K-report
 

Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 05. 10. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy a autobusy v Ostravě » Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 05. 10. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1858
Registrován: 8-2002

Odesláno Středa, 23. září 2015 - 08:29:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pako:
Díky za průzkum. Takže prakticky nikdo z nich Hranečník nepotřebuje, v tom lepším případě jim nevadí. Fakt velký přínos za tolik mega, co se do toho vložilo. Kdyby se ty peníze raději fakt daly na atraktivnější frekvenci spojů.

S tou a-21 na Hranečník to byl ironický vtip, začíná mě děsit, že to někdo mohl myslet vážně. Argument, že by se jim hodil přestup do ZOO asi nemůže být relevantní... jak často se jezdí do ZOO? jednou, dvakrát za rok?
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1859
Registrován: 8-2002

Odesláno Středa, 23. září 2015 - 08:58:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenom malý dovětek:
nechci tady vypadat jako nějaká stará průda, co pořád jen prská na terminály, ale vadí mi jen jedna věc... a to ta, že se dávají peníze na projekty, které jsou zbytečné, s minimální nebo žádnou přínosnou hodnotou, která navíc zkomplikuje celé řadě cestujících dopravu, přitom by tady bylo mnohem důležitějších věcí, na co peníze dávat.

Poslední rozumnou stavbou v tomto směru snad byla tramvajová trať podél Místecké. Skoro bych si tipl, že těch negativních protestů tady bylo minimum. Přínos byl jasný. Rychle spojení Hrabůvky a Dubiny do centra. Jasné plus pro většinu. Nyní se takové stavby nedělají. nyní se dělají megalomanské projekty s přidanou hodnotou blížící se nule. vymýšlejí se pseudoargumenty jako lepší vzduch v Ostravě, kulturnější přestupy a já nevím, co ještě. je to děláno na efekt s cílem sbírat politické body. nedomýšlí se souvislosti.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7235
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 23. září 2015 - 10:26:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nadávali spíše na frekvence než na nutnost přestupu na terminálu. A klidně budou přestupovat, pokud se tím zkrátí jízdní doba celková
Právě proto jsem psal, že km busů ušetřené v centru by se mohly použít na častější spojení ve špičce, aspoń u DPO.

prakticky nikdo z nich Hranečník nepotřebuje
Takto si to vyložit je zajímavé.
Podobně si můžeme vyložit, že minimálně polovina z toho průzkumu nepotřebuje MHD vůbec a spíš by přivítala zřízení parkoviště třeba na Mararykáči. A vodotrysky tam by sloužily nejen k mytí cikánú, ale i aut.
Čímž by se tato investice s "přidanou hodnotou blížící se nule" pořádně využila. [proud]

se dávají peníze na projekty, které jsou zbytečné
Problém je, že názory na potřebnost či zbytečnost nejsou u celé společnosti stejné.

Opravdu znáte někoho, kdo radějí při přestupu jde desítky metrů v dešti, než by měl přestoupit z dveří do dveří?

A jak dopadlo to přepisování historie na Hranci?
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2156
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 23. září 2015 - 13:30:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobré odpoledne.

My chodíme do ZOO asi tak 7-10x za rok (podle počasí), máme roční permanentku. Nicméně tu ZOO jsem uvedl proto, že tento názor prostě padl. Mimochodem, před časem zde tuším totéž padlo z hlediska dostupnosti z Havířova.

Když jsem psal, že dopad neutrální, více méně šlo o konstatování, jak vnímají případnou technickou změnu ve způsobu cestování. Někteří z nich využívají Hranečník už dnes. O tom, zda potřebují/nepotřebují, jsem se s nimi nebavil. Nebo možná úplně přesně nechápu smysl této výtky.

Jinak souhlasím s kolegou Ohlem... Parkoviště na Masarykáči by určitě přilákalo do centra lidi, kteří tam dnes nechodí. Ale touto cestou určitě jít nechceme, že...?

Nu, myslím, že jsme si hezky popovídali, teď bych navrhoval počkat, jak se terminál uchytí...

Mimochodem, ještě jedna osobní poznámka... Tuším před cca 14 dny jsem sjížděl z mostu Pionýrů po estakádě k slost radnici. Bílozelený autobus, u předních dveří čapěla paní řidička, dost jsem ji litoval. Bylo to značně nedůstojné.

Hezký den.

http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1860
Registrován: 8-2002

Odesláno Středa, 23. září 2015 - 14:54:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pako a Ohl: Jinak souhlasím s kolegou Ohlem... Parkoviště na Masarykáči by určitě přilákalo do centra lidi, kteří tam dnes nechodí. Ale touto cestou určitě jít nechceme, že...?

Ne to opravdu nechceme... Super, aspoň v něčem se shodneme.

Ad Ohl a věta: Opravdu znáte někoho, kdo radějí při přestupu jde desítky metrů v dešti, než by měl přestoupit z dveří do dveří?

Značně zavádějící věta. Já mluvím o cestujících, kteří dojeli l.č.28, 38 až do centra bez přestupů... a tito dnes přestupovat budou muset a znáte opravdu někoho, kdo rád přestupuje (kromě šotoušů)? já ne. pro mě to byl například důvod, proč do MHD už vlezu jen sporadicky.

Ty výtky, které tady padají z mé strany nejsou vycucané z prstů :-), ale odráží reálné chování cestujících (tedy i mne - tedy člověka, který 10 let jezdil do práce MHD a před tím 5 let MHD na výšku). Není důvod si myslet, že se takto nezachovají i další. Já už byl z MHD vyhnán :-).

Pokud ale chceme MHD jen pro studenty, důchodce a nízkopříjmové, pak jdeme správnou cestou. Ti totiž MHD budou používat i nadále, proto ti zkrátka budou muset na Hranečníku přestoupit, na což se pak budou pět oslavné ódy, jaký to byl geniální tah a jak je Hranečník využíván

(Příspěvek byl editován uživatelem Gakon.)
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7236
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 23. září 2015 - 17:26:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď si představte, že z oblasti Hlučínska dojede taky tuny busů DPO, které jsou obsazenější a nejedou do centra, ale skončí na Boženě a okolí.
Co s tím? Zajíždět taky do centra na UAN?
Když už tam budou jezdit, tak proč by měla existovat tramvaj tím směrem, stejně jako od výstaviště na východ.
Podobně od směrů z Opavy? Jak k tomu přijdou, že oni jsou ochuzeni o přímou jízdu do centra?
A proč nejede pětka přímo a nesmyslně se přestupuje na okraji města?

