K-report
 

Archiv diskuse Doprava v Moravskoslezském kraji do 20. 12. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Moravskoslezském kraji » Archiv diskuse Doprava v Moravskoslezském kraji do 20. 12. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
petr n
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.232.189
Odesláno Pondělí, 15. prosince 2014 - 15:00:38    Odkaz na tento příspěvek  

fma_0526: až na to, že když to pošleš elektronicky, tak do toho nevstupuje tolik lidský faktor, nikdo nezkomolí tvoje jméno při jeho přepisování do systému, nestane se ti, že někdo naskenuje tvou fotku s nějakým smítkem atd. O obrovské úspoře času a peněz na obou stranách nemluvě. Akorát některé úřady jako FM radnice zamrzly v době ledové a spousta věcí elektronicky udělat prostě NEJDE a běda když si někdo dovolí špitnout, že jinde to jde [happy] Ale tak mění se to k lepšímu, abych nebyl zas tak zlý, bohužel zoufale pomalu.
fma_0526
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2190
Registrován: 11-2004
Odesláno Pondělí, 15. prosince 2014 - 15:17:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si svým způsobem vždycky řeknu, že někdo ten "kretén" co má "furt nějakej problém" být musí a nijak zvlášť to pak už neřeším, prostě jsme dospěli do doby, kdy se dělají věci na půl, ne-li ještě na míň a když se někdo ozve, tak je ve 120% reakce co si to dovoluje, že dotyční odvedli svou práci více než znamenitě. Ještě sem snad nezaznamenal, že_by někdo řekl "jo, já blbec sem na to zapoměl (udělal to špatně)" ... [ko] Kdysi mi jeden starý člověk řekl, že uznat svou chybu a přijmout zodpovědnost je znakem dospělosti, jenže vlastně nějak nevím, kam mě s tímto postojem řadí dnešní doba, dotyčného se už nezeptám, již bohužel není mezi námi ...
fma_0526
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2193
Registrován: 11-2004
Odesláno Pondělí, 15. prosince 2014 - 20:33:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak všeinteligentní panel dnes večer již s jedním (chvílemi až dvěmi) mrtvými řádky (tuším 3. a 8.?) ... objevily se piktogramy nízkopodlažních spojů, paradoxně na každý takto označený spoj přijel vysoký autobus [lol] A něčemu tam elegantně svítilo +14, čemu sem si už nevšiml ...

Jinak se nám ve FM začal pohybovat již druhý vůz s novým logem a je zvláštní i něčím jiným ... [wink]

Třinecko ... před 6. večer sem se zběžně (ať je sranda ...) byl zeptat na přepravce na AN a opětovně stejná paní co mě odmítla již 2x mě odmítla po třetí a už se dívala takovým způsobem jako jestli mě to opravdu baví pořád zkoušet ... [ko] Tak nevím ...
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1800
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 15. prosince 2014 - 23:11:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diskuze byla dlouhá, ale jestli jsem to správně pochopil, tak je to takto: KODIS zavede integrovaný systém, který je příliš drahý. A lidem, kteří chcou cestovat za jakž takž přibližně stejné jízdné jako dříve, řekne, ať si vyřídí kartu za 130 Kč. Čili jediným výsledkem je to, že se z lidí buď vytáhnou peníze za zbytečnou kartu, kterou dodnes nepotřebovali, nebo se z nich postupně vytáhnou peníze díky dražšímu jízdnému. Jinak žádný přínos. Konečně vím k čemu je ODIS - na vytahování peněz z kapes bezbranných cestujících.

A dále musím souhlasit s fma. Lidi, pro které jezdíme, nejsou žádní dopravní fanatici. Jsou to řadoví občané, pro které je veřejná doprava pouze nějakým prostředkem k přemisťování, který je dále více méně nezajímá. A proto k tomu musíme takto přistupovat a nenutit je do nesmyslností, či dokonce argumentovat tím, že každý "starý" člověk má příbuzné, známé, kamarády, sousedy. A proto si taky málokdo koupí ODISku kvůli EP.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Třinecko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 4-2011
Odesláno Úterý, 16. prosince 2014 - 08:41:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Širce, pochopil jste to opět špatně. Příliš drahé je MHD zdarma F-M, kde se tahá z kapes kraje, města a obcí nákladová jednice pro dopravce vyšší, než je nákladová jednice DPO s tramvajovým provozem a s kvalitou služeb neporovnatelně vyšší. A co se týče cestujících, tak v ODISu se ceny předplatních jízdenek nezdražily už 3 roky a příští rok to budou 4 roky, co budou ceny stejné. Naopak ostravské zóny se dokonce zlevňovaly a od nového roku budou dále zlevňovat pro důchodce. Pravda, je to pro ty, co si vyřídí tu prokletou kartičku, která stojí nekřesťanské peníze, celých 130,- Kč, což je méně než polovina ceny kartičky v té úžasné MHD zdarma. Pokud si občan koupí 90denní jízdenku pro Ostravu, tak se mu hned při prvním nákupu cena ODISky vrátí (ušetří 149,- Kč).
petr n
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.232.189
Odesláno Úterý, 16. prosince 2014 - 09:17:50    Odkaz na tento příspěvek  

Jan_Širc: proč MHD FM tahala z lidí peníze za naprosto zbytečnou kartu za 200! Kč a nenechala lidi jezdit s kartou i bez karty za stejných 8 Kč? Stejně tak proč měla dvojí jízdné v PAD, kde byl rozdíl 5%? Taky bylo jediným výsledkem to, že se z lidí vytáhly peníze za zbytečnou kartu, kterou do té doby nepotřebovali a jinak žádný přínos?Proč, když se zavedlo MHD zdarma, přestala MHD uznávat ty staré karty a nutila je vytáhnout dalších 299 Kč za novou?

Nebylo čirou náhodou smyslem EP zrychlit odbavení a snížit hotovost u řidiče?
petr n
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.232.189
Odesláno Úterý, 16. prosince 2014 - 10:28:46    Odkaz na tento příspěvek  

Tady je to "šílené zdražení": Ceník

Zelená znamená levnější tarif FM, červená levnější tarif KODIS.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1801
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 16. prosince 2014 - 13:50:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten, jehož jméno nesmíme vyslovit, jinak by se krajský šéfkoordinátor zlobil: Příliš drahé je MHD zdarma F-M, kde se tahá z kapes kraje, města a obcí nákladová jednice pro dopravce vyšší, než je nákladová jednice DPO s tramvajovým provozem a s kvalitou služeb neporovnatelně vyšší.
Tato věta je lež. Což mě u vás vůbec nepřekvapuje, protože takové chování je váš denní chléb.
A jen tak mimochodem, asi jste ve špatné diskuzi. Tady sa bavíme o ODIS v okolí Frýdku-Místku a ne v Ostravě.

Petr: Nevím, proč to bylo, a popravdě je mi to jedno. Asi to bylo poplatné době, ve které to vzniklo. Dnes je již jiná doba a EP žije pouze z nostalgie (akorát KODIS zavádí něco, co bylo IN před 20 lety) a reálný význam nemá.
Proč, když se zavedlo MHD zdarma, přestala MHD uznávat ty staré karty a nutila je vytáhnout dalších 299 Kč za novou?
Staré karty byly přenosné, nové zelené karty jsou personalizované a navázané na bezdlužnost vůči městu FM. Staré karty se ale jinak stále uznávají.
Jinak pěkná tabulka. Ani jsem netušil, že je to tak zlé. Zavedení ODIS znamená zdražení až do vzdálenosti 10 km, čili naprosté většině cestujících.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Třinecko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 4-2011
Odesláno Úterý, 16. prosince 2014 - 14:34:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Širci, možná se chytáte toho tramvajového provozu, což přiznávám je moje chyba, že jsem to v tomto kontextu zmínil, ale napravuji a své tvrzení zpřesňuji na to, že nákladová jednice klasického busu je u DPO nižší, než jakou platí kraj, města a obce za MHD F-M zdarma. A za tím si stojím. Není to o moc, ale nižší je. Spíše je s podivem, že cena za MHD zdarma pro kraj a obce by se spíše měla blížit cenám nákladových jednic u regionálních linek, které jsou o cca 20 % nižší, než cenám provozu MHD v Ostravě. Nebo si to nemyslíte?

