K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 19. 05. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 19. 05. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2512
Registrován: 6-2008

Odesláno Sobota, 17. května 2014 - 15:33:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TH: Ano, bude zřejmě R Bohemia a EN Slovakia, jestli jsem se dobře díval...
Ve směru Praha má postoj Slovakia v Pardubicích 42.minut a vozy na Plzeň bere R Kynžvart, který bude nově jezdit Cheb Plzeň PrahaPardubice a zpět...
Na Ústí asi v Praze, ale to nevím...

A jak jsem tu nedávno avizoval, že bude Excel z Ostravska nahrazen a zpět z/do Žiliny k R Casovia, tak bohužel nebude...
Pojede EC Olše s příjezdem do Žiliny v 7:38 k IC 501 s globální cenou,rovněž zpět ve cca 20:22 ze Žiliny...
Tak jsme dojezdili...[sad]

(Příspěvek byl editován uživatelem Ic540.)
Banan151
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 681
Registrován: 6-2009

Odesláno Sobota, 17. května 2014 - 19:40:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540: Mě dnes zase dostalo, že teď od Června se člověk z Ostravska nedostane ani na 8 ráno do Prahy a případně, když se třeba cestovalo na několika hodinový výlet do Drážďan.... Vlaky, které byly od Havířova, Frýdku a Opavy přípojem na nebo z IC Ostravan, zůstanou ve stejné časové poloze, večer budou tak zbytečně hodinu čekat ve Svinově na nic. A ráno přijedou do Svinova několik minut po odjezdu Šíravy... Přijedou a nejbližší vlak, který někam jede, je Brňák....
A Ostravan už od Června nebude ani v některé dny do té Ostravy jezdit...
Spelcr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 774
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 17. května 2014 - 19:44:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Já mám za to, že 10 hodinová díra ve směru Praha - Střední Čechy je už trochu moc ne?
Kde?
Tam měla být střední Morava, takhle to moc nedává smysl.

Ale tak vlak na střední Moravu zůstává, ne? Zatím jsem z diskuze nepostřehl, že by se z obou nočních spojů měly stát EN. Čekám, že minimálně jede v Olomouci zastaví. Přerov je věc kraje.

Jo, to je to samé jak si stěžujete na Plzeň - Č.Budějovice, na co, stačí do Strakonic, dál je to věc kraje. A Olomouc je střední Morava jak vyšitá....

Jenže vtip je právě v tom, že v Přerově je přípoj na Chopina, vzhledem k tomu, že nic do Přerova nepojede, tak tam bude stavět úplně zbytečně.

(Příspěvek byl editován uživatelem spelcr.)
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5801
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 17. května 2014 - 21:04:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

z Ostravska nedostane ani na 8 ráno do PrahyTo vám nestačí RJ, co tam je v 8:16? Nechápu,na co ty stížnosti. Vždyť to všichni chtěli, aby se nemuseli dlouho trmácet špinavými modrými vlaky. Když už jsou v Praze za pár chvil, k tomu s kávou zdarma, zas se nelíbí. Jinak dálnice je hotová, pokud chcete idividuálně cestovat na tamní nezvykle brzkou ranní hodinu.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2325
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 17. května 2014 - 21:05:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Excelsiorem často jezdí němečtí šotouši. Jednou se dokonce na Drehscheibe-online objevilo téma "jak to, že se ČD vyplatí provozovat tak prázdný spoj, jako je Excelsior."
Vážení Středomoraváci, jestli chcete mít Excelsiora i nadále, tak s ním víc jezděte. Pak ho nikdo rušit nebude. Jasný jak facka.
Spelcr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 776
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 17. května 2014 - 21:11:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale tady nejde o Excelsior, ten je mi fuk, mě jde celou dobu o SPOJENÍ na Střední Moravu. Jenže bez něj tam žádné bohužel nebude.

Jinak Excelsiorem jsem jednu dobu jezdil pravidelně a NIKDY jsem nejel v kupé sám a to ani v 1. třídě. Jako nevyužitý nebo prázdný mi tedy rozhodně nikdy nepřišel. Občas se mi i stalo, že z Přerova jen chodbička.

(Příspěvek byl editován uživatelem Spelcr.)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2326
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 17. května 2014 - 21:13:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak dálnice je hotová, pokud chcete idividuálně cestovat na tamní nezvykle brzkou ranní hodinu. Je to sice myšleno ironicky, ale je to pravda. Není otázka, "jestli takhle chce někdo jezdit" - vždycky se někdo najde, ale "chce tak jezdit dostatečné množství lidí, aby se vyplatilo na to objednávat vlak?" Znova - chcete Ostravana? Tak s ním jezděte trochu víc.
Mimochodem - Ostravan odjížděl ve čtyři ráno, to je vstávat tak o půl třetí. Oháníte se tu nějakými jednáními - co asi takto nevyspalý člověk vyjedná? Není lepší spíš jet o den dřív a pořádně se na to jednání vyspat v hotelu?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 908
Registrován: 9-2009
Odesláno Sobota, 17. května 2014 - 21:34:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslíte Bohumín-České Budějovice v Regionově? Zajímavý nápad, nízkopodlažní vozidlo v dálkové dopravě.
S tím nemohu souhlasit. Pravidla jsou nastavená tak, že dálkovou dopravu platí stát, regionální kraje. A ne, že budeme v průběhu dne alibisticky přehazovat odpovědnost "o úroveň níž"...

Je samozřejmě na zvážení toho či onoho objednatele, pro kolik lidí bude zajišťovat veřejnou dopravu...

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2134
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 17. května 2014 - 22:09:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
k nějakým významnějším úsporám nedojde
K významnějším nejspíš ne. Ale něco se přeci jen změní. Monopolní dopravce přestane diktovat objednavateli, viz příklad v příspěvku z 11. května 2014 - 13:01:57: "Ministerstvo dopravy jako objednatel dálkové železniční dopravy rozhodlo akceptovat návrh dopravce České dráhy". A snad Ministerstvo vytvoří nějakou rozumnou koncepci dopravy bez ohledu na oběhy, KEVové kilometry apod. jednoho dopravce.

Brr:
Oháníte se tu nějakými jednáními - co asi takto nevyspalý člověk vyjedná?
Ostravák je zvyklý vstávat brzy, tj. pro něj je cesta do Prahy na devátou úplně bez problémů a je čilý jako rybička.

Ic540:
Pojede EC Olše s příjezdem do Žiliny v 7:38 k IC 501 s globální cenou ... Tak jsme dojezdili.
Vyhánění lidí z veřejné dopravy v přímém přenosu.[sad] Co Regiojet nebo Leo Express, není šance?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8226
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 17. května 2014 - 22:22:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak den předem se do Ostravy jezdívalo kdysi dávno za totáče kdy tam vlak jel 5 hodin a první z Prahy tam byl v 11 - tedy pokud se nejelo autem na otočku což se většinou už tehdy jelo. Dnes na takový píčoviny má málokdo čas aby vyrážel někdy odpoledne den předem na jednání 400 km daleko. Navíc u koridoru...
Rybák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 837
Registrován: 5-2008

Odesláno Sobota, 17. května 2014 - 22:55:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je potřeba začít spolupracovat, snaha hledat společné koncepty alá 160. Ne aby docházelo k tomu, že stát v rámci škrtání udělá 6 hodinovou díru, kraj taky a zrovna to vyjde tak, že je tam 5 hodinová díra!

