K-report
 

Archiv diskuse Fotografování %26%2343; fotograf... do 21. 03. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Fotografování + fotografové + fotografie » Archiv diskuse Fotografování %26%2343; fotograf... do 21. 03. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1404
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 09:04:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mad noodle2: Proč přesvědčit? V tom si vůbec neprotiřečíme. Pro někoho to je zbytečný "luxus" a někdo se s tím "popere" a dopracuje se k tomu, že dokáže výhod zrcadlovky využít pro lepší fotky. Holt to tak je. Víš co jsem už viděl fotek ze zrcadlovek a občas i hodně drahých zrcadlovek, které měly jednu vadu a to jsouz volšový ruce?
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3962
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 09:09:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada 83131 -jestliže jsi opravdu strojvedoucí tak vyzkoušej postup, jako když ses učil řídit mašinu. A pamatuj! Selže li všechno, přečti si návod. Murphyho zákon č.12
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3963
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 09:12:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič - když ne Ty, tak Chary mi hrdinsky oponoval. Budiž mu čest a chvála, že vždy korektně. Tím se rozšiřují obzory duchovna. Těm, co si chtějí něco rozšířit.....
Vím ,viděls jich moc. Já skoro taky.
vlada83131
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 8-2011
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 09:17:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mad noodle2:řídit mašinu se člověk učí stále,ale budu se jistě touto radou inspirovat.No nic jdu opět ležet do návodu a snad se polepším.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3964
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 09:25:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada 83131 - Pokud bude chuť a vůle tak určitě. Já to dělám stejně a to fotím 45 let. A jako skoro šedesátník mám chuť pořád se učit něco nového. Pravda ,někdy to jde ztuha, ale jde to. Včetně přechodu z kinofilmu na digitál.
Roman81
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.57.88
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 10:48:31    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, má někdo z vás foťák OLYMPUS SP-600UZ? Jaká je spokojenost..kvalita fotek atd.? Díky za reakce.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 627
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 11:06:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MN2, oponoval, a oponovat budu. Už z principu pointy tématu. Protože když vezmu zrcadlo v kategorii D3100, tak jsem cenově někde třeba 10-15. Laciné zrcadlo, nemnoho pokročilých funkcí, někdy krkolomnější ovládání (nastavování clony atp.) Leč, pořád se to dá nastavit do režimu "automat" a flákat rodinný fotky. Při troše snahy se dá pochopi princip expoziční trojčlenky a hloubko-ostrostní trojčlenky. A máš v ruce stroj, se kterým můžeš něco dělat.

Můžeš si za 5-8 tisíc koupit ekvivalentní EVF a pak marně bádat nad tím, jak se fotí portréty, kde je rozmazaný pozadí. Jelikož máš CROP6x, tak blbě. V pátek jsem strávil dvě hodiny vysvětlováním těch dvou trojčlenek jednomu známýmu, který (bohužel/bohudík) má "jen" EVF CROP6x, takže možnost docílení neostrého pozadí na nejširší ohnisko je velmi limitovaná.

Pokud to někdo s focením myslí trošku víc vážně než jen "tasit od pasu a cvakat obrázky", tak je pro něj i nejlevnější zrcadlovka řešením, jak toho docílit. Obzvláště, když jsou ceny dnes tak (relativně) nízko, že si za plat mohu koupit dvě, a nikoliv jednu za dva platy, jako tomu bylo před deseti lety. Pořád to není ultrakonzum, ale už to není ultraluksus.

Takže pokud se vrátíme k problému vlada83131, tak teď s tim bojuje, ale to by bojoval i s EVF. Bude-li se chtít naučit, velmi záhy pozná základy těch dvou trojčlenek a nebude ho omezovat stroj, ale jen vlastní umělečno. V případě EVF by tomu bylo naopak. Zajisté sis všiml, že jsem mejdlíčka uplně vypustil z debat.

Pro něj by bylo nejlepší, kdyby sehnal někoho, kdo mu během dvou hodin vysvětlí trojčlenku expozice a trojčlenku HO (já to měl za hodinu a čtvrt na osmi A4 včetně obrázků a tabulky na třetiny clon, časů a iso) a během další hodiny mu ukáže, jak se porvat se světelně nevyrovnanou scénou. A dá mu to víc než co dokáže vyčíst z knihy. Tím se naučí ovládat stroj. Jak potom fotit, co fotit, jak komponovat, to už skutečně může vyčíst z knih a hlavně praxe po dlouhých zimních večerech, ale mám ten dojem, že tímto směrem vlada83131 svůj dotaz vůbec nesměřoval. Bohužel mám z jeho dotazu dojem, že vůbec neumí ani základní ovládací prvky aparátu, nikoliv jejich správné nastavení, a to je ovšem přesně ta chvíle, kdy se vezme k ruce návod. Pokud sám píše, že návod prošel, tak je tu problém v komunikaci, že nám nedokáže pořádně sdělit, co vlastně chce docílit, protože obrat "stále mi nejde nainstalovat aktuální obrázek,který fotím na displey foťáku" skutečně nedává moc jasnou představu o skutečné povaze problému. Teď neřešíme, že už je problém v tuto chvíli nejspíš vyřešen. Pro ty, co mu chtěji poradit je tu ten problém, že vlada83131 nezná terminologii. Dále je tu ta záležitost, že neumí ovládat aparát. Jenomže stejné potíže by ho čekaly u EVF, a nemusí nezbytně jít o živý náhled. Pokud není schopen nějakou informaci vyčíst z návodu, zřejmě je chyba někde jinde než v návodu. A tam by skutečně nebylo na škodu, kdyby mu základní ovládání ukázal někdo naživo, protože z vlastní praxe vím, že jsou lidi knižní a lidi názorní. Ti druzí z knihy nepochopí nic, protože už dávno rezignovali na svou schopnost pobírat informace tímto způsobem, ale když se jim to ukáže rukama, dovedou pochopit hodně za krátko.

Čili, MN2, stále si nemyslím, že DSLR jsou vyhozené peníze proti EVF u lidí, kteří to s focením myslí trošku víc vážněji než jen "focení mobilem". Mají-li problémy s ovládáním DSLR, je nabíledni, že by je měli i s EVF. A to má DSLR proti EVF zpravidla výrazně zjednodušené a víc intuitivní ovládání. Nemůžeš říct, že je auto s manuální převodovkou nevhodné pro některé lidi, protože neumí řadit, když ti mají problém vůbec najít ovládací prvky na světla.