Protože to tak je, už si lidi zvykli a neřvou, že z Hlučína jezdila tramvaj do Hrabové že to chtějí pořád.
Prostě je nějaký vývoj v dopravě a pokud je koncepce nepouštět více neelektrických vozidle do centra, můžete řvát, ale to je všechno.
Až se změní koncepce ve stylu padesátých let v USA a půlce záp. Evropy, tj. busy a auta do center měst a rušení tramvají a trolejbusů, tak bude po vašem. Obávám se, že tohle nenastane, když i tam se el.trakce vrací.

Proč zatím jsou hlučínské busy jsou pořád na stejném místě a ne na novém u hl.n?
Nin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5828
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 23. září 2015 - 18:01:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

včerejší [fotic] 6515...


World In My Eyes...
cestuji ekonomicky a to pouze první třídou [kladivo]

Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1881
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 23. září 2015 - 19:08:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď si představte, že z oblasti Hlučínska dojede taky tuny busů DPO, které jsou obsazenější a nejedou do centra, ale skončí na Boženě a okolí.
Co s tím? Zajíždět taky do centra na UAN?

Jsem rád, že narážíte na největší ekonomický nesmysl v Ostravě. Plné busy od Hlučína, ale taky a-54, končí v Přívoze, aby pak na ty 3-4 zastávky museli cestující sednout na trolejbus. Jenže zatímco bus by mohl klidně dojet až na Sýkorův most a tam se otočit, tak ten trolejbus musí na tu Božku odněkud přijet a to v intervalu cca 5 minut. Tisíce prakticky prázdných zbytečných km v trolejbusové trakci. Dovolím si říct, že řešení s přímými autobusy by bylo levnější v řádech milionů Kč a zcela jistě i využívanější. A aby to zas nějaký Ohl nepřetočil, tak nejde o to, jestli to je přímo v trakci trolejbusové nebo autobusové. Jde o to přímé spojení jako takové. Za peníze, co stál zbytečný Hranečník, by se daly vybudovat trolejbusové dráty až do Hlučína a ještě by zbylo. Takže z toho Hlučína by to klidně mohlo jezdit přímo elektricky.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2157
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 23. září 2015 - 19:35:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý večer.

Dovolil bych si jednu poznámku k tématu, tím bych s dovolením k tomuto skončil...

Byl jsem dnes odpoledne na jedné přednášce, ve které se zmiňoval i dendrologický problém dopadu životního prostředí na stromový porost na Slezské Ostravě. Abych to zkrátil... Mikročástice. Spolehlivý likvidátor zeleně. Demonstrováno na dubovém porostu... Nevidět to dnes na vlastní oči, tomu bych nevěřil.

Mikročástice nechytnou filtry na továrních komínech a v plném jsou produkovány ve výfukových plynech. Vzhledem k tomu, že je dnes aut v Ostravě N-krát více než před 20 léty, jsou porosty v dosti špatném stavu. A proto se bývalé i současné vedení města snaží převést vše, co jen půjde, na elektrickou trakci... Bez ohledu na politické zaměření. Tečka.

Ano, teď mě může někdo natnout, že je to dvojsečné, tzn. raději jeden autobus do centra než N aut. Ne, podstatné je dostat alespoň do centra města co nejvíce lidí, ale právě tou elektrickou trakcí. A opravdu klidně i za dotovanou cenu.

Proč ve Švýcarsku jezdí po Alpách elektrický vlak? Není to ekonomické, diesel by stačil, ale z nějakého důvodu to Švýcaři uchopili jinak. Protože mají něco, co je penězi k nezaplacení, a sakra si to chrání.

Dnes např. v ZOO Ostrava mají problém s parkováním, návštěvníků s auty je prostě moc. Jsou dvě možnosti:
- Udělat dolní parkoviště s nadstavbou (+1/+2 poschodí).
- Nebo využít odstavných ploch kolem Bazalů a v ceně parkovného zahrnout rodinnou jízdenku na 10 min. T-104 jezdí v 18m vozech co 10 min. vč. víkendu. Ty čtyři zastávky lidé zvládnou. A v případě potřeby zorganizovat trolejbusovou vsuvku Bazaly - ZOO s točením na estakádě. Vsuvku proto, aby nemusel být pevný jízdní řád v případě špatného počasí.

Kdo chce, hledá řešení. Kdo nechce, hledá důvody.

O víkednu jsem byl na Dnech NATO 2015 - v neděli. Poprvé jsme jeli vlakem. Na Svinově v neděli v 8:39 nastoupil celý perón (v sobotu prý půlka zůstala), jezdily dva Elefanty spojené do soupravy. Stáli jsme těsně za dveřmi, kluci si sedli na schůdcích, vlak byl beznadějně plný. Po dojezdu na Mošnov za námi dorazil další vlak. Taky plný. Takže mezi terminálem Mošnov a místem konání (3 km) se táhl štrůdl mnoha stovek lidí jako na rakousko-německých hranicích. Takže lidé preferují elektrickou trakci, když vědí, že s tím autem je to ještě daleko horší.

Hezký večer.

http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2158
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 23. září 2015 - 19:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Jan_Širc: Trolejbusy do Hlučína jezdit nebudou. A není to problém peněz. Je to problém v myšlení lidí.

