K-report
 

Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 26. 11. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Autobusy a trolejbusy » Tykadláci v Plzni » Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 26. 11. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1486
Registrován: 11-2010

Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 18:46:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výměna OP při konci platnosti (každých 10 let, první občanka je jen na 5 let) je zdarma, nevím jak jinde, ale fotku tady v Plzni dělají na přepážce zdarma. Při ztrátě, nebo poškození už se něco platí..

Mnohé zaujal tento ceník kde se píše že při nefunkčnosti karty nezaviněné na straně držitele je výměna zdarma, což je tento případ.

(Příspěvek byl editován uživatelem strejcekms.)
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5266
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 19:19:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já chápu, že je potřeba karty vyměnit

Já ani to ne - když ty karty fungujou, tak co je za problém? Si představte že se někdo třeba za 3 měsíce plánuje odstěhovat, proč nemůže dojezdit na tu starou?

Jestli si tam někdo kupón dohrál "doma", to lze zjistit zpětnou analýzou rev. čteček vs DB předplatitelů, to si asi nikdo nezkusí, když by tam byl i se jménem a adresou...
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16975
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 20:03:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mnohé zaujal tento ceník kde se píše že při nefunkčnosti karty nezaviněné na straně držitele je výměna zdarma, což je tento případ.

DP k tomu ovšem dodává, že platí standardní záruční lhůta dva roky, tedy všechny karty, které se budou měnit, jsou už po záruce a uvedené pravidlo se na to nevztahuje. Přišlo mi to interní cestou jako nějaká tisková zpráva a kdosi (qap.cz ?) to zveřejnil prakticky beze změny, takže si to tam můžete přečíst i vy.

Jestli si tam někdo kupón dohrál "doma", to lze zjistit zpětnou analýzou rev. čteček vs DB předplatitelů, to si asi nikdo nezkusí, když by tam byl i se jménem a adresou...

V Praze byla teď pár dní taková výstava. Vystavoval se tam i strojek na jízdenky do linkových autobusů, který umí nahrávat na Plz. karty peníze do peněženky a snad i předplatné (tak moc jsem to nezkoumal). Nemyslete si, že mě nenapadlo vyzkoušet to [wink] Ale zůstalo jen u nápadu.

Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5016
Registrován: 1-2007
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 21:22:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stavba depa v Plzni za 12 miliard byla v pořádku, vzkázali policisté BIS

Máte jednu z nejdražších vozoven v(e) (střední) Evropě, ale všechno bylo v pořádku.
Anhart z Božkova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.20.183
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 22:50:41    Odkaz na tento příspěvek  

Mouka: To už tady je
Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1487
Registrován: 11-2010

Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 03:26:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5267
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 11:16:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To vypadá zajímavě.

Zajímavý by bylo zkusit i mapu, jestli by to někoho zajímalo, na jedný z těch info obrazovek... Ale těžko říct v jakým rozlišení by to bylo v buse k přečtení...
Libor_hh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2117
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 11:53:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naše pojetí dynamických označníků ve vozidlech značně rozšiřuje toto chápání. Pokud jsou na dispečinku on-line data o odjezdech ze zastávek (dispečerský systém provádí predikce), proč tyto nezobrazovat cestujícím ve vozidlech při příjezdu do příští zastávky, kde je možno uskutečnit přestup na další spoje.

Princip činnosti systému vozidlového dynamického označníku:

Palubní počítač (v tomto případě náš EPIS 4.0x) sbírá údaje o poloze ze GPS a vyhodnocuje polohu vozidla ve vztahu s jízdním řádem.
Informace o poloze jsou v pravidelných intervalech zasílány přes radiovou síť (např. naše řešení EPIS FDNET) na dispečink.
Zde jsou zpracovány v dispečerském SW (např. náš SW SPRINTER 2014 pro MHD či IDS), který provádí opětovně vyhodnocení polohy vozidla k jízdnímu řádu a tuto informaci zobrazuje dispečerům. Dalším výstupem je i informace pro odjezdy z jednotlivých zastávek v rámci systému IDS či MHD (tento výstup není podmíněn existencí skutečného zastávkového označníku).
Informace o poloze, kam se vozidlo blíží je odeslána zpět na vozidlo do palubního počítače. V tomto případě je nutno použít rychlou datovou síť, tj. minimálně pak GPRS, lépe UMTS.
Palubní počítač data zpracuje a odešle je na vozidlové LCD pro cestující, např. náš VCS 185 či VCS 190, apod.. Na LCD musí být spuštěna příslušná SW aplikace tak, aby uměla tyto data zpracovávat a zobrazovat.

Z toho plyne, že v systému musí být propojeno několik systémů předávání dat – od sběru dat o poloze z vozidel, po jejich zpracování na dispečinku a odeslání zpět na vozidle dle jeho aktuální polohy a následně zobrazení na LCD pro cestující a případně i pro řidiče ve formě upozornění na návaznosti.


Ano, to jsou věci, které potřebujeme nutně k životu [nene] [lame] [nene]

}Fuck off HMEK Plzeň 2015
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5268
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 12:30:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ono by to nemělo nic moc stát, ty palubní jednotky už ve vozidlech stejně jsou kvůli dispečinku. Ten navíc stejně akorát kouká jak se mu kde hromadí vozy a nedispečeruje, tak takhle by to třeba aspoň k něčemu bylo... [happy]
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 618
Registrován: 6-2007

Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 14:02:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když to tu tak čtu tak nabývám dojem, že extrablb Matin_l má z každé prodané karty nějakou provizi jako Rittig za lístky v Praze. [crazy] A nebo snad jen doufá, že lezením mocným do análu něco odpadne od stolu? [nene]

Já žádnou PK nechtěl před 10ti lety, nechci jí ani teď. Já akorát potřebuju občas pořídit přestupní lístek (příp. předplatné) na socku a ne nějakou kartu, která jen překáží v peněžence! Jako by nestačilo, že na té kartě mám nahrané peníze, které jsem tak PŘEDEM dal DP, a zajistil mu tak zcela nadstardatní platbu. Normální je platit do 30, nebo dnes spíše 60 dnů od použití služby, a né mít u dodavatele bezúročně uložené peníze!

Takže mě klidně vyhovuje pražský způsob - koupení papíru a označení platnosti v mašině ve voze. Stávající kartu jim s radostí klidně vrazím mezi půlky. [pozor] [zadnice]

Celé je to jen povolební TUNEL NA PENÍZE zmrdů z ČSSDODSKDUČSL. [pozor]

Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5225
Registrován: 12-2005

Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 14:15:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Volby do toho nepleť to rozhodnutí je z dob před volbama.

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 797
Registrován: 1-2009

Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 14:19:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zablokovat funkční kartu, no já nevycházím z úžasu. Jak by se vám líbilo, kdyby vám po skončení záruky automobilka donutila váš automobil hodit do šrotu protože už není IN, TRENDY a SEXY, a koupit si novej?
Karta je funkční, stejně jako jsou funkční automobily veterány. Nikdo vás nenutí sešrotovat stodvácu ani první fábie. Když prolezou technickou, tak můžou jezdit i tudory z doby těsně po válce s SPZ z půlky 60. let, i ty jsou stále platné.
Karta stojí 10 Kč, tudíž 170 Kč je bezdůvodné obohacení. Takhle předražit své služby si nedovolí ani lichvářské půjčky typu home credit, creditas, zaplo, ferratum apod.
Karty nikdo nechtěl, vnutili jste je. Když je nefunkčnost nezaviněná cestujícím, má se vyměnit zdarma. Dodržujte aspoň vaše vlastní pravidla. Stále má ředitel PMDP plat vyšší než prezident republiky? Docela by mě zajímalo jak se vyvíjí počet manažerů, jejich odměny. Holt nějak si někdo na tu jachtu v Monaku a bungalov v Dominikánské republice nebo kdekoliv jinde vydělat musíte. Ale vydělávejte si poctivou prací a ne natahováním pazourů.
PMDP, máte černý svědomí.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 619
Registrován: 6-2007

Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 14:21:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Volby do toho plést musim. Protože před volbama politici tvrdili, že to nakonec takle nebude! Že to zaplatí město, nebo na to město přispěje.

Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

nemam_cerny_svedomi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.65.19
Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 16:49:25    Odkaz na tento příspěvek  


Šíření se doporučuje[pozor][ok][smrt]
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6535
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 10:07:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trollino_15: To je stejný princip, jako se vším ostatním, co zajišťuje město. Nový chodník někde v Křimicích taky nikdy nevyužiji a přesto mi nevadí, že se postavil z mých daní.

A vadilo by ti, kdyby město Plzeň postavilo chodník třeba v Domažlicích? Když to rozšíříme na evropskou úroveň: Vadilo by ti, kdyby Česko platilo chodníky v Řecku? Stále si tu dostatečně neuvědomujeme, že proplácení Plzeňských karet není vnitřní rozpočtová záležitost města, kdy se občanům sebere část peněz, aby se za to nějaké vybrané skupině občanů něco koupilo. I když si myslím, že toto by do režimu přerozdělování už spadat nemělo, je to pořád ještě přijatelné. Ale problém je v tom, že město Plzeň by ze svých peněz (=peněz svých občanů) platilo karty občanům jiných obcí a to je podle rozpočtových pravidel nepřípustné.

Já chápu, že je potřeba karty vyměnit. Nechápu, proč za to musím platit. Stejně tak to nechápu u občanských průkazů, ale i tam to stojí pouhých 50 Kč a ne více než třikrát tolik.

Zásadní rozdíl je v tom, že jako občan ČR musíš mít občanský průkaz na základě zákona a pokud jej nemáš, tak se dostáváš do střetu se zákonem. Stát je tu proto, aby svojí administrativou zajistil občanům vydávání občanských průkazů a náklady hradil prostřednictvím státního rozpočtu z daní těch občanů, kterým OP vydává. Kdo není občanem ČR a nepřispěl na výrobu OP, ten jej nedostává. Padesátikoruna je už jen symbolický manipulační poplatek, který rozhodně nepokrývá všechny náklady spojené s vydáním jedné občanky, takže každý OP je samozřejmě dotován ze státního rozpočtu. Naproti tomu Plzeňskou kartu mít nemusíš, když nechceš, pokud ji nemáš, tak ti žádná sankce nehrozí. Její pořízení je dobrovolné a slouží jako prostředek k využívání určitého okruhu služeb (ale ani jednu z nich využívat nemusíš, pokud nechceš). Zažádat si o ni může kterýkoli obyvatel světa včetně těch, kteří nikdy do rozpočtu města přímo nic nepřispěli a proto se za její vydání platí. Je na těchto rozdílech dostatečně patrné, proč je občanka zadarmo a Plzeňská karta ne?
Proč stojí zrovna 170 korun netuším, nevím, z čeho se tahle suma skládá a co obsahuje a proto nebudu její výši nijak obhajovat. Obhajuju jen to, že je vydání karty zpoplatněno. Na druhou stranu mi doteď nikdo nebyl schopen vysvětlit, proč si město Karlovy Vary nechává dodávat stejné karty za stejných 170 korun, když jsou (údajně) nejdražší na světě. To jsou opravdu ty Vary tak hloupé anebo si spočítaly, že je těch 170 korun v pořádku? Jak to tedy je?

Martin_j: Myslíš, že by se to podařilo utajit?

Myslím, že nepodařilo. A ve chvíli, kdy by to "prasklo", nastal by zde ještě větší atomový výbuch než teď...

James_bond: Jak by se vám líbilo, kdyby vám po skončení záruky automobilka donutila váš automobil hodit do šrotu protože už není IN, TRENDY a SEXY, a koupit si novej?

A vy si myslíte, že automobilky nic takového nedělají? Už dávno se firmy snaží přimět zákazníky ke generační obměně svých výrobků jednoduchým nástrojem, kterým je politika dostupnosti a ceny náhradních dílů. U aut se samozřejmě můžete rozhodout, že budete starý stroj provozovat nadále, ale v případě jeho opravy nebo výměny opotřebované součástky zaplatíte víc než je hodnota celého vozu. U spotřební elektroniky je to ještě markantnější. Zkuste si někde nechat opravit pět let starý mobilní telefon. A proč asi Microsoft ukončil podporu Windows XP?

Karta je funkční, stejně jako jsou funkční automobily veterány. Nikdo vás nenutí sešrotovat stodvácu ani první fábie. Když prolezou technickou, tak můžou jezdit i tudory z doby těsně po válce s SPZ z půlky 60. let, i ty jsou stále platné.

Patláte páté přes deváté. Sešrotovat stodvácu (a všechna auta plnící emisní normu Euro 2 a horší) nás stát už déle než pět let nutí prostřednictvím příspěvků do fondu na podporu sběru a likvidace autovraků a časem se k němu přidají i nesmyslné nízkoemisní zóny. Pokud chci mít veterána, tak jej mít můžu, ale bude mě to rozhodně stát víc peněz. Kromě toho kompatibilita auta a silniční infrastruktury je něco úplně jiného než systém bezkontaktních karet.

Karty nikdo nechtěl, vnutili jste je.

Ale hloupost. To máme opravdu tak krátkou paměť, že si nepamatujeme papírové průkazky s kupony? To už nostalgie a zpětná idealizace dostoupily do doby teprve deset let nazpátek a myslí si někdo, že kdyby Plzeň byla posledním městem v republice bez čipových karet, tak by na to mohla být hrdá? Podívejme se na jednotlivé jízdenky. Jsme snad poslední město v republice, kde se lístky štípají v mechanických označovačích. A můžeme na to být hrdí? Samozřejmě, že ne, je to jen pro ostudu.

A že vám došla číselná řada? Karty jsou u čísla 280 000. Až dojde dvojka, začne se trojkou. To ví každý absolvent základní školy. Než bude karta č. 999 999, to dřív dojdou SPZ na auta.

O čísla vytištěná na kartě vůbec nejde, jde o číslo čipu. To je celosvětově unikátní a číselnou řadu spotřebovávají různí výrobci karet a u tohoto typu karty už čísla docházejí. S číslem na kartě to nemá nic společného, je to stejný rozdíl jako když je na autobuse nalepené evidenční číslo a zároveň má svůj VIN kód.

Strejcekms: Jednou z těchto nových technologií jsou dynamické vozidlové označníky

Pokud se na obrazovkách ve vozech objeví místo dosavadních neužitečných informací systému Cityscreen toto, bude to obrovský skok kupředu. I grafika vypadá slušně, tak snad to bude fungovat.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5226
Registrován: 12-2005

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 10:21:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a myslí si někdo, že kdyby Plzeň byla posledním městem v republice bez čipových karet, tak by na to mohla být hrdá? Podívejme se na jednotlivé jízdenky. Jsme snad poslední město v republice, kde se lístky štípají v mechanických označovačích. A můžeme na to být hrdí? Samozřejmě, že ne, je to jen pro ostudu.

Ty seš fakt demagog na úrovni komunistickýho politika z padesátých let [crazy]
Jak se pozná hrdý město? Že v médiích primátor nafukuje prsa jak holub před pářením? Nebo že občané vyjdou na prvního máje s mávátky a transparenty do průvodu kde rozhazujou úsměvy na všechny strany?
90% lidí je u [zadnice] jestli mají nějakou kartičku nebo prostě legitku s kuponem. Stejně tak je jim u [zadnice] jestli máme mechanický strojky jako poslední v republice.
Lidi by uvítali papírovej lupen z automatu kterej si po vzoru prahee označí při nástupu časem nástupu a platil by dle toho na jak dlouho má vytištěnou platnost.
Automat zdůrazňuju!
Nepotřebujou k tomu žádnej kus plastu kterej někde musí shánět. Stačí hrst drobáků prípadně že jsme v 21. století bankovka a plechová krabice kterou najdou na všech pro mhd významných místech.

Jestě nám tu prosimtě vysvětli jak je dobře že režim zatočil s Horákovou a jak nucená práce v uranovym dole přináší blahobyt naší společnosti.

