K-report
 

Archiv diskuse RegioJet do 22. 10. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 22. 10. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pravidelný cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.138.12
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 12:20:32    Odkaz na tento příspěvek  

Ne, to není tak jisté. V nových smlouvách může být, že bude používán pouze tarif ministerstva.
A k tomu by byl jaký důvod? Ale chápu, dát cestujícímu na výběr, takhle bysme ten fašismus nevybudovali.

Záleží na IDS. Třeba v PID jsou kupóny relativně levné.
Ano, já jezdim v PID, přesto je pro mě levnější jízdný ČD. Kupóny by se v PID vyplatili pouze v případě A – přestup Praha – B, ale kdo takhle jezdí tak často aby se to vyplatilo? Ono se neni čemu divit, když jízdný ČD platí jen ve vlacích, kdežto tarif IDS platí i v autobusech.
KadanskyRohozec
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.157.14
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 12:23:59    Odkaz na tento příspěvek  

Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1188
Registrován: 8-2010

Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 12:34:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S panem Dlouhým naprosto souhlasím, tady něco smrdí [uhoh]

Na světě je 70 % blbů. Jsem rád, že patřím do těch 13 %..... [lol]

Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 691
Registrován: 6-2014
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 12:42:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pravidelný cestující:
A k tomu by byl jaký důvod?
Je to jeden z modelů financování. Prostě veškeré tržby jdou objednateli.

dát cestujícímu na výběr
Váš postoj sice chápu, když byste na změně prodělal, ale pro většinu cestujících bude jednodušší, když cena bude jen jedna. Tím se vůbec nevylučuje, že ve vlaku bude platit třeba i síťová jízdenka ČD.

já jezdim v PID, přesto je pro mě levnější jízdný ČD
Kupóny PID se snad vyplácejí i tehdy, když dojíždíte do Prahy, kde ještě použijete MHD.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1114
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 13:06:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, to není tak jisté. V nových smlouvách může být, že bude používán pouze tarif ministerstva.

A k tomu by byl jaký důvod? Ale chápu, dát cestujícímu na výběr, takhle bysme ten fašismus nevybudovali.


V tom případě je v Německu fašismus. Na mnoha místech se na krátkou cestu tarif DB koupit nedá - jen IDS. Tarif DB platí jen při delších cestách mezi IDS.
NE Soukromníkům
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.66.131
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 14:00:39    Odkaz na tento příspěvek  

Bram:

Když o něčem nic nevím, tak to nekomentuju.

Zkuste to v praxi... třeba v GW Train Regiu, Vogtlandbahnu... ti narozdíl od Arrivy berou Sone+, takže zkuste, co vám řeknou na jeho obdobu koupenou z eshopu. Nejspíš zjistíte, že POPka v rukou soukromníka vám opravdu nepomůže, pokud vás vyhodí s tím, že ten kód nemá jak ověřit, protože mu ho do POPky nikdo nenahrál. [happy]

Nicméné chápu, že pro vás je používat v roce 2015 elektronický nákup jízdenek předem těžký přežitek a máte pochopení, že tohle soukromníci neřeší... [happy]
NE Soukromníkům
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.66.131
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 14:15:16    Odkaz na tento příspěvek  

Nesni:

Podle dražšího tarifu MD? Já si nepamatuji, kdy se mi naposled vyplatilo jet na tarif IDS vlakem... Pokud má člověk aspoň IN25, nebo jede ve skupině, nevyplatí se mu to skoro nikdy. Snad jediná vyjímka byl Libnet. Ten je totiž skupinový. Jinak jsou tarify IDS pro skupiny proti autu téměř vždy zcela nekonkurenceschopné, jsou postavené pro lidi dojíždějící sami pravidelně nějakou trasu. Zaměřením jen na takové lidi snížíte počet lidí ve veř. dopravě. Zřejmě vám to nevadí.

"např. sleva v IDS JMK pro cestující, kteří mají platnou jízdenku z rychlíku."

A tomu říkáte zjednodušení tarifu? [coze]

"Lze jednoduše řešit snížením základního jízdného, tj. placená In-karta vůbec nebude potřeba."

Aha, takže kvůli trasám, kde vlak sice má časově smysl použít, ale je to velká objížďka, budeme muset megabrutálně zlevnit i trasy, kde lidé jsou ochotní platit víc?

Výpadek příjmů dopravci zaplatíte vy? Aby se Praha-Brno dala jet za kilometrický tarif s konkurenceschopou cenou, budete muset účtovat tak maximálně 0,7h za kilometr. Pro cesty do Pardubic z Prahy to jistě bude pro dopravce výhra... dávat je lidem za 70kč, když lidé jsou ochotní platit 100-140kč a vlaky prázdné nejsou. Zajímavé, že váš idol Jančura tyhle kilometrické tarify také nemá.

Místo abychom kilometricky neefektivní relace řešili speciálním jízdným, tak plošně zlevníme všem. Sice je to přesný opak co se děje v západní evropě, ale milovníci balkánského stylu budou spokojeni, viďte Nesni?

SMS jízdenka?

Proč by moloch ověřoval takovou zbytečnost? Neznám nikoho, kdo by s SMS jízdenkou chtěl jezdit vlakem. SMS jízdenky si kupují lidé, co dojedou do Prahy jen občasně a míří třeba do centra centra či nemocnic. Do Motole na Národní třídu či do kanceláří kolem Budějovické vlaky moc nejezdí a tak je pro tyto lidi lepší dojet do Prahy bez vlaku - autem či autobusem k metro. Kdo má rád procházku z Masny či Hlavasu, ten zas obvykle chce ušetřit za drahou pražskou MHD (na jednotlivé jízdenky je drahá), a ten si SMS jízdenku také nebude kupovat, ten si totiž nechce kupovat žádnou MHD jízdenku. Navíc Praha je specifická tím, že většina lidí má kupóny. Jezdit na jízdenky se tu naprosto nevyplatí.
NE Soukromníkům
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.66.131
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 14:24:50    Odkaz na tento příspěvek  

a nakonec Daneček, u něhož polovina příspěvku nedává smysl a odpovím jen na to, kde jsem snad pochopil, co chtěl autor říci:

"ne pokud si dá objednavatel do tarifu i cenu kola."

Vy rád sci-fi? Jak je to reálné? [happy]

"R ČD rádi vstupují do PID. R Brno-HavlBrod-KUTNÁ HORA(Pro busy PID7)-Praha Libeň-Hlavní-Smíchov by aspoň při výluce na hlaváku mohl fungovat aspoň jako náhrada S7, ale lidi s BémKárd v Libni holt maj smůlu, vlak radši poveze vzduch"

Tahle věta se nedá přečíst, ale dodal bych, že integrace R a Os je něco jiného. Integrují se R hlavně Sp charakteru, což jsou v Praze většinou ty dieslové, co staví na krajích Prahy. Není v zájmu Prahy platit lidem levnější jízdné do Berouna či Kolína, když si platí ty osobáky po Praze, jejichž kapacita nejde ovlivnit, protože je to jednotka.

Chápu, že to Danečku nechápeš, ale ona integrace znamená určitý výpadek tržeb a zvýšení nákladů dopravci a tak se obvykle nedává na spoje, které vůbec nemají příměstký význam a jen by tam na krátký úsek nesmyslně zvýšila obsazenost a pak se dál tahal vzduch.

Nehledě na to, že integrovat spoje s poznámkou "může odjet hned po ukončení výstupu cestujících" je hovadina. Pro kolik lidí to bude použitelné?

