K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 20. 08. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 20. 08. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7354
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 12:05:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

D-laik: Ano, to je pravda. Vím o tom. Taky je nutno počítat s tím, jaký je dopravní koncept, kolik jezdí ostatních vlaků. Na trase Praha-Pradubice-Brno bych za významné uzly považoval kromě Pardubic právě ještě Kolín. Českou Třebovou za významný uzel nepovažuju. Tam jsou v okolí mimo trať jen Lanškroun a Moravská Třebová, obojí po cca 10 000 tisících. A vzájemnou vazbu mezi 260 a 270 by měly zajišťovat spíše vlaky nižší vrstvy než EC Praha-Brno.
Ano, korekce je potřeba, ale co chcete nějak významně korigovat na Blansku nebo Přelouči? To se z míst, kde nestaví všechny vlaky (Pradubice), opravdu týká tak toho Kolína.

Negrelli: Tak Kolín není jenom o Kutné Hoře a Poděbradech. Ale do Kolína přijíždí třeba rychlíky Ústí-Nymburk-Kolín, které projedou řadu velkých měst (Litoměřice 24 tisíc, Mělník 19, Brandýs-St.B. 17, Lysá 9, Nymburk 15, Poděbrady 14). Přijíždí tam další vlaky z 5 tratí, z toho 4 patří mezi významné tratě s významnou příměstskou dopravou. Kolín je zcela nepochybně dalším nejvýznamnějším uzlem. Rozhodně by zde měly stavět vlaky vyšší kategorie spíše než v České Třebové.
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 398
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 13:27:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky -
Ústí - dostane se přes Prahu
Litoměřice, Štětí, Mělník mají slušnou dostupnost na 090 a přes Prahu/Ústí se dostanou na mezinárodní spoje (zajížďka není nijak dramatická)
Stará Boleslav je po silnici přes Prahu
Lysý nad Labem - po kolejích přes Prahu
zbývá tak Nymburk, Kutná Hora, Poděbrady. Jsou natolik významné, aby mezinárodní cestující nemohli dojet do cca stotisícového města s přestupem navíc?

Další tratě? Od Nymburka, od Kutné Hory, od Ledečka. Od Prahy do Pardubic (resp. opačně) cestujícím nic nebrání využít vnitrospoje.
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 13:54:24    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Nějak zapomínáte za Zábřežsko a Šumpersko, které sice mají přímé spojení s Brnem, leč díky nevyhovujícím vozům i trati, je využívají především (těm bohužel jim nic jiného nezbývá) lidé z Olomouce. Když namítnete, že to lze i rychlíkama přes Třebovou - ano, ale to by musely být skutečně rychlíky, v lepším případě i s odpovídajícími vozy. Celkem mě to zaráží, protože tipuji, že Vy tady někde bydlíte (usuzuji z toho, jak se snažíte naopak ze Zábřeha udělat důležitou stanici, kde má zastavovat skoro vše). Tím neříkám, že Kolín nemá větší potenciál, ale na druhou stranu si myslím, že lidé z Nymburska, Mělnicka a podobně potřebují hlavně dobré spojení s Prahou. Ale jak říkám, ať je rychlá mezinárodní vrstva, ale ta stačí jednou za 2 hodiny. Vlaky, které vznikly přeměnou Brněnských expresů, by měly být opět expresy (stejně tyto vlaky téměř mezistátní cestující neobsazují) s tím, že by zastavovaly v Kolíně a Třebové a případně i dalších destinacích (asi jako R 720), pokud by se rušily Brněnské rychlíky.
Pajas2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 249
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 14:14:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli: Z Lysé nad Labem přes Prahu jen pokud Kolín projíží, jinak opravdu ne. Zejména při kratších cestách je to totiž mnohem rychlejší a nezřídka i levnější. Za stejnou dobu (33-34 minut) jsem z Lysé jak v Kolíně, tak v Praze hl.n. Přičemž v Praze se na zpožděné rychlíky od HK nečeká (občas se přihodí), zatímco v Kolíně na zpožděné spoje od Nymburka a Ústí nad Labem ano.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4328
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 14:21:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když namítnete, že to lze i rychlíkama přes Třebovou - ano, ale to by musely být skutečně rychlíky, v lepším případě i s odpovídajícími vozy.

Konečně rozumný závěr.