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
pokus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.79.110.140
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 10:54:02    Odkaz na tento příspěvek  

Uvědomujete si přátelé, že jde o cca 40 Kč ročně a že nás různé jiné věci přijdou neskonale dráž? Já jako důchodce spíše hodnotím jako nemilou nutnost to vše oběhnout (2x na pobočku), než těch 195 Kč navíc oproti ostatním životním nákladům. Jaké je to % z ročního předplatného? Tam to bude zajímavější, až se radní rozhoupají jej změnit.
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4648
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 10:55:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale problém je v tom, že město Plzeň by ze svých peněz (=peněz svých občanů) platilo karty občanům jiných obcí a to je podle rozpočtových pravidel nepřípustné.
Jenže tuto si mělo město Plzeň vyjasnit v době, kdy systém čipových karet pořizovalo. Obyvatelé cizích měst si (až na výjimky) kartu jednou zaplatili, funguje jim, měnit ji z žádného důvodu nepotřebují, a veškeré další náklady mají tedy padat na vrub zřizovatele. Mimoplzenští jsou nuceni kartu používat, aby se za rozumné peníze dostali kam potřebují, když už mají tolik rozumu a jedou VHD namísto auta (a dokonce si za jízdu zaplatí). Je nesmysl je za tuto jejich ochotu trestat, navíc v době, kdy řada spojů nekončí ve městě, ale na kraji.
O tom, že je něco "podle rozpočtových pravidel nepřípustné," se muselo vědět mnohem dříve a mělo se s tím počítat. Že se tak nestalo není chyba uživatelů karet.

Pěkně jsi mi vysvětlil rozdíl mezi OP a PK, ale neodpověděl jsi na to, na co jsem se ptal. Člověk, který jede MHD, šetří uliční prostor, ovzduší, parkovací místa atd. Přináší tedy do Plzně nějakou přidanou hodnotu a je špatný přístup mu tuto jeho snahu znepříjemňovat.

A vy si myslíte, že automobilky nic takového nedělají? Už dávno se firmy snaží přimět zákazníky ke generační obměně svých výrobků jednoduchým nástrojem, kterým je politika dostupnosti a ceny náhradních dílů
Takhle to bohužel funguje, ale k tomuto principu mám řadu zásadních výhrad a osobně se na tomto principu snažím podílet co nejméně.
A pokud je takový princip zaveden i v případě PK, jsem připraven jet 11x načerno MHD. Prostě proto.

(Příspěvek byl editován uživatelem trollino 15.)

MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1488
Registrován: 11-2010

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 11:37:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já na mechanickém označovači nic ostudného nevidím, je to jednoduchá a praktická věc, když město nechtělo jít cestou přestupních časových jízdenek a označovačů data a času jak tu někdo zmiňoval. Ano je to divné, mít ve voze označovače mechanické a k tomu cardmany. Dodnes mnozí nedokáží odpustit, že ve městě nezbyl žádný jízdenkový automat, ale je přeci mnoho dalších možností jak s monopolnim DP jezdit, kupujte si kusové jízdenky a nepotřebujete kartu, vzkazuje náš prozákaznický přepravce. Možná kdyby DP vysvětlil tu částku 170 korun, její složení, tak by to pochopilo víc lidí, ale takhle si každý zjistí, že reálné náklady jsou menší, než 170 korun a tak vznikají teorie o korupci, nenažranosti..
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6536
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 12:24:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_100: Stejně tak je jim u [zadnice] jestli máme mechanický strojky (...) X Lidi by uvítali papírovej lupen z automatu kterej si po vzoru prahee označí při nástupu časem nástupu

Tak jak? Je jim to jedno nebo by uvítali něco jiného? Protiřečíš si ve dvou větách jdoucích po sobě.

Automat zdůrazňuju!
Nepotřebujou k tomu žádnej kus plastu kterej někde musí shánět. Stačí hrst drobáků prípadně že jsme v 21. století bankovka a plechová krabice kterou najdou na všech pro mhd významných místech.


Ano, po městě by určitě mělo být alespoň deset moderních automatů akceptujících bankovky a platební karty umožňujících nákup jednotlivých přestupních jízdenek znehodnocovaných v elektronických strojích. O tom snad nikdo nepochybuje. Ale nic to neříká o tom, proč bychom neměli mít pro držitele předplatného čipovou kartu, když v mnoha městech jdou oba způsoby kombinovat.

Trollino_15: Člověk, který jede MHD, šetří uliční prostor, ovzduší, parkovací místa atd. Přináší tedy do Plzně nějakou přidanou hodnotu a je špatný přístup mu tuto jeho snahu znepříjemňovat.

Jenže Plzeňská karta není jen prostředkem pro držení předplatného ve veřejné dopravě. Část lidí kartu v dopravě vůbec nepoužívá, z objemu karet určených k výměně je to 43%. A i z těch 57% karet v dopravě používaných jsou určitě i takové, ze kterých si někdo koupí jízdenku jednou za měsíc. Chápu, že by podle tebe mělo město zaplatit karty jako nástroj pro motivaci lidí k používání veřejné dopravy na území města. Jenže z uvedených čísel vyplývá, že u téměř poloviny vyměňovaných karet nic takového nefunguje. Kartu zadarmo od města z peněz na podporu veřejné dopravy tak třeba dostane někdo, kdo bydlí v Klatovech a nanejvýš si půjčuje knihy v krajské knihovně a přitom třeba jezdí autem až na náměstí. Proto to z téhle hromádky taky platit nelze.
Dovedu si představit, že by PMDP snížilo o oplatek za výměnu karty cenu půlročního a ročního předplatného těm, kteří si museli kartu povinně vyměnit. Pak by bylo zajištěno, že kartu zdarma skutečně dostali jen ti, kteří ji využívají v dopravě. Ale plošné proplácení možné není.

Je nesmysl je za tuto jejich ochotu trestat

Problém je, že je to vnímáno jako "trest". Když si pro kartu půjdeš dnes, máš na ni jasně napsáno datum, kdy přestane platit. Víš to předem, můžeš s tím počítat a začít si spořit 9 haléřů denně, abys měl za 5 let 170 korun na novou kartu... Problém starých karet je v tom, že na nich žádné datum není a tak si lidé myslí, že se vyměňovat nemusejí (což z ryze technického hlediska není pravda, nebot ta karta jednou zkrátka fungovat přestane).

Takhle to bohužel funguje, ale k tomuto principu mám řadu zásadních výhrad a osobně se na tomto principu snažím podílet co nejméně.

To jsme na tom stejně. Můj předchozí mobilní telefon sloužil 8 let...

Strejcekms: Možná kdyby DP vysvětlil tu částku 170 korun, její složení, tak by to pochopilo víc lidí, ale takhle si každý zjistí, že reálné náklady jsou menší

Reálné náklady si nikdo nezjistí, ostatně sumy za kartu, které sem leckdo nadhazuje jsou jen výrobní cenou karty a úplné náklady na její vydání jsou pochopitelně vyšší. Ale mě by také zajímalo, jak se dospělo k ceně 170 korun, která se navíc už 10 let navzdory inflaci nehýbe.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4649
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 12:35:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovedu si představit, že by PMDP snížilo o oplatek za výměnu karty cenu půlročního a ročního předplatného těm, kteří si museli kartu povinně vyměnit.
No vida, pomalu se míří k nějakému řešení. Stejně tak by totiž knihovna mohla snížit předplatné atd.

(což z ryze technického hlediska není pravda, nebot ta karta jednou zkrátka fungovat přestane
Jenže drtivé většině lidí ta karta funguje a nechápou (a já taky ne), proč ji měnit dřív, než si ji rozsednou, nebo než skutečně SAMA O SOBĚ přestane fungovat.
Jak už podotýkal M_k, u ČSAD jsou karty staré pes deset let a nikoho to netrápí.

MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4649
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 12:43:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak se to vezme. Původní ČSAD karty od EmTestu si zase např. neumí popovídat se strojky Mikroelektroniky, které jsou ve vozech na Rokycansku. S těmi se pro změnu kamarádí Plzeňská karta.

Bezdružická lokálka
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5228
Registrován: 12-2005

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 12:54:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jak? Je jim to jedno nebo by uvítali něco jiného? Protiřečíš si ve dvou větách jdoucích po sobě.

I kdež pouze jsem dal dohromady dvě zkušenosti z okolí.
Od nikoho krom šotoušů sem nikdy neslyšel povzdech nad děrovačkama. Lidem je to fakt egál.
A na druhou stranu sem slyšel spoustu povzdechů na d nutností vlastnictví plastový kartičky ať už PK nebo PJ kvůli nákupu přestupního lupenu.
Naopak by uvítali papírovej přestupní lístek za keš a nikoli za imaginární sumu nahranou na nějakym nosiči. Na nosiči kterej když nemáš tak máš smolíka a solíš s každym přestupem znova.

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Prvek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3311
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 12:54:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Byť 170Kč není likvidační poplatek, pro vícečlené rodiny to již může být významná položka a stále ještě nikam za ní nedojedou.
Hlavně jde ale o princip. Město by se mělo snažit veřejnou dopravu podporovat, před volbami jsme to slyšeli snad ze všech stran. Představitelé stran, kteří slibovali zlevnění se zde na radnici nedostali (narozdíl od Prahy, kde bude roční MHD od příštího roku patrně levnější než v Plzni), ale podporu veřejné dopravy měly zmíněnou snad všechny strany.
Marketingově je zkrátka chtít poplatek po cestujích špatné rozhodnutí, protože to naštve hodně lidí, a to hlavně vůči dopravci, byť jde také o politické rozhodnutí. Za rozumnou varinatu bych považoval novou kartu zdarma alespoň třeba k ročnímu předplatnému.
K původním tramvajenkám: mně osobně by milý MartineL opravdu stačila původní tramvajenka. Na nic jiného, než na předplatné Plzeňskou kartu nevyužívám. A ani nejsem přesvědčen, že se všemi náklady na provoz tato karta vyplatila. Jistě, s tiskem a distribucí kupónů byly také nějaké náklady, ale provoz systému karet také není zadarmo. Už se nějak zapomnělo, že ve všech vozech PMDP je již druhá generace Cardmanů, samoobslužné zóny vyřazené po pár letech provozu také nebyly zadarmo a Spořitelna si za své dobíjení také něco strhne. Kdyby se tenkrát zavedlo normální přestupné jízdně typu Praha, strojky do vozů byl byly levnější než Cardmany a předplatné mohlo zůstat.
Systém Plzeňské karty tu již máme, tak ať tedy funguje dál, ale přijde mi od jeho provozovatelů nešťastné poštvávat proti němu své zákazníky dalšími poplatky. Je sice méně průserový, než v Praze, kde to zaintersovaní svou nenažraností přehnali, ale že by byl úplně křišťálový, tomu nevěřím.

(Příspěvek byl editován uživatelem Prvek.)

Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již od roku 2000 na internetu
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16976
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 13:25:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A že vám došla číselná řada? Karty jsou u čísla 280 000. Až dojde dvojka, začne se trojkou. To ví každý absolvent základní školy. Než bude karta č. 999 999, to dřív dojdou SPZ na auta.

Když už se bavíme o těch číslech karet... nebude náhodou číslo karty ta věc na spodním řádku displeje? A mohlo by mi "každé malé dítě" spočítat, jaká je kapacita tohohle číselného+znakového kódu?



Jak se pozná hrdý město? Že v médiích primátor nafukuje prsa jak holub před pářením? Nebo že občané vyjdou na prvního máje s mávátky a transparenty do průvodu kde rozhazujou úsměvy na všechny strany?

Třeba i tak, že občan Plzně si udělá výlet do nějakého zahraničí, tam se bude rozhlížet a říkat, že tohle u nás funguje líp, tohle je u nás hezčí, tohle je u nás lepší, tohle je u nás dokonalejší a tak.

Já na mechanickém označovači nic ostudného nevidím, je to jednoduchá a praktická věc,

...nicméně má své mouchy. Například:

- nikdo nedoloží, že ta jízdenka je skutečně z tohoto spoje. Takže stačí mít sbírku jízdenek s různými kombinacemi a dá se na to jezdit až do změny tarifu. Pokud namítnete, že je to extrém, dobře. Stačí jet dvakrát za den stejným autobusem a pokud řidič mezitím neměnil kódy, stačí vám stejný lístek. Pokud namítnete, že trefit dvakrát za den stejný autobus, odpovím vám, že pokud na lince jezdí jeden dva tři vozy, není to těžké.

- po nástupu revizorů není možné tyhle označovače jízdenek zablokovat, takže kdo je drzý, pokuty neplatí. Tuhle nevýhodu mají ovšem i starší generace razítkovacích strojků, ty nové už jsou zablokovatelné.

a tak vznikají teorie o korupci, nenažranosti..

Náš národ obvykle hledá takovéhle konstrukce i tam, kde nejsou. Připomněl bych reportérku TV Nova, která si v autobuse ČSAD koupila z vlastní vůle (!!!) zlevněnou studentskou jízdenku a když jí pak revizor chtěl dát pokutu za to, že nedoložila nárok na slevu, pozvala si na revizora kameramana a přišla s úžasnou teorií, že řidiči a revizoři jsou jedna velká mafie, kde řidič schválne prodá špatné jízdenky, pak zavolá revizora, ten za to rozdá pokuty a o ně se s řidičem podělí. A na toto téma chtěla natočit reportáž.
Řekněte tohle kterémukoliv zaměstnanci ČSAD, garantuju vám, že se bude skvěle bavit.

Jak se to vezme. Původní ČSAD karty od EmTestu si zase např. neumí popovídat se strojky Mikroelektroniky, které jsou ve vozech na Rokycansku. S těmi se pro změnu kamarádí Plzeňská karta.

A to neuměly snad nikdy, ani když ještě byly staré mikroelektroniky. Rokycansko je naštěstí organizačně a provozně samostatný celek, takže to tolik nevadí, ale představte si, že byste jeli autobusem na lince z Plzně do Horní Břízy nebo Třemošné a museli byste řešit, že vaše karta je použitelná pouze v případě, kdy vás veze autobus z garáží Plzeň, zatímco v autobuse z garáží Kralovice musíte mít jinou kartu, popř. platit hotově [crazy]

Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 798
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 13:28:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně jsem tu už dával odkaz na stránky výrobce, který podobné karty včetně potisku vyrábí podle počtu objednaných kusů v rozmezí 0,04 až 0,5 USD. Po česku to je 1 - 10 Kč. I s fotem a přiměřeným ziskem tak 30 Kč, všechno víc je nenažranost. A fotku nechť si PMDP poprosí město z mé občanky, není to tak dávno co si mě fotili.
Můj známý je vdovec s 5 dětmi, spočtěte si kolik to bude tuhle rodinu stát. A propos, všimné 10 Kč je započteno nebo to budem muset taky vysolit?
S řečmi že si můžeme jezdit bez karty na jednotlivé lístky. To je nesmysl, nevyplatí se to a bylo by to dražší než předplatné v nejbohatších zemích. Při přestupech je to tak 70 Kč denně, za měsíc skoro 1500 Kč.
Alternativou peachkarty je papírové předplatné. Stejně jako při rozvodu manželství je alternativou vztah s jinou ženou, se kterou založíte novou rodinu. Nikoliv single život, nebo společná ložnice s mnichy někde na Athosu.
Plzeň je 10x menší než Praha, přesto máme skoro stejně drahé předplatné.
MJ: Máš tam 8 místný kod z číslic a písmen. Jestli to dochází, tak přidat další číslici nebo písmeno. Alžířani mají na SPZ taky 10 číslic.
Na to jestli ta nová karta půjde v knihovně nebo čipnutí příchodu a odchdu jsem se ptal proto, protože v létě pan Chval povídal, že to nebude kompatibilní a že si podniky budou muset problém vyřešit samy.

