K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 17. 05. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 17. 05. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 893
Registrován: 6-2010
Odesláno Středa, 15. května 2013 - 22:29:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Na velkém množství menších tratí, kde je dvouhodinový takt, bývají vlaky posilovány na hodinový takt ve špičkách. Tento argument tedy padá.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nostalgia.)

Vlast tě volá!
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3765
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 15. května 2013 - 22:42:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nostalgia: vy jste koukám tak trochu Marťan, ne ?
On se Vám tady Orky snaží vysvětlit ten (celkový)pokles přepravených osob na lokálkách. A opravdu to je kromě pomalosti proti silnici i ten dlouhý interval a třeba brzké poslední vlaky.

Kdyby ten svět fungoval, jak píšete, tak bude na lokálkách setrvalý nárůst.
Promiňte,ale když ty počty oscilují okolo 20 lidí na vlak, tak si spočtěte, kolik to stojí peněz navíc proti jiné dopravě.

A ono je na lokálkách setrvalý pokles, mnohde pod hranice únosnosti provozování železniční dopravy.
Z mnoha důvodů, od neintegrace, drahého obyčejného jízdného, někde dlouhých a častých výluk s NAD, nepohodlných vlaků (810 v kožence) a podobně.

To prostě řečmi nezměníte, lidi hlasují nohama.
Bohužel řada lokálek nevyhovuje dnes rychlostí, vzdáleností od sídel ani trasováním mimo přepravní proudy vůbec.

Ne, že by mne tento trend těšil,ale je to prostě tak, i když tady budete sebevíc křičet.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3608
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 15. května 2013 - 22:43:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavá myšlenka v tom dokumentu... Autobusový dopravce by ještě státu platil za to, že na lince může jezdit...
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Středa, 15. května 2013 - 22:43:45    Odkaz na tento příspěvek  

"Na vedlejších tratích bude klesat počet cestujících dál"

znalec pesimistické budoucnosti opět promluvil... a jako samosoudce odsoudil...

Já věřím, že to bude celé jinak.
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 894
Registrován: 6-2010
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 06:38:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On se Vám tady Orky snaží vysvětlit ten (celkový)pokles přepravených osob na lokálkách. A opravdu to je kromě pomalosti proti silnici i ten dlouhý interval a třeba brzké poslední vlaky.

Množství tratí má potenciál. Proč neinvestovat? A nebo, pokud je poptávka, není problém vlaky posílit. Není také problém přidat ještě večerní vlak.

Kdyby ten svět fungoval, jak píšete, tak bude na lokálkách setrvalý nárůst.

Nárůst nemusí být, počet cestujících se ale může stabilizovat.

Promiňte,ale když ty počty oscilují okolo 20 lidí na vlak, tak si spočtěte, kolik to stojí peněz navíc proti jiné dopravě.

To není možné říkat univerzálně. Zkuste ale najít chyby, které jsou řešitelné bez úprav infrastruktury - nepřípoje, vlaky jedoucí v neoptimální poloze (upozorňoval jsem na Kozině).

Z mnoha důvodů, od neintegrace, drahého obyčejného jízdného, někde dlouhých a častých výluk s NAD, nepohodlných vlaků (810 v kožence) a podobně.

Integraci je možné provést - již delší dobu navrhuji IDS ČR.

Pokud takovéto výluky jsou, měla by se správně provést generální oprava trati.

To prostě řečmi nezměníte, lidi hlasují nohama.

Případ od případu - na některých místech vede trať permanentně vedle zástavby (Kozina) a přesto byl na ní zastaven provoz. Proč? Nesmyslné omezení odpoledního vlaku, jak jsem tady upozorňoval.

Ne, že by mne tento trend těšil,ale je to prostě tak, i když tady budete sebevíc křičet.

Nebral bych to jako dogma. Zkuste napřed zlepšit jízdní řád a teprve potom vyhodnocujte.

----

V západních zemích je typické, že pokud je nádraží/zastávka daleko od zástavby, tak lidé tam dojedou autem. Je tam obvykle malé parkoviště. Proč to nemůže být i tady? Stačil by hliněný plac.

Vlast tě volá!
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3653
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 07:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kydy z dopravního webu jsem si přečetl (někdo tam má nejspíš mindrák z toho, že potřeby lidí jsou jiné, než si tamní šotouši myslí) a stačí k tomu říci toto: Vlak nemá cenu provozovat tam, kde není plně obsazené vozidlo o velikosti alespoň regionovy ve špičkách pracovního dne. A minimální rozsah provozu je celotýdenní takt 2h ve špičkách pracovního dne zkrácený na hodinu. Pokud potenciál na takový rozsah provozu není, musí nastoupit jiný druh dopravy - autobus. A četnost spojů stejná. Pokud ani na tototo není potenciál, tak zbývá předposlední možnost - několik účelových spojů v pracovní dny a v případě potřeby i nějaké víkendové spoje. No a pokud ani toto ne, tak pak už zbývá jen IAD. Ale rozhodně je nežádoucí, aby účelové spoje zajišťoval vlak - vyjde to vždy dráž. Systém, který je třeba na trati ČB - Černý Kříž sem netahám - tam má vlak hlavně smysl coby dopravní prostředek pro turisty a cyklisty.


Jen tak mimochodem, zoufalí příznivci nejposlednějších lokálek si neuvědomují, že vozidla typu 810 tu nebudou do nekonečna, na jejich upgrade typu výměna oken a výměna lavic za sedačky také není nikdo zvědavý. Regionov je přebytek a už je potřeba kupovat pouze nová vozidla.

Nostalgia: V západních zemích je typické, že pokud je nádraží/zastávka daleko od zástavby, tak lidé tam dojedou autem. Je tam obvykle malé parkoviště. Proč to nemůže být i tady? Stačil by hliněný plac.

Aby tohle lidi táhlo, tak to musí být v nějakých ohledech výhodnější, než cesta pouze automobilem. Čili četnost spojů je někde na minimu půlhodina ve špičce pracovního dne (lépe čtvrthodina - viz přeplněná parkoviště v Úvalech, Řevnicích a pod.). Ne rozsah provozu typu netakt s několika účelovými spoji za den. O rychlosti vlaku podpořené nemožnosti zaparkovat v centru měst ani nemluvě. A v neposlední řadě tu hraje roli i cena.

