K-report
 

Archiv diskuse GVD obecně do 28. 04. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » GVD obecně » Archiv diskuse GVD obecně do 28. 04. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8001
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 28. března 2012 - 19:30:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl, 4106:
Tak pro křídlení by bylo potřeba sakra zrychlit úsek Česká Skalice - Malé Svatoňovice. Než se vozidla spojí (+ vjezd na obsazenou), tak je 4-5 minut kdesi ani nemrknu.

Sadská:
V době, kdy začne být kolizní R-020 s R-090 (tj. po dokončení optimalizace Lysá n.L. - Praha Vysočany a Libické spojky), je otázka, co bude třeba na té 090 (třeba jednou nebudou jezdit na rychlíkách vozidla s Vmax=140), ... Ale ano, beru, že to teoreticky může být problém.

Klatovy:
No vyjdou za předpokladu, že se z úseku Plzeň hl.n. - Chlumčany podaří vydolovat 2-3 minuty v každém směru + další minuty pro pobyt v Plzni (aby se nemuselo nastupovat jako v Hošticích ve filmu Slunce, seno, ...).
Otázka, zda "courák" z Prahy, navíc bez dalších přípojů, bude pro někoho vůbec atraktivní.
No a o Bavorsku bych nemluvil, protože pokud jsou polohy na Špičáku fix, tak nám jaksi chybí výhybna v Dešenici.

Nepřevázka:
Pořád je to alespoň trochu reálné. O Rynolticích a okolí to lze říci s o poznání menší jistotou, o dalších úpravách typu stíhání Hradce ze Staré Paky už vůbec.

Svitavy: Viz Orky
(Je vidět, že KORDIS má svojí hlavu a není mu nějaké rozvrtávání regionálky moc po chuti. Je zajímavé, že my se přizpůsobujeme Němcům, protože jsme přeci s taktem přišli později, ale Pardubický kraj by najednou měl mít přednost před Jihomoravským, ačkoliv je situace totožná.)

SG jsem nenavrhl, pouze vydedukoval z návrhů MD a ÚK s přihlédnutím ke stavu vozidel a infra.
I pokud připustím, že se "nějak" stihne křižovat v Chotětově, pořád mi vychází další křižování mezi Vysočany a hl.n. v Praze, což mi s teorií rychlého obratu moc nesedí - a to neřeším vliv dalších vlaků především v úseku Praha - Neratovice (- Mělník).
Obávám se, že cestovní doba Praha - Liberec kolem 150 minut a ještě s přestupem nikoho nenadchne.

Tehdy byla do jisté míry doba peníze budou a my nebudem.
Už v té době několik let trvala doba schodků SR i při růstu ekonomiky. Čekat, že tento stav bude trvat věčně ... no nevím.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6751
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 28. března 2012 - 19:51:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
V době, kdy začne být kolizní R-020 s R-090
Myslím si, že bude reálnější řešit jisté kolize v Pražském uzlu (třeba vyosením taktu o pár minut či posun na dvoukolejných tratích) než se snažit procpat další vlaky po 011 a jednokolejné 060, obzvlášť když je to tamtudy delší. Cpát R-020 na přetíženou trať, obzvlášť bude-li zkapacitněná 231, mi přijde nesmyslné.

No vyjdou za předpokladu, že se z úseku Plzeň hl.n. - Chlumčany podaří vydolovat 2-3 minuty v každém směru
Nepočítal bych s nějakým dolováním jízdnách dob v horizontech dopravních plánů.

Je vidět, že KORDIS má svojí hlavu a není mu nějaké rozvrtávání regionálky moc po chuti.
KORDIS jen dědí Pardubické rozvrtávání. Mám trochu dojem, že vztah našeptávačů a pana Záruby je nadstandardní.
Nechci hledat všechny vazby v JMK na rychlíky R-260, ale pokud by musel zůstat uzel ve Svitavách úzce v 00, pak bych řešil vazbu od Boskovic ve Skalici rozbitím taktu od Boskovic a vazbu na rychlíky preferoval ve špičkovém směru, v mimošpičkovém pak na osobní vlaky. Radší tohle, než nechat postávat rychlíky kvůli úzkým Svitavám a ponechání nulové symetrie na 262.

I pokud připustím, že se "nějak" stihne křižovat v Chotětově, pořád mi vychází další křižování mezi Vysočany a hl.n. v Praze, což mi s teorií rychlého obratu moc nesedí - a to neřeším vliv dalších vlaků především v úseku Praha - Neratovice (- Mělník).
Teorie úspor souprav je na Tanvaldech stejně pochybná, jako na R-030. Ten rychlík jede necelé 3 hodiny a nemáte šanci snížit potřebu obratů. Pokud by bylo někdy výběrka na Tanvaldy, stejně budou potřeba minimálně 4 soupravy.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8002
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 28. března 2012 - 20:21:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obecně mám dojem, že namísto odbourávání kritických míst z hlediska spolehlivosti (např. "antivata" Nymburk hl.n. - Ml. Boleslav hl.n.) se přidávají další. Přibývají další obraty, křižování a přestupy na hraně nebo až za hranou reálnosti. Něco by se jistě podařilo vylepšit svižnějšími vozidly*, ale nejsem si jist co všechno a kolik z toho bude obnášet stlačení hranového času z 62-63 minut na 59-59,5 minuty.

* svižnější vozidla ale budou samozřejmě dražší a je pak otázka, kolik těch vlaků reálně bude jezdit (na kolik budou finance). Otázka je také, zda se to jedno uspořené vozidlo nerozpustí v ceně zbývajících.

Přemýšlím také nad tím, kde všude se za poslední leta na "nepáteřních" tratích zvyšovala rychlost, stavěly výhybny apod. Když uvážím, že nově by snad měl do takové kategorie spadat i IV.TŽK ...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2405
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 29. března 2012 - 00:25:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad vozidla - i ta nejlínější nová vozidla umí 130 mm a mají víc kW/t, než to, co jezdí s logem ČD dnes. Pokud se na trati "pouze" zavede V130, znamená to paušální zvednutí maximálních rychlostí o 5 km/h a drobná úprava koleje zvládne dalších 5 km/h. Na tratích s V pod 70 km/h je to docela výrazný skok nahoru.

