K-report
 

Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 13. 06. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 13. 06. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Kapitán_stejskal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 3-2009

Odesláno Úterý, 04. června 2013 - 18:52:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...co přehrady dokážou bezpečně, když se předtím moc neupouští.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 05. června 2013 - 13:01:28    Odkaz na tento příspěvek  

No až dokážete nějak vymlátit z těch línejch meterologů přesný a spolehlivý předpovědi, kolik toho dejme tomu za tejden kdy kam naprší, pak bude samozřejmě pokrok nevyhnutelnej a budete moct upouštět jak mourovatý .. bohužel ale bude v důsledku život města ochromenej těma stěnama a jinejma preventivníma záležitostma daleko víc a častěji.

BTW, Orlík měl rezervu přes čtyry metry a to je cca 10% celkovýho objemu, v souladu s manipulačnim řádem. On je to totiž s jistym zanedbánim tvarově přibližně jehlan, postavenej na špičce. Ale třeba si můžem dovolit ten luxus, udržovat tam prázdnou nádrž, akorát na tu pustinu neni moc hezkej pohled (jel jsem to jednou v katastrofálnim suchu, celkem zážitek .. po přistání dlouhá cesta bahnem). A nakonec bude stejně rozhodující, co k tomu ráčí dodat slečna Berounka.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6663
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 05. června 2013 - 16:18:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: Přesně tak, ono by fakt stačilo si spočítat, že Prahou protékalo čtvrt miliardy kubíků denně, proti čemuž je 60 miliónů ochranného objemu na Orlíku jaksi ... nic.
vales8881
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 2-2013
Odesláno Středa, 05. června 2013 - 17:24:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak to aktuálně vypadá s ONJ. Je stále zatopené?
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 549
Registrován: 1-2011
Odesláno Středa, 05. června 2013 - 17:40:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Hajnej: jojo, jenže právě tyhle počty lidem nejdou, a pak žehrají, protože celý život poslouchali, že přehrady je od povodní uchrání... neuchrání

to samý v roce 2002, nadává se na přehrady, že měly být vypuštěné a zapomíná se na to, že povodeň měl objem třikrát takový, jako celá kaskáda


tenhle mylný dojem vznikl v roce 1954, kdy Slapy natekly padesátiletou vodou na Vltavě a Praha nic nepocítila, přehrada se měla napouštět roky, natekla za pár dní

když koukám, co se píše, tak je mi lidí na povodí líto, snaží se jak blbci udělat maximum a stejně jim lidi za to nadávají, děs


(Příspěvek byl editován uživatelem Petr_Šída.)
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Středa, 05. června 2013 - 19:31:26    Odkaz na tento příspěvek  

vales8881 - voda odtekla kde mohla, začaly se opravovat přestavníky.
Jamessn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1488
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 01:00:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Holešovice: 5.6. (od Bubeneče k Libni)



pohled níž:
Sonic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 762
Registrován: 11-2006
Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 09:54:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V těch Holešovicích mě překvapuje, že jsou všude jen počítače náprav (alespoň to tak z těch fotek vypadá), to je jen dočasné, nebo se tam po reko nebude kódovat? Nebo se snad rovnou počítá jen s ETCS?
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3345
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 10:30:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak mě napadlo; jak to vypadalo v Holešovicích v mezi dobí 1980-1985? Bylo tam kolejiště "jako dnes" a v tom 1985 se jen otevřela stanice a budova pro veřejnost, nebo se k 1985 předělávalo/rozšiřovalo i kolejiště?

A dále: jaký byl účel těch dvou kusých odstavných kolejí v Bubenči? Ty se stavěly až v době elektrizace trati do Kralup, nebo tam byly už dříve?

Děkuji.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1310
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 11:23:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle původních projektů přestavby žel. uzlu Praha, kreslených před více než 50 lety, měla v Praze-Holešovicích být jen zastávka na dvoukolejné Holešovické přeložce. Později byl projekt upravován, ale nádraží zůstalo stísněné - muselo se vejít mezi stanovené opěrné zdi. Výstavba Holešovické přeložky a pak i nádraží Holešovice na ní se dost vlekla, v tom bych viděl hlavní důvod, že tamtudy jezdily zpočátku jen nákladní vlaky.
Ty dvě kusé koleje v Bubenči - to byl spíše veřejný nákladový obvod, vždyť u jedné z nich je dosud boční rampa. Jako malý kluk ale pamatuji i nakládku/vykládku na opačné straně - na krátké kusé koleji od staniční budovy směrem ke Stromovce - dříve měla trochu jinou polohu, takže auta či předtím povozy se tam (dosud existujícími vraty) vytočily.
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4134
Registrován: 3-2004

Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 15:51:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sonic: PN jsou jen dočasné, v hlavních kolejích budou ve finále kolejáky. PN jen na některých málo pojížděných.