1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 399
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 14:32:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pajas2 - nesnažím se z Kolína přesunout vnitrostátní vazby, pouze ty mezinárodní... Takže cestování na kratší vzdálenosti postiženo nebude a v Kolíně by existovaly i nadále vazby do většiny směrů (Olomouc/Brno/Praha). Ty delší trasy se týkají pouze mezinárodních vazeb - např Lysá - Berlín/Vídeň/Bratislava/... To je jediné, o co by ten Kolín přišel. A ruku na srdce, kolikrát ročně využíváte vlak do zahraničí?
Pajas2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 250
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 15:06:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli: O.K., tomu rozumím.
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1100
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 15:38:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

orky: Český Brod 6843 (kolik chybí do Přelouče či Chocně, přesto tam nestaví jediný rychlík!)

Dvakrát více obyvatel 13856 mají Řičany a taky neobsluhuje toto město žádný rychlík, jenže tyto dvě města mají velmi luxusní 15-20 min takt příměstských vlaků. Nejhuře kolem Prahy v tuto chvíli na tom jsou asi Čelákovice (směr Hradec Králové) 11615 a jen 30 min takt v pracovních dnech a také bez R spojení.
Pajas2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 251
Registrován: 10-2009
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 15:47:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sipi: Obávám se, že zrovna v Čelákovicích už na hradeckou koženku není nikdo moc zvědavý, když má nízkopodlažního CityElefanta s klimatizací. Přitom jízdní doba je asi o 2 minuty delší než rychlíku a navíc se zastavuje jen v Zeleneči a Horních Počernicích (+ jednou za hodinu i ve Mstěticích). Je tedy pravda, že takt by se směr HK zahustit mohl a to hlavně o víkendu.
Říčany jsou na tom podobně.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pajas2.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5549
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 16:58:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já teda nevím ale krom letní turistický sezony a vánoc/velikonoc se mezinárodka v podobě separé "superrychlejch" EC přes republiku bez místní úsekovky zjevně neuživí. Nebo tak možná v podobě dvou párů ráno a večer.
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 17:18:16    Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Děkuju. Mně nejde o to, aby to byly EC, co tam zastavují, ale aby to bylo kvalitní a rychlé (klidně ať je to osobák, co tu cestu (ČT - Brno) zvládne pokud možno do hodiny a 5(max 10) minut :'o). A také pokud možno, aby to nebylo na Olomouc 3x a na Brno 1x za 2 hodiny (klidně 2/2).
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7358
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 19:06:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli: Expresní vlaky mají být vlaky pro dálkové relace a mají stavět pouze v místech s velkými obraty cestujících, tedy fakticky v krajských městech a ve významných přestupních uzlech. A Kolín je významný železniční uzel, do nějž se sjíždí dost vlaků s velkým poteciálem. Pokud se projede úplně všechno, tak nebudou mít smysl. A abych na ně svážel lidi proti srsti a tím jim dal hodinu i více k jízdním dobám, pak se na ten vlak skutečně vykašlou.

Jen tak pro radost: leč díky nevyhovujícím vozům i trati, je využívají především (těm bohužel jim nic jiného nezbývá) lidé z Olomouce.
Já odmítám koncepty podle vozů. Pokud zase bude všechno vázat na EC vlaky, které budou významně víc stavět, tak to dopadne tak, že ty béčka budu muset zapřáhnout za ty ECčka. To samozřejmě povede k tomu, že rychlíky určené pro střední vzdálenosti pojedou prázdné a tudíž k ničemu.

Celkem mě to zaráží, protože tipuji, že Vy tady někde bydlíte (usuzuji z toho, jak se snažíte naopak ze Zábřeha udělat důležitou stanici, kde má zastavovat skoro vše).
A to jsem psal kde. Můj koncept, který jsem psal výše, tak jsem v Zábřehu stavěl s Expresy Praha-Vsetín-(Slovensko) a Praha-Přerov-Luhačovice. Ovšem tyto expresy jsou brány jako hlavní obsluha pro Moravu, protože je v úseku ČT-Olomouc-... mám jako druhou vrstvu. A to má být i hlavní funkcí těchto vlaků. Z Prahy rychle na Moravu a pak stavět víc. Hlavní vrstvou tady má být linka Praha-Ostrava, která by naopak v Zábřehu nestavěla. Lidé ze Šumperka by se na ní dostali ideálně R Šumperk-Olomouc-Brno s přestupem v Olomouci.