A opravdu si někdo myslí, že má cenu objednat rozsah provozu takt 1h špička pracovního dne a mimo špičku 2h na zapadlé lokálce, kolem které je řídké osídlení, na zastávky je to z obcí daleko (mnohde i dva kilometry) a traťová rychlost je 60 km/h s četnými omezeními v obloucích a na nechráněných přejezdech? Jasně, omezení na přejezdech se dá vyřešit instalací PZZ, ale mají tyto investice cenu, když v okolí je lidí zoufalý nedostatek??? O nějaké přeložce na trati blíž k sídlům raději nehovořím, stejně jako o tom, že mnohé lokálky vedou víceméně kolmo na směr přepravních proudů. A s tím se nedá dělat vůbec nic...... Zoufalý případ je třeba lokálka Vrané nad Vltavou - Dobříš. Vede přitom hustě osídlenou oblastí, blízko Prahy, kde je přetížená R4. Veškerá doprava je přitom realizována IAD a autobusy. Důvody jsou zřejmé - velká odlehlost zastávek od sídel, příliš nízká traťová rychlost, zastaralé zab. zař, chybějící PZZ atd. Bohužel, tady to vychází na výstavbu nové dvoukolejné trati, ne na upgrade té stávající. Ten nic nezmůže. A výstavba nové trati by byla žádoucí, ale je taknějak mimo realitu dnešního dne i dnů budoucích......
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 07:57:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale no tak... tady už se taky začínají objevovat klišé, jako že lokálky jsou bez frekvence a pomalejší než bus, že auto jede od baráku a kdykoliv... to pak vůbec nemusí být žádná hromadná doprava.
Tady v jižních Čechách je to jednoduché. Moc lidí tady nebydlí, takže žádné rekordní frekvence nelze očekávat (jednoduše proto, že není kdo by se kam přepravoval). Kdyby se postupovalo tím vaším německým stylem, asi by se odstřelilo vše s výjimkou špičkových rychlíků Praha - ČB a Plzeň - ČB. Jenže Německo má 4x vyšší hustotu zalidnění než jihočeský kraj, proto přirozeně generuje 4x vyšší přepravní frekvence.
Takže si můžeme vybrat. Buď chceme kvalitní a fungující veřejnou dopravu a necháme se inspirovat třeba v jihomoravském kraji, nebo se budeme tvářit, že děláme drahou službu pro občany a do orgánu, který má koordinovat dopravu, najmenujeme politické trafikanty, kteří metodou náhodných výstřelů budou kvedlat s vlaky a autobusy. Jo, jihočeský kraj se vydal druhou cestou.
Protože co by se určitě dalo, aniž by to stálo peníze navíc:
zrušit nesmyslné souběhy vlaku a busu ST - Volyně a PT - Vodňany (samozřejmě zrušením busu, stačí se podívat na využití, jízdní doba je stejná, zastávky jsou ekvivalentní, ale busem jezdí polovina lidí)
ve Volyni u nádraží zřídit přestupní terminál na regionální linky do okolních vesnic
posunout odjezd autobusu PT - Vimperk tak, aby přepravil lidi z odpolední směny (tedy ne nesmyslně za sebou 18:40 a 19:00, ale 19:00 zachovat a 18:40 změnit na 22:30)
stejně posunout i odjezd vlaku PT - Vodňany (tedy ne 18:34, ale 22:34, navíc ze zastávky "Lázně" - je blíž k průmyslové zóně)
změnit odjezd busu PT - PT nemocnice z 13:45 na 14:40 (nebo i jinak podobně), s busem PT - ČB ve 13:45 zastavit u nemocnice a ve 14:40 ne (důvod - současný bus v 13:45 je poměrně prázdný a frekvenci k nemocnici navíc snese, zato ve 14:40 je k nemocnici přeplněný)
a tak dále...
Má to ale smysl někomu psát? Když JIKORD, jak se ten náš skvělý koordinátor jmenuje, tvrdí, že on má patent na rozum, že integrovaný systém nepotřebujeme (stačí vidět, jak skončil první pokus o něj mezi ČB a Hlubokou) a že je veřejná doprava v JČ na velmi dobré úrovni?
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 08:00:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Výstavba nové trati nebo přeložky by pomohly leckde. Jenže tady se investuje tradičně jen do silnic a v poslední době také do vodních cest. Obávám se, že je reálnější výstavba kanálu DOL za bratru 300 miliard a splavnění Praha - ČB (komplet včetně bohužel již prostavěných částí kolem 10 miliard) než investovat stejné peníze do generální rekonstrukce a modernizace tratí včetně VRT.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8535
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 09:35:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nostalgia: Těch tratí, kde je (cca) dvouhodina, je docela dost, třeba právě ta 161.
Mladějov: Díky za doplnění.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3654
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 09:38:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kotec: Jsou lokalky, které potencial maji a je ho potreba vyuzit. A pak jsou ty ostatní, ktere vedou mimo prepravni proudy a mimo osidleni.

Rekl bych, ze v CR jsou vetsi prusery na zeleznici, nez jsou lokalky. Neexistence dnesnim potreba odpovidajicich trati jako je Praha - Liberec, Praha - Louny - Most, Turnov - Hradec Kralove apod. Pominu takove drobnosti jako nizka kapacita trati okolo Prahy zejmena pro nakladni dopravu.... Zejmena tu nizkou kapacitu okolo Prahy je potreba vyresit, je to daleko prioritnejsi, nez nejaky vetsi rychlostni upgrade lokalek....


Splavneni Vltavy od Slap do CB jsou vyhozene prachy a pruplav DOL je kravina na kvadrat. A doufam, ze nikdy k jeho realizaci nedojde.
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 895
Registrován: 6-2010
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 10:21:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Souhlasím. Aby lokálky fungovaly, nemusí se na některých místech dělat rekonstrukce - stačí upravit JŘ.

Vlast tě volá!
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 171
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 10:59:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nostalgia: Mně osobně nejhorší přijdou taková ta čekání na každém rohu. Chápu, že jízdní řád je dělán tak, aby se nepřenášela zpoždění, ale s mírnými úpravami např. přejezdů a výhybek se dá leckdy přesouvat křižování a zajistit tak přípoje tam, kde nejsou.
Nevím, co schází na to, aby se dalo jezdit ST - Volary těsně pod 2 hodiny (teď je to 2:03 až 2:05), ale řešilo by to v současné době nefungující uzel Volary - umožnění přestupu ze 197 na 198, tj. i PT - Lenora a zpět... Dokud tam byly náhodné přípoje (v předtaktové době), jezdilo tak lidí dost, teď s čekáním 1,5 hodiny ve Volarech prakticky nikdo. Křižování na 197 Strunkovice - Volary, nikoliv Bavorov - Zbytiny = udělat logický ostrý uzel v Číčenicích na 30, tj. odjezdy R z ČB v 05 a příjezdy 55. Na 198 křižovat Vimperk.
A to nemluvím o letošní novince - papírové nepřípoje (dané značkou) ze R-190 na Sp-196, což jsou dlouhodobě jedny z nejpoužívanějších přestupů v ČB.

(Příspěvek byl editován uživatelem Kotec.)
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 896
Registrován: 6-2010
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 11:08:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nostalgia: Mně osobně nejhorší přijdou taková ta čekání na každém rohu. Chápu, že jízdní řád je dělán tak, aby se nepřenášela zpoždění, ale s mírnými úpravami např. přejezdů a výhybek se dá leckdy přesouvat křižování a zajistit tak přípoje tam, kde nejsou.

Ve svých návrzích JŘ mám běžně přestupy o délce dvou až tří minut - je to jen na přeběhnutí z vlaku do vlaku. Nedělám to však na nádražích, kde jsou podchody.

Vlast tě volá!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4507
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 11:39:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kotec:
Nevím, co schází na to, aby se dalo jezdit ST - Volary těsně pod 2 hodiny (teď je to 2:03 až 2:05)

Kdysi jsem se zrovna tímto bavil ...

Limitující je především příliš dlouhá jízdní doba Volary - Vimperk. Pokud se trať někde nezrychlí a nenasadí se lepší vozidla, tak je to nemůže být stabilní. Leda výhybnu ve Vimperku na zastávce (poměrně drahý špás).

V dolním úseku je pak problém s kříži rychlíků v Katovicích, které by bylo nutné dostat do Strakonic a to asi ještě pár let nehrozí. A pokud už by byla výhybna ve Vimperku na zastávce, tak se tam asi bude stíhat dojet jen těžko, leda omezit zastavování mezi Strakonicemi a Volyní a obsluhu mezilehlých obcí (kromě Strunkovic?) nechat autobusům, které jsou zde v absolutním souběhu.

Bohužel je to těžší, než se může zdát.
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4313
Registrován: 2-2006

Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 13:35:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 16:00:24    Odkaz na tento příspěvek  

Orky:

Neodolám a musím na vás mít další dotaz. Když jste napsal, že byste rád obnovil R690 z peněz na lokálku do Velkých Opatovic, tak jaktože vám najednou nevadí, že tím jen omezíte veř. dopravu? Jaktože nepožadujete radši zavést autobusy za ty vlaky?

Pokud jde pouze o lokálky, chcete za ně zavádět autobusy v co největším počtu. (i když reálně lze za 1x810 získat až do roku 2019 pouze 2busokm)

Pokud ale stát zruší rychlíky, tak vám nevadí, že při zaplacení těch rychlíků krajem, jde nikoli o jiné využití peněz, ale o celkový úbytek peněz ve veř. dopravě?

Vaším jediným cílem je tedy za každou cenu likvidovat lokálky a to i tehdy, pokud to má být za cenu přesunu peněz z veř. dopravy pryč?

Zcela jste potvrdil, že vám nejde o kvalitní veř. dopravu, ale pouze o realizaci vašich zlomyslných snů.