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3965
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 11:25:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - je možné, že máš pravdu. Stejně možné je ,že mám pravdu já. Nemluvil jsem nikde o EVF. Těžko nás někdo rozsoudí, protože každý z nás na to kouká trochu z jiné strany.
Zkrátka a dobře zrcadlovka není a nebude samospasitelná, stejně jako nikdy nebude zárukou dobrých výsledků / technicky, tvůrčí aspekt vynechám/ chybí li další náležitosti......
vlada83131
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 8-2011
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 11:31:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

chary:plně souhlasím,že praktická zkušenost je ideální,samozřejmě s dokonalou znalostí návodu.Rád se s někým sejdu,kdo mi vše řádně vysvětlí.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3966
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 11:57:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlaďa 83131 - nejdřív se musíš naučit ovládat přístroj, podvědomě, aby se stal tvojí integrální součástí, abys věděl kam sáhnou, čím otočit, co udělat aby foťák mohl provést to, co po něm chceš. Pak si musíš uvědomit, co chceš - viz Charyho trojčlenka, a na tu jsou určeny knihy o fotografování, které Ti mají říci k čemu je clona, co se s ní dá ovlivnit a jak, co to je expoziční čas a jak s ním pracovat, jak se nastavené parametry projeví na hloubce ostrosti, ostrosti pohybujícího se předmětu atd. Proč a jak použít nastavení citlivosti, jak se to projeví na kvalitě obrazu. K čemu jsou výměnné objektivy, které jejich parametry jsou podstatné, které a jak si vybrat. A to je jen minimum.

Jinak je pak lepší si pořídidit nikoli EVF ale kreativní kompakt, vybavený spoustou programů, které neznalost nahradí, více či méně úspěšně.
Praktická zkušenost je velmi důležitá ale pokud nejde ruku v ruce s teoretickými znalostmi je na pendrek....

Pokud budeš bádat v terénu co vlastně provést a jak ,tak valných úspěchú nedosáhneš.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 628
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 11:58:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MN2, když ne zrcadlovku, jaké další možnosti na pořízení aparátu tedy vidíš? Napovím:

zrcadlovka (10 tisíc - oo), široká až bohatá paleta funkcí, ohniska a doplňky v závislosti na tučnosti konta, vyžaduje znalosti ovládání stroje, umožňuje nejvíc

EVF I. (ultrazoom) - manuál, široký rozsah ohnisek (5-15 tisíc), vyžaduje znalosti ovládání stroje, umožňuje hodně

EVF II. (kompakt) - manuál, malý rozsah ohnisek, (3-15 tisíc), vyžaduje znalosti ovládání stroje, umožňuje poměrně dost

mýdlokrab - omezené možnosti nastavení (od 1500,-), téměř nevyžaduje znalosti ovládání stroje, umožňuje minimum až nic

Ano, správně, ultrazoomy a kompakty stavím sobě na roveň do kategorie EVF, protože společné rysy: nemají skutečný optický hledáček, komponuje se pomocí snímače a displeje, a je jedno, jestli toho velkého nebo toho malého, rozdíl - pouze v ohniskovém rozsahu objektivu a případně komfortu ovládání. Ultrazoom je vlastně kompakt s velkým objektivem, nic víc.


vlado83131, to bys taky musel naznačit, z jakýho konce světa jsi, těžko se ti ozve ústečák, když jsi z Kojčic, to je až u Pejřimova.

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
vlada83131
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 141
Registrován: 8-2011
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 12:15:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary:Jsem z Tábora,takže dojezd docela ok.
MN:Budu tedy muset začít od nuly.Tento typ je na mne docela náročný,ale zkusím to.Já měl jen obyč.digitál,to bylo o něčem jiném.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3967
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 12:45:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - podle mého soudu a znalostí se dopouštíš velmi neblahého zevšeobecňování, vlastního právě uživatelům zrcadlovek,ovšem dlužno říci, že Ti mimozrcadlovkový segment trochu, spíš víc než trochu, ve vývoji utek....
Jak technicky tak cenově, je mi líto.

Vlaďa 83131 Jinak to ani nejde než od nuly. Kdo nezná základy nikdy nic nezvládne. Dokud Tvůj foťák nebude fungovat podle tvých úmyslů a záměrů, rychle, spontánně, bez dlouhého bádání co zrovna provést bude pro tebe dynamická fotografie tabu a statická problém a neustálé bádání proč to není ono.

Chary -dovolím si malý exkurz do minulosti -vlastnil jsem současně Kiev 4a nezrcadlo a Prakticu MTL 3 a Zenit TTl. Co se týče výsledků výrazně zaostával Zenit TTl v kvalitě, rychlosti, pohodlí i opticky. Kiev, stařičký Contax držel krok s Praktikou, protože jsem věděl co po něm chtít a jak z něj dostat maximum. Jediné co chybělo byl rozsah FFD vyměnitelných objektivů. Že by bylo něco špatně.??
Deltacze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 328
Registrován: 7-2010

Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 12:59:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary, kam patří krabičky za 6 stovek?
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 629
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 13:31:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MN, rád se nechám poučit. Dívám se do ceníků, nejlevnější DSLR se setovým objektivem vychází kolem 11-11,5 tisíce.

http://www.fotoskoda.cz/eobchod/canon-eos-1100d-efs-18-55-is
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/nikon-d3100-18-55-af-s-dx-vr

nejlevnější mýdlokraby kolem 1500
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p4012874-cz-fujifilm-finepix-jx50 0-cerny

nejlevnější ultrazoom s manuálním režimem od čtyř tisíc
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p4013486-cz-fujifilm-finepix-s450 0

dobrá, nedaří se mi u škody najít nějaký kompakt, který by splňoval parametry "levnější než UZ", "má manuál" a "má malý rozsah ohnisek". Dnes je vše "UZ?" :-D Nejlevnější malorozsahový kompakt s ručními režimy vychází kolem 8 tisíc?
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p4013414-cz-canon-powershot-s110- bily

Takže jen upravím své dosavadní tvrzení na
zrcadlo 10-oo >>> oprava 11-oo
EVF UZ 5-15 >>> 4-
EVF MZ 3-15 >>> 8-

Dobře, obyčejný kompakty nějak podražily, nebo spíš byly vytlačeny ultrazoomy, které za dřívější cenu kompaktů dnes nabízí UZ sklo. Nějak mne napadá, že postrádám smysl trhu, který je stejně či dražší než UZ a nemá jejich rozsah. To se platí třeba 5x za to, že máš stroj velikosti mýdlokrabu a nastavováním ultrazoomu?

Co jsem kde přehlédl? Bezzrcadlovky? Spadají do kategorie zrcadlovek, malý, ale výměnný systém s "komplikovaným" nastavením, leč stejně jako DSRL umí automat.

Pokud se tedy dívám do ceníku, z poměru cena/výkon JE lepší koupit EVF UZ než EVF MZ, o důvod víc pro to, abys ty sám, MN2, místo DSLR doporučoval EVF UZ. Co stále přehlížím?

