K-report
 

Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 23. 05. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Automobily, lodě a letadla » Všeobecná cyklistická diskuse » Archiv diskuse Všeobecná cyklistická diskuse do 23. 05. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.193.115
Odesláno Úterý, 24. dubna 2012 - 22:44:47    Odkaz na tento příspěvek  

To se nigdo nedoví, můj kvítku medový. Ta baba k tomu totiž už neřekně nic a šofér přece nebude vypovídat proti své osobě nejbližší. Nic nebylo vyvráceno, protože ani nemohlo bejt nic prokázáno, ale koho párkrát na kole předjel kamioňák natěsno, ten prostě ví svý. Servus vobiscum.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2091
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 24. dubna 2012 - 23:41:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můžeš mi, Petře, prosím vysvětlit, na základě čeho jsi dospěl k závěru, že by osoba, která zemře, nemohla mít spoluvinu na nehodě?

Ano, Petře, je to ten případ, kdy oba účastníci poruší pravidla silničního provozu, no jen jejich porušení jedním z nich je příčinou vzniku dopravní nehody. Pak by měla být vedena dvě řízení. Samotná dopravní nehoda a pak kupříkladu překročení rychlosti či jiný přestupek nevedoucí však k nehodě. V tomto případě bylo primární příčinou nehody vybočení/odbočení cyklistky ve chvíli, kdy byla předjížděna. Že předjíždějící řidič přejel "plnou čáru" je okolnost nevedoucí přímo ke vzniku dopravní nehody. A i kdyby, tak případná spoluvina nekončí exemplárním trestem, který předseda senátu zdůvodní slovy: Trest má splnit i roli generální prevence a poskytnout satisfakci pozůstalým.

Petře, jak by mohla cyklistka uhnout do onoho odbočovacího pruhu, když by kvůli tomu musela přejet do protisměru přes "plnou čáru", stejně jak to udělal řidič nákladního vozu? Tušíš vůbec na základě článku, jak k nehodě došlo, odkud kdo kudy kam jel?

Petře, je poněkud rozdíl jet půl hodiny rychlostí 85 km/h nebo 15 km/h, nemyslíš?

koho párkrát na kole předjel kamioňák natěsno, ten prostě ví svý
Přesně tak. Ví, že není radno motat se na silnici, na které je zvýšený výskyt kamionů nebo přizpůsobit tomu jízdu a počítat s tlakovou vlnu od předjíždějícího nákladního vozu. Doposud jsem s tím neměl problémy, dokonce občas i zastavím na krajnici, aby mě mohl kamion bez problémů předjet. Je to lepší pro něj i pro mě. Srandu z toho, jak mě nemůže náklaďák předjet, jsem měl naposledy někdy ve 12 letech. Bohužel řada cyklistů, zejména těch aktivistických, zaostala mentálně v tomto věku a doposud mají potšení z toho, když blokují dopravu.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5195
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 25. dubna 2012 - 10:12:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No někde jsem tam zahlíd že babu viděl na vzdálenost snad 200 metrů. Tudíž by asi ani nemusel na těch 15 kdyby sundal haxnu z plynu.

Moc si neumím představit zastavování na krajnici za účelem předjetí kamionem. Protože buď tam místo na předjetí je nebo prostě není. Neboli ten jedoucí cyklista na krajnici zabere ca. stejně místa jako stojící, akorát když bude zastavovat tak ten za ním asi bude dumat co vlastně provede...

Celej problém pak je v tom jak někteří kamioňáci jezděj - není jim eklhaft předjíždět nejen přes čáry ale ani v obci jedoucí osobák kterej jede těch +/- 50. Když tak činí např. motorkář tak je aspoň slušná šance že aspoň zabije i sebe - u náklaďáku většinou zabije někoho.

Mrtvola spoluvinu samosebou mít může - akorát ji to je úplně jedno
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2092
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 25. dubna 2012 - 11:22:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petře, četl jsi vůbec ten článek? A pochopil jsi, co se tam píše? Promiň, ale nějak mi, opět, unikají tvé myšlenkové pochody.

Kdyby sundal nohu z plynu, tak by pak po dojetí cyklistky nemusel přizpůsobit svoji rychlost rychlosti cyklistky, když by ji nemohl předjet? Můžeš mi vysvětlit, co jsi tím myslel?

Ad zastavení na krajnici. Petře, ber v potaz, že ne všude je zpevněná krajnice, po které by se dalo jet, byť i na bicyklu. Cyklista jedoucí po silnici při pravém okraji neumožňuje nákladním vozům (délka, šířka, malé zrychlení) bezpečné předjetí, kdežto na krajnici nezasahuje do vozovky a nákladní vůz tak může bez omezení projet. A jak jsem psal, ne všude je zpevněná krajnice, po níž by se dalo jet. Pak zastavím. Řidiči to chápou, dost jich i poděkuje. Jde-li po krajnici jet, beru jako samozřejmost tudy jet, abych zasahoval co nejméně do jízdního pruhu.

Mrtvola spoluvinu samosebou mít může ...
Proč tedy o příspěvek výše píšeš, že mrtvá bude mít těžko spoluvinu?
...akorát ji to je úplně jedno
To je přesně ten způsob myšlení, který jsem zmiňoval u Garfielda - neschopnost domýšlet do důsledků a vidět věci v souvislostech. Ano, té cyklistce to je vskutku úplně jedno, když zemřela, ale ona není jediná účastnice dopravní nehody. Jedno to rozhodně nebude řidiči nákladního vozu, který přežil a který nese plnou vinu.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5199
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 25. dubna 2012 - 13:08:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já prostě na kole nepotkal tak úzkou a současně frekventovanou silnici že by na ní nešel cyklista předjet. Tu a tam zajisté bude muset i zpomalit...

Když po ní pojede nějakej traktor nebo vehikl tak taky sjede vedle na pole aby náklaďák nemusel ani přibrzdit nebo ho předjede "až to půjde"?

Pokud už bych po takový silnici fakt musel na kole jet tak raději než čekat někde u pangejtu zda mně tam dotyčnej srazí protože ten proti se bude vyhejbat díře nebo kachně mu uhnu třeba do buszastávky nebo nějaký odbočky a ukážu mu ať jede.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2093
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 25. dubna 2012 - 14:58:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Netuším, kde na kole jezdíš, ale silnic, kde je pro nákladní vozy problém plynule a bezpečně předjet cyklistu je mnoho. A nemusí být ani frekventované. Stačí, aby byly běžné šíře a se zatáčkami s nepříliš dobrými rozhledovými poměry. Nemůžeš přeci předjíždět, když nevíš, zda v protisměru něco nepojede. Pak bude muset řidič nákladního vozu, ale i autobusu při dojetí cyklisty zpomalit na rychlost tohoto cyklisty a touto rychlostí za ním jet až do místa, kde jej bude moci předjet, což můžou být stovky metrů, leckdy i kilometrů. Obzvláště, když bude muset čekat, až na silnici bude "přerušovaná čára" - viz rozsudek. Proč tedy zbytečně blokovat dopravu a neudělat maximum pro zachování plynulosti provozu?

Traktor či jiný "vehikl" do pole nesjede, maximálně pojede co nejvíce vpravo či uhne na vhodném místě ze silnice. Ale já na kole mám možnost na krajnici zajet, tak toho využiju. Jak jsem psal výše pragovi, zábavu z toho, že jízdou na kole blokuji dopravu jsem měl možná tak v předpubertálním věku.

