K-report
 

Archiv diskuse 440, 640, 650 - RegioPanter do 17. 06. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » 440, 640, 650 - RegioPanter » Archiv diskuse 440, 640, 650 - RegioPanter do 17. 06. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1828
Registrován: 11-2009

Odesláno Neděle, 22. dubna 2012 - 09:14:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej#5463 > to samosebou ano, ale ... je rozdil, jestli je jednim z cilu urcita unifikace (viz esusy), nebo naopak snaha zvolit jedno konkretni reseni "z ciste vody" bez nutnosti to s necim jiz existujicim unifikovat (a naopak, pocitat s tim, ze vse budouci se bude unifikovat s timto), pricemz se ve srovnani se vsim predchozim jedna o podstatne inovace, takze ani dosavadni "osvedcena reseni" v podstate nemuzou byt argumentem, proc vybrat prave toto. A prohnat to nutnosti mit nastupni dvere siroke tak, aby se dovnitr dalo vjet malym autem, to uz je fakt silenost .

Ale je jasne, kam tim mirite ... proste pokud mam technologii na udrzbu daneho reseni, jsou situace, kdy to cely predelavat kvuli par lepsim parametrum nema ekonomicky prinos.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3150
Registrován: 8-2005
Odesláno Neděle, 22. dubna 2012 - 16:10:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkus si Hajnej ještě jednou přečíst co jsem napsal. Pokud jsem se vyjádřil nejasně, tak je potřeba tvrdě potlačovat tendence techniků, aby bylo zadání veřejné zákázky šité na míru jednomu (třeba oblíbenému nebo nejlepšímu výrobku). Pokud se dělá výběrové řízení, tak se musí udělat podmínky tak, aby byly objektivní a pro prkotiny nevylučovaly ostatní dodavatele či jiná řešení se stejným výsledkem.
Pokud mají technici potřebu koupit přesně tohle a tohle zařízení, z toho a toho důvodu, tak se vůbec nejde přes výběrové řízení, ale jinou cestou a to i tehdy, když jde o veřejnou zakázku.

Ad absurdum - třeba takovej Křovák taky raději sáhne po luku a otráveným šípu, než po super hyper flintě s lejzrem... Máš pravdu, ale můžou být na následujicí pohledy.

Křovák řekne svému právníkovi, že chce luk a otrávený šíp. Tím pádem se vypíše výběrko na luk a otrávený šíp. Může se přihlásit každej, kdo to umí.

Křovák řekne svému právníkovu, že chce luk a otrávený šíp a doplní, že otrávený šíp (tak jak on chce (to si musí zdůvodnit)) dělají jen uctívači slunce u té velké řeky. Pak právník nevypíše výběrové řízení, ale přímo osloví uctívače a zveřejní tuto zakázku všude, kde musí.

Křovák řekne svému právníkovi, že by rádi novou zbraň, která musí zabít antilopu. Právník vypíše výběrové řízení, kde dá mimo jiné následujicí podmínku: pokud křováci konkrétní zbraň nevlastní, tak jim dodavatel zbraně na vlastní náklady zařídí školení v rozsahu potřebném pro její zvládnutí plus dodá technologii na běžnou údržbu zbraně. Takže ve výsledku bude křovákovi jedno zda dostane luk a otrávený šíp nebo moderní zbraň. Spíš bude otázkou pro dodavatele zbraně, zda má cenu křovákům poskytnout školení. Na druhou stranu se ví, že křováků je hodně a když znova vypíšou výběrové řízení, tak už je nebude třeba školit. Uznávám, že by to moderní zbraň asi nevyhrála, protože i bez školení by se těžko vešla pod cenu luku a šípu.
Snad jsi pochopil, co jsem chtěl naznačit. Všechny uvedené možnosti do dubna byly košer a to i ve státních podnicích, tedy Křováci s.p.
Martin
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5470
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 22. dubna 2012 - 18:05:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M2: Ale jo, v pohodě.
Mně jen zaujalo to, že se předkládá k uvěření fyzikální nemožnost vyrobit 1500 mm dveře i jinde než ve Škodawerke. Slušelo by se k tomu dodat, že se dalo předpokládat, že to první sérií Panterů neskončí, takže přinejmenším na současná výběrka už mohli být připraveni i jinde. Ono taky jde o to, že se tuzemské pidisérie nezdají být dost nóbl pro velké hráče a pak nastane divení...

