K-report
 

Archiv diskuse RegioJet do 10. 01. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 10. 01. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 8-2012
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 17:49:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Když dám peníze studenovi místo dráze a on je použije na nákup benzínu
...tak mi nepřísluší to řešit (připomínám, že mluvím jen o studentovi POTŘEBNÉM podle nějakých kritérií) - pokud se tím autem dopraví do školy, jeho věc. Když se složí tři, čtyři, tak je to i vyjde levněji - dávno tomu, co takhle jezdili spolužáci favoritem z Liberce do Pardubic, protože tři hodiny v "nejlevnějším způsobu dopravy" (R NISA = zelené koženky) byly nad jejich chápání. Narozdíl od vás nevidím železniční dopravu jako apriorní socku, kde se má akceptovat jen koženkový "standard" a všechno nad tím je nežádoucí luxus.
(Ano, pro argumentaci ad absurdum bude jako typický příklad vybrán sociálně potřebný student s Porsche Carrera.)
kdo nám to tady (taky) vykazoval doplatek studentů do základního
Jako první... České dráhy? A za důchodce a děti (vzpomeňte na "evidenční lístek") taky? Proč asi vzniklo obyčejné jízdné v dobách, kdy se o Žlutozlu jen debatovalo v anarchistických kroužcích?
P.S. Dráze se dřív cpaly prachy úplně jinak (krom běžné objednávky, kterou si ovšem Dráha upravovala podle sebe, přes oddlužení, příplatky za tuhou zimu, transfery přes dálkovku do regia...), dnes to ovšem už musí alespoň budit zdání legálnosti.

dávky na bydlení romským rodinám žijícím v lichvářských ubytovnách, kde jim stát dorovná libovolně vysoký nájem
Nevím, proč sem tohle taháte, ale být majitelem ubytovny, tak ani u mě Maoři nedostanou nájem za pár tisíc, protože si musím vytvářet prostředky na to, jak ten barák za pár let zdevastují (v horším případě ho můžu akorát zplanýrovat buldozerem a vysypat chlorovým vápnem).
81-71
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 751
Registrován: 5-2012
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 18:20:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, na tohle se vedou mezi "osvíceními" kolegy autobusáky velmi dlouhé hádky. Nejčastější řešení je: daňová úleva rodičům (co když s nimi nežije?) a omezení jŘ na takovou míru, aby se vozidlo naplnilo. S tím přišel stréc s Hané, že u nich na dědině to nejezdí o víkendu vůbec, tak ať 22 v Praze jede po 2 hodinách, že se naplní. To jsou neřešitelné případy [crazy][crazy][crazy]
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7765
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 18:54:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já pamatuju za totáče studentskej průkaz, na kterej nebyla sleva vnitro ale zahraniční 33%. Což při lístku do Schad Bandau z Prahy vyšlo asi o 3 Ksč levnějc než plnej krychlík Praha - Děčín a ještě na to šlo libovolně přerušovat[proud]
Glory
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1312
Registrován: 8-2012

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 19:35:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Označení ampz přeci nic neznamená. Na vagoně je 2 tak je to 2. Leoš má taky jednu jednotku-jedno označení a v ní rovnou tři třídy. A tam kde je 2 je prostě 2 i když o metr dál už je 1 tak jak je označeno. A mimo to, jak to spravedlivě uděláte u Leoše s jeho tarifem :-) RJ by pak taky mohl zavést slevu pro studenty jen do business třídy a to ostatní mít jen jako akční podobné ČD, u kterých je z akčních jen INsleva

(Příspěvek byl editován uživatelem Glory.)
označení
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.174.62.218
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 19:52:49    Odkaz na tento příspěvek  

Takže stačí na Falls nalepit dvojku a hurá vozit kaštany? Ne, protě žák. jízdné se proplácí jen ve dvojce, tak by nemělo záležet na libovůli dopravce, jak si vůz registrovaný jako první třída označí. Hloupé ČD měnili imatrikulaci na Ampz na 680 Bmpz. Ale soukromník přece jen nalepí dvojku a státe plať. Proč bych měl jako daňový poplatník dotovat nějakému študákovi cokoliv nad rámec základního tarifu (třídy) daného dopravce? Jestli si chce vézt prdel v něčem lepším než v základní třídě, tak prosím, ale ať mu stát doplatí max stejnou (absolutní) částku jako v nejnižší tarifní třídě. Zbytek ať si zaplatí sám. O nic víc tu nejde. To by tu bylo křiku, kdyby ČD nalepily na dvojku i na tu současnou jedničku, nabízely tam žák. slevy a státu by účtovaly slevu z těch 8 stovek... LEO dtto...
----------------------
pozn. pod čarou - byl bych rád kdyby se to tu nezvrhlo v tradiiční flame ČD vs. RJ. vs LE, ale v normální diskuzi, do jaké míry (a jak) študákům dotovat jízdné za vzděláním.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 519
Registrován: 8-2012
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 19:59:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

označení: byl bych rád kdyby se to tu nezvrhlo v tradiiční flame ČD vs. RJ. vs LE
Tak proč se o to tak zuřivě snažíte?
v normální diskuzi, do jaké míry (a jak) študákům dotovat jízdné za vzděláním
Nějaké návrhy a normální diskuze tu běžely, než jste se sem naboural s pokusem vyvolat flame o "hloupých" ČD a "vychcaném" soukromníkovi.
81-71
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 759
Registrován: 5-2012
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 20:01:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je přece jedno, jestli vůz je původně ale i výbavou 1.,2. nebo 5. třída, ne? Jestliže dopravce nasadí jako dvojku léhátko se zlatými klikami, striptýzem a 10 duchnama na postel, nebo jestli jsou tam dřevěné lavice, tak je to pouze jeho věc! Pokud není ve vlaku 2. třída s koženkou a "2." třída s křesly z Orientu a neplatí se za jednu 100 a za druhou 1000 korun, tak je to jen a jen na provozovateli, co nasadí. Když chce I. třídu, ať si jí zaplatí, protože proč? Protože na luxus musím mít,abych si jej koupil. Ale řešit jestli mají ČD koženku a LEO houpačky a oba to mají označení 2. třídy...

