K-report
 

Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 24. 11. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Pardubicích » Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 24. 11. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5670
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 02:18:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Úhřeticích by mohla mít dvanáctka přípoj na vlak.
Krásný šotosen ... ale u toho přípoje by pravděpodobně chyběl jeden detail ... cestující. Ti by se tam dali nakomadovat jedině zrušením přímých spojů do Hrocháče nebo Chrudimi a násilným donucením využívat přestup v mezi MHD a vlakem. Tím bychom je z hromadné dopravy úspěšně vyštípali...

Tento poznatek není z mé hlavy, debatoval jsem o tom se členem PSHŽD.
Který zoufalec tě krmil takovýma nesmyslama? Linka 10 vede aktuálně z Ohrazenic do Ostřešan ... pod dráty z toho jede jen Stavařov - Nádraží, kousek u DP a u zastávky Gorkého.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 148
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 04:05:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353/Phd: já jsem ale pouze kvitoval nesouhlas s trasováním linky 6 přes S.K. Neumanna, které zákazníci využívající hlavní účel spoje vůbec nepotřebují. To, že byla tehdy dokonce zkrácena na nádraží s tím úsekem jednak nesouvisí a naopak jako (ne)páteřní tím pak byla už úplně k ničemu.
Pak jsem ještě souhlasil s tím, že cestující mají ve špičce plně užívat všechny dveře (kolega řidič). Nevidím jediný důvod, aby neměli. Bránit ve výhledu při jízdě mi v plném voze může kdokoli a je úplně jedno, kudy nastoupí. Rozdíl je pouze v tom, že na každé zastávce strávím daleko víc času se stejným výsledkem. To se na mě fakt nezlob, ale jedinej, kdo na to doplatí, jsem já -ztrátou času a cenné pauzy na točně. A za takový přístup dostanu právě ten tolik potřebný vděk (po 17 letech jinak úplně nevděčné práce): vlídný úsměv a poděkování právě od těch cestujících. Mezi smrští běžných nadávek od důchodců (kteří věčně spěchají do práce, do školy nebo kam) za to, že mám sekeru 2min, je to ten potřebný balzám na nervy.
K lince 12: současný stav je právě pro "přespolní" ideální. Základní trasa je nádraží- Černá zB. Takže stačí nastoupit a do cíle ho bus doveze. To, že trasa je proměnlivá, je dané právě výbornou "česanskou" univerzálností pro tuto lokalitu. Koho se konkrétní zajíždění někam týká, zjistí si kdy a je rád, že sedne a bez přestupu dojede. Nikdo z nich nebude předpokládat, že do Drozdic nebo Tuněchod stačí přijít na zastávku a očekávat, že to tam každou půlhodinu pojede... Řešení ekvivalentů různým číslováním by zmátlo právě ty příležitostné cestující do Černé. Pokud chci do míst, o kterých vím, že je tato linka někdy obsluhuje, zjistím si kdy konkrétně. Určitě lepší, než dojít pěšky od hlavní trasy. S realizací přímé trolejbusové linky (s točnou až za ČzB, kousek od Žižína), by už bylo nutné provozovat návaznou buslinku pro obsluhu přilehlých míst, k čemuž se nabízí třeba l. 28. To ale zatím netřeba řešit...
Od roku 2007 trolejbus 320
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3974
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 10:28:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si vznésti několik připomínek.
1. proběhlo tu, že mnoho měst má elektronické informační panely na zastávkách. Taky mnoho měst tyto panely nemá. Osobně si myslím, že jsou důležitější investice a toto je až třešnička na dortu.

2. dělení spojů dle poznámek/jiné číslo linky: Ve Zlíně mají například zajímavé řešení, kdy spoj jedoucí jinou trasou má inverzně provedeno číslo linky s písmenkem korespondujícím s poznámkou v j.ř. V Jihlavě zase spoj zatahující z náměstí do vozovny má v j.ř. poznámku- z náměstí pokračuje po lice A (nebo nějak takto formulováno) a na vhodném místě se změní i označení linky na voze.

Ještě příklad z Jihlavy, kdy linka 12 má několik variant spojů. Pominu-li zajíždění do průmyslové zóny, tak nejčastější poznámkou je- končí na Mas. nám, končí Helenín, končí/zajíždí/nezajíždí do Malého Beranova.
Přijede autobus na zastávku Mas. nám. dolní, na transparentu 12 MALÝ BERANOV, takže člověk studující předtím j.ř. si přečetl, že zastávka Malý Beranov je před Velkým Beranovem= spoj s označením, které jsem uvedl, logicky nepokračuje dále, než do MB. Přesto se najdou tací, kteří se ptají, jestli tento spoj nejede i do VB. Pokud se ten člověk ptá slušně, tak mu slušně odpovím (byť si o dotazu mohu myslet, že je sebestupidnější). Já jsem řidič, já mám vědět kam jedu, tak jsem taky od toho, abych případnmě poradil. Doma mě také učili, když něco nevím, mám se zeptat. Jedonu jsem řidič, poskytuji službu a učený z nebe nespadl. Tudíž, ikdyž to je občas otravné, odpovím na dotaz slušně a ne: "Máš tam ceduli jak kráva". To je pro dotyčného nedostačující.

Pak tu je ještě linka č. 4 a 8. Obě využívají formátu ČSAD. bus- 4 Ovšem nepřejte si vidět, jak vypadají některé tabulky řidičů

3. nástup předními dveřmi. Pokud nastupuje školní mládež a venku je pod 5°C, tak předek pro nástup zásadně neotevírám. V 99% mají průkazku, štosují se na přední plošině, kdy mně částečně znemožňují výhled (což, při jejich výšce je občas nemístný argument), ale po ukázce, jak dopadá pravá přední část np vozidla po nárazu do sloupu (Ostrava, 21Tr) tam zvláště děti nechci mít. Až je situace ve voze neúnostá, tak na přední plošině nechávám p.t. ctěné obecenstvo státi. Ve špičce na frekventovaných zastávkách, zvláště v létě- všechno otevřít. Ale stejně budou nastupovat jen prostředními. Pokud jsou na zastávce 3 lidé, venku -20°C, tak se v rámci úspory tepla ve voze rozmístí mezi všechny troje dveře, které si předvolbou otevřou. Pokud jich tam stojí 20, jdou jen prostředními...