Moje zkušenost s 1300 mm dveřmi je totiž taková, že třeba s brašnou od notebooku je jedno křídlo skoro málo, a hlavně je to málo, pokud u těch dveří někdo stojí (typicky v metru, ale zažil jsem i v Ešusu). A pokud si mohu vybrat mezi nuceným otevřením obou křídel (= vyšší opotřebení) nebo o 100 mm širším křídlem, tak si raději vyberu to druhé.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2442
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 23. dubna 2012 - 01:24:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně jen zaujalo to, že se předkládá k uvěření fyzikální nemožnost vyrobit 1500 mm dveře i jinde než ve Škodawerke.

Ona je ta implikace trochu jinak: (malý počet kusů ∧ neobvyklý technický požadavek) ⇒ vysoké náklady, malý zisk a vysoká pravděpodobnost Jediného Správného Dodavatele ⇒ prdět na to.
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 831
Registrován: 10-2009

Odesláno Pondělí, 23. dubna 2012 - 09:09:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad David_jaša:

No, i když je ten požadavek na šířku dveří neobvyklý, tak určitě není nerealizovatelný. A jak píše Hajnej - už jenom z důvodu, že jednotky a la 7Ev jsou v naší kotlině silně nedostatkovým (a přitom velmi potřebným) zbožím, tak jest možno očekávat, že původní zakázka na 19 jednotek časem nabobtná, viz třeba už jenom těch očekávaných 7 ks pro Brno. Škodovka - které osobně úspěch s jednopodlažkami, a to nejlépe nejen v ČR, přeji - má teď pochopitelně výhodu jménem "unifikace vozidlového parku".

A co se vztahu některých výrobců k oněm "pidisériím" týče, tak se můžete podívat i do zahraničí; kromě Škodovky se - pokud vím - nikdo moc nehrnul do jednotek pro Litvu a třeba takové dvě jednotky pro Ukrajinu taky není totéž co třeba pětimiliardová zakázka na "railjety", že... ;o)
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5480
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 23. dubna 2012 - 09:51:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David Jaša: pro mě za mě ať si implikuje kdo chce a jak chce (já se taky nehrnu do některých nestandardních zakázek, když za stejnou dobu udělám tři standardní), ale ať pak nebrečí jak stará želva...

P.S. Příště prosím používat nezakryptované operátory, kdo to má po ránu luštit...
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2443
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 23. dubna 2012 - 09:54:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ythomas - od konce - šla by Škodovka do jednotek pro Litvu a pro ukrajinu, kdyby dotyčné železnice chtěly šířku skříně "sovětských" 3,25 m?

Co se "dalo se očekávat" týče - kdyby se ČD dohodly alespoň rámcově se všemi kraji naráz a vypsaly rovnou výběrko na 19 ks s opcí na dalších n, zájem výrobců (a potažmo cena a kvalita nabídek) by byl jinde.

Škodovce přeji úspěch hlavně v zahraničí, to, jak se jí tu šije na míru jedno výběrko za druhým (nejkřiklavější příklad je 15T) je nehorázné plýtvání veřejných peněz.

edit: Hajnej - brečí tady hlavně ČD které nemusí dostat to nejlepší na trhu a veřejné peníze. Výrobci mi jsou ukradení.

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1475
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 23. dubna 2012 - 16:52:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kdyby dotyčné železnice chtěly šířku skříně "sovětských" 3,25 m
BINGO!!
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1470
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 23. dubna 2012 - 17:04:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: On bude asi malinko rozdiel medzi preprojektovaním celej kysne a zväčšením otvoru na vráta + pevnostný prepočet kysne takto odlahčenej (ktorý by sa na 90% beztak robil kvôli iným veciam).

Týmto nechcem vynášať súdy nad tým, či ten tender bol alebo nebol napísaný na mieru škodovke, páč na to nemám dosť informácii ani času ich získať, ale možno by som si dovolil tvrdiť, že na šírke dverí sa to lámať nebude ...
Fabi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 446
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 23. dubna 2012 - 20:35:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: A pokud si mohu vybrat mezi nuceným otevřením obou křídel (= vyšší opotřebení) nebo o 100 mm širším křídlem, tak si raději vyberu to druhé.

