K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 16. 05. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 16. 05. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6926
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 12. května 2012 - 13:15:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Vy vidíte jenom tu trať a relace na které ta konkurence funguje, nevidíte souvislosti. Konkurence nepochybně zvýšila kvalitu a snížila ceny z mést, kde vlaky staví. Ovšem vytáhla cestující z dotovaných vlaků, kde zůstali předvším cestující, kde ty komerční vlaky nestaví, čímž značně zvýšila jejich neefektivitu, čímž vzrostl tlak na zvýšení dotací. Ano, můžeme ty dotované vlaky zrušit, ale tím se značně zhorší, ne-li zcela zanikne rychlá doprava do menších měst, které nejsou pro soukromníky tak atraktivní.
Pokud by stát neřešil dopravu občanů, pak by neměl stavět ani silnice, měli by je stavět soukromnící a vybírat za ně mýto. Přijde Vám to jako nesmysl? Ale přístup je to stejný.
A k poslednímu bodu jenom tolik: Víte, proč se vůbec stát, kraje a města starají a dotují veřejnou dopravu? Pokud ano, tak už je jenom kousek k pochopení toho, proč VHD a komerce k sobě nejde. To není o ultrass a o byznysu. Zkrátka jsou věci, které komerčně rozumně fungovat nebudou a necháme-li je čistě na komerci, pak o ně přijdeme.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Sobota, 12. května 2012 - 14:08:51    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: rychlá doprava do menších měst, které nejsou pro soukromníky tak atraktivní
U tohohle bych se s dovolením zastavil, protože je v tom krásně vidět ta dogmatická ideologie rozdělující pořád poskytovatele služeb na soukromníky a "státníky". Z čeho vychází premisa, že "rychlá doprava do menších měst" je pro "státníky" atraktivní? Nebo je snad pro ně atraktivní jen proto, že na její provozování dostávají dodatečné peníze? Ty by ale přece mohli dostávat i soukromníci, že. A z čeho tedy vychází premisa, že to "státník" dělá za ty peníze lépe a efektivněji než soukromník? A proč má "státník" panickou hrůzu ze soutěží, ve kterých by přitom mohl své lepší a efektivnější provozování předvést?
Pokud by stát neřešil dopravu občanů, pak by neměl stavět ani silnice
Je to samozřejmě možné a někde používané řešení, nicméně nechápu logickou souvislost mezi budováním infrastruktury a provozem na ní - máme tu třeba státní letiště, na kterém se pohybuje zhruba dvacet leteckých soukromníků (a pár "státníků") a nikdo se nediví, že to normálně funguje. Jen u železnice nás modré gumy neustále přesvědčují o nějakých "specifikách", i když žádné (krom potřeby jejich protekcionismu) nejsou. Tak mi to zkuste vysvětlit nějak víc polopaticky.
proč VHD a komerce k sobě nejde
VHD, soutěže, byznys a komerce k sobě očividně jde, zjišťují to všude, kde to vyzkoušeli (např. v Libereckém kraji, ať nechodím daleko). Naopak, nejhůře funguje doprava tam, kde není možnost volby (ČD v témže kraji ještě před pěti lety). Jen ultrass budou vymýšlet stále obtížněji tisíce pseudodůvodů, proč to nejde.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8120
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 12. května 2012 - 14:19:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.:
ad1) Totéž by mohlo fungovat v případě vypisování výběrových řízení na jednotlivé linky, tedy ano, konkurence zvyšuje kvalitu a snižuje ceny. Jen jde o to, jak se to konkutrenční prostřední nastaví a dnes je nastaveno podle mého špatně.
(Mmch, drtivá většina relací je nesamofinancovatelná a v takovém případě rozhoduje o kvalitě i výše dotací (resp. to zda jsou dotace využity na obnovu vozového parku nebo na financování politických stran.)
ad 2) Co by stát měl a neměl řešit není nikde definováno (naštěstí) a je (mělo by být) předmětem voleb. Já například považuji zajištění základní dopravní obslužnosti za jednu z povinností státu. Je a vždy bude určitá skupina lidí, kteří nemohou svou potřebu přemístění řešit individuálně; jsou lidé, kteří to tak nechtějí řešit; je tu otázka životního prostředí, zaměstnanosti a z nich plynoucí neřešení jiných výdajů, které by v případě neřešení ZDO nastaly. Na delší diskuzi je otázka rozsahu ZDO a ceny které bude platit občan přímo (jízdným) a ceny které bude platit nepřímo (daněmi). To sem ale teď nepatří.
ad 3)
určitě není nutné, aby někdo "platil další vlaky a přecpával koleje", když si za řádově menší kompenzaci může zaplatit jen to zastavení;
Stejně tak může stát "svou" dopravní potřebu soutěžit (a buď na tom ušetřit, nebo za stejné peníze dostat lepší kvalitu)
Souhlas.
O tom je totiž celá diskuze v tématu Regiojet
Do této diskuze nelezu a lézt nemíním.

Edit:
Nebo je snad pro ně atraktivní jen proto, že na její provozování dostávají dodatečné peníze? Ty by ale přece mohli dostávat i soukromníci, že. A z čeho tedy vychází premisa, že to "státník" dělá za ty peníze lépe a efektivněji než soukromník? A proč má "státník" panickou hrůzu ze soutěží, ve kterých by přitom mohl své lepší a efektivnější provozování předvést?
Dodal bych, že nezbytnou podmínkou, aby bylo možné bezezbytl)ku toto konstatování příjmout je nastavení uznávání jízdních dokladů.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6928
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 12. května 2012 - 14:52:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Asi jsem se špatně vyjádřil, ale ve větu "které nejsou pro soukromníky tak atraktivní" jsem měl spíše napsat "které nejsou pro komerční dopravce tak atraktivní". Ovšem přesto z dalšího textu mám dojem, že zřejmě každý vnímáme jinak pojmy: "Komerční" já vnímám jako to, co se uživí bez erárních (státních) peněz. Nedotovaný nerovná se soukromý, stejně jako dotovaný nerovná se státní. Jestli jste si ráčil všimnou, v mém předchozím příspěvku není žádná zmínka o ČD. Já nenamítám nic proti tomu, aby dotované rychlíky jezdily soukromníci. Ale pak již, podle mého názoru, nejde o komerční produkt. A pokud bude dokáže jezdit za nížší dotace a lepšími vlaky by blo samozřejmě jenom dobře.
Proč VHD a komerce k sobě nejde? Protože zařídit to, aby si VHD na sebe vydělala, je hodně náročné. Ceny vstupů na takovou dopravu jsou veliké. Pokud nazajistíte rozumnou četnost, pak bude veřejnou dopravu používat mnohem menší množství lidí. Ano, bude jezdit pár spojů na atraktivních směrech a časech a zbytek pojede autem. Tím se zvýší finanční náročnost na údržbu komunikací a zvýší se ekologická zátěž. Proto se poměrně vysokými částkami VHD dotuje, protože se tím zase šetří za jiné věci.
A ještě k Libereckému kraji a tam jste mě přesvědčil, že si pojem komerce vykládáte jinak, než jak ho vnímám já. VŘ na jizerské dráhy bylo výběrové řízení na dotovanou dopravu, nikoliv nedotovanou, tedy komerční! VHD a soutěže k sobě jde, ale VHD a komerce nikoliv, tedy lespoň podle toho, jak vnímám pojem "komerční" já.
Mimochodem, když jste narazil na Liberecký kraj a VŘ. Pan Jančura tam z jednoho VŘ zbaběle prchnul, údajně proto, že se domníval, ČD opět nasadilo dumpingovou cenu, což se nepotvrdilo. ČD toto VŘ nakonec vyhrálo, stalo se proto komerčním dopravcem podle Vašeho výkladu tohoto slova?
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Sobota, 12. května 2012 - 15:37:36    Odkaz na tento příspěvek  

