K-report
 

Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 15. 11. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Autobusy a trolejbusy » Tykadláci v Plzni » Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 15. 11. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4170
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 18:58:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak samozřejmě, že mohl. Taky mi na hlavu může spadnout letadlo. Pravděpodobnost je podobná.
Stejná otázka, jako posledně? Proč si to myslíš?

Karosa se sice rozvinula, ale v době výroby devítikil (ba co víc i sedmikil) se na západ od nás proháněly nízkopodlažní autobusy o dvě generace před 9xx. Z tohoto důvodu nemohla Irisbusu konkurovat. Ostatně Solaris nadnárodní koncern není a Irisbusu směle konkuruje. Že to nedokázala Karosa je škoda, ale chyba nebyla v trhu, nýbrž v Karose samotné.
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 377
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 19:05:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trollino_15:
Že to nedokázala Karosa je škoda, ale chyba nebyla v trhu, nýbrž v Karose samotné.
Ale s tím já souhlasím. Jen Martin_l tu psal: ale můžeme se samozřejmě jen domýšlet, jak obrovský podnik by on a jeho následovníci dokázali vybudovat ve svobodných podmínkách. A staví to tak, že bejt tu "svobodný podmínky", tak by automaticky na tom KAROSA byla líp. Což není pravda. Mohla by. Nebo by třeba taky mohla zaniknout už dávno (podle mě pravděpodobnější varianta).
Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4171
Registrován: 2-2005

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 19:17:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale Martin_l nemluvil o Karose, ale o Sodomkovi ("on a jeho následovníci") Karosa vznikla až tím, že Sodomkovi továrnu vzali komunisti a udělali z ní Karosu. Čili nebyl-li by komunismus, s nejvyšší pravděpodobností by stále fungovala firma Sodomka a (cituji Martina_l) můžeme se samozřejmě jen domýšlet, jak obrovský podnik by on a jeho následovníci dokázali vybudovat ve svobodných podmínkách.
Samozřejmě mohl i zkrachovat...o tom už se ale lze jen dohadovat.

Irisbus taky nevznikl jen tak, musel jej někdo založit a následně dostat až na současnou úroveň a s bývalou Karosou pod křídly. Není důvod, proč by to, kdyby měl továrnu, nemohl dokázat Sodomka.
MHD je pro lidi ! ! !
Škoda 27Tr Solaris...perla Plzně
ICQ: 260 116 510
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 20:14:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trollino_15:
Tak to řeknu jinak - představa, že z tehdejší karosárny Sodomky by se stal přední evropský velkovýrobce autobusů formátu jako je Irisbus, tomu snad přeci sám nevěříš.

Všechny takovéto firmy (které nedělaly sériově celá auta) zanikly nebo se nějak zfůzovaly. A že jich bylo. Popř. přežívají jako malosérioví výrobci dodnes.

Tudíž by Sodomkova firma byla pravděpodobně pohlcena Tatrou, Pragou či Škodovkou. Nebo by skončila. Případně by stále na zakázku dělala nějaké luxusní verze jiných aut. Třeba něco alá AMG či by byla začleněna do nějakého koncernu v podobě (možná luxusní) značky.
Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Vladimír_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2088
Registrován: 6-2008

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 20:52:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

co mají smlouvu na dobu určitou, takže se každý rok třesou, zda jim to prodlouží
Smlouva na dobu určitou se nedá prodlužovat do nekonečna - je omezen počet prodloužení a doba trvání smlouvy.
Ano, důvodem prodeje bylo vědomí, že s devítistovkou se dlouhodobě na trhu udržet nelze a vývoj nového vozu Karosa sama neutáhne.
Na takovou blbost si jako přišel kde?
v době výroby devítikil (ba co víc i sedmikil) se na západ od nás proháněly nízkopodlažní autobusy o dvě generace před 9xx. To máš něčím podložené, nebo to je jen tvoje domněnka? V roce 1996 si si mohl koupit třeba "nový" Renault R312, nebo B931. Rencek měl podlahu v jedné rovině 600 mm nad vozovkou, 9 má podlahu ve výši 890mm. Oba vozy mají motor Renault a Voitovo automat. Sedačky na přání, vyhříváme všechno, autorádio, elektronický akust. a opt. info systém - to mají oba vozy. Tak v čem je ten rencek lepší o dvě generace? Nebo můžeme místo 312 dosadit Agoru (np vz se vyrábějí od poloviny 90.let). Ta má jediné dvě přednosti - kataroforézu a pseudonízkopodlažnost. A kde jsou tedy ty dvě generace dopředu??? Všichni se snaží podsouvat názor, že Karosa vyráběla koňmi tažené žebřiňáky...

