K-report
 

Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 10. 09. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy a autobusy v Ostravě » Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 10. 09. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 940
Registrován: 8-2010

Odesláno Sobota, 29. srpna 2015 - 15:50:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: [ok] Díky za pozitivní zprávu o papírových jízdenkách

Mouka: Při vší úctě já toto nepovažuji za šťastné řešení. Mě by tohle docela odradilo, zvlášť když jsem v Ostravě jen jednou za čas. Když už nějakou kartou nahradit papírové lístky atd. tak nějakou takovou, která bude platit po celé ČR u všech dopravců. Bohužel zatím v dohledné době utopie [uhoh]

Na světě je 70 % blbů. Jsem rád, že patřím do těch 13 %..... [lol]

Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6131
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 30. srpna 2015 - 12:48:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza: Já s Vámi souhlasím, ale jen jsem chtěl poukázat na to, co "funguje" jinde.
DAP-MOP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.125.139
Odesláno Úterý, 01. září 2015 - 10:49:33    Odkaz na tento příspěvek  

Tož vážení, o čem se tady dlouho diskutovalo, je tady. Dnes v noci dorazilo prvních 5 vozů SU12 CNG do garáží Poruba. Jestli bude čas tak večer přidám fota. Prozatím hezký den.
Michalosp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 704
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 01. září 2015 - 13:08:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: Vzhledem k další diskuzi například o tarifní politice by mě zajímalo, co říkáte na to, že pravidelným cestujícím, ale nikoliv denním, se prodraží cestování do Ostravy?

Ta úroveň tam snad bude, ne? Oproti spojení z gagarinky linky do všech směrů, z toho 3 možnosti přímo do centra, na rozdíl od jednoho pěšího za stávajícího stavu.
Tak proč potom udržovat něco souběžného? Peníze, o ty jde především.

Úroveň přestupu. Spojení všemi směry? Vážně? Co třeba již uváděné ZOO, či Koblov, kde dojíždí studenti? I ten přestup je dnes na Mostu Miloše Sýkora lepší. Těmto lidem přestup přibude a ještě k tomu na tom samém místě (na Mostu Miloše Sýkory v případě, kdy přijeli dnes DPO či některým spojem Orlové). Jinak opět prosím nevkládejte mi slova do úst, pokud umíte číst, nenapsal jsem, ať se jezdí souběžně. Hranečník se neměl stavět v takovém rozsahu a peníze využít na zlepšení přestupu autobus-tramvaj a vylepšit stav v okolí Gagarinova náměstí (jezdit například vším přes Most Miloše Sýkory a Most Pionýru a končit na Bazalech), ale opět peníze z evropské unie, tak proč nestavět nesmyslné projekty, na které jednou dojedeme.

Něco takového tu obhajuji? Asi vám opravdu poradím něco k papání-tady nejsme v rozporu .Znovu- byl by nesmysl rušit dálkové spoje Zlín,Rožnov atd. a jejich zajíždění na ÚAN, když jedou po Místecké. To samé ty frýdecké rychlíky.
Já se vás ptal, jestli když budou lidi jezdit jen na Hranečník, zda tam budou jezdit tedy ty dálkové spoje? Prostě dnes jezdí na ÚAN lidi a přestupují tam, nikdo neví kolik jich je, ale tato možnost by se jim v případě pouze spojů na Hranečník vzala. Vy by jste jim jí vzal a skoro mi přijde, že vám to dělá radost. Jinak prášky na uklidnění si musím vzít skoro vždy, když si přečtu vaše příspěvky, ale to je samozřejmě má věc, že jsem poměrně výbušný, ale neberu je pravidelně, narozdíl od vás

Nikoliv, jak jsem psal, ÚAN je v podstatě N.R. a Střed. Tudíž dostupný hromadnou dopravou odevšad, z celého kraje.
A já se vám snažil vysvětlit, že se mýlíte, ale to vy nechcete příliš uznat, že by jste se mohl mýlit. N.R. není Střed a už vůbec ne ÚAN. Jezdíte tam skoro denně? A nebo se jen koukáte na mapu, či jste tam jednou měsíčně a podle toho usuzujete? Pokud přijedete od Havířova, skoro vždy s jedním přestupem, vlakem a pak vystoupíte na středu a půjdete na ÚAN, už v životě takto nepojedete, protože přístupové cesty jsou hrozné a nikdo s tím nic dělat nechce, dokud nedostanou dotace. A opět se vracím k tomu, nic se nedělá ruku v ruce (zastávka Havířov-střed, zlepšení přestupu Ostrava-střed a N.R. či ÚANu), prostě se jen ničí.

Ano,to vytučněné si přečtěte znovu. Ty věšáky na kola jsou v kompetenci dopravce. A příhraniční ježdění je sice v gesci kraje, ale dopravce by mohl o to usilovat. Samozřejmě,je lepší nic nedělat a čekat, až to někdo "zprivatizuje" (většinou dcera železniční firmy ze západu[proud])
A opět se vracím k tomu, co to má společného s Hranečníkem? Dopravce pravděpodobně nemá zájem o tyto cestující a kdyby ta poptávka byla tak velká, proč nepříjde soukromník a nezačne to jezdit? Napište jim a uvidíme jaký bude zájem a případně jak dlouho to vydrží. A zmíňku o privatizaci nechávám s úsměvem, protože asi nevíte, co jste tím sám chtěl říct.

A proto se 3ČSAD tak bránily ODIS...
Opět nevíte o čem mluvíte. 3ČSAD, resp. firmy ve skupině, by do ODISu vstoupily, a také vstupují, ale je to podnikatelský subjekt a mají náklady na provoz, kdy integrace jim sníží příjmy z jízdného a ten chtějí vykompenzovat. Nechávám stranou jestli chtějí málo, středně či moc, ale logicky chtějí. Nebudou přeci jezdit se ztrátou, nejezdil by jste ani vy. A ty peníze jim většinou musí někdo dát a je to objednavatel. To znamená, dle mého se dopravce ničemu nebrání, když to dostane zaplaceno. A nebo se to vysoutěží.

Ne. Někdo tu něco takového tvrdil?
Jen tu tvrdím, že přípoje (a nepřebíhání pěšky stovky metrů) mezi dopravními prostředky HD v celém kraji mohou zvýšit zájem cestování s nimi. Do toho zapadá i Hranečník, Hulváky atd. až po třeba postavení busí zastávky blíž k vlaku někde v ÚP pod horama.

Zdeňku, pěkně jste to zobecnil. Ano zlepšení přestupování tam, kde se přestupovalo, může zvýšit zájem cestujících. Ale přidávat přestupy tam, kde se nekonaly, cestující naopak vyžene. A musíme si přát, aby těch, co přibude bylo více, než těch, které vyženeme. To je například Hranečník - dobře přibude přestup, někteří nebudou muset pěšky a budou MUSET trolejbusem (berete v tomto lidem právo volby), ale opět, proč kvůli tomu tam nutit jezdit lidi, kteří jezdili na ÚAN (a asi proto, že opět nebudete chápat, bylo v pláno omezit ježdění na ÚAN z Havířova).

Jinak já se s vámi nehádám. Vy uvádíte nějaké své pomýlené myšlenky a já se vám snažím rozporovat. Zda je pravda na vaší či na mé straně, není důležité. Každý můžeme mít svou pravdu, já se vás o té své nebudu snažit přesvědčit, pokud nebudete uvádět tu svou za tu správnou.

Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 10-2005

Odesláno Úterý, 01. září 2015 - 14:53:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DAP-MOP: Jo klidně něco nahoď. Kdy přijdou další?

Punk's not dead! blesk happy
TommyX
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 7-2014
Odesláno Úterý, 01. září 2015 - 14:59:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Achjo procpak jsme zavadeli ten garantovany prestup mezi 48 a 57 kdyz prijde odpoledni spicka a najednou si je nechame odjizdet ve stejnou minutu bez garance stylem ze druhy bus v poradi najizdi do zastavky soucasne s odjetim prvniho? 14:51 Zavori smer Hulvaky/Opavska....
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1843
Registrován: 8-2002

Odesláno Úterý, 01. září 2015 - 21:52:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Jenki a "Podle toho co se ke mně doneslo by papírové jízdenky měly zůstat dál."... ano, ale jak dlouho? Moc nevěřím, že by to tak zůstalo déle než jednu sezonu.
radkosik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.210.74
Odesláno Středa, 02. září 2015 - 11:21:11    Odkaz na tento příspěvek  

Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7168
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 02. září 2015 - 11:31:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michalosp
že pravidelným cestujícím, ale nikoliv denním, se prodraží cestování do Ostravy?
Že to není dobře. Právě větší integrace hromadné dopravy by to měla odstranit.
Podobně je to i u busů stejné firmy. Při přestupu i v jednom pásmu se platí znova. Tento systém je ostudný.

"Spojení všemi směry? Vážně? Co třeba již uváděné ZOO, či Koblov, kde dojíždí studenti?