Zrovna u 200 kterou jste znímil hned níže jste to docela dobře trefil, protože když se proderete těmi poznámkami tak zjistíte, že se v sobotu odpoledne z Březnicí do Písku skutečně 5 hodin nehne kolo. V zimě to vem čert, ale přes léto to není dobré, když jsou výletníci, cyklisté, dětské tábory ad... nehledě na to, že se půl dne nehnete ani v relacích jako Příbram-Písek atd.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10246
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 17. května 2014 - 23:06:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka: K významnějším nejspíš ne. Ale něco se přeci jen změní. Monopolní dopravce přestane diktovat objednavateli, viz příklad v příspěvku z 11. května 2014 - 13:01:57: "Ministerstvo dopravy jako objednatel dálkové železniční dopravy rozhodlo akceptovat návrh dopravce České dráhy". A snad Ministerstvo vytvoří nějakou rozumnou koncepci dopravy bez ohledu na oběhy, KEVové kilometry apod. jednoho dopravce.
Tak proč si to objednavatel, tedy MD, nechá líbit? Pokud ten vlak má význam, tak proč ho neplatí dále (třeba je vybrané dny)?
Dení proběh vozidla má poměrně značný vliv na cenu výkonu. Bude-li víc stát, než jezdit, bude dopravní výkon dražší. To byl ostatně i důvod, proč MD v rámci nového výběrka na linku Pardubice - Liberec chtělo protočení o půlhodinu, jelikož by to umožnilo úsporu jedné soupravy a tedy i příslušný počet lidí v četách.

Rybák: Zrovna u 200 kterou jste znímil hned níže jste to docela dobře trefil, protože když se proderete těmi poznámkami tak zjistíte, že se v sobotu odpoledne z Březnicí do Písku skutečně 5 hodin nehne kolo. V zimě to vem čert, ale přes léto to není dobré, když jsou výletníci, cyklisté, dětské tábory ad... nehledě na to, že se půl dne nehnete ani v relacích jako Příbram-Písek atd.
Ta 200 byla právě jako vzor.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9439
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 17. května 2014 - 23:53:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad zastávka:
Myslíte Bohumín-České Budějovice v Regionově?
Myslím všechna spojení mezi cca 0:00-4:00, vyjma zmíněného trojúhelníku, popř. spojení Prahy a VYBRANÝCH dalších krajských měst. Myslím, že uvedené spojení během noční doby není reálné vůbec časově realizovat (pokud myslíte "klasickou" trasu přes Brno).
Základní dopravní obslužnost by asi měla umožňovat cestování i těm, kteří musejí jet přes noc.
To si nejsem zcela jistý - myslím si, že vybírané daně a jízdné nejsou tak vysoké, aby dávaly pro něco takového předpoklad. Jako ZDO v gesci MD v noční době bych vzal opravdu nějaké mezikrajské spoje - viz výše.
Soutěže na jednotlivé linky by jistě přinesly úspory
Nemyslím si.

Spelcr:
to je to samé jak si stěžujete na Plzeň - Č.Budějovice, na co, stačí do Strakonic, dál je to věc kraje
Kde si stěžuji na trasu Plzeň - České Budějovice? Jinak znovu zdůrazňuji, bavíme se o nočních spojích a o maximálně desítkách lidí.
A Olomouc je střední Morava jak vyšitá....
Která jiná by to měla být?

Orky, Čsad zastávka:
Tak proč si to objednavatel, tedy MD, nechá líbit?
Že by za tím byl nedostatek financí MD?
Sorry, ale dožadovat se v dnešní době spojení DÁLKOVOU DOPRAVOU do Přerova ve tři ráno (nebo podobně do Valmezu a Vsetína, co zde běželo v diskuzi nedávno), to je jak obhajovat spojení 810 o pěti lidech.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Rybák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 838
Registrován: 5-2008

Odesláno Sobota, 17. května 2014 - 23:57:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Trať Březnice-Písek-Protivín bohužel má tu smůlu, že je tam shoda nechtěných regionálních rychlíků MD s osobáky pod taktovkou Jikordu (taktéž nechtěných), to prostě jinak skončit nemohlo a nedovedu si představit, že společná koncepce těchto dvou organizátorů (pro oba jsou ty vlaky v ideálním případě nežádoucí) by vyprodukovala něco lepšího a lidi budou rádi když dalších deset let budou mít aspoň to co teď... [andel]
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2516
Registrován: 6-2008

Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 00:57:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka:

Žlutý přidá k současnému jednomu páru z/do Žiliny jeden do Košic, takže moravou projede skrz den...
Jestli to dobře píšu, tak 7:44 z Prahy do Košic a zpět z Košic ten co je v Praze k večeru 20:16...

Leo jede také přes den a mezi Ostravou a Žilinou nemá zastavení žádné...

ČD už nic...
R_206
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 630
Registrován: 7-2010
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 01:37:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka: Pokud je čas někoho vzácný, ať si zaplatí, pokud na to nemá - smůla. A pokud jede k soudu, dostane to zaplaceno.

Je vtipné, jak se tady pomalu brečíte, že to Přerova to z Prahy jede v 22 a pak až ráno. Přitom velká část měst ČR je na tom podobně a taky žijou.

Ic540: Kvůli IC přestanete jezdit? Nedávno jsem si plánoval ježdění po SK a IC mi přišlo velmi rozumné oproti R - za pár drobných euro si zaplatíte větší pohodlí a rychlejší spojení. Já osobně IC ZSSK upřednostňuji.
Spelcr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 780
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 06:57:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R206:
Je vtipné, jak se tady pomalu brečíte, že to Přerova to z Prahy jede v 22 a pak až ráno. Přitom velká část měst ČR je na tom podobně a taky žijou.

Jenomže to Přerov jede z Prahy už v 19hod a dál na jih a čistě to Přerov 20hod a finíto.

Sorry, ale dožadovat se v dnešní době spojení DÁLKOVOU DOPRAVOU do Přerova ve tři ráno (nebo podobně do Valmezu a Vsetína, co zde běželo v diskuzi nedávno), to je jak obhajovat spojení 810 o pěti lidech.
Sorry, ale já se dožaduji spojení na Střední Moravu, což je Zlínsko a Slovácko a to s Přestupem právě v tom Přerově, jinde to totiž nejde!!! A rozhodně se nejedná o jednotky lidí.

Která jiná by to měla být? Slovácko a Zlínsko, jestli je podle vás Olomouc střední Morava, pak by Praha měla patřit do severních Čech....
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 5-2014
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 09:05:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spelcr: Jen taková bezvýznamná poznámečka - podle čeho dělíte Moravu? Podle mě tedy trojúhelník Olomouc/Přerov/Prostějov je ta nejstřednější možná možná Morava. Zlínsko spíše jihovýchodní a Slovácko už těžce jihovýchodní. ... Ale je to jen taková zeměpisná hříčka [happy]
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10247
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 09:23:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Že by za tím byl nedostatek financí MD?
Já to nepopírám. Ale nemělo by říct spíš MD, které spoje omezí na základě vlastního úsudku?

Rybák: nechtěných regionálních rychlíků MD
Skutečně jsou nechtěné? Pokud by skutečně byly nechtěné, pak by asi nikdo nespouštěl dvouhodinou linku. Já si spíš myslím, že současný tým zodpovědných na ministerstvu není schopen komunikace s kraji.