Tak zádrhely s VŘ tu samozřejmě budou.

Ty čísla o cestujících by podle mě zveřejněna být měla to je podobný jako ročenky dopravy, ale nevidím přinejhorším problém si najmout brigádníka aby spočítal cestující a typ dokladů na které jedou.

Já být MD tak bych jednoznačně soutěžil o cenu dopravního výkonu a ty tržby by vítězný dopravce odevzdával MD. Nesoutěžilo se náhodou v Liberci o nákladovou cenu?

Moje představa výběrek je, že si MD v tom výběrku bude diktovat podmínky jako je rozsah (interval, zastávky, časy), kvalitu, uznávání jízdenek a ten co nabídne nejlepší podmínky pak by měl jezdit, v podstatě vybere jen dodavatele služeb a je úplně jedno jestli souprava bude modrá, žlutá, černá apod. Pak zůstanou zachovány uzly a síťovost a Orky snad nebude mít strach z konkurence a děr v GVD.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.77.165.33
Odesláno Sobota, 12. května 2012 - 17:58:19    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: "Komerční" já vnímám jako to, co se uživí bez erárních (státních) peněz
Tak samozřejmě pokud si chcete vytvářet vlastní definice odchylné od těch obecně vžitých, tak to musíte na začátku říct, abychom si rozuměli. Protože "komerční" jsou v obvyklém chápání i ČD, to není neziskovka nebo charita.
údajně proto, že se domníval, ČD opět nasadilo dumpingovou cenu, což se nepotvrdilo
Já teda nevím, co údajně jedna paní povídala, ale jste si jist, že ČD nepodhodily ceny na "Jizerskohorskou železnici"? Aktuálně je dle mých info kvůli tomu na Pobřeží dost kravál, protože ČD v Liberci dost výrazně provařují (nepočítaje v to pokuty za nekvalitu), i když mi to samozřejmě nemusíte věřit...
Libochovičák: ty tržby by vítězný dopravce odevzdával MD
Pokud hodlá MČD postavit výběrka jinak než soutěž o nákladovou složku (a z toho logicky vyplyne i jednotný tarif, stejně jako to je v tom Liberci), tak to zas jen nenápadně šije na míru nejrovnějšímu z dopravců.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6929
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 12. května 2012 - 18:25:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák: Moje představa výběrek je, že si MD v tom výběrku bude diktovat podmínky jako je rozsah ... Orky snad nebude mít strach z konkurence a děr v GVD
Výběrka se řídí zákony. Ty jsou takové, že orky bude mít strach o kvalitu dopravy stejně.

T.H.: A veřejnoprávní televize, hrazená z našich daní, je komerční? Já nejsem ekonom a hádat se o význam slovíček nebudu. Nechápete-li, co jsem se snažit napsat, tak si za "komerční" dosaďte "vykazující zisk bez dotací" a přečtě te si můj příspěvek ještě jednou.
Cena ČD na jizerské železnici přesahuje o nějaké drobné 100 kč/km a to bych rozhodně za dumping nepovažoval.

Na jednotném tarifu nevidím nic špatného a "metodu IDS" bych považoval za správnou. Jinak to směřuje k tomu, že budete nucen absolvovat fakticky pro každý vlak nákup nové jízdnenky, což není "user-friendly". Proto také vznikají IDS. Jednotný tarif může fungovat i v systému více dopravců a nevidím důvod, proč by to tady nemohlo fungovat. Ale vzhledem k vašemu stylu odhaduji, že jste úhlavní nepřítel ČD a že byste je zlikvidoval jenom proto, že jsou státní. Takže i když vyhrají čestně, tak si vždycky najdete důvod, proč jejich výhra nebyla čestná. Ale třeba se mýlím.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Sobota, 12. května 2012 - 19:05:01    Odkaz na tento příspěvek  

A veřejnoprávní televize, hrazená z našich daní, je komerční?
A co se mi to snažíte podsunout a jak to s tím souvisí? České dráhy jsou prostě stejně komerční firma (abstrahujme od toho, že bez státní ochranné ruky a peněz bokem by nepřežila druhé účetní období), jako všechny ostatní, a přijaté "dotace" jsou na stejné příjmové straně jako tržby od cestujících, tak tu nevytvářejte nějaké nové definice a zmatečné termíny.
tak si za "komerční" dosaďte "vykazující zisk bez dotací"
Jenže to právě je kravina, to nejde takhle dosazovat. "Zisk bez dotací" přece nemůže jako ekonomická kategorie existovat, buď něco dělám proto, že na tom vydělám rovnou, anebo že na tom vydělám po započtení nějakých těch podpůrných peněz, to vše je "komerční" podle obvyklé definice. Jak můžu počítat zisk bez dotací, když to jsou normálně peníze na příjmové straně? Zbytek je neziskový sektor (různí ti "Člověci v tísni", charity) - nesnažte se mi ale tvrdit, že ČD jsou charita obětující se pro babičky bez patřičné finanční kompenzace.
Cena ČD na jizerské železnici přesahuje o nějaké drobné 100 kč/km a to bych rozhodně za dumping nepovažoval
Aha, odstavec před tím tvrdíte, že nejste ekonom, ale věříte, že ČD nepodhodily cenu jen podle její absolutní výše. No, aj tak sa dá.
vzhledem k vašemu stylu odhaduji, že jste úhlavní nepřítel ČD
Heleďte se, už mi to přijde trochu nudné, jak bez argumentů okamžitě nastupuje personifikace diskuze, omlacování mi o hlavu mé minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Na této kanální úrovni s vámi dál nediskutuju.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6930
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 12. května 2012 - 19:30:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže to právě je kravina, to nejde takhle dosazovat.
Nemyslel jsem jsem definici, myslel jsem abyste si za moje slovo "komerční" dosadil.

