o hodinu a půl později než v první variantě [lol] Původně jsem očekával, že přímý vůz bude nejrychlejší varianta.


(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)

Řídící systém INTELO

Vítejte na PKP - tam, kde dnes znamená minulý rok[pozor]
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4842
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 27. března 2015 - 17:43:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

intelpetr: Ono je to pomerne normálne. Na prepojenie priameho vozňa príde ponechať rezervu, za ktorú môže vlak, na ktorý sa len prestupuje, dávno odísť. No a napokon medzištátny EN je nastavený tak, aby bol v cieľovej destinácii v nejakú rozumnú dobu, a zároveň potrebuje väčšie vaty než "denný" rýchlik určený na dochádzku tak, aby bola zaistená vyššia stabilita GVD.

Je to ostatne dôvod, prečo sa na železnici prakticky vyhubili manipulácie s priamymi vozňami mimo ubytovacích. Šetrí to čas. A je to viac kompatibilné s taktovým GVD.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Úterý, 31. března 2015 - 11:13:11    Odkaz na tento příspěvek  

nebudu se montovat do jabloneckého konfliktu, jen by mě zajímalo - pan Pospíšil má předepsaný nějaký vzdělání pro svou funkci? Protože aspoň základní shodu podmětu s přísudkem by bylo dobrý ovládat. Jinak samozřejmě oceňuju, že píše pod svým ofiko jménem...
EC 272/273 Avala
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.167.190
Odesláno Úterý, 07. dubna 2015 - 21:25:11    Odkaz na tento příspěvek  

Podle informací z polských stránek, by měly od prosince začít jezdit 3 nové EC/EIC na relaci CZ/PKP:

Praha-Varšava
Ostrava-Varšava
Budapest-Varšava
Adamek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 10-2007
Odesláno Úterý, 07. dubna 2015 - 21:42:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nové navíc ke stávajícím? Pomíjím, že do konce prosince je Poláci asi tak osmnáctkrát schválí, zavedou, náhle zruší, částečně obnoví, omezí, znovu zavedou a nakonec zruší i ty stávající [happy]
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.18.6
Odesláno Úterý, 07. dubna 2015 - 21:46:38    Odkaz na tento příspěvek  

EC 272/273 Avala: je to v těchto příspěvcích v sekci "Polsko":
- Pátek, 20. března 2015 - 13:43:35
- Pátek, 20. března 2015 - 13:50
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6982
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 07. dubna 2015 - 21:48:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budapest-Varšava

To je taková houpačka. Jeden rok se to obnoví, další zase zruší, a tak už x (desítek) let dokola...[crazy]

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3543
Registrován: 12-2011

Odesláno Středa, 08. dubna 2015 - 01:40:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je jen nějaký futuristický projekt, žádný závazný návrh.

Řídící systém INTELO

Vítejte na PKP - tam, kde dnes znamená minulý rok[pozor]
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4415
Registrován: 8-2006
Odesláno Středa, 08. dubna 2015 - 20:27:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ostrava - Varšava? To jako, že Beskyd by místo do Žiliny jel do Varšavy?[coze][crazy] Aspoň by odpadla večerní vopičárna EC spoj Třinec - Ova.[crazy]
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3037
Registrován: 6-2008

Odesláno Středa, 08. dubna 2015 - 22:53:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: Vopičárna. [ok][biggrin]
Obávám se, že ta vopičárna ještě jeden další rok potrvá. Pokud nebude zaříznuta už v Bohumíně. Ať už s přípojem nebo bez...
Na Varšavu pojede souprava, která se tam otočí a pojede zpět do Prahy...
Ale jak se zpívá v jedné písničce. Je to vo Hviezdách.....[happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Ic540.)
zámčan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.105.135.142
Odesláno Neděle, 12. dubna 2015 - 15:34:24    Odkaz na tento příspěvek  

Som pozeral tie prvé polské nástrely ktoré tu boli na k áčku...len som akosi nenašiel EC polohu vlaku z Budapešti do varšavy...z Varšavy 9.23-ostrava-14.09-Breclav cca 15.50-BA 16.50...a opačne?
Urpín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1718
Registrován: 2-2010

Odesláno Neděle, 12. dubna 2015 - 18:01:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

