K-report
 

Archiv diskuse Ostatní úzkorozchodné dráhy do 20. 08. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Ostatní úzkorozchodné dráhy » Archiv diskuse Ostatní úzkorozchodné dráhy do 20. 08. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
262
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.240.142
Odesláno Pondělí, 30. července 2012 - 21:55:31    Odkaz na tento příspěvek  

Vážení mám dotázek.
V brzku se budu nejspíše pohybovat v okolí Oravské přehrady a při té příležitosti bych rád požádal o radu,jak se nejlépe dostat na zdejší část Vychylovky o které jsem slyšel spoustu zajímavého a proto doufám,že mi zbyde čas k její návštěvě.Pokud se tam díky vaším radám podívám,tak vám tady dám nějaké fotky.
Za dobré rady děkuji.Mělo by se to týkat autobusových spojení,přestupů a místa,kde je třeba vystoupit.
Děkuji.
Hrabe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 349
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 30. července 2012 - 22:10:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Vagonet:Perfektní práce ten Trenčín - Selec
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 30. července 2012 - 23:06:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

262: V první řadě si na těchto stránkách: http://www.sadliorbus.sk/pr%C3%ADmestsk%C3%A1_doprava_N%C3%A1mest ovo/ najděte nějaký vhodný autobus z Námestova směr Oravská Lesná (některé jezdí už z Trstené či Dolného Kubína). Oravská Lesná je strašně roztahaná obec, skládající ze z množství osad. Hned na začátku u odbočení údolí, kterým vedla LŽ směr Tanečník je autobusová zastávka Oravská Lesná, Ústrig. Tou dolinou to je ale na Tanečník daleko, cca 5 km (sice skoro po rovině). Lepší asi je, jet autobusem dále do Oravské Lesné (nejlépe takovým, který zajíždí do zast. Oravská Lesná, Lehotská, konečná). Z Lehotské je to do výchozí stanice Tanečník jen asi 1 km víceméně z kopce (zpět ale do kopce). Některé autobusy jezdí i z Oravy na Kysuce (tj. přes hřeben-rozvodí po přeložce silnice vynucené přehradou) - směr Vychylovka, Nová/Stará Bystrica. Kysucká část (HLÚŽ Vychylovka) Vás ale asi nezajímá.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 31. července 2012 - 08:21:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná ještě lépe by cestu (autobusem) od Oravské přehrady na Tanečník vysvětlil pan hrabě z předchozího příspěvku (když tak ho zkuste kontaktovat).
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Úterý, 31. července 2012 - 09:26:17    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "262" = 30.07.2012 - 21:55:31:
"Cogwheel" Vám to sice popsal trochu zjednodušeně a nepřesně (zejména jím uváděné vzdálenosti jsou ve skutečnosti podstatně delší), ale jako prvotní podklad to stačí.
Pro rychlou základní "mapovou" orientaci lze nahlédnout do slovenské internetové turistické mapy dostupné na www stránce s adresou:
http://mapy.hiking.sk/
- není sice ani zdaleka dokonalá a místy je trochu nepřesná, ale aspoň zjistíte, jak je tam ve skutečnosti všude hrozně daleko.
Jako orientační vyhledávač spojení VHD lze využít například "slovenský IDOS", dostupný v on-line verzi na internetové adrese:
http://cp.atlas.sk/vlakbus/spojenie/
- aktualizované tabulky jízdních řádů jednotlivých linek lze získat prostřednictvím www stránky s adresou:
http://portal.cp.sk/
a když to tam neznáte, volit výběr nejspíše podle názvů obcí nebo zastávek. Autobusová doprava na Oravě ovšem obecně funguje spíše podle "zvykových pravidel", takže stále ještě občas narazíte na situace, kdy nejedou spoje uvedené v jízdních řádech a naopak jedou spoje, které sice v jízdním řádu nejsou vůbec nebo jsou v úplně jiné časové poloze, ale o nichž všichni místní vědí, že jedou, a to právě tehdy. "Drsná" je přitom zejména doprava o sobotách, kdy například první autobus do Oravské Lesné přijíždí až odpoledne (protože nejezdí ani nedělní dopolední "kosteláky"). Na hřebínek mezi "ústredím" Oravské Lesné a Tanečníkem jezdí pouze několik spojů linky č. 507414.
Přes oravsko-kysucké rozvodí je v současnosti (konečně = už zase asi 4 roky) vedena jediná autobusová linka (č. 507402), která je ovšem pro výlety a turistiku zejména o letních prázdninách v praxi téměř nepoužitelná (pozor na různé omezující poznámky = jezdí jeden pár spojů "v kladiva"!) - "OLŽ" ovšem jezdí (denně) = viz:
http://www.oravamuzeum.sk/index.php/oravska-lesna-zeleznica/o-zel eznici
(+ detaily v podmenu) a chlapci na Tanečníku jsou velmi vstřícní, takže tam budete určitě spokojen. Lze tudy podniknout i poměrně zajímavý "odstup" z Oravy do ČR = nechat se vyvézt na sedlo a dále sejít třeba po trati (nedávno obnovené do jen těžko pro veřejný provoz vůbec někdy zkolaudovatelné podoby "hranolkové zahradní železnice v lese") do skanzenu a na autobus směr Čadca - v sezóně odjíždí poslední spoj (ze zastávky asi 500 metrů pod skanzenem) v 17:46 hodin = linka č. 502411, ale "sudý Beskyd" jím v Čadci na 99,999 % stíhat nelze - předchozí spoj jede od skanzenu v 15:05 hodin a jiná VHD odpoledne shora Vychylovkou nejede).
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Úterý, 31. července 2012 - 09:26:35    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Vagonet" = 30.07.2012 - 09:04:39:
Když už je zmínka o Vihorlatu, pak zde je jeden zajímavý aktuální internetový odkaz:
http://humenne.korzar.sme.sk/c/6473457/vo-vihorlatskych-vrchoch-o pravili-unikatny-most-uzkokolajky.html
- v diskusi k tomu textu je tam zmínka o Remetských Hámroch: vzpomínám si, že ještě před cca 30 či více roky, kdy trať už byla nesjízdná, tam v šopě za vsí stála nějaká malá motorová lokomotiva = tipuji, že nějaká BNE 15 či něco podobného ...
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 455
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 31. července 2012 - 10:18:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně ať 262 nejezdí na autobusovou zastávku Oravská Lesná, Beskyd. Vrcholová stanice LŽ "Sedlo Beskyd" totiž leží úplně jinde (velmi daleko odtamtud). Viz mapa z odkazu Projížděče NAD (koukám ale, že i tam je chybně zakreslená, ve skutečnosti tvoří dlouhou úvrať vybíhající k severovýchodu u vrcholu stoupání).
262
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.240.142
Odesláno Úterý, 31. července 2012 - 10:25:32    Odkaz na tento příspěvek  