Aha, odstavec před tím tvrdíte, že nejste ekonom, ale věříte, že ČD nepodhodily cenu jen podle její absolutní výše. No, aj tak sa dá.
Když se skoro všude píše, jak ČD je dotováno cenou přes 100 kč/km a snad všichni dopravci řvou, že by to odjezdili levněji, tak jde o dumpingovou cenu? Tady něco nesedí.

Heleďte se, už mi to přijde trochu nudné, jak bez argumentů okamžitě nastupuje personifikace diskuze, omlacování mi o hlavu mé minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Na této kanální úrovni s vámi dál nediskutuju.
Pokud někdo tady dělá z ministerstva dopravy MČD, tak je z toho určitá nenávist cítit. A jak známo, za pravdu se člověk vždycky zlobí.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 13. května 2012 - 09:45:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se skoro všude píše, jak ČD je dotováno cenou přes 100 kč/km a snad všichni dopravci řvou, že by to odjezdili levněji, tak jde o dumpingovou cenu? Tady něco nesedí.
Všichni dopravci? Zatím jsem na toto téma slyšel hýkat akorát Jančuru a ten z výběrka v LK zbaběle utekl... No vida, kdyby s tou požadovanou kvalitou dal cenu pod stovku, vyhrál by... :-)
Proč to ale neudělal? Že by si to (s pomocí opravdových odborníků) spočítal?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6931
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 13. května 2012 - 10:10:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OP: A Vy tu cenu považujete za dumpingovou? Vždyť Vogtlandbahn hned vedle nejezdí řádově o desítky procent dráž.
On Jančura ja taky pěkný kvítko. Já si myslím, že za tím odchodem bylo něco jiného, než to, že by cena byla ČD byla dumpingová. Nevzpomínám si, že by Jančura po vyhlášení vítěze to, co tvrdil, potvrdil. Nejvíc mě ale štve tím, že dělá to, co sám kritizuje u konkurekce. Ale to je už je na diskusi v jiném tématu, kde mě nikdo neuvidí.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 13. května 2012 - 10:23:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A Vy tu cenu považujete za dumpingovou? Vždyť Vogtlandbahn hned vedle nejezdí řádově o desítky procent dráž.
Za co tu cenu považuji já, to není podstatné. ČD ji jednou nabídly, smlouvu mají - tak ať se snaží nevykrvácet...
Když ale chcete srovnávat se sousední tratí, tak tam cena vyšší je a to nejsou nasazená zbrusu nová vozidla...
Výběrek na dráze mnoho neproběhlo, ale něco se jen přece jen ukázalo:
Soukromí dopravci řvali, že dokáží stlačit cenu dolů, ale nakonec jediný, kdo to dokázal, jsou zatím ČD... A můžeme akorát spekulovat, jak se jim to povedlo. :-)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6932
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 13. května 2012 - 10:55:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OP: Za co tu cenu považuji já, to není podstatné.
Takhle odpovídá většina odborníků tady, a to mě docela mrzí. Já nechci srovnání dat, u něhož předpokládám, že mohou být tajné. Zajímá mě názor.

Soukromí dopravci řvali, že dokáží stlačit cenu dolů, ale nakonec jediný, kdo to dokázal, jsou zatím ČD... A můžeme akorát spekulovat, jak se jim to povedlo. :-)
Jak se jim to povedlo, se těžko běžný občan dozví. Že soukromí dopravci dokáží významně srazit ceny dolů, tomu nevěřím. Nevěřím tomu, že by třeba Jančura dokázal jezdit významně levněji, i když má "plnou hubu keců", že by to dokázal. Pak nechápu, proč prchl z VŘ. Ale on neumí prohrávat.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 133
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 13. května 2012 - 11:23:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímá mě názor.
Tak osobní názor může mít každý a může být různý - pro dokreslení k tomu stačí kalkulačka (nebo lépe Excel). A pokud Vám taky vyjde CDV s novými vozidly výrazně vyšší (asi jako všem, které znám), pak můžete řvát, že cena je podstřelená... Ale bez detailní znalosti všech možností daného dopravce to budou jen řeči... ;-)

Já osobně si myslím, že kdyby takhle na krev šly dráhy ve všech výběrkách, tak finančně vykrvácí.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Neděle, 13. května 2012 - 12:04:15    Odkaz na tento příspěvek  

pak můžete řvát, že cena je podstřelená... Ale bez detailní znalosti všech možností daného dopravce to budou jen řeči
Jojo, vony tu jsou přece ty synergický efekty, vošulenej úklid a čím to ještě argumentovaly ČD kdysi v tom fiktivním ministerském výběrku na Pardubice - Liberec, že můžou chtít jen 23 Kč/km? :-)
P.S. Napadá vás (nemířím na osobu Otto Pospíšila, "vás" jako množné číslo diskutujících) nějaký důvod, proč by měl jít privátní dopravce na Jizerskohorské železnici v rámci nějaké své dlouhodobé koncepce pod náklady?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 13. května 2012 - 19:41:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Napadá vás (...) nějaký důvod, proč by měl jít privátní dopravce ... v rámci nějaké své dlouhodobé koncepce pod náklady?
Nemusíme se bavit o Jizerskohorské, ale zkusme obecně:
V první řadě záleží, pod jaké náklady ten dopravce jde... Pokud je to podnik s pevnou pozicí na trhu a obětuje v rámci CDV náklady na správu a přiměřený zisk, pak může jít o strategické rozhodnutí někde zaujmout pozici (obhájit dříve dosažené, vystrčení konkurence). Podmínkou je, že správu a zisk pokryje dopravce jinde.
Pokud dopravce nepokryje ani provozní náklady, může to dělat ze stejných důvodů. Aby přežil, musí mít ale zlatou žílu jinde (a neměl by to dělat okatě).
Vůbec bych do toho netahal, zda je dopravce soukromý nebo státní. Znám dopravce, kteří ze strategických důvodů pod náklady šli, ale znám i dopravce, kterým to za to nestojí...