Sipi: Dvakrát více obyvatel 13856 mají Řičany a taky neobsluhuje toto město žádný rychlík,
Já taky neříkám, že je špatně, že v Č.Brodě nestaví rychlíky. Jak již bylo psáno výše, počet obyvatel není jediným ukazatelem.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8265
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 19:12:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak pro radost:
neříkám, že Kolín nemá větší potenciál, ale na druhou stranu si myslím, že lidé z Nymburska, Mělnicka a podobně potřebují hlavně dobré spojení s Prahou
Na to jste přišel jak? Nepopírám, že směr Praha je hlavní, ale rozhodně to neznamená, že další směry jsou zanedbatelné.

Ale jak říkám, ať je rychlá mezinárodní vrstva, ale ta stačí jednou za 2 hodiny.
Mezinárodní vrstva je nesmysl, vlaky pouze pro mezinárodní dopravu nedoplněné o meziregionální cestující budou jen zabírat další kapacitu bez znatelného přínosu v podobě většího počtu mezinárodních cestujících, kterých je dnes dost málo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 288
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 21:09:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Udělal jsem návrh dálkovky neřešící návaznosti a kolize. Něco na způsob jak to tu slovy kdysi popisoval Orky (Ten olomoucký R v 12:58 má být brán spíše jak páteční posilový vlak, stejně tak pokračování Olomouckých R na Havířov-Žilinu.)
application/vnd.ms-excelHrubý návrh dálkovky
Navrhy JR.xls (89.1 k)

Jen tak pro radost: Na nedostatečné zastavování v České Třebové nereaguji.

(Příspěvek byl editován uživatelem Zdenek102.)
Kordis vždy najde způsob, jak zkomplikovat cestování.
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 21:21:47    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Nerozumím. Podle mě jde psal, že mají expresy zastavovat každou hodinu (jestli jedou do Ostravy či jinam opravu nevím a je to celkem jedno) ... A co se týče vozů. Takže raději vyženete lidi hnít do béček, než vlak zastavit dle potřeby, což nikomu, kromě rádoby odborníkům, nevadí.

Hroch: S Kolínem to sice nemám ověřené, ale přijde mi to logické. Proč by nějaké větší objemy cestujících jezdily do Ostravy/Brna, když centrum republiky mají za rohem. S další částí nelze, než souhlasit. Ale když je vlak se značkou EC, tak prostě nemůže nikde zastavovat, i když mezinárodní dopravě neslouží. JAk jsme napsal, když zastavovala Hungarie, Vindobona a spol v ČT, tak uznávám, že se tam jelo skutečně hodně cizinců. Pokud se jedná ale o současné Ex či EC na Praha - Vídeň, prakticky do Brna jezdí prázdné. Nevidím tedy důvod, proč s nimi jezdit do Vídně, proč je nazývat EC a proč být naštvaný, když zastaví v Třebové :'o)
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 21:22:59    Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102: O to se Vás ani nikdo neprosí .... nehledě na to, že tady o žádném nedostatečném zastavování není řeč :-)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5550
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 22:35:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Ale když je vlak se značkou EC, tak prostě nemůže nikde zastavovat, i když mezinárodní dopravě neslouží."

A pro koho teda jede když do něj nejde nastoupit?
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 22:37:49    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: No to já nevím :-) Ale názor některých je, že když vlak má v záhlací značku EC, tak zastavovat nesmí ... a když to předevedeme do reálu, tak smí zastavovat jen Praha, Pardubice, Brno ... a dál ani jezdit nemusí, protože skoro nikdo jim ani dál nejede... ale je to EC, takže jinde zastavit nesmí ... no předeberte si to jak chcete, i mně se z toho motá hlava :'o)
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 289
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 23:36:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak pro radost:
Já to zkusím převést do jiné řeči: Protože lidí na trase Praha - Brno přibývá, tak jim nebudeme přidávat více zastávek na cestě,(krom Kolína) ale nácestným stanicím vypravíme kvalitní a dostatečně rychlý Rychlík. :'o)
Kordis vždy najde způsob, jak zkomplikovat cestování.
Ondra_S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.186.116.217
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 23:37:25    Odkaz na tento příspěvek  