Co se týče ochoty přestupovat. U nás je v práci snad polovina lidí z Prajzské... Bělá, Chuchelná, Štěpánkovice, Bolatice, Hať, Hlučín, Darkovičky, Darkovice, Ludgeřovice, Markvartovice... Část z nich přestupuje z vesnic v Hlučíně, dojíždějí na Božku Němcovou a pak na Nádražní dojedou tramvají. Část mají spoje min. na Božku přímé... Všichni přestupují bez reptání. Když jsem na vánočním večírku zmínil tramvaj nebo trolejbus do Hlučína, poklepali si na čelo... Nechtějí, nepotřebují. Takhle jsou zvyklí, jim to vyhovuje. A obávám se, že stejný přístup mají starostové a rady obcí. Do Ostravy takto, do Opavy (bývalé okresní město) vlakem nebo busem. Přitom ti starší naprosto běžně jezdívávali do Ostravy z Hlučína tramvají.

Hezký večer.

http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
Martin1235
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 555
Registrován: 10-2008
Odesláno Středa, 23. září 2015 - 19:56:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco málo z dočasně pravidelného ranního provozu velkokapacitních vozidel v relaci Opavská - Michálkovice. a jedna maličkost v podobě Dědečka 7012.

https://picasaweb.google.com/104140083993438644976
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1882
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 23. září 2015 - 21:55:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všichni přestupují bez reptání.
No bodejť, když ti reptající jezdí autem.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2159
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 23. září 2015 - 22:19:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Jan_Širc: Nee...
Oni jsou zvyklí. Ordnung muß sein.
To se nedá pochopit. Už se ani nesnažím. To je prostě o konzervativismu. Mladí by měnili. Ale staří prostě ne. Ale na Prajzské se respektuje hierarchie staří-mladí. Ale díky za to v dnešním pošahaném světě.

http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
Pako
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2160
Registrován: 6-2002

Odesláno Středa, 23. září 2015 - 22:28:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě doplním Hranec... Ostravák včera publikoval o zkušební jízdě trolejbusu 3801.

Koukal jsem dnes, trol výhybky na Hrancu byly dnes funkční...

Tedy pokud je trať pod proudem a výměny fungují, proč tedy se změnou linového vedení čekat až na únor 2016? Nechápu.

Zkušební jízda pod t-107 "Sídliště Fifejdy" ledacos napovídá...

Díky. Hezký večer.

http://ostravablog.cz/
Ostrava a okolí jinýma očima - historie, architektura, doprava, hudba, divadlo... = pro ty, co nemají strach přemýšlet...
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1861
Registrován: 8-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 09:44:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Ohl: Souhlas s Janem Šircem. Když jsem ještě jezdíval pravidelně MHD, tak jsem čekával na SBN (směr Poruba). Čekal jsem tam třeba 6 min a za tu dobu přijely tři trolejbusy od Nové radnice. Celkově v nich bylo dohromady asi tak 8 lidí. Jediný trolejbus, který býval zaplněný byl 108 z Muglinova.

Vím, že se zase pouštím do sci-fi a budete mně kamenovat, ale co by bylo špatného na modelu, kdyby linky z vesnic za Hlučínem byly sváženy do Hlučína na autobusák (v podstatě to můžete názvem vaším oblíbeným "terminálem"). Zde by byly linky ukončeny a odtud by jezdila kapacitní linka přímo až do centra... (ani by nemusela být trolejbusová). Myslím, že umístění autobusáku v Hlučíně předurčuje linky z vesnic, aby tam byly ukončeny. tyto linky (na rozdíl od těch z Havu či Karviné) jezdí v podstatě ve schématu: Pár spojů na ranní špičku, pak nějaký ten studentský spoj, dopoledne jeden až dva spoje a pak odpolední a večerní špička zase s nějakým vloženým spojem kolem 19:00. Všechny tyto linky navíc jedou téměř ve stejný čas, takže jezdí za sebou s obsazeností relativně nízkou. Toto je ukázková situace proč by měly být tyto linky svedeny do jednoho místa, tam ukončeny a dál by se jezdilo kapacitní linkou. Tady si myslím, že by ten přestup logiku měl. (Obdobná situace i u linek přijíždějících do Poruby). Ale dělat toto s páteřními linkami z Karviné či Havířova? [angry].

Takže taková linka Hlučín autobusák - Ludgeřovice - SBN - (s případným vedením přes Muglinovskou kvůli přestupům na tramvaj) - Nová radnice - MMS a zpět by měla smysl.

Ad Ohl: Opusťte ten svůj schématický pohled na věc a zkuste se podívat na konkrétní situaci trochu prakticky.

Ad Pako a linky od února 2016: Možná nějaká byrokracie, kolaudace bůh ví čeho...

ad Širc a reptající lidé jsou už v autech.... Ano, jsem toho důkazem.
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1862
Registrován: 8-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 10:03:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Martin 1235: co se stalo, že jsou na l.č.49 v oblasti Michálkovic 15 m solárka?
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.87.146
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 10:09:04    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, nechce se mi to všechno, čehož tu jsou pořád dokola stohy a stohy číst, ale doplním svůj názor jako nestranná osoba. Pokud někdo neustále na něco nadává, tak nadává i na Hranečník. Tu stavbu jsem viděl před, v době stavby a i dnešní výsledek. Já osobně musím říci, že je to KRÁSNÉ a bude to i praktické. Co jsem tady letmo zahlédl, tak pardon, ale že "mě MHD vyhnala do auta" jsou jen alibistické kecy. Do toho auta by si pisatel (už ani nevím kdo to je, protože je tady toho dost přespamováno) vlezl stejně. Toto bude pěkný moderní terminál, s perfektními přestupy, takže pokud nebudou zprasené JŘ, což zatím nikdo neví, tak přestaňte zbytečně nadávat. Jeden přestup nikoho nezabil a nevěřím tomu, že by to lidi z vedlejších obcí nahnalo do aut.
Jak už se tady psalo, na Boženě se také nyní přestupuje z 56 směrem na Porubu.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1883
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 12:24:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gakon popsal úplně přesně situaci, ve které by se měl stavět terminál. Hlučín,AS je přímo ukázkové místo, kde by něco podobného mohlo stát. Terminály by se totiž měly budovat zejména v místech, kde je výrazný pokles (resp. nárůst) poptávky. To pro Hlučín platí a platí to také např. pro Svinov. Ale nevidím tuto situaci vůbec u Dubiny, Hranečníku či SBN. Ty místa v Ostravě samozřejmě jsou, jenom ty terminály se do nich jaksi netrefily.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.87.146
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 13:03:26    Odkaz na tento příspěvek  