"Svět na to nebyl připraven, prostě to příliš předběhlo svou dobu. Ale stejné zákony nakonec zvítězí a budou slavit triumfální úspěch."
Nikola Tesla
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 7591
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 17:33:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag & Hajnej:
Ale třeba si můžem dovolit ten luxus, udržovat tam prázdnou nádrž, akorát na tu pustinu neni moc hezkej pohled
V zásadě souhlas, ale je to minimálně zajímavá otázka, na kterou by bylo dobré znát podrobnější odpověď. Co všechno by znamenalo obětovat ve větší míře zásobní prostor Orlíku a Slap ve prospěch retenčního prostoru - omezení nebo likvidace výroby elektřiny a způsobené potíže ve špičkách, omezení rybolovu, zrušení turistiky, konec splavnosti a určitě i nějaké nutné stavební úpravy přehrad...

Na druhé straně, když to vezmu v krajním případě úplné likvidace zásobních prostor by vznikla rezerva asi 620 milionů kubíků. Při této povodni by to znamenalo, že přehrady by se v neděli začaly plnit a při úplném vysušení Vltavy pod Slapy by první kapka vytekla někdy dnes večer. Tak by to samozřejmě neprobíhalo, při regulaci odtoku podle dalších přítoků by doba pro naplnění přehrad byla ještě větší. Při kulminaci laickým porovnáním průtoků snížení Vltavy v Praze o 2 metry, v UnL třeba o 1,5 metru. Při povodni jen na Vltavě by efekt byl ještě větší, zato při velké vodě o dvou vlnách (ála 2002) by to už taková sláva nebyla.

Troufnu si říct, že porovnání by vyšlo výrazně ve prospěch současného stavu a mohlo tak přivřít ústa mnoha kritikům přehrad, ale dost podstatnou proměnnou je frekvence podobných povodní...
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 18:10:59    Odkaz na tento příspěvek  

Problém je, že na vědce meterologický nejni spolehnutí, jakož i na jiný inteligenty. Neplněj plán, naplánujou a nedodaj, můžou předpovídat stokrát deště a spadne to pak v Rakousku, a vy zůstanete trčet s prázdnym Orlíkem a Vltavou suchou pod Slapama až do října. Zažil jsem osobně začátkem sedmdesátých let katastrofální sucho, Orlík asi 14 metrů pod přelivama, a ještě jsem měl tu čest v tý situaci vést vodáckej tábor ve starym stylu až do Prahy .. úžasný, brodit se tim bahnem od lodí, nebo sjíždět povodňovym kanálem (kousek od vírů v dírách po vytrhaných turbínách) novej mlejn u Varvažova, kterej je normálně bezpečně utopenej na dně. Zážitek super, ale opakovat se taky moc často nemusí a neni asi pro každýho.
Dá se jistě špekulovat o rozšíření současný rezervy cca 4 metrů na 6 nebo 8, ale to zas nikoho výrazně nespasí (letos dejme tomu špičkovej odtok cca 1500 místo 1900, v Praze vzhledem ke kulminaci Berounky ještě menší rozdíl). A voda na minimální garantovaný průtoky musí bejt už z hygienických a přírodopisných důvodů. Sídla dole maj ochránit valy a stěny, jen je dodělat a správně dimenzovat, ne o metr a půl pod padesátiletou vodu jak v Ústí, a kaskáda může akorát poskytnout ten odklad, aby se to stihlo smontovat. Dokud to neni na zemi a v měřenym profilu, jsou stejně všechny informace vágní, a mít město půl sezony zablokovaný preventivně postavenýma hliníkama asi taky neni to pravý ořechový.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3719
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 18:23:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Masinka: Osobně bych byl daleko raději, když by se určilo, jaký maximální průtok na Vltavě (pro srovnání v Praze) ničemu v podstatě nevadí (zaplaví se náplavky, postaví se mobilní hráze, uzavře se metro apod.), neboť napáchá minimální škody (můj odhad je někde u 1500 m3/s čili 3.SPA, neboť ještě máme také pod Prahou zejména Labe) a v případě nebezpečí povodní by měl být průtok takto navýšen, aby se retenční prostor Slap a Orlíku značně zvýšil a vytvořila se rezerva pro možnost regulace průtoku, aby v Praze průtok (díky neregulovatelné Berounce a Sázavě) nebyl větší než nějakých 2500 m3/s.

