K-report
 

Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 29. 02. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Všeobecná neželezniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 29. 02. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Sobota, 14. ledna 2012 - 13:06:30    Odkaz na tento příspěvek  

Jáchym a stroj: no, trochu mě překvapujete, když tam neuvádítě třeba ovoce- ono těch tropických plodů tu moc nevypěstujeme. A co takhle hovězí maso, pokud jsem viděl statistiky, tak od roku 1990 je u nás pokles o nějakých 60% co se týče počtu kusů skotu.
Ale jinak máte samozřejmě pravdu, mléko od nás se vozí do Německa (protože z důvodů dotací je tam vyšší výkupní cena), potom se jako hotový produkt doveze k nám nazpět (protože zase kvůli dotacím to v Německu vyrobí levněji jak u nás). A takhle to platí u více potravin.
Jáchym_a_stroj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 488
Registrován: 2-2006

Odesláno Sobota, 14. ledna 2012 - 13:42:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

22 Michal: pokud vás to hlouběji zajímá, doporučuji navštívit stránky: http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/
V levém sloupci rozkliknout "Rostlinné" nebo "Živočišné" komodity, tam najít jednotlivé výroby a prostudovat tzv. Situační a výhledové zprávy (SVZ), kde krom mnoha dalších zajímavých informací najdete i celkové obchodní bilance.
Wodě vale!
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1103
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 14. ledna 2012 - 23:33:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale ty statistiky ministerstva jsuo lživé, protože za domácí původ označují i maso dovezené, které se jen přebalí do českých obalů. Taková je skutečnost a informace mám přímo od zdroje, takže sorry.
No tak domácí ovoce pokleslo také. Obrovské množství ovocných sadů se změnilo v divočinu a ovoce z domácích zdrojů je výrazně méně. Místo polí je všude jen řepka olejka, takže nevím, kde se ty větší objemy vypěstují. Např. kuřata z Česka vůbec snad neexistují tam se dováží snad 100% a to nejen z Polska. Zemědělství je v troskách a potravinářský průmysl také. potravinově jsme zcela nesoběstační.
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1413
Registrován: 12-2006
Odesláno Sobota, 14. ledna 2012 - 23:34:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad vzdušný pšouk: Nedělám tady ze zaměstnanců dementy. Sám jsem zaměstnancem velké firmy a tak trochu vím, jak to chodí.
Samozřejmě, že majitel každé firmy zaměstnává lidi především proto, aby mu svojí prací přinášeli kýžený zisk.
Myšlenka mého původní příspěvku byla v tom, že podnikatel (myslím poctivé podnikatele, ne bůhvíjaké šmelináře), nese na svých bedrech rizika, která jeho řadový zaměstnanec nepocítí.
Moji rodiče, jako majitelé malého obchodu také svého času zaměstnávali prodavačky.
Takže vím, jak to fungovalo. Ano, prodavačka měla za měsíc podstatně méně, než oni si z obchodu vydělali, ale v zásadě se nestarala o to, jestli budou chodit zákazníci, či bude na krámu zboží. Svoji výplatu musela dostat tak jako tak.
A k tomu příkladu s auty. Škodovka si dneska může klidně dovolit náš trh opustit a dodávat si třeba Marťanům. Jenže dneska k nám můžete dovézt auto jakékoliv značky a Škodovky vyklizenou pozici na trhu by hned rádo zaujmula spousta jiných výrobců.
Ad 3xhonzík: Situace, kdy u nás vypukne válka a na našich hranicích budou stát po zuby ozbrojená vojska, aby nás vyhladověla snad nehrozí.
A teď vážně. V zásadě princip EU je na otevřených ekonomikách. Můžete si k nám dovézt a od nás vyvézt, co budete chtít. V tom je ten fór.
A pokud mi bavorský sedlák nabídne mléko od svého stračeny levněji, než "jezeďák" ze sousedství, tak nevidím důvod, proč bych ho od toho Bavoráka nekoupil.
Stejně tak, on si může ode mě koupit vajíčka, protože jeho soused Helmut za ně chce moc.
Představa, jak si u nás musíme všechno vyrobit a všechno zkonzumovat je naivní.
A představa, že za minulého režimu jsme si byli soběstační je naivní stejně tak.
Státy východního bloku na spousty technologií nestačily a musely je nakupovat na Západě.
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Sobota, 14. ledna 2012 - 23:59:11    Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík- můýu ujistit, že v mém okolí se nacházejí minimálně dvě drůbežárny, kde se chovají kuřata na maso. Takže těch 100% bych snížil
Pravda je, že nevím, jestli provozují vlastní líhně nebo si vejce či malá kuřátka dovážejí.
Každopádně bych za ty statistiky ruku do ohně nedal. Ale jinak děkuji Jáchymovi za odkaz, nějaké zajímavé informace jsem tam našel.
Vlastimil_l: vaše úvaha v posledním odstavci stojí na aspektech, kterých bych se taky rád dožil. Bohužel realita je taková, že volný trh je zdeformován právě dotacemi a dalšími faktory, které způsobují to, že ceny komodit nereflektují náklady na výrobu (nejen ty).
Tulák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 439
Registrován: 3-2010

Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 02:20:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejlepší vejce jsou ze dvorku, kde se mohou slepice volně proběhnout a kromě zrní dostávají i čerstvou trávu. Ale i tak mě ta zpráva potěšila:
http://www.denik.cz/ekonomika/cesti-drubezari-splnili-pozadavek20 120104.html
Jsem pro zachování pražského přívozu P4.
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 11:16:15    Odkaz na tento příspěvek  

Tulák- v pátek nebo včera (nejsem si jistý) jsem v novinách četl, jak byly vráceny zásilky vajec z Maďarska a Polska, protože tamní chovatelé nesplnili tento požadavek na vybavení farem většími klecmi. Jsem rád, že když už jsou naši výrobci tlačeni k navýšení nákladů, je jim na druhou stranu poskytnuta ochrana produkce.
P.S.: vejce mám od svých slepic také, je to nejlepší
takymamvlakyrad
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.53.46
Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 17:27:30    Odkaz na tento příspěvek  

A teď vážně. V zásadě princip EU je na otevřených ekonomikách. Můžete si k nám dovézt a od nás vyvézt, co budete chtít. V tom je ten fór.
A pokud mi bavorský sedlák nabídne mléko od svého stračeny levněji, než "jezeďák" ze sousedství, tak nevidím důvod, proč bych ho od toho Bavoráka nekoupil.


V zásadě je princip EU postaven na tom jak získat pro "staré" země "nové" trhy. A tím oddálit socialistické rozpočtové průsery starých zemí.

Jen ten bavorský dostane od státu za litr prodaného mléka např. 3 Kč a šumavský 1 Kč. A teď zkusme hádat čí mléko bude levnější (všechny ostatní vstupy kromě mzdy, která je marginální položkou jsou dnes v bavorsku i na šumavě cca stejné)?
BmbČ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4359
Registrován: 1-2007

Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 20:06:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z hlediska spotřebitele nemusíme hádat. To víme. V německém Kauflandu byl na podzim 2011 litr mléka o zhruba 1.60 Kč a másla 250g o 1.40 Kč levnější, než v Kauflandu u nás.
A v příhraničním rakouském městečku Gmünd vedle Velenic měli v prosinci v jedné z prodejen máslo 250 g "v akci" za 0,8 €, což je v našich krajích úplné sci-fi.

(Příspěvek byl editován uživatelem BmbČ.)
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9531
Registrován: 8-2002

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 02:31:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pánové, někdo občas v tom Německu nakupuje, někdo furt tvrdí, že tam jezdit nemusí, jelikož vsjo, co potřebuje, dostane tady u nás za koruny. tudíž logicky mu chybí i to porovnání cen

taky jsem si myslel proč chodit do Kauflandu v prdelním Chamu, když ho máme všude v cz. ale Kaufland s takovou šíří sortimentu jsem v cz nikde neviděl, ani ve srovnatelných okresních Rokycanech, ani v Plzni, ani v Praze, ani ve Zlíně, Berouně, Sokolově nebo kdekoliv jinde.

holt jinej kraj, jinej mrav :-)
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1415
Registrován: 12-2006
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 12:14:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pavel2: Tak ono srovnávat český trh s německý moc nejde. Jak novináři, tak běžní lidé to rádi dělají, ale musíme si uvědomit, že Německo je velký a náročný trh s větší kupní sílou (týká se všeho nejenom potravin)a my jsme trochu jiný trh.
Průměrný Čech nekouká moc na kvalitu, ale chce aby to bylo hlavně levné.
Od toho se odvíjí i struktura nabídky.
V Plzni všichni žehrají na kvalitu uzenin jedné velké firmy sídlící na Borských polích.
Všichni skuhrají, ale vesele kupují dál a nevypadá to, že by firma krachovala na nedostatku zakázek.
A zkuste její výrobky dovézt do Německa?
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9535
Registrován: 8-2002

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 16:33:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já salámy od Schneidera, alias Masokombinátu Plzeň a.s., nekupuju. různý řetězce ty jejich výrobky zakuklujou pod svý privátní značky typu Řezníkův talíř (Penny), ale stačí si na etiketě vzadu přečíst výrobce. Schneider sám svý provozovny maskuje pod značkou Prodejny Zeman, ale všechno je to až moc snadno prokouknutelný. zřejmě ví, proč to dělá.

