K-report
 

Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 18. 10. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Automobily, lodě a letadla » Všeobecná cyklistická diskuse » Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 18. 10. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8091
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 14. července 2012 - 20:39:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...žme še pobavili...

Je to v tomto místě, situace v Street View už naprosto přesně neodpovídá (jen číslo busu sedí ), ty vodící desky už jsou trochu víc obouchaný a rozstrkaný, vedou až k té ostré zatáčce se zrcadlem a konec řízenýho úseku je až za ní, takže pohyb v celém řízeném úseku není fyzicky možné sledovat. Minimálně jednou týdně mi na úrovni staveniště skáče před autobusem pumpičkář do škarpy, protože on se vejde... o vině a nevině kterého z účastníků takové nehody nelze pochybovat, ale počítat s obhajobou, že on se přece vejde...

Hypotetické vyjíždění od baráku v takovém místě bych já řešil tak, že kolo bych vedl až k semaforu nebo se pověsil na konec kolony. S autem bych se snažil opět pověsit na konec kolony nebo požádal případného spolujezdce, aby se zašel podívat do příslušnýho konce úseku a pak dal echo. Staveništní doprava si takto zajišťuje výjezd z ohrady naprosto běžně a není důvod jim nevyhovět, i když zrovna padne zelená.

A je nesporně zajímavé, že si to, co si běžně dovolují cyclomagoři, ještě neudělal žádný motocyclista. Vůbec tím nechci nic naznačit...

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
Eure Freiheit ist unser Sieg!
Vlakoň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 463
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 14. července 2012 - 20:41:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Dnešní zážitek s indukční smyčkou na odbočení vlevo z Vršovické do Kodaňské. Nejdřív opravdu tři cykly křižovatky čekám jako kokot. Okolo jezdí auta a tramvaje sem tam... a pak to bohužel projedu na červenou. Žádné auto na odbočení za mnou nezastavilo tudíž mě křižovatka ignoruje. Ono by mohla být v sobotu klidně vypnutá. Ale to v Praze nejde. Radši no comment
”Je lepší držet hubu a nechat ostatní, ať si myslí že človek je idiot, než otevřít hubu a odstanit všechny pochybnosti.”
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.101.194
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 12:03:19    Odkaz na tento příspěvek  

janatak?: v pohode, ja sem vocas, ty ses nesvepravnej vymastenej kreten. to, co pises, jan ukazuje, ze si nablblej dementek, kerej se domniva, ze vse lze (a je zahodno) osetrit predpisem, kterej bude bezvadne fungovat uplne vsude. ok, tvoje vec, tvuj boj, ja, kdyz prijedu do takoveho mista, budu i nadale pouzivat hlavu (s cimz jde ruku v ruce i ihleduplnost - kdyz neohrozim sebe, neohrozim ani nikoho jineho) a pokud budu videt, ze se tam vejdu, proste pojedu. to nama nic spolecneho s tim, ze "že já su king, jedu na kole, ostatní polibte mi prdel, já se vlezu." to ma spolecneho s tim, ze prave proto jezdim na kole. az budu chtit stat v kolone a na kazdem semaforu, budu jezdit autem.

petr_k: mozna mate pravdu v tomto konkretnim pripade (i kdyz vas slovnik hemzici se cyklomagory spis naznacuje, ze vam cykliste vadi tak nejak a priori a meli by nebejt), lec tato konkretni pravda rozhodne nelze aplikovat univerzalne.

jinak to srovnani s motocyklistou - tak nejak jsem si vzpomnel na logiku genialniho mestskeho policisty, ktery pokutoval kamarada za to, ze jel v 0.30 po chodniku kolem vinohradskeho hrbitova a argumentoval tvrzenim "dneska tady jedete na kole, zejtra tu klidne pojedete autem,"
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.101.194
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 12:05:31    Odkaz na tento příspěvek  

vlakon: mas tam stat sdoted a ne si myslet, ze ses king!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 12:22:24    Odkaz na tento příspěvek  

Pro míjení cyklisty s vozidlem v protisměru stačí zpravidla zajet do pankejtu nebo to hodit na chodník /bednění výkopu, paletu dlaždic etc./ což váš dvoustopej kečup zpravidla nedokáže, dottore. Ale dogmatu se umíte držet líp jak katolická církev, to musim uznat ;-)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6893
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 16. července 2012 - 14:36:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z ... -
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4633
Registrován: 3-2007

Odesláno Sobota, 21. července 2012 - 19:00:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nazdar kolegovia, nemá niekto náhodou záujem o cyklodres Liquigas, sezóna 2012? (v ponuke aj Astana, Saxo bank, Omega Pharma-Quickstep, FDJ, Lampre, AG2R, Bianchi, BMC, Caisse, Cannondale, Craft, Capo, Castelli, Cervélo, Cube, Discovery Channel, Euskatel, Europcar, Francaise Des Jeux, Ferrari, Garmin, Giant, HTC, Johny’s, Kaťuša, Kuota, Livestrong, Lotto, Movistar, McDonald’s, Merida, Nalini, Orbea, NW, Pearl Izumi, Pinarello, Rabobank, Radioshack, Rock Racing, Scott, Shimano, Sky, Specialized, Subaru, Trek, VacansOleil atď.)

Samozrejme všetko nové, nepoužité.

V ponuke sú aj bezrukávové tričko, dlhé nohavice a tričko (pri všetkých nohaviciach možnosť s trakmi, alebo bez), rukavice, šiltovka, šatka, návleky na ruky, nohy, tretry atď. (podľa tímov, niektoré tímy neponúkajú návleky na nohy atď.)


Cena je veľmi priaznivá, za základný cykloset (krátke nohavice a krátke tričko) len 57 €.


Môžete pri tom ešte využiť mňa, keď po to svoje pojdem (asi o tri týždne), tak vám napíšem odporúčanie, či bolo všetko v poriadku atď.

Keď-tak sa mi ozvite na mail (pod nickom), poprosím čo najskôr.


Kolu zdar.
www.SPZ.unas.cz

www.evidencia-dopravcov.eu
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.101.194
Odesláno Pondělí, 23. července 2012 - 12:05:20    Odkaz na tento příspěvek  

pockat, to ze bych se oblekl jako reklamni panak a este za to platil? naopak bych si predstavoval, ze tech 57 ojro dostanu za kazdou vyjizdku, kterou v kteremkoli z tech komickych hadru vykonam :-))
Tootti
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3633
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 23. července 2012 - 14:59:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jak kšeftár na podomový predaj . . . nekúp to
http://www.thebus.org/
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4636
Registrován: 3-2007

Odesláno Pondělí, 23. července 2012 - 15:45:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ticho

Ja s tým nič nemám.


Ako som sa tak rehotal Vojtikovi pri čítaní archívov (to, ako sa mu "podarilo" ufajčiť sedlo), tak dnes ráno sa aj mne niečo "podarilo", tak som sa poriadne ešte prebehol.

Na rovnej ceste, mimo výtlku, mojich ani nie 80kg zlomilo vidlicu...
Znamenie, že je čas na obmenu

www.SPZ.unas.cz

www.evidencia-dopravcov.eu
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5495
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 23. července 2012 - 15:45:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V košili s dlouhým rukávem a ne v triku jezdím proto abych si nespálil pazoury když jedu proti slunci...
Radek ml.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.187.105
Odesláno Čtvrtek, 02. srpna 2012 - 20:52:53    Odkaz na tento příspěvek  

Kluci a dámy, koupil jsem si cyklokalhoty s cykl.vložkou a prima. Prdel už nebolí, a docela jsou i pohodlné a nepotím se v nich tolik jak v normálních kraťasech:-) a co míváte nahoře? Myslím tím funkční tričko nebo dres? Podělte se prosím o info.
Tonda_ježek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 429
Registrován: 6-2006

Odesláno Čtvrtek, 02. srpna 2012 - 22:10:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já vozím oboje - funkční nátělník a přes to dres.
Stránky o MHD v ČR
Abrum
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 4-2006

Odesláno Pondělí, 06. srpna 2012 - 21:13:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Originál níže uvedeného jsem našel vystaven na stránce Tykadláci v Plzni, můj výmysl to není.

Ten člověk, co toto napsal je génius, dokonale vystihuje, jak se nejen v Plzni dvoukolová šlapací havěť chová na silnicích.


Silniční vši

Silniční vši nemám rád. Skutečně ne, a i když se občas mimoděk a dočasně připojím do jejich řad, dávám si ohromný pozor, abych se ani minutu nechoval jako ony.


Silniční vši se chovají, jako by byly na silnici samy.