BoH: Jen taková bezvýznamná poznámečka - podle čeho dělíte Moravu?
Existuje turistický server Střední Morava, kde na úvodní stránce dole je přehledová mapka turistických lokalit. Tady je vymezena jasně. Spelc je v tomto v úmístění střední Moravy mimo.
Banan151
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 682
Registrován: 6-2009

Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 09:48:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl - tady jde hlavně o princip. Nejde o to, že jede za půl hodiny RJ. Ale o to, že osobní vlaky, dlouhodobě navazující na Ostravana, se s jeho zrušením neposunou do časové polohy navazující na Šíravu a zpět tak, aby nečekaly v Ostravě-Svinově hodinu na nic. Pokud chtějí čekat na posilové Pendolino, mohly jet tak 23:50 z Ostravy. Zpět tak 3:24 z Havířova a 3:20 z Opavy, jako to bude v příštím grafikonu.
Mimo to, když jedu do větších dálek, tak si kupuji síťové jízdenky a to by se mi s jízdou RJ trochu prodražilo.
A co se týká Excelsiora, tak je zcela zjevné, že obsazenost bývá nárazová. Tu a tam veze 10 lidí na vůz, tu a tam ale 100 lidí na vůz. Vyplývá to i z vlastních pozorování. Takže určitě není zcela na místě úplné zrušení, spíše by se dal omezit částečně tím, že pojede jen v určité dny nebo určité sezónní omezení. No, co naděláme.
Ostraváci jsou skrblíci, počítají každou korunu, když někam jedou [biggrin]. Takže žádné IC na Košice nebude [biggrin]. Mimo to, IC nestojí všude, že...
Berte s nadsázkou...
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5802
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 10:34:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale nemělo by říct spíš MD, které spoje omezí na základě vlastního úsudku?
A není to logicky tak, že MD sdělí- nejsou €, zrušte některé vlaky. A poté na návrh dopravce usoudí, že s návrhem souhlasí?

by se mi s jízdou RJ trochu prodražilo.
Podle všude visících reklam to není pravda.
Je ale jasné, že se zrušením Ostravana by se mělo hnout i s přípoji, které k ničemu už přípoje nebudou. Takže zrušit, stejně tím jezdí jen režijkáři. Normální člověk přece z Havířova jezdí jen RJ. Nebo busem na gagariňák.

veze 10 lidí na vůz, spíš míň.
Běžný ukazatel většiny modrých IC před ubráním vozů na některých spojích za Ostravou
Jediný lék na takový stav je přidání vozů, jak ukazuje RJ.[wink]
Místo, aby tu byl jásot, že konečně MD se řídí podle požadavků RJ a Lea, že na trase Ova-Pha nemají co dělat dotované rychlíky, tak nadáváte.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8227
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 10:38:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Soutěže na jednotlivé linky by jistě přinesly úspory
Nemyslím si."

To asi záleží i na tom co se všechno u těch linek vymyslí. Pokud to bude plně klima a NP v novejch vozidlech takže tam neprojdou ani reka jako Bpee/Apee tak to asi lacinější nebude.

Celej problém je v tom, že na Ostravě byla připuštěna divoká soutěž bez jakejchkoli regulí a hlavně tarifní integrace. Tím pádem pokud někomu pojede ráno Leo a večer RJ nebo ČD ztak bude hodně zvažovat auto. No a bejt to jedna soutěžená linka tak by stačilo jezdit rozumně kapacitním vlekm po hodině, ve špičkách půlhodině v "modu Ex" - tj. s ca. stejnejma zastávkama a případně nad tím mít dvouhodinu "nadvlaků". Takhle to je ve stavu že dopoledne je průměrnej interval 20 minut a večer jede kulový.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7533
Registrován: 10-2003

Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 10:44:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Banan151: Mimo to, když jedu do větších dálek, tak si kupuji síťové jízdenky a to by se mi s jízdou RJ trochu prodražilo.

To je prostě ta "levná" konkurence.

Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1550
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 10:59:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540: Kvůli IC přestanete jezdit? Nedávno jsem si plánoval ježdění po SK a IC mi přišlo velmi rozumné oproti R - za pár drobných euro si zaplatíte větší pohodlí a rychlejší spojení. Já osobně IC ZSSK upřednostňuji.

Hlavní problém IC je, že onen globální příplatek k CityStaru je konstantních 5 EUR bez ohledu na vzdálenost. Takže pro úseky jako je Žilina-LM je to poměrně dost peněz za uspořených 8 minut a prodraží to celou cestu o 10 EUR - cca 60%.

Ale ona je relace Ostrava-LM na "jednodenní výlet" poměrně drahá už teď - takže se obávám, že tak nerežijkáři stejně nejezdí.
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 5-2014
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 11:05:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: Místo, aby tu byl jásot, že konečně MD se řídí podle požadavků RJ a Lea, že na trase Ova-Pha nemají co dělat dotované rychlíky, tak nadáváte.

Nevím, jestli je to provokace, nebo ironie. Každopádně nechápu, proč by měl někdo jásat, že bude horší dopravní obslužnost na této trase. To skutečně může vzít zavděk pouze Jančura s Novotným. Zákazník prostě prodělá.
Banan151
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 683
Registrován: 6-2009

Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 11:16:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle všude visících reklam to není pravda
Hmm. Takže když jedu dejme tomu z Havířova do Plzně a zpět na ČD Net za 550. Kdybych měl jet z Havířova do Prahy RJ, tak zaplatím minimálně 456 Kč za jízdenku do Prahy, maximálně však až 660 Kč, záleží, kdy bych si to koupil. To prosím v nejnižší třídě. Zpáteční z Prahy hl.n. do Plzně s mou IN25 stojí 227 Kč. Při součtu nejnižší ceny RJ a zpáteční ČD do Plzně jsem minimálně na 683 Kč. Za těch 130 Kč se už např. můžu v Plzeňské restauraci dát nějaký oběd.

stejně tím jezdí jen režijkáři
Maximum jsem tam viděl 12 lidí a pochybuji, že všichni jsou režijkaři. Minimálně já ne.

RJ a LE (ale i ČD a státní orgány) si neuvědomují, že svým počínáním sice nahnali cestující do soukromých vlaků, ale ne všichni cestují jenom mezi Prahou a Ostravou. Kdybych jel jenom do Prahy, nebyl by problém RJ využít. Nicméně když někam jedu, tak to zpravidla je dál, než je Praha. A jenom u té Plzně jde vidět, jak se mi jízdenky prodraží.

A myslím si, že okrajové spoje, jako jsou Šírava, Ostravan a Excelsior by měly být vždy objednávány a dotovány MDČR. Pokud nevozí 0 lidí, což se teda u Excela a Ostravana říct nedá, rušit by se neměly. Samozřejmě - u Excelsiora je obsazenost nárazová, tam to je poté o určitých kompromisech a dohodách. Sám jsem zvědavý na přervanost Šíravy z Ostravy do Prahy od Června.
Nadáváme, kdo před 2 roky čekal, že budou rušit hlavně okrajové spoje??? Když RJ ani LE tou dobou ještě nejezdí?
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2136
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 12:14:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, Hroch:
Tak proč si to objednavatel, tedy MD, nechá líbit? Že by za tím byl nedostatek financí MD?
Nedostatkem peněz to nebude. Kdyby to bylo penězma, tak se o vstup na české koleje nebude ucházet tolik dopravců. MD je sice v pozici, toho, kdo platí, ale ta pozice je výrazně oslabena tím, že k dohodě s ČD dojít musí. Stav, že by rychlíky nejezdily kvůli nedohodě, by asi politicky neprošel. Proč se MD neobrátí na jiné dopravce ale nevím.

R_206:
Pokud je čas někoho vzácný, ať si zaplatí
Ať si zaplatí co? Když nejede noční vlak, tak má vyjet už předchozí den odpoledne? To nedává smysl, když je jeho čas vzácný. V reálu pojede večer po práci autem.