Strašně se mi "líbí" jak všichni haní Karosu a Škodovku, že své modely vyráběly takové roky a vývoj taky trval věčnost. Tak nevím jestli je to jen slepá zaslepenost, nebo pouhá neznalost. Můžu Vám představit francouzkou cestu k Citelisu:
Saviem SC10 - sériová výroba 1965-89!!! Stejně průlomový jako eŠeMa, akorát výška podlahy nad vozovkou 600mm, Za ty roky výroby dostal akorát facelift, lepší motor atp. Poslední roky výroby už byly pod hlavičkou Renaultu. Obdobný bus byl Berliet/Renault PR 100/112 (výroba 1971-99).
V roce 1987 přichází Renault 312. Koncepce je stejná jako u starého Saviemu z r. 1965, dosazeny nové modernější komponenty a agregáty, motor odešel do zádu na příč, hranatý kukuč. Přirovnat by se to dalo k příchodu modelové řady 700.
V roce 1994 udělal vůz Heuliez GX 317, který využíval některé Renault komponenty, Renaultu modelu 312 čáru přes rozpočet, protože byl nízkopodlažní. To nakoplo R. k vývoji svého "louflóru" a tak se narodila milé děti Agora. Která převzala koncepci z 312, akorát má np rám. Na první pohled je to zakulacující facelift. Co taky můžete stihnout za necelý rok vývoje a náběhu do sériové prudukce, že jo. Samotná Agora se vyráběla v letech 1995-2005. Prošla si několika vylepšeními (zejména motoru) až se z ní stalo Iveco. Je to tedy nástupce modelů 312 a 100/112.
V roce 2005 přichází Irisbus Citelis, který nahradil Agoru a Irisbus Cityclass... Změna tkví hlavně ve faceliftu.
Takže suma sumárum současný Citelis je už přes 25 let starý. Akorát za ty roky prošel nejednou modernizací a faceliftem.
Takže v čem byla tahle západní produkce tak úžasná skvělá a lepší než naše domácí produkce? Nevím co jste čekali tak skvělého od západu - že snad každé úterý provedou modernizaci výroby a vyjedou s úplně novým vozem? Tak mi to aspoň z vašich příspěvků vyplývá. Renault šel do Karosy, protože chtěl prostě zlikvidovat největšího konkurenta v Evropě.
Dalo by se předpokládat, že nové vozy sníží nároky na údržbu a zvýší se životnost. To platí leda u karoserie. U podvozku je to už horší. Př. hnací náprava ZF při porovnání s tou zlou ošklivou 40 let starou (výroba+/-) Rábou, je Rába zlatá! Rába si prostě hučí a jede. Sem tam se sice vysype hruška, ale ty nápravy mají skoro dvacet let. Úžasné skvělé západní a hlavně devizové nápravy ZF hučí (což by neměly) některé již při přebírání nového vozu a některé nápravy se "vysypou" už za 3 roky (hruška, ložiska...).
Kdyby se projekt výroby 21Tr a AB dotáhl do konce a asi nejlépe by bylo, kdyby karoserie začalo sekat Mýto, tak bychom tu měli moderní np busy na evropské úrovni. A byla by to velká konkurence pro Irisbus, EvoBus, Solaris a Sor...
"21" mají asi nejlépe vyřešené vnitřní uspořádání z np vozů.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vladimír_B.)
Strejcekms
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 893
Registrován: 11-2010

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 21:02:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby se projekt dotáhl..
To by ale výrobce musel chtít něco dotahovat, asi proto se jich tolik nekoupilo.O 22Tr (AB - to mohlo být obzvlášť zajímavé) ani nemluvě..

Tak nevím, haní tu někdo Škodovku za její modely?

(Příspěvek byl editován uživatelem strejcekms.)
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 379
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 21:07:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vladimír_b:

Copak ještě nápravy ZF, ale takový přední hliníkový nápravy v SORu. To je tepřiv něco!

EDIT: Kataforéza se používala i na 900. Tady se píše že od r. 2001.

(Příspěvek byl editován uživatelem Tom120.)
Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3759
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 21:30:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, důvodem prodeje bylo vědomí, že s devítistovkou se dlouhodobě na trhu udržet nelze a vývoj nového vozu Karosa sama neutáhne.

Utáhla by, ostatně řada 800 měla ke středopodlažnosti nakročeno velice solidně. Ale bez strategického partnera by patrně dlouhodobě obchodně Karosa neobstála a asi by následovala osud LIAZu či Tatry.
Bezdružická lokálka
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8413
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 22:03:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vladimír_b: Heuliez GX317 byl postaven na stejném strojním spodku, jako Renault Agora. Stejně jako Agora se GX317 vyráběl s motory Renault a motory Iveco a typ GX327 ho nahradil ve stejnou dobu, jako Agoru nahradil Citelis. Btw. Heuliez byl před vznikem Irisbusu půl na půl rozparcelovanej mezi Renaulta a Volvo. Zkus si vygůglit obrázek Heuliezu GX217...