Musim se zastat tech kteri volaji po omezenem zastavovani dalkovych vlaku nejvyssi tridy. Predstava, ze pojedu do berlina a krome diry bad schandau, ktera snad mozna trochu slouzi turistum, budeme stavet jeste v kralupech, lovosicich, roztokach, sedleci, podbabe, v rezi,... - tak si snad to auto uz vazne koupim.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7359
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 23:51:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak pro radost: Já jsem nikde nic takového netvrdil, že mají expresy zastavovat každou hodinu. Nelze obecně říct žádné pravidlo, jak často, v jak velkých městech má která kategorie zastavovat. To všechno závisí na spoustě vstupních parametrů.
Není pravda, že zastavování nikomu nevadí. Proč tedy lidi jedoucí na delší vzdálenosti preferují rychlejší vlaky před pomalejšími? Skoro každý chce mít svou cestu co nejrychleji za sebou a pokud mu budeme házet do rychlosti jeho cesty překážky, příště už může hledat jiný způsob dopravy, který tu rychlost zajistí.
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 07:22:19    Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102: 1) Mohu se zeptat, z čeho usuzujete, že na dané trase lidí přibývá (tentokrát nikoliv ironicky, ale opravdu)? 2) Pořád si myslím, že je zbytečně moc mezinárodních vlaků směrem na Brno a pokud expres zastaví lidem mezi Prahou a Brnem 1x či 4x, nikoho nerozháže. 3) Je to možné řešit i rychlíkama (klidně i osobákama, kategorie je mi úplně fuk), když budou kvalitní. V současné situaci jezdí Ex ČT - Brno 1 hodinu, 1 minutu. Rychlík 1 hodinu 26 minut. Ve Vašem návrhu 1 hodinu 21 minut. Pořád mi to nepřijde, jako dostatečně kvalitní rychlík. Většina tady škemrá, aby vlak jel mezi Prahou a Brnem o 7 minut kratší dobu, ale když cestující pouze na úseku ČT - Brno by jezdili o 25 minut déle, to příliš neřeší. Ale jak říkám, klidně kvalitní rychlík (expres) pokud možno po hodině s časem do 1 hodiny 10 minut a bez koženky (já vím, to mám ale utopistické představy).

Ondra_S: Já s Vámi souhlasím. Mně nejde o vlaky, které slouží mezinárodní dopravě, ale o ty, co se tváří, že slouží a přitom slouží vlastně vnitrostátní dálkovce.

Orky: Aha, tak jestli říkal někdo jiný (což je možné), že chce "důsledné zastavování dálkovky" v Zábřeze (nebo tak nějak), tak se omlouvám :'o) ... někteří dokonce tvrdí (to vím, že ne Vy), že to má být přesně podle počtu obyvatel (nad 5000 zastaví rychlík, nad 500000 EC)...... K druhé části. Jak jsem napsal dříve. KAždý chce, aby to pokud možno zastavilo jen tam, kde potřebuje dotyčný. Ale pokud vlak jede 2:37 a zastaví 2x či jede 2:30 a zastaví 1x a jedete pořád stejně kvalitním vlakem se stejnými službami a tak dále - to rozhodně nikoho nepřesvědčí, aby jel vlakem místo doposud preferovaných dopravních prostředků. Pokud chcete, aby lidé, kteří dříve jezdili relativně kvalitními vozy za dobu 1 hodina a 1 minuta, přesedlali do koženky, která zastavuje v každé zastávce a jede 1 hodinu 26 minut, tak to už si pak pekelně rozmyslí, zda tím vlakem ještě pojedou. Jinými slovy, potenciál na nové zákazníky je 0 (a to prostě budu tvrdit pořád, protože těch pár minut nikoho nepřesvědčí, aby změnil způsob dopravy, to by musel být již rozdíl podstatný), zato zkomplikujete dopravu ne sice nějaké extra velký skupině, ale podstatné a rozhodně větší, než 0.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5551
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 08:34:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže taková Hungárka na sever slouží mezinárodce tím, že z Prahy je to kolem 5 ks/kupé, v Ústí výměna a 2-3 ks a z Děčína polovina prázdnejch kupátek (přičemž nástup v Německu se koná vesměs v Dresden Hbf).
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4329
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 08:35:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak pro radost:
klidně kvalitní rychlík (expres) pokud možno po hodině s časem do 1 hodiny 10 minut a bez koženky
přesedlali do koženky, která zastavuje v každé zastávce a jede 1 hodinu 26 minut


Česká Třebová - Brno se bude v příštím GVD jezdit rychlíkem za 1:13. Pokud by byla hrana v Brně lze se dostat na 1:09. Takže podmínku o jízdní době splňujeme. Pravda s výjimkou ranní špičky, kdy je to ráno ve směru do Brna nějak rozcouranější (návaznosti ve Skalici), ale to se jistě bude v dalších letech vyvíjet. Takže zbývá dořešit otázku vozů.