Pevně věřím, že i 1.7. si budu moct udělat nějakou fotečku na lokálce 262. Vám navrhuju se vydat vyfotit ten den R690. Uvidíme kdo bude mít větší úlovek. :-)

A až dojde na další rušení, uvidíme kdo měl pravdu. Zda je reálné vytvořit váš svět plný zrušených lokálek a busovymetáků, nebo se budeme přibližovat Anglii, a kde nebude vlak, nepojede často vůbec nic, protože busy nikdo používat nechce a zájem o ně setrvale klesá... mnohem rychleji než o lokálky, kde počty často stagnují či rostou. :-)

PS: Ve skutečnosti uznávám smysl obnovy R690 z peněz vámi uvedené lokálky. Rušit tento vlak je opravdu omyl. Ale tím se potvrzuje, že v reálném světě slouží lokálky jako postupné rezervy na politické výkyvy (jednou ruší kraje, jednou stát)... na busovymetáky vám nezbyde. Naopak budete rád, když vám zbyde za 5 let na 5 párů busů do Opatovic denně.

=>V globálu zůstane víc busovymetáků jen za situace, kdy necháte lokálky sloužit jako rezervy za rušené vlaky, nikoli když z nich budete vyhazovat peníze za busy pro 2 lidi. Není to žádná fyzická vlastnost vlaků... jen nezavírání očí před faktem, že vlaky je těžší rušit a busy jsou pro politiky jako ovce na porážku. Při zrušení lokálky zažije pár vesnic 3 roky busového úsvitu a pak to v nich jde s veř. dopravou šmahem dolů. Při zachování lokálky sice nezažijí žádný úsvit, ale šmahem to s nima půjde až za 10 let. Taková je realita posledních 20 let. A vaše zavírání očí před tím a tváření se, že teď už se to tak nestane, je velmi naivní.
Alex7
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.248.124
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 16:34:26    Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče zrušených rychlíků, tak Havlíčkův Brod je v tomto ohledu pěkný smolař.
2005-Přímá spojení se všemi krajskými městy v Čechách+EC Hungaria. Většina přímých spojů zrušena a EC přesměrována.
2006-Zrušen R Vysočina a Jan Palach
2008-Zrušena Panonnia a Jadran
2010-Mírné zlepšení-více spojů
2011-Zrušení rychlíků do Pardubic a tím i roztržení přestupních vazeb v Jihlavě směrem na Budějovice.
2012-Téměř zrušení prvního/posledního spoje na Prahu
2013-Zrušení prvního/posledního spoje na Brno a téměř zrušení Hejtmana, který je téměř jediným slušným spojem do Jižních Čech.
Co bude dál???

Upřímně se tomu vůbec nedivím, ministerstvo za 8 let stihlo zrušit téměř všechny netaktové a rekreační rychlíky. A teď konkrétně:
- Ranní Hejtman mezi Brodem a Jihlavou je skvělou alternativou k přeplněným autobusům i vlakům. Přestupní vazby v Jihlavě neexistují a pro Broďáky je Hejtman prakticky jediný rozumný spoj na Jižní Čechy.
- První a poslední spoj směrem na Brno, uznávám, je třešničkou na dortu, takže OK.
- Ale nechápu zrušení nedělního „expres“ rychlíku na Brno s odjezdem v 21:02. Když jsem z něj jednou vystupoval, tak souprava byla docela slušně zaplněna studenty. Zajímá mě také, jak v Brně seženou soupravu pro pondělní R 670, když R 691 skončí jízdu v Brodě. Se soupravovým vlakem se peníze neušetří.

Co se týče lokálek, tak to vidím takhle: když lidi chtějí jezdit vlakem, tak ať jezdí vlakem a ať jim žádný „expert“ neurčuje, čím maj jezdit. Koukám, že Beechingoviny tu stále straší, že tu máme móóc tratí, kde jezdí máálo "substrátu" a po železnici musíí jezdit jenom dlouhéé soupravy, jinak ne-e. Příznivce autobusů rád upozorním, že třeba školáci mají vlak mnohem radši než bus, a vycházet vstříc cestujícím považuji za hlavní podmínku kvalitního dopravního systému.

P.S. Kdyby se stát snažil maximálně využít potenciál všech tratí, tak 6 tratí by zmizelo z železniční mapy ČR (013, 038, část 043, 046, 095 a 125), o existenci 4 tratí by rozhodli cestující (063, 162, 191 a 252), na 2 tratě by se vrátily kolejnice a pražce (144 a 245, příp. i 162), a na dvou desítkách tratích by se obnovila osobní doprava. Uznávám, že to dnes vypadá jako utopie, ale snad to utopie nebude
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 16:50:07    Odkaz na tento příspěvek  

Alex7: koledujete si... brzy se tu od některých existencí dozvíte, že 3 busy po 5 lidech do 3 různých míst, jsou lepší než 1 vlak po 20 lidech.

Protože ten vlak vlak obslouží mnohem méně míst. A není podstatné, že očividně mohl vést více lidí.

Lidé jsou totiž ovce a když se jim ten vlak pro 20 nahradí busem bez skupinové slevy, inkarty a dalšího, tak nejenže nepřejdou do auta a budou platit víc, ale celkově se poveze více lidí, protože půjde zavést ještě další 2 nové busy*.

*v představách těch, co ignorují Memorandum a své výpočty dělají z průměrné ceny za 1 vlkm, tedy dělají že vézt 20 lidí v solo 810 stojí stejně jako vézt 40 lidí v mašince+3 vagonky

A zásadně se tyto "optimalizační kreportí existence" budou vyhbývat otázce na to, kolik let mají šanci ty busy po 5 lidech přežít, zvlášt pokud klesne dál počet cestujících.
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 898
Registrován: 6-2010
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 17:23:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P.S. Kdyby se stát snažil maximálně využít potenciál všech tratí, tak 6 tratí by zmizelo z železniční mapy ČR (013, 038, část 043, 046, 095 a 125), o existenci 4 tratí by rozhodli cestující (063, 162, 191 a 252), na 2 tratě by se vrátily kolejnice a pražce (144 a 245, příp. i 162), a na dvou desítkách tratích by se obnovila osobní doprava. Uznávám, že to dnes vypadá jako utopie, ale snad to utopie nebude

Se zrušením těchto tratí nesouhlasím. Argumenty níže:

Trať 013 - jezdí zde KŽC, nevidím důvod, proč jeho činnost na této trati narušovat
Trať 038 - proč je zde v současné době takový rozsah spojů?
Trať 043 - přes Královec jezdí do Polska osobní vlaky, do Žacléře momentálně ponechat zatím status quo (trať fyzicky i úředně existuje bez provozu)
Trať 046 - ponechat současný status quo, protože se trať v budoucnu dá použít jako spojka mimo Hradec Králové v relaci Jičín - Jaroměř
Trať 095 - tuto trať pohřbily nepřípoje ve Straškově a Zlonicích, napřed zkušebně zavést taktový JŘ s přípoji (čtyřhodinový takt s posilou ve špičkách), v případě neosvědčení zastavit provoz a ponechat status quo (nerušit trať).
Trať 125 - na trati jezdí o prázdninách zvláštní vlaky, zachovat!

Vlast tě volá!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8536
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 17:31:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: Zase příspěvěk plný lží a pomluv. Pokud budete takto pokračovat, pomalu si hledejte právníka. Ze slušnými lidmi si popovídám rád, ale z hulváty jako Vy si povídat nepotřebuji. Až poberete kapku slušnosti, pak můžeme pokračovat.

Alex7: Když lidi chtějí jezdit vlakem, tak proč ne? Ale co když s ním jezdit nechtějí? Má smysl takový vlak platit?
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 899
Registrován: 6-2010
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 17:58:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: Zase příspěvěk plný lží a pomluv. Pokud budete takto pokračovat, pomalu si hledejte právníka. Ze slušnými lidmi si popovídám rád, ale z hulváty jako Vy si povídat nepotřebuji. Až poberete kapku slušnosti, pak můžeme pokračovat.