Tom120 - hliníkový přední nápravy v SORu sice zázračně moc nevydrží (u C10,5 jen nějakých mizerných 250.000 km), ale uživatele to donutí je vyměnit, i když jen tlučou (většinou to jsou snadno vyměnitelný dolní čepy, práce max. na hodinu, a jejich opotřebení není dáno kvalitativní materiálovou mizerií, ale stavem komunikací). Zatímco nebezpečně plavajících karos jsem osobně řídil nepřeberně, ale u žádné jsem se opravy ani přes opakované urgence nedočkal. Ostatně taková tuhá přední náprava Liaz u B930E a B950, to je teprva něco, nevytlučenou neznám žádnou.
"Kraft durch Freiheit!"
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1567
Registrován: 12-2006
Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 22:10:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je spíše dáno dějinným vývojem naší země, že Karosu koupilo Iveco a mladoboleslavskou Škodovku Volkwagen.
Kdyby ten dějinný vývoje byl jiný, tak možná dneska nebyla Škoda jakou součást VW Group, ale VW by byl součástí Škoda Group.
Ale to už nezměníme.
Ono k té Karose. Dneska nejde jenom o to prodat, ale musíte zajistit zákazníkovi i servis.
A servis nejenom doma, ale minimálně po Evropě, kde budou vaše vozy jezdit.
A neznamená to nutně, že své výrobky musíte v každé zemi nabízet, ale jde o to, aby když vozidlo bude mít poruchu, tak v konkrétním místě seženete servis.
Vzpomínáte na tahač Liaz Xena, který se vyráběl v době, kdy Liaz patřil pod plzeňskou Škodovku?
Auto pěkné, ale proč by si ho dopravci měli kupovat, když na Scanie, Volva či Mercedesy mají servisní zázemí v Evropě i mimo ní na liazku ani omylem.
Autobusy 21 Ab byly pěkné (dokonce se mi svého času líbily víc než Citybusy), ale jejich kvalita, vč. toho, že hnily jak nakopnuté jablko,
asi ideální nebyla
Nejstarším plzeňským Citybusům je letos na podzim třináct let a pořád vypadají k světu.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 380
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 22:25:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlastmil_l:
Vzpomínáte na tahač Liaz Xena, který se vyráběl v době, kdy Liaz patřil pod plzeňskou Škodovku?
Jeden stříbrnej tady (v Plzni a okolí) asi ještě pořád jezdí.


Když tak koukám na ČT24 jak "novej" poslanec za ODS, který tam leze jako náhradník za odstupivší, je nepravomocně odsouzenej za korupci, tak si říkám, že ta neviditelná ruka trhu (jak tu o ní mluvil Martin_l) je neodsouditelná ruka ODS, která krade, krade a krade.
Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 381
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 22:35:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k:
... a jejich opotřebení není dáno kvalitativní materiálovou mizerií, ale stavem komunikací
Pardon, ale on SOR, když prodával autobusy DP Praha, tak si myslel, že s tím budou jezdit v kráterech na Marsu? Možná by neuškodilo, aby se vidláci z Libchav zajeli podívat do Prahy. Hodit všechno na stav komunikací je snadný. Stejně jako nadávat, že silničáři zase zaspali.
Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 851
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 06. listopadu 2012 - 23:38:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom120: Možná by neuškodilo, aby se vidláci z Libchav zajeli podívat do Prahy. Hodit všechno na stav komunikací je snadný. Stejně jako nadávat, že silničáři zase zaspali.

Promiň, ale to jsi trochu vedle. Přeci, že výrobce (tady třeba Tebou zmiňovaná SORka) něco nabízí, ještě neznamená, že to musí někdo (Praha) koupit. To spíš objednavatelé by měli odložit své růžové brýle. Vždyť mohli vybrat jakékoli jiné vozidlo, které vydrží na našich cestách. I když se však obávám, že při jedné kapse prázdné a druhé vysypané moc na výběr není.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5140
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 14:02:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom120: Tudíž by Sodomkova firma byla pravděpodobně pohlcena Tatrou, Pragou či Škodovkou. Nebo by skončila. Případně by stále na zakázku dělala nějaké luxusní verze jiných aut.