nikdo mi ale nevysvětlí, proč (třeba) rozpékací bagety v libovolným německým řetězci vyjdou pod 9 kč, ale jakmile ten výrobek překročí čáru, hned stojí 15.90, ale i 23.90 nebo dokonce 25.90 (asi Tesco). přitom je to produkt s identickým ean. nelze jinak než to nazvat prachsprostou zlodějnou.

až tohle český pobočky zahraničních řetězců pochopí, nebudem jezdit pomáhat zaplaceným mwst německý ekonomice.

a takových případů jako jsou bagety bysme dali dohromady minimálně desítky (ale spíš mnohem, mnohem víc).
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1416
Registrován: 12-2006
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 17:35:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pavel2: To je těžký. Na druhou stranu auta máš třeba u nás levnější, než v Německu.
Takže Němec třeba taky nechápe, proč VW Golf, což je typicky německé auto stojí ve své "rodné" zemi víc, než u něj doma.
vzdušný pšouk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.103.13
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 20:00:55    Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavé srovnání. Kolikrát za život kupujete nové auto a kolikrát potraviny a věci denní potřeby... Všude je chleba o dvou kůrkách, o tom žádná, ale tady v Česku se cíleně a zvlášť v posledních pěti letech pracuje na tom, aby byl chléb pro určitou část obyvatel jedna velká kůra a pro určitou část téměř kůrek prost. Je to vše v systému. Jestli je tento systém provozovaný v Česku správný, ukáže čas. Osobně si myslím, že není, ale uvidíme.
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 20:05:47    Odkaz na tento příspěvek  

Vlastimil_l: no, pár let nazpět bylo srovnání cen automobilů, Fabia stála u nás přibližně stejně jak v Německu, ale třeba Superb už byl v Německu o cca 50.000kč levnější. Byla k tomu i nějaká reportáž, kde pár lidí uvedlo, že si pro auto jeli do Německa, aby ušetřili.
Já byl nejvíc překvapený v roce 2002, kdy jsme vyrazili na kolech do Rakouska, brali jsme si sebou do brašen jídlo z ČR, abychom ušetřili, v Rakousku jsme zjistili, že základní potraviny jsou na stejné cenové úrovni, některé i levnější (minerálka Vienna v přepočtu 9kč/1,5l, slunečnicový chléb 15kč/800g atd.). Něco iného bylo pivo v jednom hotýlku v Hagendorfu, kde jsme platili 2EUR/0,5l (tehdy asi 70 kč).
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9537
Registrován: 8-2002

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 21:42:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no, srovnávat auta a potraviny je sice pěkný, ale já jsem si nový auto ještě nikdy nekoupil a ani do budoucna to zatím neplánuju :-)

zato ty rohlíky atp. musím jíst každej den, že. proto se tomu říká spotřební zboží nebo zboží denní potřeby.

jasně že v absolutních číslech jeden superb vydá za hodně nákupů rohlíků :-), ale... auto nekupuješ 4x do tejdne, takže kdybysme začali počítat, abysme se pak nedivili.

problém života v cz tkví v tom, že 70% věcí nakupujem za evropský ceny, ale přitom dostáváme český platy. což pochopitelně vede k tomu, že aspoň občas šetříme kde se dá.

pochopitelně ten, kdo má měsíčně 50.000, je za vodou a marginálie 8.90 nebo 25.90 nemá potřebu řešit a někdy se třeba i posmívá těm, kteří to řešit musí. nadto v tom německu nakupuje ještě častějc než ten sociální případ a náklady na PHM si odečte z daňovýho základu.

je to divnej svět... mám dojem že jsme to takhle v listopadu 89 neplánovali
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
vzdušný pšouk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.103.13
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 22:59:32    Odkaz na tento příspěvek  

To si určitě neplánoval nikdo, ale jak jsem už psal, kdyby hned od počátku existovaly pořádné zákony, podle kterých by korupčníci, lobbisti a další paraziti státních peněz, kteří systém značně vysáli třeba prostřednictvím státních zakázek, seděli v base, aby nemohli dál škodit, tak jsme dnes o značný kus dál. Ale nejjednodušší je to svést na štědrý a zneužívaný sociální systém, čímž nepopírám, že i tento má svůj podíl viny. Ale v žádném případě nenese vinu celou.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9541
Registrován: 8-2002

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 23:28:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pšouku, já myslím, že se shodneme na tom, že hlavou toho celýho dlouhýho smradlavýho řetězce je pán momentálně sedící na Hradě. to je podle mě hlavní žába na prameni, jak minulá, tak současná, bohužel.
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Cog.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Úterý, 17. ledna 2012 - 20:38:18    Odkaz na tento příspěvek  

Co myslíte - zemře ve vězení, nebo bude mít slavný katolický pohřeb?
vzdušný pšouk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.103.13
Odesláno Úterý, 17. ledna 2012 - 22:30:59    Odkaz na tento příspěvek  