Co bylo na jeho příspěvku neslušného? Kde si myslíte, že lhal? Pokud to neřeknete bez toho, tak jen urážíte.

Alex7: Když lidi chtějí jezdit vlakem, tak proč ne? Ale co když s ním jezdit nechtějí? Má smysl takový vlak platit?

Mnoho lidí chce jezdit vlakem - ale nejezdí jím, protože třeba jezdí špatně. Dával jsem tady za příklad nesmyslné omezení odpoledního spoje na Kozině z Děčína a nesmyslný spoj v poledne, který jede celý týden. Za to, že vlaky jezdí prázdné, často můžou tyto „malinké“ věci.

Vlast tě volá!
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3766
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 18:46:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové,já tady popsal některé důvody úbytku cestujících především na lokálkách, a ten úbytek je součtem všech těchto vlivů,pokud to stále nemůžete pochopit. Plus třeba ten jev, že se jezdí častěji než třeba před 20 lety (a tedy se cestující "rozprostřou" do více vlaků) a plus to, že před těmi 20-30 léty prostě bylo mezi lidmi daleko méně aut a ta se ještě daleko méně používala k dennímu dojíždění. Nakonec se stačí podívat na dobové fotky, netřeba se trápit výpočty podle kupní síly. Tehdy byla ta Š 120 jediná v rodině (a ne každá rodina měla auto), dneska má každá rodina (typicky rodiče+ 2 děti okolo 20 ) 2-3 auta. Takže prostě ten zájem o cestování VHD klesá,Jasánek, klesá !!!!

No a to jsou trendy,které prostě jsou dány.
A když píše pan Nostalgia "125 nerušit,jezdí zvl.vl,013 nerušit, jezdí KŽC" atd,atd, tak vlastně nechce řešit NIC, a není o čem diskutovat.

Pánové Alex, Nostalgia,Marek, vy jste prostě mladí hoši (Můžu znát věk? Tipuji do 20)s naívní představou, že ty peníze prostě jsou a "ani metr z tratí" .Kdybyste viděli, jak jezdily vlaky plné ještě před 20-30 lety..ono není leckde dnes moc koho vozit.

Mne (a to opakuji po několikáté) netěší rušení tratí a spojů, ale prostě často už nic jiného nezbývá,protože tím vlakem už skoro nikdo nejezdí, tak finito a konec filmu, nějaké představy o masivních investicích a přeložkách lokálek jsou z říše snů.

Takže stejně časem přijde zahradník a ty suché větve odřízne, ať tady budete kroutit fakta jakkoli. Taková je realita. Když tím nejezdí lidi, tak se dá něco málo zkusit, ale o to ani kraje nemají zájem (viz JČ kraj).

Opravdu je to souběh mnoha věcí a poradím vám jedno : neřešte tratě s již zrušenou osobkou, to už je úplně mimo.

Útoky a ironií na Orkyho a Brama ta fakta nezměníte,oni se vám jen snaží popsat skutečnost, kterou ne a ne a nechcete vidět a připustit.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8537
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 19:00:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nostalgia: Však on ví...
Mladějov: Souhlas.
M 250.0
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.244.48
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 19:38:00    Odkaz na tento příspěvek  

tak vlastně nechce řešit NIC
A co chcete řešit vy? Kolik stojí existence trati? Nic! Jde jen o to, aby ta dráha úředně existovala a aby se po ní dalo jezdit, je-li sjízdná (pozor, neplést si s účelovými výlukami SŽDC). Pokud ta trať nebude sjízdná, může se nechat ve stavu dlouhodobé výluky, třeba se někdy karta obrátí. Rušit tratě, abychom za ně dostali peníze za vytrhané koleje je silně krátkozraké. Když se trať zruší, nejen že je podle současných předpisů v podstatě neobnovitelná (nesmí být přejezdy, zastávky pouze osvětlené atd.), ale rozprodají-li se pozemky pod ní, je už to navždy
S přibývající zástavbou bude prosazování liniových staveb stále obtížnější.
Suma sumárum, i po zastavení dopravy není nikde důvod k vytrhávání kolejí (a případně výstavbě cyklostezek odnikud nikam, nejlépe podél okresní silnice).
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 19:58:58    Odkaz na tento příspěvek  

Pane Orky, vy tady jen velmi ubohou formou vyhrožujete. Já pouze shrnuji, co jste tu napsal a vyvodil jsem si z vás jasný závěr.

Když tu prohlašujete, že byste uvítal za peníze na lokálku č.262 obnovit rychlík 690, tak logicky za stejné peníze nemůžete objednat autobusy. Přičemž v naší minulé debatě v jiném vlákně, jste se potřebou zavádění vlaků a busů na silnějších relacích oháněl často. Ve smyslu zrušit místo nich ty nejslabší vlaky. Nyní jste ale napsal, že byste "vzal zavděk" i pouhým nahrazováním zrušených státních rychlíků z peněz na krajské vlaky. To nemůžete popírat. A to je jasný rozpor.

Přičemž dále - že toto se stane, jsem vám v minulých debatách často předhazoval (ve smyslu že není možnost, aby zbyly peníze na autobusy navíc) a vy jste to rozporoval.

Každému normálnímu člověku se pak z vašich protiřečících výroků nabízí vyvodit závěr, že vám nejde o efektivní využití peněz, ale pouze o argumentování proti lokálkám, které nemáte rád (přičemž jejich seznam poznávám až z vašich příspěvků).

Jediné co jsem vám tu tak napsal, je to, co jsem si z vašich výroků vyvodil. Pokud je nesmažete a nezeditujete, jsou zde všechny zdokumentované.

Dále - nedávám vám to do pusy, nýbrž si to vyvozuji: "Neumíte snést jiný názor a proto vyhrožujete (velmi nepoužitelně) těm, kteří nesdílí názor, že lokálka č. XYZ je hodná zrušení?"

Přičemž si vyhrazujete právo navážet a rýpat do lidí, kteří lokálky hájí? (což děláte a nemůžete to popírat)

Tak jako vy máte právo považovat nějakou trať za mrtvou, tak my ostatní máme zcela stejné právo lokálky hájit a stejně tak máme právo psát o tom, že to a to argumentační "klišé" odpůrců lokálek je demagogie a lež.

Stejnými výrazy se vyjadřujete i vy a vám podobní proti nám (vaše narážky na věk byly vedeny s jasným cílem urazit protidiskutujícího a napsal jste je první, vyjádření pana Pospíšila o Šototeroristovi by se také dalo považovat za urážku, kdybych tohle potřeboval řešit... do příznivců lokálek se zde na tomto fóru prokazatelně naváží celá řada lidí a vy jste to také udělal a nezkoušejte tento fakt popírat).

Takže se klidně odvolávejte na co chcete, ale zatím mi nikdo z administrátorů Kreportu nenapsal, že jsem na fóru odpůrců lokálek, kam se chodí jejich odpůrci navážet do příznivců, jako to opakovaně děláte vy. Proto mám stejné právo diskutovat o tom, co mě zajímá a psát své názory na věc a psát které protilokálkovské názory považuji za demagogii. Na tom, pane Orky, není zcela nic nelegálního.

Laskavě vám doporučuji se smířit s tím, že váš názor nemůžete vnutit každému kolem. A nevynutíte si ho ani vyhrožováním.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3767
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 20:01:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha.
No sjízdnost něco stojí.
Ponechávat jí nevytrhanou nesjízdnou - nejsem v zásadě proti.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3036
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 20:29:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proto mám stejné právo diskutovat o tom, co mě zajímá a psát své názory na věc a psát které protilokálkovské názory považuji za demagogii.
Tak ono to (bohužel) není vůbec o tom, jestli je někdo příznivce lokálek nebo ne, spíš o tom, jestli se někdo dívá na problém růžovými brýlemi nebo ne.
A samozřejmě, můžete o tom diskutovat, můžete se o tom přít, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat. Ono to ve skutečnosti nejspíš dopadne ještě mnohem hůř, než jak to líčí Orky.
Možná to vidím pesimisticky, ale vidím to zhruba takhle:
- zůstane vlaková dálkovka: to co dnes platí MD + spěšňáky v dalších důležitých směrech (busová přežije ve vlakově-nerealizovatelných směrech jako Pha-Lbc)
- zůstane příměstská vlaková osobka v aglomeracích (Pha, Brno, Ova, Pce-HK...)
- v obydlených částech republiky zůstane nějaká základní síť busů (v zásadě spíš Morava)
- vedle toho budou nějaká spešl turistická doprava, kde to má smysl
a všechno ostatní půjde do kytek a je úplně jedno, jestli to bude lokálka nebo bus, co ji nahradí.