Konkrétně na 5 km dlouhém úseku, kde se na obou koncích zastavuje, znamená zvýšení V z 50 km/h na 55 úsporu 40 s, z 55 na 60 zhruba dalších 40. Ono to není moc, ale tuhle +5 km/h na souvislém úseku, támhle si pohrát s délkou přechodnice a s převýšením, ještě jinde odstranit Op na přejezdu a hned jsou na smysluplném úseku ušetřené dvě minuty i v rámci údržby stávající tratě a se současnými vozidly, tři minuty s novými vozidly a tratí s V130.
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 29. března 2012 - 10:43:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
pak bych řešil vazbu od Boskovic ve Skalici rozbitím taktu od Boskovic a vazbu na rychlíky preferoval ve špičkovém směru, v mimošpičkovém pak na osobní vlaky. Radší tohle, než nechat postávat rychlíky kvůli úzkým Svitavám a ponechání nulové symetrie na 262

Touto variantou se automaticky zabíjejí v kladiva Velké Opatovice, protože nelze křižovat mezi Boskovicemi a Šebetovem. Takže obsluha by zbyla pouze na úsek Skalice - Boskovice. A pojede-li se jen v jednom směru k/od R, budou zase křičet Boskovice, že nemají přípoje do obou směrů
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8005
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 29. března 2012 - 18:59:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David Jaša:
Začínáme se točit v kruhu, protože už jsme tu já i Orky psali, že je něco jiného udržet stávající rychlost a něco jiného (a za jiné peníze) rychlost zvyšovat, popř. povolovat provoz s vyšším nedostatkem převýšení.
Možné je samozřejmě leccos, ale rozohodně to nebude za dva roky a rozhodně to bude stát nemalé prostředky (stejně jako ta živá vozidla). Viz předchozí příspěvek.

Za běžného provozu (tj. mimo výluky a poruchy) se na Op nejezdí.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6759
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 29. března 2012 - 19:49:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli: Pokud by se u rychlíků zrušil pobyt ve Svitavách a Skalici a zůstal úzký uzel v celou ve Svitávách, pak by právě ke mnou popisované situaci mohlo dojít.
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 335
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 30. března 2012 - 07:49:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky - proto. Rychlíky ve Skalici budou o po hodině. S30 na Brno, L30 na Prahu. To máme pak na Velké Opatovice 50 minut, tj. 25 minut na jeden směr avšak jízdní doba bez pobytu v Boskovicích je 32. Teď však jeden směr posuneme. Nebude nám vycházet návaznost v jednom směru, všechny obce budou řvát, že v jednom směru jedou k osobákům, nikoli k rychlíkům a Boskovice si budou stěžovat, že na přípoje do obou směrů nedošlo. Vlak zde ztratí hlavní výhodu - že je o něco rychlejší než bus. Lze tedy očekávat, že cestujících bude ubývat.

Posun busů o půl hodiny (aby se nejelo v souběhu) v jednom směru by znamenal, že zrušíme v podstatě všechny jejich návaznosti. Co je lepší - udržet systém busů, nebo rozdrbaný vlakový systém, kde si lidi nezapamatují snadno odjezdy a nebude možné realizovat tolik návazností? Chápu, že MD hájí své zájmy, ale zde se jde přes a do pár let se zavřou i ty Velké Opatovice... A tímto nahrávají i krajským politikům - my ne, to MD zničilo vlaky na lokálce
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6761
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 30. března 2012 - 08:32:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli: Rychlíky společně se spěšnými vlaky ČT-Brno mají být rychlou páteří a ne aby postávaly 10 minut, aby se stihla všude nulová symetrie. Rychlost těch rychlíků má určitě větší významm než CD/CT stejná návaznost ve Skalici. Myslím si, že vlak do Opatovic stejně relativně rychle padne, většina obcí na trati má nádraží daleko.
Když tak koukám do JŘ na trati 262, tak to kupodivu i při uzlu X:30 nevychází tak tragicky Mohla by zůstat nulová symsterie alespoň ve špičkách (odj. X:37, křižování Šebetov), ovšem o víkednu by to narazilo na neefektivní oběhy.

Já jsem v tomto směru zastánce vrácení rychlíků do původní polohy, protože by to umožnilo zajistit všechny požadované vazby. Daní by bylo pouze zhoršení vazeb Polička/MT-Brno, a to od Poličky jenom v sedlech a o víkendech (ve špičkách by mohl zajistit bus).
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6762
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 30. března 2012 - 08:46:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě zpátky k Ostravě:
RegioJet překonal pendolino, žlutým vlakem jezdí do Ostravy více lidí
Není tam sice obsazenost ČD expresů, ale už teď je vidět, že vytíženost současné nabídky není nějak enormní. A to od prosince přibyde 3. dopravce.
Myslím si, že zrušení ČD expresů je pravděpodobné a že přijde pořad dne prodloužení Pendolin do Žiliny, které bude dotováno. Pokud to řeknu jinak, tak Pendolino nahradí linku Ex1.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 12-2003
Odesláno Pátek, 30. března 2012 - 10:59:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud ČD neumějí reagovat, tak se nelze divit ...

- jak to, že v těch časech, kdy bývá v Pendolinu těch 30 lidí, není místenka za 0 Kč?