15341
z Poličky 92 cestujících a 4 kola
Pomezí zast +2
Pomezí -
Květná +6
Vendolí zastávka +2
Svitavy zastávka +4
Svitavy -106

Štádler je kapánek nafukovací. Stejná situace se opakuje každou neděli a s přibývajícím sluníčkem a cyklisty to bude ještě horší.
Valis88
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 473
Registrován: 6-2007

Odesláno Čtvrtek, 16. dubna 2015 - 16:35:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

InterCity Opava nově spojí Opavu s Prahou, od června v pracovní dny:
Opava se dočká přímého vlakového spojení s Prahou

VlakRevue.cz [new]
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 16. dubna 2015 - 17:35:25    Odkaz na tento příspěvek  

Valis88: takže konečně bude pravdivá ta písnička "Z Opavy, z Opavy, rychlík jede do Prahy".[biggrin]
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1158
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 16. dubna 2015 - 18:00:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to vypadá, že to pojede místo IC Sprinter 513/514, který tedy skončí
Benpat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 644
Registrován: 6-2008

Odesláno Čtvrtek, 16. dubna 2015 - 20:40:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenom se přejmenuje na Opavu a změní se jeho výchozí a cílové stanice. Jel jsem s ním několikrát a většina lidí v Ostravě přestoupila na Opavu.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3046
Registrován: 6-2008

Odesláno Čtvrtek, 16. dubna 2015 - 22:57:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Benpat:
IC Opava, no proč ne...
Většina přestupuje na Opavu, ale jestli všichni jedou až do té Opavy. Cestou je destinací či zastavení víc. Aby to pak nejelo do Opavy s pár lidmi, když část vystoupí a pojede tím osobákem...
No ale jasně, pokud se to nevyzkouší, těžko říct...
Může to nalákat zcela nové cestující...???[happy]

Ale v článku se mimo jiné píše, že Mosty u Jablunkova mají přímé spojení s Prahou. Já o takovém teda nevím...
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2456
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 02:00:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikde jsem se nedočetl, zda 513/514 zůstane povinně místenkový...

Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6794
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 09:06:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokud se to nevyzkouší, těžko říct
Tak nějak. Každopádně dnešní stav, kdy Sprinter z Bohumína vyjíždí téměř prázdný pár minut za Ostravanem a velký nástup je opravdu až ve Svinově, je nevyhovující. Otázka je, zda to provozně nebude dražší, než případný nárůst cestujících. Oni fakt nejedou jen z Opavy.
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.255.88
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 11:01:41    Odkaz na tento příspěvek  

Možná by stálo za úvahu vést tento vlak ráno místo Os 3403, s odjezdem z Opavy v cca 05:50 (tedy o 10 min. později než současný 3403), a zastavovat jako tento vlak i ve Štítině a Háji ve Slezsku. Večer, na zpáteční cestě, pak samozřejmě také zastavovat alespoň v těchto dvou stanicích.
Ale jinak toto zavedení přímého spojení Opavy s Prahou také hodnotím jako krok správným směrem [ok].

"Vlak nazvaný InterCity Opava" ... a proč se to nebude jmenovat "IC Opavan"? [happy]
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4435
Registrován: 9-2006

Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 11:19:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych to nazval "Sprintující Prajzák"

[proud]
Valis88
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 476
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 11:45:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic 540: Mělo tam být Návsí, opraveno [happy]

VlakRevue.cz [new]
Longermann
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 598
Registrován: 11-2014
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 13:54:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Majkl007: Nejspíš se to i splní.
Cituji: "Odjezd ranního IC 514 z Opavy východ bude ráno v 5:55 hod., do Prahy vlak přijede v 9:24 hod. Večerní spoj IC 513 vyjede z Prahyv 16:39 hod. a do stanice Opava východ dorazí ve 20:05 hod."

Omluva - již od začátku března nearchivuji informace v mailu, změna nastavení poskytovatele
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2530
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 18:20:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Docela by mě zajímalo, kdy RJ a LE oznámí zcela novou destinaci - Opavu. [biggrin] [crazy]

NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Valdav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1347
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 18:57:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Longermann: [nene] Z toho ale nevyplývá, že tím dojde ke zrušení Os 3403. Je pravda, že tento vlak tam je hlavně pro přípoj na Sprintera / Ostravana do Prahy. Je tam ale i proto, aby bylo zajištěno spojení v 30 minutovém taktu ze Svinova do Kunčic, kde je přestup na Os 2837. Soupravu 843+Btn+Bftn je pak taky nějakým způsobem potřeba dostat z Opavy do Ostravy pro zajištění Os 2870 a následně R 1130.
V neposlední řadě vám v IC asi nebude platit jízdné IDS ODIS.