Jestliže obyvatelé Havířova jezdí hromadně do ZOO každý den po celý den, zajisté DPO zavede trolejbusovou linku z Hranečníku. ( Do ZOO se nedá dostat přímo ani z hlavního nádru, ale 1,2x za rok není pro mimoostravské problém přestoupit garantovaným přípojem na Revírní br.pokl.)
Pokud desítky žáků z Havířova a Šenova studují v Koblově na odloučeném pracovišti Gymnasia a SOŚ Iuventus, pasťáku a ZŠ, pak by neměl být problém zavést přímý bus 2x denně, aby nemuseli přestupovat ani ze 105 na 52 na konečné v Koblově.
Účelových spojů jezdi v kraji povícero, nic nemožného.

půjdete na ÚAN, už v životě takto nepojedete, protože přístupové cesty jsou hrozné a nikdo s tím nic dělat nechce, dokud nedostanou dotace.
Jak si představujete změnit současný stav za pomocí dotací? Jezdící chodníky z nám.Republiky od trolejbusů a tramvají, stejně jako z nádraží střed? Nebo nějak jinak? Vzdálenosti na ÚAN z těchto míst jsou podobné, kolem 300m a jinak to nebude.
Bohužel, v Ostravě je na přestupy bus-vlak-MHD na všech nádražích daleko a bez zbourání a postavení Ostravy znovu to jinak nebude. Jediná výjimka je, Stodolní, vlak-tbus, ale tam jezdí jen jedna linka zrovna do toho Koblova. Tady vidím rezervu: pro větší využití by mělo jezdit něco na trase Hulváky- Karolina- Michálkovice? Hranečník? Sýkorák,Pionýrák a zpět?

co to má společného s Hranečníkem? Dopravce pravděpodobně nemá zájem o tyto cestující a kdyby ta poptávka byla tak velká, proč nepříjde soukromník a nezačne to jezdit?
S Hranečníkem jen to, že by mělo být možné jet hromadnou dopravou s dobrým přestupem všude, kde je zájem o cestování a kde se dá dnes dostat jen autem. Ale chápu, že když se to tak nikdy nedělalo, tak nemá cenu ani přemýšlet, že by to mohlo být jinak.[lame]

3ČSAD,....by do ODISu vstoupily, a také vstupují, ale je to podnikatelský subjekt a mají náklady na provoz, kdy integrace jim sníží příjmy z jízdného
No jo, kdežto ostatní jezdí zdarma a chtějí ztrátu.
Ještě že to nevědí jinde v Evropě nebo přinejmenším v Jihomoravském kraji nebo třeba Arriva či TQM u nás.

ale opět, proč kvůli tomu tam nutit jezdit lidi, kteří jezdili na ÚAN (a asi proto, že opět nebudete chápat, bylo v pláno omezit ježdění na ÚAN z Havířova).

Kolikrát mám napsat, že by se mi nelíbilo likvidovat spojení přes Vítkovice?Minimálně při návozu lidí do/z práce.[nene][crazy] Abyste pochopil,že tady se se mnou nemusíte přít?

O zrušení "dálniční" busí linky by se dalo uvažovat v případě nové zastávky v Havířově, opravě kolejí na vyšší rychlost a zavedení přímých vlaků Havířov - střed- Svinov- (Studénka) častěji, než co 2 hodiny. A samozřejmé integraci jízdného a přípojovosti havířovské MHD.

Dobrou chuť.[wink]
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5565
Registrován: 2-2006

Odesláno Středa, 02. září 2015 - 17:26:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DAP-MOP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.125.139
Odesláno Středa, 02. září 2015 - 21:08:43    Odkaz na tento příspěvek  

Tož, dneska v noci příjezd dalších 3 nových kousků, tentokrát do areálu dílen v Martinově. Fota nových vozů zítra. Není čas.
Michalosp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 705
Registrován: 4-2006
Odesláno Středa, 02. září 2015 - 21:09:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: Teď jsem si nic vzít nemusel. Děkuji.

Že to není dobře. Právě větší integrace hromadné dopravy by to měla odstranit.
Podobně je to i u busů stejné firmy. Při přestupu i v jednom pásmu se platí znova. Tento systém je ostudný.

Tady právě ta integrace povede pro pravidelně nepravidelné cestující ke zdražení, což není ještě více dobře, i přesto, že museli chodit pěšky.

Jestliže obyvatelé Havířova ..., nic nemožného.
Nebylo myšleno ZOO, spíše cíle v této oblasti. DPO nezajistí vůbec nic, protože neví kolik cestující jezdí z oblastí zasažené Hranečníkem. A ani to nechce vědět a řešit. Prostě tito lidi budou přestupovat dvakrát. V případě studentů možná po stížnostech prodlouží nějaký spoj 28/38 na Gagarinku, ale pak tam bude ta vaše zbytečná souběžnost a kdyby to ještě vedli až na Koblov, to by vám nevadilo? Blbé je, že 2 spoje by nestačily, protože ty nástupy i na školách jsou dnes více rozložené.

Jak si představujete změnit současný stav za pomocí dotací? Jezdící ...
Proč jezdící chodníky? Psal jsem o čase či délce přestupu? Pokud to tak vyznělo, omlouvám se, neměl jsem přímo namysli pouze čas či délku přestupu (ale samozřejmě také s tím souvisí). Jde ovšem o to, že při výstupu na ÚANu je to na Náměstí Republiky určitě blíže a nejsou překonávány výškové bariéry. Za další by plně stačilo opravit dnes rozbité chodníky, zastřešit přístupové cesty a místa uklízet. Bavte se prosím s někým, kdo tam denně jezdí, než děláte závěry.
Rezervy můžeme vidět, ale na druhou stranu nemůžou jezdit spoje odevšad všude (to nechci ani po Hranečníku, jen upozorňuji, že se stavěl proti lidem, nikoliv pro ně, a ještě se snažili zhoršit situaci i dalším).

S Hranečníkem jen to, že by mělo být možné jet hromadnou dopravou s dobrým přestupem všude, kde je zájem o cestování a kde se dá dnes dostat jen autem. Ale chápu, že když se to tak nikdy nedělalo, tak nemá cenu ani přemýšlet, že by to mohlo být jinak.[lame]
Ale dnes se dalo dostat na Gagarinovo náměstí (z Orlové na Most Miloše Sýkory/Most Piónýrů, z Bartovic až na ÚAN či Husův sad) bez přestupu a hromadnou dopravou. Toto se rozhodli změnit a zaštíťují se ekologií. Já být občanem Ostravy, chci, aby udělali sčítání vozidel a měření emisí celý měsíc před otevřením Hranečníku a pak rok po tom. Ale to neudělají, protože se bojí, že se nic nezlepší, protože když dnes jelo třeba 20 lidí v autobuse, pojedou až 20-ti auty.

No jo, kdežto ostatní jezdí zdarma a chtějí ztrátu.
Ještě že to nevědí jinde v Evropě nebo přinejmenším v Jihomoravském kraji nebo třeba Arriva či TQM u nás.

Nezlobte se na mě, ale poptejte se jak to funguje. Protože tato vaše myšlenka je zcestná. Doprava se dotuje a objednavatelé pokrývají ztrátu a je to vždy o vyjednávání. To znamená neobviňujte automaticky ČSAD z toho, že není integrováno. Sám jsem tuhle chybu dlouhou dobu dělal, protože se snažíme automaticky najít jednoho viníka, na kterého můžeme ukázat prstem.

Kolikrát mám napsat, že by se mi nelíbilo likvidovat spojení přes Vítkovice?Minimálně při návozu lidí do/z práce.[nene][crazy] Abyste pochopil,že tady se se mnou nemusíte přít?
A kolikrát já mám psát vám, že to není jen o návozu lidí do/z práce? Za další z práce se jezdí třeba i po 18 hodině, nebo do práce na 9 hodin, a byly by tam tyto spoje? (formulací otázky naznačuji i odpověď).
Já se s vám nepřu, ale vy použijete vždy takovou polopravdu, se kterou se nemohu ztotožnit.

...a přípojovosti havířovské MHD.
Jak by jste si toto u 75-80 tisícového města, se značnou vnitroměstskou přepravou, představoval? Že cestující jezdící pouze v rámci města, budou čekat na možná stejné množství lidí (nebo méně) z vlaku na vlakovém nádraží, kde jezdí třeba 25 spojů za hodinu? Pokud se týká zastávky Havířov-střed, tak tady samozřejmě ano, je potřeba zastávku obsloužit kvalitně MHD, která tam již částečně je nyní.

Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
Budatín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 5-2015
Odesláno Středa, 02. září 2015 - 23:50:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl. Zejména lidi z Podlesí a části Havířova Města a nejen ty, by ani dvacetiminuta do centra Ostravy vlakem z Havířova nenalákala. Tedy mimo ty, co mají docházkovou vzdálenost samozřejmě a specifické cíle. Lidé nechtějí přestupovat. Proto považuji jakoukoliv snahu omezit cestování autobusem na Úan přes slibně rozvíjející se Vítkovice za špatné. A to velmi. Proč přestupovat? Kraj vytvořil/vytváří tomu, kdo neměl přestup žáden alespoň jeden. Ten kdo měl jeden tak dva. A to si myslí, že lidé budou více jezdit. Nikoliv. V tom je představa kraje mylná, špatná a tragická. Bohužel.

Mimo jiné jsem díky svým letitým známostem zhlédl návrhy linek z Orlové a Karviné na Ostravu, co by prý návrh či další nová koncepce kraje.

Byť zatím jen letmo pohledem to co jsem viděl, tak to považuji za velkou tragédii a snad srandu. Kraj se zřejmě chystá dopravu zlikvidovat. Řešení okrajových spojení je neskutečné vzhledem k tomu, že na Ostravsku se stále pracuje ve velké míře na 6,14,22 hodin, jakožto i končí. Což zejména o víkendu tyto návrhy zcela nerespektují ani náhodou.
Rovněž nechápu a beru to jako krutý žert, který nikdy doufám nespatří světlo světa, zatahování autobusů přes Mírové náměstí, které je opravdu neuvěřitelným žertem. Kdo zná dopravní situaci zřejmě pochopí.