Banan151:
Zpáteční z Prahy hl.n. do Plzně s mou IN25 stojí 227 Kč.
Zkuste Včasnou jízdenku za 2 x 80 Kč. Můžete si pak dát v Plzni skromný oběd.
Erwin
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.158.141
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 12:44:02    Odkaz na tento příspěvek  

BoH: Když se podívám na příspěvky dozadu, pak si nelze nevšimnout, že ten hlavní problém bude s největší pravděpodobností ten, že Jančura a Novotný neuznávají režijní výhody ČD.
Banan151
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 684
Registrován: 6-2009

Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 13:07:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na tu jsem nějak zapomněl. I tak ale nepočítám, .že RJ bude mít k dispozici tam i zpět tu nejlevnější variantu, takže oběd si stejně budu moci dopřát trošku dražší [biggrin]
Myslím, že mnoho rezistu by už jen z principu do RJ či LE nevlezlo.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 910
Registrován: 10-2011
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 13:11:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

banan: zaplatím minimálně 456 Kč za jízdenku do Prahy, maximálně však až 660 Kč, záleží, kdy bych si to koupil. To prosím v nejnižší třídě
jizdenky.studentagency.cz ukazuje 328,- Havířov-Plzen bez slev na kreditovku.

(Příspěvek byl editován uživatelem jregent.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8229
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 13:21:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"jizdenky.studentagency.cz ukazuje 328,- Havířov-Plzen bez slev na kreditovku"

A v kterým vlaku z Prahy do Plzně to platí?

Když pominu že i tak je to o dost víc než 550 za obě cesty tak jsem zatím nic neslyšel o tom, že by jízdenky RJ uznával pražskej DP pro přejezd z hlaváku na Zličín. Takže přihoďte 2x32 = 64 za cestu po Praze. Nebo jen 2x24 pokud by něco žlutýho jelo do Plzně z Florence.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10250
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 13:28:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka: Nedostatkem peněz to nebude. Kdyby to bylo penězma, tak se o vstup na české koleje nebude ucházet tolik dopravců.
To není o množství peněz, ale o jisté peníze za určité smlouvou dané výkony. Stát klidně může zrušit půlku dotací a tedy půlku rychlíků, ale zájem o ty zbylé, pokud budou ošetřeny smlouvou, bude pořád stejný.

Ohl: Místo, aby tu byl jásot, že konečně MD se řídí podle požadavků RJ a Lea, že na trase Ova-Pha nemají co dělat dotované rychlíky, tak nadáváte.
Já jsem to tu psal už v době, kdy konkurence začínala a MD přestalo vlaky ČD na této trase dotovat, že důsledkem konkurence bude pád okrajových vlaků. A stalo se. Přímá konkurence tak, jak ji vidíme na Ostravu, je pro dopravní systém jako celek spíš ku škodě než k užitku.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5803
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 14:40:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za těch 130 Kč se už např. můžu v Plzeňské restauraci
To ovšem musíte přepočítat na kávu. Když ji vypijete zdarma za 130Kč v prvním vlaku, jste na nule.
Takže přihoďte 2x32 = 64 za cestu po Praze
Když si dá kávu v tic tac taxi a busu taky, tak na té cestě ještě vydělá.
[wink]
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2328
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 14:43:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

důsledkem konkurence bude pád okrajových vlaků. A stalo se. A vzestup spojů ve špičkách. Tím se pomohlo více lidem, takže výsledek je kladný. Skoro bych se vsadil, že každým z těch nových vlaků jede víc lidí, než v tom oplakávaném Excelsioru (tedy mimo pár dnů před Vánoci o prázdninách).
Zrušením vesnických krámků se taky zhoršila situace některým lidem, ale to je zanedbatelné oproti tomu, jak se nástupem konkurence zlepšilo nakupování jiným. A nikdo kupodivu nevolá po dotování vesnických prodejen, i když zásobování, obzvláště potravinami, je podstatně důležitější, než osobní železniční doprava.
spíš ku škodě než k užitku. Nemyslím si to.
nemají co dělat dotované rychlíky Dotované rychlíky co dělat mají a taky to dělají. Nemají tu co dělat dotované IC/EC/Ex.
Spojení z Havířova do Plzně pomocí ČD vám nikdo nebere. Ale nechtějte, aby se vám stát (=my všichni) dotoval vlaky, které jezdí v nesmyslných časech a tak jezdí skoro prázdné.

(Příspěvek byl editován uživatelem BrR.)
Banan151
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 685
Registrován: 6-2009

Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 15:00:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, když je to zdarma, tak toho musím vzít co nejvíce, co? Takové chování se mi hnusi. Mimo to cesty za Prahu, kdy se nevyplatí využít služeb několika dopravcu, je mnoho. Co kdybych jel třeba do Děčína? Omlouvám se za interpunkci, píšu z mobilu.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2517
Registrován: 6-2008

Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 15:09:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R 206:
Jestli přestanu jezdit???
Zatím opravdu jak kde a jak kdy, osvětlím...[happy]

Když budu chtít jet s partou kámošů na výšlap např. na Kriváň, tak v současnosti využijeme Excel...
Havířov odjezd 4:45 přestup Těšín, Štrba a na Štrbském v 8:51...
Zpět 18:44 ze Štrbského, přestup Štrba, Těšín a v Havířově 23:09 + MHD = 23:30 doma...

Od nového GVD to již možné do Tater nebude prostě možné díky zrušení Excela a jeho nenahrazení...

IC bych klidně připlatil pokud jedu sám 2x5 euro, ale IC ve štrbě nestaví a přes Poprad to nevýjde ani na třeba Slavkovský štít, Terryho chatu a podobně...
IC příjezd POPRAD 9:31 a odjezd tramvajka v 10:04 nebo 10:29...
Ve Smokovci 11:12 nebo 11:42, kde je cesta na Hrebienok a dále...
Jedině dát si pivo a jet zpět, nebo nocovat a ráno výšlap...
Zpět už to nebudu popisovat, časově to prostě nejde bohužel...

Když vezmu jak zmiňuje Oto Liptovský Mikuláš...
A pojedeme já, polovička a dvě děti na dvě noci do Tatralandie např.
Tak to je 2x20 EURO kvůli 8/16 minutám...
Trochu drahý špás...
Tisícovku radši hrdlem prolít...[wink]

Díky Excela se dalo kamkoliv na Fatru a nedávno jsem tu uváděl na něčí dotaz i příklady...
Hold někoho baví sedět doma, někdo z Karvinska, Třinecka díky současným možnostem Excela může i na slušný horský výlet za jeden den...
Pro nás ještě dodám, že Excel díky své poloze je okrajový vlak, nikoliv noční a proto jsme doufali v náhradu, kterou i nádražáci avizovali...
Bohužel nestalo se...
Jinak R 206 se můžete ještě podívat jestli Vám to uteklo na můj příspěvek výše č.2492 z 12.5. 10:00...
Tam popisuji o jaké adekvátní náhradě se mluvilo a doufalo v ní...
Také by se podstaně přímo Ostravsko a Opavsko zlepšilo v podobě pozdějšího R oproti současnému Excelu a byl by to opravdu R s atraktivními okrajovými časy a zachovanou možností přestupu na R Zvolen i R Košice...

Kdyby někdo ze zodpovědných přemýšlel a udělal zastavení u IC ve Štrbě i s návaznou zubačkou, tak by se určitě ty možnosti zase zlepšily...
I cena 5 euro se možná změní, bude tam konkurence a určitě se bude něco dít podobného jako u nás...

Tak uvidíme, ještě IN 25 zatím vracet nebudu...[vypravci]
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2137
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 15:54:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
To není o množství peněz, ale o jisté peníze za určité smlouvou dané výkony.
Jistota samozřejmě ano, ale roli hraje i množství. Hnát se do provozování dopravy a tiše doufat, že oproti současnosti si vyjednám razantní nárůst dotace na kilometr, by asi nedávalo smysl. Výše dotace na km je známa a dopravci do toho chtějí jít s tím, že za ty peníze to odjezdí taky, alespoň tak mi to dává logiku.