V Česku a ve vězení? Kdo tam z těch největších parazitů dosud skončil? Nikdo. Každý má sice papírově odpovědnosti na a také je podle toho odměňován, ale když se čistě náhodou něco vyšťourá, okamžitě nikdo za nic nezodpovídá, nikdo si nic nepamatuje, kroutí se jako navlhlé překližky, případně je zodpovědnost přehazována z instituce na instituci. Po troše mediálního humbuku, který tak do týdne utichne, se jede dál. Za čas zapomenuto.
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Úterý, 17. ledna 2012 - 22:47:16    Odkaz na tento příspěvek  

No, já myslím že bude mít krásný neoliberální pohřeb- pro jeho uskutečnění se rychle zavede speciální daň, která bude mít snižující koeficient ve vztahu k příjmům jednotlivce (přece se na to musíme spravedlivě složit, ne?). Všude bude plno věnců od neznámých dárců, povětšinou z Hong-Kongu (adresa odesílatele bude nejčastěji Praha 6 a Jevany). Občas i něco z Maďarska. Parte bude ve formě kupónové knížky, pro každého za tisíc. V den pohřbu bude úplně modrá obloha a vcelku chladno (i kdyby to mělo být v červenci, přece neuznáme globální oteplení!). Zástupci EU budou vykázáni až nakonce obřadní síně, aby nekazili ceremoniál. V přední části bude na chvíli zhasnuto, aby se kondolenční dary (ve formě čistoskvoucí měny) mohly přesunout na správná místa. Celý národ bude tesnit, po výzvě na Facebooku (uživatel Prazsky_hrad) půjde celý národ zadarmo do práce i v neděli.
Libor_hh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1602
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2012 - 11:43:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na tuto diskusi mě nasměroval kamarád, máte pravdu, ale mám pocit, že republika jako taková je už ztracená, že z tohoto společenského neokapitlistického marasmu není cesty zpět, teda kromě Vlastimila, který si nasadí růžovoučký brélé a začne nás přesvědčovat, jak je všechno krásné.
Tak víš kam jeď? jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš. další.......
Cog.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2012 - 20:32:02    Odkaz na tento příspěvek  

Zdejší (většinou mladí) diskutující si zatím moc nepřipouštějí, že Českou republiku pravděpodobně čeká masová pauperizace (zbídačení), která v drtivé většině případů postihne i je.
Asi se proti tomu už nedá nic dělat. Také už se ta šířící se chudoba leckde začíná projevovat. A dětem, které se dnes rodí, odcházející generace nejspíš nebudou mít co závidět.
V těchto poměrech se také nelze divit tomu, že ti, kdo se dostali ke "korytům" a různým penězovodům, tak podporují náboženství, církve a vůbec víru v nějakou formu blaženého "posmrtného života" celoživotně spravedlivých, skromných, bohabojných a hlavně poslušných dušiček. Ono se jim to totiž vrátí - takto ideologicky zpracované "ovečky" jejich blahobytné postavení neohrozí.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1468
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2012 - 22:36:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cog: O co je zdravější fanatický atheismus (který je taky svým způsobem druhem dogmatismu), než fanatická víra. Holt se nic nesmí přehánět. Navíc vypláchnout mozek se dá i reklamou na Jar.... nebo co je horší, i reklamou na výhodnou půjčku, úvěr, či hypotéku.

Tak už tu věčně do náboženství nešij, na železničním foru to není ani moc téma, které se hodí k probírání po dobu několika let.
Viribus unitis

ICQ: 338-873-999
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2012 - 22:45:59    Odkaz na tento příspěvek  

Louis_de_mydlaque: no, já myslím že je to právě naopak, nyní jsme ve stavu, kdy se otázka církví může dotknout i vlaků. Stačí aby bylo schváleno vyrovnání státu s církvemi v nějaké (tradičně pro stát nevýhodné) formě a už bude zase míň peněz na železnici. Stejne jako to dopadlo s restitucemi, privatizací a podobnými experimenty s majetkem státu.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1469
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2012 - 22:56:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

22Michal: On ten majetek opravdu patřil původně státu? Včetně toho z restitucí....

Jinak já osobně vítám, že obnova církevních památek bude mít konečně nějakou vzpruhu a majetek nebude dál chátrat. A nejedná se jen o kostely, kláštery, kaple etc., ale i např. o hospodářská stavení, která k onomu dominikálu patřila.
Samozřejmě bojím se, že církve peníze mohou prohospodařit, ono je to vše o lidech. A osobně jsem skeptik co se týče současného stavu mentality českého národa a to včetně českých církví (včetně mítních katolíků).
Viribus unitis

ICQ: 338-873-999
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2012 - 23:10:13    Odkaz na tento příspěvek  