4. Já měl vlastivědu někdy v polovině 90. let a marně si vzpomínám, jestli jsme se učili znát j.ř. Mám ale obavu, že se to už vytratilo... Druhá věc je, když jsem byl ve stejné době ve Skautu, tak tam byla příručka i s radou naučit se zpaměti nejčastější značky v j.ř. užívané: b, g, a, V, S, N, P... Což od r. 2000(cca) je bezpředmětné.
Makrelu neumeješ.
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 12:11:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neznalost zast. Lexova - souhlas (není divu, tu znají pouze uživatelé linky 5 a 27, linku 7 zanedbám). Před týdnem (po 3 týdnech výluky) jsem jezdil linku 10, ozvalo se hlášení o výluce, starší dáma se začala nervózně vrtět na sedadle, stále se otáčela na vnitřní displej s nápisem Lexova a potom, co jsem vyjel z hlučných dlažebních kostek před nádražím se mě zeptala: "Pane řidiči, jedete do Svobodovy ulice? Já totiž vůbec netuším, kde je Lexova..."

Nemyslím si, že hlavním účelem linky 6 je spojení Dukly s nádražím. Ti, kteří se potřebují rychle dostat z Dukly na vlak, by měli využít linku 10. Pokud zrovna žádná nejede, mohou jet linkou 5, 7, 27 a ve městě přestoupit na 18, 24, 2, 13, 21, v případě dobrého přestupu to bude stále rychlejší než linkou 6. Šestku mohou využít jen ti, kteří tolik nespěchají. Má totiž mnoho cílů: Dukla, Gorkého škola, Zborovské náměstí (přestupní uzel), krematorium, Kaufland, centrum, nádraží, Polabiny, Kaufland, Ohrazenice, někdy i Globus a Doubravice. Během spoje se vám několikrát významně obmění osazenstvo, je to nejvytíženější páteřní autobusová linka (pominu návozy pracantů do průmyslových zón). Možná jsou i jedinci, kteří ji využívají v celé své trase, proč ne? Dostanou se s ní na mnoho míst bez přestupu (což je pro některé významná výhoda), ale musí počítat s tím, že to holt chvíli trvá, než se objede taková rozsáhlá vyhlídková trasa...
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15171
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 13:19:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně tak odchýlení od trasy z důvodu zatažení do vozovny. Kde v jízdním řádu je napsána alternativní trasa spoje, který ještě veze cestující při cestě do vozovny? Pro občasného návštěvníka je to španělská vesnice. Jistě, např. u linky 3 existuje poznámka "D – z Masarykova nám. jede ul.17.listopadu, Teplého do Dukly,vozovny", ale bez mapy se v ulicích těžko vyzná.

A jak by to jinak mělo být? Pokud bych tam ty poznámky psal já, napíšu je přesně tímto způsobem (názvy vybraných zastávek, případně názvy všech zastávek) a nebudu ani přemýšlet o tom, že se to dá napsat i jinak.

V dnešní době chytrých telefonů s internetem a hromadou aplikací není problém cokoli najít, ale MHD užívají třeba i senioři, kteří podobné vybavení prostě nemají...

Nejen senioři. Já dostal mobil s internem, kde můžu používat IDOS a aplikaci Internet v mobilu k vánocům 2010. Kdyby mi to Ježíšek nevnutil, dodneška mám stále bezchybně fungující Nokii z roku raz dva a tvrdím tady, že nelze spoléhat na to, že každý cestující je vybaven nejnovějším výkřikem techniky a že ho umí používat.

12 by jezdila Průmyslovou ulicí do Mnětic a Úhřetic, nová linka by obsluhovala Zdravotní školu, Dělnickou, Drozdice a končila by v Černé za Bory.

No a co když budeme potřebovat spoj, který pojede přes Drozdice a bude končít v Mněticích? Mám pocit, že takhle jezdí/jezdila poslední večerní dvanácta jedoucí někdy po půl jedenácté večer z Pardubic?

1. proběhlo tu, že mnoho měst má elektronické informační panely na zastávkách. Taky mnoho měst tyto panely nemá. Osobně si myslím, že jsou důležitější investice a toto je až třešnička na dortu.

Doporučuju navštívit Balkán. V provozu ojetá vozidle původem bůhvíodkud, označníky jsou nadstandard, ale na zastávkách digitální panel s odjezdy s logem sponzora - překvapivě EU. K dokonalosti to dotáhli třeba Irové v Dublinu, kteří mají na zastávce tramvaje už jen ten elektronický ukazatel odjezdů. Že by si třeba chtěl někdo zjistit, kdy mu dneska pojede poslední večerní a zítra první ranní tramvaj, na to už tam nikdo nemyslí.

Možná jsou i jedinci, kteří ji využívají v celé své trase, proč ne? Dostanou se s ní na mnoho míst bez přestupu (což je pro některé významná výhoda), ale musí počítat s tím, že to holt chvíli trvá, než se objede taková rozsáhlá vyhlídková trasa...

Tady na západě máme linku, která objíždí téměř celé město jako "skorookružní". Jízdní doba z konečné na konečnou je ve špičce cca. 60 minut, kdo ale není líný jednou dvakrát přestoupit, má to ideálně už za 35-40 minut. Je to přesně to, co je popsáno výše. Autobus jede plný celou cestu, jenže osazenstvo se během té doby několikrát obmění, jen málokdo jede skutečně většinu trasy (orientačně každý třicátý až čtyřicátý cestující).
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 13:36:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Omlouvám se, špatně jsem informaci s linkou 10 pod trolejovým vedením podal. Samozřejmě máte pravdu.
www.bronislavice.blog.cz
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2021
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 22:08:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2554: Výčet cílů na lince 6 je povedený, ještě si dovolím doplnit Penny, Tesco, Albert HM.
BTW, z vlastního pozorování jsem toho názoru, že šestce hodně pomohlo otevření Kauflandu na Višňovce, jelikož z autobusů zmizeli dříve hojně se vyskytující důchodci jedoucí na nákup z Dukly do Polabin a zpět. Nezapomenu na jedno letní ráno, kdy jsem přijel nočním vlakem a u nádraží jsem se nemohl dostat do šestky směr Polabiny. Byla totiž středa, půl šesté ráno a v autobusu se mačkalo 80 lidí a 70 tašek na kolečkách. V Kaufu od 6:00 začínal nový slevový týden... :-)
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 22:42:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2554: u 6 nejde ani tak o to nádraží, ale o západní půlku Polabin a Trnovou. Já mám tu zkušenost, že do tohoto úseku se veze z oblasti Dukla až Gorkého překvapivě hodně cestujících a osobně si nemyslím, že by na šestce docházelo standardně k celkové obměně cestujících. Zejména sedící (nastoupivší na prvních 4 zastávkách), které můžu sledovat nejlépe, začínají vystupovat převážně od Lidické. Zborovské je sice uzel, leč má nesrovnatelně menší poptávku, než zastávky Gorkého, kde je nejlidnatější zástavba Skřivánku, a přitom nejmenší zálivy bez možnosti zastavit u okraje chodníku:-o Za konstrukci nové zastávky směr centrum bych dotyčného nechal pranýřovat na veřejnosti. Každou zastávku je povinnost obsluhovat dvěma vozy. Do téhle se nevejde ani jeden. Předpokládám, že existují nějaké normy, tak jak mohlo vzniknout tohle?!... Navíc z centra na zborovský Veolií přestup se jezdí ze všech linek zrovna šestkou zcela zanedbatelně.
Od roku 2007 trolejbus 320
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2916
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 23:16:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

