K-report
 

Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 01. 12. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 01. 12. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6722
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 00:47:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady přece nejde o to "nějak ten dobytek přemístit".

A jak nazveš nákladní dopravce?

Dovedeš pochopit, že v současné době v Praze kapacita pro všechny požadavky železnice není?

A že nákladní doprava není o buspruhu na magorstrále od Chodova do Letňan, ale o celé trase od začátku do konce?

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Šimral.)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2211
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 01:21:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovedeš pochopit, že v současné době v Praze kapacita pro všechny požadavky železnice není?

A že nákladní doprava není o buspruhu na magostrále od Chodova do Letňan, ale o celé trase od začátku do konce?


Ano, zcela. A proto si myslím, že je opravdu na čase řešit aspoň těch pár nejhorších kolizních míst, dokud je aspoň trochu času. NAŠTĚSTÍ v té Praze nejde o konflikt "lineárního typu" (jako třeba na 010), ale v zásadě dvě bodové záležitosti (Libeň a Hostivař). Takže jde o to to 1) vymyslet a 2) prosadit. To netrvá týden.

- - -

Tři kloubové autobusy z Uhři do Háje (a to už docela přeháním) proti 45 - 55 kamiónům z Prahy do Hamburgu, Bremerhavenu, Duisburgu, Rotterdamu?

Zcela vážně doporučuji na Tvém místě podobné otázky raději vůbec nepokládat. Než to někdo z politiků začne brát tak, že jim kvůli vám "utíká mýto a spotřební daně" například, a začne "napravovat chyby v systému".
Opravdu jsem přesvědčen, že je špatně snažit se zlepšit svou pozici bojem s osobkou, daleko lepší je společně tlačit na infrastrukturu, protože reálně je to právě ona, která je v ŽUP někde na úrovni potřeb 20.-30. let minulého století.

Ono to jinak může dopadnout tak, že debata "která doprava po železnici se víc vyplácí" bude mít závěr ten, že z pohledu státu (finančně) ani jedna, viz nedávná diskuse v jiném vlákně na téma "na kterých tratích mají a kde nemají ekonomický smysl vlaky osobní dopravy". A že kromě eurodotací vlastně nedává logiku železnice jako celek, možná s výjimkou 2-3 tratí, kde nějak intenzivně jezdí uhlí do elektráren. A že to váže zbytečně moc peněz, které by mohly jít do dálnic/silnic/čehokoliv, a nějakých 50 kamionů je stejně kapka v moři...

Já takové názory rozhodně nemám, mně to nevyvracej. Ale ještě jsem nezapomněl, že už byli politici, kteří tak nějak podobně uvažovali... A když narazí na "rozhádané stádo", tak toho rádi využijou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5050
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 01:43:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ:
Já rozhodně neříkám, že se v nejbližším možném termínu má zavést 7,5 minuty do Říčan. Tak to podle mne nestojí. Pro oblast Strančice až Horní Měcholupy považuju i ve špičce spojení co 15 minut za vyhovující.

Ale pak taky vidím, že mezi Wilsonem a ZM bude dvojkolejka s provozem 4 párů osobáků za hodinu. Bude mít dobře položené zastávky a potenciál být v leckterých relacích rychlejší než tramvaj nebo autobus+metro. A zároveň vidím, že osobáky z 070 mají tak dlouhé obraty, že by na ZM mohly stihnout dojet a aspoň by nezabíraly místo na hl.n.. Jenže na ZM se otáčet nebude dát a tak mi z toho vychází ten šturc v Hostivaři, kterej tak aspoň k něčemu bude (v kladiva ML z Roztok nečekám, neb neprojede přes Libeň). To je vůči vlakům Malešice - Uhří bezkolizní.

Ve výhledu, když ty osobáky od Říčan po 15 minutách v ranní špičce přetečou, tak bude třeba prověřit, co by obnášelo prodloužení perónů, aby se dalo jezdit trojtě a případně rozpásmování ve Strančicích, tj. šance být z vnějšího pásma v centru Prahy o 15 minut rychleji než bez rozpásmování (tj. přihoďte té Arrivě v GVD 2016 ještě zastavení ve Strančicích, Mirošovicích a Čtyřkolech a v příslušné půlhodině zrušte osobák ze Strančic do Benešova). Výsledkem je pak mezi Hostivaří a ZM to, že vezeme za hodinu 4 svazky s nejmenším možným mezidobím v tomto úseku. Kolik to tak s ohledem na rozdílný perón na ZM může být? Tak 3 minuty? Přičemž s ohledem na uzel Tábor pro rychlíky by to mělo vyjít tak, že tyto budou na ZM proti sobě v 0. minutě, analogicky Ex ve 30 a případné zrychlené vlaky vnějšího pásma v 15/45. Pokud uvažuju dobře, tak při téhle podobě JŘ by to okno v Hostivaři od Malešic do Uhří mělo být 4x za hodinu.

Zahušťovat po Říčany na 7,5 minuty je podle mne hudba daleké budoucnosti a bez toho MÚK to nepůjde, neb v ten moment už je ta šířka na projetí úrovňově křížem nedostatečná, resp. omezující podmínky pro ten S-bahn budou rozhodně někde jinde než tady.