Nebo jinak, chyba komunikace, CO je podle tebe příklad toho kreativního kompaktu vhodnýho pro lidi typu vlada83131?

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 630
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 13:37:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, MN2, nevim co sem taháš zenit a praktiku. Bude si to dnes začínající fotograf typu vlada83131 kupovat? Těžko. Bude hledět na optickou kvalitu, když ani neumí zapnout displej? Vážně? A bude poměřovat pixely a řešit, jestli je UZ od olympusu ostřejší než UZ od canonu? Bude? Tohle bude dělat někdo, kdo má DSLR a vybírá si pořádný sklo za pořádný prachy a měl by vědět co dělá. To není uživatel typu vlada83131.

Deltacze, digitální krabička za 600? To je nějaká kamera do auta (webkamera s baterkou nebo ekvivalent), co umí fotky 3mpx ve stylu "zmáčni tohle pro fotku" a nastavení spočívá v rozlišení VGA/XGA/FullHD??

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3968
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 14:47:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - nevšim jsem si, že bych na Tebe útočil. Kvůli mě si nikdo nic kupovat nemusí. Jediné, co podle mě musí je buď přizpůsobit své znalosti koupenému přístroji a nebo naopak při koupi přístroje respektovat náplň lebky a snahu o její zkvalitnění. Toť vše.
Naopak se nedomnívám, že téměř všichni výrobci by byli sborem tupounů, neschopných pochopit, že jedině zrcadlovka je to pravé řešení a mořili se s kompakty dál. Pokud si to myslíš Ty je to Tvůj problém. Hádat se s tebou nemíním, diskutovat jsem ochoten. Ale ne štěkat a vytahovat desítky linků. Vytáhni si i ty s testama a hodnocením. Vyjma ceníků.

Takže Ti odpovím- každý ať si koupí co chce, co mu vyhovuje a stačí ke spokojenosti. Kdy si prohlíží fotky na monitoru 1600x1280 pro toho je full 24 mega na hovno.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3969
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 15:03:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A mimochodem, Chary, měl jsem v ruce synovo zrcadlovky Olympus, nově pak EOS 60D, půjčený Nikon 5100 a žasnul jsem nad chudobou zabudovaného softwaru oproti kvalitní EVF. Pro nedouky až frapantnímu. Když jsem na film volil 6x6 nebylo to proto,že bych z toho chtěl dělat kontakty ale fotky 30x40. Jinak mi stačil kinofilm. Tolik k velikosti snímače ve vztahu ke konečnému produktu.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 632
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 15:54:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MN2, vemu to jinak:

Proč kupuju mejdlo? Chci foťák, co je malej a nic neřešim.

Proč kupuju kompakt? Chci malej, ale zároveň chci ovládat funkce, expozici a pod. Chci umět vnutit krátký nebo dlouhý čas.

Proč kupuju UZ? Chci ovládat, chci velký rozsah ohnisek, velikost mě až tolik netrápí, do kapsy u košile to fakt nedám.

Proč kupuju DSLR? Chci absolutní kontrolu nad fotkou, chci čistý obrazový výstup na vysoký iso (fakt je kompakt, který při 16x menším snímači než dslr má při obdobném rozlišení stejný šumový paramety?), chci fotit do rawu s rychlou a dlouhou sekvencí, chci používat hloubku ostrosti. Chci používat různé doplňky, blesky, spouště, makrofičury, cojávim.

Proč si koupil to zrcadlo vlada83131? Víš to? Víš jaký má fotografický a umělecký ambice? Víš? Ty jen víš, že neumí najít čudlík. A hned říkáš, že si to neměl kupovat. Třeba chce fotit portréty a už vidim, jak fotí portréty s mělkou hloubkou ostrosti nějakým kompaktem crop6x 35-105mm.

Třeba chce fotit hodně v interiéru a mlátit blesk o strop. S kompaktem tohle půjde velmi nesnadno, jestli vůbec.

Ty jsi jeho rozhodnutí odsoudil jen na základě toho, že neumí najít tlačítko, který by ovšem na kompaktu taky nenašel. Chápeš mylnost svého úsudku v daném kontextu?

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3970
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 15:56:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - opravdu asi nemluvíme stejným jazykem.
Takže popořádku:
1/ Zaspáním jsem mínil zaspání v oboru výkonů a soft vybavení. Nikoli ceny. Ta, se vzrůstající kvalitou klesat moc nebude, spíš naopak.
2/ Za svým tvrzenín si stojím - je to nástroj stejně schopný a stejně brutální jako F1 - je supervýkonný / ty špičkové/ ale jen v rukách mistra, ne amatérského jezdce. Neboli vlastník musí svým mozkem nahradit ten soft pro nedouky nebo pohodlné, který by v zrcadlovce zbytečně / většinou/ zabíral místo a brzdil výkon.
3/ Že problém není v zrcadlovce se na 100% shodneme.
Nejsem alibista a řešení jsem navrhl - když už ji máš musiš pracovat na sobě abys ji uměl využít - to není řešení ?
4/ Šum - tvé oblíbené téma -soudný člověk ví ihned, že to nebude silná stránka malého čipu. I když třeba Fuji s tím bojuje docela úspěšně,sice za cenu kompromisů, ale úspěšně.

Chary, víš ,že si Tě vážím tak mě nenuť abych si myslel, že jsi mimozemšťan. A v potaz ho beru, ten Tvůj fakt, už dávno. Hlavně v praxi. Až půjdu fotit v noci slibuju Ti, že půjdu se synovo EOSem.
Nebo s Fujinou - po iso 800 to bude slušné.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3971
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 16:02:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - nechápu - tam zdaleka nešlo jen o to tlačítko. Trochu se časově míjíme, můj předposlední patří k tvému předposlednímu.
vlada83131
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 142
Registrován: 8-2011
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 16:25:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové,nerad bych,aby se zde kvůli mému dotazu(způsobu podání dotazu)spustila nějaká divoká diskuze.Dle některých nemohu najít tlačítko atd.Fajn beru,nikdo není bez chyby.Doufám,že brzy najdu človíčka,který mi vše vysvětlí.Nerad bych už tady dokola poslouchal,co jsem za trotla.Díky
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3972
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 16:39:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vláďa 83131 - nespustí se - máme to s Charym pod kontrolu. Chary toho zná z digitální fotografie daleko víc než já, hlavně postprocesink. Ale Šalamounovo trus nepozřel, stejně jako já. A oba jsme si toho vědomi.