Můžeš mi, prosím, odpovědět, na co jsem se ptal v předchozím příspěvku? Tedy, co jsi myslel tím, že by asi ani nemusel na těch 15 kdyby sundal haxnu z plynu a proč v jednom příspěvku tvrdíš něco, co vzápětí popíráš (v tomto případě spoluvina mrtvé)?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3357
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 25. dubna 2012 - 15:12:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oficiálně je problém kupříkladu předjet cyklistu v olomouci na frekventované třídě Míru. Široká a přehledná ulice, avšak tramvajový pás je nesmyslně oddělen plnou bílou čárou, a to v délce více jak 1 km. Předjet cyklistu lze jedině při přejetí zmíněné nesmyslné bílé čáry. Udělejte to, přejeďte bílou čáru kvůli dostatečnému odstupu od cyklisty a nechte si padnout cyklistku pod kola návěsu - viz případ odsouzeného řidiče uváděný zde před nedávnem. Cyklostezka tam není a tak se má auto plazit za starou bábou na kole do kopce krokem? Nebo porušovat předpisy a riskovat průšvih před časem zde popsaný?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5202
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 25. dubna 2012 - 15:45:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No... Když se budu na kole plazit do kopce tak můžu i zastavit (tedy když bude kde páč takový silnice zde popsaný jsou vesměs horskej oudol "vlevo skála - vpravo řeka"). Když po takový silnici pojedu z kopce 25-40 tak v těch kolenech náklaďák nijak zásadně nebrzdím protože stejně musí jet taky celkem pomalu. Případně pokud tam já vidím tak mu ukážu ať jede čímž on ví že o něm vím.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2094
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 25. dubna 2012 - 16:03:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petře, silnice zde popsané nejsou zadaleka jen horské silnice, ale většina běžných okresek, leckdy i silnic 1. třídy, které nevedou rovinou mezi poli. Bláhová představa, že budeš řidiči náklaďáku ukazovat, že něco vidíš. Vzhledem k tomu, v jaké vzdálenosti jede za tebou, vidí to stejné jako ty. Co ty odpovědi?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5203
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 25. dubna 2012 - 17:53:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šmarjá - najezdím se dost a dost po 1/14 v Podkrkonoší. Ale aby na ni byl takovej provoz že nejde předjet cyklista jsem nezažil ani v zimě když dav opouští sjezdovky.

Tak která silnice konkrétně je na tom tak, že provoz a konfigurace neumožňuje předjetí cyklisty a současně nejde jet rozumně na kole jinudy?
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5144
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 25. dubna 2012 - 20:07:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dokážete mi někdo vysvětlit myšlenkový pochod cyklisty, který předjede vozidlo MHD, odbavující v zastávce a pak se před ním táhne jako sopel úžasnou rychlostí cca 20 km/h skrze celou městskou čtvrť? Přitom, kdyby počkal asi 15 vteřin, tak autobus pustí před sebe, ten mu ujede a oba mohou být spokojení. Takto se musel autobus plazit onou úchvatnou rychlostí skrze celé brněnské Bosonohy, protože konfigurace pozemní komunikace to předjetí prostě neumožňovala - úzká, klikatá silnice, byť hlavní, a navíc ve stoupání. Tady je problém předjet něco s osobním automobilem, natož s kloubovým autobusem.

Takové "takycyklisty" bych nejradši sundal z kola a nakopal je do kloaky, aby se trochu naučili číst provoz. Co mu to pomohlo, že takovým způsobem ten autobus omezoval? Měl pak lepší spaní? Větší výdrž v posteli?

A z jiného soudku, včera jsem po delší době dštil oheň a síru na řidiče trolejbusu. Nacpat se mi do vyhrazeného cyklopruhu (z Mendlova náměstí na Hlinky) takovým způsobem, že jsem se málem zastavil o vozidlo Favorit zaparkované vedle pruhu, to se ještě nikomu nepovedlo. Prostě čára, nečára, lup to do půlky cyklopruhu. Bohužel se najdou blbci i na druhé straně barikády, byť právě s řidiči kamionů, autobusů a podobných velkých vozidel mám na kole nejméně problémů.
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9294
Registrován: 10-2004

Odesláno Středa, 25. dubna 2012 - 20:45:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik:
Zrovna za autobusem bych nestál ani sekundu, jejich vyjíždění ze zastávek stylem rozjedu se, pak se podívám do zrcátka a pak možná vyhodím blinkr mě docela vytáčí (hlavně v autě). Nebo jiná situace - dojíždím na kole do křižovatky, mám červenou, plynule zpomaluju, abych nemusel zastavil a najednou se těsně přede mě vřítí autobus a zapíchne to.
Takže já bych za autobusem určitě nestál, ať se pak za mnou klidně vleče půl dne.
Uznávám, že sem na šoféry MHD hodně nabroušený, za což si můžou svým chováním sami, třeba auto nemám problém pustit.

Když už tu píšu, tak přihodím jeden zážitek ze dneška. Jedu s kamarádem na kole v úzké jednosměrce, najednou se v protisměru objeví auto. Neuhýbáme, frajer taky ne, tudíž zastavujeme čelem k sobě. Ptáme se ho, o co se pokouší, tak odvětí, že to je normální jezdit v jednosměrce opačně, pošleme se nazvájem do a všichni pokračujeme.
Taky jezdím jednosměrkama opačně, ale když něco jede, tak sakra uhnu, ne? Místa na to měl mezi zaparkovanýma autama dost.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5208
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 25. dubna 2012 - 21:58:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já zas teda v Praze mám s autobusákama MHD jako cyjklista zkušenosti spíš dobrý (výjimky se najdou vždy a všude) a pokud to má smysl tak je pouštím nebo sebou pohnu abychom oba projeli co nejrychlejc třeba kolem ostrůvku tramvaje nebo dělících na přechodech. Třeba na Zeleným Pruhu ale díky konfiguraci zastávek a přechodů nemá smysl bus před sebe pouštět páč na kole je člověk buď stejnej nebo rychlejší. Totéž v autě - bus a tramvaj je slušnost prostě pustit - veze hodně lidí a má pevnej jízdní řád.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2835
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 25. dubna 2012 - 22:50:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Garfield: A kolik toho denně na kole najezdíš? Kolikrát na kole vyjíždíš ze zastávky? Kolikrát za den přejíždíš přes několik pruhů? Kolik lidí na kole přepravuješ? Máš daný jízdní řád? A měří tvoje kolo 12 metrů?

Když už jsme u toho, kolik cyklistů se před natažením ruky podívá za sebe, aby se přesvědčili, jestli je někdo nepředjíždí?

Prasata jsou ve všech kategoriích a rozhodně je logičtější, když cyklista trochu zpomalí a umožní autobusu vyjet ze zastávky, než když ho proti předpisům nepustí, celý manévr doprovodí několika nadávkami směrem k řidiči autobusu a pak se táhne 10 km/h v místě, kde by autobus mohl jet bez problémů 50 km/h, ale kvůli cyklistovi a plné čáře nemůže.

Než začnu na cyklisty nadávat, tak se přiznám, že pokud mě někdo ve městě s autobusem vyloženě nechtěl pustit, tak je to relativně minimum lidí, z toho pouze jednou se jednalo o cyklistu, ve zbytku případů o řidiče automobilů. Jinak se setkávám spíš s opačným chováním, že i přejíždění mezi pruhy, kdy nesmí řidič ostatní účastníky ohrozit ani omezit, řidiči osobních vozidel blikajícímu autobusu často umožní, i když kvůli tomu musí chvíli zapomenout na zrychlování nebo dokonce přibrzdit.

A než začnete kritizovat vyjíždění ze zastávek, tak si to běžte někdy zkusit. Ono v některých zastávkách se stojí tak, že přijíždějící auta jsou vidět v zrcátku jen kousek za zadkem, takže popojetí kvůli lepšímu výhledu nebo chvíle čekání se zapnutým blinkrem a následný rozjezd jsou jen logické reakce na aktuální situaci.