Ic540:
Tak to je 2x20 EURO kvůli 8/16 minutám...
Podle toho, co jste psal, to není kvůli 8 minutám, ale kvůli 2 hodinám čekání v Žilině v obou směrech na bezpříplatkový vlak.

Banan151:
Mimo to cesty za Prahu, kdy se nevyplatí využít služeb několika dopravcu, je mnoho.
Ano, ale jen u jednodenních cest na otočku. Když pojedete z Havířova např. do Chebu, jen TAM, tak u ČD i RJ/Student Agency zaplatíte zhruba stejně. Bez plného využití ČDnetu, tj. např. při návratu až Excelsiorem, cena roste, i když pojedete celou cestu s ČD. Chci tím říct, že důvodem vyšší ceny není ani tak využití více dopravců, ale spíš existence výhodné tarifní nabídky jednoho dopravce.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9440
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 15:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spelcr:
Sorry, ale já se dožaduji spojení na Střední Moravu, což je Zlínsko a Slovácko a to s Přestupem právě v tom Přerově, jinde to totiž nejde!!! A rozhodně se nejedná o jednotky lidí.
Jenomže to Přerov jede z Prahy už v 19hod a dál na jih a čistě to Přerov 20hod

Vidíte, že to spojení je. Později to možná nebudou jednotky, ale víc než několik málo desítek určitě ne. To prostě není frekvence na vlak.
Mmch podívejte se třeba na Karlovy Vary. Nebo Jihlavu.
jestli je podle vás Olomouc střední Morava, pak by Praha měla patřit do severních Čech.
[lol]

Banan151:
Pokud nevozí 0 lidí, což se teda u Excela a Ostravana říct nedá, rušit by se neměly.
Myslím si, že hranice smysluplného vynakládání dotací (veřejných prostředků) na vlaky je poněkud výš než na čisté "0".

Čsad zastávka:
Nedostatkem peněz to nebude. Kdyby to bylo penězma, tak se o vstup na české koleje nebude ucházet tolik dopravců. MD je sice v pozici, toho, kdo platí, ale ta pozice je výrazně oslabena tím, že k dohodě s ČD dojít musí. Stav, že by rychlíky nejezdily kvůli nedohodě, by asi politicky neprošel. Proč se MD neobrátí na jiné dopravce ale nevím.
Myslíte, že ti jiní dopravci by jezdily bez dotací? Proč tak tedy nečiní již dnes? Ba ne, pokud je dopravce ve ztrátě, zruší vlak bez ohledu na to, zda jde o ČD, RJ nebo kohokoliv jiného. A totož platí o MD a krajích - pokud nemají peníze (a nejsou vázáni dlouhodobou smlouvou s pevným objemem výkonů), tak spoje zruší ať je jezdí kterýkoliv dopravce.

Orky:
Přímá konkurence tak, jak ji vidíme na Ostravu, je pro dopravní systém jako celek spíš ku škodě než k užitku.
Souhlas.ˇ

Edit:
Čsad zastávka, Ic540:
Ic540:
Tak to je 2x20 EURO kvůli 8/16 minutám...
Podle toho, co jste psal, to není kvůli 8 minutám, ale kvůli 2 hodinám čekání v Žilině v obou směrech na bezpříplatkový vlak.

[ok]

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.58
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 16:02:00    Odkaz na tento příspěvek  

A nikdo kupodivu nevolá po dotování vesnických prodejen, i když zásobování, obzvláště potravinami, je podstatně důležitější, než osobní železniční doprava.

já nevím, zda někdo volá či ne, ale běžně se tak děje. A když se nejedná o kamenný obchod, je to pojízdná prodejna...

Pravidla jsou nastavená tak, že dálkovou dopravu platí stát, regionální kraje

stát platí jenom tu "rasově čistou"
to ale není veškerá doprava mezi regionálními centry. A tak třeba takový Dvůr Králové má "nárok na státem garantované spojení" od 6 do 22, ale takový Jičín nemá nárok už na nic. Ten nemá od státu nárok na nic. Přitom přes obě města jede podobný počet dálkových komerčních spojů
A třeba i krajské město Jihlava se do Brna dostane i v časech nešpičkových, okrajových, kdežto Karlovy Vary do Plzně nikoli, tam to je na trhu, jak si (ne)poradí.
jakéto kritérium určuje, kdo nárok má a kdo ne?

ad Excelsior
málokdy je ve vagónech na sezení méně jak 100 lidí, spíše více. Kolik je ve vozech ubytovacích, logicky nevím.
Bez ohledu na debaty, zda má nějaké město či oblast nárok na vlak ve 3 ráno, považuji za nenormální, že někoho může napadnout rušit vlak dejme tomu s průměrným obsazením 150 lidí, bez adekvátní náhrady...
Banan151
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 686
Registrován: 6-2009

Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 16:35:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka:
Samozřejmě, neexistovalo li by zlevněné jízdné ČD, vyšly by jednotlivé cesty podstatně dráž, ale zároveň cenově srovnatelné i kdybych využil služeb RJ či LE a od Prahy dál pak ČD.
Bez plného využití ČDnetu, tj. např. při návratu až Excelsiorem, cena roste
Samozřejmě, z toho taky vyplývá, že když je cesta delší, ale výlet jenom na jeden den, volím cestu do Prahy již Excelsiorem a platím si jízdenku do Hranic. Jsem celkem zvědavý, jak si to naplánuji příště.

Hroch
Myslím si, že hranice smysluplného vynakládání dotací (veřejných prostředků) na vlaky je poněkud výš než na čisté "0".

Já vím, tím jsem chtěl spíše říct, že Excelsior prázdný, alespoň v sezóně v určité dny není a nikdy 0 nevozí. Ani 10. Ani 20,30,40...

-ds-
Já si myslím, že obsazenost Excelsioru bývá nárazová. V sezóně v určité dny plný durch, jindy třeba jenom 20 lidí na vůz. V takovém případě se má ale rychlík omezit sezónně a časově a ne úplně... Soudím z zdejší diskuse, kdy někdo tvrdí, že jel vždy durch plný a jiní zase, že jel celkem prázdný. Nebo snad máte nějaká konkrétní čísla o obsazenosti Excelsioru z posledního sčítání cestujících?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10251
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 16:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: A vzestup spojů ve špičkách. Tím se pomohlo více lidem, takže výsledek je kladný.
Nepodstatně. Výsledek je ten, že ty vlak teď akorát jezdí kratší. Takže jsme si akorát vyčerpali kapacitu dráhy, osobáky a pomalejší rychlíky víc stojí než jedou. Ano stlačily se ceny, jejichž důsledkem je, že všichni dopravci jsou v desítky milionových ztrátách. A i díky tomu padají okrajové vlaky. Dopravci se hádají a soudí, kdo je větší svině.
Místo toho tady mohl být smysluplný projekt, kdy by 2 dopravci dostali možnost jezdit s menším množstvím vlaků ve stanovených polohách s větším množstvím vozů (tedy efektivněji), na než by vázaly další dotované vlaky.

Čsad_zastávka: Hnát se do provozování dopravy a tiše doufat, že oproti současnosti si vyjednám razantní nárůst dotace na kilometr, by asi nedávalo smysl.
Ale o tom to není. Každý normální dopravce podá do výběrka takovou cenu, aby v okamžiku startu měl přiměřený zisk. A každý normální dopravce si ohlídá, aby ve smlouvě bylo ošetřeno možné navýšení ceny s ohledem nárůsty vstupů.