Silniční veš potmě nesvítí. A proč by taky měla. Je přece vaše povinnost veš vidět. Kdyby byly aspoň od tý lásky a připevnily si zepředu a zezadu jednu odrazku, už jen to by bylo docela super. Jenže ani to neudělají, protože odrazka zvyšuje čelní plochu a hmotnost. Sice nevím, jak může dvojice odrazek ovlivnit dynamiku všího pohybu, ale zase na druhý straně - když jsou ochotný si kvůli snížení aerodynamického odporu oholit i chlupy na nohou - a vezměte, jaké cx má jeden chlup! - tak pak i odrazka hraje klíčovou roli. Kdyby ani to nešlo, taky by bylo možné koupit si teplý obleček s nějakými reflexními nášivkami, ale ani to ony neudělají, raději si navlíknou černý tričko a tmavěmodrý kalhoty, aby prověřily váš zrak.

Prostě je to na vás. A nemyslete si, že když silniční veš nesvítí, že tím ohrožuje jen sama sebe! Ohrožuje tím mne, vás, toho, tamtoho, všechny, co jsou okolo, protože je vystavuje riziku střetu s českým právním řádem, což je horší než dostat nakládačku od cikánskýho klanu. Až veš sestřelíte, a to se nevyhnutelně jednou stane, těžko můžete reagovat na něco, co není vidět - patrně ani v první chvíli nebudete vědět, co se stalo - budete to vy, koho policie obviní z toho, že jste nedodržel boční odstup, budete to vy, kdo si bude shánět právníka, budete to vy, kdo bude stát před soudem, a až tam se začne řešit, že veš nedodržela jakousi důležitou povinnost, vy ale přesto nevyváznete bez nějakého trestu.

Vrchol arogance je, když se hrabou dvě vši vedle sebe a ucpou celý jízdní pruh. Zákon to sice neumožňuje, ale protože všivárny nikdo netrestá, je to stejné, jako by to bylo povoleno, takže je to normální. Jim nedochází, že tím způsobují někomu problém, ony si dokonce myslí, že právě v tu chvíli bojují za práva vší tím, že komplikují jiným lidem život.

Silniční vši nerespektují ani základní pravidla.
Ne že bych byl kolem silničního zákona pedant. Ale jsou jisté ohledy, kdy zákon nezákon, když se může někomu něco stát, na co celý život nezapomene, nepovedený zákon jde stranou a nastupuje racionální myšlení. A když se silniční veš motá po cestě neosvětlená a ještě k tomu rozverně kličkuje, nemusí to být jen tím, že se veš těší dobré mysli.
Cítíte taky jakýsi morální blok sedat za volant pod vlivem? Utrácíte peníze za taxík a druhý den odpoledne jdete k baru pro auto? Zbytečné, chovejte se jako veš. Žinýrujete se naprosto zbytečně. Jisté skupině účastníků silničního provozu je opilost při řízení promíjena, spíše se chápe jako lidový kolorit. Na Moravě se dokonce vybudovaly speciální stezky pro opilé silniční vši, slovutné Centrum dopravního výzkumu to shledalo pozitivním, takže je to v pořádku. Opět zde platí - když sundáte nalitou veš, nejste ani zdaleka z obliga, ve smyslu zákona jste viníkem nehody nadále vy a zase se bude už jen prokazovat, jak moc. Že mohou někoho přivést do solidního průseru, to vši nijak moc nezajímá.

Asi by nikoho nenapadlo jet jen tak na červenou, ale silniční veš ano. Barevná signalizace totiž pro vši neplatí. Takové věci jako dání přednosti, ukazování, o tom raději ani nehovořím. To je naprosto endemický případ, kdy veš laskavě naznačí, kam asi jede, a když tak učiní, není ještě jisté, že tam skutečně zahne. Chování na křižovatkách také nestojí za řeč, ale naštěstí jsem vyvinul několik metod, jak se od vší nenechat nachytat.

Vši si svým prasením říkají o průser, každý den dráždí tygra holou prdelí, a když se pak něco stane, tak jsou hrozně překvapený. To se pak hledá chyba všude možně, jen ne tam, kde vznikla. Budují se památníky, požadují se stavební úpravy, proberou se zákonodárci a uloží cyklistům povinnost nosit helmu (kterou stejně nakonec oni sami nedodržují). Vši varují přes média ostatní vši - pozor, pozor, tahle křižovatka je nebezpečná - přesto tudy dál jezdí, a dál bez světel a bez přileb a na červenou. Je to všechno fakt jen hra na tzv. bezpečí.

Silniční vši se chovají jak prasata.

Některé vši v jednom kuse kolem sebe plivají. Nechápu, co to má znamenat. Někdy mám dokonce dojem, že je pohled na jejich vlastní sliny uklidňuje, protože plivnou a pak to pozorují, zda to má správnou barvu, množství a konzistenci. Jiné vši chlístají za jízdy, také to vypadá, že se jim to náramně zamlouvá. To takhle flusnou a sledují, kam to letí. Možná podle toho odhadují sílu větru. Několika vším jsem vytkl, že se mi to nelíbí, ale vůbec se nestyděly. Asi to nějak k tomu patří, je to součást toho stajlu, a naopak chtít po nich, aby toho zanechaly, je vnímáno jako nehorázné.

Měl jsem v bývalém zaměstnání jednoho kolegu, ten kráčel po dráze silniční vši. Každý teplý boží den se přivšivil do práce. Přišel v tom jeho oblečku s helmou na hlavě, od recepce dobrých pět minut chůze, za tu dobu by ji stihl desetkrát sundat, ale on nám chtěl ukázat, že skutečně přijel a jaký má značkový Leader Fox vešware, tím spíše, že v reálu nebyl ani leader, ani lišák. Jenže my to poznali i tak. Smrděl jak sokolská žíněnka. Někdy byl mimořádně ohleduplný a šel se osprchovat - snad jeho práci za těch půl hodiny z jeho pracovní doby, co se lachtal, udělal za něj někdo jiný, já nevím, já to nebyl. Jindy ale chvátal a tak zvolil kontinuální bioattack, v kanceláři ze sebe s hekáním sundal ty jeho všivý hadry (všichni jsme na jeho spodní prádlo byli zvědaví, včetně návštěv zvenčí, pokud tam nějaké byly), za baťůžku vylovil zmuchlanou košili a kravatu, co vypadala, jako by ji vyrval krávě z bachoru, navlékl to na sebe a oblažoval nás celý den. Zkoušeli jsme mu to naznačit, ale k ničemu to nevedlo.

Ovšem co bylo úplně max - asi před osmi lety byl v Tetter City amatérský závod silničních vší. Start byl v sobotu dopoledne a byl to krásný slunečný den, pamatuji si to celkem dobře. S mojí venkovskou expřítelkyní jsme právě šli do města cosi nakupovat. Procházeli jsme kolem předstartovního shromaždiště - nebo jak to nazvat - silničních vší, všude celkem dost lidí, aby taky ne, vždyť to bylo na hlavním náměstí. A tak koukáme na silniční vši, zatímco jdeme okolo, když tu najednou jedna veš hrábne do těch jeho buzikalhot, po nějaké době usilovného hledání vyloví dlouhým sezením poněkud deformovaného fógla a začne před zraky veřejnosti chcát na zem. Poté, co si vypustil nádrž, spokojeně zastrčil ocásek a tvářil se, jako by to bylo zcela normální, prostě já si tady na náměstí veřejně chčiju, no a co. Ještě že si tam nezačal mastit jelito s odůvodněním, že potřebuje snížit startovní hmotnost o pět deset gramů. Moje ex z toho byla trochu vyndaná, ne snad že by veš měla takovej cajk, ale to ani u nich na vesnici nebylo zvykem, že by drn v poledne na návsi chcal.


Silniční vši si na něco hrajou

Jestli jsou vši v něčem dobré, tak je to mediální práce. Díky tomu nám byl vypodobněn svět automobilů jako svět arogance, zmrdismu, bezhlavého soutěžení, výkonu za každou cenu, i za cenu ohrožování všech lidí kolem. Jako protiklad je stavěn svět silničních vší, tichý, měkký, konfliktuprostý, snášenlivý, suchý, měkký, s křidélky a navržený gynekoložkou. Jen sem tam nějaký ten plivanec na zem. Když se však podíváme do reality, zjistíme, že oba světy vykazují nápadnou míru podobnosti. Když chcete být in, musíš mít nejznačkovější hardware woe, ať seš řidič nebo ať jseš veš woe. Rám ztytanu vole, auto fturbodýzlu vole, kdo má kolo z obchoďáku je na tom stejně jako ten, kdo má jen otřískanou felicii - bezcenný Untermensch. Jak jsi socka bez vodpružený vidle woe, my tě předjedem, celej svět tě předjede a ještě na tebe zpředu flusne. Jak podobné.

