K-report
 

Archiv diskuse RegioJet do 02. 12. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 02. 12. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1077
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 16:31:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Místenek za 97 Kč je ale na každý spoj omezený počet, takže nima nemůžete kalkulovat, pokud chcete spočítat tržby za hypotetické SC plné odborářů.

Navíc na špičkové spoje nejsou tyto akční místenky dostupné vůbec. Takže pak do hry vstupuje den a čas hypotetické odborářské demonstrace.

Kromě toho uvažte, že pokud by se taková demonstrace konala, jistě by nejeli do Prahy jen železniční odboráři. A ti ostatní by snad platili plné jízdné.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8319
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 16:40:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oproti tomu ČD v době podpisu smlouvy jezdily s těmi odepsanými plesnivými dosypovými dobytčáky


... ale stejně tak už tehdy převládaly na tratích okolo Prahy neodepsané neplesnivé dosypové CityElefanty.
O kolik Kč více si ČD od Středočeského kraje + od Prahy účtovaly (v přepočtu na vlkm) za takové CityElefanty, než za předchozí odepsané žabotlamy?
http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1116
Registrován: 9-2003

Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 18:03:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K režimce: Místenka k režimce do Pendolina je VŽDY za 200.

hmmm: Měl bys něco k tomu Hádkovu stahování závor? Nebo je to jen Bevelo z IP adresy ČD Telematika?
Rychlíková laminátka

Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí dieselovou.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 19:47:39    Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ : Podobu služební cesty určuje kdo ? Zaměstnanec a nebo zaměstnavatel ? Samozřejmě zaměstnatel, jenže ten zaměstnavatel, z hlediska časové polohy vlaku nebo začátku různých jednání, „musel" zaměstnanci určit jako příslušný vlak „vlak s příplatkem" ... jinak by se na jednání ve stanovený čas prostě nedostal ...

Co má zákon o účetnictví společného s příplatkem na vlak EC.
Příplatek byl vykazován jako tržba v osobní přepravě, současně byl vykazován jako výdaj na pracovní cestu, tedy nákladová položka na činnost dopravce. Ve skutečnosti se v rámci podniku přelily peníze z jedné kapsy do druhé.
Jedna kapsa si medila, jaké má vysoké tržby a jak je úspěšná, druhá hořekovala nad tím, jak jsou vysoké výdaje na pracovní cesty.

Řešíte věci, které existovaly před více než 20 lety, aniž byste byl tehdy tak říkajíc "u pramene".

Lokofanda : ale tam šlo především o to, že klientela nebyla ochotná platit 60 Kčs / Kč za nic. Podle tehdejšího výklady příplatku se platilo za jízdu vlakem „vyšší kvality", přičemž bylo zcela lhostejné, jaké vozy tam byly. Ten příplatek byste musel zaplatit i tehdy, kdyby tam byly vozy „Made in MSV Studénka"...
Neřešte tady nějaké „stanovené požadavky" na kvalitu vozů EC ... tohle tady v těch „pionýrských letech" EC nikoho nezajímalo ...

Na těch EC vlacích jezdily v podstatě zahraniční vozy (DB, ÖBB), ve srovnání s vozy Č(S)D nepochybně luxusnějšími, ale tytéž vozy jezdily v Rakousku i na osobních vlacích, v Německu to nasazování vozů bylo přece jen odděleno.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 19:47:52    Odkaz na tento příspěvek  

Budulinek4 : ale to se prosím hluboce műlíte ... Režijkáři i držitelé služebních jízdenek Č(S)D museli ten příplatek taky platit, jenže ze strany vlakových čet i revizorů se to tolerovalo ... prostě „solidarita" zaměstnanců, kteří taky nechápali, k čemu je takový příplatek.
Od cizinců se těch „šest pětek" inkasovalo po přejetí „Grenze" a hlavně cestující z Rakous (viz Lokofanda), kde stejné vozy (z hlediska Č(S)D vyšší kvality) jezdily i na osobácích se divili, zač mají platit ... V podstatě stejná pošetilost byla i za Potěmkina jedoucího z Vídně. V Rakousích se za podřadný vlak neplatilo, v tuzemsku musel cestující „aus Wien" zacvakat dvě kila, aniž by se dozvěděl za co vlastně platí ...

Já jsem měl „x počet" debat nejen s příslušným „manažerem EC", resp. jinými pracovníky GŘ. Určité věci se dají změnit až nastane příslušná „konstelace hvězd" ... i když téměř všichni ví, že to je pitomost ... tak se musí počkat, až „žába na prameni" ten pramen z nějakých důvodů opustí (na tom prameni přestane sedět) a fofrem toho zneužít a až se žába vrátí, tak prostě pramen nebude nebo bude postavena před hotovou věc ...