374: Šestka je docela využívaná hlavně proto, že zajišťuje přímé spojení centra města s okrajovými částmi často, pravidelně a bez větších zpoždění. Kdo přijede vlakem, pro toho je 6 prakticky jediná volba, jak se dostat na Duklu v kteroukoli denní dobu téměř okamžitě a bez přestupu. Že by to bylo s přestupem na třídě Míru rychlejší, to nikdo neřeší, lidé prostě přestupy nemají rádi (viz linka 21), stejně by došlo k úspoře v řádu minut, to už málokoho vytrhne. Zbývající linky (10, 18, 24) nejezdí dostatečně často nebo spolehlivě na to, aby je cestující využívali jako náhradu šestky. 10 je riziková kvůli Paramu, navíc zas taková časová úspora tam nevzniká a ještě ke všemu je nutné přejít na druhou stranu.

Ve směru do Polabin je naopak dost využívaná proto, že jede z Nám. Republiky a Masarykova náměstí do Polabin opět za stejných podmínek - často a pravidelně. Z nádraží jede většina lidí tím prvním, co přijede, protože velké množství cestujících jede na zastávku kpt. Bartoše, kam směřují všechny spoje.

Svou roli samozřejmě hrají i vyjmenované cíle, především Kaufland, ale nikdy mi nepřišel počet cestujících z polabinského Kauflandu tak výrazný, to spíš vybírá 13. Nevím, jestli je Kaufland na Višňovce tak oblíbený, ale zdá se mi, že je tam frekvence cestujících větší.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 150
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 01:02:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Phd: no k těm zátahům trolejbusů, vyjíždějících v centru z linky do vozovny: ekonomicky (marné km a mzda řidiče) by měl jet již nepotřebný vůz nejkratší cestou (rychlodráhou ap.), jako autobusy:-) Jelikož to není technicky možné, je tento trolejbus při jízdě přes město využit pro platící cestující, kteří tím mají k dispozici i alternativní spoj odkudkoliv na Duklu, který je logicky informačně zakomponován do jř příslušné linky, aby o něm potenciální nenetoví nebo nemobiloaplikačnízákazníci věděli. A jede v naprosté většině případů v lince intervalově "navíc". Takže pokud to vezmeme do detailu, právě ne-místní ten lichý divný spoj s poznámkou nejsou vůbec nuceni využít. Případně při nepochopení poznámky vinou neznalosti města se kdyžtak zeptám: dovezete mě do zastávky XY? Bohužel atypické linkové označení (např. 907) bylo kvůli licenčním pravidlům zrušeno. Spoj, odkloňující se z linky musí být označen číslem linky, která má pro tyto účely vždy nejméně 3 konečné (+Dukla vozovna), navíc všechna obratiště v trase můžou být terminálem (linky 3,5,7,11) Podobný problém mají třeba v Ostravě, kde je vozovna v půlce trasy (náhle: vystupte, prosím). Taky nemají jinou možnost, než jen změnit na panelech cílovou zastávku. A důvod tohoto předpisu? Dopravce je povinnen informačním systémem vozidla na čele a boku zobrazovat cílovou zastávku, případně i trasu. Číslo linky není vůbec směrodatné, jelikož daná linka musí mít na všechny konečné i případnou atypickou trasu papírově licenci. V praxi je to ale úplně obráceně. Číslo linky vnímá každý, ale obrovský nápis, kam spoj jede, málokdo. Možná jsem nebyl legislativně přesný, ale princip je zhruba takový. Pokud někdo licenčně-předpisově znalý to může upřesnit, budu rád...
Od roku 2007 trolejbus 320
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 151
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 02:14:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr_man: no takže jsme vlastně zajedno. Na Skřivánek a Duklu z centra jede intervalově 5 (7), od Polabin a nádru 6. Ta by ovšem byla uživatelsky příjemnější a hlavně užitečnější oboustranně obydlenou ulicí na Jesničánky. Úsek ke Karlovině obslouží (za norm. okolností) 8 a jiné. A Neumannovka je -bráno středem Višňovky- docházkově stejně, jako Palacha, která má ovšem nesrovnatelně větší poptávku (včetně 17.list.) z obou stran. A právě tato ulice má daleko větší nárok na takové spojení, než S.K.N. Pro celý úsek jenom řídká 18, bez znalosti odjezdů nepoužitelná. Protože zrovna tuhle část města by v následující trase 18 měla obsluhovat linka "přijdu na zastávku a max 10 min čekám". Možná vypadám zaujatě, ale já zrovna tam 30 let bydlel a tohle mě fakt štvalo. I teď je důkazem mocné přestupování "u Bati" z 1,5 na 2, 13. Tolik cestujících by snad mohlo být tímhle směrem přepraveno bez přestupu. Vždyť je to jedno ze tří základních spojení. Město má 3 části, severozápad- východ- jih. Dokážete si představit, že by byli cestující od Kostelíčka nuceni jet na nádraží a Bartoše přes Karlovinu a Palachovku, kvůli "univerzálnější obslužnosti"? Prostě přímá intervalová linka jih- severozápad neexistuje a v ostatních dvou směrech jich je přímých a pravidelných hned několik: východ- severozápad 2,13,11 i 9, (8,12) a jih- východ 1,5. Přímý jih- SZ jede jen občas 18...
Od roku 2007 trolejbus 320
Martin749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 5-2010
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 08:25:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní ráno nedopadlo pro Solarisy slavně. Jedna z 26Tr stála odstavená u mostu na kpt. Bartoše a dvě 28Tr odjížděly ze Sluneční v závěsu vozů 14Tr.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2908
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 09:59:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K předchozí cyklodiskusi: How we see traffic lights :-)
Genetičtí inženýři lámou její kód, po Praze se o nich šíří,že jezdí tramvají, strkají hlavy pod vodovod a pak i oni nakonec podléhají. (Pavel Dobeš - Něco o lásce)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 11:53:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolejbus374: Normy nenormy, číslo vnímá drtivá většina zákazníků DP jako hlavní údaj o případu, kdy docházím k vozidlu zezadu ani nemluvě. Dávat na takový spoj číslo patřící k východišti spoje je hloupost. Na tyto spoje patří číslo náležející k bodu koncovému, např. 7. Pokud mi u Kauflandu zastaví sedmička, je to to nejlepší upozornění na neobvyklou trasu a signál k přečtení transparentu.
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 318
Registrován: 10-2006

Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 12:14:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejlepším řešením bylo značení spojů písmenem X, cestující měl okamžitě jasno, že jde o něco atypického a šel se podívat na ceduli. Jenže licence už tohle jednoduché a efektivní řešení neumožňuje...
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 20:01:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin749: Jo, jo, Solarisy na námraze trpí, upálené jazýčky a kabelová oka, ona i 14Tr se včera na některých úsecích pohybovala přískokem vpřed. A to dnes 349 Antimrazík najel 90 km...