A diskuzi o cenách v ODIS jste začal vy, když píšete že integrovaný systém je příliš drahý, a že ODIS slouží jen na vytahování peněz z kapes bezbranných cestujících. Tak jsem cítil potřebu vám ukázat, že nemáte pravdu a opět tady šíříte nesmysly.

(Příspěvek byl editován uživatelem Třinecko.)
petr n
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.128.28
Odesláno Úterý, 16. prosince 2014 - 14:58:38    Odkaz na tento příspěvek  

EP je přežitek,aha aha[happy] Já si doteď myslel, že platit penězi se stává minulostí. Od té doby co mám bezkontaktní platební kartu, tak už je skoro nepoužívám. Ale je pěkné, že v té tabulce vidíme každý něco jiného. Já se po 3 letech dočkal zlevnění jízdného skoro u všech vzdáleností, pravda za cenu závratných 130 Kč. Ale daleko větší přínos vidím v možnosti používat měsíční jizdenku na PAD což ČSAD FM dosud neumožňovalo! A hlavně ta jízdenka bude platit u všech dopravců, protože co si budem povídat, je fajn že to jede do Paskova zdarma, ale jak to tam jede jednou za 2 hodiny, tak si většina lidí stejně tu ODISku koupí, pokud nechtějí svůj život pročekat.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1802
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 16. prosince 2014 - 15:08:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten, jehož jméno nesmíme vyslovit, jinak by se krajský šéfkoordinátor zlobil:
Při výpočtu rozšiřování MHD FM do okolních obcí si krajský úřad řekl, jakou jednici bude používat. U celého toho byl i šéfkoordinátor, který to nijak nerozporoval. Nicméně výše jednice je v tomto projektu zcela irelevantní. Pokud jste na to nepřišel, tak jste ten projekt asi nepochopil.
Tak jsem cítil potřebu vám ukázat, že nemáte pravdu
A ukázal jste, že někde na druhé straně zeměkoule tomu tak možná je, ale na Frýdecko-Místecku jste zatím neukázal nic.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1803
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 16. prosince 2014 - 15:17:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr: Souhlasím, že platit penězi se stává minulostí. Od té doby co mám bezkontaktní platební kartu, tak už je skoro nepoužívám. O tom žádná, ale tohle není EP tak, jak ji dneska známe. Dnešní EP je přežitek. To, co popisujete je směr, kterým bychom se měli vydat.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
petr n
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.31.15.60
Odesláno Úterý, 16. prosince 2014 - 15:21:13    Odkaz na tento příspěvek  

Tak tomu vůbec nerozumím teď. Jak by tedy měla vypadat EP v roce 2014?
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1804
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 16. prosince 2014 - 15:30:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Normálně by se to strhávalo z platební karty, jako v obchodě.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
petr n
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.31.15.60
Odesláno Úterý, 16. prosince 2014 - 16:53:58    Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že Mastercard by do toho klidně šel, ale nechal si za to tučně zaplatit. Ta karta je stejně potřebná na měsíční jízdné tak proč ji nevyužít i na jednotlivé? Jedinou vadu vidím v tom, že neplatí v celé ČR.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1805
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 16. prosince 2014 - 21:24:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska ten slavný infopanel nefungoval minimálně z poloviny. Jestli má takto vypadat zkušební provoz, tak to ať to raději vypnou a odvezou do šrotu.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
fma_0526
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2195
Registrován: 11-2004
Odesláno Úterý, 16. prosince 2014 - 23:48:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nezbývá než potvrdit Honzova slova, já bych dodal že od nějakých 20 hodin svítlo spodních 5 řádků a od doby co začlo pršet (tedy vlažně po 23 hodině - poslední 1čka nahoru) to slezlo už jen na spodní 2 a půl řádku, z nichž sem se dozvěděl že 4:35 jedě něco (nikam), nad tím půlka "něčeho" a v nejspodnějším řádku rotující oblíbená výmluva ... holt tady se chlapcům z KORDISu "zase" něco povedlo ... [ko]

Docela mě překvapilo, že ty spoje 1/161 a 166 jsou takové mrtvé ... ze 161 jsme od sídliště jen vysazovali lidi z té navazující 7čky a na tom spoji nahoru asi 4 lidi z nádraží, jeden na nový byt, dva k nemocnici, jeden rozcestí u školy a šlus ... [uhoh]

Nicméně je potěšující zjistit, že se tady dokážete hádat i beze mě. [biggrin]
Třinecko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 4-2011
Odesláno Středa, 17. prosince 2014 - 00:23:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr n: Přesně jste vystihl výhody ODISu a ODISky – nové měsíčníky na frýdecko-místecku, což pro většinu bude znamenat velmi slušné zlevnění, s kartou se jednotlivé jízdné buď zlevňuje, nebo aspoň zůstává stejné, využití karty a předplatního jízdného u všech dopravců nejen na frýdecko-místecku, ale v celém kraji, karta zrychluje odbavení oproti platbě v hotovosti a řidiči operují s menší hotovostí. Je vidět, že ten, kdo chce znát pravdu, tak se k ní snadno dopídí.

Ale, ten kdo pravdu nechce znát a bude pořád zabejčený proti tomu zlověstnému ODISu a jeho předražené kartě je pan Širc. I kdyby ODIS zavedl dopravu zdarma, což je bez pochyby zázračný produkt pana Širce, tak i to bude stejně nakonec špatně.

Takže pane Širci zkusím to zrekapitulovat:

- Už tedy není lež, že MHD zdarma F-M má vyšší nákladovou jednici, než autobusový provoz DPO, ano nebo ne?

- Máte pravdu, projekt MHD zdarma jsem vůbec nepochopil. A pokud tvrdíte, že předraženou nákladovou jednici si nadiktoval kraj, tak to je jen další z vašich obrovských lží. Pokud vím, tak jste dostali zadání, že s tím nesmyslem musí souhlasit obce, které jste do toho nahnali, a že to v konečném důsledku musí být pro kraj levnější. Žádné jiné zadání nebylo, ani o předražené nákladové jednici. A pro kraj to bylo levnější jen na papíře díky škrtům dotací pro PAD, ale v konečném důsledku, díky poklesu tržeb ve výkonech PAD, to bude pro kraj podstatně dražší, ale to vy víte, ale to už je vám úplně fuk. A pokud tvrdíte, že výše nákladové jednice je irelevantní, tak jste absolutně mimo vy. Od toho se to celé odráží, kolik ta celá sranda bude stát. Takže podle vás si nákladovou jednici výkonů MHD zdarma, kterou kraj dotuje spolu s městem a obcemi, nadiktoval kraj sám, a i když mohl dosáhnout nižší ceny např. o 20 % blížící se cenám PAD, tak protože je přeci cena nákladové jednice zcela irelevantní, tak i přesto vyhazuje o 20 % více financí na tuto srandu, než by bylo potřeba? To je ale kravina, co? Pravda je taková, že s projektem MHD zdarma s předraženou nákladovou jednici jste přišel vy a kraj byl postaven před hotovou věc, buď to nepodpoří kvůli nekoncepčnosti a bude osočen, že nechce ulevit občanům v okrese F-M, nebo to za daných podmínek s danou nákladovou jednici podpoří, ale s hlubokými dopady do systému. Bohužel si vybral špatně. Jednou to bude muset někdo těžce spravovat. Ale u toho už rozbíječ IDS pan Širc nebude.