Možná, že neznamenáš nic pro svět, ale pro někoho můžeš znamenat celý svět...
Nasazení CityElefantů v TS 441 a 442 PJ Bohumín
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 350
Registrován: 8-2010
Odesláno Pátek, 17. dubna 2015 - 21:49:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vantju: Nikdy, tam se totiž nevejdou [proud]
Nádraží
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.30.230.129
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 00:09:34    Odkaz na tento příspěvek  

Bude mít ten nový Sprinter více zastávek?
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4439
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 09:35:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak zrovna LE by tam jezdit mohl, protože nemusí řešit objíždění loko soupravy ( a odvěšování a po objetí soupravy zase přivěšování, atd.), takže mu stačí jedna hrana, víc nepotřebuje.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11773
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 09:57:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádraží: Bude mít ten nový Sprinter více zastávek?
V České Třebové stavět nemá. [happy]
Priapos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 618
Registrován: 10-2012
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 10:03:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádraží:

Samozřejmě že nebude.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3049
Registrován: 6-2008

Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 10:42:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co tahle...[happy]

V Háji a Štítině by zastavit mohl IC Opava...
Taky Studénka a Suchdol či Hranice...
Dále už jen Olmík a Pardubice...

Pro změnu Ostravan(odvratně Jan Perner) by měl stavět Návsí, Bystřice. T.centrum, Těšín, Karviná, Dětmarovice(Orlová), Bohumín, Hlavní, Svinov a pak až Olomouc!!! i zpět...

Každý vlak by něco pobral a trochu si ty zastavení v kraji rozdělili...

Problém je v tom, že Sprinter/Opava jede jen v týdnu...
Tak by to muselo být jinak v týdnu a jinak o víkendu...
To by ale asi někteří nestrávili...[happy]

Valis88:[ok]

Edit: Nebo ten IC Opava bez Hranic na Moravě obousměrně, tam jen ten Ostravan a Perner...


(Příspěvek byl editován uživatelem Ic540.)
Valdav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1350
Registrován: 1-2009

Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 11:39:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540: I přesto, že to při pohledu do plachty vypadá na trojnásobné křižování ranního IC v Háji ve Slezsku (Os 3402), Děhylově (R 1132) a Třebovicích (Os 3404), tak bych z toho zase nedělal spěšňák. Ze Štítiny a Háje snad není problém dojet do Ostravy před ním jedoucím Os 3403, v opačném směru zase Os 3432.

Možná, že neznamenáš nic pro svět, ale pro někoho můžeš znamenat celý svět...
Nasazení CityElefantů v TS 441 a 442 PJ Bohumín
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3050
Registrován: 6-2008

Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 12:06:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Valdav: Ok.
Jen jestli zastavení Opava a Svinov vygeneruje tolik cestujících. Pokud by přineslo to zastavení v Háji a Štítině problémy, tak není co řešit...

Od nového JŘ bych to udělal tak, aby se ani po trase nepředjížděli v tom Suchdole a Hranicích...

Ještě doplním svůj článek výše. Zastavení Pernera by se samozřejmě v Dětmarovicích a Bystřici netýkalo...
CoufalMartin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.20.232
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 14:21:49    Odkaz na tento příspěvek  

IC Opava:zastávky Opava východ, Ostrava-Svinov jen pro nástup,Olomouc hl.n.,Pardubice hl.n.,Praha hl.n.,
povinně místenkový zůstáva.
Praha hl.n.,Pardubice hl.n., Olomouc hl.n., Ostrava-Svinov jen pro výstup,povinně místenkový zůstáva
V článku to bylo napsáno tak nevím, kde jste přišli na zastavování v menších stanicích tam zastavuje dost vlaku.V pátek z Prahy je pravidelně vyprodáno.
K novému GVD bude mít LeoExpres všechny spoje přes Přerov (hlavní destinace) Praha Přerov Staré Město u Uh Hradiště, Praha Přerov Bohumín, Praha Přerov Košice.Vlaky EC Fatra EC Detvan končí.Všechny spoje pojedou Praha-Žilina-Praha.Víc info jsem zatím nezjistil.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.18.6
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 20:24:29    Odkaz na tento příspěvek  