Genetičtí inženýři lámou její kód, po Praze se o nich šíří,že jezdí tramvají, strkají hlavy pod vodovod a pak i oni nakonec podléhají. (Pavel Dobeš - Něco o lásce)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8778
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 21:00:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540:
Koleje vedoucí celé gorolii pod nosem bez možnosti je využít???
Proč bez možnosti využít? To někde píšu?
Nám by se víc hodilo a bylo využíváno spojení, které má v Žilině přípoje, nikoliv nepřípoje...
Měl jsem pocit, že jsem dost jasně napsal, že považuji přípoje směr Košice i Zvolen od obou ramen za samozřejmé ...
EXy na Ovu bych naopak ... ukončil v Třinci... ; Nejlepší by byl R jedoucí v trase ...
A v úseku Svinov - Třinec byste platil místo jednoho rychlého spoje hnedle dva.

Proto s názorem kolego Hrochu na současné rozdělení vlaků na Žilinu zásadně nesouhlasím...
Jestli nebylo něco pochopeno kolegové z výše popsaného. Ptejte se. Já se také ptám, když nerozumím, jde přece jen o slova psaná a někdy mohou znamenat víc myšlenek či postojů...

Tj. kolego Ic540 - jako diskutéra si Vás vážím (narozdíl od některých jiných nejmenovaných jedinců), ale nějak mám z Vašeho příspěvku dojem, že se snažíte být v opozici vůči něčemu, co není.

Portáš:
než se chvástat zbytku republiky důležitostí tranzitu přes třetí největší město
Píšu, cituji: Jasně, že přes Ostravu nikdo primárně nepojede tranzit až na Slovensko. Kde je v tom nějaké chvástání důležitosti tranzitu?

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8538
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 21:02:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: Já už jsem zkrátka nevydržel Váš styl neustáleho navážení a dělání totálních blbců z těch, kteří nesdálí Váš názor. A to já nesnáším! Pokud chcete rozumnou diskusi, tak toho koukejte nechat.
Já jsem nikde neřekl, že bych já uvítal zrušení zbylého provozu na trat 262, já jsem říkal, že je dost možné, ža tak může učinit kraj jako možnost. Ale to je detail. Ale dobře, berme to jako možnost. Pro jednoduchost předpokládejme, že na trati jezí 8 párů v pracovní dny a navrhneme zastavit úsek Boskovice-Velké Opatovice. To máme 8 párů/17 km, tedy celkem 8*2*17=272 km. Pokud by se jihomoravský kraj domluvil z Vysočinou, že ten rychlík budou společně financovat, tak by na jihomoravský kraj zbyl úsek z Brna někam do půlky úseku Níhov/Vlkov, což je nějakých 50 km. Vzhledem k tomu, že by soupravu bylo potřeba vrátit zpátky, pak samozřejmě zbýfá financovat i 671, který se má rušit taky. Celková délka pro jihomoravský kraj je tedy cca 100 km. I kdyby byl ten rychlík 2x tak drahý, co ty osobáky, pořád by zbyly peníze z cca 72 km osobních vlaků na trati 262. To by na doplnění již tak slušné sítě autobusů ne Jevíčsku stačilo až nad hlavu. I kdyby ten autobus stál pouze půlku toho, co vlak, pak můžete zavést 144 busokilometrů. Nechci podrobně studovat místní oblast, ale co jsem namátkou koukal, tak by takové posílení autobusů nebylo třeba. Takže tady máte i rozpor toho, že na ty odporné autobusy nemůže zbýt. Může, jenom vědět, jak.

Například tohle je další lež, kterou se mi snažíte podstrčit "Každému normálnímu člověku se pak z vašich protiřečících výroků nabízí vyvodit závěr, že vám nejde o efektivní využití peněz, ale pouze o argumentování proti lokálkám, které nemáte rád (přičemž jejich seznam poznávám až z vašich příspěvků)." Dostal jste čísla z nejhorších lokálek v pardubickém, kterou jezdí pár desítek lidí denně. To je naprosto neefektivní využití prostředků. To, že tomu tak není, jste dokázat nedovedl. Dostal jste i údaj, že při 5 párech na trati 025 stojí na základě těchto údajů jeden cestující daňové poplatníky přes 300 Kč! Tenhle údaj nebyl vycucaný s prstu, ten byl spočítaný na základě všem dostupných údajů. Dále není pravda, že nemám rád lokálky. Mám rád lokálky a moc bych si přál, kdyby mohly fungovat dál. Jenže, narozíl od Vás, vidím, že zachování provozu stojí neúměrný balík tomu, jaký přináší užitek. Bohužel tak musím připustit, že takhle drahou a zbytečnou věc nemá smysl financovat.
Právo psát Vaše názory neodmítám, stejně tak neodmítám narážky. Ale všeho s mírou.

Mladějov: Ponechávat jí nevytrhanou nesjízdnou - nejsem v zásadě proti.
Já taky ne. Ale do takové trati by se neměly lít peníze. Myslím si, že by se klidně mohl zavést status "Trať bez provozu" s tím, že zájemce o projetí by pak zaplatil jistý polatek za zprovoznění.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8779
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 21:09:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak tady zase hloupost jen kvete.

Pár provokací v Podorlických tratích bylo ještě k smíchu, ale v tohle hnojiště kydat nebudu.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 21:15:29    Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Pokud přeskočíme prověření potenciálu zatraktivnění tratě (bez přeložek), pak jsem obecně názoru, že pokud už někde vede trať a má potenciál oslovit 3x více lidí než souběžný autobus, má smysl provozovat vlak. I když by autobus ty lidi pobral. Ale oni by ním nejeli.

Samozřejmě se nemůže jednat o rozdíl 2 vs. 6 lidí. Ale třeba 10 u busu vs. 20 vlak už beru za záminku, nekoukat na trať pouze ekonomickým kritériem. Vyspělé země k tomu přihlíží.

Dále má smysl řešit, zda trať nemá víkendový turistický potenciál. Nejlepší je, pokud existuje i nákladní doprava. Pak turistický potenciál nestojí víc, než milion/dva ročně.

U určitého množství tratí má také smysl řešit, zda i když má potenciál 5 lidí/vlak, tak je to užitečná spojka, a proto je vlak vhodnější vozidlo. Samozřejmě nemůže takových tratí být v kraji 10 a jezdit po každé 8 párů vlaků. Ale 1 takovou spojku se 4mi páry každý kraj unese. Úspora z jejího zrušení je zanedbatelná. Možná by se ty peníze daly použít lépe, ale plošně budou tuplem rozmělněny. Takže lepší zachovat tranzitní trať.

Co se týče přeložkování. Myslím, že extrémy jako přeložky na 161 si dovede představit málokdo. Nicméně dovedl bych si představit přeložky na třeba 110. To je trať, která by zachránit šla. Nemusela by se celá přestavět, nevede tvrdě mimo sídla a v Lounech by vlak mohl zajíždět až na okraj centra. 110 by stačilo jen někde zkrátit a doplnit zastávky. Samozřejmě ani pak by nebyla konkurencí R7, ale investice do ní, by z ní udělaly velmi slušný regionální páteřní spoj.

Ale... neveďme diskuzi o 110, uvedl jsem ji jen jako příklad "skorolokálky" s potenciálem, kde bych si v bohatší zemi investici dovedl představit. Takových tratí je víc. Stejně jako je víc tratí alá 161, které se investicí téměř nemají šanci dočkat.