- jak to, že místenku z eShopu stačí vytisknout, ale kvůli nejlevnější jízdence, sporotiketu, je třeba chodit do pokladny, což je opruz jak pro zákazníka tak pro podnik?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6766
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 30. března 2012 - 11:29:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: Je mi jedno, kdo a jak reaguje na své prázdné vlaky. Já jenom tvrdím, že nabídka přestává odpovídat poptávce, 3. dopravce se chystá a do toho ještě objednávané vlaky. Možná, že konečně někdo pochopí, ve v ČR je nesmyslné hrát si na otevřený železniční trh a konkurovat si přímo lepšími službami za co nejnižší ceny, když pro to není ani potencionální poptávka. U železnice nestačí jako u autobusů pár desítek lidí k výdělku, ale potřebujete jich víc jak 100, většinou ještě víc.
GVD 2013 bude rokem, který ukáže, co udělá konkurence na přetížené sítí v soužití s dotovanými vlaky, které budou sbírat ty zbytky, kteří nepojedou Pendolinem, LeoExpresem či Regiojetem. GVD 2014 bude rokem vystřízlivění. A zajímavý může být GVD 2015, pokud tendr na rychlíky Olomouc-Krnov-Ostrava vyhraje Leoš nebo Radim, zda se nebudou bít za to, aby místo vazby na státní systém měli vazby na své vlaky.
Portáš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.115.249.198
Odesláno Pátek, 30. března 2012 - 11:50:16    Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
"Myslím si, že zrušení ČD expresů je pravděpodobné a že přijde pořad dne prodloužení Pendolin do Žiliny, které bude dotováno. Pokud to řeknu jinak, tak Pendolino nahradí linku Ex1."

Je dost možné, že Pendolíno nahradí Ex, ale domnívám se, že dotovaný úsek bude jen Ostrava-Čadca.

Jinak k RJ, ten vsadil na služby a hlavně pohodlné cestování(jen škoda pro zbytek republiky, že jen na jediné trase). Dle mého - nic lepšího než kupé zatím nikdo nevymyslel (snad kromě salónního vozu:-)
Jak se ukazuje, současné JD Pendolína s minimem zastavení zvládne i klasika, ale v našem malém rybníce je prostě škoda nestavět třeba Kolín,Ústí,Hranice, snad i proto, že ten současný efekt v "rychlosti" není nicmoc a navíc je třeba dost připlatit. Pokud bude chtít Pendolno dále konkurovat, přijde zřejmě na řadu krok zlevnit tarif i pro nepravidelného cestujícího a rozšířit počet zastavení.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6768
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 30. března 2012 - 12:26:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je dost možné, že Pendolíno nahradí Ex, ale domnívám se, že dotovaný úsek bude jen Ostrava-Čadca.
To je jasné.

Jak se ukazuje, současné JD Pendolína s minimem zastavení zvládne i klasika, ale v našem malém rybníce je prostě škoda nestavět třeba Kolín,Ústí,Hranice, snad i proto, že ten současný efekt v "rychlosti" není nicmoc a navíc je třeba dost připlatit.
Tak to si zase nemyslím. Zastavení na koridoru je rozdíl klidně 4 minut na zastavení, a to se rychle nasčítává. Rozdělení na 1. a 2. segment je dobrý nápad a jako takový by měl zůstat. Není to jenom o rychlosti, ale i o výměně cestujících každou chvíli, což může být rušivý element.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2406
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 30. března 2012 - 21:42:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Začínáme se točit v kruhu, protože už jsme tu já i Orky psali, že je něco jiného udržet stávající rychlost a něco jiného (a za jiné peníze) rychlost zvyšovat, popř. povolovat provoz s vyšším nedostatkem převýšení.

No, nejedno TONTR kvůli krátké přechodnici nebo malému převýšení by se mohlo klidně vejít do údržby svršku

Za běžného provozu (tj. mimo výluky a poruchy) se na Op nejezdí.

Blbě jsem to řekl, měl jsem na mysli TONTR kvůli rozhledu na přejezdech bez PZZ.

Viz zde zmíněná trať 081/086, jak je na tom ohledně těchto snadno odstranitelných TONTR (dle starých TTP tuším že z jistých stránek na polské doméně):

úsekrychlost omezena na důvod/poznámka
Děčín–Březiny 70 60 přechodnice
Malá Veleň–Benešov 70 60 přechodnice
Františkov–Starý Sachov 70 40 R = 270 m, který umožňuje 65–70 km/h
Zákupy–Mimoň 60 70 přechodnice, přejezd
Mimoň–Brniště 85 60 přejezd
Brniště–Jablonné 75/90 60 přejezd
Rynoltice 60 40 výhybky bez závislosti na ZZ
Karlov–Ostašov 60 40 převýšení


Každá taková věc se dá spravit poměrně levně a za víkendovou výluku (dobře, ta PZZ jsou za víc a trvají déle) a dohromady to už pár minut udělá.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6775
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 30. března 2012 - 22:11:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: Tohle není nějak významná položka, která by nějak významně měla promluvit do jízdní doby. Možná že by nakonec s odřenýma ušima se daly stihnout kříže Rynoltice-Benešov, tam už chybí relativně málo (při dvouminutovém pobytu v české Lípě). Tedy pokud by to nezhatilo ZZ v Rynolticích, jehož rekonstrukce by asi tak levné nebylo. Pro stabilní model pro X:30 v Liberci i Lípě by to chtělo ubrat ještě o něco více.
Fantomasdc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1807
Registrován: 7-2002