O tom, že neosvětlený cyklista v noci v zrcátku vidět prostě není, asi nemá vůbec smysl se rozepisovat...
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2095
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 26. dubna 2012 - 00:14:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petře Vlčku, ty jsi takový druhý prag - spousta řečí okolo, reakce na fakta či otázky žádná. Prag je jen obyčejnej provokatér, ty se ale zdáš, že to myslíš snad i vážně.

Znovu opakuji, že na komunikaci ani nemusí být velký provoz, aby nákladní vozidlo či autobus nemohly předjíždět cyklistu. Nemůžeš předjíždět, když nemáš výhled na dostatečnou vzdálenost.

Takových silnic je celá řada, v podstatě všechny, které se klikatí a jsou obrostlé zelení bránící ve výhledu na vzdálenost dostačující k předjíždění. Dále pak ty, kde je středová "plná čára". Je ti snad jasné, že není reálné vypsat všechny úseky takových silnic, tak jen jako příklad silnice z mé původní domoviny, kde jsem se na kole hojně vyskytoval:

II/373 Brno (od křižovaty na Líšeň) - Ochoz u Brna, dále Ochoz u Brna - Březina, Březina - Křtiny, Křtiny - Jedovnice. V podstatě celá trasa Brno - Jedovnice o délce 15 km, kdy vhodné rovinky k bezpečnému předjetí se dají počítat v stovkách metrů.

Silnice Křtiny - Adamov. Silnice Ochoz u Brna od rybníku Hádek - Hostěnice. atd.

Petře, odpovědi stále nic? Co jsi myslel tím, že by asi ani nemusel na těch 15 kdyby sundal haxnu z plynu a proč v jednom příspěvku tvrdíš něco, co vzápětí popíráš (spoluvina mrtvé)?

Vojtik: To je stejná situace jako cpaní se cyklistů na křižovatce za každou cenu před stojící auta. Nejprve jsou pracně předjeti, aby následně na křižovatce podjeli kolonu a s rozsvícením zelené, s e p o m a l u r o z j e l i, čímž opět zpomalují provoz a snižují propustnost křižovatky. Chápu, že leckdy to jinudy nejde, ale proč tak činí i na křižovatkách, kde mají cyklopřejezd...

Takže já bych za autobusem určitě nestál, ať se pak za mnou klidně vleče půl dne.
Ale chraň ruka Páně toho, kdo si dovolí být neohleduplný k cyklistovi...
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5214
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 26. dubna 2012 - 10:18:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No zrovna vloni jsem po tankodromu z Březiny do Křtin na kole jel. Ve všední den odpoledne. Celkem žádnej problém s případným předjetím tam ani osobáky ani náklaďáky neměly.

Na křižovatce se na kole rozjedu tak, že přes dvoupruh dojedem na druhou stranu současně s autem. To spíš potkávám troubu v autě co mně na kole musí těsně před křižovatkou předjet když dojíždím pomalu k červený a pak tam shnije a není schopen se na zelenou rozjet...
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2096
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 26. dubna 2012 - 10:55:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jel jsi kudy - krátkou přes kopec nebo dlouhou okolo? A kam si jel dále? Doufám, že tyto otázky jsou dostatečně jednoduché a zvládneš na ně odpovědět, když s jinými máš potíž.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6708
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 26. dubna 2012 - 19:48:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty trasy, co tu jmenoval Doktor tak trochu rizikové jsou, co si budeme povídat. Tam bych ještě jmenoval trasu z Obřan do Bílovic po II/374. I Když třeba Křtiny - Adamov, třebaže je to samá zatáčka, mi to tam tak rizikové vzhledem k šířce silnice nepřijde. Trasa Hády - Ochoz má cykloalternativu vedle lesem až nad Ochoz, Březina - Křtiny pro kolaře a řidiče nejmíň příjemná. Zvlášť v těch zatáčkách na kopci nad Křtinami. Na všech těchto silnicích je předjíždění kolařů do jisté míry riziko, kor bavíme-li se o busu nebo o nákladu, nemluvě o pocitech cyklisty supícího do kopce a za ním na dvojku rachotí nějakej ten náklad.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5216
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 12:53:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přes kopec jsem jel víckrát. Jestli to bylo dlohý nebo krátký netuším - přišlo mi to akorát

Ze Sloupu po nějakým tankodromu do Ostrova, od Balcarky po čemsi co mohla bejt kdysi asfaltka na vršek a do Jedovnice, pak hájem do Bukoviny, přes Březinu (úděsnej tankodrom kde snad ani nebyl asfalt ale nějaká šotolina) do Ochozu, dolů do Liškova - Bystrouškova a podle řeky do Obřan. Záměr projet na hlavní podle Zvratky kamsi k Olomoucký vzal zasvé v Obřanech kde chyběl most i jakékoli značení, tudíž rovně nějakou pěšinou podle řaky a pak uličkama na tu velekřižovatku s okruhem na okraji Bronxu, skrz Bronx podle tramvaje (tam kde parkování aut nutí k jízdě po kolejích po chodníku) k Maliňáku a kolem Grandu. Nebyl jaksi čas na zkoumání jestli někudy vede v mapě a pak dokonce ve skutečnosti cyklostezka...

Provoz mi nevadil (nejhorší asi někde k Ochozu ale ani to nebylo žádný drama) tolik jako neskutečně rozsekaný silnice a zejména krajnice.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2097
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 13:21:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A tam všude tě řidiči předjížděli plynule, aniž by dobržďovali a jeli za tebou, zejména řidiči nákladních vozidel a autobusů, jelikož jim rozhledové poměry dovolovaly bezpečné předjetí s dostatečným odstupem bez výrazného omezení jejich jízdy, viď?

Petře, myslíš, že budeš někdy ochoten a schopen odpovědět na výše již několikrát položené dotazy?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5220
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 14:27:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a) autobus mně žádnej nepředjížděl, jeden jsem potkal. A jeden jsem v nějaký vsi předjel v zastávce a on mně na konci vsi.
b) náklaďák mně předjel jeden a vyšel v nějakým místě kde to bylo v pohodě.
c) pár osobáků zpomalit muselo. To už tak na silnici chodí. Občas musím i já na kole přibrzdit za osobákem, třeba ve městě na retardérech. Nevím proč bych to měl zamáznout a skákat do škarpy když se půl kiláku za mnou zjeví auto.

Jakejch otázek? Vy jste se na něco ptal?
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9297
Registrován: 10-2004

Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 23:38:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr_man:
Kolikrát na kole vyjíždíš ze zastávky? Kolikrát za den přejíždíš přes několik pruhů? Kolik lidí na kole přepravuješ? Máš daný jízdní řád? A měří tvoje kolo 12 metrů?
Právě proto by za volantem busu měli sedět profesionálové. Často je však realita úplně jiná...

Když už jsme u toho, kolik cyklistů se před natažením ruky podívá za sebe, aby se přesvědčili, jestli je někdo nepředjíždí?
Z těch, co ukazujou rukou asi většina. To už se spší neohlíží ti, co vůbec neukazujou...

rozhodně je logičtější, když cyklista trochu zpomalí a umožní autobusu vyjet ze zastávky, než když ho proti předpisům nepustí, celý manévr doprovodí několika nadávkami směrem k řidiči autobusu a pak se táhne 10 km/h v místě, kde by autobus mohl jet bez problémů 50 km/h, ale kvůli cyklistovi a plné čáře nemůže.
Ve městě sem na kole rychlejší než autobus, takže nějakých 10 a 50 km/h rozhodně neplatí. A u tohodle nenadávám, jenom ho prostě nepustím.