Louis_de_mydlaque: beru to takhle- pokud bychom žili ve správně fungujícím státě, tak bych vyrovnání s církvemi uvítal. Jak nás ale již dříve někteří naši "spoluobčané" přesvědčili, podvod se dá udělat kdekoliv. Nechci paušalizovat, nechci ani tvrdit, že podvádět budou církve, jen nevěřím tomu, že se nenajde někdo, kdo se na tuto akci, ve které jde o hooodně peněz, nepřisaje.
A když jsme u toho, už jedna věc je mi divná- majetek nebyl nikdy pořádně zinventarizován, nebyly provedeny odhady majetku, ale naše všemohoucí vláda má už jasno v tom, kolik se bude církvím platit. Nezdá se vám to divné?
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1470
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2012 - 23:24:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal: Ona vláda to dělá stylem "dlouho nic a pak honem honem, ať už to máme z krku."
Jinak jak říkám, přisát se pijavice můžou u nás kdekoliv, zvláště, pokud to jde z veřejných peněz. Naše milá dráha (od SŽDC až po ČD) je toho dobrým (nebo spíše špatný) příkladem. Nejhorší na tom je, že na tom se nic nezmění volbami, revolucí, ani zjevením Panny Marie.
A církve nejsou o moc jiné. Jen si myslím, že tyhle církevní restituce jsou pro ně trochu pastí. Protože potom, až ony platby skončí, skončí víceméně i velká část dotací církví ze státní kasy. A trochu mám obavy, aby tyto restituce "neprožrali", nýbrž investovali do chodu instituce (oprava objektů a jejich využití s finanční návratností)
Viribus unitis

ICQ: 338-873-999
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9552
Registrován: 8-2002

Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2012 - 23:25:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

divný je už to, že myslím Kalousek nechce nechat majetek, kterej by se měl vracet, spočítat, zapsat, zinventarizovat. že prej by to bylo moc náročný a stálo by to dlouhý peníze.

jak potom ale došli vládní pánové k částce, kterou chtějí vracet? buď jsem tak blbej nebo mi chybí nějaká důležitá informace anebo se na nějakých 10 mld sem 10 mld tam nebude koukat?

no tak to bych se taky chtěl přisát, kde se mám hlásit? :-)

kdyby tenkrát v první půlce 90s pantáta Klaus neblábolil, že trh to všechno vyřeší, mohli jsme dnes být úplně někde jinde. jeho to nebolí, on už se mít špatně nebude, ale ten morální úpadek se bude dávat do pořádku nejmíň tři generace...
(a bůhví jak to nakonec dopadne, houmlesáci opravdu neubývají.)

(Příspěvek byl editován uživatelem pavel2.)
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2012 - 23:38:10    Odkaz na tento příspěvek  

Louis_de_mydlaque: já mám ještě trochu větší strach, že po restitucích dojde k rychlému převodu hodnotného majetku k těm "vyvoleným", předpokládám že to bude zase stylem "dáme 5kč za metr pole, obratem prodáme jako stavební pozemek za 5000kč/metr."
Ano, touha po majetku není výsadou určité části populace, je to jedna z nejhorších lidských vlastností, které znám. Proto by církevním restitucím měla předcházet široká debata, nejlépe s velkou veřejnou kontrolou. Tím by se podle me dalo alespoň trochu eliminovat to nejhorší. Navíc (pokud se nemýlím) proběhla odluka církve od státu, včetně majetkového vyrovnání, už ve více evropských zemích, byl bych velice rád, kdyby naše média dokázala alespoň nastínit, tak tato akce dopadla jinde, včetně rizik. Ale jaksi je tu ticho.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1471
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 20. ledna 2012 - 00:23:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já mám ještě trochu větší strach, že po restitucích dojde k rychlému převodu hodnotného majetku k těm "vyvoleným", předpokládám že to bude zase stylem "dáme 5kč za metr pole, obratem prodáme jako stavební pozemek za 5000kč/metr."

Bohužel, tenhle strach chápu a nebyl bych sám moc překvapen,kdyby to tak dopadlo.
Jenže to je to samé, jako strach ze zakázky na stavbu koridoru, nebo "výrobu" Regionov. Tam se taky záhadně dává "moc peněz za málo muziky", zato ovšem "dobrým přátelům".
Holt my lidé....jak tady někdo před nedávnem napsal, nemůžu na 100% říct, jak bych se choval já, být na místě dnešních papalášů. Jestli bych byl lepší,jak si člověk idealizuje. Rád bych věřil, že ano, ale...
Viribus unitis

ICQ: 338-873-999
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Pátek, 20. ledna 2012 - 00:30:56    Odkaz na tento příspěvek  

Louis_de_mydlaque: taky jsem přemýšlel, jak bych se zachoval. Vzhledem k tomu, že bych asi nenašel k sobě nikoho, kdo by se chtěl chovat podobně, tak bych asi nakonec splynul s většinou. I když- asi bych spíš dobrovolně odešel a snažil se na vše zapomenout, už jen kvůli klidnému životu.
Ono se není moc čemu divit, že dost velká část populace si myslí, že by zde měla být vláda jedné osoby s pevnou rukou...
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1472
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 20. ledna 2012 - 00:57:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal: Já znám jednoho poslance, co do toho šel plný ideálů (opravdu charakterní člověk)....a teď o něm není v parlamentu slyšet a když s ním člověk mluví, tak nevypadá moc šťastně. Prostě se tam ani moc nehodí... Takže s tím "splynutím" nejste dalekood pravdy...