příklad od jinud : desetiletí nemohly na českou & slovenskou železnici řídicí vozy, protože by mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti železniční dopravy .... aniž by se na české & slovenské železnici z hlediska důvodů „proč to nejde" cokoli změnilo, tak najednou řídící vozy existují, aniž by se nějak ohrozila
ona bezpečnost ... prostě někdo, kdo tvrdil, že „to nejde" opustil odpovídající funkci ... a jeho následník měl jiný názor ...
Jarda_kučera
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 538
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 20:05:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když Vám (některým) Ti (my) režijkáři tak leží v žaludku, tak věřte, že v eszopu to sice nabídne místenku za akční cenu (pokud je tato dostupná), tedy za 35/70/100 Kč, ale vyšlo opatření, které ukládá vlakovým četám pro držitele jízdních výhod vydat doplatek do plné ceny 200/120 (pokud se prokáže inkartou s platnou zákaznickou aplikací), nyní jsou tyto doplatky již i v UNIPOKu. A věřte, že teď už tedy dávno neplatí ta "solidarita" zaměstnanců, jak výše píše pan Zikmund a každý si to doplatit musí.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1841
Registrován: 9-2006
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 22:24:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1) Dnes jsem pozoroval v žst. Pardubice hl.n. vlak IC 1015 (odj. 18:35). Výměna cestujících minimální, i když něco málo ano. Nechápu, jak v rezervačním systému získali jízdenku Praha-Pardubice na pátek odpoledne. Obsazenost vysoká, ke 100 %, ale tak zase kdy jindy než v pátek odpoledne by mělo být plno. Ale hlavně jsem měl pocit, že u mně zastavila pojízdná restaurace. Potraviny a nápoje byly vidět úplně všude. Jaký smysl má, že stewardi vylezou ven, když nekontrolují jízdenky?
2) Je škoda, že RegioJet nemá své vlaky pojmenovány. Když polské příměstské jednotky budou hlášeny jako "švýcarská kvalita", tak RegioJet bude výrazně zaostávat v PR. Měl by také prezentovat své služby - IC 1001 "Káva zdarma", IC 1003 "Sushi také s sebou domů", IC 1005 "Zákaznická karta zdarma", IC 1007 "Projeďte se po Žitném ostrově", IC 1009 "Dostatek toalet" apod. nebo jenom universálně IC 1011 "Žlutý triumf", IC 1013 "Jezdíme bez dosypu" a IC 1015 "Vyzobnutá rozinka".
mue
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 421
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 22:53:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka: ad 2) Neblázněte :-) Mne osobně třeba pojmenování "švýcarská kvalita" spíše odrazuje. Navíc většinu vámi nadhozených již Radim zvládl zanést mezi lidi, takže o tom už ví (hlavně to kafe).
Nicméně ta 1015 Vyzobnutá rozinka je luxusní
Budulinek4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 547
Registrován: 4-2004

Odesláno Pátek, 30. listopadu 2012 - 23:02:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechápu, jak v rezervačním systému získali jízdenku Praha-Pardubice na pátek odpoledne.

Já to chápu, prostě někdo si umí cestu naplánovat a nerozhoduje se v pátek v poledne. Když se dívám do rezrvačního systému, tak mi to jízdenku do Pardubic na páteční odpoledne nabízí
České dráhy brzy zmizí z nedotovaných tratí, vycouvají i z kolejí mezi Prahou a Ostravou tvrdí Radim Jančura.
Glory
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 325
Registrován: 8-2012

Odesláno Sobota, 01. prosince 2012 - 03:39:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K SC, teď jsem se díval na období Vánoc, protože třeba u RJ je třeba na toto období začít plánovat nejlépe už teď, a nabízí mi to bez IN cenu 68 za místenku, k tomu Sporotiket z prahy do Olomouce za 190 a celková cena 258. Oproti RJ s 215 žádný drastický rozdíl, ale kolik lidí o tom ví - asi další mínus bývalého monopolisty
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4761
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 01. prosince 2012 - 08:27:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

?Co má zákon o účetnictví společného s příplatkem na vlak EC.
Příplatek byl vykazován jako tržba v osobní přepravě, současně byl vykazován jako výdaj na pracovní cestu, tedy nákladová položka na činnost dopravce. Ve skutečnosti se v rámci podniku přelily peníze z jedné kapsy do druhé.
Jedna kapsa si medila, jaké má vysoké tržby a jak je úspěšná, druhá hořekovala nad tím, jak jsou vysoké výdaje na pracovní cesty.


Taj to ale bylo správně, jak z hlediska zákona o účetnictví, tak i zdravého rozumu. Ze Vy To nechápete je Váš problém, né můj.
Borecek 13
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.208.80
Odesláno Sobota, 01. prosince 2012 - 14:52:28    Odkaz na tento příspěvek  

Budulínek4: "Já jako jediný platící jsem tam byl skoro za exota". Byl? Opravte na "jsem". A vůbec ne skoro, ale za tuplovaného EXOTA.
Hroch.R420
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 8-2011

Odesláno Sobota, 01. prosince 2012 - 17:37:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je fajn když si někdo může cestu naplánovat dopředu. Dneska v noci jsem se potřeboval dostat z Olomouce do Praglu,nevědouce kdy přesně budu moct z Ol vypadnout a jelikož to bylo po 4 ráno a žlutej s černým ještě spali tak jsem holt vyrazil Šíravou ve 4.56. A jelikož jedu vlakem jednou za uherák tak nemám žádnou slevovou kartu a i přesto bych řek že za 220Kč super cena. Rád bych se se žlutým bo černým svezl,ale když člověk neví kdy pojede tak těžko zkoušet dělat nějaké rezervace,prostě potřebuju přijít na nádr,koupit lupen a valit.
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1240
Registrován: 8-2003
Odesláno Sobota, 01. prosince 2012 - 17:40:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Borecek
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2911
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 01. prosince 2012 - 18:41:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Holt Budulinek4 má jednoduchej život šotouše, no. Naplánuje si cestu "a prostě jede". Já měl taky v plánu se v listopadu svézt černým panťákem a v reálu se možná svezu před svátkama, spíše asi koncem roku. Volný mám akorát víkendy a to už vím, že třeba víkend 22.-23.12. volný nebudu mít.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 633
Registrován: 10-2011
Odesláno Sobota, 01. prosince 2012 - 19:49:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZ: V Rakousích se za podřadný vlak neplatilo, v tuzemsku musel cestující „aus Wien" zacvakat dvě kila, aniž by se dozvěděl za co vlastně platí ...
Byl jsem svědkem diskuse průvodčího s japonskými turisty, jedoucími na nějakou celoevropskou jízdenku, rakouským vlakem z Vídně do Berlína. Nechtěli pochopit, proč mají platit jakési výpalné českékmu průvodčímu..