Určitě najdeš ale prvním človíčkem Ti budiž návod - tam vše začíná -totiž u ovládání foťáku.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 633
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 17:29:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlado83131 klíd ;-) To jen MN2 má takový sice jako rozumný, ale nezdravě nutkavý názor cpát každýmu na potkání "zrcadlo neni všespásný", i když to v daným kontextu vůbec nemusí bejt řešení. A já zas mám takový nezdravý nutkání upozorňovat na pochybné názory, resp. na pochybné kontextové závěry ;-)

MN2 no a dobře, a kdyby se tu zeptal "helejte, mám ten a ten kompakt, nějaké zkušenosti z praxe? Jo a dám tam A a fotí to moc černý fotky", tak bys ho už konečně poslal si koupit mýdlokrab nebo ajfoun nebo ne? Protože to by pak znamenalo, že má přístroj nad možnosti jeho dovedností :-D

Zkrátka mi prostě nějak furt nejde na rozum, že když někdo v danou chvíli s něčím neumí, tak je to hned automaticky a bezpodmínečně špatně a měl si bejval koupit něco o kategorii horší/jiný.

Otázka zní, co skutečně třeba ten konkrétní vlada83131 opravdu neumí, co umí, co očekává a co si myslí, že bude mít na novým foťáku (zrcadle) lepšího než na starým (nevíme, ale předpokládejme mýdlokrab). Pořád se mi zdá, že je tu až příliš neznámých na to dělat tak kategorické závěry, jak to tu předvádíš, MN2. Aby se pak třeba neukázalo, že by vlada83131 na doporučení rady MN2 pořídil kompakt a pak se ptal, jak s ním vyfotí takovouhle scénu, interiér, večer, na stropě tři žárovky, lidi na sebe (a na čtení) viděj uplně v pohodě, chci to vyfotit, chci zachovat atmosféru, ale na fotce nechci mít bílý úpíří obličeje ani šmouhy z pohybu. Fotku ber jako ilustraci, je to klasická domácí cvakajda pro tetičky a babičky, ale jde mi o ty světelný podmínky ;-)
Samozřejmě, je to systémák s žárovkovým filtrem odpálenej o strop. Uděláš tohle s kompaktem? Jeden můj známej podle vyprávění fotí interiéry tak z padesáti procent. A má EVF UZ. Co myslíš, jak ty fotky můžou vypadat?


Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3973
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 18:01:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary -začnu od konce - třeba ne hned ale udělám. Budu li mít potřebu.
Ad další - radil jsem mu někde aby zrcadlovku zahodil ? Neradil. Jen jsem konstatoval, že na ní, zatím,nedorostl - technicky. Možná to spraví návod, možná ne, možná, určitě, to spraví Chuť, návod a rady od zkušeného. Třeba od Tebe.
Chary,jsi trochu příliš autoritativní, v mém případě zbytečně. Já Tě uznávám i tak a ze svého svobodného rozhodnutí.
Ano po 45 letech praxe dokážu,technicky ledacos,ale nechlubím se tím. Výtvarno je mi cizí, to přiznám bez mučení, ale zlepšuju se. A pokud nejsi ochoten uznat, že taky něco umím, nemá cenu diskutovat dál. Moje výhrady k bezuzdné podpoře zrcadel jsou asi stejně směšné a fundované ,jako Tvůj odpor k nezrcadlovkám. Jednou budou zrcadlovky s pohyblivým zrcadlem zapomenuty. My se toho nedožijem / já určitě ne/ ale přijde to. Sony budiž příkladem.
Otázky zní všelijak a nikde není psáno, že se kdokoli musí mým názorem řídit. Ovšem platí to i pro Tvůj názor. Nebo jsi pan neomylný, pan super? Kdepak ,Nejsi ,Jarouši, stejně jako já a stovky a tisíce jiných. Jen Tvá tvrzení jsou o poznání rezolutnější než ty moje, aniž to pozoruješ.
Malou radu na konec - prostuduj si, čím fotil Taras Kuščinskij, kterému,mimochodem, nesaháš ani po kotníky a zjistíš, že ve foťáku to všechno není. Kdybys nemohl studijní materiál najít, rád Ti ho dodám.
Neber to osobně ,já mu nesahám ani po palec. Jen,na rozdíl od Tebe, jsem si toho plně vědom.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 634
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 19:25:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo tu autoritativně říká, že vlada83131 je dalším příkladem toho, že zrcadlo je pro něj moc? Kdo si přečetl, že vlada83131 nemohl najít čudlík a ptal se po zkušenostech ostatních, z čehož autoritatvně usoudil, že vlastně jeho zkušenosti na zrcadlo nestačí? Kdo tu říká, že jeho znalosti jsou z finančního hlediska mimo, a pak se ukáže, že to zas tak mimo nebylo, jenomže fakt, že doložil argumenty na podporu svých tvrzní vzala protistrana jako něco závadného? Odkdy je dokládání faktů na podporu argumentů něco závadného? Byl jsem to snad já?

Nechápu, co sem furt taháš nějaký fotografy, moje vědomosti, tvou úctu k nim a já nevim. Zcela upřímně, vyměnil bych veškerou tvou úctu k mým vědomostem za to, kdybys ráčil pochopit, co se ti tu celou dobu snažím vysvětlit. Protože diskutér, kterej místo věcné snahy o diskusi jen vytahuje úcty a počiny nesouvisející s předmětem, takovej je v rámci diskuse... nechci, aby mi to smazali.

Že to není ve stroji ví každý, kdo ví, o čem mluví. Platí obecně, nejen o focení. To ovšem neznamená, že by vlada83131 udělal terno, kdyby ušetřil tři tisíce a místo zrcadla za jedenáct koupil kompakt za osm. Měl by s ním uplně stejný problémy, jako má se zrcadlem. Akorát by s ním neměl ty možnosti, jaký se zrcadlem má už dnes. Jestli jich využije, bude čistě na něm. Třeba by nevyužil ani ten kompakt a mýdlokrab je pro něj možná vrchol fotografický techniky a vyhodil litry ne tři, ale devět. Já to nevím, já nevím, co ho k tomu vedlo, ani nevím, co skutečně zná a nezná. Já jeho rozhodnutí k tomu, co si koupil, autoritativně nezpochybňuju. Já ne.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3974
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 19:33:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - právě že to není každý. Kdo nechce rozumět je buď natvrdlej / můj osud/ nebo pochopit nechce z jiného důvodu. Tím bych, Jardo, dnešní vstup ukončil. Nemá to řešení. Zatím.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 635
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 19:39:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jak to teda uděláš? Samotnýho by mě to zajímalo. Nějaký nápady bych sám měl, ale vše spadá do kategorie "papír, samolepka a fušeřina". Nejsem si jist, jestli je to uspokojivé systematické řešení pro každého. Zrcadlo a systémáč ano ;-) Toto se týká toho focení v interiéru.

Pokud jdeš od filozofické debaty, tak můžeme rozjet praktickou rovinu. Jak fotit kompaktem v interiéru, abys z toho neměl upíry. Házej...?