Nechci, aby došlo ke snížení možnosti využít přehrady k energetickým, vodohospodářským a rekreačním účelům tím, že se bude celoročně udržovat velký retenční prostor. Jde spíše o to, aby jestli není lepší, když se přehrady budou v případě hrozících povodní dostatečně dopředu odpouštět, než když se všichni třesou z možných následků alá rok 2002....

Zcela vypuštěná přehrada je samozřejmě kravina, ale příliš pozdní odpouštění přehrad v případě možných problémů v pořádku také není.....
Holt se musí risknout i to, že příliš vypuštěná přehrada, kterou případná povodeň dostatečně nenapustí, bude problém......

A pořád budu raději, když se protipovodňové opatření stejného rozsahu jako se udělalo teď, bude dělat každý rok, než když dojde k nějakým velkým průserům jen proto, že meteorologové dodávají dostatečně přesné předpovědi jen na dva dny....

Suma sumárum: S problémy a několika několika zcela zaplavenými obcemi se ustál průtok na Vltavě v Praze Chuchli 3200 m3/s... Mám obavy, že v případě průtoku o 1000 m3/s by ty škody byly neporovnatelné a zas by došlo na zaplavení metra. A to by pro tento stát byl jeden z největších finančních průserů.....

Pro připomínku sem dám tento odkaz: http://www.metroweb.cz/povoden/zaplavovani.htm
K._A._F.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 5-2013
Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 18:30:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kubrt
Při zprovoznění Holešovické přeložky (1980) ležely v místě pozdější žst. Praha-Holešovice jen dvě koleje (=dnešní 1. a 2. SK), i když násep, mosty a brány TV už byly připravené pro více kolejí.
81-71
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 342
Registrován: 5-2012
Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 21:19:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Mě zaujalo na té animaci zatopení tunelů, kolik uzávěrů zůstalo otevřených a kolik jich selhalo. Zamýšlím se nad tím zpětně, jak to, že tolik ty tlakové uzávěry propouštěly? Může se to opakovat?
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6667
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 23:40:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi takhle - ochranný objem Orlíka protekl Prahou při kulminaci za čtvrt dne. Čili nějaké jeho zhafonásobení asi moc nepomůže, zato uškodí tím, že nebude možné po zbytek roku nalepšovat průtoky (to, že to nalepšení jaksi mimochodem proteče elektrárnou, je příjemný vedlejší efekt), což bude taky docela průser.
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 7595
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 00:52:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej:
ochranný objem Orlíka protekl Prahou při kulminaci za čtvrt dne
Jestli se retenční objem plní 9 hodin nebo třeba 90 hodin je řekl bych dost velký rozdíl. Porovnávání průtoku v Praze je trochu zavádějící - už proto, že půlka teče odjinud a především půlka průtoku je prakticky neškodná...

81-71:
Kolem těch uzávěrů především proteklo nejvíc vody mizerně utěsněnými kabelovými průchodkami, které se pak samozřejmě předělávaly, když se tam tahaly nové kabely.
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 550
Registrován: 1-2011
Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 00:55:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tzv. včasnému upouštění: musíte si uvědomit, že to nejde v případě očekávání srážek pustit z přehrad hned tak, aby v Praze teklo 1500 kubíků a mohli jste si tak utvořit prostor v nádrži, vždyť je potřeba: zavřít Čertovku (operace na půl dne), vyklidit celou řeku od lodí, operace na půl dne až den, uzavřít ochranná vrata zdymadel, to taky trvá asi půl dne

tj. než byste to mohli pustit, tak máte prostoj den až 1,5 dne, a jste tam kde jste s tou předpovědí