Silniční vši mají dojem, že jsou diskriminovány

a tak si vymýšlejí různé akce, při kterých terorizují slušné lidi a omezují dopravu, aby poukázaly na svoje neexistující problémy. Opak je pravdou - málokterý účastník silniční dopravy má z různých důvodů takovou míru svobody, jako silniční veš. Nikdo by si v silniční dopravě nemohl dovolit tolik, co si veš dovolit může a smí. Mnohé předpisy pro ni neplatí, jiné se po ní nevymáhají, dokonce se pro ní připravují speciální zákony a speciální paragrafy v jiných zákonech. Když se tedy silniční veš hlásí o své práva, není to tak, že by jí nějaká chyběla - je to tak, že pouze chce další a další k těm, co už má. Myslím, že by se vši divily, kdyby jim někdo dal zakusit diskriminaci skutečnou.

Kdyby si radši místo toho trdlování došly do obchodu koupit pořádný světlo.


Silniční vši nemám rád a dávám jim to najevo.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 471
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 07:54:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je už letitý text, převzatý z Dfense: http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2007012106
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4672
Registrován: 3-2007

Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 21:49:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Keďže mne sa dnes večer podarilo úspešne dokončiť prvýkrát tisícku za sezónu (a to ešte neskončila :-)).

Tak mi napadá otázka, koľko vy zvyknete ročne najazdiť?

Nejde mi tu o nejaké vychvaľovanie sa, alebo hanenie; proste ma to zaujíma, že koľko (a na čom horský, cestný; prípadne či jazdíte aj do práce atď).

Díky :-)
www.SPZ.unas.cz
www.evidencia-dopravcov.eu

POSLANEC ROKA 2012
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5536
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. srpna 2012 - 12:10:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já v poslední léta najedu tak 4000 - 5500 (loňský rekord). Přičemž většina je "pracovní" resp. "dopravní prostředek". Do práce, služební cesty v kombinaci s vlakem + když zbyde čas tak nějaká cestička za poznáním okolí.

Jo a na krosu, rám slovenská Dema, ostatní už tak porůznu povyměňovaný neb už to bude mít někdy o víkendu najetý 30000. A rám mi natolik vyhovuje že ho asi zase doplním o "vyžilé" díly - nevlní se, 15 kilo na nosiči není problém, ocel dobře pruží tudíž netřeba mít odpruženiny (= míň oprav).
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9508
Registrován: 10-2004

Odesláno Čtvrtek, 09. srpna 2012 - 22:38:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomino:
2009: 4845 km
2010: 4049 km
2011: 5276 km

Dřív sem si statistiku nevedl, ale v tisících km sem se pohyboval. Kromě toho ještě najezdím pár stovek na ostatních kolech, kde nemám tachometr.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6905
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 13. srpna 2012 - 12:27:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomino - já to mám taky kolem těch 5000 km, jak do práce, tak i po horách, či jinde po vejletech. Především na krosu, sice disponuju i silničkou, ale v rámci svých vyjížděk často po terénu kolo dost nepraktické.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3631
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 13. srpna 2012 - 17:23:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Cogwheel 471
Skvělý článek, odkaz na něj by měl být v záhlaví této komory. Plně se s ním ztotožňuji.
Tonda_ježek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 432
Registrován: 6-2006

Odesláno Pondělí, 13. srpna 2012 - 21:44:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček, Garfield: Pánové, závidím. Já bohužel poslední roky nemám příliš času. A když už ho mám, tak mi bike už začíná pomalu dávat na vědomí svá léta (cca 12 let). Už asi nastala doba poohlédnout se po novém :-)

Ale snažím se najezdit ročně alespoň přes 1 000 km. Poslední dobou jezdím když to jde do práce. Občas ke kamarádům na chaty a když je jenom málo času, tak mám u baráku cca 30ti kilometrový okruh ;-)
Stránky o MHD v ČR
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6907
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 13. srpna 2012 - 21:59:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že_by - překvapivě
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5543
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 14. srpna 2012 - 11:00:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten článek je typickej d-fensovskej "všichni jsou zmerdi a vohnouti jenom já jsem letadlo". Když s tím začínal tak 1-2x to bylo i vtipný. Po létech kdy to lehce připomíná ctrl-C/ctrl-V už to je nuda.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1916
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 14. srpna 2012 - 11:39:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě do minulého týdne jsem se domníval, že cyklističtí aktivisté pořádají své akce "pro věc". Sobotní zpráva mne vyléčila ...

http://tn.nova.cz/zpravy/cernakronika/mlaticka-steiner-za-zbiti-c yklisty-trest-nedostal-vyplatil-se.html
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 2-2011

Odesláno Úterý, 14. srpna 2012 - 15:45:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár novinek... :-)
http://www.cyklostrategie.cz/file/novinky-legislativni-navrhy-pro cyklistickych-uprav/
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Tonda_ježek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 435
Registrován: 6-2006

Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 08:47:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Srovnání Mnichova, Vídně a Prahy z hlediska cyklistů:
http://cestovani.idnes.cz/cykliste-v-praze-mnichove-a-vidni-dq5-/ na-kolo.aspx?c=A120815_114244_na-kolo_tom
Stránky o MHD v ČR
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2192
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 18. srpna 2012 - 00:30:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad pár novinek...

Vždy mě zahřeje u srdce, když vidím, kam směřují finance, které posíláme do chřtánu Bruselu. A ještě jedna uštěpačná poznámka – dokument by byl k smíchu, kdybych si neuvědomoval, že je myšlen zcela vážně a že v rámci multikultiekobio dochází i k realizaci představ jedné zájmové skupiny na úkor ostatních.

Prezentovaný dokument odráží současný trend, kdy si veřejnost žádá, aby byla legislativně ošetřena každá okrajovost, každý jednotlivý stav, který může nastat. Namísto zdravého rozumu a aplikace stávající legislativy plevelit zákony a vyhlášky dalšími a dalšími paragrafy upravujícími společensky právě aktuálně řešený "problém". Že se jedná o věc kontraproduktivní se ukázalo nedávno při vyřešení problému s osobou blízkou či zavedení povinnosti užití zimních pneumatik. V obou případech vznikly paskvily.

Nebudu (prozatím) rozebírat celý dokument, v něm řešená jednotlivá témata. Nutno ovšem podotknout, že v řadě míst si myšlenky dokumentu protiřečí. Zmínil bych jen dvě věty:

Nová legislativní ustanovení musí v praxi podpořit i technické řešení a rozpoznatelnost, jak se má kdo přirozeně zachovat i bez podrobné znalosti práv a povinností určených legislativou.

Zdůraznil bych slovo přirozeně. Vytvořením množství nových paragrafů, dopravního značení a dalších úprav, navíc bez znalosti příslušné legislativy uživateli, tedy bez znalosti, co toto značení a úpravy pro ně znamená za práva či povinnosti, dojde k silovému upřednostnění jedné skupiny - cyklistů, což bude proti přirozenosti, následkem čehož budou zranitelnější účastníci provozu - cyklisté - vystaveni většímu riziku. Cyklista bude v případě kolize sice v právu, ale současně to bude cyklista, kdo ponese vážnější zdravotní a hmotné následky. Právní povědomí řidičů motorových vozidel v oblasti současně platných zákonů a vyhlášek týkajících se provozu na pozemních komunikacích je, dovolím si tvrdit, ve většině tristní. U cyklistů bude tato znalost ještě mizivější, jde-li o jedince, kteří současně nejsou i řidiči motorových vozidel, tak i nulová. Jaká pak asi bude znalost množství nových paragrafů upravujících navrhované změny a jejich aplikace v praxi? Jak pak mohou autoři psát o přirozenosti a vůbec vypustit tuto citovanou větu? Zjednodušeně – nemohu po někom chtít, aby zastavil na červenou, když nebude vědět, že červená znamená "stůj" a na zelenou nepojede, neboť mu nebude známo, že zelená je "volno". V důsledku by přibylo kolizních situací a konfliktů mezi cyklisty a motoristy .

Zranitelnější uživatelé zasluhují lepší právní ochranu před těmi silnějšími, kteří jsou chráněni konstrukcemi vozidel.