Cogwhel:Jirko děkuji za rady.
Projížděč NAD:Taktéž děkuji za dobré odkazy.
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Úterý, 31. července 2012 - 12:52:01    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Cogwheel" = 455:
Všechny mapy té oblasti (a zřejmě i "papírové") je třeba brát "s ohromnou rezervou": někdy mi připadá, že prvotním podkladem pro to, co je teď k dispozici, jsou pořád ještě nějaké ty "uměle deformované" mapy z období vlády bolševika, ale tentokrát zkreslené zase jinak. Navíc ani "GoogleEarth" není zdaleka dokonalý, protože tam zase mnohdy vůbec "nesedí" popisy a snímky terénu jsou staré a neaktuální. Jako základní zdroj orientaci mi ale připadá ta slovenská internetová turistická mapa docela dobře použitelná - jen ji uživatel nesmí brát dogmaticky jako skutečně dokonalý popis terénu.

Ad "262" = 31.07.2012 - 10:25:32:
Za málo - rádo se stalo.
Pokud budete ještě něco potřebovat, klidně se ptejte: já do té oblasti občas (= i několikrát ročně) jezdím už vlastně asi 40 roků, ale i teď mě tam leckdy leccos (znovu či nečekaně) překvapí či zarazí. Teď se chystám vyjet tam na víkend, takže příští týden budu snad mít k dispozici zase něco málo aktuálních nových poznatků ...
Autobusová zastávka "Oravská Lesná, Lehotská, konečná", o které se zmiňuje "Cogwheel", v té "turistické mapě" není zaznamenána - leží na křižovatce cest v místní části Kubínska / Lehotská, kde se lomí trasa červené turistické značky; kousek níž naproti objektu bývalé školy (která pak fungovávala jako "škola v přírodě", ale momentálně je asi úplně mimo provoz) je místní krčma (v mapě je naznačena správně jen půllitrem), která by měla fungovat snad dokonce denně po 14. hodině (ale pochopitelně se tam nevaří), a obchod ("COOP Jednota Potraviny") s prodejní dobou v pracovní dny od 7 do 18 hodin a v sobotu od 7 do možná až 14 hodin - ale i v tomto případě počítejte raději s pravděpodobnou možností odchylných "místních zvyklostí". Na Tanečníku je v "muzejním" objektu letos v provozu i jakýsi "výčepobufet" s dost nechutným předraženým čepovaným pivem a mizerným sortimentem "doplňkového zboží" (oplatky, chipsy, apod.) - jinak jsou v té oblasti přijatelné nákupní a občerstvovací možnosti pouze v "ústredí" Oravské Lesné = u zajímavého kostela s krásným vyřezávaným dřevěným lustrem (původní název té části obce je "Erdúdka") a pak až v Zákamenném.
Oficiální internetové stránky obce Oravská Lesná mají internetovou adresu:
http://www.oravskalesna.sk/
- jako "odrazový můstek" a pro základní orientaci jsou sice docela dobré, ale příliš mnoho užitečných informací se tam nakonec stejně nedovíte a zejména levnější ubytovací možnosti je lépe hledat jinde (hotel Tyrapol i penzión Severka jsou zbytečně drahé).
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 456
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 31. července 2012 - 13:19:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

262 ale patrně bude ubytován někde u Oravské přehrady, na Tanečník chce odtamtud vyrazit jen na výlet.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 630
Registrován: 5-2009
Odesláno Úterý, 31. července 2012 - 20:04:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vagonet: Uvítám jakékoliv připomínky.

popisy pozůstatků na trasách železnic jsou velmi hodnotné a určitě by si zasloužily, aby byly také někde trvale k dispozici v uspořádané podobě. Jen jako námět mne napadlo, že by se k nim hodila i mapka s vyznačením místa jednotlivých snímků. Ale to si už příliš vymýšlím. V každém případě jsem za ně velmi rád a myslím, že nejsem sám.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 631
Registrován: 5-2009
Odesláno Úterý, 31. července 2012 - 23:25:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kamarad se vratil z dovolene na Slovensku. Navstivil i Balog. Pry vlak tahla parni lokomotiva, ktera byla 'cervena a cerna'. Muze tu nekdo potvrdit, ze Resita uz jezdi v pravidelnem provozu?
Palči
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.91.109.185
Odesláno Středa, 01. srpna 2012 - 00:51:59    Odkaz na tento příspěvek  

Vagonetové reportáže sú skutočne vynikajúce a súhlasim so Zmarom, že si zaslúžia svoj vlastný priestor.
Rodny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 406
Registrován: 11-2004

Odesláno Středa, 01. srpna 2012 - 08:19:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zmare, potvrdit to můžu, Rešica najíždí své kilometry a vychytávají se mouchy.
Nech to para tlačí!
S pozdravem Radim Škopec,webmaster čHž.sk
Čiernohronská železnice - http://www.chz.sk
ložisko
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.89.11
Odesláno Středa, 01. srpna 2012 - 18:56:01    Odkaz na tento příspěvek  

Rodny. Jako ložiska a posuvná dvojkolí?
Rodny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 407
Registrován: 11-2004

Odesláno Středa, 01. srpna 2012 - 20:32:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ložisko, kdyby jen to... Myslím si, že tady rozhodně není místo, kde je třeba rozebírat chyby, které je třeba dořešit, kor s někým, kdo se schovává za anonymní nick...
Nech to para tlačí!
S pozdravem Radim Škopec,webmaster čHž.sk
Čiernohronská železnice - http://www.chz.sk
Turista_762
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 902
Registrován: 4-2011
Odesláno Čtvrtek, 02. srpna 2012 - 18:20:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rodny A jak to vypada s Joy U34?
Rodny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 408
Registrován: 11-2004