(Příspěvek byl editován uživatelem 81-71.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10149
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 20:12:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, protě žák. jízdné se proplácí jen ve dvojce, tak by nemělo záležet na libovůli dopravce, jak si vůz registrovaný jako první třída označí.

Podle tohoto uvažování by nesměly být studentské slevy uznávány ani u dopravce ČD, a. s. ve vozech/oddílech 1. třídy přeznačených "lístečkem s číslem '2.'" na vozy 2. třídy (např. u ex řady 954.2; "dočasně" u některých RegioSharků/RegioPanterů; v případě Os vlaků vedených rychlíkovou soupravou apod.).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7766
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 20:24:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jen vůl by si kupoval lístek do jedničky do vlaku kde jednička v JŘ není, byť tam může jednička jako dvojka být.
Bobmaster
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.234.178
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 20:42:46    Odkaz na tento příspěvek  

Tady jde spíš o to, že RJ a LEO poskytují žákovskou slevu i v jiných levelech, než ČD (rozuměj ve vyšších třídách). Takže zatímco ČD ji nabízejí pouze ve druhé třídě, RJ a LEO i ve všech ostatních, což znamená že čím víc si student zaplatí, tím víc na něj doplatí stát (tj. my plátci daní). Celkem zajímavý způsob jak si přivydělat, v různých bulvárech nabízejí peníze za tip na reportáž, jdu to zkusit[lol]

Kdyby RJ a LEO nabízeli studentskou jenom v tom svém ECONOMY (nebo jak se to jmenuje), nemůže nikdo ani pípnout. Ale když jim projde třeba Ford Transit v kolejišti nebo překračování rychlosti, proč by nemohlo fungovat i tohle ?
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 20:49:32    Odkaz na tento příspěvek  

Glory : nulový rozdíl z hlediska komfortu mezi jedničkou a dvojkou existuje dokonce i ve Švýcarech. U troj pater s hnacím vozidlem 450 jsou v jedničce i dvojce sedačky 2+2 ... takových souprav je hafo.
Slovinské Pendolino taky nemá označenu vozovou třídu, podstatné je to co je v kursbuchu. Dánská IC3 má v jednom čelním voze jednu část označenou jako jednička, druhou má označenu jako dvojku, ale jel jsem vlakem, kde z důvodu vymístenkování jedničky za jedničku osnačili i dvojkový oddíl, který vymístenkován nebyl.
Rakouský Transalpin (4010) měl jedničku i dvojku stejnou, původně byl Transalpin celý jedničkový.

Petr_vlček : to se týkalo i jízdenky za plnou cenu, jen bylo třeba mít k nákupu jízdenky cestovní pas.
Třebaže nikde nebyl stanoven limit prodaných jízdenek na jeden cestovní pas, vyžadovala jistá pokladní k nákupu dvou jízdenek dva pasy ... Posléze dost obtížně chápala, že když mi nedá na jeden pas dvě jízdenky, tak mi bude muset na jeden pas prodat postupně dvě jízdenky v rámci uzavření dvou samostatných přepravních smluv ...
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2129
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 21:01:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže zatímco ČD ji nabízejí pouze ve druhé třídě, RJ a LEO i ve všech ostatních
Nesmysl. LEO ji nabízí pouze ve dvojce a RJ žádnou jinou než druhou nemá.

čím víc si student zaplatí, tím víc na něj doplatí stát
Takže např. zakážeme studentům jezdit vlakem tam, kde je levnější autobus?
Honzalb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 541
Registrován: 11-2010
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 21:12:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jen pro info ke studentským slevám dotaz ohledně kompenzace v třídách RJ je položen už asi tři dny na Ministerstvu dopravy a rád zde odpověď pak zveřejním[happy]do té doby nepřestanu být fascinován, kolik lidí tu ztrácí čas plkáním, ačkoliv nevědí, jaká je skutečnost.
označení
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.174.62.218
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 21:51:07    Odkaz na tento příspěvek  

Tak proč se o to tak zuřivě snažíte?

Ve tvé choré mysli, trpící ČD stihomamem zcela určitě ano...

Pokud není ve vlaku 2. třída s koženkou a "2." třída s křesly z Orientu a neplatí se za jednu 100 a za druhou 1000 korun, tak je to jen a jen na provozovateli, co nasadí.

Ale Plho, vždyť o tom už tady nějakou dobu hovoříme! Víc tarifů, v různých vozech, ale všechny alibisticky pojmenovány jako 2. třída, aby MD sypalo.

Podle tohoto uvažování by nesměly být studentské slevy uznávány ani u dopravce ČD, a. s. ve vozech/oddílech 1. třídy přeznačených "lístečkem s číslem '2.'" na vozy 2. třídy

Pokud by do takto přeznačené jedničky na dvojku platil jiný tarif než do běžné dvojky, tak to bezpochyby ano. U ČD ale platí jak do vozů 2. třídy, tak do vozů 1. třídy přeznačených na dvojku pořád jeden a ten samý tarif.

Tady jde spíš o to, že RJ a LEO poskytují žákovskou slevu i v jiných levelech, než ČD (rozuměj ve vyšších třídách).

Leo nenabízí.

Celkem zajímavý způsob jak si přivydělat

Konečně někdo, kdo pochopil o co tady jde. Spasitelé státních rozpočtů, co přišli státu ušetřit se přece takto nechovají. [wink]

Nesmysl. LEO ji nabízí pouze ve dvojce a RJ žádnou jinou než druhou nemá.

Ten LEO je ale hloupý co? Mohl Economy, Business i Premium přeznačit na "2" a měl by jako RJ jen druhou třídu...byť s třemi tarify, kdy na konkrétní místo lze použít jen jeden konkrétní tarif, který nikdy ve stejný okamžik není shodný s tarifem do jiné "dvojky". Velký to rozdíl... a stát by platil... ano, RJ má jen "dvojku." [proud]

Takže např. zakážeme studentům jezdit vlakem tam, kde je levnější autobus?