Žádná právní ochrana život či zdraví nevrátí, obzvláště, půjde-li tato právní ochrana proti přirozenosti. Tak mě napadá, že ve stávající legislativě vlastně již je upraven vztah dvou rozdílných "váhových kategorií" účastníků provozu – kolejová doprava má přednost před silniční, protože to logicky vyplývá z povahy těchto druhů dopravy. Herdek, ale to je silnější upřednostněn před slabším… Není to diskriminace, neměli by aktivisté zařadit do svého programu další tématický okruh?

Mrzí mě, že dokument neobsahuje navrhované legislativní změny vedoucí k úpravám požadovaných cykloaktivistickou obcí, zde zastoupenou autory dokumentu. Popsat desítky, stovky stran představami lepšího světa je jedna věc. Druhá je pak tyto představy promítnout do praxe v podobě konkrétního znění legislativních úprav, aby se ukázalo, jak a zda vůbec obstojí ve střetu s realitou.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6923
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 11:27:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktore, velmi rozumně řečeno!
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4726
Registrován: 3-2007

Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 11:59:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak nejak.

A keď je za volantom nejaký primitívny egocentrický jedinec, ktorého ide vyrútiť, keď niekto prebehne tú jeho nadupanú káru na menej nadupanej káre, nedajboh na bicykli! (alebo dobehne, keď on stojí v zápche), tak ten primitívnym aj ostane. Osobne mám takých najradšej, idem po bielej čiare, voľná celá cesta, dva pruhy v každom smere, ale žiadna krajnica a on ma ešte vytlačí do garátu svojím predbiehaním 3cm od baranov. Alebo keď je cyklopruh (asi jediný na Slovensku, 250m, jama na jame) a vodič sa ani neunúva pozrieť do zrkadla, či niekto nejde, ale on proste rozchlapí dvere, prípadne vyjde celým autom do mojej dráhy... Takisto pre cyklistu nemôže platiť ani hlavná cesta hlavnou cestou, lebo nikdy nevieš, kedy si nejaký príslušník svorky (alebo väčšinou príslušníčka) zmyslí, že sme v Indii a platí právo väčšieho na ceste.

A trochu platí aj to, že čím viac budú cyklisti ochraňovaní zákonom - tým viac budú mať klamný pocit bezpečia - niečo ako pri veľkých autách. "Nič sa mi nemôže stať".

(Příspěvek byl editován uživatelem tomino.)
www.SPZ.unas.cz
www.evidencia-dopravcov.eu

POSLANEC ROKA 2012
Radek ml.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.108.209
Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 13:08:51    Odkaz na tento příspěvek  

Dámy a pánové, odedneška mají v lidlu pěkné cyklo oblečení a thermo prádlo, co si o tom myslíte? Děkuji za komentáře.. http://www.lidl.cz/cps/rde/xchg/SID-8AE34267-ADE63C65/lidl_cz/hs. xsl/offerdate.htm?offerdate=26779
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6934
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 13:19:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Líbí se mi tam ty softshelové bundy. Za čtyři stovce, to je super cena.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4740
Registrován: 3-2007

Odesláno Čtvrtek, 23. srpna 2012 - 13:43:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No neviem, ja nemám dôveru vo veci z Lidlu

A už vôbec nie v také, ktoré nezmiznú v mojich útrobách.
www.SPZ.unas.cz
www.evidencia-dopravcov.eu

POSLANEC ROKA 2012
Abrum
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 24. srpna 2012 - 20:43:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

co na to říct
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3690
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 26. srpna 2012 - 13:00:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moc pěkné cyklistické manýry. A za povšimnutí stojí i ten cyklista na začátku videa, který zpoza rohu vyjel z chodníku přes zebru do silnice. Celkově to video ukazuje, že cyklisti v CZ nejsou jen potenciální sebevrazi, ale i potenciální vrazi... Jo, a jak jsem už tady mockrát četl, je to ta komunita ohrožených, která potřebuje zvláštní výhody a nadstandardní zacházení. Opravdu mě to utvrzuje v přesvědčení, že v marasmu a morálním rozkladu, který v CZ panuje, cyklisté na silnici opravdu nepatří.
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9545
Registrován: 10-2004

Odesláno Neděle, 26. srpna 2012 - 13:36:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tonda_ježek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 444
Registrován: 6-2006

Odesláno Neděle, 26. srpna 2012 - 19:43:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opravdu mě to utvrzuje v přesvědčení, že v marasmu a morálním rozkladu, který v CZ panuje, cyklisté na silnici opravdu nepatří.

Stejně tak jako minimálně třetina automobilistů
Stránky o MHD v ČR
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4754
Registrován: 3-2007

Odesláno Neděle, 26. srpna 2012 - 22:37:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že by: Chlape a kde mám bicyklovať?..

Tých 15km "cyklotrás" na Slovensku je poväčšine rozbitých, a zo zásady ma tam vždy parádne vytočí nejaký chodec, v horšom prípade skupinka -nemeckých dô-chodcov, ktorí sa rozčuľujú, že cinkám na nich; vzhľadom na to, že zaberajú celú cyklotrasu, aj chodník.

Po chodníkoch sa jazdiť nesmie, a na cestu nepatrím? Tak kde sa mám voziť, po poli?
www.SPZ.unas.cz
www.evidencia-dopravcov.eu

POSLANEC ROKA 2012
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5575
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. srpna 2012 - 10:39:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Opravdu mě to utvrzuje v přesvědčení, že v marasmu a morálním rozkladu, který v CZ panuje, cyklisté na silnici opravdu nepatří."

No když vemu kolik případů "ručního vyřizování" tu už bylo ze strany řidičů aut tak na silnici nepatří zejména ty auta, že.

Hlavně jak tu už nedávno napsal kdosi - nepatří tam hlavně blb. A pak různý psychopati co maj problém s čímkoli typu že někdo někde zaváhal a "nevyrazil jako blesk" resp je nepustil dopředu hned vjetím nejspíš do škarpy.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6942
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 27. srpna 2012 - 12:03:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No pánové přiznejme si, tady jsme v morálce a ohleduplnosti vůči ostatním skupinám v silničním provozu, i mezi sebou tak padesát let za západním světem. Bohužel. Pokud si tady na silnicích bude většina lidí honit ego, ať v autě nebo na kole, nikam kupředu se to nehne...
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5577
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 27. srpna 2012 - 12:59:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To bohužel zdaleka nejen na silnicích.
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4789
Registrován: 3-2007

Odesláno Neděle, 09. září 2012 - 15:37:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nazdar kolegovia, otázka skôr na žiletkárov.

Ako som už iste uviedol, aktuálne vozím Michelin Lithion. Akurát už sa ochvíľu prepracujem až na kostru plášťa, a bojím sa už aj defektu; lebo mám v nich kopec dier po skalkách atď.

Viete mi poradiť, či sa oplatí dať o 5 eur viac do Michelin Pro3 Race oproti Continental Grand Prix, alebo je to práve naopak?

Ďakujem.

Pôvodne som rozmýšľal nad Lithionmi 2 (základné modely som okamžite zavrhol), ale ako to už býva, čím viac sa po tom pozerám, tak tým viac mi prestáva stačiť stred ponuky.


Poslušne hlásim 2200km, snáď do konca sezóny natočím aspoň 4000.
www.SPZ.unas.cz
www.evidencia-dopravcov.eu

POSLANEC ROKA 2012
Guldys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 993
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 25. září 2012 - 22:36:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od tý doby, co jsem si pořídil motorku, tak kolo dost zanedbávám. Loni jsem ujel tak 400km a letos jsem ho poprvý vytáh až na srpnovou dovolenou a jak to tak vypadá, tak to asi bylo i naposledy...
Jinak dovolená se velice vydařila. Projeli jsme cyklostezku Nisa-Odra. Na české straně je to zatím slabota, ale zdá se, že se ledy již pohnuly a začíná se konečně něco dít. Na německé části trasy si téměř není na co stěžovat. Značení je na jedničku (možná i s hvězdičkou), drtivá většina trasy vede po cestách kam nesmějí auta a každou chvíli je nějaký penzion, kemp nebo hospoda. Města po cestě jsou opravdu pěkná a náš týdenní výlet by se jenom jejich prohlídkami dal zdvoj až ztrojnásobit. Stezka oficiálně končí v Űckeműnde, ale je značená až do Ahlebecku na ostrově Usedom. Podle mně je právě poslední úsek na Usedom nejhezčí z celé cesty. Obzvláště průjezd ptačí rezervací je jedna z věcí, kterou bych chtěl absolvovat ještě jednou. Počasí bylo naprosto špičkové.
Poslední metry cyklotrasy Nisa-Odra:

I na takovémhle kole se dá dojet z Čech k moři:

Pokud by měl někdo zájem, může si zde přečíst report z naší cesty.
Na tuto cyklotrasu se dá koupit bezvadná mapa:


EDIT: upraven odkaz

(Příspěvek byl editován uživatelem Guldys.)
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9613
Registrován: 10-2004

Odesláno Pátek, 28. září 2012 - 14:27:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Guldys:

Cestopis si rád přečtu, zatím sem se k tomu kvůli času nedostal. Ten tvůj veterán zvládl cestu bez problémů?
Guldys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 997
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 30. září 2012 - 15:47:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Garfield: Ten veterán není můj - jel na něm kamarád a zvládnul to naprosto s přehledem :-)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2685
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 01. října 2012 - 00:51:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Doktor ze srpna:
1) ten dokument vzniká právě proto, že každá okrajovost už je legislativně ošetřena - nicméně takovým způsobem, že se míjí s realitou všedního dne.

