K-report
 

Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 07. 11. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Pardubicích » Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 07. 11. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 2-2011

Odesláno Sobota, 27. října 2012 - 16:34:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

První obrázek vypadá na víceúčelový pruh. Často se používá v místech, kde nejsou dostatečné podmínky pro klasické pruhy a zároveň tam nejsou moc vysoké intenzity. Chybí středová dělící čára, při vzájemném míjení auta můžou zajíždět do pruhů na okrajích. Možná se dočkáme i u nás... :-)
Doporučuju k počtení těhlech pár slidů od Tomáše Cacha „ŠVÝCARSKÝ“ A „DÁNSKÝ“ MODEL INFRASTRUKTURY V PODMÍNKÁCH ČR
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 2-2011

Odesláno Sobota, 27. října 2012 - 16:53:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To, že město se*e na MHD mi vadí. Vám taky, ale nic s tím nikdo nedělá, jen jste si v nás (MnK, Vojta) našli univerzálního nepřítele. A to mi vadí ještě víc.
Otravujte politiky a úředníky, aby prosazovali preferenci MHD, pořádejte pro ně workshopy a přednášky, kde jim budete vysvětlovat, že to, co po nich chcete je super a má smysl. Napište si projekt, který vám zaplatí člověka, který se tomu bude moci věnovat naplno a který vám i nějaká z těch opatření zaplatí...
Nebo si myslíte, že všechna ta procyklistická opatření z posledních let jen tak spadla z nebe?
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
PeDál
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 3-2012

Odesláno Sobota, 27. října 2012 - 17:18:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Reakce na cyklisty a tzv. cyklistické pruhy:
Pokud by měly býti cyklopruhy v úsecích: Dašické ul. (zast. Na Okrouhlíku) - ul. Jahnova (zast. Kr. úřad) - dále směrem na Náměstí Republiky, tak bych doporučil výrazným způsobem zmenšit chodníky, jenomže je to výrazná a naprostá blbost , protože chodníky na těchto místech jsou minimálně po roční opravě takže bylo by to na způsob postavit a zbourat...

Jsem PROTI CYKLOPRUHŮM, z důvodů následujících: V ul. Jahnově se vyskytují CYKLOSTEZKY v obou směrech!!! takže je do slova volovina cpát ještě cyklopruhy, co se týče zatáčky u zatáčky u divadla, pokud to bude jednosměrné jako v opačném směru u divadla, tak na to úzké může nadávat opravdu jen vůl. (Předem upozorňuji, nikoho jsem nejmenoval a jmenovat nebudu!)

Co se týče cyklopruhů v ul. Palackého, tak je to stejná písnička co zde byla... Takže jsou tam cyklostezky v jednom směru a v druhém směru je docela široký chodník, takže ptám se též: K ČEMU ???

Pokud vezmu k úvahu Švýcarský a Dánský návrh:
Myslím si, že jsme Česká republika, samostatný stát, samostatný region, sic v EU, ale určujeme si sami co my chceme a co ne, ale, že budeme kopírovat něco z jiných států.. ??

Co se týče cyklistů, tak pokud by tam měly cyklopruhy býti, tak tam jezděte každý den ať prší, sněží, je bouře či jsou teploty ať už v +40 či v -30 ! ! !

Zkrátka: cyklostezek tu jest dost, MHD i auta sama o sobě už v Bělehradské ulici mají +/- komplikace, jelikož jsou tam dosti široké chodníky, takže cyklopruhy byla opravdu volovina, téže jako zde jednáte o tomto...
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 02:06:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: dík. Jsem jen praktik, který díky zkušenostem jednostopé řidiče, odpovědné za svoji jízdu jako všichni ostatní, zatím nikdy nepřejel, i když je to zázrak při nijaké manévrovatelnosti kolosu plném lidí. Proč musí i 130 cestujících, platících za plynulou jízdu, trpět blbostí jednoho individua. Už tohle je Xkrát denně na okamžitý žalář. Na kole můžu jet jen v případě, že jsem schopen dostát jako ostatní všech povinností. Ohrožení řidiče vozidla mhd (i bez následné nehody) je tarif obecné ohrožení se sazbou na několik let nepodmíněnou. Piktokoridor? Má jaký vliv na odpovědnost při řízení vozidla? Neskutečné je, že obecně se nějak má za to, že motoristi mají dávat pozor na chování cyklistů. Snad úplně naopak! Právě nejmanévrovatelnější vozidlo na světě má dávat pozor na auta, natož, aby někdo osočil tiráka nebo autobusáka, že měl dávat pozor na kolaře. Co to je za nesmysl! Na silnici by měl mít přístup jen držitel řidičského oprávnění. Cyklistům bych tam povolil jízdu jen v tomto případě. Ostatním jen na stezky mimo komunikace. A už mě ta diskuse o cyklopruzích začíná docela s... Některé příspěvky neuvěřitelně urážejí nejen mou letitou zkušenost s jízdou po městě. Vždyť já nemám nic proti cyklistům, ale proboha je nenahánějte na silnici, ale na samostatné stezky! Za Prokopovým mostem doprava kolem sadů v klidu dojedou ke Kostelíčku, tak proč ty (pikto)pruhy v místě, které je pro motoristy nejvytíženější a jedinou spojnicí mezi zeleným a bílým předměstím, když můžou jet jinudy a v klidu. A jestli jde o ztrátu času pár vteřin pak čekáním na přechodu jako chodec, tak no comment. A ještě jedna důležitá věc. Za jízdu po přechodu pro chodce by měla policie udělovat finanční sankci na horní hranici. A ještě mi klidně vjedou z přechodu pro chodce od Zelené brány pod kola, když odbočuju od divadla na TM. Prostě přehlédnou obrovský trolejbus! Když už udělám takový šílený přestupek, tak se chovám tak, aby jím nikdo nebyl dotčen, ne? Auto, jedoucí po přechodu nikdo nepřehlédne, cyklistu ano (pokuta v tisících pro oba stejná). Dívat se na smrťák s prominutím pitomce na kole na přechodu za Wonkovým mostem ke Stavařovu... Aktivistům bych tenhle strašlivý záběr na výsledek typického chování běžných cyklistů, které chtějí pustit s domělým nadstandardem mezi auta, nechal přehrávat dokola několik hodin, aby se jim konečně rozsvítilo, kdo je ten nejzranitelnější a že cílem je zařídit, aby jezdili mimo vozovky po bezpečných tělesech. Kombinace stezky cyklista-chodec je relativně bezpečná. Kombinace s auty na vozovce je to nejnebezpečnější, co jim tvůrci mohli nabídnout. Ale chápu, že je to nejjednodušší a nejlevnější. A prosím oponentury na příspěvek už opravdu pouze hodnotné s relevantními argumenty. (jak dovoluje např. seminář na dopravní fakultě) Díky
Od roku 2007 trolejbus 320
Railfort
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 229
Registrován: 7-2009
Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 10:06:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Postaví se cyklostezky, z nebezpečných míst se na ně vytěsní cyklisté a pak se zase nacpou zpět. Já jsem asi na Marsu
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 2-2011

Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 10:10:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A prosím oponentury na příspěvek už opravdu pouze hodnotné s relevantními argumenty
O to bych poprosil především vás, jelikož to mi zrovna ve vašem příspěvku chybí.
Zajímaly by mě především argumenty na "Kombinace stezky cyklista-chodec je relativně bezpečná. Kombinace s auty na vozovce je to nejnebezpečnější, co jim tvůrci mohli nabídnout." Integrovaná opatření pro cyklisty se v celém světě zavádí právě proto, že jsou bezpečnější než vámi navrhované smíšené stezky v přidruženém prostoru...
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2906
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 12:59:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda J.: Nechci se nikoho dotknout, ale zatím jediným argumentem z vaší strany tady bylo "V zahraničí to tak funguje". Zatímco kolega 374 tady přináší řadu argumentů z dlouholeté praxe za volantem vozidel MHD, dal si někdo už tu práci, aby se domluvil s kolegou 353, 374 nebo s někým jiným a přišel se svézt trolejbusem, aby s odborným výkladem zjistil, jak to vypadá názorně z pohledu řidiče, který slouží denně stovkám až tisícům lidí a musí denně řešit několik kolizních situací právě dost často s cyklisty?

Pro koho ty změny vlastně zavádíte? Pro profesionály (viz pokračování příspěvku), kteří si nyní s dopravním značením hlavu nelámou, při hrozícím nebezpečí místo zvonku začínají lidem sprostě nadávat a jsou absolutně neústupní, protože mají kola za desítky tisíc, nebo pro ty běžné cyklisty, kteří by rádi silnice opustili, ale nemůžou, protože nemají kudy jinudy jet?

Dovolím si navázat na tu zmínku o křižovatce pod Zelenou bránou. Při své první směně s trolejbusem jsem kvůli skupince cyklistů musel zastavit při odbočování uprostřed křižovatky. Kdybych tohle neudělal, tak by tam na silnici leželo asi 20 cyklistů na drahých kolech, kteří viděli zelenou na semaforu pro chodce, tak jeli po levé straně třídy Míru až na přechod a odbočující patnáctimetrový trolejbus, který k manévrování potřebuje opravdu dost místa a kterému na semaforu svítil signál k opuštění křižovatky, všichni vesele ignorovali, nikoho nenapadlo zastavit nebo se uhnout zpět na pravou stranu. Jeden z nich to střihnul tak, že fakt málem dostal ránu pravým předním rohem trolejbusu ještě před zastavením.

Zkuste už pochopit jednu věc. Pokud udělá chybu řidič auta a připlete se chytře před autobus nebo trolejbus, tak jde ve městě maximálně tak o pár plechů. Ale i řidiči velkých vozidel jednají s cyklisty jako s ohroženými, takže cyklista svou chybou riskuje svoje zdraví nebo svůj život a taky zranění cestujících ve vozidle MHD, která vzniknou při prudkém zabrždění. Neznám snad nikoho z řidičů, kdo by kvůli cyklistovi nebo kvůli chodci nezastavil na místě, pokud je to možné. Každý z nás se podobné srážce snaží podvědomě vyhnout, ale vy podobné krizové situace začínáte uměle vyvolávat.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 2-2011

Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 13:54:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mrtvy cyklista na prechodu? To je ucebnicovy priklad dusledku segregace, kterou 374 povazuje na nejvice bezpecnou. Snazite se cyklisty vystrnadit mimo silnice, aby neprisli s nikym do kontaktu -to je vec, ktera funguje na urcitych mistech v extravilanu, nikoli vsak ve meste a pri soucasnych intenzitach. Nikdy nezabranite tomu, aby se cykliste a auta nepotkali, jelikoz jejich chovani je v mnohych ohledech podobne - zde to byl onen prechod. Za podminek, ktere nam soucasna legislativa nabizi a s ohledem na prostor v kterem se pohybujeme, je integrace cyklistu do HDP nejbezpecnejsim resenim ikdyz vas subjektivni dojem muze byt opacny...

Jo, na projizdce jsem u 353 byl a ikdyz zrovna nebyl moc husty provoz, tak na cykloindividua jsme meli stesti :-)
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5623
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 19:12:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Musím potvrdit že Jenda_J u mne byl, ale bylo to relativně pozdě večer. A v reálu také Jenda_J vypadal méně cykloextremisticky než se projevuje tady :-).

Mrtvy cyklista na prechodu? To je ucebnicovy priklad dusledku segregace, kterou 374 povazuje na nejvice bezpecnou.
NE a NE a NE. To je ukázka ignorance dotyčných cyklistů a jejich neúcta k vlastnímu životu. Jenda_J to nemůže pamatovat, ale před rokem 1989 kromě stezky Doubravice - Semtín v Pardubicích nebylo pro cyklisty nikde nic. Ale taky žádného nenapadlo že by měl mít přednost na přechodu. Teď je v Pcích stezek požehnaně, ale chování cyklistů je také diametrálně jiné než tehdy. Žijí v nějakém svém imaginárním světě, kde se vyskytují jen oni správní a pak zlí motoristé a případně i zlí chodci, kteří existují jen proto aby cyklistům škodili. Myslím že například kolega Tr_man by se mohl veřejně přiznat, že i on měl před získáním řidičáku náběh do tohoto stadia, ale dnes už je to diametrálně jinak, že?