Stačí proplácet slevu jen z nejzákladnějšího tarifu. Ve vašem případě by totiž studenti mohli jezdit se slevou jen u ČD, protože ty přece podrazily tarif o 30 % pod RJ. [proud]

rád zde odpověď pak zveřejním

Konečně slovo do pranice a velké díky! Konečně někdo, kdo umí jednat věcně. Sám jsem zvědav, jestli ta sleva je opravdu sociální pomoc, nebo rozhazování MD a dojná kráva pro některé dopravce. Podle mě by měla platit klidně na všechny třídy, ale sleva (a doplatek) by se měla počítat jen z nejlevnějšího tarifu daného dopravce.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 522
Registrován: 8-2012
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 23:13:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RJ má jen "dvojku."
Takže u ultras v tuto chvíli převažuje schizofrenní postoj, že Jančura šest tříd nemá, tudíž lže, nad pozicí, že šest tříd má a tudíž "okrádá" stát? Nebo se to snad už podařilo dialekticky spojit do jednoho celku? [happy]
A teď si představte, že v letadle můžete do jedné vozové třídy ("economy") dostat letenku v několika knihovacích třídách (W, S, Y, B, Q, H, T, K, V, L, M). Přitom cenový rozdíl mezi Y a L může být klidně trojnásobek. Tak, a můžete při odhalování Jančurových zločinů spekulovat, která třída je ta správná třída a jaká třída není ta správná třída...
označení
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.174.62.218
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 23:18:51    Odkaz na tento příspěvek  

Tomáši, můžeš citovat konkrétně mě, kde já jsem tvrdil, že RJ má šest tříd? Nebo jen v rámci zatemnění mozku kombinuješ příspěvky více lidí dle toho, jak se ti to v rámci tvého "doblethinku" hodí? [proud]
označení
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.174.62.218
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 23:20:09    Odkaz na tento příspěvek  

P.S. stát někde doplácí studentské letenky do knihovacích tříd (W, S, Y, B, Q, H, T, K, V, L, M)? Prosím o příklad. [proud]
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4759
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 23:43:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.:
připomínám, že mluvím jen o studentovi POTŘEBNÉM podle nějakých kritérií
Sorry, lžete. Nemluvil jste o žádných kritériích potřebnosti, mluvil jste pouze a jen o studentech jako takových, kteří by mělo dostat prachy, aby je nedostaly ČD. Jinak musím souhlasit, že zatímco tady běží víceméně smysluplná diskuze o studentských slevách, Vy diskutujete tradičně o tom, že ČD okrádají stát a mělo by se jim v tom zabránit.
Váš příspěvek 522 je asi adept na mimoně týdne...minimálně.

Minibox-reg: ono s tím proplácením nejlevnějšího způsobu dopravy bych byl opatrný. Mně se docela běžně stáva...
Sice souhlas, ale pokud to budeme hodnotit podle jiných kritérií než jen ceny, dostaneme se na nekonečný počet možností, proč tohle ne a pro koho tohle není optimální řešení. Pokud má být dotace studentovi na dopravu víceméně sociální dávkou, pak ostatní kritéria včetně pohodlí, časových poloh a zvoleného prostředku nutně ostrouhají. Pro srovnání - když bere sociálně potřebný dávky na potraviny, nebude nikdo řešit jeho požadavek na podíl masa v buřtech, prostě musí být rád, že mu dá někdo nažrat. V takové situace má skutečně smysl zvažovat i variantu bus/vlak dle ceny, i když v praxi je to nereálné. Čili v extrému - pokud Vám už nic nejede a musíte použít auto, buď si ho zaplaťte v plný palbě nebo holt počkejte, až Vám to pojede, třebas ráno. Protože jinak bychom se mohli dostat i k proplácení studentských taxíků....
Glory
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1313
Registrován: 8-2012

Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 00:55:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ČD se doplácí všude jen na základě vyúčtování? Protože jak zahrnutí slev do dotací, tak proplácení na dotovaných tratích je špatně a je to okrádání. Takže mimo Ostravy se okrádá všude.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 524
Registrován: 8-2012
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 06:46:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slimta: Nemluvil jste o žádných kritériích potřebnosti, mluvil jste pouze a jen o studentech jako takových
Lžete. Od začátku mluvím o tom, že dávku má dostat ten, kdo je sociální případ, píšu "dejte dávku podle nějakého klíče přímo studentům". Nemůžu za to, že máte problém s funkční gramotností a nechápete smysl napsaného textu.
Pro srovnání - když bere sociálně potřebný dávky na potraviny, nebude nikdo řešit kolik si koupil brambor a kolik kaviáru, prostě dostane dávku a musí si s ní vystačit, aby neumřel hlady. Student by si musel vystačit s penězi, aby se dostal do a ze školy - nemůžeme přece mít na ministerstvu asociálních věcí ještě odbor zkoumající přiměřenost cen buřtů... Chápu, že je to pro někoho nepřijatelné, jít s kůží do soutěže s konkurencí a dokonce substitučními druhy dopravy, když by mohl mít záruku jistého příjmu, ale kvůli tomu se ještě nemusíme tvářit, že je to dneska správně a "argumentovat" studentem s Porsche Carrera.
"označení": Za prvé si netykáme, za druhé srábky s krátkodobými anonymními nicky necituju nikdy a ani nepátrám po tom, jak si říkali ještě před pár dny, za třetí se doublethink píše s U (je to angličtina). Letenky dotují státy třeba ve Švédsku, Norsku nebo Španělsku (na Baleáry), ale to jste bohužel jen nepochopil podstatu příspěvku o tom, jak v jedné "třídě" můžete mít několik cenově výrazně odlišných "produktů", aniž by to někomu přišlo divné.
No prostě systémoví jančurobijci se akorát chytají dalšího tenoučkého stébélka k potření svého třídního nepřítele...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4760
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 08:07:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H. Dovolím si parafrázovat No prostě systémoví modrobijci se akorát chytají dalšího tenoučkého stébélka k potření svého třídního nepřítele...
Sorry, ale jak už tady padlo, Vy fakt reagujete na výroky, které jste si vytvořil a vkládáte je někomu do hub.
Pod výrokem "podle nějakého klíče" si lze opravdu představit cokoliv a o kritériu potřebnosti neříká naprosto nic, už vzhledem k tomu, že téma Vašich předchozích příspěvků bylo dát peníze studentům namísto dopravci, čili o zmněně kritérií pro přiznání této dotace pro studenta ani slovo.