Čsad_zastávka: Potraviny a nápoje byly vidět úplně všude.

Jeli jsme o dvě hodiny později. V našem vagonu nesla stewardka min 30 salátů, tácy se šunkou, několik lahví šampaňského, dort s číslem 36, plus běžný sortiment.. Jako v rozjeté páteční restauraci. Dortíky nestačili rozmrazovat. Stewardka to zvládala se značným nasazením.

Jaký smysl má, že stewardi vylezou ven, když nekontrolují jízdenky?
Hlídají aby nenastoupili cestující bez jízdenky, ptají se. Nedávno jim v Pardubicích na palubu pronikli 4 anglicky mluvící cestující. Měli problém je usadit, vedli je tuším do služebního kupé.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2103
Registrován: 2-2006
Odesláno Sobota, 01. prosince 2012 - 20:08:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Budulinek4: jednotlivé IN Karty nejdou z jednoho metru rozeznat, a IN100 při kontrole průvodčím nelze rozeznat od železniční průkazky s doplacenou první třídou, takže jsou to pouze vaše dojmy. Na co kdo jede vidí průvodčí, vy ne.
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Sobota, 01. prosince 2012 - 20:26:34    Odkaz na tento příspěvek  

Mcx: IN100 při kontrole průvodčím nelze rozeznat od železniční průkazky s doplacenou první třídou
IN-GOLD od držitele IN-BLUE s nedoplacenou první třídou lze v panťáku z Benešova na Wáguson rozeznat velmi jednoduše podle toho, jak žoviálně huláká na průvodčího "nazdár Frantó" (načež ve Vršovicích sebere aminu a odebere se služebním krokem pod Bohdalec).
Bobmaster
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.238.50
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 00:47:46    Odkaz na tento příspěvek  

Pozor, i když s Budulínkem čtvrtým (rozeným Barrandovským) často nesouhlasím, velmi dobře popsal sitaci na trati Praha - Ostrava před nástupem Regiojetu. Myslím, že ti co ho považují za kindršotouše se mýlí. Počítám, že si také vzpomíná na vozy Bc na Fatře a podobné radosti

jregent: díky za celkem přesnou statistiku zkomzumovaných potravin na palubě jak je to třeba s příbory a porcelánem, mizí v bundách/příručních zavazadlech, nebo je poctivě vracen ? Co spotřeba kávy, drží se v normálu nebo ji cestující hromadí na horší časy (myslím např. v termosce, láhvi od vody) ? Dokonce jsem četl o nakupování sushi na doma, nesetkal jste se s tím ?

T. H. osobní zkušenost s jedničkou na 221 ? Že ji také nemám, zatím jsem viděl (a slyšel) nádražníky hulákat akorát mezi peróny nebo v placu (samozřejmě tak, aby byli všem na očích a ještě celé nádraží vědělo, že po šichtě půjdou do nádražky), ve vlaku vídám spíš pozdrav a pokynutí, občas dotaz: vy máte řežijku, že ?
Dýmák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 1-2010
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 01:48:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

moje zkušenost na 221 TH je debil
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 09:32:54    Odkaz na tento příspěvek  

S 499 : Hádkův comingout v praxi (z diskuse o GVD)

T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.107.4
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 19:00:33

----------------------------------------------------------------- ---------------
A ze své dávné praxe (závory s pokladnou) si pamatuju situaci, kdy jsem cestující bezmyšlenkovitě odkejval, že o dvě zastávky dál daný vlak zastavuje a prodal jí tam lupen - a on to byl jeden z asi tří (mezi nějakými 40 spoji za den), které tam z nějakého nesmyslného důvodu nezastavovaly. Jsem se pak málem hanbou propadl, když přijela zpátky...
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 10:08:35    Odkaz na tento příspěvek  

TH.: jako vždycky úplně mimo. Režijka není IN100. Ale chápu, že při kvalitě Vašich výkonů v pokladně u závor jste se k ní ani nestihl dostat. To jediné Vás omlouvá.

Budulínek: jak již napsal Jarda Kučera, kdo má režijku, platí prostě 200. Pro ty pomalejší - sleva rail plus nemá na místenky vliv. Co jsi našel, je akční cena k jízdnému dle TR10 (což režijka není). Teoreticky by mohl režijkář platit se zák. aplikací 120, ovšem musel by k tomu mít další kartu. A taky si ji zaplatit. Rozumíme?

Aneb oba tu napadáte ohledně věcí, o kterých (slušně řečeno) nemáte informace. Že je u ČD spousta zaměstnanců, kteří v odborech nejsou, to už je vlastně detail. Tímhle škatulkováním a útočením jen ukazujete vlastní omezenost.
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 10:26:43    Odkaz na tento příspěvek  

Držitele IN-BLUE poznáte od držitele IN-GOLD podle vnějších markantů. Samozřejmě ne každého, ale ti "výrazní" dělají svému stavu největší reklamu. Plus stále existuje "solidarita" v jejich "oprávnění" využívat 1. třídu bez doplatku. Nenaděláte nic, i když se na mě sesypete jako vosy a prokádrujete až do sedmého kolena.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2040
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 10:55:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lze v panťáku z Benešova na Wáguson rozeznat velmi jednoduše podle toho, jak žoviálně huláká na průvodčího "nazdár Frantó" Kdyby jen to. Jednou jsem takové dva rozeznal podle toho, že když si substrát dovolil v Říčanech nezavřít dveře do oddílu (stejně se v obloucích samy otevíraly), tak se na na celý oddíl spustil křik "no to je hrozný, jakej dobytek my musíme vozit, ať si na nic nestěžujou" a tak. Jiné - tentokrát v Uhříněvsi - jsem rozeznal podle hlasitého školení osazenstva panťáku na téma "v Británii privatizací zničili dráhu", údajně je katastrofa, že Britové nemají jediný měřicí vůz a půjčují si je od Francouzů.
příznivec RJ
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.0.171
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 10:58:37    Odkaz na tento příspěvek  