- Srovnání cen už vám vysvětlil kolega petr n názornou tabulkou a jen vaše zabedněnost vám nedovolí v tom srovnání vidět nějaké nové výhody pro občany.

- Vaše chybné napadání ODISu, jak je pro cestující škodlivý a drahý jsem vám již vysvětlil a pokud berete regionální zóny ODIS včetně Ostravy, jako že jde o druhou stranu zeměkoule, tak budíček, ODIS je už dávno ve F-M.

- A pokud jde o placení bankovními kartami ve veřejné dopravě, tak do těchto diskuzí se vůbec nepouštějte, shořel byste jak papír. Abych se s vámi do těchto diskuzí vůbec zapojil, tak si udělejte nejprve jasno v pár věcech, co s tím souvisí – podmínky autorizace karet obou asociací (visa a master), kdy různé karty spadají do různých rizikových kategorií, což v případě offline systému v buse znamená značné riziko, zda na kartách je patřičný obnos, a zda dopravce obdrží cenu jízdného, nebo nutnost vyvinout zcela nový způsob tokenizace čísel karet pro ochranu osobních údajů, nebo podmínky zúčtování transakcí mezi issuery karet a acquierem dopravce, nebo problematika kontroly přestupní jízdenky, když se na bankovní kartu nic nezapisuje, nebo problematika zneužití karet v případě předplatních jízdenek, když na kartě není fotka majitele a slevu tak může využít i ten, kdo na ní nemá nárok, nebo důvody proč v Londýně mělo zavedení plateb bankovními kartami několikaleté zpoždění a teprve letos dosáhli toho, že lze platit kartou nejen u turniketů metra a vlacích, ale i v autobusech. A co teprve kdybychom začali diskutovat o možnostech tarifů přes bankovní kartu, rozdíly mezi retail modelem, known fare modelem, nebo varible fare modelem, případně možnostech cappingu, jako je v Londýně atd atd atd. Problematika je vážně obšírná, určitě to není tak, že pana Širce osvítí, a proč vlastně nejde platit bankovní kartou v autobuse stejně jako v obchodě, něco jako hup na krávu, už je tele. A výsledek všech diskuzí bude, že banky to zadarmo nedělají, a že když se všechny překážky překonají, tak ty 3-4 % provize z jízdného pro acquiera bude muset stejně někdo zacálovat. Takové řeči, že EP na kartě dopravců je přežitek, a že za chvíli budeme ve veřejné dopravě běžně platit mobily, bankovními kartami a čipy v hodinkách tady byly už před deseti lety (v roce 2005 jsem si poprvé vyslechl na jedné konferenci vize ČSOB o placení ve veřejné dopravě), a kde jsme dnes? Tím netvrdím, že dříve nebo později se platit bankovní kartou v buse nebude, ale půjde o menšinu plateb, platby přes EP dopravců - ODISky a podobné karty budou ještě tak minimálně deset let dominovat. Tomu věřte. Zkuste mě pro změnu ohromit svými reálnými představami, nejen šokovat svými nesmysly, které z vás lezou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Třinecko.)
fma_0526
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2197
Registrován: 11-2004
Odesláno Středa, 17. prosince 2014 - 01:50:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně jste vystihl výhody ODISu a ODISky – nové měsíčníky na frýdecko-místecku, což pro většinu bude znamenat velmi slušné zlevnění ...
V tom případě ona výše popsaná moje mamina nespadá do té většiny ... až z "befelu" pro řidiče sem se dozvěděl, že pouze zóna FM vyjde na 235,- peněz ... pokud se bude jednat denně pouze o jednu jízdu v úseku Místek, Anenská - Sviadnov, Husinec máme to 5x 9 = 45 x4 je tuším 180,- ... tedy se vyplatí si denně kupovat lístek, než pořizovat měsíčník ... [uhoh]

Nicméně taky se v onom "befelu" dost nejednoznačně píše, jak vlastně bude ono odbavení ODISky probíhat ... jeden druh jízdenky je třeba potvrzovat, u jiného netřeba, u dalšího třeba navolit typ a potvrdit, u dalšího prozměnu ne, další je podmíněn vydáním jízdenky, u jiného zařízení prozměnu pouze "pípne" ... no a končí to velmi krásnou větou "Odbavení ODISky bude LEHCE pomalejší." (slovo lehce je opravdu velkými tiskacími písmeny, tučně a podtrženo [lol])
Jak praví klasik:
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.91.219.205
Odesláno Středa, 17. prosince 2014 - 07:28:19    Odkaz na tento příspěvek  

Dobře, špatně a ve Frýdku.
Třinecko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 4-2011
Odesláno Středa, 17. prosince 2014 - 07:50:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

fma: většinou jste mi svými názory na tu ptákovinu MHD zdarma sympatický, ale teď jste se projevil jako demagog. Nevím, zda to nebrat spíše jako joke. Ano, měsíčník se nevyplatí ani tomu, kdo jede 1x, 5x nebo 10x měsíčně a málokdy tomu, kdo jede 20x měsíčně. Vám snad nemusím vysvětlovat konstrukci cenotvorby tarifů.

Ale ani Váš výpočet podle mě není správný, relace co jezdí Vaše maminka je 2 km, tudíž cena ODISkou je 11,- Kč x 20 jízd měsíčně je 220,- Kč. Doposud platila s ČSAD 12,- Kč, takže i pro ní znamená ODIS úsporu. Souhlas? A to i při započítání prvotní investice na kartu, která se vrátí po 3 měsících a karta je aktivována na 6 let.

A co se týče odbavení, tak jste v minulosti tady zmiňoval, že máte ODISku už cca rok a jezdil jste s arrivou. Máte dojem, že řidiči arrivy mají nějaký problém s odbavením ODISkou? Stejné to budou mít i řidiči ČSAD. A doba odbavení ODISkou je pomalejší než odbavení v hotovosti? Ano, je pomalejší oproti odbavení na staré technologii. Při srovnání se starým čipem typu Mifare, který je už od roku 2006 hacknutý a hrozí, že kterýkoliv šikovný ajťák si bude vyrábět karty doma a nabíjet si je fiktivními penězy, tak ODISka má potřebné zabezpečení technologií, která doposud prolomena nabyla. A daň za to je pomalejší odbavení. Ale určitě ne oproti odbavení s hotovostí.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1806
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 17. prosince 2014 - 09:45:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten, jehož jméno nesmíme vyslovit, jinak by se krajský šéfkoordinátor zlobil:
Už tedy není lež, že MHD zdarma F-M má vyšší nákladovou jednici, než autobusový provoz DPO, ano nebo ne?
Můžete mi vysvětlit, jak může mít tarif nákladovou jednici?
A pokud tvrdíte, že předraženou nákladovou jednici si nadiktoval kraj, tak to je jen další z vašich obrovských lží.
Bohužel není. Projekty byly za začátku připraveny s nižší (reálnou) nákladovou jednicí. Krajský úřad si ale na jednáních vynutil používání stávající jednice ve výpočtech (třeba že se oba shodneme na tom, že je to blbost). Rozdíl mezi jednicemi zaplatilo město Frýdek-Místek, čili ani obce ani kraj na tom nebyli nijak ztratní (ani nemohli). Jak říkám, projekt jste nepochopil.
Vám snad nemusím vysvětlovat konstrukci cenotvorby tarifů.
Ale mě by tedy velmi zajímala. Proč máte kilometrický tarif na krátkodobé jízdné a zónový na dlouhodobé, když jsou tyto 2 druhy tarifů nekompatibilní?