kolik si koupil brambor a kolik kaviáru zde sice rozporujete můj výrok ale zároveň ho potvrzujete - psal jsem Miniboxovi, že nikdo nemůže zohledňovat, že se dostane domů autem, protože mu nejede vlak nebo bus, neboli nikdo mu nebude připlácet za to, že chce žrát kaviár a vypočtou mu dávku na chleba a buřta. Ale hlavně že máte proti čemu argumentovat, že? Řečeno s Járou Cimrmanem, vyslovujte výrok, který sám popíráte. Míval jtse lepší časy. nějak nám budulínkovatíte, abych se vymezil ad personam...

Chápu, že je to pro někoho nepřijatelné, jít s kůží do soutěže s konkurencí a dokonce substitučními druhy dopravy, když by mohl mít záruku jistého příjmu
Tradiční kopanec do ČD v debatě, která je aktuálně o něčem úplně jiném, asi byste měl jinak mrzutý den...
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 479
Registrován: 8-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 08:29:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sice souhlas, ale pokud to budeme hodnotit podle jiných kritérií než jen ceny...
A) Takže například při cestě z Prahy do Rokycan budete počítat cenu 100,- Kč (cena jízdenky Praha - Plzeň), cenu 128,- Kč (cena jízdenky Praha - Rokycany), cenu 95,- Kč (cena za včasnou jízdenku Praha - Rokycany) nebo 90,- Kč (cena za včasnou jízdenku Praha - Rokycany koupenou dříve)? Drážní logika: kratší cesta – dražší jízdenka
B) který orgán či úřad bude posuzovat, která cena je zrovna v době poskytnutí slevy nejnižší?

(Příspěvek byl editován uživatelem bkv.)
bartik09
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.107.71
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 08:37:36    Odkaz na tento příspěvek  

Glory: A ČD se doplácí všude jen na základě vyúčtování? Protože jak zahrnutí slev do dotací, tak proplácení na dotovaných tratích je špatně a je to okrádání.
At mate pravdu nebo ne, tak to nijak nesouvisi s poctem trid u RJ a patri to spis do diskuse CD. Nicmene obecne povazuji soucasny system za spatny, protoze dopravce nic nenuti kontrolovat narok na studentskou slevu peclive (protoze je mu fuk jestli dostane zaplaceno od cestujiciho, nebo ze statni kasy), respektive je pro nej diky vsemoznym klickam vyhodnejsi cestujicimu tu studentskou slevu poskytnout a po nicem moc nepatrat...

Souhlasim s tim, ze by bylo rozumnejsi, kdyby studenti dostavali penize primo, at se mohou sami rozhodnou, jestli za ne pojedou nejakou zakladni nebo lepsi tridou, jestli nebudou dojizdet vubec a poridi si radeji podnajem, pripadne si pro dojizdeni poridi jizdni kolo (nebo treba vzducholod).
Presne jak pise TH s tim ubytovacim stipendiem. Prespolni student dostane prispevek na ubytovani a je na nem jake ubytovani si zaplati a jestli vubec.

Honzalb: Diskutujeme nad tim, jestli kdyz dopravce prohlasi o hovne, ze je to ruze, tak bude skutecne ruzi, nebo i nadale zustane hovnem... A jestli to chapu spravne, tak o tom ten dotaz na ministerstu neni.

David: Podle tohoto uvažování by nesměly být studentské slevy uznávány ani u dopravce ČD, a. s. ve vozech/oddílech 1. třídy přeznačených "lístečkem s číslem '2.'" na vozy 2. třídy...
Ano, ale vytratila se vam tam ta promenna s rozdilem v jizdnem. Pokud CD budou do takto preznaceneho vozu prodavat jizdenky 1. tridy a budou na ne chtit studentske dotace, tak je to samozrejme spatne.
Označení
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.174.62.218
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 10:04:43    Odkaz na tento příspěvek  

za druhé srábky s krátkodobými anonymními nicky necituju

Ne, jen cituješ výroky, které dotyční nikdy neřekli, aby jim vyvrátil argumenty, které nikdy nepoužili a mohl ses cítit jako vítěz. [proud]

se doublethink píše s U (je to angličtina)

Děkuji, že někdo chápe význam těch uvozovek, ve kterých to bylo schválně napsáno. Ale jo, nějaká výtka se musí najít za každou cenu. [proud]

Letenky dotují státy třeba ve Švédsku, Norsku nebo Španělsku (na Baleáry)

A to nás v případě dotování jízdenek v CZ z CZ daní strááášně zajímá a je to strááášně směrodatné. CZ taky musí dotovat letenky studentům na své ostrovy. [proud]

jak v jedné "třídě" můžete mít několik cenově výrazně odlišných "produktů

Což nic nemění nic na doplácení jen do té nejnižší základní ceny. Pojišťovna taky doplácí cenu brýlí do ceny jejich nejzákladnější verze a ne do libovolné ceny, podle toho jaké si vyberu. Zkus se nad tím zamyslet, proč zde to funguje a optiky se to nesnaží (a ani neumí) obchcat. (žlutá barva moči je v tomto případě jen čistě náhodná, ale třeba někdo chčije modře - to jen aby tu zas mohl být argument o žlutobijectví.) [proud]

