K-report
 

Archiv diskuse Všeobecná silniční diskuse do 02. 02. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Automobily, lodě a letadla » Všeobecná silniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná silniční diskuse do 02. 02. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4754
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 11. ledna 2012 - 16:33:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové Škodovkáři, prosím o pomoc. Jak mám zacházet se sytičem?

Startuji po 2 dnech odstavení, sytič dám naplno, v motoru páčkou napumpovat benzín. Vlézt do kabiny, napumpovat plyn, otočit klíčkem a ve vhodnou chvíli na plyn šlápnout. Chytlo to na druhý pokus. Při následné jízdě (asi 20 minut) postupně ubírám sytič, tak, aby to nechcíplo. Ve výsledku byl asi v třetině zdvihu nad polohou vodorovnou.

Dojedu do Avionu, odstavím, jdu vyřídit několik věcí. Za 15 minut se vracím, motor ještě teplý... sytič naplno, otočím klíčkem, auto zaškytá a zhasne. Zachránili mě kolemjdoucí pánové, kteří mě roztlačili.

Dojedu do školy, zaparkuji, odstavím. Po 6 hodinách se vracím, napumpuji páčkou benzín, sytič naplno, točím klíčkem, auto naskakuje na první pokus. Jedu, vykládám postupně spolucestující, zůstává jeden. Dojíždím na semafor na Tržní (pro neznalé: jedu po městském okruhu, takže poměrně hustý provoz), vyšlapuji spojku, vyřazuji. Rukou ubírám sytič (byl asi v polovině zdvihu). Bohužel jsem to přehnal, takže otáčky motoru šly prudce dolů, motor zaškytal a zhasl.

Při pokusu o nastartování mě polil ledový pot... ani to neškytlo, prostě žádná snaha o start. Za zadkem autobus a obrovská kolona, co se na tu červenou vytvořila... tak jsem bleskově hodil výstražná světla, vyhnal kolegu za auto a ten mě odtlačil aspoň vpravo, na cestu do Černovic. Tady opět pomohli 2 pánové, kteří zrovna na někoho čekali, takže auto na druhé roztlačení naskočilo.

A já se ptám... kde dělám chybu? Protože to vypadá, že jsem ten sytič přehltil, či co... jak s ním mám tedy zacházet?

Ovšem nikomu bych vám nepřál ten pocit, když člověku zhasne motor a nenaskočí... a za zadkem taková obrovská kolona :-(
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 12-2011
Odesláno Středa, 11. ledna 2012 - 17:00:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik: Já teda nejsem žádnej škodovkář, ale nějaký ty auta se sytičem mi rukama prošly. Sytič je vyloženě jen na nastartování + dejme tomu trochu nechat povytaženej, než se auto ohřeje. Jestli jedeš s autem 20 minut a bez sytiče to chcípá, tak by to možná chtělo nechat poštelovat karburátor.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4755
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 11. ledna 2012 - 22:21:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže povytáhnout, nastartovat a co nejdříve po zahřátí motoru (ještě před výjezdem) vrátit do základní polohy?

Protože studený motor naskočí max. na druhý pokus. Když jsem minulý víkend jel pro kamaráda, tak jsem se odstavil před barákem, byl mimo auto asi 5 minut a s ještě zahřátým motorem to naskočilo na první pokus. Dneska je pravda, že jsem ten sytič nechal vytažený opravdu celou cestu, což bude ten hlavní problém...