Odesláno Sobota, 31. března 2012 - 11:27:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad David jaša, Orky:
Na 081 by to chtělo mezi Stružnicí a Lípou (cca 5 km) zvýšit TR ze současných 70 na 90 - 100 (ta 70 je mi jako mimodrážníkovi záhadou), mezi Stružnicí a Horní Policí to zvednout ze 70 na 80, a o 10 km/h navýšit rychlosti i mezi Františkovem a Dc východem. Když se mohla v roce 2004 zvýšit TR o 20 km/h na nejklikatějším úseku 081 (H. Police - Františkov), proč by to aspoň o 10 nešlo na zbytku...
Co se týká 086, tak krom těch přejezdů je největším problémem úsek Zákupy - Mimoň. Ten by potřeboval přeložit. Z pohledu do mapy by to nebyl problém, otázkou (krom financí) jsou majetkoprávní a geologické poměry tamních luk... Jinak by se tam ta 100 taky dala zavést. A to už by bylo pořádně znát - 100 od Stružnice až po Mimoň, s navazujícíma úsekama s TR navýšenou oproti souč. stavu o 10 km/h už by se jednalo o cca 50 kilometrů trati (Dc východ - Jablonné, bez úseků Frant. - H. Police a CL-Holý Vrch - CL hl. n.)
Gyllene Tider - Moderna Tider
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6776
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 31. března 2012 - 11:39:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fantomasdc: Ale to už je běh na dlouhou trať a k GVD 2015, kdy by mělo dojít k převratům ministerstva dopravy, se to rozhodně stihnout nedá.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2407
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 31. března 2012 - 11:48:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, kolik že by bylo potřeba ubrat?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6778
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 31. března 2012 - 12:17:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: Při pobytu 2 minuty v České Lípě by se na současné infrastruktuře a současnými vozidly dle JŘ mělo dát dojet za 59 minut. Do toho je potřeba připočíst technologické intervaly, které pochopitelně nevím. Myslím si, že se bavíme v řádu 2-3 minut. Zvýšení ze 60 na 70 je spíš o vteřinách a větší zpomalení je tam málokrát. Proto taky píšu "hraniční".
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8012
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 31. března 2012 - 14:19:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David Jaša:
No, nejedno TONTR kvůli krátké přechodnici nebo malému převýšení by se mohlo klidně vejít do údržby svršku
Teoreticky ano, prakticky samozřejmě neumím říct, zda skutečně přechodnice nebo převýšení je jedniným omezením a zda fyzický stav svršku a jeho opotřebení tu změnu bez dalšího umožní.

měl jsem na mysli TONTR kvůli rozhledu na přejezdech bez PZZ
Zabzepečit přejezd samozřejmě lze, ale těžko v rámci údržby (to tak vyměním "shnilý" kříž). Souhlasím, že s omezeními přes přejezdy je potřeba něco dělat, je to ale akce tak na 2 roky když se chce.

K tabulce:
První dvě položky, viz první část reakce, úspora je odhadem po 3 vteřinách na každém z omezení. Třetí položka se podle mých údajů týká přechodnosti "3", což osobní dopravu nezajímá. S úpravami úseku Zákupy (Božíkov) - Mimoň souhlasím, sám jsem je výše navrhoval. Ale bez přeložek se z toho o moc víc nevytáhne. Pokud si vzpomínám, před časem jsem se na to díval a i ta 60-ka je tam obvykle nadoraz. Přejezdy jasně, ty také pomůžou (, mmch čekám, kdy podobné 60-ky DI naseká i na jiných tratích s přejezdy s křížema a TR >60 km/h, to bude teprve sranda ). O Rynolticích jsem též psal, souhlas, celkem pěkná investice myslím, odhadem 90-150 mil. Kč. V Karlově je ta 40-ka hned za krajní výhybkou, takže se obávám, že zvýšení převýšení by znamenalo překonfigurovat minimálně celé zhlaví - určitě vhodný námět, ale těžko na údržbu.

Rynoltice - Benešov n.P. podle mě chybí cca 1,5 minuty pokud se nebudu ohlížet naprosto na nic, tj. bez řešení přípojů v Lípě a bez vlivu regionálních vlaků. Pokud by např. Liberecký kraj chtěl doplnit R svými Sp na hodinovku, chybí tam další odhadem 4 minuty mezi Rynolticemi a Žizníkovem nebo 3 minuty mezi Benešovem a Zákupama při novém SZZ v Zákupech.

Za zrychlení 081-086 bych byl určitě rád, ale zatím jsem nezaregistroval ze strany MD žádnou snahu tuto trať řešit (ostatně jako většinu tratí mimo ty "páteřní evropské").
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 19. dubna 2012 - 12:42:24    Odkaz na tento příspěvek  

Správu železnic povede Jiří Kolář z Českých drah

http://ekonomika.idnes.cz/spravu-zeleznic-povede-jiri-kolar-z-ces kych-drah-f6g-/eko-doprava.aspx?c=A120419_122127_eko-doprava_spi

To je dobře nebo špatně ? ;-)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4307
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 23. dubna 2012 - 12:53:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je dobře nebo špatně ? ;-)
Jedním slovem katastrofa. Člověk napojený na politikaření ODS, člověk dlouhodobě postižený prostředím, ve kterém dělal. Podle mě nehrozí, že by SŽDC se začala chovat racionálněji, že by celý aparát řízení se zefektivnil, že by zmizela fůra nesmyslných nařízeních a nesmyslných doktrín, které to celé prodražují.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1556
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 23. dubna 2012 - 20:57:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jó, napojený na ODS. Tak to bude na 3,14ču....
Kdyby byl napojený na ČSSD/KSČM, jak by si soudruzi přáli, tak zas budem jezdit mezi Svinovem/Porubou a Prahou něco kolem skoro šesti hodin, jako kdysi...
Jste buď hodně mladý, nebo těžký soudruh...
UF...
Škoda, že mě nenapadá jiné přirovnání, než ta blbá Poruba, ale já tak často jezdil a někdy i déle...
A jakou řeč Jste si si s tím dal, neskutečné...
Máte nás všechny za idioty...
Těším se na ty oranžové zdarma do ksichtu/huby létající oranžové holuby a jak budeme všichni spaseni po předčasných volbách...
Dále bez komentáře...
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1557
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 23. dubna 2012 - 20:59:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem se nechal trochu unést, ale mazat to nebudu. Tak sorry..
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4313
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 23. dubna 2012 - 22:27:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jste buď hodně mladý, nebo těžký soudruh...
Proč to hned ženete do osobní roviny . Nechápu. A že jsem napsal že Kolář má blízko k ODS, tak jsem hned kovanej komouš? To jsou myšlenkové pochody... Já nechci, aby SŽDC byla nějakou politickou trafikou, která v rámci uspokojení politikaření špatně hospodaří a hospodaří přdevším k uspokojování peněžních toků do kapes přátelíčků a strany. Je spousta odborných lidí, kteří by mohli vést SŽDC a kteří se nepošpinili nějakou politikou...
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1558
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 23. dubna 2012 - 22:55:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: viz můj příspěvek 1557.
Vy sám máte celkem dobré názory a já se nechal unést, sleduji diskuzi téměř denně. No to atnikalouskovství/nečasovství mě vždy najeduje.
Takže viz 1557 a moje omluva Vám. Jste to schytal nevinně, mohl to být kdokoliv jiný....