Tr374: Za studií jsem bydlel na Dukle u točny 5 a v pátek jsem na vlak stejně jezdil 6. Linka 7 tehdy ještě nejezdila kpt. Nálepky. Nechtělo se mi s velkým batohem přestupovat z 5 na plnou 2 či 13 (tehdy nebyly 28Tr). 10 byla daleko a moc často nejezdila, takže 6 byla jistota, byť pomalejší (začínala u pošty a jezdila Jilemnického). Najde se spousta důvodů, proč 6 jezdí dnešní trasou: lidé z Polabin se chtějí také dostat na hřbitov bez přestupu (pro starší občany je přestup namáhavý), lidé z Dukly si chtějí jet nakoupit do Kauflandu na SKN, zažil jsem i hromadu kluků z internátu Dukla KD, kteří jeli na elektrotechnu na Karla IV., vedoucí HD jezdí z Karloviny na Duklu do práce (to neberte vážně)... Je-li přímý směr jih - SZ páteřní, pak by měl být pokryt páteřní TR linkou, leč bohužel v tomto směru chybí pár metrů trolejí. Trasa linky 18 má jednu nevýhodu: sousední zastávky Palackého a 17. listopadu mnozí považují za příliš vzdálené od centra a radějí volí linky, které je dovezou až na Masarykovo n. či třídu Míru. Možná i proto jsem nezaznamenal nějaké významné tlaky cestujících na posílení linky 18.
Jarda_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 21:27:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolejbus 374:To jako že by S.K.N. zůstala úplně bez MHD?(linku 25 nepočítám).To by mě docela mrzelo.No já nevím,chodit až na Palachovu je pěkná štreka.
Vždyť by tato část Višňovky byla úplně odříznutá.
I ta nejmenší kočka je mistrovský kousek
(Leonardo da Vinci)
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 152
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 23:01:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Railfort,Tass: jasně, že by to bylo ideální, ale opravdu to licenčně není možné a je to problém i jiných městech.
2554: tak z Dukly to problém není, ale Skřivánek to vnímá. Tlaky na 18 nejsou proto, že teď obsluhuje vytíženou Gorkého. Začnou v okamžiku návratu 6 Jilemnického, což je plánováno, pokud mám správné info.
Jarda_m: to určitě ne, jen (jak jsem psal) by na ten úsek stačila linka s řidším intervalem. Desítka v její současné superzájezdové trase už asi nepřipadá v úvahu, ale zrovna 18 se přímo nabízí. Zborovské, Svobody, SKN přes centrum na původní trasu. A obsluha hřbitovů současnou 10, která teď projíždí celé město, je více než luxusní... (2554: můžeš prozradit, kolik km ujede 10 z Ostřešánek do (správně té)Ohrazenice? Pěšky bych to jít nechtěl:-D
Od roku 2007 trolejbus 320
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2012 - 00:07:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2554: ještě jsem chtěl podotknout, že přestupy jsou náročné pouze časově, takže omezují pracující nebo studující. Pro starší občany jsou přestupy na zastávce vzhledem k naprosté časové volnosti zanedbatelné a prostorově a pohybově nenáročné, ve srovnání s příchodem k výchozí zastávce a následnému pohybu do cílového místa... Přímá spojení jsou tvořena pro úsporu času produktivní, časově zaneprázdněné populace. U studujících je to obdobné a u rozjívených nezletilých školáků je to zase bezpečnostní důvod: eliminace prodlev, při kterých můžou být při pobíhání vystaveni ohrožení okolním provozem. Takže důvod přímého spojení ke krematoriu je výsměch těm, kteří jezdí denně do práce a školy a jsou při tom nuceni přestupovat. Linka 21 je příklad. Neslouží ani jedné z těchto skupin a přesto denně blokuje jeden trolejbus, který by byl potřeba a plně vytížen ve špičce třeba na dvojce...
Od roku 2007 trolejbus 320
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5675
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 16. listopadu 2012 - 01:06:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera a předevčírem jsme si užili s námrazou ... a teď stojí ve vozovně připravený Antimrazík...

... dokonce i já jsem učinil drobné antimrazové opatření na autě ...

... a ono NEMRZNE A NEMRZNE :-)
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 234
Registrován: 7-2009
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2012 - 09:22:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolejbus374: Tak alespoň z nouze ctnost v podobě negativní číslice linky. Jednak si časem pardubáci zvyknou na to, že negativní číslice znamená nějakou výraznou anomálii v trase, a jednak díky tomu, že je taková číslice hůře viditelná, donutí leckoho k přečtení celého transparentu.
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2012 - 21:01:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr374: Pro starší lidi o holi je přestup na zastávce bez vysokého obrubníku vždy fyzicky náročný. Můžeš mít nízkopodlažní vůz, naklopit ho, ale stejně tam ten schod je. Chodit po rovině ještě jde, ale zvedat kolena do schodů je horší. Nejsou tak ohební, bolí je to a nemají sílu se vyškrábat do vozu. Výstup a nástup takových lidí je zdlouhavý a počet starších lidí vzhledem k demografickému vývoji bude přibývat.

Nemám nic proti tomu, aby studenti a pracující nemuseli přestupovat a dostali se co nejrychleji do škol a práce. Umístění škol je jasné, ale studenti se do nich sjíždí z různých směrů (odhadnout lze z nádraží a internátů). Ale jak chceš odhadnout, odkud kam jezdí konkrétní pracující? Každý jezdí odjinud jinam a každému vyhovuje jiná linka a jiné trasování. Odhadnout lze snad jen směry z velkých sídlišť do velkých továren na periferiích města, na nádraží a do obchodních center.
Pokud by hodně lidí rádo jezdilo nejkratší cestou ve směru jih - SZ, ať se ozvou a žádají vznik silné páteřní linky. Jelikož DP nenutí časovkáře označovat si nástup a výstup, těžko může zjistit, odkud kam jezdí a kde přestupují.
Pokud někdo řeší, zda pojede do práce 20 minut šestkou bez přestupu nebo 10 minut s přestupem a je mu to zatěžko, tak mu docela závidím. Vzpomenu si, kolik lidí jezdí třeba z Havlíčkova Brodu do Prahy denně do práce vlakem. Nebo jak jsem jezdil do školy 25-30 minut autobusem, protože jsme vymetali všechny okolní vesničky a autem by to bylo za 10 minut. Ráno jely 2 spoje a odpoledne 3...