Odesláno Čtvrtek, 02. srpna 2012 - 20:17:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turisto, dělá se na ni, ale je na ní víc práce, než se předpokládalo, každopádně tento rok by být měla :-) Po víkendu jedu na Balog, tak pak budu vědět víc :-)
Nech to para tlačí!
S pozdravem Radim Škopec,webmaster čHž.sk
Čiernohronská železnice - http://www.chz.sk
Turista_762
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 903
Registrován: 4-2011
Odesláno Pátek, 03. srpna 2012 - 06:47:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rodny Diky. Tak po navratu bude doufam nejaka fotecka.
Od Turnova
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.150.179.78
Odesláno Pátek, 03. srpna 2012 - 16:16:12    Odkaz na tento příspěvek  

Vydrovo-skanzen 19.7.2012
BSDKučerapavel.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.224.28
Odesláno Pátek, 03. srpna 2012 - 16:30:39    Odkaz na tento příspěvek  


-vzpomínka na starou výpravnu TEŽ, Poprad nádraží.
(foto r. 1973)
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1766
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 05. srpna 2012 - 10:20:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
BranoD400
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 12-2011

Odesláno Neděle, 05. srpna 2012 - 23:19:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Keď je kapacita dvoch vagónov prekročená musí byť zapojený aj tretí vagón plus postrk DH100-3. Vo vlaku približne 140 cestujúcich.

http://www.facebook.com/pages/Oravská-lesná-železnica/155185894526739
Michal_Ř
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 538
Registrován: 4-2005
Odesláno Pondělí, 06. srpna 2012 - 21:45:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Balocká Rešica nás dnes vezla z brigády. V týdnu jezdila Cifra a v úterý pomohl i Šmoš, když Rešica zazlobila. Prostě mašina je čerstvě po opravě, časem bude jistě držák.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4045
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 08:02:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože zvažujeme rodinný výlet za mám tu dva netradiční dotazy na znalce Balogu od mé drahé polovičky :
- ubytovacích možností je na netu přehršel, ale má někdo osobní zkušenost s něčím, co by vyhovovalo i pro osmiměsíční miminko? (rychlovarná konvice a mikrovlnka na mléko a kašičky, něco většího než sprchový kout, nejlépe i postýlka...) Ano, můžu to obtelefonovat, ale jsem zhnilý a navíc se mi nechce to všechno rvát do
- a co hříbky, rostou?

Dík :-)
Rodny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 409
Registrován: 11-2004

Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 08:27:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi nejlepší možností je penzion Zelený dom, je to navíc přímo naprosti staničky železičky, nevím, jak to bude s postýlkou, ale můžu se tam zajít během dne optat, kdyžtak se mi ozvi na mail, ať Ti tam můžu písnout podrobnosti :-)
Nech to para tlačí!
S pozdravem Radim Škopec,webmaster čHž.sk
Čiernohronská železnice - http://www.chz.sk
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 813
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 08:58:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řízo, už se těším, až povyprávíš u piva! Nám se také úzkokolejka prodlužuje, v sobotu jsme ve dvou položili tři "a půl" výhybky :-)
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Režimy se mění, Zubačka zůstává.
Michal_Ř
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 539
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 10:42:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Povyprávím, i fotky budou, dotáhli jsme přes 200 styků a vyměnili nepočítaně šroubů. Poslední styky pod tribunou FC TJ Tatran Č.B. jsme dotahovali za probíhajícího fotbalového utkání...prostě kino.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5429
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 20:10:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Zeleném domě jsme před pár lety bydleli, sice jsme měli dítě o něco větší, ale i pro miminko by to mělo bohatě vyhovovat.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
projížděč NAD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.14.6
Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 13:25:57    Odkaz na tento příspěvek  

Pro jistotu sem dodávám odkaz na upozornění zveřejněné v jiné sekci DF:
https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=2567782
- když vyjde počasí, lze výlet do těch končin pojmout jako docela pohodovou záležitost (a v září už by se navíc mohlo i barvit listí, aby si fotografové víc užili ...).
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1767
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 11. srpna 2012 - 22:11:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
Turista_762
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 912
Registrován: 4-2011
Odesláno Sobota, 11. srpna 2012 - 22:32:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukam, motorak mel dalkovou. Nejaka mirna kapotaz bude, nebo je to finalni vyrobek.
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1768
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 11. srpna 2012 - 22:47:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista 762 : to není motorák, ale drezína, byl jsem s ní na testovací jízdě s vylepšeným výfukem . Kapotáž bude, i okna na čelech
Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
Kovářmirek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1187
Registrován: 3-2006