A ještě, když Vás tu mám. Můžete mi vysvětlit, proč jsme už za 2 měsíce od zavedení MHD do Brušperka přepravili o 40% více cestujících, než vy v tarifu ODIS, když je náš systém tak špatný a nekoncepční?

(Příspěvek byl editován uživatelem Jan Širc.)

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
petr n
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.238.96
Odesláno Středa, 17. prosince 2014 - 11:04:22    Odkaz na tento příspěvek  

Třinecko: co se mi hrubě nelíbí na tarifu ODIS je, že mimo Ostravu postrádá jakékoliv zvýhodnění pro lidi co si těch zón koupí více. Hraničních zastávek, kde by platily obě zóny je taky minimum, často jen jedna. Takže někdo, kdo by chtěl dojíždět 2 km z Dobré, Na špici k Hučkovi platí 470 Kč, zatímco jiný co jezdí 10 km v rámci jedné zóny platí polovinu. To by se mělo změnit.
Třinecko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 4-2011
Odesláno Středa, 17. prosince 2014 - 11:18:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Širci, neustále blablabla do zblbnutí, už mě nebavíte a jsem na sebe naštvaný, že vaše bláboly mě občas přinutí tady s vámi ztrácet čas. Na to, jak se konstruuje tarif ODIS a odkud si vycucáváte nárůsty cestujících v produktu MHD zdarma, který je realizován díky výkonům, které mají předraženou nákladovou jednici (správně jste podotkl, že tarif nákladovou jednici nemá - na vás super zjištění - bravo) jsem vám odpovídal 2-3 roky zpátky. Tak si to laskavě najděte.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1807
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 17. prosince 2014 - 11:42:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten, jehož jméno nesmíme vyslovit, jinak by se krajský šéfkoordinátor zlobil:
Na rozdíl od Vás, my ty přesná čísla o počtech přepravených lidí máme. Vy nemáte nic, což je asi záměr, protože kdybyste něco měli, tak by na základě těchto údajů už dávno někdo tu organizaci zrušil.
Jinak je zajímavé sledovat vaše tvrzení: Podle Vás máme nejdražší jednici a přesto jezdíme zadarmo a ještě nám to ekonomicky vychází, což se o neustále zdražujícím ODISu říct nedá. Asi máte chybu ve výpočtu.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
fma_0526
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2198
Registrován: 11-2004
Odesláno Středa, 17. prosince 2014 - 13:21:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, měsíčník se nevyplatí ani tomu, kdo jede 1x, 5x nebo 10x měsíčně a málokdy tomu, kdo jede 20x měsíčně.
Ty první 3 čísla lze ještě akceptovat, ale pakliže někdo již nějakým způsobem "pravidelně" dojíždí, měl by být nějakým způsobem zvýhodněn, teď už je jen otázkou, od kolika jízd to lze považovat za pravidlo. Někde výše Honza psal, že podle statistik "MHD Zdarma" jezdí "pravidelný" cestující zhruba 26x do měsíce, což mi vychází na 2 jízdy za 13 dní v měsíci, či třeba na jednu jízdu každý pracovní den a 2x za měsíc nějaký ten "víkend" a když už to mám, tu kartu tak ji použiju i třeba jinde ... jestli je to špatně, opravte mě ...

Ale ani Váš výpočet podle mě není správný, relace co jezdí Vaše maminka je 2 km, tudíž cena ODISkou je 11,- Kč x 20 jízd měsíčně je 220,- Kč. Doposud platila s ČSAD 12,- Kč, takže i pro ní znamená ODIS úsporu. Souhlas?
Pokud se nepletu, výše sem psal že se teprve bude jednat a pakliže to sou jak ste správně poznamenal kilometry 2, mělo by to být 9,- + 1,- (základní + kilometr) což je korun 10, nikoli 11. V současné době u tohoto spojení IDOS tvrdí cenu 13,- korun (po novému tedy o korunu více), možná sem se přeslech, možná už sem natolik "hloupý" že si to nepamatuji, ale mám za to, že mi říkala, že jezdí za 11,- ... Dopravce zde nehraje v této situaci podle mě roli, "Frýdecká" Ostrava jí pravidelně ujíždí (jinak by ta cena byla DALEKO NIŽŠÍ ...), díky jednomu "velmi ochotnému zaměstnanci", ale to sem již psal výše ... Nicméně se mi "líbí", jak všude prosazujete tu ODISku, i zde, kde sem jednoznačně psal že jí ji teprve vyřizuji, ale UŽ TEĎ je to pro ni s ODISkou přece výhodnější. [crazy]

A co se týče odbavení, tak jste v minulosti tady zmiňoval, že máte ODISku už cca rok a jezdil jste s arrivou. Máte dojem, že řidiči arrivy mají nějaký problém s odbavením ODISkou? Stejné to budou mít i řidiči ČSAD. A doba odbavení ODISkou je pomalejší než odbavení v hotovosti?
No to si rozhodně myslím, že odbavení pomalejší je ... zapátrejte tady v archivu, není tomu tak dávno, co sem zde psal (když se instalovaly Telmaxy) jak mě řidič s ODISkou odbavoval na 13tý, 15tý či kolikátý pokus a málem už to chtěl vzdát a nehledě na to, že dobíjení karty je u některých problém i do dneška, toto si myslím někdejší ME zvládala velmi rychleji. V této situaci si mi nená nekopnout si ohledně těch měsíčníků ... Ve "staré dobré" papírové formě tím člověk řidiči jen "máchl před nosem" a bylo "odbaveno", teď člověk musí přijít, říct druh jízdného a cílovou zastávku, řidič to nějakým způsobem zadá do kouzelné mašinky, vyzve Vás k přiložení karty, zařízení "pípne" a odcházíte ... toto je jednoznačně zdržení. Jak je to s obyčejným placením na EmTestech rovněž netuším, když sem byl naposled v Opavě, tak ještě nepodporovala formu placení ODISkou (nicméně pokud se ke mě dobře doneslo (opět mě opravte pokud to bude nějakým způsobem chybně), že v případě placení na MHD ODISkou si nejdříve musíte navolit druh jízdného a následně až přiložit kartu, což je svým způsobem opět jedinečné a opět zdržení, než přijít, přiložit, vzít lístek a odejít ...). Nicméně pokud to srovnám opětovně s Arrivou a běžným placením, také si myslím, že je to o nějakou tu vteřinku pomalejší ..., nicméně jistý komfort "ne-manipulace s penězi" tomu nelze upřít.


Závěrem snad jen jednu věc, nekritizuju "ptákovinu" jako celek, pouze věci (důsledky) z toho vzniklé, jenže valná část z toho je díky tomu, že prostě žijeme ve Frýdku-Místku kde je svým způsobem vše jedinečné ...

(Příspěvek byl editován uživatelem fma_0526.)
Třinecko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 4-2011
Odesláno Středa, 17. prosince 2014 - 15:06:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

fma: no konečně rozumná řeč, nijak útočná nebo pomlouvačná, konstruktivní, žádající o doplnění informací. Na takovou samozřejmě zareaguji:

- Ok, když vezmeme číslo pana Širce, že u 26 jízdách by se měla lomit výhodnost jednotlivého a měsíčního jízdného, tak na případu relace Vaší maminky, bude taková konstrukce znamenat, že jednotlivé jízdné bude cestujícího stát při 26 cestách za měsíc 286,- Kč (11,- Kč s ODISkou x 26 jízd), ale měsíčník by cestujícího přišel jen na 235,- Kč, což znamená, že by se již vyplatil dokonce při 22 cestách za měsíc. A co jsem psal? Že málokomu se vyplatí při 20 jízdách za měsíc. Na této relaci je vidět, že se vyplatí již při 22 jízdách za měsíc. Jsme za jedno?