Jinak s tou vládou jedné osoby pevnou rukou: ono by to asi stejně nic nezměnilo. Buď by se sám ten "osvícený vládce" choval jako dnešní vláda v parlamentní demokracii, nebo by pod ním byl zkorumpovaný byrokratický aparát, takže on sám by byl jen figurka...
Ale byli i dobří absolutisté v dějinách, ale nebylo jich z mého úhlu pohledu moc...
Viribus unitis

ICQ: 338-873-999
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Pátek, 20. ledna 2012 - 13:29:47    Odkaz na tento příspěvek  

Louis_de_mydlaque: pár lidí, co dělají nebo dělali vyšší politiku jsem potkal, opravdu tam existují asi jen ty dva stavy- rezignace nebo splynutí s proudem. Ono to asi bez nějakého osvíceného absolutistického panovníka asi ani nepůjde změnit. Teda ještě připadá v úvahu anexe ze strany nějaké trochu víc demokratické země...
Josef Pepik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.5.54
Odesláno Pátek, 20. ledna 2012 - 13:46:38    Odkaz na tento příspěvek  

Co si myslíte o tom, že Kaufland, Tesko, Lidl a další prodávají český máslo za 42 Kč a polský nebo belgický za < 30 Kč? Mě to teda docela vadí
Libor_hh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1604
Registrován: 2-2005
Odesláno Pátek, 20. ledna 2012 - 16:50:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Josef Pepík:
Mňo, mě osobně je fuk, kolik máslo stojí, beru to jako základní potravinu na které by se nemělo šetřit.
Já osobně preferuji kvalitu, ale jak mám poznat, které máslo je kvalitní a které ne? Zvlášť po tom, co nedávno proběhlo v televizi, jaké sračky se přidávají co CZ másla. Opět jsme u toho, co zde nedávno psal Pavel2, jezdíme jednou za měsíc nakoupit základní žrádlo do německa, stojí to za to a cestu nepočítám, prostě jedeme na výlet mám pocit, že u CZ másla nebude platit rovnice čím dražší, tím kvalitnější.
Když jsem četl v D testu srovnání kečupů prodávaných v CZ, tak se mi chtělo zvracet. takže asi tak.
Tak víš kam jeď? jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš. další.......
Cog.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Pátek, 20. ledna 2012 - 19:15:47    Odkaz na tento příspěvek  

K debatě výše: Té dámě fandím: http://www.novinky.cz/domaci/256727-cirkevni-restituce-jsou-nezak onne-tvrdi-spisovatelka-a-podala-trestni-oznameni.html
Je zcela zřejmé, že pumpování veřejných financí do církví a navracení "církevního majetku" bude jen dalším grandiózním tunelem, na kterém se obohatí hrstka "vyvolených". Jelikož se tak děje navzdory mínění většiny občanů (kteří se docela dobře bez náboženské víry a bujících církevních aparátů obejdou) a také na úkor potřebnějších a užitečnějších věcí, předpokládám, že to bude mít přesně opačný výsledný efekt, než jaký by si prosazovači dalších "miliard pro církve" přáli: Totiž naprosté znechucení drtivé většiny obyvatel ČR náboženstvím a sílící náboženskou propagandou v médiích, zhnusení bláboly katolické církve a různých na ni se odvolávajících "nemakačenků".
Je 21. století a katolická církev už léta absolutně není schopna dokázat, že má i dnešním lidem stále co říci. Pokud by obyvatelstvu ČR byla prospěšná, určitě by se našel dostatek dobrovolných donátorů - pak ovšem není důvod, řešit to takto - mocensky, silou, proti vůli většiny občanů. Rozhodně nestojím o to, aby se v Česku vytvořila nová politická a mocenská klika, která by získala peníze, moc a majetek z daní apod. vydřených od občanů (a která většinou nemá s nějakou "tradiční křesťanskou kulturou" moc společného").
Vztah naší současné vlády k náboženství a církvím vidím podobný jako k cigaretové či hazardní lobby. Aneb jak prohlásil jeden z "kapitánů" tabákového průmyslu: "My sami ten sajrajt nekouříme. Chceme však nadále mít právo prodávat cigarety mladistvým, spodině a blbcům". Podobně úspěšně funguje i byznys s Bohem a náboženskou vírou.
Jirkaxxxl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 286
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 20. ledna 2012 - 20:09:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdosi zde zmínil kvalitu másla. Největší šunt, který se u nás prodává, je z Polska a SRN. Nevím, jestli ho tam vyrábějí jen na export,pochybuji, že by němci kupovali takový šunt.Já zásadně kupuji Madetu. Kvalita se pozná, když dáte kousek másla "přepustit" na pánev, třeba když si chcete udělat míchaná vajíčka na cibulce.Z polského a německého zbyde jen šmouha na pánvi, zbytek se odpaří.Včera jsem koupil dvacet másel z Madety v Albertu, mají je tam v akci za 31 kaček, a šoupnul jsem je do mrazáku. I jinak kupuji zásadně české potraviny, pokud jsou k mání...
Jirkaxxxl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 287
Registrován: 3-2010