A než začnete kritizovat vyjíždění ze zastávek, tak si to běžte někdy zkusit. Ono v některých zastávkách se stojí tak, že přijíždějící auta jsou vidět v zrcátku jen kousek za zadkem, takže popojetí kvůli lepšímu výhledu nebo chvíle čekání se zapnutým blinkrem a následný rozjezd jsou jen logické reakce na aktuální situaci.
Popojetí a vyjetí je sakra rozdíl. Ať si klidně popojede, proti tomu nic nemám, naopak je to ještě lepší, protože nabere rychlost už v zastávce (pokud to jde) a nebrzdí pak provoz. Ale když jsem vedle něho nebo těsně za ním a najednou se rozhodne mi vjet do cesty, často bez blinkru a pohledu do zrcátka, tak to mi rozhodně normální nepřipadá.

Pravidelně se na kole i autem pohybuju po Ostravě a po Karviné. Je zajímavé, že v Ostravě problém s řidiči MHD většinou nemám, ale naopak v Karviné to někdy skoro připomíná bitvu. A jde to vidět i na chování ostatních řidičů, v Ostravě většinou pouští autobusy ze zastávky, v Karviné je situace úplně jiná. A odsud na základě dlouholetých zkušeností pramení můj negativní vztah k šoférům (zejména karvinské) MHD.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2098
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 28. dubna 2012 - 00:04:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakejch otázek? Vy jste se na něco ptal?
Petře, to nemyslíš vážně, že ne? Čteš vůbec příspěvky, na něž reaguješ a kterými je ragováno na tebe? Přečti si ještě jednou či vícekrát mé příspěvky číslo 2092, 2093 a 2095. V těchto třech příspěvcích se tě třikráte táži na stejné věci.

Ad cesta - setkal jsi se s překvapivě nízkým provozem, běžně zde bývá provoz autobusů i náklaďáků vyšší a fronty za cyklisty častější.

Shrnuto - je řada silnic, kde je předjetí cyklisty pro rozměrnější vozidla (autobusy, nákladní vozy) složitější kvůli rozhledovým poměrům a/nebo parametrům komunikace. Je samozřejmé, že leckdy je nutné kvůli provozu či stavu komunikace zpomalit, no mám-li jako cyklista možnost umožnit plynulý průjezd zejména rozměrnějším vozidlům, učiním tak. Přijde mi to ohleduplné vůči ostatním. Stejně tak, jako kupříkladu coby řidič pustím z protisměru vozidlo odbočující vlevo, když se za ním tvoří kolona.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5227
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 02. května 2012 - 13:49:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"setkal jsi se s překvapivě nízkým provozem"

To všední den kolem třetí odpoledne bejvá. Kdy tam je ten silnej provoz?

Mch kdo má přednost v následující situaci?
Klasický "téčko", hlavní rovně. Na straně odbočující vedlejší je vedena cyklostezka - chodník. Vpravo od této cyklostezky (a celé komunikace) je značka "hlavní silnice". V jízdním pruhu cyklostezky ve směru ke křižovatce je na zemi bílej poněkud zašlej trojůhelník. Asi nemusím dodávat že z druhé strany, kdy cyklostezkopruh jde vlevo od hlavní je jen ten trojůhelník na zemi...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6718
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 03. května 2012 - 22:16:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, jestli se tu objevilo info o této akci: http://www.dopracenakole.net/

Kdopak se odsud zúčastnil?
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pátek, 04. května 2012 - 16:40:50    Odkaz na tento příspěvek  

No já nevim, můžete mi někdo vysvětlit myšlenkový pochody takových těch Doktorů a Vojtíků a dalších, který na straně jedný po cyklistech požadujou, aby v dodržování předpisu šli volanťákům vzorem, a na straně druhý jim kategoricky doporučujou, aby se na silnici "nemotali"? Nikde jsem nečet, že by silnice patřily jen "volanťákům", ani že by cyklista snad nebyl vozidlo.

Je to celý takový rozpolcený, jak kdyby potřebovali taky doktora psychiatrických věd .. až to přestává bejt sranda číst, natož komentovat.

No nic, mějte se krásně a slavte se šeříkem, jedu otestovat jak se s tim psychicky vyrovnávaj volanťáci v Rakousku a Bavorsku. Co pamatuju, bejvali mentálně odolnější než zdejší krajová varianta.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5164
Registrován: 2-2007

Odesláno Pátek, 04. května 2012 - 17:02:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cyklistu považuji za vozidlo ve chvíli, kdy se podle toho chová (tedy dodržuje zákon o provozu na pozemních komunikacích). Jestliže se dle něj nechová (bezdůvodné zdržování provozu, změna směru bez předchozího výstražného znamení, využívání přechodů i přejezdů s dojmem, že má přednost), tak je to pro mě další z řady tupců, kteří se na českých silnicích pohybují. Na takové nadávám, kudy chodím (jezdím :-)) a jsou zdrojem mé averze vůči těmto "takycyklistům" na silnicích. Potkat slušného cyklistu je docela problém, protože těch je opravdu málo (nebo se mi vyhýbají, když jedu autem).

Mějte se taky pěkně, jdu nabrat další kilometry. Letos mám najeto 650km, z toho 90% po Brně a bez jediného problému s řidiči automobilů. Nebude to i tím, že si na kole nehraji na Boha, kterému patří vozovka, ale jsem schopný uhnout na kraj a mávnutím naznačit, ať ten za mnou jede? Ale jestli někomu dělá dobře, když mu za zadkem hýká náklaďák, tak prosím... Tohle dělám vždy, když aktuální situace neumožňuje, abych byl předjet klasickým způsobem. Mám na silnici raději svůj klid, a tomu auto/náklaďák/kombajn/cokoliv velkého za zadkem fakt nepřidá. Navíc pro řidiče je to opravdu parádní zážitek.

Samozřejmě, taky na kole dělám chyby. Tuhle jsem si neuvědomil, že když jedu na zelenou doprava, tak tam půjdou chodci... no ubrzdil jsem to, ale tak tak. Holt tam celý předchozí týden nikdo nechodil a zvyk je železná košile :-)

A ještě... dokážete obhájit tyto situace?

1) Cyklopřejezd na Hlinkách, jedu v autě. Bliknutím světel pouštím chodce (který se při pohledu na Škodovku asi bál přejít ), ten přejde, já začínám zrychlovat. Najednou zprava cyklista a lup mi to pod auto. Vzhledem k tomu, že jsem musel sundat nohu z plynu a razantnějším způsobem přibrzdit, tak jsem použil i výstražné zvukové zařízení. Cyklista ani nemávl na omluvu a zmizel směrem do Jundrova.

2) Jedu v Řečkovicích, dojíždím cyklistu, jedoucího podél kraje (v takové vzdálenosti, aby nevymetal každý kanál; vše v pořádku). V okamžiku, kdy jej dojíždím, dávám blinkr vlevo a zahajuji předjíždění. Najednou začne cyklista bez jakéhokoliv znamení točit vlevo, přímo mně pod kola. No, speciálně kvůli němu jsem i na široké vozovce musel zajet skoro do protisměru a málem i objet levou stranou "maják" u přechodu pro chodce, který mi přikazoval jízdu podél něj vpravo.