(Příspěvek byl editován uživatelem James Bond.)
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16977
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 13:51:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

který podobné karty včetně potisku vyrábí podle počtu objednaných kusů v rozmezí 0,04 až 0,5 USD

A tady bude rozdíl v tom, že dotyčný výrobce těžko bude dělat za tuhle cenu karty s potiskem přímo pro daného konkrétního uživatele, protože to už není sériová výroba, ale kusová výroba. A za další, představte si, jak dlouho by to trvalo a kolik by to stálo, kdyby ty karty i s potiskem vyráběla nějaká čínská firma a a posílala je jednou týdně do Plzně?

A propos, všimné 10 Kč je započteno nebo to budem muset taky vysolit?

To se, pokud vím, účtuje jen u transakcí, které je možno udělat samoobslužně v bankomatu. Umí bankomat vydat novou Plzeňskou kartu? Já si jí nechával dělat teď v září, musel jsem kvůli tomu k okýnku a desetikorunu po mě nikdo nechtěl.

S řečmi že si můžeme jezdit bez karty na jednotlivé lístky. To je nesmysl, nevyplatí se to a bylo by to dražší než předplatné v nejbohatších zemích.

Proto rádi investujeme do Plzeňské karty, abychom mohli jezdit levněji a v konečném důsledku tak i přes počáteční investici 170 korun v konečném součtu ušetříme [wink] A pokud si spočítáme, že by se nám ta Plzeňská karta nevyplatila, protože jezdíme málo, tak radši zůstaneme u lístků. Jak prosté!

MJ: Máš tam 8 místný kod z číslic a písmen. Jestli to dochází, tak přidat další číslici nebo písmeno.

Jestli to jde a není v tom nějaký technický problém. Nevím, nerozumím tomu.

Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Libor_hh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2118
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 14:12:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Prvek:
Byť 170Kč není likvidační poplatek, pro vícečlené rodiny to již může být významná položka a stále ještě nikam za ní nedojedou.
Hlavně jde ale o princip. Město by se mělo snažit veřejnou dopravu podporovat, před volbami jsme to slyšeli snad ze všech stran. Představitelé stran, kteří slibovali zlevnění se zde na radnici nedostali (narozdíl od Prahy, kde bude roční MHD od příštího roku patrně levnější než v Plzni), ale podporu veřejné dopravy měly zmíněnou snad všechny strany.


Honzo, pravdu máš, podle mne je to mnoho povyku pro nic, já si jí jako zaměstananec budu mušet asi taky vyměnit, 170 kč jsou peníze, pro někoho málo, pro někoho hodně.
Než nějakých 170 kaček za kus plastu by mě tak netankovalo, jako dnešní zpráva, že Plzeňská teplárenská zdražuje teplo o 3 - 5 %, prý jim rostou vstupní náklady, prý jsou mírné zimy, prý město nemá dlouhodobě očekávaný zisk,
suma sumárum, mrtka všude, kam se podíváš [angry]
ale nemá cenu se rozčilovat, máme 25 výročí sametového podvodu, tak slavme zdražování, poplatky, moudrého blba na hradě [crazy]

Fuck off HMEK Plzeň 2015
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6537
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 14:14:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_100: A na druhou stranu sem slyšel spoustu povzdechů na d nutností vlastnictví plastový kartičky ať už PK nebo PJ kvůli nákupu přestupního lupenu. Naopak by uvítali papírovej přestupní lístek za keš a nikoli za imaginární sumu nahranou na nějakym nosiči.

Tak ještě jednou. To, že nemáme papírový v předprodeji distribuovaný a za hotovost nakupovaný přestupní lístek není vada systému Plzeňské karty, ale důsledek toho, že je stále v provozu mechanický způsob odbavování. Takže pokud lidem vadí, že si nemohou koupit papírový přestupní lístek v automatu, tak za to nemůže čipová karta.

Prvek: Na nic jiného, než na předplatné Plzeňskou kartu nevyužívám. A ani nejsem přesvědčen, že se všemi náklady na provoz tato karta vyplatila.

Kolik vás, kteří mají kartu jen jako jednoúčelový nosič předplatného, je v % všech držitelů karty? A opravdu by se vyplatilo kvůli vám držet paralelní systém papírových kuponů s veškerou režií, kterou generoval? Když se ohlédnu, k čemu všemu jsem už kartu použil, tak kromě předplatného IDP to byl nákup jednotlivých jízdenek a parkovacích lístků či obědy, kopírka a tisk na střední škole. A předplatné bylo klouzavé 1-123 dnů, to kupóny neuměly. Když si k tomu připočtu, že v jednom knihkupectví je po předložení karty plošná sleva na všechno, tak jsem jejím prostřednictvím za deset let určitě ušetřil několikanásobek 170 korun.

Kdyby se tenkrát zavedlo normální přestupné jízdně typu Praha, strojky do vozů byl byly levnější než Cardmany a předplatné mohlo zůstat.

Viz výše, normální jízdné "typu Praha" se nevylučuje s existencí čipových karet. Jestli vidím nějaké zásadní "kdyby", tak se měly v době výměny všech Cardmanů nakoupit takové přístroje, které by zvládaly navíc i označovat jednotlivé papírové lístky. Mohli jsme se zbavit cvakacích strojků, mít obyčejné časové lístky a přitom provozovat čipový systém.

James_bond: S řečmi že si můžeme jezdit bez karty na jednotlivé lístky. To je nesmysl, nevyplatí se to

Tak vyplatí nebo nevyplatí? Nelze v jednom příspěvku tvrdit, že se pořízení karty za 170 korun nevyplatí a přitom se to vlastně oproti jednotlivým lístkům vyplatí...

Máš tam 8 místný kod z číslic a písmen. Jestli to dochází, tak přidat další číslici nebo písmeno.

Aby se nám tam ty králíky vešly...[crazy] Čipová karta odpovídá nějakému mezinárodnímu standardu, který stanovuje i počet znaků identifikace. Takže si nemůže jen tak někdo přidávat znaky, jak se mu zlíbí. Delší řetězce čísla karty umějí karty toho standardu, na který se přechází.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5230
Registrován: 12-2005

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 14:16:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stačí jet dvakrát za den stejným autobusem a pokud řidič mezitím neměnil kódy, stačí vám stejný lístek. Pokud namítnete, že trefit dvakrát za den stejný autobus, odpovím vám, že pokud na lince jezdí jeden dva tři vozy, není to těžké.

Ano jel sem něco vyřídit do bolevce poloviční linkou co jezdila během výluky. Zdržel sem se cca hodinku, jednu tramvaj nechal ujet a další už jela zas "ta moje". Kontrolně sem si štípnul a jel zpátky zadarmo. Na tom nevidim nic špatnýho. Protože kdo nekrade hodinu ten okrádá rodinu a já kradu rád [satan]

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16978
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 14:45:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na tom nevidim nic špatnýho. Protože kdo nekrade hodinu ten okrádá rodinu a já kradu rád

Ty kradeš a podvádíš, já kradu a podvádím, on ona a ono, my vy oni ony, zkrátka všichni tady v tomhle státě krademe a podvádíme. Jenže když kradeš ty a v malém, je to v naprostém pořádku. Ale kdyby se odvážil krást někdo jiný, výše postavený a ve velkém (a co nejhoršího, nepodělil by se s tebou!), je to nečestné, nesportovní, nemorální a zcela nepřípustné a dotynčný by měl být postaven ke zdi a pro výstrahu zastřelen.

Takhle to myslíš?

Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1489
Registrován: 11-2010

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 15:20:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to že řidič nepřehodí čísla ve strojku je problém cestujícího? Pak se podnik nemůže divit, že to lidé ojebávají. Když na placeném parkovišti zvednu závoru, tak také nemůžu čekat, že někdo zaplatí.. Co je zajímavé, že subjekty, které využívají PK v docházkových, stravovacích a dalších systémech musí přizpůsobit technické vybavení (čtečky a další), což jsou další výdaje. Vyplatí se tedy provozovat vlastní čipovou kartu, do pár let tu může být další centrální modernizace systému a s tím další náklady pro přidružené organizace, které se budou muset přizpůsobit.
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4650
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 15:41:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba i tak, že občan Plzně si udělá výlet do nějakého zahraničí, tam se bude rozhlížet a říkat, že tohle u nás funguje líp, tohle je u nás hezčí, tohle je u nás lepší, tohle je u nás dokonalejší a tak.
Systém jak plzeňské karty (nutnost zakoupení čipové karty pro získání přestupního jízdného), tak jízdného jako celku, to rozhodně není.

Takže stačí mít sbírku jízdenek s různými kombinacemi a dá se na to jezdit až do změny tarifu.
Mám ji doma [happy] Ale má pár drobných vad, například je na jízdence uvedeno Dopravní podnik města Gottwaldova a za 1 Kčs mi to v trafice někde na Bolevci taky asi neprodali [happy] Nicméně svého času to fungovalo bezvadně.

Jinak samozřejmě, kromě částky samotné, jde zejména o princip.

To, že nemáme papírový v předprodeji distribuovaný a za hotovost nakupovaný přestupní lístek není vada systému Plzeňské karty, ale důsledek toho, že je stále v provozu mechanický způsob odbavování
Ale samozřejmě, že je to vada systému! Když na PK přecházelo, měl se při té příležitosti MOC zrušit! A pokud se to neudělalo, je chyba buď města, nebo nějaké jeho firmy. A to v důsledku plodí nechuť občanů platit za PK...město vymyslelo špatný systém, který nemá volně přístupný přestupný tarif a jeho nedostatky nutí platit občany. Vsaď se, že kdyby PK byla jen jako lítačka, povyk by kolem toho nebyl vůbec žádný.
Já, ale nejenom já, mám PK zejména proto, abych si mohl koupit přestupný lístek, jako ve všech normálních městech. A platit za to, že mám možnost mít dostupné služby, které jsou obvyklé všude jinde ve vyspělém světě, je mimořádně ujeté.

Kolik vás, kteří mají kartu jen jako jednoúčelový nosič předplatného, je v % všech držitelů karty?
A kolik je těch, kteří ji mají i k něčemu jinému, než jako nosič předplatného? Domnívám se, že jich bude těžká menšina a právě kvůli této menšině se zavedl systém PK, který, jak se ukazuje, vlastně nikdo moc nepotřebuje.

A předplatné bylo klouzavé 1-123 dnů, to kupóny neuměly
Ale uměly by, kdyby se chtělo!

Viz výše, normální jízdné "typu Praha" se nevylučuje s existencí čipových karet.
To se sice nevylučuje, ale bývalo to politicky neprůchodné, neboť se několikrát mluvilo o zrušení papírových jízdenek. Čili zavádět papírové jízdenky, lepší než cvakací, šlo proti tomuto nápadu.

MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16979
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 16:16:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A to že řidič nepřehodí čísla ve strojku je problém cestujícího?

Tohle tady někdo tvrdil?

Řidič má jízdním řádem stanoveno, kdy to má přehazovat. Čímž není vyloučeno, že se cestujícímu podaří jet dvakrát tím samým autobusem se stejnými čísly ve strojku. V nejmenovaném městě na východě to fungovalo tak, že se za ráno prostřídaly ve strojcích čtyři kombinace a za odpoledne další čtyři. Jedna kombinace tam vydržela obvykle tak dvě kola.
Srovnejte s Plzní.

Co je zajímavé, že subjekty, které využívají PK v docházkových, stravovacích a dalších systémech musí přizpůsobit technické vybavení (čtečky a další), což jsou další výdaje. Vyplatí se tedy provozovat vlastní čipovou kartu, do pár let tu může být další centrální modernizace systému a s tím další náklady pro přidružené organizace, které se budou muset přizpůsobit.

Pak by ovšem bylo na místě, aby subjekty při uzavírání smlouvy s PMDP o využívání Plz karet měly ve smlouvě zahrnuto, že pokud teď nakoupí výbavu pro současný systém PK, PMDP jim bude garantovat, že jim ta výbava bude X let fungovat bez nutnosti nějaké modernizace a vícenákladů způsobených z viny PMDP. O tom, jak tyhle smlouvy vypadají, ovšem nikdo z nás tady na KR nejspíš nic neví, takže se jen můžeme domýšlet, co tam je.

Systém jak plzeňské karty (nutnost zakoupení čipové karty pro získání přestupního jízdného), tak jízdného jako celku, to rozhodně není.

Z pohledu mimoplzeňského návštěvníka města souhlas. Moc dobře si pamatuju, jak jsme se tvářili otráveně, když jsme v Kaunasu narazili na systém umožňující nahrát jednodenní předplatné jen na čipové karty.
Srovnej s MOCKBOU, byl jsi tam.

A kolik je těch, kteří ji mají i k něčemu jinému, než jako nosič předplatného?

Chlapci, upřímně... Už mě párkrát napadlo, jak je možné, že Plzeňská karta je aktivita města, že všichni tvrdí, jak ta karta má mnohostranné využití například v docházkových systémech (takže to logicky zavede všude ve všech městských organizacích, aby bylo možné předvádět, že to funguje) - a přitom ještě 10 let po zavedení Plzeňské karty existují městské organizace, kde se řeší docházka formou zapisování příchodů a odchodů do sešitu na vrátnici.

A předplatné bylo klouzavé 1-123 dnů, to kupóny neuměly
Ale uměly by, kdyby se chtělo!


V Plzni to kupóny neuměly, protože byly předtištěné a pokladní je jen prodávala. V jiných městech se kupóny tisknou přímo "na míru" konkrétnímu uživateli a funguje to.



(ilustrační příklad, zdroj: MDML)

Nicméně, tyhle papírové legitimace se hůř kontrolují a pokud se pokusíte jezdit trolejbusem na propadlou legitimaci, rozhodně nejste bez šance na úspěch. Bez ohledu na nějaký nástup předem a kontrolu u řidiče.

Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
.li
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.79.110.31
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 18:29:19    Odkaz na tento příspěvek  

Martin_j který podobné karty včetně potisku vyrábí podle počtu objednaných kusů v rozmezí 0,04 až 0,5 USD

A tady bude rozdíl v tom, že dotyčný výrobce těžko bude dělat za tuhle cenu karty s potiskem přímo pro daného konkrétního uživatele, protože to už není sériová výroba, ale kusová výroba. A za další, představte si, jak dlouho by to trvalo a kolik by to stálo, kdyby ty karty i s potiskem vyráběla nějaká čínská firma a a posílala je jednou týdně do Plzně?


Na tyhle karty se dělá potisk pomocí malé tiskárny, kterou Pmdp snad má, potisk stojí to řádově 5kč/ks. Z Číny přijede 200 000 bílých kartiček za 0,8 dolaru a ty si Pmdp nebo jiná firma v ČR potiskne, takže náklady 30kč za kus jsou podle mě správně. Provize Pmdp je 140kč...
Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1490
Registrován: 11-2010

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 18:45:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin j: klídek, je jen na DP, jak důsledně bude měnit kombinace, mě je to jedno a i kdyby, tak jsou to jednotky lidí kteři se svezou dvakrát.
Když vidím tu průkazku MDML, k čemu tam slouží ten čárový kód?
papa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.65.176
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 18:52:14    Odkaz na tento příspěvek  

... takže náklady 30kč za kus jsou podle mě správně. Provize Pmdp je 140kč...
Teď jde ještě o to, za kolik a od koho je PMDP nakupuje. Vůbec bych se nedivi, že by to bylo přes několik firem, s nemalými provizemi. U PMDP je to častá praxe, že i různé služby nakupuje přes několik firem. Pak není divu, že má tak drahé vozokilometry.
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 799
Registrován: 1-2009