Ještě přidám cyklokoordinátorskou pohádku:
Žila byla na Slovanech jena krátká nedůležitá ulice jménem "K Přejezdu". Nikdy v ní nebyl velký provoz, navíc byla léta označená značkou Průjezd zakázán. V ulici byl mrtvej klid a místní v pohodě svá auta parkovali na ulici. Pak přišel první chytrák a změnil průjezd zakázán na jednosměrku. Podle nějaké bludné představy si myslel že to už tak klidný provoz v ulici zklidní, ale to se nepovedlo - místo občasného porušení zakázaného průjezdu jezdí dnes tou ulicí všichni co to mají z naší čtvrti tudy blíž do města. A v tu chvíli se probudil nějaký cyklokoordinátor a zjistil, že průjezdem zakázán cyklisti klidně jezdili, ale teď už jim ta jednosměrka dělá problémy. A vyřešilo se to úplně tupounsky - vyznačil se cyklopruh (viz obrázek), který místním znemožnil v ulici parkovat (na jedné straně je cyklopruh, druhý směr je úzký). A důsledku se pak v uici vykácelo několik vzrostlých stromů a na jejich místech si domorodci pracně vybudovali vlastní parkovací místa mimo vozovku. Prostě jak u blbejch. S touhle ukázkou kterou mám přímo u baráku těžko uvěřím tomu, že když to cyklouši takhle zmastí v malé ulici na periferii, bude to na hlavní ulici v centru lepší.


(Příspěvek byl editován uživatelem 353.)
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2907
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 19:58:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: To zase trochu přeháníš Jako cyklista bez řidičáku jsem aspoň znal předpisy a nesnažil jsem se na kole spáchat sebevraždu, jako se to téměř daří některým cyklistům. Nebudu tvrdit, že jsem nikdy nepřejel po přechodu pro chodce a podobně, ale nikdy jsem nikoho s autem (ať už jakkoli velkým) ani na kole neohrozil (podle výkladu zákona, v reálu by to ohrožení autem samozřejmě bylo spíš naopak) ani neomezil, prostě jsem ty předpisy porušil, když široko daleko nikde nikdo nebyl. Spíš se ale těžko představuje chování s trolejbusem nebo autobusem, dokud si za ten volant někdo fakt nesedne. Aby si někdo nemyslel, že mi vadí všichni cyklisti bez rozdílu, tak tomu tak není. Jsou cyklisté slušní a "ti druzí", stejně jako je tomu mezi řidiči osobních aut a dokonce i mezi řidiči autobusů MHD a trolejbusů. Chybu můžeme udělat každý, ale abych pravdu řekl, tak ze srážky s cyklistou mám fakt strach, protože tam už končí i kvůli jeho rychlosti a nestabilitě veškerá sranda, a nezáleží ani na tom, jestli by to byla moje nebo jeho chyba, nepříjemné by to bylo v každém případě. Martin J. by mohl vyprávět, jak končí srážka cyklisty s chodcem nebo s autem...

Jen tak na okraj, Tr374 taky v reálu není takový extrémista, jak se tady může z jeho příspěvků zdát.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15117
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 20:09:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně tak. Teprv až když člověk začne řídit, pokud možno něco velkého, začne chápat, co jako cyklista dělal špatně. Ať už jde o věc předpisů nebo slušného chování. Dneska třeba vím, že:
- když jedu na kole a za mnou jede něco velkého, zajedu někam stranou a pustím ho před sebe, protože on není nijak nadšenej z toho, že musí jet za mnou "jen" 30 km/h
- když jedu po hlavní a vidím, že z vedlejší vyjíždí třeba trolejbus, pustím ho, protože jinak by on vyjel až za mnou a pak se mě snažil předjet (viz předchozí bod)
A už jsem to naučil i své rodiče, zejména u mámy to považuju za úspěch, u níž se dá považovat za úspěch i to, že se coby cyklistka se svérázným přístupem ke svým právům a povinnostem dožila loni ve zdraví padesátky.

Obzvlášť zábavné je, když jedete třeba z Pardubiček do města, souběžně s vámi cyklista, a hrajete si na předjížděnou - v zastávce předjede on vás, mezi zastávkami vy jeho. Doporučuju!

Martin J. by mohl vyprávět, jak končí srážka cyklisty s chodcem nebo s autem...

Z odškodného za trvalé následky, které mi bylo vyplaceno po srážce s autem v roce 2002, jsem si zaplatil řidičák skupiny C+D, abych v případě dalších střetů zvýšil své šance na přežití
Jízda načerno je nedůstojná chování občana socialistické společnosti!
Cestující bez platné jízdenky bude kromě přirážky 100,- Kčs oznámen škole, učilišti, zaměstnavateli nebo MNV v bydlišti. Totožnost se ověřuje na náklady cestujícího na oddělení VB.
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 5-2005
Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 21:03:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr man: Vidíš, já znám silnici jak od řidítek, tak od velkého volantu (stejně jako Ty), a přesto jsem zhruba před dvěma roky změnil názor z propagátora stezek v přidruženém prostoru na umírněného propagátora integrace cyklistů do HDP. Prostě se snažím nebýt v zajetí svého dogmatu, ale být otevřený poznatkům, které jsem třeba dosud nezvažoval. Proto jsem na základě věcných argumentů změnil názor. Netvrdím samozřejmě, že integrace je na místě vždy a všude, a zejména jsem stále přesvědčen o tom, že má své místo pouze tam, kde neomezí MHD. Po seznámení se s mnoha argumenty, kriticky zhodnocenými vlastním úsudkem i na podkladě vlastních zkušeností, ale prostě to, občas až fanatické, odmítání integrujících cyklooptření nechápu.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2908
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 28. října 2012 - 21:28:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

334: Ale který z těch návrhů v současné podobě neomezuje MHD? Jestli se opraví ulice 17. listopadu tak, že tam bude dost prostoru pro cyklisty i trolejbusy a bude možné bezpečné předjíždění, tak budu jen rád, protože teď se tam cyklista (pokud se neuhne mezi parkující auta) předjet za dodržování předpisů prostě nedá. Ale Dašická ani Jahnova do toho při zachování šířky komunikace a uspořádání jízdních pruhů podle mě nepatří.