A k vaší otázce: Podle čeho bych měl hodnotit co je lepší? Ony existují nějaká skutečně objektivní kritéria pro to, co má větší váhu? A tím nechci nijak snižovat vaši práci, které si velmi vážím. Podle mne by osobní doprava měla v maximální míře využít možnosti, které jí dá modernizovaná infrastruktura, ale měla by při sestavě jízdního řádu brát ohled na kapacitní hrdla tam, kde by to omezovalo nákladní dopravu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6723
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 01:48:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáši, k tomu jenom dovětek:

ČR je výrazně importní a exportní země. A visí na tom tvorba HDP. Podíl železnice je sice pouhopouhých 28%, ale...

Podíl železniční osobní dopravy je na celkovém trhu osobní dopravy je pouhých .... ..... ...... ....... ........ (a už toho nechám) 8% !!!


Je tak těžké pochopit, že existence nákladní dopravy je pro ČR životně důležitá.

Dovedeš pochopit, kam názory politiků dovedly železniční nákladní dopravu v západní části EU?
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6724
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 01:53:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle čeho bych měl hodnotit co je lepší? Ony existují nějaká skutečně objektivní kritéria pro to, co má větší váhu? A tím nechci nijak snižovat vaši práci, které si velmi vážím. Podle mne by osobní doprava měla v maximální míře využít možnosti, které jí dá modernizovaná infrastruktura, ale měla by při sestavě jízdního řádu brát ohled na kapacitní hrdla tam, kde by to omezovalo nákladní dopravu.

Hezký názor. Ale dnes jede osobní doprava, nejen v Praze metodou "bagr". Všechny zákony přece říkají, že my to tak můžeme dělat.

Abych to odlehčil --> podobné metody se dělají i mimo ČR. A pak se všichni diví, proč jezdí tolik kamiónů.

Skoro mi to připadá, že v celé Evropě se HDP tvoří jen tím, že "dobytek" (pozor, to nejsou má slova) přijede v osm ráno do práce.

Dobrou.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2213
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 01:58:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podíl železniční osobní dopravy je na celkovém trhu osobní dopravy je pouhých .... ..... ...... ....... ........ (a už toho nechám) 8% !!!

No, korektní by bylo rozlišovat jednotlivé oblasti či tratě, ale to už jsme tematicky fakt úplně mimo.

Je tak těžké pochopit, že existence nákladní dopravy je pro ČR životně důležitá.
Dovedeš pochopit, kam názory politiků dovedly železniční nákladní dopravu v západní části EU?


Mohu na dobrou noc jen zopakovat: Já takové názory rozhodně nemám, mně to nevyvracej.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6725
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 02:08:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já takové názory rozhodně nemám, mně to nevyvracej.

Přečti si své příspěvky a zkus si z nich odebrat ideologické klišé. Přeloženo do češtiny: zamysli se, co si z Tvých příspěvků přečte druhá strana.

A pozor, to neplatí samozřejmě pouze pro Tebe. Kdybych většinově necítil, že nákladní doprava je pro většinu pouze takovým "přívažkem", tak bych tak ostře nereagoval. Není to Tome jen o Tobě.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2214
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 02:17:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Pokud uvažuju dobře, tak při téhle podobě JŘ by to okno v Hostivaři od Malešic do Uhří mělo být 4x za hodinu.

Nezpochybňuju, že lze nějakou takovou konstrukci GVD udělat, resp. že to s určitým štěstím může tak vyjít. Jen pozor, že to "okno" má jen minimální rezervu oproti době obsazení zhlaví tím nákladem. Zabránit zpožděním kolem 2-3 minut se obávám, že nebude nikdy reálné zcela. Takže se okénko může taky docela snadno zase zavřít, a nejsem si jist, že to znamená automaticky, že se jiné otevře. Zkrátka si dovolím být názoru, že to křížení řešit bude potřeba už dost brzy.

PŠ:

Kdybych většinově necítil, že nákladní doprava je pro většinu pouze takovým "přívažkem"
To si myslím, že necítíš "většinově" dobře. Asi "většinově" na nějakých poradách, to je možné. Ale taky to může být jen tím, že "je zas s něčím otravuješ"... [happy]

zamysli se, co si z Tvých příspěvků přečte druhá strana.
Asi je to fakt raději na tu hospodu. :-)
Každopádně mně furt vadí, že máš pocit, že ausgerechnet já jsem nějaká "druhá strana" a to na základě toho, že se pokouším problém pojmenovat a ideálně třeba i přijít na to, jak jej vyřešit. Kdybych tzv. držel hubu v této věci, tak by to nákladní dopravě nějak prospělo? Nebo ono je diskutované MÚK škodlivé pro ND, resp. jeho negativa převáží nad pozitivy? Tohle nechápu - za to, že se člověk snaží na věc podívat z hlediska, aby se to pro ND zlepšilo, ale objeví se nějaký dílčí problém (sklon), tak je nakonec pasován do role škůdce/odpůrce ND.
Nebuď občas tak samonasírací. :-)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5051
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 02:32:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co to udělat jinak. Přistavět ještě jeden perón a malešiskou trať zapojit jako vnitřní. Ona by to sice přes triangl musela být estakáda, ale i to by mělo být technicky realizovatelné. Pak by se v Uhříněvsi křížil jeden směr.

Nějaký možnosti to má, i když jsou zjevně všechny problematické.

Reálně problém nastane v momentě, kdy přesmyk v Libni bude, ML začne jezdit i v pracovní den a začně omezovat polohy průjezdů přes Malešice.