Výzva všechny příznivce a přátele RJ.Blíží se zima a všechny problémy zimního provozu na kolejích.Je nás čím dál méně,kteří trochu umí železniční techniku udržovat.Proto prosím všechny přznivce,kteří ve svém volnu a bezplatně nán pomohou.Nejlépe z řad zaměstnanců ČD,bývaleho Siemensu na Zličíně a MSV Studénka,kteří mají zkušenosti a vagóny Ampz a Bmz./To víte technika je složitá a ne každý zámečník a elektrikář rozumí železničním vagónům,jak si to někteří manažeři myslí/Nesmí vám vadit rozmrazování zamrzlích a ucpaných záchodů a dveří a práce na Smíchově venku v mrazu.Kdyby vám zbyli v prasátku nějaké peníze,mohli byste nán je darovat na nové lednice,trafátka a pod.RJ /pan S. a paní Bl./ šetří na každém kroku a nemíní je vyhazovat za zbytečnosti. Žlutému zdar.
P.S. Pane TH přetahovat špičkové zaměstnance RJ do vaší firmy,fuj to dr nedělá.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2199
Registrován: 11-2009

Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 12:40:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobmaster > "nakup na doma" je pomerne bezna vec, zhruba kazdou druhou jizdu si beru neco na vecer nebo na druhy den a dela to tak spousta dalsich - neni s tim jediny problem. Porculan ani kov jsem si nevsiml, ze by mizel, stejne jako orchideje z hajzliku. Prelejvani kafe do termosek sem taky nezaregistroval ani jednou, naopak po domluve s personalem neni problem domluvit si "kafe na cestu", ktere mi donesou par minut pred zastavenim vlaku v me cilove stanici.

Čsad_zastávka#1841 > v hotelu se tak divite, kdyz vam otviraji dvere a nosi zavazadla? Proc se nedivite, ze u modrych je krome pruvodciho jeste vlakuska? VZdyt nekontroluje jizdenky, takze je - vasi logikou - asi zbytecna.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4319
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 13:02:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane TH přetahovat špičkové zaměstnance RJ do vaší firmy,fuj to dr nedělá.

V tom je TH nevinně. Špičkový zaměstnanec se dohodl se mnou.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1844
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 13:28:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mue:
Mne osobně třeba pojmenování "švýcarská kvalita" spíše odrazuje.
Mně to připomíná chování výrobců levného oblečení šitého v Asii, kteří pak na obal umístí nálepku "Designed in Italy".

Sim:
v hotelu se tak divite, kdyz vam otviraji dvere a nosi zavazadla?
Stewardky nosí zavazadla? Spíš mi připadá logičtější vysvětlení J. Regenta, že se ptají, zda má cestující jízdenku. Blízko mně nikdo nenastupoval, tj. jsem nic takového nepozoroval. Akorát bylo divné, když jeden ze stewardů nastoupil před odjezdem do lokomotivy.

vlakuska ... nekontroluje jizdenky, takze je - vasi logikou - asi zbytecna.
Na lince Praha-Ostrava nosí režistům do jedničky pití zdarma.

(Příspěvek byl editován uživatelem ČSAD_zastávka.)
Borecek 13
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.13.92.124
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 13:35:01    Odkaz na tento příspěvek  

Kolika příspěvky by T.H. zasíral vlákna, kdyby nepsal o režíjkách a nenáviděných ČD? No moc by jich nebylo. Sám samozřejmě před lety "volnou" měl a na kolegy halekal přes tři peróny!
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2200
Registrován: 11-2009

Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 13:47:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka#1844 > Stewardky nosí zavazadla?

Ano, kdyz je potreba. Stejne jako se vas ptaji, jestli mate zluty listek do jejich vozu, pripadne vam poradi, kde mate svoje misto ve vagonu hledat. Pokud k vlaku prichazite nebo odchazite, pozdravi vas. V pripade, ze je neco blbe, informuji o tom uz pri nastupu - ovsem tady to ma svuj hacek. Totiz, vagon ma dvoje dvere a oni stojej jen u jednech => je cca 50% sance, ze se o jinem typu vagonu dozvite az ve chvili, kdyz sva sedadla nenajdete.

Kazdopadne, pro vas odpoved na puvodni otazku Jaký smysl má, že stewardi vylezou ven, když nekontrolují jízdenky? bude:
- protoze to maji v popisu prace. Stejne jako posadka zlutobusu, vcetne ridice (ten se stara o nakladni prostor). Proste to patri k firemni kulture uplne stejne, jako mnou zminovane hotelove standardy.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
čítatel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 4-2012
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 14:16:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka#1844, Sim#2200:
Ještě bych doplnil, že jsem i viděl mladší pár (20 -25 let), který dovedl (předpokládám) prarodiče, u dveří se u vlakušky ujistili že je rezervace bez problému a požádali ji jestli by je upozornila u Hranic, že se blíží jejich výstup. Stewardka se ochotně usmála a šla jim ještě pomoct najít jejich místa ve voze.
Tím samozřejmě nechci ani naznačit že u ČD by snad takovým cestujícím někdo odmítal pomoct v hledání místa, ale na vnějšího pozorovatele toto udělá dojem.
A doplnil bych Sima, že ačkoli stojí u kařdých druhých dveří, díky tomu že vagony mají dveře až na svých koncich, stojí vlakuška u svých dveří a současně u dveří sousedního vozu, takže jen málo dveří soupravy je zcela "bez dozoru". Jinak pomoc se zavadlem potvrzuji, co pozoruji stewardi pomáhají
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2201
Registrován: 11-2009

Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 14:56:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čítatel > problem "dveri bez dozoru" neni ten, ze by byly vylozene bez dozoru, je to presne jak pisete ... jenze pokud se uz resi nejakej pruser a je potreba to cestujicim vysvetlovat, znamena to rekneme "obsazeni" jednoho stevarda s vysvetlenim na nejakych pet "posluchacu" na treba 20 vterin (a to neuvazuju variantu, kdy kazdemu hleda v systemu jeho konkretni mistu), jsou v podstate po dobu vysvetlovani "bez dozoru" obe dvere v blizkosti daneho stevarda. On tam proste neni jako u v stupu do zoo, aby trhal listky a nikoho bez listku tam nepustil. On "jen" informuje.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 634
Registrován: 10-2011
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 16:23:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobmaster: mizení příborů ani s nákup domů jsem nezaznamenal (jezdíme 2-3x po celý rok)
Budulinek4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 548
Registrován: 4-2004

Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 17:20:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobmaster:
Pozor, i když s Budulínkem čtvrtým (rozeným Barrandovským) často nesouhlasím, velmi dobře popsal sitaci na trati Praha - Ostrava před nástupem Regiojetu. Myslím, že ti co ho považují za kindršotouše se mýlí. Počítám, že si také vzpomíná na vozy Bc na Fatře a podobné radosti

Za kindršotouše, kterému je 14, mně tady považoval akorát Slimta, který si asi myslí, že jsem se na K-Report registroval v 6. letech
Více mě ovšem urazilo, že mě považoval za odejitou modrou gumu s režijkou.

Takže ano, z Utiskovanou jsem se najezdil mezi Prahou a Ostravou spoustu let, utratil u ní hodně peněz, zažil jsem všemožná nepříjemná překvapení i podrazy. To by bylo na opravdu hodně stran to tady rozepisovat, navíc to patří do jiné sekce. Ovšem od září 2011 jsem s Matkou Dráhou nejel, takže nemám možnost zjistit, zda se vůbec něco změnilo. Využívám RJ nebo jezdím po dokončené D1.
České dráhy brzy zmizí z nedotovaných tratí, vycouvají i z kolejí mezi Prahou a Ostravou tvrdí Radim Jančura.
Bobmaster
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.235.192
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 17:38:37    Odkaz na tento příspěvek  

Sime, jregente, díky za informace. S tím co přidal třeba čitatel tak to vypadá že servis je opravdu na úrovni. Radim Jančura evidentně naučil lidi jíst i mimo vlak

Zkušenost T.H. i Brama nezpochybňuju a naopak chápu, tohle zažít tak řvu jako tur (kromě jiného mám na kontě dva opilé strojvedoucí, co hulákali na celý velkoprostor a poblili záchod - chtěli se prát, tak vystoupili skoro za jízdy a ještě místo na perón rovnou do kolejí), akorát bych je všechny neházel do jednoho pytle. Zrovna nedávno jsem jel Odrou, vlezu do kupé, tam borec roztažený na čtyřech sedačkách, noťas na plné kule bez sluchátek (Námořní vyšetřovací služba), oblečení a vzhled jako klasický nádražník/šotouš, nereagoval na jakékoliv prosby (uvolnění místa, ztlumení zvuku). Tak jsem se chvíli koukal s ním, pak se s ním začal bavit a vypadlo z něho - Ochranná služba PČR, otec dvou dětí, za prací dojíždí ze severu Moravy až do Práglu (lepší podmínky a míň buzerace). Koupený IN - Gold a sluchátka v poruše. Ono to asi opravdu není o profesi, ale o lidech...

Budulínek4: dílčí změny proběhly, ale celkovou situaci nejlépe vystihuje citace z filmu Tropa de Elite 2: SYSTÉM JE PEVNÝ
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2921
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 17:50:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, ono to "překvapivě" opravdu je o lidech a nikoli o profesi, nebo o režijce.
Radeček
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.46.60
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 18:36:47    Odkaz na tento příspěvek  

Ochranná služba PČR...

Nebyl to ten napravo od Klause?
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3266
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 19:43:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bevelinek4: Může Vám být šedesát a můžete tady být registrován od Kuvajtu napadení, já jsem Váš věk hodnotil podle Vašich výplodů. Ale OK, připusťme, že je Vám víc a že Váš duševní stav trvale a zásadně poznamenalo mnohaleté traumatizující cestování Z Utiskovanou mezi Prahou a Ostravou. Váleční veteráni z Afghánistánu prý taky pod vlivem toho, co tam zažili, už nikdy nezaujmou normální pozici v lidské společnosti. A podle toho, co tady opakovaně hlásáte, je proti cestování s ČD válka s mudžáhidy úplný nervový sanatorium...
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1845
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 20:33:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sim, čítatel:
On tam proste neni jako u v stupu do zoo, aby trhal listky a nikoho bez listku tam nepustil.
Pokud si správně vybavuji Vaši odpověď na stejnou otázku krátce po zahájení provozu, tak tehdy se jízdenky kontrolovaly všem už při nástupu.

pomoc se zavadlem potvrzuji
Tak pomoc se zavazadlem by se mi mockrát hodila. Protáhnout se úzkou uličkou není s velkou těžkou taškou jen tak. Škoda že jezdím jinou trasou. Jenom teda nevím, jak by se těm slečnám líbilo tahat tak těžké věci.