Naopak bych si to dokázal představit třeba na Sakařově ulici, tam není takový provoz, že by se cyklista nedal předjet a aspoň by zmizela naprosto nesmyslně a nebezpečně parkující auta. Akorát by cyklista musel skákat přes kostky, a že jsou některé z těch zastávek v hrozném stavu, nebo by musel zastávku objet. Je to přehledný úsek a není třeba s trolejbusem jet nějakou konkrétní stopou kvůli oblouku, naopak teď je to kvůli autům, stromům a propadlým kanálům solidní slalom.

Nejsem proti pro-cyklistickým opatřením, ale myslím si, že by cyklistická doprava měla být vedena spíše po méně frekventovaných komunikacích, než po hlavních tazích.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 133
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 29. října 2012 - 00:28:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_j: ano musím souhlasit, že jízda na kole po přechodech souvisí v určitém procentu s onou segregací a stezkami na tělese chodníku. Ovšem je přece bezpečnější a většinou rychlejší překonat přechod jako chodec. Těm vozidla zastavují celkem hned. Cyklistům jak kdo (zná předpisy) a navíc se vystavuje riziku. Pokud by to do něj další zezadu "narval", může se celkem snadno stát viníkem srážky, jelikož bezdůvodně náhle zastavil. Pokud by svědkové potvrdili, že se nikde poblíž žádný chodec nenacházel. Ovšem stav protisměrných kolařů u Grandu, pokračujících po přechodu k Zelené bráně či obráceně neuvěřitelně nedávajících přednost všem ostatním, ani případné pruhy na náměstí nevyřeší. Jedou totiž nejkratším směrem na bělobranský most. Další zajímavá situace bývá, když uprostřed přechodu "vznikne" chodec:-) Rozuměj cyklista sesedne až na přechodu. Na to jsou i předpisy krátké. Jako ze scifi filmu o přesunu hmot se před autem zjeví regulérní chodec:-D
Od roku 2007 trolejbus 320
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 29. října 2012 - 00:51:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(Tr_man) Ani nechci být jednostranně extremní, i když moje příspěvky bývají dost vehementní. Nepíšu snad žádné subjektivní výlevy, které se tu i občas vůči cyklistům objeví. Snažím se jen důsledně a jasně na základě zkušeností vysvětlit, co se může stát s určitými, byť dobře myšlenými, návrhy v praxi a případně uvést, že by to šlo i jinak bez většího zdržení.
Od roku 2007 trolejbus 320
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 29. října 2012 - 01:25:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_j: kolize cyklistů s chodci na společných stezkách zřídka končí těžkým zraněním nebo smrtí. Riziko vážné nehody při souběžné jízdě s automobily na vozovce se procentuelně ani nedá uvést, je permanentní. Zejména ze strany motoristů, stále a hrozně! se nevěnujících řízení. Jeden z mnoha stále se opakujících případů: v pátek stojím v zastávce na Masarykově ...třídě a v tom se řítí min 70 auto (v tomhle místě!). Viditelnou skupinu chodců, klidně jdoucích po přechodu jen zázrakem nerozstřelil, nebyli to starší lidé a uskočili do stran. Pitomec sice zagumoval, ale zastavil až za přechodem. Krve by se ve mně nedořezal. Takových lítá po městě a neznají zrcátka a už vůbec ne směrovky...
Od roku 2007 trolejbus 320
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 2-2011

Odesláno Pondělí, 29. října 2012 - 10:31:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kolize cyklistů s chodci na společných stezkách zřídka končí těžkým zraněním nebo smrtí
To ano, ale každá sebevíc oddělená stezka se jednou stejně zkříží se silnicí. A to je právě to nejvíc kritické místo. Pokud cyklisté a automobilisté na sebe nejsou díky separaci zvyklí, vzniká procentuelně více nebezpečných situací. A to je i případ Pardubic, kde jsou lidé za posledních dvacet let navyklí jezdit po chodnících a nepřipadají si jako účastníci provozu (z toho pramenící neznalost zákonů, chybějící světla atd.). To, že je to špatně, se snad shodneme...

K těm přechodům - překonat přechod jako chodec má smysl jen tehdy, že přechod kříží silnici s vysokou hustotou automobilové dopravy (tedy komunikace, kde povětšinou jezdí trolejbusy). Pak jste díky přednosti opravdu rychlejší. Druhou skupinou jsou ale přechody z vedlejších ulic, které jsou pro cyklisty obrovským omezením. Jedete v hlavním směru jako auta, tudíž logicky předpokládáte, že byste měl mít taky přednost. Bohužel, před každým křížením stezka končí a vy musíte slézt z kola, dát přednost všem, co vyjíždí nebo zajíždí do vedlejší ulice a pak to překlusnout pěšky. Někdy to bývá opravdu zábava, současná legislativa to ale neumožňuje jinak. To je jeden z hlavních přínosů cyklopruhů...

Tahle fotka vás zajisté potěší
Švýcarsko letní cyklodopravní (CH_2007-08)
http://mestonakole.eu/blog/
http://www.facebook.com/mestonakole
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5624
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 29. října 2012 - 10:53:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>Švýcarsko letní cyklodopravní
Chudák kamioňák. Například toho zadního cyklistu v tuhle chvíli pravděpodobně vůbec nevidí v zrcátku. Stačí aby tam místo spořádaného švýcarského cyklisty jel průměrný pardubický exot třeba s vlající bundou, zachytí se o ten návěs a je mrtvej dřív než ho šofér zaregistruje ...

Napsal jsem ještě hodně řádků a pak jsem je smazal. To totiž nemá cenu. Cyklofonatici totiž nikdy nepřipustí že řidiči MHD jezdí po těch ulicích mnohem častěji než kolaři, za každého počasí, v každou denní a roční dobu a mimochodem že tam jezdit MUSÍ, bo je to jejich práce. Zatímco v drtivé většině případů má cyklista možnost volby jet jinudy a když je hnusně nejet vůbec a využít jiný druh dopravy.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 930
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 29. října 2012 - 18:45:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jako cyklista a uživatel MHD chci být co nejmíň v kontaktu s jedoucími auty a chci se cítit bezpečně, nejlíp na samostatné cyklostezce!
Chléb je veskrze věc spravedlivá, máslo ne vždy, jedincův kořistnický blahobyt nikdy.
Karel Čapek
Luxus bohatých je zaplacen bídou chudých.Franz Kafka
MJ + DM = Black Celebration
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 842
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 29. října 2012 - 22:13:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_j: každá sebevíc oddělená stezka se jednou stejně zkříží se silnicí. A to je právě to nejvíc kritické místo.