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5052
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 02:41:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zabránit zpožděním kolem 2-3 minut se obávám, že nebude nikdy reálné zcela. Takže se okénko může taky docela snadno zase zavřít, a nejsem si jist, že to znamená automaticky, že se jiné otevře.

Tak tam ta osobka chytne 2-3 minuty jako facku na druhou stranu. V Libni je taky běžný, že plnej dvouešus ve směru z Prahy čeká na to, až náklad přejede křížem zhlaví. To je pak i otázka toho rozumně nastavit vatu u té osobky, aby se to nesesypalo.

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6726
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 03:28:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak tam ta osobka chytne 2-3 minuty jako facku na druhou stranu.


Pojďme snad raději do hospody. Mou prezentaci jste četli?

Jeden ze základních požadavků je povolit zpoždění vlaků osobních vlaků o tři minuty.

Fakt si nehrajeme v metru. Anebo pokud ano, tak nechť metru odpovídá infrastruktura.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10423
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 07:54:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Stoupáním 10 promile nastoupáme 7 metrů
Zapomeň na to, že si s 10 promilemi vystačíš. Sama FJB vypadá tak, že kromě krátkých "oddechů" ve stanicích má setrvale 10 promile nahoru nebo dolů (v úseku Benešov - Vršovice) a konkrétně v Hostivaři je ten "oddech" kilometr na 3 promilích a 600 m na pěti.
A víc než 10 promile je zase pro nákladku cu fíl.

Otázkou spíš je, jak dlouho si Uhříněves vystačí se silniční stranou připojení. Po dokončení východní části městského okruhu (které je ale bohužel stále ve hvězdách) by byly mnohem zajímavější Malešice, které do toho zatím pořád házejí vidle (akorát by se s touhle myšlenkou muselo vyjít ven až po postavení toho MO, protože jinak nebude ani ten).
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1334
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 08:46:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jde o nápad navýšení počtu autobusů ke stanici metra Háje, tak to naráží na kapacitní problém. Ulice Výstavní a Novopetrovická jsou už dnes během dopravní špičky zahlcené. A terminál u stanice Háje již nemá další prostor pro navýšení provozu. Pokud by se u stanice metra nebyla výstupní zastávka. A pak mezi kruhovým objezdem a zastávkou Háje nevzniklo nové autobudové parkoviště.

Takže by se asi mělo také uvažovat obchvatu Jižního města, který by vyvedl dopravu mimo Jižní město.
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1335
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 08:49:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohledně Malešic je otázka, zda by tam byl pro Metrans prostor. Pozemky které jsou pro terminál uvažované už od semdesátých let má pod kontrolou Rail cargo operátor.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4213
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 09:07:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sama FJB vypadá tak, že kromě krátkých "oddechů" ve stanicích má setrvale 10 promile nahoru nebo dolů

Tak jest. V příloze Výroční zprávy KFJB za rok 1869 byl podélňák. Tady to je [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Plešoun.)

www.koridory.cz
Priapos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 818
Registrován: 10-2012
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 10:51:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šimral:
Při výlukách je potřeba nahradit tolik spojů osobních NAD, aby byl zachován průjezd vlaků nákladní dopravy.
Jeden ze základních požadavků je povolit zpoždění vlaků osobních vlaků o tři minuty.


I při zohlednění potřeb nákladní dopravy doufám a chci pevně věřit, že něco takového zde nikdy platit nebude. Každá cesta vedoucí do pekel je totiž vždy motivována těmi nejlepšími úmysly.
Wagon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 11:24:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážení, když tady vidím tu debatu v oblasti využití železniční sítě pro osobní a nákladní dopravu, myslím si, že je nutné respektovat obojí. Železniční doprava v Praze by měla být spíše používána pro vzdálenější oblasti Prahy, jako jsou Horní Počernice, Radotín, Kolovraty apod. rozhodně ne pro to, aby jí houfně využívali cestující např. mezi hlavním nádražím a Horními Měcholupy. Jinak si myslím, že by bylo opravdu zapotřebí vybudovat nákladní kontejnerový terminál pro část Prahy a Středočeského kraje někde na trati 072, který by mohl odlehčit Metransu. Škoda, že není vybudován polookruh mezi Mostem inteligence a tratí 091, který by výrazně odlehčil nákladní dopravě přes Libeň a Malešice. Nevím, jak vypadá doprava ve špičce na tratích 171 a 221, ale snad by mohly stačit soupravy ze dvou elefantů a 15minutový interval.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2216
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 11:39:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: No vždyť píšu, že by to zřejmě jen na délku stanice nestačilo kvůli přece jen nenulovému sklonu stanice. Koridor by se pak musel dát za stanicí do roviny za cenu většího stoupání do Měcholup (což mi tedy snad krom případně limitujících brzdicích procent jako problém nepřijde, resp. budiž toto onen "kompromis ze strany osobky" [happy] ).
Navíc sklon lze uvažovat stejný, jako bude na přesmyku v Libni, což bude kolik? Navíc v docela prudkém oblouku, tady by to bylo skoro v přímé, tj. teoreticky možno ještě o cca promile víc...