L 10 z Ostřešánek do Ohrazenice najede 18 186 m. Ale třeba L 18 z Mikulovic do Živanic 21 280 m. A Ty bys ji chtěl ještě natahovat a kroutit městem ? Dle mého názoru by meziměstské linky (18) měly projet městem nejkratší cestou, páč slouží hlavně obyvatelům okolních obcí. A městská linka (6) ať obslouží velkou část města třeba i okružní či dlouhou trasou. Docela by mě zajímalo, zda by Tvé prohození tras linek 6 a 18 prošlo nebo by to na něčem krachlo...? Po rekonstrukci Dukelského náměstí možná bude mít 6 konečnou na točně 5 (páč se na náměstí jaksi nevejde). A také jsou tlaky na obsluhu ulice Na Spravedlnosti (kvůli poliklinice).

L 21 by DP dobrovolně nezavedl, kdyby nemusel...
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8435
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 16. listopadu 2012 - 21:20:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zvedat kolena do schodů je horší

Horší je chodit ze schodů.
"Kraft durch Freiheit!"
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 16. listopadu 2012 - 23:42:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2554: je to tak, jak píšeš. Jsem holt trochu idealista. No ta 18 by pak byla opravdu poznávací trasa:-) A s komentářem průvodce o pamětihodnostech okresu:-D A o l. 21 to vím moc dobře... Jak by vlastně trasa šestky na Duklu po změně vypadala?:-o A kde budou po rekonstrukci náměstí všechna ta auta? Nebo snad ...návrh počítá s parkováním IAD, ale autobus se do prostoru náměstí už nevejde?:@ To snad ani nechci vědět:'(...:-D
Od roku 2007 trolejbus 320
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 155
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 17. listopadu 2012 - 00:01:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Railfort: inverzní číslice by byla určitým řešením (a nejen ta, celý panel i s atypickou cílovou destinací komplet inverzní), jelikož je to jen technické provedení, nijak licenci neodporující. To by ovšem někdo musel oficiálně navrhnout, zpracovat a pak pan b provést. Všechno jde, jen to musí vzejít z akceptovaných míst, nikoli třeba od řidiče, který je ve vztahu zákazník- dopravce na druhé straně a navíc v hierarchii až dole...
Od roku 2007 trolejbus 320
Motoráček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 847
Registrován: 8-2006

Odesláno Sobota, 17. listopadu 2012 - 09:59:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad hůře pohybliví cestující - z vlastní zkušenosti vím, jak je náročné vystoupit či nastoupit na zastávkách, kde je negativní sklon od nástupní hrany (třeba Kosmonautů). Pokud řidič nezajede úplně k hraně, je tam bez naklopení docela vysoko i pro zdravého. O zastávce na Tříádě Míru nemluvím, tam je to také sportovní výkon. I když jsem zkoušel tlačit na radnici i městský obvod, zda by to nešlo zahrnout do nějakého plánu "obnovy", vždy se mi dostalo jen ústní odpovědi - nejsou peníze, není předmětem prioritního zájmu. Výsledek je ten, že někteří lidé rezignovali na VHD. Nemyslím jen mou rodinu, ale vzhledem k okolnostem i skupina známých s tělesným postižením.
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2022
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 17. listopadu 2012 - 11:10:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co teprve zastávky s kassely, ke kterým se nedá zajet. Názorný příklad Cihelna točna (kdo se odváží z Citybusem/Citelisem zajet k chodníku, vyslechne zajímavé zvuky prahu předních dveří brousícího o beton), K Polabinám (směr Závodu Míru), u řady řidičů Dukla KD (směr Gorkého) a další zastávky. Bus se k obrubníku nedostane, takže stojí metr od něj. Zejména v zimě to nemá chybu, s kočárkem si tam rozbije hubu i zdravý člověk.
Někdy bych rád viděl, jak na těchto zastávkách nastupuje ten, kdo tam ty kassely naprojektoval.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2921
Registrován: 1-2005

Odesláno Sobota, 17. listopadu 2012 - 12:30:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: Docela sranda je i Masarykáč směrem do Polabin, když stojí hodně vepředu linkový bus, a K Polabinám směrem na Závodu Míru, tam je to s Citybusem už vyloženě o nárazník (Citelisy a jejich automatickou úpravu výšky je lepší neřešit, tam dokáže překvapit hodně zastávek). Mohl by mi někdo z kolegů napsat, jak se dá do zastávky K Polabinám zajet, abych nerozsekal autobus, nerozházel popelnice a přitom nemuseli cestující skákat metr daleko?

Momentálně stojí za to i Palackého a Autobusové nádraží směrem do centra. Včera jsem si na autobusáku vyslechl přednášku na téma "Jak řidiči schválně zastavují daleko od chodníku". Sice je tam obrubník nízký, takže se dá při objíždění nastražené překážky najet téměř k němu, ale zase je zastávka natolik úzká, že není možné strčit čumák nad chodník tak, aby potenciální cestující nedostali ránu zrcátkem nebo přímo čelem autobusu.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 17. listopadu 2012 - 13:08:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tuším, že příští rok by se měla rekonstruovat Staňkova, kam by se měla 6 vrátit. Návrh nového Dukelského náměstí jsem neviděl (LP ho má určitě), leč jsem slyšel, že místo velkého parkoviště budou dvě menší pro auta, záliv u pošty bude zrušen (zastávka v jízdním pruhu) a momentálně tam 6 nebude mít nikde stání, takže by musela na točnu 5 či 7. Ale třeba se to ještě změní, páč prodloužení trasy 6 by šlo ročně do milionů a už vidím, jak se někdo dobrovolně hlásí, že to DP uhradí. Ono už i během samotné rekonstrukce bude 6 zřejmě vymístěna...

I řidiči mají svůj vážený hlas. Budou-li řidiči na každé poradě pravidelně bombardovat vedení žádostí o inverzní provedení zatahujících spojů, páč lidi to nečtou, neposlouchají, pak se rozčilují a snášet to musí řidič, tak věřím, že to realizováno bude. Leč má poslední zkušenost je jiná. Ve středu jsem zatahoval 13 ze Sluneční do vozovny, u Alberta se mě zeptali 2 mladíci, zda jedu k AFI, na Palackého všichni pozorně poslouchali hlášení, takže jsem žádného nespokojeného člověka nevezl a někteří se mnou jeli až do vozovny. Ale je možné, že to byla vzácná výjimka...

Na Cihelně točna už si pomalu zvykám, že raději točnu projedu v klidu středem (nestojí-li tam 10 - to je potom vzrůšo) a pak zacouvám k obrubníku. Lidi to oceňují (hlavně maminy s kočárama) i za cenu několikavteřinového zpoždění...
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 17. listopadu 2012 - 13:46:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A takhle dopadá kombinace příliš velké rychlosti a nereagujícího stahováku 408...
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5679
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 17. listopadu 2012 - 19:26:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z provozu ...