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/308322-stat-chce-diky-mil iardam-z-eu-elektrizovat-10-regionalnich-trati/

Do 3 let se mají začít elektrizovat tyto trati:
•Plzeň - Domažlice
•Kladno - Praha
•Jihlava - Třebíč - Brno
•Brno - Veselí nad Moravou - Uherské Hradiště
•Staré Město u UH - Bojkovice
•Újezdec u Luhačovic - Luhačovice
•Ostrava - Frýdek-Místek - Valašské Meziříčí
•Frýdek-Místek - Český Těšín
•Studénka - Příbor - Veřovice
•Olomouc - Uničov

Tak uvidíme jak to dopadne. Nezní to špatně, ale minimálně dvě "mouchy" bych viděl:

- Staré Město u UH - Bojkovice: to se bude v Bojkovicích přepřahat ? To raději v Uherském Brodě.

- Olomouc - Uničov: to je asi nepochybnější z navržených tratí. Bude-li se v Uničově přepřahat, tak to bude mít hodně negativní dopad na tranzit do Šumperka, anebo budou jezdit dízly v celé trase Olomouc-Žumperk ? A ani argument že z Olomouce do Šumperka je to rychlejší přes Zábřeh neobstojí, jde i o relace např. Šternberk-Šumperk, Olomouc-Libina atd.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11852
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 20:27:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

- Staré Město u UH - Bojkovice: to se bude v Bojkovicích přepřahat ?
Ne, kdyžtak přestupovat.

Anebo "naprosto samozřejmě" pojedou přímé motorové Os vlaky ze Starého Města až do Bylnice (s tím, že elektricky pojedou jen rychlíky + případné vložené Os vlaky jedoucí max. do Bojkovic/Luhačovic).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.18.6
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 20:28:25    Odkaz na tento příspěvek  

CoufalMartin: hm, takže skončí přímé spojení Prahy se Zvolenem ? Velká škoda, ale co naděláme. A co všechno bude jezdit z Prahy do Košic ? Bohemka, Slovakia, Pynďulíno soukromníci (kolik spojů) ? Pátečně-nedělní Košičan zůstane nebo zanikne ?
Anonym123
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.59.151
Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 22:02:39    Odkaz na tento příspěvek  

CoufalMartin: Nevíte, v jakých časech by měl LEO Express jezdit do Bohumína, Starého Města a Košic?
Honzabalak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 686
Registrován: 11-2007

Odesláno Sobota, 18. dubna 2015 - 22:26:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To myslí Jihlava-Brno v celé trase? Jsem si myslel, že se mluvilo jen o částido Zastávky...

!Nevykat! :-)
263.001-0 a 263.002-8 - nejkrásnější princezny z Brna
Z historie:
363.087-8, 362.165-3 - nejzajímavější nereklamní esa
R010101
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 7-2014
Odesláno Neděle, 19. dubna 2015 - 01:21:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

CoufalMartin: Od prosince je současný EC Fatra plánován jen do Žiliny a název bude nově Makyta, EC Detvan to samé a název bude nově Helfstýn.

Současný Ex Helfštýn bude nově Dyje.
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3598
Registrován: 12-2011

Odesláno Neděle, 19. dubna 2015 - 01:27:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: Vy tomu tak věříte?

V dohledné době bych dal šanci maximálně úsekům Ostrava - Frýdek, Brno - Zastávka u Brna, a hanácké trati z Olomouce.

Řídící systém INTELO

Vítejte na PKP - tam, kde dnes znamená minulý rok[pozor]
Pilatus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1564
Registrován: 8-2007
Odesláno Neděle, 19. dubna 2015 - 09:37:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Máte už někdo info, jak moc se změní spojení Praha - Ostrava oproti současnému grafikonu? Konkrétně ráno/dopoledne do Ovy, odpoledne/večer zpět. A co pinďa do/z Košic?

Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
Rudolf P.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.167.190
Odesláno Neděle, 19. dubna 2015 - 09:53:13    Odkaz na tento příspěvek  

R010101: Můžete napsat další novinky ohledně GVD 2016, díky. Hlavně jak to bude s vlaky EC Budapest-Hamburg???