Odesláno Neděle, 12. srpna 2012 - 01:18:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když koukám na ten obrázek , napadlo mě pojízdné vězení či klec na kolečkách
kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.135
Odesláno Neděle, 12. srpna 2012 - 07:25:45    Odkaz na tento příspěvek  

Ruske uzkokolejky: http://www.internationalsteam.co.uk/trains/russia27.htm
Klec na koleckach RU Amzia, NGR of timber-processing factory : http://n05.narod.ru/poezdka2010lvkpa/poezdka2010lvkpa_88.jpg
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 493
Registrován: 1-2012

Odesláno Neděle, 12. srpna 2012 - 10:34:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad "pojízdné vězení či klec na kolečkách":

Motorový vůz z cukrovarské úzkokolejky na Kubě, "ostrově svobody".
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1769
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 12. srpna 2012 - 12:52:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel : jak typické pro Kastrólův island...
Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1770
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 12. srpna 2012 - 17:46:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
Kovářmirek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1188
Registrován: 3-2006

Odesláno Neděle, 12. srpna 2012 - 22:50:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele, Myš, nemáš ty fotky nějak divný? Mně se to zdá jak omalovánka. Teda spíš domalovánka. Neblbne ti foťák? Barvy jsou takový divný. Dřív jsi dělal fotky takový skutečnější mi to přijde.
Mixmouses
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1771
Registrován: 1-2006

Odesláno Pondělí, 13. srpna 2012 - 07:10:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta s Káčou je "vytažená" z dost podexponovanýho snímku a všechny jsou upravovaný, to víš, kdo si hraje...
Obecně vzato pravda neexistuje, jsou pouze různé úhly pohledu na lež...

http://fotomysak.bloudil.cz
http://zeleznicka.bloudil.cz
TomasHaviar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.173.32.73
Odesláno Pondělí, 13. srpna 2012 - 10:07:26    Odkaz na tento příspěvek  

práve to priniesli z tlačiarne
Palči
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.91.109.172
Odesláno Pondělí, 13. srpna 2012 - 12:48:11    Odkaz na tento příspěvek  

Hriňovská železnička:

Aha, takže moje tušenie o autoroch bolo správne.
T4784011
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 9-2009

Odesláno Pondělí, 13. srpna 2012 - 20:43:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Haviar: výborne! kniha o mojej srdcovej železničke. Hneď ako to bude možné tak kupujem.
Mike82
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 4-2011

Odesláno Úterý, 14. srpna 2012 - 13:20:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Haviar: to je skvelá správa, každá knižka poteší a doplní medzery, v Hriňovej jazdila aj "naša" Mella z Ladzian. Už sa na tú knižku veľmi teším :-)
Mike82
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 4-2011

Odesláno Úterý, 14. srpna 2012 - 13:53:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...a ešte je aj na titulke, no nádhera ;-)
Mike82
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 4-2011

Odesláno Středa, 15. srpna 2012 - 12:21:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to BDSKučerapavel: zdravím, k tvojmu príspevku (10.7.2012).

Potok Dobrá voda, v miestach kde LŽ Hont. Tesáre - Beluj (resp. bývalá LŽ veľkostatku Ladzany) končila, tvorí hranicu kat. území obcí Počúvadlo a Beluj. Koncové nákladisko LŽ v lokalite "Za Holíkom" (Záholík) ležalo v katastri obce Beluj, preto LŽ H. Tesáre - Beluj...
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 502
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 15. srpna 2012 - 13:17:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já tuto LŽ znám právě pod názvem Hontianske Tesáre - Záholík.
Mike82
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 4-2011

Odesláno Středa, 15. srpna 2012 - 14:57:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aj ja, to bude najskôr úradný názov z protokolov, lenže ako sa volala predtým, než ju predĺžili až po Záholík? Pôvodne bola stavaná pre animálnu trakciu a spájala Ladziansky veľkostatok so župnou železnicou v Tesároch. Až za Lukáčovcov ju prestavali a predĺžili po Záholík.
kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.135
Odesláno Čtvrtek, 16. srpna 2012 - 18:51:08    Odkaz na tento příspěvek  