Zvědavec2:
trvale a zásadně poznamenalo mnohaleté traumatizující cestování Z Utiskovanou
Existuje řada cestujících, kteří kvůli Českým drahám vlaky nenávidí. Jezdí vlakem jenom proto, že si finančně nemohou dovolit dojíždět vlastním autem.
Budulinek4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 549
Registrován: 4-2004

Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 20:53:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ČSAD:
Jezdím s RJ od začátku provozu a nikdy jsem neviděl, že by chtěl někdo vidět jízdenku, resp. kód rezervace. Pouze se zeptají, zda máte rezervaci. Pouze jednou jsem zmátl stewardku, měl jsem rezervaci z O-Hlavní a nastoupil již na Stodolní. Ihned po usazení za mnou přišla a chtěla vidět rezervaci, protože si myslela, že někomu zabírám místo, takže jsme si to hned přátelsky vyjasnili.
To mi vlastně připomnělo, kterak jsem měl u modrých koupenou jízdenku do Svinova, ale díky mimořádné události jsem jel "zelenou koženkou" na posilovém rychlíku do Vítkovic mimo Svinov. To bylo řečí a keců soudružky průvodčí.

Existuje řada cestujících, kteří kvůli Českým drahám vlaky nenávidí.
Řekl bych, že to bude většina společnosti, ale díky soukromým dopravcům se jejich počet bude zmenšovat.
České dráhy brzy zmizí z nedotovaných tratí, vycouvají i z kolejí mezi Prahou a Ostravou tvrdí Radim Jančura.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3267
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 21:02:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad zastávka:Existuje řada cestujících, kteří kvůli Českým drahám vlaky nenávidí. Jezdí vlakem jenom proto, že si finančně nemohou dovolit dojíždět vlastním autem.
Takových lidí je nemálo bez ohledu na nenávist nebo lásku k dráze, ne? Lidí, co jezdí vlakem jen z plezíru bez cíle, aby si užívali skvělých služeb a suši, bude, počítám, menšina i u
Jančury.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1257
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 21:12:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budulinek4: Vy jste nejspíš šíleně postižený soudružstvím. Takto jako vy se projevují právě ti zneuctění soudruzi, kteří museli po roce 89 vyklidit pole působnosti.
Že to takto, jak píšete, není v cizině. V SRN na koupenu jízdenku jezdím všemi dopravci, nikdy se mi nestalo, že by si mezi sebou přes cestujícího vyřizovali účty. Ale je to o tom, že mají sepsány dohody o vzájemném uznávání cestovních dokladů. Proč to má ČD se všemi krom vašeho božstva? Není v tom náhodou zaspání a nevhodné chování vašeho představeného?
Budulinek4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 550
Registrován: 4-2004

Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 21:19:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi bude potřeba si stěžovat u jiných soudruhů...

OVM, 30.10.2012:
Moderátor (Václav Moravec):
Monopol Českých drah na té lukrativní trati, o níž se bavíme, padl před 13 měsíci, kdy jste začali jezdit vy mezi Prahou a Ostravou, respektive Bohumínem. Svaz cestujících si tu konkurenci pochvaluje a to především kvůli výraznému zlepšení služeb, protože například jste donutili České dráhy v Pendolinech, aby jim fungovala wifina, což slibovali mnoho let předtím. Ale podíváme-li se na problémy, tak problémem zůstává tarifní roztříštěnost, protože si dopravci neuznávají jízdenky. Proč se to nepodařilo dotáhnout do konce?
Host (Radim Jančura):
My se snažíme dotlačit České dráhy, abychom si uznávali jízdenky. Zrovna v těchto vlacích je to nereálné, protože naše vlaky jsou povinně místenkové, podobně jako Pendolino, podobně tomu bude i u Leo Expres. Takže stěží si mohu koupit jízdenku s místenkou v Pendolinu a cpát se do našeho vlaku, to nejde. Ale ve chvíli, kdy se tendruje a teď byl vyhlášen tender a mám pocit, zatím to tak vypadá, že jsme výherci toho tenderu v rychlíkových tratích Ostrava-Krnov-Olomouc…

České dráhy brzy zmizí z nedotovaných tratí, vycouvají i z kolejí mezi Prahou a Ostravou tvrdí Radim Jančura.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 778
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 21:27:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže Radim Jančura se snaží dle svých slov
dotlačit České dráhy, abychom si uznávali jízdenky
Přitom to je, dle jeho slov
nereálné, protože naše vlaky jsou povinně místenkové
Jenom jestli nekecá.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2203
Registrován: 11-2009

Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 21:35:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka#1845 > ...se jízdenky kontrolovaly všem už při nástupu.

Nikoliv. To, co popisujete, funguje u zlutobusu. U zlutovlaku to bylo vzdy maximalne o dotazu, zda listek maji (plus pripadne ukazani v pripade, ze chtel cestujici pomoct s nalezenim mista). Ja za cely ten rok a neco jezdeni se zlutymi nemel listek ani jednou, proste neni co ukazovat.

...těm slečnám líbilo tahat tak těžké věci.

Ono je minimalne vhodne si pripustit, ze tahle profese je ve vlacich (narozdil od busu) genderove vyrovnana, takze pokud by byla slecna prilis krehka, je vzdy po ruce nejaky pinkboy, co ochotne bagl pomuze minimalne zvednout do schodu a/nebo na regaly nad sedadly).

Vlada749#1257 > Proč to má ČD se všemi...