Integrace měla smysl z elektrických R jen směrem do Podbaby a tam také proběhla.

Naopak v Bratislavě je linka provozovaná Jančurou naprosto ideální pro vstup do IDS a Jančura z toho má jen záminku podojit župu a město.
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 692
Registrován: 6-2014
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 14:45:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NE Soukromníkům:
Podle dražšího tarifu MD?
Tarif Ministerstva ještě ani neexistuje a vy už víte, že bude dražší?

lidi dojíždějící sami pravidelně nějakou trasu. Zaměřením jen na takové lidi snížíte počet lidí ve veř. dopravě.
Právě naopak. Pravidelně dojíždějící je potřeba motivovat k využívání veřejné dopravy, aby v týdnu nejeli 10 x autem a nezahlcovali dopravu ve městech. Jestli si 1 x týdně vyjede autem celá rodinka, tak to tolik nevadí.

kvůli trasám, kde vlak sice má časově smysl použít, ale je to velká objížďka, budeme muset megabrutálně zlevnit i trasy, kde lidé jsou ochotní platit víc
Měl byste si ujasnit pojmy. Pro zlevňování kilometricky dlouhých cest se používá akční nebo včasná jízdenka, nikoliv In-karta.

elektronický nákup jízdenek předem těžký přežitek a máte pochopení, že tohle soukromníci neřeší
Elektronickou jízdenku, kterou si pamatujete pod názvem SONE+, vám neuznají ani České dráhy. Když budete hodný, prozradím vám, co pro to musíte udělat.[biggrin]
NE Soukromníkům
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.66.131
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 15:03:46    Odkaz na tento příspěvek  

Nesni:

Pro začátek mi naděte stát, kde je tarif místo dopravci řízen státem a je tam využití železnice stejné, či vyšší než u nás. Není nad to, když milovníci Jančury vytahují něco, co vůbec neexistuje a vydávají to za vzor. Nicméně klidně si to vzorově na jedné dvou tratích rozeserte... MD, kterému věříte, že dokáže vytvořit dobrý tarif, dnes ani integraci nepožaduje, takže vzhůru do toho. Obdivuji vaši důvěru v tuhle instituci (i když ono to bude tím, že chcete hlavně Jančuru a pak teprve řešit následky) [happy]

"a vy už víte, že bude dražší?"

Dovoluji si to předpokládat. Pokud vezmu, že ČD tarif je velmi levný, tak by ho buď MD muselo 100% okopírovat a nebo vytvořit levnější tarif, což znamená vyšší dotace.

Logicky se tedy nabízí vytvořit dražší tarif.

"Právě naopak. Pravidelně dojíždějící je potřeba motivovat k využívání veřejné dopravy, aby v týdnu nejeli 10 x autem a nezahlcovali dopravu ve městech. Jestli si 1 x týdně vyjede autem celá rodinka, tak to tolik nevadí. "

Jenže pokud vám tihle lidé dnes veř. dopravou ve větším počtu nepřibývají, tak to znamená, že současné IDS tarify jich už těžko více přitáhnou. Rušením ČD tarifu proto můžete lidi jen vyhnat, aniž byste kohokoli získal.

"Měl byste si ujasnit pojmy. Pro zlevňování kilometricky dlouhých cest se používá akční nebo včasná jízdenka, nikoliv In-karta.!

vy jste napsal na mou ironickou větu "pryč s včasnými jízdenkami, které dostávají vlaky na cenu přijatelnou pro lidi, kteří nemají inkartu" větu "Lze jednoduše řešit snížením základního jízdného, tj. placená In-karta vůbec nebude potřeba."

Z toho plyne, že chcete rušit včasné jízdenky. Já ne.

Nehledě na to, že základní jízdné o 25% až 50% už na některých tratích zlevněné pro všechny je. [happy]
Leinad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 428
Registrován: 8-2009
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 15:08:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jejichž kapacita nejde ovlivnit, protože je to jednotka. - Kapacitu jednotky de ovlivnit snadněji, spřažení jednotek je lepší než šaškování s lokomotivou a vagonkama při blokování zhlaví a koleje za účelem blokování nákladu. Mimochodem třeba Elefant je řidičák||motorák + n*vložák + motorák (a zssk umí mít i řidičák + n*vložák + "cizí lokomotiva"), takže i s ním si můžeš hrát a skládat vagonky.

Jinak mě nešlo o levnější jízdné do Kolína, ale o využití soupravy která jede Smíchov-Hlavní-Libeň-... a veze vzduch.
"může odjet hned po ukončení výstupu cestujících" - ta poznámka ve směru Smíchov->Libeň není. Obráceně jo, ale pokud řešit formality tak možnosti jsou. Třeba uvádět čas nástupu(v jízdním řádě pro veřejnost) klidně i dřív než je čas příjezdu. Pak bude mít vlak pro lidi nastupující v Libni vždy zpoždění, pro lidi vystupující v Libni přijede přesně nebo s náskokem, na hlavák může dorazit přesně nebo s náskokem.

a Jančura z toho má jen záminku podojit župu a město. = ona integrace znamená určitý výpadek tržeb a zvýšení nákladů dopravci Jako myslím že na tu trať mělo být plnohodnotné výběrko a třeba by to někdo nabídl levněji. ČD umí jezdit Plzeň-Most za 15Kč/vlakokm.
NE Soukromníkům
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.66.131
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 15:26:15    Odkaz na tento příspěvek  

Danečku, my tady řešíme integraci a ty tu píšeš něco o rozpojování elefantů a pokračuješ v těch nesmyslech o vození lidí ze Smíchova do Libně rychlíkama? Nesni mi oponuje a dá se na to odpovídat, ty píšeš naprostý sračky. Pro začátek zkus ve větách psát čárky.
Leinad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 430
Registrován: 8-2009
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 15:52:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokračuješ v těch nesmyslech o vození lidí ze Smíchova do Libně rychlíkama? - pokračuju v tom, že RJ není jediný, kdo nevstoupí do IDS. Nemusí, protože to objednavatel nechce. (v případě R Smíchov-Hlavní-Brno a Libeň-Hlavní-Plzeň je objednavatelem MD. Pochybuju, že MD má nějak přínos z toho, že vlaky jedou za hlavák => nějaký důvod ty vlakokm za hlavákem platit, když vlak veze vzduch. A PID prostě nepoveze. )

a Jančura z toho má jen záminku podojit župu a město. = ona integrace znamená určitý výpadek tržeb a zvýšení nákladů dopravci - na co z toho mám reagovat?

Proč by moloch ověřoval takovou zbytečnost? (SMS) = Nicméné chápu, že pro vás je používat v roce 2015 elektronický nákup jízdenek předem těžký přežitek..
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 693
Registrován: 6-2014
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 16:52:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NE Soukromníkům:
kde je tarif místo dopravci řízen státem
Nejde o to, že státem, ale o to, že objednatelem. To je běžné i v ČR. Jenom železnice má nepochopitelné privilegium, že kromě tarifu objednatele (IDS) používá pro jízdy uvnitř IDS i svůj vlastní tarif. Jestli tím přijde o nějaké cestující, to bych nechal na organizátorovi IDS - třeba nechce platit tak velkou kapacitu vlaků.

klidně si to vzorově na jedné dvou tratích rozeserte
Smysl tarifu MD vidím právě v tom, aby se nic nerozes*alo, abych použil váš termín, ale zachoval se jednotný tarif pro všechny rychlíky a vybraná EC, prostě pro objednávané vlaky. To vidím jako základní prioritu - nenechat si znehodnotit síť dálkových vlaků. Když na souběžných a přípojných Os zůstane tarif ČD, tak bude alespoň tlak na kraje, aby urychlily vznik IDS se zapojením rychlíků. Případně hledaly další řešení, například slevy pro cestující, kteří od rychlíků pokračují osobákem. Tento model mimochodem ČD znají už dnes - když přestupujete z Regiojetu, neplatíte manipulační přirážku za výdej jízdenky ve vlaku.