při průtoku 1500 kubíků se taky zavírá metro a staví protipovodňové překážky

představa prázdné kaskády pro zachycení ojedinělých špičkových průtoků je nesmysl, při opravdu velké povodni to ničemu nepomůže, spíš naopak, lidi si budou myslet, že je vše ok a pak je to najednou vypláchne

ostatní negativa popsali více než jasně prag i Hajnej

je samozřejmě možné posunout objem ochranného objemu, proti opravdu velkým povodním to ale vždy bude jenom procento celkového objemu

lidi se prostě musí s povodněmi naučit žít a přizpůsobit jim infrastrukturu


v pondělí se nám sem přihrne další tlaková výše ze středomoří, jenom zbývá se modlit, aby to nedopadlo, jako v roce 2002, v tuhle chvíli stačí mnohem menší déšť na pořádný problém
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6668
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 08:28:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Masinka: Porovnávání průtoku v Praze je trochu zavádějící
Účelem konstatování bylo ilustrovat poměr retenčního objemu Orlíka k objemu povodně proteklé Prahou. Předpokládal jsem přitom, že i když čtenář nenosí v hlavě, že má den 86400 sekund, tak že umí aspoň trojčlenku.

už proto, že půlka teče odjinud a především půlka průtoku je prakticky neškodná
Jenže pořád platí, že o co chci snižovat průtok v Praze, to musím chytit na Orlíku, ať už to do té Prahy teče odkudkoliv, protože jinde to chytat prostě není čím. To, že to teče i odjinud, do toho akorát vnáší další omezení, a sice to, že neexistuje žádná manipulace na Orlíku (či kdekoliv jinde na Vltavské kaskádě), která by docílila záporného odtoku z Vraného.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3346
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 09:01:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel, K.A.F.: díky.

81-71: kromě Masinkou zmíněných průchodek tam ještě hrála nějaká stěna (stěny?), která měl být monolitická, ovšem byla jen vyzděná.
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 09:53:16    Odkaz na tento příspěvek  

Záporný odtok z Vranské přehrady je dobré téma pro Brusel a případné eurodotace!
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4135
Registrován: 3-2004

Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 10:09:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, jakási "lehká příčka" tam taky byla. A některé průchodky než mizerně nebyly utěsněny spíše vůbec.

"Svět na to nebyl připraven, prostě to příliš předběhlo svou dobu. Ale stejné zákony nakonec zvítězí a budou slavit triumfální úspěch."
Nikola Tesla
LN
Neregistrovaný host
Odeslán z: 185.14.232.3
Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 11:31:19    Odkaz na tento příspěvek  

Jednou (cca 2005) jsem v hospodě náhodou potkal člověka, který projektoval stanici Smíchovské nádraží (a snad ještě nějaké další) a také vyšetřoval příčinu zatopení metra 2002.

Říkal, že se do metra během celé doby provozu postupně dodělávala další kabeláž (např. IT sítě, GSM). Některé soukromé montérské firmy si ušetřily práci tím, že místo aby do průchodek prostrčily začátek kabelu a protáhly ho, tak průchodky podélně nařízly a nasadily je na již nainstalovaný kabel zboku. Některé jiné firmy tam průchodky nedávaly vůbec. Bodejď by to pak fungovalo! (Průchodka je prý jakýsi gumový kuželový špunt s dírou pro kabel, který se pak nacpe do kuželového otvoru ve stěně a nějak se zajistí.)

Také říkal, že některé traťové uzávěry sice byly uzavřeny ale chyběly těsnění kolem kolejnic. To prý funguje tak, že se tam dá jakási "olověná vata" na kterou ty vrata po zavření svisle dosednou a vlastní vahou kolejnice dotěsní. Celý ochranný systém metra byl v žalostném stavu, pravděpodobně rozkraden, někde chyběly elektromotory a další časti zařízení.

Dle jeho názoru zkrátka: příčina = bordel.

Jsem laik, jak jsem koupil tak prodávám, případně někdo upřesněte.
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 7596
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 12:02:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže pořád platí, že o co chci snižovat průtok v Praze, to musím chytit na Orlíku
Jistě, ale průtok nikdo nechce snižovat o 100 %, takže povídání o záporných odtocích je zbytečné kroužení a s objemem retence je třeba porovnávat rozdíl bezpečného a nebezpečného průtoku v Praze, což je už trochu jiná písnička a přehrady se zdají o něco méně bezmocné. Očekávám, že tlak na zvětšení ochranných prostor povede (nejdéle po další povodni) k určitým změnám na přehradách. Například na Lipně snad už došlo k částečnému snížení zásobního objemu a připravuje se zvýšení max. hladiny o 40 cm, což činí jestli se dobře pamatuju asi 8 % celkové kapacity (mmj. bude nutné přizvednout i železniční trať). O něčem podobném se myslím mluvilo i u Orlíka.