- Podívejte se zpět do ceníku, který sestavil petr n a uvidíte ceny podle kilometrů, které jsou správné. Vy vycházíte z mylného předpokladu, že 1 km je za 9,- Kč. Není tomu tak, 9,- Kč je cena základní sazby a k tomu je třeba připočítat počet kilometrů x cenu 1,- Kč za každý ujetý kilometr. Proto bude stát cesta Vaši maminku 11,- Kč a nikoliv 10,- Kč. Jsme za jedno?

- Nikde jsem nepsal, že již NYNÍ je to pro ni s ODISkou výhodnější. U ČSAD půjde platit ODISkou až od 1.1., dnes to nejde. Psal jsem, že při srovnání cen je pro ní ODIS levnější. Jsme za jedno? Tedy pokud přistoupíte na ty ceníky, na které odkazuji.

- Přechod na nové odbavovací zařízení u Arrivy a s tím související problémy je záležitost dopravce, nikoliv ODISu a ODISky. Netvrdím, že ty problémy, ke kterým při přechodu docházelo byly v pořádku, ale jak za to ta chudák kartička může, že se dopravce rozhodl nakoupit nové železo, změnit dodavatele a překopat celý svůj backoffice? Snad toto na tu ubohou kartičku nesvedete. Jsme za jedno?

- Tak na jedné straně pan Širc kritizuje, že ODIS nemá žádná data o přepravených cestujících, právě protože se v něm pohybuje spoustu papírových měsíčníků, které se mávnou řidiči před nosem a na druhé straně zase dalším vadí, že se nově po někom chce aby nahlásil kam jede, zařízení jeho cestu zapsalo a vyhodnotilo co má na kartě. Takže jak z toho ven? Za mě si myslím, že evidence cestujícího, kontrola platnosti kupónu a zbavení zodpovědnosti řidiče nad kontrolou platnosti jízdenky se zónami, dobou platnosti, podobenkou, správnou slevou atd. a přehození většiny z toho na zařízení je krok správným směrem. Jsme za jedno?

- Do Opavy se projeďte znovu, budete překvapen. Od září se jezdí na ODISku tak, jak bylo požadováno, tedy bez vybírání příslušného jízdného a jak správně píšete, cestující jen přijde, přiloží, vezme lístek a odchází. Pak mi napište, zda jsme za jedno :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem Třinecko.)
Jawa21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 8-2013

Odesláno Středa, 17. prosince 2014 - 17:04:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nová informační tabule na železničním stanovišti ve Frýdku funguje opravdu skvěle...[uhoh]

Jejich revírem jsou vesnice, jejich tempo je vražedné, jejich protivníci jsou uživatelé čínských mopedů,skůtrysti a simsoňáci, muži v garážích na nich pracují ve dne v noci, jejich úkolem je dráždit Veřejnou bezpečnost=PIONÝR

http://www.fichtlkramek.cz/pokec2/ http://skoda-virt.cz/cz/
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1808
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 17. prosince 2014 - 17:52:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už jsme u těch počtů, co tak si dát třeba hojně využívanou relaci Dobrá,střed - Frýdek,Na Veselé a srovnat ji se současným stavem. A nebo ještě lépe relaci Anenská - ÚAN. Tam je to obzvlášť zajímavé.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1809
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 17. prosince 2014 - 18:41:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak panel už teďka nesvítí vůbec. Asi ho po té ostudě vypli.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Tommas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 953
Registrován: 5-2004

Odesláno Středa, 17. prosince 2014 - 20:57:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žádná ostuda nebyla, tu děláte tak nanejvýš vy v této diskusi Frýdku-Místku.
Neznám žádné zařízení vyráběné ve srovnatelných variacích a v tak malých sériích, které by fungovalo 100% na první zapnutí. Stovky lidí po celém kraji chápou, že ve zkušebním provozu nemusí být funkcionalita 100%, jen vy s tím máte problém.
Hold zařízení přejelo přes půl republiky, takže nejspíš převozem došlo k uvolnění nějakého kabelu, proto část panelu nesvítila. Přijede servis, provede opravu. Nic víc, nic míň. Dalších 20 panelů po celém kraji funguje bez problémů.
A co se týče zobrazovaných dat, ta jsou přímo z CISu - co pošle dopravce na CIS, svítí na panelu.

A komu se tato služba, která je zdarma stejně jako celá MHD Frýdek-Místek, nelíbí, ať se dále chová, jako by nebyla.
petr n
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.238.96
Odesláno Středa, 17. prosince 2014 - 22:37:48    Odkaz na tento příspěvek  

Třinecko: trochu jsem se díval na to placení ODIS kartou a vidím, že zatím to je pořád velmi nedotažené a je ještě hodně co zlepšovat [happy]
Mám pár otázek, protože na odiska.cz je to vysvětleno dost komplikovaně:
1. když pojedu ze zóny XXL do Ovy linkou 300+, dostanu u řidiče při platbě kartou nebo penězi kilometrovou nebo časovou jízdenku?
2. když pojedu z FM do Ovy linkou 300+, je možné výhodně přestoupit na MHD nebo kdy to bude možné?
3. kdy bude možné platit ODISkou krátkodobé jízdné v MHD Ostrava?
4. to, že je mezi FM a Ostravou při cestě vlakem o jednu zónu méně než při cestě busem je záměr?
5. nebylo by rozumné upravit ceny u mimoostravských zón? Skok z 235 Kč na 470 Kč je příliš prudký a nefér vůči lidem, kteří mají tu smůlu, že bydlí na hranici TP.
Díky za odpovědi. Neznám vás tu, možná se ptám toho nepravého, tak třeba odpoví i někdo jiný.
Jawa21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 8-2013

Odesláno Středa, 17. prosince 2014 - 23:07:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkušební provoz,který funguje tak že svítí jenom 2 řádky,ztoho jeden jen na pul.To se toho vyzkouší opravdu moc a mnoha lidem to zajisté hodně pomuže [crazy] Hlavně,že si ve Frýdecko-Místeckém expresu přečteme,že město má novou informační tabuli,která mílovým krokem pomuže k rozvoji dopravy v F-M bla bla... [ko]

Jinak snad poprvé za mé pusobení na k-reportu musím pochválit za přemístění zastávky Skalice-u Vrby [vypravci]

Jejich revírem jsou vesnice, jejich tempo je vražedné, jejich protivníci jsou uživatelé čínských mopedů,skůtrysti a simsoňáci, muži v garážích na nich pracují ve dne v noci, jejich úkolem je dráždit Veřejnou bezpečnost=PIONÝR

http://www.fichtlkramek.cz/pokec2/ http://skoda-virt.cz/cz/
Třinecko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 4-2011
Odesláno Čtvrtek, 18. prosince 2014 - 00:25:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr n: U takového ambiciozního projektu bude vždy co zlepšovat, ale počkejme ještě tak cca rok a myslím, že už to bude na docela slušné úrovni.

Dotazy rád zodpovím:

1. Na linkách 300+ (arriva) dostanete v takovéto relaci krátkodobé časové jízdné OV XXL a je jedno zda platíte kartou nebo v hotovosti. Jde o oblast, kde operuje DPO, který zatím nemá terminály ve vozech pro placení jízdného kartou, a proto jiné řešení zatím není možné. Pokud jede např. z Klimkovic do Ostravy DPO a Arriva v krátkém rozmezí, cestující se nestará, kdo je levnější, jede u obou dopravců za stejnou cenu a stejný typ jízdného. U linek ČSAD toto zatím není možné, ČSAD zatím krátkodobé časové jízdné nenabízí.