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
vlada83131
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 8-2011
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 19:46:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary:Přijde mi to už docela zbytečné mne tu nějak dále rozvádět.Prvotní záměr byl sehnat nějakou tu radu nebo pomocníka.Je mi jasné,že tento aparát je,doufám že jen zatím,nad moje plné chápání.Ono přecházet na toto z aparátu zn.Panasonic typu DMC-TZ2 není sranda.Jen mi uniká ta finanční stránka věci.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 636
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 20:22:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vlado83131, lidově se říká "vyhodit peníze z okna". Nač si kupovat drahý a pokročilý aparát, když nevyužiješ jeho možností na a to, co s ním děláš, by ti krásně posloužil nějaký levnější, i o hodně levnější. Možná se dozvíme, že na to, co chceš fotit, je skutečně potřeba zrcadlo. Možná by ti ale stačil plně manuální ultrazoom za čtyři tisíce. A za zbylých sedm tisíc sis mohl koupit dvě knížky o focení, disk na fotky, druhou baterku a větší kartu, a ještě by zbylo spousta peněz na výlety. Kdo umí anglicky, zde je taková ekonomická úvaha pojata humorně DigitalRev TV - D600 vs D7000

Pokud se dobře dívám, tak TZ2 je EVF UZ se spoustou kreativních režimů, ale bez manuálu.

Když sis pořídil zrcadlo, co jsi od toho především očekával? V čem tě omezoval ten panasonic, že jsi chtěl něco lepšího? Proč jsi se rozhodl pro zrcadlovku? Možná, když svoje představy formuluješ do konkrétnějších dotazů, dostane se ti konkrétnějších odpovědí už zde.

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2364
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 17. března 2013 - 22:53:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mad_noodle2, netřeba mě přesvědčovat o věci, o níž nepochybují a v níž jsem s vámi ve shodě.

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3975
Registrován: 2-2009
Odesláno Pondělí, 18. března 2013 - 04:51:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - začal bych tím, že mnohá nezcadla systemák umí taky.A externí blesk většina těch slušných.
Pokud jsi použil záklaď 50 mm pak bude těch opticky konkurence schopných míň ,ale budou. S hlobkou ostrosti se dá popasovat taky slušně. Dál bych si něco načetl a pak bych se do toho pustil...
Portrét není můj hrnec kafe.....

Doktor -sory, ocitl jste se tam neprávem, v zápalu boje....
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3977
Registrován: 2-2009
Odesláno Pondělí, 18. března 2013 - 18:52:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - tak mě tak napadlo - portét je skoro tak starý jako fotografie sama, jakpak se to asi dělalo bez systémáku ? Že by to nešlo ? Bajo šlo, možná trochu složitěji, pomaleji, možná, že ne na první, ale jít to půjde. Jdu studovat klasiky.

Vláďo 83131 - Stačí si uvědomit klady a zápory jednotlivých strojů a pak to přijde samo. Na základ teorie budeš stavět poznatky z praxe, ty můžeš konzultovat s majitelem obdobného přístroje nebo zrcadlovky obecně.

Zrcadlovka obecné - plusy- podstatně kvalitnější obraz díky velkému čipu. Pěkný výhled přes hledáček, velikost - drží se to v ruce o dost líp než pidi foťáček. Obrovský sortiment příslušenství.

Mínusy - váha, hlavně s nějakým tím sklem navíc.
Cena - zde Ti Chary cudně zamlčel a později trochu poodhalil, že zrcadlovka se seťákem je naháč s 3x - 4x zoomem. Tedy jako ničemný kompakt. Seťáky některých výrobců jsou opticky stejně hanebné jako ty z kompaktu ne li ještě horší. Naštěstí Canon a Nikon na nich usilovně zapracovali a dnešní seťáky jsou solidní skla. V porovnání s 8 let starým kusem téhož typu a výrobce jsou to superskla.
Jenže pokud chceš využít potenciál zrcadlovky, bude to chtít další objektiv (y) a pak se Charym uváděná cena stává velmi iluzorní a zavádějící.
Pak samozřejmě vyšší naroky na znalosti.

O kompaktech se rozepisovat nebudu, když jsi ho měl. Jen podotknu, že dnes jsou podstatně dál než TZ2 u Sony NEX až na hledáček už plně srovnatelné se zrcadlovkou, včetně výměny objektivů. Též opovrhované ultrazoomy / dnes až 50x/ se opticky zlepšují, i když si myslím, že každý extrém škodí. Ale 16x už pracují schopně.
Kvalita obrazu bude pochopitelně zaostávat, nicméně pro většinu aplikací bude dostatečná.
Máš ale zrcadlovku tak něco nastuduj a uvidíš, že až se naučíš ji používat podvědomě, automaticky budeš spokojen.
vlada83131
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 8-2011
Odesláno Pondělí, 18. března 2013 - 20:37:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mad noodle2-Opět a znovu opakuji.Zeptal jsem se na dotaz,bylo mi odpovězeno a tím to končí.Víc si nepřeji,aby jste mne zmiňoval ve Vašich komentářích.Děkuji.Mám na Vás ještě jeden dotaz?Pracoval jste někdy pro dráhu?Děkuji za odpo.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3979
Registrován: 2-2009
Odesláno Pondělí, 18. března 2013 - 20:56:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlaďa83131 - Sice nevím, co Ti je do toho, ale budiž. Pracoval a to dost často, nikoli ovšem jako zaměstnanec ČSD,ČD, SŽDC.
vlada83131
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 8-2011
Odesláno Pondělí, 18. března 2013 - 21:10:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MN2:Díky za odpověď.To mi bohatě stačí. A vám je po mě co?Celou dobu jednám slušně,ale Váš příspěvek"co je mi do toho".No jo mi mladý,nezkušený a proti nám tohle,hm.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3980
Registrován: 2-2009
Odesláno Pondělí, 18. března 2013 - 21:20:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Věk nehraje roli, můžu Ti i vykat. Ale nevzpomínám si, že by mě zajímalo, jak a čím se živíš. Mimochodem moje odpověď je zcela korektní pro mladého stejně jako pro starého....
Máš pravdu, není mi po Tobě zhola nic, stejně jako po Tvých problémech.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 347
Registrován: 8-2010

Odesláno Pondělí, 18. března 2013 - 21:41:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můj první digitální fotoaparát byl Panasonic Lumix FZ10. To byl rok 2004. První digitální zrcadlovku jsem měl až v roce 2007. Teď vím, že byla chyba kupovat si ultrazoom. Byl jsem zvyklej fotit kinofilmovou zrcadlovkou a od UZ jsem jaksi očekával, že se to bude blížit. Neblížilo ani náhodou.
Osobně každému doporučuji koupit zrcadlovku třeba i se setovým objektivem, ale ne UZ. Já koupil tělo a pak jeden obejktiv z bazaru, ale ten byl nic moc, takže jsem si pak koupil pevnou pade 1.8 za necelý tři tácy a spokojenost se dostavila. Později jsme pak dokoupil ještě další skla.
Až budu mít děti, nikdy jim nedovolím, aby cvakali mýdlem či UZ. Již odmala výchova se zrcadlovkou, v tom mám jasno.