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5680
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 17. listopadu 2012 - 19:33:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Cihelně točna už si pomalu zvykám,

Já mám osobně měl "nejraději" točnu v Srchu. Myslel jsem si, že vymyslet něco ještě víc blbě nejde (a to tam nejsou kassely, jen vyšší obrubníky). Tam díky sloupu a značce na něm k té hraně téměř ani nezacouváš. A hle! Zastávka Doubravice směr centrum je teď ještě větší exotika :-).
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2922
Registrován: 1-2005

Odesláno Sobota, 17. listopadu 2012 - 20:14:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"...Zastávka Doubravice směr centrum je teď ještě větší exotika..."

To se teď něco měnilo, nebo je to stejné jako před 2 měsíci?
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Paul2no
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 654
Registrován: 11-2009
Odesláno Sobota, 17. listopadu 2012 - 21:37:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Měl bych otázku. Jsem v Pardubicích nový a tak nějak při průzkumu města jsem si všiml že v Ohrazenicích na konečné jsou sloupy připravené na pověšení trakčního vedení. To jsou nějaké plány vést tam trolejbusy?
http://www.youtube.com/paul2no
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5684
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 17. listopadu 2012 - 23:17:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr_man - nezměnilo ... ale tam je prostě ta debilita autora vidět pouhým okem :-).

Paul2no - plány byly a jsou pořád, jen možnost jejich realizace se mění...
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 156
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 17. listopadu 2012 - 23:36:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sloupy byly instalovány v rámci rekonstrukce točny a už poměrně dávno. Za nepatrný cenový rozdíl jsou sloupy osvětlení připravené, protože v Pardubicích nikdy nevíš:-) Lanovky se "rozlézají" mnohdy téměř nepozorovaně, že? (dukelská spojka aj.)
Od roku 2007 trolejbus 320
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5687
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 18. listopadu 2012 - 00:06:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dukelská spojka aj.

Akorát se už skoro deset let nerozlejzaj vůbec :-( ... když nepočítám kusou stopu u nádraží ...
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 18. listopadu 2012 - 02:44:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad zastávky: to opravdu na jejich konstrukci nejsou žádné normy?? Ty rádoby rekonstrukce jsou daleko horší než původní stav, nebezpečné a o úraz cestujících. Pouhým
nahrazením (a tím i zkrácením- např. Bartoše) obrubníku bez stavebního prodloužení a rekonstrukce dlažby (eliminace poškození vozu o nástupiště nerovností zálivu -pro bezbariérové najetí je nutné kassel kopírovat předním kolem) vzniká pro cestující nebezpečné místo: jsou z vysokého betonu nebo dveří nuceni sestoupit do hluboké díry na vozovku. Navíc, jak jsem už uvedl, jsem povinnen KAŽDOU zastávku obsloužit jako druhý v pořadí (neexistuje zastávka mhd pro jeden vůz, navíc by to bylo napadnutelné jako svévolné neumožnění přestupu), takže po "rekonstrukci" lidi vystupují nejen do hluboké díry, ale třeba do trávy, bláta a keřů (a aut, parkujících v nájezdovém klínu). Navíc na znovuzastavení druhého vozu v zastávce má právo pouze osoba s omezením pohybu a orientace: neboli nevidomí, hluchoslepí ap. (bílá nebo červenobílá hůl, příp. inv. vozík), kočárky ani lidi o berlích už nikoli. Taky bych upozornil, že v našich JŘ jsou označeny jako bezbariérové zastávky ty, které v žádném případě z těchto důvodů takové nejsou, naopak! (Možná by se tím měl zabývat podnikový právník, protože by mohlo např. od vozíčkáře dojít i k žalobě dopravce). Pokud by se v nich zázrakem dalo zastavit středními dveřmi normativních 20cm od okraje pro běžné zastávky, ani tak to podmínku nesplňuje. Bezbariérový přístup do vozidla je splněn pouze za předpokladu, že pneumatiky přední i zadní nápravy alespoň jednoho (15m) vozu jsou v dotyku naváděcího profilu "kasselského" nástupiště (použití rampy je určeno pouze pro elektrické vozíky na obyčejných zastávkách a samotná nutnost jejího užití je důkazem bariérovosti nástupu. Navíc při zastavení u provozně nepřístupného kasselu (teoreticky nemožný stav, se kterým výrobce vozidla fakt nepočítá) se většinou rampa nedá užít, protože buď po vyklopení na vysoký obrubník směřuje nahoru a nedá se z ní na chodník sjet, nebo (jako v oblouku na Cihelně ap.) by spadla na kostky zálivu před vysoký "bezbariérový" beton, takže vozík musí dojet na jinou aspoň starou zastávku. Trolejbusy 21Tr, provozované na garantovaných nízkopodlažních spojích navíc rampu vůbec nemají a tzv. bezbariérové zastávky ani jiné neobslouží už vůbec. Ani se nedivím Motoráčkovi. Taky mám pocit, že v Pardubicích nejsou imobilní občané. Ale to jen nevyužívají mhd, protože skutečných bezbariérových zastávek je minimum (jen s obtížemi Mas.n., Kr.ú, Hradecká jen směr centrum, v opačném směru, jako na spoustě kasselských nástupišť, znemožňuje bezbariérovost náklon vozu doleva, Zbor.n., Dubina c. a ještě možná pár) a staré, jakž takž použitelné, ubývají. Vznikají pouze ty, které jsou pro ně úplně neschůdné: použití kasselu bez přístupu k hraně středních dveří. Když to shrnu, pro vozíčkáře a pohybově postižené občany pomalu ubývá!! zastávek, které můžou využít. To je v roce 2012 ostuda. Hlavně, že za ty rekonstrukce určitě někdo dostal odměnu. Dobře pamatuju, když na kpt. Bartoše za původního stavu zastavily dva vozy se všemi dveřmi max 20cm od chodníku. A teď? Nedávno jsme po převrácení kočárku do té metrové díry sbírali vykulené dítě a týdenní nákup. Zdržení pár minut, naštěstí bez úrazu...
Od roku 2007 trolejbus 320
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 158
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 18. listopadu 2012 - 03:12:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: hm, to ne... Je to vždycky ve vlnách s určitým holt i delším odstupem. Tak snad nás teď čeká úsek ke kruháku u Lidlu jako předzvěst paramáckého finále za 36 měsíců... Jo, kusá "provizorní" trolej vznikla a stále visí. V jiném městě by ji hned snesli:-)
Od roku 2007 trolejbus 320
Trolleybus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2023
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 18. listopadu 2012 - 08:57:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolejbus374: Navíc, jak jsem už uvedl, jsem povinnen KAŽDOU zastávku obsloužit jako druhý v pořadí
A jak se tohle dá splnit třeba v zastávce Gorkého směr Zborovské náměstí? Extrémně krátký záliv a auta zaparkovaná prasácky až do okraje zálivu. Pokud tam jako první zastaví 28Tr, nevejde se za něj ani trabant, natož další bus.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Motoráček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 850
Registrován: 8-2006