A když se závěrem vrátím k JHŽ - i kdyby ČD pod náklady byly, je to v globálu jejich smluv malý flusanec v moři, který je nezruinuje... Konec konců, vyhazují peníze za větší blbosti (Najbrtovské nátěry na šrotovozech jsou u mě jednička.)
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Neděle, 13. května 2012 - 22:27:16    Odkaz na tento příspěvek  

Já tomu samozřejmě obecně rozumím, ale já se ptal konkrétně na Jizerskohorskou železnici: i kdyby to byla silná firma, tak nemá smysl v prostředí přímého zadávání ČD socialistickými hejtmany získávat pozici, nemá smysl něco obhajovat nebo si dělat jméno - nakonec to pochopil i ten Railtrans, že si dělá na kraji akorát jméno kašpárka, kterým si každý vytře :-)

(Prostě ten rozdíl mezi ČD a dalším v pořadí není jen v synergických efektech, to je zkrátka čistej provar, i když to p. Orkymu nepřipadá - náklady mají všichni cca stejné, ČD možná ještě vyšší, takže to v dlouhodobém horizontu může zachránit zas jen nějaká spekulace s majetkem směrem k SŽDC :-) .)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6938
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 13. května 2012 - 23:03:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OP: Díky za doplnění. Každopádně jestli je taková cena skutečně významně nižší, než by měla být, tak se konec mnohých tratí podstatně urychlí.
TH: Já se nebudu dál přít, jestli je to provar, nebo není. To ví nejpřesněji sám dopravce. Ale předpokládám, že kdyby to byla soukromá firma vybraná pravicovým hejtmanem za stejnou cenu, že by to bylo dobře, zatímco ČD vybraná levicovým, je špatně. :-)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 07:16:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Každopádně jestli je taková cena skutečně významně nižší, než by měla být, tak se konec mnohých tratí podstatně urychlí.
To si nemyslím. Alespoň v první fázi by to nemělo hrozit... Pokud by kterýkoliv dopravce šel na nějaké trase (souboru linek) pod náklady, potřebuje mít co nejvíce stabilních výkonů. Pokud objednatel ušetří na části výkonů, může ho to motivovat k dalším soutěžím...
Jiná situace bude třeba za 15 let - pokud by jednou šla trať pod náklady a příště za "reál", pak se objednatel nejspíš dostane do situace, kdy bude muset rušit.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 08:19:51    Odkaz na tento příspěvek  

předpokládám, že kdyby to byla soukromá firma vybraná pravicovým hejtmanem za stejnou cenu, že by to bylo dobře, zatímco ČD vybraná levicovým, je špatně
Tak samozřejmě je možné se prezentovat takto uboze, spíš to ovšem vypovídá o vás než o mně. Já se vám jen snažil vysvětlit, proč jsou ceny "soukromých firem" v soutěži na Jizerskohorskou železnici nejspíš reálné (nemají důvod jít pod cenu) a že výrazný rozdíl v "úspoře" ČD proti nim nejde vysvětlit jen superschopnostmi Dráhy (bez soutěže chtěla za 810 a 843 o 30 Kč/km víc), ale když z toho potřebujete udělat ideovou sračku, poslužte si.
Láďa_2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 761
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 09:18:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak jsem si to tu po víkendu přečet a nemůžu se přestat smát

Je samozřejmě nad slunce jasné, že když seberu z dotovaných vlaků lidi a mezi významnými městy je přesunu do nedotovaných (kde zisk jde někomu mimo státní kasu), tak mám ty dotovaný vlaky poloprázdný a abych zachoval spojení do malých měst tak musím ty vlaky zadotovat více. O tom snad nemá smysl diskutovat na třech stránkých

Vlastně docílím jen toho, že něčí soukromá kapsa vydělává a stát platí o to více na dotacích. A není to vůbec o tom jestli to dělaj ČD nebo kdokoliv jinej. Prostě když pojedou dva rychlíky místo jednoho, tak to musí stát víc. Stejně to všechno zaplatěj občaní svojí prací, to dá přeci rozum Kdo jinej by to taky měl platit, že jo...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6939
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 09:27:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OP: Jestli je cena 105 kč/km významně podhodnocená a bude-li se na podobných tratích soutěžit za vyšší, tak se obávám, že obavy jsou na místě. Nejde teď o tratě v Jizerských horách, ale o tratě v jiných krajích, kde se soutěže chystají. Hlavní zlom bude nejpozději v roce 2019, kdy skončí memorandum a mnohé smlouvy.

T.H.: Proč uboze? Protože odhaduju některé Vaše postoje, což Vám nevoní? Možná místo ubohého nadávání do kanálů a ubožáků byste mohl vysvětlit, že se mýlím. Ale buď to nedokážete, nebo mám pravdu.
A vy znáte alternativní nabídky ostatních firem na Jizerskohorskou železnici (tratě 03x), kde vyhrály ČD, abyste mohl tvrdit, že jsou reálné?

-----------

Láďa_2:
Pravda, radší zpátky k tématu GVD. V podstatě máte pravdu. Jiným slovy jste řekl, co se tady snažím vysvětlit. Je potřeba najít způsob, který na jedné straně zajistí kvalitní provázaný systém a na straně druhé minimalizuje výdaje státu a krajů. Jenže to se ve volném konkurenčním prostředí dělá špatně. Proto takové prostředí způsobuje neefiktivitu, která donutí objednavatele dotované spoje rušit a tím zhoršovat systém. Nic jiného v tom není.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1185
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 10:04:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já už jsem se k tomu nechtěl vracet, ale když už to někdo zase vytáhl:

Neefektivitu nezpůsobuje konkurence, neefektivitu způsobuje chaos, do jakého to nechalo dojít ministerstvo (pravděpodobně proto, aby pak mohlo té konkurenci "po špatných zkušenostech" zakroutit krkem ...).

Konkurence ve výběrovém řízení zvyšuje kvalitu a snižuje cenu. Ale taky by donutila Dráhu provětrat zasmrádlé prostředí uvnitř a omezit penězovody navenek, protože v konkurenčním prostředí si nic takového nemůže dovolit. Proto se pod laskavým ministerským dohledem organizuje tato parodie na konkurenci na ostravské trase, aby bylo možné říci, že konkurence "způsobuje neefiktivitu, která donutí objednavatele dotované spoje rušit a tím zhoršovat systém". Proto hlavně žádnou konkurenci, Národní dopravce na věčné časy! (... a šmidra vydra!).
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1159
Registrován: 1-2006

Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 10:17:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že když seberu z dotovaných vlaků lidi a mezi významnými městy je přesunu do nedotovaných (kde zisk jde někomu mimo státní kasu), tak mám ty dotovaný vlaky poloprázdný a abych zachoval spojení do malých měst tak musím ty vlaky zadotovat více

To píšete o trase Praha - Ostrava ???
Nevšiml jste si, že na této trase i před nástupem RJ jezdily (a díle jezdí) jednak vlaky ČD určené pro spojení velkých měst (s těmi RJ o cestující soutěží, ale zároveň by tyto vlaky ani u ČD neměly být dotované, takže důvod ke zvýšení dotací na ně to není), jednak jiné vlaky obsluhující "malá města", kterými by však mezi "velkými městy" dobrovolně jel jen zoufalec (či šotouš) protože proti skupině první jsou jak pomalejší, tak kvalitou (interiérem) horší. S touto druhou skupinou vlaků ale RJ o cestující "nesoutěží", "maloměstské" cestující jim neubírá (jak taky, když tam nezastaví) a tudíž ani není důvodem, proč by pod touto záminkou snad měly být více dotovány.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6940
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 10:40:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Konkurence ve výběrovém řízení končí v okamžiku podepsání smlouvy s vítězem. Pokud by se všechny (i ziskové, tedy s nulovou dotací) vlaky soutěžily, mohl by vzniknout efektivní systém.
Jenže na Ostravu je problém v tom, že bude řada nedotovaných dopravců, kteří začali jezdit sami od sebe za účelem vydělání peněz, v polohách a zastavují v zastávkách, které jim vyhovují. Ale tím vykrádají a prodražují dotovaný systém (jezdí méně lidí, tudíž stoupají nároky na dotaci), který již před tím tvořil provázaný systém a každá linka má svoje uzly s vazbami.