Dám si na tebe pozor a nic ti neodpustím, jasný?!
Tohle nelze nechat bez odezvy!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 637
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 18. března 2013 - 22:42:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebudeš tomu věřit, ale na léto na kolo plánuju pořídit nějakej kompakt. Na situace, kde jde primárně o focení, beru samozřejmě zrcadlo. Tam, kde tě hmotnost nesvazuje, protože auto uveze hodně, zrcadlo. Ale na kolo nebo pěší tůry?
Díval jsem se na rawy nějakýho cvakátka, sice nevím, jak to bude opticky, to se ještě musí vybádat, ale je fakt, že šumově je to hodně slušný, na úrovni pět let starý zrcadlovky, sice s dnešními modely nesrovnatelný, ale pro běžný užití nejspíš uspokojivý. Musím MN2 dát za pravdu a uznat, že s kompaktama pohli. Celkem slušně. Jen teda fakt že prachama to vychází jako zrcadlo, čili čili. A ovládáním nevím, v ruce jsem to neměl. Jen doufám, že najdu čudlík na nastavení clony. A naučit se to ovládat bude stejná práce jako se zrcadlem, včetně hledání čudlíků. Jediný co odpadne je problém s objektivy, protože holt kompakt. A když se budu hodně snažit, třeba mi z toho vezmou fotku na ŽP

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 638
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 18. března 2013 - 23:33:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Perlička pro MN2, právě jsem si jen tak procházel různý recenze a diskuse jednoho kreativního kompaktu.

Prej problém, nemá živej histogram. Ale prd velebnosti, si piš, že tam je, jen si to v menu musíš přiřadit jako funkci na tlačítko FN2.

Tak si nejsem jistej, jestli bych na tohle přišel sám od sebe (diskusní tazatel zjevně nikoliv) a pokud ne, pak je takovej kreativní kompakt nad moje síly, co se týče hledání tlačítek. Budu se muset vrátit k zrcadlu, který je ovládáním daleko náročnější... nebo že by to bylo třeba jinak? Zajímavý, co?

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3981
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 19. března 2013 - 05:00:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - jo, máš pravdu. Měl jsem obdobný problém- nějak, nevím jak se mi občas povedlo vyloudit na monitůrku histogram a ne a ne se ho zbavit, což bylo tristní, protože jsem přes něj moc neviděl. Musel jsem se tedy pokorně vrátit znovu k návodu. Pomohlo to.
Začal jsem hledat postupy/ techniky k portétu, analogové rozumí se. Ale ony základy budou stejné nebo podobné. Poslední analogy ,myslím, se systemákem taky pracují.

Honzinus - to je,prosím, svobodná volba každého jednoho partaigenosse. Moje děti už jsou tak veliké,že by mě mohli zmlátit kdybych jim něco vnucoval.
Leč obě začínali s přístrojem nižší úrovně než přešly na vyšší Level / Olympus mjů 1 a Smena 8/ a nezdá se, že by jim to zřetelně uškodilo. Možná, že to bude tím, že používají mozek k myšlení, nikoli jako vycpávku dutiny lebeční.....
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 639
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 19. března 2013 - 08:50:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady máš zajímavý obrázek, srovnání řekněme "nejlepších" kompaktů co do hloubky ostrosti na "portrétní ohnisko", je to asi ve třetině stránky, hlava týpka a za ním zelený keře a žlutý květy. Tohle je "tak to nejlepší", co z toho na danou kompozici vymáčkneš. Nejsem si jist, jestli to uspokojí portétistu ;-)

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 348
Registrován: 8-2010

Odesláno Úterý, 19. března 2013 - 11:34:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mn2:

Dám si na tebe pozor a nic ti neodpustím, jasný?!
Tohle nelze nechat bez odezvy!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Deltacze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 7-2010

Odesláno Úterý, 19. března 2013 - 18:10:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nooo co se týče digitalizace, já jsem začal na kompaktu Olympus C4000 zoom. Velmi kvalitní foťák. Potom FZ38 a nakonec Pentax DSLR. Dle mě pokud dotyčný neví, zda ho focení a zkoumání expozice bude bavit, je lepší začít na manuálních kompaktech (UZ). Ušetří si peníze a nervy.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3982
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 19. března 2013 - 19:42:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - omlouvám se, netušil jsem, že radíš portrétistovi. Má li to být reakce na moji odpověď zdali bych to dal pak znova - dal, Samsungem NX 11, ten mám doma, a Sony NEX 5 taky, ten nemám, ale znám ho. A to prosím, nejsou zrcadlovky.
Chary, já portét fotit nebudu i kdyby mě píchali do řiti vidlema, borci co sem chodí tak se při portrétování asi taky nepřervou.
Rovněž jsem přesvědčen, že 99% zdejších abonentů nesdílí Tvoje nekompromisní posuzování kvality.
Stejně tak si nemyslím, že by jeden test vypovídal o všem, i když je nesporně zajímavý.
No nic, už jsem se nakecal dost.
Hodnocení zrcadlovky jsem napsal, to ostatní taky.
Až pocítím nutnost, nářadí si vyměním, pokud na to budu mít. Zrcadlovka se seťákem je mi k ničemu.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 640
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 19. března 2013 - 20:59:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MN2, zase to nepleť. Já taky nevim, komu radim. A právě proto, že to nevim, předem autoritativně neodsuzuji jeho rozhodnutí, ať už bylo vyvolané čímkoliv. Už jsme doma?

Třeba to nebude portrétista, třeba to bude sportista a potřebuje flákat velký sekvence fotek rychle po sobě. Kompakti nejsou zrovna dvakrát známý tím, že umí nastřílet hodně fotek do bafru, ten rychle odlejt a průběžně plnit dalším focením. Nebo i tam se výrobcové pochlapili? Co čtu recenze a diskuse, tak zrovna moc ne. I když ty mi určitě najdeš nějakej jeden konkrétní, kterej nestojí dvacku a umí 6FPS čtyřicet fotek do bafru a má to za minutu ulitý na UHS.

A pokud abonenti nesdílí posuzování kvality, tím spíš se spokojí se setovým sklem, když bude tato nevýhoda vyvážena něčím jiným, že? I kdyby třeba tím šumem, rychlostí a délkou sekvence či třeba skutečným hledáčkem. Kdyby byly entry-zrcadlovky takovej hroznej krám, tak by to asi výrobci nevyráběli a lidi nekupovali, ne?