- - -

Před časem mě napadlo, že docela vhodný pozemek pro kontejnery by mohl být libeňský "štádler" - vlaky příjezd po rovině, silniční napojení až skoro do cíle je solidní... ale fakt je, že tam v mezičase vznikly baráky, tak to asi nepůjde.
Každopádně pokud se to má myslet vážně s využitím IV. K pro ND, tak tu Hostivař nutno řešit i v případě přemístění kontejnerů.
Lexa_karel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 958
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 11:45:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haldir: v současnosti by stačilo, kdyby ROPID koordinoval odjezd linky 232 s vlaky z Benešova.
Nebo kordinovat přípoje MHD z H.Měcholup - tam ale nutnost vybavit prostory základními věcmi jako je osvětlení přístupových cest včetně zastávky BUSu
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5956
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 12:03:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Priapos: Potom sa ale veľmi rýchlo môže stať, že nákladná doprava nebude. A taký stav by som rajskou záhradou tiež nenazýval...
Kasme
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 929
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 12:49:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na dnes plánované zprovoznění Hostivaře se odkládá zřejmě na středu [crazy]

Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
Fotky RoPL * Hostivař * web Hostivař.EU * tunel Blanka - mo.ttnz.cz
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 13:05:48    Odkaz na tento příspěvek  

Takže by se asi mělo také uvažovat obchvatu Jižního města, který by vyvedl dopravu mimo Jižní město. To byla takzvaná varianta jihovýchodní krátká, kterou zabili společně oujezdští a petrovičtí. Myslim že už je ta trasa zastavěná.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4214
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 14:10:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kasme: nebo čtvrtek

www.koridory.cz
Václavs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2284
Registrován: 10-2005

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 14:27:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz ohledně trati 221 a městského úseku: Je problém u příměstské dopravy FREKVENCE vlaků nebo jeho KAPACITA vlaku?

Modré vlaky nejezdí jen v Africe, ale na stejném rozchodu to byla chlouba společností JNR a JR GROUP (1958-2015). Expresní lůžkové spoje křížící noc co noc Japonské železnice.
30 a více let v provozu Akacuki, Asakaze, Akebono, Fuji, Ginga, Hajabusa, Hokuriku, Mizuho, Sakura, Suisei
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5053
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 14:44:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ 6726:
Do hospody s Vámi bych zašel rád. Ale že bych si kvůli tomu šel koupit letenku do Evropy třeba na příští týden, tak tak vysoko to v aktuálních životních prioritách nemám.[happy] Tady jsou vlaky bez vokýnek ložený dvěma patry beden a vpředu si duní 3-5 dýzlů ... A vlak s vokýnkama (jezdí tu jeden pár nočníků) jsem ještě ani nezahlédl.

K ostatním:
Pojďme se obejít bez knížecích rad (tj. úvahy o odstěhování MT a to i těch míněných jen jako vtípek na "odlehčenou", což platí i pro TZ [wink]), já se pak nedivím, že je PŠ "samonasírací".

Pojďme zároveň tu diskuzi strukturovat, tj. nejprve vyřešme, co od řešení čekáme a jaké jsou jeho limity. A pak se pojďme zamyslet nad tím, zda potřebujeme řešení splňující vše, nebo nám stačí řešení jen "dost dobré", které neodstraní všechny kolize, ale zredukuje je tak, že při drbnutí osobky do 2-3 minut v jednom ze směrů nákladní doprava s 6 MW mašinou a normou délky danou kolejemi ve stávající Hostivaři projede.

K tomu řešení TZ:
Nezhoršuje ono sklony pro nákladku od Krče do Uhři? On taky jednou někdo vydrátuje domažlickou ...

Václavs:
Já myslím, že v horizontu 10 let obojí.

Tuhle novou Hostivař chápu tak, že jsme si koupili čas a ten by teď bylo třeba neprohospodařit tím, že se budeme tvářit, že problém nenastane.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1907
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 15:06:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To byla takzvaná varianta jihovýchodní krátká, kterou zabili společně oujezdští a petrovičtí. Myslim že už je ta trasa zastavěná.

No, OPTIM-EKO byla sice smečka nastrčených aktivistů z Petrovic, ale zastavěno je zejména v Křeslicích, kde bývalý starosta a největší bojovník proti JV-K zpeněžil restituované pozemky.
V oblasti mezi Horními Měcholupy a Uhříněvsí pak v proponované trase vzniklo nové sídliště Javorový háj.

Jedinou, čistě teoretickou alternativou, jak připojit MTR kapacitní silnicí, je tzv. Hostivařská radiála, ale i ta je dnes spíše nerealizovatelná kvůli rozsáhlé výstavbě v Dolních Měcholupech.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5054
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 15:17:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě:
Berme do úvahy i řešení, kde se "mimoúrovně" nemusí pro oba směry nacházet na témže konci Hostivaře.

A taky je dobrý si položit otázku, zda nám vadí kolize s v Hostivaři nezastavujícími vlaky (Ex, R?, pásmová zrychlenka?) a zda by případně nestačilo vyřešit jen kolizi s S-Bahnem, kterej tam bude vždycky zastavovat a ta dálkovka na Budějce + případná pásmová zrychlenka na 221 jednou zmizí do trubek už za ZM.