Pokud vezmu, že ČD tarif je velmi levný
Když píšu o chybách tarifu ČD, tak neřeším, jestli je jízdné vysoké nebo nízké. Cenová úroveň může klidně zůstat, ale ať se vyprecizuje text a udělá jasněji ve slevách.

MD, kterému věříte, že dokáže vytvořit dobrý tarif, dnes ani integraci nepožaduje
Jsou dvě roviny - první, představa o ideálním řešení a druhá, praktická. Potom, co MD nedokázalo prosadit zachování Excelsioru ani utnout zastavování v Č.Třebové (no flame, pls), tak o jeho akceschopnosti mám taky určité pochybnosti.

vy jste napsal na mou ironickou větu
No ano. Jestli chcete zlevnit lidem bez In-karty, tak zlevňujte všem, tj. základní jízdné, ne jen těm, kteří si dostatečně brzy někam kliknou, tj. včasnou jízdenku.

chcete hlavně Jančuru
Služby v komerčních a případných dotovaných vlacích Regiojetu by se, řekl bych, dost lišily a mnoho cestujících by bylo zklamáno, že mezi Břeclaví a Hodonínem nedostali kávu, noviny ani vodu. To ovšem není důvod, aby ČD zůstaly na lince byť o minutu déle, než je nezbytně nutné.[happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Nesni.)
Danečkovi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.30.1
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 18:18:31    Odkaz na tento příspěvek  

Danečku, my víme, že je to pro tebe už vyšší dívčí ale proč by měli ČD uznávat SMS jízdenky, když z toho nedostanou ani korunu (protože všechny peníze shrábne DPP). To je totiž ten pravý důvod.

To ovšem není důvod, aby ČD zůstaly na lince byť o minutu déle, než je nezbytně nutné.

A co je pane Nesni na této lince za problém ? Jel jste s těmi vlaky někdy ? Opravdu zde není už ted ani nejmenší problém s kvalitou a po nasazení InterPanterů to bude ještě lepší. Mimochodem, to že ČD vyhrají výběrko je pro vás asi Sci-fi, co že automaticky věštíte vítězství RegioJetu ?
NE Soukromníkům
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.66.131
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 18:58:07    Odkaz na tento příspěvek  

Nesni

"Jenom železnice má nepochopitelné privilegium, že kromě tarifu objednatele (IDS) používá pro jízdy uvnitř IDS i svůj vlastní tarif."

Takové privilegium má železnice ve většině Evropy... ona se železnice k plošné obsluze státu hodí o dost více, než autobusy a MHD, nemyslíte? A pak je nasnadě, aby měla nějaké jednotné jízdné... ne, aby si člověk z Brna, co jede jednou za 10 let do Libereckého kraje, musel studovat jejich IDS, jaká nabídka je tam nejlepší a v jakém místě to IDS končí. A nebo mohl jet jen za kilometrický tarif. A ani skupinová sleva nebyla.

U Pražského ROPIDu si třeba zakládají na tom, že místo, aby napsali "na této trati po tuto zastávku platí papírový lístek z automatu a zde jen kupon na opencard", tak do jízdních řádů píšou o jakési plné a částečné integraci. Šance člověka, co nežije v Praze a okolí, pochopit, o co jde, je nulová. Než studovat, co se tím myslí, tak část jede blbě na lístek z automatu, se kterým je průvodčí vyhodí, či prodá lístek ČD s přirážkou (a pak pokud mohou, do vlaku dalších 10 let nesednou) a štastnější část rovnou zůstane u tarifu ČD.

Taková IDS chcete lidem servírovat místo celorepublikového ČD tarifu? Tohle vám připadá přehlednější?

"aby se nic nerozes*alo"

Nevěřím, že MD pod vedením Ťoka, který se musí zpovídat kdykoli Jančura zavolá Babišovi, je schopna vytvořit smysluplný tarif. O výsledky od takového MD nemám zájem.

"Cenová úroveň může klidně zůstat, ale ať se vyprecizuje text a udělá jasněji ve slevách."

A v čem se nevyznáte? On vám eshop nenabídne pro vás nejvýhodnější lístek? Ano, nenabídne vám kominaci jedné včasné na IN25 a k tomu akční, čímž ušetříte dalších 10 Kč. Nicméně i tak vám poradí o dost levnější jízdné, než kdybyste šel na pokladu.

Jak si vy představujete jednoduchý celostátní tarif? Nechat jen kilometrické jízdné?
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 694
Registrován: 6-2014
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 19:49:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NE Soukromníkům:
člověk z Brna, co jede jednou za 10 let do Libereckého kraje, musel studovat jejich IDS
Přehlédl jste důležitý text: pro jízdy uvnitř IDS. Zde přeneseně, v tarifu MD, by byla tím "IDS" celá síť. Z Brna do Liberce by byla (do EC a R) jedna jízdenka, o to mi celou dobu jde, aby nebylo lomené jízdné nebo nutnost kupovat jízdenky u každého dopravce zvlášť. Řeč je samozřejmě o budoucnosti, kdy předpokládáme více dopravců, kteří vysoutěží jednotlivé linky.

v čem se nevyznáte?
Mějme 4 body - A, B, C, D. Z A do B je tarifní vzdálenost 70 km, stejně tak z B do C a z C do D. Je možné na jízdenku z bodu A do bodu D cestovat tak, že v B vystoupím, přepravím se individuálně do C, odkud pokračuji vlakem do D?

Jak si vy představujete jednoduchý celostátní tarif?
Pokud jde o nabídky, určitě bych vyškrtal včasné jízdenky, to jsou podle mého názoru jen zbytečné úniky tržeb. Slevu pro kilometricky znevýhodněné trasy bych ponechal.

Danečkovi:
co je pane Nesni na této lince za problém ?
Chtěl jsem jenom říct, že se nemáme bát výběrek z důvodu nějakých hypoteticky možných problémů s novým dopravcem a zároveň od něj neočekávat nic víc, než mu přikáže smlouva s MD.
NE Soukromníkům
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.66.131
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 20:29:49    Odkaz na tento příspěvek  

"pro jízdy uvnitř IDS"

Kde uvnitř IDS nesmím použít tarif dopravce? Pokud mám Bahn50 nebo rakouskou Vorteilscard, tak kde nesmím jet za IDS tarif, který je obvykle kolem 25% slevy ze základního jízdného a nemůžu využít svou vyšší slevu? To samé, kde nesmím jet na skupinovou slevu, pokud nás je třeba 6, a to se skupinovka už v německých zemích poskytne? I v Polsku existuje skupinovka, už od 2.

To co navrhujete, rozhodně není cesta zemí s rozvinutou železniční dopravou. Proč vám tak vadí, že se 5 lidem bez auta jet 30km vlakem neprodraží tolik, jako 5 lidem jet 30km na tarif libovolného českého IDS?

Můžu vědět, čím (jakým státem) se inspirujete? Nebo jen nevíte, jak okecat, že v tomhle je tarif ČD promakaný a jednoduchý?