Jo, terminál v Hlučíně, leda tak za svatého dyndy. Hlučín nechce platit dražší DPO s kvalitními službami, chce si tam narvat "pseudo dopravce" a bude se tam stavět terminál ideálně pro trolejbus. Trošku k zemi....
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7239
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 13:19:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

stavět terminál. Hlučín,AS je přímo ukázkové místo, kde by něco podobného mohlo stát.
Ano, s tím souhlasím. Ono se to mělo stavět i s tím trolejbusem už za červených po dokončení silnice v trase tram. trati. Byly už dokonce v MHD náborové lístky na řidiče trolejbusů...
Terminál ale u nádraží, aby měl smysl, ne tak jak je teď, tam by se to ani nevešlo.

bus by mohl klidně dojet až na Sýkorův most a tam se otočit,
Však říkám, zrušit MHD Ostrava v elektrice a nacpat všechny busy z Okolí Ostravy na Sokolskou a Sýkorák. ideální řešení- z padesátých let 20.století ve Francii, Anglii a USA.
A z proluk v Ostravě nadělat parkovací domy nebo aspoň patrové železné konstrukce s výtahy.

mě MHD vyhnala do auta" jsou jen alibistické kecy. Do toho auta by si pisatel ...vlezl stejně

Ano. Pokud neřeší peníze a problém parkování v cíli, bude jezdit i při superspojení MHD. Protože to bude ve většině případů rychlejší a pohodlnější.
Michalosp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 716
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 15:12:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pěkné odpoledne (původně bylo dopoledne, ale než jsem příspěvek dopsal, změnilo se v odpoledne)

Dovolím si jen velice krátké reakce na některé příspěvky a části příspěvků.

V první řadě bych chtěl všem, kteří tady píšou o tom, jak se zlepší dopravní spojení po otevření Hranečníku, aby si vyžádali přes svojí obec, pokud bydlí v obci, která bude ovlivněna terminálem, či kraj, podklady k návrhům jízdních řádů. Ať se doopravdy bavíme reálně a ne v říši snů.

Za druhé bych rád uvedl, že zlepšení přestupu tam, kde se přestup odehrává a nebo případný mírný přesun kousek vedle, vítám. Ovšem Hranečník je tak trochu málo muziky za hodně peněz.

Ohl:
Milý Ohl. S vámi nemá příliš cenu takto diskutovat (uvádím takto, protože věřím, že osobně bychom si možná ty postoje vyjasnili daleko lépe, rychleji a jasněji).
Myslím si, že způsob prvně změnit (v tomhle nejsme ve sporu, Hranečník bude znamenat pro cestující změnu a pro cestující z Havířova ještě více, než jste vy ochoten připustit) cestování lidem a až pak přicházet s kvalitní vlakovou dopravou, je cesta do pekel. Ale, kde je pro jedny zlo a peklo, může být pro druhé nebe a štěstí. Dobro je totiž pravděpodobně subjektivní.
To, že Terminál neznamená, že tam musí vše končit za každou cenu, bych prosil vysvětlit Ostravě, která by to tak ráda měla.
Použití Hlučína pro srovnání s Hranečníkem opět podtrhuje váš způsob přemýšlení, protože srovnat Hlučínsko s Havířovskem, Karvinskem a Orlovskem je pro vás typické.
K ostatní problematice návrh, který připojuji na konci.

Jan_Širc: Honzo, proč se snažíš? Co říkáš například na linku 783 do Bukovce v prokladu s vlakem do Třince? Není to dobrý nápad? (snad chápeš tu ironii)

A taky mi obecně připadá, že ti, co reptají, už prostě nejezdí tou hromadnou dopravou.

Gakon: Úplně se vším nesouhlasím, ale nápady zajímavé. Dle mého takto se mělo přemýšlet před stavbou toho terminálu (i jiných). Například nápad, že terminál by byl lepší například u Radvanického rondelu, o něm taky asi nikdo nepřemýšlel.

To, že terminál stojí a stát bude a budou tam jezdit některé trolejbusy, které dnes jeli přes Gagarinku a nebo vůbec nejezdili, je fakt. To, že spojů ve velkém nepřibude, ani tak, aby nahradily dnes projíždějící autobusy, je taky fakt. Stejně tak, že není v plánu ani zlepšit spojení mezi Havířovem a Ostravou. Právě naopak. Ale asi je můj pohled dle Ohl, Paka a neregistrovaných špatný, protože přece ta doprava je na houby už teď, z Havířova není integrace, takže zaintegrujeme a budeme jezdit s přestupem. Taky bych chtěl ty růžové brýle.

85.71.1.127 - i když většinou na neregistrované anonymy se nereaguje, tady bych uvedl jak si krásně rozporujete. Normální lidé už 20 let dojíždějí z oblasti, kde jezdí 3ČSAD auty. Pro ně se to slevní o 300-600korun? A oni najednou kvůli integraci (která už v Karviné a Orlové je) a při přestupu, najednou z toho auta přesednou do těch autobusů? Co když přijedou autem na Hranečník s 78 místy a od tam pojedou MHD. No jo pro DPO možná dobře, ale pro ovzduší, kterým se ostrava neskutečně hájí?

Pezos: Naprostý souhlas. Na střed se nedá nyní využívat nic jiného než spěšný vlak, pokud mám koupený ODIS a nechci z Havířova platit za autobus. Tím říkám jasně (aby se zase Ohl nedivil), že integrace musí být a měla být už dávno. Ale opět není jen jeden viník.