Mám to chápat tak, že raději široké dveře, u kterých budu zase cestující nutit provádět atletické cviky, aby došlo k otevření obou křídel (a že na 1500mm dveře by už ti cestující museli být pořádní čahouni, jestli budou tlačítka jako u ešusu)? Já teda po nejnovějších sériích regoinov doufal, že z myšlenky otevírání dveří po půlkách už dráhy vyrostly. Abychom si rozumněli - proti širokým dveřím celkem nic nemám, ale pokud jde o filosofii otevírání dvoukřídlých dveří, jsem asi moc zhýčkaný prostředky MHD.
ČD - Ihre Erlebnisbahn. Jeden Tag. Jeder Zug.
rendy12
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 3-2012
Odesláno Pondělí, 23. dubna 2012 - 22:15:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Novější regionovy mají otvírání dvou křídel dveří zmáčknutí min. jednoho tlačítka.

(Příspěvek byl editován uživatelem rendy12.)
Fabi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 447
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 23. dubna 2012 - 23:28:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná jsem to blbě napsal, ale vím o tom, a právě proto bych doufal, že už se to tak už bude praktikovat i u ostatních vozidel (snad s výjimkou dobíhajících ešusů).
ČD - Ihre Erlebnisbahn. Jeden Tag. Jeder Zug.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2445
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 24. dubna 2012 - 02:42:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asdf: On bude asi malinko rozdiel medzi preprojektovaním celej kysne a zväčšením otvoru na vráta + pevnostný prepočet kysne takto odlahčenej (ktorý by sa na 90% beztak robil kvôli iným veciam).

teda rozumím jenom stavební statice a to jenom trochu, nicméně dokážu si představit, že výsledek bude úplně stejnej - v jednom případě se upraví pár prvků, ve druhém pár desítek až stovek, a pak se to musí celé znovu posoudit. Věřím, že Ythomas upřesní, bude-li se mu chtít. :-)
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 945
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 24. dubna 2012 - 08:46:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ythomas_ct: No, i když je ten požadavek na šířku dveří neobvyklý, tak určitě není nerealizovatelný. A jak píše Hajnej - už jenom z důvodu, že jednotky a la 7Ev jsou v naší kotlině silně nedostatkovým (a přitom velmi potřebným) zbožím, tak jest možno očekávat, že původní zakázka na 19 jednotek časem nabobtná.... Proc tedy CD nepodepisi ramcovou smlouvu na dodavky JPJ? Tak jako ÖBB ci DB, ten kdo by prekopaval pulku hrube stavby skrine by mel jistotu, ze se u dalsiho VR nedohodne novy kolibrik s mazankem a delal tak vsechno pro 19 kusu...

A co se vztahu některých výrobců k oněm "pidisériím" týče, tak se můžete podívat i do zahraničí... a v zahranici uvidime, ze pidiserie nejsou nic neobvykleho pro zadneho z vyrobcu (pro nektere je to dokonce typicke, hosi z Radlicke pozdravuji) - kdyz si zakaznik nevymysli hovadiny typu unikatni sirky dveri a vybere si mezi vozidly na trhu, muze dosahnout slusne ceny, skutecne si vybirat a neresit zadne detske nemoci. Takhle tu mame vozidlo ktere sice disponuje vraty do stodoly, ale trivozovka vazi zhruba o 12 tum vic nez u konkurence. Krome toho, soucasti vyberka mohl byt klidne local content - napriklad nekolik set vozu ze zakazky Siemense pro RER Brusel montuje Bombardier ve svem belgickem zavode.
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 833
Registrován: 10-2009

Odesláno Úterý, 24. dubna 2012 - 09:18:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad David_jaša:
...kdyby dotyčné železnice chtěly šířku skříně "sovětských" 3,25 m?
Je otázkou, zda by do toho vůbec někdo šel, i když i tu je reálná možnost, že jednotek bude víc. Takhle Škodovka nabídla upravenýho MěstoSlona a oni to vzali. Takže vůbec celá případná debata k tomuto tématu směřuje na řešení "věty o rybách"... ;o)

Věřím, že Ythomas upřesní, bude-li se mu chtít.
Pevnostní výpočty skříní jsem fakt nikdy nedělal, ale nějakej velkej rozdíl bych v té šířce dveří asi neviděl. Největší nároky jsou totiž na tlakové síly v úrovni spřáhla (do toho asi případný drobný posun "dveřních sloupků" moc mluvit nebude) a vzhledem k tomu, kde se nachází trakční výzbroj, bude asi třeba daleko větším oříškem taková pevnost střechy. A dokážu si třeba představit vozidlo, které by bylo od samého začátku (co do hrubé stavby) koncipováno tak, aby bylo možné šířku dveří v určitém rozsahu měnit. Ale neberte mě za slovo, do této problematiky fakt nedělám a výše uvedené je jen můj názor...