Přičemž na Slovensku bych si nedovedl představit ani investice typu "elekrifikace Zábřeh-Šumperk". Což ale dokazuje, že potenciál má hodně tratí, jen ne každá země je schopna ho využít.

Co se týče údržby tratí - osobně jsem názoru, že stát má peněz dost. Je to možná plýtvání, ale nesouhlasím, že zrovna železnice má být ta první, kde se má šetřit za každou cenu. To mi přijde jako rezignace na věc. Když se někomu nařídí úspory, je přirozené se bránit a nevidím důvod nepožadovat, ať se třeba šetří v přebujelém školství na dotování stupidních humanitních pseudooborů. Jejich uchazeči jen oddalují nástup do práce a přínos pro HDP, což je imho horší, než lokálka co převeze 100 lidí za den. Atd.

Jinými slovy... šetření dokážu pochopit, až když bude pojaté fér. Do té doby říkám: "proč má někdo dostat prachy na cyklostezku a nemůže se udržovat i lokálka na víkendové vláčky?"

Není to argument pro ospravedlnění plýtvání, ale je to dle mě slušný argument proč nesouhlasit se šetřením. A pak už není důvod pár vlaků ročně neobjednat, ne? Když se jako "vedlejší produkt odporu" trať udrží.
Budil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 21:27:31    Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Ono to s těmi auty v rodinách není takové, jak jste napsal. Možná, že je to tak v Praze a nejbližším okolí(satelitní městečka), ale na většině území tohoto státu, hlavně na vesnicích, tomu tak ve skutečnosti vůbec není. Tím neříkám, že ten vámi zminovaný stav(2-3 auta v rodině)vůbec neexistuje, ale obyčejná rodina na venkově má hodně starostí, jak ze svého platu co možná nejideálněji vyjít a nebude vydávat peníze za něco, co k životu nutně nepotřebuje. Většinou zde mají 2, velmi ojediněle 3 auta, jenom někteří podnikatelé a(což je v tomto státě zvláštní) potom zhruba polovina rodin našich snědých spoluobčanů, kteří berou sociální dávky od státu(a většina z těch, kteří pravidelně pracují, nemá auto v rodině ani jedno). Tudíž bych vámi zde uváděné informace nepřeceňoval.. Jinak se s tím dalším, co jste ve svém příspěvku napsal, dá souhlasit. Možná bych jen zmínil ještě další příčinu poklesu cestujících ve veřejné dopravě jako celku. Tou příčinou je jistě i míra zaměstnanosti v tomhle státě, která je o dost nižší, než byla v minulosti(i před ještě 5-6 lety). Stačí se podívat, kolik větších středních podniků v celé ČR vůbec existuje a kolik lidí zaměstnává....
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3768
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 22:15:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budil: Prostě o hodně lidívíce jezdí autem, než třeba za bolševika, to jsem chtěl říci.

Míra zaměstnanosti jistě, to jsem neuvedl a plně souhlasím.

Jinak často jezdím z jedné zastávky na 212 do Prahy a často jedu sám..ale na půl osmou tam zastaví 4 auta se školáky do Chocerad, co jedou dál vlakem a pěšky jsem na tu zastávku došel akorát já plus občas nějaký ten chatař.
Místní zásadně autem.

Takže..se asi moc nepletu.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 22:20:04    Odkaz na tento příspěvek  

Orky 1/2:

No, máte pravdu. Můj styl diskutování je poměrně arogantní. Mně pro změnu iritují ty vaše prohlášení, že víte co se zavře a za jak dlouho zanikne. Nesnáším tohle vnucování pesimismu. Zaniknout to může vždycky, nebaví mě o tom diskutovat podobným stylem. Nedokážu pochopit, proč vy to řešíte takhle a iritovalo mě to. Dřív jsem se na to také tak koukal, pak mi přišlo, že pak se o tom nemusím bavit, to můžu číst noviny a dopravní plány krajů a s tím si vystačit. Takže se snažím být naopak jiný - optimistický.

A k tomu patří, že neřeším každou korunu, co se vyplácá za poloprázdný vlak. Navíc jsem skutečně názoru (byť se na tom s vámi a dalšími nemohu shodnout), že když nahradím vlak s 20 lidmi busem, tak se těch 20 lidí v tom buse neudrží a doprava zanikne a to já nechci. Tuplem to platí u rychlíku s 50 lidma.

Pak ty věci co jsem napsal Mladějovi... tj. kdy nechat turistický vlak, čím to ospravedlnit, kdy nechat nevytíženou tranzitní trať.

A jsem názoru, že pokud mě nutí svět k volbě menšího zla, radši odstřelím slabší busy než slabší vlaky. Je to můj subjektivní pocit z toho, co vidím kolem sebe, co čtu a z evropských statistik. Považuji to za menší zlo. Nechci takové situace, ač mi to bylo předhazováno. Ale pokud by na ně došlo, tak bych se rozhodl takto.

Vývoj v cizině říká, že určitá část tratí šanci přežít má... i lokálek. Je i šance, že se ustálí jejich financování na sezónní provoz v rozpočtu. Nejsme Španělsko. Ani Francie. Pro nás má smysl se poměřovat s podobnými zeměmi kolem a v těch to funguje.

690 vs. 262... v globálu souhlasím, že takové řešení by bylo menší zlo. Leč nepreferoval bych ho. Byl bych radši, kdyby to kraj na Stanjurovi vyhádal, případně vzal dočasně na sebe a po parlamentí výhře levice vrátil stát na rychlíkovou dopravu peníze a škrtalo se jinde než v dopravě. Třeba v tom školství (no... to čekat od levice asi bude naivní). Samozřejmě obecně - že je lepší zabít 1 lokálku než 3 lokálky, tím že zruším rychlíky co je napájí, to se nemusí řešit. Zde i lokálkař chápe co je menší zlo.

Také nemám rád to vaše ohánění čísly pro lokálky v pardubickém kraji. Sice ta čísla jsou fakta, ale bez zohlednění omáčky kolem. Která není detail. Tj. jak vypadaly jízdní řády, kolik stálo jízdné, jaké byly přestupy, zda úbytku lidí nepředcházela redukce spojů, zda nechybí zastávky či nejsou špatně položené.

Kdyby se např. buď do Borohrádku či do Prachovic zavedly přímé vlaky z Pardubic motorákem 840 (na obojí by nebylo), tak jedna z těch tratí šla zachránit. Záruba z toho vytvořil umírající cancour do HM a skomírající cancour do Holic. Každopádně nemůžete pak házet trať do Prachovic do kategorie 30 lidí denně, když tam v první řadě chyběl koncept. A zmetek (jinak si nazývat nezaslouží) Záruba to překroutil a využil. Pak mi přijde, že prostě překrucujete taky, a proto vás obviňuji.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 22:35:54    Odkaz na tento příspěvek  

Orky 2/2:

To samé 262 vs. 271. Mohla se jedna zkusit zachránit a druhá odstřelit. Místo toho vznikla ultra prasárna vlak-bus-vlak. S cílem tranzitující co nejvíc vytrestat. A vy se pak oháníte dokumentem, který té prasárně nahrával, ale nic neříkal o tom, že udělat to koncepčněji nikdo nezkusil. Tohle mi, nezlobte se, vadí. To není fair play diskuze. To je diskuze, kde se vlaky hodnotí pouze ekonomicky a u busů se neférově přihlíží k tomu, že je veřejná doprava vyšší hodnota. A nikde se ani nezkouší hledat, proč vlak nevozí lidi.

pak tu máte větu: "To je naprosto neefektivní využití prostředků. To, že tomu tak není, jste dokázat nedovedl."

Pochopte laskavě, že tohle je VÁŠ NÁZOR, že je to špatně. Pro mě to není špatně. Pro mě je špatně třeba člověk, co jede za moje daně na erasmus či studuje humanitní obor.