Jinak náznaky dálkovky by už byly, ČI VIZE. Mám to z přímo z MS kraje. Někdo z Prahy se rozpovídal. Škoda že nevím nic konkrétního, protože z úsměvu či mlžení se nic nedozvíte. Ale jsou. Takže čekám, že někdo kdo má k té Praze blíže to tady vlepí jako každý rok...
Vždy ty vize již byly o tom čase!!!
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 376
Registrován: 3-2009
Odesláno Úterý, 24. dubna 2012 - 08:21:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedním slovem katastrofa. Člověk napojený na politikaření ODS, člověk dlouhodobě postižený prostředím, ve kterém dělal. Podle mě nehrozí, že by SŽDC se začala chovat racionálněji, že by celý aparát řízení se zefektivnil, že by zmizela fůra nesmyslných nařízeních a nesmyslných doktrín, které to celé prodražují.

Já to vidím trochu jinak. Osobně jsem se s panem Kolářem setkal cca třikrát , v době když ještě šéfoval OPŘ Ústí nad Labem. Byl to první poměrně vysoký manažer ČD , který se mnou jednal jako se svým zákazníkem. Pro jeho předchůdce jsme tehdy byli póvlem , který pouze přidělával práci. Již tehdy mezi své kolegy moc nezapadal. Jednak věkem , ale i názory.
Proto já jeho příchod na SŽDC vnímám pozitivně. Určitě je lepší , když sem přijde člověk , který zná a ovládá problematiku jak železničního dopravce (zákazníka SŽDC) , tak i železničního provozu. Nebo byste si přál , aby sem přišel někdo typově blízký Jardovi Tvrdíkovi ? Nebo , kdyby to dostal nějaký jiný vysloužilý politik jako trafiku ?
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4315
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 24. dubna 2012 - 12:22:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo byste si přál , aby sem přišel někdo typově blízký Jardovi Tvrdíkovi ? Nebo , kdyby to dostal nějaký jiný vysloužilý politik jako trafiku ?
Vždyť píšu, že si tam přeji skutečného odborníka, který nebude mít cokoliv společného s politikou a politikařením. Protože jestli je pravda (byť jen částečně) to, že Kolář má vazby na ODS, tak potom tam stejně moc dlouho nevydrží...
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 377
Registrován: 3-2009
Odesláno Úterý, 24. dubna 2012 - 14:43:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vždyť píšu, že si tam přeji skutečného odborníka, který nebude mít cokoliv společného s politikou a politikařením. Protože jestli je pravda (byť jen částečně) to, že Kolář má vazby na ODS, tak potom tam stejně moc dlouho nevydrží...

Ale Kolář tím skutečným odborníkem je. A ohledně politických vazeb. Členem ODS pokud vím není. A že má vazby na nějaké politiky . Kdo je nemá ? Já také chodím na pivo s jedním profesionálním politikem.... chodil jsem s ním na pivo ještě v době , kdy žádným politikem nebyl. Tudíž také někdo může říci.... že mám vazby na tu či onou politickou stranu ?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8071
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 24. dubna 2012 - 21:00:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej:
A že má vazby na nějaké politiky . Kdo je nemá ?
Ne že bych snad byl z toho nadšen, ale obávám se, že těch potenciálních odborně schopných adeptů, kteří by nebyli spjati s žádnou politickou stranou (popř. firmou, což považuji za ještě horší) je dost málo - kdyby se žádný nenašel, tak bych se ani nedivil.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 24. dubna 2012 - 22:06:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale obávám se, že těch potenciálních odborně schopných adeptů, kteří by nebyli spjati s žádnou politickou stranou (popř. firmou, což považuji za ještě horší) je dost málo - kdyby se žádný nenašel, tak bych se ani nedivil
To si nemyslím. Tací by se našli, jen hledat. Problém je spíš ten, že o takové nebývá "v zákulisí" zájem... Tady se totiž už nebavíme o odborné funkci, ale o politické, bohužel...
Cajickar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 244
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 11:10:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravim diskutujicici, resil se tu takt v SV kvadrantu. EC Praha Hambur budou pravdepodobne v nejake forme spoluprace DB-RJ. Jsem zvedavy, jaky vliv to bude mit na pripoje v Decine puvodne z EC. Divil bych se, kdyby nebyla snaha (celkem pochopitelna) vlaky smer Jedlova navazat na R CD.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3356
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 11:28:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cajickar: ". Divil bych se, kdyby nebyla snaha (celkem pochopitelna) vlaky smer Jedlova navazat na R CD"

A proč?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6855
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 11:50:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cajickar: Já jsem sám zvědav, jak selá situace dopadne. Je třeba vzít v úvahu, že EC do Německa jsou stále dotované MD. Taky jsem z celého procesu nevypozoroval to, zda půjde o náhradu vlaků DB nebo celé linky. A taky nesmíme zapomenout na to, že od GVD 2015 by měly být fakticky všechny rychlíky na 090 a 086 nově vysoutěžené (kromě EC do Německa), tedy je dost pravděpodobné, že je budou zajišťovat jiní dopravci.
Dále je potřeba říci to, že samotný ÚK chce (možná už příští GVD) hnout s vlaky na 081 o cca půl hodiny, tudíž je pravděpodobná vazba buď na R-090 nebo R-086 od Ústí nad Labem.
K dalším informacím doporučuji pročíst Plány dopravní obslužnosti Ústeckého kraje a Ministerstva dopravy.
Cajickar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 245
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 13:09:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33:

To co jsem mel na mysli, presne receno je "Divil bych se, kdyby nebyla snaha ČD (celkem pochopitelna) vlaky smer Jedlova navazat na R CD".