Nikdy jsem si nemyslel, že Ostrava společně s krajem, zřejmě díky chtíči získání množství peněz z EU na terminály téměř zlikviduje dopravu.
Zvažuji proto kroky, které by mohly vnést trochu světla do prozatím smutných či tragických nápadů v podobě návrhů jízdních řádů v kraji. Jsem rád, že se najdou na úřadech úředníci, kteří alespoň trochu záležitosti dopravy rozumí a chystají kroky v podobě protestů, které zabrání likvidaci dopravy v kraji.
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1844
Registrován: 8-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 09:31:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už jsem to tady psal několikrát a protože si pořád myslím, že to je nejlepší řešení, tak to zopakuji.

Zavést linku z Havířova autobusáku, přes Hlavní třídu (nebo jak se ta ulice jmneuje), přes Šenov, hranečník, MMS, Husův sad na Nám. republiky v barvách DPO. V intervalu 20 min mimo špičku, 10 ve špičku. Proložit s l.č.28. Případně upravit trasu l.č.38 (aby nebyl souběh s touto linkou). Délka trasy by byla kolem 20 km, což je pro městskou linku standardní.

Tím jak budou přibývat CNG autobusy, jak se časem (určitě) budou vylepšovat elektrobusy, pak postupně omezovat trolejbusový provoz resp. trolejbusové linky poslučovat s těmi autobusovými (např. trasa elektrobusu v trase Šilheřovice, Paseky - Koblov - SBN - Nová Radnice - Nám. rep.... nebo trasa Hlučin - Ludgeřovice - SBN - Nová Radnice - Hulváky apod. nebo trasa Petřvald - Hranečník - Nová radnice - Hlavní nádraží. Na tyto linky pak postupně nasazovat ekologická vozidla (plyn, elektrobusy).

Zkrátka přímé trasy které budou vedeny do centra. Vždyť už dnešní busy mají motory splňující ty nejpřísnější požadavky, takže snahy mocipánu o jejich odstranění z centra ve snaze pomoct ovzduší v Ostravě je totální bullshit a je to jen snaha o sbírání politických bodů. Doprava v Ostravě musí být jasná, jednotná, přehledná, bez zbytečných přestupů, notta bene na místě, které je co by kamenem dohodil od místa určení pro většinu cestujících.

Vím, že to, co jsem tu napsal, je asi trochu sci-fi, ale to by měl být plán, ke kterému by se mělo směřovat a postupnými kroky ho realizovat. Stavět v dnešní trase trolejbusové trasy a různé terminály mi nepřijde rozumné, zvláště v Ostravě, která je atypická oproti městům jako Brno nebo Praha. Ostrava netrpí zácpami (pokud nejsou uzávěrky), má 4 proudovky téměř až do centra. Stahovat busové linky někam do nepřirozených přestupních uzlů je blbost. Jediný terminál, který by mohl mít jakžtakž opodstatění je někdy v Porubě nebo Svinově, díky 10 km vzdálenosti do centra a vybudované tramvajové dopravě. Budovat terminály od východu, jihu, nebo severu to moc smysl nemá.
Novterezka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 9-2014

Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 11:54:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SOLARIS zahájil 1.9.2015 dodávky CNG autobusů pro Dopravní podnik Ostrava

Prvních 5 z celkem 105 autobusů na stlačený zemní plyn v Ostravě.
Zprávy (tisk článku)Středa, 02. září 2015, dabra
reklama

Společnost Solaris Bus & Coach S.A. zahájila 1.9.2015 jednu ze svých nejvýznamnějších zakázek tohoto roku, kterou je dodávka celkem 105 autobusů poháněných stlačeným zemním plynem (CNG) pro Dopravní podnik Ostrava a.s. Dodáno bude celkem 90 dvounápravových 12m autobusů a 15 třínápravových 18m kloubových autobusů. Dodávky budou probíhat v průběhu měsíce září a budou dokončeny na počátku října 2015. První dodávkou bylo 5 autobusů SOLARIS Urbino 12CNG, které byly předány na středisku Autobusy Poruba.

Zdroj: Solaris pro BUSportál.


nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.212.54.238
Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 11:56:31    Odkaz na tento příspěvek  

Tak uvidíme, co na to naše plíce [happy] [happy] [happy]. Zatím je to nová technologie, tak doufejme, že to nebude ještě horší, než nejnovější diesel [happy]
Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1114
Registrován: 10-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 12:35:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za fotky a informace ohledně CNG. Jsem zvědav kdy vyjedou.

Nevíte co je s těma Solarisama ze Švýcarska? Kdy budou konečně zařazeny do provozu?

A nevíte co je se SORem TMB 18? Už jsem ho dlouho neviděl a to ani ve Vozovně.

Punk's not dead! blesk happy
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7169
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 12:40:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkrátka přímé trasy které budou vedeny do centra
Jinými slovy požadujete zrušení tramvají a trolejbusů. Když budou jezdit ty ekologické autobusy každou chvíli odevšad do centra, není jich potřeba.
Zajímavé, akorát to nikde v Evropě takto nezavádějí a jdou přesně opačnou cestou, skloubenou z restrikcemi automobilové dopravy uvnitř měst.

---
ta integrace povede pro pravidelně nepravidelné cestující ke zdražení,
To nechápu. Když budu mít lístek
dejme tomu ze zóny 1 do Petřvaldu a nebudu muset kupovat zvlášť jiný, při normální integraci to musí vyjít minimálně stejně jako dnes nebo levněji. Samozřejmě, jízdné se dá nastavit,tak, že to bude horší. Což by ale bylo nesmyslné, ve srovnání s integr.systémy jinde ve světě.

tito lidi budou přestupovat dvakrát
VHD je prostě V.HROMADNÁ D. a vždy na tom bude menšina cestujících hůř, než většina.

Účelový spoj, tj.plný bus odněkud někam s nárazovou potřebou mi nevadí.(Např.ty spoje 3x denně do Hyundai, šachet atd.) Tzn.by od Hranečníku nikde nezastavoval a dojel přímo před školu. Ovšem můj dojem je, že zas tak velká potřeba busu od Havířova do Koblova neexistuje.

že při výstupu na ÚANu je to na Náměstí Republiky určitě blíže a nejsou překonávány výškové bariéry.
Aha, takže do podchodu se nejde dolů a nahoru.
Rozdíly v délce jsou zanedbatelné v desítkách metrů nebo chcete-li, v jedné, max. dvou minutách chůze.

stačilo opravit dnes rozbité chodníky,
Které to jsou? Od středu do Karoliny či na ÚAN? Tam jsou maximálně ukradené příčné vpustě odvodnění.

poptejte se jak to funguje. Protože tato vaše myšlenka je zcestná.
Ještě že to nevědí jinde než v 3ČSAD, jinak by neměli jednu jízdenku na vlak,bus,loď MHD i lanovku.
Ano, dotace VHD být musí, na všech linkách to výdělečné není. Právě proto se linky musí vést tak, aby nebyly zbytečné souběhy, umožnit rychlé přestupy bez kupování nových jízdenek. Ušetřené peníze se dají dát do posílení, připadně zavedení nových linek.

když dnes jelo třeba 20 lidí v autobuse, pojedou až 20-ti auty.
Nikoliv. Maximálně se domluví a pojede 5 aut.
Ti, co jezdí autem pár km sami,většinou použijí záchytné parkoviště u nádraží či terminálů.K vidění i v MS kraji, netřeba jezdit jinam.[wink] Takových je docela dost vzhledem k typicky slezské roztříštěné zástavbě, kde se hromadná doprava ani moc vést nedá tak, aby byla přiměřená pěší vzdálenostk nejbližší zastávce.

toto u 75-80 tisícového města, se značnou vnitroměstskou přepravou, představoval?
Nijak.Pokud je interval linek minimálně 15minut, je víceméně jedno, kdy se jezdí.(samozřejmě ne tak, že minutu před vlakem odjede 5 linek a poté přestupující 15min.čekají.[wink]) A v případě nové zastávky H.město asi máme stejný názor.
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1845
Registrován: 8-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 12:56:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Ohl:
"Zkrátka přímé trasy které budou vedeny do centra " - O tramvajích jsem nemluvil. na východě města žádné tramvajové trasy nejsou (kromě té na NH). Já teď jen "řeším" východ města a spojení do Havířova a dalších měst na východ od Ostravy. O trolejbusech a jejich omezení bych se už bavil. Stávající síť je téměř k ničemu a pokud by se vhodně pospojovaly trasy autobusů a trolejbusů a postupně by se na ně nasazovaly elektrobusy, případně jinak ekologické vozy, tak proč ne? fakt nechápu smysl trolejbusových tras na Karolinu, do Koblova, na Důl Heřmanice a Heřmanic vůbec... Chápu, že to má nějaké historické důvody, ale než toto udržovat, pak to raději zruším a udělám to nově a koncepčně. Stejně to tam nyní vozí vzduch.

Zatím nechat trasy přes Fifejdy, jednu linku na Hulváky, po ulici Sokolské a do Michálkovic, možná tu trasu přes Muglinov. Ostatní postupně zrušit. Jsem přesvědčen, že během několika let (10-15 let...?) budou elektromotory a vozidla natolik vymakaná, že budou moci s přehledem nahradit jak autobusy, tak zbylé trolejbusy.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7170
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 13:10:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Havířova autobusáku, přes Hlavní třídu (nebo jak se ta ulice jmneuje), přes Šenov, hranečník, MMS, Husův sad na Nám. republiky v barvách DPO
Pochopte, že nejde o to, v jakých barvách něco jezdí, ale o to, nejezdit s tolika vozidly, zvlášť po městě.
Ostrava netrpí zácpami (pokud nejsou uzávěrky), má 4 proudovky téměř až do centra.
A všichni lidi nechtějí vystoupit v jiných ulicích a zastávkách, případně přestoupit na MHD, ale chtějí přijet čtyřproudovkou na ÚAN.
[nene]

dnešní busy mají motory splňující ty nejpřísnější požadavky,
na rozdíl od elektrické trakce.[wink][proud]
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7171
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 13:21:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Gakon
S tím se dá souhlasit, kdyby šly jednoduše smotat tratě a postavit je v Porubě, nic proti tomu.
během několika let (10-15 let...?) budou elektromotory a vozidla natolik vymakaná, že budou moci s přehledem nahradit jak autobusy, tak zbylé trolejbusy.
S tím se dá souhlasit také, ale nedělat nic, případně rušit tratě, s tím, že v budoucnu bude nějaká super baterie, je dost nikoli sci-fi, ale fantasy.