No, zítra vyzkouším, jedu zase. Doufám, že mi to nechcípne, protože jedu sám...
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2763
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 11. ledna 2012 - 22:40:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik: Přečti si o používání sytiče tohle, třeba ti to trochu pomůže
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 12-2011
Odesláno Středa, 11. ledna 2012 - 23:20:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik: Z vlastní zkušenosti bych to řek asi takhle... Sytič otevřeš naplno, nastartuješ, chvilku to necháš, pak pomalu sytič stáhneš tak, aby to nechcípalo na volnoběh a vyjedeš. Pokud neni -20°C, tak by mělo jít tak maximálně po kilometru sytič zavřít úplně. Ohřátej motor by neměl chcípat. Jestli to neudrží volnoběh, tak bude problém někde jinde.
Se škodovkama toho mam naježděno opravdu hodně málo, ale je teda fakt, že škodovky prostě blbě startujou a je celkem jedno, jestli je léto nebo zima. Pokud máš dobrou baterku a nemáš po ruce nikoho, kdo by tě roztlačil, tak se dá praktikovat v nejhoršim příapdě metoda, že necháš zařazenou jedničku a bez spojky a s lehce sešlápnutym plynem začneš startovat. Auto se skokama dá do pohybu a motor by měl chytnout. Startér to utáhne. Já jsem s autem jednou odskákal i na odtahovku (bylo bez nafty).



(Příspěvek byl editován uživatelem Ebeneezer.Goode.)
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2764
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 11. ledna 2012 - 23:29:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavní je při zahřátém motoru už startovat bez sytiče, maximálně pouze s plynem.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4756
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 11. ledna 2012 - 23:45:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, to bude ono. Já říkám, že chyba byla mezi volantem a sedačkou řidiče... nechal jsem totiž sytič tak v půlce, když byl motor ještě solidně zahřátý a začal startovat, načež to zaškytalo a konec, spadla klec.

Ale zase jsem se dnes naučil startovat roztláčením, což je užitečná věc... člověk musí umět na všem najít pozitiva :-)

Jinak vám děkuji za ochotu a bleskové rady a náměty Jde poznat, kdo jezdí pravidelně a kdo je tady ten zelenáč (se zeleným autem :-)).
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 12-2011
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2012 - 01:33:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak, když se tady probíraly ty autoškolní vozidla, tak já jsem výcvik absolvoval na stroji Škoda Felicia 1.3 holobyt edition, což byl pro mě docela šok. Nějaký ty předautoškolní jízdy jsem absolvoval na vozech Mitsubishi Pajero 2.5 TD a Peugeot 405 1.9 TD a po usednutí do benzínový filcky jsem si připadal jako idiot. Auto při rozjezdech bez plynu chcípalo a když jsem poprvé otočil volantem bez posilovače, tak jsem se instruktora zeptal, jestli to neni rozbitý, když to jde tak ztuha. Jinak felda byla tehdy skoro funglovka (měla najeto asi 40.000 km) a to auto mi přišlo jako strašnej kýbl. Po autoškole jsem měl jako první auto Kadetta 1.6D a ten byl snad ve všech ohledech lepší. Sednout po autoškole do Š-120 (s ohledem na dnešní provoz) je podle mě docela odvaha (nicméně za tu odvadu palec nahoru).
Mě v poslední době docela zaujal třeba Fiat Punto 1.2, kterej se dá dneska sehnat za pár tisíc. Myslim si, že je to (nejen) pro začátečníky super stroj. Já začínám dost silně uvažovat o tom, že si ho koupim na dojíždění do práce. Sice malý auta nemam moc rád, ale to Punto mě nějak chytlo za srdce.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 64021
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2012 - 03:13:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Si říkám, jestli bych sytič ještě vůbec zvládl (a asi nejen ten). I s takovou 1203 bych už asi slušně bojoval (i když přímý přístup k motoru lecčemu pomohl :-)).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4794
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2012 - 08:39:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"motor ještě teplý... sytič naplno, otočím klíčkem, auto zaškytá a zhasne"

Protože se to přechlastá. Pokud se to povede tak pomůže - ne 100% ale často - startovat bez sytiče a s plně sešlápnutým plynem a chvilku to nechat točit. Vyžaduje to nemít shnilou baterku...

Jinak starý škodivky měly ještě tu vlastnost že studenej motor "netáhne". A studenej znamená že není prohřátej = ne podle teploměru kde to "už povylezlo". Mně to kdysi zdechlo na Želivskýho po dojetí od Jarova při venkovních asi -15 při odbočování vlevo na kolejích... Dokud to je studený je třeba si hlídat otáčky a jak to přestává táhnout tak spojku a přidat plyn.