Nakladani me dreziny na vozik: http://youtu.be/mmwU17Wuex8
Viděno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 5-2011
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 18:44:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hornické muzeum Landek


kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.135
Odesláno Pátek, 17. srpna 2012 - 20:42:27    Odkaz na tento příspěvek  

Diky za fotky z Landeku, dalsi odkaz: http://www.studio-sta.cz/products/navstevnici-hornickeho-muzea-se -mohou-projet-dulnim-vlackem/ ; http://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/120609-landek-dulni -vlacek.html ; http://www.awt.eu/novinky/v-hornickem-muzeu-se-muzete-projet-duln im-vlackem-id:257/
Zjistil jsem i rozchod 480 mm Kwasi
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1855
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 18. srpna 2012 - 19:00:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Kateřině by již měli mít nejméně dva své vlastní důlní vozy pro přepravu osob, aby si je na každou akci nemuseli půjčovat z Krásna. Vozy prošly opravou a mají modrou barvu jako většina zdejších lokomotiv. A pak že je dobrých zpráv pomálu
BSDKučerapavel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 92.62.224.28
Odesláno Neděle, 19. srpna 2012 - 08:53:59    Odkaz na tento příspěvek  

- ad. Mike82: díky.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 1-2012

Odesláno Neděle, 19. srpna 2012 - 11:43:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel Reiser: Ty havířské "pullmany" (původem ze slovenské Prievidzy) budou v brzké době k dispozici čtyři. Včerejší jízdy pro veřejnost na úseku Soos - Kateřina byly nádherné (až na to odpolední vedro). Na Kateřině u depa byl vystaven zdejší nejstarší stroj Deutz OMZ 122 z r. 1939. Zájemců o svezení přicházelo tolik, že se nejezdilo každou celou hodinu, jak bylo původně v plánu, ale interval jízd byl zkrácen na cca 40 minut (jak se stíhalo objíždět). Poprvé také fungovala objízdná kolej v nově pěkně upravené "nástupní stanici" v blízkosti vstupního areálu přírodní památky Soos. V přilehlé přízemní budově bývalých laboratoří je tam i velmi zdařilá expozice.
Návštěvu lokality velmi doporučuji. Pokud se obdobným způsobem vydaří i jízdy v září, lze předpokládat, že příští rok by se na větvi Soos - Kateřina mohlo jezdit pro veřejnost vždy jeden víkend v měsíci v letní sezoně.
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1857
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 19. srpna 2012 - 12:26:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On Deutz 1939 (Milan Z.) psal na německém DF, že každou akci zvlášť musí projednat s báňským úřadem a ikdyž se to v podstatě pořád opakuje, tak je to docela obtížné ten souhlas z nich dostávat...
By mě zajímalo, jak to měli třeba ve chvalšinské štole (Č. Krumlov), tam se fáralo a turistilo zároveň... asi ve stylu jiný kraj, jiný mrav.
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1860
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 19. srpna 2012 - 15:30:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco malinko histerického ze severu...
Nyplzet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 578
Registrován: 10-2006

Odesláno Neděle, 19. srpna 2012 - 21:07:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já taky tak trochu z histórie, snad potěší:


Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1336
Registrován: 7-2005
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 08:41:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


v r.1898 se úzká cihelny v Novém Bydžově dostala až za koleje rakouské severozápadní
podle pasportu cihelen z r.1953 byla v závodě č.10 úzká o rozchodu 500 mm a do hliniště to bylo 1000 m. tam sloužil barg Raupach S25 z r.1949 a O&K typ Z z r.1942. dopravu zajišťovaly lokomotivy O&K typu LD 2 a Stavostroj MD1Š. cihly pálily pece typu Hofmann o 16 a 14 komorách z let 1895 a 1890
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1871
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 09:31:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdepa > byla vůbec u nás úrovňová křížení "státních" drah s takovýmito průmyslovými drážkami ? Předpokládám docela odpor velké dráhy...

Znám jen jedno z ostravsko-karvinského tramvajového systému, ale na velké dráze...

V Novém Drahově bylo možno ještě nedávno najít hřeby v manipulační koleji, které naznačovaly, že v ní byla položena "úzká" kolejnice.
Wels
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 444
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 20. srpna 2012 - 09:47:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel reiser : není takové křížení popisované v knize o řepařkách od Jiřího Strnada? V Kolíně Zálabí. Ale teď ji nemám při ruce, abych se podíval.