Pako:
Milé Pako. Nenapsal jsem, že Ohl nějakou nemocí trpí. Napsal jsem to, co si můžete přečíst. Na to, abych měl pochybnosti o duševní vyzrálosti přispěvatelů, nepotřebuji být klinický psycholog. Příspěvky, které mystifikují ostatní jsou sice osobním vyjádřením přispěvatele, ale o člověku něco pro druhé vypovídají. Vy se s názory stotožňujete, já nikoliv.
Rozumím, že o projekt strach nemáte, protože ty lidi tam buď přestupovat budou a nebo budou muset jezdit autem (případně si jej koupit). Tomu říkám nemít strach o něco, co je z donucení.
V tomto nepřeháním, ale upozorňuji na možné rizika, které evidentně někteří nechtějí vidět.
Terminál některým pomůžem, ale jiným uškodí. A zájem všech by měl být, aby ta druhá skupina byla, co nejmenší.
Psal jste, že si stádo dovolí přestupovat jak chce - ale ono nebude mít v případě Hranečníku tak trochu na výběr, takže spíše naopak tvrzení všech zastánců Hranečníku je to, že přece oni moc dobře ví, že všichni chtějí jet trolejbusem o 100m (neberte doslova) blíže práci. Patříte k nim?

Chtěl bych poděkovat za vaše zjišťování v rodinném a pracovním kruhu. Dává mi to aspoň malou naději, že tam bude někdo jezdit. Já slyším názory přesně opačné, i přesto, že integrace Havířov-Ostrava tam pravděpodobně některé udrží i přes zkomplikování cesty do práce.

Pako: Omlouvám se, že vás oslovuji opakovaně, ale vašich příspěvků je v posledních diskuzích více a možná obsáhlejších než u Ohl. Protože na některé reaguji zvlášť.
Zajímalo by mě, kde berete to přesvědčení, že na Hranečníku přestoupíte na tramvaj na Nádražní bez dalšího přestupu? Prosím zjistěte si, co je nyní součástí úprav dopravy k terminálu Hranečník. Doopravdy bych vás o to poprosil, protože pak píšete závěry jako, že ke konzervatoři se dostane tramvají, či na Důl Jindřich. Děkuji. (Až budete vědět pochopíte, že bez dalšího přestupu to tramvají nepůjde).

Integrace, která je plánována (a je nyní již aktivní například na vlacích), umožní na jednu dlouhodobou jízdenku se zakoupenými zónami přestupovat. Ovšem, co ti, kteří jezdí například 10krát za měsíc? Kvůli tomu si koupí měsíčník? A nebo o ty nejde?

Všichni nadávali na frekvenci. Ta se jim zlepšit ovšem nemá, a nechci malovat čerty na zeď, ale aby to nebylo spíše naopak. Jediné, co jim přibude, že pojedou i busy z Havířova, ale ty už nebudou jezdit v těch počtech přes Šenov, Bartovice, Radvanice.

Zázemí na Gagarinově náměstí šlo řešit zajížděním autobusů přes Most Miloše Sýkory (zlepšení přestupu na trolejbus) a ukončením spojů na Bazalech. Ale to by musel někdo přemýšlet a nechtít čerpat bezhlavě peníze z fondů. Ach jo.

A co se týká emisí a mikročástic. Vaše víra vychází z toho, že kvůli terminálu (integraci budu brát jako základ) přesednou lidi z aut do hromadné dopravy. Je to tak? Můžete mi říct, co by ty lidi třeba z Karviné či Orlové, kde dnes integrace již je, k tomuto přimělo? Myslíte, že ty ušetřené kroky, co jinak museli jít z gagarinova náměstí či Mostu Miloše Sýkory/Mostu Pionýrů. Pokud si to takto myslíte, myslete si to dál, snad to tak bude (upřímně taky bych byl za to rád, kdyby to tak bylo, ale...)

Na závěr bych uvedl to, co jsem naznačil již v odpovědi Ohl. Celkově se tady vypisujeme, přitom u stolu bychom si mohli říci naše názory během minut s tím, co jeden na tom vidí dobrého a druhý špatného. Mám na mysli především Gakon, Pako, Ohl. Máte svůj úhel pohledu, který odráží vaše zkušenosti a znalosti. Já mám zkušenosti a informace v některých věcech jiné a proto si raději ty růžové brýle mírně sundávám, abych pak nebyl nemile překvapen. Pokud budu mile, budu jen rád.

Proto pokud by vám to nevadilo a podařilo by se najít společné místo a čas, rád bych se s vámi setkal osobně, nejlépe ve skupince, či i jednotlivě (dle možností a přístupu každého), abychom tady neplevelili tuto diskuzi něčím, kde se nakonec neshodeme, což ani nemusíme, a odpustili si některé doměnky a mystifikace, které si případně můžeme vyříkat z očí do očí. Děkuji

(Příspěvek byl editován uživatelem Michalosp.)

Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1137
Registrován: 10-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 17:55:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin1235: Co dělal Urbino 15 na trase do Michálkovic?


To že na Hranečník půlroku nic jezdit nebude mi taky nejde do hlavy, když vše funguje.

Punk's not dead! blesk happy
Martin1235
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 556
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 19:25:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gakon, Ross: Jak sem psal z důvodu nedostatku krátkých vozů se na trhačky konkrétněji 49/2,3 a 431 na ranních dílech vypravují buďto 15m nebo kloubové Karosy podle toho, jak je to v daný den s provozuschopnými vozy.

https://picasaweb.google.com/104140083993438644976
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7244
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 20:19:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všichni nadávali na frekvenci. Ta se jim zlepšit ovšem nemá
Což je chyba, jestli to tak opravdu bude.,

ke konzervatoři se dostane tramvají, či na Důl Jindřich. .. (Až budete vědět pochopíte, že bez dalšího přestupu to tramvají nepůjde

Bože bože. A to chcete mít pochybnosti o duševní vyzrálosti přispěvatelů...
A nemáte tušení o kolejové spojce z 28.října na Nádražní ani o existenci tramvaje 14.

(U té 14(nebo jiné v tom směru) bude doufám jiný JŘ s častějšími spoji, třeba zkrácenými jen po Plynárny.) Ke konzervatoři, když už nebudu chtít jít pěšky od tramvaje, zvolím trolejbus.

rád bych se s vámi setkal osobně, nejlépe ve skupince, či i jednotlivě
Nic proti tomu, pokud mi nevynadáte do momentálně zaostalých, když vím, kudy opravdu jezdí tramvaje.[proud]
"Nádražka" na Hranečníku(podle prostor se zdá, že něco takového by tam být mohlo?), pokud tam budou místa k sedění, by byla stylová.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7245
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 20:29:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nějaké foto z jízdy trolejbusu na Hranec je?
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1863
Registrován: 8-2002

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 21:15:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také nemám problém se sejít.
Ross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1139
Registrován: 10-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 21:24:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin1235: Kloubová Karosa na Michálkovice po trase 49, to je výzva. Škoda, že odpoledne to nejezdí.