Odesláno Neděle, 18. listopadu 2012 - 10:57:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Byl jsem včera v sousedním HK. I když se zastávkami jsou na tom poněkud lépe než my - zastávky jsou delší a vozy skutečně dokážou zajet hrana-hrana. Ale jsou to pasti na vozíčkáře. Vozíčkář vystoupí, ujede třeba 100m a zjistí, že s chodníku už nesjede. Všude obrubníky. A to nejen na starém městě, ale třeba i na některých zrekonstruovaných místech. V Pa se sice na vozíčkáře nemyslí (protože ti mají asi chcípnout v ústavu), ale cyklisti jim dokážou některé bezbariérové nájezdy prosadit. Podotýkám, že chodníkový nájezd s 3-4cm obrubníkem není bezbariérový. Zkuste si sednout na ruční vozík a vyjet tento hrb. Kdo nezkusil, netuší, kolik překážek je. To by si měl úřad hlavního architekta uvědomit. Vím, že nejde všechno hned, ale musí v tom být nějaká koncepce a dlouhodobý cíl. A to mi přijde, že není.
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5689
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 18. listopadu 2012 - 12:24:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych Františkův lehce emotivní příspěvek malinko zklidnil konstatováním, že normy jsou jedna věc a logický úsudek druhá ... takže pokud se jako druhý nevejdu, nebo bych lidi vysazoval do bláta, klidně zastavím znovu, ač to teda normativně u druhého nic nenařizuje. A jelikož to má i Fanda v hlavě v pořádku, dělá to určitě i on...

A ještě bych upozornil na drobnost - DP pouze garantuje NÍZKOPODLAŽNÍ vozidlo, nikoliv BEZBARIÉROVOU dopravu. Sice to může znít jako alibismus, ale v současném stavu vozidel a infrastruktury nic lepšího nabídnout nemůžeme.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Náhradník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 4-2011

Odesláno Neděle, 18. listopadu 2012 - 13:12:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zastavování mimo zastávku u trávy a bláta: stává se někdy, že cestující zůstanou stát na zastávce a čekají (vyžadují) až vozidlo zastaví u označníku? Stává se, že chodí stížnosti na to, že vozidlo odbavuje na trávě, bahně? U nás v Olomouci se to stává docelo často. Zastávka má tedy být prodloužena nebo zrušeno odbavování dvou vozidel ...

Mobilní plošina: uvažovalo se u pořízení mobilní plošiny do vozidel, která nemají klasickou výklopnou plošinu? Plošina by byla někde uložena a při nástupu elektrického vozíku by ji řidič vytáhl a umožnil najetí vozíku ...
Lidé žijí své životy vzdáleně z pohodlí svých vlastních domovů přes robotické náhradníky ...
Oblíbené odkazy:
MHD na Hané - MHD Olomouc - MHD Prostějov - MHD Přerov
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5692
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 18. listopadu 2012 - 13:27:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1) nezažil jsem to
2) ne. Ale umíme řešit věci i elegantněji - například na lince 17 jezdí občas cestující s el. vozíkem. A ráno zavolá na dispečink, ověří si jestli je vůz s vyklápěcí plošinou a pokud ne, tak po dohodě na ten spoj autobus nadirigujeme, i když oficiálně tuhle službu neposkytujeme (prostě dohoda lepší než normy a nařízení).
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2919
Registrován: 8-2007

Odesláno Neděle, 18. listopadu 2012 - 14:36:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

po dohodě na ten spoj autobus nadirigujeme, i když oficiálně tuhle službu neposkytujeme (prostě dohoda lepší než normy a nařízení)

Skvělý přístup a řešení, jen si tak říkám, co by na to řekl jistý pan dopravní inženýr, protože něco takového by z knížek nevyčetl.
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 358
Registrován: 2-2007

Odesláno Neděle, 18. listopadu 2012 - 19:53:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353, Wang: Proč myslíte, že bych na to měl jiný názor než vy?

Trolejbus374: Na zastávky norma je, je to ČSN 73 6425 "Autobusové, trolejbusové a tramvajové zastávky".
www.bronislavice.blog.cz
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2923
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 18. listopadu 2012 - 21:55:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, jak moc je to aktuální, ale podle norem ČSN platilo následující:
- výška nástupní hrany: 200 mm nad vozovkou (změny staveb: 160 mm) – rozdíl NH a úrovně podlahy NP vozidla musí být max. 160 mm
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 159
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 01:00:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: u tohohle tématu jsem se opravdu poněkud rozvášnil, protože mě to dennodenně sštve. Snažím se zastavovat co nejblíž, ale pokud to prostě ani s jediným vozem nejde, protože architekt je deb..., tak je to akorát pro zlost, protože lidi tohle nenapadne. Všichni si zřejmým výrazem myslí, že to jen neumím (což chápete se tedy mě dotkne určitě).
Samozřejmě, že u pidizastávek čekám, až první odjede a dík, že's to tak odhadl:-)
Ten kočár maminka vysypala u Zelené brány kvůli parkujícímu taxíku (nikdo mu za zastavení v zastávce jiného dopravce -nebo v její blízkosti- licenci nesebere, to by v civilizované zemi na západ odtud bylo téměř okamžité a viděl jsem to tam dokonce na vlastní oči). Ale hlavně se to stalo proto, že dotyčná klasicky nesignalizovala před zastávkou výstup. Ony si vůbec neuvědomují, že ten signál zajistí zejména bezpečný výstup (je to právě třeba nadstandardní najetí k obrubníku nebo vyčkání odjezdu předchozího vozu) a další důležitá okolnost: pokud nedostanu informaci o výstupu, kočár čekající na zastávce při příjezdu odmítnu. Ovšem pokud mám vůbec možnost, poněvadž v Pardubicích si přepravu kočárků organizují bez skrupulí cestující sami. Vůbec si neuvědomují, že jeho přeprava znamená mj. změnu jízdního stylu. V plném voze ve špičce ani nástup nemusím zaregistrovat a už jsem několikrát neoznámeně vystupující kočár (vždy golfák)dveřmi skřípnul. To už jsem ale vyběhl a dotyčnou před celým osazenstvem seřval ve smyslu, že svojí stupidností ohrožuje svoje dítě. Jsem flegmouš kliďas, ale mnozí by se divili, jak dokážu zuřit, pokud dojde k podobnému extrému v porušení přepravního řádu a hlavně selského rozumu...
Od roku 2007 trolejbus 320
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 01:42:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jsem zapomněl: v označení zastávek nemáš pravdu (proto jsem to tady řešil): právě dopravce DPmP označuje symbolem na staničních JŘ konkrétní zastávky jako "bezbariérově přístupné", takže garantuje nejen uvedené spoje, ale i zastávky jako takové. Proto bych označení většiny raději odstranil a uváděl jen u těch, kde je to alespoň za normálních okolností splnitelné...
Od roku 2007 trolejbus 320
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 02:22:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolleybus: proto jsem ten praktický problém (re)konstrukce zastávek zmiňoval: povinnost obsluhovat dvěma vozy současně je daná předpisem a stavební situace na to pro dopravce nemá vliv (případný problém padá na autora stavby, který se měl řídit normou a případné reklamace musejí směřovat na něj). Další příklad pro předchozí příspěvek "kolegy řidiče". To že umožňuji nástup předními dveřmi neodpovídá daným interním předpisům. Ale neobsloužení "nové" zastávky Gorkého jako druhý v pořadí je porušením licence, což je oproti interním pravidlům nesrovnatelně vážnější přestupek řidiče. A kolega řidič tuhle zastávku taky určitě jako druhý logicky neobsluhuje. Což v případě stížnosti cestujícího, který chtěl přestoupit, bude řešeno v neprospěch řidiče, protože po příjezdu do zastávky jako druhý neotevřel dveře. Mezi spoustou neoprávněných stížností by právě tato bohužel musela být uznána...
Od roku 2007 trolejbus 320
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2924
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 19. listopadu 2012 - 15:39:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fando, sice s tebou v něčem souhlasím, ale přijde mi jako docela nevhodné soudit tady "co by někdo udělal" na základě jednoho příspěvku. Nevím jestli jsem ten příspěvek "kolegy řidiče" pochopil správně, ale asi tím naráží na trochu jiný problém.