2) ad Zdůraznil bych slovo přirozeně. Vytvořením množství nových paragrafů, dopravního značení a dalších úprav, ...
Dobře, tak jak jinak se z těch lesů značek, co obcházejí 1) vyhrabat? Případně jak jinak dostat cyklostezky tam, kde jsou potřeba, ale se současnou úpravou (vč. ČSN) nerealizovatelné?

V důsledku by přibylo kolizních situací a konfliktů mezi cyklisty a motoristy .

Jo, to po zavedení 361/2000 taky bylo - a v řádu měsíců se to srovnalo do původního stavu, dnešní stav je podstatně lepší než v minulém tisíciletí - a to je povětšinou mnohem hustší provoz všech druhů dopravy.

3) Tak mě napadá, že ve stávající legislativě vlastně již je upraven vztah dvou rozdílných "váhových kategorií" účastníků provozu – kolejová doprava má přednost před silniční, protože to logicky vyplývá z povahy těchto druhů dopravy.

Nicméně ten hlavní rozdíl mezi dráhou a všemi ostatními není hmotnost. Tu hlavní věc má společnou třeba se závody rallye, kde jezdí povětšinou odlehčená auta: jezdí se co trať dovolí bez ohledu na rozhled - a až to se s principem dávání přednosti slabšímu opravdu vylučuje.

4) Mrzí mě, že dokument neobsahuje navrhované legislativní změny vedoucí k úpravám požadovaných cykloaktivistickou obcí, zde zastoupenou autory dokumentu. Popsat desítky, stovky stran představami lepšího světa je jedna věc. Druhá je pak tyto představy promítnout do praxe v podobě konkrétního znění legislativních úprav, aby se ukázalo, jak a zda vůbec obstojí ve střetu s realitou.

Prosil bych přidat do požadavků ještě nějaké normotvůrce a lidi od policajtů, kteří pak stavby a změny značení schvalují.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2230
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 01. října 2012 - 21:25:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davide, přiznám se, že nejsem zcela s to zpracovat tvůj příspěvek. Přesto se pokusím reagovat přiměřeně mému pochopení příspěvku.

1. Ano, v legislativě se objevila či jsou snahy, aby se objevila, řešení různých okrajovostí a zcela konkrétních situací. Nemyslím si však, že se to týká cyklistiky ve vztahu k provozu na pozemních komunikacích a rozhodně nejsem přesvědčen, že by zmiňovaný dokument, resp. realizace návrhů v něm obsažených, napomohl k přehlednosti ve znění zákona o provozu na pozemních komunikacích. Naopak, jen by vytvořil větší chaos a nejednotnost s množstvím výjimek a výjimek z výjimek.

2. Současný les značek by nahradil les jiných značek či jiné značení, co jiného si představit pod slovy …musí v praxi podpořit i technické řešení a rozpoznatelnost…. Tvůrci návrhu uvažují o rozpoznatelnosti přirozeného se zachování i bez znalosti legislativy tuto oblast upravující. Já prostě nedokáži pochopit, jak se někdo může dožadovat a navíc to veřejně prezentovat vpuštění do provozu na pozemních komunikacích jedinců, kteří neznají a neovládají pravidla, jimiž se tento provoz řídí.

3. Hmotnost vskutku není hlavní rozdíl mezi dráhou a ostatními druhy dopravy. Slovní spojení váhové kategorie je v uvozovkách a neslouží k vyjádření rozdílných hmotností, jakožto fyzikální veličiny, nýbrž k vyjádření značných odlišností mezi kolejovou a silniční dopravou, na niž lze aplikovat přirovnání rozdílu mezi motorovými vozidly a cyklisty. Tedy jízdní vlastnosti plynoucí ze základních fyzikálních principů, rozhledové poměry, schopnost akcelerace a brzdění atd., kdy logicky má vlak přednost před silničním vozidlem a dle stejné logiky by mělo mít motorové vozidlo přednost před bicyklem. Anebo naopak – má-li mít cyklista přednost před motoristou, proč by neměl mít motorista přednost před vlakem. Tvrzení o drážní dopravě, cituji: jezdí se co trať dovolí bez ohledu na rozhled, je poněkud odvážné a kolejová vozidla takto rozhodně nejezdí.

4. Nevím, proč ten mrkající emotikon na závěr. Dokument se jmenuje LEGISLATIVNÍ NÁVRHY PROCYKLISTICKÝCH ÚPRAV 2012/06, no vzápětí autoři sdělují, že se vlastně o žádné legislativní návrhy nejedná, jen o jakési tématické okruhy, které by se měly řešit. Pak dokument ale bude jen snůškou představ, jak by co mělo být, avšak bez zpětné vazby při střetu představ s realitou.


Pěkný příklad “přirozenosti bez znalosti legislativy“, jak prezentují autoři diskutovaného dokumentu, je k shlédnutí na tomto blogu. Autor dští oheň a síru na havěť motající se mu před bicyklem, protože ve své přirozenosti, ovšem už bez znalosti legislativy, považuje komunikace označené žlutou cedulkou s emblémem bicyklu za cyklostezky, kde se pak dožaduje svých práv cyklisty na hladký průjezd, bez motajících důchodců, psů, matek, spratků, bruslařů, zkrátka všech.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2687
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 03. října 2012 - 02:42:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor:
přiznám se, že nejsem zcela s to zpracovat tvůj příspěvek

Snažil jsem se nepsat román a nedefinovat každou okrajovost, zjevně na úkor srozumitelnosti.

1. chápeš zcela obráceně než já. Píšeš že si veřejnost žádá ošetření každé okrajovosti - a na to oponuju, že ve stávajícím stavu ty okrajovosti už jsou ošetřené, ale blbě, v rozporu s denní praxí a selským rozumem.

a rozhodně nejsem přesvědčen, že by zmiňovaný dokument, resp. realizace návrhů v něm obsažených, napomohl k přehlednosti ve znění zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Tady bych rozlišil dvě věci: ten dokument pojmenovává problémy, a k nim navrhuje jejich řešení. Ta řešení vypadají jako věc k diskusi - a to podle mě docela zřejmě už jen proto, že se na dokumentu nepodílel žádný právník, který by napsal konkrétní návrhy změn. Nicméně znamená to snad, že dotyčné problémy neexistují, nebo že nemají řešení?

2. Současný les značek by nahradil les jiných značek či jiné značení,

viz předchozí bod - problém podle mě existuje a určitě má nějaké všeobecně lepší řešení, než je status quo. Jako analogii bych uvedl možnost neosadit mnoho značek na křižovatkách s nízkými rychlostmi a intenzitami díky obecnému pravidlu přednosti zprava.

Tvůrci návrhu uvažují o rozpoznatelnosti přirozeného se zachování i bez znalosti legislativy tuto oblast upravující. Já prostě nedokáži pochopit, jak se někdo může dožadovat a navíc to veřejně prezentovat vpuštění do provozu na pozemních komunikacích jedinců, kteří neznají a neovládají pravidla, jimiž se tento provoz řídí.

A to se od současného stavu v ulicích liší jak? A pokud přináší neznalost pravidel u cyklistů opravdové problémy (dalo by se něco vytáhnout ze statistik nehodovosti?), jak ten _existující_ stav napravit? Vždyť u většiny řidičů neumíme zajistit znalost předpisů novějších než jejich řidičák - a to je jich odhadem o půl řádu míň, než cyklistů.

3. Tvrzení o drážní dopravě, cituji: "jezdí se co trať dovolí bez ohledu na rozhled", je poněkud odvážné a kolejová vozidla takto rozhodně nejezdí.