To si tedy nemyslím. Pokud to místo nebude schované za nějakou překážkou přes níž není vidět, tak to může být naopak velmi bezpečné. Bude to totiž to jediné místo, kde na sebe budou muset dávat pozor a potřeba maximální pozornosti je jen krátkodobá. Cyklopruh ve vozovce vyžaduje tu pozornost dlohodobě. Řidič jakéhokoliv vozidla má mnohdy jen velmi omezené možnosti předvídat chování cyklisty. Stačí jakákoliv překážka v dráze cyklisty a rázem jede kolo úplně jinudy než by kdo odhadoval. A že těch cyklopřekážek, o kterých nemá motorista ani ponění na té silnici je.
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 1-2009
Odesláno Úterý, 30. října 2012 - 04:40:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_j: jsem rád za tuto konstruktivní diskusi, protože je opravdu hodně věcí, na kterých se samozřejmě shodneme, pokud na ně přijde. Například to překonávání vedlejších odboček je opravdu nebezpečná otrava. Nejotřesnější je asi roztrhaná ztezka na náročném a v současné době už komunikačně naprosto nevyhovujícím doubravickém nadjezdu.
No a ty švýcarské záběry: to je přece přesně to, co mám stále na mysli- tak to má prostorově a vizuelně vypadat! Logická a intuitivní integrace a hlavně bezpečný šířkový prostor v kombinaci s permanentním vodorovným barevným odlišením, které mají motoristé stále na očích (pokus v Bělehradské je otřesný příklad jak cyklopruh nikdy nesmí vzniknout. Šířka: nudle s nulovou tolerancí bočního pohybu a neexistencí bezpečného odstupu (to fakt šlo zkolaudovat?:-o), barevné značení řidiče nijak netrká do očí -jednou za čas červený čtvereček- vypadá to jak krajnice s fleky. Ještěže tam nikdo nejezdí, pro tranzitní cyklisty nemá (na rozdíl od aut) význam. Což je právě ten problém, o kterém v navrhovaném pardubickém úseku běží. Základní nutnost je předchozí (finančně náročná) šířková úprava komunikace, aby se do myšleného úseku takové bezpečně široké celobarevné pruhy v obou směrech vešly. Piktopruh je kvůli tamnímu "neprostoru" promiňte výsměchem snaze o bezpečný a nerušený integrovaný průjezd cyklistů (viz právě ono ve všem dotažené Švýcarsko). Zároveň nesmí dojít k žádnému omezení motorové dopravy v nejvytíženějším propojení dvou částí města. Stačí se i třeba podívat na linkové vedení mhd: Prokopův most je jak hrdlo přesýpacích hodin. Bez odbočovacích pruhů v Jahnově, Bubeníkově a Štrossově doprava zkolabuje. Už nyní je úsek za hranicí únosnosti a sebemenší problém provoz zastaví i teď. Jen současná absence levého odbočovacího pruhu za mostem do Husovy (kombinovaná s volným přechodem u Krajského úřadu -ten by měl být na semafor, navázaný na režim střídání světel u divadla, aby chodci nezastavovali ucelené proudy vozidel) už nyní způsobuje zácpu v levém pruhu na nám. Republiky už od Sukovy třídy, pokud někdo netuší proč to až tam ve špičce stojí... Auta a kola mohou na vozovce jet jen při vzájemném konsenzu a nesmí vzniknout žádná situace, aby někdo z nich za běžného provozu zasáhl z důvodu objíždění kohokoliv do výsostného prostoru toho druhého. Navíc město provozuje šířkově náročné 15m trolejbusy (nikomu ty nervy při odbočování např. v zácpě nebo na pětce při vybočování zadní části o 1,5m na opačnou stranu zažít nepřeju), takže s tím projekt musí počítat. Řidič ten vůz nemůže v zatáčce ohnout ani náhle zastavit. Jsou provozovány v souladu s platnou legislativou, kdy šířka jízdního pruhu v zatáčce musí být 6 metrů (teď nevím přesně, ale mají se s rezervou nerušeně vejít všude). Tomu celou dobu neodpovídá zejména
oblouk u magistrátu, přičemž tato situace teoreticky ani nesmí nastat. Proto na chystaný cyklopruh s jediným prostorným jízdním pruhem kolem kamenného zábradlí čekáme jak na slitování... Závěrem ještě dodám, že též souhlasím s tím, že letitá zažitá jízda na kole "na divoko" nejkratší cestou -stylem chodník, protisměr, kudy to jde- nepřispívá k uvědomělosti cyklistů o odpovědnosti za svoji jízdu se vším všudy včetně předvídání, odhadu svých schopností, pudu sebezáchovy nebo toho nezbytného osvětlení. A vědomí, že i tak mě může kdokoli snadno přehlédnout a počítat s tím.
Od roku 2007 trolejbus 320
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 584
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 01. listopadu 2012 - 12:24:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poprosím, nebyl by možný šotoservis na zítra? Díky moc.
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5630
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 01. listopadu 2012 - 12:51:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šotoservis dodám po 18. hodině.