Nějaké návrhy, co k tomu tyhle "takycyklisty" mohlo vést? Ten z druhého případu se kanálu rozhodně nevyhýbal, neboť tam žádný není. Ale prostě se mu zalíbilo si cestou do kopce trochu zašněrovat, proč ne, vždyť je taky vozidlo a vůbec, navíc cyklista. Až ho někdo kvůli tomu sejme, tak se bude hrozně divit.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.193.115
Odesláno Pátek, 04. května 2012 - 18:49:20    Odkaz na tento příspěvek  

No jestli mermomocí sbíráte blbce, tak já jich na D1 při každý jízdě zaregistruju pět až šest .. a to po ní jezdim jen pětačtyřicet km k Vlašimi. Maj volant i blinkry, akorát neuměj došáhnout na páčku nebo votočit volantem. Viselce v prostřednim ve sto desíti do toho ani nepočítám, kazili by mi statistiku .. jen ty "lepší vrstvy" v audinách a ofroutech. Takže na druhu přepravního prostředku nesejde. Nevim proč to nějako hrotit na "my a voni", leda že by se ten styl rozeštvávat a panovat někomu hodil.

Nejvíc mě kdysi šokoval nějakej zemedělec ve Frankrajchu, když to kvůli nám pumpičkářům zapích do pankejtu, abychom ho nemuseli předjíždět po jednom protisměrem. Holt civilizovaná země, na to si tam časem člověk lehce zvykne a tady pak těžko odvyká. Ovšem musí, jinak by v tom našem buranově nepřežil, jak ta babka u Suchdola.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5165
Registrován: 2-2007

Odesláno Pátek, 04. května 2012 - 19:49:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže blbec v autě vyjde při případném střetu relativně dobře, v nejlepším případě to odnesou plechy. Blbec na kole bude při srážce s někým v nejlepším případě odřený a domlácený, v horším případě polámaný a v nejhorším případě , protože jej jaksi nemá co chránit. A veškerá energie při nehodě se vybije na něm. A že si o tu nehodu mnohdy vysloveně koledují.

Bohužel, s manažerskou vrstvou v Superbech, SUV a obecně větších a modernějších autech mám též špatné zkušenosti. Tuhle mě jeden málem sestřelil ze silnice (to jsem byl zrovna v autě), když se mu nechtělo brzdit za autem, které zatáčelo doprava. Být já ve svém pruhu najetý více ke kraji, tak do mě s klidem naboří. Podle stylu, jakým zmizel za obzorem, mu to bylo vcelku jedno.

Ještě tu proběhla zmínka (tuším od Garfielda) o aroganci řidičů "velkých" vozidel (zejména autobusů). Co mám zkušenosti z Brna, tak tady je s nimi naopak nejlepší "spolupráce". Když uhnu, tam mávnou, předjíždí se slušným odstupem a podobné. Největší problémy mám s řidiči trolejbusů, to jsou občas docela hulváti. Jeden mě takto vytlačil z cyklopruhu do zaparkovaného auta, protože se mu nechtělo točit volantem... až jsem měl chuť mu sundat faje z trolejí či ukázat nějaké slušné gesto do zrcátka. Ale měl jsem plné ruce práce s řídítky, abych se nějak vyhnul kolizi se zaparkovaným autem.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6720
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 04. května 2012 - 21:03:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag - hele, není argument na cyklistu blbce okamžitě vytahovat řidiče blbce. To víme sami dobře, že v obou skupinách se najdou. Ale co s tým? Já to na kole pozoruju čím dál častěji, že někteří jedinci na kolech se ženou své záhubě vstříc a i tak mají z kliku. Ty příklady, co tu uvedl Vojtik, jsou ještě z té mírnější kategorie.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5238
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 04. května 2012 - 23:53:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jistěže.

Ale - ono cyklisti jsou do těch mírnějších prasáren (nemám na mysli ježdění potmě v noci a pod.) přímo tlačeni jakožto "obtížný hmyz". Viz známé parodie na cyklostezky kde v souběhu s hlavní pro auta je cyklostezka vedlejší mnohdy nejen u ulic ale dokonce i u výjezdů z různejch dvorů. Pak je samozřejmě jednodušší jet na kole souběžnou ulicí kde jsou třeba jen přednosti zprava a kus projet jednosměrkou proti ev. parkem nebo po chodníku.

A když tak někdy čtu proč nemůže mít souběžnej cyklopruh/stezka stejnou přednost jako souběžně jedoucí auta tak si říkám že je škoda že nemáme zavřený hranice. Jinak je totiž vidět že tenhle mýtus padá s našima pohraničníma horama.

Podobně prasení autistů v podobě "cyklopruh/stezka je odkladiště pro auta a bordel z nich". Ulít z náklaďáku papír? Hodíme ho z jízdního pruhu do vedlejší cyklostezky. Rozpadla se náklaďáku guma? No tak ji jebnem vedle do cyklostezky. Je snad jízdní pruh pro auta omezen výkopem? Kam tak asi dáme přenosný značky? No do cyklostezky... Dá hodně sebezapření překážející značku aspoň nepřevrátit (když ne rovnou hodit třeba z Barranďáku do Vltavy...) nebo tu rozpadlou gumu nehodit zpátky mezi auta.

A je zajímavý sledovat třeba provoz kolem přechodů v takovým Německu. Ono když se někdo motá UŽ V BLÍZKOSTI tak autisti přibržďujou protože BY MOHL chtít přejít. U nás se můžou posrat že nestihnou zastavit když "musej" jet povolenejch 60 na padesátce a tudíž uviděj chodce na poslední chvíli.

Tudíž jak chodci tak cyjklisti řešej situace pohříchu nepředpisově, leč ze svého pohledu použitelně. Neboli přebíhání chodců přes půlku silnice když je dělenej přechod a zelená je jen do půlky a pak "čekej debile mezi autama". Případně volba přechodu tlačítkem naskočí až do dalšího cyklu - pak prostě maj v dalším cyklu auta červenou ale chodec už je dávno někde v .

Zkuste nad tím přemejšlet až zas sednete za volant.
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9307
Registrován: 10-2004

Odesláno Sobota, 05. května 2012 - 23:11:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska chybělo 10-15 čísel a nějaká pi*a ve fabce by do mě zboku ťukla (a já bych ji asi krásně kovovým pedálem s hřebama ojel peřdní nárazník ).

Klasická situace, která se mi přihodila už několikrát. Jedu po hlavní (eventuálně po kruháči) a z pravé strany po boční přijíždí auto (eventuálně vjíždní na rondel). Bohužel šofér/ka se skoro nerozhlídne a přes sloupek mezi čelním a bočním oknem mě úplně přehlídne. To je tak obrovský problém se pořádně rozhlídnout? Odpovím si sám: evidentně asi je...

(Příspěvek byl editován uživatelem Garfield.)
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6731
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 05. května 2012 - 23:16:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anebo tě řidič viděl, ale řekl jsi, jedeš na kole, seš pomalej, jedu. To zažívám sám často.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9308
Registrován: 10-2004

Odesláno Sobota, 05. května 2012 - 23:20:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak:
To se mi taky stává, ale dneska ta baba vůbec nečuměla (měla plné auto a vykecávala se) a lekla se, když sem se ji zjevil těsně před nárazníkem. Škoda, že radši rychle ujela, rád bych si s ní popovídal...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6732
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 05. května 2012 - 23:29:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, tak ty paní řidičku takhle stresuješ, když se jí z ničeho nic zjevíš před nárazníkem . Se nedivím, že ze samýho leknutí ujela. Ne, bez legrace, štěstí, že to dopadlo bez následků.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.193.115
Odesláno Čtvrtek, 10. května 2012 - 00:10:59    Odkaz na tento příspěvek  

No mně takhle kdysi jedna baba sejmula, protože musela nutně odbočit vpravo a cyklista přece stojí na místě, tak se to musí stihnout. Nestihlo, pročež se lekla a ujela, já to tehdy zamlada ještě rozdejchal v pohodě, dneska by to bylo horší.