Vynaložit peníze na turistický vlak mi přijde účelnější. A pokud má někde jezdit turistický vlak za 1 mega ročně nebo se postavit cyklostezka za 50, tak přece mám právo říct, co je užitečnější dle mě. Že z cyklostezky zaplatí 3/4 EU a tak vychází výhodně, je pouze divadlo na lidi. Na odborném fóru se ale můžu bavit, jak to je v reálu. I když uznávám, že mně zas nahrává fakt, že mně pro změnu "daruje" SŽDC údržbu trati. Ale to je pak na diskuzi o tom, zda trať udržovat či ne. Ne na diskuzi o samotném turistickém vlaku.

Klidně to celé mějte jinak, ale já to můžu mít takhle a najdu vám v Evropě spoustu příkladů, kdy se turistické tratě dokázaly prosadit a lidé nešílí, že se to dotuje. Takže mi hájení toho neberte. Resp. nevnucujte mi přijmout váš pohled na věc jako nějakou svatou pravdu.

"Dostal jste i údaj, že při 5 párech na trati 025 stojí na základě těchto údajů jeden cestující daňové poplatníky přes 300 Kč!"

Další věta co mi vadí... zde děláte, že ten cestující by automaticky klidně jel busem, ale do Lipky i tak přijel vlakem. To přitom vůbec nemusí být pravda. Pokud předtím dal 150kč za lístek do Lipky, tak nestojí 300kč. Stojí 150kč.

Já jel teď v sobotu do Příbrami ze Smíchova vlakem a spočítal jsem si, že jelikož se protočilo cca 50 lidí a ve vlaku nás bylo konstatně tak 30+2kola, tak jsem daň. poplatníka stál 540Kč*. A to ještě jsem dal 55kč za lístek na in50 a 25kč za kolo (bo ve středních čechách navazující busy o víkendu nejezdí, takže lást 10km jsem jel na kole).

To máme rušit i takovýto spoj? Ten stojí daň. poplatníka mnohem víc než lokálka 025. A přitom se klidně vsadím, že pokud by R1252 nahradil v sobotu bus, tak se neprotočí během cesty 50 lidí, ale tak 20. A to jsem ještě hodně optimista. Ušetřil by se balík, ale je to rozvoj veř. dopravy?

*vycházím z uveřejněných cen za příbramské rychlíky, když už nám je žlutý tlučhuba vyžebral
Thijsvanleer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. května 2013 - 23:07:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A zmetek (jinak si nazývat nezaslouží) Záruba to překroutil a využil.

nemyslíš, že si drzý FRACEK??

(bo ve středních čechách navazující busy o víkendu nejezdí,

a proč by měly, dyť píšeš, jak jsou zbytečný
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 903
Registrován: 6-2010
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 07:00:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nemyslíš, že si drzý FRACEK??

S názorem, že Záruba je zmetek, plně souhlasím. Nechal zastavit dopravu na tratích, které mají částečnou tranzitní funkci (025, 262, 271).

Ještě, že tam sedí ten Dušek - příští JŘ by se měla obnovit doprava na 262 z Moravské Třebové do Chornic a na 271 z Chornic do Dzbelu.
Mají se zavést přímé Os Česká Třebová - Prostějov, možná i v taktu (pokud ano, bude pravděpodobně dvouhodinový s jedním dopoledním vynecháním).

a proč by měly, dyť píšeš, jak jsou zbytečný

Marek000 psal, že autobusy jsou zbytečné v relacích, kde jezdí souběžně vlak.

Vlast tě volá!
830012
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 2-2005
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 07:58:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nazvat Zárubu zmetkem je urážka pro všechny ostatní zmetky. K pojmenování jeho osoby je nutné používat výrazy, které se obvykle nahrazují ****
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 904
Registrován: 6-2010
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 08:17:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

830012:

Vlast tě volá!
Thijsvanleer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 09:50:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S názorem, že Záruba je zmetek, plně souhlasím.

Tož i ty si drzý FRACEK, přes papuli by si zaslúžil

Nechal zastavit dopravu na tratích, které mají částečnou tranzitní funkci (025, 262, 271)

tyhle tratě mají skoro nulovou funkci pro VHD, snad malinko 025, ale 271 ani omylem. Tak co to plácáš za blbosti, ti zkejsnul mozek? Ono stačí, že u DUška k tomu došlo, ještě i Tobě...

Mají se zavést přímé Os Česká Třebová - Prostějov, možná i v taktu

Dušek a doprava v taktu, to si co vypil, že takhle plácáš?
Thijsvanleer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 09:54:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000 psal, že autobusy jsou zbytečné v relacích, kde jezdí souběžně vlak.

ten malinko pomatený pán Marek000 hodněkrát psal, že autobusy vozí jenom vzduch a je jedno jestli jezdí u trati, nebo není žádný vlak kolem, neumíš číst, nebo máš potemnělou mozkovnu?
Alex7
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.248.124
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 10:09:59    Odkaz na tento příspěvek  

Trať 262 MÁ tranzitní funkci. V ideálním případě si provoz na lokálce představuji takto, jelikož trať spojuje Moravskou Třebovou a Brno.
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 907
Registrován: 6-2010
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 10:22:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tož i ty si drzý FRACEK, přes papuli by si zaslúžil



tyhle tratě mají skoro nulovou funkci pro VHD, snad malinko 025, ale 271 ani omylem. Tak co to plácáš za blbosti, ti zkejsnul mozek? Ono stačí, že u DUška k tomu došlo, ještě i Tobě...

Stačí se podívat na mapu, blbečku.

Dušek a doprava v taktu, to si co vypil, že takhle plácáš?

Přečti si můj příspěvek pořádně. Zapomněl jsi na slovo „možná“.

ten malinko pomatený pán Marek000 hodněkrát psal, že autobusy vozí jenom vzduch a je jedno jestli jezdí u trati, nebo není žádný vlak kolem, neumíš číst, nebo máš potemnělou mozkovnu?

Kde? V této diskuzi to nikde nevidím. Přečti si ty příspěvky znovu! Autor není proti autobusům obecně, nýbrž proti „trvalé NAD“!

Kde je něco, že autobusy obecně nemají smysl? Mluv! Tady se píše jen o náhradě vlaků autobusy!

(Příspěvek byl editován uživatelem Nostalgia.)

Vlast tě volá!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4508
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 10:25:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Panstvo, brzděte na obou stranách s tím slovníkem.
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 908
Registrován: 6-2010
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 10:28:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Pro mě to není problém. Ale pro uživatele jménem Thijsvanleer je označení „blbeček“ velmi trefné.

Soudě podle jeho jména, byl právě v Holandsku fetovat

Vlast tě volá!
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3038
Registrován: 5-2003

Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 11:24:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tranzitní doprava přes Chornici? Jestli se tím myslí, že by se to vešlo do Fordu Transit, tak to pak jo...

Genetičtí inženýři lámou její kód, po Praze se o nich šíří,že jezdí tramvají, strkají hlavy pod vodovod a pak i oni nakonec podléhají. (Pavel Dobeš - Něco o lásce)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 545
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 11:26:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alex7 Trať 262 MÁ tranzitní funkci. ... jelikož trať spojuje Moravskou Třebovou a Brno.


Rok 2005/6 vlak s minimálními pobyty
Moravská Třebová 5:46
Skalice nad Svitavou 7:09/7:14
Brno 8:02

rok 2013 bus/vlak
Moravská Třebová 5:31
Svitavy 5:51/6:02
Brno 7:12

rok 2013 bus
Moravská Třebová 5:35
Brno Zvonařka 7:40.

Kdo by (mimo režijkářů) trval pouze na přepravě vlakem?

218 - Není Ford Tranzit zbytečně naddimenzované vozidlo?