Ovšem abych se trochu vrátil trochu k tématu, svým způsobem dodnes "můžeme být rádi" za povodně v roce 1845, díky nimž byla Severní dráha podél Labe postavena ve stávající výšce, která v zásadě odolala i vodě před 11 lety.

LN:
Také se proslýchá (JPP), že opravy po povodních byly pro zúčastněné stavební firmy účiněným zlatým dolem
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6671
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 13:44:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Masinka: s objemem retence je třeba porovnávat rozdíl bezpečného a nebezpečného průtoku v Praze
A o tom právě byla ta zmínka o trojčlence. Když píšu, že 3000 kubíků je 6 hodin, tak tím nemyslím, že bych je tam chtěl chytat, tím spíš, že tam ani nepřitékají.
Mimochdem, bezpečný průtok je v Praze co? 1000 kubíků, kdy se ještě nezatápějí Lahovice? Tak to mám docela smůlu, protože sama Berounka dá víc.
Nebo 1500 kubíků, hranice 3.SPA? Zase nic, to byla zhruba Berounka se Sázavou.
Čili tak jako tak musím chytat v Orlíku všechno, dejme tomu 1500 kubíků. No tak to nebude čtvrt dne, ale půl dne. To bych si fakt pomohl.

Očekávám, že tlak na zvětšení ochranných prostor povede (nejdéle po další povodni) k určitým změnám na přehradách.
Přičemž po souběhu nějaké unáhlené manipulaci a následujíícího dlouhotrvajícího sucha povede smradlavá břečka místo vody k návratuk současnosti...?
Aneb snahou vylepšit to, co nádrž stejně nedokáže, zkurvíme to, co umí dobře?
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 551
Registrován: 1-2011
Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 13:47:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Masinka: jde ale o to, co budeme nazývat bezpečným průtokem ....

současná retenční kapacita celé Vltavské kaskády je dvacetiletá voda, ketrou je schopná zvládnout

pokud navýšíme retenční prostory o nějakých 10 % (a je to samozřejmě žádoucí) tak se vliv projeví, ale zase bude mít své limity

zachytit stoletou vodu za dnešní situace nelze

a ještě by mě zajímala jedna věc, možná bude někdo vědět, je vůbec možné pustit spodem na hrázi jakýkoli průtok? řekl bych že ne, takže i to odpouštění bez možnosti použít přelivy je pak problematické


u metra: příčka byla na Palmovce, na Invalidovně voda natekla stavební šachtou, která nebyla utěsněná, ale jenom zasypaná sutí

Holešovice a Vltavská šly shora, stejně jako postupně všechny stanice, jejichž vestibuly se ocitly pod vodou

na Můstku si pak voda prorazila podlahu přestupního tunelu, tam to prostě betonová stěna neunesla



vrata pod Vltavou se pokud vím ani nepovedlo všechny uzavřít, chlapi, co to měli dělat museli doslova utíkat před natekájící vodou

že to šlo ráz na ráz, o tom svědčí i dvě utopené soupravy na Florenci
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 552
Registrován: 1-2011
Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 13:49:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Hajnej: naprostý souhlas, tak jak dneska lidi řvou, že je třeba chránit před povodněmi, tak by pak řvali ještě víc, že ve Vltavě není voda ...

prostě všemu se vyhovět nedá, je to jako stavět letadlo, co bude umět letět 3M, kolmé přistání, unese 500 lidí, velká první třída, bude možné jej použít jako nákladní, a rozpočet na to bude velmi omezený ....