Sytič jsem stahoval dost brzy. Při cestě z kopce z chalupy prakticky hned, jinak tak aby se držel volnoběh. A klidně když vidím že jdou volnoběžný otáčky moc dolů (= stáh jsem brzy) tak ho trošku zas na chvilku ještě přišolíchám.

Mch se sytičem se hezky kouzlilo - jednou jsem - po rovině - dojel 6 km domů na sytič neb se kouslo už nevím co v karburátoru a na "plyn" to nejelo. Dokonce to na sytič jelo po tý rovině na trojku asi 50

Vojtík: to je stodváca?
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3421
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2012 - 10:51:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Auto při rozjezdech bez plynu chcípalo a když jsem poprvé otočil volantem bez posilovače, tak jsem se instruktora zeptal, jestli to neni rozbitý, když to jde tak ztuha. Jinak felda byla tehdy skoro funglovka (měla najeto asi 40.000 km) a to auto mi přišlo jako strašnej kýbl.

No a to je přesně ono.
Podle mě je hrozně dobře začínat na něčem, co se musí "opravdu řídit", co klade trochu odpor. Pak třeba hned jezdit s něčím výkonnějším a jednodušším, ale pro pochopení základních principů si nejprve zkusit něco co nejvíc mechanického, co vyžaduje přeřazování v pravý čas atd. - jestli jednou budou auta ovládaná nějakým joystickem nebo dokonce hlasovými povely apod., tak se tady od někoho dočteme, jaká je to hrůza, že ho posadili do auta, kde musel cosi dělat rukama i nohama a třeba i zároveň a jak to bylo hrozně nepohodlný.

Takže obdivuju a schvaluju Vojtika, i když osobně bych dneska už ježdění v Š 125L asi už nedal... možná někde o víkendu na venkově
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4757
Registrován: 2-2007

Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2012 - 20:38:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček: Škoda 125L, rok výroby 1989.

Jef: když jiné auto není (teda spíš na jiné auto není), tak co člověku zbývá. A i se starou Šáde se já jezdit v městském provozu... stačí se umět pořádně koukat a předvídat. Což pro mě není problém, když jsem loni po Brně nalítal přes 1000 km na kole. To jsem se naučil sakra dobře koukat.

Jinak, ty včerejší potíže se startováním byly opravdu rukama. Dnes mi to chcíplo na semaforu (popletl jsem si pedály a pustil spojku ve chvíli, kdy jsem měl ještě zařazenou dvojku ), tak jsem se na sytič ani nepodíval a jen startoval klíčkem. Nahodilo se to hned. Inu, chybami se člověk učí :-)

Ale čím víc kilometrů najedu, tím víc si říkám, proč se v autoškole nejede třeba 1, dvě lekce na starém autě. Protože to se chová úplně jinak, viz třeba zmíněné startování, nebo právě absence posilovače. Ale ta absence mi ani nevadí... to auto má hodně odlehčený předek, takže na točení je sice nutno vykládat sílu, ale není to nijak krizové.

Jinak, při jízdě mě poznáte jednoduše... jak uvidíte jet malou Škodu 125 okolo obrubníku v křižovatce ve vzdálenosti, za kterou by se nemusel stydět autobus, tak to jsem já... mám ten styl jízdy natolik odkoukaný, že prostě točím daleko od okraje, abych zadním kolem nehobloval. Mě posadit do autobusu, tak projedu kdekoliv bez problémů
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6987
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2012 - 20:58:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

proč se v autoškole nejede třeba 1, dvě lekce na starém autě.
Nevím proč. To spíš, aby v autoškolách byly auta s ABS a tak podobně. Co znám lidi kolem sebe, tak nikdo po nasednutí do auta neměl starší auto Felicie. Znám jenom dvě výjimky. Můj spolužák ze střední dostal rodinného Favorita, ale po pár jízdách dal přednost dál jezdit po městě MHD, a kamarád, který dostal po babičce starou Š 120, kterou užíval asi měsíc nebo dva, pak jí dal do šrotu a pořídil si Octavii 1.6 (ojetou). Jinak výčtem: Ibiza 2003, Mazda 626, Twingo, Octavia Combi TDI, Passat 2002, Cordoba, Golf III, Focus... jen málokdo z nováčků si kupuje (či dostane) tak staré auto.
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Jojo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 508
Registrován: 9-2009

Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2012 - 21:02:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik : 1.2. veziem fušku do Brna, prezraď kde sa budeš otáčať, niečo nafilmujeme......
Neboj, aj hoblovať sa naučíš.
On the Internet:
Men are Men.
Women are Men.
Children are FBI Agents.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2765
Registrován: 1-2005

Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2012 - 21:08:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik: Nevím sice, jak to měli ze začátku ostatní, ale hranici, kam až můžeš zajít najdeš teprve, až se dostaneš buď na ni, nebo za ni

Nebudeme si nic nalhávat, řidiči se prostě dělí na dvě skupiny. První za volantem chyby dělají (ze začátku i později), a druzí o svých chybách nemluví. Pokud je tady někdo, kdo nikdy žádnou chybu za volantem neudělal, tak ať se přihlásí...
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 12-2011
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2012 - 22:09:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak v době, kdy jsem absolvoval autoškolu, výcvik obvykle probíhal na Favoritech a Feliciích. Občas bylo k vidění nějaký zahraniční mini-auto typu Citroën Saxo, Opel Corsa, Renault Clio a podobně. Všechno samozřejmě s nějakym nejslabšim motorem a základní výbavou. Pamatuju si, že jeden kamarád tehdy v autoškole jezdil s naftovou Oktávkou a to nám teda všem spadla čelist, když se s tim pochlubil. Ta Felicie byla v podstatě takovej standard. Ale pro mě to bylo něco úplně novýho. Pamatuju si, že se mě instruktor první den zeptal, jestli jsem už někdy řídil auto, tak jsem mu hrdě řek, že jsem toho najezdil celkem dost. No a pak mě posadil do Felicie a mně to při prvnim rozjezdu snad 4× chcíplo. Po pár jízdách jsem si samozřejmě zvyknul na trochu jinej způsob ovládání, ale ze začátku jsem z toho auta byl na mrtvici.
Jinak si myslim, že učit v autoškole funkci sytiče a podobně je v roce 2012 pro 99% lidí úplně zbytečný. A je dost možný, že velká část těch mladších instruktorů auto s ručnim sytičem taky nikdy neřídila.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4706
Registrován: 7-2003

Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 02:03:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmm, kolik autoskol dneska uci jezdit s automatama ... To by meli zakazat :-)) , maximalne par jizd na ukazku .
8bity vseho sveta spojte se .
Mařin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2966
Registrován: 11-2006

Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 08:22:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já jako kluk z vesnice jsem to měl jednoduchý. Od 14 let na traktoru (taková 16045 to byla škola řazení:D), kombajnu a občas i nějakej Mates. V 15 jsme si s kamošema pořídili trabanta, pak 105L a pak žigula. Papíry jsem dělal myslím na Fabii. Instruktora velmi štval můj návyk, který mám doteď, a to jezdit s jednou rukou na šajtře:D Měl jsem feldu a teď mám Mazdu 323. V práci jsem ale aut "okoštoval" více: Mitsubishi Pajero, Octavii, Volvo XC90, MB A, MB GL a Mondeo předcházející generace... Zatím naštěstí jen jeden nezaviněnej ťukanec. Najeto můžu mít něco mezi 300 - 400 000km.
Petice na záchranu tratě Mutěnice - Kyjov
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2569
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 08:32:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PvvS: Spíše bych těch pár jízd doporučil u každého kurzu, pak se třeba řidičům nestane jako kolegovi z práce, že pustí brzdu a zastaví se o auto před sebou, nebo mně, kdy jsem si chtěl podřadit, sešlápnul jsem spojku, která tam narozdíl od širokého brzdového pedálu nebyla, načež jsem málem proletěl čelním sklem. Ještěže to byla jen zápůjčka ze servisu :-)
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6871
Registrován: 4-2005
Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 08:49:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je o zvyku, nemám problém přesednout z automatu do manuálu a naopak, a ten jedinej ťukanec, kdy jsem pustil brzdu v domění, že mám za P, není až tak podstatnej.