HP: Ale soutěží. Podívejte se na polohy rychlíku Praha-Olomouc a RJ a jejich zastávky. Minimálně cestující do Ústí čí Zábřeha určitě v určitém množství přebral. Navíc s organizačního hlediska jsou tři dálkové vlaky z Prahy v Olomouci během 15 minut zbytečné.
Láďa_2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 762
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 11:02:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Navíc s organizačního hlediska jsou tři dálkové vlaky z Prahy v Olomouci během 15 minut zbytečné.
Nejen zbytečné, ale já bych si troufl říci "do nebe volající". Zvláště v zemi, kde už dnes je problém i se zaplacením základních lidských potřeb...


Pokud by se všechny (i ziskové, tedy s nulovou dotací) vlaky soutěžily, mohl by vzniknout efektivní systém.

to je přesně to co by bylo potřeba. Bez toho se daleko nedostanem a až dojdou peníze, tak zdytečně zrušíme hromadu jinak dobře fungujících tratí nebo spojů.
Ještě bych to doplnil o potřebu jízdného, jednotně uznávaného všemi dopravci (nejlépe i autobusovými). Ale o tom už tady bylo spousta diskuzí...

Já bych si dokonce troufnul soutěžit i vlaky (když by takové byly) které jsou tak ziskové, že by dopravce platil státu za to, že má na této relaci (v této kategorii spoje) dominantu (vysoutěženou na x let) a že mu tam nikdo jinej nemůže jezdit.

Jenže chtít fungující dopravu v zemi, kde je cílem rozvrátit i to co ještě jakš takš funguje je asi nehoráznost
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 11:03:54    Odkaz na tento příspěvek  

Já měl tedy zato že 089 jezdí za 138 Kč/km a JHZ za 108 Kč/km. Tu vyšší cenu u 089 jsem si vysvětloval vyššími náklady na území v Německu a méně cestujícími kolem Varndorfu.

Každopádně já si stejně myslím, že Liberecký kraj vypsáním VŘ udělal to nejlepší co mohl.

Orky: Já neznám zákony, ale kde je v těch zákonech psáno, že MD ve výběrku na R nemůže určit koncept dopravy tedy rozsah, časy, zastávky atd.?

Já měl zato, že podporuješ MD s VŘ na R nebo si nakonec proti? Jak si to teda představuješ? Já se prostě v tobě moc nevyznám.

Jinak, to jestli někde vyhrají ČD jen proto, aby z trucu vyhrály a byly přitom pod náklady, že to pak odnesou tratě jinde souhlasím, jelikož ono někde se ta ztráta projevit musí.

Rozhodně by v zákonech mělo být bavíme-li se o dopravě, že dopravce nesmí jezdit pod náklady.

Liberec: Jestliže ČD nabídly 108 Kč a přitom kraj by je vybral i kdyby nabídly 120 Kč, protože ostatní nabídky byly třeba 130 a více, tak to pak je selhání manažerů ČD.

Osobně si myslím, že třeba JHMD nebo Železnice Desná by těch 108 Kč, brala všemi deseti.

Já bych právě při definovaných podmínkách ve VŘ čekal, že se nabídky dopravců budou lišit jen mírně.

OP: Opravdu před lety vyhrál Viamont na ML-KV proto, že nabídnul vyšší cenu než ČD? Všude se psal opak.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 372
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 11:13:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jednak jiné vlaky obsluhující "malá města", kterými by však mezi "velkými městy" dobrovolně jel jen zoufalec (či šotouš) protože proti skupině první jsou jak pomalejší, tak kvalitou (interiérem) horší

Ale houby. Ta jízdní doba je mnohde (třeba u R Pardubice-Praha) delší jen minimálně. Pokud se cestujícímu hodí časová poloha, klidně tam tím rychlíkem jede. Nebude přece čekat půl hodiny na něco "lepšího", navíc plnějšího.

A interiér? Nepřeceňujte to. To jen Jančura vytváří mediální dojem, že lidi chtějí nějaký super luxus. Fakt je, že Češi jeho busy lidi jezdí především kvůli nižší ceně (busy jsou pro něj v nejlepším případě šul-nul, nevydělává na nich), ne kvůli tzv. komfortu. Kdyby tomu tak nebylo, tak by se Jančura neúčastnil těch slavných cenových válek, které skončily až u soudu.

S citovaným výrokem "abych zachoval spojení do malých měst tak musím ty vlaky zadotovat více" souhlasím. Třeba v případě Ústí nad Orlicí RegioJet jednoznačně cestující dotovaným rychlíkům bere.

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 11:39:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konkurence ve výběrovém řízení končí v okamžiku podepsání smlouvy s vítězem.
Ano, a přesně takto je to výhodné a přehledné pro cestující, a v podstatě i pro dopravce. Ten systém "19. století" není výhodný pro nikoho - s výjimkou jedinců, kterým chaos a tma vyhovuje.

Pokud by se linky (včetně té ostravské) soutěžily, tak je to pro dopravce rozhodně lepší bussines, než se s prakticky nulovým ziskem přetahovat o cestující na jediné lince, kde je to aspoň trochu možné. Dneska dopravci jinou možnost nemají, pokud by kulturní konkurence fungovala všude, nikoho by nenapadlo s nulovou marží se předhánět s vítězem výběrka.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4350
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 11:59:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že soukromí dopravci dokáží významně srazit ceny dolů, tomu nevěřím. Nevěřím tomu, že by třeba Jančura dokázal jezdit významně levněji, i když má "plnou hubu keců", že by to dokázal.

Problém je v tom, že ČD nedokáží (nebo nechtějí) rozklíčovat náklady na jednotlivé relace. Tedy předkládaná cena je směsicí jakýchsi průměrů. Nejvíce se navíc hovoří o regionálkách a ceně za vlkm. Potom je jasné, že soukromník by to dokázal vyjezdit laciněji, protože ČD vlivem jejich průměrné ceny nabízejí na regionálkách dosti přestřelené náklady za vlkm s často dosti tragickými vozidly. Jiný případ by nastal, kdyby se měla soutěžit příměstská doprava kolem Prahy a tedy s vysokými náklady na odpisy. Tam za tu průměrnou cenu od ČD by si soukromník jen těžko škrtnul.