Dvakrát z dnešního rána:

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 585
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 01. listopadu 2012 - 13:36:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky moc.:-)
Philip
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 928
Registrován: 11-2007

Odesláno Čtvrtek, 01. listopadu 2012 - 19:33:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353 druhá fotka: za C je správně
spíš to vypadá na tohle
http://nwoo.org/view.php?nazevclanku=naklady-na-program-chemtrail s-vycisleny-na-5-miliard-dolaru-rocne&cisloclanku=2012090019

Jinak zajímavá úprava těch rozmrazovacíchuhlíků.
SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
HESS musíš se s ním svést
Dovolujeme pokroku aby diktoval našemu jednání...
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5632
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 01. listopadu 2012 - 19:49:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu déle, ale přece:

ŠOTOSERVIS PÁTEK 3.11.2012:
1 - 398 389 346 391 384
2 - 406 321 400 385
3 - 409 324 320 345 341 394 399 404
4 - 319
5 - 377 397 375 405 342 322
6 - 168 208 218 170 149 209 154 203
7 - 388 348 382
8 - 176 215 210 213 169 61 183
9 - 217 214 odpoledne navíc 129
10 - 204 162 211 54
11 - 395 383 90 347
12 - 158 219 207 212 55 160
13 - 392 401 323 407 393 380
14 - 172 171 174
15 - 182 179
16 - 58
17 - 206
18 - 151 180
21 - 373
22 - 185
24 - 152
27 - 408
28 - 205 186
šejdry - 62 53 57 200 159 156

Za změny a překlepy neručím...
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5633
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 01. listopadu 2012 - 20:20:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

EDIT: datum "3.11." v minulém příspěvku přelepte "2.11." ... nějak mi to uteklo.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 2-2011

Odesláno Pátek, 02. listopadu 2012 - 15:44:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

374: Koukáme-li na stejnou fotku, tak ten (úžasný) švýcarský pruh pro kamion má 3 metry a cyklopruh 1,5. Stejné rozměry jako na (té příšerné) Bělehradské. O barevném rozlišení můžeme polemizovat. Mně osobně připadá švýcarský styl málo výrazný např. oproti Dánsku. Nicméně projektant se řídí platnou legislativou ČR, a tak pruhy nemůžou být růžové, byť by se nám všem líbily nejvíc, žejo? Jestli se vám ale ty švýcarské obrázky líbily, budete řešení na Jahnově přímo zbožňovat! No a ty 15ti metrový zrůdy, to by bylo asi na delší debatu… :-)

Jo a poprosil bych ještě o vysvětlení, proč je piktokoridor výsměch. Dík
Město na kole
Město na kole - FB
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5635
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 02. listopadu 2012 - 20:48:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl jsem reagovat na cyklouše, ale musel bych být sprostý. Raději nějaký obrázek ... ale mám ze dneška zase jen 129 :-):

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
PeDál
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 3-2012

Odesláno Pátek, 02. listopadu 2012 - 22:24:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_j: Nechcete si už malovat cyklostezky raději rovnou po Praze? Dopadl byste ještě hůře než s tou Vaší "milovanou" ulicí Jahnovou kde máte 2 cyklostezky. A věřte nebo nevěřte, ale je to tak Pokud Vám nevyhovují nynější cyklostezky choďte pěšky... a ještě zopakuji, jsme Česká republika, pokud se Vám nelíbí situace cyklostezek v ČR, tak se odstěhujte do Dánska, dají se tam prý perfektně lovit i ryby, tak byste to měl při cestě na kole...
334
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 220
Registrován: 5-2005
Odesláno Sobota, 03. listopadu 2012 - 00:35:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Jahnově ulici jsou sice dvě stezky, ale obě jen v části ulice. V této části ulice (podél SPŠE) nikdo pruhy malovat nechce, byť teda Švýcary to nejsou. Problematická je ta další část ulice, kde v jednom směru žádná stezka není a v tom druhém vede dost nešikovně po chodníku prostorem zastávky MHD. Přitom šířkové uspořádání vozovky umožňuje organizační opatření, kterým se provoz cyklistů, kteří tudy chtě - nechtě projíždějí, stane organizovanejší a pro všechny pohodlnější. Pokračování ulicí Bubeníkovou se podle všeho realizovat nebude, neboť zrušení rozřazavacích pruhů pro směry doprava a rovně (do Štrossovky a do Sakařky) by způsobilo buď ucpání křižovatky nebo masové porušování pravidel silničního provozu (nevím, co by bylo horší). Cyklisté by se tak po přejetí Prokopáku měli rozptýlit jednak do Husovky, jednak do Polské ulice a odtud dále buď Bulharskou na Pardubičky nebo ulicí U Kostelíčka na Dašickou či Sezemickou. Jen menšina bude pokračovat Bubeníkovou bez cykloopatření směrem do Sakařovy či Štrossovy.
Jinak pokud se třeba mně nelíbí cyklostezky, tak skutečně klidně půjdu pěšky nebo pojedu dokonce trolejbusem. Ale jsou i tací, kteří v takovém případě pojedou autem. A to není celospolečensky přínosné, proto má smysl cyklistiku podporovat, stejně jako MHD. A vlastenectví typu "nenecháme si od cizáků poradit s úklidem našeho herberku, protože je náš, český" mi nějak nejde na rozum.
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 2-2011

Odesláno Sobota, 03. listopadu 2012 - 00:51:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

334: diky za usetrena slova
Město na kole
Město na kole - FB
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 03. listopadu 2012 - 01:46:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_j: všeobecně se mi zdá šířka na fotkách větší nebo nějak bezpečná. Nikdy by mě teda nenapadlo, že v Bělehradské je šířka pruhu mezi čarami 1,5m:-o, což je tedy polovina jízdního pruhu vedle. To se mi nějak nezdá... A informace o legislativní nemožnosti barevného povrchu mě upřimně šokuje. Když je to možné na stezce pro ch/c (tedy v té variantě prostorově rozdělené), jakto že ne na vozovce?!? Ten piktopruh bude též samostatný prostor, kam nebudou zasahovat auta? 15m vozy se legislativně vejdou do každého jízdního pruhu v zatáčce, jelikož existují normy o jejich šířce (pokud fyzicky nikoli, takový v tom místě být nesmí). Tak proto se vyrábějí. Výjimka je např. pravoúhlé odbočování přímo na křižovatce, s čímž ovšem zaškolený řidič počítá a může odbočit jen za předpokladu, že vedlejší pruh, do kterého zasáhne zadní část, je prázdný (což může být v zácpě problém, nedávno jsem čekal s 15m pětkou 2 cykly na semaforech do Teplého...).
Od roku 2007 trolejbus 320
Vihorlat_snina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 356
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 03. listopadu 2012 - 09:09:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já mám jinou myšlenku - založíme společnost Město na nohách pro podporu chodcopruhů. Prvním bodem programu bude malování chodcopruhů do cyklostezek, protože chodci se přece také nechtějí oddělovat od ostatních. V další vlně pak začneme chodcopruhy malovat do cyklopruhů. A já tady budu sledovat, jak se to cyklistům bude líbit...
Neberte se moc vážně, děláme to pro sebe!
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 2-2011

Odesláno Sobota, 03. listopadu 2012 - 10:02:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

374: Nojo, to jsou holt fotky :-) Možná jsem to napsal blbě, cyklopruh může být celý podbarvený, ale jen červenou. Osobně mi příde lepší, když je podbarvený na začátku, konci a v místech křížení než kdyby byl po své celé délce. Podobně jako je to již na Bělehradské...
Piktokoridor není samostatný prostor, mohou přes něj normálně jezdit auta i trolejbusy. Má spíš informativní charakter.