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 18:58:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin L nikdy neřekl, proč stojí výměna 170 Kč a ne 30 Kč. Protože se někdo v organizaci potřebuje nakapsovat a vidina peněz holt někdy zatemní mozek. Jinak by PMDP na tom netrvaly, zvlášť když příští rok jsou hlavním městem kultury. Ikdyby by peníze nešly do něčí kapsy a skončily v systému podniku, tak manažer za nápad jak získat čím víc peněz dostane tím větší odměnu.
Martine, inflace sice je, ale víš velmi dobře že elektronika stále zlevňuje. Na konci minulého století stály nejlevnější mobily 5 tisíc korun, dneska stojí pod 1 tisíc. S těmi kartami to bude podobné, tady se má zlevňovat a ne zdražovat.
5 let pro novou kartu je málo, mě thajská kalkulačka funguje 20 let a do starého železa se nechystá.
Proč nemůže být 9 či 10 písmen místo 8 fakt netuším, nejsem počítačový maniak Seymour Birkoff z Brutální Nikity. Zvláštní je že různé státy můžou mít různý počet znaků na SPZ. Argentina 6 vs Alžírsko 10.
.li
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.79.110.31
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 19:05:13    Odkaz na tento příspěvek  

http://plzen.cz/plzenane-se-bouri-ze-vymena-plzenskych-karet-nebu de-zdarma-vznikla-petice-25432/

Vyjádření Pmdp: ...Tato částka je složena z přímých nákladů spojených se zpracováním osobních dat, nákupem materiálu, potiskem atp. a dílem tohoto poplatku se částečně kryjí náklady fungování celého systému Plzeňské karty.
Anhart z Božkova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.20.191
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 19:08:19    Odkaz na tento příspěvek  

jinými slovy je to příspěvek na další výměnu cardmanů apod.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6538
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 20:46:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_100: Protože kdo nekrade hodinu ten okrádá rodinu a já kradu rád

Pětadvacet let je zjevně příliš krátká doba na to vytlouct z lidí návyky, které si téměř dvojnásobnou dobu upevňovali na každém kroku. Je to sice smutné, ale bohužel je to tak. Ale až se člověk opět někde dočte, jak se odsávají miliardy z veřejných rozpočtů na soukromé účty, tak by si měl uvědomit, že to začíná právě u takových věcí jako je černá jízda v tramvaji.

Trollino_15: Ale samozřejmě, že je to vada systému! Když na PK přecházelo, měl se při té příležitosti MOC zrušit!

Já to napíšu jinak. Věc zvaná bezkontaktní čipová karta se všemi svými výhodami a nevýhodami nemůže nijak za to, že musí v Plzni koexistovat s předpotopními mechanickými označovači. Samozřejmě, že se měl MOC dávno zrušit a současně se systémem PK se měl budovat přestupní tarif pro jednotlivé jízdy na bázi předdistribuovaných lístků, ale samu existenci čipových karet to nezpochybňuje.

Já, ale nejenom já, mám PK zejména proto, abych si mohl koupit přestupný lístek, jako ve všech normálních městech.

Pokud ti jde jen o nákup přestupních lístků, tak Plzeňskou kartu nepotřebuješ a stačí ti anonymní Plzeňská jízdenka.
Jen pro příklad (který určitě není hodný následování): V jednom (jediném) švédském městě s trolejbusy se dá cestovat výhradně na čipovou kartu zakoupenou v předprodeji, ze které si pak u řidiče odečítáte jednotlivé jízdy. Druhou možností je si v kanceláři dopravní firmy zaplatit 36 SEK a pak se můžete hodinu vozit na účtenku z pokladny...

A kolik je těch, kteří ji mají i k něčemu jinému, než jako nosič předplatného? Domnívám se, že jich bude těžká menšina a právě kvůli této menšině se zavedl systém PK, který, jak se ukazuje, vlastně nikdo moc nepotřebuje.

Jak jsem napsal výše, z objemu karet určených k výměně se jich 43% nepoužívá v dopravě.

Ale uměly by, kdyby se chtělo!

Uměly by, ale neuměly. Takže karta nabídla v tomto směru vyšší přidanou hodnotu oproti tehdejšímu stavu.

James_bond: Martin L nikdy neřekl, proč stojí výměna 170 Kč a ne 30 Kč.

A proto taky Martin_L nikdy výši poplatku 170 korun neobhajoval. Nevím, proč stojí karta zrovna tuto sumu, ale vím určitě, že není zadarmo. A proto obhajuju obecný princip toho, že by neměla být zadarmo ani pro koncového uživatele, pokud se ten nezaváže čerpat nějakou službu města.

víš velmi dobře že elektronika stále zlevňuje. Na konci minulého století stály nejlevnější mobily 5 tisíc korun, dneska stojí pod 1 tisíc. S těmi kartami to bude podobné, tady se má zlevňovat a ne zdražovat.

A ta paní za přepážkou má pořád stejnou mzdu jako před lety? A zářivka nad ní spotřebovává elektriku za nižší cenu? A teplo proudící do radiátorů nám opravdu zlevnilo? To všechno jsou nezanedbatelné vstupy...

5 let pro novou kartu je málo, mě thajská kalkulačka funguje 20 let a do starého železa se nechystá.

Já nevím, jestli to děláte schválně nebo opravdu nerozumíte rozdílu mezi autonomním zařízením jako je kalkulačka a systémové součásti jako je čipová karta...

Zvláštní je že různé státy můžou mít různý počet znaků na SPZ. Argentina 6 vs Alžírsko 10.

Protože tabulka poznávací značky je pořád ještě většinou jen kus plechu s namalovanými znaky, které se čtou očima nebo automatizovaným softwarem, který je naučený k tomu, aby dokázal přečíst různý počet znaků. Espézetky vznikaly před sto lety bez mezinárodní standardizace (ona nebyla celkem ani moc potřeba), čipové karty jsou přeci jen o něco mladší.
Uvědomte si třeba, že námořní kontejner má celosvětově dané přesné rozměry. Když se rozhodnete, že si ho o půl metru rozšíříte, protože už vám nestačí, tak vás na prvním překladišti pochopitelně vyženou...

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1491
Registrován: 11-2010

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 21:05:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tomu že má paní za přepážkou 5 let stejnou mzdu bych i věřil, bohužel..
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10411
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 21:11:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se tak brečí ohledně Plkaret, na Pljízdenky se výměna karet vztahovat nebude? Kupoval jsem si ji v roce 2006...

Mám ve šrajtofli schovanou čipovou kartu, vydanou u tehdejšího ČSAD autobusy Plzeň, divize Sokolov, pod pořadovým číslem 12 v únoru 1998. Až do roku 2010 byla využívána k placení jízdného, pak její držitelka zemřela a její dcera kartu vrátila vydavateli, resp. jeho nástupci, odkud jsem ji po anonymizaci stáhnul. Vypadá stále jak nová a stále funguje, není snad ani zablokovaná, jen s ní už 4 roky nebyla provedena žádná transakce.

DIE VERGELTUNGSAFFE!
Žádný politický systém vám nemůže odebrat základní lidské právo - být sobecké hovado. (RNDr. Pavel Kantorek, Ph.D.)
Prvek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3312
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 21:54:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ta paní za přepážkou má pořád stejnou mzdu jako před lety?
Možná dokonce nižší, ve státní správě šly mzdy dolů. Až v poslední době se opět zvyšují.

Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již od roku 2000 na internetu
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5232
Registrován: 12-2005

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 22:48:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud ti jde jen o nákup přestupních lístků, tak Plzeňskou kartu nepotřebuješ a stačí ti anonymní Plzeňská jízdenka
Tu mam ale zase je to jen pro mě jako plzeňáka. Pokud přijedu ideálně o víkendu nějakym nočnim vlakem nebo autobusem mam smolíka a ten kus plastu neseženu.

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16980
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 02:08:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na tyhle karty se dělá potisk pomocí malé tiskárny, kterou Pmdp snad má, potisk stojí to řádově 5kč/ks.