Být pohlcen větší a silnější firmou je ale pořád značný rozdíl oproti tomu, když je firma ukradena státem. Ostatně zeptejte se zakladatele autobusové společnosti pana Hroudy a zjistíte, že "být pohlcen" nemusí být zase tak špatné.
Abychom si úplně rozuměli. Neříkám, že nebýt Února, tak pak Sodomka vybudoval silnou autobusovou továrnu. Možná by se jeho firma stala předním evropským designérským studiem jako třeba Giugiaro nebo by pro velké automobilky vyráběl prestižní verze masových modelů jako třeba Karmann. Anebo by vůbec neodhadl situaci na trhu, podcenil industrializaci automobilové výroby a zkrachoval. Ono na tom až tak dalece nezáleží. Podstatné je to, že o osudu dvé firmy by rozhodoval sám podle svých schopností a jakýkoli úspěch či neúspěch by byl jeho vizitkou. A nemusel by zemřít zapomenut (naštěstí ne natrvalo) a s vědomím, že podnik, který dlouhá léta budoval mu ukradl a pomalu prožírá stát vedený zločineckou organizací.
Ano, je docela pravděpodobné, že by se ze Sodomky nestala tak velká autobusová továrna. Ale také je docela pravděpodobné, že v přirozených podmínkách tržní ekonomiky by vyrostla třeba někde úplně jinde a zásluhou jiných schopných podnikatelů.

Ale bez strategického partnera by patrně dlouhodobě obchodně Karosa neobstála a asi by následovala osud LIAZu či Tatry.

Pak se zbývá jen ptát, proč byly československé podniky na počátku devadesátých let v takové kondici, že potřebovaly strategické partnery a proč ony samy nebyly těmi strategickými partnery.

poslanec za ODS, který tam leze jako náhradník za odstupivší

Chtělo by to trochu nastudovat volební zákon. Za odstupivší poslance nemůže někdo jen tak "vlézt", ale mandát přechází na dalšího kandidáta z listiny. O tom, kdo to bude, samozřejmě rozhodují voliči.

Vladimír_b: Renault šel do Karosy, protože chtěl prostě zlikvidovat největšího konkurenta v Evropě.

Stejně jako byla Škoda největším konkurentem pro Volkswagen, Avia pro Ashok Leyland nebo Elektro-Praga pro ABB? Akvizice mají samozřejmě různé motivy, ale konkrétně v těchto případech (a Karosy také) šlo vždy o rozšíření podílu na trhu, sortimentu výrobků a tedy v konečném důsledku o zvýšení zisku mateřské firmy.
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 382
Registrován: 6-2007

Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 16:04:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

5735:
Tak ti dám příklad: Koupíš si sedačku do obýváku a ona se za týden rozpadne a ty jí přijdeš reklamovat. Obchodník ti sdělí "Jó pané, jste moc tlustej, ta sedačka je jen na 50 kg". Budeš nadávat sobě nebo jemu, když to nikde nebylo uvedeno? Stejně je to s těmi autobusy. SOR se dobrovolně přihlásil do VŘ DP Praha. A teď tvrdit, že to na pražskej provoz není stavěný, je trochu na hlavu. Tak se tam vůbec neměl hlásit. Obvykle v podmínkách VŘ bývá uvedeno něco jako "homologovaný vůz vhodný k provozu v síti dopravce".

Martin_l:
který dlouhá léta budoval mu ukradl a pomalu prožírá stát vedený zločineckou organizací.
... který firmu transformoval z malosériového dodavatele karosérií na velkovýrobce autobusů. Navíc poměrně úspěšných - RTO, ŠM11, 700.

Chtělo by to trochu nastudovat volební zákon. Za odstupivší poslance nemůže někdo jen tak "vlézt", ale mandát přechází na dalšího kandidáta z listiny.
Můžeš si ho nastudovat. Já ti v tom nebráním. Ale já tu mluvil o tom, že takovej člověk by mandát neměl přijmout, resp. by ho měl ihned složit. A pokud se ti nelíbí slovo "vlezl" použiji tedy frázi "přes noc se stal poslancem".
Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8157
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 17:04:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

který firmu transformoval z malosériového dodavatele karosérií na velkovýrobce autobusů.
A proč? Protože nikdo jiný Karose nesměl konkurovat. Přeci jen, před válkou tu autobusy vyrábělo víc firem, než jen jedna. Strana řekla a bylo. V padesátých letech se například zcela nesmyslně převedla produkce osobních automobilů Tatra do Škodovky, aby se pak po několika letech neúspěchů vrátila zpět (a tenhle krok nevítala ani Škodovka, ani Tatra!)...
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Lži jsou jako déšť... a už zase prší.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 383
Registrován: 6-2007

Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 18:34:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MMM:
A proč? Protože nikdo jiný Karose nesměl konkurovat.
Ale o to vůbec nešlo. Šlo o to vyvrátit Martinovi_l jeho názor, že bolševici v KAROSE zcela zruinovali to, co Sodomka vybudoval. Což není pravda. Posunuli KAROSU na vyšší stupeň. Viz jak jsem psal ... který firmu transformoval z malosériového dodavatele karosérií na velkovýrobce autobusů. Navíc poměrně úspěšných - RTO, ŠM11, 700. Toť vše. O nemožnosti konkurence (a obhajování nečeho takového) tady nikdo nemluvil.
Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Ú.Di.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.22.62
Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 19:30:22    Odkaz na tento příspěvek  

Protože nikdo jiný Karose nesměl konkurovat.
Ano, žádný Jelz, Ikarus, SVA Holýšov přeci neexistoval. Výroba jednotné typu busu přinesla zlevnění výroby, provozu, oprav, náhradních dílů a masovou produkci. Stejnak by se ty firmy po pár letech spojili do nějakých větších celků...
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8414
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 19:43:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože nikdo jiný Karose nesměl konkurovat.

Špatně. V RVHP mělo výrobu autobusů delimitováno Maďarsko. Třeba v NDR všichni výrobci autobusů řízeně zanikli (státní koncern IFA prostě ze dne na den přestal, soukromníka Fritze Fleischera odřízli od nákupu dílů a později dokonce zavřeli). Karosu i ostatní výrobce autobusů čekalo dřív nebo později totéž, kdyby Maďaři dokázali a zvládali plnit naplánované dodávky.
"Kraft durch Freiheit!"
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8158
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 20:02:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Špatně
Tím jsem myslel Československo.

Jináč 473 se dnes prohání na 16 celodenně, 423 na 35 a 429 jsem také někde zahlíd´.
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Lži jsou jako déšť... a už zase prší.
5735
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 852
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 07. listopadu 2012 - 23:55:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom120: "Jó pané, jste moc tlustej, ta sedačka je jen na 50 kg".

Jó, vo tom to taky je. Praha si koupila autobus, který je dimenzovaný na nějakou obsaditelnost a tu má také uvedenou v technickém průkazu. Když je vůz obsazen na 120% je chybou výrobce nebo provozovatele, že výrobek nevydržel? Ten vůz prostě není navržen na překračování obsaditelnosti ani na jízdu po tankodromu. Jestliže platíte za Trabanta neočekávejte Mercedes.
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1567
Registrován: 5-2006
Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2012 - 12:10:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

u žádné jsem se opravy ani přes opakované urgence nedočkal
Prej pomáhá, když to zaurguje technik z STK :-D
Rybák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 582
Registrován: 5-2008

Odesláno Čtvrtek, 08. listopadu 2012 - 19:30:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

25Tr ev.521 měla dneska kolem 15.30 nějaký problém na zastávce Ul. 17. listopadu ve směru do města. Stála na zastávce zhasnutá a stálo tam servisní vozidlo.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5142
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2012 - 00:01:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom120: Šlo o to vyvrátit Martinovi_l jeho názor, že bolševici v KAROSE zcela zruinovali to, co Sodomka vybudoval.

A mohl bych vědět, kdy a kde jsem měl prezentovat takovýto názor? Nic takového jsem samozřejmě nenapsal.
Napsal jsem, že panu Sodomkovi byla ukradena jeho továrna, kterou on založil a vybudoval a bylo mu znemožněno pokračovat v činnosti, kterou vykonával a ve které byl dobrý. O ruinování jsem nic nepsal.

který firmu transformoval z malosériového dodavatele karosérií na velkovýrobce autobusů.

A tím se dá zločin ospravedlnit? Představ si, že máš svůj dům, ve kterém bydlíš. Někdo přijde a na základě zvrácené ideologie ti ten dům sebere, tebe vyhodí na ulici a na místě toho domu postaví mrakodrap. Nový a moderní. Tvůj dům byl transformován, byla naplněna představa obecného blaha...
Pokud měl stát chuť budovat velkovýrobce autobusů (jako že k ničemu takovému tady stát není), tak ho mohl klidně postavit na zelené louce a nemusel kvůli tomu ničit úspěšné podnikatele.

Navíc poměrně úspěšných - RTO, ŠM11, 700

V případě zmíněných autobusů (a prakticky jakéhokoli produktu socialistických zemí) můžeme hodnotit jejich technickou (objektivně) nebo designovou (subjektivně) úroveň ve vztahu k soudobým výrobkům. Ale o "úspěšnosti" ve smyslu počtu vyrobených kusů se mluvit samozřejmě nedá, protože žádný z těchto vozů nebyl vystaven přirozené konkurenci v normálním prostředí. Taková Š 11 byla v době svého uvedení do výroby bezpochyby moderní autobus na evropské úrovni, ale jestli je to "úspěšný" typ se nikdy nedozvíme, protože ti, kteří si ji kupovali tak nečinili na základě svého výběru, ale protože jim to bylo bilančním přídělem určeno. Pokud není možnost svobodné volby a porovnání, tak se nedá hodnotit nějaká úspešnost. To je stejné jako když napíšu, že design Plzeňské karty je úspěšný, protože se ji v této podobě vydalo několik set tisíc kusů...