(Příspěvek byl editován uživatelem ohl.)
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1846
Registrován: 8-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 13:23:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Ohl: Mě by bylo jedno, v jakých barvách to jezdí, ale s dopravcem, co to jezdí teď ,se zřejmě o integraci moc jednat nedá :-). To zas pochopte vy.

Tomu zbytku moc nerozumím a nemám čas to luštit.
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1847
Registrován: 8-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 13:27:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No proto bych teď omezoval jen ty trasy, kde to rušit, už má smysl nyní... Nemůžu si pomoct, ale smysl stavby např. tramvají vidím, je to kapacitní vozidlo a může nahradit hned několik autobusů. Ale u trolejbusů toto nevidím. To nahradí jen jeden bus. Stavba je drahá a jak jsem už psal, dnešní busy jsou jinde, než byly busy v 50.letech, kdy to smysl mělo. Já tam ty přínosy nevidím a to ani u trasy na Hranečník. Ale v tom se neshodneme, ok.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1874
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 13:46:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: Ano, dotace VHD být musí, na všech linkách to výdělečné není. Právě proto se linky musí vést tak, aby nebyly zbytečné souběhy, umožnit rychlé přestupy bez kupování nových jízdenek. Ušetřené peníze se dají dát do posílení...
Mohu vědět o jakých ušetřených penězích se tu bavíme?
Páteřní rychlé linky mezi velkými městy jsou zpravidla v zisku, při nejhorším těsně pod hranicí rentability. Tzn., že dotace (pokud tam vůbec je potřeba) je velmi nízká. Pokud u takové linky zavedu nucený přestup, vyženu tím lidi, ztratím tržby, zpravidla i zhorším efektivitu provozu, linka se propadne do ztráty, kterou budu muset dokrýt a s největší pravděpodobností bude ta potřebná výše dotace větší, než je stávající výše dotace. Takže o jakých ušetřených penězích se tu bavíme?
Jsem ochoten pochopit, že díky zkrácení autobusu z Pusté Polomi na Svinov se ušetřily dotační peníze, protože v dlouhém úseku Svinov - ÚAN to vozilo 5 lidí. Ale v žádném případě nemůže dojít k úspoře zkrácením busu od Havířova na Hranečník, který v tom rušeném 2 km úseku vozil 40 lidí. Ten bus byl v tom úseku v zisku. Zrušením ziskového úseku se akorát připravíme o tržby, ale neušetříme nic.
...připadně zavedení nových linek.
Mohu vědět, jakou logiku by mělo rušení linky, s obrovským zájmem cestujících proto, abychom mohli zavést nějakou novou linku, o kterou nikdo zájem nemá?

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1848
Registrován: 8-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 13:57:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Jan Širc a Jsem ochoten pochopit, že díky zkrácení autobusu z Pusté Polomi na Svinov se ušetřily dotační peníze, protože v dlouhém úseku Svinov - ÚAN to vozilo 5 lidí. Ale v žádném případě nemůže dojít k úspoře zkrácením busu od Havířova na Hranečník, který v tom rušeném 2 km úseku vozil 40 lidí.

Přesně tak!!!

- Do Poruby (resp. Svinova) se sjíždí busy z malých obcí z okolí. Navíc téměř ve stejném čase. tam má logiku linky vést na jedno místo a odtud pokračovat jiným (velkokapacitním prostředkem) dále do města...

Ale pokud se bavíme o Havířovu, tak to je sice samostatné město, ale de facto se jedná o městské linky.
Vasyl,Ternopil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.104.213.101
Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 14:34:25    Odkaz na tento příspěvek  

Prosím, informujte, kdo kúpil trolejbusy Škoda 15Tr
e. č. 3504-3507 ?
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4620
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 16:42:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud u takové linky zavedu nucený přestup, vyženu tím lidi, ztratím tržby, zpravidla i zhorším efektivitu provozu.

A nyní, milé děti, je tu pro vás hádanka : změny způsobené existencí terminálu Hranečník budou mít finanční vliv na DPO, 3ČSAD, KODIS a cestující. Zkuste tyto 4 subjekty :

a) seřadit podle jejich "politické váhy" na MS kraji
b) seřadit podle jejich "politické váhy" na městě (myslím tím Ostravu, dění v KA/HA/ORL je politicky bezvýznamné)
c) seřadit podle toho, kdo na tom vydělá a kdo prodělá
d) seřadit podle toho, kdo má šanci nastávající situaci zvrátit.

A pokud vám to nedojde ani teď...
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1875
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 17:45:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Myslím, žes tu otázku nepoložil dobře. Tady přece nejde o dopravce - ti jsou jenom "průtokový ohřívač". Tady jde o rozpočty samospráv. A v tomto souboji podle mě nevyhraje nikdo - lépe řečeno oba prodělají. Hranečník nebude zisková investice.
U MSK je ztráta jasná - přijde o tržby, bude to muset dokrýt ze svého.
U MMO ta ztráta není na první pohled viditelná. U DPO se zvýší tržby, nicméně bude se jednat o maximálně jednotky mil. Kč ročně. Příjmy z měsíčníků už Ostravě patří (téměř všechny), takže se tu prakticky bavíme pouze o příjmech za jednotlivé jízdné z úseku Hranečník - Centrum. Zaplatí toto vybrané jízdné nově zavedené trolejbusové spoje? A zaplatí toto jízdné celou investici výstavby terminálu a trolejbusové tratě? Takže ve výsledku i snaha MMO obrat MSK o peníze dopadne pro MMO ztrátou.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7174
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 03. září 2015 - 23:24:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud u takové linky zavedu nucený přestup, vyženu tím lidi,
To v případě, že by ti lidé končili někde v těsném okolí G.náměstí a nikam nepřestupovali.
Tím se ale vracíme na počátek debaty a opravdu už mě nebaví psát o více možnostech pohodlného přestupu v terminálu na více linek místo přebíhání ulice atd.
Pokud se chceme bavit o výdělečnosti, pak je nejlepší zrušit většinu spojů a udělat v centru parkovací domy, drive in fastfoody atd. Tohle je opravdu výdělečné, od prodeje aut po pohřební služby vydělávající na nehodách.

Přerušení linek bude u bran Mittalu a TŽ, busy nebudou zajíždět dovnitř. Přestanou lidi jezdit busy do práce, protože musí přesednout na vnitropodnikovou?
Proč sami od sebe přesedají z aut u nádraží a lezou do vlaků? Mohli přece jet až k fabrice.
Já myslím, že nejhorší pro VHD je ono hraní si na vlastním písečku odmítáním integrace s poukazováním na pár možná výdělečných spojů a nucením si kupovat stále nové a nové jízdenky pro každý spoj, pokud možno bez přípojných vazeb. Někdo se sice bude plácat po ramenou, že má dvě výdělečné linky, ale... Tohle je přesně ta cesta k dalšímu úbytku lidí z hromadné dopravy..

Rok 2012 budiž mementem.
v autobusové dopravě byl zaznamenán pokles počet cestujících meziročně o 6,1 % a během posledních dvou let ubylo v autobusech více než 10 % cestujících. To ukazuje, že na rozdíl od železnice není autobusová doprava tak atraktivní, aby mohla přetáhnout cestující z automobilů. Horší komfort je i na autobusových zastávkách, ...

Takže navrhuji počkat do rozběhu všech teď stavěných terminálů a poté budeme hodnotit.

Omletý argument- vzpomínáte na ty články v novinách o zbytečné zastávce Karolina?

jenki- co zatím brání využívat parkoviště u hl.n.na Wattově ul. a zprovoznění konečné linek od Hlučína u hl.n.?
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4621
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. září 2015 - 09:15:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jan Širc, Ohl - chtěl jsem jen poukázat na to, že na vznik terminálu Hranečník se lze dívat z různých úhlů pohledu. Toť vše.
Budatín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 5-2015
Odesláno Pátek, 04. září 2015 - 10:51:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože doprava je mou pracovní a především také srdeční záležitostí moc mě mrzelo, že se kraj nepoučil právě ve zde výše uvedeném příkladu Arcelor Mittal.

O co že jde? Je to z dopravního hlediska asi nejlepší příklad toho, jakou cestou se rozhodně nevydat.
Před několika léty bylo upuštěno od zajíždění linkových autobusů do závodu a zároveň povolen vjezd osobních automobilů.
Na dni otevřených dveří mi bylo na dotaz sděleno, že mžikem opustilo veřejnou dopravu cca95% zaměstnanců. Ta poslední informace je, že dnes vnitropodnikovou dopravu využívají jen jednotky cestujících a stav se tedy blíží ke 100% a je nyní na cca 99% úbytku cestujících.
Prázdné tramvaje a autobusy DPO s jednotkami lidí až na malé výjimky přijíždějící v době nástupů na směny to vše jen dokládá.