-ds-: Bez ohledu na debaty, zda má nějaké město či oblast nárok na vlak ve 3 ráno, považuji za nenormální, že někoho může napadnout rušit vlak dejme tomu s průměrným obsazením 150 lidí, bez adekvátní náhrady...
To si myslím taky. A je-li taková obsazenost třeba jen o některých nocích, mohl zůstat v nich.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2520
Registrován: 6-2008

Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 17:47:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad zastávka, Hroch:

Ano psal, že kvůli čekání v Žilině a to platí i stále...
A taky psal a již několikrát, že přestup na IC s globální cenou si můžou strčit někam...
-protože počty jsou jednoduché...
-protože jede v čase, kdy už nejde využít...

Prostě bylo 7 EC bez přípoje nyní 8, to je celé...
Ze tří R jsou dva R. Jeden byl využitelný, nyní žáden...

Z Beskyd jdou Fatra i Tatry při dobrém počasí vidět, ale dostat se tam nedostanu a to bydlíme na hlavní trati...
Náhrada není, je další EC...

Kdybychom tam jeli jen 5x za rok na Slovač a použili IC, tak je to 5X40 EURO...
V občance nemám napsané 3,14ča, ale něco jiného...

Nevím, co je na tom k nepochopení, že chce někdo jako my cestovat vlakem, když je ta možnost a teď se tady rozčuluji, že zrušili jediný vlak, který měl přípoj a bylo ho možno použít...???...

Taky jsem psal, že v úseku Bohumín Žilina u některých EC stačit jeden vagón, aby se ten zbytek cestujících nemusel mačkat na opačném stanovišti fíry...[crazy]
Víc jich totiž kvůli čekání na přípoje v Žilině nezůstane...[sad]

A ubývá jich, bohužel...[ko]
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.26.58
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 18:29:25    Odkaz na tento příspěvek  

Nebo snad máte nějaká konkrétní čísla o obsazenosti Excelsioru z posledního sčítání cestujících?

nemám žádná čísla z žádného sčítání tohoto vlaku
Excelsiorem jsem jel nesčetněkrát, v různých dnech, v různých měsících
a prostě si to sčítání dělám sám. U všech vlaků, u všech autobusů

A je-li taková obsazenost třeba jen o některých nocích, mohl zůstat v nich.


já se domnívám, že by se mělo vycházet z toho, jakých celkových čísel daná linka/relace převeze cestujících.
Prostě dejme tomu metro C převeze velké množství lidí a tak jezdí 24 hodin denně, byť přes noc to je autobusová linka, kopírující trasu metra
no a na této tepně, totiž trase Praha Ostrava se jistě také převeze velké množství cestujících, kteří využijí vlaky daleko, daleko častěji, než cestující na jiných linkách (ve vztahu k jiným druhům dopravy) a za tuto "věrnost" si "zaslouží" spolehlivost a nabídku spojení i v časech, kdy to není jinde běžné.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5805
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 18:30:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dostat se tam nedostanu a to bydlíme na hlavní trati.
zbytek cestujících nemusel mačkat na opačném stanovišti fíry...
čekání na přípoje v Žilině nezůstane...

A ubývá jich, bohužel...


Ovšem bohudík pro majitele parkovišť a majitele servisů,atd.
Takže je třeba pochopit realitu. Když má někdo na jednodenní výlet a nejede tam RJ, má jet autem.
Zneužívat dotovanou dopravu na nějaké povyražení je komunistický přežitek, to by už snad mohl každý vědět.
[wink]
v.sp
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.90.250.127
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 18:32:12    Odkaz na tento příspěvek  

Autem je to do těch Tater rychlejší, ve 4 lidech i levnější.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2329
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 18:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: já myslím, že dost podstatně. Co jezdí kratší? RJ má ve špičce 7 vozů, někdy snad i 8, LE má pět vozů, byť menších a někdy soupravy zdvojuje, pendolíno taky nikdo nezkrátil. Jediné zkrácení bylo u Ex ČD. Mimochodem, kdyby se nějaká trasa chtěla ušetřit... Nejsem přesvědčen o smysluplnosti vsetínských EC. Po dokončení koridoru přes Třinec tady už není žádná velká časová výhoda. 280ce by stačil Sp s přípojem v Hranicích.
že všichni dopravci jsou v desítky milionových ztrátách. ... Dopravci se hádají a soudí, kdo je větší svině. Obojí je jen jejich problém, jako cestujícího to (nejen) mě nezajímá.
Stlačení cen konkurencí je špatné, ale "akční" nabídka ČDnet špatná není?
A i díky tomu padají okrajové vlaky. Nemyslím. Okrajové vlaky padají, protože v okrajových časech není dostatečná poptávka. To už si všichni tři zkusili. Vůbec si nemyslím, že by nějaký dopravce dotoval ze zisku ve špičkách ztráty v okrajových časech. Nikdy.
smysluplný projekt, kdy by 2 dopravci dostali možnost jezdit O smysluplnosti projektů vzniklých u našich organizátorů dopravy nejsem ani trochu přesvědčen. Ono to je jako s tím socialismem - ten taky na papíře fungoval skvěle.
Mimochodem, výhoda hodně vlaků na hlavní relaci je i v tom, že regionální dopravu není nutné organizovat s ohledem na dálkovou dopravu, ale může se plně podřídit místním potřebám. Přípoje na dálkové relaci pak vždycky k něčemu vyjdou. A nemusí se vymýšlet posouvání pracovní doby podle potřeb dopravy - nevím, zda to někde funguje, ale pochybuju.
Vlak se 150 lidmi, pokud je takto obsazený celoročně, by se snad mohl uživit i sám bez dotací. Pokud je takto obsazen pár dní v roce, ať tedy jezdí jen v těchto dnech.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1189
Registrován: 8-2012
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 18:54:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic_540: Když budu chtít jet s partou kámošů na výšlap např. na Kriváň ... slušný horský výlet za jeden den
Slušná "turboturistika". Japonští turisté hadr [happy]
Já bych zas chtěl jet 4:45 z Liberce do Wroclawi, taky nic nejede, no tak nebudu obviňovat celý svět ze spiknutí, že mi nechce veřejnou dopravou obsloužit můj marginální požadavek, sednu s partou kámošů do auta a jedu...
Hele, já ze zrušení Excela nejsem nijak nadšený (ono je mi celkem u řiti, jestli jede, santusácké časy mám za sebou), ale touhle argumentací to fakt nezachráníte. Jen bych upozornil na to, že zrušení Excela je prací ČD a MD, to až tu zas bude někdo nasazovat proti krajům a nestátním dopravcům.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2330
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 18:55:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když má někdo na jednodenní výlet a nejede tam RJ, má jet autem. Pozor na tu alergii na žlutou barvu. Hrozí vyrážka i při pohledu na rozkvetlou slunečnici.[happy]
Vždyť vám ty ČD nikdo neruší, na jednodenní výlety se s nimi v pohodě dostanete. Akorát je potřeba si uvědomit, že vlak je hromadná doprava, takže se dostanete jen na takové výlety, na které jezdí hromady lidí. Tatry to tedy asi nejsou, jinak by toho Excela nerušili. Na jiné výlety je auto vhodnější.
Mimochodem, místo Excelsioru bude Bohemia. Tím jet nemůžete? Jako třeba, že do rychlíku s takovým jménem pravověrný Moravan a Slezan zásadně nenastoupí? [happy]
Thalys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 3-2014
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 20:43:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr: 280ce by stačil Sp s přípojem v Hranicích
Práve trať Žilina-Púchov-Horní Lideč, Kúty-Bratislava-Štúrovo a Bratislava-Žilina-Košice sú navrhnuté v pripravovanom stabilnom GVD (platnom od roku 2020) na 2-hod. diaľkovú taktovú dopravu. Čiže s tou 280 to nevidím tak blede. Možno sa časy so severnou vetvou vyrovnajú, ale valašská bude vždy o cca 30 km kratšia a osobne verím tomu, že sa začne aj s modernizáciou trate 280...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9441
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 22:38:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540:
A taky psal a již několikrát, že přestup na IC s globální cenou si můžou strčit někam...
Ale to je (jak jsme už řešili před časem) Váš problém, popř. problém existence těch příplatků na Slovensku, ničeho jiného! Není to podle mě problém českých EC.