Punk's not dead! blesk happy
Aresák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1853
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 21:58:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Foto z jízdy na Hranečník samozřejmě známé je, např. zde.
Michalosp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 717
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 25. září 2015 - 11:00:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gakon: Napíšeme si email a domluvíme se.

Ohl: Snad budeme dále komunikovat přes email, ale pokud tady bude něco, k čemu se budeme chtít vyjádřit, budeme se asi vyjadřovat i zde.

Pokud jsem se vyjádřil k nepochopení, omlouvám se. Samozřejmě, že vím o kolejové spojce a o lince z Hranečníku na Nádražní, ale jezdí ráno v tomto směru 3 spoje a to 6:25, 6:55, 8:43. Návrh na rozšíření linky 14 byl Ostravou zamítnut a to opakovaně. Ale možná překvapí, aby pak mohli říct, že to nebyla pravda. Ale samozřejmě optimisti s růžovými brýlkami se domnívají, že toto je samozřejmosti, že to bude. A zavírají oči před vším, co by mohlo ukazovat na to, že to není tak dokonalé.

Doufání v něco, či vyjádření, že neposílení spojení je špatně, si může dovolit nezainteresovaný člověk, kterému je prostě jedno, zda doprava funguje či nikoliv. Ale má právo pak takový člověk zároveň říkat, jak to bude skvělé?

Narozdíl od těch, kteří hodnotí chybu řidiče při uvíznutí na Nádražní, já se komentářu zdržím. Pouze doufám, že jej chytí, zavřou na maximum a vykastrují.
http://moravskoslezsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/brutalni-znasilne ni-divky-u-hranecniku-poznate-ho-20150925.html

Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.

Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí
Bahno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 3-2006
Odesláno Pátek, 25. září 2015 - 11:08:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se, jestli to tady už bylo, ale nestihl jsem pročíst všechny předchozí příspěvky.

tisková zpráva o Hranečníku
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7246
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 25. září 2015 - 18:09:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To znásilnění má na svědomí přítomnost terminálu?

Tisková zpráva -kdyby to tak opravdu bylo, ty intervaly a hlavně trolejbusové linky, tak [ok]
Nicméně bych spíš očekával i zajetí 107 na Karolinu.
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1864
Registrován: 8-2002

Odesláno Pátek, 25. září 2015 - 21:15:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O l.č.14 tam není ani zmínka...
Ad Ohl: A proč by měla l.č.107 zajíždět na Karolinu? Copak těch trolejbusových vzduchokilometrů je (bude) v síti málo?

Jediné pozitivum toho celého je ta integrace linek z Havířova. Otázka je, zda se bude jednat o plnou integraci nebo zase nějaká demo nebo polo verze integrace.
Robinho1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.210.140
Odesláno Pátek, 25. září 2015 - 21:19:56    Odkaz na tento příspěvek  

Ukončení všech autobusových linek na Hranečníku se předpokládám netýká i linky 28 ?! Nebo ano ?
Martin1235
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 557
Registrován: 10-2008
Odesláno Pátek, 25. září 2015 - 21:43:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Organizátor objednané spojení mezi hotely Park Inn, hotelem Harmony a sportovním areál Tělovýchovné jednoty Ostrava na Varenské ulici, při konání mezinárodního turnaje handicapovaných stolních tenistů, se vozy podívaly i do míst, kde se jen tak nedostanou.

https://picasaweb.google.com/104140083993438644976
Sefik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.170.29
Odesláno Pátek, 25. září 2015 - 23:03:31    Odkaz na tento příspěvek  

Dnes kolem jedné hodiny odpolední , byl z autobusových garáží na Hranečníku odtažen montážním vozem 9270 trolejbus 14Tr 3253.Pravděpodobně má být prodán na Ukrajinu ,ví někdo kam přesně ???
3503
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 6-2011
Odesláno Sobota, 26. září 2015 - 07:47:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Sefik :
Tipuji , že 3253 pojede do Rovna nebo Ternopolu či Zhitomiru .
DAP-MOP
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 9-2015
Odesláno Sobota, 26. září 2015 - 10:09:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj a pěknou sobotu. Musím se podělit o novinkách ohledně CNG busů. Právě probíhá školení na obsluhu, kterého jsem se účastnil. Většina cestující veřejnosti si povšimne maximálně dvou rozdílů
hrby na střeše a nové sedačky, na kterých se sedí opravdu mnohem lépe než na těch plastových za to dávám [ok]. Ty vozy mají, pro nezkušené oko, mnoho drobných detailů.
Méně míst k sezení, nové informační LCD monitory (padl vtipný dotaz, zda si na nich můžeme pustit televizní program, během pauzy na obratišti. Odpověď: můžeme to zkusit, ale bez signálu nic nechytíme[happy].
Pro nás řidiče je stanoviště totožné jako u klasických nafťáků, ale i tak jsou drobné rozdíly, které nebudu vypisovat to by bylo na dlouho[happy].
Hodnocení by bylo dobrá 2, ale při bližším prozkoumání mají tyto vozy řadu nedostatků.

1) vozy nesmí zůstat déle jak 2-3 dny mimo provoz, jinak je nelze nastartovat, vybíjí se akumulátory. Takže jestliže je teplo a ty vozy vydrží jenom 2-3 dny, tak jak dlouho vydrží v zimě? myslím, že cestující budou rádi za ten jeden bus, který se přikodrcá a ještě musí doufat,
že se dopraví do svého cíle, protože nemusí dojet

2) fungl nové vozy a nefunguje vyhřívání předních dveří

3) regulace vzduchu (odsávání) pro cestující je nastavena pouze z vozu. Chybí možnost nasávání, která je během deštivého počasí, lepší vzduch ve voze a nemlží se okna. U naftových vozů jsou obě možnosti.