Jinak je totiž vidět že tenhle mýtus padá s našima pohraničníma horama .. zrovna jsem drandil po Garmischi, cyklopruhy všady po chodníku, prej že to nejde. Značení směru už tak silný nebylo, asi se místní vyznaj.
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.93
Odesláno Pátek, 11. května 2012 - 10:59:24    Odkaz na tento příspěvek  

V autě i na kole mě velmi szerou dvě baby, vykecávající se u přechodu. V autě zablikám, na kole ukážou rukou a baby nic. Když jsem těsně u přechodu, tak se jedna z nich BEZ ROZHLÉDNUTÍ jme přecházet. Odpozorováno ve Středočeském a Jihočeském kraji.
Předjíždění cyklistů - většina řidičů nemá odhad jak rychle KONKRÉTNÍ cyklista jede. Že šedesátiletý dědek na starém Favoritu (ale gumy 23, nabušená na 8 atm) může jet po rovině v pohodě 30 nikoho ani nenapadne. A pak mi to před čumákem zaflekují, aby se vešli do odbočení vpravo....
Pochvala profesionálním šoférům (alespoň na mých trasách). Chovají se ohleduplně, chápou OKAMŽITĚ moje ústupky vůči nim a občas někteří i blikačkama poděkují. Na rozdíl od slepic, které na moje JASNÉ pokynutí, že ji pouštím i když mám přednost vždy zaflekují a začnou se usmívat...
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2103
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 13. května 2012 - 00:49:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pragu, tvůj příspěvek ze dne 4.května a času 16:40 má jednu, zato zásadní chybu - tvé teze v něm obsažené jsou mylné, a to:

Nepožaduji po cyklistech, aby do puntíku dodržovali dopravní předpisy, natož aby byli řidičům motorových vozidel vzorem, co se dodržování těchto předpisů týče.

Nikde cyklistům kategoricky nedoporučuji, aby se nemotali na silnici.

Ty zde nekomentuješ, tvé příspěvky nejsou hodny označení komentář. Nejsi schopen diskuze, nejsi schopen argumentace, tvé příspěvky jsou jen prázdným plácáním do vody.


Petře Vlčku, mýlíš se, cyklista jedoucí v souběžném cyklopruhu má přednost jako vozidla jedoucí po hlavní silnici, po níž tento cyklopruh vede. Přednost mu tedy dávají nejen vozidla jedoucí z vedlejší, ale dokonce i vozidla odbočující z hlavní přes cyklopruh na vedlejší. Proč není dobrý nápad, aby měli cyklisti přednost v případě křížení se souběžnou cyklostezkou, se zde již obsáhle a jasně argumentovalo. Ale to bys musel tu diskuzi číst, než se začneš k něčemu vyjadřovat.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Neděle, 13. května 2012 - 18:49:38    Odkaz na tento příspěvek  

Jistě, soudruhu podučiteli. Máte s sebou aspoň rákosku, nebo zas jen tak plácáte? ;-)

Holt ty bavoráky a rakušáky to nějak viditelně neobtěžovalo, hrábnout po šaltpáce a jet chvilku "za pelotonem", natož aby se někde rvali přes plnou nebo do zatáčky. Že by jinej kraj, mrav i brav?
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2105
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 13. května 2012 - 22:08:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nuda, obehraná písnička. Jen se opakuješ, neměl bys tam něco novýho?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 13:54:26    Odkaz na tento příspěvek  

Pro vás už nic, mrtvá lebko. Však mi to mělo podle toho avatára docvaknout dávno.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2108
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 15:13:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vskutku nic novýho. To, že ti něco docvaklo a na základě toho jsi mě prokouknul, už tu taky několikrát bylo...
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Abrum
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 4-2006

Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 18:10:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

odkaz-co na to říct, když má cyklista jet po silnici jede po chodníku, když má poblíž cyklostezku jenom pro sebe nebo společnou s chodci jede po silnici a motá se mezi vozidly
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5245
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 13:48:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až na to že třeba v Drážďanech to co vede souběžně je v podstatě cyklostezka oddělelná pruhem trávy tu půlmetr tu 1,5 metr. Kupodivu je taky "hlavní" nejen na křížení s ulicema ale dokonce i při přejíždění výjezdů z kdejakýho dvora... Asi tam slunce svítí v jiným úhlu že řidiči cyklisty viděj. Samozřejmě se tam nejedná o českou stupiditu populární hlavně v Prase a zvanou "cyklokoridor" neboli pruh na likvidaci cyklistů ¨vedoucí mezi jedoucíma a parkujícíma autama dobrej akorát na sražení cyklisty blbem co otevře dveře auta bez rozhlídnutí rovnou pod kola těch jedoucích...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5246
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 13:56:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aniž bych se nějak dotyčné nebo trendu ujíždět od nehod zastával - já z toho článku fakt netuším jak k té nehodě došlo. Resp. z ničeho mi nevyplývá že jela po chodníku a ne třeba po tom cyklopruhu co tam na Vinohradský je a nesejmula tu dívčinu sic na přechodu ale klasicky "po autisticku" t.j. "já netušila že na přechodu se může vyskytnout chodec".

Ten záběr z kamery u toho článku je totiž naprosto odjinud a to tak 2 km od místa incidentu. Přičemž po ulici Želivského bych na kole jel taky po chodníku. Tam totiž žádná stezka/pruh nevede, pohyb chodců tam je relativně malej, chodníky široký a NIKUDY TO NEJDE ROZUMNĚ NA KOLE OBJET. Aneb zkuste se dostat na kole od stanice metra Želivského na Ohradu/Pražačku (kde je pak přes Vítkov "páteřní" cysklootrasomístamastezka).

Jo a ujíždět od nehod rozhodně není výsada cyklistů. A ač je to hnus tak bude čím dál častější a to u všech dopravních prostředků - aneb důsledek na české poměry neadekvátních různejch odškodnění a soudních pokusů o ně. Kdo uteče, vyhraje. Je to smutný ale je to trend doby...
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1944
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 16. května 2012 - 21:50:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo a ujíždět od nehod rozhodně není výsada cyklistů.
Ujíždí řidiči, protože jsou pod vlivem, nemají povinné ručení, nemají technickou, případně nechtějí přijít o bonusy na povinném ručení.
Ujíždí cyklisté, protože nemají pojistku a nechtějí platit způsobené škody.
No a od nehod utíkají i chodci - viz dnešní případ Chodec zkřížil cestu autobusu, při brzdění se zranily dvě pasažérky

BTW, co je myšleno větou důsledek na české poměry neadekvátních různejch odškodnění a soudních pokusů o ně? Osobně si nemyslím, že žádat třeba 10 milionů za doživotní vážné zdravotní následky je něco nesprávného. Za chyby nese následky viník a je jeho problém, pokud nemá pojistku. Mému kolegovi kdysi nedala přednost cyklistka a skončila mu v čelním skle, takže měnil haubnu, sklo, reflektor a pár drobností k tomu, škoda za zhruba 60 tisíc. Cyklistka se k placení neměla, takže to skončilo u soudu a nakonec kolegovi přijeli vyhrožovat její příbuzní, že kvůli "jeho" dluhu mají dům v exekuci. Co na to říct, že je to neadekvátní odškodnění?
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5252
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 22:20:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Osobně si nemyslím, že žádat třeba 10 milionů za doživotní vážné zdravotní následky je něco nesprávného."