Ad Raquac:
Proc tedy CD nepodepisi ramcovou smlouvu na dodavky JPJ?
Tato otázka by ovšem měla být směřována někam úplně jinam než na mě, nemyslíte? ;o)

...pidiserie nejsou nic neobvykleho pro zadneho z vyrobcu...
Ano, Stadler "pidisérie" svým způsobem dělá, i když jde de facto vesměs o nějaké úpravy FLIRTů a spol.; přirovnal bych to možná při troše dobré vůle k modifikaci MěstoSlona pro Litvu... ;o)
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 946
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 24. dubna 2012 - 09:27:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ythomas_ct: Tato otázka by ovšem měla být směřována někam úplně jinam než na mě, nemyslíte Samozrejme - to byla recnicka otazka. Pouze to podporuje pocit, ze dotycne VR nebylo v prvni rade vyhodne pro CD...

Pokud jde o pidiserie - ano, mate pravdu. A polozme si otazku, jake smysluplne a specialni pozadavky maji CD, ze potrebuji neco zvlastniho, ne jen upravu neceho existujiciho a fungujiciho (se vsemi dopady na cenu, spolehlivost, pripadnou prodejnost atd.). Tak siroke dvere, aby prosli dva Hajny s notebookem vedle sebe a zaroven se dalo jezdit s rozpojenou jednotkou po depu bez pomocnych podvozku? Vzdyt Hajnej s notebookem muze jit v jednom okamziku dvermi uz z pricipu jen 1x
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3151
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 24. dubna 2012 - 15:58:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je dost možné, že se komise ještě šprajcne a nakonec na Pantery nepřispěje, což by bylo humorné. Jakmile je ve výběrku jen jeden uchazeč, tak je to důvodem pro mnohem větší prověřování všech okolností.
Martin
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5497
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 25. dubna 2012 - 17:56:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fabi: raději široké dveře, u kterých budu zase cestující nutit provádět atletické cviky, aby došlo k otevření obou křídel (a že na 1500mm dveře by už ti cestující museli být pořádní čahouni, jestli budou tlačítka jako u ešusu)
Já jsem tedy na Janošíkovi viděl dveřní tlačítka už uprostřed i na vnitřní straně, takže nepředpokládám, že bude fyzikální vlastností širších dveří, že musí mít tlačítka zase zpátky na futrech...
Matus7532
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 501
Registrován: 11-2008

Odesláno Středa, 25. dubna 2012 - 19:00:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej Tak tak, Jánošík aj Push-Pull majú po jednom tlačítku na dverách a otvárajú sa celé dvere , vo vnútri je oproti tomu vonkajšiemu (na foto)

história a aktuálne nasadenie HDV 350,362,363 ZSSK

Nová osobná webgaléria
Fabi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 450
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 25. dubna 2012 - 19:03:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Jánošících jsem tenhle technický pokrok dost možná před půl rokem obdivoval, ale už jsem na to nějak zapomněl, takže na tom se shodneme. Zato bych řekl, že fyzikální vlastností čehokoliv ze škodovky je pomalé otevírání dveří, takže já jako cestující nikdy nemám chuť čekat na to, až se otevře jedno křídlo, když si mohu otevřít obě.
A i když si teda můžu otevřít dveře dvěma tlačítky blízko sebe, pořád nechápu proč by se nemohly otvírat jedním tlačítkem celé. Kromě vehiklů ze Škodovky nevím, že by někde existovalo vozidlo s dvoukřídlými dveřmi otevíranými po částech (možná vyjma historických záležitostí s klikou typu Bdmtee, 4/560) - když už ty široké dveře na vozidlo dávám, tak snad proto, aby se používaly.
No nic, nechtěl bych tady debatou o dveřích zaplnit půl stránky, takže už dám radši pokoj. Chápu i ten pohled ze strany dopravce/výrobce (menší opotřebení), i když pochybuju, že by to bylo nějak výrazné (hlavně když bude pár dalších cestujících podobně netrpělivých jako já)...
ČD - Ihre Erlebnisbahn. Jeden Tag. Jeder Zug.
Matus7532
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 502
Registrován: 11-2008