"Mějme 4 body - A, B, C, D. Z A do B je tarifní vzdálenost 70 km, stejně tak z B do C a z C do D. Je možné na jízdenku z bodu A do bodu D cestovat tak, že v B vystoupím, přepravím se individuálně do C, odkud pokračuji vlakem do D?"

Nerozumím otázce. Kdo a proč si kupuje jízdenku na úseky, kde nepojede?

"určitě bych vyškrtal včasné jízdenky, to jsou podle mého názoru jen zbytečné úniky tržeb"

Pokud chcete zdražit jízdné, tak napište, že chcete zdražit jízné, a ne, že chcete rušit tarif ČD. Rušení včasných jízdenek není nic víc, než zdražení jízdného.
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 695
Registrován: 6-2014
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 20:56:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NE Soukromníkům:
Kde uvnitř IDS nesmím použít tarif dopravce?
Nikde. Např. v MHD Praha nemůžete použít tarif Dopravního podniku, Arrivy ani jiného dopravce, ale jenom tarif ROPID.

tak kde nesmím jet za IDS tarif
Vy naopak v rámci IDS musíte jet v Německu za IDS tarif, ať máte BahnCard jakou chcete.

Můžu vědět, čím (jakým státem) se inspirujete?
Právě tím Německem. Zkusím vysvětlit i logiku, kterou za tím vidím. Organizátor dopravy dopravu jednak organizuje a jednak platí. Tedy stanovuje počty vlaků a peníze, které za ně utratí. Stanoví jízdné, které část těch nákladů pokryje. Z toho všeho vyjde nějaký JŘ, nějaká objednávka u dopravce atd. Potom se ale objeví problém - železniční dopravce se svým vlastním tarifem začne cenově konkurovat tarifu objednatele. V ten moment objednatel ztrácí nejen kontrolu nad příjmy z jízdného (své jízdenky prodává dopravce sám), ale navíc levnější železnice přetahuje cestující z jiných druhů dopravy, které objednatel platí a jejichž kapacitu má nějak spočítanou a nasmlouvanou. Přijde mi to podobné, jako byste si v restauraci vybíral, jestli za jídlo zaplatíte 130 Kč do kasy majitele, nebo 90 Kč číšníkovi s kuchařem.

Nerozumím otázce. Kdo a proč si kupuje jízdenku na úseky, kde nepojede?
To je úplně jedno, třeba cestou náhle musí něco zařídit a potká známého, který ho kus sveze autem.
NE Soukromníkům
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.66.131
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 21:13:25    Odkaz na tento příspěvek  

"Např. v MHD Praha nemůžete použít tarif Dopravního podniku"

OMG... kde na železnici nemůžu použít železniční tarif v rámci IDS? Proč je to na železnici normální, jsem už vysvětlil.

"Vy naopak v rámci IDS musíte jet v Německu za IDS tarif, ať máte BahnCard jakou chcete."

A na to jste přišel jak? Z toho, že v eshopu si takovou jízdenku nekoupíte, zatímco v automatu úplně v klidu ano?

"Právě tím Německem."

Pak vám musím říct, že v Německu to nefunguje, tak jak říkáte. Něco si o tom zjistěte.

"V ten moment objednatel ztrácí nejen kontrolu nad příjmy z jízdného (své jízdenky prodává dopravce sám), ale navíc levnější železnice přetahuje cestující z jiných druhů dopravy, které objednatel platí a jejichž kapacitu má nějak spočítanou a nasmlouvanou."

Nic takového neexistuje. Objednatel si uzavře s dopravcem nějakou smlouvu. Zda mu pokryje 100% či jen část, to je na něm. Zda posílá souběžně s vlaky busy ve stejné časy či ne, je také na něm. Vzhledem k tomu, že železnice má celorepublikové pokrytí, je obvyklým modelem dotovat dopravci jen část a nic dopravce kraji nevrací. U autobusů se dotuje obvykle 100% a tržby z jízdného jdou kraji. I zde jsou ale výjimky... u dálkových busů, co jedou část dotovaně, se volí stejný model jako u ČD. Dotace je obvykle podmíněna tím, že dopravce podřídí časy a zastávky obejdnateli. Nic víc za tím není.

"To je úplně jedno, třeba cestou náhle musí něco zařídit a potká známého, který ho kus sveze autem."

A? Tak mu propadne kus jízdenky, co je na tom špatně? To jako když vyběhnu z aquaparku na 3h, tak mi vrátí podíl z celodenní vstupenky?

Vůbec nechápu, co chcete říct.
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 697
Registrován: 6-2014
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 22:02:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NE Soukromníkům:
Proč je to na železnici normální, jsem už vysvětlil.
Napsal jste: železnice k plošné obsluze státu hodí o dost více, než autobusy a MHD. Já bych tomu vysvětlení zrovna neříkal, ale budiž.

A na to jste přišel jak? Z toho, že v eshopu si takovou jízdenku nekoupíte, zatímco v automatu úplně v klidu ano?
Buďte zvídavější. Když vám e-shop jízdenku neprodá, pátrejte po důvodu. Rozklikněte si ten text "Preisauskunft nicht möglich" a dozvíte se, že opravdu pojedete za tarif IDS. I když si jízdenku koupíte v automatu DB.

A? Tak mu propadne kus jízdenky, co je na tom špatně?
Jde o koncový úsek z C do D. Platí v něm ta jízdenka? Teoreticky by neměla, protože výstupem v B přestala platit jako celek. Na druhou stranu se asi shodneme, že je to velmi přísné a navíc průvodčí mezi C a D jízdenku stejně uzná. Je to jedna z věcí, které bych v tarifu MD rád viděl řešené jinak.
751
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 593
Registrován: 6-2008

Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 22:10:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.jidelnivozy.cz/informace-pro-zajemce-o-frenchising/ Myslíte že to platí, nebo by do toho mohl jít i RegioJet
NE Soukromníkům
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.66.131
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 23:03:12    Odkaz na tento příspěvek  

A co se vám na mém vysvětlení nezná? Bez dotací dnes veř. doprava téměř nikde v Evropě nejezdí. Kde v Evropě objednává busy a MHD stát a ne města a kraje? Vytvářet celorepublikovou IDS je logičtější na železnici. A není potřeba vytvářet, ona už existuje... pokud se to nerozmrdá jako v Anglii či Polsku, tak jsou všude národní dopravci a mají jednotný tarif pro celý stát. Proč něco takového nikde v Evropě nevzniklo u busů a MHD? Nejspíš proto, že je to nesmysl. Dotovaných bus či MHD linek, které vám projíždí trasy dlouhé 200km, moc nenajdete. Tam, kde nejsou vlakové koleje, slouží busy či MHD jako návoz k vlakům. Integrace celorepubliková by tedy z logiky věci měla začít železnicí. Jakožto systému, který opravdu pokrývá celý stát rychlými DOTOVANÝMI linkami. (důraz je na dotované, nedotovaných dálkových busů je spousta, ale ty je nesmysl integrovat, to je komerční doprava)

Soukromníky získáme rozpad dnes existující integrace. MD žádnou integraci nepožaduje a do budoucna chce jen jednoduchou kilometrickou, jako vy. Což trochu pomůže lidem, co pojedou 30km se 2mi různými dopravci, ale na trasy dlouhé 150km bude ten tarif předražený. (i když vy naivně věříte ve zlevnění)