A to, že se nikdo nepoučil z kolapsové situace v okolí Arcelor Mittal a začal podporovat nesmyslné terminály, zvlášť Hranečník. Vyžene nejméně 20-30% dalších lidí s veřejné dopravy.
Poslední a velmi pravdivý příspěvek pana Širce jen dokládá blízký stav situace, kvůli které se budou některým zodpovědným protáčet panenky.
Společně s neuvěřitelně odfláknutým návrhem jízdního řádu linek z Orlové i Karviné je zaděláno na pořádný průser.
A přidá li se k tomu i Havířov, nastane zjevně apokalypsa.

Tím chci říct, že vidím v duchu ty nadšené cestující linky 441, jak si užívají jízdu rychlostí 20-30 km/h přes Šenov, Bartovice a Radvanice zastavujícící na každé druhé zastávce oproti MHD sice a pak radostně přestupují v místě nikoho a ničeho, byť asi na vkusném moderním terminálu Hranečník.

Vy, kteří zde obhajujete přestupy a těšíte se například z nastálé situace v oblasti Hranečníku, jen doufám, že nejste zaměstnání v organizačních složkách dopravců a snad nevlastníte to, co v mžiku změní chuť lidí zatím využívat veřejnou dopravu. Tedy kulaté razítko, které může pravomocně vyhnat lidi okamžitě do aut!
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4622
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. září 2015 - 11:08:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budatín : zajímavý příspěvek, chybí v něm ale jedna podstatná informace : zrušení přímého zajíždění MHD do areálu ex-NHKG si vynutil jen a pouze Mittal Steel, ne DPO nebo KODIS nebo město.

A co se týká názoru, že zavedení přestupu vyžene 20 - 30% lidí z hromadné dopravy : ten terminál za vznik přestupu navíc nemůže. Může za něj neschopnost rozumného financování příměstských linek ve stávajícím legislativním systému (situace HA / KA / ORL -> Ostrava není žádný unikát, totéž v mnohem drsnější podobě se děje na rozhraní Stč. kraj -> Praha).

Všechny zde zaznívající názory o tom, jak se tím ubližuje veřejné dopravě mohou být 1000x pravdivé, ale z hlediska jednotlivých účastníků systému (těch co to platí, což cestující nejsou) jde o názory zcela irelevantní.

Taková je realita.

(Příspěvek byl editován uživatelem jenki.)
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1876
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 04. září 2015 - 11:25:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: Já myslím, že nejhorší pro VHD je ono hraní si na vlastním písečku odmítáním integrace s poukazováním na pár možná výdělečných spojů
Ale já netvrdím, že by ta linka neměla být integrovaná. Naopak i integrovanému systému by prospělo mít výdělečné linky. Havířovské lince např. nesmírně škodí, že na ní nejsou nabízeny měsíčníky. Ale nelze nazývat integrací nějaký nový nucený přestup. To není žádná integrace - to je likvidace. Ta přestupní vazba by na tom Hranečníku neexistovala, kdyby ty linky pokračovaly dál na Gagarinku? Ta přestupní vazba tam dnes není?
Pokud se chceme bavit o výdělečnosti, pak je nejlepší zrušit většinu spojů a udělat v centru parkovací domy, drive in fastfoody atd.
Chceme se bavit o výdělečnosti, ale vaše vyjádření je klasickým útěkem z diskuze. Nedostal jsem vůbec odpověď na otázku o jakých ušetřených penězích se tu bavíme? Nebo vy něco jako výdělečnou VHD neuznáváte?

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4623
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. září 2015 - 11:41:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naopak i integrovanému systému by prospělo mít výdělečné linky.
V současném podání, kdy zisk shrábne dopravce a integrátorovi nezbude nic...?


Havířovské lince např. nesmírně škodí, že na ní nejsou nabízeny měsíčníky.
On to někdo 3ČSAD zakázal? Nezakázal. Takže PROČ tam nejsou nabízeny?


Ale nelze nazývat integrací nějaký nový nucený přestup. To není žádná integrace - to je likvidace.
Řekněme - zcela hypoteticky a spekulativně, protože to je naprosto neprokazatelné - že jde o nenápadnou cílenou likvidaci dopravce odmítajícího integraci. Je to v dlouhodobém horizontu dobře nebo špatně?

Ta přestupní vazba by na tom Hranečníku neexistovala, kdyby ty linky pokračovaly dál na Gagarinku? Ta přestupní vazba tam dnes není?
Je, ale strašně nekomfortní (daleko, déšť, přebíhání přes cestu).
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10555
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 04. září 2015 - 11:49:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

" že jde o nenápadnou cílenou likvidaci dopravce odmítajícího integraci" - irelevantní v době těsně před výběrkama.

VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Michalosp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 706
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 04. září 2015 - 12:38:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magiq: V případě dopravce, který jezdí relaci Havířov - Ostrava se nejedná o jeho situaci. Tam se výběrové řízení posouvají.

Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
DAP-MOP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.125.139
Odesláno Pátek, 04. září 2015 - 20:42:39    Odkaz na tento příspěvek  

Tož jak sem slíbil, páru fotek focených mobilem.


Pár fotek navíc, takové unikáty nebo spíše torza
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7176
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 05. září 2015 - 00:14:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je, ale strašně nekomfortní (daleko, déšť, přebíhání přes cestu).
No tak pozor,to je přece hlavní výhoda gagariňáku.[wink]

Nebo vy něco jako výdělečnou VHD neuznáváte?
Ve svém celku taková neexistuje. Je to jen pár linek.
A proto se nabízí řešení. Provozovat jen tyto a zbytek zvýdělečnit těmi parkovacími domy. [wink]
Jeden takový výdělečný by se třeba mohl nacházet v Ostravě na Mas.náměstí na místě toho plánovaného, co má znovu dát ploše tvar obdélníku. A tím by zároveň vyřešil i to, zda jezdit busem na G.n. [wink][proud]
Budatín
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 5-2015
Odesláno Sobota, 05. září 2015 - 12:37:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki ano, ten vjezd byl na popud firmy. Co se však děje na cestách mělo být poučením i pro další místa. Tak špatné řešení jaké se následně zvolilo v Arcelor Mittal je neuvěřitelné a zarážející.

Samozřejmě, že terminál za to nemůže, ale hloupí lidé z vedení Ostravy, která si to přála. Ještě s argumenty, že neokologické autobusy nahradí ekologické trolejbusy. Autobusy budou všechny na plyn a ekologické, ale bude to mít jednu vadu na kráse. Budou jezdit prázdné, protože díky vznikajícím přestupům se velká část cestujících odradí.
Michalosp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 708
Registrován: 4-2006
Odesláno Sobota, 05. září 2015 - 13:19:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ohl
Rok 2012 budiž mementem.
v autobusové dopravě byl zaznamenán pokles počet cestujících meziročně o 6,1 % a během posledních dvou let ubylo v autobusech více než 10 % cestujících. To ukazuje, že na rozdíl od železnice není autobusová doprava tak atraktivní, aby mohla přetáhnout cestující z automobilů. Horší komfort je i na autobusových zastávkách, ...

Uveďte prosím zdroj, protože je to vytržené z kontextu - vůbec se tam nepíše, zda se jedná o třeba středočeský kraj, či ČR, či MSK. Ale jak jinak u vás. Ovšem dobře řešený vlak bude vždy atraktivnější a proto se opět vracím k tomu, co jsem říkal - bude zastávka Havířov-střed při otevření Hranečníku v provozu? Bude jezdit více vlaků? Odpovědi už znáte, takže prvni lidi vyhnat a pak je zase získávat zpátky. No nádhera.

Takže navrhuji počkat do rozběhu všech teď stavěných terminálů a poté budeme hodnotit.
Aby pak už nebylo pozdě hodnotit, když nebude co hodnotit.

Omletý argument- vzpomínáte na ty články v novinách o zbytečné zastávce Karolina?
A co tím chcete říci? Je zbytečná a nebo potřeba? To, že se tam vytvořily přestupy mezi nočními tramvajemi či jinými linkami je jen účel tu zastávku dále využít, když je to u stejného nástupiště, narozdíl od N.R. A to, že tam budou lidi bylo jasné nákupákem, dle mého zastávka zbytečná nebyla. Spíše si vzpomínám na hefty o zbytečnosti Ostrava-střed či i Třinec-centrum. To byly největší hlody.

To nechápu. Když budu mít lístek
dejme tomu ze zóny 1 do Petřvaldu a nebudu muset kupovat zvlášť jiný, při normální integraci to musí vyjít minimálně stejně jako dnes nebo levněji. Samozřejmě, jízdné se dá nastavit,tak, že to bude horší. Což by ale bylo nesmyslné, ve srovnání s integr.systémy jinde ve světě.

A po integraci v MSK s otevřením Hranečníku si budete moci koupit lístek ze zóny 1 a jet do Petřvaldu s přestupem na spoj provozovaný ČSAD Karviná? Nebo jak jste to myslel?

VHD je prostě V.HROMADNÁ D. a vždy na tom bude menšina cestujících hůř, než většina.
Ale vy ani MMO či KODIS neví kolik to je lidí. Co když jich bude více než těch, kterým přestup ulehčíme.

Účelový spoj, tj.plný bus odněkud někam s nárazovou potřebou mi nevadí.(Např.ty spoje 3x denně do Hyundai, šachet atd.) Tzn.by od Hranečníku nikde nezastavoval a dojel přímo před školu. Ovšem můj dojem je, že zas tak velká potřeba busu od Havířova do Koblova neexistuje.
Nejde jen o Havířov. Sám to vždy použijete, že je se na to potřeba dívat komplexně. Tam nepřestupovali jen cestující od Havířova, ale třeba i ze samotných Radvanic a ti přijeli rovnou na Most Miloše Sýkory. No jo holt tihle lidi jsou vám ukradení.