Vihorlat_snina: Hodně štěstí
Město na kole
Město na kole - FB
Vihorlat_snina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 03. listopadu 2012 - 10:23:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Piktokoridor není samostatný prostor, mohou přes něj normálně jezdit auta i trolejbusy
No právě. Podle mne má smysl třeba v jednosměrce typu Sladkovského, ale na hlavní ulici je to chujovina.

Hodně štěstí
Nápodobně
Neberte se moc vážně, děláme to pro sebe!
PeDál
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 3-2012

Odesláno Sobota, 03. listopadu 2012 - 13:22:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vihorlat_snima: Budu prvý, kdo to podepíše a kdo bude zastávat ještě širší pruhy

K ulici Sladkovského:
Pokud jedu od "jihu" myslím tím 17.listopadu, tak zatáčím vždy přes třídu Míru a dále Sladkovského/Švermovy ulice;
též činím po projetí (velmi dobré) vyklostezky od nádraží čili abych nemusel čekat na semaforu jako výše: Třída Míru dále Sladkovského pak vyčkat cca minutu na přechodě a dále okolo Duhové arény směr Polabiny... v opačném způsobu od Polabin je to jednoduší: Zatočit směr Závodu míru, dále zast. k Polabinám a hurá na dobrou cyklostezku...
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2910
Registrován: 1-2005

Odesláno Sobota, 03. listopadu 2012 - 13:25:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkusíme najít na cyklopruzích něco pozitivního... Až se někde kvůli kanálu v cyklopruhu stane něco podobného, jako u AFI, tak to aspoň nebude dáno za vinu řidiči trolejbusu
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5636
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 03. listopadu 2012 - 21:06:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dohadujeme se, jestli ulice patří autům nebo cyklistům ... v USA to mají vyřešené - vlakům! A všimněte si, že na asfaltu není namalovaný ani proužek a přesto to funguje ...
http://www.youtube.com/watch?v=SG3CjwmAWhQ
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 326
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 03. listopadu 2012 - 22:39:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353: Co to je za pantografové monstrum??

Připomíná mi to brněnskou železniční vlečku na výstaviště. Ovšem tam vlak na ulici není běžnou záležitostí.
www.bronislavice.blog.cz
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5637
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 03. listopadu 2012 - 23:16:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dej si do googlu "south shore line Michigan City"...
Jinak je to takovej roztomilej americkej panťáček ... moc se mi na tom líbí, že amíci to moc neřešej, holt nemají ani EU, ani Město na čemkoliv, takže vlaky jezdí desítky let normálně po ulicích (samozřejmě ne v celé trase), nastupuje se přímo ze silnice a nemusí být okolo ani hromada semaforů, závor, vlakopruhů, značek atd.
Další pěkné video - http://www.youtube.com/watch?v=Pve5yaxK298

Omlouvám se za OT :-)
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 138
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 04. listopadu 2012 - 05:00:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_j: kvůli nepozorným autařům bych se radši přikláněl k celobarevným pruhům. Každopádně jejich přítomnost jednoznačně řeší odpovědnost za stabilní cyklojízdu a za případnou nehodu u řekněme vrávorajících. Každý se snaží kontakt odvrátit, ale pokud k němu přesto dojde, je to pak hnusný boj právníků (Tr_man). U piktoprostoru jsem předtím záměrně užil mírně pejorativní výraz, protože se tam pruh stavebně holt nevejde. Doufejme, že výsledek bude zdárně fungovat hlavně bezpečně pro všechny. A docela rád bych se s Jendou setkal a pokecal, též např. při odpolední snaze o bezúhonný průplav městem:-) Tak někdy. P.S. Na dvojku si s sebou vezmu metr, jestli je to na Bělehradské čistých 150cm, tak platím panáky:-D
Od roku 2007 trolejbus 320
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 2-2011

Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 13:17:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

374: Mělo by to být 0,25m čára a 0,5m přídlažba - celkem tedy 1,5m. Jestli ne, tak je platím já A sejdu se rád

Ještě bych si dovolil doporučit seriál Městem na kole. Hezky a srozumitelně shrnuje nejběžnější prvky integrovaných cykloopatření
Město na kole
Město na kole - FB
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 424
Registrován: 10-2006
Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 15:49:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Před půlhodinkou schytal trolejbus 408 ránu na levej předek od otáčejícího se magora pod nadchodem na Palackého. Na to, že se nakonec skoro nic nestalo, to byla docela slušná rána.

Pro soudce z lidu dodám, že magor řídil vůz značky BMW, mně ale vadilo, že vypadal jak smažka. Doufám, že dostal aspoň líznout.

Edit: Koukám do kalendáře, že určitě ještě dostaneme pořádné informace od dispečinku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Telini.)
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5642
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 18:35:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo jo, viník byl ten mlaďas v bavoráku, dostal od PČR pokutu a odjel po ose, takže jinak byl zřejmě čistej... 408 má křáplý ten stříbrný plast kolem LP světel a škráblý LP roh nárazníku.
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5643
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 18:59:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna fotka z nedávna - kdo první pozná kde to je získá malé bezvýznamné + ...