Osobně považuji, aby tarif vytvářel stát a ne dopravci, za katastrofu. Dopravce má motivaci žebrat o vyšší dotace, aby nemusel zdražovat. Uvědomuje si totiž, že se zdražováním ubývá zákazníků a tedy může přijít o celou linku, protože ji kraj či stát zruší pro neefektivnost. Dopravci bojují o svou existenci. Nejsou-li linky, nejsou potřeba ani dopravci. Stát ALE takovou motivaci nemá. Stát rovnou řeší tu efektivnost, což není v zájmu cestujících. Stát má svojí existenci jistou a daňovým poplatníkům se zodpovídá za utrácení jejich peněz efektivně. A pro stát je tedy logičtější neustále zdražovat a linky, kde to vyžene cestující, rovnou rušit. Počet lidí, co to naštve, bude republikově tak malý, že to stát neohrozí. Pro dopravce je ale každá ztráta bolestivá a nemá bojem o přežití linky a zvýšení dotací, co ztratit. Pro lidi bez auta je tedy lepší, když je tarif v režii dopravců, ne v režii státu, kde je člověk odkázán čistě na náladu politiků. Při národním tarifu neexistuje žádná skupina, která by lobovala v zájmu cestujících. Dopravce cestující potřebuje, aby zdůvodnil státu svou existenci. Stát potřebuje voliče, nikoli cestující. Pokud je mezi voliči více těch, co vlaky nepoužívají, stát upřednostní jejich zájmy.

Jinak, co kdybyste se k tomu automatu DB vypravil a skutečně zkusil, zda ten lístek jde či nejde koupit na DB tarif? Možná byste byl překvapen. [happy]
Leinad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 431
Registrován: 8-2009
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 23:08:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(protože všechny peníze shrábne DPP). To je totiž ten pravý důvod. - a že to autobusovým dopravcům nevadí. Jinak stejný důvod je, proč by vlakoví dopravci uznávali síťovky ČD - přečíst QR soukromníkovou POPkou není technický problém.

A? Tak mu propadne kus jízdenky, co je na tom špatně? - Nepřerušil náhodou cestu po míň, než 100 km?

Jak si vy představujete jednoduchý celostátní tarif? Nechat jen kilometrické jízdné? -
1) Načmárat na mapu zóny(čtverečky), kdo chce paušál, zaplatí si svoje zóny v ceně cca dnešních tramvajenek. Možnost zaplatit si i celou ČR (pak by se to chovalo podobně jako in100+všechna mhd). Možnost platit si celou čr, ale míň(a pak doplácet při jízdě, jako IN25).
2) Jízdenka platná X minut od nástupu na všechno. (asi jako MHD. Nemusely by se řešit zóny.)
3) Existovalo by jízdné z každého města do každého, prakticky by bylo kilometrické(takže to šotouš spočítá na kalkulačce), formálně by bylo relační. V ceně místenka. Kde je důvod(Ex Praha-Brno?), tam by to stálo míň než počet km.

musel studovat ,,, jaká nabídka je tam nejlepší - aby nemusel studovat, dáváš mu na výběr další možnosti.
Leinad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 432
Registrován: 8-2009
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 23:32:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na druhou stranu se asi shodneme, že je to velmi přísné a navíc průvodčí mezi C a D jízdenku stejně uzná. - a co jinýho mu vlastně zbývá? Pokud jsem ze stanice B neodešel přes výstupní turniket a následně nevcházel přes turniket do stanice C, můžu tvrdit že jsem i úsek B-C jel vlakem a štíplístek nepřišel.
Ostatně sranda je taky propadnutí místenky během času, kdy jsem třeba v bistru nebo na WC. Nastoupim do Pendolina, sednu si na svoji sedačku. Vstanu, du do bistra. Přijde štíplístek k mé sedačce, je 15 minut od odjezdu, rezervačku zruší. V další stanici průvodčí povolí nástup někoho dalšího. Pak se já vrátím k obsazené sedačce. (nestává se to často, ale je to jedna z věcí nedořešených v spp. Teda je, ve prospěch dopravce.)
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 698
Registrován: 6-2014
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 23:34:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NE Soukromníkům:
co se vám na mém vysvětlení nezná?
Byla řeč o jízdách v rámci jednoho IDS, tak mi není jasná souvislost s plošnou obsluhou celého státu. A pro cesty mimo IDS, tj. na dlouhé cesty, se tarif dopravce uplatní.

MD žádnou integraci nepožaduje a do budoucna chce jen jednoduchou kilometrickou, jako vy.
Já právě požaduji plnohodnotný tarif a říkám, že TEĎ je čas, aby MD začalo s tarifní integrací dálkových vlaků, dokud nejsou uzavřena výběrka a prodlouženy smlouvy ČD.

tak jsou všude národní dopravci a mají jednotný tarif pro celý stát
Dvě roviny problému:
1. chceme jednoho dopravce, nebo výběrka?
2. jednotný tarif pro všechny spoje - klidně tarifní integrace vlaků, autobusů, MHD v celé ČR - ale to nemůže MD nadiktovat samo, musel by se projednat se všemi kraji-objednavateli dopravy.

je tedy lepší, když je tarif v režii dopravců, ne v režii státu
Tarify IDS, a vývoj k jejich rozšiřování směruje, jsou stejnak tvořeny státem, resp. krajem. Teoreticky máte asi pravdu, ale prakticky stejně žádný dopravce nezůstane dobrovolně mimo IDS se svým tarifem, kvůli dotacím. Jančura je konec konců dobrým příkladem, včetně nabídky jezdit bez dotací Praha-Brno při zrušení spojů ČD.

co kdybyste se k tomu automatu DB vypravil
Kdybych ho neměl stovky kilometrů daleko, tak už jsem od něj i zpátky.[kladivo] Ale stránkám DB věřím i proto, že také náš MPS Sebnitz vychází právě z tarifu VVO a ne DB. Proč asi?
Leinad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 433
Registrován: 8-2009
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 23:40:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdybych ho neměl stovky kilometrů daleko, tak už jsem od něj i zpátky - tak věř tomu, že jízdenka vytisknutá DB automatem na DB papír prostě musí mít tarif DB. http://www.smirice.eu/nadrazi/nadrazi/jizdenka2.jpg je fotomontáž.
NE Soukromníkům
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.66.131
Odesláno Neděle, 18. října 2015 - 23:53:07    Odkaz na tento příspěvek  

Nesni: Aha, takže vy jste v Německu ani nebyl, ale zato víte, jak to chodí... [happy]

Já chci jednoho dopravce, nehovoří má přezdívka za vše?

Jinak to vaše poslední téma - U Jančury můžu přerušit cestu a pak jet jiným spojem? Nevadí, že nemám místenku?

A pokud chcete přerušovat jízdu, tak proč si nekoupíte jízdenku jen na to, čím chcete jet?

Kromě toho, to co píšete, u ČD lze. Jízdenku můžete přerušit po 100km... pokud se C->D nachází dle vás 140km od A, pak není problém v B vystoupit, strávit tam noc, dojet se známým do C a pokračovat vlakem do D.

Pod 100km přerušovat jízdné nejde, protože by to asi bylo příliš nevýhodné pro dopravce.

Tohle jsou ale naprosto minoritní věci. Vy chcete rušit skupinové slevy a hojně využívané včasné jízdenky a přijde vám podstatné toto???

Pokud bude 200km vlakem stát 300kč, přijde vám podstatné řešit možnost přerušit jízdenku po 40km? Fakt nemyslíte, že mnohem víc lidí bude trápit ta cena, která nepůjde nijak zmenšit? Za tyhle prachy může v jednom jet řada lidí autem a zastavit můžou kolikrát chtějí. A spousta lidí auto nutně potřebuje, takže amortizaci na mě nevytahujte.