Aha, takže do podchodu se nejde dolů a nahoru.
Rozdíly v délce jsou zanedbatelné v desítkách metrů nebo chcete-li, v jedné, max. dvou minutách chůze.

Podchod je i z ÚANu. Ale opičí dráha pro lidi z vlaku je navíc. A nesouhlasím, při výstupu na ÚANu jsem na zastávce tramvaje do minuty. Při cestě ze středu okolo 3-4 minut. Pojďte si to vyzkoušet. Nevíte o čem mluvíte a nebo záměrně lžete.

Které to jsou? Od středu do Karoliny či na ÚAN? Tam jsou maximálně ukradené příčné vpustě odvodnění.
Běžte se tam podívat na chodník ze středu na N.R. okolo Místecké a na stav příchodu na nástupiště od Místecké. Ale, co vám vysvětlovat. Přece pro vás je to jedno, vy to nevyužíváte a využívat nebudete, tak tam ty lidi hnát můžete.

Ještě že to nevědí jinde než v 3ČSAD, jinak by neměli jednu jízdenku na vlak,bus,loď MHD i lanovku.
Ano, dotace VHD být musí, na všech linkách to výdělečné není. Právě proto se linky musí vést tak, aby nebyly zbytečné souběhy, umožnit rychlé přestupy bez kupování nových jízdenek. Ušetřené peníze se dají dát do posílení, připadně zavedení nových linek.

Ale oni to vědí, ale dohodli se na proplácení a uznávání. Resp. objednavatel a koordinátor byl natolik silný, že to prosadil. Vy hledáte chybu v ČSAD, ale to je jen část řetězce.

Souběh dnes existuje pouze minimální mezi ČSAD a DPO, ale objednavatelé jsou jiní. Když nemá být souběh, tak ať zruší DPO, když přece je vše integrované tak je jedno jestli jede do města DPO či ČSAD. A nebo, že by ne?

Nikoliv. Maximálně se domluví a pojede 5 aut.
Ti, co jezdí autem pár km sami,většinou použijí záchytné parkoviště u nádraží či terminálů.K vidění i v MS kraji, netřeba jezdit jinam. Takových je docela dost vzhledem k typicky slezské roztříštěné zástavbě, kde se hromadná doprava ani moc vést nedá tak, aby byla přiměřená pěší vzdálenostk nejbližší zastávce.

Proč by se domlouvali, když jedou do různých cílů a na jinou dobu? To jste trochu uletěl ne?
Používají záchytné parkoviště? Proboha, kde? A to jako každý den za to platí? Takže to ty auta přijedou přes Bartovice, Radvanice na Hranečník a tam zaparkují. Jaká je vaše adresa prosím (teda kromě emailové)? Asi jí pak dám obyvatelům Bartovic a Radvanic, ať jim vysvětlíte, že takto je to v pořádku, že teď jim tam projede 6 autobusů, ale místo nich pojede 100 aut.

A stěžoval si někdo na přestup na Gagarince? Já jsem teda takovou stížnost neviděl ani neslyšel. Slyšel jsem stížnosti na přestup na Hranečníku, který se dal řešit levněji a bez trolejbusové sítě. A i kdyby si někdo stěžoval, že musí z Gagarinky na Most Miloše Sýkory, tak to nemohlo jet na Most Miloše Sýkory, Most Pionýru, skončit na Bazalech a pak najet na Gagarinku? Ani by tam nestály ty autobusy u cesty, řidiči by měli zázemí. Ale měli jsem peníze z EU, nápad jak zničit krajsou dopravu s tím, že snad spoji DPO bude jezdit více lidí, a pár lidí, kteří přestup rádi za každou cenu, tak proč ne. Že Ohl?

(Příspěvek byl editován uživatelem michalosp.)

Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2141
Registrován: 6-2002

Odesláno Sobota, 05. září 2015 - 23:00:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý večer.

Jdouce na Oktoberfest na Staré kuželně, okukoval jsem dnes propojování trolejbusové trati na rondelu u radnice.

Od ul. Frýdecká půjde klasická trolejbusová stopa, která se na rondelu přes výhybku dělí na stopu vnější odbočující pak doprava na ul. Těšínskou nahoru ke kostelu, zatímco vnitřní stopa s křížením stopy od kostela směřuje nahoru na Starou kuželnu a Františkov.

Což mě dost překvapilo. Stavební povolení na Františkov se sice vydalo myslím v r. 2014, ale měl jsem za to, že kvůli financím a nedořešené prudké zatáčce u bývalého dolu Trojice to nebude... Takže buď bude, nebo to bude rezerva do budoucna.

Dnes na tom pracovala spousta aut. Věžka z dopravního podniku z Plzně, pak auta s výsuvnou plošinou až z Großdeutschland, Elektroline z Prahy a další...

Hezký večer. Terminálu Hranečník zdar!!!

http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1117
Registrován: 10-2005

Odesláno Sobota, 05. září 2015 - 23:46:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pako: Pravděpodobně se udělá i odbočná větev u rondelu u Bazalů.

Šel jsem si vyfotit provoz na Hulvákách, dokud tam jezdí autobusy ostatních linek. Chtěl jsem i 15Tr ale nejel.



Odfláknutý trojúhelník na cyklostezce na Hulvákách.


Existuje někde seznam knih, co vydalo DPO? Já jsem bohužel ani na jejich webu nic nenašel.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ross.)

Punk's not dead! blesk happy
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7181
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 06. září 2015 - 08:15:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zdroj, protože je to vytržené z kontextu
Statistika MD, z D.novin
http://www.dnoviny.cz/diskuse/7322/novy-prispevek

A co tím chcete říci? Je zbytečná a nebo potřeba?
To je snad jasné, ne? Ještě to není a už se nadává. Stejně jako u té Karoliny, tak u obou vámi zmíněných zastávkách.

Ale opičí dráha pro lidi z vlaku je navíc.
Asi jsem vždy v jiné Ostravě než vy. jaká opičí dráha? Že se jde na UAN přes most od středu? Když od tramvaje,tak je to krtčí dráha?[proud]

A nesouhlasím, při výstupu na ÚANu jsem na zastávce tramvaje do minuty.
Tak sorry, pane Bolt, netušil jsem ,že jste to vy.
Já kolem 200m (střední vzdálenost od všech zastávek) za minutu nedám.(ano, v případě, že za UAN považujete výlez z podchodu, máte pravdu, to je od tramvají kolem 70m.

na chodník ze středu na N.R. okolo Místecké
Tak ten opravdu nevyužívám, není na to určen. To opravdu jdu raději na Karolinu, kde si po cestě můžu něco koupit. Když už tam jdu, tak přes UAN, rozdíl nepatrných pár metrů ve srovnání s tím podél Místecké..

Když nemá být souběh, tak ať zruší DPO,
Touto cestou se snad žádné velké město v Evropě nevydalo.

Používají záchytné parkoviště? Proboha, kde?
Koukněte kolem žel.zastávek.

pár lidí, kteří přestup rádi za každou cenu
Pořád mi ještě nikdo nevysvětlil, kde se houfují lidi vystoupivší na G.N., když nikam nepřestupují.
Opravdu všichni raději budou chodit za každého počasí raději pěšky z G.N. do centra, když budou mít možnost pohodlného přestupu na tramvaj i trolejbus na více míst v centru a zkrátit si čas?
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4624
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 06. září 2015 - 08:22:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Existuje někde seznam knih, co vydalo DPO? Já jsem bohužel ani na jejich webu nic nenašel.

Seznam knih o MHD Ostrava (pokud není uveden autor jde o kolektivní dílo) :

1964 : 70 let městské dopravy na Ostravsku, čb brožurka A5 s modrým přebalem, vydal DPMO, nesehnatelné
1969 : k 75 let výročí založení MHD v Ostravě, kniha čtvercového formátu zhruba A4, hodbě čb a pár barevných fotografií, vydal DPMO, totálně nesehnatelné
1974 : Úzkorozchodné dráhy na Ostravsku I. a II. díl, autor Karel Garba, dvě šedé brožury něco mezi A5 a A4, vydalo Technické muzeum Brno. Občas se dá sehnat někde v antikvariátu nebo mezi bývalými zaměstnanci na "úzké".
cca 1978 - 1980 : tři (?) soubory čb fotografií v kroužkové vazbě 13x21cm po 12ks, vydáno pro vnitřní potřebu DPMO, občas se dá sehnat mezi bývalými zaměstnanci. Jde o notoricky známé (ale samozřejmě velmi pěkné) fotografie z Archivu DPMO a / nebo Ing. Rudolfa Pavelka, dlouholetého zaměstnance DPO (tyto kategorie se často překrývají).
1982 : 30 let trolejbusové dopravy v Ostravě, brožurka A5, "samizdat" KPMHD formálně "přikrytý" DPMO, nesehnatelné
1986 : Dráha údolím Porubky, brožurka A5, "samizdat" KPMHD formálně "přikrytý" DPMO, nesehnatelné
1990 : Dopravní spojení Hlučínska s Ostravou, brožurka A5 graficky shodná s dvěma předchozími, autor Karel Garba, vydal DPMO 1990 (ale povoleno ještě 1989 čemuž odpovídá i text poplatný době); vyšlo v poněkud nadměrném nákladu takže se občas někde objeví (hlavně mezi zaměstnanci)
1994 : 100 let MHD v Ostravě, kniha formátu zhruba A4, spousta barevných a čb fotografií, vydal DPO, hodně se prodávala (a taky některým rozdávala) při oslavách v roce 1994 taže se občas dá sehnat
1994 : Provoz MHD v Ostravě 1894 - 1994, brožura A4, čb obsah, hlavně velmi hutný text s důrazem na dosud nejpodrobnější zpracování historie linkového vedení, autor Ing. Jan Dvořák, vydáno DPO v omezeném nákladu pro naprosté blázny (text je pro obyčejného člověka nestravitelný), dnes nesehnatelné (kdo má ten nedá)
2001 : 100 let elektrické tramvaje v Ostravě, kniha formátu A4, čb s barevnou přílohou, autor Ing. Pavelek, vydal DPO, obsah zaměřen spíše na vozový park, už je rozprodána ale občas se někde objeví
2002 : 50 let trolejbusů v Ostravě, kniha formátu A4, čb s barevnou přílohou, vydal DPO, už je rozprodána ale občas se někde objeví
2004 : Historie úzkorozchodných drah na Ostravsku a Karvinsku, čb s barevnou přílohou, vydal DPO, ještě je v prodeji v infocentru DPO ale už moc velké zásoby nejsou.