Takže v každém místě tratě je za všech okolností viditelnost 400/700/1000 m a pokud by z jakéhokoliv "proměnlivého" důvodu (mlha, vlak na vedlejší koleji, ...) nebyla, fírové zpomalují? A předvěsti návěstidel jsou jen na ozdobu? Stačí to jako důkaz sporem, nebo mám linkovat konkrétní příklady, případně se hrabat v D1/D2?
Pokud se neshodnem v tomhle, nemá smysl komentovat zbytek bodu.

4. ten emotikon měl naznačit to, že jeden člověk nemá šanci obsáhnout celou problematiku. Autoři jsou Ing Arch a Ing - u architekta předpokládám znalost ergonomie (jak se cyklista v dané situaci zachová) a prostředí, inženýra bych čekal, že to bude dopravák a bude mít v malíku kompatibilitu s ČSN a jejich případné úpravy. K dokonalosti jim chybí ještě právník a policajt - to aby úpravy ČSN hrály s úpravami zákonů a vyhlášek (a obráceně), aby to všechno dávalo dohromady smysl, a aby to policajti byli ochotní schválit. To všechno dohromady by už snad mohlo vést k realizovatelným a smysluplným změnám, nebo ne?
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2231
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. října 2012 - 00:46:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1. Ideální stav by byl, kdybychom si vystačili, co se týče provozu na pozemních komunikacích, se základními pravidly platnými stejně pro všechny účastníky provozu na pozemních komunikacích – jezdí se vpravo, na křižovatkách bez přednosti vyznačené dopravním značením platí přednost zprava, plus obsah paragrafu 4 zákona číslo 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. Nevystačíme si však s tím, proto je zákon o provozu na pozemních komunikacích obsáhlejší a svým obsahem postihuje širokou škálu situací, s nimiž se v praxi setkáváme či můžeme setkat a upravuje je s platností pro všechny účastníky provozu na pozemních komunikacích. Současně připouští výjimky ze všeobecné platnosti pro konkrétní účastníky provozu na pozemních komunikacích.

Jestliže by měla být realizována řešení toho, co autoři dokumentu považují za problémy, znamenalo by to tvorbu nových paragrafů či rozšíření stávajících v zákoně o provozu na pozemních komunikacích, aby tak mohly být postihnuty úpravy a výjimky pro cyklisty ze všeobecné platnosti tohoto zákona. Rozuměj – praktická realizace by znamenala nabobtnání zákona o provozu na pozemních komunikacích a čím víc paragrafů, odstavců, odlišností, výjimek a výjimek z výjimek, tím se stává zákon méně přehledným. I když, oni vlastně autoři ani nepožadují po cyklistech, aby se zatěžovali nějakou znalostí pravidel provozu na pozemních komunikacích.

2. A to se od současného stavu v ulicích liší jak? A pokud přináší neznalost pravidel u cyklistů opravdové problémy (dalo by se něco vytáhnout ze statistik nehodovosti?), jak ten _existující_ stav napravit?
Liší se to tak, že nyní by měl účastník provozu na pozemních komunikacích znát pravidla, jež tento provoz upravují a jimi se řídit, kdežto autoři v podstatě připouští, že není až tak nutné znát tato pravidla a operují s pojmem jakéhosi přirozeného chování bez znalosti práv a povinností. Jak funguje ona přirozenost v praxi jest možno shlédnout v mnou odkazovaném blogu autora, jenž se přirozeně domnívá, že označení cyklistické trasy znamená dopravní značku “stezka pro cyklisty“ a dle toho se na komunikaci chová a pak se na blogu vzteká. Neznalost pravidel provozu na pozemních komunikacích je rozšířená, no rozhodně nelze tento stav napravit spoléháním se na přirozené chování, které může mít každý nastavené jinak.

3. Reagoval jsem tím na tvé srovnání dráhy, resp. kolejové dopravy se závody rallye, které charakterizuješ větou, cituji: jezdí se co trať dovolí bez ohledu na rozhled. Ano, při rallye se jezdí na hranici, občas i za hranicí, možností vozu, schopností jezdce a navigátora, komunikace, což ovšem v drážní dopravě neplatí. Na dráze se vskutku nejezdí, co trať dovolí. Závodní trať je uzavřená, železniční nikoliv.

Zmiňuješ předvěsti návěstidel, zůstanu tedy u nich. Na železniční trati je traťová rychlost 120 km/h, tedy ta rychlost, co trať dovolí. Pakliže strojvedoucí spatří na předvěsti výstrahu, pojede rychlostí, co trať dovolí nebo začne brzdit, aby mohl zastavit před návěstidlem signalizujícím stůj? Předpokládám, že začne zpomalovat až do případného úplného zastavení, byť trať dovolí rychlost 120 km/h. Jezdec rallye nebere ohledy na úpravu rychlosti či přednosti dopravním značením a pohybuje se opravdu rychlostí, co trať dovolí, kdežto strojvedoucí se musí smířit i s omezeními, která mu neumožní využít plnou traťovou rychlost - co trať dovolí, nejede tedy dle možností trati, nýbrž dle provozní situace. Pokud chceš obsáhnout formulku bez ohledu na rozhled, tak i vlaky jezdí dle rozhledových poměrů – co třeba taková přivolávací návěst? Domnívám se, že neplatnost tvrzení ve znění jezdí se co trať dovolí bez ohledu na rozhled vztaženého na železnici jsem obhájil.

Byť bychom přesto nenašli shodu v tomto, nechápu, proč by nemělo smysl vyjádřit se k tomuto bodu. Obsah sdělení je zcela odlišný od mého nesouhlasu s výše rozebíraným tvrzením, který jsem vyjádřil jedinou větou na závěr bodu.

Tak tedy znovu - platí, že kolejová doprava má přednost před silniční. Odpověz mi, prosím, proč platí tento úzus, proč to není naopak - proč nemůže platit povinnost drážního, resp. kolejového vozidla dát přednost silničnímu?

4. Jestliže autoři dokumentu nejsou s to obsáhnout danou problematiku v komplexní rovině, nechť si přizvou do týmu někoho, kdo bude rozumět dané problematice i z úhlu pohledu, kterým pánové Cach a Syrový nevládnou. Pak teprve bude dávat jejich dokument smysl. Zjistí, zda jsou jejich návrhy vůbec realizovatelné v praxi a nezpůsobí-li naopak ještě větší komplikace, o kterých neměli tušení (či tušení mají, ale vzhledem k rozšířené sobeckosti cykloaktivistů jsou jim komplikace způsobené jiným ukradené). Psát o věcech, které působí dle pánů trápení, pojmenovat dílo LEGISLATIVNÍ NÁVRHY PROCYKLISTICKÝCH ÚPRAV, aby se vzápětí zjistilo, že dokument neobsahuje žádný legislativní návrh, jen okruh problémů, je na stejné úrovni, jako kdybych já sepsal traktát pojmenovaný TERAPEUTICKÁ OPATŘENÍ VEDOUCÍ K ELIMINACI DIABETU MELITU a následně popsal množství stránek o tom, kterak je cukrovka špatná nemoc, co všechno způsobuje, jak si lidi nedají říct a nedodržují správnou životosprávu, ale o jakékoliv terapii se nezmínil ani slůvkem.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2697
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 15. října 2012 - 10:41:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1. znamenalo by to tvorbu nových paragrafů či rozšíření stávajících v zákoně o provozu na pozemních komunikacích, aby tak mohly být postihnuty úpravy a výjimky pro cyklisty ze všeobecné platnosti tohoto zákona. Rozuměj – praktická realizace by znamenala nabobtnání zákona o provozu na pozemních komunikacích a čím víc paragrafů, odstavců, odlišností, výjimek a výjimek z výjimek, tím se stává zákon méně přehledným.

Opakuju, pokud stávající úprava řeší dotyčné skutečné situace blbě, měla by se spravit - ovšem samozřejmě pokud to spravení znamená víc paragrafů, odstavců, odlišností, výjimek a výjimek z výjimek, je ta navržená úprava stejně blbá jako stávající a měla by se udělat jinak.

2. Liší se to tak, že nyní by měl účastník provozu na pozemních komunikacích znát pravidla, jež tento provoz upravují, ...

Reálný dnešní stav je takový, že řidič zná malou podmnožinu pravidel z doby vystavení ŘP, která se ho denně týká, zbytek nezná - a to včetně novějších pravidel, která se ho týkají. Ostatní účastníci toho znají ještě míň. Rozdíl není kvalitativní (jeden musí znát a zná všechno, druhý nic), rozdíl je kvantitativní (jeden toho pravděpodobně ví o něco víc, než ten druhý).

rozhodně nelze tento stav napravit spoléháním se na přirozené chování, které může mít každý nastavené jinak.