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Václavs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2285
Registrován: 10-2005

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 15:31:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle mě by s s-bahnem problém být nemusel, pokud by v Hostivaři zastavovali v pořadí vlak lichého směru a do 3-4 minut zastavoval vlak sudého směru. Aby vzniklo dostatečné mezidobí ve směru nahoru a současně nebyla kolize ve směru dolů. Můžete mít klidně interval 15 minut a projedou 4 náklady. V případě rychlíků na trati by muselo v Hostivaři docházet k pravidelnému předjíždění osobních vlaků, což by vzhledem ke štíhlým výhybkám nemělo zdržovat. Pak už stačí jen zajistit, že nákladní vlak lichého směru Hostivař projede a v případě kolizní cesty s vlakem sudého směru bude mít přednost.

Modré vlaky nejezdí jen v Africe, ale na stejném rozchodu to byla chlouba společností JNR a JR GROUP (1958-2015). Expresní lůžkové spoje křížící noc co noc Japonské železnice.
30 a více let v provozu Akacuki, Asakaze, Akebono, Fuji, Ginga, Hajabusa, Hokuriku, Mizuho, Sakura, Suisei
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10431
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 15:49:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud abstrahujeme od problému "odrazit" z Uhříněvsi,tak pak auž je (zejména při dvojkolejce do Malešic) vyhráno.
No a u opačného směru máme přece jen dvě možnosti, na kterém zhlaví to uděláme - přičemž výhodnější je to pražské, protože současnej vjezd S9-ZC, zatímco S9-DC čeká u perónu.
Jinak by šlo to nastoupání na přemostění při nepřekročení sklonu vyřešit i nějakým zakroucením, dokonce by z toho mohl koukat výhodnější úhel křížení - akorát se obávám projednávání...

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5055
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 16:17:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Václavs:
Tak se podíváme na web Hostivařské spojky. A připustíme, že pokud nedostanou tu radiálu, tak se může stát, že na ta P+R v Měcholupech a Uhříněvsi dojde (= zavřeme jim aspoň trochu hubu a získáme politické body a je celkem jedno, kdo v té době vyhraje volby na magistrát a toto udělá). Pak počítejme s tím, že do Uhříněvsi, kde to otáčí v nulté, to pojede co 7,5 minuty minimálně ráno mezi sedmou a devátou (budovat P+R u linky co jezdí co 15 minut jsou v této části Prahy asi spíše vyhozený prachy). A do toho rychlíky a Exy tvořící v každém směru v součtu půlhodinový takt (v této situaci na pásmové zrychlenky kapacita nezbude, ale taky se může stát, že tam budou dříve než v době těch 7,5 minuty do Uhříněvsi, ostatně vizte tu Arrivu v GVD 2016, to jistě není dělané na truc ROPIDu). Nebo naopak R+Ex+Sp + 6x za hodinu S-Bahn do Říčan. Máme nějakej nastavená pravidla pro přidělovaní kapacity DC a přídělce tu kapacitu vlakům dle těch pravidel přidělí. Jistě, lze ta pravidla změnit, ale ten tlak na to zkrácení intervalu tam bude stejně.

Jak jste na tom teď? A taky je dobrý si bejt vědom toho, že z hlediska konstrukce GVD budou omezující jízdy dálkovky křížem na ZM z důvodu předjíždění. Já jak nejsem z oboru, tak to pro mě není zase tak lehká záležitost se nějak skrz ta mezidobí prohrabat a na první pohled to v takhle hustém JŘ neumím vidět.

Otázka teď podle mne nestojí, zda ten průšvih nastane, ale kdy nastane.

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10433
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 16:40:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: možná by se to dalo řešit i tím, že by dispečer začal dopravu řídit i jinak, než jen klikáním na JOP: prostě ten náklad do okna trochu navádět a ne jen doufat, že se trefí sám od sebe.

Třeba se nakonec Petrovi kvůli tomu trefování vyplatí i nějaké to ATO... [wink]
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5056
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 16:56:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej:
Diskuzi o tom, co by se stalo, pokud by všechno mělo z Uhříněvsi na ZM natažené JD o 2 minuty a vlaky jezdily za použití ATO rád nechám na jiných. Ale vložím do ní otázku, zda to lze chápat jako dlouhodobě vyhovující nebo je třeba se v nějakém horizontu snažit řešit i to MÚK. Sestava diskutujících minulý týden hostivařský šturc je dost silná na to, aby se byla schopna dobrat k nějakému závěru.

Indivisibiliter ac inseparabiliter
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 16:59:34    Odkaz na tento příspěvek  

Taky se už delší dobu divim, že se při současný dostupnosti komunikačních a záznamových prostředků nezavede dávno nějakej "hlasovej dispečink" inspirovanej třeba řízenim letovýho provozu. Spíš se dočtu, že vlak nešlo zastavit, protože drážní mobil neměl signál a na soukromej se nesmí ..
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5961
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 17:04:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: Keď ono to je také blbé. Jednou z príčin napr. nehody v Santiagu, alebo aj posledne toho TGV bolo, že sa fíra s niekým vykecával. Tak je snaha aby sa s nikým nevykecával.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6727
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 17:31:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba se nakonec Petrovi kvůli tomu trefování vyplatí i nějaké to ATO... [wink]

Máš ke mě dveře tak široce otevřené, že to již více ani nejde [biggrin].
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5057
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 19:12:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě nahodím jednu myšlenku:
ztrojkolejnit to z Měcholup do Uhříněvsi, nákladní kolej od Malešic mít zde jako nultou a vrchem vést mezi mostem s ulicí K Měcholupům a zhlavím Hostivaře S-Bahn ve směru do Prahy. Pak by se křížil vždy jen směr z Prahy a to je ve výhledu při maximálním očekávatelném intervalu 7,5 minuty, tj. s VRT a diametrem, v celku bezproblémové a i z hlediska odjezdů by se řešilo okno jen na jedné koleji. Jak moc by to byla horská dráha?