A co bude dál?

Letos na autobusových oslavách se můžete těšit na publikaci o historii autobusové dopravy v podobném designu a rozsahu jako knihy z let 2001 - 2004. Pracuje se na ní více než dva roky a bude opravdu stát za to.

No a až někdo bude mít sílu a čas třeba se dočkáme i opravdu vyčerpávající "tramvajové" knížky, ale tam by bylo potřeba se důkladně "ponořit" do archivních podkladů a zrevidovat dost věcí, které se opisují nebo tradují z minula. To by znamenalo mj. vydat se tak na měsíc do Vídně a přelouskat horu materiálů v němčině (zejm. z období před r. 1918), kde je těch "bílých míst" hodně. Nejasnosti jsou i ale v novějších obdobích (počátek ČSR , Protektorát B&M nebo 50. léta), takže je pořád o čem bádat.
Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1119
Registrován: 10-2005

Odesláno Neděle, 06. září 2015 - 12:33:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Diky za seznam [happy] V knihovnách ty knihy také nejsou k dispozici?
Má zapůjčené knihy o 100 let mhd v Ostravě z roku 1994 a 50 let trolejbusů v Ostravě. Tahle kniha by mohla mít dotisk, za těch 13 let se toho dost změnilo.

Kniha z roku 2004 mě zaujala a taky ta, co má vyjít, jak píšeš. Kniha o trolejbusech se opravdu povedla, tu autobusovou si asi pořídím.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ross.)

Punk's not dead! blesk happy
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4625
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 06. září 2015 - 17:31:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty knížky z před roku 1989 v knihovnách určitě nejsou, akorát ve Státní technické knihovně je tuším "Garba" z roku 1974 (oba díly).

Po r. 1989 nevím, to už jsem byl "u zdroje", takže jsem neměl potřebu pátrat.

Kniha o trolejbusech se určitě dočká doplnění a nového vydání; jestli to bude k 70., 75. nebo jinému výročí se uvidí. V podstatě bude stačit dopsat co se od r. 2002 změnilo, v trolejbusové historii je nejasností minimum. Vybavuji si vlastně jen dvě. Neví se dokdy přesně jezdila úzká tramvaj jako posila ve špičkách souběžně s trolejbusem do Michálkovic od 6.12.53 (dle vzpomínek už dávno mrtvých pamětníků snad asi do vánoc, nebo do konce roku, nebo... kdo ví???). No a pak je překvapující, že trolejbusy po ulici Cihelní jezdily od 9.5.52 do 1.7.67, tedy 15 let, ale neexistuje jediná fotografie trolejbusu na této ulici!!! Existuje pár fotek této ulice s dráty, před pár lety se "vyloupla" fotografie zaplaveného podjezdu na ul. Mariánskohorské do které vykukuje čumák jedné z prvních 9Tr, ale přímo na Cihelní prostě ani ťuk.
Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1121
Registrován: 10-2005

Odesláno Pondělí, 07. září 2015 - 01:24:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Myslím, že právě v knize o 50 letech trolejbusů v Ostravě je jedna fotka trolejbusu na Cihelní. Na některých budovách jsou úchyty drátů.
Jestli tam i tehdy bydleli stejní obyvatelé jak dnes, ani se nedivím, že tam nikdo nefotil..

Punk's not dead! blesk happy
3503
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 6-2011
Odesláno Pondělí, 07. září 2015 - 10:30:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díval jsem se do katalogu Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě a zjistil jsem toto :
70 let městské dopravy na Ostravsku - ANO
Fotografická publikace, vydáno k 75. výročí založení městské dopravy v Ostravě - ANO
Úzkorozchodné dráhy na Ostravsku 1902-1973. Díl 1 + 2 - ANO
60 let dráhy údolím Porubky 1925-1985 - ANO
Dopravní spojení Hlučínska s Ostravou - ANO
Historická vozidla Dopravního podniku města Ostravy : 100 let městské hromadné dopravy v Ostravě 1894-1994 - ANO
100 let městské hromadné dopravy v Ostravě / text Jan Dvořák - ANO
100 let elektrické tramvaje v Ostravě : od Sanoku k Astře : 1901-2001 - ANO
Trolejbusy uprostřed století, aneb, 50 let trolejbusů v Ostravě : 1952-2002 - ANO
Od koňky k Sedanu : historie úzkorozchodných drah na Ostravsku a Karvinsku : 1902-1973 - ANO
Marťas_u
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 851
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 07. září 2015 - 15:37:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki a Cihelní: Ještě před časem jsem viděl tuhle fotku (vypůjčeno z facebooku - Zapomenutá Ostrava). Most u zimního stadionu a nahoře jasně patrnou odbočkou na Cihelní. Což ale samozřejmě neřeší výše zmíněný problém.[happy]

Na ploše jiného PC mi ještě leží fotka s vedením na Cihelní, kterou ale (si myslím, že) všichni znají. Je to kousek od toho baráku s podjezdem, kde je dnes ubytovna a ghetto.
Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1124
Registrován: 10-2005

Odesláno Pondělí, 07. září 2015 - 17:53:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marťas_u: Přesně tahle fotka je v knize 50 let trolejbusů v Ostravě na straně 22 s popisem: Jediný známý záběr dokumentující existenci tratě v Cihelní ulici - ač trolejbusy jezdily Cihelní ulicí 15 let, žádná fotografie se z ní zřejmě nedochovala (pol. 60 let)

Dneska jsem měl čas, tak jsem se prošel po nedostavěné trati na Františkov, kterou jsem nafotil. Popis je u fotek.






Překročil jsem limit, pokračování příště.

Punk's not dead! blesk happy
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2142
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 07. září 2015 - 20:29:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý večer.

Ještě doplním dnešní postřehy...

Na rondelu jsou v podstatě stopy tři:
- Odbočení směr Těšínská na kostel.
- Odbočení směr Františkov.
- Vnitřní stopa po rondelu. Předpokládám něco na otáčení.

Troleje dnes propojovala Plzeň ve směru Říšský most. V podstatě dodělávka zde je jen otázkou dnů.

Na Hranečníku pak Elektroline upevňovala závěsová lana na odstavné ploše trolejbusů. Jestli se něco nezvrtne, možná bude trať připravena třebas na konci září. Netuším, co znamenají dodělávky, ale hrubá stavba snad bude.

Hezký večer. Terminálu Hranečník zdar!!!

http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1125
Registrován: 10-2005

Odesláno Pondělí, 07. září 2015 - 20:37:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Docela mě překvapilo, že na rondelu není odbočka Hranečník - Františkov. Naopak odbočka je, jak píše Pako, na otáčení. A dá se projet až na Hranečník z Františkova. Na zadrátovaný Hranečník jsem zvědavý, jak to bude celkově nakonec vypadat.

Punk's not dead! blesk happy
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2143
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 07. září 2015 - 21:13:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta odbočka na Františkov tam je pouze od radnice. Kdysi se uvažovalo o t-108.

Z Hrance to tam snad ani nemá smysl... Díky.

(Příspěvek byl editován uživatelem pako.)

http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
ppkk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 11-2014
Odesláno Pondělí, 07. září 2015 - 22:12:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba se jednou trolejbusů na Františkově dočkáme, byla by to pěkná a zajímavá trať.
Vtobola
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1015
Registrován: 12-2006

Odesláno Úterý, 08. září 2015 - 01:14:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já si tam teda ten trolejbus nedokážu moc představit. Jezdíval jsem tama docela často a mají se v jistých místech problém vyhnout dvě auta, natož trolejbus. Jedna zatáčka tam je dost nepřehledná a o dopravě v zimě snad nemusím ani mluvit. Zlaté Bazaly oproti tomu.

(Příspěvek byl editován uživatelem vtobola.)

T3 mizí, wany se šíří... [kladivo]

[pozor] MHD Ostrava [pozor] -
Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1126
Registrován: 10-2005

Odesláno Úterý, 08. září 2015 - 07:40:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oprava: Nakonec se trolejbus z Františkova na Hranečník nedostane. Musel by 2x objet kruhový objezd.

Punk's not dead! blesk happy
Michalosp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 714
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 08. září 2015 - 11:03:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl:

Díky za zdroj. Celorepublikový trend je jasný a není proti němu, co vytýkat. Takže prvně dochází ke zlepšení nabídky a komfortu cestování vlakem (zastávka Havířov-střed, Ostrava-Zábřeh, častější spojení, pouze nové jednotky) a pak se upravuje méně využitá autobusová doprava. Že tady něco nesedí oproti stavu, který se měl uskutečnit?

To je snad jasné, ne? Ještě to není a už se nadává. Stejně jako u té Karoliny, tak u obou vámi zmíněných zastávkách.
Než si něco domýšlet, raději se zeptám, které zastávky? Bavíme se především o Hranečníku, ten nezpochybňuji viz dále.