Ú.Di.Š: Ano, žádný Jelz, Ikarus, SVA Holýšov přeci neexistoval.

Mezi existencí a možností konkurence je dost velký rozdíl. Představě, že SVA Holýšov a Karosa Vysoké Mýto spolu soupeřili o zákazníka stejně jako dnes Iveco a Evobus může uvěřit nanejvýš někdo, kdo o fungování centrálně řízené ekonomiky nic neví, už to zapomněl anebo je zcela zaslepený.

Výroba jednotné typu busu přinesla zlevnění výroby, provozu, oprav, náhradních dílů a masovou produkci.

Ale pořád mi není jasné, proč se kvůli těmto racionalizačním procesům musely ty továrny brát jejím vlastníkům a zakladatelům. Oni by na to přeci přišli sami, ne?
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1569
Registrován: 12-2006
Odesláno Pátek, 09. listopadu 2012 - 11:13:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všimněme si jedné věci a to, jak dlouho byly autobusy za éry socialismu provozovány.
Ešemky se běžně vyřazovaly již po šesti letech provozu, což je dneska nepředstavitelné.
Tehdy se tímto zcela uměle vytvářel pro výrobce vozidel odbyt.
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 509
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 09. listopadu 2012 - 18:51:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zato novodobá 21 Ab byla po šesti letech již prorezlá skrz naskrz.
Dneska jsem jel 4dveřovou sorkou na lince 27, od Globusu po 11. hodině. Od privamedu do města v autobuse bylo 40 lidí. Motoricky 1 s hvězdičkou, ten autobus je svižný jako žádný jiný.
Ale interiér za 4 mínus. 4 dveře jsou zbytečnost, kdyby byly 3, tak interiér bude lépe navržen. Vzadu na těch sedačkách proti sobě není kam dát nohy. Kočárek velmi těžko zajížděl a když s ním paní chtěla vystoupit, museli taky vystoupit skoro všichni stojící...Zajímavé je, že phileas (kde to jezdí? Eindhoven?) má skoro všechny sedačky na nízké podlaze. Ten jeho zkrácený běloruský trolejbusový klon jakbysmet. Tak kde u Soru udělali chybu?
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8161
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 10. listopadu 2012 - 09:00:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Práce na plzeňském městském autobuse Škoda 706 RTO finišují
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Lži jsou jako déšť... a už zase prší.
RTO z moravy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.17.192
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2012 - 15:35:20    Odkaz na tento příspěvek  

Už,aby byló tó RTÓ hotové.
Ú.Di.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.22.62
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2012 - 17:43:21    Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo, kdo/kde dělá tu generálku RTO? A to bude městský z linkáče?
Vlastimil_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1571
Registrován: 12-2006
Odesláno Sobota, 10. listopadu 2012 - 18:11:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad James Bond: Tak 21Ab je příkladem ne zrovna kvalitně provedeného autobusu.
Nic to nemění na faktu, že současní provozovatelé MHD přistupují ke svému vozovému parku jinak, než tomu bylo v minulosti.
Když si vezmeme, že devítistovkové Karosy jezdí v Plzni od roku 1996, tak za socialismu by za stejné období byl stejný počet vozů znovu nakoupen skoro třikrát.
James_bond
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 510
Registrován: 1-2009

Odesláno Neděle, 11. listopadu 2012 - 11:35:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale když si vezmeme trolejbusy 8 Tr a 9 Tr, tak v Plzni byly docela dlouhověké, ty se po 6 letech neobnovovaly. Ale vím, trolejbus je trochu jinačí než autobus. Martinové J+L: Vše nejlepší k svátku :-)
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8162
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 11. listopadu 2012 - 11:49:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve Varech se RTO vyřadila po nákupu ŠM11, v průměru jim bylo 5-7 let. A ŠM11 se vyřazovaly v průměru po 7-9 letech. Taktéž přeji ML a MJ vše nejlepší
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Lži jsou jako déšť... a už zase prší.
Petr Noga
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.134.175
Odesláno Neděle, 11. listopadu 2012 - 11:50:30    Odkaz na tento příspěvek  

Vlastimil_l: Už jdi s tím socialismem do .
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5146
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 11. listopadu 2012 - 15:01:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ú.Di.Š.: Nevíte někdo, kdo/kde dělá tu generálku RTO?