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr_Šída.)
ponorka Kursk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.69.136
Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 16:45:09    Odkaz na tento příspěvek  

že to šlo ráz na ráz, o tom svědčí i dvě utopené soupravy na Florenci

Nikoliv, ty tam byly odstaveny úmyslně pro plánovaný ranní výjezd.
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 18:47:09    Odkaz na tento příspěvek  

pro všeobecné obveselení doporučuji:
http://zpravy.idnes.cz/vyroba-elektriny-na-vltavske-kaskade-dwg-/ domaci.aspx?c=A130607_161848_domaci_jw

Expert přes politickou energetiku promluvil....
81-71
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 344
Registrován: 5-2012
Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 19:03:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všem děkuji za objasnění. A jak je to s ochranným systémem dnes? Jsou elektromotory, olověná vata a průchodky tak, jak mají být, nebo je to opět recyklováno ve sběrných surovinách? Byl po povodni někdo hnán za toto k zodpovědnosti, asi ne...

No muselo to jít rychle, když tam ty soupravy čekaly na ranní výjezd, jinak by je tam přece nenechávali a už vůbec by nepočítali s ranním provozem. Jinak podle evidenčních čisel těch souprav (samozřejmě je to zavádějící, rozhoduje proběh km) by byly vyřazeny v letech 2006-2008. Teda jejich "sourozenci" tak vyřazeni byly.
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 553
Registrován: 1-2011
Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 19:22:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odpovědnost nikomu nebyla zjištěna, vtipné bylo, že od mnoha věcí ani neexistovala dokumentace

dnes se snad vše udržuje v pořádku

odstavené byly, ale vzhledem k tomu, že voda natekla jak natekla, tak se nikdo ani nesnažil s nimi něco udělat

jezdilo se až do 24, voda natekla cca 2 hodiny poté a velmi rychle právě v souvislosti s těmi náhlými průvaly na Palmovce a Invalidovně, jaký průšvih by to byl, stát se to o pár hodin dřív, nechť si představí každý sám

proto dnes tak brzké uzavírání


jenom tak na okraj, a to mají ty turbíny zbytečně stát?
P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 710
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 20:01:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes je příslušná část OSM udržována lépe, protože je tu pádný důvod. Ne jako koncem 20. století, kdy se považoval za zbytečný přežitek studené války, a proto se např. na II.B ani nedokončil do částečně použitelného stavu, kudy pak nejvíc teklo. Na Palmovce to byly "jen" průchodky, ale v hojném počtu. Na Invalidovně té šachtě hlavně chyběla poklice, to zasypání sutí dole byl už jen takový detail, nicméně také podstatný... Také se lámaly prahy traťových tlakových uzávěrů, ve kterých se šetřilo na armatuře. Zmíněná příčka byla na Můstku, kde byl kabelový kanál pouze zazděn, ne zabetonován, jinak by metro A zůstalo suché.

Nejhorší bylo, že nikdo nečekal, že OSM je v tak dezolátním stavu. Kdyby průchodky vydržely a jiné zapomenuté díry nebyly děravé, tak by se utopilo jen to, kam nateklo shora. Tedy na A vůbec nic, na B vestibuly PA, IN, KR, FR, na C pak celý FR a NH a vestibul VL. Možná bychom měli dobrodružnou jízdu pod zatopenými stanicemi na B, jak na ni lákal primátor, ale spíš by se tam provoz z bezpečnostních důvodů přerušil, jako letos.

(Příspěvek byl editován uživatelem P_V.)
81-71
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 347
Registrován: 5-2012
Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 21:07:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fuj, to je neuvěřitelné, tolikrát kdyby... Ta vyzděná příčka je prací komunistů nebo pozdějších úprav? Dle doby vzniku asi komunistů, ale nemám tušení co se kdy pře/dodělávalo
Masinka
Administrátor

Číslo příspěvku: 7600
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 21:37:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...pokud navýšíme retenční prostory o nějakých 10 % (a je to samozřejmě žádoucí) tak se vliv projeví, ale zase bude mít své limity...
...Aneb snahou vylepšit to, co nádrž stejně nedokáže, zkurvíme to, co umí dobře?

Třeba na tom Lipně to bude po dokončení úprav zvýšení retence o 150 % při současném poklesu zásoby (jen v části roku) o 4 %. Na hlubokých přehradách by to samozřejmě tak dramatické nebylo. O výši zásadních škod může rozhodovat horních pár centimetrů vody (přetečení hrází do měst / chemiček / krtka).