No prostě systémoví jančurobijci

Ufff, už jsem měl strach, že někdo, kdo nevelebí Boha nebude takto označen i když se tu píše jen v obecné rovině, ale potrefená husa se vždy ozve...
Označení
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.174.62.218
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 10:06:10    Odkaz na tento příspěvek  

Nicmene obecne povazuji soucasny system za spatny

To já taky, ale to nic nebrání tomu, abychom byli označení za Jančurobijce. [proud]
Označení
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.174.62.218
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 10:15:34    Odkaz na tento příspěvek  

Drážní logika: kratší cesta – dražší jízdenka

To bude určitě kolejema. Jízdenka ve stejném spoji a stejné třídě na nejbližší spoj dopravce první volby:

Praha - Svinov = 239 Kč
Praha - Hranice = 240 Kč

Jak jinak než kolejema si to vysvětlit? [proud]
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2130
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 10:27:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo

Praha-Ostrava = 190
Ostrava-Havířov = 27
Praha-Havířov = 276

Asi opisují od ČD. [wink]
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 8-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 12:30:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Což nic nemění nic na doplácení jen do té nejnižší základní ceny.
Jak se u jednotlivých dopravců rozliší základní cena od ceny akční nabídky?
Označení
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.174.62.218
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 13:51:21    Odkaz na tento příspěvek  

Třeba úplně stejnou metodikou, jakou začalo MD vypočítávat doplatky z "promo jízdenek" namísto plného jízdného. A aby nedošlo k mýlce - byla myšlena nejnižší dostupná cena v okamžik nákupu na daný spoj - jedno jak se to bude jmenovat, jestli "základní" nebo "akční" či jinak.
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 481
Registrován: 8-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 14:27:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nejnižší dostupná cena v okamžik nákupu na daný spoj - jedno jak se to bude jmenovat, jestli "základní" nebo "akční" či jinak
A zřídíme nový úřad jehož náplní bude sledovat veškeré nabídky všech železničních a autobusových dopravců, aby zjistil nejnižší dostupnou cenu v daném okamžiku za dopravu z bodu X do bodu Y. Takže, pokud vezmu příklad v bodě A) mého předchozího příspěvku, jde o cenu 90,- Kč.
Označení
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.174.62.218
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 14:38:24    Odkaz na tento příspěvek  

A jaký úřad to tedy dělá nyní, když MD to už nepočítá ze základního jízdného? A jak se třeba nyní zjistí u ČD, které provozují nepovinně místenkové vlaky, že ten studentský lístek nebyl použit v nějakém úseku v dotovaném R, ale nedotovaném EC? Někteří tady chtěli, aby to ČD přesně vykazovaly - taky zřídíme na to úřad? A jak to budeme zjišťovat, až budou výběrka vyhrávat i jiní dopravci než ČD?
Označení
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.174.62.218
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 14:40:19    Odkaz na tento příspěvek  

jehož náplní bude sledovat veškeré nabídky všech železničních a autobusových dopravců, aby zjistil nejnižší dostupnou cenu v daném okamžiku za dopravu z bodu X do bodu Y

Evidentně jsi nepochopil, že nejde o porovnávání cenových nabídek mezi dopravci, ale v rámci tarifů jednoho dopravce. Pomaleji číst, více myslet! [wink]
81-71
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 763
Registrován: 5-2012
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 14:45:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souhlasim s tim, ze by bylo rozumnejsi, kdyby studenti dostavali penize primo,

Pokud tuto obsáhlou debatu chápu dobře, tak někomu jde o zbytečné proplácení peněz. Ostatně o co jiného taky, když to jde z našeho. Ale proč platit přímo? Vždyť by to stálo víc než tohle. Nebo envím,jak jsi to představujete. Každému studentovi dáte 500, 1000 nebo 3000 měsíčně na ruku? Není výhodnější platit tento systém? Takže když to budu brát podle místa,kde jsem studoval, tak 30% lidí bydlelo do 3 min od školy a někdo dojížděl do Prahy až od Olomouce. Všech těch 20 lidí ve třídě by dostalo 1000 na ruku?
Označení
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.174.62.218
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 15:14:01    Odkaz na tento příspěvek  

81-71 a co třeba nějak takto (neříkám, že to je ten nej způsob a určitě tu někdo navrhne lepší, ale jen pro představu):

Vzdálenost školy od bydliště (je mi jasné, že by se našlo nějaké %, co by si účelově to bydliště papírově změnilo, podobně jako tomu bylo u přidělování kolejí apod.*) vynásobená počtem dojíždění. Stát potom vyhláškou reguluje maximální možné jízdné, z kterého by se vyplatila určitá poměrná část. Takže pro příklad:

Vzdálenost školy 15 km, tedy denně 15+15=30 km
Škola je denní, tedy vynásobit počtem pracovních dní (30 km x 20 dní = 600 km). Státem stanovené maximum je třeba 2 Kč/km a přispívalo by se jednou třetinou. Tedy příspěvek by byl 600*2*1/3=400 Kč příspěvek. Čísla jsou samozřejmě ilustrativní, aby se toho zas nějaký nýmand nechytal. No a za tyto peníze ať dotyčný jede busem, vlakem, letadlem nebo si klidně za to koupil benzin do auta.