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Kasme
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 930
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 20:33:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

novináři už si všimli...

Železničáři vypsali obří tendr na jižní koridor

Více na: zpravy.e15.cz

„Rádi bychom se stavbou začali příští rok na jaře se zahájením stavební sezony,“ řekl deníku E15 generální ředitel SŽDC Pavel Surý.


Správa železnic vypsala tendr na přestavbu trati do Hostivaře

http://www.financninoviny.cz/zpravodajstvi/doprava/zpravy/sprava- zeleznic-vypsala-tendr-na-prestavbu-trati-do-hostivare/1287445

(Příspěvek byl editován uživatelem kasme.)

(Příspěvek byl editován uživatelem kasme.)

Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
Fotky RoPL * Hostivař * web Hostivař.EU * tunel Blanka - mo.ttnz.cz
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 733
Registrován: 1-2006
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 21:05:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Josef_sandr (189): Nedalo mi to a pro zajímavost jsme zahledali. Při poruchovém stavu žlutého pruhu je podle specifikace - strana 4 další na řadě 5 na indikátoru, je-li osazen. Čímž tudy bez výjimky cesta taky nevede.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10572
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 21:06:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl, TZ ad.:
No zjevně podle těch dvou črt zde je jasné, že by SŽDC na váš popud měla obratem vypsat výběrko na vyhledávací studii.
[rofl]
Jako myšlenkové cvičení dobré - jen cvičte, cvičte.
Reálně se narazí na limit na jedné straně na úrovňové křížení v Libni (myslím, že cokoliv mimoúrovňového je na hoooooooodně dlouho pasé); na druhé straně na limit hlavní nádraží (a to jak v osobce, tak event v nákladce (Příběnická)).

TZ:
Pak stačí, že z důvodů zcela mimo Hostivař (např. koleje na Wilsonu) vyjde situace tak, že se ty vlaky budou potkávat někde mimo Hostivař.
Jelikož se dá s lichými osobáky jezdit docela pěkně po 3., tak se dá to křížení + zařazení do sledu pěkně rozfázovat. Já bych (i bez výše uvedeného) ten problém neviděl tak horký.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5058
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 21:25:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Já bych (i bez výše uvedeného) ten problém neviděl tak horký.
Nemám důvod Ti nevěřit. Libeň taky ve výsledku funguje lépe než se před jejím dokončením čekalo. Ale pak by mne zajímalo, od jakého počtu vlaků osobky, se to horkým stane. Máš na to nějaký názor? Předpokládám, že očekávaný budoucí tlak na to, aby toho jezdilo v osobní dopravě více než dnes nezpochybňuješ.

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1975
Registrován: 2-2010
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 22:55:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_sl: zbytečně se zaobíráte čísílky na indikátoru pod spodní žlutou-svítící čísílka jsou součástí rychlostní návěstní soustavy a vyjadřují rychlost v desetinách. A tedy nemohou určovat směr. K určení odkud, nebo kam, máme v D1 kapitolu nazvanou "Přidružená návěstidla" a v ní "Návěsti indikátorů".
Řešení asi jediné jednoznačné při postavené VC do krátké, by bylo jen v návěsti 40/Vy + čl.1053-indikátor se svítícím bílým písmenem, případně s nově definovaným symbolem trojúhelníku-ten každý strojvedoucí dobře zná z TJŘ a moc dobře ví, jakou opatrnost mu nařizuje. Ovšem, to znamená, že všechny os. vlaky, kterým končí VC u návěsti Stůj před šturcem, by se musely plazit už od vjezdu max. rychlostí 40. Což by se pochopitelně nelíbilo konstruktérům JŘ (natažené jízdní doby). Ale jestli 40, nebo 60 už není taková tragédie, jako když by všechny vlaky (krom těch osobních, které tam mají pravidelný vjezd), jezdily na všechny VC 20 (zvl. nákladní). Anebo zvážit možnost čl.1050-nechat na vjezdu 60/Vy (nebo i to max. na které jsou konstruovány výhybky ve VC směr šturc)a indikátor umístit mimo návěstidlo-lze-li to takto obejít.
Jinak v čl.1056-zhasne-li indikátor (porucha svícení), jedná strojvedoucí jako by tam nebyl. A proto by bylo dobré: bude-li postaveno na krátkou a indikátor nebude svítit (bude v poruše), aby vjezd spadl na Stůj.
To by bylo všechno hezké, kdyby D1 v příl.22-čl.34c) neříkal, že se však nově nezřizují indikátory s návěstí Směr jízdy vlaku. Takže ani tudy cesta nevede. Nezávidím Vám Vaši upřímnou snahu jak z toho ven a přitom neplevelit předpis D1. A strojvedoucím taky ne. Leda tak zkusit u gestora předpisu D1, případně žádost o výjimku z příslušné normy (pokud to nějaká řeší-nevím).
Berte moji připomínku, prosím, jen jako úvahu možného, případně nemožného řešení.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5657
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 09:42:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen malý dotázek. Oni ty ešusy i R od Nuslí na návěst něco a výstraha nemusí vést v patrnosti, že mohou skončit ve šturcu?
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6729
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 10:15:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen malý dotázek. Oni ty ešusy i R od Nuslí na návěst něco a výstraha nemusí vést v patrnosti, že mohou skončit ve šturcu?