81-71:
Ta vyzděná příčka je prací komunistů nebo pozdějších úprav?
Já bych do toho komunisty netahal, je to práce českého člověka, jenž není přesvědčen o její důležitosti, ani o tom, že ho někdo bude kontrolovat.
81-71
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 348
Registrován: 5-2012
Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 22:09:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já to myslel tak, že metro měl být i kryt, tudíž jsem předpokládal, že dříve se to stavělo pevněji. Ale je to stejně jedno. už na tom nic nezměníme. Nicméně vám všem děkuji za, pro mě šokující, informace. Buď jsem dřív ty zprávy ignoroval, nebo já nevím...
P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 711
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 22:11:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6674
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 22:33:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Masinka: Lipno je taky spíše výjimka, kdy jde retenční prostor zvýšit nahoru. U ostatních přehrad by se zvětšoval spíše dolů, tedy na úkor zásobního prostoru. A o tom je řeč.
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 554
Registrován: 1-2011
Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 23:23:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na palmovce se mluvilo o téhle příčce, ale jak moc zásadní byla je otázka

http://www.metroweb.cz/dp/B/PA/14_8/016-Palmovka.JPG


http://www.metroweb.cz/dp/B/PA/14_8/017-Palmovka.JPG

našel jsem tuhle animaci, která vše popisuje asi nejpřehledněji, začátek byl na Invalidovně

http://www.youtube.com/watch?v=5tEpr3qWCL8



(Příspěvek byl editován uživatelem Petr_Šída.)
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 555
Registrován: 1-2011
Odesláno Pátek, 07. června 2013 - 23:42:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

celý sled událostí v metru je tu:

http://www.metroweb.cz/povoden/zaplavovani.htm

v úterý už metro vůbec nemělo vyjet


ještě se někdo ptal na pohyb hodnoty stoleté vody, podle údajů z této stránky to v roce 2002 bylo 3730 m3, dnes je to 4030 m3

sorry za OT
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2456
Registrován: 4-2009

Odesláno Sobota, 08. června 2013 - 06:09:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další odborník se vyjadřuje k činnosti vltavské kaskády během povodní. A zase chválí
Rozhovor s Ladislavem Satrapou, předsedou Českého přehradního výboru a pracovníka Katedry hydrotechniky ČVUT, o povodňové situaci v Česku a hlavní úloze přehrad.

Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 792
Registrován: 10-2011
Odesláno Sobota, 08. června 2013 - 09:48:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

přidávám trvalejší přímý link na rozhovor s doc. Satrapou
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2904494

Ten rozhovor by neměl zapadnout. Díky.
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2457
Registrován: 4-2009

Odesláno Sobota, 08. června 2013 - 11:21:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jregent: Já děkuji za inteligentnější vypreparování odkazu Místo poděkování přikládám ještě rozhovor s ing. Janem Kubátem (hydrolog ČHMÚ)

Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Kasme
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 404
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 08. června 2013 - 23:52:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

něco k tématu i když vodu tam mám taky :-)

od Rámusáku do Bubenče

http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnicedalnice/vlak/ho/130608/


videoslepenec: tram na Rámusáku, spousta vlaků, vody a bláta...

http://www.youtube.com/watch?v=N7KZUqURPfA

Fotek je moc a většinou nejsou opopiskovány a roztříděny... Komu to vadí, ať se nekouká :-)
Navštivte také mestskyokruh.cz * kasme.cz * tunel Blanka - mo.ttnz.cz
Jamessn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1500
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 09. června 2013 - 20:19:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budování opěrných zdí v úseku Malešice - Libeň v zářezu u tunelu Tábor. Už to tu bylo zmíněno, tak něco obrazově:
Xdas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 9-2008

Odesláno Pondělí, 10. června 2013 - 00:53:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se provádí mezi Balabenkou a Vysočany? Dneska jsem tam při průjezdu z vlaku letmo zahlídnul nějakou techniku.
Kasme
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 406
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 10. června 2013 - 08:08:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na ČT mluvili o zatopené výhybce ve Vysočanech...