Zcela ne, ale rozhodně pomůže, pokud budou pravidla odpovídat přirozenému chování dejme tomu 80 % lidí. Zbytek je samozřejmě potřeba řešit nějakou formou osvěty a vzdělávání - nicméně ta je dnes zcela nedostatečná i u řidičů se starším ŘP. Vzhledem k součinu "počet takových účastníků krát potenciální škoda, kterou mohou neznalostí pravidel způsobit" bych je viděl dokonce jako rizikovější skupinu, která by se měla řešit přednostně. (Ovšem že špatně upravená a zmedializovaná přednost cyklistů by tohle uměla velmi rychle otočit, ale to je věc na jinou diskusi).

3. Pakliže strojvedoucí spatří na předvěsti výstrahu, pojede rychlostí, co trať dovolí nebo začne brzdit, aby mohl zastavit před návěstidlem signalizujícím stůj?

Výstraha na předvěsti signalizuje, že trať tam, kam už fíra nevidí, neumožňuje jet rychleji.

Pokud chceš obsáhnout formulku bez ohledu na rozhled, tak i vlaky jezdí dle rozhledových poměrů – co třeba taková přivolávací návěst?

Rozkaz Op, přivolávací návěst a úsek mezi permisivním stůj a dalším klackem jsou výjimky z obecného pravidla, kdy při seznání tratě je možné jet podstatně rychleji, než umožňuje rozhled pro zastavení při dané kombinaci tratě a vozidla.

Přijde mi, že mě spíš nechceš pochopit než že bys opravdu nechápal, co tady píšu.

Tak tedy znovu - platí, že kolejová doprava má přednost před silniční. Odpověz mi, prosím, proč platí tento úzus, proč to není naopak - proč nemůže platit povinnost drážního, resp. kolejového vozidla dát přednost silničnímu?

V prvé řadě kvůli bezpečnosti, kterou tu furt dokola omílám - pokud by drážní vozidlo mělo být schopné dát přednost silničnímu, muselo by být mnohem lépe obrzděno (na úrovni tramvaje), nebo jezdit výrazně pomaleji (zhruba jako kdyby byl Op rozkaz na každém křížení dráhy s PK).

Ve druhé řadě proto, že je to vzhledem k izolovanosti dráhy a té váhové kategorii logičtější řešení než lepší brzdy a/nebo pomalejší jízda.

A když už jsem se dostal k těm váhovým kategoriím, tak dohromady s rychlostí a specifickým výkonem vypadají takto:
specifický výkon [kW/t] typický rozsah rychlostí [km/h] typický rozsah hmotností [t]
chodec 1-3 3-8 0,05-0,15
cyklista 1-3 10-35 0,05-0,15
osobní auto 40-100 30-160 1,0-2,0
nákladní auto 10-20 20-100 5-48
osobní vlak 4-13 30-160 20-600
nákladní vlak 2-5 20-100 100-2000
vysokorychlostní vlak 15-25 250-320 400-800


4. Jestliže autoři dokumentu nejsou s to obsáhnout danou problematiku v komplexní rovině, nechť si přizvou do týmu někoho, kdo bude rozumět dané problematice i z úhlu pohledu, kterým pánové Cach a Syrový nevládnou

V obecné rovině souhlas. Na druhou stranu pokud se někdo takový nepovede sehnat, je na zvážení, jestli má smysl čekat na godota, nebo radši dát k diskusi nehotový materiál a na základě ohlasů ho dál upravovat.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 15. října 2012 - 15:13:33    Odkaz na tento příspěvek  

To je dobrý, ta tabulka, ještě mi tam chybí "střední kinetická energie" jakožto míra destrukčního potenciálu ..
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2234
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 16. října 2012 - 15:50:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1. Změny, kterých se cykloaktivistická obec dožaduje, se beze změn v zákoně neobejdou. Tyto změny budou v podobě nových paragrafů či rozšíření paragrafů stávajících. Jiné řešení, bez legislativních úprav, mi přijde nemožné. Stávající znění zákona není nikterak proticyklistické a já osobně si s ním vystačím.

2. Mizivou znalost pravidel provozu na pozemních komunikacích zmiňuji hned ve svém prvním příspěvku. Toto není předmět polemiky.

Řešením ovšem není legalizace a ospravedlňování této neznalosti, jak se uvádí v diskutovaném dokumentu, nýbrž osvěta. A to je oblast, kde by se měly cyklospolky realizovat. Namísto vymýšlení dalších a dalších výjimek pro cyklisty, jejich silovému upřednostňování a prosazování nových znění zákona naučit cyklisty znát současně platná pravidla provozu na pozemních komunikacích.

Ano, pomůže, pokud budou pravidla vycházet z přirozeného chování, no dle většinového přirozeného chování má motorové vozidlo přednost před cyklistou, tudíž snahy cykloaktivistů o de facto absolutní přednost cyklistů jdou proti přirozenosti. A zdravému rozumu.

3. Výstraha na předvěsti signalizuje, že na následujícím návěstidle má strojvedoucí očekávat návěst “stůj“. Bez ohledu na to, kam až na trati vidí či nevidí. Trať dovoluje stále stejnou rychlost, ať při návěsti “výstraha“, “volno“ nebo “stůj“, vliv na jízdu a rychlost vlaku má návěstní znak, resp. znaky. Na trati s traťovou rychlostí 120 km/h bude trať umožňovat jízdu rychlostí 120 km/h i za návěstidlem signalizujícím výstrahu, no s ohledem na očekávanou návěst “stůj“ bude strojvedoucí brzdit a pojede rychlostí menší, než je traťová rychlost. Chápeš nuance ve významech “trať dovolí“ a – nazvěme to “dopravní situace“, jejichž rozdíl zcela ignoruješ?

Zcela jasně chápu, co píšeš, tedy tvé tvrzení jezdí se co trať dovolí bez ohledu na rozhled, kdy srovnáváš železnici a závody rallye, což jsou dvě nesrovnatelné věci a toto tvé tvrzení ti vyvracím.

Tedy znovu – na rallye se jezdí co trať dovolí, kdežto na železnici se jezdí, co trať dovolí s ohledem na dopravní situaci. Rallye se na rozdíl od železniční dopravy jezdí na uzavřené trati.

Ad přednost kolejové dopravy. Pro upřednostnění kolejové dopravy před silniční uvádíš logiku a používáš i logické argumenty. Můžeme místo kolejové dopravy dosadit motorové vozidlo a místo silniční dopravy cyklistu a dle stejné logiky je pak zřejmé, že prosazování přednosti cyklistů před motoristy všude a za každou cenu je nelogický nesmysl.

4. Zmíněný dokument nenabízí návrhy, kterými by dané “problémy“ byly řešeny. Pak logicky nemůže proběhnout diskuze o navržených řešeních a dokument bude jen jedním z mnoha zbytečných a nic neříkajících výkřiků do tmy. Rovněž se nabízí otázka, proč dokument pánové Cach a Syrový pojmenovali LEGISLATIVNÍ NÁVRHY PROCYKLISTICKÝCH ÚPRAV. Přitom osobně jsem tuze zvědavý, jak by v praxi některé okruhy chtěli tito pánové či jiní aktivisté řešit a realizovat.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 16. října 2012 - 16:40:53    Odkaz na tento příspěvek  