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
2554
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 19:24:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Před mostem u Mnětic?
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5644
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 19:42:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, uděluji ti + :-)
www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
solaris408
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 4-2012

Odesláno Pondělí, 05. listopadu 2012 - 20:54:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za mostem směrem do Černé za Bory :D
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 1-2009
Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 01:33:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_j: Šmankote, stavební součásti a normy komunikace se učí dcera mojí kamarádky už v prváku v Hradci na stavebce! Právě ta čára se do šířky jízdních pruhů nepočítá (je to ten tenký prostor, zajišťující -spíše virtuálně a hlavně právně- bezkolizní využití celé šířky pruhů). Stejným měřítkem by si šířku čáry mohl v tom případě přivlastnit i uživatel vedlejšího pruhu. A ona přídlažba (tam zrovna dlaždice kladené na šířku a samozřejmě účelově nakloněné, navíc přerušované nenivelizovanými kanalizačními vpustěmi) je určena pro odvodnění komunikace a stavebně není součástí vozovky! A pokud by na ni cyklista najel (ani nesmí, ten může jet jen po krajnici, což je sjízdná součást komunikace, a tam teda žádná není) může skončit najetím na šikmé kostrbaté dlaždice nebo na kanál v kotrmelcích pod auty. Proto ten můj údiv, protože takhle to zkouladovat prostě nejde (ve škole by za to Klárka dostala za 5), protože šířka pruhu na vozovce mezi čárou a odvodňovací nesjízdnou plochou není těch 150cm. Tak ten metr ani brát nebudu. A navíc jmenovitě žádné kanalizační vpusťě nebo podobné přístupové "poklopy" se právě v "jízdním pruhu pro cyklisty, vyznačeném na vozovce" nesmějí nacházet. Toť normy, ale i selský rozum. Protože pneumatika automobilu zvládne leccos, ale galuska ani lezoucího šneka... Pravá krajní čára pruhu pro kolaře tedy může být "nalajnována" vedle osy hrany kanálů (ani ne přes jejich okraj), pak 150cm, zase čára a dalších čistých 300cm ke střední dělicí čáře. Pak to bude v pořádku. Každej kolař, kterej jede u obrubníku, udělá kolem kanálu "myšku", to snad víme všichni....
Jinak ve středu odpoledne jezdím 13, což je zrovna na kolaře chuťovka od Kauflandu až na dubinskou točnu;-) Přijďte pobejt:-)
Od roku 2007 trolejbus 320
švarc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1996
Registrován: 12-2005

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 09:20:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nezahořel dneska na Masarykáči nějaký plyňák, tak okolo 7:15?
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 2-2011

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 09:55:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

protože takhle to zkouladovat prostě nejde
Prostudujte si s Klárkou tohle a snad to ve středu stihnu
Město na kole
Město na kole - FB
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2901
Registrován: 5-2003

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 18:57:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dneska jsem šel přes přechod u hotelu Harmony a tam červený tentononc zasahuje pár centimetry až do dlaždičkové krajnice (zbylý okraj může mít teda tak 20 cm?) - tam to teda předpokládám není v pořádku určitě...
Genetičtí inženýři lámou její kód, po Praze se o nich šíří,že jezdí tramvají, strkají hlavy pod vodovod a pak i oni nakonec podléhají. (Pavel Dobeš - Něco o lásce)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5646
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 20:31:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nezahořel ... ?
Nezahořel, jen praskla a-209 fridexová hadice a dýmové efekty vznikly zkropením výfukového potrubí a motoru fridexem.

Miniaturně dokumentačně:

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * moskvich.cz * icq 269-400-981
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 850
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 23:06:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenda_j: Prostudujte si s Klárkou tohle

Nejsem sice ani Trolejbus374 ani Klárka nicméně do onoho odkazu jsem se podíval. Je to metodická pomůcka z roku 2009 zpracovaná Komisí pro cyklistickou dopravu RHMP. Rozkreslené to tam mají pěkně, ale myslíte si, že to opravdu odpovídá příslušným zákonům a potřebám cyklistů? V Praze podle toho je namalováno mnoho úseků, ale cyklista tam jede jen zřídka kdy. Zrovna tuhle vyprávěl kolega, že tam tedy jednoho předjížděl (teda nepředjížděl, při jízdě v odděleném pruhu se nejedná o předjíždění) a když ho míjel , tak cyklista kamsi zmizel. Byla tam kanálová vpusť a cyklista naštěstí spadl na druhou stranu...
Jenda_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 2-2011

Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 00:08:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

5735: Poslal jsem to právě proto, že je to tam pěkně rozkreslené a stručně rozepsané. To samé samozřejmě najdete i v TPčkách a normě. A jestli máte problém s tím, že ta metodika je z roku 2009, tak si uvědomte, že Bělehradská se realizovala v roce 2010...
Město na kole
Město na kole - FB
Trolejbus374
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 03:07:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na mobilu to neotevřu, tak snad to stihnu ještě na kompu. Případně nic nezmění skutečnost, že cyklista může prakticky využít jen prostor na asfaltu a musí být tudíž směrově velmi přesný -jako kaskadér, jedoucí na prkně nad propastí, jinak bum... Budu mít na té 13 (bohužel) zelený vozík č. 348, od půl jedné do osmi večer. P.S. Klárka smí užít pouze učebnicové normy pro stavbu komunikace. Případné další úpravy jsou evidentně v kompetenci správce komunikace a vycházejí z jiných směrnic, než které lze použít při návrhu stavby. Navíc dlaždicový pangejt a kanály jako prostor pro kolo je prostě normálním rozumem nebezpečná kravina. Cyklisty určitě žádné papíry nezajímají, vnímají pouze použitelný stav.
Od roku 2007 trolejbus 320
Ikarusek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 10-2005

Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 11:17:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem myslel že se to tady jmenuje Trolejbusy v Pardubicích a ono se tu píše skoro pořád jen o cyklistech. Nepřejmenujete to tady na cyklisté v Pardubicích ???
solaris408
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 4-2012

Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 18:19:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to si myslim že nebude potřeba,ono se to časem vyčistí opět na troleje :-)
kutnohorák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.73.212.207
Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 19:39:36    Odkaz na tento příspěvek  

Mám jeden (možná naprosto triviální) dotaz. Před dvěma týdny jsme byli s naší SPŠ na exkurzi v pardubické vozovně DP. Průvodce byl ochotný, prohlídka zajímavá (i historické vozy). Jednu věc ale průvodce nevěděl. Jaká je (normovaná) vzdálenost mezi trolejovými vodiči? Odhady (při pohledu na "zadrátované nebe") byly od 30 cm do 1 m. Měřit se nám to nechtělo . Je tu někdo znalý, kdo tuhle míru prozradí?