A také pokud možno, aby to nebylo na Olomouc 3x a na Brno 1x za 2 hodiny (klidně 2/2).
Už dneska je snad ve špičkách kladiv Brno díky Sp vlakům dvakrát za dvě hodiny i bez EC, ne?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 08:59:09    Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: V podstatě souhlasím. Ovšem. Otázka vozů se bohužel se v brzkých letech nezlepší (možná za 5 let) a pokud považujete Sp (v podání Bdmtee) za cestuschopné na tyto vzdálenosti, tak jste sadista :'o) Co se týče rychlosti - 1:13 mi pořád přijde více než dost (1:10 minimum, 1:05 optimum).
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 09:17:45    Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Nehledě na to, že ten rychlík pořád zastavuje v každé zastávce - kdyby byl rychlík ČT - Svitavy - Blansko - Brno s něčím lepším, než je koženka a doplněný Sp s odpovídající kvalitou, které pojmou Skalici, Letovice, Březovou (a případně některé současné zastávky) s vhodně navazujícími přípoji , není co řešit :-) Ale nyní? Vraťme se o úroveň výše. Kolem EC je zbytečný povyk, protože ty, které zastavují v Třebové neplní funkci mezinárodních vlaků a aby vlak 3x zastavil (Kolín, Pardubice, ČT) pro cestující mezi Prahou a Brnem není zase takový problém (není to autobus, který díky zastavování v Jihlavě se zpomalý o 15 minut). Opravdu nechápu takový povyk kvůli jednomu zastavení vlaku navíc. Když se zruší zastavení, nepomůže to ničemu naprosto ničemu. Jen naštvete lidi směřující na Brno z okolí Třebové a Zábřežska. Cestující mezi Prahou a Brnem mají luxusní výběr - auto, vlak, autobus i letadlo. Proč se snaží místní cpát již tak na zaplněný trh, který stejně nemohou dobýt? Neříkám, že nemá být vlak vhodná alternativa. Ale rozhodně zastavení v Třebové není to, co ovlivní míru úspěchu a neúspěchu. Tak si to prosím již uvědomte a alespoň mluvte za sebe, že tam nechcete, aby vlaky zastavovaly, protože je vám (všem, kterým to vadí) to nepříjemné, ale ne se tady chlubit okázalými hesly, jak to pomůže Českým Drahám a lepší kultuře v cestování.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4330
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 09:18:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže abych to uzavřel: Pokud pojede rychlík 1:09 a bude kvalitativně na úrovni dnešních EC, tak s projetím Třebové EC linkou Praha - Brno nemáte problém. Konečně jsme dospěli ke shodnému závěru.

Pokud chcete jet rychleji než cca 1:09, tak lze tuto linku mít jako únikovku pro řadu 680 poté, co zmizí z Ostravy. Pak by se z Třebové do Brna jezdilo zhruba 60 minut i při rychlíkovém zastavování. ==> Při fixovaných Svitavách 00 by to v Brně ostře otočilo a dvouhodinový takt by stál 4 soupravy. Ovšem je tam otázka soutěží a nikde není psáno, že linku musí po roce 2017 získat zrovna ČD.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 09:23:24    Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Ano, souhlasím, mně by to stačilo :'o) Ale principiálně mi boj proti Třebové vadí, protože stejně ničemu nepomůže :-)
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4331
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 09:27:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To ovšem není boj proti Třebové, ale snaha o co nejrychlejší spojení Prahy a Brna.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4205
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 09:49:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Při fixovaných Svitavách 00 by to v Brně ostře otočilo a dvouhodinový takt by stál 4 soupravy.

ČT: L:50, SV: S:00, BRNO: S:50
BRNO: L:10, SV: S:00, ČT: S:10

Já tam vidím soupravy 2. Nebo je to myšleno až do Prahy?
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4332
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 09:52:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myšleno až do Prahy jako rychlík se stávajícím zastavováním.