... kolika "vsemi" myslite? Nevim proc jsem si vybavil S+G hlasku "Kapela nepatřila k nejpočetnějším, ale oba muzikanti, harmonikář a dirigent, dělali co mohli..."
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1258
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 21:38:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P.Jančura spíše nechce pochopit to, že cestující chce použít jeho vlak třeba v úseku Ova - Pha, a dále pokračovat vlakem odpůrce, a tak by chtěl jízdenku pro celou trať. Jenže tady vzniká trošku problém. Na čí straně je, je na pováženou, ale jako důvod uvádět povinnou místenku? SC je také povinně místenkové a jízdenka mi platí bez problému dál, tak co je v tom. Lomené jízdné, znalosti RJ ohledně tarifů a pod. Proškolení není za hubičku a pak točení lidí tomu nepřidá, zde by už musel mít jakž takž trvalý stav zaměstnanců, od toho se odvíjející náklady a pak by naráz bylo po srandě.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1259
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 21:40:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sim: Neexistuje pouze RJ versus ČD. Lomené jízdné se vypočítává i z tratě ČD při přechodu na trať jiného dopravce (nikoli jen cizina), taktéž naopak.
Budulinek4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 551
Registrován: 4-2004

Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 21:50:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada:
Já nevím, co je za problém. Až bude brzy RJ jezdit rychlíkovou Olomouc-Ostrava, tak jistě půjde koupit jízdenka Praha-Krnov.
A dnes taky lze koupit žlutou např. Plzeň-Nový Jičín. Otázkou je, zda někdo, kdo přijede RJ pak chce vlézt do špinavého žabotlamu v Praze nebo do 460 v Ostravě. Co tak sleduji, tak cestující RJ mají obvykle odvoz z/do nádraží. A pokud už někdo takový je, tak od toho má mít Dráha eShop, kde by šla koupit jakákoliv jízdenka.
České dráhy brzy zmizí z nedotovaných tratí, vycouvají i z kolejí mezi Prahou a Ostravou tvrdí Radim Jančura.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1260
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 22:00:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budulinek4: Nezlobte se na mě, ale působíte dojmem zapšouklého dědka. Jízdenku si může koupit cestující z Kamenice n.L. třeba do Osoblahy, a myslíte si, že běhá do nějaký žlutý kasy si koupit jízdenku pro jeden jediný vlak? A navíc ještě s předstihem? Ne. Když si usmyslí dnes, teď, tak si ji koupí. Proč si takto nemůže pořídit lístek z Kamenice do Osoblahy s tím, že z Pha - do Ol, nebo Ovy jede žlutým u tý pokladny v Kamnici? Protože by ..... (chyby na straně vašeho Boha).
Jste pln nenávisti, prostě c o nejní dle vašeho, je špatné a nepoužitelné. Až vyhraje ten Krnov, tak chci vidět, jak bude JR prodávat lístky v relaci MB - Brno, s přestupem na vlak ČD. Asi zas to nepůjde, neb my zlí to tak nechcem, viďte. Slepý zůstane slepým, ... ..... .
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 779
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 22:04:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vidím, že jste oba mimo, jak Budulinek4, tak Vlada749.

Řešením není, že "za chvíli bude žlutej jezdit všude, kdo jezdí se žlutým, tak do přece ČD nevleze, to radši zavolá manželovi/tátovi/atd. s autem, takže to je jedno" (Budulinek4).

Ani lomené jízdné, které cestu prodražuje a stejně v daném úseku nemáte na výběr, už v té Kamenici by si musel vybrat, předem, čím pojede v úseku Praha-Ostrava (Vlada749).

Ale společné jízdné, které prostě platí u kohokoliv (Německo, Švýcarsko, u nás PID, JMK, IREDO, IDOL, ...) bez přemýšlení. Dneska lidi jezdí autem mj. proto, že je to tak jednoduché. Pokud jim rozsekáte cestu veřejnou dopravou na několik úseků, a na každý se bude jízdenka kupovat jinde, tak v tom autě zůstanou určitě. Kromě relaci, kde lze jet bez přestupu mezi dopravci.

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Budulinek4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 552
Registrován: 4-2004

Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 22:09:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a myslíte si, že běhá do nějaký žlutý kasy si koupit jízdenku pro jeden jediný vlak

A proč by měl proboha běhat do kasy libovolné barvy? Prostě si to nakliká na žlutých a modrých stránkách (nebo otevře Android aplikaci). Nebo je snad chyba Jančury, že nelze na jeho stránkách koupit jízdenku Zámrsk-Třinec?

Turista:
A to společné jízdné nám bude nějaký soudruh v ústředí nařizovat? Takže zavedeme opět tarifní pásma, Ostravu posuneme hezky na 351 km a začneme disktovat jako za starých dobrých časů?
České dráhy brzy zmizí z nedotovaných tratí, vycouvají i z kolejí mezi Prahou a Ostravou tvrdí Radim Jančura.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 780
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 22:12:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prostě si to nakliká na žlutých a modrých stránkách (nebo otevře Android aplikaci).

I to "prostě naklikání" přestává být prostým, pokud to musíte udělat 3x kvůli každé cestě. A co se stane, pokud přípoj nevyjde kvůli zpoždění?

A to společné jízdné nám bude nějaký soudruh v ústředí nařizovat?

Kdo je to podle vás soudruh? Proč soudruh? Jízdné v PID taky nestanovují soudruzi. A ve Švýcarsku už vůbec ne. A počet cestujících ve veřejné dopravě jim tam přitom trvale roste a to si tam to auto může dovolit každý.

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1261
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 22:12:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: Bylo by to ideální, ale to není bohužel jen v režii ČD, RJ a jiných, zde do toho vstupují i jiné zájmové skupiny.
Představa by byla jako třeba jízdenka ústeckého kraje napojena na drážďanský, kdy za 200,- pro jednoho či za 400,- pro 5 je ježdění s kýmkoli, kdekoli pohádka vyjma dálkové dopravy. U RJ to z jeho vlastní podstaty půjde takto těžko. Už jen ta povinná místenkizace, tudíž zde možnost tzv.lomeného jízdného, kdy ČD + ostatní mezi sebou již fungující a do toho RJ. Toť začátek. Jde o to domluvit se. Ale nevím, jak je to nyní schůdné, protože teď jde jen o to, urvat zákazníka. Za každou cenu. Praktika RJ, způsoby p. Jančury.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1262
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 22:14:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budulinek4: " Nebo je snad chyba Jančury, že nelze na jeho stránkách koupit jízdenku Zámrsk-Třinec? "

JE!
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 781
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 22:17:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JE!