Asi jsem vždy v jiné Ostravě než vy. jaká opičí dráha? Že se jde na UAN přes most od středu? Když od tramvaje,tak je to krtčí dráha?
Obecně žijeme pravděpodobně v jiném světe. Od středu musíte na most, a pak případně buď opět do podchodu (do kterého jste šel i předtím) a nebo kolem Místecké. Akorát, že tou opičí dráhou nenahrazujete tu krtčí, pokud nepůjdete kolem místecké. Prostě je to další komplikace při docházce. U nám.J.Gagarina jásáte, že lidi nemusí chodit, protože přestoupí na Hranečníku, tady vám to, že budou chodit více, nevadí.

Tak sorry, pane Bolt, netušil jsem ,že jste to vy.
Já kolem 200m (střední vzdálenost od všech zastávek) za minutu nedám.(ano, v případě, že za UAN považujete výlez z podchodu, máte pravdu, to je od tramvají kolem 70m.

Milý Ohl, opět vy o koze a já o voze. Tak bavíme se o tom, že lidi z Havířova přijedou na ÚAN a vy jste tvrdil, že mají vlak na Střed, že ÚAN se rovná středu v pohledu k N.R. Přijeďte od Havířova linkou 443 či 442 a podívejte se, kde vystoupíte. Vchod do podchodu hned u výstupní zastávky, doba cesty na nástupiště N.R. je i do 1 minuty, pokud je rozdíl v řádu 1-2 minut (jak jste psal). Obecně se tak samozřejmě můžeme bavit, ale tady se bavíme o zničení linky, kterou jezdí větší množství lidí.

Tak ten opravdu nevyužívám, není na to určen. To opravdu jdu raději na Karolinu, kde si po cestě můžu něco koupit. Když už tam jdu, tak přes UAN, rozdíl nepatrných pár metrů ve srovnání s tím podél Místecké..
A na co je určen? Proč budu chodit do Karolíny, když potřebuji na tramvaj směr Mariánské náměstí? Za další jdu do práce ne na nákup, takže lidi půjdou déle, ale můžou si něco nakoupit. Vidím tu idilku po příchodu do práce: "Proč jdete pozdě?", Odpověď: "Šel jsem si nakoupit, prý je to tak lepší".
Rozdíl v těch metrech se hádat nebudu, ale dneska jsem si vyzkoušel časový rozdíl při chůzi po chodníku okolo místecké a přes podchod pod ÚANem (za mostkem přes odbočku na ÚAN jeden doprava a druhý doleva). Byl jsem tam o cca 30 sekund dříve. Neříkám, že je to terno, ale ten chodník tam kvůli tomu i je.

Touto cestou se snad žádné velké město v Evropě nevydalo.
Stejně tak se snad žádné velké město v Evropě nevydalo cestou vyhnání lidí z autobusové dopravy. Aspoň ne na západ od nás.

Koukněte kolem žel.zastávek.
To jako vážně? A vy určitě víte, že ti lidi jsou ti, co jezdí denně do práce? A je to tak správně, že denně musí dojíždět autem na zachýtné parkoviště (kolikrát, které k tomu není určené), místo aby jeli hromadnou dopravu, která navazuje pro regionální vazby?
Pojďme se těch lidí zeptat. Ale moment, ono to vlastně není potřeba, protože vy víte jak je potřeba jezdit a chodit nejlépe. Omlouvám se.

Pořád mi ještě nikdo nevysvětlil, kde se houfují lidi vystoupivší na G.N., když nikam nepřestupují.
Opravdu všichni raději budou chodit za každého počasí raději pěšky z G.N. do centra, když budou mít možnost pohodlného přestupu na tramvaj i trolejbus na více míst v centru a zkrátit si čas?

Ohl? Z koho si tady děláte srandu? Kde by se měli houfovat? Když nepřestupují, tak vystoupí a odchází a jdou tam kam potřebují.

Zkrátit si čas? To je pouze polemika, kterou se vám snaží asi někdo valit do hlavy. Reálně může dojít i k prodloužení cestovní doby, i když velice pochybný průzkum tvrdí, že ne.

A za další netvrdím všichni. Stejně tak jak všichni nepřestupují, tak všichni nechodí pěšky. I kdyby to bylo 50 na 50, tak přetnutím na Hranečníku berete volbu, zda přestup, či pěší docházka.

Takže udělám si takový jednoduchý bodový souhrn pro a proti Hranečníku:
- zlepší se přestup lidem, kteří tam již přestupovali (šlo udělat i bez nákladné opravy, protažení trolejbusů, ukončení autobusů)
- Přiblíží přestup lidem, kteří přestupovali do vybraného trolejbusu na nám.J.Gagarince (šlo upravit linkové vedení a zajíždět autobusy na Most Miloše Sýkory, Most Piónýrů a vhodně ukončit v nějaké točně)
- ekologický přínos ježdění trolejbusů do centra oproti autobusům, které stále více splňující velice přísné normy(ten je velice vtipný a polepický, protože pokud místo 6 autobusů za hodinu, přibude například 100 aut, nebude přínos pravděpodobně žádný a možná i naopak)

Pokud má někdo nějaké další pro, ať jej uvede.

Zásadní proti vidím tyto:
- omezení výběru cestujícím, kdy někteří například volili záměrně pěší chůzi (zdraví, rychlost, nezávislost)
- neznámý počet cestujících, kterým přibude další přestup
- snaha o přesměrování cestujících, kteří nejezdili na Gagarinovo náměstí, ale na ÚAN, bez zlepšení vlakové dopravy
- další zhoršení cestování na ÚAN zajížděním někam, kde chce jezdit neznámý počet lidí, a ani na to nejsou požadavky

Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7190
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 08. září 2015 - 15:28:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta odbočka na Františkov tam je pouze od radnice.
Z Hrance to tam snad ani nemá smysl.

Jak to že ne? Z Havířova jezdí podle některých tuny lidí k ZOO.[wink]

prvně dochází ke zlepšení nabídky a komfortu cestování vlakem (zastávka Havířov-střed, Ostrava-Zábřeh, častější spojení
Bohužel, peníze z EU jdou nejdřív tam, kde je to možné. Proto se něco postaví dřív, než jiné. Nyní to víceméně probíhá současně, nové jednotky už jsou a budou letos další, koleje se opravují současně se stavbou terminálů. Nebo se snad mělo čekat až bude jedno, postaví se druhé? Věříte tomu, že touto metodou by se postavilo vše a do pár let?


Bavíme se především o Hranečníku,
...od Havířova linkou 443 či 442

Už jsem tu o dálniční lince 3x psal, nevím proč argumentujete proti tím, v čem se shodneme.

další komplikace při docházce...Byl jsem tam o cca 30 sekund dříve
Když jsem to napsal, papal jste prášky.[wink].

žádné velké město v Evropě nevydalo cestou vyhnání lidí z autobusové dopravy
Velká města mají busí terminály u nádraží, ke kterým vede "dálnice", nikoliv proplétačka ulicemi vnitřního města.

A vy určitě víte, že ti lidi jsou ti, co jezdí denně do práce?
Ano. Nebo snad jen kvůli mně vystoupí z vlaku a po chvíli z parkoviště zmizí 70% aut?

je to tak správně, že denně musí dojíždět autem na zachýtné parkoviště
Ještě jich jezdí plno na kole. Jak jsem říkal, ti z klasické slezské zástavby to takto mají nejrychlejší. Nebo snad by měl někdo z např. Petřvaldu z uliček v daleko od hlavní silnice chodit 10 minut pěšky na bus, aby si zasportoval, podobně jako při pěším přesunu z G.N? Tomu snad sám nevěříte.

Výhody a nevýhody Hranečníku - zkráceně: stačilo zrušit tramvaje, trolejbusy, vlaky a jezdit z Havířova autobusy co 5-10minut přes most.M.S Českobratrskou na ÚAN.
Mám to správně?[proud]
Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1127
Registrován: 10-2005

Odesláno Středa, 09. září 2015 - 18:54:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokračování tratí na Františkov.



Toť vše. O víkendu se bude pravděpodobně dokončovat terminál Hranečník - co se týče TV. Možná, že trolejové stopy budou dokončeny v celé délce trasy. A do února příštího roku to tam bude hnít, než ta bude něco jezdit..

Punk's not dead! blesk happy
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2144
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 10. září 2015 - 21:47:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý večer.

Omlouvám se za možná neaktuální sdělení, leč nebyl jsem 2 dny v Ostravě...

Trolejbusová trať rondel - SlOst radnice - Říšský most je natažena, výhybky dodány ve směru most-Těšínská a Gagarinka-Těšínská (oba směry) a uvnitř rondelu. Úchyty provedeny, nutno dodělat finální podobu fixních závěsů (někde pořád ještě kladky nebo očka). Chybí elektronika.

Hranec: Především zrušena bus zastávka směr Radvanice s budkou a všechny busy DPO a zelení brontosauři zajíždějí na vnitřní terminálovou zastávku výstupní pro trolejbusy, tedy opravdový on-line přestup tram-bus alespoň v tomto směru...
Možná malý krůček pro člověka, ale velký krok pro lidstvo... [biggrin] Tak toto je podle mne zásadní zlom v budoucí funkci terminálu ve funkci přestupní.

Na odstavné ploše pro trolejbusy jsou závěsná lana a příprava pro vodící trajfy. Řekl bych, že vše je otázkou dalších několika dní, pokud není nějaký záměrný plánovaný posun v termínech.

Hezký večer. Bude to hezký terminál.

(Příspěvek byl editován uživatelem pako.)

http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...