Je to nějaký drobný soukromník z Olomouckého kraje. Ale jméno a adresu neznám.

James_bond: Ale vím, trolejbus je trochu jinačí než autobus.

Už tenkrát byla úředně stanovená životnost trolejbusu delší než u autobusu. V případě autobusu to činilo těch šest let, tzn. že po uplynutí této doby měla organizace nárok na přidělení autobusu nového. Výrobci byly zároveň naplánovány dodávky vozů v daném roce podle těchto očekávaných přídělů. Pokud by se DP rozhodl, že starý autobus je v natolik dobrém stavu, že jej nevyřadí a nenahradí novým, tak tím mohl výrobci způsobit nenaplnění plánu a z toho plynoucí sankce pro jeho vedení. Takovéto "znepřátelení" si Vysokého Mýta mohlo mít za následek odmítnutí některé z příštích dodávek vozů či náhradních dílů, proto byla snaha být za dobře. Kvůli tomu se vyřazovaly a likvidovaly i vozy, u kterých pro to z technického hlediska nebyl důvod.
V případě trolejbusů byla situace odlišnější v tom, že Ostrov plánované dodávky do Československa nestíhal kvůli exportu, takže DP nový trolejbus nedostal ve chvíli, kdy skončila životnost toho starého.

Martinové J+L: Vše nejlepší k svátku
MMM: Taktéž přeji ML a MJ vše nejlepší

Děkuji a přeji všem dalším Martinům také vše nejlepší.
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
Vladimír_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2091
Registrován: 6-2008

Odesláno Neděle, 11. listopadu 2012 - 16:19:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V případě trolejbusů byla situace odlišnější v tom, že Ostrov plánované dodávky do Československa nestíhal kvůli exportu, takže DP nový trolejbus nedostal ve chvíli, kdy skončila životnost toho starého.
U trolejbusů to byla docela divočina. Odebíraly se dané dodávky, ale nevyřazovalo se kolik by byla potřeba. Takže třeba ve vozovně na Slovanech stálo několik devítek mezi harfou staré a nové haly (existuje dokonce fotka). Dále bylo běžné, že staré vozy jezdily, nové stály a byly kanibalizovány. Dokonce při násilném poškození nového vozu ho vyřadily s číslem starého a ten starý ještě několik let dál vesele jezdil. Až se to jednoho dne provalilo...
Franta_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 349
Registrován: 11-2005
Odesláno Úterý, 13. listopadu 2012 - 21:02:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes ráno na lince 34 Karosa ev. č. 405
Proč mám rád Plzeň??? Válející se a opilí bezdomovci před nádražím ČD a nejen tam, žebráci v ulicích, smradlavý bezdomovci v MHD. Mezinárodní linky na Borská pole plný kuňkajících vietnamců, bezzubých přistěhovalců a jiných trosek z východu. Tak vypadá Plzeň budoucí město kultury 2015.

www.kolotoce-cz.webnode.cz
Abrum
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 4-2006

Odesláno Úterý, 13. listopadu 2012 - 21:07:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dnes dopoledne ve městě 492 tykadlo na brzdné zkouške po VP? Přípravek na snímač v zadním nárazníku.Jinak má taky pěkné tuningové koncové svítilny.

(Příspěvek byl editován uživatelem abrum.)
Kanix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 142
Registrován: 2-2011

Odesláno Úterý, 13. listopadu 2012 - 21:11:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No konecne :-)
stavba-mostu-v-plzni-na-jatecni
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8166
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 13. listopadu 2012 - 21:12:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A odpoledne byla 405 na 32:

Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Lži jsou jako déšť... a už zase prší.
vencek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.128.182
Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 09:50:00    Odkaz na tento příspěvek  

Dnes jsem se všiml že byly nainstalovány iTagy i na ČSAD zastávkách Samoty a U viaduktu. Mají vůbec nějaký význam, když na lince 55 už PMDP nejezdí?
Johny512
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 619
Registrován: 10-2008

Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 10:32:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

B731.1653 č. 405, které zbývá poslední měsíc u DP, byla ráno na 21/2. Jestli se jede podle schéma, tak kdo má zájem, odpoledne 29/6..
Moje hobby.. autobusy.. Kdo mě nezná.. nepochopí..
Od září 2009 nenávidím ty keply PLF, T3- 190+191 4ever
seznam-autobusů
Solur18
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 12-2009

Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 19:09:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím zda to tady někdo psal, možná opakuji : 442 již bez reklamy
Plzeňské autobusy
IV-klasik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 11-2012
Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 22:27:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den, přátelé, zajímal by někoho historický snímek z 80. let, aneb - když Pražák navštíví Plzeň?