Mají to trochu jednodušší. On Tě tam jen tak někdo honit do sudých nebude.

Na první SK --> traťová
Na třetí SK --> 80 km/h
Na druhou SK --> 70 km/h
Na čtvrtou SK do šturcu --> 60 km/h a musí odbočit už na výměně 26 a má to pak 650 metrů.
Přes výměnu 18 se tam nedostanou, protože poloangličan 15 nemá v tomto směru jazyky.
Na šestou SK --> 70 km/h
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5660
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 10:34:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_Šimral: No ale úplně mimo hru nejsou. Takže když pojede proti srsti, případně po své, musí na 60 a méně + výstraha taky předpokládat kozu. Rozhodující je vzdálenost od výhybky do šturcu, respektive možného jasného vidění že je to na kozu, to je kolik m od výhybky do šturcu, tj čas na zastavení?
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1336
Registrován: 4-2010

Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 10:46:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsem uvažoval nad nápadem PŠ zajistit skrze autobusy přestup na metro C aby se odlehčilo konfliktnímu místu a následné úvaze jak zvýšenou autobusovou dopravu zvládnout na Jižním městě, tak jsem si uvědomil, že v prostoru Patrovic a Uhříměvse plynule pokračuje výstavba nových bytů. Nestálo by za úvahu prodloužit trasu C do Uhříměvse k nádraží? Kde by pak vznikl přestupový bod PID.
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4215
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 10:51:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes ráno po 7.hodině se premiérově projel ešus z Vršovic ranžírem po 5.SK, přes zádržnou brzdu a dál Záběhlice, Hostivař, Uhříněves [crazy]
Plánovaná služební jízda.

www.koridory.cz
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5661
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 11:14:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ha, už jsem to našel.
Tvoje věta. 15 je to cca 200 metrů do šturcu, tedy rychlost tak maximálně 30.
No a je to. Takže z pohledu strojvedoucího takto, z pohledu toho, který nějak stále myslí na to neuvést do problému druhého, cca 150 m 30 před tímto vexlem. Zastavit s vlakem do Uhři a dále, před vexlem hozeným do šturcu, s dotazem, jestli je to myšleno vážně....
Chlapci od PC, vlezte si na ty mašiny a oprosťte se od vašich teoretických pouček. Třeba vám to dojde...Pokud nebude to indikované T, měli by strojvedoucí na výstrahu jezdit takto. Ale nebudou, to nemusíte mít strach. Drtivé většině vůbec nedochází, že by tato past mohla sklapnout. Třeba fakt nikdy nesklapne. Mě tedy určitě ne. A ostatní - jejich boj. Past, než sklapla, v podobě PN v Pačejově číhala dva roky. Olbra už číhá cca 5 let? To už je docela dost, aby nad ní většina přestala uvažovat. Takže asi tak...
Pikehead
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1847
Registrován: 3-2007
Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 11:23:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plešoun: Nebo tamtudy opravdu mají ešusy jezdit?
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 11:31:51    Odkaz na tento příspěvek  

Haldir: "myšlenka dobrá, provedení by nebylo dobré" (Jára Cimrman). Kde by se vzaly prachy na cca 8 kilometrů metra a 3 stanice (Štěrboholy, Měcholupy a Uhříněves)? Když na letiště Ruzyně to "jen" 6 km a 2 stanice (žst. Ruzyně a Terminál)?
Nehledě na názor Jana Tleskače[biggrin]
Haldir
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1337
Registrován: 4-2010

Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 11:39:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

honzaklonfar
To by záleželo jako vždy na motivaci. A výsledným stavu. Stakovým uvažováním by v Praze byla podpovrchová tramvaj, pokud vůbec.

Takto bude silniční i kolejová doprava narážet na své limity. Kdy v podstatě stejně do Uhříměvse bude časem jezdit metro ale bude se nezývat vlak příslušné linky S bahnu. Ale s tím, že pro nákladní dopravu se stane tato trať po většinu dne nepoužitelnou.
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 11:54:21    Odkaz na tento příspěvek  

Haldir: na "motivaci" koho bude záležet[rofl]? Ty, co sedí na penězích zajímá něco úplně jiného, než propustnost tratě a použitelnost VHD...
Kdysi jsem viděl plán okružního metra (trasa E?) a to mělo stanici v Radotíně. Myšlenka dobrá, dokonce tehdy nadčasová. Realita je totálně jinde... A to je "benešovská" alespoń nějak modernizovaná, na rozdíl od "berounské"...
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1148
Registrován: 1-2011
Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 13:28:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

občas se povídá o prodloužení C do Petrovic, a dál, ale není v územním plánu

oproti tomu větev A o Hostivaře přímo ke stanici je
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5060
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 14:54:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě ad Hroch:
Reálně se narazí na limit na jedné straně na úrovňové křížení v Libni (myslím, že cokoliv mimoúrovňového je na hoooooooodně dlouho pasé); na druhé straně na limit hlavní nádraží (a to jak v osobce, tak event v nákladce (Příběnická)).