2. Opět u linek 300 + (arriva) je možné si koupit jízdné kilometrické do hranice OV XXL, a pak chtít jízdné krátkodobé časové OV XXL pro případný přestup na DPO, což vyjde zcela jistě levněji, a tudíž výhodně. Řidič musí takto odbavit cestujícího na začátku jeho cesty. Bohužel stále se občas stává, že mu některý řidič dá jen jednu jízdenku a pro druhou mu doporučí, aby si na hranici přišel znovu pípnout, protože se mu nechce na strojku něco překlikávat. Ale budoucí vize odbavení v OV XXL i toto napraví a cestující dostane zvýhodněné jízdné až po přestupu. Pokud pojede z oblasti mimo XXL, dostane do místa přestupu kilometrické jízdné, tudíž jen jeden typ jízdného, ne dva jako dnes.

3. V současné době dost aktuální téma, které je z důvodů výběrových řízení mírně řečeno ožehavé, a proto jen naznačím, že snad už brzy, možná až překvapivě brzy.

4. Ano, je to záměr, preference co nejefektivnější a preferované dopravy. Takových relací je v ODIS více.

5. Skok z 235,- na 470,- není nepřiměřený, mezi tím je cena jedné OV zóny za 360,- Kč. A cena 470,- Kč za dvě OV zóny odpovídá přesně dvojnásobku ceny regionální zóny, a velikostně rozlohou to tak cca odpovídá dvěma regionálním zónám. Při porovnání rozsahu a kvality provozu na tom je ale OV určitě lépe, tedy OV zóny jsou i cenově výhodnější.

Snad jsem odpověděl dostatečně :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem Třinecko.)
petr n
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.238.96
Odesláno Čtvrtek, 18. prosince 2014 - 00:43:48    Odkaz na tento příspěvek  

Díky pánové, sice jste mi odpověděli na první otázku každý něco jiného, ale předpokládám, že pravdu má asi Třinečák, nebo ne?
petr n
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.238.96
Odesláno Čtvrtek, 18. prosince 2014 - 01:12:04    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k těm otázkám:
4. proč trestat lidi co se chtěj rychle dostat z Místku do Hrabůvky? Autobus to zvládne za 15 minut, vlak+2x bus to je skoro na hodinu, ani ta 41 ve Vratimově není na vlak od FM navázána, nemluvě o té procházce od vlaku na zastávku busu.
5. je nepřiměřený a nelogický. Kdyby na každou stranu od hranice TP byl souběh v délce aspoň 2 km na obě strany, nenastala by situace, že někdo kdo dojíždí 2 km musí platit 470 Kč. A srovnávat zónu v Ostravě a na Morávce snad ani nejde, ty náklady na provoz jsou i po přepočtu na počet cestujících řádově úplně někde jinde, nebo ne?
Třinecko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 4-2011
Odesláno Čtvrtek, 18. prosince 2014 - 09:54:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

4. Uznávám, takový typ relace, která začíná na konci zóny a končí na začátku zóny a cestující nepotřebuje přestup na MHD (asi Váš případ), tak moc proklientský není a vychází ve Vaší relaci Místek - Hrabůvka cenově blbě. Zkusím prověřit, co se pro to dá udělat.

5. Tak zde jsme se nepochopili, já jsem odpovídal na úplně něco jiného, a to na rozdíl cen mezi regionálními a ostravskými zónami. Teď už chápu, kam směřujete a problém souvisí s dotazem předešlým. Ano, pokud to někde vychází takto špatně (2 km přes dvě zóny), přičemž jde o silnější relaci, tak se to ODIS snaží řešit v mnoha případech hraničními zastávkami. Ale je možné, že to úplně dokonalé není. Když tak uveďte konkrétní případ, ale pokud jde o tu Vaši relaci, tak jak píšu, prověřím.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1810
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 18. prosince 2014 - 10:00:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takzvaná preference vlaku je největší idiocie v ODIS. Veřejná doprava má jednoho velkého nepřítele, proti kterému musí bojovat jako celek. Tím nepřítelem je IAD. V ODIS ale bojují jednotlivé druhy veřejné dopravy proti sobě, takže pak už nemají sílu na to, bojovat proti IAD.
Představa, že když účelově zdražím autobus, tak člověk půjde na vzdálený humusoidní vlak, který jede 2x tak déle a s přestupem, je zcela mylná. Mnohem pravděpodobněji ten člověk uteče k IAD. Na vlak ti lidé půjdou až tehdy, když jeho služby budou odpovídat službám 21. století (což v případě tratě 323 ještě nějakou dobu bude trvat).
Myslím si, že podporovat by se na jednotlivých relacích mělo vždycky to, co je pro cestujícího nejvýhodnější. V relaci Frýdek - Ostrava je to vlak, v relaci Místek - Ostrava je to autobus. Chápu, že pro lidi z KODISu, neznalé místních podmínek, je Frýdek-Místek jedno město, ale reálně to jsou 2 města s 2-mi centry a podle toho je třeba k tomu přistupovat. Není mi jasné, co občané Místku KODISu udělali, že musí platit při cestě do centra Ostravy o 2 zóny více, než občané Frýdku, když jedou stejně daleko. Na vlak totiž stačí zóny 50, 18 a 2, zatímco na autobus potřebujete zóny 50, 51, 18, 3 a 1. Je to zcela nelogické, jdoucí proti zdravému rozumu a jediným výsledkem je to, že lidi prchají do IAD, zvlášť když zrovna místečtí mají dálnici do centra Ostravy přímo za barákem. Zrovna na této relaci je boj s IAD kvůli dálnici extrémně těžký, ale KODIS místo toho, aby bojoval, tak raději složil zbraně a z boje utekl.
A úsměvná histora z praxe na závěr: Do vozu Arrivy nastupoval cestující s tím, že má měsíčník z Ostravy do Frýdku. Řidič mu řekl, že mu chybí zóna 51, no chlápek to nepobral, protože jezdí denně vlakem a nikdy žádnou zónu 51 nepotřeboval. Chvilu se s ním hádal a nakonec ho řidič pustil bez jízdenky. Inu integrovaný systém.

Tommas: Dalších 20 panelů po celém kraji funguje bez problémů.
A to je právě ono. Zajímavé, že zrovna panel, který defakto ODISu vůbec neslouží je zrovna ten poruchový. Až by se člověku chtělo říct, že je to naschvál.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
petr n
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.238.96
Odesláno Čtvrtek, 18. prosince 2014 - 11:13:55    Odkaz na tento příspěvek  

Třinecko: můj případ to sice není, já preferuji auto, protože čas jsou peníze a půlhodina navíc se ráno hodí [happy], ale tak nějak se o veřejnou dopravu zajímám a byly doby kdy jsem ji využíval hodně. On ten vlak sice pojme hodně lidí, ale tím výhody končí. Vždycky jsem si říkal kolik asi kýblů nafty padne, než se ty tuny železa rozjedou ze zastávky a že jich na cestě do Ovy je. A když pak je výluka a já vidím, že 2 autobusy by bohatě stačily.... Je radost jezdit tichým klimatizovaným Elephantem, ale trestat lidi za to, že nepoužívají pomalý a neekonomický FM motorák je podle mě úlet.
K tomu 5. bodu: můj případ to není, ale stačí se podívat na JŘ a vidím, že hraniční zastávka bývá často jen jedna nebo dvě. Ale to by ani tak nevadilo, mně se spíš nelíbí ten ostrý skok z 235 na 470 Kč, za to že někdo bude chtít jezdit o jedinou zastávku dál.
Ještě by mě zajímalo jaké jsou náklady na provoz například na zónu 68 (Krásná), kde projede autobus 20x za den a najezdí tam 300 km řekněme a na zónu 4, kde jezdí MHD nonstop a najezdí desítky tisíc km denně. Samozřejmě v přepočtu na počet platících cestujících. Na kterou zónu je třeba více doplácet (opět v přepočtu na počet cestujících)?
náhodný kolemjdoucí
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.91.219.205
Odesláno Čtvrtek, 18. prosince 2014 - 11:20:33    Odkaz na tento příspěvek  