(Příspěvek byl editován uživatelem Negrelli.)
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 11:31:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli: Asi já. Taky jezdím dobrovolně Strunkovice nad Blanicí 4:45 - Praha-Smíchov 8:14 s přestupem v Číčenicích a Protivíně, i když bych mohl jezdit přímým busem 5:06 - 7:25. Jenže 2,5 hodiny v busu je pro mne utrpení (jsem pak rozlámaný) a navíc naprosto neužitečně strávený čas, protože si nemůžu číst a už tuplem ne psát. Nicméně pokud náhodou potřebuji být v Praze už v osm, jedu holt tím busem. Vámi prezentovaný rozdíl v JD je přitom ve skutečnosti o dost menší než ten můj, takže tam bych ani chvilku neváhal.
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 909
Registrován: 6-2010
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 11:34:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli: Když se na to podíváme lépe, vyjde nám:

první možnost s jízdní dobou 2 hodiny a 16 minut
druhá možnost s jízdní dobou 1 hodina a 31 minut
třetí možnost s jízdní dobou 2 hodiny a 5 minut

Dráha sice nevychází příliš výhodně, v porovnání s použitím pouze autobusu vychází však ještě s konkurenceschopnou jízdní dobou.

----

Já jsem jako tranzit nemyslel spojení Moravská Třebová - Brno, nýbrž Moravská Třebová - Prostějov.

Vlast tě volá!
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3039
Registrován: 5-2003

Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 11:35:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negreli:
Ten nákladní, takže vepředu 2 místa (+ řidič) a vzadu kastle na vzduch, kterého tam vždycky bylo třeba vozit hodně.

Genetičtí inženýři lámou její kód, po Praze se o nich šíří,že jezdí tramvají, strkají hlavy pod vodovod a pak i oni nakonec podléhají. (Pavel Dobeš - Něco o lásce)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 546
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 12:16:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nostalgia - ano, celková doba přepravy mezi 2 a 3 není až tak rozdílná. Podstatné je pohodlí pro cestujícího. Přeci jen přestup a přesun po lávce ve Skalici na pohodlí moc nepřidá. A pokud je cestující jako já (usne kdekoli během přepravy), pojede raději přímým spojem a dospí se dle libosti

Když nenaláká tranzitní cestující krajské město (Brno), bude to u okresního lepší (Prostějov)? Mám dojem, že o moc ne...
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1455
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 13:49:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

těžko budete mít peníze na nějaké tratě, když vám je vysávají světoví multimiliardáři, takže ten kapitál pak chybí lidu jako celku.
Alex7
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.248.124
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 13:54:37    Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli: Fotku RegioSwingeru jsem asi nedával proto, aby vymetal každou díru a ve Skalici lidi přestupovali. RegioSwinger je rychlíková naklápěcí jednotka.

Kdo by (mimo režijkářů) trval pouze na přepravě vlakem?
Pokud sem po vzorů Švejků zavedeme spěšný rychlík, co vymetá menší obce (Březnice, Mirovice, Čimelice, Čížová, versus Městečko Trnávka, Chornice, Jevíčko, Opatovice, Knínice) a Jevíčko a Jaroměřice spojí s nádražím po vzoru Zbirohu Ford Transit, tak lidé přesednou z nepohodlných autobusů do vlaků a ze zapadlé lokálky se stane důležitá hlavní trať (i se spojkou ve Skalicích).

Dotaz: kolik by tak stálo opravit celou trať od Třebové po Boskovice, aby se mohlo naklápět?

Mladějov: Takže prostě ten zájem o cestování VHD klesá
Počet přepravených cestujících ČD (v mln.)
2000: 182,6
2001: 188,3
2002: 175,0
2003: 172,0
2004: 178,8
2005: 178,2
2006: 180,9
2007: 181,9
2008: 175,2
2009: 162,9
2010: 163,2
2011: 165,8
2012: 168,8
Zdroje: odkaz 1, odkaz 2, odkaz 3
Počet cestujících jasně stagnuje a díky obnově vozového parku se očekává vzestup. Železnice tu stále má důležitou pozici.

Pánové Alex, Nostalgia,Marek, vy jste prostě mladí hoši
S tím musím souhlasit, pokud mluvím za sebe

protože tím vlakem už skoro nikdo nejezdí
Jak už jsem jednou řekl, tak vlak potřebují školáci. Opravdu mě děsí představa, že tu nebude existovat VD a školáci jezdí školními busy, nechci tu mít žádnou Ameriku!!!

Nostalgia:
Se zrušením těchto tratí nesouhlasím
038: jízdní řád na 038 můžou leckteré lokálky závidět a trasování je docela dobré. Nelíbí se mi ale několik věcí:
1. neobsluhuje Bílý Potok pod Smrkem. Pokud nechceme souběhy vlak-bus, tak Bílý Potok je bez VD.
2. jezdí podobně jako na 252 předimenzované RS1.

Co se týče dalších tratí, tak vím, že na většině z nich jezdí víkendové vlaky od soukromníků. Jelikož mnoho perspektivních tratí je bez dopravy (např. Chornické tratě, trať do Pohořelic), tak navrhuji stávající provozy zavřít a přesunout působiště soukromníků na tratě perspektivnější. Seznam neperspektivních tratí jsem napsal čistě podle toho, odkudkam vedou a jak vzdálené od obcí jsou zastávky. Ale vidíte, že seznam mám krátký.

Sorry, že to mám tak dlouhý, ale jsem detailní
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 910
Registrován: 6-2010
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 14:28:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Měl jsi už dostat BAN.

1. neobsluhuje Bílý Potok pod Smrkem. Pokud nechceme souběhy vlak-bus, tak Bílý Potok je bez VD.

Souběhy nemusí být špatná věc za předpokladu, že autobus i vlak nejedou ve stejnou dobu. I kdyby se hypoteticky prodloužila trať víc do Bílého Potoka, tak by se hodil i autobus přes les do Desné. Pokud prodloužíme trať a odstraníme autobusový souběh, bude nutno přestupovat, což není dobré.

V tomto případě byl pro zachování souběhu s podmínkou, že vlak a autobus nepojedou ve stejných dobách.

Vlast tě volá!
Thijsvanleer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 16:01:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stačí se podívat na mapu, blbečku.

no tak jsem se kouknul a co to mám vidět? že tam vedou koleje, které se kroutí jak anakonda.
Kolikrát jsem s tím jel a nebo to okolo Jevíčka viděl a tak do 5 lidí v tom sedělo. Tak se probér a neplácej blbosti a nenavážej se do lidí, o kterých víš prd, jasan??

Trať 262 MÁ tranzitní funkci. V ideálním případě si provoz na lokálce představuji takto, jelikož trať spojuje Moravskou Třebovou a Brno.

a jaký tam předpokládáte náklady na provoz, něco to stojí pořídit, něco to sežere, a když to pojede až do Brna, jak to tam kolem Adamova pobere frekvenci??
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1277
Registrován: 6-2008

Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 16:19:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nostalgia: tak by se hodil i autobus přes les do Desné
Jezdíte prstem po mapě? Aspoň tu Wikipedii k tomu příště přidejte...
"V úseku mezi Smědavou a Desnou, tedy v okolí nádrže Souš, jež je zásobárnou pitné vody, je pravidelně v zimních měsících zakázán automobilový provoz."

Sledování trutnovských brejlovců - brejlovci.radekpapez.cz/2013-01/ || Přehledy vozů původní řady Baim - vozy.radekpapez.cz || www.atlasvozu.cz
Nostalgia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 913
Registrován: 6-2010
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 17:18:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se na tu citaci podívám, vidím to, že provoz automobilů je zakázán v zimě. To tedy nevylučuje autobusovou dopravu po celý rok.

Vlast tě volá!
P.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.191.204.146
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 18:30:43    Odkaz na tento příspěvek  

Nostalgia: A nějaký elektrobus by tam klidně mohl jezdit celý rok.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2177
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 19:03:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta silnice se v zimě nevymetá a je na ní lyžařská stopa.
Ale mohlo by se tam jezdit sněžným skútrem, takovou dopravní obslužnost nemají ani Švýcaři.
Letní linka Tanvald - Frýdlant snad dříve jezdila. ZDO je vyhovující přes Liberec a Jablonec, kam jak Tanvaldsko, tak i Frýdlantsko spáduje.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6717
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 17. května 2013 - 19:05:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

leda na smedave prestup na rolbu. Od Smedavy Xousi se pokud vim v zime neudrzuje.