Tímhle říkáš, že úzké hrdlo odstraňovat netřeba, neb se tam přes jiná úzká hrdla nikdy nemůže dostat tolik vlaků. Já teda na vejšce neměl předmět řešící teorii úzkých hrdel [happy], ale tak nějak intuitivně si myslím, že když vyřešíš libovolné z nich, tak získáváš více volnosti při konstrukci tras přes ta další hrdla a tím zvýšíš propustnost i na těch ostatních. Můžeš mi tuhle úvahu vyvrátit?

Petr Šída:
oproti tomu větev A o Hostivaře přímo ke stanici je
Můžete to doložit? Já to zkoušel hledat o víkendu a nenašel. Ale přímo do zdroje jsem nešel.

Haldir:
Takto bude silniční i kolejová doprava narážet na své limity. Kdy v podstatě stejně do Uhříměvse bude časem jezdit metro ale bude se nezývat vlak příslušné linky S bahnu. Ale s tím, že pro nákladní dopravu se stane tato trať po většinu dne nepoužitelnou.

Ono by (pokud nebude stačit nějaké to ATO) v nejvíc lowcost variantě stačilo Hostivař - vjezd do MT prostě ztrojkolejnit a prospojkovat to v oblasti zastávky v Měcholupech. Pak už by se vždy ovlivňoval jen jeden směr a to v rozumných mezích, neb by Os a NEx mohly jet z Hostivaře skoro souběžně. V Hostivaři by se to zapojilo do vlečky Kovošrotu a bylo by vymalováno. A ten prostor na jednu osu navíc lze získat buď decentním ukrojením golfového hřiště nebo demolicemi domů na druhé straně. I to je na 10 let přípravy, ale jak to tak sleduju, tak se s ní nezačne dříve než v roce 2025. [uhoh]

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1908
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 15:12:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsem uvažoval nad nápadem PŠ zajistit skrze autobusy přestup na metro C aby se odlehčilo konfliktnímu místu a následné úvaze jak zvýšenou autobusovou dopravu zvládnout na Jižním městě,

Před pár lety se zdůvodňovalo Depo Hostivař a vedení 3XX tam přetížeností metra C. Pak se přišlo na to, že se tam ty 3XX dostávají velmi špatně, protože Dolní Měchlupy a Štěrboholy (dneska i Uhříněves a Říčany) ucpané, tak se ohnuly na Háje... Další posílení na Háje je jistě možné, ale bez zkapacitnění komunikace Novopetrovické a Výstavní (jak???) a obratiště Háje nemožné. Nehledě na to, že ve špičkách už dneska nestačí cestující v metru vyklidit peron, než přijede další vlak (že to je také díky pouze jednomu jedoucímu eskalátoru - úspory? - a chování stáda ovcí není úplně důležité, omezuje to kapacitu...)
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1149
Registrován: 1-2011
Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 16:31:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

je to tu

sekce doprava

http://mpp.praha.eu/app/map/VykresyUP/

měl by to být aktuálně platný plán, je to tam čárkovaně, to znamená tuším výhledová rezerva

druhá větev je taky zajímavá, vede do Měcholup až ke křižovatce s I/12
Bobik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2306
Registrován: 7-2011
Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 17:49:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haldir - Metro je drahý, složitý (šílený terénní podmínky) a ani s novejma barákama tam na něj nebude kapacita. Už s Petřinama je průšvih, bo to sídliště nemá kapacitu na obhájení metra, natož Petrovice. Takže busy forever.

Petr Šída - takovejhle plánů jsem už viděl. Někdy bohužel, někdy bohudík. Rezerva být může, dokonce plánovat se to může, ale to je asi tak všechno. Mimochodem, na letiště je plánovaná tramvaj už od roku 40. Dokonce stavět se užuž začalo, ale pak se Němcům nějak zadřela ofenzíva a vyhlásili stop stavbám. A není tam dodnes ani tramvaj, ani metro a ani rychlodráha. A ještě dlouho nebude.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bobik.)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5062
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 18:09:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Máte někdo představu, zda DP v dohledném horizontu předpokládá vybudování tramvajové smyčky na ZM?

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Bobik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2308
Registrován: 7-2011
Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 18:30:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v dohledném horizontu
[happy]
No, co mám informace, tak to celé stojí a padá s vybudováním zastávky vlaku tamtéž. Kvůli tomu DP někde od Padesátýho až k Mitasce nechal panely a čeká se, kdy začne SŽDC, aby si to tam následně DP mohl předělat k obrazu svému. Smyčka by měla být někde pod Spojkou za benzínkou, v místech (dnes už) bývalýho odtahovýho parkoviště.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5063
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 18:46:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A našel by se nějaký věštec toho, jak na to zareaguje linkové vedení tramvají? Tedy zda může nastat situace, že na souběhu tramvaje a autobusů od ZM po Hostivař dojde ke změně poměru těchto prostředků?

Indivisibiliter ac inseparabiliter
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6752
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 20:13:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, na letiště je plánovaná tramvaj už od roku 40. - nikoliv. Šlo o "šnelbán" - přeložte si to jak chcete, ale tramvaj ani metro to nebude.-) Základem měla být podzemní železnice či vlastně metro zhruba v dnešní trase céčka a z ní měly vystupovat pozemní radiály. A jedna z nich z dnešní Vltavské dnešní Evropskou až na to letiště. Ta trať měla být postavena coby zkušební jako první s depem ve vozovně Vokovice.

A vozítka -