Mimochodem, taková perlička pro vás, Německo sice pro skupiny do 5 lidí nemá skupinovou slevu, ale jen ty síťovky, nicméně má výjimku pro ICE, kde se skupinová sleva dává už od 2 lidí. A to zvlášt pro lidi s Bahn25 a zvlášt pro lidi bez ní. 2 vlastnící Bahn karty tak mohou jet levněji, než nevlastníci. Ale podle vás je lepší slevy nemít, ať žije jednoduchost. [happy]
Leinad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 8-2009
Odesláno Pondělí, 19. října 2015 - 00:20:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U Jančury můžu přerušit cestu a pak jet jiným spojem? - v neobjednaných vlacích je to jeho problém. Neměl by ale stát/kraj vyžadovat, aby to v objednaných spojích při relačním či metrickém jízdném šlo? Do mimošpičkových vlaků si dopravce může prodávat akční místenky za cenu menší než běžná jízdenka, ale kdo má běžnou jízdenku s vypsanou trasou, ten si na té trase může vystupovat a nastupovat jak chce.

Pokud bude 200km vlakem stát 300kč - proč by stálo? Vydělme cenu akčních jízdenek počtem km.
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 699
Registrován: 6-2014
Odesláno Pondělí, 19. října 2015 - 00:37:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

NE Soukromníkům:
chci jednoho dopravce, nehovoří má přezdívka za vše?
Hovoří. Ale je pro vás přijatelná účast soukromníků v dotované dopravě, kdyby byl zajištěn jednotný tarif pro všechny spoje?

pokud se C->D nachází dle vás 140km od A, pak není problém v B vystoupit
Nastudujte si SPPO. Vystoupením v B ztrácí jízdenka ČD platnost. Druhá věc je, že vám to těžko někdo dokáže s výjimkou nějakých extrémních případů, kdybyste např. přijel do B pozdě večer, vlak do C jel až ráno, ale vy vyrážel z C ještě před příjezdem prvního vlaku z B.

Vy chcete rušit skupinové slevy a hojně využívané včasné jízdenky
Nechci rušit skupinové slevy, nic takového jsem nikde nepsal. Včasné jízdenky chci zrušit, protože vnášejí do systému chaos - cestující pak dopředu nevědí, kolik zaplatí. Chápu, že lidé rádi nakupují cokoliv ve slevách, tak proč by jízdenky měly být výjimkou, ale taky je hodně těch, kteří na tu slevu nedosáhnou (kupují těsně před odjezdem) a jsou naopak rozmrzelí, proč mají platit za stejnou službu víc. Tuhle okolnost pochopil lépe Jančura a poslední kusy jízdenek nezdražuje (alespoň to tak bývalo).

Německo sice pro skupiny do 5 lidí nemá skupinovou slevu, ale jen ty síťovky
Skupinová sleva na síťovky je sakra vysoká. Ale vlastně co to píšu, v Německu jsem přece nikdy nebyl, tak nemůžu nic říkat.[happy]
NE Soukromníkům
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.66.131
Odesláno Pondělí, 19. října 2015 - 01:23:05    Odkaz na tento příspěvek  

"je pro vás přijatelná účast soukromníků v dotované dopravě, kdyby byl zajištěn jednotný tarif pro všechny spoje?"

Vesměs jen na pár regionálních tratích, kde ČD neměly dobrý přístup. Cca v rozsahu jako dnes. Zcela pro mě není přijatelná v dopravě dálkové či spěšné. Tendr na Šumavské lokálky beru za katastrofu. Kraj ušetří, ale za cenu vyhnání půlky cestujích zrušením ČD slev pro skupiny a nepoužitelností inkarty a dále redukcí počtu spojů a velikosti souprav (cyklisté nejsou vítáni).

"Nastudujte si SPPO"

Po ujetí 100km máte právo přerušit jízdu (čímž se myslí jet jiným, než nejbližším přípojným vlakem). Pokud ji přerušíte už po 70km, ale rozdíl do 100km si dojede jinak než vlakem, či na něj koupíte novou jízdenku, původní jízdenka z logiky věci platnost nad 100km nepozbývá.

ČD nejsou mateřská škola a nehlídají vás, abyste prvních 100km urazil jejich vlakem, pokud chcete jet jejich vlakem dalších 100km. Je sice aburdní, proč jim za přepravu zaplatíte a pak je nevyužijete, ale je to povolené.

Tohle SPPO neupřesňuje, protože je to jasné.

Při přerušení po 70km a nastoupení ve stejném místě, jste platnost jízdenky do dosažení 100km zrušil. Dopravce takovou službu nenabízí. Přijde mi to jako detail, dopravce pro takové cesty nabízí síťové jízdenky. Počet lidí, který potřebuje dělat taková přerušení při cestách pod 100km a nevyplatí se jim ani síťovka, je minimální.

"Včasné jízdenky chci zrušit"

Nemám, co bych více dodal, já je zrušit nechci. Vidíte to jinak a odůvodnil jste si to. Odůvodnění beru, ale podle mě to není něco, co většině lidí vadí, neboť takové jízdné je dnes celoevropský trend.

"Skupinová sleva na síťovky je sakra vysoká"

Pokud ale chcete jet jen 20km, tak je sakra žádná. Ve 2 lidech to začíná být sleva až při uražení 50km, nebo 25 zpátečně. A to velmi malá a ještě musíte ignorovat, že autem by vás to ve 2 stálo zlomek ceny. Nicméně skupinové slevy pro méně než 6 lidí na krátké vzdálenosti v západní Evropě trend nejsou, to vám cpát nebudu. Je to škoda a příliš to nechápu, ale je to fakt.
Leinad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 435
Registrován: 8-2009
Odesláno Pondělí, 19. října 2015 - 22:19:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kraj ušetří, ale za cenu vyhnání půlky cestujích zrušením ČD slev pro skupiny a nepoužitelností inkarty - Co je špatného na nepoužitelnosti inkarty? Pokud je skupinové jízdné důležité, tak patří do tarifu IDS.

velikosti souprav (cyklisté nejsou vítáni). - když si to objednavatel do požadavků nedá, tak to nemusí mít. Ať už je dopravcem kdokoli.

redukcí počtu spojů - zase věc objednavatele, kolik toho chce.

ČD nejsou mateřská škola a nehlídají vás, abyste prvních 100km urazil jejich vlakem, pokud chcete jet jejich vlakem dalších 100km. - kdyby nehlídaly, tak si ani nevšimnou, že sem vystoupil a znovu nastoupil.
Obecně si myslím, že dokud je jízdné relační či metrické, a nemám místenku, tak by to mělo platit ve všech spojích té linky(v rozumném období, třeba jeden den). Naopak by ČD mohly zpřísnit jízdu jiným vlakem, než na který mám místenku, třeba doplatkem do plného jízdného.
Je jasné, že časová jízdenka(IN100, tramvajenka) běží i když nejedu, ale proč kilometrická?
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1550
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 08:23:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co je špatného na nepoužitelnosti inkarty?

Že ji má větší než malé množství obyvatel? Že alternativu IN50 nebo IN100 kromě uznávání prostě poskytnout nelze?


Naopak by ČD mohly zpřísnit jízdu jiným vlakem, než na který mám místenku, třeba doplatkem do plného jízdného.

A to proč? Právě svoboda jet jiným vlakem, když náhle nestihnu ten svůj je na tom to nejlepší
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1201
Registrován: 8-2010

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 10:11:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naopak by ČD mohly zpřísnit jízdu jiným vlakem, než na který mám místenku, třeba doplatkem do plného jízdného.