*To by mohlo být například částečně řešeno max vzdáleností, na kterou by se příspěvek vyplácel. Např pro denní dojíždění by to bylo max 100 km v jednom směru, aby si někdo z Aše nenapsal trvalé bydliště k babičce do Jablunkova.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 525
Registrován: 8-2012
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 15:40:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: sice rozporujete můj výrok ale zároveň ho potvrzujete - psal jsem Miniboxovi, že nikdo nemůže zohledňovat, že se dostane domů autem, protože mu nejede vlak nebo bus, neboli nikdo mu nebude připlácet za to, že chce žrát kaviár a vypočtou mu dávku na chleba a buřta
Já už fakt netuším, kde to má hlavu a patu, nějak se vám to při tom kroucení zamotalo. Takže popíšu jednoduše po svém můj návrh a vy už se u toho vztekejte jak chcete:
"Dávku" by neměl dostat dopravce, ale podle nějakého klíče (fakt nemůžu za to, že v tom vidíte en-bloc rozdávání všem) student. Bude to sice dávka na buřta, ale nikdo nebude a) zkoumat, jestli a b) zakazovat, kdyby si k tomu něco nenašetřil a koupil si kaviár (koupil si dražší jízdenku nebo jel do školy autem, což ho s třemi dalšími spolužáky vyjde možná i levněji - v dementním systému "dotujeme jenom nejlevnější piliňáčky z Agrofertu" by to znamenalo všem platit auto děleno čtyřmi [happy] ).
P.S. Chápu, v čem takový návrh zrovna VÁM nevoní, nemusíte to psát znovu, pochopil jsem to hned napoprvé.
označení: byla myšlena nejnižší dostupná cena v okamžik nákupu na daný spoj
A to tam bude nějaký úředník na ministerstvu sedět a dělat Ctrl-R a zapisovat si každých pět minut "nejnižší dostupnou cenu v okamžik nákupu" do nějakých smolných knih? A student bude ty jízdenky lepit na A4 a posílat jinému úředníku k porovnání, že nakoupil opravdu nejníže? Co ještě vymyslíte?
81-71
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 764
Registrován: 5-2012
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 15:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Označení: Ta to potom jo, protože já Praha - Mělník měl denně úlevu 9,5 Kčx2, takže 19 Kč denně. Krát 20 je 380 korun. Sám jsem zaplatil tedy 20x28, to je 560 korun. Za jízdy hnusnou Karosou hnusným zkostnatělým ČSAD...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4761
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 15:45:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Označení: Vidím v tom jedno plus a jedno minus.

Plus - necpaly by se peníze přímo dráze do huby, což byl doteď účel, nicht wahr?

Minus - necpaly by se prachy přímo do huby ani Jančurovi, což je koneckonců důvod, pro který se tato debata (nejen na K-repu) vede...

Jinak je to naprosto logické...

T.H:
Bude to sice dávka na buřta, ale nikdo nebude a) zkoumat, jestli a b) zakazovat, kdyby si k tomu něco nenašetřil a koupil si kaviár
Já už taky nevím, co s Vámi. Já jsem reagoval na to, že tuším Minibox použil argument, že se mu můžeš časově nehodit to nejlevnější spojení a co jako dotace s tím udělá. Chtěl jsem mu tím říct, že nic. On to evidentně pochopil, Vy jste si z toho naohýbal další hezké kladívko na neexistující problém, který jste tímto vyrobil a vložil mi do huby.

byla myšlena nejnižší dostupná cena v okamžik nákupu na daný spoj
zde brečíte na blbým hrobě, aspoň vkládejte do správných hub...

Chápu, v čem takový návrh zrovna VÁM nevoní,
To pro změnu nechápu já. Vlakem nejezdím, studentským letům jsem odrostl před třiceti lety, na dosypu dráze nejsem závislý v žádném ohledu. Klidně můžete tuto štěpnou tezi dál rozvést. (mimochodem - není to zase výpad ad personam, které tak rád kritizujete u druhých, jiných argumentů občas nemaje?)

(Příspěvek byl editován uživatelem Slim.)
Označení
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.174.62.218
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 15:46:18    Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Jsem rád že pokračuješ v podsouvání argumentů, které jsem nikde nenapsal. Nebo umíš mě někde ocitovat, kde jsem psal něco o lepení jízdenek, nebo sis to zase vymyslel ty, abys na to mohl jako reagovat? [proud]

"Dávku" by neměl dostat dopravce, ale podle nějakého klíče (fakt nemůžu za to, že v tom vidíte en-bloc rozdávání všem) student.

Zajímavé, že když jsem to tady tvrdil já nebo někdo jiný, tak ty tys hned všem podsouval, že se snaží udržet peníze pro ČD. Když to napíšeš ty, tak jsou všichni volové. Zkus si přečíst co jsem napsal příspěvek nad tvým. Ale vlastně ty nečteš, ty si prostě vymyslíš co ten druhý měl údajně napsat a na to reaguješ. [proud]
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4762
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 15:51:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Jednou jste tady navrhoval, aby se zřídilo pro frustráty vlákno "T.H." Při Vašem aktuálním stylu prefabrikace výroků ostatních mi připadá, že je čas se k tomu vrátit - Vy byste si v tom vlákně stačil už sám. Vy fakt nereagujete na to, co tady padá ale na to, co si přejete, aby padlo, aby se to dalo hezky rozkopat.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 527
Registrován: 8-2012
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 15:54:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

označení: umíš mě někde ocitovat, kde jsem psal něco o lepení jízdenek
A jak by teda vypadala praktická realizace toho "zjišťování nejnižší ceny v okamžiku nákupu" a "doplácení jen do té nejnižší základní ceny"?
tak ty tys hned všem podsouval, že se snaží udržet peníze pro ČD
Fakt, jo? Kde konkrétně jsem to podsouval třeba tobě? A odkdy si vlastně tykáme? Nějak si tě nevybavuju.
Označení
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.174.62.218
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 16:07:47    Odkaz na tento příspěvek  

A jak by teda vypadala praktická realizace toho "zjišťování nejnižší ceny v okamžiku nákupu" a "doplácení jen do té nejnižší základní ceny"?

Jak jsem spal - úplně podobným způsobem, jak to od loňska MD dělá, když změnilo metodiku výpočtu. Akorát je třeba ji upravit na rozlišování více tříd, které jsou "náhodou" pojmenovány jako "dvojka."

Fakt, jo? Kde konkrétně jsem to podsouval třeba tobě?

všem podsouval,

Jo, jo, nemáme protiargument, tak to překroutíme. Co ještě jsem nenapsal a ty my to budeš vyvracet? [proud]
Označení
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.174.62.218
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 16:10:12    Odkaz na tento příspěvek  

A odkdy si vlastně tykáme?