Není potisk jako potisk. Mám tady jakousi kartičku, kterou mi v PMDP dělali na počkání a ten potisk na ní vypadá po dvou letech dost tragicky. Zato Plzeňská karta vypadala i po deseti letech stále použitelně.
On asi bude nějaký důvod, proč má DP pro ty karty stanovenou nějakou výrobní lhůtu, ne? A když je na nich kvalitnější potisk, nejspíš i ta výroba bude trošku dražší, než pět korun.

Když vidím tu průkazku MDML, k čemu tam slouží ten čárový kód?

Správná otázka. Ale odpověď neznám. Možná jestli to nevyužívají někde v předprodeji...?

Jinak by PMDP na tom netrvaly, zvlášť když příští rok jsou hlavním městem kultury.

Překvapuje mě, že ať se děje co se děje, někteří dávají naprosto úplně všechno do souvislosti s tím, že je Plzeň příští rok EHMK.


Zvláštní je že různé státy můžou mít různý počet znaků na SPZ. Argentina 6 vs Alžírsko 10.


A to jsou dokonce státy, třeba Německo, kde může mít SPZ na autě od tří do osmi znaků. A kupodivu to nikoho netrápí.

Možná dokonce nižší, ve státní správě šly mzdy dolů. Až v poslední době se opět zvyšují.

PMDP není státní správa. Na to pozor!

Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4618
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 02:23:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, proč to má MDML, ale o natištění čárového kódu na kartu jsem přemýšlel v případě jihlavské karty, kdy magistrát nechce převybavovat knihovnu (která je zařízena na čtení ČK), neb by to bylo moc drahé. Tak proč nenatisknout tento kód na kartu rovnou a klidně mně tu kartu může využívat úplně jiný systém, než má dopravní podnik a zároveň mám jistotu, že se nějakým způsobem oba systémy nebudou ovlivňovat.

Makrelu neumeješ.
Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1492
Registrován: 11-2010

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 10:24:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

9 tr: Zajímavý nápad, tady v Plzni knihovna fungovala také na své kartičky s ČK, pak až přišla integrace s Plzeňskou kartou. Rozdíl je ten, že čárový kód není nosič informací jako čipová karta, to znamená, že informace například o tom kdo má půjčenou jakou knihu, nebo kdo má jaké předplatné jsou uložené v nějakém PC provozovatele. Takže mě napadá u MDML využití při přepravní kontrole, stačí online čtečka ČK spojená přes datové přenosy se serverem DP na kterém by měl DP data o délkách předplatného u konkrétního uživatele a po načtení v terénu by jej prostě zkontroloval, zda souhlasí. Výhoda je ta, že je to levné a číselná řada nedojde. A na čárový kód si nikdo sám předplatné nenahrajete, nemá paměť.
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5238
Registrován: 12-2005

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 11:27:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč dálkový spojení ty informace můžou bejt nahraný přímo v tý čtečce.

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1493
Registrován: 11-2010

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 11:53:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jde ledacos, tohle je jen co mě napadlo, spojení to mít nemusí, ale v dnešní době jsou ty datové přenosy tak levné, že už je to jedno. Stejně fungovala knihovna, jen s rozdílem, že na průkazce nebyla fotka a datum platnosti, vše zalaminované.

(Příspěvek byl editován uživatelem strejcekms.)
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10414
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 12:04:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čárový kód na průkazce MDML překvapivě slouží na předprodeji k ověření platnosti průkazky, k načtení údajů o držiteli a poslednímu prodanému kuponu (typ a platnost). A to vše již od roku 1998.

DIE VERGELTUNGSAFFE!
Žádný politický systém vám nemůže odebrat základní lidské právo - být sobecké hovado. (RNDr. Pavel Kantorek, Ph.D.)
Thr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 9-2010
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 13:52:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, proč jako v jiných městech nejde v Plzni prodávat papírové jízdenky s integrovaným čipem, kam by šlo nahrát několikadenní předplatné nebo nabít pár (set) korun, a to buď v automatu nebo v trafikách. Taková papírová karta skoro nic nestojí a mohla by se ve vozech MHD využívat stejně, jako PK. Tak by měla vypadat Plzeňská jízdenka, k sehnání všude třeba za 5Kč + jízdné.

PS: Teoretický dotaz: Když při výměně karty nedodám fotku a ani se nenechám vyfotit, natisknou mi tam fotku starou, ke které jsem jim dal souhlas, aby ji uchovávali?
Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1494
Registrován: 11-2010

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 14:00:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thr: Fotku budou chtít aktuální, takže myslím, že ta stará použít nepůjde. Doufám, že původní fotografie, které má podnik v elektronické podobě smaže.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4651
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 14:16:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Thr: Teoreticky asi ano, ale pokud začne revizor řešit, že ten obrázek vám není podobný a bude chtít ještě dál prokázat totožnost a příslušnost ke kartě, to už je pak vaše riziko. [happy]...

Bezdružická lokálka
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 800
Registrován: 1-2009

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 15:21:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A stáhnou si dopravní podniky mou elektronickou fotku z občanky? Není to tak dávno co mi občanku město dělalo a nějak spolupracovat pmdp a město snad můžou.
Ano, mzdy i elektrika rostly. Ale to samé u mobilů. Když nejlevnější mobil stál 5 tisíc korun, měla spolužačka na své první brigádě plat 35 Kč na hodinu. Dneska stojí mobil pětistovku a plat je daleko vyšší.
http://www.lidovky.cz/nastraha-opencard-prvnim-kartam-konci-platn ost-vymena-je-nutna-ps2-/zpravy-domov.aspx?c=A100112_111934_ln_do mov_glu
Článek starý 4 roky, přečtěte poslední odstavec aneb sliby chyby.
Plzeňská karta, která je často s Opencard srovnávána, má přitom platnost neomezenou. "Pokud ji nepoškodíte, platí vám pořád," sdělila zaměstnankyně kontaktního centra Plzeňské karty.
Johny512
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 730
Registrován: 10-2008

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 23:41:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už asi týden jezdí citybus č. 459 bez CVR na Globus. Reklamu už má strhanou dlouho (od července), ale od té doby nevyjel na linku.. až teď. Vypadá velmi reprezentativně.. jsem si říkal, že za těch čtvrt roku se to stihne alespoň nalakovat.. [ok][ok] A ono hovno [happy] [ok][ok]

Moje hobby.. autobusy.. Kdo mě nezná.. nepochopí..
Od září 2009 nenávidím ty keply PLF, T3- 190+191 4ever
seznam-autobusů
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16981
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 01:28:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já tu taky něco mám:

http://eisoukr.guaranteefund.org/searchpolicy?l=en

Zadejte poznávací značku PK7015AP a zjistíte, že ta Karosa byla v Perniku pojištěná od 8/2008 do 1/2011.

Další úžasná věc - pokud znáte VIN, umí vám to (někdy) najít SPZ a historii pojištění. Takže se mi povedlo dohledat osudy některých mladoboleslavských 21 Ab z roku 1997 (u ostatních neumím uhádnout VIN), což určitě ocení i Michal K.
Takže pokud máte pocit, že nějaká další explzeňská Karosa skončila v Bulharsku, můžete pátrat. Řidiči z Perniku mi říkali, že ta 382 nebyla jediná, kterou si k nim dovezli.

Kolegy z Bulharska případně přetrhnu vejpůl, dneska jsem chtěl jít opravdu spát dřív než v půl druhé - a oni mi pošlou takovouhle hračku...

Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
459
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.13.80
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 07:33:25    Odkaz na tento příspěvek  

Vypadá velmi reprezentativně.. jsem si říkal, že za těch čtvrt roku se to stihne alespoň nalakovat..

K čemu by se to lakovalo, když se to bude stejně jako všechny ostatní citybusy příští rok vyřazovat....

Mimochodem, za několik dní oficiálně končí pronájem prken z Ostravy....
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11992
Registrován: 8-2002

Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 12:10:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

459:
vyřazovat citybusy? konec pronájmů? to je docela hukot...

tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
zachráněná a znovuobnovená S-analýza
Anhart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 1-2011
Odesláno Středa, 26. listopadu 2014 - 12:11:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co bude s fošnama dál?