EDIT:
Předpokládám, že s takovými rychlíky by "vaše" bedny jezdily mezi Třebovou a Brnem prakticky rovnoběžně.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4206
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 10:18:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předpokládám, že s takovými rychlíky by "vaše" bedny jezdily mezi Třebovou a Brnem prakticky rovnoběžně.


Musel bych trochu ubrat a celý den bych měl z toho zkažený
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 290
Registrován: 2-2011

Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 10:18:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak pro radost:
„Mohu se zeptat, z čeho usuzujete, že na dané trase lidí přibývá (tentokrát nikoliv ironicky, ale opravdu)?“
Asi tak cca před měsícem (-dvěma) nějaký diskutér pověsil na K-rep. článek o tom, že cestujících na železnici přibývá. Nejvíce cestujících přibývá na cestě z Prahy do Brna. Nevěřím každému žvástu, co se napíše v novinách, ale když tiskový mluvčí ČD pošle tohle do éteru, tak by na tom mělo být něco pravdy...(Čísla nebo procenta o kolik vzrostl počet cestujících si však nepamatuji, nevím, jestli to bylo vůbec v tomhle diskuzním vlákně a dohledávat se mě to fakt nechce..) Kdyby tam nahoře seděl inteligentní člověk, tak zruší zastavování Rychlíků v Březové nad Svitavou, a zavede 2 (+/-) hodinový takt Os Brno - Česká Třebová, doplněné jen o opravdu "potřebné" Spěšňáky, které budou na trase Brno - Česká Třebová dělat přípoj k Olomouckým Rychlíkům ve směru do Prahy, a ne nahrazovat Os-260 v úseku Letovice-Česká Třebová "potřebnými" Sp jako v současnosti.

+Jinak ten můj skromný návrh dálkovky měl řešit spíše trať 270+280+320+321+330

(Příspěvek byl editován uživatelem Zdenek102.)
Kordis vždy najde způsob, jak zkomplikovat cestování.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7361
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 10:24:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pendolino s 5 zastávkami ČT-Brno za 60 minut? To určitě ne. Asi by stihlo dát Svitavy - Brno pod hodinu, ale na bezpečný obrat by to nebylo.
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 11:07:46    Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: No právěže v tom vidím problém. Zastavením v Třebové je časový zisk max 3 minuty. Proto nechápu, proč se tak proti Třebové zbrojí, když to časově stejně ničemu nepomůže. Uznávám, že cestující do zahraničí to jistě může opruzovat, ale ti na těchto spojích téměř nejsou a pro cestující Praha - Brno jedna zastávka navíc tolik neřeší. Ale jak říkám, kdyby bylo kvalitní spojení na Brno rychlíkama, tak proč ne, ale v současné situaci je to nereálná představa (nejdříve za 5 let).

Zdenek102: Jako je to možné. Ale oddělení PR jakékoliv firmy moc nevěřím. Spíše bych to viděl jako zoufalou současnou situaci na D1, během rekonstrukce jistě ještě objem cestujících se zvýší (a přesně proto jsou tam D1 Expresy), ale po dokočení rekonstrukce již opět bude jezdit mezi Prahou a Brnem méně cestujících, než v současné době. Jinak ale koncepce na 260 nemáte špatnou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4333
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 11:15:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co ty sedačky, které nyní používají mezi Prahou a Třebovou cestující z Třebové, použít pro nově získané cestující Praha - Brno a žádné D1Ex nezavádět? A vozy, co by se měly "někde" najít na D1Ex pak použít na zkvalitnění rychlíků. Chápete, kam mířím? Třebovou přece odvezou do Prahy i Brna jiné linky.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 291
Registrován: 2-2011

Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 11:25:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:
Chápu, ale nechápu to, proč to tak, jak to popisujete, neudělají... Navíc v D1Ex jen 1.třída? Obrovská blbost.... Výsledkem toho bude zpomalení EC vlaků, Rychlíků a všeho ostatního na 010... +Dokonalého zasekání Brna...
Kordis vždy najde způsob, jak zkomplikovat cestování.
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 400
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 11:41:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zasekání Brna mohu jen potvrdit. V pondělí jsem si vyzkoušel uspíšené EC 73. Výsledkem bylo, že namísto kolem celé se přijelo až ve čvrt z důvodu poskakování od návěstidla k návěstidlu v okolí. Taky nepochopím proč 1216 musela jet z Prahy do Třebové studená - 151 nějak nezvládala výlukové jízdní doby díky dvojnásobné zátěži. O dynamice rozjezdů radši ani nemluvit...