Co se týče nákladové ceny na JHŽ, tak je podle mě odpovídající, i když ČD to mají spíše spočítáno na kladnou nulu co do svého zisku. Což u soukromníka nehrozí a zejména to nehrozí u infiltrovaných "národních" dopravců např. v podobě Keolisu (SNCF), Arrivy (DB), kteří z toho chtějí vyrazit maximum. To byl podle mě důvod, proč RJ spřízněný právě s Keolisem v té době odstoupil. Ono ani bratříčkování RJ s DB nepřinese kýženou úsporu, pokud tedy sem DB nebude chtít nacpat pro ně nepotřebné a nadbytečné vozy.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6941
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 12:06:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák: Já měl tedy zato že 089 jezdí za 138 Kč/km a JHZ za 108 Kč/km. Tu vyšší cenu u 089 jsem si vysvětloval vyššími náklady na území v Německu a méně cestujícími kolem Varndorfu.
Já si u 089 pamatuju cenu kolem 115 kč/km. Myslím, že se to dá dohledat na netu, ale dělat to nebudu.

Orky: Já neznám zákony, ale kde je v těch zákonech psáno, že MD ve výběrku na R nemůže určit koncept dopravy tedy rozsah, časy, zastávky atd.?
MD si může dělat, co chce u vlaků, které si objednal. Nemůže do toho kecat dopravcům jezdících na komerční riziko. A to způsobuje diskutované problémy.

Jinak, to jestli někde vyhrají ČD jen proto, aby z trucu vyhrály a byly přitom pod náklady, že to pak odnesou tratě jinde souhlasím, jelikož ono někde se ta ztráta projevit musí.
Tu už je problém dopravce. Pokud nasadí cesnu ve VŘ jinde, může se stát, že nevyhraje. V krajním případě to může dojít až tak daleko, že dopravci jezdícím pod náklady zbydou právě jen tyto výkony. A co to pak může znamenat, je jasné.

Osobně si myslím, že třeba JHMD nebo Železnice Desná by těch 108 Kč, brala všemi deseti.
JHMD na své trati se starými vozidly jezdi podstatně levněji, tuším kolem 65 kč/km. Pokud by jezdila na cizím, s novými vozy kapacitně jako ČD v Jizerkách, asi by cena byla dost podobná.

Já bych právě při definovaných podmínkách ve VŘ čekal, že se nabídky dopravců budou lišit jen mírně.
Já taky.

Opravdu před lety vyhrál Viamont na ML-KV proto, že nabídnul vyšší cenu než ČD? Všude se psal opak.
Ano. Sice šlo opět o stará vozidla, ale oběhy jsou velmi efektivní. (Dle Zelpage České dráhy nabídly cenu 80,40 Kč, Viamont 64,60 Kč a Railtrans 84,20 Kč.)

Racek: Pokud by se linky (včetně té ostravské) soutěžily, tak je to pro dopravce rozhodně lepší bussines, než se s prakticky nulovým ziskem přetahovat o cestující na jediné lince, kde je to aspoň trochu možné. Dneska dopravci jinou možnost nemají, pokud by kulturní konkurence fungovala všude, nikoho by nenapadlo s nulovou marží se předhánět s vítězem výběrka.
Pravděpodobně by tak bylo. Fakticky by se soutěžilo o monopol ve větších ziscích, zatímco teď budou na balancovat hranici zsiku všichni a vydrží ten lepší. To druhé je víc kapitalistické a trh to žádá.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1187
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 12:13:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To druhé je víc kapitalistické a trh to žádá.

IMHO je to spíš víc ... byzantské, abych neurazil žádnou současnou zemi. A nežádá to trh (to je kdo? cestující? dopravci?), ale zřejmě někdo na ministerstvu dopravy, kdo to svou nečinností "organizuje".
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6942
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 12:56:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: S tím trhem jsem to přestřelil, uznávám. Žádá to konkurenční prostředí a snaha dostat konkurenci všude. A Ostrava je jedna z mála míst, kde má určitou šanci konkurenční boj uspět i s tím souvisejícími důsledky jinde.
Co s tím má ale spolešnémo MD, tomu nerozumím. Co mělo udělat jinak? Zakázat to, co povoluje zákon? Nebo udělat jiný zákon, který by zase mohl být v rozporu s právem EU?
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2488
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 13:39:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MD s tím má společné všechno, kdyby nebylo pasivní a vypsalo tendry na rychlou systémovou linku Praha-Ostrava, neměli by soukromníci potřebu tam zavádět mimosystémové spoje.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1188
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 15:09:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David jaša: přesně tak bych to napsal, kdybych byl rychlejší
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3402
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 16:31:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Daavid Jaša: "kdyby nebylo pasivní a vypsalo tendry na rychlou systémovou linku Praha-Ostrava, neměli by soukromníci potřebu tam zavádět mimosystémové spoje"

Dovolím se zeptat, co by bylo předmětem tendru na vlak, na nějž se neposkytuje žádná dotace. Že by se soutěžilo o to, kdo poskytne větší úplatek za "povolení svobodného přístupu na dráhu"?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1190
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 17:14:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předmětem tendru by bylo zajištění požadované služby v požadovaném rozsahu a kvalitě - v tom rozsahu se skrývají konkrétní časy přípojů, okrajové spoje a špičková posílení, které se jinak nevyplatí.
Béda z Hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 17:18:32    Odkaz na tento příspěvek  

Neefektivitu nezpůsobuje konkurence, neefektivitu způsobuje chaos, do jakého to nechalo dojít ministerstvo (pravděpodobně proto, aby pak mohlo té konkurenci "po špatných zkušenostech" zakroutit krkem ...).
Možná mě budete kamenovat, ale opravdová konkurence v Česku vůbec neexistuje, a to jak v dopravě, tak ani nikde jinde. Vždycky je to jenom o tom, jakým způsobem si ten který subjekt "obšlápne" příslušné úřady, ministerstva a zejména (pokud možno)všechny vlivné Lobisty, aby dosáhl co nejlepších podmínek pro své podnikání na úkor těch ostatních. A to se týká na železnici jak ČD, tak Jančury i LEa. Všichni tři mají totiž zájem, aby pokud možno dosáhli toho, aby získali co nejvíce výkonů(a tím i peněz ze státní kasy) na úkor těch ostatních. Jediný, kdo na takovéto praxi prodělává, jsou občané tohoto státu, kterým se jednak citelně zhorší dopravní obslužnost( nemyslím ted jen četnost spojů na hlavním tahu, tam pochopitelně vzroste), ale tím, že stát musí vydávat stále víc peněz(které navíc nemá) nejen na dopravu, nutí občany přispívat formou všech možných i nemožných daní a poplatků stále větší finančních obnosů ze svých příjmů k aspon zakrytí dna prázdné státní kasy.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6945
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 17:37:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša, Racek: A proč by to MD dělalo? Ono tam svou systémovou linku, byť pouze po dvouhodině, ale s vazbami mělo. Soukromnící si naopak vymohli to, aby ani ta nebyla dotovaná. Ta linka tam je pořád (expresy Praha-Ostrava-Žilina), ovšem ČD si s ní mohlo fakticky dělat, co chtěji, třeba jí od prosince zrušit a nechat jenom Pendolina.