Odesláno Pátek, 20. ledna 2012 - 20:17:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si poznámku k církevním restitucím. Napadá mě jediný příměr: Okradený zloděj žádá navrácení lupu.Když jsem chvíli koukal na Havlův funus,neviděl jsem mezi fláterníky žádného, který by strádal nebo trpěl nedostatkem. Spíš naopak.Církev je cosi jako zájmová organizace, tak ať si ji sponzorují ti, kteří se ze svých hříchů zpovídají farářům. Slušný člověk má svědomí a to je víc než nějaký imaginární Bůh.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1108
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 21. ledna 2012 - 02:52:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"návrat" církevního majetku je zlodějna. Každýmu musí bejt jasný, že se to všechno za babku vydá mafiánskému kapitálu.
Současný systém funguje.
Jak by to vypadalo, kdyby církve byly závislé na donátorech, kteří by své dary mysleli jako úplatky. To by byla privatizace církví.
Medvěd.cz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 773
Registrován: 4-2009

Odesláno Pondělí, 23. ledna 2012 - 23:20:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Znepokojuje mě jedna věc.
Umíraj tu politici, co tu zcela evidentně něco finančně pohnojili a to se hodí jako břímě na voliče.
Navíc je zahrabali na státní účet.
Oni nic...
Proto aspoň symbolicky pojmenujme po tom politikovi něco, co má přibližně podobnou účetní hodnotu, co za života coby politik finančně promrdal...
Kdo je pro?
Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat...
Medvěd.cz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 774
Registrován: 4-2009

Odesláno Pondělí, 23. ledna 2012 - 23:28:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Majetek církvím zabavil nějakek Pepa druhej, syn Mařky Terky. A restituce se vztahujou jen do roku 1948, ani o chlup dál. (jediná výjimka je Havel)
Ale jak to udělat, aby se černoprdelníci starali o své vlastní růžové prdelky?...
Jasně, prostřednictvím Kalouse jim tam vlezem.
A propos, Kalousek jest odvozen od podstatného jména Kalous, nebo od slovesa Kálet?
Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat...
Cog.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 01. února 2012 - 09:00:49    Odkaz na tento příspěvek  

Toto může být zajímavá kniha - že bych si ji koupil: http://neviditelnypes.lidovky.cz/samanovo-doupe-skryta-autorita-l idska-agresivita-a-vira-pkd-/p_doupe.asp?c=A120131_221307_p_doupe _wag
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1117
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 03. února 2012 - 01:26:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.youtube.com/watch?v=1CSyHIxEqTg
Celá pravda o "církevních restitucích".
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 03. února 2012 - 01:48:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.youtube.com/watch?v=1CSyHIxEqTg
Šiřte pravdu, než bude stát opět okraden.
Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 553
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 06. února 2012 - 00:05:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Medvěd.cz: Na novinkách tvrdili, že to je nečistý pták. Tedy jinak řečeno zas**ný č**ák...

Příjmení ministra financí Miroslava Kalouska jazykově souvisí se sovou – kalousem a jeho zdrobnělinou kalouskem. Slovo kalous je příbuzné s kalem. Výraz kal má pravděpodobně indoevropské kořeny pro pojmy černý nebo tmavomodrý. Druhou možností je příbuznost s hlínou či s blátem. Dalo by se říci, že kalous je kalousem proto, že byl považován za ptáka nečistého, často spojovaného s příchodem smrti.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1120
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 07. února 2012 - 16:22:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://blisty.cz/art/62221.html
Tak je to jasné.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2871
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 07. února 2012 - 16:40:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xHonzík: tento "jasný závěr" poněkud znepřehledňuje fakt, že obsah pojmů "levicové" a "pravicové" v Kanadě (a USA) se dosl liší od evropských, neřkuli východoevropských, měřítek. A to píšu jako levičák

(Příspěvek byl editován uživatelem Kubrt.)
Cog.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Úterý, 07. února 2012 - 17:53:11    Odkaz na tento příspěvek  