Inu asi takhle - správný to je. Akorát to je prakticky nezaplatitelný z běžnýho platu 15-20 hrubýho ze kterýho 8 sežere bydlení a 3-4 žrádlo a aspoň občas trencle. Takže když zbyde ca. 3-4 litry měsíčně na splátku tak by těch 10 mega splácel nějakých ca. 270 let, což nestihne ani po důchodový reformě. Čili volba "zkusit vzít kramle" kontra "vysrat se na práci a bejt do smrti bezďák" je asi jasná...
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 20:28:55    Odkaz na tento příspěvek  

Jo, je to prostě takový čistý tržní řešení, podložený solidnim ekonomickym byznysplánem.
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1946
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 22:22:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Ano, je to suma, kterou většina lidí nemá šanci do konce života zaplatit. Jenže v téhle situaci je potřeba věnovat pozornost postiženým, ne viníkům. Bohužel se obávám, že dokud se pár lidí do Vámi popisované situace nedostane a dokud to dostatečně nerozmáznou média, tak to běžnému cyklistovi či chodci nedojde a tu pojistku si nepořídí.
Sám mám pojistek na vlastní blbost několik a radši ty peníze obětuji, líp se mi spí. Nepřipadám si neomylný a nemohu 100% vyloučit, že zítra večer omylem nekopnu hořící svíčku k záclonám a nezapálím nám i sousedům střechu nad hlavou, stejně jako nemohu vyloučit, že mi v práci notebeook nespadne na server a nebude z toho škoda v šestimístné výši. Jasně, pravděpodobnost je minimální, ale stát se to může. Někdo sází Sportku, protože má mizivou šanci, že vyhraje. Já platím pojistky, abych eliminoval mizivou šanci, že něco opravdu těžce pose*u.
Pardon za příspěvek poněkud mimo téma, ale chtěl jsem tím sdělit, že IMHO by měl cyklista mít automaticky pojistku na způsobené škody. Ochrání tím sebe i případné oběti své chyby. BTW, nejsem pojišťovák, i když to tak možná vypadá... :-)
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5264
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 23:45:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak on je taky problém i u tý pojistky. Jednak pojišťovna (jedno která) tvrdě kouká jak najít důvod k neplnění a druhak když bude dotyčnej mít pojistku na dejme tomu 5 mega a škoda bude těch 10 tak je de fakto ve stejný situaci jako bez pojistky - jen už to nebude 270 let ale pouhých 135 s tím, že třeba 20 let topil prachy v pojistce k hovnu.

Ono dle této teorie by měl mít pojistku povinně každý. Tak holt časem třeba někdo zavede krom zdravotního a sociálního taky povinné pojištění blbostní.

Zásadní problém je v tom že věnování pozornosti postiženým nějak nepomůže. Víc by jim třeba pomohlo kdyby jim dotyčný dával x (x=10 například) % ze svého čistého platu. Zdaleka by to nebylo 10 mega ale možná by to v součtu bylo víc než kdyby to dotyčný oddlábnul hned a vykašlal se na život. Čistě ekonomicky vzato - v této situaci by asi viníkovi vyšlo celkově levnějc postiženého fyzicky odstranit. Protože když to udělá šikovně tak skončí s podmínkou nebo několika lety a po půlce bude venku za slušné chování.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2111
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 00:24:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pojistku by nemusel mít každý povinně, jen by každý měl být schopen nést následky svého jednání a záleželo by na jedinci, jakým způsobem si to zařídí. Zmrdský přístup "vzít kramle" sem ovšem nepatří. Ani postiženého fyzicky odstranit. Pak si můžou nárokovat odškodnění pozůstalí. Ale proč se vysrat na práci a bejt do smrti bezďák, když se můžou vzít kramle a bezďákama ať je postižený s rodinou, že.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2507
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 11:40:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor - zrovna tohle řešit ručením do plné výše s praktickou nutností plošného komerčního pojištění mi přijde jako blbost. Četnost nehod krát průměrné následky je dost malé na to, aby se to dalo řešit primárně skrz stát a jeho zdravotní pojištění a od viníka nechat vybírat jen poměrnou část z platu (resp. z toho, co by mu zbylo po zaplacení skromného bydlení, jídla a dopravy do práce) tak, jak navrhuje Petr Vlček.

Podobná blbost bylo i praktické vymýcení nájemního bydlení, kdy alespoň trochu stálé bydlení znamená, že klidně i 40 % nákladů na bydlení jde za bankou.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2112
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 00:22:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, proč by se měl do záležitostí mezi škůdcem a poškozeným plést stát (nemyslím tím samozřejmě soudní moc v případě mimosoudní nedohody) a proč by měl stát, tedy my všichni daňoví poplatníci, hradit někým konkrétním způsobené škody, navíc z prostředků veřejného zdravotního pojištění, které má zcela jiné určení, a to placení léčebných výloh pojištěnců. Zdravotní pojišťovny mohou - a rovněž tak činí - po viníkovi vymáhat náklady spojené s léčbou. Řeč zde ovšem není o krytí léčebných výloh, na což slouží právě veřejné zdravotní pojištění, ale o náhradu škody majetkové, bolestné, kompenzaci za snížení společenského uplatnění, ztráty zaměstnání či trvalé následky. Když někdo vyhodnotí pravděpodobnost vlastním zaviněním způsobené škody jako mizivou, ať se nepojišťuje, je to jeho osobní rozhodnutí, ale ať pak nese sám následky. Já raději volím pojištění. Těch několik stokorun ročně mi stojí za krytí případných škod v řádech statisíců či milionů.

Shlédnu-li inzerci realitních kanceláří, nepříjde mi, že by nájemní bydlení bylo prakticky vymýcené. Nájemní způsob bydlení je poměrně rozšířený a já sám jsem tak nějaký ten rok bydlel. A měl-li bych si vybrat, raději budu částku odpovídající nájmu posílat bance jako splátku hypotéky a bydlet budu ve vlastním.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5268
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 21:47:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Když někdo vyhodnotí pravděpodobnost vlastním zaviněním způsobené škody jako mizivou, ať se nepojišťuje, je to jeho osobní rozhodnutí, ale ať pak nese sám následky."

Ale on ty následky buď nese nebo je zmírní. Např. tím že uteče... Nějaká slušnost je už v kotlince jaksi za zenitem a jak známo "každej se musí starat o sebe". Může se vám to líbit nebo nelíbit - víc s tím ale neuděláte. A pokud na někom "průměrným" vysoudíte jednotky nebo desítky mega odškodnýhgo tak je nejspíš nikdy neuvidíte (+ jakési "společensky nežádoucí následky" v podobě "když nic nemá tak mu nic nemůžou" - dosaď co uznáš za vhodný).
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3421
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 11:18:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Petr Vlček (5268)
"Nějaká slušnost je už v kotlince jaksi za zenitem a jak známo "každej se musí starat o sebe". Může se vám to líbit nebo nelíbit - víc s tím ale neuděláte."

Asi s tím víc neudělám, než že do omrzení budu upozorňovat na takové Petry Vlčky, kteří si myslí, že útěk od odpovědnosti je normální. On ten útěk není NORMÁLNÍ (slovo odvozeno od slova norma, tedy zákon), ale bohužel v té vaší České kotlince už je OBVYKLÝ. Tím takoví Vlčkové definují Českou kotlinku jako zemi podvodníků bez jakékoliv odpovědnosti.
Jsem rád, že nejsem Čech.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5272
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 12:26:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klidně můžete. Na mým názoru - takým nebo oným - naprosto nezáleží. Tak klidně upozorňujte když myslíte že tím změníte realitu.

Mch - ještě před nějakými 30-ti lety to byl jev vysoce neobvyklý. Před 50 lety to byly fakt výjimky. Stejně jako si tehdy nikdo nedovolil ujíždět policajtům.