4) v dokumentaci bylo jasně zadáno zadní a přední světla v provedení LED. Přední světla mají klasické žárovky, kdepak soudruzi udělali chybu?[blush]

5) na sklápěcí plošině chybí očko, nyní budeme chodit i s ručním háčkem (k tomu musím napsat zajímavou úvahu- při řízení vozu nesmíme opustit stanoviště řidiče. Pro opuštění tohoto stanoviště nesmí být ve voze žádný cestující a navíc musí být vypnutý motor.
Takže pro nástup cestujícího na vozíku má být
tento postup: vypnout motor, vyjít ze stanoviště, cestujícím slušně říct, aby si vystoupili, sklopit plošinu, a poté v obráceném pořadí postupovat dále. Tak jak je možné že porušujeme dopravní předpisy a nikomu to nevadí?

6) u klasických naftových vozů "mohli" cestující kouřit na zastávce, nyní bude hrozit riziko, že když bude někde unikat plyn (obsahuje 80% metanu), můžeme zažít pravou ohnivou show[rofl]. Trocha srandy: bylo nám řečeno, jestli bude unikat plyn a cestující začnou padat. Máme zastavit a zdrhat[biggrin], proto doporučuji sedat do přední části vozu.

Toto jsou takové základní problémy.

A nyní technická otázka: vozy mají na výšku 3,35 metrů. Vlezou se do všech podjezdů?[happy]
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7247
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 26. září 2015 - 12:45:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

proč by měla l.č.107 zajíždět na Karolinu?
Protože spojení z oblasti Fifejd tam není a zároveň by vzniklo i spojení na Stodolní a jednoduchý přestup na vlak.
Podle mého názoru současná 105 není ideální řešení.
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2596
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 26. září 2015 - 13:03:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

CNG busy: a s takovými závadami ty vozy opravdu někdo přebral? Jen houšť a větší kapky...
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1865
Registrován: 8-2002

Odesláno Sobota, 26. září 2015 - 15:49:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Ohl: Na úkor l.č.105? Tak to pak ok. já myslel, že ještě něco navíc... Ta 105 patří na Nám. republiky, to každopádně.

Akorát v tom článku bylo řečeno, že trolejbusy budou jezdit z Hrancu co 3 min, takže každá linka bude mít ve špičku asi 10 min interval, což by bylo na Karolinu moc.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7248
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 26. září 2015 - 18:11:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asi 10 min interval, což by bylo na Karolinu moc.
To nedokážu posoudit, když s tím nejsou zkušenosti.
Každopádně by nebyl problém u některých spojů dát značku, že jede mimo Karolinu, kdyby se naplnily obavy o malém využití.
Gakon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1866
Registrován: 8-2002

Odesláno Sobota, 26. září 2015 - 21:35:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Problém by to byl, protože zajížďka na Karolinu by trvala cca 7-8 min, takže spoj l.č.107, co by vyjel z Hranečníku a nejel by přes Karolinu by téměř dohnal předešlý spoj l.č.107. To by ale šlo vyřešit jinak, rozdělením linek apod., ale to jsou stejně jen spekulace.
751
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 575
Registrován: 6-2008

Odesláno Neděle, 27. září 2015 - 18:36:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakub_Šebesta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 9-2015
Odesláno Neděle, 27. září 2015 - 22:16:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DAP-MOP: Dobrý večer, jsem se opravdu ze srdce zasmál :-D poprosím napíšete i ty změny v kabině řidiče ať se zasmějeme :-D a prosím jak to je s tím že bus nesmí stát déle jak 2-3 dny protože se vybíjí akumulátory? Stojí od začátku Září od dodání? Nebo je řidiči nebo technici chodí startovat jeden po druhém aby se akumulátory nevybily? Děkuji moc za odpověď s pozdravem Jakub Šebesta
frutabruta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 3-2015
Odesláno Pondělí, 28. září 2015 - 10:27:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

751: nejspíš je to písmo Space Bold.
DAP-MOP
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 9-2015
Odesláno Pondělí, 28. září 2015 - 10:52:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím a pěkné pondělí. Co se týká úpravy stanoviště, tam se moc škody nenapáchalo, kromě třech takových drobností, které zdvihají obočí:

1) ve dveřích od kabiny přibyl jakýsi trezor na peníze, k čemu ta věc bude sloužit nemáme tušení, jenom to zabralo místo a není si kde dát vlastní tašku nebo batoh. Kdyby tam dali alespoň tu slibovanou lednici tak to zmenšené místo se dá oželet, ale toto???

2) dosud v každém naftovém SU byla úprava polohy volantu na zemi před volantem, stačilo sešlápnout a mohlo se upravovat. Nyní na to máme samostatné tlačítko na levé straně pod oknem, takže se bude doufat, že do toho bude chodit proud, jinak vůz nevyjede kvůli takové drobnosti.

3) toto budu srovnávat s SU12: vozy 7701 - 7726 mají pedál akcelerace (plynový) udělaný stylem (viz obrázek č. 1), od čísla 7727 nahoru již mají klasický jako v Karosách nebo osobních autech (viz obrázek č. 2). V dobré víře, že tyto nové vozy budou mít tento styl pedál, jsem se osobně těšil. jaké bylo moje zklamání, ze zjištění,
že všechny vozy mají pedál stejný jako první řady SU nebo CITELISY. nevím kde soudruzi zrobili chybu, ale tyto pedály vydrží max. 1 měsíc, pak se začnou kazit (uvolňují se tzn. že začínají se vychylovat a lítají ze strany na stranu, pro přidání plynu je nutno sešlapovat nadoraz, aby se vůz rozjel, někdy se stane,
že prostě nejde přidat plyn a musí se volat na výměnu, už se i stalo, že takový pedál upadl (vůz 7027), jo v Solarisu budou mít veselo. Pro nás řidiče je to i namáhavé, jelikož noha je převážne ve vzduchu a zkuste si takhle odjezdit 10 nebo 11 hodin. Za tohle bych opravdu vraždil.