Pokud není možné bezpečný výstup cestujících při zastavení dvou vozidel, ať už z jakéhokoli důvodu, tak prostě neotevřu, počkám až první vůz odjede a najedu místo něj. Když dveře jako druhý neotevřeš a neumožníš přestup, tak přijde stížnost a je to maximálně za pár stovek. Když dveře otevřeš a někdo si zlomí nohu, tak se řekne, že jsi nebyl v zastávce a budeš platit několik tisíc léčení. Tak co je lepší?
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 162
Registrován: 1-2009
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 04:45:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě, že to v takových případech nedělám. Ovšem počátek zastávky tvoří na vozovce označník (v případě stavebního zálivu bod přední hrany rovinné části před výjezdovým klínem, kde je povinnen řidič prvního vozu zastavit jeho předním čelem (u zálivu není umístění označníku pro zastavení směrodatné). Zastávka je dána počátkem (označník nebo roh zálivu) a její jakékoli stavební provedení není pro předepsanou obsluhu dvěma vozy nijak směrodatné, právě třeba pro případný účel odpovědnosti. Pokud jako druhý obsloužíš zastávku, jsi vždy v zastávce, i když bys prakticky stál vozem třeba už úplně mimo. Případný úraz nemůže jít na vrub řidiče, který ji obsluhuje jako druhý. Leda na vlastníka zastávky, zřejmě město. To jen, že ses zmínil např. o zlomené noze, protože jsi jako druhý vždycky v zastávce a tím zcela krytý. Do toho spadají např. i současné opravy zálivů. Obsluha se tím nemění, stále platí obecný předpis, kdy musíš zastavit co nejblíže k okraji chodníku. Pokud vznikne jakákoli překážka, "co nejblíže" bude v tom případě třeba na vozovce, ale i tak jsi v zastávce.
Od roku 2007 trolejbus 320
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3980
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 09:29:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolejbus 374: jinak řečeno, zastávka je ohraničena délkově, nikoli však šířkově
Makrelu neumeješ.
Tdave
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 5-2009
Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 10:14:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To si takhle dnes sedím doma u PC a edituju fotky autobusů, když mi za okny projede cosi velkého, bílého a motorem znějícího jako Karosa, tak jsem vystřelil neměřitelnou rychlostí nadrženého šotouše z baráku, přičemž jsem u vchodových dveří málem porazil nechápajícího kamaráda abych si udělal nějaké to :
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5696
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 20. listopadu 2012 - 11:11:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Posádka cvičné jízdy zdraví Nerad :-)



EDIT - Jé, teď koukám, že jsem popiskem u svého obrázku profláknul tu tvoji otázku kde je to focený ... sorry :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem 353.)
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Tdave
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 5-2009
Odesláno Středa, 21. listopadu 2012 - 00:41:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: A Nerad zdraví posádku cvičné jízdy - nu což hádanka vyzrazena - nedá se nic dělat . Tak přidám aspoň ještě jednu fotku z malinko jiného úhlu, ať to zde nezanáším zbytečným příspěvkem :

A opět se vžiji do role čtenáře zdejších zajímavých diskusí.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5706
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. listopadu 2012 - 18:48:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taková drobnost - po roce vážných zdravotních problémů se dneska vrátil za volant trolejbusu 407 náš kolega a kamarád Petr "Papoušek" Lehký ... tak mu i tady přeju hlavně ať už zdraví slouží!

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
PeDál
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 3-2012

Odesláno Čtvrtek, 22. listopadu 2012 - 19:54:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já se též přidávám a mnoho zdraví nejen Papouškovi ale i společnosti Fofr klacky a.s.
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 22. listopadu 2012 - 21:47:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Posádka "hraběnky" 320 (parťáčci velikej a malinkej:-)) zdraví "lehkého opeřence" zpět na arnoští Jamagatě!:-D
Od roku 2007 trolejbus 320
Papoušek 407
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.236.204.43
Odesláno Sobota, 24. listopadu 2012 - 16:06:00    Odkaz na tento příspěvek  

Tak kolegové a přátelé - Všem Vám touto cestou patří opravdu Velké Díky za Váš zájem,podporu,uvítání a přání.Hodně mi to dávalo a pořád ještě dává,je to moc příjemná skutečnost na rozdíl od mnoha jiných.Jsem až neskutečné šťastný jak to nakonec dopadlo,mohl jsem se vrátit,že mám ten čas a můžu si uvědomit,že "nebýt v tom s Vámi" (distingovanější mi prosím prominou,ale marně hledám výstižnější slovo),by mi "kurva chybělo".S tím "koláčem",co s ním pořád nékam točíme a ježďením vůbec jsme spolu víc spřaženi než jsem si myslel,a když jsou u toho ješťe takoví lidé jako VY,tak není co řešit.Ješťe jednou obrovské DĚKUJI a "jedu v tom s Vámi",a jsem za to HODNĚ rád. Papoušek a "Agáta 407"