PvvS
Nemyslím si, že by autoškola s automatem byla na škodu. Tak například můj spolužák z gymplu, kterému chyběla pravá ruka, automat v autoškole docela ocenil. Pravda, to je extrémní případ.
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 12-2011
Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 11:44:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud člověk výcvik absolvuje s automatem, má sice řidičák pro skupinu "B", ale je tam nějaká poznámka, že platí pouze pro automat. Oficiálně potom s manuálem jezdit nesmí. Netušim, jak je to v případě auta s automatickou spojkou.
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2571
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 12:19:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

EG: Však nepíšu, že by se v tom měl dělat výcvik, ale na prvotní seznámení s něčím, co může člověka potkat, bych to uvítal.
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2766
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 15:18:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě by si každý mohl v autoškole na osobák zkusit kamion s návěsem a autobus, aby věděl, jak se chovat k řidičům takových vozidel, ne?
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 12-2011
Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 17:22:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_08022: Já jsem reagoval na Pvvs.

Jinak každej, kdo už uměl jezdit s manuálem, pochopil ovládání automatu asi tak po 30-sekundový instruktáži. V autoškole holt neni možný zkusit si úplně všechno. To by potom mohla trvat třeba celej rok, aby si všichni vyzkoušeli jízdu ve všech ročních obdobích a výcvik pro skupinu B by měl probíhat na všem možnym od Smarta až třeba po VW Craftera ve verzi Maxi.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6320
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 17:32:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To by potom mohla trvat třeba celej rok, aby si všichni vyzkoušeli jízdu ve všech ročních obdobích

...což by zas nebylo úplně na škodu.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6990
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 17:35:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To by potom mohla trvat třeba celej rok, aby si všichni vyzkoušeli jízdu ve všech ročních obdobích
Což by bylo zase zbytečné, protože by to zaplatilo jen horních 10 tisíc, tudíž by silnice byly prázdné
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6874
Registrován: 4-2005
Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 19:16:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě by si každý mohl v autoškole na osobák zkusit kamion s návěsem a autobus, aby věděl, jak se chovat k řidičům takových vozidel, ne?

Pravděpodobně jsi to napsal opačně, než jsi myslel.


U nás má jedna autoškola Fabii Junior. Taky zajímavý počin, dělat v moderní době autoškolu na autě bez posilovače - no na druhou stranu, proč ne.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2768
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 19:34:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem rád, že víš, jak jsem to myslel, ale myslel jsem to přesně tak, jak jsem to napsal
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6876
Registrován: 4-2005
Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 19:44:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha. No já si spíš myslím, že by se zase kamionisti občas měli vžít do pocitu normálních aut.
cesdra
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.170.98.136
Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 19:45:11    Odkaz na tento příspěvek  

nevím co je divného dělat autoškolu ve fabii existuje stále několik autoškol které jezdí ještě se staršími vozidly taky bez posilovače např Felicia
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2769
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 19:48:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předpokládal bych, že řidič kamionu nebo autobusu aspoň někdy v osobáku seděl, jenže naopak to zaručeno není... Pak někteří lidi nechápou, proč si někdo do křižovatek nadjíždí, proč se neuhne na krajnici, případně nutí někoho jiného couvat a podobně.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
http://zeleznice.pardubickamhd.cz - železniční fotografie
http://modely.pardubickamhd.cz - papírové modely autobusů a trolejbusů
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6877
Registrován: 4-2005
Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 19:58:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak nadjíždím si občas bohužel i s autem (a to od doby, co jsem dělal noty na bus), na krajnici taky nerad jezdím i s autem, ono se to nezdá, ale krajnice rády ujíždí do pangejtu, ač vypadají sebepevnějc... S tím já problémy nemívám, chápu to a rozhodně proti tomu nic nemám. Spíš jsem měl na mysli jiné věci - například chování stylem "já jsem kamion, jsem velkej a kdo je víc". A že se s tím potkávám docela často. No pravda, dá se to vztáhnout i na auta. Ale ty jdou většinou spacifikovat, což kamionisti mnohdy pochybného původu ne.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4765
Registrován: 2-2007

Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 23:11:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Věčné téma parkování :-)



Do této pozice se dostal asi po 3 minutách manévrování. A přitom u nás na ulici se parkuje tak krásně... stačí pustit brzdu a couve to samo, jsme v kopci.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6330
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 13. ledna 2012 - 23:31:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, některým to prostě nevysvětlíš.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6337
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 12:32:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nová svodidla mají zabránit těžkým zraněním motorkářů
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Via_Baltica
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 1-2012

Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 12:50:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak 6337:
Tak určitě to bude lepší pro záchranáře, když nebudou muset hledat kousky motorkářů hledat po lese ale budou celí připleštění na svodidlech a mnohdy to třeba přežijí, což pokud trefí nějakou částí sloupek u stávajících svodidel moc nehrozí.. Jenom bych na konce nových svodidel přidělal černé pytle a stěrky, do kterých budou motorkáři sami najíždět, když se obtisknou na svodidlech, případně stěrkou posunout do pytle. Těžkým nehodám MNOHÝCH motorkářů by se zabránilo, kdyby MNOZÍ z nich nebyli debilové.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6338
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 13:46:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano. Zrovna na tý cca kilometrový rovince za Novohradskými tunely silnice II/379 směr Blansko - asi dvě zatáčky před tímhle svodidlem jsem měřil rychlosti. Dva motorkáři - první jel 175 km/h, druhej 189 km/h. Takže asi tak. Neříkám, že všichni jsou takováto , ale je to často vidět.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3225
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 20:07:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.youtube.com/watch?v=lGPOXkNfImA
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4771
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 21:36:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestliže mám v řidičáku poznámku "01.01." (nutno řídit s brýlemi), můžu pak řídit i s kontaktními čočkami, nebo je to vázané pevně na brýle?
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5043
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 22:35:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Měl bys jezdit pouze s brýlemi, ale sám na to hřeším a ještě nebyl problém (nosím sebou něco jako "Průkaz nositele kontaktních čoček", ale ještě jsem ho nemusel použít).

I když jsem v době prohlídky (2003) na řidičák nosil pouze brýle, tak jsem měl v poznámce "Brýle/kontaktní čočky" nutné a potom, co mi byl tento ukraden, jsem dostal v roce 2008 nový, kde už mám uvedeny pouze brýle. Lze to prý změnit pouze s potvrzením od lekáře, že vidím dobře i s čočkami, na jehož vyřízení ale ještě "nebyl čas".
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 12-2011
Odesláno Úterý, 17. ledna 2012 - 02:18:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nosim kontaktní čočky a nikdy to nikoho nezajímalo, jestli řídim s čočkama a nebo slepej.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3431
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. ledna 2012 - 17:42:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já myslím, že to (třeba při kontrole) nikoho nezajímá, jestli máte nebo nemáte brýle nebo čočky.

Dovedu si ale představit, že až do vás vrazí nějaký trouba, který si najme právníka, aby ho ze zaviněné nehody vysekal, tak že bude rýpat úplně do všeho. Aha, má řídit vždy jen s brýlemi - no a jestlipak si nějaký svědek na místě nehody všiml, že by měl brýle? Jo neměl... no a pak že to snad měl zavinit můj klient, když ho ve skutečnosti ohrožoval tady ten slabozraký bez brýlí...
Stanley
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5044
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 17. ledna 2012 - 22:49:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Jef: Ano, bohužel nehoda a případně šetření či pojišťovna je větší strašák než kontrola.