Duševnímu prosťáčkovi, který místo věcné diskuze umí ostatní jen urážet já opravdu nikdy vykat nebudu. I když by si to dotyčný a jeho ego přálo, aby měl v životě konečně zadostiučinění, že je konečně někdo. [wink]
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 528
Registrován: 8-2012
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 16:23:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak jsem spal
To mi je úplně jedno, jak jsi spal. Asi blbě, žlutá hrůza tě honila celou noc a chtěla ti násilím nalít do krku kafe...
podobným způsobem, jak to od loňska MD dělá
No a jak to MD dělá? (Věří výkazům od Dráhy, řekl bych.)
nemáme protiargument, tak to překroutíme
No když jsem to podsouval všem, tak jsem to podsouval i tobě, ne? Ovšem ty asi budeš ještě větší retard, než to původně vypadalo...
nenidulezite
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.9.198.218
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 16:29:46    Odkaz na tento příspěvek  

Tahle debata o doplatcich a davka je o nicem, zavolejte budulinka, at je aspon nejaka srnada.
Označení
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.174.62.218
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 16:37:39    Odkaz na tento příspěvek  

To mi je úplně jedno, jak jsi spal

Jo, jo, nejsou argumenty, tak se chytáme překlepů. Ještě že T.H. je dokonalý. [proud]

Ovšem ty asi budeš ještě větší retard, než to původně vypadalo

To je hrozné, jak ti ti retardi odmítají vykat. Proč asi? Ale víš co říkala maminka malému Forrestovi Gumpovi... Pro hlupáka každej hloupej - jóó, máš to vživotě těžké. [proud]

No a jak to MD dělá?

No študáci určitě lepí lístky a posílají na MD, když MD dokázalo od loňska počítat dotace na slevy místo z obyč jízdného z jízdenek, za které se doopravdy jezdí. [proud] Dokáže to u ČD v 2. třídě, dokáže to u LE v 2. třídě a byl by velký problém to u RJ počítat jen z té třídy "standard" místo všech 3 tarifů, které si bojovník za menší státní výdaje pro jistotu pojmenoval také jako 2.třídu. Ale máš to s tím tvým doublethinkem fakt těžké. Na jednu stranu Jančuru do roztrhání obhajovat, jakožto spasitele co šetří státní výdaje a pak ideologicky všem vysvětlovat, že počítat dotace jen ze základní třídy vlastně nejde, jen aby náš spasitel nepřišel o možnost co nejvíc podojit stát. [proud]

nenidulezite: Naše výstavka duševně vyšinutých individuí je široká, vybere si jistě každý. [proud]
1martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 473
Registrován: 12-2008

Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 16:52:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to mě hodně pobavilo ... [lol] cílová stanice vlaku InterCity: Ostrava uhelné nádraží [lol]
nenidulezite
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.9.198.218
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 17:16:48    Odkaz na tento příspěvek  

nenidulezite: Naše výstavka duševně vyšinutých individuí je široká, vybere si jistě každý.
Zatim je tu jenom jeden a ten akorat plive na drahu. To Budulinek sice taky, ale ten to ma poradne riznute nekritickym obdivem k jancurovi.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2916
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 18:21:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1martin: Čo je na tom smiešne? To je normálne, značí sa tak tá časť Ostravského hlavního nádraží, odkiaľ sa odchádza smer Stodolní a Vítkovice. Majú to za konečnú o.i. všetky vlaky z Frenštátu a pod. On je to možno skôr problém SŽDC, že to neoznačí troška zrozumiteľnejšie.
Tomes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 18:35:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1martin : Co je na tom směšného, fakt nechápu, končí tu i Pendolina
Bemic
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.217.97.97
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 20:22:44    Odkaz na tento příspěvek  

Trochu off-topic, ale pobavilo me to: Student-Agency provozuje take bus linku Kromeriz-Olomouc. Minuly rok, se dal koupit listek za 45,-, ale v soucastnosti je za 190,-. Napsal jsem do SA, ze maji chybu v systemu a pani mi odpovedela, ze NIKOLIV, ze cena Kromeriz Olomouc za 190,- je spravne, protoze ta linka jede pres Brno. Odepsal jsem ji, ze dekuji a ze s nimi pres Brno nepojedu a doufam, ze nebudou pristi rok jezdit pres Prahu....Takze jsem usoudil, ze panu Jancurovi se ta linka nevyplati, proto dal takove ceny, ale nechapu pro koho pak firma pana Jancury tu osobni dopravu provozuje a dostava na ni dotace ? Pro obyvatele nebo pro svoji kapsu ? Myslim, ze by s timto pristupem v Nemecku neuspel a hnali by ho odkud prisel!
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2131
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 20:39:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Student-Agency provozuje take bus linku Kromeriz-Olomouc
SA žádnou takovou linku neprovozuje. Provozuje linky Brno-Kroměříž-Zlín a Brno-Olomouc-Ostrava.
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 817
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 20:43:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V minulosti tam zřejmě zastavovaly busy z Olomouce do Zlína (přesněji, bus, jeden). Smůla, no, Jančura je docela agresivní v kašlání na všechno, co přímo nevydělává. Těžko to kritizovat, ale je dobré na to pamatovat.

Východní Evropa jste vy.
Kůň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 432
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 21:07:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě do prosince tam byly 4 spoje Zlín - Krom - Holomóc.

Každý má právo na můj vlastní názor.
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2706
Registrován: 4-2009

Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 21:23:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

cílová stanice vlaku InterCity: Ostrava uhelné nádraží
Martine, však to nádraží je zalomeno do úhlu[wink] Jinak se tato část ostravské stanice, obsahující frýdlantská nástupiště, opravdu takhle jmenuje.