Fotek je moc a většinou nejsou opopiskovány a roztříděny... Komu to vadí, ať se nekouká :-)
Navštivte také mestskyokruh.cz * kasme.cz * tunel Blanka - mo.ttnz.cz
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2679
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 10. června 2013 - 10:18:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jamessn: To je běžná údržba, nebo příprava na větší akci (zdvojkolejnění či libeňský přesmyk)?
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2772
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 10. června 2013 - 12:54:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_Šída: http://www.metroweb.cz/povoden/zaplavovani.htm

Tak nějak na mě zas sáhla ta hrůza:
Středa 14.8.2002

00:16:06 - Poslední souprava s cestujícími v úseku Florenc B - Kolbenova po 2. koleji odjíždí ze stanice Florenc B. Křižíkova 00:17:30 (průjezd), Invalidovna 00:18:42 (průjezd),..., Kolbenova 00:24:42 (příjezd)

00:20 - ...zjištěn silný průnik vody do stanice Invalidovna z vestibulu přes uzavřený vstupní tlakový uzávěr na nástupiště a voda stéká do obou kolejí. Nařízeno uzavřít traťové tlakové uzávěry mezi stanicemi Florenc B - Křižíkova a Invalidovna - Palmovka...

Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4004
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 10. června 2013 - 15:17:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vysočany - Balabenka se dělala oprava jedné TK. V podstatě výměna některých pražců, možná i převaření koleje.

Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Jamessn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1501
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 10. června 2013 - 17:45:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iiii: můžu se jen domnívat: zdvojkolejnění ne, kvůli tomu že stávající tunel nedovoluje položit další kolej při rozumném průjezdním průřezu, v plánu tu byl paralelní tunel, to je akce přes 1mld. o které by bylo hodně slyšet.
Co to potřebuje je zlepšit odtokové poměry, byla tu vždy bažina a svahy se už možná podmáčením sesouvaly.
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 557
Registrován: 1-2011
Odesláno Pondělí, 10. června 2013 - 18:54:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to Tommasel: ano, mrazí z toho, bylo to o fous a souprava by se sekla v tunelu, který se zaplavoval ...

jezdilo se pod zatopenými eskalátorovými tunely, to je nějakých 20 m vodního sloupce, ten, kdo to povolil, hodně riskoval ....
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8827
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 10. června 2013 - 22:10:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Xdas i Iiii:
Údržba.

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Pražec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 2-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. června 2013 - 16:45:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takto by mohla dopadnout hala Hl. n. - prezentace prací VŠUP. Pokud se hala nechá osudu, tak by se autoři návrhů mohli dočkat realizace, bohužel. Pouze výběr z návrhů. V těch tmavších vzpěrách obr. 7 a 8 se uvažuje zřízení muzea.


honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Čtvrtek, 13. června 2013 - 19:33:18    Odkaz na tento příspěvek  

Pražec - proč mi to něco připomíná???? Hala bez údržby spadne, to je jasný. Památkáři se té lípy nevzdají (viz žst. Vyšehrad). Ale ty flusance to nezachrání....
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6680
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 13. června 2013 - 20:14:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražec: Takto by mohla dopadnout hala Hl. n.
No, asi jsem stará konzerva, ale přijde mi to jedna úchylárna větší než druhá. Zdá se, že autoři kráčejíce ve šlépějích Kaplického naprosto neřešili takové podružnosti, jak se to vůbec postaví, natož jak se to bude udržovat.
Trochu mi to připomíná vtip, jak se jeden rodič hledě na totálně zaprasené dítě ptá druhého: "Umejeme ho nebo si uděláme nový...?"
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1718
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 13. června 2013 - 20:31:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Při prohlížení těch obrázků jsem si uvědomil, že jsem dnes již nezakopnul o kbelík na vodu kapající ze stropu v prostoru začátku severního podchodu (přímo na úrovni těch malých "pragotronů")...
Pikehead
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 834
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. června 2013 - 20:35:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: asi tak.

A narážky na památkáře nějak nechápu, v tomto případě žádné komplikace nepředstavují.

Hala by si asi zasloužila po 30 letech natřít a po sto letech repasovat zasklení, das ist alles. Mělo se to dělat v rámci reka hl.n., ale asi to bylo za předkrizové peníze a nezbyly na to prachy.
55p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 487
Registrován: 6-2009
Odesláno Čtvrtek, 13. června 2013 - 20:42:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nebude/nemělo se to dělat vrámci reko Fantovy budovy? Jinak, ty návrhy, souhlasím, jeden horší než druhý.

Sledování nasazení 162 + 961 na rychlících Kolín - Ústí nad Labem

Sledování nasazení 163 + 961 na osobních vlacích Lysá n/L - Ústí n/L
Pikehead
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 836
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. června 2013 - 21:14:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To asi nebude, protože budova patří ČD, zastřešení kolejiště SŽDC a autoři toho rozdělení do Bohnic.