Odesláno Středa, 25. dubna 2012 - 20:13:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fabi, ako píšem PP a 671 majú otváranie celých dverí jedným tlačítkom, takže to nie je problém Škody, ale objednávateľa. A nezdá sa mi, že by sa otvárali neako dlho, akurát to tlačítko často nereaguje na prvý krát(možno ho skoro stláčam). Ono to bude asi pretože 471 má pneumatické a 671 a PP elektrické otváranie.
história a aktuálne nasadenie HDV 350,362,363 ZSSK

Nová osobná webgaléria
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2554
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. dubna 2012 - 00:12:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

fyzikální vlastností čehokoliv ze škodovky je pomalé otevírání dveří,
Já nevím, nebude na to nějaký předpis (výrobce nebo bezpečnosti) dveří? Ono se to dá bez problémů nastavit na vyšší rychlost.
pro Ohl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 108.174.53.100
Odesláno Čtvrtek, 26. dubna 2012 - 14:12:35    Odkaz na tento příspěvek  

Ohl, zrychlovat není problém, pokud to neskřípne nikomu ručičku nebo nožičku silněji než 147N.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2557
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 26. dubna 2012 - 15:00:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On někdo při otvírání má ruce někde v mezistěně, případně na skříni vozidla zvenku?
Ideální je rychlé otevření, pomalé zavírání. Není problém nastavit.
Jinak ke skřípání není důvod nikdy, pokud všechna čidla a jiné bazmeky dělají, co mají.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3354
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. dubna 2012 - 16:46:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: "Jinak ke skřípání není důvod nikdy, pokud všechna čidla a jiné bazmeky dělají, co mají"

Jo, to běžte vykládat tvůrcům předpisů...
Pražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 29. dubna 2012 - 18:10:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna z Cerhenic
ASD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.173.6
Odesláno Pondělí, 30. dubna 2012 - 19:04:48    Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo, jestli už do Cerhenic dorazila stejnosměrná třívozovka? Podle posledního Železničního magazínu to mělo být už v dubnu.
Pražák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 30. dubna 2012 - 19:58:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, stála vedle.
ASD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.173.6
Odesláno Pondělí, 30. dubna 2012 - 20:43:20    Odkaz na tento příspěvek  

To Pražák: díky, jinak pěkná fotka. Snad to do toho října stihnou schválit.
asdfgh
Neregistrovaný host
Odeslán z: 199.180.251.61
Odesláno Pondělí, 30. dubna 2012 - 20:51:41    Odkaz na tento příspěvek  

ASD:"..Snad to do toho října stihnou schválit.."

Leda tak uplatit! Poctivě těžko.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2585
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 30. dubna 2012 - 22:16:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl: Ideální je rychlé otevření, pomalé zavírání.

Ideální je rychlé otvírání, rychlé přivírání a zpomalené a citlivé dovírání.

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2586
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 30. dubna 2012 - 22:24:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad David_jaša: ...kdyby dotyčné železnice chtěly šířku skříně "sovětských" 3,25 m?
Ythomas_ct: Je otázkou, zda by do toho vůbec někdo šel


Stadler do 3,2 m s Flirtem pro Nory šel. Přijde mi to jako podstatně větší zásah, než 1,5m dveře.

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Petr47
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 245
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 30. dubna 2012 - 22:38:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asdfgh:
Pliveme,pliveme?
pavoyoshi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 4-2012
Odesláno Úterý, 01. května 2012 - 03:50:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stadler do 3,2 m s Flirtem pro Nory šel. Přijde mi to jako podstatně větší zásah, než 1,5m dveře.