banan151:
Rozumný počet u klasicky v okrajový čas bych viděl alespoň těch 100 lidí, spíš víc.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2138
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 23:03:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
S Vaším příspěvkem z 16:44 nezbývá než souhlasit, pěkně shrnuto.

aby ve smlouvě bylo ošetřeno možné navýšení ceny s ohledem nárůsty vstupů
Nejspíš ano. Ale když je dopravců více, je šance, že některý z nich nabídne lepší cenu než ostatní. Ať už opravdu může daný spoj odjet levněji, nebo se chce jen zalíbit objednateli, to je celkem vedlejší. Když tedy připustíme, že jeden noční vlak se prostě zrušit musel, tak mi stále nejde do hlavy, proč ČD navrhly ten, který jediný má smysl pro cestující z ČR. Z hlediska časové polohy i použitelnosti měla samozřejmě skončit Slovakia. Přijde mi, že obecně jsou ČD ve vyjednávání se zahraničními dopravci velmi slabé, viz podstatné omezení slev s ÖBB od loňského prosince, Slovákům podobné slevy zůstaly.

Banan151:
Jsem celkem zvědavý, jak si to naplánuji příště.
Vůbec bych si nedělal starosti. Pokud ČD dodrží tradici, tak ČDnet opět zdraží a už se vám nevyplatí. Proto pojedete prvním ranním spojem, což má být Leo Express, pokud to tady dobře čtu. Předpokládám, že do Bohemie se uprostřed noci cpát chtít nebudete.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2521
Registrován: 6-2008

Odesláno Neděle, 18. května 2014 - 23:26:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:[happy]
Nejsme ve sporu, protože je to problém případného příplatku z mé strany či ho uhradím či ne...
To je fakt, ale týká se paradoxně všech, co by tím vlakem chtěli jet/jezdí/budou jezdit...
Milionář si obrazně řečeno koupí buď vlak celý pro sebe, nebo jím nepojede vůbec...
Ale problém Českých EC(a je opravdu velký) je ten, že jsou opravdu k ničemu kvůli časové poloze...
Aneb 13/teď bude 14 EC do Žiliny a stále 7/teď bude 8 k ničemu od ničeho...
Proto těch lidí ubývá...
Nejde tak ani o ten Excel, zrušil se, ale zároveň nahradil, no ale v čase o ničem a pro nikoho...
Ztratily se přestupní možnosti/ nevím co víc dodat...
Jo vím, bude to dražší, pojede svěsně z Bohumína do Hlavního a pak zase zpět, tak celý rok...
Jako Beskyd 6 dní v týdnu ze sedmi...
Kdo to asi zaplatí ty svěsné km od vlaku Olše a Beskyd po celý rok Bohumín Hlavní Bohumín...???...
Za ty km by byl jeden další beztak vlak navíc...
Ať se namě tam nahoře nezlobí, ale to může rozhodnout jen hlupák, nebo někdo, kdo má jisté teplé místečko a nic neví o dráze a jejich možnostech a má získávání případných cestující u [zadnice]...


Na co nové EC, které ničemu neslouží...???...
To je problém velký a MD ČR a ČD ho nechce vidět, protože jim to tak vyhovuje nevozit lidi...
No a řešení pro všechny tady je a bylo zde probíráno víc krát, však víte...

Vždyť by stačilo nové EC Olše nahradit v čase Excela, jak jsem popisoval již...
Nepřijít o přestupní vazby a možnosti...
Ušetřit svěsné km atd...
Boha jeho...
To stejné Beskyd, alespoň 6 dní v týdnu, kdy nejede z/do Prahy ho posunout...!!!...

Co by se stalo? Že by to v knize pěkně nevypadalo?
Ale bylo by to k něčemu a jezdili by tím kupodivu asi i lidi, že...

TH:[ok]
Proč turboturistika? nechápu. Nám ale nic jiného nezbývá, fakt...
V JŘ se vyznáte, tak vidíte...
Když je nás dvanáct a autem nechceme, protože nám to jezdí a funguje...
Věřím, že Excel neřešíte a že by Jste nám i náhradu přál, protože rozumíte tomu co píšu...
Tak jako já chápu Vaši řeč o tom, že za to můžou ČD a MD ČR, kterému jsou lidi někde...
Protože chtěli li by vozit lidi, nedovolí další vlak bez přípojů v Žilině( nespoléhají doufám na davy do IC za 5 euro, které nestaví(SAMOZŘEJMĚ) jako R často...
To, že se nedá v 4:45 z Liberce někam je mi líto, zvlášť pokud by bylo kam a byl z toho užitek...
Týká se asi i jiných míst či směrů...

Ještě k tomu EC Olše a EC Beskyd:
Z plonkového Beskydu o pár lidech ještě ubyde...
Protože příjezd do Žiliny v 7:38 opravdu může pár lidí oslovit a má alespoň přestupní vazbu na IC, byť s globální cenou, ale ta po nástupu konkurence se může snížit, padnout...???...[vypravci]
R_206
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 633
Registrován: 7-2010
Odesláno Pondělí, 19. května 2014 - 00:01:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka: Ať si zaplatí třeba letadlo, co mě je po tom. Já člověka (resp. jeho cestu), co potřebuje jet do přerova ve 3:00 ráno nehodlám platit z daní.
Proč nezrušlili Slovakii - možná se pletu, ale není tento EN na bedrech ČD, které si ho vyživují?

Ic540: O náhradě Eyela jsem četl. A souhlasím, v létě jsem jel večer ze Žiliny, na hranice dvojkou - bylo plno tak, že jsme stáli (resp. sedli bychom si, ale ne celá parta 4 lidí do jednoho kupé). Z Ostravy jsme v jedničce byli sami s jedním člověkem, dvojka obsazená průměrně 2 na kupé. Zkrátka za Ostravou pětina lidí. Ale to bylo v neděli (na pondělí). Ještě o pár dní později jsem jel v sobotu z Těšína, prošel jsem vlak a moc lidí v něm nebylo, odhadem 0,75 člověka na kupé maximálně. Takže opravdu ne 20 na vagon, Banan151.
V Praze jsme vystupovali taky v celkem skromném počtu.
Pro jistotu, byl to srpen!

Souhlasím s "5€ neni za 8 min, ale za 2 hodiny" a opravdu není příplatek problém čechú, naopak možná slováci schválně IC trasují k jejich IC [happy]
A rychlík jedoucí primárně Praha - Slovensko pojede stále, jen v upraveném čase a nezastaví v Přerově, to je toho [happy] A řekněte mi, kolik ostraváků bude vstávat ve 4, když jedou na SK, kolik z nich jede hned ten den zpět?

A co jet do Tater Šíravou? Určitě tam u vás jezdí noční MHD, popř. dojedete na nádraží autem. Štrba v půl 7, v půl 8 jste vyvezen úzkou až do hor [happy]

K trati 280: ta je stabilní a vlaky EC bych tu rozhodně nerušil.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2522
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 19. května 2014 - 00:23:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R 206:
Rozdíl mezi Šíravou a Excelem, respektive jeho náhradou o které Jste si přečetl je ten, že Šírava je vyloženě noční vlak, ale díky případné náhrady Excela, či i současného Excela jde o ranně večerní okrajový vlak pro nás!!!
A to je rozdíl...
V Karviné se jinak MHD dostanou k Šíravě, z 321 přípoj není z/do Těšína na Šíravu...

ad 280:
Já bych naopak jeden pár přidal o proti dnešnímu stavu. Okrajový ráno ze Žiliny v 5:32 a Prahy v čase Šohaje 17:11

po 320 by stačilo šest párů místo současných sedmi či avizovaných osmi...