M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3769
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 22:39:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Moc pěkné....
Bezdružická lokálka
Pepa_103
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5109
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 23:07:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

IV-klasik: konečně se zde objevilo něco zajímavého...
Plzeňští strojvůdci
t- 226
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.5.114
Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 23:09:38    Odkaz na tento příspěvek  

IV- Klasik smekam před tebou , tohle mě bohužel stačilo vidět , nefotil jsem tehdy. Pokud máš takových fotek více a chtěl bys, mam určitě něco na výměnu. mejl- mrslvmarek8@gmail.com.
Furčan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1260
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 23:11:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krasna fotka, inač ta rampa v pozadi aj fungovala? Nesedi mi tam nejako uhol "padania", nezavadilo by to o trolej?
ICQ: 218-854-995
Skype:Furcan
Košická ŠL: http://www.eselka.unas.cz/
t- 226
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.5.114
Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 23:20:23    Odkaz na tento příspěvek  

kluci Barču jsem nikdy neměl rád , už v roce 1989 s ní bylo jezdit za trest (417). Dnes když ji vidim (viz foto)se ji klanim. Doba se holt mění.
t- 226
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.5.114
Odesláno Středa, 14. listopadu 2012 - 23:26:16    Odkaz na tento příspěvek  

IV-klasik --- nikdy bych nevěřil, že se tady může tak nádherná fotka objevit....
IV-klasik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 11-2012
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 02:49:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kluci, moc díky, tak ještě ze stejného místa něco dalšího:

T4783363
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 844
Registrován: 2-2006

Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 08:41:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

IV-klasik: To je vážně paráda! Nebyl by konkrétní rok?
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1976
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 08:46:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Furčan > závora opravdu fungovala a ve stejné podobě funguje dodnes, ona ta perspektiva trošku mate :-)

IV-klasik - opravdu nádherné fotografie - drsná zaprášená šedivá realita osmdesátých let... je fajn na to nostalgicky vzpomenout, ale ještě že už je to pryč...
kv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.247.126
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 11:10:34    Odkaz na tento příspěvek  

IV-klasik:
Opravdu nádherné fotky, děkujeme.
A pokud ještě nějaké máš, budeme moc vděčni.

Zrovna ty 14Tr0 toho v drtivé většině v Plzni moc nenajezdily.
Znalejší mne jistě doplní.
pampeliška
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.113.175
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 13:29:24    Odkaz na tento příspěvek  

t -226

čas nezastavíš
IV-klasik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 11-2012
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 19:51:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za pochvalu, jsem moc rád. Ten rok by měl být 1982, plus mínus 1 rok. Jsem sice z Prahy, ale mám strašně rád trolejbusy, takže i v těch 80. letech jsem toho nafotil v Plzni poměrně dost, hlavně černobíle. Mívali jsme chatu v Jincích a každé léto jsme odtamtud podnikli i výlet do Plzně.
2001
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.136.150.6
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 20:01:49    Odkaz na tento příspěvek  

Ten snímek se 14Tr0 je obzvláštní lahůdka, zrovna ta 347 toho asi ze všech "nulek" najezdila nejmíň, osobně jsem ji na fotce z provozu snad ani ještě nikdy nevidělTa 332 není o nic horší, prostě paráda
kv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.247.126
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 20:57:54    Odkaz na tento příspěvek  

Snímek trolejbusu 14Tr0 č. 347 je možné opravdu nejspíše datovat na léto 1982.
Byl dodán v roce 1981, na fotce ale už zrovna nezáří novotou.

Horší bude určit období odstavení z provozu - nejpozději 1984, ale velmi pravděpodobně dříve.
Nulky stály dlouhá léta odstaveny v ohradě až do roku cca 1992, kdy je bylo možno účetně vyřadit.

Možná by pomohl pan Breník se svými detailními znalostmi z provozu.
Petrd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 377
Registrován: 11-2009

Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 21:05:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kv: proč se nepodívat na 347 na seznam-autobusu.cz.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5159
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 21:11:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kv: Byl dodán v roce 1981
Horší bude určit období odstavení z provozu - nejpozději 1984


Hmm, i přes veškeré nadávání na současné vozy mám pocit, že takto kvalitní stroj, který vydrží tři roky, si dnes nikdo nedovolí zákazníkovi předat.
RegioMap Plzeňského kraje
SPZ - Sdružení přátel značek
Západočeská univerzita v Plzni
HC Plzeň 1929
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.9.32
Odesláno Čtvrtek, 15. listopadu 2012 - 21:20:59    Odkaz na tento příspěvek  

Martin_l:
Ty opravdu nejsi normální