Béda z Hor: Všichni tři mají totiž zájem, aby pokud možno dosáhli toho, aby získali co nejvíce výkonů(a tím i peněz ze státní kasy) na úkor těch ostatních.
A jak může Jančura a Leoš dosáhnout na peníze ze státní kasy, když jezdí (budou jezdit) nedotovaně?
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3403
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 18:08:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Vy jste snad zasloužilý pracovník ministerstva, jinak si snad Váš příspěvek 1190 nedokážu vysvětlit. Vy si opravdu myslíte, že někdo dokáže rozhodnout o tom, co mohou podnikatelské subjekty dělat za vlastní peníze, aniž by za správnost a ekonomické dopady toho rozhodnutí nesl objektivní odpovědnost? A že by někdo na vlastní podnikatelské riziko šel do takové soutěže?

Tohle si totiž může dovolit jediný podnikatelský subjekt: ten, který má jistotu, že když to ekonomicky nevyjde, tak si zařídí, aby část původně státního majetku, poskytnutého podnikateli zdarma si stát ze současného majetku podnikatele odkoupil zpět (a poskytl tak podnikateli skrytou podporu). Tohle by snad vyšlo v Afgánistánu, v EU to nemělo mít šanci. Ale jak vidím, někdo v to stále doufá.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2490
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 20:00:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
A proč by to MD dělalo?

Ta linka tam byla z ruky a dotovala se průměrnou částkou na km, tudíž prakticky křížově dotovala zbytek linek. Dokud byla veškerá železniční doprava v rukou jednoho subjektu, bylo to jakž takž v pořádku (byť to dávalo velký prostor pro plýtvání). Když je dopravců více, znamená to ale přímé zvýhodňování jednoho na úkor dalších. Pokud je zájem systémovou linku mít i v takovém prostředí, musí se její provoz spravedlivě přidělit - vytendrováním (a stejně tak vytendrováním zbytku sítě). Případné křížové financování se tak přesune o úroveň výš, z jednotlivých dopravců na objednatele a přestane tak zvýhodňovat jeden tržní subjekt vůči jinému (a objednatel získá systém odolnější proti rozpočtové libovůli MF a parlamentu, protože z většího procenta samofinancovaný).

Samozřejmě, aby to dobře fungovalo, je potřeba tendrovat nejmenší smysluplné jednotky, tedy nějaké skupiny oběhů, které se dají zvládnout se skupinou souprav. Mimochodem přesně toto udělal JMK v autobusech během zavádění svého IDS a co jsem pochytil před časem z vedlejší diskusní skupiny, získal tak v průměru nejnižší dotaci na vozokm v republice.


Rudolf_33:
Platí otázky z příspěvku 3403 i na VŘ typu Olomouc-Krnov-Ostrava? Pokud ne, proč?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6946
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 20:17:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DJ: Pokud je zájem systémovou linku mít i v takovém prostředí, musí se její provoz spravedlivě přidělit - vytendrováním (a stejně tak vytendrováním zbytku sítě).
Pokud zákon umožňuje svobodný přístup na dopravní cestu všem, kteří splnili zákonné podmínky, lze tomu těžko házet klacky pod nohy. Snaha o to provozovat komerční linku do Ostravy už tady byla firmou Railtrans, který ten projekt nakonec opustil. Pokud by si stát vytendroval svojí linku Praha-Ostrava dříve, třeba s vyšším počtem vlaků, stejně by to nezamezilo dalším, aby se nepokusili této lince konkurovat. A pokud by byla dotovaná, dopadlo by to úplně stejně. Zase by byly tlaky na zrušení dotací. Jen by tu linku třeba nejezdily ČD, ale někdo jiný. K čemu by to bylo?

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3409
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 20:24:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David jaša: "Platí otázky z příspěvku 3403 i na VŘ typu Olomouc-Krnov-Ostrava? Pokud ne, proč?"

Vy si myslíte, že podnikatel ČD poté, co se zúčastní výběrového řízení na trasu Olomouc - Krnov - Ostrava přestane státu prodávat nádražní budovy, které od státu zadarmo dostal?
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 20:49:35    Odkaz na tento příspěvek  

Ta linka tam byla z ruky a dotovala se průměrnou částkou na km, tudíž prakticky křížově dotovala zbytek linek
Mluvíte o které lince? O provarových pendolínech Praha - Ostrava za mínus půl miliardy ročně, která se prakticky křížově dotovala a dodnes dotuje ze všech těch prapodivných přeprodejů majetku a povinných smluv na dopravní obslužnost? Odkud se bere ta víra, že linka Praha - Ostrava v podání ČD vydělávala?
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 373
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 21:22:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odkud se bere ta víra, že linka Praha - Ostrava v podání ČD vydělávala?

Stačí prosté pozorování a jednoduchá úvaha:
* poměr dotace:jízdné je za celé ČD zhruba 2:1
* obsazenost zmíněné linky je přitom více než 3x vyšší než obsazenost průměrně (silnici nekonkurencechopné) linky
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1323
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 21:46:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

obsazenost zmíněné linky je přitom více než 3x vyšší než obsazenost průměrně linky
Tak za to bych ruku do ohně rozhodně nedal. Průměrná obsazenost vlaků v roce 2010 byla 23 % (je otázkou, co přesně to znamená). Takže vydělávající vlak by musel mít obsazenost aspoň 69 % (při ignorování ostatních vlivů), a o tom dost pochybuji.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2491
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 23:02:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H. - ono je to prakticky jedno, nakolik ve skutečnosti vydělávali/prodělávali. Důležité je, že jedna firma dostávala dotace "z ruky" jen tak na vlaky, o kterých jiní tvrdili, že je jsou schopni jezdit bez dotací.

Rudolf 33 - a přesto soukromníkům vadí víc než dotace skrz prodej majetku chybějící data o přepravních vztazích, které si doteď z ruky dotované ČD šušní coby obchodní tajemství.