Tedy proste proto, ze CD u cestujiciho napr. Praha - Ceska Kamenice v pripade navaznosti Os na R ziskaji i trzbu Praha - Decin.


Orky:

Ja jsem taky velice zvedav. Zatim skutecne mnoho nevime. Obecne myslim ze bude snaha kazdeho dopravce chtit navaznost na sve vlaky, je na objednavateli, jak to ukociruje v max. prospech cestujiciho.

Na plany UK se podivam. Navaznost regionalky na prazske rychliky by vsak byla pochopitena a neprekvapuje mne, ze se o zmene uvazuje. Spojeni Praha - Decin EC je rychlé, ale pomerne nespolehlivé.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6857
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 13:28:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cajickar: Dneska polohy vlaků určuje spíš objednavatel, než dopravce. Takže ty osobáky pojedou podle přání ústeckého kraje a ne podle ČD, protože kraj drží kasu.
EC sice moc spolehlivá nejsou, ale zase to s nimi trvá do Prahy o čtvrt hodiny kratší dobu a jejich kvalita je lepší.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5219
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 14:21:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ten provoz těch EC bude i ve spolupráci s OBB, ZSSK a MAV? Nebo se bude v Praze (nedejbože jinde) přestupovat?
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3357
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 15:23:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Petr Vlček:
Z německé strany se ozývají občas touhy rameno Berlín - Praha - dále na jihovýchod potrhat. Bývá to odůvodňováno tím, že přepravní potřeby v trase Berlín - Dresden jsou výrazně vyšší, než dále na Prahu, přičemž navíc v úseku Praha - Dresden jedou i cestující, kteří přestupují na Lipsko atd. Proto bylo odmítáno Pendolíno: nízká kapacita pro úsek Dresden - Berlin, obtíže při místenkování v Dresdenu a kdovíco ještě. Oni by asi nejradši, aby vlaky z Čech končily v Dresdenu a tam lidé přestoupili na vnitroněmecké vlaky. Navíc německých cestujících jede za Prahu poměrně málo, Vídeń a Budapest jsou pro Berlín spíše letecké cíle a Brno a Bratislava žádné cíle. Z Maďarska se do většiny Němec dá dostat rychleji přes Rakousko než Prahu. A Praha navíc zasírá průjezd úvraťováním (no třeba se zase jednou bude jezdit Vídeň po FJB). A dostavuje se dálnice. Takže uvidíme...
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1810
Registrován: 4-2007
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 15:40:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf: Já položím otázku, která je na místě. Nechám stranou, že v otázce pendolin je to ze strany DB jen "divadlo" o "nízké kapacitě". Je to totéž, jako s railjety, nechtějí je z toho důvodu, že by musely platit pronájem za naše vozidla na veliké časti svého území, a to se jim pochopitelně nelíbí. Pendolina na rameni Praha-Berlin by byla zajímavější časem místo 4 hodin a 45 minut, by se pendolino do Berlina mohlo dostat za nějaké 3 hodiny 50, možná. (Je to kalkul jen z hlavy, ale nemyslím že mimo). Takže odmítnutí pendolina nebude jen z důvodu kapacity.

Ale přijde mi tedy divné, když mají "problém" s kapacitou, že teda konečně nezahustí takt mezi Berlinem a Drážďanami na 60 minut místou současných dvou hodin? Tomu nerozumim.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5222
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 15:49:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No je fakt že vytíženost v Německu je o násobku přesčárové. Pindolýno by fakt frekvenčně nestačilo páč to není ekvivalent aspoň šesti dvojek. Po hodině Dresden - Berlín - ono už tam je dobudováno? Není to problém kapacity při výlukách?

U nás to pak bude mít nepříjemný důsledek likvidace přímých spojů Brno - Ústí a pod.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3358
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 16:11:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dj la defence:
Ony na trase Dresden - Berlin nejezdí jen mezinárodní vlaky. A německý smysl pro pořádek velí: Každou hodinu desetivozová souprava (proč ne, je to skoro po rovině, že). A cpát mezi to sedmivozového Piňďu, který bude trochu krátit jen někde v Česku? Obávám se, že jednou si ty nápady prosadí a Piňďa bude točit Praha - Cheb jak přes Ústí, tak přes Plzeň (tedy pokud se v Ústí otočí) .

Edit: A ještě ty kapacitní problémy - jsou, ale především mezi Dresden a Bad Schandau, kde se mocně staví S-Bahn. Mezi Berlínem a Dresden se prý prozatím vystačí se 160.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rudolf 33.)
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1811
Registrován: 4-2007
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 16:13:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr vlček: Já nevim, to byla otázka do pléna. Ale po dvou hodinách to tam jezdí od nepaměti, tak se ptám. A zase výluka, že by se tam nedal protáhnout každou hodinu expres? Nezdá se mi, že by Němci tohle nezvládli, když to zvládnou SŽDC s hodinovejma rychlíkama+osobákama+nákladama při rekonstrukci 4. koridoru a tam mi to přijde složitější o to, že rozšiřují trať, ale nevím, ptám se.
A souhlasit se dá i s tím, že by Pendolino mělo nízkou kapacitu, když supluje vnitrostátní spoje, ale nabízím příklad.
Každé 2 hodiny vnitrostátní vlak IC cca 7 vozů, a k tomu proložen s pendoliny, jakožto rychlé spojení k nám. To by těch 169 míst tolik oproti klasice nechybělo a nabídlo by se rychlejší spojení. Tohle trochu nechápu, proš se neudělá, když jsou problémy s kapacitou, takhle to vážně dělá dojem jakéhosi "politikaření". K zlomení ramen dojde, tak jako tak pochybuji, že by tam zůstaly vložené třeba 2 spoje od Brna. :-( Jenže první krok k zlomení ramene byl zajíždění EC na hlavní nádraží. Najdou se obhájci i pro zlomení i pro zachování, já sám nejsem rozhodnut, nevím jaký to je krok. Je pravda, že Hamburg-Villach/Budapest je dlouhé rameno a oba vlaky vstupují na naše území z Německa vždy opožděné, takže takle se jeví, že to je dobrý krok, ale rameno Berlin-Vídeň/Budapest, už je zase o něčem jiném. Takže těžko říct.
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1812
Registrován: 4-2007
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 16:19:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf: To bohužel není pravda mezi Drážďanami a Berlínem jezdí POUZE přímé mezistátní spoje, kromě dvou IC, ale také v podstatě v taktu. Pak tedy jezdí samozřejmě nějaké regionální vlaky, ale ty jsou dost nepoužitelné.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3359
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 16:49:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dj la defence:

Byla dána otázka, na ni jsem odpověděl. DB si to stejně udělají tak, jak to bude v Německu potřeba. V současné době nabízejí např. řadu spojení z Dr. do Ber. s přestupem na ICE v Lipsku...Nejsem natolik znalý místních poměrů, abych řekl, že to je dobře nebo špatně, proč se něco dělá tak a ne jinak.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2449
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 17:30:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DJLD: ta dvouhodina Berlín-Drážďany by mohla být důsledkem kombinace politiky Německa, že IC/EC musí být nedotované, nerentability (nebo "nerentability" z pohledu managementu DB Fernverkehr) vnitrostátních IC a neochoty dotyčných spolkových zemí dotovat prokladové vlaky jako RExy.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 367
Registrován: 12-2003
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 19:07:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až bude Dresden-Berlín na 200, tak by se mohla díky vetší poptávce bez dotace uživit i hodina, ne?
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2412
Registrován: 8-2006
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 19:28:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajíždět s EC na hlavní je v pořádku. Pryč už sou snad doby, kdy EC jelo z Holešovic, pomalý děčínský R z Masny a podkrušnohorský R z hlaváku... A když k tomu připočtu třeba ježdění AE busu na hlavní a jednodušší přestupování na jiné spoje v rámci jednoho nádraží, tak je zajíždění na hlavák v pořádku.
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1813
Registrován: 4-2007
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 20:13:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čelakovičan: Ale ano, je to praktičtější, ale na druhou stranu, kdyby byly schválené 380, tak by se mezi Brnem a Ústím dalo ušetřit 20-25 minut, kdyby se nezajíždělo na hlavák. Což už není zanedbatelné, má-li být železnice konkurencí silnici.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6866
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 20:25:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dj_la_défense: kdyby byly schválené 380, tak by se mezi Brnem a Ústím dalo ušetřit 20-25 minut, kdyby se nezajíždělo na hlavák. Což už není zanedbatelné,
Obávám se, že nezajíždění na hlavák a ušetření času mimopražského vztahu by vedlo k významnějšímu úbytku cestujících, než kolik bychom získali. Navíc by se zhoršily vazby mezi dálkovými vlaky. A to za to nestojí.
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1815
Registrován: 4-2007
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 21:08:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: No vzhledem k tomu, že to je na Céčku, tak bych to tak dramaticky neviděl, pro většinu cestujících je cílová stanice Praha a je jedno kde. Směrem na východ se dá přestoupit v Kolíně. Vazby Děčín-České Budějovice jsou mezi R, přišlo by se jen o Děčín-Plzeň, tam je na přestup 40 minut, takže žádnej úbytek by opravdu nenastal. Ale netvrdím, že to není takhle lepší. Ono to stejně rozlomením větve zařve a na hlaváku se přestupovat bude muset. Jen ty pobyty jsou tam trochu zbytečné, aby se vlaky dostaly proti sobě na "minutu zrcadlově", tak sever-jih stojí v Praze papírově 16 minut, 17 minut v Drážďanech, 15 minut v Berlíně, je to zkrátka moc na ty pobyty, ale je to holt dáno tím, aby se někde dalo mazat zpoždění.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8077
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 21:17:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dj_la_défense:
cílová stanice Praha a je jedno kde
To bych tedy netvrdil, že je jedno kde. Jako cíl snad (byť teda, že bych automaticky měl zájem kupovat lístek na MHD, to teda nemám). Jako výchozí místo to ale jedno rozhodně není.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1816
Registrován: 4-2007
Odesláno Pátek, 27. dubna 2012 - 21:45:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Ten lístek budeš muset kupovat tak jako tak. A je jedno jestli si ho štípneš v Holešovicích nebo na hlaváku :-D. Nezdá se mi že by v Praze kvanta lidí přestupovali někam dál, houf mě vtáhnul sebou do podchodu, tři lidi se odpojili k jinýmu peronu, pár jich stvrdlo po pragotronem v hale, ale drtivá většina táhla do metra. Opakuji, netvrdím, že to není lepší takhle, je to praktičtější kvůli přestupu, ale není to nic co by se nedalo řešit. Zastavovat v Holešovicích a v Libni a bylo by po problému. Jinak mi uniká jakej je rozdíl mezi výchozím místem v Holešovicích a na hlaváku... oboje je na metru... Tak nevím teda. Jinak EC mají být expresní vlaky, tak mi přijde nelogické prožrat 25 a více minut na hlavním nádraží, ale vzhledem k situaci to je praktičtější i kvůli přepřahu, ale kdyby se nepřepřahalo... no nevim nevim
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2450
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 28. dubna 2012 - 02:41:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DJLD: Jinak EC mají být expresní vlaky

... s dlouhými rameny a tudíž dostatkem vaty, aby jezdily alespoň trochu spolehlivě. A kam tu vatu nacpat jinam, než do míst, kterými projíždí nejmíň lidí?

je praktičtější i kvůli přepřahu, ale kdyby se nepřepřahalo...