PS: Aspoň trochu piety k ostravskému uhlí, prosím[lol]

Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Bobmaster
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.228.0
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 23:47:10    Odkaz na tento příspěvek  

Mě se to taky líbí, je to něco jako Společné nádraží v Praze[rofl]
Minibox-reg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.214.148
Odesláno Pátek, 10. ledna 2014 - 01:40:42    Odkaz na tento příspěvek  

Bemic: to je prostě vlastnost systému když vyhledáváš spojení /minimálně/ v rezervačním systému SA a neexistuje přímé spojení, tak to prostě hodí takto oklikou s přestupem, prostě to umožňuje zadat i kombinace výchozí a cílové zastávky ač tam linka vlastně neexistuje. A myslím že to takto najde i Idos.
Asi je to pozůstatek toho, že jak už bylo řečeno jezdila do prosince linka ZL - KM - OL (jako přípoj k Regiojetu) a po zrušení zastávky v Kroměříži ale prostě systém najde "nejlepší" spojení s přestupem, ač je to samozřejmě nesmysl z hlediska trasy či ceny. Proto taky ta nesmyslná cena, tvořená dvěma samostatnými jízdenkami (KM - Brno / Brno - Olomouc). Nehledal bych za tím nic jiného než "vlastnost systému" a trochu hloupost toho, kdo odepisoval na dotaz u SA, měl to líp napsat. Výstup z vyhledání spojení ať si vyhodnotí uživatel sám.
Např v opačném směru Brno - Olomouc primárně každý pojede klasicky D1/R46 ovšem dala se najít kombinace Brno - Kroměříž / KM - Olomouc u SA cenově něco přes stovku a časově to bylo dokonce rychlejší než některé busy po "správné trase" ;-) Nebo to máte jako u ČD - tam taky z Brna na Olomouc můžete jet rychlíkem přes Břeclav, což nikdo soudný asi neudělá a přesto to vyhledavač nabízí jako regulerní spoje.
Takže jako perlička jste to napsal hezky, ale skutečnost je taková nudná. Takový či podobných příkladů najdete mraky nejen u SA.
Minibox-reg
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.214.148
Odesláno Pátek, 10. ledna 2014 - 01:50:34    Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: tak ono taky když kraj zakáže přepravu mezi KM a ZL ač jiní dopravci to můžou vozit ač se také nejedná o ZDO, tak je prostě zřejmě výhodnější zrychlit spoj Zlín - OL (Praha) než zajíždět do Kroměříže kde často ani nikdo nenastupoval či nevystupoval (i když nevím jestli v takovém případě vzhledem k nemožnosti nabrat cestující do Zlína tam SA zajíždělo když nebyl výstup).
Ono kdyby tam mohl nabrat lidi do Zlína, tak by se mu to taky trochu projevilo v číslech - je to nejrychlejší spoj na trase prakticky srovnatelný s autem časově a některé spoje jezdí v časech, kdy nic jiného nejede (a ani ty nemohou brát cestující). Stejně jako druhá linka Zlín - Brno.
Asi mají exzaměstnanci ČSAD co rozhodují o dopravě na krajském úřadu strach, že by jim pak nikdo nejezdil do Zlína těmi jejich pomalejšími spoji nebo vlakem na 2 přestupy... Ale zajímavé je, že předtím když to byla ještě linka Zlín - Praha, tak to místní frekvenci brát SA mohlo.
V podstatě za posledních 15 let si nepamatuju, že by některý dopravce nemohl brát cestující v rámci kraje mimo SA. I když vlastně myslím tenkrát Řezníček nebo Fedos taky měli nějaké omezení, už si to nepamatuju přesně.

Sorry za autobusovou odbočku, i když tady je to stejně jedno.
Kůň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 433
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 10. ledna 2014 - 05:31:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minibox-reg: Poslední dobou jednomu nejmenovanému východočeskému dopravci se taky ve Zlínkraji hážou klacky pod nohy. Taky se jedná o koncový úsek ve Zlínkraji (byť ne přímo do Zlína). Asi nějaká "ochrana" místních dopravců.

Každý má právo na můj vlastní názor.
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 482
Registrován: 8-2007
Odesláno Pátek, 10. ledna 2014 - 08:21:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Označení (09. ledna 2014 - 14:40:19)
Jehož náplní bude sledovat veškeré nabídky všech železničních a autobusových dopravců, aby zjistil nejnižší dostupnou cenu v daném okamžiku za dopravu z bodu X do bodu Y
Evidentně jsi nepochopil, že nejde o porovnávání cenových nabídek mezi dopravci, ale v rámci tarifů jednoho dopravce. Pomaleji číst, více myslet!


Když někdo pojede s dopravce A, potřebuješ znát nabídku dopravce A a poté můžeš najít jeho nejlevnější cenu v daný okamžik. A co když dotyčný náhodou pojede s dopravcem B? Pak zase potřebuješ znát nabídku dopravce B a poté můžeš najít jeho nejlevnější cenu v daný okamžik. A co třeba dopravce Z... Takže, aby si u každého cestujícího byl schopný nalézt nejlevnější tarif, musíš znát nabídku všech dopravců se kterými ten cestující mezi body X a Y může jet.
Takže opravdu zkuste pomaleji číst, chvíli přemýšlet a poté něco napsat.
Aleš_Liesk.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1795
Registrován: 9-2011
Odesláno Pátek, 10. ledna 2014 - 09:19:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak se tato část ostravské stanice, obsahující frýdlantská nástupiště, opravdu takhle jmenuje.
Jmenuje i nejmenuje.
Já jsem tenhle název sice měl v (oficiálních) datech pro informační systém, nicméně na informační tabule se muselo psát "Ostrava hlavní". "O.-h." je i na cedulích na nástupištích, "O.-h." se hlásí ve vlaku a "O.-h." se hledá a najde v Idosu či vyhledávači ČD.
"Ostrava uhlené" sice taky můžeš hledat ve vyhledávačích, ale můžeš hledat dlouho a dlouho...

"Civilní" název tedy je "Ostrava hlavní", příp. s extenzí "frýdlantské nástupiště". "Ostrava uhelné" je služební název, podobně jako třeba to "společné nádraží".