Apropos, ten tvůj NX11, výměnný skla, apsc, to těžko bude "kompakt" v klasickém slova smyslu, že? To je spíš bezzrcadlovka. Já chápu že kompakt = kompaktní udělátko, tělo s objektivem v kuse, kompaktní velikost, s trochou snahy to dám do zadní kapsy u kalhot, když je mám volnější. Ale NX11? Čudliků jak namrháno, takže v tom najít, jak se zapíná liveview by mohla být prekérka :-D, nebo to je "point and shoot" cvakátko na tři tlačítka, zapnout, fotit, prohlížet? ;-) Jak tak čtu parametry, tak do zrcadlovky mu chybí jen to zrcadlo, odpovídající hledáček a možnost dálkového ovládání(?). Nebo že bych se mýlil?

Mimochodem, opravdu má ten NX11 natolik obrovsky intuitivnější a pohodlnější ovládání než třeba ta D3100? Nastavit nějaký základní parametry od stolu musíš tak jako tak, a zbytek? V terénu? Když je to cenově na jednu hromadu, páč jak se tak dívám, tak cenově je to v objektivech srovnatelný jako v zrcadlovkách klasických výrobců, čili místo zrcadla za jedenáct máš bezzrcadlo za jedenáct a můžeš si k tomu místo 50/1,8 za bůra koupit 45/1,8 za sedm. 18-200vr je dvacka jako dvacka. I když možná spíš srovnatelná se sigmou za deset, podle testů ten samsungí ultrazoom není nic moc, ale to je buřt. Čudle stejný, bafr kratší, a koukáš do displeje. Ti nevim... A pokud na to nedáš nějakou houfnici 18-200 ale spíš nějakej pancake 30/2, tak to může bejt příjemně placatý, to zas jo.

Ale jo, máš recht, s tím NX (a systémákem) bys ty světelný podmínky nejspíš zvládl. Ale já prostě to NX nepovažuju za "kompakt". Chyba komunikace, omlouvám se.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3983
Registrován: 2-2009
Odesláno Středa, 20. března 2013 - 05:06:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - není proč se omlouvat. Jinak NEX i NX jsou označeny jako kompakt s výměnnými objektivy. A přibývá jich, ať s čipem mrňavým, větším, přes4/3 až po APS-C. Pokud mě paměť nešálí vjel do toho Nikon,Panasonic, Ricoh,Pentax. Každý po svém.
Opravdu si někdy nerozumíme.

Já rovněž považuji zrcadlovku za majstrštyk, hlavně ty od střední třídy. Ale trvám na tom, že by ji měl používat ten, co má o fotografii zájem,není línej se učit, mít solidní teoretické základy a umět potenciál zrcadlovky využít. Třeba ne jako Ty, třeba ne do mrti, ale využít. Jinak se z ní stane drahá okrasa na krku, stejně jako u špičkového kompaktu, jen bude víc namáhat krční páteř.

Mám toho odfoceno zrcadlovkama hodně, i když analogovými, a na svůj EOS 33 nedám dopustit.
Ale teď se spokojím s menšími. Když se mi z nich povede vydojit vše, čeho jsou schopny, stačí mi to.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1409
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 20. března 2013 - 18:06:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mn2: No já nevím, jestli tyhle jednooký "bezzrcadlovky" (mirorrless), tedy aparáty s výměnnými objektivy, ještě nazývat kompakty. To bychom do kompaktů tam mohli zahrnout i Leicu M220 a 240 s full frame senzorem. To pak snadno nastane nedorozumění.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3984
Registrován: 2-2009
Odesláno Středa, 20. března 2013 - 18:44:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič - já je tam nezařadil.....
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1410
Registrován: 9-2006
Odesláno Středa, 20. března 2013 - 20:19:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mn2: Z posledního odstavce tohoto komentáře: https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=2756215
bych usoudil, že Sony Nex považuješ za kompakt.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3985
Registrován: 2-2009
Odesláno Středa, 20. března 2013 - 20:51:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já ne, nýbrž oficiální webové stránky. A já vlastně taky - je to zrcadlovka ? Má zrcadlo ? Má hledáček jako zrcadlovka ?
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 641
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 20. března 2013 - 22:09:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No když to budu brát takhle, tak Sony NEX - výměnné objektivy, seťák 16-50, sice aps-c, ale u nejlevnějších modelů velmi omezené možnosti rozšiřování, např. sáňky nejsou, dálkové spouště jsem nevybádal. Nemá optický hledáček, docela by mne zajímala praktická stránka focení na slunci výhradně na displej. Na druhou stranu nerachotí zrcadlem. Ergonomie tvaru je rovněž "individuální". Když to vezmu kolem a kolem, vážně je to takový terno oproti zrcadlům, natolik, že je to radno dávat jako předstupeň či mezistupeň pro zrcadlovkáře? Opravdu bude mít mírně pokročilý fotograf usnadněnou práci s tímto než se zrcadlovkou za podobný prachy? Trojčlenky expozice i hloubky ostrosti jsou u obou přístrojů stejné, jako že oba přístroje umí automat i motivové režimy. Abych citoval sám sebe, tak ti nevim, jestli bych takový "kreativní kompakty" doporučoval někomu, kdo má například problém najít čudlík na zrcadlovce nebo se mu nezdá, že jsou ty fotky tak divně neostrý (HO) ;-)

O co je to s nimi snažší než s "pravou" zrcadlovkou?

Pokud se týče "kdyby to nemělo smysl, tak by to výrobci nevymejšleli", tak jistě nějaký smysl to má. Otázka pro koho. Pro šotouše, kterej nemusí vážit každý deko pro desetidenní tůru do hor nebo bágl do letadla?

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3987
Registrován: 2-2009
Odesláno Čtvrtek, 21. března 2013 - 04:43:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - já nerad míchaný kompot, zvlášť hrušky s jablkama. Teď byla řeč o portrétu.
Vrátíme li se ke klání zrcadlovka versus cokoli jiného tak v daném případě máš samozřejmě pravdu.
Proto asi taky existuje kompaktů a takykompaktů taková škála. Od těch absolutně blbovzdorných až po ty vysoce sofistikované, s nároky analogickými zrcadlovce.