D1 Ex bude dle mého průser na druhou - nízká obsazenost protože často jen 1. třída a nula zastávek a naprosté bourání zažitých odjezdů na koridoru. Nedej bože, aby nastala mimořádnost...
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 11:47:51    Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: V podstatě souhlasím. Ale nevěřím, že linka Praha - ČT - Brno - Olomouc - Šumperk/Jeseník dostane v dohledné době lepší rychlíkové vozy a proto, i když v zásadě souhlasím, že by stačilo kvalitní rychlíkové spojení, tak v současné realitě je to utopie a tak budu muset alespoň tady řvát, ať směrem na Brno zastavuje něco lepšího, než zpomalená, všudezastavující koženka.
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 907
Registrován: 5-2009
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 12:04:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

EC Bad Schandau slouzici turistum. Haaaaaaa, tak to uz jsem se dlouho nezasmal... vzdycky tam vystupuju jen ja, max. 1-2 lidi, kdyz je dobry den, a to jen kvuli tarifu, protoze Sko nemusim platit. Cimz nerikam, at vic stavi, ale urcite by mely byt v Usti pripoje na Lovo a Roudnici.
PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.186.73
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 12:52:03    Odkaz na tento příspěvek  

Ale nevěřím, že linka Praha - ČT - Brno - Olomouc - Šumperk/Jeseník dostane v dohledné době lepší rychlíkové vozy

Neházejte flintu do žita, polovina exÖBB emzet zatím nevyjela a s Chebem už se prý nepočítá.
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 292
Registrován: 2-2011

Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 13:11:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak pro radost:
Vzhledem k tomu, že nákup Railjetů se nejspíše uskuteční, tak se můžeme bavit v řádu pár let. To znamená že se všechny vozy v současné době posílané na Rakousko posunou někam jinam, a to znamená že se ty vozy pošlou na jiné Ex (-EC), a z těch Exů (-EC) přejdou ty stávající vozy na Rychlíky. Takže se může kldině stát, že současná souprava R 721 bude na R-260 Běžná... Řvěte si jak chcete, nic vám to nepomůže... Lidé z Teplic, Chebu, Plzně mají také koženku, (a někteří jsou tam dokonce vděční za najbrt B-čko,) takže nechápu proč by nějaká Česká Třebová měla být privilegizovaná...
Kordis vždy najde způsob, jak zkomplikovat cestování.
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 13:21:17    Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102: Tak mě naštěstí zatím nemusí nic pomáhat, já jsem se současným stavem spokojený a pokud někdo nepředvede veletoč, tak věřím, že to nějaký rok ještě vydrží :-)
1) Pokud jste si přečetl o tom, kde mají být současné expresní vozy použity (nemísto Railjetů), tak pochopíte.
2) Z těch míst, které píšete, tak je mi samozřejmě lidí líto. Jenže tam ani jiná možnost (v současnosti) není a nejspíše právě tam budou současné expresní vozy nasazeny. V ČT alternativa je a o té se v tuto dobu dohadujeme :-)
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 13:22:49    Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102: Pardón ... Tak mně + další překlepy ... jsem unaven a píšu z posledních sil :'o)
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 401
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 13:22:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102 - Asi proto, že v té Třebové jsou rozdíly nejpropastnější a Třebováci budou řvát, jakmile si budou muset sednout do něčeho horšího. Naopak v Chebu jenom šotouši mají povědomí, že něco lepšího než B existuje.