:-) :-)
musím se zasmát, i když některé názory jsou spíše k pláči.
Každopádně na rozdíl od Třinecka, konečně chápu proč se jezdí ve FM "ZDARMA"
JŠ: "MY" jsme asi chyběli na některých hodinách matematiky co? A jediné co zvládáme je práce s "0" co?
Protože PN tady docela slušně zpracoval přehled rozdílu cen a teď se dostáváme ke kamenu úrazu: 2 je menší než 3, 5 je menší než 7 atd. atd.. Jinak si opravdu nedokážu vysvětlit vaše neustále tvrzení, že ten ODIS je tááák předražený a stále dražší a dražší.
Njn. jenže když pan poradce umí jen s 0, tak je jasné, proč se jezdí ve FM zdarma. Nooo apropoo.. zdarma. Za cenu karty, kterou si museli cestující pořídit, která funguje jen u jednoho dopravce a k ničemu jinému není a ještě je nejdražší ze všech nabízených karet. Ale jak psal klasik: "Dobře, špatně a ve Frýdku"
Každopádně dík za ty, co tady občas i navrhnou nějaké řešení ze svého pohledu, ne jen za štěkající "psíčky", že maj málo v mističce:-)
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1811
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 18. prosince 2014 - 13:14:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

náhodný kolemjdoucí z KODISu:
Já narážím na jízdné v hotovosti, víme? To je nejpoužívanější a taky nejvíce zdraží. A že je ODIS dražší a dražší je taky pravda. Každý rok přece zdražuje.
Co se týče karty na MHD FM, tak ta cena karty je srovnatelná s cenou ODISky a jiných karet. Zdražují ji administrativní úkony spojené s jejím vyřízením, bez kterých by se MHD FM stala útulkem pro bezdomovce. Čili v ceně karty je také poplatek za to, že MHD nabízí jistý komfort. Asi nemusím říkat, jak rychle se zejména lidem z okolních obcí tato investice vrátí, že?
Nakonec je zajímavé, že cena karty na MHD zdarma vadí pouze lidem z KODISu. Řadoví cestující se za 3 roky neozvali a rozhodně se nedá tvrdit, že by si ji nepořizovali.
A na závěr jedno doporučení: Pokud chcete psát jako anonym, tak nepište z IP Kodisu [wink]

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6383
Registrován: 5-2005

Odesláno Čtvrtek, 18. prosince 2014 - 14:26:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jan_Širc: Honzo promiň, ale už blábolíš. To, že je jízdné v hotovosti nejpoužívanější je snad logické, když na čipovku u ČSAD F-M nebyla žádná sleva a neexistovala žádná jiná varianta jízdného.
A to s tím, že panel ve F-M je poruchový naschvál myslíš taky vážně? [crazy]

A ktomu komfortu: To, že ve F-M jezdí všechno, co má kola, je podle tebe komfort? Někdy minulý týden jsem viděl snad dvě B932, za kterými doslova vlály dveře. Bezpečnost nade vše...

MHD Ostrava
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1812
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 18. prosince 2014 - 14:56:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jízdné v hotovosti je nejpoužívanější i v jiných IDS napříč ČR. A vy, jako KODIS, to musíte vidět taky např. v okrese NJ. Nechce se mi věřit, že by ODIS byl taková výjimka, že by to tady neplatilo. Takže se to dá čekat i v okrese FM.
Komfortem myslím to, že nemusím cestovat s bezdomovci. V Ostravě se bojím v tramvaji sednout, bo nevím, co za bezdomovce a jeho breberky tam před tím sedělo.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Jonnyq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 315
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 18. prosince 2014 - 15:16:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V třinci jsou panely na náměstí TGM taky instalovány u plackárny.

FM: já bych ty panely nestěhoval ani neotáčel.. ale dal bych jich tam víc. Třeba v NJ je na busáku, ale hodil by se i na vlakáči. Totéž v Třinci apod.

Jan Širc: Mě ODIS zklamal prozměnu v tom, že po pár letech se vrátil do původních kolejí a vydal jízdní řády pro Nový Jičín opět bez odjezdů autobusů. Hledání spojení na FM se stížilo, protože prohledávat celý jízdní řád a všechny linky v JŘ je zdlouhavé. Navíc některé linky mají nelogické číslování..

příklad:
612-622 linky z NJ,
622-630 mix linek z NJ a z oblasti Bílovecka,
631-646 z Kopřivnice,
647-XXX mix z NJ, Frenštátu, Bílovecka atd.

Je v tom bordel.

Jinak ještě info.. já jsem uživatelem EP a neměnil bych. Nejezdím pravidelně ve stejné trase a měsíčník se mi nevyplatí.
petr n
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.238.96
Odesláno Čtvrtek, 18. prosince 2014 - 15:36:52    Odkaz na tento příspěvek  

Když jsem se teď podrobněji díval na zónové členění v okolí FM, tak musím konstatovat, že těch kiksů, kdy jsou lidi v hojně využívaných 2-4 km dlouhých úsecích platit dvojnásobek toho co jiní za 10 km dlouhý úsek je docela dost.
Namátkou:
Raškovice, škola-Krásná
Myslík-Kozlovice
Staré Hamry-Bílá
Dobrá-FM
Opravdu se divím, že za ty roky co ten ceník takto funguje v jiných okresech nikoho nenapadlo to udělat trochu férověji.
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1813
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 18. prosince 2014 - 16:16:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já myslím, že největší perla v okrese je toto spojení z Paskova do FM:
úsek Paskov,u hřbitova - Anenská 8 km, 2 zóny
úsek Paskov,podchod - Anenská 8 km, 3 zóny
Zastávky jsou od sebe 300 metrů [crazy]

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Jonnyq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 18. prosince 2014 - 17:41:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

petr n: Ono se totiž pořad vaří z vody. Zónové členění se donekonečna upravuje. Poslední úprava například v úseku OVA-Příbor, kde se jedna zóna sloučila s druhou, byla snaha o to, aby vlak v tomto úseku stál stejně jako autobus. Zase na druhou stranu je to výhoda, ale jde prostě vidět, že zde chybí nějaký propracovaný dlouhodobý plán. Kdybych ODIS vedl já, už dávno bychom byli jinde. Jeden by nevěřil, že ODIS funguje už od roku 97 a až nyní se provádí takové akce, které by jinde udělali během prvních dvou let. Ale i tato snaha se počítá.

Na druhou stranu líbí se mi nová linka, která obsluhuje úsek St.Ves-Ostrava,Proskovice a Polanku.
petr n
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.238.96
Odesláno Čtvrtek, 18. prosince 2014 - 19:47:15    Odkaz na tento příspěvek  

Jan_Širc: tohle taky není špatné:
Raškovice, Ondráš - Morávka, Bebek 14 km, 1 zóna, 235 Kč
Raškovice, kaple - Morávka, Janša 3 km, 2 zóny, 470 Kč
Je mi jasné, že to nikdy nemůže být dokonalé, ale některé věci by se měly rozhodně upravit.
petr n
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.231.109
Odesláno Čtvrtek, 18. prosince 2014 - 20:47:18    Odkaz na tento příspěvek  

Jonnyq: okolí Ostravy je celkem vymazlené a díky XXL tarifu i levné, horší je to v tom zbytku kraje. Každopádně jsem zvědavý co s tím provedete. Zatím to je ve stavu, kdy to vyhovuje jen někomu a jiný raději zvolí auto nebo kolo, viz, předešlé příklady.
Pistacio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 414
Registrován: 11-2008

Odesláno Pátek, 19. prosince 2014 - 15:00:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zavedl bych pásma. Ne že bych chtěl cpát každému Prahu, ale mnohé by to vyřešilo. I když je mi jasné, že Ostravsko není "kruhové", jako Praha.
Zóny jsou již jaksi nepoužitelné, jak je vidno.