No ale abych nepomlouval, dali pár zlepšováků: cyklovač na stěrače s 10 polohami, vypnutí světel pro denní svícení, listování v menu na displeji. No alespoň něco.

Co se týká problému s akumulátory - jsou dvě možnosti nemají takovou kapacitní výdrž nebo je něco vybíjí. Dokud ty vozy brala dílna na kontrolu a polepy bylo vše ok, ale jakmile se odstavily a 2-4 dny stály a poté je chtěli opět vzít již nemohli nastartovat. Skoro všechny vozy mají tuto závadu a startují se pomocí kablů a nabíječky nebo kablů a Irisů:-).
Na druhou stranu musíme uznat, že v životě je nutno se zasmát a toto je opravdu vtipný až člověk slzí.

Jo a poku jsem to ještě nepsal, plnička bude koncem října. Nyní se čeká na dodej čerpadel až z USA (již nyní jsou na hranicích a čekají na papíry). Takže jestli vše půjde podle plánu 31. října vyjedou na poslední jízdu Renaulty (zbývající 7009,7010 a 7012), většina Karos a Irisů (do čísla 6553)a kloubáků (do čísla 4271), které 1.listopadu nahradí CNG.
Obrázky jsou zjednodušené berte na to ohled díky:-)
Urbino_18
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 385
Registrován: 8-2008
Odesláno Pondělí, 28. září 2015 - 11:52:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DAP-MOP - jen pár poznámek ke tvým bodům.

1. ty pokladničky jsou úplně k h...., v Olomouci jsme to posléze vše demontovali.

2. ovládací prvek volantu je na stejném místě na Euro 6 v Olomouci. Nemyslím si, že je to zas tak špatná volba. Alespoň pro ty, co si v kabině uklízí nic nepřekáží na podlaze.

3. co se týče pedálu akcelerace, je to dáno co je tam za motor. Také jsem byl div živ, když přišlo Alpino a byl tam tento pedál. Bylo mně vysvětleno, že to je součástí k motoru Cummins. Dokonce i pedál u vozu s motorem Daf Euro 4, Euro 5 a Euro 6 je rozdílný. Souhlasím s Tebou že ten pedál vzhůru není nic moc.

4. a co se týče baterií. Stejný problém máme i u nafťáků. Je to dáno tím, co vše je dnes součástí odbavovacích a informačních systému. I když vypneš klíč, většinou ty systémy běží dalších 20 minut do odpojení časovačů. A víš jak, ten do toho vleze, další a další a s každým vypnutí zapnutí klíče se čas prodlužuje. A pak ty baterky mají něco vydržet.
Jakub_Šebesta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 9-2015
Odesláno Pondělí, 28. září 2015 - 14:01:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dap-Mop: Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Přeji hezký den. S pozdravem Šebesta
sssss
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.239.7
Odesláno Pondělí, 28. září 2015 - 17:08:23    Odkaz na tento příspěvek  

plnička už jede
Xxichtyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1444
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 28. září 2015 - 20:06:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím,
dotaz asi na řidiče.... To byl vážně takový problém vyjet že zastávky Sámova, že se tam musel udělat semafor ?? Nevím, ale přijde mo to jako větší zdrzovacka, cekat na kuličky....

Někdo čte na záchodě noviny, já čtu K-Report.
Lukin9
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 896
Registrován: 3-2007

Odesláno Úterý, 29. září 2015 - 17:46:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes ve vozovně na návěsu byl připravený jeden trolejbus 15Tr k převozu asi směr východ. [happy] Znalí doufám doplní [happy]

IT&Marketing - Gumption swallow
S námi přilétá úspěch
nereg.pozorovatel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.87.146
Odesláno Úterý, 29. září 2015 - 17:57:32    Odkaz na tento příspěvek  

Možností je několik [happy]. Naposledy kupovali 2x 15Tr z Brna do Žitomiru, případně Ternopol [happy]. To jsou takové celkem časté destinace pro 15Tr-ky :-).
Vsuvka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 12-2008

Odesláno Úterý, 29. září 2015 - 18:01:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukin9: Jednalo se buď o 3504 nebo 3505 spolu s 3253 směřují na Ukrajinu, cílové město neznám.

MHD Ostrava
Autobusákem se člověk nestává ale rodí!!
Martin1235
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 558
Registrován: 10-2008
Odesláno Úterý, 29. září 2015 - 20:49:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska se nám opět dařilo.

A zde již výše zmiňovaný odjezd 3504 a 3505.

https://picasaweb.google.com/104140083993438644976
lychvar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.179.6.189
Odesláno Středa, 30. září 2015 - 13:31:13    Odkaz na tento příspěvek  

3504 a 3503 - pro Žytomyr, a 3253 myslim konečne bude v Mykolajevě.
Wilhelm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 1-2007

Odesláno Čtvrtek, 01. října 2015 - 16:26:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je možné, že Solaris 12H LE je již ve služebních barvách DPO? Krátce jsem něco takového zahlédl na Plzeňské.

"Všeliké toť kvaltování toliko pro hovado dobré jest." J. A. Komenský
ppkk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 11-2014
Odesláno Čtvrtek, 01. října 2015 - 16:37:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, ex. 7401 dnes 9288 je nyní služební vozidlo. https://ctrlv.cz/6HBT
silva
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.239.50
Odesláno Pondělí, 05. října 2015 - 11:57:15    Odkaz na tento příspěvek  

Ma nekdo jizdni rad zrusene linky 60 dekuji
Dalibor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 321
Registrován: 11-2008
Odesláno Pondělí, 05. října 2015 - 12:36:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JŘ linky 60 ze srpna 2004:
text/html
60.htm (19.4 k)

http://omsi-addons.hys.cz/
--------------------------
Moje tvorba do OMSI
ppkk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 11-2014
Odesláno Pondělí, 05. října 2015 - 17:40:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak nové Solarisy vyjedou zítra a to na linky 37 a 39 viz článek http://www.dpo.cz/aktuality/1619-gascontrol-dokoncil-pro-dpo-stan ici-cng.html