Jediné, z čeho mám obavu, že nebude dostatek HV na 160, zvlášť když to bude jezdit na SIVIC
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4334
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 13:25:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli:
Mašin řady 380 bude na linky Praha - Luhačovice a Praha - Brno - Olomouc - Šumperk dost. Vše nyní nasvědčuje tomu, že do Vídně ani do Berlína se nepodívají.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Ondra_S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 130.149.208.223
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 16:01:23    Odkaz na tento příspěvek  

Klavirista: ad Bad Schandau: psal jsem "snad mozna trochu." Ale co, smich je pry zdravy. Tak jsem rad, ze jsem mohl poslouzit.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 16:32:34    Odkaz na tento příspěvek  

Tak tendr na rychlíky Olomouc-Krnov-Ostrava nebude.

http://ekonomika.idnes.cz/antimonopolni-urad-zastavil-tendr-na-pr vni-rychliky-p0d-/eko-doprava.aspx?c=A120817_142610_eko-doprava_f ih
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8266
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 20:07:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak pro radost:
i když v zásadě souhlasím, že by stačilo kvalitní rychlíkové spojení, tak v současné realitě je to utopie a tak budu muset alespoň tady řvát, ať směrem na Brno zastavuje něco lepšího
A co takhle řvát za to kvalitní rychlíkové spojení?

Zdenek102:
Lidé z Teplic, Chebu, Plzně mají také koženku
... a z mnoha dalších měst.

Jen tak pro radost:
Z těch míst, které píšete, tak je mi samozřejmě lidí líto. Jenže tam ani jiná možnost (v současnosti) není a nejspíše právě tam budou současné expresní vozy nasazeny. V ČT alternativa je a o té se v tuto dobu dohadujeme
Obdobně je to ale alternativa i pro všechny zastávky mezi Brnem a minimálně Pardubicemi. Tam všude by podle Vaší logiky také mělo EC zastavit.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3283
Registrován: 1-2007
Odesláno Sobota, 18. srpna 2012 - 07:50:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Jak si mám vyložit ty Běchovice a Libeň? Jak je možné mezi stanicemi s jízdní dobou 4 minuty zkrátit 5 minut?
55p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 252
Registrován: 6-2009
Odesláno Sobota, 18. srpna 2012 - 08:04:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi nebyl údaj z příjezdu do Libně, tak to vzalo odjezd i jako příjezd. Pobyt tomu nahrává.
Jen tak pro radost
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Sobota, 18. srpna 2012 - 09:44:20    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: 1) Řvu, řvu, ale toho se nedořvu, jelikož je to v současnosti neproveditelné.
2) Stačí, když by byly v uzlových stanicích kvalitní přestupy (uznávám, že přestupovat pro některé je velký problém, ale osobně si myslím, že je lepší přesednou, než mít hodiny zapíchlou pružinu v zadku).
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 08:23:29    Odkaz na tento příspěvek  

Tak to je tedy gól:

Šéfové Českých drah budou mít nové platy, návrh počítá s 15 miliony ročně

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/platy-vedeni-ceskych-drah-0yk-/ekonomik a.aspx?c=A120819_194749_ekonomika_ert
Pajda7
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.191.204.146
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 10:23:28    Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ: A pak že není dost peněz na provoz vlaků.
Čuřil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.202.65.71
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 11:22:47    Odkaz na tento příspěvek  

Páni ministři a pos(r)lanci si přece taky přidávají, tak nemůže nábřeží zůstat stranou, ne....
Zámčan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.173.248.21
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 17:40:09    Odkaz na tento příspěvek  

jeden dotaz,nie žeby som očakaval správnu odpoved len špekulácia...ak začnú RJ ČD jazdiť z Prahy do Grazu je málo pravdepodobné že by vo Viedni na hlavnej stanici stáli 40 min,tak predpokladám bud sa zmení o pol hodinu skôr takt z viedne do grazu,alebo vlaky EC z Prahy do Wien budú jazdiť o pol hodinu neskôr???
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7371
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 17:51:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zámčan: A co je na 40 minutách obratu tak špatného? Naopak po 5 hodinách jízdy je taková doba na obrat dobrá. Naopak bych pokládal za nevhodné po tak dlouhé jízdě obracet za 10 minut.
Zámčan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.173.248.21
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 17:53:44    Odkaz na tento příspěvek  

Orky no ja som nemyslel obrat ale pobyt vo Viedni hlavnej stanici.... vzhladom na súčasné trasy....
všetky EC vlaky z prahy budú končiť v Grazi
55p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 257
Registrován: 6-2009
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 17:56:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Tady je patrně narážka na prostoj 40 minut na cestě Praha - Vídeň - Graz ve Vídni, pokud to dobře chápu :-)
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3286
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 17:56:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Nejde o obrat, ale o pobyt ve Vídni mezi příjezdem z Prahy a odjezdem do Grazu.