To už existuje, jmenuje se to SuperVčasná jízdenka, při použití jiného než zvoleného vlaku se řeší doplatkem.

Na světě je 70 % blbů. Jsem rád, že patřím do těch 13 %..... [lol]

O třídu lepší...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 178.22.115.110
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 11:25:24    Odkaz na tento příspěvek  

Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.255.226
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 18:12:58    Odkaz na tento příspěvek  

Pisatelka tohoto článku je jistě členkou Antijančurovského spikleneckého centra a celý tento příběh je samozřejmě naprosto smyšlený, neboť něco takového se může stát jen při cestování vlaky ČD, ale v žádném případě ne při cestování se společností RegioJet, jejíž vlaky jezdí vždy včas, občerstvení je nabízeno v celé trase vlaku vždy čerstvé a v plném rozsahu nabídky, a stewardi/stewardky ve vlacích RJ jsou vždy dobře informováni o aktuální situaci a tudíž není možné, že by někoho z cestujících špatně instruovali a nechali jej nastoupit do jiného vlaku než pro který má zakoupenu jízdenku. Pokud by se snad takovýto případ přeci jen stal (max. jednou za 10 let), tak má společnost RJ propracovaný systém přerezervování zakoupené jízdenky, zcela samozřejmě bez jakéhokoliv doplatku či penále pro cestujícího, a následuje písemná omluva osobním dopisem od samotného majitele společnosti pana Radima Jančury, a jako satisfakce pro váženého zákazníka i nabídka jedné jízdy vlakem společnosti RegioJet v BusinessClass zdarma, v libovolném termínu a mezi destinacemi které si zákazník sám zvolí. [kladivo][biggrin]
Monin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 7-2011
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 18:50:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem asi poslední, kdo by se zastával toho žlutého cirkusu, ale toto je hodně přitažené za vlasy a paní Euglena Janae Bradley je také asi trochu mimo. Už jen věty : V Olomouci si koupil jízdenku do Prahy a nástupiště byla nepřehledná a chaotická, četná zpoždění vlaků, a on nevěděl, který vlak jede do Prahy a do kterého vlaku má nastoupit. Nebo : A on, zmatený, vystoupil v neznámém městě (Hranice na Moravě) a nevěděl, co má dělat a tak přišel žádat o pomoc úřednici regiojetu. Ta nevěděla, co má dělat a tak někam telefonovala a evidentně byla instruována, aby zákazníkovi nabídla .. jen ty hovoří sami za sebe. Bu´d byl ten člověk naprosto nesvéprávný, nebo byl zhulený či úplně mimo. [biggrin] A jak říkám, to se nechci vůbec regionálního přepravce zastávat.[biggrin]
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.255.226
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 18:59:00    Odkaz na tento příspěvek  

Monin: zřejmě jste článek nedočetl až do konce, neb ve druhé části se píše, že cestujících se stejným problémem se nakonec u přepážky objevilo více. Ze stejného vlaku, a ti ostatní byli Češi. Co myslíte, je pravděpodobnější, že byli tedy všichni nesvéprávní nebo zhulení, a nebo mohl být např. v Olomouci vlak špatně označen na informačním systému v hale i na nástupišti?
Samozřejmě, nebyl jsem u toho, takže nemohu vědět že se to stalo přesně tak, jak to autorka článku popisuje. Ale ze stejného důvodu také nemohu tvrdit, že se to stát nemohlo.
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1202
Registrován: 8-2010

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 18:59:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Monin: Ale tam se píše že těch lidí kteří odjely do Hranic a spletly si vlak bylo víc. Třeba SŽDC nějak blbě vypsala nástupiště nebo jim poradili blbě. Stát se to může...

Na světě je 70 % blbů. Jsem rád, že patřím do těch 13 %..... [lol]

Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1553
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 19:00:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Monin: Je to divný, ale v době stavebních prací to v Olomouci přehledné zrovna nebylo, také bez znalostí neurčíte kterým směrem je Praha a občas se dva RJ sejdou na stejném nástupišti (mimochodem v HK se podobné věci dějí při křižování pražských rychlíků a lidí co jeli na exkurzi do Jaroměře/Chlumce už se pár najde). Zaujalo mě, že se to stalo více lidem a že je údajně někdo poslal do špatného vlaku, to tam musel být někdo skutečně nesvéprávný
Monin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 7-2011
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 19:06:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Majkl007: právě, že jsem to dočetl do konce, proto mi to přijde dost neuvěřitelný. Už jen k vzhledem k tomu, že se dost často pohybuji mezi cizinci, takže vím, čeho všeho jsou mnohdy schopni, ale samozřejmě, že i vím, čeho jsou mnohdy schopni i Češi.[biggrin] Ale je pravda, že ani v Olomouci a ani na hlaváku jsem u toho nebyl (díky bohu).[biggrin]
Leinad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 436
Registrován: 8-2009
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 19:06:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že ji má větší než malé množství obyvatel - no a?

IN50 - Lze poskytnout všem jízdné odpovídající cca polovině jízdného ČD. Nebo placku celostátního jízdného.

IN100 - zrovna tak karta celostátního IDS.

O třídu lepší... - tady by mě zajímalo, kdo těm cestujícím lhal. Existuje záznam hlášení pouštěného SŽDC v Olomouci? Kdyby byl jeden, věřím, že to moh zvorat steward v Olomouci, ale že je cestujících hromada.
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.255.226
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 19:08:55    Odkaz na tento příspěvek  

Nechic: "(mimochodem v HK se podobné věci dějí při křižování pražských rychlíků a lidí co jeli na exkurzi do Jaroměře/Chlumce už se pár najde)."
Na tohle je naprosto "skvělá" stanice Kutná Hora hl.n., kde se nezřídkakdy stává, že se v jednu chvíli u 2. nástupiště sejdou rychlíky do Prahy a do Brna, a navíc tam ani nejsou pragotrony. Už několikrát jsem v takovéto situaci viděl skupinku vykulených cizinců pobíhajících od jednoho rychlíku ke druhému se zoufalými výkřiky "Prague?, Prague?". [crazy]
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1554
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 19:32:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Leinad: Při existenci celostátního IDS to lze. Při jakýchsi "domluvách" mezi dopravci a hraní si na regionální IDS vznikne akorát guláš

U vlaku ČD bych klidně řekl výpravčí, plechová huba apod. U vlaku RJ, kde stojí stevard před každým vozem mi to moc nesedí, přece jen se ptá (já kolem něj jednou jen proskočil do vagonu a už za mnou křičel :D ) a vsadím se, že minimálně ten cizinec se fakt zeptal.
Kůň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1319
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 19:46:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Leinad, č.431: Načmárat na mapu zóny(čtverečky),...

Tak takovou matici zón bych chtěl vidět. Viděl jste někdy zónovou matici v IREDu v KHK a PaK? Se na ní podívejte. To je na několik A4. Jenom mapa zón je na papír A2! Kvůli tomu se musely měnit strojky v autobusech, protože do původních se to celé nedalo nahrát, málo paměti. A tohle byste chtěli aplikovat na celou ČR?

Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Leinad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 437
Registrován: 8-2009
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 21:05:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak takovou matici zón bych chtěl vidět. - asi jo, ale musí být tak jemná? Zon může být přibližně tolik, co okresů.

protože do původních se to celé nedalo nahrát, málo paměti. - A musely by autobusy DPP vědět, kde na Moravě jsou jaké zony?
Kůň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1320
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 21:23:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, kdybyste chtěl do nich prodat lístek, tak by musely. A asi by měl jít prodat lístek, když by to byl celostátní IDS, ne?

Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Viribus Unitis
Neregistrovaný host
Odeslán z: 79.98.75.246
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 21:35:02    Odkaz na tento příspěvek  

Kůň: co vím, tak už pro USV-24C nebyl problém nahrát celou republiku. Vím o systému, který zvládne celý CIS včetně všech železničních dopravců a samozřejmě bus dopravců. A to online včetně místenek a akčních nabídek.
A tohle bude [smrt] pro různé IN karty, kreditky a zmrdikarty. Na aplikaci zákazníka lze nahrát doslova cokoliv včetně aliancí dopravců - což je v tomhle státě věc ze sféry sci-fi. Ale samozřejmě to chvíli potrvá, než se to cestující naučí plně používat.

A je to taky odpověď na idiotské přání celostátního IDS. Umí to totiž řešit i pravidelné dojíždění bez nějakého výpalného.
Kůň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1321
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 21:41:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

USV 24-C si nejsem jist, ale EM-105TP měly opravdu malou paměť.

Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
RJ 1009
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.90.83
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 21:58:08    Odkaz na tento příspěvek  

Loko 162.114-3 na vlaku RJ 1009 "dává přednost" ve stanici Štěpánov (MU ve stanici Olomouc) loko 162.120-0 se soupravou vlaku RJ 1012 společnosti RegioJet a loko 362.159-6 ČD se soupravou vlaku 911

https://www.youtube.com/watch?v=OQaPCjx8lF4
Leinad
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 438
Registrován: 8-2009
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 22:05:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, kdybyste chtěl do nich prodat lístek, tak by musely. - paušál by byl zónový. Krátkodobá jízdenka by byla XX minut od označení "bez hranic." Ostatně nevidím důvod, aby hodina a půl jízdy zastavování po Praze stála míň, než dotovaný rex Praha-Plzeň.
Modrá je nejlepší
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.77.141
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 22:07:36    Odkaz na tento příspěvek  

loko 362.159-6 ČD se soupravou vlaku 911 - to je lež, kvůli RJ 1009 se otáčel směr, zatímco 911 stál v Olomouci.
1007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.106.43
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 22:39:37    Odkaz na tento příspěvek  

Modrá je nejlepší:
Podívejte se kvůli kterému osobnímu vlaku stál Ex1007 29 minut ve Štěpánově...
RJ 1009
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.90.83
Odesláno Středa, 21. října 2015 - 04:58:44    Odkaz na tento příspěvek  

... točeno po 16:00 hod., byl to RJ 1009 (zastavil na 1.staniční koleji) a RJ 1012 a za ním R 911 (skoro +100 min) proti správnému po 1.traťové koleji z Olomouce do Štěpánova ...

(systém CDS z důvodu zavedení nových verzí, již dva dny má problémy s výstupem)
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10586
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 21. října 2015 - 10:32:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"co vím, tak už pro USV-24C nebyl problém nahrát celou republiku" - tak to samozřejmě není pravda.

VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
750.715
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 4-2012
Odesláno Středa, 21. října 2015 - 15:24:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ŘP
MS
Olomouc hl. n. - Štěpánov, Ex 1007 +28´, chybný sled na výluce, DP 3006/10
x
14:22
14:50
Kdyby jel na čas tak se mu to stát nemuselo, 3727 jel ve své trase

Kdo neví, co je HOLPORT, jakoby nežil.[masinka]
Bevelo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3588
Registrován: 12-2003

Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 16:18:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak dle podoby nového JŘ už bude mít SC Pendolino dostatečný náskok před neustále pomalým RJ i z Ostravy. Tak to je fajn, pro drážního arbitra tak ubude práce, kdy neustále žlutý nadvlak zdržoval daleko rychlejší Pendolino. [biggrin]
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2555
Registrován: 11-2008
Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 16:48:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týká "kauzy" Pendolíno X Regiojet, tak tady nejde o pravidelné trasy dle jízdního řádu. Když pojedou oba přesně podle GVD, tak není co řešit.[crazy] Problém vznikná jen v případě zpoždění ( jedno z jakého důvodu ), kdy oba vlaky se snaží jet max rychlostí, aby zkrátily zpoždění. A to tím, že RJ má jen 140 km/h a Pendolíno 160 Km/h. Když se RJ někde uhne bokem, aby ho Pendolíno předjelo, tak se RJ zdrží o cca 2 - 3 minuty a Jančura řve. Kdyby to předjetí šlo udělat tak, aby při tom RJ nemusel ty 2 - 3 minuty zastavit, tak není co řešit. Bohužel to ale prakticky nikdy nelze tak udělat. Proti správnému směru v denní době prakticky není šance. .............. Podobně by si asi stěžoval řidič Os auta, jedoucí někde po "okresce" povolenou rychlostí, například 90 km/h za traktorem, který bude mít max 40 Km/h, který mu nebude chtít uhnout, aby ho mohl předjet, neb by mu tím vzniklo zdržení cca 2 minuty. ............[lol][crazy][andel][vypravci]
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6938
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 18:17:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mu nebude chtít uhnout, aby ho mohl předjet, neb by mu tím vzniklo zdržení cca 2 minuty

Můj názor: To ani zdaleka není ten samý případ. O tom si rozhodne řidič sám co a jak, a ne nějaký jouda někde od stolu, nedodržující předpisy vlastní firmy, která je připodělaná z řevu J. kvůli 2-3 minutám, které nedokáže obhájit. To je alibismus, nikoliv operativní řízení dopravy. těch případů tu bylo uvedeno spousty.
Ernie
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.191.123
Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 19:05:00    Odkaz na tento příspěvek  

Mě úplně nejvíc fascinuje že se ani jeden ze tří dopravců neobtěžuje informovat své cestující, že u Polomi probíhá výluka způsobující paralýzu jízdního řádu. Zdržení v řádu desítek minut není zanedbatelné a už vůbec ne když se přenáší z vlaku na vlak. A nejde jen o toto omezení, Olomouc by se tam mohla stejně dobře zahrnout taky, o dalších kratších omezeních vůbec nemluvě. Až před Olomouc jezdí vlaky včas, pak se nasbírají desítky minut - odpolední RJ pravidelně přes 30 minut, aktuálně třeba LE1361 43 minut, Hukvaldy 43 minut. A to ty vlaky do Štěpánova přijely s tolerancí dvou minut na čas.
Dopravci neinformují vůbec a nikde, maximálně až zpětně cestujícím ve vlaku, SŽDC neinformuje taky nikde, na odjezdových tabulích vždy do poslední chvíle "odečítá" 20 minut od reality, a cestující, poraď si sám.

Dnes konkrétně situace na Svinově dopoledne. V 9:59 tabule hlásila u SC241 zpoždění 10 minut (ačkoliv vlak měl odjet v 9:39) - skutečné zpoždění bylo asi 32 minut. LE 1351 byl přes půlhodinu zpožděný a bylo jasné že se to přenese i na obratový 1356 - přesto tabule v 10 hodin posílala cestující vymrzat na nástupiště, ačkoliv vlak ještě ani nedojel do Bohumína, natož aby už jel zpátky.

Prohřešek negativně ovlivňuje všechny cestující a je podle mě mnohem horší než nějaké drobné zdržování u některých rizikových spojů. Přitom nevidím nic těžkého na tom to nějak efektivně řešit a nevyrábět trvale vytočené cestující.