Pane tvůrčí, se vší pokorou k Vašemu dílu, Vám však musím oznámit, že mne trápíte více, než mi přinášíte radosti. Opravdu si nestěžuji na radost, kterou jste pro mne napsal doposud, ona byla nečekaná a přinesla do mého příběhu zvláštně barevné odlesky ze všech koutů, ze kterých mohla.
Dog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 10-2006

Odesláno Pátek, 19. prosince 2014 - 17:11:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jan Širc: Já myslím, že největší perla v okrese je toto spojení z Paskova do FM:
Myslíte ? A co třeba toto:
FM,Místek,poliklinika - FM,Místek,Politických obětí, 500 m, 10 Kč
FM,Místek,poliklinika - Krásná,Vyšní Mohelnice,hotel Visalaje 29 km, 10 Kč

Nebo třeba:
FM,Skalice,kostel - Raškovice,Klimánek, 2 km, 10+12=22 Kč
Jan_Širc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1814
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 19. prosince 2014 - 19:54:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dog: To je největší [bomba] v okrese. Kamkoliv pouze za 10 Kč. Díky za reklamu [wink]

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Dog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 10-2006

Odesláno Sobota, 20. prosince 2014 - 11:43:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, ať žije sociální spravedlnost soudruha Širce ! Však my mu tu šaškárnu ze svých daní jistě rádi zaplatíme... [zadnice]
petr n
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.141.141
Odesláno Sobota, 20. prosince 2014 - 14:24:54    Odkaz na tento příspěvek  

Heh, vidím, že pánové z KODISu si pana Šírce velmi oblíbili. Ale když už jsme u toho placení té šaškárny z daní.... Kdysi jsem nahrubo počítal, kolik dá Praha z rozpočtu na provoz MHD v přepočtu na 1 obyvatele. Ten samý přepočet jsem provedl u MHD zdarma ve FM a dospěl k závěru, že MHD ve FM ač je zdarma vysává z rozpočtu asi pětinu nebo desetinu?(už si to nepamatuju přesně) toho co stojí podpora MHD Pražany (v přepočtu na 1 obyvatele). Jak by dopadlo porovnání nákladů měst na MHD v Ostravě a FM? Hoďte sem někdo reálná čísla ať to nemusím hledat. Díky.
Jonnyq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 20. prosince 2014 - 14:25:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jan Širc: No úsek Visalaje-FM je mimo MHD cca za 40 kč.. takže je to v pohodě cena. Ještě by se mi hodilo, aby MHD zdarma jezdila i v úseku NJ-Třinec za 10 Kč a budu úplně vysmátý [happy]

Pistácio: Pásma by nebyly špatné, případně členění zón v pásmovém stylu.
Robinx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 8-2006

Odesláno Sobota, 20. prosince 2014 - 15:50:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

petr n: Přepočítávat výdaje na MHD (či celkově na dopravní obslužnost) na 1 obyvatele není vhodné. Ve větších městech je (nebo by mělo být) pravidlem, že dopravní obslužnost dotuje větší částkou, Ostrava má navíc na 1 obyvatele od státu více peněz než FM. Ale přesto... Srovnání 4 největších (snad) měst v kraji.:

- OSTRAVA, výdaje: 1 047 055 000, počet obyvatel: 295 tis., 3594 Kč/os.
- HAVÍŘOV, výdaje: 60 000 000, počet obyvatel: 77 tis., 779 Kč/os.
- OPAVA, výdaje: 70 000 000, počet obyvatel: 57 tis., 1228 Kč/os.
- FRÝDEK-MÍSTEK, výdaje: 64 000 000, počet obyvatel: 57 tis., 1122 Kč/os.

Informace mám z rozpočtů měst a z vlastní hlavy (počty obyvatel), takže nejsou do koruny přesné, ale pro orientaci určitě dobré. Samozřejmě se musí brát v potaz i kvalita MHD a její využití, třeba Ostrava s kvalitní MHD vs. Frýdek-Místek s MHD, kterou většina obyvatel nepoužívá. Podstatným ovlivňujícím faktorem je též velikost města dle rozlohy a hustota a struktura zástavby, která ovlivňuje délku linkového vedení, např. Havířov s nejvyšší hustotou zalidnění v ČR (po Praze) vs. "roztahaná" Opava.

(Příspěvek byl editován uživatelem robinx.)
petr n
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.141.141
Odesláno Sobota, 20. prosince 2014 - 18:59:20    Odkaz na tento příspěvek  

Robinx: není vhodné, aha :D No každopádně jsou čísla velmi zajímavá a děkuji ti za ně. Ani jsem nečekal, že ostravská MHD je víc než 3x nákladnější než ta šaškárna ve FM jak pravil Dog. Doplním ještě údaj z Prahy.
Město na provoz DPP přispělo 11,095 mld. Kč, počet obyvatel 1 257 000, tedy 8827 Kč/osobu
To já jenom aby bylo jasno v tom kde nejvíc soudruzi budují sociální spravedlnost.
Ač MHD zdarma ve FM nejspíš vzniklo hlavně proto aby se oranžády po všech těch průserech udržely zase u lizu, tak si nemyslím, že by to byl zas tak špatný projekt.
taktak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.133.1
Odesláno Sobota, 20. prosince 2014 - 20:25:36    Odkaz na tento příspěvek  

Sice je MHD v OV 3x dražší na obyvatele než ve F-M, ale jak už tady bylo řečeno, takto to počítat, to by bylo míchat jabka s hruškama. Je to neporovnatelné v kvalitě a náročností v nákladech. Navíc OV získává více z daní na obyvatele než FM, tudíž si to může dovolit. To FM má pozici horší, a přesto dává na MHD dost ze svého rozpočtu. Správné porovnání by mělo být podíl dotace na MHD z rozpočtu města a zde se dává v OV už jen 2x více na MHD než ve FM. V OV je to 15% a ve FM je to 7% z rozpočtu městě. Je to samozřejmě důsledek MHD zdarma. Srovnatelný Havířov, který také nemá svůj DP a MHD jej stojí jen cca 4,5% svého rozpočtu.
petr n
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.141.141
Odesláno Sobota, 20. prosince 2014 - 22:14:46    Odkaz na tento příspěvek  

taktak: když už, tak míchání malých jablek s velkýma jabkama[happy] Já to tu zmínil proto, abych dementoval oblíbenou tezi odpůrců, že to šíleně zatěžuje rozpočet a blablabla. Přitom jestli někde MHD zatěžuje rozpočet, tak je to hlavně Praha a další velká města.
taktak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.135.252
Odesláno Sobota, 20. prosince 2014 - 23:19:54    Odkaz na tento příspěvek  

Tak velká města částečně doplácejí na to, že jsou právě v centru dění a jejích MHD slouží i pro přespolní a v případě prahy také pro přeshraniční. Někde jsem četl, že v OV tvoří až 20% cestujících v MHD mimoostravští. To asi ve FM nebude, i když si pomáhá tím přetahovaním cestujících nabídkou nulové ceny.