Příjezdy do Žiliny:
6:38, 8:38, 12:38, 16:38, 18:38, 20:38
Odjezdy ze Žiliny:
5:22, 7:22, 11:22, 15:22, 19:22, 21:22

Od příštího roku ještě pojedou vrchem z/do Košic dva páry Leo Expres, sice mezi Ostravou a žilinou nestaví. To příjde časem...[crazy]

A k jednomu páru z/do Žiliny přidává Žlutý jedn pár z/do Košic...

[vypravci]
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 8-2012
Odesláno Pondělí, 19. května 2014 - 00:28:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

po 320 by stačilo šest párů místo současných sedmi či avizovaných osmi...
Příjezdy do Žiliny:
6:38, 8:38, 12:38, 16:38, 18:38, 20:38
Odjezdy ze Žiliny:
5:22, 7:22, 11:22, 15:22, 19:22, 21:22


Jasně, ony nemusí jet vlaky dopoledne ani odpoledne, hlavně když pojede ten Egocelsior pro jednodenní horaly... Moc hezké.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2523
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 19. května 2014 - 00:37:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TH:
Ty chybějící nemají v Žilině přípoj a tento počet pro spojení Ostravy Žilina Ostrava plně postačuje, přípoje zajištěny...
Spodem po 280 nic neruším, naopak přidávám doposud chybějící okrajový spoj...
7+6 je pořád třináct a všechny mají přípoj...
Kolego, otevřete si JŘ a podívejte se o čem je řeč, nebo pro Vás je také důležité mít krásný JŘ k ničemu... ???
R_206
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 634
Registrován: 7-2010
Odesláno Pondělí, 19. května 2014 - 00:58:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540: pěkný návrh JŘ. ALE: ze Žiliny 19:22 už se Praha nestíhá, tzn. poslesní, co by jel do Prahy vrchem by byl spoj v 15:22. Stejně tak opačně, první příjezd z Prahy až v 12:38.
To by pražané na výlet do Žiliny také mohli zapomenout [happy]

Nicměně pokud tu jde přípoje na R, nevychází přípojové vazby náhodou na obě strany od lidečských EC?
Thalys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 3-2014
Odesláno Pondělí, 19. května 2014 - 02:05:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R 206: presne tak, vychádzajú.
Pre celý taktový systém severozápadného Slovenska sú podstatné tri stanice, kde sú zabezpečené prestupy z/do smerov Bratislava / Praha / Košice / Zvolen . Je to Žilina, Púchov a Vrútky. V týchto troch staniciach sa každé 2 hodiny dá dostať z každého z týchto smerov na tie ostatné, prestupom v jednej z týchto troch staníc, s časom na prestup do 20 minút. Chýba tam len ten smer ZA-Ostrava, ale to sa predĺžením súčasnách EC/Ex Praha - Ostrava - Žilina žiaľ docieliť nedá...
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2524
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 19. května 2014 - 04:44:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R 206:
Však ať si nedělní Beskyd jede 18:22 když jede do Prahy musíli to tak být...
Zbytek týdne pak 19:22...
Ono by úplně stačilo jen ty okrajové spoje jak ze Žiliny, tak do Žiliny z Ovy. Ostatní ať si jedou třeba přes Zwardoň...
Ale bez okrajových vlaků s přípoji se prostě nikam nedostanete!!!
To je celé, snad to alespoň někdo chápe...[sad]
Zelená
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1217
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 19. května 2014 - 06:25:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nevím, ale inteligence někerých přispěvatelů je skutečně velmi nízká. Přitom nikdy Excesliorem nejeli, ale rozumy budou rozdávat (T.H. apod.). Rozdíl je v tom, že z Liberce do Wroclawi nikdy nic nejelo, tak to lidem nechybí. Ale tam kde bylo osvědčené spojení nejméně 60 let, to je snad něco jiného. Ten Excelsior je skutečně jediným spojením Ostravska se středním a východnám Slovenskem. Beskyd už je příliš pozdě a navíc v Žilině není návaznost.
Ohl - jendodenní výlety nejsou komunistický přežitek. No mne politika nezajímá, ale na výlety jezdím rád, ať si o tom myslí kdo chce co chce. Snad nedopadneme tak, že my obyčejní lidé budeme jen tržní subjekt pro nenažrané politiky všech barev, kteří rudou barvu po roce 1989 vyměnili za jakoukoliv jinou(modrá, zelená, oranžová, hnědá apod.)

v.sp - to máš pravdu, že autem je to levnější - už i při 3 lidech, možná i při dvou. Ale to auto každý nemá, nebo přesněji každý na něj nemá. Kdyby měl každý auto, tak vlaky nemusí jezdit vůbec, Maximálně tak pro důchodce nad 80 let (kterým už orgány zakázaly řídit auto) jeden pár vlaků dopoledne do okresního města k návštěvě lékaře. A pro děti analogicky jeden nebo dva páry školních vlaků. A zbytek může jezdit autama. A kdo ho nemá - ať už na to nemá finanačně nebo třeba ze zdravotnách důvodů nemá řidičák, má prostě smůlu. Ano, je sice hodně lidí, co se bez auta neobejde a vlakem by nejeli ani kdyby bylo na úrovni TGV. Ale je také hodně lidí, co je odkázáno na veřejnou dopravu a také platí řádně daně. Ano, mohoá jet taxíkem, také řešení. Kde na to vzít, to nikoho už nezajímá.
Ono je něco jiného, když se ze 3 jedoucích vlaků po sobě zruší jeden, Tím kvalita spojení neupadne. Ale k Excelsioru žádná náhrada není, kdy už to konečně někteří pochopí. Raději mohli udělat jeden valk ze Šíravy a Slovakie, ty jedou chvíli po sobě. I tak jejich dojezdy do Tater se mi zdají naopak dost brzy a odjezdy naopak zase pozdě. Ale o to nejde, spíše o to, že jedou chvíli po sobě. Jsou dobré pro cestující z východu do Prahy, aůe rozhodně ne pro Ostravsko, kde žije na malém prosotru více než půl miliónů obyvatel. A pro ně zruší už jediný dostupný vlak. Excelsior byl v turistických centrech Slovenska v rozumou dobu - v Popradu 8:30, zpět 19:30. A náhrada už nebude
Přestup na komerční IC? Už i ten další přestup je sám o sobě nepříjemný. A 5 Euro za povinně místenkový vlak je skutečně hodně, každý nemá neomezené příjmy. Vždyť je to skoro 50 procent navíc k ceně jízdenky Ostrava - Poprad. A navíc i ta povinná rezervace. To také není dobré řešení. Bude špatné počasí, tak buď budu moknout nebo mne propadne 5 Eura. U Regiojetu je sice také rezervace povinná, ale při kreditové jízdence se dá ještě 15 min, před odjezdem zrušit bez jakýchkoliv poplatků (jen cena za sms). Nevím jak je to u ČD/ZSSK. Naposledy jsem kupoval místenku v 80. létech na tehdy povinně místenkový Košičan. Stála tehdy 4 Kčs. Ono se to zdá nyní málo, ale vzhledem k tehdejším nízkým cenám železniční dopravy i to byla dost velká položka vzhledem k celkové ceně. Od té doy jsem nikdy žádnou místenku nekupoval, tak situaci vůbec neznám.