Mám na autě nazuta letní kola 225/40 R18, což je běžný tabulkový rozměr pro Ford Focus II. Ovšem předchozí majitel si při přepisu z něměckého TP na český nevšiml (?), že mu byl zapsán rozměr 225/70 R18 (patrně překlep či přehlídnutí) a celé tři roky tak auto provozoval. A já se nyní více než STK (tam můžu zajet na zimákách) či kontroly PČR bojím případné nehody, kdy by se na mě pojišťovna svezla pro nepovolený rozměr pneu.
Je to Rebel!!! Při zatýkání tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!!!
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2006
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 23. ledna 2012 - 23:52:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Německý prototyp vozidla bez řidiče, kdy mikroprocesory ve voze určují směr a rychlost jízdy. Bohužel v případě tohoto prototypu slouží k držení směru jízdy snímače na podvozku vozidla a jako vodící čára středová čára komunikace, což se příliš neosvědčilo, neboť v případě obousměrných komunikací docházelo ke kolizím s protijedoucími vozidly a zde v případě komunikace s více pruhy v jednom směru zase k blokování dopravy za vozidlem


Takto středem jel snad sto metrů, a to rozhodně rychlostí výrazně nižší než bývá u BMW obvyklé, tudíž blokoval oba pruhy.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2619
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 24. ledna 2012 - 08:27:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor: Tak důvod je jasný, ne? Typický protizipař.
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3239
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 24. ledna 2012 - 10:38:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, Doktore, tak to je jasné. To je VYCHOVATEL, který si myslí, že_by ses měl zařadit do pravého pruhu hned někde u FN a hrát si na frontového bojovníka jak za komančů s pomerančama.
To jsou takové totalitní svazarmovské povahy.
Guldys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 828
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 24. ledna 2012 - 12:11:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik (4771): Já jsem to vyřešil tak, že když jsem si rozšiřoval na BE, tak jsem požádal doktorku ať tam napíše brýle nebo čočky. V poznámce mám 01.06
Podle mě to za případný průšvih nestojí. Nehledě na to, že až nějaký uniformovaný příslušní bude mít špatnou náladu, tak tě na tom s přehledem dostane. Tyhle běžný kódy mají v malíku...
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6929
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 24. ledna 2012 - 12:12:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo jo, klasická hloupá ovce, co dělá správně, protože to říkali na Nově v TN, kdo se zařadí na konci, je pirát.

Na takový bohužel neplatí nic. Z 90% jsou podobné kolony na podobných místech způsobeny právě tím, že se ZIP neumí využívat, nebo je mu znemožněno ve využívání.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3243
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 24. ledna 2012 - 12:27:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzpomínám si, že párkrát na Mariánskohorské v Ostravě jsem si s chutí zapirátil. Ve směru od Nové Vsi (vodárny) před pojezdem železnice u hl. nádru se také silnice zužuje a pruhů ubývá - a tam stávali frontoví bojovníci ve štrůdlu sakra dlouhém. S chutí jsem je objížděl levým pruhem, snad kilometrovou kolonu ve špičku. Není divu, že tupým svazarmovcům rupnou nervy a začnou blokovat oba pruhy. Pro tupé hlavy je to jednodušší, než přemýšlet o funkčnosti zipu.
Pro objektivitu však dodávám, že tohle jsem dělával na Mariánskohorské v dobách, kdy v CZ ještě zipové pravidlo neplatilo. Ani nevím, zda tam ta dopravní situace trvá dodnes, už jezdívám po souběžné dálnici a tuto ulici míjím.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 64188
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 24. ledna 2012 - 13:10:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauricio:
Myslím si, že zrovna zde by mohl mít cholerik v autě za ním pro bezpečnost provozu jistý přínos.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 435
Registrován: 10-2007
Odesláno Úterý, 24. ledna 2012 - 18:49:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauricio: fakt? Já zase na Nově viděl takovou krásnou animaci, jak se má správně zipovat. Auta jela v obou pruzích, v obou pruzích s konstantními rozestupy asi 8 metrů, u zúžení do sebe krásně zapadala, takže pokračovala za zúžením nezmenšenou rychlostí, jen zahuštěnější. A říkali u té animace, že zip je správně. Takže z Novy to nemají.