Není, je to chyba ministerstva, že dovolilo vyjet soukromým dopravcům a přitom nepromyslelo žádnou integraci jejich tarifu. Teď už je ale pozdě.

Jakákoliv pozdější náprava podmínek vyvolá (oprávněné) námitky dopravců, že ČR zasahuje do podnikání, mění podmínky za chodu a nechrání investice.

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Budulinek4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 553
Registrován: 4-2004

Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 22:21:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista:
Zrovna PID bych moc nevytahoval. Tarif PID je pro běžného člověka složitější než celý tarif ČD, zejména při kombinaci vnějších pásem. Navíc ROPID miluje, aby linky zastavovaly na každé mezi. Proč tedy lidé z Kladna a Benešova volí raději nePIDové autobusy než pomalý PID?

Jak si představujete tarifní podmínky v relaci Praha-Ostrava? A bude "koordinátor" dohlížet i na služby jako je internet, zda je sushi čerstvé apod.? Komu prosím nevyhovuje současný stav?
České dráhy brzy zmizí z nedotovaných tratí, vycouvají i z kolejí mezi Prahou a Ostravou tvrdí Radim Jančura.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1263
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 22:23:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: Chyba ministerstva?
Takže když JHMD prodá mnou jmenovanou jízdenku, kdo v tuto chvíli má tržbu? Dle mého JHMD. Ale 98% ceny patří ČD. A ty je dostanou. Proč? Přeúčtování. Taktéž to funguje naopak. AWT taktéž, proč to nejde s RJ. Tuto úpravu má i Leo, takže proč RJ ne?
Nečiním si nárok být nejchytřejší, ale z toho mi vyplývá jen jedno. Není zájem na straně Jančury.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 782
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 22:35:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tarif PID je pro běžného člověka složitější než celý tarif ČD

Pokud čtete ty dokumenty, tak ano. Ale normální lidi hledají v IDOSU, tam cena vypadne sama.

Proč tedy lidé z Kladna a Benešova volí raději nePIDové autobusy než pomalý PID?

Protože z Kladna žádné PID autobusy nejsou a příčinou je schýza SID vs. PID vs. soukromníci. Já ale mluvil jen o PIDu.
A že by z Benešova lidi jezdili vetšinově busem? No to snad ne.

Jak si představujete tarifní podmínky v relaci Praha-Ostrava?

Prostě jednotné jízdné, platné u každého.

A bude "koordinátor" dohlížet i na služby jako je internet ...

Proč? Dopravce, který tyto nadstandardní služby bude chtít zavést, ať si je zavede. Lidi pak s ním budou jezdit více, takže po přeúčtování pak dostane více tržeb z té jednotné jízdenky.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1264
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 22:37:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: Omluva, Leo viz:
K předběžné dohodě dopravců o vzájemném uznávání jízdních dokladů sice přistoupil i LEO Express, jenže... Nově vzniklá dohoda ale neřeší nejznámější konkurenční boj na české železnici. Zatím neumožní uznávat jízdné v konkurenčních vlacích z Prahy do Ostravy. A to právě kvůli tomu, že jak RegioJet, tak České dráhy tu jezdí na své komerční riziko a nejsou pod žádnou smlouvou se státem, píše ve výše odkázaném článku. Zkrátka cestování se s příchodem dalšího dopravce na tutéž trať mnohým cestujícím zkomplikuje, což může omezit i jejich zájem o jeho služby.



I ten Leoš Novotný. Byť není až tak informovaný, jako mnozí z nás. V rozhovoru odkázaném v textu praví, že ve Švýcarsku funguje národní dopravce a vedle něj celá řada soukromníků. Je to poměrně rozšířený mýtus daný faktem, že v zemi železnici zaslíbené existuje vskutku množství železničních operátorů. Jenže drtivá většina z nich patří kantonům či jiným veřejným subjektům a značná část funguje s kapitálovou účastí samotného státního dopravce. Pozoruhodnější ovšem je (a tady už navazuji na předchozí diskusní příspěvky), že ta pestrost společností nijak nebrání bezproblémovému cestování po celé švýcarské železniční síti na jeden doklad. A tady bychom si měli vzít poučení.

Ale i přesto si myslím, že kdyby zájem byl, vše by šlo. Ale opravdu hledat chybu jen a jen u ČD, jak to dělá Jančura, Budulinek aj. mi připadá divné.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 783
Registrován: 12-2003
Odesláno Neděle, 02. prosince 2012 - 22:40:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže když JHMD prodá mnou jmenovanou jízdenku, kdo v tuto chvíli má tržbu? Dle mého JHMD. Ale 98% ceny patří ČD. A ty je dostanou. Proč? Přeúčtování. Taktéž to funguje naopak. AWT taktéž, proč to nejde s RJ. Tuto úpravu má i Leo, takže proč RJ ne?

Ve vámi vyjmenovaných případech to funguje proto, že daný soukromník má jednu trať, kde jezdí sám. Takže už behem prodeje je jasné, s kým pojedete. Ale RJ jezdí na tratích, kde jezdí ČD. A to je velký rozdíl. Jízdné musí být nejprve shodné, abyste na takovou trasu mohl vydat univerzální jízdenku.

Přeučtování tržeb je samozřejmost, já přece nenavrhuju že by se to nedělalo. Tržbu z univerzální jízdenky dostane ten dopravce, u kterého cestující tu jízdenku projede. V době palubních počítačů žádný problém. Ano, některé jízdenky průvodčí odpípnout nestihne. Ty se pak rozúčtují statistickými metodami.

P.S. Leo má svoje jízdenky, neuznává nic jiného.