Tak prej dle většinového přirozeného chování má motorové vozidlo přednost před cyklistou .. a mladej zdravej před starym a nemocnym, a silnej chlap před slabou ženskou. A já jsem si naivně myslel, že už jsme z tý džungle vyrostli ..
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2237
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 16. října 2012 - 22:52:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pragu, srovnáváš nesrovnatelné. Vztahy ve společnosti, tedy mladej zdravej vs. stary a nemocny, silnej chlap vs. slabá ženská vycházejí ze sociálně kulturního prostředí dané společnosti. Mohou se napříč různými kulturami lišit, mohou se lišit i v rámci jedné společnosti v průběhu času. Kdežto úprava přednosti jednotlivých druhů dopravy vychází (měla by vycházet) z logiky, z podstaty a vlastností toho kterého druhu dopravy. Je logické, že kolejová doprava má přednost před silniční, neboť rozdíly v schopnosti brzdění a akcelerace, rychlosti pohybu, rozhledových poměrech atd. Stejnými parametry můžeme porovnat motoristy a cyklisty a vyjde, že k bezpečnosti a plynulosti provozu přispěje více, bude-li mít motorista přednost před cyklistou než naopak. V neposlední řadě lze srovnat i důsledky střetu pro toho kterého účastníka bez ohledu na míru zavinění, kdy cyklista utrpí závažnější škody, ať na majetku nebo zdraví. Ušetřím tě dalších řádků a zdůrazním, že se nebavím o předosti na křižovatkách, kde je přednost v jízdě řešena obecně platnými pravidly, nýbrž narážím na snahy cykloaktivistů, aby měli cyklisti přednost na přejezdech pro cyklisty, aby měli na souběžných cyklostezkách přednost před vozidly odbočujícími z hlavní apod. Předpokládám, že v zdejší diskuzi již v průběhu času padlo dost argumentů, a to i z terénu od řidičů profesionálů, proč není tato požadovaná přednost dobrý nápad. Přijde-li ti přirozené na trubkách s dvěma koly a řetězem, bez jakékoliv ochrany, vjet suverénně bez zastavení do plného provozu mezi automobilisty s tím, že máš přeci přednost, budiž. Mně přirozenost a pud sebezáchovy velí zpomalit či zastavit, byť bych měl přednost, protože případný i nezaviněný střet by bolel jenom mě. Kdo první napíše klišé, že na západě je to běžná věc?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2698
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 16. října 2012 - 23:16:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1. stávající úprava (zákon + normy) umožňuje dělat některé věci zbytečně draze - viz ty jednosměrky s cyklisty v protisměru, které nyní vyžadují cyklopruh se spoustou cingrlátek. Tam (a v dalších podobných případech) bych novou úpravu viděl jako vhodnou i za cenu písmene v zákoně navíc

2. tady se už shodneme - tedy až na to, co zpochybňuje prag

3. zahrň do "trať dovolí" i všechna návěstidla - bude to pak podle tebe platná analogie?

Ad viditelnost: zkusím důkaz sporem. Co třeba toto místo, opravdu fíra zvládne zastavit v tom oblouku, když zábrzdná vzdálenost (a z toho odvozená rychlost) na dotyčné trati je 700 m a viditelnost v absolutně nejlepším případě 160 m? A je to podle tebe pravidlem, nebo výjimkou?

Ad má logika: ta tvoří řetěz implikací od počátečního předpokladu, pokud úspěšně napadneš ten, celá logika se sesype.

4. spíš než návrhy legislativy holt ukazují návrhy nových technických řešení, které by k sobě novou legislativu potřebovali odjinud - a celé je to blbě nazvané. Tady bych tenhle bod uzavřel (aspoň za sebe).
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2238
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 17. října 2012 - 01:25:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak tedy ještě jednou - na železnici se jezdí, co trať dovolí s ohledem na dopravní situaci.

Do “trať dovolí“ návěstidla, rozuměj předvěsti a hlavní návěstidla, zahrnout nelze. Trať dovoluje svými technickými parametry stále stejnou traťovou rychlost (“trať dovolí“), ale pohyb vlaku a jeho rychlost se řídí i návěstmi. Tedy parametry trati budou stále dovolovat traťovou rychlost např. 120 km/h, ale vzhledem k dopravní situaci, např. obsazenost úseku jiným vlakem, bude mít za následek návěst “výstraha“ a následně “stůj“, což povede k zpomalování až zastavení vlaku, přestože “trať dovolí“ rychlost 120 km/h.

Při rallye se jezdí na uzavřené trati s vyloučenou dopravou, tudíž jiné účastníky provozu a z toho plynoucí omezení není třeba brát v potaz. Při rallye se jede co “trať dovolí“, návěstmi pro běžný provoz se jezdec řídit nemusí.

K viditelnosti jsem se vyjádřil příkladem přivolávací návěsti. Byť jsou dle tebe přivolávací návěst a Op výjimky, tak výjimka potvrzuje pravidlo a i ojedinělost výskytu zabraňuje tvrzení popírající tento výskyt. Příklad ze Šlapanic tedy není zcela výstižný, jelikož na viditelnost, resp. rozhledové poměry jsem poukazoval jiným argumentem. K danému místu – neznám rozmístění návěstidel, no bude-li daný úsek pokryt návěstí “volno“, pojede strojvedoucí plnou traťovou, dovolí-li to souprava, což je další faktor omezující jízdu “co trať dovolí“ (trať by dovolila, ale souprava nedovolí dosažení plné traťové rychlosti). A byla-li by před obloukem výstraha, strojvedoucí zpomalí a nevyužije tak rychlost “co trať dovolí“.

K cyklistice. Těch písmen v zákoně by bylo více. O hodně více. Jinak si realizaci návrhů nedovedu představit. Kupříkladu okruh s názvem “Jízda na kole nejen při pravém okraji vozovky“, zejména u tohoto by mě zajímalo praktické provedení. Nebo evergreen v podobě jízdy v protisměru. Cykloaktivisté vykazují vlastnost, kdy nedokáží či nechtějí domýšlet následky jejich zaručeně jednoduchých řešení a nevidí problematiku v širších souvislostech. Jejich zaručeně jednoduchá řešení naráží v praxi na problémy, které nevidí nebo nechtějí vidět, čehož jsme byli i svědky v této diskuzi.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 17. října 2012 - 11:38:43    Odkaz na tento příspěvek  

No přinejmenšim většině chodců, co nemaj ani ty trubky, to dneska už docela přirozený (na vyhrazených místech) přijde. Stačilo na to cca deset let .. a právě že znakem (naší, současný ..) civilizace je ochrana slabších, ne soutěž o silnější traverzu vepředu. I když se najde pár procent ofroutistů, co jdou proti času.
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 2-2011

Odesláno Středa, 17. října 2012 - 23:00:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak si realizaci návrhů nedovedu představit
Doktore, využil jsi někdy toho, že už se pár let dá cestovat bez problémů do zahraničí? Doporučuju to vyzkoušet, je to fajn. Potkáš se i v praxi s realizacemi těch návrhů, které podle tebe nemohou fungovat a jsou výplodem fantazie cykloaktivistů...
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2699
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 18. října 2012 - 00:00:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor:
K danému místu – neznám rozmístění návěstidel, no bude-li daný úsek pokryt návěstí “volno“, pojede strojvedoucí plnou traťovou, dovolí-li to souprava

a vo vo vo tom to je. Pokud je úsek pokrytý návěstí volno, pojede fíra tak rychle, jak mu další návěstidla (rychlostníky...) a souprava (výkon, br. %) dovolí - a to přestože rozhled bude jen zlomkem vzdálenosti, na kterou je schopen zastavit.

Tak už se konečně shodneme, že:
1) tento jev se na dráze opravdu vyskytuje
a zároveň
2) i kdyby byly všechny ostatní parametry stejné pro oba druhy dopravy a bod 1) zůstal zachován, na přednosti dráhy by to nic nezměnilo
?

Mimochodem i ty automobilové závody mají své návěsti: v každém případě startovní a cílovou a pro případ mimořádností i další - a jezdci je musí respektovat.


Kupříkladu okruh s názvem “Jízda na kole nejen při pravém okraji vozovky“, zejména u tohoto by mě zajímalo praktické provedení.

třeba tohle prakticky provádím od svých 10-12 let, protože fakt nechci být podruhé přesměrován zrcátkem do pangejtu (resp. v mém případě zábradlí), tudíž bych legalizaci tohoto chování přivítal

Cykloaktivisté vykazují vlastnost, kdy nedokáží či nechtějí domýšlet následky jejich zaručeně jednoduchých řešení a nevidí problematiku v širších souvislostech.

Tak tady bych viděl problém hlavně v obecné neukázněnosti: třeba taková jízda v protisměru by mohla být zcela nekonfliktní věc s úpravou na principu "cyklista musí umožnit pokud možno plynulý průjezd všech vozidel jedoucích po srsti, vozidlo jedoucí po srsti nesmí ohrozit vozidlo v protisměru" (vzájemné omezení je v úzkých ulicích spíš žádoucí, protože oba zúčastnění jsou pak v podobných situacích opatrnější), ale dokážu si živě představit, jak by si to vyložili pár militantů, co v životě neřídili.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2700
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 18. října 2012 - 00:03:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je úsek pokrytý návěstí volno, pojede fíra tak rychle, jak mu další návěstidla (rychlostníky...) a souprava (výkon, br. %) dovolí ...

Resp. ještě jinak: může jet to, co mu dovolí průnik možností tratě, návěstidel, návěstí a vozidla/soupravy.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 18. října 2012 - 13:15:15    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je úsek pokrytý návěstí volno může snad i šofér vjet do křižovatky "traťovou", aniž by musel očekávat že bude muset dát přednost zprava nebo mu tam někdo vlítne. Tady vůbec žádnej rozpor nevidim.