Akorát v praxi ty rozestupy mezi těma zipujícíma autama nějak žádné nejsou, takže se tvoří až u místa zúžení tím, že se celá kolona pokaždé zastaví a počká, až se vytvoří díra na zařazení. Pak se ovšem celý urychlující efekt zipu tak nějak vytrácí.

Vychovávač pak už svým celkem marným počínáním žádnou extra škodu nepůsobí, snad jen na nervech těch, kteří si jeho počínání berou moc k srdci.
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6931
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 24. ledna 2012 - 18:55:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Nově, na Primě, na ČT, to je jedno, sleduju všechno a nic, no a hlavně to vše vyjde na stejno. Kde zrovna byla reportáž o tomto nevím, možná v pořadu Stop, tam by mě to ani nepřekvapilo.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 4792
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 25. ledna 2012 - 21:34:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Guldys: děkuji. Sice kontaktní čočky neplánuju (brýle mi vyhovují, navíc přemýšlím, jestli se na můj typ oční vady [astigmatismus] dají vůbec čočky sehnat), ale stále je potřeba si říkat "co kdyby".

Rozšíření na B+E mám v plánu teď, jak budu mít peníze za prosinec. Teda pokud do té doby autoškola nezdraží Za Šáde sice můžu zapojit jen 700kg bržděné, ale zase... co kdyby :-)
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2786
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 25. ledna 2012 - 21:58:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli si budeš dělat i nějaké další skupiny, tak bych s tím B+E nespěchal...
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6421
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 31. ledna 2012 - 22:00:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  



Z fotky to není poznat, ale ten kamioňák předjížděl dobré dvě minuty...
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6430
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 02. února 2012 - 13:58:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omeť sníh, oškrábej led. Tankisty a čepičáře čekají dva tisíce pokuty
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6974
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 02. února 2012 - 14:15:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po dlouhé době něco, s čím si dovolím bez výhrad souhlasit.
Ebeneezer.Goode
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 12-2011
Odesláno Čtvrtek, 02. února 2012 - 14:29:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je někdo línej si ráno seškrábat námrazu z čelního skla, tak ať chodí pěšky (nebo si koupí auto s vyhřívanym čelnim sklem).
Jinak já to v poslední době začal řešit nataženym starym prostěradlem přes čelní sklo. Funguje to docela dobře.
Risan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 448
Registrován: 10-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. února 2012 - 21:19:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak, správně. Seřezat pendrekem a napařit pokutu, až zčernaj, piráti. Žádné cavyky.

Já to snad nebudu tady ani číst. Už se uzákoňují jako trestné kdejaké p..oviny a lid nadšeně tleská a bez výhrad souhlasí s pokutama a postihem. Co budeme podepisovat bez výhrad příště? Bude za chvíli vůbec legální s autem vyjet? Opravdu je správná cesta eliminovat hňupy tím, že se přidá další položka do sazebníku pokut? Kolik asi by měl mít položek, abychom se cítili na silnici opravdu bezpečně?

Teď jsem viděl ve zprávách taky jednoho socana, co chce uzákonit státní evidenci ujetých kilometrů se soukromými auty. Samozřejmě v zájmu bezpečnosti nás všech, protože je prý závažný problém, že auto ukazuje na displeji nějaké číslo, které když je špatně, tak nás to ohrožuje.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7076
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 02. února 2012 - 21:37:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezdit se bude furt dál a dál, protože daně z dopravy plynoucí, ale to ježdění už bude stát za houno - všude budou ve vesnicích třicítky, za každym rohem policajt, kterýmu se člověk bude legitimovat a hlásit, za jakým účelem a kam jede, aby to nebylo náhodou v nesouladu s nějakym zákonem. Možná se zavede i daň, že barák, který má blízko silnici bude platit vyšší daně něž ten s polňačkou...
Fotky na MHDFOTO iDnes.cz můj BLOG
Říkejte mi MMM
Vyčkejte prosím, tento příspěvek se optimalizuje!