Ano, oddaně věřícím je všechno hned jasné.
Totalitní režimy minulého století by vůbec nemohly vzniknout, kdyby se nedokázaly stát předmětem víry, víry hluboké, oddané a bezpodmínečné – stejné, jako je víra v Boha. A druhým pólem té iracionální víry je nenávist. Vedle loajality vůči vlastní skupině (např. komunistické straně, církvi) nemůže chybět averze vůči jiným skupinám - náboženstvím, (bez)vyznáním. Agresivita vůči "těm druhým" by bez iracionality zdaleka neměla takovou sílu - proto oba jevy nacházíme tak často pospolu.
Už Voltaire kdysi řekl: "Kdo tě přesvědčí, abys věřil absurditám, ten tě také přesvědčí, abys páchal zločiny." (Mám ten pocit, že to platí jak pro katolíky, tak pro komunisty - resp. hlasatele těchto ideologií.)
Jirkaxxxl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 07. února 2012 - 18:34:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cog.
===============
Víra v něco a strach, strach z něčeho, v tom je velký rozdíl.Není fláterníka, který by věřil v Boha. Ale je to pohodlné. Můžeš krást, vraždit ,smilnit, zkrátka hřešit "ostošest", pak se stačí vyzpovídat a jede se dál.U komančů to není tak jednoduché. Tam se najdou i takoví, kteří věří ve spravedlnost komunismu jako zřízení. Většina ale ne,těch je v politice nejvíce a kopou za zcela jiné strany. To jsou korytáři. A na ty zajdeme.V právním státě by pro ně musela být postavena basa velikosti Prahy.
Tulák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 471
Registrován: 3-2010

Odesláno Středa, 08. února 2012 - 00:13:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolik toho doteče až do moře
http://www.novinky.cz/ekonomika/258467-kvuli-sporu-o-cisticku-muz e-hornimu-labi-hrozit-ekologicka-katastrofa.html?ref=boxE
Jsem pro zachování pražského přívozu P4.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9597
Registrován: 8-2002

Odesláno Středa, 08. února 2012 - 02:14:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mol:
děkuju za překlad do hovorový češtiny
dědkovo Á.Á.čko, prehistorická verse :-)) stav k 27.10.2007
tabulka P-rekordů, průběžně aktualizovaná
Ekholmmesotitsch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 663
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 27. února 2012 - 21:07:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abych oživil tuto diskusi, schválně se zkusím zeptat. Jen tak ze zvědavosti. Jak jste na tom vlastně byli v pubertě s holkama? Nebo, vy holky s klukama? Svěřte se, i ti tenkrát neúspěšní.

PS: Doufám, že se mi povedlo otevřít zajímavé téma.

(Příspěvek byl editován uživatelem EkholmMesotitsch.)
Jirkaxxxl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 462
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 28. února 2012 - 11:47:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, jestli tímhle oživíš diskusi,tohle téma je podle mě povahy ryze soukromé,tedy pokud člověk netrpí nějakou úchylkou...
Ekholmmesotitsch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 664
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 28. února 2012 - 16:28:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč? Říct, co jsi zažil s holkama, když se na to někdo zeptá a zároveň trochu poučit mladší... Nechápe, co je na tom soukromého?
Jirkaxxxl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 469
Registrován: 3-2010

Odesláno Středa, 29. února 2012 - 15:36:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ekhomoatakdále, nevím co to slovo znamená,tak ta diskuse nic moc,že? Co takhle téma Kalousek a místo, kam patří, tedy kriminál,Vondra a CIA,Klaus a KGB nebo ukradená propisovačka, školné, blíží se datum vyvraždění My-Lai,restituce majetku církví,pedofilie u českých fláterníků...atd...atd...?
Ekholmmesotitsch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 667
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 29. února 2012 - 16:54:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nevím co to slovo znamená,tak ta diskuse nic moc,že?

Teď jsem tvojí reakci ale absolutně nepochopil. Možná tě omlouvá, že jsem v poslední větě napsal místo "Nechápu" slovo "Nechápe". Všiml jsem si toho až teď. Druhý argument je sice pěkný, ale stejně tak tu patří i zkušenosti s holkama.

(Příspěvek byl editován uživatelem EkholmMesotitsch.)
Jirkaxxxl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 470
Registrován: 3-2010

Odesláno Středa, 29. února 2012 - 17:21:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ekh..........., mě není třeba omlouvat, co jsem napsal, to jsem napsal .
Ekholmmesotitsch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 669
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 29. února 2012 - 17:37:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak v tom případě opravdu nechápu, co jsi tou první větou myslel. Já tě snad kritizoval za to, že jsi použil cizí slovo?
Jirkaxxxl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 472
Registrován: 3-2010

Odesláno Středa, 29. února 2012 - 18:19:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Promiň, nemám nic proti cizím slovům, ale proti jejich nesmyslným spatalninám...