Nad tématem pro koho jsem se hlouběji nezamýšlel. prostě mi stačí vidět snahu výrobců tento segment neustále rozšiřovat a zdokonalovat, abych usoudil, že globálně tvoří uživatelé roztomilých obludek nezanrdbatelný segment trhu. Skoro jsem v pokušení tvrdit, že kompakty ,,napredují" rychleji než zrcadlovky.
Neboli platí to,co jsem už řekl - pokud všichni výrobci, včetně Leicy ,nejsou paka, tak kousek pravdy mám i já.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1411
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 21. března 2013 - 09:31:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mn2: Tak Leica je kvalitou optiky, ale hlavně cenou zajisté někde zcela jinde než mirrorles od Canon, Nikon, Pentax, Olympus atd. Tím pádem je zaměřena na zcela jinou klientelu.
Domnívám se, že tyhlety "kompakty" s výměnnými objektivy jsou odpovědí výrobců na velký propad prodeje kompaktů (mejdlíček) v důsledku toho, že tuto mejdlovou kategorii začaly ve značné míře okupovat iPhony a jiné "chytré" telefony. Takže nejspíš snaha nabídnout lidem něco víc než kompakt, něco jako zrcadlovku, ale s rozměry a váhou znatelně menšími.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 642
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 21. března 2013 - 09:38:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MN2, zase mám dojem, že se rozcházíme v tom, co si myslíme o čem že se bavíme. Dovolíš, shrnu to ze svého úhlu pohledu:

- přijde uživatel, že má problém s ovládáním zrcadla a ptá se na názory a zkušenosti
- zrcadlo je pro tebe škoda, do něj jsi nedorostl, měl sis pořídit kompakt
- no počkej, jak to můžeš říct, kdoví proč to kupoval a fakt, že neumí najít jeden čudlík rovná se automaticky je to pro něj škoda? Co kdyby napsal to samý, jen o kompaktu? Navíc, co když (já nevím, ale co když) chce fotit něco, na co by mu kompakt nestačil? A zde skutečně pod pojmem kompakt myslím kompaktní aparát, krátký integrovaný zoom, čip crop cca 6x (1/1,7"), vyskakovací blesk a to je vše. Případ první - složité světelné podmínky. Případ druhý - malá hloubka ostrosti.
- No, tak složitý podmínky vyřešíš kompaktem, kterej umí systémovej blesk. A HO lze pořešit kompakty s výměnnými objektivy na úrovni aps-c zrcadel.

- fájn, ale teď, je to pak opravdu snažší s takovým kompaktem než se zrcadlovkou? Je pak jednoznačný důvod šahat po takovém přístroji místo po zrcadlovce? Jaké jsou skutečně potřeby a důvody toho dotyčného? Jaké jsou hlavní výhody "kompaktů s výměnnými objektivy" a jsou to ty důvody, proč dotyčný udělal chybu ve své volbě?

Portrét (kvůli HO) a interiéry (kvůli systémovému blesku) jsou jen dvě kategorie, kde skutečný kompakt nezvládá a takový, který zvládá, je na úrovni zrcadlovky, složitostí ovládání určitě.

Já jsem se ti MN2 snažil celou dobu vysvětlit, že nesdílím tvůj aurotitativní názor na to, že pokud někdo neumí najít čudlík nebo neví, jak nastavit expozici, že hned je pro něj zrcadlo moc a kompakt (se stejnými problémy!) by mu rozzářil svět.

Diskuse o leicách je jen odbočení od původního tématu - hledání čudlíků a znalosti fotografování.

Pokud to mohu shrnout, má-li dotyčný problém najít čudlík nebo neví, jak fungují ty dvě trojčlenky, je uplně jedno, jestli má zrcadlo za jedenáct, bezzrcadlo za jedenáct nebo pokročilý kreativní kompakt za osm. U všech tří by měl uplně stejné problémy, minimálně s těma trojčlenkama. Akorát že u zrcadla má lepší startovní pozici pro růst, takže pokud chce pokročit, má kam. U kompaktu (toho skutečného, 1/1,7" 5x zoom) by měl problémy. A u bezzrcadla typu NEX je na tom uplně stejně jako u zrcadla, co problémů s čudlíky a trojčlenkami, takže z moje úhlu pohledu je taková argumentace nepříhodná.

Pokud skutečně nevíš, co chce fotit a jaké jsou jeho skutečné dovednosti, místo "měl sis koupit kompakt" mu spíš raď "měl by sis to naštudovat, když už to máš na stole".

Já neobhajuju zrcadlovku za každou cenu. Já jen říkám, že je nesmysl hanit takové rozhodnutí jen na základě jednoho konkrétního a jednoho obecného problému, když pak nabídneš takové řešení, které by problém vůbec nevyřešilo.

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 643
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 21. března 2013 - 09:44:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič se mj. dostal tam, o čem jsem už psal - že bezzrcadla a kreativní kompakti maj hlavní výhodu ve své velikosti. Ale zrovna si netroufnu tvrdit, že velikost je to, co dotyčnýho tazatele trápilo. A tu velikost krabiček od cigaret s možnostmi zrcadlovek vykupují něčím jiným, například hledáčkem. I když, představa takový 18-200 a zezadu krabička od cigaret, v ruce jsem to neměl, musí se to držet skvěle. Vlastně držíš jen objektiv a tělo je tam jako větší zadní krytka.

Mimochodem, na netu je video, kde zábavnou formou srovnávají skutečné zrcadlo a bezzrcadlo právě při cestování a ještě letadlem. Tam pak má bezzrcadlo (ovšem s patřičnou výbavou objektivy) své jasné opodstatnění, ideální kombinace čipového výkonu a skladnosti.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
m296
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.116.79.201
Odesláno Čtvrtek, 21. března 2013 - 14:12:22    Odkaz na tento příspěvek  

dobrý den mohl by mi někdo znalý poradit. Zajímalo by mě co je na fotce špatně jestli to jde takhle říct. připadá mi to moc neostré, nemám zrcadlovku dlouho a jestli to jde fotit jedoucí vlak v tak zataženým počasí Stativ nemám.Je tam zaklad. objektiv jestli to není málo Děkuju
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 21. března 2013 - 17:22:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není hlavní příčinou ono "počasí, že by fotografa nevyhnal"?
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1412
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 21. března 2013 - 17:41:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavní příčinou bude focení na nesmyslné expoziční hodnoty. Počasí v tom je celkem nevinně.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 644
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 21. března 2013 - 17:43:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych se spíš ptal, čemu říká autor "moc neostré", hlavně tedy spíš ve srovnání s čím? Hranová ostrost je očividně uspokojivě dobrá (cedule, prolisy na mašině), sníh dělá binec, to je jasný, a malá clona celkově snižuje ostrost a hlavně pak pozadí, i když zde to není tak výrazné, páč skoro žádný není. Jak moc bylo doostřeno, jestli vůbec? Nesrovnává totiž autor svůj polotovar s řádně editovanými fotkami?

Z exifu čtu automatická expozice -0,3EV, proč taková hodnota v takovém počasí a proč nebyla následně zkorigována v editoru? Podexponovaná ta fotka je minimálně o 2/3EV.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.