Tak ta sírka kastle u Stadleru není vubec zadnej problém. Ty vlaky jsou jiz ze základu tak konstruovány, ze se bez velkých zásahú do konstrukce mohou realizovat libovolné sírky skríne. (Prícné nosníky na kterých jsou uchyceny bocní steny - extrudované hliníkové profily). Sírka dverí oproti tomu muze mít i velký vliv na pevnost bocnice.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2577
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 02. května 2012 - 22:29:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rychlé přivírání a zpomalené a citlivé dovírání
Nicméně ti, kterým se najednou rychle před nosem zavřou dveře, případně do nich narazí, jsou jiného názoru.
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 950
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 03. května 2012 - 13:42:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tommasel: Tech IC Flirtu ma byt 50 petivozovych jednotek, to uz je slusny objem. Pak se vyplati konstruovat a schvalovat treba i novou skrin.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2453
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 03. května 2012 - 21:20:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Raquac, a 32 čtyřčklánkových vlaků pro Finsko (první 3,2 m široké Flirty) je také slušný objem?
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 951
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 04. května 2012 - 17:40:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jasa: Ano, je. Vzpomente si treba na Siemens a patraky pro S-Bahn Curych - to byla zcela nova vozidla. Tehdy slo o prakticky shodny pocet (bez nasledne opce).
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2459
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 07. května 2012 - 10:56:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je reálné postavit vozidlo podle EN 15227 s průchozím čumákem ala 842/843 nebo lépe ala DSB IC3?
Kade
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1084
Registrován: 7-2002
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 15:32:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Raquac - přesunul jsem sem zamyšlení nad těmi hmotnostmi z tématu motorových jednotek - nevím, jestli se dá šmahem říct, že o 12 tun, ono je asi těžké říct, co je přesně srovnatelné, já jsem nakonec počítal spíš hmotnost na metr délky, protože sedací kapacita je závislá na podílu sklopných a na sardelovosti uspořádání. Z toho mi pak RP vychází jako takový horší průměr. Vše je uvažováno v jednosystémové verzi, ale něco je AC a něco je DC.

coradia continental 4vz (240 míst) 140 tun na 70,9 m = 1,97 t/m
flirt 5vz DB (274 míst vč sklop) 145 tun na 90,378 m = 1,60 t/m
Desiro ML 3vz (míst různě ale podobně), 133 tuny na 70,93 m = 1,88 t/m
Talent 2 4vz (223 sed.), 130 t na 72,3 m = 1,80 t/m
RP 149,7 t na 79,4 m = 1,89 t/m

U žraloka pak muže být zas otázka, za kolik let se tou vyšší hmotností "vrátí" (tedy spíš vyplýtvá) poměrně výrazně nižší pořizovací cena.
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 960
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 17:19:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kade: Porovnavat podle hmotnosti na delku je osidne - staci aby jste udelal na koncich strojovny a ztratite spoustu mist pro cestujici, Stadler Flirt necha pozdravovat. Srovnejme jednoduse vozidla podobne delky, kapacity a urceni. Nevim odkud mate udaj o hmotnosti jednosystemoveho RP, mne je znamych pouze 160 tun trivozoveho dvousystemu. Porovnejme Desiro ML a RP, obe dvousystemove verze - 7Ev vazi ve trivozove variante 160 t pri delce 79,4 m, tedy 2t/bm, D ML pro Brusel pak 148 t pri delce 79,9 m, tedy 1,85 t/bm. Krome toho nabizi DML 280 sedadel, 7Ev 232. I kdyz uberu u DML sedacky navic 9oproti 7Ev) a pridam druhy zachod (jako u 7Ev), hmotnosti zustanou prakticky stejne. Navic, vykonova hmotnost je u D ML 17,6 kW/t u 7Ev 12,9 kW/t.

Pokud jde o Linky - ano, je to otazka. Ta se ovsem netyka jen spotreby paliva, ale veskerych provoznich nakladu. Pochybuji, ze LCC budou ve vysledku nizsi nez u drazsich spickovych vozidel.
Masinka123
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.194.197
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 21:15:25    Odkaz na tento příspěvek  

Kdy bude možno vidět první RegioPanter v Jižních Čechách? Kdy začnou zkušební jízdy s cestujícími? Díky za odpověď :-)
Vlakomil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1517
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 16. května 2012 - 14:58:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Masinka123: Oficiální představení jednotky 650 v ČB by mělo být 14.9.2012.
http://www.lokomotiva.nafotil.cz/uvodni-stranka/-fotografie lokomotiv,modelů,přezdívky lokomotiv
Masinka123
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.194.197
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 16:27:05    Odkaz na tento příspěvek  