Stejně jako v meziválečném období celkem nikdo neslyšel o něčem jako je terorizmus. Masověji se objevil v podstatě až někdy v půlce šedesátých let a neřek bych že slábne.

Takže ano - upozorňujte. Na "upozorňovače" co upozorňovali když někdo řek jak věci v reálu vyoadaj jsem celkem zvyklej. Akorát nevím jestli chcete zpátky socík nebo rovou to co tu bylo před válkou. Protože každá doba s sebou něco nese. Ta dnešní celkem možnost cestovat (administrativně moc neomezovanou) A SOUČASNĚ ale nebývalý nárůst "neúcty k zákonům" a ojebávání čehokoli. To pro příklad.

Což ale nesouvisí s cyklistikou protože to je jev jaksi obecný.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2115
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 13:55:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, proč je tak rozšířeno klišé, že slušnost je už v kotlince jaksi za zenitem či v jiných podobách, avšak stejného obsahu. Samozřejmě, že každý se musí starat o sebe sám, představa, že se o jedince postará někdo jiný, nejlépe stát, je bláhová, no oproti dobám minulým se mi zdají mezilidské vztahy na lepší úrovni, stejně tak zájem lidí o dění ve svém okolí a snaha toto dění ovlivňovat a spolupodílet se na něm. Vytrácí se, byť pomalu, závist, pasivita, odevzdanost a jiné neduhy charakterizované pořekadly "nehas, co tě nepálí" či "kdo nekrade, okrádá rodinu". Bohužel myšlení doby minulé je zde hluboce zakořeněno a jeho vymýcení bude trvat generace, stejně tak je přirozený výskyt jedinců s narušeným vnímáním normy, morálky či etiky, tudíž budou zde stále tací, co považují útěk od nehody a od své odpovědnosti za normální, dokonce za žádoucí, aby zmírnili následky. Následky, které by jim mohly z toho vzniknout. Následky, které ponese poškozený či jeho pozůstalí jsou jim ukradené... Ovšem do doby, než se v roli poškozeného ocitnou oni a viník uteče. To se pak domáhají a křičí, aby se stát staral.

Když nikdo v meziválečném období neslyšel o terorizmu, neznamená to, že neexistoval. Násilí za účelem prosazování svých politických či náboženských cílů je staré jako civilizace sama, jen bylo označováno jinými pojmy. Terorizmus je jen jiné, moderní označení jevu existujícího stovky let.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5273
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 15:28:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mezilidské vztahy? Tím míníte co? To že kdekdo vozí bejzbólku nebo rovnou kvér a neváhá je vytáhnout při kdejaké blbině? To že se udává jak o život (většina kontrol a "nálezů" "od porušování zákoníku práce po pirátsky prodanej film" jde na konto udání)? To že lidi už nemaj nejen čas ale mnohdy ani schopnost si udělat dvě hodiny čas a v klidu poklábosit (ne na fuckbuku či jinde "na síti" ale ksicht - to - ksicht?

A o vytrácení pasivity a spol. nemůže bejt vůbec řeč. Viz účast u voleb, viz ochota lidí pomoct. Víte vůbec že bylo naprosto běžnou záležitostí když někdo zůstal s chcíplým autem stát že někdo prakticky hned zastavil a nabízel pomoc? Dnes se rozmejšlí zastavit v noci i fízlům s obavou že můžou bejt falešný... O braní stopařů nemluvě. A když někde nějkdo někoho napadne tak okolí obyčejně dělá že nevidí a nezavolá ani ty fízly. Ono ale zase - zasáhnout nějak = hned dvě rizika. První je to že ji schytám "od kudly po pistoli" a to druhý že když už zasáhnu tak můžu skončit u soudu pokud dám po rypáku já.

To nepokládám za nějaký zlepšování mezilidskejch vztahů natož za mizení pasivity ani omylem.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2117
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 23. května 2012 - 15:30:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Při dodržení zákonem daných podmínek může člověk chodit ozbrojen a při zákonem definovaných situacích může zbraň použít. Nespatřuji na tom nic špatného a narušujícího mezilidské vztahy, jde jen o vůli jednice učinit maximum pro svoji ochranu. Nezdá se mi, že by byly zbraně taseny při kdejaké blbině.

Udávání není záležitost této doby, udávalo se za socíku, udávalo se za Hitlera, udávalo se za c. a k. mocnářství. Porušování zákoníku práce je zrovna případ, kdy jeho odhalení je možné většinou jen s přičiněním zaměstance, jemuž byly upřeny práva, tudíž zde bych byl s termínem "udávaní" v jeho pejorativním smyslu poněkud zdrženlivý. Ale i v jiných případech bych byl zdrženlivý s odsuzujícím pohledem na ohlášení nezákonného skutku - právě ohlášení a snaha řešit nekalosti je znakem mizející rezignovanosti a rostoucího zájmu o dění ve svém okolí a spolupodílení se na něm.

Rostoucí počet rozličných spolků, kulturních či sportovních akcí, ale i obsazenost hospod nevypovídá o tom, že lidi už nemaj nejen čas ale mnohdy ani schopnost si udělat dvě hodiny čas a v klidu poklábosit. I facebook je svým způsobem sociální interakce, byť není s fyzickým kontaktem, který ovšem není leckdy vůbec možný, např. pro značnou vzdálenost.

O vytrácení pasivity, resp. rozvoji aktivity svědčí již výše zmiňovaný násrůst spolků oproti dobám minulým, kdy v řadě obcí fungují spolky divadelní, sportovní, zájmové kroužky apod., které dříve byly, pakliže vůbec byly, typické jen pro větší města. Občané se zajímají o dění ve své obci, chtějí se na něm spolupodílet a dávají najevo, když se jim některý ze záměrů nelíbí nebo naopak, když něco postrádají. Ostatně, patří sem i aktivistické spolky, mimojiné i různí Auto*Mati, Města na kole a jiní, bojující za svůj světonázor, což dříve byl jev značně okrajový a undergroundový. Účast u voleb není povinná a nízká účast dokládá jen nezájem o politiku, nikoliv o ostatní dění. Ochota pomáhat ve společnosti je. Jestliže jeden večer Nova nebo Prima ve večerních zprávách odvysílá srdcervoucí reportáž o rodině či jednotlivci v nouzi, hned následující den ve zprávách hlásí, kolik lidí se ozvalo a přispěchalo na pomoc. Totéž záplavy a množství dobrovolníků pomáhající postiženým obcím i lidem.

Shrnuto - byť se společnost posunula od stádovosti k individualismu, přijde mi společnost na lepší úrovni než dříve, kdy se opravdu každý staral jen o sebe, v smrádečku, ale teple a "nehasil, co jej napálí". Různé nezákonosti se děly tehdy, stejně jako dnes, jen se o nich tolik dříve nemluvilo. Jestliže jsi trudomyslný a vyhledáváš jen to špatné, čím se užíráš, tvůj boj.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5278
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 23. května 2012 - 17:03:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi žijem každej v jiným státě. Nevím v jakým větším městě jste dřív bydlel ale pokud se někde "spolkovalo" - od včelařů po hasiče - tak to vesměs bylo a je na vsi. Tehdy i dnes. I když jak kde - jsou vsi kde se sousedi znaj tak akorát podle auta kterým jezděj a jsou vsi kde se lidi zdravěj i s neznámejma. Tehdy bylo třeba mraky různejch aktivit zašitejch pod Svazarmem - od radioamatérů přes šachisty až po nejrůznější modeláře. A na obsazenost hospod maj hospodský trochu jinej názor - v centru velkejch měst jakž takž, na vsích se sejde pět pivařů. Leda když je nějaká dýza tak se sleze ochlastina...