Přepřah při změně směru je sám o sobě záležitost na 5 min, na pražském hlaváku kratší doba, než nástup a výstup...
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2416
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 28. dubna 2012 - 09:07:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vezmu to osobně. Osobáky S2/S20 jezdí na Masnu a pro mne je prostě jednodušší přejít pěšky z Masny na hlavák, než řešit nějak relaci Masna - Holešovice. Navíc o víkendech jezdí jenom S2 s příjezdem v xx:02 na Masnu. Dálkovka z Německa přijíždí do Holešovic v xx:16 a při odjezdu, řekněme v xx:25, mám na přestup Masna - Holešovice cca 20 minut.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8078
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 28. dubna 2012 - 10:30:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dj_la_défense:
Já netvrdím, že to není řešitelné, ale rozhodně to není "user friendly" a při častějších cestách to i leze do peněz (tedy ne že by X x 24 Kč člověka zruinovalo, ale přeci jen bych si za to raději koupil něco jiného).
Rozdílné výchozí body pro jeden směr znamenají vždy rozmýšlení, kam mám jít. Když vlak ujede nebo má zpoždění nebo při častějším intervalu to vede buď k zbytečnému pobíhání mezi nádražími nebo k ujetí spoje. Je to stejné zvěrstvo jako když půlka vlaků na Úvaly jede z hl.n. a půlka z Mas.n.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1019
Registrován: 10-2011
Odesláno Sobota, 28. dubna 2012 - 10:47:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozdílné výchozí body pro jeden směr znamenají vždy rozmýšlení, kam mám jít. Když vlak ujede nebo má zpoždění nebo při častějším intervalu to vede buď k zbytečnému pobíhání mezi nádražími nebo k ujetí spoje.

Tesat do kamene, a ty kameny házet hlavně do oken Ropidu. Tam jim totiž pořádně hrabe. U tramvají jim přijde příliš dlouhý interval 8 a 10 minut a vymýšlejí úděsné kokotiny jak ho zkrátit pomocí rušení části linek a spousty nových přestupů. U vlaků ale místo několika pořádných linek v intervalu 15/30 vymýšlejí nesmysly s intervalem 30/60, což je pro příměstskou a městskou dopravu většinou na prd. Ze všeho nejhorší je, že si na Ropidu a v jeho fanklubu myslí, že to Ropid dělá dobře, přitom v posledních letech zmrvil skoro všechno na co sáhnul.
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1817
Registrován: 4-2007
Odesláno Sobota, 28. dubna 2012 - 11:01:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David Jáša: Však jsem někde výše psal, že chápu, že při rameni Hamburg-Villach/Budapest jsou ty pobyty celkem na místě, když Vindobona s Comeniem na naše území vstupují z Německa imrvére opožděné. A psal jsem, že přepřah na hlaváku je praktičtejší než v Holešovicích, o tom žádná. Nicméně vezměte si, že přepřah v Holešovicích byl za 11 minut hotov v obou směrech dneska se na hlaváku stojí 16/11, kdy jde o rychlejší přepřah ještě k tomu. Spíš je škoda, že po dokončování tratí se nezrychluje i jízdní doba nějak moc. Mimochodem tuhle jsem se díval do starých SJŘ a nechápu, jak je možné že až do roku 2008 se dala EC vyjet trasa Pardubice-Česká Třebová za 33 minut, dneska to trvá 36, ano blbé tři minuty, ale trochu to zvedá obočí.

Hroch: Ale já říkám, že to je dobře, to zajíždění, nebo ne dobře, ale že to je šikovnější, stačilo by, uznávat lístky z vlaku na céčku v úseku hl.n.-Holešovice a bylo by. Zastavit na 3 minuty s EC v Holešovicích, zastavit na minutu v Libni a uškudlíme těch 20 minut v průměru, zrušíme přepřah v Drážďanech a jsme na dalších 14. Ale přiznávám, že by to bylo ZBYTEČNÉ. Jinak s těma vlakama od Úval nesouhlasim, myslim, že není na škodu, když něco i tranzituje Prahou, já jsem to sám využil a nemůžu si na to stěžovat.

Čelakovičan: S tímhle nesouhlasím, EC spoje mají vytvářet přípoje rychlíkům a vlakům stejné kategorie, ne osobním vlakům. Ještě k tomu v spoje od Čelákovic jsou počítány v tomto směru na přestup do Kolína, ne pěšky přes Masnu. A kupodivu i "Masna"-Holešovice je řešitelná tramvají krásně.
Ty nejdůležitější přípoje by se daly vyřešit Holešovicema a Libní, ale chápu, a říkám, je to dobře, že je přestup na hl.n., ale co je taky pravda, že to prožírá zbytečně moc času. Není náhodou, že Vídeň i Berlín staví, stavěly průjezdní nová nádraží.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 65192
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 28. dubna 2012 - 11:05:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch:
Asi tak. A pokud by chtěl někdo navrhovat uznávání dokladů na Cčku mezi nádražíma, tak ne - to by byla jen záplata, ne řešení otravného paskvilu. (Navíc to tak stejně téměř určitě nebude, takže je to debata v podstatě pouze akademická.)


Edit:
DJ:
Je dobré se též zamyslet nad stabilitou daných řešení.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1020
Registrován: 10-2011
Odesláno Sobota, 28. dubna 2012 - 11:21:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

EC spoje mají vytvářet přípoje rychlíkům a vlakům stejné kategorie

Přesně tak. Většina cestujících využívá EC vlaky pro vnitrostátní dopravu, přes hranice jezdí jen zlomek lidí. Jiné to nebude, po vnitrostátní dopravě je obecně daleko větší poptávka, dá se to vysledovat i na intenzitách silničního provozu. Když se odečtou kamiony, tak je mezinárodní automobilový provoz poměrně slabý.
Relace Ústí-Brno není ve vnitrostátní dopravě nijak dominantní. Ústí-Praha i Praha-Brno sice jsou silné směry, Ústí-Brno ale ne.

Uměl bych si představit nějaký superdálkový vlak jednou nebo dvakrát denně, jedoucí mimo takt, ten by do uzlu Praha hlavní nádraží nemusel. To ale asi není ekonomicky reálné.