Vlakomil: A předtím nebude k vidění v JČ?
Vlakomil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1521
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 16. května 2012 - 17:27:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Masinka123: To nevím
http://www.lokomotiva.nafotil.cz/uvodni-stranka/-fotografie lokomotiv,modelů,přezdívky lokomotiv
Masinka123
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.194.197
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 20:07:42    Odkaz na tento příspěvek  

Vlakomil: Díky :-)
Kade
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1085
Registrován: 7-2002
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 00:10:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Raquac - no právě, hmotnosti jsou prakticky stejné, Desiro ML pro SNCB je známé hodně nahuštěnou konfigurací sedadel, takže při prakticky obdobné koncepci umístění výzbroje bych v tomto případě uvažoval jako relevantní i ten poměr na délku. Jako plus pro Desiro ML je ovšem nutno uznat ten poměr výkon/hmotnost, jak samo o sobě tak i s ohledem na to, že to možná taky stojí nějakou tunu navíc.
Hmotnost DC only verze máme od výrobce, v ŽM 5/12 bude podrobný technický popis RP.
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 963
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 22:34:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kade: Hmotnosti Desira ML a RP prave nejsou stejne, skodovacky produkt je tezsi o 12 tun! To je kuprikladu hmotnost 160 cestujicich. I ten pomer na delku je tim padem jiny, pisu to vyse.

Desiro ML pro Brusel ma sedacky celkem huste (tedy, ne vis a vis) a chybi mu jeden zachod oproti RP, ano. Kdyz ovsem snizim pocet sedacek na uroven RP a pridam zachod, zustane hmotnost DML stejna, tedy stale s tim rozdilem 12 tun.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3558
Registrován: 9-2002

Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 23:10:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyz uz chcete neco srovnavat, tak srovnavejte srovnatelny. Desiro ma jakobsy, Panter ne.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 964
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 01:19:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Agente, kterepak Desiro ma jakobsy?
Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 716
Registrován: 10-2008

Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 02:01:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro Classic Jenže o něm řeč nebyla...
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3559
Registrován: 9-2002

Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 03:13:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja se v Desirech moc nevyznam, doplnim si znalosti...
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6012
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 05. června 2012 - 20:22:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna netradiční z Cerhenic.
Diskuzi k samotnému článku jsem dal do jiného tématu.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4416
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 06. června 2012 - 18:34:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/180062-regiopanter-vyjed e-ve-druhe-polovine-roku/
jurajz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 2-2012
Odesláno Pátek, 08. června 2012 - 19:08:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to sem zvědavej jestli v tom bude wifi v provozu nevim proč ale silně o tom pochybuju
Matuu
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 6-2011
Odesláno Pátek, 08. června 2012 - 20:56:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

doufám, že nikoho nenapadne prsknout na Pantery to barevný "vylepšení", co teď udělali Elefantům...
Lodyha77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 3-2011
Odesláno Středa, 13. června 2012 - 09:01:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu zpátky k designu : Mne by zajímalo, jestli nešlo zakrýt ty "vředy" co má Panter na střeše. Flirt i Žralok mají "zvýšenou" bočnici , za kterou se "to" při pohledu z boku schová. Vím, že "to" tam musí být, ale z estetického hlediska nic moc. A co aerodynamika? Stejně jako na Líným pinďovi (řada 680). Po Ešusu je pro mne Panter, co se týká celkového dojmu (zvenku), zklamáním.
ASD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.173.6
Odesláno Středa, 13. června 2012 - 17:56:00    Odkaz na tento příspěvek  

Nejen Regiopanter neschovává své "vředy na střeše" Takže předpokládám, že to aerodynamice zas tolik nevadí. Estetika je už jiná věc.
Zubacka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 4-2009

Odesláno Neděle, 17. června 2012 - 19:48:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak Panter si jede na výlet http://archiv.chocen.tv/archiv.php?path=201206/chocen_20120617_15 4235M.jpg
Nejhezčí pohled na svět je z kabiny lokomotivy
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2026
Registrován: 4-2009

Odesláno Neděle, 17. června 2012 - 22:15:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zubačka: Ten už přistál
Spolu s 380 011, "Euro 2012" Ampz a Syslem 20 ho večer ukládali ke spánku v Ostravě.
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!