Orky - ať si jezdí, pokud budou chtít. Nicméně při dobře postavené nabídce ministerstva se jim podle mě moc chtít nebude. Tu dobrou nabídku bych viděl zhruba takto:
* hodina celodenně do podvečera, k tomu 1-2 okrajové spoje, příjezd prvního spoje před osmou, příjezd posledního po půlnoci
* možnost kromě definovaného počtu míst pro cestující s "ministerským" jízdným vést místa navíc pro "svoje"
Když se pak sečtou "ministerští" cestující s "dopravcovými", moc velký trh pro neregulované dopravce nezbyde aniž by na tom byl cestující bit.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6948
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 08:09:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: Nicméně při dobře postavené nabídce ministerstva se jim podle mě moc chtít nebude.
Nemyslím si, že by tohle byla překážka. Hodinový interval tam plus mínus byl nastřídačku EC a Pendolina. Přesto už se našli 3 noví dopravci, kteří to chtěli zkusit (Railtrans, RegioJet, LeoExpres). Už dneska je počet vlaků na Ostravu v některých obdobích více než dvojnásobný.

Když se pak sečtou "ministerští" cestující s "dopravcovými", moc velký trh pro neregulované dopravce nezbyde aniž by na tom byl cestující bit.
Jaký je mezi těmi cestujícími rozdíl?
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2494
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 08:54:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hodinový interval tam plus mínus byl nastřídačku EC a Pendolina.

Je rozdíl mezi opravdovou hodinou ve stylu "přijdu a jedu" a průměrnou hodinou, kdy cestující potřebuje pro každý vlak jiný jízdní doklad. Hodina v tomhle smyslu funguje třeba na Brno.

Jaký je mezi těmi cestujícími rozdíl?

V tom, čí jízdenku si koupí.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1192
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 09:26:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hodinový interval tam plus mínus byl nastřídačku EC a Pendolina. Přesto už se našli 3 noví dopravci, kteří to chtěli zkusit ...

Jezdil tam v hodinovém intervalu dopravce, který má pověst předraženého molocha s nekvalitními službami. To je pro podnikatele typu Jančury výzva, které se nedá odolat (i kdyby na tom měl prodělat). Zkuste si představit, že by tam na začátku jezdil v hodinovém intervalu třeba ten žlutovlak s dobrou pověstí, dostatečnou kapacitou a srozumitelným a použitelným tarifem. Kdo si troufne?
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 424
Registrován: 10-2011
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 09:36:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: přesto soukromníkům vadí víc než dotace skrz prodej majetku chybějící data o přepravních vztazích, které si doteď z ruky dotované ČD šušní coby obchodní tajemství.

Ty skryté dotace prodejem majetku jsou tak masívní, že tuto nevýhodu bude těžko vyrovnávat i kapitálově silný Leo
České dráhy v létě odstartují prodej nemovitostí za 12 miliard korun
Troufám si tvrdit, že vadit to bude a může se dostat až na evropskou úroveň..
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 374
Registrován: 12-2003
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 15:28:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Upozorňuji na formulaci "v účetní hodnotě přes dvanáct miliard korun". To neznamená, že se ty ratejny za 12 mld. opravdu prodají.

Navíc ty pozemky si dráha (či její předchůdci) nakoupila a budovy si postavila často ze svého v době, kdy železnice byla tak výnosný byznys, že si dopravci stavěli i vlastní tratě.

Radši budu, když se výnos z prodeje těchto nemovitostí použije (byť po částečném rozkradení) na zlepšování kvality vlaků, než aby se použil na lepení děr ve státním rozpočtu (což je rozkradení úplné).
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6950
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 21:36:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Kdo si troufne?
Ten, kdo by chtěl být ještě lepší. Myslím si, že by se klidně někdo našel. Eurotel byl taky nejdřív sám. :-)

jregent: Vždyť je to jejich majetek, co by si ho nemohli prodat? Co je na tom špatného?
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1052
Registrován: 8-2003
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 06:58:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky. Protože jde o skrytou formu dotace. Ten majetek se přesouvá z bratra na sestru furt dokola a platí se to z rozpočtu. A pak jsou z toho volební billboardy a krabice s penězma.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 428
Registrován: 10-2011
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 10:22:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista, Orky
Mělo to být rovnou přesunuto k infrastruktuře (SZDC)
Takto se vyrábí rovnější dopravce, jehož klienty není obtížný substrát, ale především přerozdělovači, kterým také nějak kápne, neboť jejich společný zájem je hrábnout do kapsy daňového poplatníka i na dráze nejezdícího
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6961
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 19:06:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V IDOSu už lze najít úpravy pendolin od června. Pokusil jsem se vypsat, za správnost neručím (přidávám také měněný Beskyd):


Praha - Odjezd - Omezení
------------------------
Ex 141 - 4:17 - jede jen 1
---
SC 501 - 5:12 - o prázdninách jen v 1 (jinak X)
SC 31 - 7:12 - jede 1-6
SC 505 - 9:12 - beze změny (denně)
SC 507 - 11:12 - jede jen 5
SC 509 - 13:12 - beze změny (denně)
SC 1511 - 14:12 - nový vlak, jede 5,7
SC 511 - 15:12 - beze změny (denně)
SC 513 - 16:12 - o prázdninách jen 5,7 (jinak X,7)
SC 32 - 17:12 - beze změny (denně)
SC 515 - 18:12 - jede jen mimo prázdniny 4
SC 517 - 19:12 - nově jede denně
SC 519 - 20:12 - nový vlak v 7

Ostrava - odjezd - omezení
--------------------------
SC 500 - 4:41 - o prázdninách jen 1 (jinak X)
SC 502 - 5:41 - beze změny (1-6)
SC 504 - 6:41 - jede 1-6
SC 32 - 7:41 - jede 1-6
SC 506 - 9:41 - beze změny (denně)
SC 508 - 11:41 - jede 5,7
SC 510 - 13:41 - beze změny (denně)
SC 30 - 15:41 - beze změny (denně)
SC 512 - 16:41 - nový vlak 5,7
SC 514 - 17:41 - beze změny (denně)
SC 516 - 19:41 - od září nejede 4 (?)
---
Ex 140 - 20:13 - jede 7
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 19:15:42    Odkaz na tento příspěvek  

EC179 jede ze Szczecina naposledy 5. června (bůhvíproč v úterý). Protiběh EC178 samozřejmě taky. A ve dnech 26.-29.5. je pro změnu v úseku Szczecin - Berlin nahrazen autobusem.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1327
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 19:16:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doplním, že v IDOSu jsou všechny změny platné od 10.6., nejenom SC a Beskyd.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1328
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 19:42:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SC 516 - 19:41 - od září nejede 4 (?)
Já jsem poznámku přeložil jako o prázdninách 7, mimo prázdniny 4,7
Není nad jednoduše zapamatovatelný takt :-)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6962
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 20:16:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon:
Já jsem poznámku přeložil jako o prázdninách 7, mimo prázdniny 4,7
Já jsem se v těch poznámkách u 516 ztratil.

Není nad jednoduše zapamatovatelný takt :-)
A bude to časem ještě horší. Jo, konkurence si vybírá daň.